Page 1

K askinen Kaskรถ idyllinen saarikaupunki

www.visitkaskinen.fi

1785


en kuvat ©: MS, SS, MS, MS

©: AO, AO, PR, AO

Puutalokaupunki LÖYSIMME

tämän ihanan paikan aivan sattumalta, kun poikkesimme kasitieltä rannikolle. Kaskinen on hurmaava pieni saarikaupunki, joka on säilyttänyt entisaikojen tunnelmansa. Värikkäillä talokaunottarilla on koristeelliset ikkunanpuitteet ja isot perinteiset pihapiirit.

Kurkistelimme kauniil e pihoil e, joita kehystävät vanhanaikaiset aidat. Monil a on upeat omena, -luumu ja kirsikkapuut. PALOKELLO on suojellut kaupunkia yli vuosisatojen: maistraatti määräsi 1823 “Hyvän järjestyksen ylläpitämiseksi ja tulipalojen välttämiseksi yövahti on välttämätön.” Vahtia pitivät kaikki kaupunkilaiset vuoron perään vanhukset mukaan lukien. Kauppakaupungin vääräleuat veistelivät tosin, että “Konkurssi hyvä, palo parempi”. Putkan viereen sijoitettu kello oli kätevästi käsillä muissakin hätätilanteissa. Pientä käsikelloa kilkatteli vaeltava uutismies ukko Häggblad, joka huuteli tiedotuksia kuuluvalla äänellään.

Harvoin on vanhoja puutaloja koko kaupungin mitalta. Kaskisissa ne on säästänyt 1700-luvun viisas ajatus sijoittaa talot tonttien laitaan kauas toisistaan. Kuin olisimme joutuneet Astrid Lindgrenin satukirjaan.

Kustaa III määräsi: “Se paikka Kaskisissa, johon uusi kaupunki perustetaan, mitataan geometrisesti ja asianmukainen kaava katuineen ja toreineen piirretään” - ja näin syntyi Pohjanmaan oma Manhattan, jonka ruutukaava on museoviraston suojelema.

www.visitkaskinen.fi

Kuvat ©: MS, MS, MS


Merellisyys KÄVIMME

lasten kanssa Marianrannan uimarannalla. Sitten iski hirveä nälkä. Söimme paikallista vasta savustettua siikaa merenrantaravintolassa. Ravintolan laiturilla oli rivi valkoisia puukeinuja, joista jäimme seurailemaan purjeveneitä.

Tämä huone on aarre. Sen sisustus on hauska sekoitus retroa ja vanhoja saaristolaisesineitä. Haluttiin jäädä asumaan! LUONNONKAUNIS Kaskisten salmi tunnettiin jo keskiajalla hyvänä laivaväylänä. Rannikkoseudun talonpoikien omat kauppalaivat veivät halkoja ja voita Kaskisista Tukholmaan ja toivat suolaa tullessaan. Hyvä luonnonsatama myötävaikutti kaupungin perustamisen 1785. Kaskisissa rakennetut komeat purjelaivat kuljettivat tervaa ja puutavaraa ympäri maailman merien. Tänä päivänä Kaskisten satama on yksi Suomen merkittävimpiä sellun ja puutavaran vienti-, sekä kuitupuun tuontisatamia.

Kuvat ©: MS, SS, SS, MS

Tuota huvilakaunotarta voi rata hotel ihuoneena tai lomamökiksi ja vuok sä olevaa savusaunaa vaikka yksisentyisedes juhliin.

VIERASVENESATAMAN kahvilassa nautimme jäätelöä ja emännän juuri leipomia abbepullia. Nam! Resepti on Astrid Lindgrenin Marikki -kirjojen inspiroima. Tanskalaiset purjehtijat olivat olleet jo pari päivää Kaskisissa, ja vinkkasivat vanhan kalarannan ja myllyn. Päätimme jäädä yöksi. Meille ja lapsille ihana B&B kauniissa puutalossa. Siinä oli lampaita pihamaalla ja merinäköala. Isovanhemmille löytyi tasokas hotelli torin laidalta. Kaskislaiset ovat niin vieraanvaraisia!

www.visitkaskinen.fi

Lapsia ei meinattu saada vedestä pois. Kuvat ©: MS, PR


Sälgrundin

Majakkasaari RETKIPÄIVÄ.

