Page 1

RÀDIO BERGA 107.6

CALENDARI

2013

BERGA EN BLANC I NEGRE Fotografies del fons de

Josep Pons i Tubau


Tot l’equip de Ràdio Berga us desitja un feliç 2013 Ja fa sis anys que tots els berguedans i berguedanes passem les pàgines del nostre calendari particular fixant-nos en la nostra història, en el nostre art i en la nostra manera pròpia de viure el pas del temps. Aquest calendari és una iniciativa de Bífidus Produccions, l’empresa que gestiona Ràdio Berga, i no es podria fer sense la col·laboració dels fotògrafs, de l’Arxiu Comarcal del Berguedà i dels anunciants. I és una mostra més que Bífidus Produccions, en els anys de gestió de Ràdio Berga, ha anat més enllà de les seves obligacions, i s’ha acostat a la ciutadania amb iniciatives com aquest calendari, que ja s’ha convertit en una tradició. Que en gaudiu molts anys més.

RÀDIO BERGA

107.6

Josep Pons i Tubau


Xavier Pedrals i Costa Director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà

Josep Pons i Tubau, la mirada lliure de la vida quotidiana L’autor de les fotografies del calendari de Ràdio Berga del 2013 és un home que va sempre amb la càmera a la butxaca. Fa unes fotografies molt humanes, plenes de persones que capta a l’atzar i que retrata amb un gran sentit de la composició. Es considera amateur perquè així conserva la llibertat creativa, però ha guanyat premis i distincions com a fotògraf dins i fora del Berguedà. Aquí presentem una selecció d’imatges berguedanes sobretot de les dècades dels 50 i 60. Aquest calendari és una iniciativa de:

Amb la col·laboració de:

J

osep Pons i Tubau va néixer a la plaça Viladomat de la ciutat de Berga el 25 de novembre de 1929. Afeccionat a la fotografia des de la seva adolescència, als 14 anys ja compartia càmera per prendre les seves fotografies. El primer aparell de la seva propietat va ser una Fotex de baquelita negra. Encara que féu algunes incursions esporàdiques a la fotografia professional: fotos de carnet, de naixement, reportatges de casaments i d’altres celebracions, es defineix com a amateur i opina que aquesta condició li permet una llibertat creativa molt més àmplia. Es considera autodidacte, encara que ha recorregut sovint a lectures concretes i a consells específics d’altres fotògrafs. Ha participat en les activitats vinculades a la fotografia realitzades a Berga, especialment en l’activíssima Agrupació Fotogràfica, de la qual és el membre de més edat i de la qual valora molt l’aprenentatge i l’ambient que ha sabut desvetllar. Reconeix que per l’experiència, l’entorn i les possibilitats és en l’actualitat quan més gaudeix de la fotografia, i també el moment en què se sent més creatiu. Ha realitzat exposicions a Berga i en altres llocs de la comarca i ha guanyat premis i distincions en força concursos fotogràfics, també fora del Berguedà, entre els quals destaca el premi que va rebre de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. També ha

participat en certàmens arreu del món. Algunes de les seves fotografies en estat publicades, sovint en vinculació amb els premis obtinguts. No s’ha especialitzat. Bàsicament esteticista, ha conreat diversos camps i s’ha interessat per temes ben diferents, però té predilecció per fotos costumistes i per les festes populars, la Patum sobretot. També ha explorat la macrofotografia, un camp on, a part de la creativitat, compta molt la tècnica, un dels aspectes que l’apassiona. La fotografia és per a ell un escapament, una passió i una teràpia. Fidel al blanc i negre Es manté fidel al blanc i negre, que gaudeix revelant i manipulant ell mateix i prefereix per a determinats temes. Opta, però, pel color en els seus muntatges audiovisuals, generalment documentals que reflecteixen els seus interessos: el romànic, Egipte, Tailàndia, l’Índia, etc. Mai no va connectar amb el pictorialisme, tendència predominant en la postguerra que imitava les pautes visuals, l’acabat de la imatge i els plantejaments estètics de la pintura impressionista. Entre els fotògrafs actuals, li agraden les obres de Santi Viladrich, Targarona i Txema Salvans. També li van agradar en el seu moment Cartier-Bresson, Català-Roca o Eugeni Forcano. Sap reconèixer la qualitat independent de la temàtica, i admira, per exemple, l’extraordinària

