Raskassarja 2013-1

Page 1

n:o 1/2013 tammikuu

painos 24 500 kpl

SKAL sai uuden nokkamiehen

Kuljetusalalla ei intoa investoida

RASKASSARJA • 1


mototruck

laatua raskaan kaluston ammattilaiselle JalTest Monimerkkitestilaite Jaltest on raskaan kaluston elektronisesti ohjattujen järjestelmien diagnostiikkalaite. Ohjelmisto on suomenkielinen ja helppo käyttää. Se sisältää diagnostiikan lisäksi myös teknistä tietoa ja sähkökaavioita. Tekninen tieto ja sähkökaaviot ovat myös saatavilla edullisella USB-avaimella ilman diagnostiikkalaitteistoa.

Remsa jarrupalatt Remsan jarrupalat raskaskalustoon on valmistettu uudella ll28 laatuluokituksella. Jarrupalan pohjalevy sisältää lukkonastoilla muodostetun rakenteen joka lukitsee kitkapinnan pohjalevyyn (LOCKSYS). Tämä estää jarrupinnan irtoamisen pohjasta. Alan parasta laatua.

Mototruck tuotteet Motoralin Mototruck-tuotelinjaan kuuluvat niin mekaaniset jarruosat, alustan osat kuin myös jousiston tarpeet.Varmistamme laadun (Mototruck quality) tarkoilla kriteereillämme, jotka ovat muodostuneet yli 40 vuoden kokemuksellamme. Tietomme ja ttaitomme tuo teille alan parhaat tuotteet juuri oikeaan hintaan.

Meritor Jarrusatulat ArvinMeritor on tullut tunnetuksi maailmanlaajuisena suunnittelijana, tuottajana ja OE-valmistajien toimittajana Meritor® brandillä. Tätä Suomessa edustaa tunnettujen valmistajien kuten VOLVO, RVI, MAN ja SISU käyttämät jarruosat.

2 • RASKASSARJA

Valuraudankuja 1, 00700 Helsinki ki puh. 010 5507 105, fax. 010 5507 19 195 9955 www.motoral.


RASKASSARJA

Pääkirjoitus

ISSN 0789-8428 Painos 24 500 kpl Perustettu vuonna 1991

Mistä ne kaikki miljardit otetaan?

TOIMITUS Päätoimittaja Jari Malm TOIMITUKSEN OSOITE Raskassarja Rydöntie 24 20360 TURKU Puh. 02-2384 223, 0400-562 411 toimitus@raskassarja.fi JULKAISIJA Finnish RK-Group Oy Rydöntie 24 20360 TURKU SIVUNVALMISTUS Rota-Mainos Oy, Turku

SKAL

:n tuorein Kuljetusbarometri kertoo, että yrittäjien investointihalukkuus on lähes nollassa. Vain neljä prosenttia kyselyyn vastanneista kuljetusyrittäjistä aikoo uusia kuljetuskalustoaan ja merkittävä osa on jopa vähentämässä sitä. SKAL arvioi, että haluttomuus investointeihin johtuu osaltaan siitä, ettei uusista enimmäispainoista ole vielä varmuutta. Saattaa olla, että uudet 76 tonnin enimmäispainot tulevat voimaan vielä tämän kevään aikana. Ehkä yrittäjien investointihalukkuus kasvaa sen myötä, mutta mittava satsaus uuteen massiivisempaan kalustoon voi epäilyttää monia. Investoinnin kannattavuudesta kun ei ole mitään takeita. Ehkä suurin ongelma tulee kuitenkin infrastruktuurin saattamisesta sille tasolle, että nykyistä painavampi ja korkeampi kalusto voi liikennöidä tieverkollamme. Kyse on todennäköisesti miljardiluokan laskusta. On mielenkiintoista nähdä, miten viiden miljardin leikkaukset ja veronkiristykset tehnyt hallituksemme aikoo selviytyä haasteesta.

PAINOPAIKKA UPC-Print, Vaasa ILMOITUSHINNAT Hinnat alv. 0 %, hintoihin lisätään alv. 24 %. 1/1 sivu neliväri, 1 670,00 euroa 1/2 sivu neliväri, 895,00 euroa 1/4 sivu neliväri, 465,00 euroa Pikkuilmoitukset: 1,65 euroa, palstamillimetri ILMOITUSMYYNTI puh. 0400-562 411 OSOITTEENMUUTOKSET www.raskassarja.fi/raskassarja-lehti info@raskassarja.fi puh. 02-2384 223, 0400-562 411

Seuraava Raskassarja ilmestyy 22.3. 2013. Ilmoitusaineiston viimeinen jättöpäivä on 26.2.2013.

Jari Malm

Poimintoja sisällöstä

5 6 8 10 13 19 24

Kuljetusala on isojen haasteiden edessä Teppo Mikkola astui suuriin saappaisiin. Energiatehokkuus on jätekuljetusten haaste Jätteiden hyötykäyttötavoite lisää kuljetuksia. Kuljetusalalla ei intoa investoida SKAL:n viimeisin kuljetusbarometri heijastaa tuntoja. Kuorma-autojen ensirekisteröinnit hiipuivat Volvo oli markkinoiden ykkönen. Kuopion Kuljetus Kalusto avasi Helpdesk-palvelun Raskaalle kalustolle suunnattu palvelu on lajissaan ensimmäinen Suomessa. Uudella kaukosäätimellä tehokkaampaa lastaamista Volvo kehitti langattoman kaukosäätimen helpottamaan kuljettajan arkea. Raskaan liikenteen vertaistukea vahvistetaan Uusi vertaistukipuhelin auttaa raskaan liikenteen ammattilaisia kriisitilanteissa.

Alan ajankohtaisia uutisia myös netissä

www.raskassarja.fi


Teppo Mikkola astui suuriin saappaisiin

Kuljetusalalla on edessään isoja haasteita

SKAL:n uutena puheenjohtajana Teppo Mikkola haluaa, että kentän ääni kuuluu entistä enemmän. Hänen visionaan on myös edistää jäsenistön välistä ymmärtämystä.

4 • RASKASSARJA


Teksti ja kuva: JARI MALM

T

eppo Mikkola aloitti pestinsä SKAL:n uutena puheenjohtajana vuodenvaihteessa. Mikkola sanoo, että kuljetusala on monien haasteiden edessä, mutta kumipyöräliikenteellä on tulevaisuutta. Onnistumiseen tarvitaan kuitenkin muutamia kädenojennuksia ja sopeutumista muuttuvaan maailmaan. – Kuljetusyritysten suurimpana haasteena tällä hetkellä on kannattavuuden säilyminen. Joukossa on yrityksiä, jotka pärjäävät hyvin, mutta moni yrittäjä on aika heikoilla. Sen näkee jo siitäkin, että kalusto vanhenee vauhdilla. Työvoima- ja polttoainekulut vievät niin paljon, ettei investointeihin ole enää varaa, Mikkola summaa. Mikkola jatkaa, että haasteita on tulevaisuudessakin. Parin seuraavan vuoden aikana nähdään, miten kuljetusyrittäjien ikääntyminen, pätevyysvaatimusten kiristyminen ja yrittäjäkuljettajien työaikalaki vaikuttavat alaan. Tällä hetkellä kuljetusalaa puhuttaa mitta- ja massamuutosesitys, joka nostaisi suurimman kokonaismassan 76 tonniin Suomessa. Esitys odottaa EU-komission käsittelyä, ja muutos voi toteutua jo kevään aikana. – Meillä ei ole enää muuta mahdollisuutta vaikuttaa asiaan kuin antaa oma lausuntomme. Sen jälkeen voimme vain odottaa, Mikkola huokaa. – SKAL:n liittokokouksen kanta oli, että maksimipaino saisi olla enintään 64 tonnia. Suomen hallituksen esittämät suuremmat massat ja mitat toisivat monia ongelmia. Todellisuudessa kukaan ei tiedä täsmälleen, miten paljon teitä ja siltoja pitäisi niiden vuoksi korjata. Tiestö vaatii kuitenkin miljardi-investointeja, jos liikenteeseen halutaan korkeampia ja painavampia ajoneuvoja. – Tiedän, että osa kuljetusyrittäjistä hyväksyisi esityksen mu-

kaiset massat. Ymmärrän myös teollisuuden ja liike-elämän odotukset asiassa, mutta niin suuri muutos toisi kovia investointipaineita kuljetusalalle, koska kaavailtuja painoja ei saa näihin mittoihin. Kustannuksia pitäisi kompensoida jotenkin. – Tämä esitys tuli siinäkin mielessä outoon aikaan, että EU on todennäköisesti avaamassa mitta- ja massadirektiivejä vielä kevään aikana. Kuljetusalan odotuksissa on jo pitkään ollut polttoaineveron palautusjärjestelmä. Mikkola uskoo, että sen suhteen valoa on jo tunnelin päässä. – Palautusjärjestelmän lisäksi toinen suuri kysymys on tiemaksut. Ulkomaalaisten liikennöinti teillämme kasvaa koko ajan, joten nähdäkseni ei ole muuta mahdollisuutta kuin ottaa ne käyttöön, jos halutaan kaikkien osallistuva kustannuksiin tasapuolisesti. Kotimaisille kuljetusyrityksille syntyviä lisäkustannuksia voitaisiin kompensoida polttoaineveron alennuksella, Mikkola sanoo. Mikkola lataa odotuksia myös harmaan talouden kitkentään. Osaltaan sitä edistää tavaraliikennelain muutos, joka siirtää vastuuta myös kuljetusten tilaajille. Teillä tapahtuvan valvonnan tulevaisuus kuitenkin huolettaa Mikkolaa. – Liikkuvan poliisin lakkauttamisella tehdään harmaan talouden torjunnalle karhunpalvelus. Esimerkiksi Portugalissa ja Ruotsissa on herätty aivan päinvastaisiin toimiin. Mikkola perustelee kantaansa myös sillä, että liikkuvalla poliisilla on vankka ammattitaito, jota paikallispoliisi ei välttämättä pysty korvaamaan raskaan liikenteen valvonnassa. Kuljetusala odottaa tilannettaan helpottavia muutoksia, mutta ala joutuu myös sopeutu-

maan jonkinmoiseen rakennemuutokseen. – Meillä on lopetettu muun muassa monia paperitehtaita, ja todennäköisesti puuta hyödynnetään tulevaisuudessa jossain muussa muodossa. Paljon työllistävä telakkateollisuuskin on vaakalaudalla. Meiltä vaaditaan nyt muuntautumiskykyä. – Investointipaineita tässä maassa on kuitenkin paljon. Harmi kyllä hallitus on vain kärvistellyt tukipolitiikassa eikä ole tehnyt ratkaisuja.

