Page 1

TIEDOTTAA

RAI SI

KESÄTAUKO 30.6.–1.8. sivut 14–15

HANDMADE IN RAISIO sivu 19

kin

a vuode

LAUANTAISIN TORILLE! sivu 13

19

up

un

74

O

40

Ka

Kesätekemistä x 40 sivut 10–11

3 | 2014

RAISION KAUPUNGIN TIEDOTUSLEHTI

st

a


Raisio Tiedottaa on Raision kaupungin tiedotuslehti, joka ilmestyy 5 kertaa vuodessa. Lehti jaetaan jokaiseen raisiolaiseen postiluukkuun. Julkaisija: Raision kaupunki Nallinkatu 2 PL 100, 21201 Raisio Toimitus: raisio.tiedottaa@raisio.fi p. 044 797 1147 (Maija-Riitta Heino) Päätoimittaja: viestintäpäällikkö Mari Koivunen p. 0400 863 757 mari.koivunen@raisio.fi Ulkoasu: Mari Koivunen Kansikuva: iStock Kuvat: Raision kaupunki, Pixhill.com ja iStock, ellei muuta mainittu Paino: Finepress Oy, Turku Painosmäärä: 14 000 kpl

TÄSSÄ LEHDESSÄ Pääkirjoitus TYKSin laboratorioon vain ajanvarauksella Kaanaaseen uusi päiväkoti Klikkaa Pyydä apua! -nappia Raision kaupungille yhdenvertaisuussuunnitelma Arvottavana 40 japaninmagnoliaa 40-vuotisjuhlapuuksi kartiotammi Föli helpottaa matkustamista Hoitotiedot potilastiedon arkistoon Kesä-Raisio x 40 Kesänviettoon virkistysalueille Kesälauantait Raision torilla Kesätauko 30.6.–1.8. Wanhaa Raisiota: Kuninkaallisia vieraita Alppiruusupuisto puhkeaa pian kukkaan Naantalin musiikkijuhlat Raision kirkossa Handmade in Raisio Vol. 2 Harkossa Työväenopiston kurssit Kirjastotalossa tapahtuu Leo Kinnunen -näyttely kesä-elokuussa Lasten ja nuorten ääni kuuluviin parlamentissa Nuorisopalvelujen jutut Liikuntapalvelujen ohjelmaa Ulpukka palveluksessanne

3 4 4 5 6 7 7 8 9 10 12 13 14 16 17 18 19 21 22 22 26 27 28 31

ISSN 2342-0820 (painettu) ISSN 2342-0839 (verkkojulkaisu) www. issuu.com/raisio

Vuoden 2014 ilmestymisajat: 4/2014: 22.8. (aineisto 31.7.) 5/2014: 28.11.(aineisto 6.11.) Aineisto-ohje: www.raisio.fi/raisiotiedottaa

Haaveissa OMA KOTI?

Nuorikkalanmetsän tontit myynnissä pohjahintaan: • tonttien koot 752–1252 m2 • tonttien hinnat 33 840–56 340 e • rakennusoikeus 250 k-m2 Kaikki tontit voi ostaa tai vuokrata.

Seuraa myös Katteluksenmetsän tonttien myyntitilannetta!

2

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

Lue lisää: raisio.fi/tontit


SOTE-UUDISTUS JA RAISION SOTE-PALVELUT Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämistä ja tuottamista on mietitty tässä maassa viime kuukaudet valtakunnan tasolla ja tälläkin seudulla lukuisia kertoja eri työryhmissä. Maaliskuussa Raisio antoi ensimmäiseen lakiluonnokseen lausunnon, että Raisio haluaa jatkossakin järjestää ja tuottaa perustason sosiaali- ja terveyspalvelut itse. Sen jälkeen tuli ihan uusi avaus, jonka mukaan sote-palvelut järjestetään tässä maassa viiden sote-alueen toimesta. Tämän uuden esityksen yksityiskohtia valmistellaan parhaillaan. Kesäkuussa on odotettavissa uusi lakiluonnos ja siihen kunnat saavat taas lausua näkemyksensä. Mielenkiinnolla odotan, mikä on tässä uudessa versiossa kuntien rooli sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisessä. On esitys sitten mikä hyvänsä, niin kuntalaisten terveys- ja sosiaalipalveluista pidetään huolta kaikissa tapauksissa. Raision sosiaali- ja terveyspalveluissa on tehty ja tehdään edelleen vahvaa kehittämistyötä, jotta palveluista saataisiin entistä asiakaslähtöisempiä ja toimivampia. Oman haasteensa tähän tuo tiukka talous, jonka puitteissa lakisääteiset palvelut pitää järjestää. Aivan erityisiä onnistumisia Raision sote-palveluilla on ollut perhepalveluiden saralla. Olemme onnistuneet suuntaamaan työtämme ennaltaehkäisevään suuntaan. Mitä aikaisemmin ilmeneviin ongelmiin päästään puuttumaan, sitä helpompaa ongelmat on yhdessä ratkaista. Näin on myös säästetty, kun samalla lastensuojelun sijaishuollon menot ovat kääntyneet laskuun. Raision sosiaali- ja terveyspalveluiden suurin kompastuskivi viime vuonna oli erikoissairaanhoidon menojen iso kasvu. Olemme alkuvuonna käyneet yksityiskohtaisesti menokasvun syitä läpi. Yritämme omilla laadukkailla ja toimivilla perusterveydenhuollon palveluilla hoitaa mahdollisimman paljon itse. Tarkoitus on, että ainoastaan erikoissairaanhoitoon kuuluvat potilaat sinne menisivät.

Pääkirjoitus 23.5.2014 Juha Sandberg sosiaali- ja terveysjohtaja

Kesä on tulossa ja sen voi meistä itse kukin viettää monella tapaa. Kesällä kannattaa vähentää vauhtia ja nauttia valosta pitkän ja pimeän talven jälkeen. Raisiossa ja lähialueilla on paljon mahdollisuuksia harrastaa yksin tai yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Turun saaristo tarjoaa hyvät pyöräilymahdollisuudet lähellä luontoa ja uimaankin siellä pääsee, jos tulee pyöräillessä kuuma. Kesällä kannattaa kuunnella luontoa ja itseään. Voisimme ottaa kesän 2014 yhteiseksi tavoitteeksi, että ollaan ihmisiksi, ei jouduta tapaturmiin, eikä pidetä korkkia turhan paljon auki. Nautitaan elämästä - nautitaan tulevasta kesästä.

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

3


TYKSIN LABORATORIOON vain ajanvarauksella KAUPUNGIN PUHELINLUETTELO OMAAN KÄNNYKKÄÄSI Raision kaupungin sähköinen puhelinluettelo löytyy osoitteesta raisio.fi/yhteystiedot. Saman puhelinluettelon voit ladata omaan Android- tai Windows-puhelimeesi. Näin löydät aina kätevästi kaikki kaupungin yhteystiedot. Maksuttoman sovelluksen nimi on Yhteystieto.net ja sen Android-versio löytyy Google Playsta ja Windows-versio Marketplacesta. Oma sovellus iPhonelle on tulossa lähiaikoina.

YRITTÄJÄ, TERVETULOA TUTUSTUMAAN

VT8:N UUTEEN YRITYSALUEESEEN

Raision kaupungilla on ilo toivottaa raisiolaiset yrittäjät tervetulleiksi tilaisuuteen, jossa esittelemme vt8:n varrelle nousevaa yritysaluetta ja paljastamme yritysalueen uuden nimen. Kerromme myös alueen rakentumisen aikataulusta ja alueella jo olemassaolevista yritystonteista.

TREFFIT ABC:LLA 28.5. Tilaisuus pidetään vt8:n varrella eli ABC Raision kokoustiloissa (Piilipuunkatu 2) keskiviikkona 28.5. klo 9–10. Klo 8.30 alkaen on paikan päällä mahdollista nauttia aamiaista.

TERVETULOA! 4

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

TYKS Raision sairaalan laboratorioon on huhtikuun alusta päässyt ainoastaan ajanvarauksella. Vain päivystysluonteisia näytteitä ja kotoa tuotuja näytteitä otetaan ilman ajanvarausta. Laboratorio on avoinna arkisin klo 7–15 ja puhelinajanvaraus on avoinna samaan aikaan p. (02) 313 6321. Ajan voi varata myös netissä osoitteessa tykslab.ajanvaraus.vsshp. fi. Ajanvarauksen avulla laboratorio pyrkii lyhentämään asiakkaiden odotusaikoja. Samalla aamuajat pyritään vapauttamaan niille asiakkaille, joiden näytteenotto edellyttää ravinnotta oloa.

Terveyskeskuksen kautta ei varausta laboratorioon Laboratorion ajanvaraus on aiheuttanut pientä puheluruuhkaa myös Raision terveyskeskuksen ajanvarauksessa. Vaikka laboratorio ja terveyskeskus toimivatkin samoissa tiloissa, terveyskeskuksella ja laboratoriolla ei ole yhteistä ajanvarausta. Terveyskeskus on Raision kaupungin toimintaa ja TYKS Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin toimintaa. Laboratorioasioissa siis otetaan yhteyttä suoraan TYKSiin.

Kaanaaseen uusi päiväkoti Kaanaan päiväkodin nykyiset tilat puretaan ja Kaanaan koulun yhteyteen rakennetaan uusi päiväkoti. Uuden päiväkodin rakentaminen alkaa kesäkuussa 2014 ja kestää vuoden verran. Päiväkoti avaa ovensa lapsille elokuussa 2015. Uudessa päiväkodissa on tilaa 66 lapselle ja sinne tulee neljä ryhmää: kaksi 1–3-vuotiaille ja kaksi 3–6-vuotiaille. Kaikille ryhmille rakennetaan sisäänkäynnin yhteyteen omat isot kuraeteiset, joihin sijoitettaan kuivauskaapit. Jokaisella neljällä ryhmällä on myös omat lepo-, leikki- ja pienryhmähuoneet ja wc-tilat.

Kaanaan päiväkodin leikkipihat jaetaan pienten ja isojen lasten pihoihin, joissa molemmissa on uudet lasten iän mukaisesti valitut leikkivälineet. Pienten puolen leikkipiha aidataan omaksi pihaksi ja isojen puolen leikkipiha aidataan koulun pihan yhteyteen. Päiväkodin koko on 837 neliötä ja kustannusarvio on 2,35 miljoonaa euroa ilman arvonlisäveroa. Rakentamiselle on haettu valtionavustusta. Uudessa päiväkodissa on kaikille ryhmille mm omat lepo- ja leikkihuoneet.


Huolettaako? KLIKKAA Pyydä apua! -nappia Raision kaupungin perhepalvelut on avannut uuden palvelun kaupungin verkkosivuilla. Pyydä apua! -palvelun avulla kuka tahansa voi kysyä neuvoa, pyytää apua tai palveluohjausta kimuranttiin tai huolestuttavaan perheen tai lapsen tilanteeseen. Kysymyksen voi tehdä nimellä tai nimimerkillä. Vastaajina ovat kokeneet perhetyön ammattilaiset. Vastauksen saa joko samana tai viimeistään seuraavana arkipäivänä. Kaikki kysymykset käsitellään ehdottoman luottamuksellisesti, eikä yhteydenotto sellaisenaan johda asiakkuuteen. Myös lasten, nuorten

PYYDÄ APUA! Vastauksen saat jo seuraavana arkipäivänä

ja perheiden parissa työskentelevät ammattilaiset voivat ottaa yhteyttä Pyydä apua! -palvelun kautta, tai kysyä voi läheisen tilanteesta. Tavoitteena on, että asioihin saisi apua ja tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Vastaajina toimivat perhevalmentajat voivat työskennellä perheen kanssa myös jatkossa tai kysyjä voidaan ohjata muihin palveluihin. Kysyjän apuna ollaan tarvittaessa siihen asti, kunnes muun avun saanti varmistuu. Pyydä apua! -nappi löytyy osoitteesta www.raisio.fi/lapset. Pyydä apua! -nappi liittyy Raision perhepalveluissa kehitettäviin ennaltaehkäisevän työn muotoihin. Lisätietoja: Mirva Maine Hyvinvoiva lapsi ja nuori -hanke mirva.maine@raisio.fi p. 044 797 1325

Pyydä apua! -nappi löytyy osoitteesta www.raisio.fi/lapset

EUROPARLAMENTTIVAALIT Sunnuntaina 25.5.2014 Äänestyspaikat avoinna klo 9-20 Äänestyspaikat Raisiossa: I Keskusta-pohjoinen Kaupungintalo, Nallinkatu 2 II Itäinen Kuloisten koulu, Keskitie 38 III Eteläinen Ihalan koulu, Konsantie 16 IV Läntinen Tikanmaan koulu, Kapponkatu 15 b

Siivoustalkooväelle

ISO KIITOS Raision seuraparlamentti ja kaupunki kiittävät kaikkia viikon 17 siivoustalkoisiin osallistuneita. Väkeä oli ilahduttavan paljon – niin yksityisiä ihmisiä, taloyhtiöitä kuin esimerkiksi koulujakin – ja roskia saatiin kerättyä valtava määrä. Yhdessä laitoimme kotikaupunkia juhlakuntoon. Kiitos!

Iloa ikääntymiseen -esite ilmestynyt Iloa ikääntymiseen -esite on täynnä tietoa ja vinkkejä kotona asuvien eläkeikäisten hyvään arkeen. Hyvinvointi ja elämänlaatu voivat parantua pienilläkin teoilla. ”Käytä päätä ja kehoa, ehkäise muistin menoa”, muistikoordinaattori Nina Kjeldsen toteaa. Iloa ikääntymiseen -esite on jaossa mm. kaupungintalolla, kirjaston yhteispalvelupisteessä ja Hulvelan Helmessä. Esite löytyy myös sähköisenä kaupungin verkkopalvelusta (raisio.fi > Ikäihmiset ja omaiset).

KOLUA KOTISEUTUASI! Turun seudun kulttuurikohteet yksissä kansissa Turun seudun kuntien kulttuuripalvelut ovat jälleen laatineet yhteisen kesäesitteen, johon on koottu tietoa seudun museoista ja kesän 2014 tapahtumista. Hae esite Raisiossa Kirjastotalon yhteispalvelusta tai kaupungintalolta ja anna kotiseudun yllättää!

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

5


Raision kaupungille yhdenvertaisuussuunnitelma

RAISION KAUPUNKI 40 VUOTTA -JUHLAKIRJA itselle tai lahjaksi Raision kaupungin 40-vuotisjuhlakirja käy läpi Raision nopeaa ja huimaa kehitystä 40 vuoden ajalta, mutta se nostaa esille myös tämän päivän raisiolaisia ja raisiolaista arkea. Kotikaupunkia katsotaan välillä yllättävienkin silmälasien läpi. Juhlakirjan on kirjoittanut Anne Pentti ja sen on kuvittanut Jarno Terho ja taittanut Tuulevi Paakkanen. Yhdessä he tuovat tekstein ja kuvin esille niin Raision upeaa kaupunkimiljöötä kuin henkeäsalpaavaa luontoakin. Kirja on saanut paljon kiitosta positiivisuudestaan ja kuntakirjoille epätyypillisestä rennosta otteesta. Yrityksille ja yhdistyksille paljousalennuksella Raisiolaisilla yrityksillä ja yhdistyksillä on mahdollisuus ostaa juhlakirjaa paljousalennuksella. Vähintään 10 kirjan ostajalle hinta on 20 e/kirja, kun hinta normaalisti on 25 euroa. Yhdistysten ja yritysten tilaukset hoituvat kaupungin viestintäpäällikön kautta (mari.koivunen@raisio.fi tai puh. 0400 863 757). JUHLAKIRJAN MYYNTIPISTEET • Raision Kirja, Tasalanaukio 1 • Suomalainen Kirjakauppa, Kauppakeskus Mylly • Kansallinen Kirjakauppa, Linnankatu 16, Turku • Raision kirjastotalo, Yhteispalvelu • Raision museo Harkon museokauppa, Raision kaupungintalo

Hinta 25 €

Yhdenvertaisuuslaki kieltää syrjinnän iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden, sukupuolisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä voi olla välitöntä tai välillistä, häirintää tai syrjiviä ohjeita tai käskyjä. Viranomaisilla tulee olla suunnitelma siitä, miten etnistä yhdenvertaisuutta edistetään omalla toimialalla. Raision kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelmassa ei haluttu rajoittua etniseen yhdenvertaisuuteen, vaan siinä haluttiin käsitellä kaikkia syrjinnän eri muotoja. Suunnitelma kuvaa kaupungin toimenpiteitä ja listaa myös joitakin tavoitteita yhdenvertaisuuden edistämiseksi. 62 eri kansalaisuutta, 50 eri kieltä Raisiossa asuu yhteensä 62 eri kansalaisuutta edustavia ihmisiä ja Raisiossa puhutaan yli 50 eri äidinkieltä. Uskonnollisia vakaumuksia on lukuisia. Erilaiset kulttuurit, kielet ja uskonnot otetaan huomioon etenkin varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, terveyskeskuksen palveluissa ja varsinaisessa kotouttamisessa. Vammaisten raisiolaisten yhdenvertaisuuden edistämiseksi on tulkitsemis- ja avustajapalveluita ja ympäristöstä pyritään tekemään esteetöntä. Oppilaitoksissa yhdenvertaisuussuunnitelma viedään osaksi niiden toimintaa ja toimintoja kehitetään yhdenvertaisuusnäkökulma huomioiden. Muina toimen-

Tutustu suunnitelmaan tarkemmin: raisio.fi > Päätöksenteko ja hallinto > Strategiat ja ohjelmat

piteinä maahanmuuttajataustaisille äideille järjestetään avointa perhetoimintaa, jonka yhteydessä opetetaan myös suomen kieltä ja kulttuuria. Varhaiskasvatuksessa huomioidaan erilaiset vanhemmuuden muodot ja vanhusten palveluissa huomioidaan vähemmistöjen tarpeet. Henkilöstöä koulutetaan eri kulttuureista ja kieliryhmistä tulevien asiakkaiden kohtaamiseen. Kaikki yhdenvertaisia, kaikilla velvollisuus puuttua Kaupungin henkilöstön osalta yhdenvertaisuussuunnitelma tarkoittaa sitä, että työhön kuulumattomat seikat eivät saa vaikuttaa henkilöstön rekrytointiin. Jos henkilön työssä ei tarvita virheetöntä suomenkielen ilmaisua, niin sitä ei tule asettaa työnsaannin ehdoksi. Vammaisten henkilöiden työskentelyä pyritään helpottamaan kohtuullisin kustannuksin hankittavilla apuvälineillä. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamista pyritään myös helpottamaan, mikäli se on mahdollista töiden hoito huomioiden. Työssä tulee huomioida, ettei kenenkään vakaumusta tai uskontoa loukata. Raision yhdenvertaisuussuunnitelman on laatinut työryhmä, johon on kuulunut kaikkien kaupungin keskusten edustajat. Yhdenvertaisuus hyväksyttiin Raision valtuustossa 24.3. Kaikilla kaupungin työntekijöillä on velvollisuus puuttua syrjintää, jos sellaista havaitaan.


Juhlavuoden kunniaksi arvotaan

40 JAPANINMAGNOLIAA

Raision kaupunki lahjoittaa raisiolaisille juhlavuoden kunniaksi 40 japaninmagnoliaa (Magnolia kobus). Jos sinulla on omalla tai taloyhtiön pihalla lämmin ja suojaisa paikka, joka kaipaa pensaiden kaunotarta kaunistukseksi, osallistu ihmeessä arvontaan. Juhlavuoden pakettiin kuuluu magnolian lisäksi alumiininen juhlavuosikyltti ja istutusohjeet. Osallistu 9.6. mennessä Arvontaan voi osallistua Raision kaupungin verkkopalvelussa osoitteessa raisio.fi/juhlavuosiarvonta. Arvontalomakkeen voi käydä täyttämässä myös kaupungintalolla teknisen keskuksen asiakaspalvelupisteessä. Arvontaan tulee osallistua viimeistään maanantaina 9.6. klo 16 mennessä. Japaninmagnolioiden saajat paljastuvat torstaina 12.6., jolloin luontotarha Lumikon lapset ovat onnettarina arvonnassa. Arvonnan tulokset kerrotaan kaupungin verkkopalvelussa ja Facebook-sivulla. Onnettaren suosikeille ilmoitetaan myös henkilökohtaisesti. Varmista omasi tilaamalla Jos et luota arpaonneesi tai haluat muuten vain varmistaa japaninmagnolian ja juhlavuosikyltin omalle pihallesi, voit tilata ne 60 euron hintaan. Tilaukset tulee tehdä 26.6. mennessä vihersuunnittelija Markku Tuomiselle (p. 040 587 6750 tai markku.tuominen@raisio.fi). Arvotut ja tilatut taimet luovutetaan Lahjan päivänä 7.8. Tarkemmat ohjeet toimitetaan arvonnan voittajille ja tilaajille kesäkuun aikana.

Kuva: Jaakko Saarinen

40-VUOTISJUHLAPUUKSI jykevä ja pitkäikäinen kartiotammi Tasavallan presidentti Urho Kekkonen allekirjoitti 4. toukokuuta 1973 asetuksen Raision kaupungin perustamisesta. Raision kauppalan alueesta perustettiin 1.1.1974 lukien Raisio-niminen kaupunki, joka määrättiin kuulumaan hallinnollisesti Raision nimismiespiiriin ja Maskun kihlakuntaan sekä oikeudellisesti Piikkiön käräjäkuntaan ja tuomiokuntaan. Vuonna 2014 Raision kaupunki viettää 40-vuotisjuhlaa ja 5. toukokuuta istutettiin merkkivuoden kunniaksi juhlapuu Raision kaupungintalon eteen. Juhlapuuksi valittiin kartiotammi eli Quercus robur Fastigiata. Tammi on ulkonäöltään jykevä ja pitkäikäinen ja sitä pidetäänkin puiden kuninkaana. Tammi kuvaa valtaa ja mahtia. Se viestii voimaa ja kestävyyttä. Istutustapahtuman avaussanat lausui kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ari Leinonen ja juhlapuheen piti valtuuston puheenjohtaja Janne Laulumaa. Molemmat osallistuivat myös itse juhlapuun istuttamiseen yhdessä kaupunginjohtaja Ari Korhosen ja kaupunginpuutarhuri Olli Puntan kanssa. Tilaisuuden musiikillisesta ohjelmasta vastasivat Friisilän koulun musiikkiluokkien oppilaat. RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

7


Kuva: Pasi Leino

Samalla lipulla koko kaupunkiseutu haltuun FÖLI HELPOTTAA MATKUSTAMISTA Raisiossahan on tunnetusti kaikkea, mitä ihminen tarvitsee. Siitä huolimatta aika ajoin saattaa tulla tarve matkustaa kaupungin rajan toiselle puolelle. Miltä tuntuisi, jos yhdellä lipulla pääsisi Turun torille? Ja samalla lipulla vieläpä takaisin? Pian tämä on mahdollista. Turun kaupunkiseudun joukkoliikennealue tulee voimaan heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Silloin raisiolaiset pääsevät kiinni samoihin etuihin, jotka koskevat myös Turkua, Kaarinaa, Naantalia, Lietoa ja Ruskoa. Koko alueella voi matkustaa samoilla tuotteilla ja samoilla hinnoilla. Etuihin sisältyy myös kahden tunnin vaihto-oikeus, ja siinä ajassa ehtii hyvin käydä kääntymässä siellä Turun torillakin. Kaupunkiseudun joukkoliikenne tunnetaan jatkossa nimellä Föli. – Se on ytimekäs ja helposti muistettava nimi, joka paikallistuu Lounais-Suomeen, kertoo joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte. – Kun lounaismurteessa sanotaan, että ”ollaan mukana” tai ”ollaan kyydissä”, sanotaan ”ollaan fölissä”. Se kertoo siis kaiken olennaisen joukkoliikenteestä. Fölin lipputuotteet ovat aikuisten, nuorten ja lasten kausikortti, aikuisten, nuorten ja lasten arvokortti sekä aikuisten ja lasten kertalippu. Föli helpottaa joukkoliikenteen

8

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

käyttöä, sillä koko alueella voi matkustaa yhdellä lipulla – uudistus, jota monet ovat odottaneet pitkään. Seniorialennus ja nuorten alennus laajenevat koskemaan koko aluetta. Raisiolaiset lapset saavat kolme vuotta lisäaikaa, sillä lapsilipun yläikäraja yhtenäistyy Turussa käytettävään 14 ikävuoteen. Nuorisoalennusta saavat 15-19 –vuotiaat. Myös opiskelijat ja invalidit saavat alennusta. Sotaveteraanien maksuttomat matkat säilyvät ennallaan. Ilman maksua saa matkustaa lastenvaunuissa tai -rattaissa lasta kuljettava matkustaja ja mukana olevat alle 7-vuotiaat. –Tällä hetkellä kolmen euron kertalipun hinnalla ei ole voinut tehdä yhtään matkaa, mutta heinäkuusta lähtien sillä voi matkustaa koko alueella, kuvailee muutoksen suuruutta joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte. – Myös kahden tunnin vaihto-oikeuden laajeneminen on merkittävä uusi etu seutuliikenteessä.

Palvelupiste joka kuntaan Raision kirjastotalon yhteispalvelu toimii jatkossa myös Föli-palvelupisteenä. Siellä voi ostaa ja ladata joukkoliikenteen tuotteita. Samanlainen palvelupiste perustetaan alueen jokaiseen kuntaan, ja asukkaat voivat

asioida niissä missä tahansa kotikunnastaan riippumatta. Seudulla toimivien kauppakeskusten asiakaspalvelupisteisiin tulee mahdollisuus ladata joukkoliikenteen kausi- ja arvokortteja. Joukkoliikenteen käyttö työmatkoilla tulee entistäkin edullisemmaksi. Työnantaja voi ostaa työmatkaseteleitä, joilla työntekijät voivat ladata arvo- ja kausikorttiaan. Työmatkaseteleitä voi ostaa joukkoliikenteen internet-sivuilla olevalla lomakkeella ja niillä voi maksaa kaikissa kuntien palvelupisteissä. Samassa yhteydessä myös matkustusmukavuus lisääntyy, sillä linja-autokalustoa uusitaan merkittävästi. Naantali-Raisio-Turku-Lieto ja Naantali-Raisio-Turku-Kaarina -linjoille tulee täysin uusi, ilmastoitu kalusto. Muusta seutuliikenteestä noin puolet ajetaan uudella kalustolla.


Jo huhtikuun aikana on otettu testikäyttöön älypuhelimilla toimiva mobiililippu, jonka sovelluksen voi ladata ilmaiseksi uusimpiin Windows-, Android- ja Apple-puhelimiin. Heinäkuun alusta lähtien sovelluksella voi ostaa kertalippuja ja matkailijatuotteita koko alueella ilman käteistä rahaa. Pysäkeillä olevat QR-koodit helpottavat matkantekoa. Kännykällä luettava koodi kertoo pysäkille saapuvat bussit ja niiden tuloajat. QR-koodeja otetaan Fölin alkamisen myötä käyttöön koko seudulla. Joukkoliikenteen internet-sivut www.föli. fi uusitaan kesäkuussa ja myöhemmin sieltä löytyy myös uusi reittiopas, josta näkee mm. reittiin kuluvan ajan, tarvittavat autojen vaihdot ja vaihtoehtoiset reitit.

Tarkkana nykyisten sarjakorttien kanssa Föli-alueen sisällä matkustavien on otettava huomioon, että nykyiset Matkahuollon ja TLO:n myöntämät sarjakortit eivät kelpaa enää 1.7. alkaen. Esimerkiksi 40 matkan sarjakorttia käyttävien kannattaa laskea kesäkuussa tehtävien matkojen määrä, ettei matkoja jää käyttämättä turhaan. Föli-alueen ulkopuolelle suuntautuviin matkoihin tarvitaan jatkossakin Matkahuollon seutulippu, kertalippu tai sarjakortti. Seppo Kemppainen

INFOTILAISUUS FÖLISTÄ ke 4.6. klo 17.30 Kirjastotalon Martinsali Tule kuulemaan ja kysymään Fölistä. Paikalla Turun seudun joukkoliikenteen asiantuntija ja luvassa kattavasti infoa joukkoliikenneuudistuksesta.

HOITOTIEDOT POTILASTIEDON ARKISTOON Tarkista omat tietosi netistä! Raisiossa aletaan toukokuun 2014 aikana tallentaa potilaiden hoitotiedot Potilastiedon arkistoon. Kun tietojasi on tallennettu Kanta-palveluihin kuuluvaan Potilastiedon arkistoon, voit itse käydä katsomassa omat tietosi internetistä. Tiedot ovat suostumuksellasi terveydenhuollon käytettävissä muuallakin. Potilasturvallisuutta Kun hoitotiedot ovat ajan tasalla ja valtakunnallisesti terveydenhuollon ammattihenkilöiden yhteisessä käytössä, se lisää potilasturvallisuutta. Potilaan hoidon laatu kasvaa, kun tietoa on enemmän ja sitä on mahdollista hyödyntää potilaan jokaisessa hoitopaikassa. Nyt voidaan helposti hyödyntää potilaan aikaisempia tutkimustuloksia ja välttää turhia hoitotoimenpiteitä. Uusi toimintatapa säästää siten myös kansalaisen kustannuksia. Tietosi ovat turvassa Potilastiedot arkistoidaan teknisesti yhtenevässä muodossa, mikä mahdollistaa tietojen siirrettävyyden järjestelmästä toiseen ja parantaa tietojen saatavuutta potilaan hoitoon osallistuvissa toimintayksiköissä. Kaikki tiedonsiirto terveydenhuollon ja potilastiedon arkiston välillä tapahtuu salattuna. Katso omia tietojasi Voit milloin tahansa katsoa sähköiset reseptisi ja muut palvelun käyttöönoton jälkeen kirjatut keskeiset terveystiedot Omakanta-palvelusta (www.kanta.fi). Palveluun kirjaudut omilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteellasi tai sähköisellä henkilökortillasi. Voit käydä kuittaamassa informaation luetuksi ja antamassa suostumuksen terveystietojesi luovutukseen myös muille terveydenhuollon ammattilaisille Omakanta-palvelussa. Lisätietoja: www.kanta.fi


Kesä-Raisio

x40

6

Kipua Kuuanvuoren näköalatasanteelle ja nauti näkymästä.

1

7

Piipahda Krookilan Wanhat Kupit -kahvilaan ihastelemaan Wanhaa Arabiaa!

Heinäkuussa kesäteatteriin Krookilaan eli Mies joka ei osannut sanoa ei. Katso tarkemmat esitysajat www.raisionteatteri.net

3

Käy kahvilla tai muulla virvoittavalla juomalla venesatamassa ja ihaile upeita veneitä ja meren välkettä.

2

Käy ongella venesatamassa. P.S. Kesäongintakilpailujen päivät löydät sivulta 20.

Tee pyöräretki ja kierrä Raision esihistorialliset ja historialliset kohteet. Kartta ja lisätietoa: raisio.fi/kulttuuri > Kulttuurikohteet.

4

8

Patikoi Pähkinämäen majalle, syö eväät ja valloita vielä Kallastenvuori. Mukaan luonnonkasvikirja, kamera ja kiikari!

Uikkupolku kiertää Raisionlahden ja niin voisit tehdä sinäkin! Matkalla voit piipahtaa lintutornilla.

5

9

Kirkon hautausmaalla on upea Kirkkauden kappeli. Piipahda hetki rauhoittumassa.

10

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014


Luontopolkujen kartat: raisio.fi/liikunta > Liikuntapaikat > Luontopolut

Juokse Cooperin testi Kerttulan urheilukentällä.

10

11

Testaa Keskuspuiston Kuntokeitaan vempaimet. Kuntokeitaan opastetut vuorot näet sivulta 29.

Käy komerot läpi ja myy tarpeettomat tavarat iltatorilla tiistaisin tai torstaisin. Myyntipaikat maksuttomia!

Käy kiertämässä Haunisten allas.

13

12

15. Sadonkorjaajat, Kosminen lintu, Ohjattu kasvu, Viipale... Bongaa kaikki Raision julkiset taideteokset. Lisätietoja: raisio.fi/Harkko > Raision julkiset taideteokset 16. Mene lukionmäelle ihailemaan alppiruusupuiston kukintaa kesäkuussa. 17. Laita jalalla koreasti Huvilinnussa (Linnuksentie 39). Tanssilavalla on tunnelmaa! 18. Nyt soi blues! Bluestori Tasalan aukiolla la 12.7. Lue lisää sivulta 13. 19. Eväät koriin, kesäpelit mukaan ja piknikille Karmelinpuistoon. 20. Bongaa Tasalanaukiolta Meriakseli-reitistön kartta ja käy kiertämässä sekä 8,4 kilometriä pitkä Raision raitti että 6 kilometrin mittainen Jokiraitti. 21. Mene Kirjastotalolle ja tutustu Aulagallerian tarjontaan. 22. Pelaa kierros frisbee-golfia. Lisätietoja: raisio.fi/liikunta > Liikuntapaikat 23. Piristä kotiasi lainaamalla taidetta Kirjastotalon taidelainaamosta. 24. Ota esimerkkiä Raision vaakunan Pyhästä Martista ja nouse ratsaille. Raisiosta löytyvät mm. Alvan ja Mäkisen tallit. 25. Pulahda Ulpukan ulkoaltaaseen. 26. Tanssi jalat kipeiksi Raision torilla 7.6., 5.7., 26.7. ja 2.8. Lue lisää sivulta 13. 27. Käy keilaamassa Raision keilahallissa. Lisätietoja:www.raisionkeilailukeskus.com 28. Kierrä vuoden 1997 asuntomessualue Kaanaassa ja muistele menneitä. 29. Sauno kaveriporukalla Krookilan savusaunassa. Varaukset p. (02) 434 3393 30. Testaa pesistaitojesi ruostuneisuus. Lisätietoja aikuisten harrastepesiksestä: raisio.fi/liikunta. 31. Käy Raision kirkossa ihastelemassa vanhoja aarteita kuten 1100-1200-luvulta peräisin olevia hautakiviä, 1300-luvun krusifiksia kirkkosalin kuoriosassa ja rakuuna Lenforsin rakentamaa kirkkolaivaa vuodelta 1786. 32. Raisiolainen kädentaito on esillä kaupungintalolla koko kesän Harkon näyttelyssä. Käy ihastelemassa. Lue lisää sivulta 19. 33. Tutustu Krookilan kotiseutukeskukseen ja nauti JuhlaMummolassa maittava lounas. Lisätietoja: www.krookila.fi 34. Kerttulan tenniskentiltä saa myös yksittäisiä vuoroja eli otetaan muutama erä! Kentän voi varata osoitteesta www.netti.fi/itkhalli/rut. 35. Raision torilla on torijamit la 28.6. ja 19.7. Nouse lavalle laulamaan tai soittamaan yhdessä housebandin kanssa. 36. Koleana päivänä voisi virkistää mieleen raisiolaisen Villis-jumpan eli villasukat jalkaan ja keho lämpimäksi. Ohje löytyy osoitteesta raisio.fi/liikunta > Villis-jumppa. 37. Tee melontaretki Raisionjoessa. 38. Formulaa kirjastossa! Lue lisää sivulta 22. 39. Mene Kesärantaan ja ui, sauno ja grillaa sydämesi kyllyydestä. Kesärannasta lisää sivulla 12. 40. Mene torikaffelle!

14

Juhlavuoden huippuhetkiä: torilla rokkaavat lauantaina 9.8. Pommarin kasvatit eli mm. Korroosio, Sig, Rattlers, Pepe le Moko ja Uman Namu. Tätä ei kannata jättää väliin!

15

Testaa Vaski-kirjastojen e-kirjat. Lomalaitumille ei tarvitse kantaa kuin tabletti tai muu lukulaite.

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

11


Kesänviettoon

virkistysalueille

Raisiolla on kaupungin ulkopuolella kaksi virkistysaluetta kaikkien raisiolaisten kesänviettoa ja virkistäytymistä varten. Kesäranta sijaitsee Naantalin Luonnonmaalla ja Karhuluoto Rymättylässä.

Kalastus virkistysalueilla Virkistysonkiminen ja pilkkiminen ovat sallittuja kaikille. Kun on maksanut valtiolle kalastuksenhoitomaksun sekä läänikohtaisen viehekalastusmaksun, voi virkistysalueiden lähivesillä myös heittää uistinta. Verkkokalastus ja vetouistelu usealla siimalla eivät ole sallittuja.

KESÄRANTA Kesäranta sijaitsee Naantalin Luonnonmaalla (Santalantie 23 ). Se on metsäinen virkistysalue, jonka pinta-ala on 5,5 ha. Paikan löytää ajamalla Naantalista Rymättylään päin pari kilometriä, sitten vasemmalle Särkänsalmentielle, jonka varrella on golfkentän jälkeen Kesärannan viitta. Alueella on laaja nurmikkoalue telttailua, oleskelua, pallopelejä ja leikkejä varten ja lasten ajankuluksi on myös leikkikenttävälineitä. Asuntovaunuja varten on myös sähköllä varustettuja käyntipaikkoja. Auringonottoa ja uimista varten on hyvä hiekkaranta sekä kaksi uimalaituria. Isomman laiturin rannasta katsoen vasempaan laitaan voi myös kiinnittyä veneellä. Kesärannassa on erilliset saunat naisille ja miehille. Siistit ja tilavat saunat lämmitetään

12

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

päivittäin klo 14–19. Varustukseen kuuluvat myös keitto- ja grillikatokset ja saunarakennuksessa oleva kioski. Alueella on myös majoitus- ja oleskelutiloja erilaisten tilaisuuksien järjestämistä varten. Tiloja vuokraa kaupungin nuorisopalvelut. Paikalla on kesällä vahtimestari, joka vastaa alueen kunnossapidosta ja järjestyksestä sekä perii myös määrätyt käyttömaksut: asuntovaunu 7 e/vrk (sähköllä 10 e/vrk), teltta 3 e/vrk, sauna yli 12 v. 4 e, vene 7 e/ vrk.

KARHULUOTO Virkistysalue on osa Karhuluodon saaresta, jonne pääsee vain veneellä. Saari sijaitsee Rymättylässä, Saloluodon eteläpuolella. Käyttöalue, jonka pinta-ala on 17,5 ha, selviää tarkemmin paikalla olevasta kartasta.

Karhuluodon varusteluun kuuluvat saaren pohjoispuolen poukamassa sijaitseva iso laituri veneiden kiinnittämistä varten (7 e/ vrk), pienet uimarannat, sauna, 2 keittokatosta ja 2 porakaivoa. Saaren palvelut toimivat omatoimiperiaatteella. Jokainen siivoaa omat jälkensä ja pitää huolen siitä, että paikat jäävät vähintään yhtä siisteiksi kuin ne olivat tullessakin. Saarella ei ole jätehuoltoa, joten kaikki roskat pitää tuoda mukanaan pois. Karhuluodon kävijöiltä edellytetään omatoimisuutta ja toisten huomioon ottamista, jotta kaikki viihtyisivät saaressa. Varsinkin saunavuorojen varaamisessa pitää huomioida muutkin saaressa olijat. Kaikki saunan käyttäjät osallistuvat myös saunan lämmittämiseen.


RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

13


Raision kaupungin

KESÄTAUKO 30.6.–1.8. SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS Terveyspalvelut Lääkäreiden vastaanotot ajanvarauksella ma–pe klo 8–15.30 Pohjoinen alue, puh. (02) 434 3195 Läntinen alue, puh. (02) 434 3183 Itäinen alue, puh. (02) 434 3171 Akuutit asiat pääsääntöisesti klo 8–10, muut ajanvaraukset ja kyselyt vasta klo 10–15.30 Vastaanotot ovat pääasiassa päivystys- ja muuta kiireellistä vastaanottoa. Pitkäaikaissairauksien kontrollit siirretään mahdollisuuksien mukaan syksyyn. Reseptien uusinnat Toivotaan tehtävän mahdollisuuksien mukaan hyvissä ajoin ennen heinäkuuta. Päivystysvastaanotto Viitteellisellä ajanvarauksella arkisin klo 8–15.30 terveyskeskuksen ajanvarausnumeroista, klo 15.30–16 numerosta (02) 434 3180. Arkisin klo 16–8 ja pe klo 16 – ma klo 8 päivystys Turun alueen yhteispäivystyksessä Tyks T-sairaala, Savitehtaankatu 1, Turku. Ennen yhteispäivystykseen lähtöä tulee olla yhteydessä numeroon (02) 313 8800. Sairaanhoitajan vastaanotto Ajanvarauksella ma–pe klo 9–15 Pohjoinen alue, puh. (02) 434 3195 Läntinen alue, puh. (02) 434 3183 Itäinen alue, puh. (02) 434 3171 Sairaanhoitajan puhelinaika ma–pe klo 12–13 Pohjoinen alue, puh (02) 434 3196 Läntinen alue, puh (02) 434 3184 Itäinen alue, puh. (02) 434 3172 Hoitotarvikejakelu Asiakkaita pyydetään varaamaan hoitotarvikkeensa ennen 10.6. koko kesän ajalle. Välttämättömien tarvikkeiden osalta kesän aikana otettava yhteys tarvikehoitajaan ti–to klo 13–14 puh. 044 797 1079 tai sähköpostitse: terveysasema@raisio.fi. Jakelupäivät ke klo 8–10 ja to klo 14–16.

14

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

Matkailijoiden rokotukset Terveysasemalla keskiviikkoisin klo 14.30– 15.30. Heinäkuussa rokotusvastaanotto on suljettu. Äitiysneuvolat Kuloisten neuvola on suljettu 21.7.–3.8. Sulkemisen aikana asiakkaat hoidetaan keskustan ja Paikkarin neuvoloissa. Puhelinaika ma–pe klo 12–13. Lääkärin vastaanotoista sovitaan erikseen em. neuvoloissa. Lastenneuvolat Petäsmäen neuvola on suljettu heinäkuun ajan ja Kuloisten neuvola on suljettu 21.7.– 3.8. Sulkujen aikana asiakkaita hoidetaan keskustan ja Paikkarin neuvoloissa. Ajanvaraus neuvoloihin ma–pe klo 12–13. Lääkärin vastaanotoista sovitaan erikseen em. neuvoloissa. Ehkäisyneuvola toimii supistetusti heinäkuun ajan. Opiskelijaterveydenhuolto Raision ammattiopisto/kauppaopisto/Timali suljettu 2.6.–12.8. Kuntoutus on auki koko kesän. Apuvälinelainaamo Heinäkuussa vain kiireellistä apua tarvitseville. Osoite Juhaninkuja 3. Päihde- ja mielenterveysyksikkö Ei kesätaukoa, mutta palveluja rajoitetusti heinäkuussa. Suun terveydenhuolto Raision-Ruskon hammashoitoloiden kiireellisen hoidon ajanvaraus koko kesän arkipäivisin klo 8–10 puh. (02) 434 3746. Kiireetön ajanvaraus sekä esim. lohkeamat ma–to klo 10–15 ja pe klo 10–13.30 puh. (02) 434 3746. Käytössä on ns. takaisinsoittojärjestelmä. Terveysristeyksen hammashoitola toimii koko kesän. Ihalan hammashoitola suljettu viikot 26–31. Ajan peruutukset myös: peruutus.hammashuolto@raisio.fi. Viikonloppuisin akuuttihammashoito on keskitetty Turkuun, puh. (02) 313 1564 klo 9–10.30

Hoito- ja hoivapalvelut Kotihoito, Hulvelan tehostetun palveluasumisen yksiköt, Kerttulakoti (vanhainkoti) ja ikääntyneiden päivätoiminta sekä terveyskeskussairaala toimivat normaalisti. Hulvelan Helmi on kiinni 14.7.-31.8. Hulvelan palvelukeskuksen tilat ja ryhmät toimivat normaalisti. Muistipoliklinikka on suljettu 14.7.-3.8. Kehitysvammahuolto Päivätoiminta suljettu 30.6.-1.8. Avotyötoiminta osittain suljettu heinäkuun. Perhepalvelut Raision lastensuojelupäivystys päivystää virka-aikana (ma–to 8.15–16 ja pe 8.15–15) puh. 044 797 1457 kiireellisiä lastensuojelutoimenpiteitä ja lastensuojeluilmoitusten vastaanottoa varten. Virka-ajan ulkopuolella yhteyttä voi ottaa Turun seudun sosiaalipäivystykseen puh. 112. Raision perheneuvola suljettu 30.6.–27.7. Lastenvalvoja on poissa 14.7.–6.8. Sosiaalipalvelut Aikuissosiaalityön toimipiste Raision kaupungintalolla on 30.6.–3.8. avoinna arkisin klo 9–12 ja puhelinaika on klo 9–9.45 puh. 044 797 2188. Työterveyshuolto Aurinkoristeys Työterveyshuollon Raision yksikkö on avoinna kesällä 2.6.–31.8. ma–to klo 8–16 ja pe klo 8–14 (poikkeuksena juhannusaatonaatto 19.6., jolloin suljemme klo 14). Naantalin toimipiste on suljettu 30.6.–27.7. Raision toimipisteessä lääkärin vastaanotto toimii normaalisti koko kesän supistetuin resurssein. Työterveyshuollon ajanvaraus puh. (02) 434 3170 päivittäin klo 8–14. Talous- ja hallintopalvelut suljettuna 30.6.–1.8.


Kaupungin työntekijöiden kesälomat on keskitetty mahdollisuuksien mukaan muutenkin hiljaiseen heinäkuuhun. Kaupungin hallinto ja osa muista palveluista sulkee ovensa kokonaan heinäkuuksi. Tällä aukeamalla on listattu ne palvelut, joissa on muutoksia normaaliaikaan verrattuna. Kaupungin puhelinvaihde eli puh. (02) 434 3111 toimii koko kesän arkisin klo 8.15–15 ja ohjaa tarvittaessa avoinna olevien palveluiden pariin. Kaupungintalolla on myös päivystys, joka jakaa postit, lähetykset ja viestit. Maksuliikenne toimii normaalisti pankkien välityksellä.

Ulkoilualueiden kunnossapito Kesäranta, vahtimestari, puh. 040 824 8158 Karhuluoto, vastaava työnjohtaja, puh. 0400 788 679 Kiinteistöt Kiinteistöjä koskevat vikailmoitukset virka-aikana, puh. (02) 434 3111, virka-ajan ulkopuolella, puh. 040 841 3173

SIVISTYSKESKUS Päiväkodit Ajalla 30.6.–3.8. päivystävät päiväkodit ovat Leijapuiston päiväkoti ja Varppeen lastentarha. Muiden päiväkotien sulkeutumisesta tiedotetaan perheitä hoitopaikasta.

TEKNINEN KESKUS

Työväenopisto on suljettu 30.6.–3.8.

Teknisen keskuksen asiakasneuvonta

Liikunta- ja nuorisopalvelujen NuoLi-palvelupiste

Avoinna 30.6.–4.7. ja 28.7.–1.8. ma–pe 8.15–15, puh. (02) 434 3290. Suljettu 7.–25.7.

Ajalla 26.-27.6. palvelee virka-aikana puhelimitse 044 797 2217 Suljettu 30.6.–3.8. Ajalla 4.-8.8. avoinna ma–to klo 12–16 ja pe klo 10–16

Mittauspalvelut Rakennuspaikkojen merkintä ja sijaintikatselmukset 30.6.–1.8. Juha Vainio, puh. 044 797 1099 Mittauspalvelujen muu asiakasneuvonta 30.6.–4.7. Erno Hämäläinen, puh. 044 797 1910 Ympäristönvalvontapalvelut Terveysvalvonnassa ja ympäristönsuojelussa on vajaamiehitys heinäkuun ajan. Paikalla olevat tavoitat puhelinvaihteen kautta.

Hallintopalvelut suljettu 30.6.–3.8.

KONSERNIHALLINTO Konsernihallinto on suljettuna 30.6.–1.8. ja kokoustoiminta keskeytyy heinäkuun ajaksi. Kaupunginhallitus kokoontuu syksyllä ensimmäisen kerran 25.8. ja valtuusto 1.9.

Eläinklinikka on suljettuna 30.6.–25.7. Rakennusvalvontapalvelut Rakennustarkastaja Petri Ojanen 28.7.–1.8., puh. 0400 523 773 LVI-tarkastaja Tommi Mylly 7.–18.7., puh. 044 797 1686 Kaukolämpö www.turkuenergia.fi Vesihuollon liitokset ja korjaustoiminta Virka-aikana 30.6.–4.7. ja 28.7.–1.8. Jani Kunnas, puh. 040 527 9755, 7.–18.7. Tommi Mylly, puh. 044 797 1686 Vikailmoitukset virka-ajan ulkopuolella vesihuollon päivystykseen, puh. 0400 530 917 Laskutus puh. (02) 434 3444 Katujen kunnossapito 30.6.–11.7. Tarmo Palonen, puh. 040 530 3990, 14.7.–1.8. Kimmo Repo, puh. 040 528 7450 Liikennevalojen korjaukset EVH-Elektrotekniikka Oy, puh. 0400 530 458 (Veikko Isomoisio) Katuvalojen korjaukset Sähkö-INSTO, puh. 020 712 9700 tai 0400 534 089 (Marko Arvonen) RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

15


Wanhaa Raisiota

á la Altti Koivisto

KUNINKAALLISIA VIERAITA RAISIOSSA Tanskaa vuodesta 1972 hallinnut kuningatar Margareeta II ja hänen puolisonsa prinssi Henrik tekivät valtiovierailun Suomeen 4.–6.9.1973. Vierailun viimeinen päivä oli omistettu tutustumiskäynneille Turussa ja Raisiossa. Turkulaiset joukolla vastaanottamassa kuninkaallisia Vierailu herätti suurta mielenkiintoa, sillä jo hyvissä ajoin ennen kuninkaallisten saapumista kerääntyi 10 000 turkulaista Tuomiokirkkotorille vastaanottamaan Tanskan nuorta ja viehättävää kuningatarta. Turussa kuninkaallinen seurue tutustui Turun tuomiokirkkoon ja Turun linnaan. Turun kaupungin tarjoaman juhlalounaan jälkeen kuningatar seurueineen vieraili Kaukomarkkinat Oy:n Barkerin tekstiilitehtailla. Korkeista koroista huolimatta Ennen paluutaan Helsinkiin tanskalaiset valtiovieraat pistäytyivät Raisiossa. Arkeologiasta erityisen kiinnostunut kuningatar tutustui korkeista koroistaan huolimatta

Mahittulan Tuomolan poltto- ja ruumiskalmistoon. Kauppalanvaltuuston puheenjohtaja Antti Tuominen toivotti kuninkaalliset tervetulleiksi Raisioon ja koululainen Heli Alankoja ojensi kuningattarelle kukkakimpun. Kaivausesittelyn yhteydessä Museoviraston ylijohtaja tri C.J. Gardberg kertoi kuningattarelle suomalaisesta arkeologiasta ja tri Torsten Edgren puolestaan selvitteli Mahittulan kaivauksien tuloksia ja ojensi kuningattarelle alueelta löydetyn, 1100-luvun lopulta peräisin olevan, hopeisen filigraanisoljen jäljennöksen. Kuninkaallisten vierailua oli saapunut seuraamaan pari sataa raisiolaista. Illallinen jahdilla päätti Margareetan vierailun Kuninkaalliset palasivat Helsinkiin alkuillasta. Valtiovierailun päättivät kuninkaallisella Danneborg-aluksella järjestetyt jäähyväisillalliset isännän, presidentti Urho Kekkosen kunniaksi. Tuntia ennen puoltayötä juhlavalaistu Danneborg lipui Kustaanmiekan salmesta ja otti suunnan kohti kotisatamaa.

Hulvelan HELMI PALVELUOHJAUS- JA NEUVONTAPISTE IKÄIHMISILLE JA HEIDÄN OMAISILLEEN Avoinna

ma klo 9–11, ke 13–16, pe 10–14 Veteraaniasioiden vastaanotto to klo 12–15

HUOM! Helmi on kiinni 14.7.–31.8. eli syksyllä avoinna taas 1.9.

Helmen ollessa kiinni seuraavat tilaisuudet ja ryhmät toimivat normaalisti.

Liikuntaa

• Tanssit pe klo 10 • Kuntosalivuoro (maksuton) ti klo 11.30-13 ja klo 16-17 to klo 13-14.30 ja klo 16-17 pe klo 10-11.30 • Eläkeikäisten sauna/uintivuorot: ma klo 8-10, ti klo 12.30-14.30, ke klo 11.30-13.30, to klo 8-10 ja pe klo 12-14 Hinta 2,5 e/krt. Lippuja myös 5 tai 10 kappaleen erissä!

Kerhot ja tekemistä • Hartaus ma klo 10 • Bingo to klo 13.30

Katrillisalin ruokala

Kahvila avoinna ma-pe klo 8.3013.30 (lounas klo 11-12.30). Lasu ja arkipyhinä kahvila ja lounas klo 11.15-12.30.

p. 044 797 1424 Hulvelankatu 20 facebook.com/hulvelanhelmi

16

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014


Alppiruusupuisto PUHKEAA KUKKAAN KESÄKUUN ALUSSA Ajatus Alppiruusupuiston rakentamisesta syntyi vierailusta Haagan Rodopuistoon Helsinkiin, jossa on vuonna 1975 istutettu 3000 alppiruusuristeymää tutkimustarkoituksiin. Jalostustyön tuloksena kehitettin Suomen ilmastoon sopeutunut, kasvutavaltaan ja kukkien väriltään monipuolinen lajikkeisto. Myös Piikkiön Yltöisten alppiruusujalostusalue oli innoittajana Raision Alppiruusupuiston kehittymiseen. Raision lukion viereisestä, Kirkkoväärtinkujan päästä, löytyi sopiva alue joka on lähellä keskustaa ja on suosittujen ulkoilureittien varrella. Se on maisemaltaan vaihtelevaa kangasmetsää pienine kosteikkoineen ja upeine kallioineen, pinta-alaltaan 1,4ha. Metsästä poistettiin koivut ja kuuset koska alppiruusut eivät menesty pintajuuristen puiden kanssa. Myös pihlajat ja katajat on raivattu alueelta näkymien selkeyttämiseksi. Kasvualustat kaivettiin viheryksikön voimin lapiolla niille alueille, joihin ei kaivuri ylettynyt. Alppiruusuille käytettiin kasvualustana metsämaan sekä lannoittamattoman turpeen seosta, köynnöksille kalkittua ja lannoitettua multaa. Kaikille kasvualustoille levitettiin männyn kuorikate.

Alppiruusut ovat menestyneet alueella ja kukkivat yleensä kesäkuun alkupuolella. Vuonna 2008 puistoa laajennettiin ja alueelle istutettiin 300 uutta kotimaista alppiruusua sekä lisäksi kanadan-, japanin- sekä vuorihemlokkeja. Metsän kosteikkoalueille on istutettu myös kurjenmiekkoja, erilaisia saniaisia sekä majavankaalia. Tulevaisuudessa puiston mäntyjä harvennetaan. Tällä toimenpiteellä parannetaan alppiruusujen elinolosuhteita ja lisätään kukintaa. Muutaman vuoden välein pensaita lannoitetaan ja vesakkoa poistetaan tarpeen mukaan. Tavoitteena on laajentaa puistoa ja istuttaa alueelle Suomessa hyvin menestyviä ulkolaisia alppiruusulajeja ja -lajikkeita. Mahdollisuuksien mukaan myös hienot kalliot ja yksittäiset männyt kohdevalaistaan, jolloin alueella on ihasteltavaa myös muina aikoina. Auli-Maarit Meriläinen suunnitteluhortonomi Kuvat: Arto Korhonen

Raisiolaisten itsensä istuttama Vuonna 2000 alueella oli yleisötapahtuma jossa viheryksikön työntekijät sekä asukkaat istuttivat metsään 350 kpl kotimaisia alppiruusuja. Lajikkeena olivat mm. Haaga, Hellikki, Helsinki University, Kullervo, Mikkeli, Pohjolan Tytär ja P.M.A. Tigerstedt. Lisäksi alueelle istutettiin koreantuijaa, jättituijaa, lännenhemlokkeja, köynnöshortensiaa ja pienikukallisia kärhöjä.

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

17


KITARISTI ISMO ESKELINEN &

Kalevi Ahon kantaesitys 12.6. Raision kirkossa Naantalin Musiikkijuhlat tuo 3.–14.6. välisenä aikana kamarimusiikkia jälleen Varsinais-Suomen kauneimpiin konserttipaikkoihin. Perinteisessä Raision kirkon Yökonsertissa kuullaan torstaina 12.6. klassikkoteosten lisäksi tuore suomalainen kantaesitys. Konsertin solistina on kitarataiteilija Ismo Eskelinen, joka esittää sooloteoksia J. S. Bachilta ja Mauro Giulianilta sekä Niccolò Paganinilta yhdessä viulisti Elina Vähälän kanssa. Yökonsertissa kuullaan Eskelisen esittämänä myös säveltäjä Kalevi Ahon sooloteoksen maailman kantaesitys. Teos on kunnianosoitus mestarilliselle luuttu- ja ud-taiteilijalle Munir Bashirille. Konsertti alkaa klo 22.

Tutustu ohjelmaan: www.naantalinmusiikkijuhlat.fi

Osmo Vänskä ja 2 orkesterivierailua Kesän Musiikkijuhlilla on mahdollista kokea kaksi suurta orkesterivierailua. Stockholm Sinfonietta konsertoi Naantalissa 11.6. klo 19 Ralf Gothónin johdolla, ja 5.6. kuullaan Sinfonia Lahtea kapellimestarilegenda Osmo Vänskän johtamana. Konsertin solistina toimii musiikkijuhlien taiteellinen johtaja selloprofessori Arto Noras. Molemmat orkesterikonsertit ovat Naantalin kirkossa. Festivaali viettää tulevana kesänä 35-vuotisjuhlia, ja ohjelmassa on lähes 30 huippukonserttia. Naantaliin saapuvat myös mm. sopraanot Helena Juntunen ja Marjukka Tepponen, baritoni Tommi Hakala, viulistit Hagaï Shaham, ja Jaakko Kuusisto, Total Cello Ensemble, lauluyhtye Rajaton sekä pianomaestro Peter Frankl. Oma Musiikkijuhla lapsille

Kuva: Esko Keski-Oja

RAISIOLAISILLE KOTIKIRKKONSA KONSERTTIIN LIPPUETU

Naantalin Musiikkijuhlat tarjoaa raisiolaisille Yökonsertin liput erikoishinnalla 26 e (norm. 35 e). Erikoisliput ovat myynnissä Raision kirjaston yhteispalvelupisteessä. Toimi nopeasti, sillä lippuja on rajoitetusti!

18

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

Tulevana kesänä järjestetään 6.–8.6. ensimmäistä kertaa Naantalin Lasten Musiikkijuhlat, jotka toteutetaan yhteistyössä 60 vuotta täyttävän Naantalin Pelastakaa Lapset ry:n kanssa. Naantalin Musiikkijuhlien yhteydessä olevassa tapahtumassa esitetään Kirmo Lintisen Voi vietävä! -lastenooppera, vietetään iloista Lastenjuhlaa Naantalin Kirkkopuistossa ja kuullaan Naantalin kirkossa Camille Saint-Saënsin Eläinten karnevaali sekä Sergei Prokofjevin Pekka ja susi. Maija Salonen Naantalin Musiikkijuhlien tiedottaja


Handmade in Raisio Vol. 2 6.6.-31.8. Harkossa Raision museo Harkon kesänäyttely on jälleen raisiolaisten kädentaitajien ja taiteilijoiden juhlaa. Tämän näyttelyn tarkoituksena on esitellä paikallisia osaajia, inspiroida ihmisiä katsomaan, kokemaan ja tekemään. Kulttuurin ja taiteen harrastaminen edistää ihmisen terveyttä ja kykyä selviytyä elämässä erilaisista tilanteista. Taide toimii yhteiskunnassa kulttuuriperimän välittäjänä ja uudistusvoimana. Taiteen tekeminen ja kokeminen antavat kansalaisille henkistä perusvoimaa. Kauneus on katsojan silmässä ja taiteen tekijän kädessä. Taide on osa ihmistä ja elämää, ulottuvuutta arjen yläpuolelle. Taide on ilmaisun, kannanoton ja mielihyvän tuottamisen väline ja taide tuo merkityksiä elämään. Taidetta ovat ihmisten luomat teokset, jotka tuottavat esteettisiä elämyksiä. Taide voi saada ihmisen hetkeksi unohtamaan arjen ja kokemaan, että elämässä on jotakin suurempaa. Taide liittyy ihmisten elämässä arvoihin ja merkityksiin, ja se voi opettaa inhimillisyyttä ja toisista välittämistä. Taide ei avaudu, jos sen ääressä ei pysähdy ja anna mahdollisuuksia sen koke-

miseen. Taide avaa ikkunan, jolloin ihminen voi ajatella vapaasti. Käsityöläisyys ja taide kulkevat jatkuvasti rinnallamme arjessa. Näyttelyssä olevat esineet ja teokset ovat niin taideteoksiksi tehtyjä kuin upeita käyttöesineitä, teokset ovat valmistuneet omaan käyttöön, tilauksesta, yksin ja yhdessä tehtyinä. Kesänäyttelyyn oli avoin haku raisiolaisille kädentaitajille. Hakemuksia tuli yli 40:ltä kädentaitajalta ja teosehdotuksia oli lähes 400. Näyttelyssä on esillä yli 80 teosta. Valintaprosessin aikana ei arvotettu teoksia paremmuusjärjestykseen, vaan näyttelystä on tehty läpileikkaus raisiolaiseen taiteen tekemiseen. Näyttelystä on luotu ehyt kokonaisuus, jossa voidaan esitellä mahdollisimman monipuolisesti, laajasti ja mielenkiintoisesti raisiolaisten kädentaitajien upeita tuotoksia. Näyttelyn yhteydessä on oiva tilaisuus tutustua Harkon museokaupan tarjontaan, josta löytyy koruja, kortteja, kirjoja ja lahjoja kesän juhliin. Heli Isolehto museonjohtaja

Kuvat ylhäältä myötäpäivään: Oili Niittynen, 2010, Krookilan kotiseutumuseo, akryyli Saila Rintee, 2014, Tenho, keramiikka Raija Knuutila, 2014, Pingviinit, huovutus

Näyttely avoinna Raision kaupungintalolla 6.6.–31.8. ti–to klo 10–18 pe klo 10–16 la–su klo 12–15 Näyttelyyn on vapaa pääsy. Lisätietoja: www.raisio.fi/harkko

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

19


20

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014


OPETUSOHJELMA JULKAISTAAN KESÄKUUN LOPULLA Työväenopiston opetusohjelma 2014–2015 julkaistaan osoitteessa www.raisio.fi/topisto kesäkuun loppuun mennessä. Paperiesite jaetaan opiston toimialueen kotitalouksiin (ei mainosjakelukiellon ilmoittaneisiin) elokuun puolivälissä (11.8.–15.8.). Tämän jälkeen esite on noudettavissa kirjastosta tai opiston toimistosta. ILMOITTAUTUMISET Lukuvuoden 2014–2015 kursseille ilmoittaudutaan internetissä osoitteessa www. raisio.fi/topisto viimeistään viikkoa ennen kurssin alkamista. Poikkeuksena ovat nopeasti täyttyvät kurssit, joille ilmoittautuminen avautuu perjantaina 15.8. klo 7.30. Paperiesitteessä nämä kurssit on merkitty tähdellä, nettiversiossa näkyy ilmoittautumisen alkamispäivä. Lisätietoja kursseista ja tarkemmat ilmoittautumisohjeet löytyvät opiston nettisivuilta ja elokuussa ilmestyvästä esitteestä.

Raision kuvataidekoulun ja Lasten ja nuorten teatterin vanhat oppilaat ilmoittautuvat palauttamalla kotiin jaetun lomakkeen 5.6. mennessä opiston toimistoon. Uusien oppilaiden ilmoittautumisia otetaan vastaan internetissä (www.raisio. fi/topisto) perjantaista 15.8. klo 7.30 alkaen. Mikäli ilmoittautumisia tulee enemmän kuin kyseisen ikäryhmän kurssilla on vapaita oppilaspaikkoja, oppilaspaikat jaetaan arpomalla. Ryhmäjaoista ilmoitetaan oppilaiden huoltajille ti 26.8. iltapäivään mennessä sähköpostitse.

Liikuntatieteiden tohtori, lääketieteen lisensiaatti Esa Liimatainen ma 26.5. klo 18–19.30 Raision kirjastotalo, Martinsali Vapaa pääsy. Tervetuloa!

Yhteystiedot: Palvelusihteeri Paula Satomaa, p. 044 797 1266 Suunnittelijaopettaja Mari Saarinen, p. 044 797 1930 Rehtori Gitte Enqvist, p. 044 797 1004 Sähköposti: opisto@raisio.fi

Lisätietoja: www.raisio.fi/topisto p. 044 797 1266

Järj. Raision työväenopisto ja Raision kaupungin liikuntapalvelut

Opiston toimisto on suljettu 30.6.–1.8.2014.

Liiketalouden perustutkinto, merkonomi Osaamisalat:

Sihteerin ammattitutkinto Monimuoto-opinnot, työn ohessa, aloitus 10.9.

Kotityöpalvelujen ammattitutkinto – avustajana arjessa Kokopäivätoiminen opiskelu, aloitus 1.9.

• Asiakaspalvelu ja myynti monimuoto, työn ohessa, aloitus 4.9. kokopäivätoiminen opiskelu, aloitus 1.9.

Markkinointiviestinnän ammattitutkinto Osaamisalat:

Yrittäjän ammattitutkinto – osaava yrittäjä tekee tulosta Monimuoto-opinnot, työn ohessa, aloitus 5.9.

• Talous- ja toimistopalvelut monimuoto, työn ohessa, aloitus 4.9. kokopäivätoiminen opiskelu aloitus 26.8. Myynnin ammattitutkinto Monimuoto-opinnot, työn ohessa, aloitus 4.9.

lla on jo Jos sinu mmattitaito, va a on tarvitta rittaa tutkinn o . u voit s n koulutusta ilma

Yleisöluento: LASTEN LIIKUNTAHARRASTUKSEN SUDENKUOPAT

Myynnin ammattitutkinto Kokopäivätoiminen opiskelu, aloitus 1.9. Kaupan esimiehen erikoisammattitutkinto Monimuoto-opinnot, työn ohessa, aloitus 4.9. Sihteerin ammattitutkinto, sosiaali- ja terveydenhuollon sihteeri Kokopäivätoiminen opiskelu, aloitus 12.9.

• Markkinointiassistentti monimuoto-opinnot, työn ohessa, aloitus 20.8. • Visuaalinen markkinoija kokopäivätoiminen opiskelu, aloitus 12.8. Taloushallinnon ammattitutkinto – tilinpäätöstaitoinen kirjanpitäjä Osaamisala: Kirjanpitäjä, monimuotoopinnot, työn ohessa, aloitus 2.9. Hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto, Ravintolakokin ammattitutkinto, Suurtalouskokin ammattitutkinto, Tarjoilijan ammattitutkinto, Ravitsemisalan monimuoto-opinnot, työn ohessa, aloitus 26.8.

Yritysjohtamisen erikoisammattitutkinto aloitus syksyllä 2014 Yritysneuvojan erikoisammattitutkinto aloitus syksyllä 2014

Raision aikuiskoulutuskeskus Juhaninkuja 1, 21200 RAISIO puh. 02 434 4000 info@timali.fi

www.timali.fi/kalenteri RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

21


Raision KIRJASTOTALO

Kuva: Ilkka Bäckströmin kokoelma

Leo Kinnunen ajoi rata-autoilussa Suomen maailmankartalle Kilpa-autoilija Leo Kinnunen (s. 1943) ajoi ensimmäisenä suomalaisena autourheilun kuninkuusluokassa Formula 1:ssä 40 vuotta sitten 1974. Kinnusella ja hänen yhteistyökumppaneillaan oli kaksi vaihtoehtoa: ostaa tallipaikka tai perustaa oma talli, joka ostaisi käytetyn kilpa-auton. Suomen toistaiseksi ainoa F1-talli osti maailmanmestari John Surteesin tallin testiauton Surtees TS16, jolla Kinnusen piti antaa näyttöjä isoille talleille. Suomalaistalli sai luvan käyttää Antti Aarnio-Wihurin omistaman Racing Team AAW:n nimeä. Ensimmäinen yritys MM-osakilpailuun päättyi karsiutumiseen Belgian GP:n aika-ajossa 11.5.1974. Kuuteen GP-viikonloppuun osallistuneen Kinnusen ainoaksi kisastartiksi jäi 9.6. ajettu Ruotsin Grand Prix Anderstorpissa, joka sekin päättyi keskeytykseen.

Näyttöjen antaminen kaatui ylipainoiseen ja alitehoiseen Surteesiin, jolla ei ollut mahdollisuuksia menestyä. Voidaan vain arvailla, millaisiin tuloksiin moottoriurheilun monilahjakkuus olisi yltänyt kilpailukykyisellä kalustolla.

Ura alkoi ralleissa ja jääradoilla Ralleissa, jääradoilla ja pienemmillä Formuloilla uransa aloittanut Kinnunen saavutti suurimmat voittonsa urheiluautojen ratakilpailuissa. Kansainväliselle tasolle Leo Kinnunen nousi 1970, kun hänet palkattiin John Wyerin johtaman Gulf Porsche -kilpatallin kuljettajaksi merkkivalmistajien ICM-sarjaan. Tuloksena oli prototyyppien MM meksikolaisen Pedro Rodriquezin kanssa. He kiidättivät Porschensa voittoihin Daytonassa, Brand Hatchissä, Monzassa ja Watkins Glenissä. Lisäksi Kinnunen ajoi Targa Floriossa

RAISION KIRJASTOTALO, Eeronkuja 2, 21200 Raisio

22

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

ikuisiksi ajoiksi nimiinsä jääneen rataennätyksen. Kinnunen voitti myös Racing Team AAW:n Porschella eurooppalaisen Interserie-sarjan mestaruuden 1971, 1972 ja 1973. Leo Kinnunen jatkoi kansainvälistä uraansa urheiluautojen parissa vuoteen 1977 asti. Rallissakin menestynyt kuljettaja panosti kuitenkin rata-autoiluun. Ura päättyi Jyväskylän MM-ralliin 1982. Raision kaupunginkirjasto kunnioittaa turkulaista, 1970-luvun alussa Raisiossakin asunutta F1-pioneeria kesä-elokuussa näyttelyllä, jonka ehdoton vetonaula on F1-auto Surtees TS16. Toimittaja Heikki Kulta pitää ti 3.6. klo 18 Raision Kirjastotalon Martinsalissa esitelmän Leo Kinnusen moottoriurheilu-urasta. Tilaisuuden avaa Raision kaupunginjohtaja Ari Korhonen.


Lomautus sulkee Kirjastotalon kesäkuun lopussa, keskikesällä supistetut aukiolot Raision kaupungin taloudellinen tilanne edellyttää jälleen tiukkoja säästötoimia myös kirjastolta. Kirjastotalo on suljettu henkilökunnan lomautusten takia kesäkuun viimeisen viikonlopun molemmin puolin to 26.6. - ma 30.6. Alkukesällä lainatun aineiston laina-ajat ulottuvat kesäkuun viimeisen viikonlopun yli eivätkä eräpäivät osu kiinniolopäiviin. Kiinniolopäivinä lainoja voi palauttaa kirjaston yöpalautusluukkuun, joka on Timalin puoleisen pääoven vieressä. Luukkuun jätettyjä palautuksia ei käsitellä kiinnioloaikana ja verkkokirjastossa ne näkyvät lainoissa. Lainat voi palauttaa myös mihin tahansa Vaski-kirjastoon.

Keskikesällä avataan klo 12, paitsi perjantaisin klo 10 Heinäkuun alusta koulujen alkuun kirjastossa on käytössä samanlaiset supistetut aukiolot kuin viime kesänä. Kirjasto on avoinna ma-–to klo 12–19 ja pe klo 10–16. Kesälauantaisin kirjasto on suljettu. Vaikka kirjaston aukioloajat supistuvat, asioita voi hoitaa kätevästi Vaski-verkkokirjastossa www.vaskikirjastot.fi. Verkkokirjastossa voi uusia lainoja, tehdä varauksia, saada hyviä lukuvinkkejä ja ladata e-kirjoja. Nyt e-kirjastossa on myös suosittuja kotimaisia romaaneita!

KONTTORI KIRJASTOSSA Hyödynnä avointa langatonta verkkoa Onko kotisi kuin rautatieasema, ja kaipaisit paikkaa, jossa keskittyä keskittymistä vaativaan työskentelyyn? Tervetuloa kirjastoon! Kirjastossa on siellä täällä mukavia sohvia ja oleskeluryhmiä, jossa voit mainiosti työskennellä omalla läppärillä. Monet tiloista sopivat myös pienimuotoiseen ryhmätyöskentelyyn. Musiikki- ja taideosastolla (2. krs) on myös puoliksi hiljainen tila, jossa voit lukea vaikka pääsykokeisiin.

Kaikkialla kirjaston asiakastiloissa toimii langaton verkko, johon ei tarvita erillistä salasanaa. Jos puurrat gradusi, väitöskirjasi tai muun laajan kirjallisen työn parissa, kannattaa kokeilla kirjaston tutkijanhuoneita. Tarjolla on kaksi erikseen varattavaa tutkijanhuonetta, joita voi käyttää kirjaston aukioloaikoina panttimaksua vastaan. Varauksen voi tehdä kahdeksi viikoksi tai kuukaudeksi.

Kysy lisää kirjastosta: www.raisio.fi/kirjasto

Sirpa Hiltunen: Aku (2011)

TASSUNJÄLKI SYDÄMESSÄ Kissat ovat usein suuria persoonallisuuksia ja sellainen oli myös Aku. Siksi Sirpa Hiltunen tuo Aku-kissasta kertovia akvarelleja Aulagalleriaan heinäkuussa. ”Rakas Aku-kissamme menehtyi viime vuonna ja omistan näyttelyni tälle ’Karviselle’ ja ’Kukkulan kuninkaalle’, joka oli kaikkien kaveri”, Sirpa Hiltunen kertoo. Sirpa Hiltunen on harrastanut akvarellimaalausta kolmen vuosikymmenen ajan. Lähinnä sydäntä ovat eläimet, erityisesti kissat. Raisiolainen Sirpa Hiltunen on AD ja tekee päivätyönään mainontaa. Koulutukseltaan hän on MAT ja julkaisugraafikko, ja opiskelee parhaillaan myös kuva-artesaaniksi. Akun muistolle -näyttelyn akvarellit ovat esillä Kirjastotalon Aulagalleriassa heinäkuun ajan.

Bussikortteja ei ladata kesäkuussa Bussikortteja ei ladata Yhteispalvelussa kesäkuun aikana. TLO:n ja Matkahuollon omat myyntipisteet lataavat kortteja normaalisti. Turun seudun joukkoliikenteen uusien Föli-bussikorttien myynti ja lataus aloitetaan Yhteispalvelussa 1.7. Föli tulee, tule Föliin! Enemmän Fölistä lehden sivulla 8. kirjasto@raisio.fi | www.raisio.fi/kirjasto | verkkokirjasto: www.vaskikirjastot.fi | Facebook: Raision kaupunginkirjasto RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

23


Suomenkieliset e-kirjat ehtivät kesäksi kirjastoon

Kuva on otettu Raision Urheiluautoilijat ry:n vuosikalenteria varten. Auton omistavat Kimmo ja Janne Juhannusvuori. Kuva: Heidi Tuomola.

Raision Kameroiden VUODEN PARHAAT Kesäkuussa Aulagalleriassa on esillä Raision Kamerat ry:n Näin näin -valokuvanäyttely, joka esittelee paikallisen kameraseuran osaamista parhaimmillaan. Näin näin -näyttely on läpileikkaus siitä, miten erilaiset kuvaajat näkevät elämän ja sen ihmeet. Koska aihe on väljä, myös esillä olevien kuvien kirjo on runsas. Kuvissa siirrytään ihmeellisestä luonnonvalosta studiovalojen välkkeeseen. Kuvia yhdistää kuitenkin se, että jokainen näyttelyyn valittu ruutu on ottajansa paras otos viimeisen vuoden ajalta.

Raision Kamerat ry on aktiivinen paikallisseura, joka on koonnut yhteen harrastajavalokuvaajia jo yli puoli vuosisataa. Seura kouluttaa ja yhdistää valokuvauksesta kiinnostuneita raisiolaisia. Seurassa on noin 60 jäsentä Raisiosta ja ympäristökunnista. www.sksl.fi/raision.kamerat Näin näin -näyttely on esillä Aulagalleriassa 2.–25. kesäkuuta.

Aulagalleria Kesäkuu: Raision Kamerat ry – valokuvia Heinäkuu: Sirpa Hiltunen – akvarelleja Elokuu: Maria Kajanki – akvarelleja

Vaski-kirjastojen e-kirjahyllyyn saadaan koko ajan lisää uusia suomenkielisiä romaaneja, nuortenkirjoja ja lasten kuvakirjoja. Valikoima laajenee, koska kirjastot ovat päässeet sopimukseen e-kirjoista suurten suomalaisten kustantamojen kanssa Isoista kustantajista Otava, WSOY ja Tammi ovat avanneet tarjontaansa kirjastoille. Ensimmäiset Otavan kotimaiset suosikkiromaanit ja käännöskirjat ovat jo lainattavissa. Kesälukemiseksi voi ladata vaikka Kjell Westön Kangastus 38:n tai Laila Hirvisaaren tiiliskiven Me, keisarinna. Käännöskirjojen tärppejä ovat Ian McEwanin Makeannälkä, Anne Tylerin Jää hyvästi ja Katarina Wennstamin Alfauros. Nuortenkirjailijoista Salla Simukan ja Tuija Lehtisen tuotantoa on tarjolla runsaasti. Maikki Harjanteen Minttu-kirjojakin voi lukea sähköisinä. Suomenkielisiä e-romaaneita kannattaa hakea verkkokirjaston etusivun yläosassa olevan laajennetun haun kautta www.vaskikirjastot.fi. Valitse alasvetovalikosta kategoriaksi kaunokirjallisuus, aineistolajivalikosta E-kirja ja kielivalikosta suomi. Sivun alaosan hae-komennolla pääset selaamaan tarjontaa. E-kirjojen lataamiseen tarvitset kirjastokortin ja nelinumeroisen tunnusluvun. Vaski-kirjastojen e-kirjakokoelmaan kuuluu jo lähes 2000 teosta. Tarjolla on kauno- ja tietokirjallisuutta, sarjakuvia ja verkosta ladattavia äänikirjoja. Lukemista ja kuunneltavaa löytyy kolmella kielellä ja kaiken ikäisille.

Vaski-kirjastojen e-kirjavalikoimaan pääset käsiksi myös osoitteessa www.vaskikirjastot.fi/ web/arena/e-aineistot

24

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

Kirjastosali, neuvonta p. (02) 434 3251, 044 797 1827


TEATTERILIPPUJA: Rakastettu Kvartetti Logomossa Kvartetti kertoo kolmesta oopperalaulajasta, jotka viettävät eläkepäiviään taiteilijoiden vanhainkodissa. Päivät kuluvat vitsaillen, vanhoja aikoja muistellen ja henkilökunnan kanssa nahistellen. Kolmikon rauha särkyy, kun vanhainkotiin saapuu heidän vanha kollegansa. Nelikkoa pyydetään tietenkin esittämään vanha bravuurinsa Verdin syntymäpäiväjuhlassa. Mutta miten harjoittelu sujuu kun yksi on päättänyt lopettaa laulamisen, toisella on muistin kanssa ongelmia eikä yhteistä käsitystä menneistä tapahtumista tunnu löytyvän?

Tuomas Parkkisen ohjaaman Kvartetin tähtinä näyttelevät Maija-Leena Soinne, Leena Takala, Ismo Kallio ja Risto Salmi. Näytös 26.9. Logomossa, varaus 18.8. mennessä Kvartetti esitetään pe 26.9. klo 19 Turun Kaupunginteatterin väistötiloissa Logomossa (Köydenpunojankatu 14). Liput: peruslippu 36 e ja eläkeläiset ja opiskelijat 33 e. Sitovat lippuvaraukset Yhteispalveluun 18.8. mennessä: p. 044 797 1463 tai sähköpostilla kirjasto@raisio.fi.

NÄYTTELYTILAA TARJOLLA

kirjaston kakkoskerroksen taidelainaamossa Taide- ja musiikkiosaston tiloissa toisessa kerroksessa on taidelainaamon näyttelytila, jossa on pidetty jo useita näyttelyitä. Esillä on ollut mm. Paula Ehrmannin Michael Monroe -maalauksia, Petri Kipinän musiikkiaiheisia valokuvia sekä Raision Kameroiden ja Naantalin Seudun Valokuvaajien valokuvia. Kesän ajan taidelainaamossa on esillä valokuvaaja Vesa Hannukselan valokuvanäyttely Old Merry, Chuck Berry – rock´n´roll -pioneeri Ruisrockissa vuonna 1976. Chuck Berry Ruisrockissa 1976. Kuva: Vesa Hannuksela.

Taidelainaamon näyttelytilaa voi tiedustella musiikki- ja taideosastolta. Henkilökunta valitsee näytteilleasettajat. Kirjastoon 1988 perustetussa taidelainaamossa on lähes 150 lainattavaa taulua, joista suurin osa on nimekkäiden kotimaisten taiteilijoiden grafiikkateoksia. Taulujen laina-aika on kaksi kuukautta ja niiden lainaaminen on maksutonta. Toiseen kerrokseen pääsee myös hissillä. Tervetuloa!

KALAJUTTU KASVAA KOKO KESÄN! Koululaisten lukukampanja on tänä kesänä Kalajuttu. Raisiossa kampanja alkaa kesäloman ensimmäisenä päivänä ja kalasaalista kasvatetaan elokuun loppuun asti. Kalajutun juoni on tässä: kirjastosta saa lomakkeita, joihin merkitään kolmen luetun kirjan tiedot. Kun lappu palautetaan kirjastoon, tiskiltä saa paperisen kalan, joka kiinnitetään lastenosaston seinällä olevaan verkkoon. Kalajuttu kasvaa koko kesän ajan Raision kirjastossa! Verkon saalista kasvattaneita lapsia palkitaan syksyllä kirjapalkinnoilla. Kampanjassa ovat mukana kaikki Varsinais-Suomen kirjastot. Kirjastot voivat toteuttaa sitä hiukan eri tavoin, mutta Kalajutun perusidea on kaikkialla sama. Kysy kesämökkikuntasi kirjastosta tarkennusta Kalajuttuun!

KESÄN AUKIOLOAJAT 1.–25.6. ma–to klo 10–19 pe klo 10–16 to 19.6. klo 10–16 (aatonaatto) pe 20.6. suljettu (juhannusaatto) 26.–30.6. suljettu (lomautus) 1.7.–8.8. ma–to klo 12–19 pe klo 10–16 11.–31.8. ma–to klo 10–19 pe klo 10–16 Kesäviikonloppuisin kirjasto on suljettu.

Musiikkiosasto p. (02) 434 3255, 044 797 1676 | Lehtiosasto ja yhteispalvelupiste p. (02)RAISIO 434 3443, 044 797 1463 TIEDOTTAA 3 | 2014

25


Lapset ja nuoret kokokoontuivat kaupungintalolle keskustelemaan Raisioon toivomistaan uudistuksista vuosittaisessa parlamentissa.

LASTEN JA NUORTEN ÄÄNI saatiin kuuluviin parlamentissa Raision lasten ja nuorten parlamentti kokoontui keskiviikkona 2. huhtikuuta Raision kaupungintalon valtuustosalissa. Tilaisuudessa pohdittiin etenkin raisiolaisten lasten viihtyvyyden kehittämistä koulussa ja vapaa-ajalla. Parlamentti kokoontui ensimmäisen kerran keväällä 2010 mahdollistaakseen nuorten vaikuttamisen kunnan asioihin. Näin kunnan päättäjät ja eri alojen asiantuntijat saavat kuulla nuorten mietteitä ja vastata esitettyihin kysymyksiin. Kokoukseen osallistuivat Raision alakoulujen, Vaisaaren koulun, lukion, ammattikoulun ja kauppaopiston edustajat. Raision lukion oppilaskunnan puheenjohtaja Joona Haapalaisen avattua tilaisuus aloitti kaupunginjohtaja Ari Korhonen

oman puheenvuoronsa. Korhonen kertoi kaupungintalolla tehtävistä päätöksistä, sekä avasi nuorille ajankohtaisia asioita, kuten Raision kaupungin taloustilannetta. Lyhyen puheen jälkeen koitti lasten vuoro. Ihalan koulun edustajat aloittivat kertomalla viime vuonna toivomansa uudistukset sekä toteutuivatko ne vai eivät. Kaikkien koulujen toiveet olivat suurinpiirtein samanlaisia. Ehdotukset olivat olleet enimmäkseen vapaa-aikaan liittyviä, kuten lisää urheilupaikkoja sekä siistimpi lähiympäristö. Toteutuneista toiveista erityisesti Ihalan tekonurmi sai paljon kiitosta sen suuren suosion takia. Tämän vuoden toiveet noudattivat samaa linjaa aiempien kanssa, varsinkin liikuntamahdollisuudet, kouluruoka

VANHEMMAT ERONNEET?

Eroryhmä 10–12-vuotiaille kesäkuussa Raision perheneuvola järjestää ryhmän 10–12-vuotiaille lapsille, joiden vanhemmat ovat eronneet. Ryhmässä jaetaan kokemuksia erosta mm. juttelemalla, pelaamalla, leikkimällä ja askartelemalla. Ryhmä kokoontuu kahtena päivänä eli 4.–5.6. Raision perheneuvolassa (Kirkkotie 10). Päivät alkavat klo 8.30 ja päättyvät klo 15.30. Ensimmäisen päivän aluksi ja toisen päivän lopuksi on yhteinen hetki lasten ja vanhempien kanssa. Muun ajan lapset ovat yhdessä ohjaajien kanssa.

26

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

Ryhmän ohjaajina ovat perheneuvolan psykologi Olli Poutiainen ja sosiaalityöntekijä Riikka Koskela. Ohjaajat tapaavat jokaisen lapsen ja vanhemman/vanhemmat henkilökohtaisesti ennen ryhmän alkamista sekä ryhmän päätyttyä. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Olli Poutiainen, p. 044 797 1682 tai olli.poutiainen@raisio.fi Riikka Koskela, p. 044 797 1518 tai riikka.koskela@raisio.fi

Ihalan koulun oppilaskunnan puheenjohtaja Silja Kosonen haluaisi lisää liikuntapaikkoja, erityisesti jalkapallokentän.

ja joukkoliikenne puhuttivat osallistujien keskuudessa. Parlamentti saattaa myös kokea muutoksia, sillä on suunnitteilla että tilaisuus järjestettäisiin kahdesti vuodessa, syksyllä ja keväällä. Lisäksi on mahdollista, että tulevina vuosina kootaan oppilaiden työryhmät mukaan työstämään hankkeita konkreettisesti. Kaupunginjohtaja Ari Korhonen oli tyytyväinen nuorten panokseen kaupungin kehittämisessä. – Yhteisöllistä meininkiä tarvitaan jotta asiat saadaan etenemään, Korhonen kannustaa. Johanna Elomaa Kirjoittaja ja kuvaaja on Vaisaaren koulun Mediamylly-oppilas


NUORISOPALVELUT KESÄN POIKKEAVAT AUKIOLOT 26.–27.6. vain puhelinpalvelu klo 9–16 30.6.–1.8. suljettu 4.–8.8. avoinna ma–to klo 12–16 ja pe klo 10–16

NuoLi-palvelupiste (Kirjastotalo, Eeronkuja 2) avoinna ma-to klo 10-19, pe klo 10-16 nuorisopalvelut@raisio.fi p. 044 797 2217 www.raisio.fi/nuoret www.pointti.info Facebook: Raision kaupungin nuorisopalvelut

RINÄT TORIPÖ 14.6. ina lauanta ja usiikkia m ä ä v ä l E vaa muuta ki lla ori Raision t

KERHO

T JA N KESÄT UOKKARIT Toimin AUOL LA ta alettua alkaa jälleen , viime koul ensimm istään syy ujen sku äisellä viikoll un Seuraa a. ilmoitt elua! NUOR TEN TY ÖP Käsity AJAT KESÄL öpaja OMAL 30. LA Puutyö paja 2 6.–6.8. 3.6.–3 .8.

NUORTEN OMA YSTÄVYYSKAUPUNKIVIERAILU SAKSAN ELMSHORNIIN 1.–5.8.

NUORISOTILOJEN käyttövuorot ajalle 1.9.2014–31.5.2015 Nuorisotilojen käyttövuorot ajalle 1.9.2014–31.5.2015 ovat haettavana pe 13.6. mennessä. Hakulomake on saatavissa nuorisopalveluista sekä kaupungin verkkopalvelusta www.raisio.fi/nuoret > Nuorisotilat. Kauden 2013–2014 vuorot nuorisotiloissa päättyvät 31.5.2014. Tilojen avaimet tulee kevään viimeisen käyttövuoron jälkeen palauttaa takaisin nuorisopalveluihin. Kesäajan käyttövuoroja voi erikseen varata NuoLi-palvelupisteestä puh. 044 797 2217.

