Page 1

K askinen Kaskรถ idyllisk รถ-stad

www.visitkaskinen.fi

1785


Trähusstaden VI HITTADE det här underbara stället av en händelse då vi vek av från riksåttan. Kaskö är en bedårande liten trähusstad, som bevarat en känsla från förgången tid. Den är intressant byggd enligt rutplanemodell. Vi fick höra, att kung Gustav III beviljade stadsrättigheter åt Kaskö 1785.

Vi kikade över staketen in på de vackra trädgårdarna, många med härliga äppel- plommon- och körsbärsträd. ”TILL GOD ORDNINGS

bibehållande såväl som för timade eldsvådor är nattvakt nödvändig.” Magistraten i Kaskö 13.10.1823. Stadens samtliga borgare gick ”tourvis” vakt varje natt under vintermånaderna. En brandklocka fanns framför butkan vid torget, och i den klämtade man då det var fara å färde. Det fanns ett talesätt bland stadsborna ”konkursin bra, brandin betär”, så kanske det inte var så bråttom att klämta ibland! Gubben Häggblad klämtade i en handklocka, han var stadens vandrande nyhetsbyrå. Pärmbilder ©: MS, SS, MS, MS Bilder ©: AO, AO, PR, AO

Staden har breda gator som kantas av trähus i vackra färger. Tomterna är stora och avstånden mellan husen minskade risken att eldsvådor skulle sprida sig. Gårdarna är lummiga och välskötta, det kändes som om vi hade stigit in i Astrid Lindgrens värld.

Kung Gustav III beordrade:”Stället uppå Kaskön der den nya staden bör anläggas, Geometrice warder afmäth samt behörig dessein til Gator och Torg deröfwer författad.” Således uppkom Österbottens eget Manhattan, vars rutplan är skyddat av museiverket.

www.visitkaskinen.fi

Bilder ©: MS, MS, MS


Havsnära VI BESÖKTE Mariestrand med barnen, där finns en härlig simstrand nära det trevliga campingområdet. Det räckte inte länge innan vi blev hungriga. Vi åt nyrökt sik i fiskrestaurangen vid havet. Efter den goda måltiden, slog vi oss ner i de vita gungorna, som stod i rad på bryggan.

Rummet är som en kajuta inredd med skärgårdsföremål. Här vill vi gärna övernatta!

GÄSTHAMNEN ligger i närheten och vi beundrade segelbåtarna som anlände. Där finns ett litet café och vi drack kaffe med värdinnans nybakta bullar. Nam! Receptet lär vara inspirerat från Lindgrens Madicken-bok.

DET NATURSKÖNA Kaskösundet var bekant redan på 1600-talet som en djup fartygsled. Bönderna från Kustösterbotten seglade ända till Stockholm med sina små skutor för att sälja smör, ved m.m. och var på tillbakavägen lastade med bl.a. salt. Den goda naturliga hamnen bidrog mycket till stadens grundande. Ståtliga skepp byggda i Kaskö seglade med tjära och trävaror så långt som till andra världsdelar. Idag är Kaskös hamn en av landets mest betydande för export av cellu- och trävaror samt import av massaved.

Bilder ©: MS, SS, SS, MS

I detta vackra hus kan man hyra rum och rökbastun vid stranden är perfekt för privata fester.

En dansk segelbåt som legat i hamnen några dagar vinkade avsked åt Sjöbobacken och kvarnen. Vi beslöt att stanna över natten och hittade ett förtjusande B&B i ett gammalt trähus. Utanför vår dörr betade två söta får och nedanför låg sundet och blänkte. Mormor och morfar föredrog att övernatta i stadens utmärkta hotell. Alla är så gästvänliga!

www.visitkaskinen.fi

Barnen kunde ha simmat och lekt i vattnet hela dagen. Bilder ©: MS, PR


Sälgrunds

Fyrö UTFÄRDSDAG.