Tiestö vaatii ehdottomasti miljardiinvestointeja, jos liikenteeseen halutaan korkeampia ja painavampia ajoneuvoja.”

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on iso yhdistys, jonka jäseninä on noin 6 300 kuljetusyritystä. Niin isossa kuin pienessäkin yhdistyksessä puheenjohtaja tuo omat suuntaviivansa toiminnan kehittämiseen. Mikkolallakin on selvät sävelet mielessään. – Aion kuunnella kentän ääntä ja pyrin lähentämään SKAL:a ja jäsenistöä toisiinsa. – Olen myös verkostoitumisen puolestapuhuja. Etenkin pienille yrityksille verkostoituminen on tärkeää, mutta haluaisin myös lisätä isojen ja pienten kuljetusyritysten keskinäistä ymmärtämystä. – Tärkeänä asiana näen myös yrittäjäkoulutuksen. Tulevaisuudessa sen merkitys vain korostuu entisestään. ■

Teppo Mikkola • Syntynyt 1954 Mietoisissa. • Liikenteenharjoittaja vuodesta 1979. • Ylioppilas 1973, Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ) -tutkinto 2011 • SKAL:n hallituksen jäsen vuodesta 1991, SKAL:n varapuheenjohtaja 2006-2012, Suomen Yrittäjien hallituksen pitkäaikainen jäsen ja varapuheenjohtajana vuosina 2005-2012. • Kaksi kuorma-autoa, täysperävaunu ja kaivinkone. Maatalous-, maanrakennus- sekä ympäristönhuollon kuljetuksia sekä kuormatilojen, konttien ja minikaivinkoneen vuokraustoimintaa.

RASKASSARJA • 5


Jätteiden hyötykäyttötavoite lisää kuljetuksia

Energiatehokkuus on jätekuljetusten haaste

V

altakunnallisen yhdyskuntajätteen logistiikkaselvityksen perusteella suomalaisten jätekuljetusten vahvuudet ovat keskitetyissä jätteenkuljetuksissa, hyvässä keräys- ja kuljetuskalustossa sekä jätealan tehokkaassa yritystoiminnassa. Kehitettävää löytyy muun muassa palvelujen hankinnassa ja energiatehokkuudessa, sillä yhdyskuntajätteiden kuljetukset lisääntyvät lähitulevaisuudessa. Liikenne- ja viestintäministeriö on julkaissut jätelogistiikkaselvityksen, joka antaa kokonaisvaltaisen kuvan yhdyskuntajätteiden logistiikan nykytilasta, toimintaympäristöstä, tulevaisuudennäkymistä ja kehitysmahdollisuuksista. Selvityksen perusteella jätelogistiikan suurimmiksi kompastuskiviksi osoittautuvat palvelujen kilpailutuksiin liittyvät seikat, kuten lyhyet sopimukset ja hinnan ylikorostuminen, sekä palvelujen toteutumisen seuranta. Esimerkiksi jätekuljetusten energiatehokkuuteen ei ole juurikaan kiinnitetty huomiota palveluja hankittaessa. Yhdyskuntajätteiden kuljetukset tulevat merkittävästi lisääntymään lähitulevaisuudessa.

6 • RASKASSARJA

Kuljetustarvetta lisäävät muun muassa EU:n uusi kaatopaikkadirektiivi sekä kotimaiset säädökset ja päätökset jätteiden hyötykäytöstä. Esimerkiksi Suomen valtakunnallisessa jätesuunnitelmassa on yhdyskuntajätteille asetettu 80 prosentin hyötykäyttötavoite, mikä edellyttää jätteiden nykyistä tehokkaampaa lajittelua, kierrätystä ja energiahyödyntämisen lisäämistä. Jätteen hyötykäyttötavoite tulee lisäämään jätekuljetuksia erityisesti taajamien ulkopuolella, mikä kasvattaa jätelogistiikan kokonaiskustannuksia ja lisää liikenteen kasvihuonekaasupäästöjä. Selvityksessä jätekuljetusten nykytilaa verrataan myös EU:n energiapalveludirektiivin energiatehokkuuden lisäämistavoitteisiin. Direktiivin tavoitteena on lisätä liikenteen energiatehokkuutta yhdeksän prosenttia vuoteen 2016 mennessä. Ensi vuonna tavoite kiristyy 20 prosenttiin. Selvityksen mukaan jätelogistiikan energiatehokkuutta voidaan parantaa esimerkiksi keskittämällä jätteenkäsittelyä alueellisesti ja lisäämällä eri toimijoiden välistä yhteistyötä. Tehokkuutta on saatavissa myös uudemman ja vä-

häpäätöisemmän kuljetuskaluston avulla sekä kehittämällä jätekuljetusjärjestelmiä ja keräyslogistiikkaa. Myös rautatiekuljetuksia tulisi suosia pitkissä runkokuljetuksissa. Jäteselvityksen tilasivat yhteistyössä liikenne- ja viestintäministeriö, Liikennevirasto, JLY-Jätelaitosyhdistys ry ja Kuntaliitto. Selvityksen toteutti Sito Oy yhteistyössä Ramboll Oy:n kanssa. Selvitykseen haastateltiin muun muassa kuntien jätehuoltoa ja jätealan toimijoita. Tilastokeskuksen jätetilastojen mukaan Suomessa jätteitä käsiteltiin vuonna 2010 yhteensä noin 95 miljoonaa tonnia. Puolet tästä määrästä syntyi kaivostoiminnasta ja louhinnasta, neljäsosa rakentamisesta. Kotitalouksissa ja palvelusektorilla syntyvien jätteiden määrä oli noin kolme miljoonaa tonnia eli kolme prosenttia kokonaisjätemäärästä. Yhdyskuntajätteestä hyödynnettiin materiaalina yli kolmannes, muun muassa lähes kaikki biojäte. Kaatopaikoille vietiin reilu kolmasosa ja poltettavaksi noin 22 prosenttia yhdyskuntajätteen kokonaismäärästä. ■


Genuine Quality.

Durable Trust.

Yli 30000 DT-varaosaa!

Täydellinen Tuotevalikoima:

DT® Truck Parts

DT® Trailer Parts

DT® Bus Parts

Uusilla tuotelinjoilla Ivecoon ja perävaunuihin DT® Spare Parts tarjoaa jo yli 30 000 eri varaosaa eurooppalaisiin kuorma-autoihin, perävaunuihin ja busseihin. Taattu laatu, täydellinen tuotevalikoima ja tulevaisuuteen tähtäävät ratkaisut tekevät DT® Spare Partsista johtavan merkin vapailla varaosamarkkinoilla. TM

Vakuuta itsesi ja kysy paikalliselta Raskassarja-varaosakauppiaalta DT® Spare Parts -varaosia.

www.youtube.com/DieselTechnicGroup

DieselTechnicGroup

www.tecdoc.net

RASKASSARJA • 7


SKAL:n tuore barometri heijastaa kuljetusyrittäjien tuntoja

Kuljetusalalla ei intoa investoida SKAL

:n Kuljetusbarometri 1/2013 osoittaa, että valmiuksia kaluston uusimiseen tänä keväänä ei juuri ole. Vain neljä prosenttia yrittäjistä on aikeissa uusia kalustoaan alkuvuodesta. Kaluston lisäämisen sijaan 14 prosenttia on vähentämässä kalustoaan. Loppuvuonna 2012 kuljetuskaluston mitta- ja massamuutokset puhuttivat laajasti kuljetusyrityksiä. SKAL linjasi kesällä kalustomuutoksiin maltillista kokeilujen tietä, mutta valtioneuvosto esitti marraskuussa peräti 76 tonnin enimmäispainoja ilman kokeilujaksoa Suomen teille. SKAL:n marraskuisen mitta- ja massakyselyn mukaan noin puolet yrityksistä oli halukkaita investoimaan kalustoon, erityisesti uusiin kalustoyksiköihin. Nyt yritysten alhaista investointihalua selittänee osaltaan se, että lopullista päätöstä kalustopainoista ja teknisistä yksityiskohdista ei vielä ole. Sen sijaan monet kuljetusasiakkaat – erityisesti metsäteollisuus – edellyttävät uusien enimmäispainojen käyttöönottoa heti kun asetus tulee voimaan. Tämä voi tapahtua aikaisintaan loppukeväästä. Kun yrittäjien mielestä tiestön ja siltojen kunto ei tue 76-tonnisten yhdistelmien käyttöönottoa eikä konkreettisiin kalustotilauksiin ilmene halukkuutta, voi edessä olla ristiriitojen kevät. Katseet kohdistuvat alkukesän 2013 SKAL Kuljetusbarometriin, jossa voimaan tulleiden enimmäispainojen pitäisi jo näkyä, mikäli kalustoasetus etenee odotetusti. SKAL jatkaa edunvalvontatyötä maltillisemman mitta- ja massaratkaisun, rohkeiden kalustokokeilujen ja turvallisen kuljetusinfran hyväksi.

8 • RASKASSARJA

Vuosi sitten SKAL povasi barometritiedotteessaan kuljetusyrityksille kannattavuusremonttia ja kuljetushintojen nostopaineita. Kannattavuuden heikkenemisestä raportoi viime vuoden aikana 40 prosenttia ja kasvusta noin 15 prosenttia yrityksistä. Loppuvuonna 2012 kuljetusmäärät vähenivät 38 prosentilla ja kasvoivat 15 prosentilla vastanneista. Samanlaisia lukemia odotettiin alkuvuodelle 2013. Liikevaihto oli syksyllä laskenut 39 prosentilla ja kasvanut 27 prosentilla vastanneista. Henkilöstöään vähensi 15 prosenttia ja kasvatti 8 prosenttia yrityksistä. Kannattavuuden kasvua keväällä ennusti vain 11 prosenttia yrityksistä, liikevaihdon kasvua 21 prosenttia. Kannattavuusremontti ei siis toteutunut barometritutkimuksen valossa.

Kuljetusbarometrin ajankohtaiskysymyksessä käsiteltiin työurien pidentämistä. Yli 63-vuotiaana työskentely ei ollut mahdoton ajatus yrittäjille - jopa 10 prosenttia vastanneista oli yli 65-vuotiaita. Yrittäjistä 69 prosenttia piti työuransa jatkamista yli 63-vuotiaana mahdollisena, mikäli työ tuntuisi mielekkäältä. Terveys oli kynnyksenä 60 prosentille vastanneista. Yli puolet yrittäjistä yhdisti jatkamisensa yritystoiminnan kannattavuuteen. Hyvin kannattavaa yritystä oltiin valmiita jatkamaan pidempään (45 %), mutta monilla se voisi myös mahdollistaa aikaisemman eläköitymisen (23 %). Vastaavasti huono kannattavuus saattoi varhentaa yrittäjän eläkkeelle jäämistä (26 %). Neljännes oli valmis jatkamaan yrityksessä, mikäli seuraava sukupolvi toivoisi sitä. ■

EU:n raskaan kaluston standardimittapäätös jätti pelivaraa Suomelle EU:n komission esitys yhtenäisestä asetuksesta raskaan kaluston mittoihin sai sinetin joulukuussa. Parlamentti ei puuttunut esityksen sisältöön. Uusien ajoneuvojen enimmäisleveydeksi määriteltiin 2,55 metriä ja suurimmaksi korkeudeksi 4,0 metriä. Jäsenmaat saavat kuitenkin poiketa mitoista omilla piensarjoillaan kansallisessa liikenteessä. -- Onneksi pahin kauhukuva jäi toteutumatta. Meille se olisi merkinnyt kansallisen liikenteen kalustokannan uusimista, SKAL:n EU-asioista vastaava johtaja Pasi Moisio myhäilee. Moisio arvioi, että Suomen lisäksi suurimmat hyödyt poikkeusmahdollisuudesta koituvat Ruotsille, Iso-Britannialle ja Ranskalle. Tosin jotkin muutkin maat saattavat käyttää mahdollisuutta poiketa asetuksen mitoista. Mittojen standardisoinnin takana on ollut autoteollisuus, joka on halunnut samaa tyyppihyväksyntää jokaiseen EU-maahan. Nyt voimaan tullut asetus vie eteenpäin yhteismarkkinakehitystä, mutta antaa pelivaraa kansallisella tasolla.


Kuorma-autoliikenteen kustannukset pysyivät nousu-uralla Kuorma-autoliikenteen kaikkien kustannusten ja polttoainekustannusten vuosimuutokset 1/2008-11/2012 50 % 40 % 30 %

Laatutuotteita raskaan sarjan ammattilaisille Muun muassa näitä tunnettuja laatumerkkejä saat Raskassarja-ketjun myymälöistä

20 % 10 % 0% -10 % -20 % -30 %

2008

2009

2010

Kokonaisindeksi

2011

2012

Polttoaineet Lähde: Tilastokeskus

Tilastokeskuksen mukaan ammattimaisen kuorma-autoliikenteen kustannukset nousivat 4,8 prosenttia vuoden 2011 marraskuusta vuoden 2012 marraskuuhun. Perävaunuyhdistelmien kustannukset nousivat 4,9 prosenttia, pakettiautojen ja kevyiden kuorma-autojen 4,8 prosenttia sekä keskiraskaiden ja raskaiden kuorma-autojen 4,3 prosenttia. Kokonaisindeksin nousuun vaikuttivat etenkin polttoaineiden hintojen kohoaminen sekä työvoimakustannusten nousu. Kustannusten nousua hillitsi korkokustannusten ja liikennöimismaksujen aleneminen. Ilman polttoainekustannuksia kuorma-autoliikenteen kustannukset nousivat 2,8 prosenttia. Linja-autoliikenteen kustannukset nousivat 4,6 prosenttia vuoden 2011 marraskuusta vuoden 2012 marraskuuhun. Kustannusten muutos vaihteli liikennetyypeittäin tilausliikenteen 4,0 prosentista pikavuoro- ja vakiovuoroliikenteen 5,0 prosenttiin.

Konkurssien määrä edellisvuoden tasolla tammi–marraskuussa 2012 Tilastokeskuksen tietojen mukaan tammi–marraskuussa 2012 pantiin vireille 2 779 konkurssia, mikä on 25 konkurssia (0,9 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilökunnan määrä kaikissa konkurssiyrityksissä oli kaikkiaan 13 536, mikä on puolestaan 1183 henkilöä (9,6 prosenttia) enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Tieliikenteen tavarankuljetus ja muuttopalveluissa pantiin vireille 168 konkurssia, jotka koskettivat 1 016 henkilöä. Vuotta aikaisemmin tammi-marraskuussa alan vireille pantuja konkursseja oli 181. Lukumääräisesti eniten konkursseja pantiin vireille muiden palveluiden päätoimialalla eli 13,7 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Teollisuuden päätoimialalla konkurssit lisääntyivät 13,0 prosenttia. Konkurssien määrä väheni maatalouden, rakentamisen, kaupan, kuljetuksen ja varastoinnin sekä majoitus- ja ravitsemustoiminnan päätoimialoilla. Lukumäärällisesti eniten konkurssien määrä väheni kaupan päätoimialalla.

Jarru- ja muut varaosat

Öljy- ja vesipumput sekä hihnankiristimet

Iskunvaimentimet

Majakat ja paneelit

RASKASSARJA HEAVY DUTY SPAREPARTS

www.raskassarja.fi • 9 RASKASSARJA


Volvo oli markkinoiden ykkönen

Kuorma-autojen ensirekisteröinnit hiipuivat loppuvuotta kohti TEKSTI JA KUVA: JARI MALM

E

nsirekisteröintilastojen mukaan uusien kuorma-autojen myynti laski 4,7 prosenttia vuonna 2012. Rekisteröinnit hiipuivat loppuvuotta kohti, sillä kesäkuun lukemat olivat vielä 2,3 prosenttia plussalla. Viime vuoden aikana suurin pudotus nähtiin kuorma-autojen keveimmässä painoluokassa, jossa ensirekisteröinnit vähenivät yli viidenneksen. Keskiraskaassa luokassakin pudotusta tuli 16,6 prosenttia. Ainoastaan yli 16-tonnisten ensirekisteröintimäärä kasvoi pari prosenttia.

Kuorma-autojen ensirekisteröinneissä Volvo kipusi kärkeen ja jätti Mercedes-Benzin kakkoseksi. Scania oli kolmannella sijalla. Neljännestä sijasta alaspäin eri merkkien myyntimäärät olivat huomattavasti pienempiä kuin kärkikolmikon. Esimerkiksi MANia ensirekisteröintiin 150 kappaletta ja Ivecoja 132 kappaletta. Suomalaisen Sisun ensirekisteröinnit jäivät alle sataan autoon. Kaikkien kärkikolmikkoon yltäneiden merkkien ensirekisteröinnit laskivat viime vuonna. Niistä Volvolla kärsi vähiten ja Mersu eniten. Nousijat löytyvät vähemmän myytyjen merkkien joukosta. Myyntiään kasvattivat muun muassa Daf, Sisu, Renault ja Volkswagen. Pakettiautojen ensirekisteröinnit romahtivat viime vuonna reilun viidenneksen. Volkswagen 10 • RASKASSARJA

pärjäsi parhaiten 3 025 myydyllä autollaan vaikka myynti laski lähes 15 prosenttia. Toiseksi suosituin pakettiauto oli Ford (2 428 kpl), joka kasvatti myyntiään 13,4 prosenttia. Kolmanneksi tulleen Toyotan (1 539 kpl) pudotus oli huima, sillä ensirekisteröinnit vähenivät peräti 53,2 prosenttia. Linja-autojen ensirekisteröinnit olivat viime vuonna vahvassa 33,9 prosentin kasvussa. Voittaja oli Mercedes-Benz 165 auton myynnillään.

Kakkoseksi tullut Volvo kasvatti myyntiään peräti 145,1 prosenttia myymällä 125 autoa. Tilastossa kolmantena oli VDL 111 ensirekisteröinnillä. Henkilöautojen myynti laski 11,8 prosenttia. Viime vuonna rekisteröitiin 111 251 uutta henkilöautoa. Suosituimmat merkit olivat Volkswagen, Toyota ja Skoda. ■ Lähde: Tilastokeskus/Trafi/Ajoneuvorekisteri/Aut

Kuorma-autot merkeittäin kokonaismassan mukaan Merkki VOLVO MERCEDES-BENZ SCANIA MAN IVECO VOLKSWAGEN DAF SISU RENAULT FORD FUSO CITROEN FIAT CHEVROLET MUUT MERKIT YHTEENSÄ

3,5 - 5,99 251

55 108

4 52

6 - 15,99 41 122 58 34

16 824 460 738 92 43

8 10 15

94 82 58

31 14 13 12 20 529

1 6

6

326

2 397

2012 Yhteensä 865 833 738 150 132 108 102 92 77 52 31 14 14 12 32

2011 Yhteensä 899 1 000 777 159 161 34 73 74 64 66

3 252

3 413

15 14 13 64

Muutos (%) -3,8 -16,7 -5,0 -5,7 -18,0 217,6 39,7 24,3 20,3 -21,2 -6,7 0,0 -7,7 -50,0 -4,7


Turboahtimet maalta merelle Tammer Diesel Oy Alkuperäisvalmistajien

uudet turboahtimet kaikenlaiselle kalustolle! Kuvassa: Holset HX40-turboahdin tehoille 245-330hv.

www.tammerdiesel.fi

PAINEILMAKÄYTTÖINEN JARRUNIITTAUSKONE

1.290 €

rask aan k ammatat luston ilaiset sk al ja

ra

jäsenko htarit -jäsenetuliik e rteilla reilut e Dut!

• Kestävä yksinkertainen rakenne • Pöydälle asennettava malli • Mukana 6,35 ja 8 mm irroitus- ja niittaustuurnat • Varustettu turvakatkaisijalla • Ey-hyväksytty

henkilö auton m - ja pakettiäär k atsastäaik aisus

35€

rask aa k aluston n k atsas päästömtukset ja ittauks et

-15 %

JARRUHIHNASORVI • Myös 10” hihnoille

Valmistuttaja: Osa-Ratas Oy Myynti: Raskassarja-jäsenliikkeet OSARATAS

675 €

OSA-RATAS Oy

Katsasta nyt maksa myöhemmin

K1-Katsastajat | www.k1katsastajat.fi Ajanvaraus p. 0306 100 100

Teollisuuskatu 7, Tornio

Puh. 016-445 707

Puheluhinnat: Kiinteän verkon liittymästä 8,28 snt/puh + 3,2 snt/min. Matkapuhelinliittymästä 19,2 snt/min.

www.k1katsastajat.fi

RASKASSARJA • 11


Diagnostiikka, Osat ja Huollot hyötyajoneuvoille

Jatkuvasti ajossa. Luotettava tapa pitää ajokalusto tuottavana. u ajoneuvojärjestelmien diagnosointia ja huoltoa u luotettavia ja pitkäikäisiä tuotteita u ensiasennuslaatua u oikea hinta-laatusuhde u ammattilaisen valinta Kaikki alkuperäistä Bosch-laatua.

www.bosch.fi 12 • RASKASSARJA


DLD ja TIS-Web Ratkaisu digipiirturitietojen kokonaishallintaan Keskity olennaiseen! Ajopiirturitietojen tallentaminen pilkulleen lain edellyttämällä tavalla aiheuttaa monelle kuljetusliikkeelle päänvaivaa. VDO on kehittänyt kokonaisratkaisun, joka tekee kaiken automaattisesti pykälien mukaan ja vapauttaa kuljetusyrittäjän keskittymään olennaiseen.

DLD wlan DLD gprs

DLD etälatauslaite

TIS-Web ohjelmisto

Nyt myös paikannus!

Ratkaisun ytimenä on ajoneuvossa oleva DLD eli Download Device, joka siirtää kaikki digipiirturin ajotiedot langattomasti suoraan toimistoon ilman yrityskorttia.

Ratkaisun toinen osa on toimistossa oleva TIS-Web ohjelmisto, joka vastaanottaa ajoneuvosta DLD:lla lähetetyt ajotiedot lainmukaista arkistointia ja jatkokäsittelyä varten.

TIS-Web ohjelmistoon on uutena lisäosana saatavana Track & Trace paikannustoiminto, jonka avulla voi seurata ajoneuvon sijaintia reaaliaikaisesti Google Maps -karttapohjalla.

Maahantuoja:

Veho Hyötyajoneuvot uusiin tiloihin Raaseporissa Veho Hyötyajoneuvot on siirtynyt uusiin toimitiloihin Teknikontielle Raaseporissa. Mercedes-Benz-hyötyajoneuvomyynnin lisäksi toimipisteessä on monimerkkikorjaamo, joka palvelee myös SISU- ja Renault-kuorma-autoasiakkaita. Huollon asiakaspalvelu toimii kuutena päivänä viikossa, arkipäivinä laajennetuilla aukioloajoilla. Lisäksi palveluun kuuluu mm. 24h Service, täydellisesti varustettu huolto-auto, täydellisesti varustettu jarrudynamometri, sekä hyötyajoneuvojen vuokraustoiminta CharterWayRent -palvelut. Palveluihin kuuluu samoissa tiloissa tapahtuva katsastustoiminta yhteistyössä A-Katsastuksen kanssa sekä raskaan kaluston pesulinjasto.

Helaakoski laajentuu voimakkaasti Suomen suurimpiin nostopalvelualan yrityksiin lukeutuva E. Helaakoski Oy laajentaa toimintaansa Kaakkois- ja Itä-Suomessa ostamalla Lappeenrannassa sijaitsevan nosto- ja kuljetusalan yrityksen, Kuljetus Renki Oy:n. Edellisen kerran yhtiö teki yrityskaupan kesäkuussa 2012. Perheyritys E. Helaakoski Oy on valtakunnallinen nostopalveluiden tarjoamiseen erikoistunut yritys. Palveluihin kuuluvat ajoneuvonostureiden, ristikkopuominostureiden, henkilönostimien ja kurottajien vuokraus sekä kuljetuspalvelut. Toimipaikkoja yhtiöllä on Raahessa, Oulussa, Kokkolassa, Vaasassa, Pietarsaaressa, Kouvolassa, Porvoossa ja Lappeenrannassa. Yhtiö palvelee yritys- ja yksityisasiakkaita.

Lisätietoja: www.kaha.

Kuopion Kuljetus Kalusto avasi raskaan kaluston Helpdeskpalvelun Kuopion Kuljetus Kalusto Oy:n uusi Helpdesk-palvelu antaa tukea Knorr-Bremse-jarrujärjestelmiin ja tuotteisiin. Helpdesk tarjoaa myös perinteisten lukkiutumattomien jarrujärjestelmien teoreettiset jarrulaskelmat sekä Knorr-Bremse EBS -jarrujärjestelmien teoreettiset jarrulaskelmat ja konfigurointitiedostot. Helpdeskistä saa myös yleistä teknistä tukea Kuopion Kuljetus Kaluston maahantuomille tuotemerkeille. Lisäksi Suomen Työkalu Oy ja Kuopion Kuljetus Kalusto Oy (KKK) ovat solmineet yhteistyösopimuksen raskaankaluston Autocom-diagnostiikkalaitteiden Helpdesk-palvelusta. KKK:n Helpdesk palvelee Suomen Työkalu Oy:n raskaan kaluston asiakkaita Autocomin virallisena teknisenä tukena Suomessa. Autocom-ohjelmiston Helpdesk-tukeen sisältyvät seuraavat merkit: Kuorma-autot: Scania, Volvo, Mercedes-Benz, Man, Iveco, R.V.I, Knorr-Bremse sekä muut perävaunujarrujärjestelmät. Linja-autot: Scania, Volvo, Iveco, Mercedes-Benz, Man. Vastaavaa Helpdesk-palvelua raskaankaluston diagnostiikkaan ei toistaiseksi ole tarjolla muualla Suomessa, joten kyseessä on ainutlaatuinen pilottipalvelu. Kuopion Kuljetus Kaluston Helpdesk otettiin käyttöön tammikuussa 2013. Tukipalvelu on maksullinen kaikille asiakkaille. RASKASSARJA • 13


KUVA: CARGOTEC

Cargotec toi markkinoille alan tehokkaimmat raskaat terminaalitraktorit

C

argotec on tuonut markkinoille Kalmarin uudet, raskaat TR626i- ja TR632iterminaalitraktorit. Tällä hetkellä alan tehokkaimmat traktorit ovat täysin CAN-väyläohjattuja. Uudet mallit on tarkoitettu raskaan teollisuuden ja terminaalien käyttöön, ja ne vastaavat markkinoiden nykyiseen ja tulevaan kysyntään entistä tehokkaammasta traktorista, joka selviytyy nykyteollisuuden yhä raskaammista kuormista. Käytettävyysaika on eräs prosessiteollisuuden keskeisimmistä tekijöistä, joten uudet terminaalitraktorit on suunniteltu ennen kaikkea luotettavuutta silmällä pitäen. Pääjärjestelmien ja -komponenttien lujuus- ja luotettavuusanalyyseihin käytettiin yli 3 000 tuntia. Ajoneuvojen raskastekoinen runko ja kori on rakennettu vastaamaan vaativan satamaja teollisuuskäytön haasteisiin. Vakiovarusteena toimitetaan 300

14 • RASKASSARJA

litran polttoainesäiliö ja 50 litran ureatankki, jotka mahdollistavat pitkän käyttöajan ilman tankkausta, mikä lisää tuottavuutta ja käytettävyysaikaa. Kalmarin uusien traktorien kehittämisessä on tukeuduttu Cargotecin tunnettuun kokemukseen korkealaatuisten laitteiden toimittamisesta raskaalle teollisuudelle. Uudet terminaalitraktorit ovat yhtiön historian ja markkinoiden tehokkaimmat. Traktorien voimanlähteenä toimivat EUvaiheen IIIB / EPA-tason 4i -päästövaatimusten mukaiset Volvo TAD1360VE -sarjan moottorit, jotka hyödyntävät Volvon I6konseptia. Moottorit tuottavat suurimman mahdollisen tehon ja vääntömomentin pienillä kierrosluvuilla. Kalmar TR626i ja TR632i on myös varustettu ainutlaatuisella raskaalla aktiivisesti kallistuvalla nostorungolla, joka mahdollistaa vetopöydän kallistamisen +/-10° sivu-

suunnassa. Ratkaisu on edeltäjiään kestävämpi, vakaampi ja tehokkaampi. Kallistusta säädetään kahdella kaksitoimisella nostosylinterillä, ja säätäminen on helppoa ohjaamosta käsin. Järjestelmän ansiosta nostorunko ja nostopöytä kykenevät noudattamaan maaston muotoja, eikä runkoon kohdistu vääntövoimia. Näin renkaiden pito säilyy paremmin tasapainossa. Kallistusominaisuus takaa toiminnan turvallisuuden ja pidemmän käyttöiän nostolaitteiston komponenteille. Näiden tekijöiden seurauksena Kalmar TR626i:n nostokapasiteetti on vaikuttavat 36 tonnia ja TR632i-mallin vastaava jopa 50 tonnia. Ajoneuvon kokonaisvetokyky on 240 tonnia ja 320 tonnia. Traktorien Volvo-moottoreissa käytetään SCR-tekniikkaa (Selective Catalytic Reduction), joka vähentää typpioksidi- ja hiukkaspäästöt lähelle nollaa. Ajoneuvojen uutta, tilavaa, ilmajousitettua ohjaamoa voi kallistaa

sähköisesti jopa 60 astetta. Ohjaamo on suunniteltu ROPS:n turvallisuusstandardin (ISO 3471:1994) mukaisesti. CAN-väyläliittymä mahdollistaa tehokkaan diagnostiikan ja helpottaa muutosten tekemistä. CAN-väylä myös helpottaa traktorien huoltoa, säästä aikaa ja energiaa, parantaa suorituskykyä ja pienentää kustannuksia. Uusi kolmen ja puolen tuuman värimonitori näyttää kuljettajalle kaikki tiedot, joita tarvitaan selkeän tilannekuvan muodostamiseen ja traktorin täydelliseen hallintaan. Kalmar TR626i- ja TR632i-mallien rakenne on selkeä ja looginen. Moottori, ilmansuodatin, pneumatiikka- ja hydrauliikkaventtiilit, hydrauliikkatankki ja CAN-moduulit ovat kaikki helposti käden ulottuvilla, kuten ovat pneumatiikkasäiliöt, akut, ureanhallinta ja ureatankki sekä dieseltankkikin. ■


www.mattila.com

www.mattila.com

Scania G320 6x2 69.000 Volvo FH440 6x2*4 38.500 Scania R420 6x2 -10, 15 Tm nosturi, -94 + lava -05, NCH vaijerilaite -06, koukkulaite, ohjaava teli myös alustana

41.500 MAN TGS 26.360 6x2 65.000 -08, Multilift koukkulaite, 116 tkm

44.000 Reisch 2 aks. 13.500 MAN TGA 26.320 6x2 39.000 Scania R480 6x2*4 57.000 Scania R420 6x2*4 -07, Av. 3900, Ohj.teli, -07, alumiinilava 3-kaato -07, koukkulaite, 156 tkm -07, 20 t. NCH vaijerilaite, 365 tkm 335 tkm

Scania R420 6x2 59.000 MAN TGA 26.350 6x2 35.000 Iveco 120E23 4x2 Tee tarjous!! Volvo FM9 4x2 -00, makuuohj. Umpikori +Pl -07, 20 t. NCH vaijerilaite, -05, Ritilä 7,8 m, vinssi, -05, asennetaan vaijerilaite 340 tkm 256 tkm

Volvo FM7 6x2/4 -01, Norba jätepakkari TEE TARJOUS!

7.990 Scania R143 6x2 17.000 Scania P94 4x2 23.000 Sisu SM262 6x2 8.000 -98, 14 Tm Palfinger 10-tarkas- -94, vaijerilaite, leimaa 9/13 asti -89, kuljetusritilä, parabelit tettu, Multilift vaijerilaite

Hinnat + alv

MAN 12.225 4x2 12.000 Hymer-Fiat asuntoauto -02, kokonaissivuaukeava kori + -12. Ajettu 5 tkm. Tiedustelut: Pl-nostin 040-5519333/Raimo

Toimitamme kuljetuskalustoa EU-alueelta suoraan asiakkaalle, jolloin ALV 0%. Tarvittaessa järjestämme rahoituksen.

Rydöntie 24, 20360 Turku • www.mattila.com • info@mattila.com • puh. 0102 193 450 Jussi Mattila 0400-583 033 • Veli-Matti Juhola 0400-440 171


Laatutuotteita raskaan sarjan Raskassarja-työkalulaatikot ● Runko alumiinia ● Luukku ruostumatonta terästä ● Nerokas salpamekanismi ● Useita eri kokoja ● Kestävää muovia ● Useita eri kokoja

Raskassarjailmajouset ● Laaja valikoima

raskaaseen kuljetuskalustoon

16 • RASKASSARJA


ammattilaisille Raskassarja-äärivalot ● Kumivarret ● Ledeillä erittäin hyvä tärinänkesto ● Kaikki osat saatavissa varaosina

Raskassarja-kierrejohto ● 7-napainen Nato-pistoke ● Kehitetty ääriolosuhteisiin

Raskassarja-akut ● Vaativaan ammattikäyttöön ● Tärinävaimennus ● Kahden vuoden takuu

RASKASSARJA HEAVY DUTY SPAREPARTS

www.raskassarja.fi RASKASSARJA • 17


Valitse viisaasti VARMISTA VOITELU!

Vetokytkimissä NYT automaattirasvari vakiona. OVH Asenna myös vanhoihin 54€ vetokytkimiin.

KATSO

www.tav.fi

OM ERIN

NOPEUTA HUOLTOA VALITSE VALMIS SERVOMEKANISMI TAV100 Mekanismi TAV50 Vetokytkimeen

TAV100S Servomekanismi TAV50SR Vetokytkimeen

AIN YYS TÄV KES

TUS

ULU EN K

S E R V O

18 • RASKASSARJA

TAV100D Dollymekanismi TAV50D Vetokytkimeen

D O L L Y

TAV100DS Dollyservomekanismi TAV50DSR Vetokytkimeen

D O L L Y

S E R V O


KUVA: VOLVO TRUCKS

Uudella kaukosäätimellä tehokkaampaa ja turvallisempaa lastaamista

V

olvo Trucks on kehittänyt Work Remote -kaukosäätimen, joka tehostaa kuorman hallintaan liittyviä toimintoja ja säästää aikaa. Kuorman lastaaminen on kuljetusalan osa-alue, jossa kuljetusten tehokkuutta voidaan parantaa. Uusi laite on langaton kaukosäädinyksikkö, jossa yhdistyvät kaikki ne toiminnot, jotka kuljettaja tarvitsee kuorman lastaamiseen ja purkamiseen. Kaukosäätimellä voi säädellä kaikkea aina kuorma-auton ilmajousituksen nostamisesta ja laskemisesta ajoneuvon niiaustoimintoon. Muita toimintoja ovat muun muassa voimanoton aktivointi, moottorin kierrosluvun säätö, moottorin sammuttaminen ja kuorma-auton lukitseminen. Myös päällirakenteen ja muiden lisätoimintojen katkaisijoita voidaan yhdistää kaukosäätimeen, kuten nosturin tai pumppujen kontrollointi. – Kaukosäätimestä kuljettaja pystyy heti näkemään kuormanilmaisimen tiedot ja kuormituksen jakautumisen akseleille sekä kuormaauton että perävaunun osalta. Toisin sanoen kuljettajalla on taskussaan kaikki tarvittava tieto sen sijaan, että hän joutuisi juoksemaan edestakaisin. Kuorman lastaaminen on paljon tehokkaampaa, sanoo Christer Pehrson, Volvo Trucksin kaukokuljetusten Business Manager.

Ajan säästämisen lisäksi Work Remote -kaukosäädin säästää myös kuljettajan energiaa. Tämä voi auttaa parantamaan myös liikenneturvallisuutta. – Monille kuljettajille kuorman lastaaminen on stressaava tehtävä, ja stressi voi johtaa onnettomuuksiin. Work Remote -kaukosäätimen ansiosta tuota stressiä voidaan vähentää, kun kuljettaja ei joudu juoksemaan jatku-

vasti edestakaisin. Kun lastaaminen on helpompaa, on kuljettaja ratin takana myös rennompi. Tämä edesauttaa epäsuorasti kuljettajaa olemaan valppaampi, mikä edistää parempaa liikenneturvallisuutta, Christer Pehrson sanoo. Work Remote -kaukosäädin julkaistiin yhdessä uuden Volvo FH -sarjan kanssa ja on saatavilla markkinoilla vuonna 2013. ■

Ivecon kuorma-automalleille lisää palkintoja Ivecon kuorma-automallit saivat hiljattain kaksi kansainvälistä ja arvostettua tunnustusta. Naveco Chaoyue -malli palkittiin Truck of the Year China 2013 -palkinnolla Kiinassa. ja Brasiliassa Ivecon Tector Attack -malli sai kuorma-autoluokan AutoData-palkinnon. Näitä tunnustuksia edelsi Ivecon uuden Stralis Hi-Way -mallin palkitseminen äskettäin International Truck of the Year 2013 -palkinnolla. Kiinassa palkittu kevyisiin kuorma-autoihin kuuluva Naveco Chaoyue –malli on Ivecon ja Nanjing Automotive Corporation -yhtiön muodostaman yhteisyrityksen kehittämä. FPT F1C -moottorin ja muun innovatiivisen tekniikan ansiosta Naveco Chaoyue -mallin kokonaissuorituskyky, mukaan lukien teho, jarrujärjestelmä, kiihtyvyys, nopeus ja alhainen melutaso, sai erinomaiset arvosanat seitsemään kilpailevaan malliin verrattuna. Brasiliassa palkittu Ivecon Tector Attack -malli sain parhaan kuorma-auton palkinnon keskiraskaiden hyötyajoneuvojen luokassa sekä laadustaan että teknisistä ominaisuuksistaan. Takavetoisena ja nelivetona saatavassa mallissa yhdistyvät vahvuus, kestävyys, taloudellisuus ja alhaiset kokonaiskustannukset, mikä tekee autosta erinomaisen kuljetusratkaisun luokassaan. RASKASSARJA • 19


Joka viides kansalainen on käräyttänyt rattijuopon Joka viides Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kertoi joskus ilmoittaneensa poliisille rattijuoposta. Suomalaiset ovat hyvin valmiita ilmoittamaan rattijuopumusepäilyistä. Ilmoitus tehdään epätodennäköisemmin, jos kyseessä on ystävä tai sukulainen.

liikenteessä. Lähes 60 prosenttia vastaajista nimesi rattijuopot pelokseen liikenteessä.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista yhdeksän kymmenestä oli valmis ilmoittamaan tuntemattoman henkilön epäilystä rattijuopumuksesta poliisille ja lähes 60 prosenttia kertoi toimivansa näin varmasti. Ilmoitusta ei todennäköisesti tehtäisi yhtä usein, jos kyseessä on läheinen tai hyvä tuttava. Tällöinkin yli 70 prosenttia vastasi ilmoittavansa poliisille ja 35 prosenttia kertoi tekevänsä näin varmasti. Rattijuopot ovat suomalaisten tienkäyttäjien suurin pelon aihe

Viime vuonna Suomessa kuoli 82 ja loukkaantui 825 ihmistä rattijuopumus-onnettomuuksissa. Rattijuopumus-onnettomuuksien henkilövahingoista noin 85 prosenttia koituu itse rattijuopoille tai kyydissä olijoille. Kokonaan sivullisia kuolee vuosittain 5 - 10 ja noin 150 ihmistä loukkaantuu. Kahden viimeisen vuoden aikana rattijuoppoja on jäänyt vuosittain kiinni runsaat 21 tuhatta. Näistä hieman yli puolet oli törkeitä rattijuopumuksia.