qualitat d’en Mapplethorpe, tot i que se sent lluny del que anomena en general “les avantguardes”. Fotogràficament, cal emmarcar la temàtica de la seva obra en la quotidianitat, entesa no com part del seu món professional, explícitament exclòs, sinó de la societat que l’envolta, i amb preferència per aquells aspectes tradicionals que l’evolució perilla de fer desaparèixer i que són els que vol compartir i comunicar als que veuen les seves fotografies. Una altra característica de les seves imatges és la humanitat: gairebé sempre hi ha persones a la seva obra, i excel·leix en aquells personatges, potser sense una rellevància especial, però no anònims, que són la majoria dels que ens envolten, i dels quals pot explicar, invariablement, una història. Cal destacar també el seu instint visual, unes composicions intuïtives molt ajustades, pràcticament sense espai en els marges, talment com si les fotografies haguessin de “vessar” i transcendir el paper, i sempre asimètriques. El món que reflecteixen és plàcid, d’un temps lent i transparent, i en el qual fins i tot les escenes de feina gaudeixen d’un moviment limitat, lluny de l’estrès. Pons és un observador atent d’aquesta part de la realitat, però a través de les seves fotografies no s’hi implica, només en reté per al record i el gaudi els aspectes que estèticament li plauen.


Gener Les nevades del 1962 El Nadal del 1962, tot el país va quedar colgat de neu. Les d’aquell any van ser les nevades més generoses que es recorden i van deixar ciutats senceres col·lapsades. A Barcelona, es van acumular gruixos de 60 cm. I, a Berga, encara més. Al Vall, a la zona de l’antiga fàbrica de l’Asensi, Josep Pons va captar aquesta estampa, d’un home amb cavall i carro intentant moure’s sobre la manta blanca.

Serveis de gasoils a domicili T. 93 837 23 86 M. 669 127 231

7 14 21 28 St. Raimon

St. Fèlix de N.

Sta. Agnès

St. Tomàs d’Aquino

1 2 3 4 5 6 8 9 10 11 12 13 15 16 17 18 19 20 22 23 24 25 26 27 29 30 31 Sta. Maria Any Nou

St. Gregori

St. Daniel

St. Ricobert

St. Telesfor Cavalcada de Reis

Epifania del Senyor Dia de Reis

St. Sever

St. Eulogi

St. Nicanor

St. Higini

St. Arcadi

St. Hilari

St. Maur

St. Marcel

St. Antoni Abat

Sta. Prisca

St. Màrius

St. Sebastià

St. Ildefons St. Francesc de Sales

Sta. Elvira

St. Timoteu

Sta. Àngela de Mèrici

St. Vicenç

St. Pere Nolasc

Sta. Marina

St. Joan Bosco

Crta. de Ripoll, 2. Borredà T. 93 823 90 60


Febrer Fum blanc a la plaça Cada Corpus, la plaça de Sant Pere s’omple d’un fum, el del foc de la Patum. I un altre fum, la pols blanca de la farina, surt de la mateixa plaça en direcció cap al cel el mes de febrer, amb la celebració del Carnestoltes. Reviscolat gràcies a la Bauma dels Encantats la dècada dels 80, el Carnaval berguedà té un acte ben genuí: la guerra de la farina entre carlins i liberals que ja s’ha instaurat com una tradició.