&

Havsutflykter

Först tog vi den lilla gula färjan över till Eskilsö. Vi bongade snart en havsörn, några svanar och andra sjöfåglar. Tillbaka i Kaskö cyklade vi iväg till sydspetsen av ön, vandrade längs en stig tills vi kom till havsstranden. Det blåste en frisk sydlig vind och bränningarna slog högt mot klipporna. Efter litet sökande hittade vi försvarsmuren från Krimkriget. Från fiskehamnen tog vi en båttaxi över till Sälgrund där vi övernattade i det gamla lotshuset.

Fiskeguiderna i Kaskö är f.d. yrkesfiskare och vet precis var fisken rör sig. Fångsten var denna gång mycket större än vad man behöver för husbehov.

är en av landets största. Där tar man emot upp till 20 milj. kg strömming årligen. Fisket har varit Kaskös huvudnäring och strömmingen har alltid varit den viktigaste fisken. Förutom den har fångsten bestått av sik och lax, ”guldfisken”. Sälen var också en gång i tiden ett eftertraktat byte. Under strömmingsmarknaden i oktober säljs strömmingen ämbarvis och åtgången är stor.

Bilder ©: MS, AO, IR, PR

Barnen ville sova i en av gårdsstugorna. På kvällen eldade vi bastu, skönt! Sen satt vi halva natten och såg fyrens sken svepa över himlen och lyssnade till dånet från havet. Det var magiskt.Tänk, här bodde faktiskt folk året runt, ända från 1780-talet till 1985. Hur kändes det tro, att vara lots och hoppa från lotsbåten i rykande storm över till skeppet som skulle lotsas i hamn?

www.visitkaskinen.fi

TECKNING: Seppo Laurell

FISKEHAMNEN

kar på strandklipporna Några timmars äventyrslese! tröttade ut t.o.m. vår gos

Utsikt från fönstret i vårt rum i den gamla lotsstationen. Bilder ©: MK, SS, MS, MK


Fläkt

från gångna tider I HEMBYGDSMUSEET bekantade vi oss med livet i ett

borgarhem på 1850-talet. Det är så vackert inrett med tidsenliga möbler, tapeter och föremål. Vi började drömma om ett eget gammalt trähus. Vi hade hört, att det finns många hus till salu i Kaskö. Det var inte svårt att hitta flera drömobjekt, och visning ordnades inom någon dag. Vilka vackra kakelugnar och fönster!

”DI E JU lika mång som

stjärnorna på Renströms himmel”, löd ett talesätt i stan. Vilka stjärnor? Förklaringen kom då Renströms hus blev restaurerat till museum. Taket i salen var bemålat med stjärnor, som sedan skickligt restaurerades av en mästermålare. På tomten nedanför huset fanns ett bryggeri, där tillverkades bl.a. punsch. Undra på, att det finns en vacker punschveranda i huset. Husets södra del tjänade som Kaskös äldsta Spritwaruhandel. Hembygdsmuseets besökare kan stiga in i ett 1800-tals borgarhem och fångas av atmosfären från den tiden.

Bilder ©: SS, SS, MS, KR

Sista veckoslutet i juni vaknar Sjöbobacken til liv under de traditionella Sjöbobacksdagarna. Vi rekommenderar til ställningen!

Barnen deltog i en på att rensa strömmiting.dsresa och fick försöka sig

SJÖBOBACKEN är den gamla fiskestranden där de traditionella

Sjöbobacksdagarna just höll på. Vi kikade in i de gamla fiskebodarna och åt delikat fisk på rökeriets brygga. I fiskemuseet fick vi veta mycket om fiskeriets historia. Bakom Sjöbobacken höjer sig den röda väderkvarnen och minnesmärket, som restes för de 11 fiskare som år 1854 drunknade under den s.k. Mosesnatten i en fruktansvärd storm.

www.visitkaskinen.fi

Den här platsen fick oss att drömma om ett annorlunda liv. Bilder ©: MS, SS, AO


Butiker I KASKÖ har många av hantverkarna en liten butik i anslutning till eget hem eller uthus. Det gav oss tillfälle att bekanta oss med flera förtjusande hus. Vi blev länge kvar i krukmakeriets pittoreska trädgård, butik och verkstad. En konstnär har förvandlat ett gammalt bageri i gårdsmiljön till ett mysigt galleri.