Tiedot selviävät TNS Gallupin Liikenneturvalle tekemästä kyselystä syyskuussa 2012. Kyselyyn vastasi 1031 suomalaista.

20 • RASKASSARJA

Kuolinonnettomuudet ajetaan entistä paremmin varustelluilla autoilla Tutkijalautakuntien vuosiraportin mukaan kuolonkolarissa vuonna 2011 mukana olleet ajoneuvot olivat rakenteeltaan ja turvatekniikaltaan aikaisempia vuosia paremmin varusteltuja, mutta ikänsä vuoksi niiden törmäysturvallisuudessa oli puutteita. Kuolinonnettomuuksia vuonna 2011 tapahtui enemmän kuin kahtena edellisvuotena.

jan. Promillemäärät kasvoivat törkeämpään suuntaan. Alle 0,5 promillen lukemissa ajaneita maistelleita onnettomuusauton kuljettajia ei ollut lainkaan. Yleisin onnettomuustyyppi oli ajoneuvon tieltä suistuminen (41 %). Jalankulkijakuolemista kolmannes tapahtui suojatiellä. Pyöräilijöistä puolet menehtyi risteysonnettomuuksissa.

Viime vuonna tutkijalautakunnat tutkivat kaikkiaan 236 kuolemaan johtanutta moottoriajoneuvo-onnettomuutta, joissa menehtyi 255 henkeä. Lisäksi kevyen liikenteen onnettomuuksissa menehtyi 37 jalankulkijaa ja 18 polkupyöräilijää.

Vakuutusyhtiöt korvasivat viime vuonna yhteensä 108 000 liikennevahinkoa. Niistä henkilövahinkoja oli 19 000 ja loput omaisuusvahinkoja. Vuoden 2011 liikennevahinkojen keskimääräinen korvaus oli 4 800 euroa. Yhteensä liikennevakuutuksista maksettiin korvauksia 525 miljoonalla eurolla. Summasta 56 prosenttia oli henkilövahinkokorvauksia.

Joka neljäs kuolinonnettomuuden aiheuttaja oli humalassa, valtaosa ylitti törkeän rattijuoppouden ra-


Joustavaa ja ammattitaitoista

korjaamopalvelua raskaalle kalustolle Jääli

Pekant Oy Pyyryväistie 17 p. 020 728 9810

Oulu

Pekant Oy Pikkukiventie 5 p. 020 728 9810

Kokkola

Linnus-Auto Oy Isokalliontie 2 p. 044-0324 712

Iisalmi

Iisalmen Rekkapiste Oy Teollisuuskatu 12 p. 010 279 3340

Kauhajoki

Varaosalinna Oy

Pohjolantie 10–12 p. 020 711 9877, 020 711 9869 (päivystys)

Oulu

Ikaalinen

Ikaalisten Autovaruste Oy Sammonkatu 4 p. 03-457 110

Kokkola

Lappeenranta

Hevistar Oy

Reissumiehenkatu 1 p. 054-161 800, päivystys 0400-942 032

Lahti

Originator Oy

Alhonkatu 2 p. 03-468 2400 (vaihde), 044-510 4421 (työnjohto)

Ikaalinen

Originator Oy

Lahti

Kukonkuja 1 p. 03-468 2400 (vaihde), 044-510 4426 (työnjohto)

Kouvolan Truck Service Oy

Iisalmi

Kauhajoki

Hollola

Kouvola

Jääli

Hollola Lieto

Lappeenranta Kouvola

Pytäränkatu 3 p. 0400 756 504

Lieto

Pekant Oy Eteläkaari 2 p. 020 764 1820

RASKASSARJA HEAVY DUTY REPAIRS

www.raskassarja.fi RASKASSARJA

• 21


Kuljettajien ajotapa muuttui:

Älykkäät liikennepalvelut lisäävät turvallisuutta ja ajomukavuutta

VTT

:n johdolla on tutkittu eurooppalaisessa älykkään liikenteen hankkeessa, miten älypuhelimiin, navigaattoreihin ja muihin jälkiasennettaviin tai kannettaviin laitteisiin liittyvät kuljettajan tukipalvelut vaikuttavat ajokäyttäytymiseen. Kattavasta tutkimusaineistosta ilmenee, että kuljettajat löysivät liikennepalvelujen ansiosta nopeampia ja ruuhkattomampia reittejä eivätkä vahingossa ajaneet ylinopeutta. Myös polttoainekus-

tannukset pienenivät, samoin vähenivät ajamiseen liittyvä stressi ja epävarmuus. Turvallisuuden tunne ja ajomukavuus lisääntyivät. Tutkimus perustui laajoihin kenttäkokeisiin, joissa lähes 3000 kuljettajaa ajoi yhteensä yli 10 miljoonaa kilometriä kahdeksassa Euroopan maassa. VTT:n koordinoima, nelivuotinen TeleFOT on 15 miljoonan budjetillaan yksi Euroopan suurimmista älyliikenteen hankkeista. Juuri päättyneen hankkeen toiminnal-

ADR-peruskurssi HUITTINEN (Ei luokkia 1 ja 7), 23.-25.2.2013

Työturvallisuuskorttikoulutus HUITTINEN 6.2.2013, 20.2.2013 KAARINA 18.2.2013

ADR-erityiskurssi HUITTINEN Luokka 1 räjähteet, 26.2.2013 Luokka 7 radioaktiiviset aineet, 27.2.2013

Tieturva I –koulutus HUITTINEN 7.2.2013, 21.2.2013 KAARINA 19.2.2013

ADR-säiliökurssi HUITTINEN 28.2-1.3.2013

Hätäensiapu HUITTINEN 9.2.2013

ADR-täydennyskurssi HUITTINEN 2.-3.2.2013, 4.-5.2.2013, 2.3.2013 Yhdistetty täydennyskurssi on kaksi päivää (uusitaan kaikki luokat kappaletavara-ajolupa ja/tai säiliö). Täydennysperuskurssi (9 h) yksi päivä (uusitaan kappaletavara-ajolupa, ei luokkia 1 ja 7)

Ensiapu I HUITTINEN 1.-2.2.2013 1.-2.3.2013 Ennakoiva ajaminen HUITTINEN 9.2.2013

Koulutusohjelmat hyväksytty direktiivin mukaiseen koulutukseen. Näistä kursseista saa direktiivin mukaiseen jatkokoulutukseen yhden päivän. Ajokorttiluokan C:stä CE:hen koulutus yhteistyössä SILTALA Oy:n kanssa.

ADR-Koulutus Timo Kallionpää Oy

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: 040-5924455 tai timo.kallionpaa@adrkoulutus.com www.adrkoulutus.com

Taksin kuljettajien ammattipätevyyskoulutus

22 • RASKASSARJA

listen kenttäkokeiden tuloksena syntyi ainutlaatuinen tutkimusaineisto, jonka perusteella tutkittiin, miten palvelut vaikuttavat kuljettajan mielipiteisiin ja ajokäyttäytymiseen sekä sitä kautta liikkumiseen, liikenteen sujuvuuteen, turvallisuuteen ja ympäristöön. Useat kannettavien laitteiden kautta tarjolla olevat älyliikenteen palvelut ovat jo liikkujien arkipäivää, mutta tietoa niiden todellisista vaikutuksista esimerkiksi liikenneturvallisuuteen ei ole aiemmin ollut saatavilla. Testikuljettajia hankkeeseen värvättiin Suomen lisäksi Ruotsista, Saksasta, Iso-Britanniasta, Ranskasta, Kreikasta, Italiasta ja Espanjasta. Vajaasta 3 000 kuljettajasta suomalaisia oli yhteensä 360. Suuri osa suomalaiskuskeista oli Oulun seudulta, mutta myös Tampereelta, pääkaupunkiseudulta ja muualta Suomesta. Hankkeessa tutkittiin ajoa helpottavien, autoihin jälkikäteen asennettavien kuljettajan tukijärjestelmien vaikutuksia turvallisuuteen, sujuvuuteen, liikkumiseen, ympäristöön ja kuljettajien käyttäytymiseen tieliikenteessä. Testattavina palveluina olivat mm. navigointi, taloudellisen ajon tuki, ylinopeusvaroitus sekä ajantasainen liikennetieto.

