__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Del 3 al 7 d'abril de 2019 a Barcelona

La III edició del festival de poesia visual NUDO creix en oferta, dies i formats i se suma a l'any Brossa

El duo OVERture regalant la seva fusió experimental de música, poesia i performance.

Recitals, projeccions, exposicions, tallers i una fira poètica es reparteixen durant 6 dies entre el Pati Llimona, Miscelanea i la Fabra i Coats. L'exposició homenatge al cal·ligrama d’Apollinaire reuneix obres de destacats artistes visuals. El recital panoràmic d'Andrés Neuman, les performances que fusionen poesia i música (Overture, Laura Sam, Sílvia Bel), la sessió del performer vocal Gustavo Ramírez, el concert immersiu amb visuals de Balago o el recital complet de Poeta a Nova York de Lorca, són alguns dels moments destacats que oferirà la cita barcelonina. Barcelona 17/3/2019.- NUDO festival de poesia visual, és una trobada poètica anual que es celebra des de 2017 per a mostrar la realitat poètica contemporània sense límits de fronteres o formats. La poesia avui dia està en un bon moment i en permanent diàleg amb altres disciplines: il·lustració, vídeo, dansa, música, collage, pintura, fotografia, disseny, artesania.


NUDO ofereix projeccions de videopoesía, tallers, actuacions en directe i exposicions de poesia visual, tot en un entorn íntim i pròxim on destaca l'amor a la paraula i la bellesa. L'exposició Cal·ligrama, l'odissea de la lletra és un homenatge al poeta francès Guillaume Apollinaire, mestre de l'experimentació en poesia, precursor del surrealisme i impulsor dels cal·ligrames. En la mostra participen 21 artistes entre els quals trobem a Pep Carrió, Clemente Padín, Alfonso Aguado Ortuño, Eva Hiernaux, Edu Barbero, Gustavo Vega, Raquel Leiva o Proyecto Genoma Poético. Serà del 3 al 7 d'abril a la sala Miscelànea. Les tres projeccions de videopoesía que es podran veure en aquesta edició són a càrrec de la direcció artística de NUDO, del festival de videopoesia Maldito i, per primera vegada, de Choreoscope, el festival internacional de cinema de dansa de Barcelona, convidat a comisariar una sessió especial dedicada al moviment com a llenguatge universal.

Brossa mereix un guateque NUDO s’afegeix a l'homenatge brossiano que aquest any s'estén per tots els àmbits culturals de la ciutat amb motiu del centenari del seu naixement. Per a això ha organitzat un “guateque tipoético” que, conduït pel dissenyador Juan Cardosa, serà una festa del collage, la poesia i la tipografia, amanits amb música i berenar. Com a tallers insòlits trobem el d'enquadernació japonesa per a poemaris, impartit per Kokoro; el d'experimentació de la veu poètica a càrrec del mag de les entenimentades vocals Gustavo Giménez; o el de la plegat de paper, de la mà de Cartoncita, artista que ha treballat en la creació d'aparadors per a signatures com Hermés. També en aquesta edició NUDO fa l'ullet a la música en viu amb el concert immersiu de Balago, grup d'electrònica ambient amb un univers estètic que beu de la poesia i ofereix tota una experiència sensorial. Recitals performatius com el que oferirà el reconegut escriptor Andrés Neuman són alguns dels plats forts del festival. Una altra proposta és la del duo OVERture, en la qual conviuen llenguatge, so, espai i públic. Gonzalo Escarpa recitarà aquest any en companyia de Marçal Font, veure a tots dos junts serà un esdeveniment per als amants de l'eslam poetry. Celia Rapsoda recitant a Lorca, Laura Sam amb els seus versos salvatges, o Sílvia Bel amb la guitarra d'Isabelle Laudenbach també aportaran la seva sensibilididad poètica a les vetllades. Per als curiosos i amants de la poesia en tots els seus formats, no faltarà la fira poètica que estrena el festival, sota el nom de Nusos i nus, mercat ambulant insaciable de poesia. Es celebrarà tota la jornada del dissabte al Pati Llimona en el cor del barri gòtic, i promet troballes poètiques en forma de llibres, estampes, tipografies i rareses vàries.


Finalment, NUDO expandeix el seu programa al mes de maig amb l'exposició El cor és una taula de tallar, mostra de taules de tallar amb una història al darrere. Serà en la Fabra i Coats, el mateix lloc on el divendres 24 hi haurà una vetllada poètica Neobeatnik amb un nodrit grup de recitadors i performers habituals en el circuit del spoken word.

Contacte: Carmen Berasategui Verástegui Directora · Founder 689.843.638 nudopoesiavisual@gmail.com

------------MISCELÀNEA

Cal·ligrama, l’odissea de la lletra

EXPOSICIÓ COL·LECTIVA DE POESIA VISUAL 3-7 abril. Inauguració 3 abril, 20.30 h. Fa 100 anys i 145 dies va morir Guillaume Apollinaire, poeta i escriptor francès, impulsor de les noves tendències artístiques al començament del s. XX i inventor del cal·ligrama, terme que fusiona les paraules cal·ligrafia i ideograma. En aquests poemes visuals, la tipografia servia per a dibuixar objectes amb el propi text del poema intentant trencar les barreres entre gèneres i arts, bevent del cubisme i de les diferents avantguardes que van florir llavors. Aquesta exposició és un homenatge necessari a la figura de Apollinaire i el seu cal·ligrama, tots dos inspiració extraordinàriament fecunda/fèrtil per a la poesia visual actual. Cal·ligrama, l'odissea de la lletra reuneix obres d'artistes visuals de tot Espanya: Alfonso Aguado, Edu Barber, César Blay, Carles Canals, Pep Carrió, Mara Carver, Sergio Delicado, Eva Hiernaux, Jordi Larroch, Raquel Leiva, Lois Gil Magariños, María Jesús Mondía, Àlex Monfort, Clemente Padín, Cristian Porres, Projecte Genoma Poètic, Francis Requena, Ángela Serna, Gustavo Vega, Ana Yael, David Ymbernon. Tots ells han aportat la seva interpretació personal del cal·ligrama amb el respecte a aquest creador que, a través d'aquest concepte, va desenvolupar una forma d'expressió que anomenava “l'acte d'escriure amb bellesa”. - - - - - Pots consultar el programa complet i tots els detalls a la web:

www.nudopoesiavisual.wix.com/festival


Profile for RayosyCentellas_cultura

Nota de prensa festival NUDO 2019 (cat)  

NUDO, festival de poesia visual celebra la seva tercera edició, del 3 al 7 d'abril. Recitals, projeccions, exposicions, tallers i una fira p...

Nota de prensa festival NUDO 2019 (cat)  

NUDO, festival de poesia visual celebra la seva tercera edició, del 3 al 7 d'abril. Recitals, projeccions, exposicions, tallers i una fira p...

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded