Raskassarja 2013-3

Page 1

n:o 3/2013 toukokuu

painos 27 500 kpl

Vetyä polttoaineeksi metsänkorjuutähteestä Painonkorotuksista tulossa iso ongelma

Bussipaloissa suuronnettomuuden riski RASKASSARJA • 1


mototruck

laatua raskaan kaluston ammattilaiselle osasto

C100

Fleetguard Suodattimet Fleetguard on alansa johtava valmistaja, jonka kuuluminen Cumminsryhmään varmistaa sen osaamisen uusimmassa moottoriteknologiassa. Fleetguardin valinta takaa ajantasaisen, korkeimman laatuluokan valikoiman nykyisten kehitystyön ja sten luokitusten mukaisiin moottoreihin. Fleetguardin Fleetg un ovat huomioineet useat ajoneuvovalmistajat laadun ajoneuvovalmistajat, mm. Scania.

Timken laakerit Timkenin vankka ammattitaito ja vuosien tuotekehitys mahdollistavat laakereiden taloudellisen käytön perustaksi pitkän käyttöiän, korkean luotettavuuden ja pitkät huoltovälit.

Airtech Ilmajouset Ilmajousien valmistusta lähes 40 vuoden kokemuksella. Täydelliset ilmajouset sekä nosto- ja hyttipalkeet saatavana lähes kaikkiin kuorma- ja linjaautojen sekä perävaunujen ilmajousistoihin.

Meritor Jarrusatulatt ArvinMeritor on tullut tunnetuksi maailmanlaajuisena suunnittelijana, tuottajana ja OE-valmistajien toimittajana Meritor® brandillä. Tätä Suomessa edustaa tunnettujen valmistajien kuten VOLVO, RVI, MAN ja SISU käyttämät jarruosat.

2 • RASKASSARJA

Valuraudankuja 1, 00700 Helsinki Asiakaspalvelu 010 5507 105 fax. 010 5507 195 sähköposti rk@motoral.fi

www.motoral.fi


RASKASSARJA

Pääkirjoitus

ISSN 0789-8428 Painos 27 500 kpl Perustettu vuonna 1991

Jättirekkojen tulolle vielä monia käytännön esteitä

TOIMITUS Päätoimittaja Jari Malm TOIMITUKSEN OSOITE Raskassarja Rydöntie 24 20360 TURKU Puh. 02-2384 223, 0400-562 411 toimitus@raskassarja.fi JULKAISIJA Finnish RK-Group Oy Rydöntie 24 20360 TURKU SIVUNVALMISTUS Rota-Mainos Oy, Turku PAINOPAIKKA UPC-Print, Vaasa ILMOITUSHINNAT Hinnat alv. 0 %, hintoihin lisätään alv. 24 %. 1/1 sivu neliväri, 1 670,00 euroa 1/2 sivu neliväri, 895,00 euroa 1/4 sivu neliväri, 465,00 euroa Pikkuilmoitukset: 1,65 euroa, palstamillimetri ILMOITUSMYYNTI puh. 0400-562 411 OSOITTEENMUUTOKSET www.raskassarja.fi/raskassarja-lehti info@raskassarja.fi puh. 02-2384 223, 0400-562 411

Seuraava Raskassarja ilmestyy 20.9. 2013. Ilmoitusaineiston viimeinen jättöpäivä on 27.8.2013.

T

ätä kirjoitettaessa raskaan liikenteen massa- ja mittamuutokset olivat vielä kotimaisella lausuntokierroksella. EU:lta ei tullut esteitä uudistuksen toteuttamiselle. Jos 76-tonniset ajoneuvoyhdistelmät hyväksytään aiotulla tavalla, kuluu todennäköisesti melkoinen tovi ennen kuin ne yleistyvät. Ajoneuvoteollisuus on todennäköisesti jo valmiudessa aloittaa jättirekkojen rakentamisen. Kuljetusyrityksillä ei ole samaa valmiutta, koska uudet ajoneuvoyhdistelmät ovat isoja investointeja, eikä ala ole parhaassa mahdollisessa hapessa tällä hetkellä. Suurin ongelma lienee kuitenkin tieverkoston kohentaminen nykyistä suuremmille painoille ja korkeuksille. Jos 40 prosenttia silloistamme on liian matalia 4,4 metrin korkuisille ajoneuvoille, menee varmasti vuosia ennen kuin sillat on korotettu. Ja osa tiestöstäkin pitäisi pystyä vahvistamaan kestämään isompia massoja. Kuljetusyrityksiltä vaaditaan melkoista rohkeutta hankkia uusien mittojen mukaista kalustoa, ellei voi varmuudella tietää, missä sillä voi liikennöidä. Ongelma ei poistu vaikka valtio huojentaisi kuljetusyritysten taakkaa kaluston hankinnassa. Palapelin kaikkien osien pitää olla ensin kohdallaan. Jari Malm

Poimintoja sisällöstä

5 6 8 14 32 38

Suuronnettomuudet on vältetty hyvällä onnella Yli 180 bussia syttyi tuleen viimeisen kolmen vuoden aikana.. Painonkorotuksista tulossa iso ongelma Liikenneturvallisuus ei saa vaarantua liian hätäisten muutosten vuoksi. Vety tulee sähkön rinnalle Metsänkorjuutähteestä saadaan kaasuttamalla vetyä paremmalla hyötysuhteella kuin dieseliä. Raskassarja-ketju laajenee Etelä-Pohjanmaalla Tavo avaa myymälän Seinäjoelle. Kuljetusten sähköinen tilaaminen kasvussa Suomi edelleen jäljessä muita Pohjoismaita. Ammattikuljettajien tärkeimmät työhyvinvoinnin tekijät esiin Kuljetusala sai TOP 5 työhyvinvoinnin keihäänkärki -listan.

Alan ajankohtaisia uutisia myös netissä

www.raskassarja.fi


Yli 180 bussia syttyi tuleen viimeisen kolmen vuoden aikana

Suuronnettomuudet on vältetty hyvällä onnella

– On pelkästään hyvä onni, ettei yksikään paloista syttynyt yöllä matkustajien nukkuessa eikä kyydissä ollut liikuntarajoitteisia matkustajia, Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki summasi.

4 • RASKASSARJA


Viranomaisten tietoon tuli 186 bussipaloa vuosina 2010–2012, eli bussipalo syttyi melkein joka viides päivä. Suuronnettomuuden riski on kasvanut jo huomattavaksi. Suurin osa paloista olisi voitu välttää ennakoivalla huollolla.

Teksti ja kuva: JARI MALM

T

rafin johtamassa tutkimushankkeessa on seurattu bussipaloja kolmen vuoden ajan. Esimerkiksi vuoden 2012 vaarallisin tilanne syntyi, kun kuljettaja ei saanut savuavaa linja-autoa pysähtymään. Kyydissä oli 50 matkustajaa. Matkustajat olivat onneksi nuoria, jotka pysyivät poistumaan liikkuvasta autosta. – Linja-autopalojen määrä on lisääntynyt koko 2000-luvun ajan. Itse pidän suuronnettomuutta täysin mahdollisena, kun kyydissä on matkustajia, Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki totesi Linja-autopalot 2012 -raportin julkistamistilaisuudessa. Kokki kertoi, että yli puolessa tapauksista palo syttyi moottoritilassa. Seuraavaksi eniten palot alkoivat pyöräkoteloissa. Yleisiä syitä paloihin olivat jarrujen tai laakerien ylikuumeneminen, sähkölaiteviat, lisälämmittimen vikaantuminen sekä polttoaine- ja öljyvuodot. – Autojen ikä ei vaikutu palojen syttymiseen. Tutkituissa paloissa nuorin auto oli kaksivuotias. Myöskään auton merkillä ei ole nähtävissä vaikutusta palojen määrään. – Matkustamon ulkopuolelta alkaneista paloista 20 levisi matkustamoon. Neljäsosa paloista oli niin suuria, ettei niitä yritetty sammuttaa alkusammuttimella. – On pelkästään hyvä onni, ettei yksikään paloista syttynyt yöllä matkustajien nukkuessa eikä kyydissä ollut liikuntarajoitteisia matkustajia, Kokki summasi. Vuosien 2010–2012 linja-autopaloissa säästyttiin vakavilta henkilövahingoilta. Vain neljä ihmistä loukkaantui 186 palossa. Kymmenessä palossa linja-auto tuhoutui täysin. Valmistajan puheenvuorossa Tom Rönn-

berg Volvo Finlandista totesi, että nykyaikaisten takamoottoreilla varustettujen linja-autojen moottoritiloissa syntyy lämpöä huomattavasti enemmän kuin vanhoissa autoissa, joissa ajoviima jäähdytti etumoottoria. – Uusissa Euro 6 –moottoreissa lämpöä tulee olemaan nykyistäkin enemmän. Lisäksi Common rail –ruiskutusjärjestelmässä on kolminkertainen paine vanhoihin moottoreihin verrattuna, joten polttoaine pääsee syttymään helposti. Rönnbergin mukaan nykyisten linja-autojen rakenne on sellainen, että palo etenee matkustamoon hitaasti, ellei se pääse leviämään sinne ikkunan kautta. Trafi on laatimassa yhteistyössä alan toimijoiden kanssa ohjeistoa, jota noudattamalla paloja saadaan vähennettyä ja voidaan välttyä henkilövahingoilta. Trafi tulee myös valmistelemaan ehdotuksen paloturvallisuusvaatimuksiksi julkisilla varoilla kustannettaviin bussikuljetuksiin.

Bussien turvallisuutta voidaan parantaa ennakoivalla huollolla, moottoritilojen automaattisilla sammutusjärjestelmillä, sammutusaukoilla ja riittävällä alkusammutuskalustolla, mikä tarkoittaa käytännössä vähintään kuuden kilon sammuttimia. Myös kuljettajien alkusammutus- ja evakuointitaidot ovat keskeisiä tekijöitä matkustajien turvallisuuden kannalta. Näillä näkymin EU-tasolla ei olla vaatimassa automaattisia sammutusjärjestelmiä linjaautoihin, eikä Trafi aio esittää niitä pakollisiksi kansallisella tasollakaan. Siitä huolimatta automaattisia sammutusjärjestelmiä aletaan vaatia yhä useammalta taholta. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla niitä edellytetään bussien kilpailutuksissa. Todennäköisesti vaatimuksia alkaa tulla myös vakuutusyhtiöiltä. Vakuutusyhtiöiden puheenvuorossa OP-Pohjolan Tapani Vainio kertoi, että Avakuutus edellyttää automaattiset sammutusjärjestelmät uusiin busseihin ensi vuoden alusta alkaen. ■

Vuosien 2010–2012 bussipalot • • • • • • • •

12 paloa alkoi ohjaamosta ja 171 matkustamon ulkopuolelta. Varsinaisesta matkustamosta alkoi 2 ja matkustamon wc:stä yksi palo. Moottoritilassa syttyi 85 paloa. Rengaskotelotilassa syttyi 51 paloa. Lisälämmitintilassa syttyi 18 paloa. Akkutilassa syttyi 2 paloa. Matkatavaratilasta sai alkunsa yksi linja-autopalo. Matkustamon ulkopuolelta syttyneistä paloista 20 levisi matkustamon puolelle.

RASKASSARJA • 5


Painonkorotuksista tulossa iso ongelma

Liikenneturvallisuus ei saa vaarantua liian hätäisten muutosten vuoksi

SKAL

:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen esitti huolensa vireillä olevista painonkorotuksissa vieraillessaan SKAL Pohjanmaa – Österbotten ry:n 60-vuotisjuhlassa. Tieverkostomme ei kestä painonkorotuksia ilman tuntuvia parannuksia, eivätkä kuljetusyritykset selviä investoinneista ilman tukea. Lehtosen mukaan suunnitelluilla raskaan liikenteen enimmäispainojen korotuksilla on huomattavia vaikutuksia koko maan logistiikalle ja liikenneturvallisuudelle. Jos valtioneuvoston esittämä asetusmuutos toteutuu, ovat 76-tonniset yhdistelmäajoneuvot pian mahdollisia Suomen tieverkostolla. Tällä hetkellä maksimipaino on 60 tonnia. Kaikissa kuljetuksissa ei pystytä hyödyntämään nykyisiäkään enimmäismassoja. Kaavailtuja enimmäismassoja pystyisivät hyödyntämään osittain tietyt suoritealat, kuten maa-ainesten ja metsäteollisuuden kuljetukset. – Tieverkostomme ei kestä painonkorotuksia ilman tuntuvia parannuksia. Satoja siltoja joudutaan vahvistamaan. Siltoja jouduttaisiin lisäksi korottamaan, sillä uusi enimmäiskorkeus olisi 4,4 metriä. Arviolta 40 prosenttia silloista ei salli nykyistä 4,2 metriä korkeampia kuljetuksia. Purku- ja lastauspaikkojen sekä korjaamo- ja katsastuspaikkojen kapasiteettia ei ole selvitetty. Tilanne on pitkälti sama yksityisteiden osalta, Lehtonen selvittää. SKAL ajaa maltillista linjaa painonkorotuksiin. Kuljetusyrittäjien mielestä liikenneturvallisuus ei saa vaarantua liian hätäisten muutosten vuoksi. – Emme vastusta muutoksia sinänsä, vaan vaadimme hyvin suunniteltua ja hallittua etenemistä kokeilujen kautta, Lehtonen linjaa. – Vetoauton ja perävaunun väliset painosuhteet on laskettava tarkkaan maksimaalisen vakauden saavuttamiseksi, ja kuljetusreittien on oltava kunnossa. SKAL:n kuljetusbarometrin perusteella toimialan investointitarve kuljetuskalustoon vaihtelee 1,4 ja 4,5 miljardin euron välillä. Selvitäkseen muutoksista kuljetusyritykset tarvitsevat valtion tukemaa lainoitusta ja yleisen kustannustaakkansa huojentamista. Investointihalukkaiden kuljetusyritysten on saatava riskinotostaan hyötyä. Kaluston kasvattamiseen investoidaan todennäköisesti kertaluontoisesti, mutta muun muassa polttoaineen kulutus, renkaiden ja kuormatilan kuluminen sekä suurempien kuormien tuoma lisätyö kasvattavat kuljetuskustannuksia koko toiminnan ajan, vakuutusmaksuista puhumattakaan. Lehtosen mukaan edellytykset painojen korotuksille ovat tiemäärärahojen tuntuva korotus, polttoaineveron palautusjärjestelmä ja investointituet yrityksille. ■

6 • RASKASSARJALiikenteen päästöille stoppi

Vety tulee sähkön rinnalle

V

etyyn kohdistuu maailmalla juuri nyt kiihkeitä odotuksia. Liikennesovellukset ovat jo kaupallistumisen kynnyksellä, ja edessä on investointibuumi vedyn jakeluverkostoon. Maakaasupohjaiseen vetyyn siirtyminen tarjoaisi jo miljardiluokan säästöpotentiaalin Suomen vaihtotaseeseen. Jos vety vielä tuotettaisiin kotimaisista uusiutuvista raaka-aineista, henkilöautoja bussiliikenteessä päästään pitkällä tähtäyksellä lähes täydelliseen omavaraisuuteen ja pieneen hiilijalanjälkeen. Tämä käy ilmi huhtikuussa julkistusta vetytiekartta-selvityksestä. VTT:n kokoamassa ja Tekesin 8 • RASKASSARJA

osin rahoittamassa Suomen vetytiekartassa arvioidaan, mitä vientimahdollisuuksia kansainvälinen kehitys voi avata kotimaisille yrityksille. Raportissa visioidaan, millaisia energia-, ilmasto- ja teollisuuspoliittisia mahdollisuuksia vetyenergian laajamittainen käyttöönotto Suomelle tarjoaa sekä esitetään realistiset suositukset niihin pääsemiseksi. Vetyenergiatekniikan kehityksen moottorina toimii kansainvälinen autoteollisuus, joka on vahvistanut tuovansa vetypolttokennoautoja kuluttajamarkkinoille vuoteen 2015 mennessä. Suomessa on kansainvälisestikin merkittävää biopolttoaineiden jalostuksen osaamista ja alal-

la toimiva teollisuus. Metsäbiomassasta voidaan tuottaa vetyä hyvällä hyötysuhteella leijupetikaasutukseen ja reformointiin perustuvilla prosesseilla. Kemian teollisuudessa syntyvä sivutuotevety ja muun tuotannon kanssa integroitu vedyn tuotanto ovat jo nyt toimiva vaihtoehto. – VTT:n tutkimukset osoittavat, että metsänkorjuutähteestä saadaan kaasuttamalla vetyä paremmalla hyötysuhteella kuin dieseliä. Toistaiseksi edullisin vety reformoidaan kuitenkin maakaasusta. Sekin alentaa päästöjä, sillä maakaasusta reformoidulla vedyllä ajaa pidemmälle kuin suoraan maakaasulla. Vetyauto ei liioin tuota typpioksidia tai muita

hiukkaspäästöjä, vaan vettä, toteaa projektipäällikkö, johtava tutkija Jussi Solin VTT:ltä. Henkilöauto- ja bussiliikenteen siirtyminen sähköiseen voimansiirtoon on jo käynnissä ja tarjoaa merkittäviä hyötysuhde-etuja polttomoottoreihin nähden. Talviajettavuus, yli 500 kilometrin ajomatkat ja alle 5 minuutin tankkaus on mahdollista korvaamalla sähköauton akku 5 kg:n vetoisella vetytankilla ja polttokennolla. Tiekartassa suositellaan Suomen varautumista polttokennoautojen markkinoille tuloon hankkimalla polttokennoautoja ja -busseja koekäyttöön. Koekäyttö kan-


Metsänkorjuutähteestä saadaan kaasuttamalla vetyä paremmalla hyötysuhteella kuin dieseliä.”

Laatutuotteita raskaan sarjan ammattilaisille Muun muassa näitä tunnettuja laatumerkkejä saat Raskassarja-ketjun myymälöistä

Jarru- ja muut varaosat nattaisi kytkeä vetytankkausasemien, muiden vientituotteiden ja palvelujen kehitykseen, testaukseen ja markkinointiin. Vetytankkausasemien rakentamiseen on jo valmius omasta takaa, sillä kotimainen kaasuyhtiö Woikoski Oy on avannut pelin ja tuo omalla innovatiivisella teknologiallaan vientikelpoisen vetytankkausaseman Vuosaareen tänä vuonna. – Teemme nyt ennätysinvestoinnit ja panostamme voimakkaasti vetyyn. Viime talvena toimitimme vetyä arktisiin testiajoihin Lapissa, ja alkuviikosta julkistimme Hannoverissa tankkausasemakonseptin, jonka koekäyttö on alkamassa Voikoskella, kertoo toimitusjohtaja Kalevi Korjala. Hän toivoo kotimaisten pilottien tukevan vientiponnistuksia ja kasvattavan teknologiayrityksiä kehittämään vaativia komponentteja ja ohjausjärjestelmiä. Vedyn energia- ja liikennekäytössä nähdään merkittäviä etuja hiilidioksidi- ja muiden ympäristöpäästöjen vähentämisessä, tuontipolttoaineiden korvaamisessa kotimaisella uusiutuvalla energialla, huoltovarmuudessa, alueiden työllisyy-

dessä ja cleentech-kehityksessä. Sähkön varastoiminen elektrolyysillä tuotettavaan vetyyn mahdollistaa uusiutuvien energioiden osuuden kasvattamisen ja kytkemisen sähköverkkoon. Sähkön hintavaihtelun mukaan ohjattu elektrolyysilaitos voidaan saada kannattavaksi. Suomen kannalta kyse ei kuitenkaan ole pelkästään energiasta, vaan prosessien, materiaalien, laitteiden ja komponenttien valmistuksesta. Eli vientituotteista edessä olevaan vedyn jakeluverkostojen rakentamiseen. Japanin energiajärjestelmän haaste on riippuvuus tuonnista. Japanin analyysit osoittavat, että raakaöljyn tuontiin perustuvien liikennepolttoaineiden korvaaminen vedyllä vaikuttaa merkittävästi myös vaihtotaseeseen. Tuonnin arvon vähentyessä ja lopullisen kuluttajahinnan säilyessä ennallaan kansantaloudelle syntyy merkittävää etua vaihtotaseen ja työllisyyden paranemisen ansiosta. Vetyjakelujärjestelmän kilpailukyvyn paraneminen luo myöhemmin potentiaalia kuluttajahinnan laskulle. Tätä strategiaa voidaan soveltaa Suomessakin. ■

Öljy- ja vesipumput sekä hihnankiristimet

Iskunvaimentimet

Majakat ja paneelit

Osasto D-204

RASKASSARJA HEAVY DUTY SPAREPARTS

www.raskassarja.fi • 9 RASKASSARJA


Boschin autotuotteet suuressa suosiossa Bosch-tuotemerkki on saksalaisten autolehtien lukijoiden suosiossa, Fortune-lehti valitsi Boschin arvostetuimmaksi autoteollisuuden alihankkijaksi. Autoilijat äänestivät Boschin parhaaksi brändiksi seitsemässä kategoriassa Auto, Motor und Sport -lehden vuosittaisessa äänestyksessä. Auto Bild -lehden äänestyksessä Bosch sijoittui ensimmäiseksi neljässä sarjassa. Yhdysvaltalainen Fortune-lehti taas valitsi Boschin maailman arvostetuimmaksi moottoriajoneuvojen osien toimittajaksi jo toisena vuotena peräkkäin. Auto, Motor und Sport -lehden äänestykseen osallistui tänä vuonna lähes 113 000 lukijaa. He valitsivat Boschin parhaaksi seuraavissa kategorioissa: akut, valot, suodattimet, tuulilasinpyyhkijät, korjaamoketjut, työkalut ja sytytystulpat. Bosch on menestynyt samassa äänestyksessä loistavasti aiemminkin, mutta tänä vuonna se sai tuulilasinpyyhkijät-sarjassa ennätykselliset 92,6 % äänistä. Auto Bild -lehden äänestykseen osallistui 100 000 lukijaa. Siinä Bosch otti voiton neljässä kategoriassa: akut, tuulilasinpyyhkijät, korjaamoketjut ja sytytystulpat. Boschin akut valittiin sekä laadukkaimmiksi että parhaimmiksi hinta-laatu-suhteeltaan. Fortune-lehden kyselyn mukaan Bosch on paras autoteollisuuden alihankkija.

Truck Point -ketju kasvaa Jyväskylässä toimiva Rengastiimi Oy on laajentanut toimintaansa myös Äänekoskelle ja palvelee ammattiautoilijoita nyt kahden pisteen voimin. Hirvaskankaalle, nelostien varteen kohonneessa uudessa hallissa on läpiajettava asennustila ja iso piha-alue, joka takaa sujuvan liikkumisen pidemmälläkin yhdistelmällä. Rengastiimi tarjoaa asiakkailleen uusien Bridgestone-, ja Firestone-renkaiden lisäksi myös Bandag- pinnoitukset. Rengastiimi palvelee Äänekoskella osoitteessa Hitonlahdentie 40 ja Jyväskylässä Vasarakatu 21. Bridgestonen Truck Point- ketju on 65 toimipisteellään Suomen laajin raskaan kaluston renkaisiin keskittynyt itsenäisten, yrittäjävetoisten rengasliikkeiden ketju. Euroopan laajuisessa ketjussa on yhteensä 2700 myynti- ja palvelupistettä. 10 • RASKASSARJA

Lomautukset peruttiin

Sisu varautuu massa- ja mittamuutoksiin

KUVA: SISU AUTO

S

isu Auto ilmoitti maaliskuussa myyntinsä lähteneen niin hyvään nousuun, että lomautukset peruttiin. Nyt yrityksessä uskotaan massa- ja mittamuutosten tuovan tehtaalle lisää työtä.

– Tilauskannan kasvun ansiosta yhtiön tuotantokapasiteetti on myyty kevään osalta täyteen ja myynnin arvioidaan kasvavan myös loppuvuoden osalta merkittävästi, Korhonen totesi.

– Suomalaisena järeän kuorma-autokaluston valmistajana Sisu Auto on varautunut hyvin maamme kansallisen liikenteen massa- ja mittamuutokseen. Sisun myyjillä on käytössään monipuoliset laskentaohjelmat, joilla uusien säännösten mukaiset autot voidaan mitoittaa täsmällisesti asiakkaan ajotehtävän mukaan, Sisu Auton toimitusjohtaja Timo Korhonen kertoo.

Sisun viennissä painopistealueita ovat Norja, Venäjä sekä sotilaskäyttöön suunniteltujen Sisu-maastokuorma-autojen siviilisovellutusten tarjoamat vaativat käyttötehtävät Keski-Euroopassa. Näistä tuotteista tarjoustoiminta on jo käynnissä. – Kotimaan myynnissä ja erityisesti vientitoiminnoissa meitä tukee yhteistyökumppanimme Daimler AG:n maailmanlaajuinen toiminta huoltoverkostoineen, Korhonen sanoo.

– Massamuutosten nyt varmistuessa Sisu Auto pyrkii nopeasti nostamaan tuotantokapasiteettiaan, jotta pystymme vastaamaan kasvavaan kysyntään. Myös ensi vuoden alusta voimaan astuvat tiukemmat päästömääräykset lisäävät voimakkaasti Euro 5 -moottorilla varustettujen autojen tuotantotarvetta loppuvuodesta, Korhonen sanoo. Sisu Polar kuorma-automalliston myynti on tänä vuonna lähtenyt vahvaan nousuun. Sen ansiosta Sisu Auto ilmoitti maaliskuussa peruneensa määräaikaiset lomautukset ja palkkaavansa lisää henkilöstöä Karjaan tehtaan tuotantoon.

Kysynnän kasvun taustalla on Korhosen mukaan koko henkilöstön vahva sitoutuminen uuden Sisu Polar -malliston kehittämiseen sekä sidosryhmien luottamus Sisun tulevaisuuteen. Toimivan johdon omistukseen vuonna 2010 siirtynyt Sisu Auto on vakauttanut kaikilta osin toimintansa tehdasvarusteltujen järeimmän luokan kuorma-autojen valmistajana. Sisu Auto on tehnyt tiukassa kilpailutilanteessa jo kolmantena vuonna peräkkäin voitollisen tuloksen. Tämän ansiosta myös yhtiön rahoituspohjaa on pystytty vahvistamaan. ■


Yksi merkki – kaikki vaihtoehdot!

Varaosat kuorma-autoihin, perävaunuihin ja linja-autoihin

DT® Spare Parts – Genuine Quality. Durable Trust. www.dt-spareparts.com

UUTTA: Varaosaluettelo letkuista DT-varaosaluettelo letkuille tarjoaa yli 640 letkua kuorma-autoihin, perävaunuihin ja linja-autoihin. Luotettavaa laatua. Kattaa yli 900 vertailunumeroa. TM

Kysy paikalliselta RASKASSARJA-myyjältäsi DT-varaosia ja -luetteloita.

Diesel Technic Group

dt® – DIESEL TECHNIC AG, Germany -tuotemerkki – www.dieseltechnic.com

RASKASSARJA • 11


Olemme mukana Kuljetus 2013 -näyttelyssä Jyväsky lässä Raskass arja -ketjun osastoll a D-204

PUHDISTINTA PUTKEEN ® ® PROVENTIA NOxBUSTER - jA PROAIR -PAKOKAASUNPUHDISTIMET

• Hyväksytyt, jälkiasennettavat puhdistimet EURO 0 – 3 -kuorma-autoihin, rekkoihin ja linja-autoihin • Päästöt EURO 3 -tasolta jopa EURO 5 -tasolle • Mahdollistaa kotimaan tarjouskilpailuihin osallistumisen myös vanhemmalla kalustolla • Vapaa pääsy Euroopan LEZ-kaupunkeihin Kysy lisää ajoneuvoosi soveltuvista ratkaisuista Raskassarja-ketjun liikkeistä.

www.proventia.com www.raskassarja.fi

proventia_raskassarja_02042013.indd 1

8.4.2013 15.51

Hallitus esittää lisää valinnanvaraa ajoneuvojen katsastamiseen

H

allitus antoi eduskunnalle esityksen katsastustoiminnan uudistamista koskevien lakien sisällöstä 14. maaliskuuta 2013. Uudistus lisää katsastuspalvelujen tarjontaa ja saatavuutta. Pitkällä tähtäimellä uudistuksen nähdään vaikuttavan myönteisesti kuluttajien katsastuksesta maksamiin hintoihin. Lain muutoksella halutaan helpottaa alalle tuloa. Raskaan ja kevyen kaluston katsastustoimiluvat erotettaisiin toisistaan. Hallituksen esitys tarjoaa esimerkiksi katsastustoimiluvan hankkiville autokorjaamoille mahdollisuuden suorittaa ajoneuvojen määräaikaiskatsastuksia. Tämä antaa auton omistajille mahdollisuuden hoitaa huollon ja katsastuksen yhden luukun periaatteella. Lisäksi esitetään, että jatkossa jälkitarkastusta ei enää sidottaisi alkuperäiseen katsastustoimipaikkaan. Esimerkiksi autokorjaamo tai vahinkotarkastustoimintaa harjoittava voisi saada vain mää12 • RASKASSARJA

räaikaiskatsastusluvan. Ajoneuvoihin liittyvä muu toiminta olisi kuitenkin organisoitava katsastuksesta erilleen. Saatavilla tulisi aina olla myös pelkkä katsastustoimenpide. Hallintolaissa olevat esteellisyyssäännökset pääosin koskisivat edelleen yksittäistä katsastajaa.

hylätyn auton uudelleen omaan tarkasteluunsa.

Korjaus- ja huoltotoiminnan sekä katsastuksen välillä tulee olla tiukka raja. Katsastaja ei saisi katsastaa omia tai lähipiirinsä autoja eikä myöskään korjaamaansa ajoneuvoja. Katsastus olisi organisoitava erilleen saman yrityksen muusta toiminnasta. Näillä toimilla varmistetaan katsastuksen riippumattomuus.

Kevyen ja raskaan kaluston määrittelyä muutettaisiin niin, että kevyeksi ajoneuvoksi luokiteltavat ajoneuvot saavat enimmillään painaa 3 500 kiloa. Jatkossa kaikki linja-autot luokiteltaisiin kuitenkin painosta riippumatta raskaiksi ajoneuvoiksi. Lakiehdotuksessa myös esitetään syrjäisimmille seuduille lievennyksiä raskaankaluston katsastuslupavaatimuksiin. Tämänkaltaiset toimiluvat palvelisivat sellaisissa tilanteissa, joissa raskaan kaluston katsastuspalvelua ei ole riittävästi saatavilla syrjäseuduilla.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi myöntäisi katsastukseen oikeuttavat toimiluvat, jotka olisivat voimassa toistaiseksi. Trafi valvoisi sekä yksittäisen katsastusaseman että katsastajan toimintaa seuraamalla muun muassa hylkäysprosentteja. Samoin Trafi tekisi valvontakäyntejä katsastuspaikoille ja voisi ottaa hyväksytyn tai

Liikenteen turvallisuusvirasto perustaisi julkisen rekisterin, josta netin kautta voi ennalta tarkistaa tiedot katsastusta tarjoavien yritysten palveluista ja hinnoista katsastuslajeittain.

Ajoneuvojen katsastusta ja katsastuksen valvontamaksua koskevien lakien on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2014 alusta. ■


Diagnostiikka, Osat ja Huollot hyötyajoneuvoille

Jatkuvasti ajossa. Luotettava tapa pitää ajokalusto tuottavana. u ajoneuvojärjestelmien diagnosointia ja huoltoa u luotettavia ja pitkäikäisiä tuotteita u ensiasennuslaatua u oikea hinta-laatusuhde u ammattilaisen valinta Kaikki alkuperäistä Bosch-laatua.

www.bosch.fi

RASKASSARJA • 13


Uudessa myymälässä asiakkaita palvelevat vasemmalta lukien Marko Äikäs, Keijo Viero, Tuomo Pesonen ja Jari Kiuttu.

Raskassarja-ketju laajenee Etelä-Pohjanmaalla

Tavo avaa myymälän Seinä Teksti ja kuvat: JARI MALM

T

amperelaisena Raskassarjajäsenliikkeenä tunnettu Tavo Oy avaa Seinäjoelle raskaan kaluston varaosamyymälän, josta tulee osa Raskassarja-ketjua. Avajaisiaan uusi myymälä viettää toukokuun lopulla. Tavon Seinäjoen myymälä avataan upouusiin tiloihin Puurtajantien varteen uudelle Roveksen alueelle,

josta on hyvää vauhtia muodostumassa vahva logistiikka-alan keskittymä kaupungin länsipuolelle. Hyvän sijainnin merkitys vielä kasvaa, kun alueen reunaan valmistuu ohikulkutie ensi vuonna. Tavossa nähdään, että Seinäjoen myymälälle oli selvä tilaus. Alueella on paljon kuljetusyrityksiä ja vahvaa kiinnostusta Raskassarja-ketjun

Tapio Korpinen kertoo, että päätös perustaa liike Seinäjoelle syntyi monelta taholta tulleesta kysynnästä.

14 • RASKASSARJA

myymiä tuotteita kohtaan. – Kun kiersin yrityksissä Pohjanmaalla, varsin usein kysyttiin, että miksette perusta liikettä Seinäjoelle, Tavon uuden liikkeen vetäjä Marko Äikäs kertoo. – Täällä onkin melkoinen kuljetusliikkeiden keskittymä. Laskimme, että pienellä alueella on lähes sata kuljetusyritystä, joissa on vähintään viisi autoa. Tavon toimitusjohtaja Tapio Korpinen lisää, että sama kysymys on esitetty varsin monta kertaa myös Power Truck Show -tapahtumassa Raskassarja-osastolla. – Kun tämä tuli esiin niin monelta taholta, teimme päätöksen myymälän perustamisesta. Tässä yhdistyvät kaikkien edut. Voimme nyt vastata asiakkailta tulleeseen kysyntään, ja ketju saa tuotteilleen lisää myyntipisteitä. Tavon uudessa myymälässä on noin 550 neliömetriä myymälä- ja varastotilaa. – Tila on rajallinen, mutta olem-

me ratkaisseet asian niin, että otamme varastoon valikoimaltaan mahdollisen laajan, mutta kappalemääräisesti pienen varaston, Äikäs kuvailee – Uskon, että pystymme vastaamaan kysyntään hyvin, sillä meille tulee Tampereelta kuorma kaksi kertaa päivässä. Korpinen jatkaa, että saatavuutta kasvattaa sekin, kun liikkeellä on mahdollisuus turvautua myös kaikkien muiden Raskassarja-myymälöiden varastoihin. – Todennäköisesti ketjun varastoissa on paljon sellaisia osia, joita ei löydy mistään muualta Suomesta. Ja meillähän on nykyään lähes koko ketjun kattava järjestelmä, josta nähdään kunkin tuotteen saatavuus koko maassa. Seinäjoen Tavo pyrkii toiminnassaan joustavuuteen ja palveluhenkisyyteen kuten Raskassarja-ketjun myymälät yleensäkin. Se näkyy muun muassa aukioloajoissa. – Pidämme liikkeen avoinna ar-


Pohjanmaalla kotimaisuus on kovassa kurssissa ja yrittäjähenkisyys vahvaa. Täällä arvostetaan tekoja, ei puheita.”

ta koko henkilökunta on monille kuljetusyrittäjille tuttuja kasvoja. Myynnistä vastaavat Tuomo Pesonen, Jari Kiuttu ja Keijo Viero. – Oma roolini liikkeen avaamisen jälkeen on todennäköisesti sellainen, että kierrän paljon kuljetusliikkeissä ja korjaamoissa, Äikäs kertoo.

joelle kisin aamuseitsemästä iltaviiteen. Päädyimme varhaiseen avaamiseen sen vuoksi, että monissa yrityksissä työt aloitetaan siihen aikaan. Lisäksi palvelemme asiakkaitamme myös lauantaisin. Ajatuksena on myös, että kuljetamme tavarat perille, jos asiakkailla on siihen tarvetta, Äikäs kertoo. Asiointia myymälässä helpottaa sekin, että Äikästä lukuun ottamat-

Äikäs uskoo, että Tavo otetaan Seinäjoella hyvin vastaan, koska kyseessä on perhekeskeinen pitkään toiminut kotimainen yritys. – Täällä Pohjanmaalla kotimaisuus on kovassa kurssissa ja yrittäjähenkisyys vahvaa. Täällä arvostetaan tekoja, ei puheita, Äikäs kiteyttää. Tavon juuret juontavat aina vuoteen 1976, jolloin Seppo Korpinen ja Pekka Laakso perustivat Tampereen Autovaraosan. Molemmat ovat jo eläkkeellä, ja yritys on heidän poikiensa Tapio Korpisen ja Perttu Laakson omistuksessa. Seinäjoen liikkeen myötä yritys työllistää jo noin 30 ihmistä. Yrityksen varastossa on yli 18 000 tuotetta. ■

raskaan k ammatat luston ilaiset skal ja

ra

jäsenko htarit -jäsenetuliik e rteilla reilut e Dut!

henkilö auton m - ja pakettiäär katsastäaikaisus

35€

raskaa kaluston n katsas päästömtukset ja ittauks et

-15 %

Katsasta nyt maksa myöhemmin

K1-Katsastajat | www.k1katsastajat.fi Ajanvaraus p. 0306 100 100 Puheluhinnat: Kiinteän verkon liittymästä 8,28 snt/puh + 3,2 snt/min. Matkapuhelinliittymästä 19,2 snt/min.

www.k1katsastajat.fi

PAINEILMAKÄYTTÖINEN JARRUNIITTAUSKONE

1.290 €

• Kestävä yksinkertainen rakenne • Pöydälle asennettava malli • Mukana 6,35 ja 8 mm irroitus- ja niittaustuurnat • Varustettu turvakatkaisijalla • Ey-hyväksytty

JARRUHIHNASORVI • Myös 10” hihnoille

Valmistuttaja: Osa-Ratas Oy Myynti: Raskassarja-jäsenliikkeet OSARATAS

Myymälä on upouudessa kiinteistössä Roveksen alueella.

675 €

OSA-RATAS Oy Teollisuuskatu 7, Tornio

Puh. 016-445 707

RASKASSARJA • 15


a Pesuhalli j korjaamo auki myös ! lauantaisin ttä Ota yhtey a ik ja varaa a n korjauksee ! tai pesuun

Raskaankaluston varaosa- ja korjaamopalvelut Lahdessa ja Hollolassa

• Puh. (03) 468 2400 keskus • Fax (03) 753 2420 • Email myynti@originator.fi LAHTI korjaamo & varaosat • Alhonkatu 2, 15610 LAHTI • Varaosat 040 842 0706 • Työnjohto 044 510 4421

HOLLOLA korjaamo (entisen Rekkakukon tiloissa) • Kukonkuja 1, 15880 HOLLOLA • Työnjohto 044 510 4426 • Pesuhallin ajanvaraus 044 510 4428

0207 119 862 0207 119 877

16 • RASKASSARJA


Raskaan kaluston vapaan varaosakaupan ykkönen Turun talousalueella 013 at 17.5.2an in k k r a M tutustuma

a Tervetulo läämme. n myymä e e s e e n tu ää is d uu tä syötäv e lämmin m 5. m -1 a o 0 1 rj Ta klo siakkaille kaikille a

Varaosia kaikkiin tunnetuimpiin kuormaja linja-autoihin sekä perävaunuihin.

Sinua palvelevat Petri Palomäki, Juha Kärkkäinen, Miia Tapio ja Jani Sihvo.

Palvelee Sinua entistä tehokkaammin RASKASSARJA HEAVY DUTY SPAREPARTS

Turun Raskaskalusto-Osa Oy Rydöntie 24, 20360 TURKU Puh. 02-2386 333 Fax. 02-2386 032

Avoinna arkisin klo 8 - 17 lauantaisin klo 10 - 14 (kesälauantait suljettu) Varaosapäivystys: 050-560 3106

Parempaa ilmanlaatua uuden Volvo FH -kuorma-auton kuljettajille

V

olvo Trucks on tehnyt merkittäviä parannuksia uuden Volvo FH -ohjaamon ilmanlaatuun. Tämä on toteutettu pääasiassa käyttämällä aiempaa vähemmän kemikaaleja sisältäviä ja vapauttavia tekstiilejä ja komponentteja. – Perinpohjaisen lähestymistavan ansiosta olemme saaneet asetettua kiinteät päästörajat sisämateriaalien kaikille eloperäisille aineille. Olemme tehneet läheistä yhteistyötä toimittajiemme kanssa ja varmistaneet, että vaatimuksemme täyttyvät, toteaa Hannele Nurmi, Volvo Trucksin materiaalipäästöihin erikoistunut asiantuntija. Sisätekstiileistä peräisin olevien eloperäisten aineiden päästöt – VOC (Volatile Organic Com-

pounds) -päästöt – ovat yleinen ongelma autoteollisuudessa. Useimmiten nämä päästöt lisääntyvät, kun ohjaamo on erittäin kuuma tai altistuu suoralle auringonvalolle. Volvo Trucks on puuttunut ongelmaan monella tavalla. Kaikki palonestoaineet on jätetty pois uuden FH-ohjaamon tekstiileistä. Tekstiileistä on sen sijaan tehty paksumpia ja tiiviimpiä paloturvallisuuden varmistamiseksi. Kaikki tekstiilit on sertifioitu maailmanlaajuisen Öko-Tex-standardin 100 mukaan. Tämä tarkoittaa, että ne eivät sisällä vaarallisia ainepitoisuuksia. Istuinten, ohjauspyörien ja sisustuksen osien muovi- ja nahkamateriaaleissa olevat myrkylliset kemikaalit on korvattu vähemmän haitallisilla aineilla, ja nahan

värjäyksessä ei käytetä kromia. Tämän seurauksena VOC-päästöt ovat vähentyneet, ja myös kosketusallergiariski on pienentynyt. Ulkoilman hiukkasten pääsy

ohjaamoon on estetty kahden aktiivisen ilmansuodattimen yhdistelmällä. Ne on suunniteltu minimoimaan pienhiukkasten määrä. ■

Uusien hyttimateriaalien lisäksi ulkoilman hiukkasten pääsy ohjaamoon on estetty kahden aktiivisen ilmansuodattimen yhdistelmällä.

RASKASSARJA • 17


Valitse viisaasti VARMISTA VOITELU!

Vetokytkimissä NYT automaattirasvari vakiona. OVH Asenna myös vanhoihin 54€ vetokytkimiin.

KATSO

www.tav.fi

OM ERIN

NOPEUTA HUOLTOA VALITSE VALMIS SERVOMEKANISMI TAV100 Mekanismi TAV50 Vetokytkimeen

TAV100S Servomekanismi TAV50SR Vetokytkimeen

AIN YYS TÄV KES

TUS

ULU EN K

S E R V O

18 • RASKASSARJA

TAV100D Dollymekanismi TAV50D Vetokytkimeen

D O L L Y

TAV100DS Dollyservomekanismi TAV50DSR Vetokytkimeen

D O L L Y

S E R V O


Uusia innovaatioita tehokkaaseen maansiirtotyöhön

KUVA: VOLVO IMAGE BANK

V

olvo Trucks esitteli uuden Volvo FMX –kuorma-auton Bauma-messuilla Saksan Münchenissä. Uusi maansiirtoauto on täynnä uutuuksia, jotka tuovat etuja niin kuljetusyrittäjille kuin kuljettajillekin. – Volvo FMX antoi maansiirtosegmentille selkeän identiteetin, ja nyt olemme ottaneet merkittävän askeleen eteenpäin kaikilla tärkeillä alueilla – lujuudessa, ajotuntumassa ja muotoilussa. Kaikki on suunniteltu kuljettajaa silmällä pitäen, toteaa Volvo Trucksin toimitusjohtaja Claes Nilsson. Uuden Volvo FMX:n kehitystyössä painopiste oli vahvasti maansiirtoauton kuljettajan päivittäisissä työolosuhteissa. Ohjaamon sisätilat on suunniteltu kokonaan uudelleen, ja lukuisat uutuudet helpottavat ja tehostavat kuljettajan työtä. – Uraauurtava Volvo Dynamic Steering -ohjausjärjestelmä on loistava parannus erityisesti maansiirtokuljettajalle. Se vähentää lihaskuormitusta ja ehkäisee kuljettajan niska-, käsivarsi- ja selkäkipuja. Pienillä nopeuksilla jopa raskaasti kuormattua kuorma-autoa voi ohjata vaikka yhdellä sormella, Claes Nilsson kertoo. Yksi uusista ominaisuuksista on uudentyyppinen takailmajousitus, joka lisää mukavuutta ja varmistaa etenemiskyvyn erittäin hyvän maavaran ansiosta.

Volvo Trucks tarjoaa asiakkaille myös työskentely maansiirrossa -koulutusohjelman, joka on tarkoitettu maansiirtokuljettajille. – Suurin osa uusista ominaisuuksista on suunniteltu parantamaan kuorma-auton tuottavuutta ja kestävyyttä, mikä on erittäin tärkeää tämän kuljetusalan asiakkaille. Esimerkiksi uuden ilmajousitusjärjestelmän ansiosta ajettavuus on erinomainen, ja se on räätälöity nimenomaan maansiirtotyötä varten tekemättä

myönnytyksiä muiden segmenttien tarpeille, Nilsson kertoo. Uuden Volvo FMX:n ohjaamo on valmistettu erikoislujasta teräksestä. Kaikki eturakenteen osat on suunniteltu uudelleen ja monien paikkaa on muutettu, jotta uusi Volvo FMX olisi entistä järeämpi vaativissa maansiirtoympäristöissä. Volvo FMX:n Tuotanto eurooppalaisille asiakkaille alkaa syyskuussa 2013. ■

Proventian pakokaasunpuhdistimet vakuuttivat Scania-Bilar Sverige AB:n Proventia Emission Control Oy on solminut toimitussopimuksen pakokaasun jälkikäsittelyjärjestelmistä ruotsalaisen Scania-Bilar Sverige AB:n kanssa. Sopimuksen mukaan Proventian NOxBUSTER® DPF +SCR-järjestelmiä myydään Scanian virallisissa asennuskorjaamoissa Ruotsissa. Proventian NOxBUSTER- järjestelmä vähentää sekä pienhiukkaset (PM) että typenoksidit (NOx) minimiin. Proventian jälkikäsittelyjärjestelmällä on tyyppihyväksyntä Ruotsin ympäristövyöhykkeille Ruotsin liikennevirastolta, ja näin ollen ruotsalaiset ajoneuvot, joihin on asennettu NOXBUSTER-järjestelmä saavat katsastuksessa merkinnän rekisteriotteeseensa pakokaasupäästöluokan korotuksesta EURO 2:sta tai EURO 3:sta EURO 5:een. EURO 5-päästöluokan ajoneuvoilla on vapaa pääsy Ruotsin ympäristövyöhykkeille (Miljözon) aina vuoteen 2020 saakka. – Olemme erittäin tyytyväisiä, että Scania-Bilar valitsi juuri NOxBUSTER- järjestelmän asennuskorjaamoidensa valikoimiin. NOxBUSTER on suunniteltu erityisesti Pohjoismaiden haastaviin olosuhteisiin, kertoo Proventian myyntijohtaja Petri Saari. RASKASSARJA • 19


Nesteytetty maakaasu tulevaisuuden polttoaine rekoissa?

20 • RASKASSARJA KUVAT: VOLVO IMAGE BANK


Volvo Trucks ja Shell maailmanlaajuiseen yhteistyöhön

V

olvo Trucks ja Shell ovat päättäneet aloittaa maailmanlaajuisen yhteistyön koskien nesteytetyn maakaasun (LNG) käyttöönottoa raskaissa ajoneuvoissa. Yhteistyö perustuu Volvon uuteen MetaaniDiesel-konseptiin, jossa nesteytettyä maakaasua on mahdollista käyttää dieselmoottoreissa, sekä Shellin asiantuntemukseen ja infrastruktuuri-investointeihin. Volvon ja Shellin yhteistyön tarkoituksena on koordinoida eri toimintoja ja aktiivisesti edistää nesteytetyn maakaasun käyttöä kuljetusalalla. – Shell on avainasemassa näillä markkinoilla, ja me kuulumme maailman johtaviin kuormaautojen valmistajiin, jolla on jo energiatehokas kuorma-auto markkinoilla. Yhdessä me uskomme, että voimme edistää ja nopeuttaa nesteytetyn maakaasun käyttöönottoa kuljetusalalla - molemmat yritykset omien toimintojensa ja muiden innostamisen kautta, sanoo Lennart Pilskog, Volvo Trucksin suhdetoimintojen johtaja. Volvon ja Shellin yhteistyösopimus on jo astunut voimaan, ja ensimmäisen vaiheen työt on aloitettu valikoiduilla markkinoilla Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Sopimus ei sulje pois käynnissä olevia tai tulevia yhteistöitä tai vuoropuheluita muiden Volvon ja Shellin kumppaneiden kanssa. Maakaasua käytetään nykyisin tiivistetyssä muodossa kaupunkilinja-autoissa ja pienemmissä hyötyajoneuvoissa. Suoriutuakseen pitkän matkan kuljetuksissa, ajoneuvon on kuitenkin pystyttävä kuljettamaan suurempi määrä polttoainetta. Tämä on mahdollista, jos ajoneuvon moottori voi käyttää nesteytettyä maakaasua, koska nesteytetyssä muodossa maakaasu on tilavuudeltaan pienempää kuin tavallinen polttoaine. Volvo FM MetaaniDiesel kuorma-auto on varustettu uudella metaanidiesel-teknologialla, ja se käyttää nesteytettyä kaasua pääasiallisena polttoaineenaan. Kyseinen kuorma-auto on jo

autossamme suuren potentiaalin, ja aiomme jatkaa kuorma-auton markkinoiden laajentamista uusiin maihin ja lisätä tuotantokapasiteettia kaasu-infrastruktuurin kehittyessä. Nesteytetyn maakaasun käyttö dieselmoottoreissa on erittäin energiatehokasta. Se on uusi vaihtoehtoinen polttoaine, joka voi olla tärkeä osa raskaiden ajoneuvojen tulevaisuutta, toteaa Lennart Pilskog. Nesteytetyn maakaasun laajempi käyttö helpottaa myös uusiutuvista luonnonvaroista tuotetun nesteytetyn biokaasun (LBG) jakelua.

– Nesteytetyn maakaasun käyttö dieselmoottoreissa on erittäin energiatehokasta. Se on uusi vaihtoehtoinen polttoaine, joka voi olla tärkeä osa raskaiden ajoneuvojen tulevaisuutta, Lennart Pilskog toteaa.

saatavilla Ruotsin, Norjan, Belgian, Espanjan, Alankomaiden ja Iso-Britannian markkinoilla. Tällä hetkellä kuorma-auton saatavuus on laajentumassa Italiaan ja Ranskaan. – Me näemme kaasulla toimivassa kuorma-

Maakaasu ja biokaasu koostuvat pääasiassa metaanista. Kun maakaasua poltetaan, sen päästöistä tulee vähemmän hiilidioksidia kuin dieselöljyn polttamisesta. Maakaasua poltettaessa ilmakehään ei vapaudu lainkaan rikkiä, raskasmetalleja eikä tuhkaa. Maakaasuvarastojen on laskettu kestävän kauemmin kuin raakaöljyvarastojen. Biokaasu on ilmastoneutraali ja sitä voidaan valmistaa jätteistä tai muista orgaanisista lähteistä. Nesteytetty maakaasu on maakaasua, joka on jäähdytetty siihen pisteeseen, että kaasusta on tullut nestemäistä. Sitä käytetään yleisimmin lämmön ja sähkön tuottamiseen, joten se on hyvin laajalti käytössä. Nesteytetty maakaasu on yleensä halvempaa kuin diesel. ■

Volvo FM MetaaniDiesel • • • •

• • •

Ajomatka on noin 1000 km, kun polttoaineena käytetään kaasua. Moottorin teho on 460 hv, maksimivääntö 2300 Nm. Käytetään ajoneuvoyhdistelmässä, jonka nettopaino on 40-60 tonnia. Moottori käyttää dieseliä sytyttääkseen nesteytetyn maakaasun. Sekoituksen mittasuhde on jopa 75 % kaasua ja 25 % dieseliä riippuen kuljetusten tyypistä ja ajo­ sykleistä. Paineistetussa tankissa kaasu on säilöttynä -130 - -140 celsiusasteeseen, jotta kaasu säilyttäisi nestemäisen muotonsa. Dieselmoottori voi käyttää maa- tai biokaasua. Euro 3- ja Euro 5 -moottorit pystyvät toimimaan myös täysin dieselillä, mikä on eduksi etenkin tilanteissa, joissa nesteytettyä maakaasua ei ole saatavilla.

RASKASSARJA • 21


KUVA: SCANIA IMAGE BANK

Scania Streamline - tuulitunnelissa syntynyt

S

cania on edelleen parantanut ilmanvirtauksia G- ja R-sarjan ohjaamoiden etuosan ympärillä ja sivuilla ilmanvastuksen ja polttoaineenkulutuksen pienentämiseksi. Lisäksi kaikissa ohjaamoissa otetaan käyttöön uudelleen suunniteltu, parannetulla ilmanohjauksella ja uudella valinnaisella lisävalosarjalla varustettu häikäisysuoja. Scanian aerodynamiikka-asiantuntijat tarkastelivat lähemmin kaikkia mahdollisia alueita tuottavuuden ja polttoainetalouden parantamiseksi. Asiantuntijat löysivät kohteita, joiden ilmanvastusta voitiin alentaa merkittävästi. Muutoksista mainittakoon ohjaamon kulmien muotoilu sellaisiksi, että ilma kohtaa mahdollisimman vähän vastusta virratessaan

ohjaamon sivuille. Hieman turbulenssia tarvitaan kuitenkin ovenkahvojen pitämiseksi puhtaana liasta ja roiskeista. Ratkaisu on patentoitu ilmanohjain juuri ajovalojen yläpuolella. Ohjaimeen kuuluu kanava, joka tuottaa oikean määrän pyörteitä. Scanian muotoilutiimi otti haasteen vastaan ja antoi ohjaamolle tuoreen, modernin ilmeen, joka sopii ohjaamon perusmuotoon. Ilmanohjain on sijoitettu eri korkeuksille G- ja R-sarjan ohjaamoissa. V8-kuorma-autoissa ohjaimessa on kromisisäke, joka täydentää muita V8-tyylin tehosteita. Ilmavirta kohtaa ajovaloyksikön yläpuolella ohjaimen, jossa se pyörteilee muodostaen roiskeenestokerroksen.

Uusi häikäisysuoja myös parantaa ilmavirtausta ja terästää ulkonäköä. Huomiota on kiinnitetty myös kaikkiin lisävarusteisiin, samoin integroituihin valonheittimiin ja LEDäärivaloihin. Uusi aerodynaaminen kulmien muotoilu ja häikäisysuoja vähentävät polttoaineenkulutusta matkanopeudella jopa yhden prosentin Scanian G- ja R-sarjoissa. Näitä muotoilumuutoksia ei toteuteta Scanian P-sarjassa, koska aerodynaamiset edut ovat vähäiset tässä alemmas asennetussa ohjaamosarjassa. Scania Streamline on nimitys G- ja R-sarjan vetoautoille, joihin on tehtaalla asennettu kiinteä häikäisysuojus ja ilmanohjainpaketti. ■

Goodyearilta uusi pyöräkuormaajan rengas ankariin olosuhteisiin Goodyear esitteli Baumassa uuden raskaisiin käyttösovelluksiin tarkoitetun pyöräkuormaajan renkaan RT-5D:n, joka tuo edeltäjäänsä verrattuna muun muassa 25 prosenttia paremman kantavuuden ja tehokkaamman vetopidon. Uutuus on tason 250 (L5) vetopitorengas, joka on tarkoitettu ankariin olosuhteisiin kuten esimerkiksi louhoksille ja kaivoksiin. Renkaassa käytetään Hi-Stability-runkoteknologiaa, johon kuuluvat vahvikkeet jalkaosassa, rungon puskurikudoksissa ja kudoksen käänteessä. Innovatiivinen pintakuvio suojaa myös paremmin iskuilta ja tärähdyksiltä, tehostaa vetopitoa ja pidentää käyttöikää. RT-5C-renkaaseen verrattuna tärinä kovilla alustoilla on vähentynyt 30 prosenttia. Uusi RT-5D-rengas korvaa RT-5C-renkaan. RT-5D on jo hyväksytty kokona 29.5R25 alkuperäisvarusteeksi Volvon L220G- ja L250G-pyöräkuormaajiin. Koossa 29.5R25 RT-5D-renkaan enimmäiskuormitus rengasta kohden on 22,4 tonnia 10 km:n tuntinopeudella ja 6,5 baarin rengaspaineella. Koko 29.5R25 on saatavilla nyt, ja mallistoa laajennetaan kattamaan keskikokoisten pyöräkuormaajien kokovalikoima. Koot 20.5R25, 23.5R25, 26.5R25 ja 875/65R33 tulevat saataville pian. 22 • RASKASSARJA


www.mattila.com

www.mattila.com

Scania G320 6x2 67.500 Volvo FH440 6x2*4 35.000 Scania R420 6x2 -10, 15 Tm nosturi, -94 + lava -06, koukkulaite, ohjaava teli -05, NCH vaijerilaite myös alustana, 75 tkm

34.000 MAN TGS 26.360 6x2 65.000 -08, Multilift koukkulaite, 116 tkm

55.000 Scania R480 6x2*4 52.500 Scania R420 6x2*4 42.500 MAN 12.210 4x2 32.500 Scania R420 6x2 -07, 20 t. NCH vaijerilaite, -07, 20 t. NCH vaijerilaite, -07, Av. 3900, Ohj.teli, -07, kokosivuauk.kori + 340 tkm 335 tkm 366 tkm Pl-nostin.

Renault -00, Kokosivuauk.kori + Pl-nostin

9.500 Volvo FM9 4x2 39.000 Volvo FM7 6x2/4 TEE TARJOUS! Volvo FM12 6x2 68.000 -01, Norba jätepakkari. Pakkari -04, 28 Tm HMF + vaijerilaite. -05, lähes käyttämätön, vaijerimyös erikseen. laite, kombilukot, pl-hydr. Hieno auto. Robson

12.000 Hymer-Fiat asuntoauto Volvo FL615 4x2 5.600 MAN 12.225 4x2 -02, kokonaissivuaukeava kori + -12. Ajettu 5 tkm. Tiedustelut: -98, umpikori + Pl-nostin Pl-nostin 040-5519333/Raimo

Toimitamme kuljetuskalustoa EU-alueelta suoraan asiakkaalle, jolloin ALV 0%. Tarvittaessa järjestämme rahoituksen.

Hinnat + alv

Rydöntie 24, 20360 Turku • www.mattila.com • info@mattila.com • puh. 0102 193 450 Jussi Mattila 0400-583 033 • Veli-Matti Juhola 0400-440 171


Laatutuotteita raskaan sarjan Raskassarja-spraytuotteet vaativaan ammattikäyttöön

Raskassarja-akut ● Vaativaan ammattikäyttöön, tärinävaimennus ● Kahden vuoden takuu

Raskassarja-laatutuotteet kuljetuskaluston pesuun

24 • RASKASSARJA


ammattilaisille Raskassarjajarrunauhat ● Suomen olosuhteisiin

sovitetut kitkakertoimet

RASKASSARJA-SIDONTALIINAT 50 mm 2500/5000 kg SIDONTALIINAT KIRISTIMELLÄ 50 mm RS80400 Liinaosa 6 m + 0,5m, kiristinosa RS80401 Liinaosa 9,5 m + 0,5m, kiristinosa RS80402 Liinaosa 12 m + 0,5m, kiristinosa RS80403 Liinaosa 18 m + 0,5m, kiristinosa, normaalikoukulla normaalikoukulla

Raskassarja-ilmajouset

RS80404 Liinaosa salpakoukulla

● Laaja valikoima

raskaaseen kuljetuskalustoon

9,5 m + 0,5m, kiristinosa normaalikoukulla

SIDONTALIINOJEN OSAT 50MM RS80405 Liinaosa 9,5 m kolmiopäätteellä RS80406 Liinaosa 11 m kolmiopäätteellä RS80407 Liinaosa 13 m kolmiopäätteellä RS80408 Liinaosa RS80409 Liinaosa RS80410 Liinaosa

9,5 m normaalikoukulla 12 m normaalikoukulla 18 m normaalikoukulla

RS80411 Kiristinosa

0,5 m normaalikoukulla

RASKASSARJA-SIDONTALIINAT 45/30 mm 2500/5000 kg SIDONTALIINAT PIKALUKOLLA 45 mm RS80420 Pikalukkoliina 4 m umpikorikoukkulla RS80421 Pikalukkoliina 6 m umpikorukoukuilla SIDONTALIINAT KIRISTIMELLÄ 45 mm RS80422 Sidontaliina 3 m + 1m, kiristinosa RS80423 Sidontaliina 5 m + 1m, kiristinosa RS80424 Sidontaliina 3 m + 0,3m, kiristinosa RS80425 Sidontaliina 5 m + 0,3m, kiristinosa umpikorikoukulla umpikorikoukulla

Osasto D-204

SIDONTALIINAT KIRISTIMELLÄ 35 mm RS80430 Sidontaliina 5 m + 1m, kiristinosa RS80431 Sidontaliina 3,5 m + 0,3m, kiristinosa RS80432 Sidontaliina 5,5 m + 0,3m, kiristinosa umpikorikoukulla umpikorikoukulla

RASKASSARJA HEAVY DUTY SPAREPARTS

www.raskassarja.fi RASKASSARJA • 25


Joustavaa ja ammattitaitoista

korjaamopalvelua raskaalle kalustolle Hollola Originator Oy

Kukonkuja 1 p. 03-468 2400 (vaihde), 044-510 4426 (työnjohto)

Iisalmi Iisalmen Rekkapiste Oy Teollisuuskatu 10 p. 010 279 3340

Ikaalinen Ikaalisten Autovaruste Oy Sammonkatu 4 p. 03-457 110

Jääli Pekant Oy

Pyyryväistie 17 p. 020 728 9810

Kauhajoki Varaosalinna Oy

Pohjolantie 10–12 p. 020 711 9877, 020 711 9869 (päivystys)

Kokkola Linnus-Auto Oy Isokalliontie 2 p. 044-0324 712

Oulu

Kouvola Kouvolan Truck Service Oy Pytäränkatu 3 p. 0400 756 504

Lahti Originator Oy

Alhonkatu 2 p. 03-468 2400 (vaihde), 044-510 4421 (työnjohto)

Lappeenranta Hevistar Oy

Reissumiehenkatu 1 p. 054-161 800, päivystys 0400-942 032

Kokkola

Mustasaari VAMU Truckservice & Parts Oy Ab

Iisalmi

Mustasaari Kauhajoki Ikaalinen

Lieto Pekant Oy

Eteläkaari 2 p. 020 764 1820

Jääli

Lahti Hollola Lieto

Lappeenranta Kouvola

Kauppatie 22 p. 0500-663 280

Oulu Pekant Oy

Pikkukiventie 5 p. 020 728 9810 26 • RASKASSARJA

RASKASSARJA HEAVY DUTY REPAIRS

www.raskassarja.fi


Scania Communicator asennetaan nyt vakiona useimmilla Euroopan markkinoilla, muun muassa Suomessa.

Scanian etädiagnostiikka minimoi seisonta-ajat

S

cania on esitellyt useita uusia palveluja, jotka parantavat käyttöastetta ja helpottavat tiedonvaihtoa korjaamon kanssa. Remote diagnostics (etädiagnostiikka) antaa korjaamoille ja Scania Assistance -palvelulle mahdollisuuden suorittaa diagnostiikka etäyhteyden kautta ja valmistautua ajoneuvon huoltoon tien varressa tai korjaamossa, jolloin asiakkaan kaluston seisonta-aika vähenee minimiin.

Suunnitellun korjaamokäynnin valmistelun yhteydessä korjaamo voi helpottaa korjausten suunnittelua lataamalla ajoneuvon tilaraportin ja näin nopeuttaa prosessia ajoneuvon saapuessa, mikä varmistaa lyhyet seisonta-ajat. Muutaman päivän kuluttua käynnistä korjaamo voi vielä ottaa seurantamielessä yhteyden autoon varmistaakseen, että ongelma on ratkaistu ja ettei lisäkäyntiin korjaamolla ole tarvetta.

Scania Communicatorin käyttöä on nyt laajennettu uusien korjaamopalvelujen tarjonnalla. Koska Communicator on Scanian tiedonsiirtoliitäntä ajoneuvossa, se asennetaan nyt vakiona useimmilla Euroopan markkinoilla, muun muassa Suomessa. Se toimii myös Scania Fleet Managementin tiedonsiirtoliitäntänä ja sisältää topografiset karttatiedot Scanian ennakoivalle vakionopeudensäätimelle.

Kuljettaja tai asiakas voi ottaa yhteyttä Scaniakorjaamoon, jos jotain odottamatonta tapahtuu. Korjaamo voi suorittaa etädiagnostiikan ajon aikana häiritsemättä kuljettajan toimintaa. Diagnostiikan perusteella korjaamo voi joko puhelimitse auttaa kuljettajaa korjaamaan ongelman tai varata korjaamokäynnin, jolloin Scania-asentajat huolehtivat autosta. Myös Scania Assistance voi suorittaa etädiagnostiikan autoissa, joissa ilmenee ongelmia tien päällä, päästäkseen käsiksi kriittiseen informaatioon kuten vikakoodeihin, ja informoida työstä päivystävälle teknikolle, jolloin auto saadaan nopeammin liikenteeseen ja maksimoidaan käyttöaste. Tiedonsiirtoyhteys autoon tarjoaa uusia

Säännöllistä huoltosuunnittelua ja vuorovaikutusta korjaamon kanssa helpotetaan uusilla Service Planning -huoltosuunnittelutoiminnoilla Fleet management -portaalissa ja Scanian uusilla älypuhelin- tai taulutietokonesovelluksilla.

KUVA: SCANIA IMAGE BANK

Korjaamo voi suorittaa etädiagnostiikan ajon aikana häiritsemättä kuljettajan toimintaa. ”

mahdollisuuksia ja joukon tehokkuutta ja käyttöastetta parantavia uusia korjaamopalveluja. Korjaamossa käytettävien Scanian diagnostiikkalaitteistojen toiminnot on nostettu aivan uudelle tasolle uudella langattomalla liitännällä, joka nopeuttaa työtä sekä korjaamossa että tien päällä. Toinen uusi toiminto on, että diagnostiikkaohjelma helpottaa käyttötietojen analysointia vianetsinnän ja korjauksen aikana. ■ RASKASSARJA • 27


Kuvassa olevat Janne Pallari ja Tomi Konola hoitavat Osa-Rattaan asiakaspalvelua Petri Mäkimaan ja Jenni Siposen kanssa.

Osa-Rattaasta vuoden Raskassarja-myymälä

Palvelun merkitys varaosakaupassa korostuu yhä vahvemmin Teksti ja kuva: JARI MALM

T

orniossa toimiva Raskassarja-ketjun jäsenliike OsaRatas Oy on valittu vuoden Raskassarja-myymäläksi. OsaRatas on kehittänyt palveluaan jatkuvasti ja osoittanut vahvaa sitoutumista ketjun yhteiseen toimintaan. Tunnustus annettiin ensimmäistä kertaa Raskassarja-ketjun 23-vuotisen historian aikana. Osa-Rattaalla on Torniossa vahva jalansija raskaan varaosakaupan

saralla. Viime vuosina toiminta on ollut tasaisessa kasvussa ja yritys on saanut uusia asiakkaita. – Olemme jatkuvasti kehittäneet palveluamme. Uskon, että se ollut ratkaiseva tekijä kasvu-uralla, Osa-Rattaan toimitusjohtaja Tomi Konola punnitsee. – Todennäköisesti myös sillä, että olemme joustava paikallinen perheyritys, on suuri merkitys, koska suurin osa asiakkaistamme toimii samalla periaatteella.

Osa-Rattaan liiketilat ovat Teollisuuskadun varressa, mihin raskaallakin kalustolla on hyvät liikenneyhteydet.

28 • RASKASSARJA

Konolan mukaan raskaan kaluston varaosakauppa on muuttumassa entistä hektisemmäksi. Toimitusvarmuuden ja -nopeuden vaatimukset ovat kasvaneet jatkuvasti. – Onneksi logistiikka on kehittynyt niin, että pystymme hankkimaan melkein mitä tahansa osia seuraavaksi päiväksi. Viime vuosina myös osien saatavuus on parantunut huomattavasti, eivätkä Suomen rajatkaan ole enää esteenä niiden hankinnalle. – Nyt rajat ovat lähinnä siinä, että liikkeen tilat ovat käymässä pieniksi, Konola naurahtaa. Osa-Rattaan valinnasta vuoden Raskassarja-myymäläksi Konola toteaa, että varmaakin jotain on tullut tehtyä oikein. – Olemme ketjutoiminnassakin vain noudattaneet omaan periaatettamme, eli enemmän tekoja ja vähemmän puheita. Valinta vuoden Raskassarjamyymäläksi perustuu paljolti siihen, miten vahvaa sitoutuminen

on yhteistoimintaan itsenäisenä yrityksenä. – Sitoutumalla tiiviisti ketjun toimintaan olemme saaneet paljon myös itsellemme. Laajamittaista markkinointia, edullisia ostoja ja tiedon hankkimista olisi vaikea toteuttaa yksin, Konola pohtii. Osa-Ratas Oy on vuonna 1981 perustettu perheyritys, joka tunnettiin viime vuosiin saakka OsaRatas Ky H. Konola -nimellä perustajansa Hannu Konolan mukaan. Aikoinaan liike aloitti toimintansa Kemintien varressa ja on nyt kolmansissa tiloissaan Teollisuuskadun varressa. Muutama vuosi sitten Hannu Konola jäi sivuun liikkeen päivittäisistä rutiineista, ja vetovastuu on nyt seuraavaa sukupolvea edustavalla Tomi Konolalla. Tomi Konolan lisäksi liikkeen asiakaspalvelussa ovat Petri Mäkimaa, Janne Pallari ja Jenni Siponen. Hannu Konolan vaimo Hilkka vastaa konttoripuolen toiminnoista. ■


IU M

TN

ER

APDesign.de

PRE M

PA R

We love quality We offer springs for SCANIA, VOLVO, MERCEDES, MAN, RENAULT, IVECO, DAF, BPW, SAF … Best original equipment quality.

Local certified SCHOMÄCKER PREMIUM PARTNER

www.schomaecker.de

RASKASSARJA • 29


Hyvästit 30 prosentin säännölle

Suomi sai uuden tavaraliikennelain

T

avaraliikennelain uudistus mullisti kaupallisen tavarankuljetuksen Suomessa. Huhtikuussa voimaan tullut laki tukkii porsaanreikiä ja tarjoaa lisää välineitä harmaan talouden torjuntaan. SKAL pitää yhtenä tärkeimmistä uudistuksista tilaajan vastuun laajenemista: Kuljetuksen tilaajalle tulee velvollisuus varmistaa, että kuljetuksen suorittajalla on puhtaat paperit. Lainmuutos toi tuntuvan tiukennuksen kuljetuspalveluiden tilaajan velvoitteisiin. Kuljetuksen tilaajan on muun muassa varmistettava, että kuljetuksen suorittajalla on liikennelupa ja että se täyttää työnantaja- ja verovelvoitteensa. Jos tilaajalla on syytä epäillä – esimerkiksi alhaisen hinnan perusteella – että kaikkia velvoitteita ei hoideta, sopimusta ei saa solmia. Velvoitteen rikkominen on rangaistavaa. Uudistuksessa laista poistui myös useita porsaanreikiä, joita Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry on nostanut esille. Isoimpana liikennelupavelvoitteen kiertämiskeinona on 30 • RASKASSARJA

ollut niin sanottu 30 prosentin sääntö, jonka noudattamista on ollut mahdotonta valvoa. Kaupallinen kuljetustoiminta maanteillä on luvanvaraista liiketoimintaa, joka edellyttää kuljetusyritykseltä liikennelupaa. Liikenneluvalla toimivat kuljetusyritykset tunnistaa rekisterikilven oransseista kehyksistä, muut ovat mustakilpisiä. Lain tultua voimaan mustakilpistä kuljetuskalustoa ei saa käyttää alihankintana missään kuljetustehtävässä. Uuden lain mukaan esimerkiksi muuttokuljetuksiin vaaditaan aina liikennelupa. Myös kaikilta kuljetuselinkeinossa käytetyiltä traktoreilta vaaditaan liikennelupa. Laittomasta ulkomaisesta halpakuljetustoiminnasta on tullut iso ongelma EU:ssa jäsenpohjan laajennuttua. EU-maista tuleva kuljetusyritys on voinut suorittaa kansainvälisen kuljetuksen päätteeksi Suomessa niin sanottua kabotaasiliikennettä korkeintaan 3 kuljetuskeikkaa viikossa ja 10 keikkaa 3 kuukaudessa. Säännöksen valvonta on ollut vaikeaa, ja suomalaiset kuljetusyritykset ovat menettäneet markkinaosuuksiaan kabotaasisäännöksiä rikkoville kilpailijoille.

Uuden lain myötä Suomi sai EU:n tiukimmat kabotaasipykälät. Myös asiakkaalla on nyt lakisääteinen velvollisuus huolehtia kabotaasisäännösten noudattamisesta. Valvovana viranomaisena toimii poliisin ohella Tulli. Lisäksi ajoneuvoissa on oltava mukana kansainvälisen kuljetuksen CMR-rahtikirja, joka tulee pyydettäessä esittää poliisille. Valvontaa helpottaa se, että ulkomaille rekisteröityjä ajoneuvoja ei jatkossa saa käyttää Suomen sisäisessä liikenteessä laillista kabotaasiliikennettä laajemmin, vaan ne on rekisteröitävä Suomeen 7 vuorokauden kuluessa maahantuonnista. – Muutokset parantavat kuljetusyritysten tasapuolisia toimintaedellytyksiä ja auttavat harmaan talouden kitkemisessä kuljetusalalta. Kuljetusten ostaminen ei ole enää moraalikysymys vaan laillisuusasia, toteaa SKAL:n toimitusjohtaja Iiro Lehtonen. Lehtosen mukaan lain menestyksekäs toimeenpano on nyt pitkälti kiinni valvonnan onnistumisesta. Tarvitaan Liikkuvan poliisin, Tullin ja asiakkaiden uudenlaista yhteispeliä, jotta lain antamat keinot harmaan talouden kitkemiseksi tulevat käyttöön. ■


Kuljetusala tarvitsee 5 000 uutta kuljettajaa vuosittain SKAL:n mukaan toimialalla on huoli pätevien kuljettajien saatavuudesta tulevaisuudessa. Kuljetusalan vetovoima on saatava nousuun. Uusien kuljettajien koulutus on pitkälti Puolustusvoimien harteilla. Varuskunnissa koulutetaan vuosittain noin 3 500 kuorma-autonkuljettajaa. Toimiala tarvitsee vuosittain lähes 5 000 uutta työntekijää, joilta edellytetään Cluokan ajo-oikeutta. Kuljettajien ikääntyessä uusien työntekijöiden tarve kuljetusalalla kasvaa, ja tammikuinen ajokorttilainsäädännön muutos siirsi monen kiinnostuneen alalle pääsyä kolmella vuodella.

Autoilijat tuntevat mittarivirheensä Mittarivirhe ei näytä selittävän alhaisilla nopeuksilla liikenteessä erottuvia autoilijoita, sillä lähes kaikki suomalaiset tietävät ja huomioivat ajoneuvonsa mittarivirheen, selviää Liikenneturvan kyselystä. Autojen nopeusmittarit näyttävät pääsääntöisesti hieman todellista suurempaa nopeutta. Esimerkiksi automalli, rengaspaineet ja renkaiden koko saattavat vaikuttaa mittarivirheen suuruuteen. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilijoista vajaa puolet kertoi tuntevansa autonsa mittarivirheen tarkasti (47 %) ja sama osuus autoilijoita kertoi tuntevansa virheen suunnilleen (47 %). Vastanneista kuusi prosenttia ei tiennyt autonsa mittarivirhettä. Valtaosa autoilijoista ottaa mittarivirheen myös huomioon. Kuljettajista 71 prosenttia kertoo huomioivansa virheen aina ja 27 prosenttia joskus. Vain kaksi prosenttia ei huomioinut mittarivirhettä lainkaan, joten mittarivirheen tarjoaminen selityksenä poikkeuksellisen alhaisille ajonopeuksille ei saa tukea kyselyn tuloksista. – Mittarivirheen huomioonottaminen näyttää olevan arkinen laskutoimitus autoilijoille. Tiedämme myös, että osa autoilijoista laskee mittarivirheen päälle vielä oletetun poliisin puuttumiskynnyksen, Liikenneturvan koulutusohjaaja Toni Vuoristo toteaa.

ADR-yhdistetty peruskussi ADR-säiliö ADR-täydennyskurssi

Huittinen Huittinen Huittinen

20.-23.5.2013 27.-28.5.2013 YT 18.-19.5., 1.-2.6., 10.-11.6., 29.-30.6., 20.-21.7. TP 31.5., 8.6., 28.6., 26.7.

Yhdistetty täydennyskurssi (YT) on kaksi päivää (uusitaan kaikki luokat kappaletavara ajolupa ja/tai säiliö). Täydennysperuskurssi (TP, 9 h) yksi päivä (uusitaan kappaletavara ajolupa ei luokkia 1 ja 7). Työturvallisuuskorttikoulutus Tieturva I –koulutus Ensiapu I Ennakoiva ajaminen

Huittinen Huittinen Huittinen Huittinen

13.5., 4.6. 16.5., 3.6. 16.-17.5., 13.-14.6. 25.5., 9.6.

Koulutusohjelmat hyväksytty direktiivin mukaiseen koulutukseen. Näistä kursseista saa direktiivin mukaiseen jatkokoulutukseen yhden päivän. Ajokorttiluokan C:stä CE:hen koulutus yhteistyössä SILTALA Oy:n kanssa.

ADR-Koulutus Timo Kallionpää Oy

Ilmoittautumiset ja tiedustelut: 040-5924455 tai timo.kallionpaa@adrkoulutus.com www.adrkoulutus.com

Taksin kuljettajien ammattipätevyyskoulutus

Reissussa Ruotsissa? Kun remontti yllättää, käänny ammattilaisen puoleen, SUOMEKSI. Jouset ja jarrut vetoautoon ja perävaunuun, myös henkilöautoihin. Iso varasto, nopea palvelu. Jouset joka lähtöön tilauksesta ja piirustusten mukaan. Asko Tolppanen, Valbo, SVERIGE Puh. 99046-26-32059, auto 070-3252059 Fax. 99046-26-32125

Läpikulkupassitus Norjasta Suomen kautta Venäjälle:

Turvatiedot ilmoitettava poistumispaikalle 13.5.2013 alkaen Norjasta tai Sveitsistä EU:n kautta ns. läpikulkupassituksella kuljetettavista tavaroista on ilmoitettava tullikoodeksin soveltamisasetuksen liitteen 30A mukaiset turvatiedot EU:n poistumispaikalle viimeistään 13.5.2013 alkaen. Aiemmin Suomen tulli on hyväksynyt Norjasta ja Sveitsistä lähteneiden tavaroiden poistumisen Venäjälle TIR-passitusmenettelyssä, vaikka sähköisellä TIR-ilmoituksella ei olekaan ilmoitettu turvatietoja. Kuljetusyhtiön tai muun toimijan on ilmoitettava turvatiedot joko passitusjärjestelmään annettavalla sähköisellä TIR-ilmoituksella tai Suomen tullin AREX-järjestelmään viimeistään tuntia ennen poistumista annettavalla sähköisellä poistumisen yleisilmoituksella. Poistumispaikan tulli ei salli tavaran poistua EU:sta, ellei turvatietoja ole ilmoitettu. Muutos perustuu EU:n komission tulkintaan, kuinka tulee soveltaa EU:n tekemää erillissopimusta turvatietojen antamisesta Norjan ja Sveitsin kanssa.

esim. kuvan -615-LED LED-työvalo PL 00 lumenia! 28 W 40 12-36 V –

Ja-Tools Ja-Elektro Oy

Ilmailunkatu 15, 33900 Tampere – puh. 03 283 6600 Tähtäinkuja 2, 01530 Vantaa – puh. 010 322 8480

www.jaoy.com

Hyviä tarjouksia netissä! www.raskassarja.fi

Poistumisen yleisilmoituksesta on tarkemmin tietoa Tullin verkkosivuilla julkaistussa AREX-asiakasohjeessa nro 15. RASKASSARJA • 31


Kuljetusten sähköinen tilaaminen kasvussa

Suomi edelleen jäljessä muita Pohjoismaita

K

uljetustilaustiedoista välitetään tällä hetkellä sähköisesti vajaa 60 prosenttia. Vuonna 2009 vastaava luku oli alle 40 prosenttia. Muissa Pohjoismaissa kuljetustilaustiedoista siirtyy sähköisesti jo yli 90 prosenttia. Logistiikkayritysten Liitto ry pyrkii saavuttamaan muiden maiden tason mahdollisimman nopeasti. Välitavoitteena on, että valtaosa kuljetustilaustiedoista siirtyy sähköisesti vuoden 2013 lopussa. Myös yksilölliset rahtikirjanumerot halutaan kaikkien käyttöön. Sähköisen asioinnin edut logistiikassa ovat kiistattomat ja koko toimitusketju tulee saada sähköiseksi tilauksesta laskutukseen. – Koko Suomen kilpailukyvyn kannalta on tärkeää saada yritysten välinen tiedonsiirto sähköiseen muotoon. Valitettavasti Suomi ei ole näissä asioissa edelläkävijämaa. Sillä ei kuitenkaan ole varaa antaa tämänlaista kilpailuetua

muille maille. Tilanne pitää kääntää päinvastaiseksi ja muun muassa sähköisellä toimitusketjulla nostaa tuottavuutta, toteaa Logistiikkayritysten Liitto ry:n toimitusjohtaja Pekka Aaltonen. Sähköisten lähetystietojen käyttäminen vähentää merkittävästi virheellisiä kuljetuksia ja mahdollistaa lähetysten ajantasaisen seurannan. Toimitusten laatu ja toimitusvarmuus paranevat. Logistiikkapalveluyritysten on helpompi tarjota erilaisia lisäarvopalveluja, kun kaikki tiedot on kerralla syötetty oikein sähköiseen muotoon. Manuaalisesta rahtikirjojen täyttämisestä ja lähettämisestä sekä käsittelystä päästään samalla eroon. Yhdenmukaiset ja yhteensopivat toimintatavat parantavat eri osapuolten tuottavuutta. Sähköisen tilaamisen perustana on standardimuotoinen tiedonesittämistapa ja -siirto. Kuljetuspalveluja ostavien yritysten ei tarvit-

32 • RASKASSARJA

se olla tietotekniikan ammattilaisia, vaan valmiita palveluja on tarjolla. – Kuljetusyrityksillä ovat omat palvelunsa, liitto on tehnyt oman tilausportaalin Kuljetustilaus.fi:n. Lisäksi markkinoilla on logistiikkatietojen tiedonsiirtoon ja välittämiseen erikoistuneita palveluyrityksiä kuten EDI-Soft, Memnon Networks ja Unifaun. He ovat rakentaneet valmiit yhteydet Suomessa toimiviin suurimpiin logistiikkapalvelujen tuottajiin. Muissa Pohjoismaissa edellä mainittujen palveluyritysten rooli tiedonvälittäjänä on merkittävä. Uskomme, että sama ilmiö toistuu myös Suomessa, Aaltonen jatkaa. Logistiikan sähköisen asioinnin peruspilareita ovat standardin mukaiset rahtikirjat ja yksilölliset rahtikirjanumerot, joiden avulla jokainen lähetys Suomessa voidaan erottaa toisistaan. Standardin mukainen rahtikirja soveltuu sähköiseen asiointiin ja sen käyttö on yleistynyt kiitettävästi. Yk-

silöllisten rahtikirjanumeroiden käyttö on edelleen aivan liian vähäistä, vaikka niidenkin käyttö on kasvussa. Yksilölliset rahtikirjanumerot ovat edellytys, jotta koko kuljetusketjun dokumentointi ja seurattavuus olisi kitkatonta. Lisäksi jokainen lähetettävä kolli tulee varustaa kolliosoitelapulla, joka on standardin mukainen ja sisältää seurannassa tarvittavan yksilöivän viivakoodin. Logistiikkayritysten Liitto ry kannustaa suomalaisyrityksiä siirtymään sähköisten tiedonsiirtojärjestelmien käyttäjiksi. Tahtotilaa voidaan verrata pankkimaailmaan, jossa kallis manuaalinen operointi on enää vain poikkeustilanteita varten. Logistiikkayritysten Liitto on Suomessa avoimilla markkinoilla toimivien tavaralogistiikkapalveluyritysten elinkeinopoliittinen yhteistyö- ja etujärjestö, tehtävänään edistää jäsenyritysten liiketoiminnan edellytyksiä. ■


DLD ja TIS-Web Ratkaisu digipiirturitietojen kokonaishallintaan Keskity olennaiseen! Ajopiirturitietojen tallentaminen pilkulleen lain edellyttämällä tavalla aiheuttaa monelle kuljetusliikkeelle päänvaivaa. VDO on kehittänyt kokonaisratkaisun, joka tekee kaiken automaattisesti pykälien mukaan ja vapauttaa kuljetusyrittäjän keskittymään olennaiseen.

DLD wlan DLD gprs

DLD etälatauslaite

TIS-Web ohjelmisto

Nyt myös paikannus!

Ratkaisun ytimenä on ajoneuvossa oleva DLD eli Download Device, joka siirtää kaikki digipiirturin ajotiedot langattomasti suoraan toimistoon ilman yrityskorttia.

Ratkaisun toinen osa on toimistossa oleva TIS-Web ohjelmisto, joka vastaanottaa ajoneuvosta DLD:lla lähetetyt ajotiedot lainmukaista arkistointia ja jatkokäsittelyä varten.

TIS-Web ohjelmistoon on uutena lisäosana saatavana Track & Trace paikannustoiminto, jonka avulla voi seurata ajoneuvon sijaintia reaaliaikaisesti Google Maps -karttapohjalla.

Maahantuoja:

Tiedonhaku onnistuu jopa liikenteessä puhelimen kameralla Ajoneuvojen historiatietoja kuluttajille tarjoava Autorekisteri.fi-palvelu on julkaissut ensimmäisenä maailmassa iPhone-applikaation, joka tunnistaa rekisterinumerot automaattisesti puhelimen kameran avulla. Rekisterikilven tunnistus perustuu ohjelmistotalo Vincit Oy:n kehittämään teknologiaan. Mikä on auton historia? Onko auto katsastettu? Onko käyttöverot maksettu? Esimerkiksi näihin kysymyksiin on helppo saada nopeat vastaukset rekisterikilven automaattiseen tunnistamiseen perustuvan järjestelmän avulla. Automaattisen tunnistuksen etuna on, että käyttäjä voi skannata rekisterikilven puhelimen kameralla. Kamera lukee auton rekisterikilven ja tekee verkossa kyselyn Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin tietokantaan. Rekisterinumeron voi skannata parkkipaikalla, auton oston yhteydessä tai vaikka liikennevaloissa. Autorekisteri.fi-palvelun iPhone-applikaation voi ladata ilmaiseksi Applen App Storesta. Automaattista rekisterikilven tunnistusta voi kokeilla maksutta. Historiatietojen haku maksetaan Apple-tiliä hyödyntäen. Ajoneuvon historiatietojen haku onnistuu myös verkossa osoitteessa http://www.autorekisteri.fi. Autorekisteri.fi on vuonna 2011 perustettu palvelu, joka toimii yhteistyössä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin kanssa ja tarjoaa tietoja käytetyistä ajoneuvoista.

Lisätietoja: www.kaha.

Ammattipätevyystiedot ja ajokorttiluokka kätevästi netistä Ammattikuljettajat voivat tarkistaa omat ammattipätevyystietonsa maksutta Liikenteen turvallisuusvirasto Trafin uudesta nettipalvelusta. Palvelusta on saatavissa kuorma- ja linja-autonkuljettajan sekä taksinkuljettajan ammattipätevyyden perus- ja jatkokoulutustiedot. Ammattipätevyyskoulutuksen suorittamisen siirtymäaika päättyy henkilöliikenteen osalta 10.9.2013 ja tavaraliikenteen osalta vuotta myöhemmin. Uusi palvelu auttaa omien tietojen hallinnassa, siitä voi tarkistaa esim. kuinka monta päivää ammattipätevyyskoulutuksesta on suoritettu, ja tiedot voi tarvittaessa myös tulostaa. Taksinkuljettajien osalta palvelusta puuttuu vielä vanha ammattiajolupa, joka tulee uusia 1.1.2015 mennessä. Tiedot päivitetään järjestelmään toukokuussa 2013 ja siihen asti ne saa tilattua Trafin nettisivuilta löytyvällä lomakkeella. Ammattipätevyystietojen tarkistuspalvelu on maksuton, mutta se edellyttää tunnistautumista joko verkkopankkitunnuksin tai mobiilivarmenteella.

RASKASSARJA • 33


Road policing paljastanut myös törkeitä rikoksia tien päältä

L

iikkuva poliisi on kehittänyt vuoden 2012 alusta lähtien Road policing -toimintaa, minkä tavoitteena on normaalin liikennevalvonnan yhteydessä paljastaa myös muuta kuin liikennerikoksia. Yhteistyö muiden viranomaisten, kuten Tullin ja Rajavartiolaitoksen kanssa on havaittu tehokkaaksi. Valvonnan kohteena ovat olleet mm: anastetut ja verottamattomat ajoneuvot, salakuljetus, omaisuusrikokset, huumausainerikokset sekä laiton maassa oleskelu ja pimeän työn tekeminen. Liikkuvan poliisin analyysiryhmän tekemän selvityksen mukaan vähintään neljä kertaa vuosina 2009–2010 vakaviin liikennerikoksiin (rattijuopumus/törkeä liikenneturvallisuuden vaarantami-

nen) syyllistyneillä kuljettajilla oli hyvin usein huume-, omaisuus- ja väkivaltarikostaustaa. Näistä riskikuljettajista 79 prosenttia oli syyllistynyt ainakin yhteen huumausainerikokseen, 94 prosenttia ainakin yhteen omaisuusrikokseen ja 71 prosenttia henkeen ja terveyteen kohdistuvaan rikokseen. Road Policing -toiminnassa Liikkuva poliisi on tänä vuonna paljastanut erilaisia huumausaine- ja omaisuusrikoksia, mm ulkomailta tulleiden rikollisten anastamaa polttoainetta sekä perämoottoreita. Maaliskuussa 2012 Liikkuvan poliisin partio otti kiinni Ruotsista anastetun BMW X6 -arvoauton, jonka identifiointitiedot oli väärennetty taitavasti. Autoa kuljetti ulkomaalainen kuljettaja. Viranomaisyhteistyön avulla auto saatiin palautettua omistajalleen.

34 • RASKASSARJA

Ulkomaalaisvalvonta on tärkeää tämän tyyppisten rikosten torjunnassa. Road policing -toimintaa on myös kuljetusalalla ilmenevän harmaan talouden torjunta. Valvontaa tehdään yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa. Valvonnan kohteena ovat epätervettä kilpailua ruokkivat rikokset kuten vero- ym. velvoitteiden laiminlyönnit, luvaton liikennöinti ja laiton kabotaasi, ajopiirturien manipulointi ja asiakirjojen väärennykset, työsyrjintä ja alipalkkaus sekä liiketoimintakiellon valvonta. Viime vuonna Liikkuva poliisi on paljastanut kymmeniä ajopiirturin manipulointitapauksia ja epäiltyjä veropetoksia. Laittoman kilpailuedun mahdollistavia ajo- ja lepoai-

karikkomuksia on paljastettu 7031, ylikuormilla ajoa 3215 ja epäkuntoisilla ajoneuvoilla ajoa 1080 tapausta vuoden 2012 aikana. Luvaton liikennöinti on vähentynyt vuoden 2013 aikana Liikkuvan poliisin havaintojen perusteella. Sen sijaan ajopiirturien manipulointitapaukset ovat lisääntyneet. Liikkuva poliisi on hankkinut uusia välineitä mm. ajopiirturien manipuloinnin paljastamiseen ja raskaan kaluston jarrujen tarkastamiseen. Lisäksi kenttähenkilöstölle järjestetään ammattiliikenteen valvonta- ja tutkintakoulutusta. Näillä toimilla epätervettä kilpailua kitketään ja sääntöjä noudattaville yrittäjille annetaan mahdollisuus harjoittaa kannattavaa liiketoimintaa. ■


MultiCharger

-akkulaturit raskaalle kalustolle Raskas työ vaatii kaikenlaista, myös luotettavat työkalut. Kun olosuhteet altistavat akkulaturin tärinälle ja kosteudelle, valitse varmatoiminen DEFA MultiCharger*, jolla on 2 vuoden takuu. Led-näyttö kertoo, että akut ovat kunnossa. Elektronisesti ohjattu latauskäyrä ja edistyksellinen latauselektroniikka estävät ylilatauksen. Kun akku on täysi, alkaa ylläpitolataus. Ohjauselektroniikan ansiosta laturi voi olla jatkuvasti kytkettynä. *osa luotettavaa PowerSystems-tuotelinjaa.

DA 701233 701233-1 1

DA 700135-1

DEFA MultiCharger 2x7A Plugin

DEFA MultiCharger 2X15A Plugin

sis. kytkentäsarjan DA 460787

sis. kytkentäsarjan DA 460787

Saatavana myös shukopistokkeella: DA 701234-1 | DEFA MultiCharger 2x7A Shuko DA 700133-1 | DEFA Multicharger 2x15A Shuko

Maahantuoja: Kaha Oy Lisätietoja: Puh. (09) 6156 800 | www.kaha.fi

Alkuperäislaatua raskassarjalaiselta oikeaan hintaan!

RASKASSARJA HEAVY DUTY SPAREPARTS Donaldsonin takuuehtojen mukaan kone- ja laitevalmistajan takuut pysyvät voimassa käytettäessä Donaldsonin suodattimia.

RASKASSARJA • 35


Kaikki alan suurimmat toimijat mukana

Kuljetusalan suurtapahtuma Jyväskylässä

K

uljetus 2013 -näyttely tulee olemaan suurin koskaan Jyväskylän Messuilla järjestetty messutapahtuma. Näyttelyn sisähallien tilat ovat jo käytännössä loppuunmyyty. Kaiken kaikkiaan näyttelyyn on jo nyt myyty yli 5 000 näyttelyneliötä enemmän kuin vuonna 2011. Näytteilleasettajia on mukana lähes 200, jotka edustavat lähes 1 000 yrityksen tuotteita. Kaikki suurimmat alan tekijät kuorma- ja pakettiautojen maahantuojista, päällirakentajista ja muista alan toimijoista ovat mukana. Kansainvälisyyttä näyttelyyn tuovat useat ulkomaalaiset näytteilleasettajat, jotka näkevät Kuljetus 2013 -näyttelyn hyvänä foorumina tavata suomalaisia alan asiakkaita. Tuote-esittelyjen lisäksi tarjolla on myös viihdettä. Messujen yhteydessä järjestetään Scania Trucking and Rolling -yleisötapahtuma, johon on kiinnitetty huippuesiintyjät.

Festivaaleilla esiintyvät Paula Koivuniemi ja Agents – molemmat suomalaisen viihdemusiikin kiintotähtiä. Lisäksi alueella soittaa Roots-henkinen orkesteri, jonka ohjelmistoon kuuluu blues- count-

ry- ja rockabillymusiikkia. Tapahtuman juontaa tuttu TV-kasvo, Janne Porkka. Autotuojat ry järjestää Kuljetus 2013 -näyttelyn yhdessä Jyväskylän Messut Oy:n kanssa Jyväskylän Paviljongissa 23. – 25.5.2013. ■

Power Truck Show tuo rekkakansan Härmään

K

esäinen kuljetusalan suurtapahtuma Power Truck Show 2013 järjestetään tänä vuonna 9.-10. elokuuta. Tapahtuma tarjoaa alan parissa työskenteleville sekä muille kuljetusalasta, rakennelluista ja maalatuista autoista kiinnostuneille paljon koettavaa ja nähtävää. Kuljetusalalla on tarjolla monipuolisia tuote-,

36 • RASKASSARJA

palvelu- ja koulutusratkaisuja kuljetusyrittäjien tarpeisiin, ja tänä vuonna kuljetusmessuilla kiinnitetään erityistä huomiota erilaisten tuoteryhmien selkeään ryhmittelyyn messuja näyttelyalueella. Kuljetusmessut tarjoavat yhtenäisen kohtaamiskentän, josta löytyy oikea asiakaskunta, sekä kuljetusalan ammattilaisille kaikki tärkeimmät sidosryhmät ja yh-

teistyökumppanit. International Truck Show tarjoaa kädentaitojen taidonnäytteitä kuorma-autojen maalausten ja sisustusten sekä yksityiskohtaisesti rakenneltujen autojen muodossa. Suomalaiset autonrakentelun kuumat nimet tuovat tänä vuonna uutuuksia autonäyttelyyn. Uudet innokkaat autonrakentelijat otetaan vastaan antamaan konkareille vastusta. Kovat kotimaiset saavat tunnettuja ja kovatasoisia autonrakentelun haastajia muista Pohjoismaista ja Euroopan maista. Paikalle odotetaan noin kahtasataa näyttelyautoa. Uusien rakenneltujen autojen rinnalla on suuri veteraaniautojen joukko. Suurin osa näytille tulevista veteraaniautoista ovat museorekisteröityjä, joka kertoo veteraaniautojen tasokkuudesta. Myös pienoismallit ansaitsevat oman näyttelyn, kun taidokkaasti rakennettujen pienten rekkojen juniori ja seniori kisaajat mittelöivät omissa luokissaan. Luvassa on paljon muutakin ohjelmaa muun muassa Miss Power Truckin, musiikin sekä Rock Night -iltabileiden muodossa. Ohjelma ja aikataulut tarkentuvat kevään ja kesän mittaan. Raskassarja-ketjulla ja sen jäsenliikkeillä on peräti kolme osastoa tapahtumassa. ■


MAAHANTUOJAN TIEDOTE, ILMANKUIVAINSUODATTIMET KS

Vapaaehtoinen turvallisuussyistä tehtävä jarrujärjestelmän ilmankuivainten takaisinkutsu: Ilmankuivaimet tuotenumeroilla 50013617 ja 50014089, valmistusnumerot 12A, 12B, 12C, 12D, 12E, 12F, toimitukset 1. tammikuuta 2012 alkaen. Kyseisiä ilmankuivaimia ei saa käyttää tai välittää eteenpäin. Kielto astuu voimaan välittömästi. Kolbenschmidt edustaa erittäin korkeaa turvallisuus- ja laatutasoa. Huolellisista ja kattavista tarkastuksista huolimatta olemme havainneet ilmankuivainten tarkastusprosessin yhteydessä turvallisuusliitännäisen vian, joka koskee useisiin eri eriin kuuluvia ilmankuivaimia, joita on toimitettu 1. tammikuuta 2012 lähtien. Eräissä tilanteissa tämä vika voi johtaa äkkinäiseen täysjarrutuksen kytkeytymiseen matkan aikana niin, ettei kuljettaja pysty vaikuttamaan ajoneuvoon. Koska tässä tilanteessa jarrutusjärjestelmän lukkiutumisesto ei enää toimi, lukkiutuvat pyörät saattavat aiheuttaa ajoneuvon hallinnan riistäytymisen erityisesti märällä tienpinnalla tai lumessa. Siten viallisten ilmankuivainten käytön jatkamiseen liittyy mahdollinen riski hengen ja terveyden vaarasta. Vika koskee seuraavia ilmankuivaimia, joita on toimitettu Teille 1. tammikuuta 2012 alkaen: Tuotenumerot 50013617 ja 50014089. Valmistusnumerot: 12A, 12B, 12C, 12D, 12E, 12F. Valmistusnumero löytyy ilmankuivaimen sivulta (Working pressure) sisällön yläpuolelta suorakaiteen muotoisesta ruudusta. Kyseiset ilmankuivaimet on suunniteltu käytettäviksi alla listattujen alkuperäis-/ tuotenumeroiden mukaan. Vapaaehtoinen takaisinkutsu koskee ainoastaan edellä mainittuihin tuotenumeroihin (50013617 ja 50014089) ja valmistusnumeroihin lukeutuvia tuotteita, jotka on

toimitettu yllä mainittuna ajankohtana. Vika ei koske muita eriä eikä muita tuotteitamme. ALKUPERÄISNUMEROT/REFERENSSINUMEROT OVAT VAIN VERTAILUTIEDOKSI EIVÄTKÄ LIITY ASIAAN MUULLA TAVALLA. Kolbenschmidt 50013617 vastaavat vertailunumerot Scania; 1384549, 1455253, 1774598. Renault; 5001843522. Wabco; 4324109272. Kolbenschmidt 50014089 vastaavat vertailunumerot Volvo; 20754416. Renault; 5001865404. Knorr-Bremse; K039453, K014712. Yllä mainituista syistä johtuen pyydämmekin Teitä ystävällisesti ottamaan yhteyttä lähimpään jälleenmyyjään, jolta olette kyseisiä Kolbenschmidin (KS) ilmankuivaimen suodattimia hankkineet. Kolbenschmidt korvaa kulut, jotka aiheutuvat uuden kuivaimen vaihdosta. (Uuden kuivaimen vaihtotyö + uusi suodatin KORVATAAN KUITTIA VASTAAN). Kaikissa asiaan liittyvissä asioissa voitte ottaa yhteyttä suoraan maahantuojaan: Kuopion Kuljetus Kalusto Oy Sorsasalontie 3 70420 Kuopio Yhteyshenkilö: Marko Muikku, marko.muikku@narhi.com p. 0424 9400 51

RASKASSARJA • 37


Ammattikuljettajien tärkeimmät työhyvinvoinnin tekijät esiin

U

usi TOP 5 -lista patistaa huomioimaan yhteistyökyvyn, luottamuksen ja läheisten merkityksen ammattikuljettajan työhyvinvoinnille ja työkyvylle. Myös hyvä työkunto ja uniasiat nousevat listan kärkisijoille.

Kuljetusalan TOP 5 – työhyvinvoinnin keihäänkärki -lista on alan yrityksille suunnattu tarkistuslista asioista, jotka kannattaa ottaa huomioon omassa toiminnassa, vaikka ei muuten työhyvinvointikeskusteluille syttyisikään. Työhyvinvoinnin keihäänkärjet on koottu kuljetusalan työpaikoilta, yrittäjiltä ja työssä käyviltä ammattikuljettajilta Työterveyslaitoksen Nuori kuski osaa! -hankkeessa. – Ensimmäistä kertaa kuljetusyritykset ovat itse nostaneet esiin työhyvinvointiin ja työkykyyn heidän näkökulmastaan merkittävimmin vaikuttavia tekijöitä, kertoo hankkeen vetäjä, erityisasiantuntija Anne Salmi Työterveyslaitoksesta. – Keihäänkärkikohtien avulla työstetään jat38 • RASKASSARJA

kossa myös nuorille ammattikuljettajille perehdytyskriteerit työkykynäkökulmasta, kertoo hankkeen asiantuntija Susanna Kemppainen. Keihäänkärkilistan teemat ovat: omasta työkunnosta huolehtiminen, uniasiat esillä, hyvä yhteistyökyky, luotettava ja vastuullinen – sekä kuljettaja että työnantaja ja läheiset ovat ykkösiä. Lista on venttirivin muotoon tehty tarkistuslista, jonka avulla voi tarkastella omaa tai oman työpaikan toimintaa. –Esimerkiksi läheiset ovat ykkösiä -kohdassa katsotaan ovatko työ ja perhe-elämä tasapainossa. Jääkö työltä tai yrittämiseltä aikaa myös läheisille ja ystäville? Tukevatko ja kannustavatko läheiset työntekoa tai voiko työvuorosuunnitteluun vaikuttaa? Samalla hoksautetaan, että liian suuri viikkotyötuntimäärä aiheuttaa terveyshaittoja. Eli töissä väsyttää ja masentaa ja kotona tulee ehkä riitoja, Anne Salmi jatkaa. Kuljetusalalla yleisten, pienten ja keskisuurten,

yritysten työhyvinvointipanostuksissa on vielä parantamisen varaa. Työhyvinvointipanostuksiin kuuluvat muun muassa työterveyshuolto, työsuojelu, henkilöstökoulutus ja laadukas työhön perehdyttäminen. Myös kannustaminen terveellisiin elintapoihin on työhyvinvointiin panostamista. Kaikille toimijoille riittääkin tehtävää edelleen. – Työterveyshuolloilla on helposti sairaanhoito ensisijaisena mielessään työkykyasioissa. Puhutaan verenpaineista ja tyypin 2 diabeteksen uhasta, vaikka keskustelun saisi ehkä paremmin avattua juttelemalla vaikka siitä, uskalletaanko kuljetusalan työpaikalla kertoa työnantajalle, jos autoon on tullut vikaa. Juttelemalla yhteistyön sujumisesta voi päästä käsiksi pinnan alla vaikuttaviin terveydelle haitallisiin käytäntöihinkin ja saavuttaa luottamuksen asiakaskohtaamisessa, vinkkaa Anne Salmi. Nuori kuski osaa! -hanke on kaksivuotinen ja sitä rahoittaa Euroopan Sosiaalirahasto (ESR). ■


Nyt ajetaan ylipaineella!

Uudet alkuperäisvalmistajan turboahtimet Raskassarja-myymäläketjun liikkeistä kautta maan. Nyt pakkasen puremaan uusi Volvo FH/FM D12A/C -moottorin Holset turboahdin nettohintaan 599,(Hinta ilman arvonlisäveroa)

Ota heti yhteyttä, ei anneta kaluston seisoa turhaan! Lähimmän Raskassarja-toimipisteen yhteystiedot löydät lehden takakannesta.

RASKASSARJA • 39


Joukkoliikenteelle asetetut tavoitteet on mahdollista saavuttaa vain lisäämällä joukkoliikenteen määrärahaa 50 miljoonalla eurolla.”

Joukkoliikenteen rahoitusta kartoittanut työryhmä:

Joukkoliikenteen rahoitus uudistettava kokonaisvaltaisesti

L

iikenne- ja viestintäministeriön asettama joukkoliikenteen rahoitusta kartoittanut työryhmä on saanut työnsä valmiiksi. Työryhmä tarkasteli joukkoliikenteen rahoitusta laaja-alaisesti. Lähtökohtana työssä oli, että rahoituksen uudistamista suunnitellaan olemassa olevien rahoituskehysten puitteissa. Työryhmä ehdottaa vaiheittaista etenemispolkua joukkoliikenteen rahoituksen kokonaisvaltaiseksi uudistamiseksi. Työryhmä ehdottaa sekä henkilökuljetusten rahoituksen käytön ja vaikutusten laajempaa tarkastelua että lisäystä valtion joukkoliikennerahoituksen tasoon. Työryhmä ei ottanut kantaa siihen, mistä vastaavat säästöt

otettaisiin tai millä muulla tavalla lisärahoitus ratkaistaisiin. Työryhmä ei myöskään tarkastellut henkilökuljetusten laajempia uudelleenjärjestelyitä, koska niistä oli samanaikaisesti käynnissä liikenne- ja viestintäministeriön selvitysmies Juhani Paajasen erillinen selvitystyö. Paajanen on selvittänyt julkisin varoin toteutettavien eri hallinnonalojen henkilökuljetusten yhdistämistä. Hän luovutti raporttinsa liikenneministeri Merja Kyllöselle 10. huhtikuuta. Rahoitustyöryhmän mukaan hallitusohjelmassa ja liikennepoliittisessa selonteossa joukkoliikenteelle asetetut tavoitteet on mahdollista saavuttaa vain lisäämällä

40 • RASKASSARJA

joukkoliikenteen määrärahaa 50 miljoonalla eurolla. Työryhmä korostaa, että selvitysmies Paajasen työllä on selkeä yhtymäkohta joukkoliikennerahoitukseen. Jos kaikkien henkilökuljetusten, joukkoliikenteen, kuntien opetus- ja sosiaalitoimen ja sairausvakuutuslain nojalla maksettavien kuljetusten hallinnointi ja rahoitus järjestetään uudelleen, on sitä kautta mahdollisuus ohjata lisärahoitusta myös joukkoliikenteen yleiseen kehittämiseen. Työryhmä ehdottaa myös, että joukkoliikenteen toimivaltaisille viranomaisille annetaan enemmän harkintavaltaa määrärahan kohdentamiseen omalla toimivaltaalueellaan. Työryhmä ehdottaa,

että suurten kaupunkiseutujen joukkoliikenteen valtionavustusta voitaisiin käyttää linja-autoliikenteen ostamisen lisäksi myös junaliikenteen, metroliikenteen ja raitioliikenteen ostamiseen ja lipputukeen. Myös määrärahan vaikuttavuutta seurataan nykyistä tarkemmin. – Tulemme tarkastelemaan selvitysmies Paajasen ja rahoitustyöryhmän ehdotuksia kokonaisuutena. Selvitykset osoittavat, että ilman rakenteellisia uudistuksia ei joukkoliikenteen tavoitteita saavuteta. Hallituksen kehysriihessä linjaamaan julkisesti rahoitettujen henkilökuljetusten uudistustyöhön on ryhdyttävä kiireellisesti, toteaa ministeri Kyllönen. ■


Laatutuotteita raskaan sarjan ammattilaisille

HSL:n tilaamassa liikenteessä vähäpäästöisten bussien osuus kipuaa yli 60 prosenttiin Vuoden 2014 alusta HSL:n tilaamaan bussiliikenteeseen tulee 85 uutta linjaautoa. Autot ovat Euro 6 -normit täyttäviä, vähäpäästöisiä busseja, joiden lähipäästöt ovat ratkaisevasti nykykalustoa vähäisemmät. Matkustusmukavuutta ja turvallisuutta parantavat ilmastointi, alkolukko, automaattinen palosammutusjärjestelmä sekä ajotavanseurantajärjestelmä. Busseista 5 toimii hybriditekniikalla, joka vähentää päästöjä ja polttoaineen kulutusta. HSL kilpailutti 41 Helsingin bussilinjan liikenteen. Liikennöitsijävaihdosten lisäksi 1.1.2014 alkaen myös bussilinjoihin tulee muutoksia. HSL luopuu Jouko-kaupunginosalinjoista. Linjoja liikennöidään edelleen pienkalustolla, mutta linjanumerot muuttuvat kolminumeroisiksi ja J-tunnukset poistuvat käytöstä. Tarjouskilpailuun osallistui 9 liikennöitsijää. Tarjouskilpailu laskee liikennöintikustannuksia keskimäärin 4 prosenttia eli noin 0,96 miljoonaa euroa vuodessa. Tarjouskilpailun kohteena olleen liikenteen osuus HSL:n tilaamasta bussiliikenteestä on noin 7,3 prosenttia automäärästä. Kaikkiaan HSL:n tilaamassa bussiliikenteessä arkipäivinä on tällä hetkellä 1 238 linja-autoa.

Puhelimet armottoman kovaan käyttöön! UUTUUS! CAT B15 Tyylikäs ja monipuolinen älypuhelin rankkoihin olosuhteisiin. Puhelin kestää vettä ja jopa 1,8 m pudotuksen. Neljän tuuman kosketusnäyttö toimii märilläkin sormilla.

Testisähköbussin koeajot alkoivat Espoossa VTT aloitti koeajot testisähköbussilla maaliskuussa Espoon bussireitillä 11. Ajojen tarkoituksena on testata kotimaisten komponenttivalmistajien tuotteiden toimivuutta ja ominaisuuksia. Ajot tehdään ilman matkustajia. Testisähköbussin avulla testataan eri valmistajien komponenttien toimivuutta sekä laboratoriossa että Suomen vaativissa olosuhteissa. Komponenttien ominaisuuksia voidaan myös verrata markkinoilla oleviin tuotteisiin. Hankkeen tavoitteena on auttaa kotimaista sähköajoneuvoteollisuutta suunnittelemaan kansainvälisille markkinoille kilpailukykyisiä komponentteja tai osajärjestelmiä. Testisähköbussi on rakennettu VTT:n koordinoimassa eBus-projektissa yhteistyössä tutkijoiden ja sähköajoneuvomarkkinoista kiinnostuneiden toimijoiden kesken. Ajoneuvon kotimaisuusaste on erittäin korkea. Järjestelmien yhteensovittamisesta ja kokoonpanosta vastaa Metropolia Ammattikorkeakoulu ja suunnittelua tukevasta simuloinnista Aalto-yliopisto. Komponenttivalmistajat European Batteries on toteuttanut akkujärjestelmän ja Vacon taajuusmuuttajat. Ajoneuvo on räätälöity Kabus Oy:n valmistamaan bussirunkoon.

Länsilinjojen Aki Kivimäki vuoden EB-ammattilaiseksi Vuoden 2012 ExpressBus -ammattilaiseksi on valittu Aki Kivimäki, joka työskentelee tamperelaisessa Länsilinjat Oy:ssä pääosin pikavuororeitillä Seinäjoki-Tampere. Kivimäen valinta vuoden 2012 ExpressBus -ammattilaiseksi perustuu asiakaspalautteisiin, joita ExpressBussille kertyi eri kuljettajista ja autoemännistä lähes 400 kpl vuoden 2012 aikana. Aki Kivimäkeä matkustajat luonnehtivat ystävälliseksi ja luottamusta herättäväksi kuljettajaksi, todelliseksi ammattilaiseksi. Rauhallinen ja vakaa olemus sekä myönteinen ote työhön saivat erityiskiitosta. Monissa asiakaspalautteissa oli huomioitu myös Aki Kivimäen miellyttävä, ennakoiva ajotapa, jolloin bussimatkalla on mukava työskennellä. Aki Kivimäki on ollut 12 vuotta bussinkuljettajana ja kertoo olevansa lapsuuden unelma-ammatissaan.

499,CAT B25 Näppäinpuhelin DUAL SIM -versiona. Sietää veden, pölyn, hien ja kolhut. Kestää jopa 1000 kg painon!

169,-

Osasto D-204

RASKASSARJA HEAVY DUTY SPAREPARTS

www.raskassarja.fi RASKASSARJA • 41


UUSIN RASKASSARJALAINEN

SEINÄJOKI

Asiantuntevaa palvelua

AVAJAISET 29-31.5. TERVETULOA

Juuri nyt täytämme hyllyjä, valikoimamme täydentyy koko ajan. Puurtajantie 19, 60510 HYLLYKALLIO MA-PE 07-17 LA 9-13 www.tavo.fi

Puh (06) 4293 100 Tuomo Pesonen (06) 4293 171 Jari Kiuttu (06) 4293 172 TAVO Oy on 1976 perustettu raskaan kaluston varaosapalveluun keskittyvä perheyritys 42 • RASKASSARJA

Keijo Viero Marko Äikäs

(06) 4293 173 050 3137 447


Tasa-arvoako? – Mitä se tarkoittaa, kun mies puhuu tuhmia naiselle? – Sehän tarkoittaa seksuaalista häirintää tai ahdistelua. – Entäs se, kun nainen puhuu tuhmia miehelle? – Kymmenen euroa minuutti plus paikallispuhelumaksu.

Malaria iski Rattijuopot kuriin Jälleen kerran poliisi päätti pitää ratsian kirkonkylän kapakan tuntumassa. Jospa joku kylän juopoista narahtaisi tällä kertaa ratista. Sulkemisaikaan porukkaa alkoi lapata kapakan ovesta. Yksi tulijoista näytti olevan tosi tukevassa humalassa ja suuntasi hoippuen kohti parkkipaikkaa. Mies kopeloi pitkään taskujaan ja löysi vihdoin avaimen. Hän kokeili sitä ainakin viiteen autoon ennen kuin avain sopi lukkoon. Mies rojahti kuskin penkille, käynnisti moottorin ja lähti ajamaan renkaat kiljuen. Muut kapakan asiakkaat seurasivat tapahtumaa parkkipaikan reunalla päitään pudistellen. Poliiseilta ei kauan kestänyt ennen kuin auto oli pysäytetty tien varteen ja mies puhallutettu. – Tämähän näyttää puhdasta nollaa! Tämä ei ole mitenkään mahdollista, konstaapeli hämmästeli. – He, he, kyllä se vaan on, sillä tänään oli minun vuoroni olla syöttinä.

Alanvaihdos piristää Työhönsä leipääntynyt myyntimies päätti vaihtaa alaa ja pyrki poliisikouluun. Opiskelun päätyttyä aukesikin virka valtion leivissä. Muutaman kuukauden kuluttua hän tapasi entisen työkaverinsa, joka halusi tietysti tietää miltä uusi työ tuntui. – Palkka on ihan kohtuullinen ja työajatkin menettelevät jotenkuten. Entiseen verrattuna parasta on kuitenkin se, että tässä hommassa asiakas on aina väärässä.

Maailman ihanin nainen – Tuolla menee maailman ihanin nainen. Olen aivan lääpälläni häneen, lääkäri avautui ystävälleen. – No, mikset kosi ja mene naimisiin hänen kanssaan? – Se ei oikein kannattaisi. Hän on nimittäin minun paras yksityispotilaani.

Väkiluku ei kasva millään – Miten on on mahdollista, että sinun kotikunnassasi asukasluku pysyy aina samana, vaikka joka vuosi syntyy iso liuta lapsia? – Selitys on melko yksinkertainen. Joka kerta, kun syntyy uusi lapsi, niin ainakin yksi mies häipyy maisemista.

Lahtisen Eikan vaimo tutkiskeli lääkärikirjaa. – Herranjestas! Minähän olen sairastunut malariaan! – Älä viitsi. Eihän sinulla ole mitään oireitakaan, Eikka tuhahti. – Mutta tässä lukee, ettei aluksi huomaakaan mitään!

Syyllisyyden arviointia Kaksi henkilöautoa oli törmännyt toisiinsa. Poliisi aloitti asien selvittämisen haastattelemalla toisen auton kuljettajaa. – Mitä on teidän käsityksenne siitä, kumpi teistä on syyllinen kolariin? – Sitä on tosi vaikea arvioida, sillä katselin tapahtumahetkellä aivan muualle.

Pureeko koira? – Haluaisitko tulla illalla katsomaan uutta koiraani? – Ilman muuta. Mutta pureeko se vieraita? – Juuri sen haluaisin saada selville.

Tiedätkö? 1. 2. 3.

Mikä on flatus? Minkä maan entinen presidentti on Hosni Mubarak? Millä nimellä Allen Steward Konigsberg paremmin tunnetaan? 4. Mitä tarkoittaa latinan sanonta nomen est omen? 5. Missä maassa on Balaton-järvi? 6. Onko tsasouna karjalainen rukoushuone vai turkkilainen sauna? 7. Minkä joen sivujokia ovat muun muassa Rio Negro, Napo ja Madeira? 8. Mitä ovat suukkosuut? 9. Millä toisella nimellä intiankobra tunnetaan? 10. Mikä on internaatti?

Vastaukset sivulla 46

Pelimiehet

RASKASSARJA • 43


Kevyin askelin keväällä Street

38-12193-463-42M Kevyt ja komea kävelyjalkine.

Sievi Roller + S3

43-52156-113-08M Helppokäyttöistä mukavuutta.

85,-

142,-

Riff SBAE

50-52933-506-0PM Tyylikäs klassikko.

53,-

Saatavana useimmista Raskassarja-ketjun jäsenliikkeistä. Hinnat nto sis. alv. 24 %

Nimitykset Autoalan Keskusliitotto Passeli-Auto Oy:n toimitusjohtaja Pekka Helander Salosta valittiin kolmannelle puheenjohtajakaudelle Autoalan Keskusliitto ry:n vuosikokouksessa 14.3.2013. Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin Heikki Hedman (toimitusjohtaja, Keskusautohalli Oy) ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Timo Yli-Salomäki (toimitusjohtaja, Laakkonen Konserni). Puheenjohtajan kausi kestää kaksi vuotta.

Porin Auto-Sale Oy Esa Jantunen on nimitetty varaosamyyjäksi 4.2.2013. Hän toimi aikaisemmin varaosaesimiehenä Raskoneessa Porin palve­lu­ pisteessä.

44 • RASKASSARJA

Raskassarja-ketju Juha Korpinen Tavo Oy:stä on valittu Raskassarja-ketjun hallituksen puheenjohtajaksi toiselle kaudelle. Puheenjohtajan kausi on kaksivuotinen.

Vakuutuskeskus Liikenneturvallisuuspäällikkö, DI Kalle Parkkari on valittu Vakuutuskeskuksen liikenneturvallisuusjohtajaksi 1.4.2013 alkaen. Hän toimii myös liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntajärjestelmästä vastaavana onnettomuustutkinnan johtajana. Parkkarin edeltäjä Pekka Sulander siirtyy huhtikuun lopulla eläkkeelle.

Sisu Auto Autoteknikko Jari Seppä (52) on nimitetty pääkaupunkiseudun Sisu kuorma-automyyjäksi. Seppä on toiminut yli 25 vuotta kuorma-automyynnin eri tehtävissä vuodesta 1987, jolloin hän aloitti Sisu Auton Helsingin toimipisteessä. Sisu Auton lisäksi Seppä on työskennellyt kuorma-automyyjänä Vehossa sekä viimeksi aluemyyntipäällikkönä maarakennuskoneita myyvässä Mateko Oy:ssä, josta hän siirtyi maaliskuussa takaisin Sisu Autoon.

Motoral Oy Timo Mörsky (43) on aloittanut raskaan kaluston myyntipäällikkönä 25.3.2013 alkaen. Hän on aiemmin työskennellyt muun muassa Volvo-jälleenmyyjäorganisaatiossa eri tehtävissä jälkimarkkinapuolella, Renault henkilö- ja tavara-autojen maahantuonnissa sekä viimeksi Volvo Truck Center Forssan huoltopäällikkönä.


• Taukopaikka • ris

at

Y

ötökkämyrkky

N ON

D

a-

m

A OS

i

pp

un

r tä

R tulevia äitejä

Olet tumpelo

yhteiskuntaluokka

Lapin poikia

SEKASORTO

Merikanto

b Ny

g

er

Almila

M ar ik

a

Niemimaa EXIT

kuivia a kij pu ajaa Hki:ssä

o

sm

I

Lisään suolaa

väri

ymmärtää

Voimalaitos +t

is oit

m

Lontoota tylsyys m

Arhinmäki ISOT

e

st

au

Kataja+ kaima kantava

murrokset 10 euroa tasainen

taikuus

Sivujoki

pesäpallossa

t

SOITIN

e ike

Aasian valtio

Kimin talli

poistot

muinaiskansalaisia

pronomini

maksimi taimistoja vakavamielisiä

sio

oi

Liesi

Vilho +sukulaiset

hedelmä

Vapaamuurarit

auto-

Rosberg Sharon

käsityöläinen

0 K.

LOJO

kynsiin

M

u

kk

ar

vaskipuhaltimia

Koriseva

Kyllönen

PIHI R. MALM

Ristikon ratkaisseiden kesken arvomme 35 € lahjakortin RK–ryhmän jäsenliikkeisiin. Ratkaisut 17.6.2013 mennessä osoitteeseen: RASKASSARJA, Rydöntie 24, 20360 TURKU

Nimi Osoite Postinumero Postitoimipaikka

RASKASSARJA • 45


TUOTTEITA MYYVÄT RASKASSARJALIIKKEET KAUTTA MAAN www.raskassarja.fi TYÖKALUVAUNU TYÖKALUILLA 135-os.

TYÖKALUPAKKI

87500

28900

• 6-laatikkoa T47066

T47116

ovh. 510 €

MUTTERIVÄÄNNIN 1/2”

TYÖKALUSARJA PRO 1/4” 3/8” 1/2” 160-os.

• 24 V Ni-MH 400 Nm T80254

T46191

229

299

00

00

Edellisen ristikon ratkaisu V

I

I R

I

K

K U K A

T

O

I

A

I

R

M E

S

T

I

L

O T

A

T

T

T

I T

L

I

T

A

K L

F

A

S

A

L

A

K K A

N O K I K

I

V

A

S

Ä

E

S

K I

I

A

J

U T

A

P

N I

R

P

A

E

R

L R

I

U M

A

M U

A

L

I

L

A

S

A

T

A

A

N E O T

A

M A T

T

E

H

O

I

K I T

A

I

U T

A

A V

M A

A

V

A O T

A

T

T

K Y

I L

I

A

T

S

A

A

S

E

K A

L

T

N A I

R

A

V

O T

I

A M

S L

N A

T S

P

T

A

K Ä A

M

M A

A

A T

I

L

A

A N

R

A K A

R

A

A

S

A

N E

K A

T

A

S I

K I

Ä

A T

A

Ä

A

R

O

K U V S

L

L

I

T

A

K A

L

I N

A S

A

N I

R

RASKASSARJA

V

A

L

A

E

T

A

N A K A

T

A

R

K A

L

L

A

V

E

S

I

N A

P

P

I

I

K U P

I

T

O T

A

N

T

I

www.raskassarja.fi

S

Onnea voittajalle! 35 euron lahjakortin Raskassarja-ketjun jäsenliikkeisiin voitti: Raija Heikkinen, Paltamo 46 • RASKASSARJA

Vastaukset sivun 43 kysymyksiin 1. 2. 3. 4. 5.

Pieru. Egyptin. Woody Allen. Nimi on enne. Unkarissa.

6. 7. 8. 9. 10.

Karjalainen rukoushuone. Amazonin. Huonekasveja. Silmälasikäärme. Sisäoppilaitos.


RASKASSARJA • 47


Raskaan kaluston varaosapalvelua kautta maan Forssa

Tampere

Hämeentie 37 p. 03-422 0722

Keskuojankatu 18 p. 03-3140 3111

Autovaraosa Lintusyrjä Oy

Tavo Oy

Iisalmi

Tornio

Teollisuuskatu 10 p. 010 279 3340

Teollisuuskatu 7 p. 016-445 707

Iisalmen Rekkapiste Oy

Osa-Ratas Oy

Ikaalinen

Turku

Sammonkatu 4 p. 03-457 110

Rydöntie 24 Puh. 02-238 6333

Ikaalisten Autovaruste Oy

Turun Raskaskalusto-osa Oy

Joensuu

Vantaa

Lentoasemantie 10 p. 0424 9400 40

Jännekuja 6 p. 0293 400 400

Joensuun Autohajottamo Närhi Oy

Raskasvaraosa Oy

Kauhajoki

Varaosalinna Oy Pohjolantie 10-12 p. 020 7119 862

Kokkola

Linnus-Auto Oy Isokalliontie 2 p. 044-032 4704

Kouvola

Tarvike-Ahola Oy Kaupinkatu 5 p. 05-312 1900

Rovaniemi

Kuopio

Kuopion Kuljetus Kalusto Oy Sorsasalontie 3, p. 04-24 9400 50

Tornio

Lahti

Originator Oy

Oulu

Alhonkatu 2 p. 03 468 2400

Lappeenranta

Hevistar Oy Paalukatu 8 p. 05-4161 800

Mustasaari

Kokkola Mustasaari

VAMU Truckservice & Parts Oy Ab

Pekant Oy

Pori

Porin Auto-Sale Oy Ojantie 10 p. 02-6341 600

Rovaniemi

Raskas-Osa Oy Paljetie 1 p. 016-345 252

Joensuu

Ikaalinen Tampere

Konetie 3 p. 020 728 9818

Pori

Kuopio

Kauhajoki

Kauppatie 22 p. 0500-663 280

Oulu

Iisalmi

Lahti Turku

Forssa

Lappeenranta Kouvola

Vantaa

RASKASSARJA HEAVY DUTY SPAREPARTS

www.raskassarja.fi