KUVA: JARI MALM

Tutkituista laitteista erityisesti navigaattori ja liikennetietojärjestelmät tehostivat matkoja siten, että kuljettajat löysivät nopeampia ja ruuhkattomampia reittejä. Taloudellisen ajon järjestelmät ohjasivat kuljettajat päästöjen kannalta paremmille reiteille ja taloudellisempaan ajotapaan. Suomalaisessa osatutkimuksessa nähtiin bussiliikenteen osalta, miten taloudellisen ajon tukijärjestelmän avulla polttoaineen kulutus pieneni ja samalla ylinopeus väheni, mikä parantaa myös liikenneturvallisuutta. Merkittävää on myös se, että järjestelmät kautta linjan vähensivät ajamiseen liittyvää stressiä ja epävarmuutta sekä lisäsivät turvallisuuden ja mukavuuden tunnetta kaikissa kokeessa mukana olleissa maissa. Liikkumisen kannalta tulokset olivat kaikilla järjestelmillä positiiviset. Käyttäjien ennakko-odotukset liikennepalveluista olivat aluksi korkealla. Jonkin aikaa palveluja käytettyään he olivat hieman pettyneitä, kun välitöntä hyötyä ei ollut nähtävissä. Mitä pidempään palveluja käytettiin, niin sitä selvemmin niiden hyödyt ja edut nähtiin ja sitä tyytyväisempiä kuljettajat olivat. ■


0207 119 862 0207 119 877

Hyviä tarjouksia netissä! www.raskassarja.fi

Reissussa Ruotsissa? Kun remontti yllättää, käänny ammattilaisen puoleen, SUOMEKSI. Jouset ja jarrut vetoautoon ja perävaunuun, myös henkilöautoihin. Iso varasto, nopea palvelu. Jouset joka lähtöön tilauksesta ja piirustusten mukaan. Asko Tolppanen, Valbo, SVERIGE Puh. 99046-26-32059, auto 070-3252059 Fax. 99046-26-32125

HALLIT

Konehallit ja liiketilat

Elementtien oma maahantuonti Kotimaisella työvoimalla rakennetut laatuhallit. Toimitamme hallipaketin asennettuna: anturat, rungon, elementit, ikkunat, ovet

www.niglos.fi

niglos@niglos.fi

Tarjouspyynnöt vetämään kevät 2013 toimituksiin. Nopeat toimitukset - laatu ja hinta kohdallaan.

esim. kuvan -615-LED LED-työvalo PL 00 lumenia! 28 W 40 – V 6 12-3

Ja-Tools Ja-Elektro Oy

Ilmailunkatu 15, 33900 Tampere – puh. 03 283 6600 Tähtäinkuja 2, 01530 Vantaa – puh. 010 322 8480

www.jaoy.com

RASKASSARJA • 23


a Pesuhalli j korjaamo auki myös ! lauantaisin ttä Ota yhtey a ik ja varaa a n korjauksee ! tai pesuun

Raskaankaluston varaosa- ja korjaamopalvelut Lahdessa ja Hollolassa

• Puh. (03) 468 2400 keskus • Fax (03) 753 2420 • Email myynti@originator.fi LAHTI korjaamo & varaosat • Alhonkatu 2, 15610 LAHTI • Varaosat 040 842 0706 • Työnjohto 044 510 4421

HOLLOLA korjaamo (entisen Rekkakukon tiloissa) • Kukonkuja 1, 15880 HOLLOLA • Työnjohto 044 510 4426 • Pesuhallin ajanvaraus 044 510 4428

Raskaan liikenteen vertaistukea vahvistetaan

S

uomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry, Rahtarit ry ja Autoliitto ry ovat käynnistäneet yhteisen raskaan liikenteen vertaistukipuhelimen. Yhteistyöllä tavoitellaan nykyistä laajempaa käyttäjäkuntaa raskaan liikenteen ammattilaisten kriisiavulle. Autoliitto vastaa puhelujen välittämisestä puhelinkeskuksensa kautta. SKAL ja Rahtarit huolehtivat vertaistukiverkostosta ja palvelun kustannuksista. Vertaistukihenkilöiden verkosto koostuu SKAL:n ja Rahtareiden jäsenistä, joihin kuuluu sekä kuljetusyrittäjiä että työsuhteessa toimivia kuljettajia. Nämä vapaaehtoiset tarjoavat kuunteluapua kriisissä tai vaikeassa elämäntilanteessa ammattinsa vuoksi oleville raskaan liikenteen ammattilaisille. Kriisejä voivat olla esimerkiksi liikenneonnettomuudet tai yrittäjien liiketoiminnan vaikeudet. Vertaistuki on kuuntelemista, nimenomaan henkistä tukea. Suurin osa vapaaehtoisista SKAL:n ja Rahtareiden tukihenkilöistä on käynyt joko SPR:n Hen-

24 • RASKASSARJA

kisen tuen peruskurssin tai osallistunut järjestöjen omiin koulutuksiin. Osalle on kertynyt monipuolista kokemusta työn kautta pitkältä ajalta henkisen tuen antamisesta. Monella on lisäksi omakohtaista kokemusta vakavista onnettomuuksista. Tukihenkilöitä yhdistää auttamisen halu. SKAL:n jäsenistä 20 ja Rahtareista kymmenkunta on mukana vertaistukiverkostossa. Verkosto kattaa koko Suomen. Onnettomuudet tiellä, erityisesti ”tuntemattomasta syystä raskaan ajoneuvon eteen ajautuneet” voivat aiheuttaa raskaan ajoneuvon kuljettajille pitkään painajaisia ja pahaa oloa. Kunnalliset terveyskeskukset tarjoavat nykyään kriisiapua, mutta vain harva hakeutuu siihen. Moni päättää huolehtia jaksamisestaan itse. Etenkin suomalaiselle miehelle kynnys puhua raskaista asioista tuntuu olevan korkea. Yhteisellä vertaistukipalvelulla halutaan taata se, että jokaisella raskaan liikenteen ammattilaisella on halutessaan mahdollisuus saada kuuntelija. Palvelu ei sulje pois ammattiauttajien tarvetta.

– Haluan korostaa, että meille saa soittaa myös silloin, kun työ käy raskaaksi muista syistä kuin rajun liikenneonnettomuuden vuoksi. Ainakin minä kuuntelen toista automiestä mielelläni, oli tällä minkälaisia huolia tahansa, kertoo Tuomo Koivujärvi, SKAL:n jäsenyrittäjä, joka on toiminut vertaistukihenkilönä vuodesta 2009. Rahtareiden puheenjohtaja Pentti Tiainen kertoo, että palvelulle on olemassa selkeä tilaus. – Toivomme näin voivamme yhdessä SKAL:n kanssa tarjota vaikeassa tilanteessa olevalle jäsenellemme olkapään. Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Niemisen mukaan kyse on liikenneturvallisuustyöstä. – Liikenneturvallisuustyö on moniulotteista. On tärkeää, että onnettomuustilanteissa myös osallisten henkiseen hyvinvointiin kiinnitetään huomiota. Olemme mielellämme mukana tässä työssä. Vertaistuen uusi puhelinnumero on 020 345 888 ja siihen vastataan ”raskaan liikenteen vertaistuki”. Puhelintuki on soittajille maksutonta. ■


Raskaan kaluston vapaan varaosakaupan ykkönen Turun talousalueella Varaosia kaikkiin tunnetuimpiin kuormaja linja-autoihin sekä perävaunuihin.

013 me 1.2.2 Tarjoam e kakkukahvit llemm a. asiakkai täreiden johdost t 30v. syn

Sinua palvelevat Petri Palomäki, Juha Kärkkäinen, Miia Tapio ja Jani Sihvo.

RASKASSARJA HEAVY DUTY SPAREPARTS

Turun Raskaskalusto-Osa Oy Rydöntie 24, 20360 TURKU Puh. 02-2386 333 Fax. 02-2386 032

Avoinna arkisin 8.00-17.00 lauantaisin 10.00-14.00 Varaosapäivystys: 050-560 3106

Palvelee Sinua entistä tehokkaammin

RASKASSARJA • 25


26 • RASKASSARJA


Miksi ette huutanut apua, vaikka puistossa oli paljon ihmisiä, jotka olisivat voineet auttaa? – No, enhän minä voinut tietää, että hän halusi rahaa.

Silmälaseja hankkimassa

Kymmenen tuoppia kurkkuun Teksasilainen asteli rehvakkaasti irlantilaiseen pubiin. – Annan 500 taalaa ensimmäiselle, joka kumoaa kurkkuunsa kymmenen tuoppia Guinnessia yhtä soittoa! Kukaan ei tartu haasteeseen. Yksi mies lähtee pubista pois. Hän palaa puolen tunnin kuluttua takaisin ja kysyy onko tarjous vielä voimassa. Teksasilainen nyökkää, ja irlantilaismies alkaa kumota tuoppeja. Homma sujuu vaivatta, ja teksasilainen maksaa velkansa. – Pakko on kuitenkin kysyä, missä olit tuon puoli tuntia? – Käväisin ensin naapuripubissa kokeilemassa, pystynkö juomaan niin paljon.

Pelasti kaverinsa Kaksi tamperelaispoikaa oli kaukalossa pelaamassa jääkiekkoa. Yhtäkkiä kaukaloon hyökkäsi iso susikoira ja tarrasi hampaillaan toisen pojan reiteen. Toinen poikakin pelästyi hirveästi, mutta keräsi rohkeutensa ja iski mailallaan koiraa niin kovaa kuin pystyi. Saman tien koira makasi hengettömänä jäällä. Aamulehti kiinnostui tapauksesta ja lähetti toimittajan haastattelemaan kaverinsa pelastanutta sankaripoikaa. – Jospa pantaisiin otsikoksi ”Reipas Tapparan kannattaja pelasti ystävänsä tappajakoiran hampaista”, toimittaja hehkutteli pojalle. – Emmää oikein tiärä, kun mää en kannata Tapparaa. – Ai, jaa… Pannaan sitten, että ”Rohkea Ilves-fani pelasti toverinsa hengen”. – No, emmää Ilvestäkään kannata. – Mitä sää sitten kannatat? – Tepsiä! Seuraavan päivän lehdessä oli otsikko: Syrjäytynyt nuori tappoi jääkiekkomailalla viattoman lemmikkikoiran!