&

Meriretket

Söpöllä keltaisella lossilla pääsee Kaskisten edustan pieneen saaristoon. Bongattiin merikotka, laulujoutsenia ja lukemattomia vesilintuja. Tyrniä kasvoi joka paikassa. Kaskisten eteläkärjessä on Krimin sodan puolustusmuuri. Katsoimme sieltä, kun iso rahtilaiva kurvaili satamaan. Viereisestä Kalasatamasta otimme venetaksin Sälgrundin majakkasaarelle. Siellä on upeat kalliot ja avomerinäkymät.

Kaskisten meriretkioppaat ovat entisiä ammattikalastajia, ja tietävät, missä saalis liikkuu. Tälläkin reissulla nousi silakkaa enemmän kuin kotitarpeiksi.

Kaskinen on kuulu kalavesistään, ja entisaikoina kalastus oli saaren pääelinkeino. Pyydyksiin tarttui lähinnä silakkaa, lohta ja siikaa. Kaupungin nykyisen kalasataman ja jalostuslaitosten kautta kulkee vieläkin 20 miljoonaa kiloa kalaa vuodessa. Lokakuisilla silakkamarkkinoilla myydään ämpärikaupalla Kaskisten tuoretta silakkaa ja kalaruokien ystäville löytyy muutakin herkkua heti syötäväksi.

Kuvat ©: MS, AO, IR, PR

Saimme kunnon löylyt saaren isossa saunassa ja jäimme yöksi Vanhalle Luotsiasemalle. Lapset halusivat nukkua piha-aitassa. Oli ihmeellistä katsoa majakan valoa öisen meren yllä ja miettiä, että Sälgrundin luotsit asuivat täällä perheineen ympäri vuoden 1700-luvulta aina vuoteen 1985 asti. Millaistahan on ollut kiivetä myrskyllä saapuvan laivan kyytiin ja luotsata sitä satamaan?

www.visitkaskinen.fi

PIIRROS: Seppo Laurell

HOPEAKYLKISTEN KOTISATAMA

rantakivil ä seikkailua Pari tuntia kallioil a jaIhm väsytti meidän pojat. e!

Tämmöinen näkymä meidän majapaikkamme ikkunasta Vanhalla Luotsiasemalla! Kuvat ©: MK, SS, MS, MK


Vanhan ajan tunnelmaa KOTISEUTUMUSEOSSA tutustuimme 1850-luvun

porvariskodin elämään. Siellä oli niin ihanat huonekalut, tapetit ja esineistö, että ryhdyimme haaveilemaan sellaisesta kodista. Kuulimme, että Kaskisissa on kauniita vanhoja taloja myynnissä, ja että monissa on tallella alkuperäiset kaakeliuunit ja vanhaa esineistöä. Löysimme muutaman unelmakohteen, joihin saimme esittelyn heti alkuviikkoon.

“NIITÄHÄN on monta ku tähtiä Rehnströmin taivaassa” kuului kaskislainen sananlasku. Sanan merkitys selvisi, kun tämän viinakauppiaan ja väkijuomatehtailijan taloa alettiin restauroida museoksi. Porvariskodin katosta löytyi nimittäin kauniisti maalattu tähtitaivas. Talon koristeellista kuistia kutsutaan punssiverannaksi. Kotiseutumuseon kävijät pääsevät täällä hetkeksi 1800-luvun hienon elämän lumoihin. Kuvat ©: SS, SS, MS, KR

Kesäkuun viimeisenä viikonloppuna vanha Kalaranta herää eloon perinteisten Kalarantapäivien ajaksi, suosittelemme!

Lapset pääsivät aikamatkalle ja perkaama an silakkaa.