Serveis de gasoils a domicili T. 93 837 23 86 M. 669 127 231

4 5 6 11 12 13 18 19 20 25 26 27

1 2 3 7 8 9 10 14 15 16 17 21 22 23 24 28 St. Cecili

Presentació Senyor

St. Blai

St. Andreu C.

Sta. Àgata

Sta. Dorotea

St. Ricard Dijous llarder

St. Geroni

Sta. Apol·lònia Carnestoltes

Sta. Escolàstica Carnestoltes

M. D. de Lourdes

Sta. Eulàlia

St. Benigne Dimecres de cendra

St. Valentí

St. Faustí

St. Julià

St. Ròmul

St. Simeó

St. Gabí

St. Nemesi

St. Pere Damà

Sta. Elionor

St. Policarp

St. Sergi

St. Claudi

St. Nèstor

St. Basili

St. Romà

Crta. de Ripoll, 2. Borredà T. 93 823 90 60


Març Política, religió i Rams Durant el franquisme, les autoritats locals no faltaven a les celebracions religioses. El diumenge de Rams, es feia una processó que sortia de l’església per la plaça Maragall i hi tornava per la de Sant Pere. A l’esquerra de la foto, darrere del capellà, hi podem veure l’alcalde Noguera, acompanyat d’altres càrrecs i persones de confiança, com el seu secretari, Santiago Santandreu (amb bigoti, a la dreta).

Serveis de gasoils a domicili T. 93 837 23 86 M. 669 127 231

4 5 6 7 11 12 13 14 18 19 20 21 25 26 27 28 St. Casimir

M. D. d’Àfrica

St. Oleguer

Sta. Perpètua

St. Eulogi

St. Teòfanes

St. Roderic

Sta. Matilde

St. Ciril

St. Josep

St. Ambrós de Siena

St. Filemó

Sta. Dula

St. Brauli

St. Rupert

St. Castor

1 2 3 8 9 10 15 16 17 22 23 24 29 30 31 St. Rossend

St. Lluci

St. Emeteri

St. Joan de Déu

St. Pacià

St. Simplici

Sta. Madrona

St. Agapit

St. Patrici

St. Zacaries

St. Josep Oriol

St. Agapit Rams

St. Eustaci Divendres Sant

St. Quirí

St. Amadeu Pasqua

Crta. de Ripoll, 2. Borredà T. 93 823 90 60


Abril Jugant a bales a la plaça Les fotografies de Josep Pons destaquen sobretot per la humanitat: hi apareixen gairebé sempre persones pròximes, veïns de Berga, fent accions ben quotidianes. Això és possible perquè Pons porta sempre la càmera a sobre, a l’espera de trobar-se amb alguna escena digna de ser retratada, com la d’aquests nens que juguen a bales a les escales de la plaça de Sant Pere, el febrer del 1959.

Serveis de gasoils a domicili T. 93 837 23 86 M. 669 127 231

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30

St. Venanci St. Francesc de Paula Dilluns de Pasqua

St. Ricard

St. Benet

St. Vicenç Ferrer

Epifania del Senyor

St. Joan Baptista

St. Dionís

Sta. Casilda

St. Ezequiel

St. Estanislao

St. Juli I

St. Hermenengild

St. Lambert

Sta. Anastàsia

St. Toribi

St. Robert

St. Eleuteri

St. Teòfil

St. Teodor

St. Anselm Bisbe

St. Caius

St. Jordi

St. Fidel

St. Marc Vot de poble a Queralt

Sta. Engràcia

M. D. de Montserrat

St. Prudenci

Sta. Caterina

St. Pius V

Crta. de Ripoll, 2. Borredà T. 93 823 90 60


Maig El repartidor de la llet De camí cap a la feina, al garatge Olímpia del carrer del Roser, Josep Pons passava cada dia per la Ronda Moreta, popularment coneguda com La Canya. I sempre s’hi trobava un repartidor de llet. Un dia, li va demanar que s’aturés un moment per fer-li una fotografia, i cofoi com estava, el repartidor fins i tot va aixecar una mica la lona del seu carro, perquè s’apreciés millor el vehicle i el carregament.

Serveis de gasoils a domicili T. 93 837 23 86 M. 669 127 231

6 7 13 14 20 21 27 28

1 2 3 4 5 8 9 10 11 12 15 16 17 18 19 22 23 24 25 26 29 30 31 St. Josep Obrer Fira de Maig

M. D. d’Araceli

St. Felip

St. Silvà

St. Teodeor

St. Eladi

St.Geronci

St. Joan d’Àvila

St. Anastasi

St. Pancràs Surt el Tabal

St. Isidre

St. Honorat

St. Pasqual Patum c. Pietat

St. Pròsper Patum c. Pietat

Beat Francesc Coll Patum c. Pietat

Sta. M. Magdalena Concert de Patum

St. Felip Neri Quatre Fuets

St. Domènec

St. August

M. D. de Fàtima

St. Maties

St. Bernadi

St. Secundí

Sta. J. de Vedruna

St. Desideri

Sta. Susanna

St. Agustí

St. Germà Patum Llar Sta. M.de Queralt

St. Màxim Patum

St. Ferran Patum

Sta. Peronella Patum infantil

Crta. de Ripoll, 2. Borredà T. 93 823 90 60


Juny Del Negre al Cafè Barcelonès Hi va haver una època en què Cal Negre es deia Cafè Barcelonès. Llavors, el 1954, el bar ja era tota una institució i un punt de trobada per a desenes de berguedans. Els quatre gegants de la Patum, en la passada del dimecres de Corpus, hi feien parada. Ara seria difícil fer una foto així, amb els gegants tan junts, l’un darrere l’altre, per la gentada que hi ha sempre i la separació que acaben agafant.

Serveis de gasoils a domicili T. 93 837 23 86 M. 669 127 231

3 4 5 6 7 10 11 12 13 14 17 18 19 20 21 24 25 26 27 28

1 2 8 9 15 16 22 23 29 30 St. Justí Patum

St. Eugeni Patum

St. Salustià

St. Efrem

St. Abraham

St. Quirze

St. Domènec Festiu local

St. Alexandre

St. Bonifaci

St. Norbert

Sta. Sabrina

M. D. de Fàtima

Sta. Alícia

St. Onofre

St. Antoni de Pàdua

Sta. Digna

St. Bernadi

Sta. Martina

Sta. Aurora

St. Silveri

St. Lluis Gonzaga

St. Paulí de Nola

St. Lluis Gonzaga

St. Joan

St. Guillem

St. David

St. Ciril

St. Ireneu

St. Pere i st. Pau

St. Marçal

Crta. de Ripoll, 2. Borredà T. 93 823 90 60


Juliol Al Vall, a prendre la fresca La història comercial és una part de la nostra història ciutadana, i una màquina de fabricar nostàlgies. Recordem els racons de Berga per les botigues que hi havia i per les que trobem a faltar. Per això, aquesta foto farà reviure moltes memòries: la barberia, el bar Torrents i la bodega de vins Pujol poblaven les voltes del Vall l’any 1958, quan aquests dos berguedans es van asseure al banc a prendre la fresca.

Serveis de gasoils a domicili T. 93 837 23 86 M. 669 127 231

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 St. Aaron

St. Just

St. Tomàs

St. Laureà

St. Miquel dels Sants

St. Isaïes Goretti

St. Fermí

St. Adrià

Sta. Anatòlia

St. Cristòfol

St. Benet

Sta. Marciana

St. Enric

St. Camil de Lelis

St. Bonaventura

M. D. del Carme

St. Aleix

St. Frederic

Sta. Justa

St. Elies

St. Daniel Aplec del Pi

Sta. M. Magdalena

Sta. Brígida

St. Víctor

St. Jaume

St. Joaquim Sta. Anna

St. Cugat Festa dels Elois

St. Nazari Festa dels Elois

Sta. Marta

St. Abel

St. Ignasi

Crta. de Ripoll, 2. Borredà T. 93 823 90 60


Agost La casa més enigmàtica Cal Sarraís no és cap palau, sinó una casa noble del segle XVIII, com tantes d’altres hi ha al barri vell de Berga. Però l’enorme col·lecció d’antiguitats que s’hi guarda ha fet sempre que sigui un indret enigmàtic per tots els que hi passen per davant i veuen una armadura darrere de les reixes. Aliens a la història de la casa, un home i una dona conversaven tranquil·lament al carrer Buxadé, l’any 1959.

Serveis de gasoils a domicili T. 93 837 23 86 M. 669 127 231

5 6 7 12 13 14 19 20 21 26 27 28

1 2 3 4 8 9 10 11 15 16 17 18 22 23 24 25 29 30 31 St. Feliu

M. D. dels Àngels

Sta. Lídia

Sta. Perpètua

M. D. de les Neus

St. Salvador

St. Gaietà

St. Domènec de G.

St. Romà

St. Llorenç

Sta. Clara

Sta. Hilària

St. Hipòlit

St. Eusebi

Assumpció de Maria

St. Roc

St. Jacint

St. Agapit

St. Magí

St. Samuel

St. Pius X

St. Timoteu

Sta. Rosa de Lima

St. Bartomeu

St. Genís

St. Ceferí

Sta. Mònica

St. Agusti

Sta. Sabina

St. Fèlix

St. Ramon

Crta. de Ripoll, 2. Borredà T. 93 823 90 60


Setembre Els escolans de la parròquia Josep Pons amb prou feines ha fet reportatges de celebracions privades, com sí que han fet molts altres fotògrafs professionals. Però un cop, l’any 1960, va anar a tirar fotos a un bateig que es va celebrar a l’església de la plaça de Sant Pere. Abans d’iniciar-se la cerimònia, va treure el cap a les escales, i es va trobar aquest parell d’escolanets, que esperaven impacients l’arribada de la família.

2 3 4 5 6 7 9 10 11 12 13 14 16 17 18 19 20 21 23 24 25 26 27 28 30 St. Antolí

St. Gregori

Sta. Rosalia

Sta. Obdúlia

St. Zacaries

Sta. Regina

M. D. Trobades Gala de Queralt

M. D. del Claustre

Sta. Càndida

St. Nicolau Diada Nacional

St. Guiu

St. Joan Crisòtom

St. Crescensi

M. D. dels Dolors

St. Corneli

St. Robert B.

Sta. Sofia

St. Gener

St. Eustaqui

St. Mateu Fira de Sta. Tecla

St. Maurici Fira de Sta. Tecla

Sta. Tecla

M. D. de la Mercè

Sta. Aurèlia

St. Cosme

St. Vicenç de Paül

St. Wenceslau

St. Miquel A,

St. Jeroni

Serveis de gasoils a domicili T. 93 837 23 86 M. 669 127 231

1 8 15 22 29 St. Lleïr

Crta. de Ripoll, 2. Borredà T. 93 823 90 60


Octubre El partit dels boletaires La Penya Boletaire es va fundar per iniciativa d’un grup de berguedans encapçalats per Josep Casafont Xè (tercer per l’esquerra, ajupit), i a més de la Festa dels Bolets, organitzaven partits de futbol i altres activitats. En aquesta foto, hi apareixen cognoms destacats de la història dels boletaires a Berga, com Tort, Besora, Valls i Vilardaga, acompanyats dels músics que van animar el matx.