RÅDHUSGATAN var stadens handelsgata. Ännu vittnar många hus om att de tjänat som annat än bostadshus med sina skådefönster och dörrar mot gatan. Förr sjöd det av liv längs gatan, den kantades av ett trettiotal affärer, man kunde köpa allt från hattar till spik, för att inte tala om alla bagerier och caféer. På torget var det kommers, då bönderna från Närpes kom och sålde sina produkter direkt från hästkärrorna. Det var tider, det!

Bilder ©: SS, SS, MS, PR

Sista veckoslutet i juli är den stora ”Gårdsloppisdagen” - dags att fynda!

I konstnär- och hantverkarstaden finns trevliga hemgallerier.

I de små butikerna hittade vi bl.a. roliga bruksföremål i retrostil, stickade sockor i överflöd, humoristiska tavlor. Vi köpte ett bedårande förkläde av återanvända korsstygnsdukar hos en nyinflyttad hantverkare. Hos henne föll vi också för en rokokostol målad med violett kokosfärg och sits överklädd med Marimekkotyg. Ja, sällan hittar man så unika hantverk till ett sådant förmånligt pris.

www.visitkaskinen.fi

Vi greps av hantverksoch inredningsfeber i den inspirerande miljön. Bilder ©: SS, SS, SS


Bladhska gården ETT HUS för fest och musik! Bladhska handelshusets fönster vetter mot havet och ljuset skimrar på väggarna. I den stora salen på övre våningen finns en utmärkt konsertflygel. Salens välvda tak bidrar till en fantastisk akustik för musik och sång och trägolvets breda plankor inbjuder till dans.

Superkargör, skeppsredare & handlare Petter Johan Bladh 1746-1816.

Hit skall vi komma och ordna en fest: gården invid Kaskösundet.

Kaskö musiksommar - klassisk musikfestival årligen i juli.

Bladhska

Rummen på nedre botten är vackert restaurerade, husets ytterdörrar öppnas mot den historiska trädgården. Vi fick höra att huset kan hyras för privatbruk. Mormor blev ivrig, här skall vi fira morfars 60-årsdag nästa sommar. De lokala cateringföretagen har förstås skärgårdsspecialiteter på sina menyer. Mormor vill gärna att de lokala folkmusikanterna spelar till dansen.

P.J. BLADH är stadens

märkesman, ja utan honom skulle Kaskö inte funnits, han räknas som stadens grundare. Efter 18 år i Ostindiska kompaniets tjänst, varav 7 år i Kina, kom han som 38-åring till Kaskö och arbetade outröttligt för stadens bästa till sin död 1816. Han arbetade för landsväg och bro till ön, för handel, post, församling, hamn m.m. Han var redare, byggde en mönstergård, skrev ekonomiska och vetenskapliga skrifter, han var representant i Sveriges riksdag, sedan vid Borgå lantdag, listan är hur lång som helst.Vi vill gärna tro, att det är arvet efter Bladh som bidragit till att Kasköborna är öppna, gästvänliga och utåtriktade och till den internationella atmosfären i staden.

Bilder ©: MS, MS, SS

KASKÖ MUSIKSOMMARS konserter hålls i juli. Vi blev

verkligen förvånade att Finlands minsta stad har en sådan härlig festival varje sommar: kammarmusikens pärlor med toppmusiker. Vi kunde ju faktiskt tillbringa ett veckoslut på Sälgrunds fyrö samtidigt som ”fyrkonserten” hålls invid den gamla lotsstationen.

www.visitkaskinen.fi

Huset har en vacker servis för etthundra personer samt kläder i 1700-tals stil för tjänstefolket. Bilder ©: SS, SS, SS


Det Goda Livet KASKÖBORNA kallar sin lilla stad för Paradisön. Ofta då regnet vräker ner på fastlandet runt Kaskö, så skiner solen över ön. Paradisön förtrollade även oss, vi köpte till slut ett vackert gammalt trähus tillsammans med mina föräldrar och min systers familj som gemensam sommarbostad. Men efter att ha renoverat hela sensommaren, kändes det värre och värre att återvända till storstadens våningshus. Vi beslöt helt enkelt att stanna.

VINTERTID, då isen ligger tjock på sundet, vimlar det av pilkare i Kaskö. De kommer hundratals kilometer för att tillbringa dagen med att sitta och dra upp fisk. Och det nappar! Då sparkföret är bra på stadens gator, kan man se fler sparkstöttingar än bilar. Att ”sparka” är snabbaste sättet att ta sig från en ända av staden till den andra. Man hittar skidspår både på isen och över öarna i skogen samt ett belyst spår. Det ordnas motorkälkssafari för intresserade ända till Sälgrund. Därifrån ser man på vårvintern öppet hav och ismassor, som brukar torna upp sig.

Bilder ©: AO, OA , AO, PR

Adjöss alla trafikstockningar, stress och överlånga arbetsdagar. Välkommen eget bo och lugn och ro.

Österbotten har häftiga påsktraditioner med elaka häxor och flammande brasor. Skojigt!

FIBERNÄTET i Kaskö är supersnabbt. Min man sköter sin firma utmärkt hemifrån. Jag skall försöka skaffa mig ett halvtidsjobb för att få mer tid över för familjen och mig själv. Vi lever faktiskt mycket billigare här. Någon gång skall jag förverkliga min dröm om en butik för närproducerad mat. Min man drömmer om en egen segelbåt. BARNENS SKOLA finns på några kvarters gångavstånd och skolmiljön känns så trygg. Hälsocentral, apotek, bibliotek, affär finns i närheten. Och så förstås havet! ”Här får själen ro och här är även plats för alla mina drömmar”.

www.visitkaskinen.fi

Svävande havsörnar över Kaskö sund är en daglig syn. Bilder ©: MS, PR, AO, MS


22 Kalasatama Fiskehamnen

SÄLGRUND

21 ÅDSKÄR

Syväsatama Djuphamnen

Ulkosatama Yttre hamnen

3

1

4

2

9

12

SKOMA KAREG .

9

RUOTSI NK.

3

2

2

2

12

9

7

4

SVEAG.

17

10

20

17

20

17

20

17

16

19

1

28

MERIK .HAVSG .

VAASA NK. VA SAG.

NÄRPIÖN K. NÄR PESG. 5

1

4

Maribon k.

5

25

28

25

28

25

4

8 HUDIK INK. HU DIKSG. 1 5

20

24

8

Tallvarpen

18

14

HE RRM AN SV. HE RR MA NS IN T.

NAMSO KSENK NAMSO SG.

14

Uimaranta Simstrand

200

S

N

500

E

SEINÄJOKI VAASA-VASA PORI-BJÖRNEBORG

KNÅPNÄS

2004 © Ab Ing.byra Con-JAC Ins.tsto Oy

0 50 100

W

RENSKÄRET

BOCKHOLMEN

• www.visitkaskinen.fi •

TRÄDG .G.

20

13 10

LUOTSI NK LOTS 8 1 GR. 5

10

SANKT ESKILSG .

17

9 7 13

PARKG .

17

PRINS E RIKSG.

12

80

FISKAR 16 EG.

SKOLH USG.

VIGGÖREN

20

AHTAA 7 JANK.

1 MERIM IEHENK 8 . 4

7

3 KAPTE NINK. 10

9

SUNDSG . 10

9

TÄHKÄ NK.

10

7

12

9

9

8 KUNG KUNIN GUSTAVS ALL GAS KU STAANÉ 5 K.

CNEFFIN POLKU CNEIFFE NS STIG

KASKISTEN SALMI KASKÖ SUND

Sisäsatama Inre hamnen

4

PUISTO K.

4

1 8

2

4

5

SULKU KATU SLUSSG ATAN 3

PYHÄN ESKILIN K.

1

TORG

KOULU K. 1

4

1

10

15 11

10

KALAST AJANK .

4

TERVA 12 HOVINK 1 . TJÄR HOVSG . 9

4

8

80

PRINSS IEERIK INK. 1

2 3 TORI 6

SUUTA RINK. 1

4

7

1

17 16

LOSSI FÄRJA

1

8

1

12 7

2

1

TELAK KAK.VAR 1 VSG.

2

37

12

ESKILSÖ

INFO

13 24

41

8 SATMA KATU 17

RAATIH 32 UONEE NKATU

Vierasvenesatama Gästhamnen

5

24

8

G.MATT SONINK 1 .

7

83

KALARANTA SJÖBOBACKEN

9

16

23

HAMNG ATAN 36

34

17

33 17

9

14

25

60

57

56

48 9

16

25

24

1

8

9

27 52

RÅDHU 44 SG.

49

40

ALEKSA 32 NTERIN KATU 33 19

19

31

68

65

2

1

73

72

57

64

ALEXA NDERSG 41 ATAN

49

56 17 16

24

9

25

39

38

48 33 32

40

BLADH 32 INTIE

BRÄDG ÅRDSV .

LAUTA TARHA NT.

19

27

73

65

62

72 45

37

33

32

24

25

16 1

25

22

BLADH SKAVÄ GEN

TEOLLIS INDUST UUSK . RIG.

17

RANNA 14 NKATU 9

55

KYRKO 44 52 GATAN 45 KIRKK O

PUUTA RHANK .

68

ROBER TSGATA N 30

17 16

44

ROOPER TINKATU

25

LAMPU RINK SC 28 HÄFER IG.

61

60

KATU

55

68 53

41

52 BERGG ATAN

9

49

48

33

40

61

VUORIK60 ATU

69 68 56

69

NÄR VAA PIÖ-NÄ SA-V RPE ASA S MARIA N

80 65

80

tan

76

57

73 72

Mariest64 randsga 57

14

Hostell

Bladhska gården

22. Sälgrunds lotsstation

21. Fiskehamnen

20. Hamnen

19. Bilverkstad

18. Post /Bensinstation/ Livsmedelsaffär

17.

16. Krukmakeri

15. Skola

14. . Minnesmärke

13. Campingområde

12. Museum

11. Idrottshall

10. Fritidsområden

9. Apotek

8. Restaurang/Café

7.

6. Hotell

5. Kyrka

4. Bensinstation & Restaurang

3. Café

2. Bibliotek

2. Hälsocentral

1. Stadshuset

Kaskö


Bilder ©: MS, MS, SS, MS, MS

www.visitkaskinen.fi

VASA

KORSNÄS

Kaskö stad

ULEÅBORG

NÄRPES

tourism@kaskinen.fi

Text & bakgrundsinformation: Sirkka Suurla, Sonja Lapveteläinen. Bilder: Mårten Sjöblom (MS), Sirkka Suurla (SS), Pia Ruotsalainen (PR), Auvo Ojanperä (AO), Margit Kaseva (MK), Irmeli Ristiluoma (IR), Kari Rintala (KR), Ossi Aho (OA). Kaskö stad, Buss på dig -projektet

E12

E8

67

KURIKKA

Rådhusgatan 34, 64260 Kaskö Kaskö stad: +358-6-2207711 Turist information: +358-400-868781

SEINÄJOKI

3

Kaskö VASA

Kaskö BJÖRNEBORG ÅBO

SEINÄJOKI

TEUVA 67

KRISTINESTAD

TAMMERFORS

HELSINGFORS

E8

67

KAUHAJOKI

JALASJÄRVI

KASKÖ ... ... Vasa: 93 km ... Seinäjoki: 108 km ... Björneborg: 117 km ... Tammerfors: 198 km ... Åbo: 256 km ... Helsingfors: 363 km

Layout & illustrationer: morf.fi

Välkommen till Kaskö

Kaskö - Broschyr  

Kaskö – en idyllisk skärgårdsstad i Österbotten.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you