VANHASSA KALARANNASSA oli juuri perinteiset

Kalarantapäivät. Pääsimme tutkimaan historiallisia kalastajamajoja sisältä ja syömään saaristolaisherkkuja niiden laitureilla. Kalastusmuseossa näimme, miten kalaa pyydettiin ja säilöttiin. Kalarannan takaa löytyi punainen tuulimylly ja Mooseksen yön myrskyssä menehtyneiden kalastajien muistomerkki.

www.visitkaskinen.fi

Tämä paikka sai meidät unelmoimaan toisenlaisesta elämästä. Kuvat ©: MS, SS, AO


Puodit KASKISISSA

on paljon käsityöläisiä, joilla on puoti kodin yhteydessä. Pääsimme näkemään heidän ihastuttavia talojaan sisältäpäin. Jäimme tunniksi savipajan maagiseen puutarhaan ja ateljeekotiin. Erään taiteilijan sukutalon pihapiirissä ollut vanha leipomo on muuttunut hämyisäksi aarreaitaksi.

RAATIHUONEENKADUN

varrella oli muutama vuosikymmen sitten kolmisenkymmentä kauppaa; löytyi mm. hatuntekijän puoti, naulakauppa, punssi- ja kuohuviinitehdas, makkaratehdas, leipomoita ja kahviloita ja mitä muuta nyt hyvään elämään tarvittiin. Torilla sai ostaa ruokaa suoraan maanviljelijöiden hevoskärreistä. Ja kaupunki oli silloin aivan yhtä pieni kuin nytkin: noin 1400 asukasta. Kuvat ©: SS, SS, MS, PR

Heinäkuun viimeisenä viikonloppuna on Pihakirpputoritapahtuma - todellinen aarteenmetsästyspäivä.

Taiteilijakaupungissa on hauskoja kotigallerioita.

PIKKUTUVASTA löysimme humoristiseen retrotyyliin tehtyjä käyttöesineitä ja veikeitä pieniä tauluja. Yhdestä kotipuodista saimme pinon lämpöisiä villasukkia. Ostimme myös ystävällisen Kaskisiin muuttaneen helsinläispariskunnan putiikista esiliinan, joka oli koottu taidokkaasti antiikkisesta ristipistotyöstä ja isoäidin pellavaliinasta. Sieltä löytyi myös violetilla kookosmaalilla ja Marimekon kankailla tuunatut rokokootuolit. Harvoin saa laadukkaita uniikkitöitä näin edullisesti.

www.visitkaskinen.fi

Meihin iski käsityöja sisustuskuume tässä inspiroivassa ympäristössä. Kuvat ©: SS, SS, SS


Bladhin talo JUHLIEN ja musiikin talo! Bladhin kauppiastalon ikkunat antavat merelle, ja veden valo välkehtii seinissä. Yläkerran salissa on hulppea konserttiflyygeli. Salin kaareva holvikatto ja puulattian leveät lankut kutsuvat tanssiaskeliin. Alakerran salongit on entisöity todella kauniisti ja niistä pääsee historialliseen puutarhaan.

Kauppias, laivanvarustaja & superkargööri Petter Johan Bladh 1746-1816.

Kaskisten Musiikkikesä - klassisen musiikin festivaali aina heinäkuussa.

Meille kerrottiin, että taloa voi vuokrata yksityiskäyttöön. Mummi innostui: täällä me vietämme vaarin 60-vuotispäivät ensi kesänä. Paikalliset pitopalvelut ovat erikoistuneet saaristolaisherkkuihin. Mummi haluaa kaskislaisen kansanmusiikkiyhtyeen säestämään tanssia.

BLADHIN herra oli

kauppamatkoillaan käynyt aina Kiinassa asti, ja innokkaana kasvitieteilijänä tuonut mukanaan myös eksoottisia kasveja. Hän sisusti kotinsa kaukomaiden esineillä. Kotikielenä Bladhin perheellä oli ranska. Melkoisia kosmopoliitteja nämä vanhat kaskislaiset! Bladh oli aikanaan Suomen merkittävimpä talousajattelijoita sekä menestynyt poliitikko. Juuri hänen ansiostaan Kaskisten kaupunki perustettiin. Kenties hänen perintöään on Kaskisille ominainen avoin, ulospäinsuuntautunut ja kansainvälinen ilmapiiri.