Serveis de gasoils a domicili T. 93 837 23 86 M. 669 127 231

1 2 3 4 5 6 8 9 10 11 12 13 15 16 17 18 19 20 22 23 24 25 26 27 29 30 31

Sta. Teresina Jesús

St. Àngel de la Guarda

St. Francesc de Borja

St. Francesc d’Assís

St. Faust Festa dels Bolets

St. Bru Festa dels Bolets

Sta. Thais

St. Dionís

M. D. del Remei

Sta. Soledat

M. D. del Pilar

St. Eduard Rei

St. Calixt I

Sta. Teresa de Jesús

Sta. Margarida

St. Rodolf

St. Lluc

Sta. Laura

Sta. Irene

Sta. Cèlia

Sta. M. Salomé

Sta. Oda

St. Antoni M. Claret

St. Crispí

St. Evarist

St. Vicenç

St. Narcís

St. Claudi

St. Quintí

7 14 21 28 M. D. del Roser

St. Simó

Crta. de Ripoll, 2. Borredà T. 93 823 90 60


Novembre La boira que ho tapa tot Berga no ha estat mai terra de boira. En tenim, sí, molts matins d’hivern, però no s’hi arrapa com a les planes i fondalades de Manresa, Vic o Lleida. Això, sí: quan ve la boira, ho tapa tot, i deixa estampes tan suggerents i fredes, com aquesta que va captar Josep Pons el 1958. És davant de l’antiga fàbrica de Cal Plans, al passeig de la Pau, en una zona ara edificada, entre el carrer Pere III i la Gran Via.

Serveis de gasoils a domicili T. 93 837 23 86 M. 669 127 231

4 5 6 7 11 12 13 14 18 19 20 21 25 26 27 28

1 2 3 8 9 10 15 16 17 22 23 24 29 30 Tots Sants

Fidels Difunts

St. Martí de Porres

St. Deodat

M. D. Amudena

St. Lleó el Gran

St. Carles Borromeu

St. Zacaries

St. Sever

St. Ernest

St. Martí de Tours

St. Josafat

St. Eugeni

St. Serapi

St. Abert el Gran

Sta. Margarida d’Escòcia

Sta. Isabel d’Hongría

St. Ot

St. Faust

St. Octavi

St. Gelasi I

Sta. Cecilia

St. Climent I

Sta. Flora

Sta. Caterina

St. Conrad

St. Basileu

St. Rufus

St. Sadurní

St. Andreu

Crta. de Ripoll, 2. Borredà T. 93 823 90 60


Desembre Pessebre nevat Ara, fem mappings, pengem llums de la Patum i, si arriba el pressupost, il·luminem tots els carrers. Però, abans, la decoració nadalenca de la ciutat se centrava sobretot en un gran pessebre que s’instal·lava a la plaça de Sant Pere. La gran nevada que va caure el dia de Nadal del 1962 va acabar de perfeccionar l’estampa nadalenca, deixant una enorme capa blanca que ho cobria tot.

2 9 16 23 30

3 4 5 6 7 10 11 12 13 14 17 18 19 20 21 24 25 26 27 28 31

Sta. Bibiana

St. Francesc Xavier

Sta. Bàrbara

St. Dalmau

St. Nicolau La Constitució

St. Ambrós

Immaculada C. La Puríssima

St. Restitut

Sta. Eulàlia de M.

St. Damàs

M. D. de Guadalupe

Sta. Llúcia

St. Joan de la Creu

St. Valerià

Sta. Adelaida

St. Llàtzer

M. D. de l’Esperança

St. Nemesi

St. Domènec

St.Severí

St. Delfí

Nadal

St. Esteve

St. Teodor

Sants Innocents

St. Joan Kety

St. Sabi

Serveis de gasoils a domicili T. 93 837 23 86 M. 669 127 231

1 8 15 22 29 St. Eloi

St. Silvestre

Crta. de Ripoll, 2. Borredà T. 93 823 90 60

St. Zenó

St. David


Calendari Berga 2013 - Fons JOSEP PONS TUBAU  

Calendari per al municipi de Berga del 2013. Mesos i dies amb informació de les festivitats locals. Elaborat per Bífidus Produccions amb la...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you