Varastettu tonni Tuomari tiukkasi naiselta oikeudessa: – Onko se varmasti totta, että tämä mies varasti teiltä tuhat euroa, joita piditte rintaliiveissänne? – Kyllä, herra tuomari. – Mutta, olisihan teidän pitänyt huomata heti, että mies yritti viedä ne.

Pelimiehet

Mies meni optikkoliikkeeseen ja kertoi tarvitsevansa uudet silmälasit. – Hetkinen, mutta enkö minä juuri viime viikolla myynyt teille uudet silmälasit, optikko kysyi. – Kyllä, mutta ne menivät tuusan nuuskaksi pikku onnettomuudessa ja nyt tarvitsen uudet. – Millaisessa onnettomuudessa, jos saan kysyä? – Suutelin tyttöystävääni. – Miten lasit voivat sellaisesta mennä rikki? – Hän puristi reitensä nopeasti yhteen.

Poliisi apuun Nainen soitti hätäkeskukseen. – Täällä tarvitaan poliisia nopeasti! Mieheni tappelee täällä jonkun toisen miehen kanssa. Sitä on jatkunut jo puoli tuntia. – Miksi ette soittanut jo aikaisemmin? – No, kun mieheni oli aluksi voitolla.

Onnistunut pysäköinti – Näin eilen vaimosi kaupungilla. Hän oli juuri pysäköimässä autoaan taskuparkkiin. – Onnistuiko se hyvin? – Aivan loistavasti. – Olet varmasti erehtynyt. Se ei voinut olla minun vaimoni.

Tiedätkö? 1. 2. 3. 4. 5.

Minkä suositun lautapelin keksi Kari Mannerla? Mikä oli viime vuoden katsotuin kotimainen elokuva? Mitä ovat Pahtavaara, Pampalo ja Suhanko? Minkä afrikkalaisen nisäkkään lähin sukulainen on kirahvi? Paljonko maan vanhin suomenkielinen opiskelijalehti, Ylioppilaslehti täyttää tänä vuonna? 6. Mikä on Sahara Hotshot? 7. Minkä niminen on Edward Munchin kuuluisa taulu, joka esittää tuskaista ihmishahmoa sillalla? 8. Eräs suomalainen rock-yhtye sai nimensä venäläisen automerkin mukaan, mikä yhtye on kyseessä? 9. Mikä on perinteinen munatotin mauste? 10. Mikä on Pohjois-Amerikan ainoa pussieläin? Vastaukset sivulla 30

RASKASSARJA • 27


Turvallisuutta talviolosuhteisiin Hurricane XL+ S3

Solid XL S2

49-52043-353-0PM Lämmin talvisaapas thinsulatevuorella.

47-52272-103-0PM Käyttömukavuutta kylmiin keleihin.

156,-

99,-

Spiky Plus-liukueste

Saatavana useimmista Raskassarja-ketjun jäsenliikkeistä.

32,-

Hinnat nto sis. alv. 23%

00-99750-002-00M Uutuus Sieviltä, sopii kaikkiin jalkineisiin ja on helppo asentaa.

Nimitykset Scania Suomi Oy

Jarkko Ketola on nimitetty 2.1. alkaen palveluliiketoiminnan johtajaksi.

Henna Wickström on nimitetty 2.1. alkaen kehitysjohtajaksi.

Jyrki Hiironen aloitti 2.1. kuorma-automyyjänä Kajaanissa.

Markku Heikkala aloitti 2.1. PohjoisSuomen asiakaspalvelupäällikkönä.

Matti Lintala aloitti 2.1. vaihtoautomyyjänä toimialueenaan Länsi-Suomi.

Liikennevirasto Valtioneuvosto nimitti joulukuussa Liikenneviraston pääjohtajaksi kauppatieteiden maisteri Antti Vehviläisen. Vehviläinen valittiin toimikaudelle 1.1.2013 - 31.12.2017. Antti Vehviläinen siirtyi pääjohtajaksi Stora Enso Oyj:n logistiikkajohtajan paikalta, jossa hän on työskennellyt vuodesta 1993.

Vapaa varaosakauppa on ostajalle edullista! www.raskassarja.fi 28 • RASKASSARJA


Taukopaikka A TT

at

ET

ke r

LENTOKONE

ah

Älä ota enää!

S OK

D

SI

SUMU

VE NA

Lumia UHO lit

se

ak

Hammaslääkärit

Japanilainen brändi

Ä tuki- eniten puu parkuva

Rein Po

sukulaismiehiä

Kreikan saari

Uski puutiainen

stu

e op

anna

-JÄ

Reijo

velan vakuutena

KORISTESEINÄMIÄ

Mononen

naimaton

" an

alkoholijuoma

Lentokenttä

eteishalli

m

r He

a

te

n tu

"

sfinx-kissa mor- siammella suojaavat

"käsi- Lauri varsissa" -härkä

sio

i Sa

Salo Jalkaarvo- pallonimi seura

USA:n valtio

YLISTETTY

PELIKONSOLI LIERIÖ

Marleen

kunniavanhus

suuret

mahtavin puupinot Liitto

Aattopoika - laina

ex

imeä jotain

l Ro

Kaikun kaveri

vuorten väleissä

Eija Emilia Sylvin tyttönimi

ki

Ruots. firma

r Jy

Patun kera

R. MALM

Ristikon ratkaisseiden kesken arvomme 35 € lahjakortin RK–ryhmän jäsenliikkeisiin. Ratkaisut 25.2.2013 mennessä osoitteeseen: RASKASSARJA, Rydöntie 24, 20360 TURKU

Nimi Osoite Postinumero

Postitoimipaikka

RASKASSARJA • 29


TUOTTEITA MYYVÄT RASKASSARJALIIKKEET KAUTTA MAAN www.raskassarja.fi Raskaan kaluston AKKULATURI

TYÖKALUSARJA

T46184 • Hylsyavainsarja ¼” & 1/2” • 101-os. 8-32 mm • ISOSSA sarjassa hylsyjä, kiintoavaimia, räikkävääntimiä ym. • IKUINEN TAKUU

J71102 • boosterilla • 180Ah 12/24V • soveltuu 90-450 Ah akuille • takuu 1 vuosi

18500

NESTEKAASUPOLTINSARJA 210 g piezolla

14900

TYÖVALAISIN 60 LED 350LM

PV421

LED-TASKULAMPPU 180LM CREE LED

J60237

3900

LM91503 • sis. Energizer-alkaliparistot

2900

1950

Edellisen ristikon ratkaisu T

A

A

Y

R

T

U I

Ö T

R

K K A

S

S

A

L

M I

N A

S

U O K K I K U T

S

N O K I

K A

A

E

T

I

T

L

A

U

M U U T

O T

O T

R

S

I

I

O

A

V

K A

N T

A E

L

S T

A

K A

E

T

U U S

I

S

O T

P

O R

O T

I

M A

I T

E

O S A

L R

A

N A

S

I

T

A

I

R

O

U N A

U S

P O L

U P

K E

L

O R

I

N K A

A

U O R

U U S

R

T

A

N K

A

A

U T

A

N T

U R

H

O L

R

O

I

E

V

E A

U L

T

E

T

A

H I

S

I T

K K U A

J

O N O T

L

A

T

A

N

S

T

A

L

K K E

R

I

V

A

T

A

A

I

M I

D I

E

T

I

L

V

A

T

N E

I

T

I

A

S

E

A E

K

T

S

A

A

S

I

O L

N S

P

A H

I

E

A

T

Z

www.raskassarja.fi

U K I T

S

T

T

E

L

A

U R

A

O R

I

S

N A

A

T

Onnea voittajalle! 35 euron lahjakortin Raskassarja-ketjun jäsenliikkeisiin voitti: Tuomo Aho, Räyrinki 30 • RASKASSARJA

Hyviä tarjouksia netissä! Vastaukset sivun 27 kysymyksiin 1. 2. 3. 4. 5.

Afrikan Tähti-pelin. Risto Räppääjä ja viileä Venla. Suomen metallimalmikaivoksia. Okapin. 100 vuotta.

6. 7. 8. 9. 10.

Ravihevonen. Huuto. Popeda. Muskottipähkinä. Opossumi.


RASKASSARJA • 31


Raskaan kaluston varaosapalvelua kautta maan

Paljetie 1, Rovaniemi

p. 016-345 252

Teollisuuskatu 7, Tornio

Teollisuuskatu 12, Iisalmi

p. 016-445 707

p. 010 279 3340

Rovaniemi Sorsasalontie 3, Kuopio

Konetie 3, Oulu

p. 0207 289 818

p. 0424 9400 50

Tornio

Oulu

Isokalliontie 2, Kokkola

Lentoasemantie 10, Joensuu

p. 0424 9400 40

p. 044-032 4704

BOSCH CAR SERVICE

Kokkola

Iisalmi

Pohjolantie 10-12, Kauhajoki

Paalukatu 8, Lappeenranta

p. 0207 119 862

Ikaalisten Autovaruste Oy Sammonkatu 4, Ikaalinen

p. 03-457 110

Ojantie 10, Pori

p. 02-6341 600

Keskuojankatu 18, Tampere

p. 03-3140 3140

TURUN RASKAS KALUSTO OY

Rydöntie 24, Turku

p. 02-2386 333

p. 05-4161 800

Kauhajoki Pori

Kuopio Joensuu ORIGINATOR OY

Ikaalinen

Alhonkatu 2, Lahti

p. 03-468 2400

Tampere Lappeenranta Lahti Forssa Kouvola Turku

Kaupinkatu 5, Kouvola

Vantaa

p. 05-312 1900

Hämeentie 37, Forssa

p. 03-422 0722, 422 5722

Jännekuja 6, Vantaa

p. 0293 400 400

RASKASSARJA HEAVY DUTY SPAREPARTS

www.raskassarja.fi