KESÄRANNAN LEIRIKESKUKSEN käyttövuorot ajalle 1.10.2014–30.4.2015 Kesärannan leirikeskuksen käyttövuorot ajalle 1.10.2014–30.4.2015 ovat haettavana pe 13.6. mennessä. Hakulomake on saatavissa nuorisopalveluista sekä kaupungin verkkopalvelusta www.raisio.fi/ nuoret > Kesärannan leirikeskus.

Sinä 12–17-vuotias raisiolainen nuori – lähde mukaan mielenkiintoiselle reissulle kivassa porukassa. Matkamaksu 350 euroa (sis. lennot, majoituksen, ruokailut, ohjelman). Mukaan mahtuu 13 nuorta ilmoittautumisjärjestyksessä.

PURJEHDUSSEIKKAILU 7.–10.8. yli 10-vuotiaille Lähde mukaan neljän päivän seikkailulle eteläiselle saaristomerelle M/aux Inga-Lillillä. Koe Korpoström, Nötö, Vänö, Utö, Hiittinen & Kasnäs. Retkimaksu 200 euroa. Paikkoja on rajoitetusti – ilmoittaudu heti!

RUMPULEIRIT 7–18-vuotiaille 2.–6.6. ja 9.–13.6. Mahittulassa Viiden päivän aikana käydään läpi tehokkaasti ja mukavasti rumpujensoiton perusteet. Rumpuleiri sopii vasta-alkajille sekä jo hieman pidemmälle ehtineille rumpujen soitosta kiinnostuneille. Osallistumismaksu 60 e (5 pv). Lisätietoja ja ilmoittautumiset: markku.tuomi@filli.fi

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

27


LIIKUNTAPALVELUT

Raision kaupungin liikuntapalvelut palvelee NuoLi-palvelupisteessä (Kirjastotalo, Eeronkuja 2) ma–to klo 10–19 ja pe klo 10–16 puh. 044 797 2217 liikuntapalvelut@raisio.fi www.raisio.fi/liikunta Kesäajan poikkeavat aukiolot 26.–27.6. vain puhelinpalvelu klo 9–16 30.6.–1.8. suljettu 4.–8.8. avoinna ma–to 12–16 ja pe 10–16

KERTTULAN LIIKUNTAHALLI Kisakatu 4, p. (02) 434 3364, kerttulan.liikuntahalli@raisio.fi Kesän aukioloajat ovat nähtävissä liikuntatilojen sähköisessä ajanvarausohjelmassa osoitteessa www.raisio.fi/liikunta sekä Kerttulan liikuntahallin ilmoitustauluilla ja ulko-ovella. SULKAPALLOA KERTTULAN LIIKUNTAHALLISSA Kerttulan liikuntahallissa on vapaita sulkapallovuoroja. Ota yhtyettä ja kysy lisätietoja p. (02) 434 3364 tai kerttulan.liikuntahalli@ raisio.fi.

URHEILU- JA PALLOKENTÄT

KÄVELYT JA PYÖRÄILYT

Käyttövaraukset, viivoitukset, kunnossapito ym. p. 040 826 1020

Raision Nivelkerhon kevään viimeinen sauvakävely on ke 28.5. Lähtö Tasalan aukiolta klo 10, josta kimppakyydeillä Ruissalon Honkapirtille. Kävelyn lopuksi kahvittelemme Honkapirtin kahviossa. Aloitamme kesäloman ja kävelyt jatkuvat ke 3.9. Lisätietoja puh. 0400 573 846.

TENNISKENTÄT Kerttulan urheilukeskuksen massapintaiset tenniskentät ovat avoinna 5.5.–14.9. joka päivä klo 9–22. Tuntimaksu 8 euroa. Varaukset: www.netti.fi/itkhalli/rut. Vakiovuorojen varaus: Rauno Kiiveri, p. 040 583 6558 Järj. Liikuntapalvelut ja Raision Urheilijat ry:n tennisjaosto AIKUISTEN HARRASTEPESISTÄ 6.5.–17.6. ja 8.7.–26.8. Seka-Pesistä pelataan Vaisaaren koulun kentällä tiistaisin klo 18–19.30. Iloista ja mukavaa kunto- ja terveysliikuntaa koulutettujen vetäjien ohjauksessa. Sisältää harjoittelua ja pelaamista. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: varsinais-suomenpesis.fi/harrastepesis

28

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

Sauvakävely ti 27.5. klo 10 Luontotarha Lumikko, Hulvelankatu 35. Kesätauon jälkeen kävelyt jatkuvat ti 19.8. klo 10 Tasalan aukiolta. Pyöräily ma 26.5. klo 18 lähtöpaikkana Kerttulan liikuntahalli, kesto 1,5–2 tuntia. Vauhti säädellään koko ryhmälle sopivaksi. Toiminta jatkuu taas elokuussa 18.8. Seuraa tiedottelua: www.raisio.fi/liikunta tai www.raisionrinkka.fi Järj. Raision Rinkka ry.


www.raisio.fi/liikunta

70+ JA 65+ -LIIKUNTAKORTIT 70+ ja 65+ -liikuntakorttien tarkoituksena on innostaa omatoimiseen liikunnan harrastamiseen. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta tukee liikkumis- ja toimintakykyä ja siten edistää ikäihmisten hyvinvointia. Liikuntakortin ovat oikeutettuja lunastamaan 70 ja 65 vuotta täyttäneet raisiolaiset. Kortteja myydään uintikeskus Ulpukan kassalla. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi. Hinnat 1.8.2014 alkaen: 70+ kortti 40 euroa/vuosi ja 65+ kortti 60 euroa/ vuosi. Kortit ovat voimassa vuoden ostopäivästä eteenpäin. Kortti on sähköisesti ladattava ja sen lunastushinta on 5 euroa.

• Kortilla pääsee uimaan uintikeskus Ulpukkaan sekä harjoittelemaan itsenäisesti Ulpukan kuntosalille arkipäivisin klo 14 saakka. • Liikuntakortti on tarkoitettu vain omatoimiseen harjoitteluun eikä sisällä ohjattuja palveluja. Käyttöoikeus on kerran päivässä. • Liikuntakortti on henkilökohtainen, sitä ei voi luovuttaa toisen henkilön käyttöön. • Kaupunki ei lunasta korttia takaisin.

Innostu liikkumaan!

Kerää lisää pyöräilykilometrejä

VARSINAIS-SUOMEN HAASTEPYÖRÄILY JATKUU JUHANNUKSEEN Lounais-Suomen Liikunta- ja Urheilu ry. sekä Raision liikuntapalvelut haastaa sinut tutustumaan kotikuntaasi pyöräillen. Yhden kirjauksen saat pyöräilemällä 10 kilometrin matkan. Raision alueella olevien kirjauslaatikoiden sijainnit löydät osoitteesta www. raisio.fi/liikunta. Kirjauksen voit tehdä myös osoitteessa www.liiku.fi/haastepyöräily. Kaikkien kirjauksensa tehneiden kesken arvotaan tuotepalkintoja. Kypärä päähän ja polkimet rullaamaan!

LIIKKEELLÄ KESÄLLÄKIN: LÄHDE LUONTOON! Raision kirjastotalon aulassa liikuntapalveluiden NuoLi-palvelupisteen luona on esillä Raision ja lähialueiden luontoreittien, -polkujen sekä pyöräilyreittien esittely ja tietoa kesän ulkoilutapahtumista ja -mahdollisuuksista. Tule hakemaan vinkkejä kesäliikuntaan ja lähde nauttimaan kesäluonnosta.

RAISIO TIEDOTTAA 3 | 2014

29


Seuraa ilmoitteluamme kesän aukioloajoista Ulpukan nettisivuilta www.raisio.fi/ulpukka sekä ilmoitustaulultamme. Aamuvesijumppaa 2.–27.6. välisenä aikana ma–ti ke to–pe

klo 7–7.30 klo 16.15–16.45 klo 7–7.30

Vesijumppaan pääset normaalilla sisäänpääsymaksulla + 2,50 e (vesiliikuntamaksu). Lasten kesän uimakoulut Ilmoittautumiset sähköisesti www.raisio.fi/ulpukka Perusmaksut Aikuiset 4 e (aamuisin) | 4,50 e (päivisin) | 6 e (iltaisin ja viikonloppuisin) Lapset 0–4-vuotiaat ilmaiseksi | 5–17-vuotiaat 3 e Perheuinti (raisiolaiset) 12 e (päivisin) | 15 e (iltaisin ja viikonloppuisin)

Raisio voittoon Ui kesäksi kuntoon -kampanjassa! 1.-31.3. järjestetyssä valtakunnallisessa Ui kesäksi kuntoon -kampanjassa oli mukana 99 uimahallia ja lähes 19 000 liikkujaa. 1. Raision Uintikeskus Ulpukka - 540 osallistujaa, 1798 km, 640 970 min - suhdeluku: 56,62 2. Uintikeskus VesiVeijari (Kokkola) - 1063 osallistujaa, 1513 km, 198 500 min - suhdeluku: 17,77 3. Rauman uimahalli - 582 osallistujaa, 1480 km, 129 400 min - suhdeluku: 16,76 Raision sarjatulokset (kolme parasta) Vesijuoksu: 1. Arto Jalava 1600 min 2. Mirja Karppinen 1560 min 3. Eino Pulkkinen 1440 min

1.8. alkaen 65+ ja 70+ -liikuntakortit 65+ (60 e/vuosi) ja 70+ (40 e/vuosi). Kortin lunastushinta 5 e. Lisätietoa liikuntakorteista sivulla 29.

Uinti:

1. Jouni Hakala 133 000 m 2. Anniina Ukkonen 85 100 m 3. Kerttu Puntala 81 000 m

Uintimaksu sisältää myös kuntosalin käytön.

Kiitokset ja onnittelut kaikille osallistuneille!

VESILIIKUNTAA

Raisiossa 40 vuotta!

Eeronkuja 5, Raisio www.raisio.fi/ulpukka

Lippukassa (02) 434 3360, 044 797 1681 Uinninvalvonta (02) 434 3363, 044 797 1664


Julkinen tiedote jokaiseen jakelupisteeseen

Raision kaupungin päivystysnumeroita TERVEYSKESKUKSEN PÄIVYSTYS Hoidon tarpeen arvointi ja ajanvaraus ma–pe klo 8–15.30 p. (02) 434 3171, (02) 434 3183 ja (02) 434 3195 ma–pe klo 15.30–16 p. 02 434 3180 Virka-ajan ulkopuolinen päivystys arkisin klo 16–8, viikonloppuisin ja juhlapyhinä Turun alueen yhteispäivystyksessä (Tyks T-sairaala, Savitehtaankatu 1, Turku) Keskitetty puhelinneuvonta p. (02) 313 8800 Lisätietoa: www.tyks.fi/paivystys LASTENSUOJELUPÄIVYSTYS ma–to klo 8.15–16 ja pe klo 8.15–15 p. 044 797 1457 Virka-aikapäivystyksen jälkeen ja viikonloppuisin hätäkeskuksen kautta (p. 112) yhteys seudulliseen sosiaalipäivystykseen

ELÄINLÄÄKÄRIPÄIVYSTYS Arkisin klo 16–8 ja viikonloppuisin perjantaista klo 16 alkaen maanantaiaamuun klo 8 Pieneläinpäivystys p. 0600 124 44 Pieneläinklinikka Tuhatjalka (Läntinen Pitkäkatu 17, Turku) Hyötyeläinpäivystys p. 0600 0 41451 KAUPUNGIN KIINTEISTÖJEN PÄIVYSTYS virka-aikana p. 0400 543 720 virka-ajan ulkopuolella p. 040 841 3173 VESI- JA VIEMÄRIHUOLLON PÄIVYSTYS virka-aikana p. 040 527 9755 virka-ajan ulkopuolella p. 0400 530 917

Raision kaupungin sähköinen puhelinluettelo: www.raisio.fi/puhelinluettelo

Raision kaupungin kesätauko 30.6.–1.8. aiheuttaa muutoksia palveluihin. Lue lisää s. 14. Kaupungin puhelinvaihde palvelee koko kesän ma–pe klo 8.15–15 numerossa (02) 434 3111.

Käyntiosoite: Nallinkatu 2 Postiosoite: PL 100, 21201 Raisio Puh. (02) 434 3111 (vaihde) Fax: (02) 435 4382 raision.kaupunki@raisio.fi

www.raisio.fi Raisio-kanava (kaapeliverkossa kanavapaikalla 76) www.facebook.com/Raisionkaupunki | www.issuu.com/raisio

Raisio Tiedottaa -lehti 3/2014  

Raision kaupungin tiedotuslehti (23.5.2014)

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you