Kuvat ©: MS, MS, SS

Tänne tulemme viettämään juhlia: kauppiastalo meren rannal a.

Bladhin

KASKISTEN MUSIIKKIKESÄN konsertit ovat heinäkuussa. Yllätyimme, että Suomen pienimmällä kaupungilla on näin komea festivaali joka vuosi: kamarimusiikin helmiä ja mielenkiintoisia esiintyjiä. Voisimme tulla vaikka pitkäksi viikonlopuksi majakkasaarelle ja käydä sieltä käsin konserteissa, joista yksi onkin vanhan luotsiaseman pihapiirissä.

www.visitkaskinen.fi

Talossa on kaunis astiasto sadalle hengelle ja 1700-luvun tyyliset palvelusväen asut. Kuvat ©: SS, SS, SS


Hyvää elämää KASKISLAISET kutsuvat kaupunkiaan paratiisisaareksi - useimmiten silloin, kun sateet juuttuvat mantereen päälle, ja täällä paistaa aurinko. Paratiisin lumous tarttui meihinkin: ostimme kauniin vanhan puutalon kesäasunnoksi. Taloa laitellessa tuli olo, että haluamme muuttaa tänne kokonaan.

Hei hei li kenneruuhkat, kiire ja pitkät työmatkat. Tervetuloa oma tila ja rauha. TALVELLA Kaskisten

salmen jää notkuu pilkkijöistä: täällä on maan parhaat talvikalastusvedet. Satojen siikojen päiväsaalis ei ole tavaton, ja moni kalamies tulee satojenkin kilometrien päästä hyviksi havaituille apajille. Kauniina talvipäivänä potkukelkkoja tulee enemmän vastaan kuin autoja. Hiihtoladut vievät ympäri kauneinta saaristoluontoa. Meriretkiyrittäjät vievät moottorikelkkasafarille vaikkapa Sälgrundin majakkaa ja kallioita vasten painautuneita jäämassoja katsomaan.

Kuvat ©: AO, OA , AO, PR

Pohjanmaan rannikolla on hurjat pääsiäisperinteet. Tuikeat noidat ja roihuava kokko. Todella hauskaa!

HUIPPUNOPEAT KUITUNETTIYHTEYDET tulevat koko kaupunkiin, joten isäntä voi pyörittää omaa firmaansa mainiosti täältäkin käsin. Minun työllistymiseni kanssa ei ole mitään paineita, sillä asumismenomme tippuivat niin rajusti, että aion jatkossa tehdä osa-aikatöitä ja nauttia siitä, että on aikaa itselle ja perheelle. Kenties toteutan täällä haaveeni omasta pikku lähiruokapuodista. Ja mieheni saa kauan toivomansa purjeveneen. LASTEN KOULUMATKA on nyt muutama korttelinväli rauhallista kylänraittia. On ihana laittaa heidät turvalliseen pieneen kouluyhteisöön. Terveyskeskus, apteekki, kirjasto ja kauppa ovat kaikki tässä aivan kulman takana. Ja meri! Joka päivä saariston kauneutta niin, että sydän pakahtuu.

www.visitkaskinen.fi

Kaskisten salmessa merikotka on päivittäinen näky. Kuvat ©: MS, PR, AO, MS


22 Kalasatama Fiskehamnen

SÄLGRUND

21 ÅDSKÄR

Syväsatama Djuphamnen

Ulkosatama Yttre hamnen

3

1

4

2

9

12

SKOMA KAREG .

9

RUOTSI NK.

3

2

2

2

12

9

7

4

SVEAG.

17

10

20

17

20

17

20

17

16

19

1

28

MERIK .HAVSG .

VAASA NK. VA SAG.

NÄRPIÖN K. NÄR PESG. 5

1

4

Maribon k.

5

25

28

25

28

25

4

8 HUDIK INK. HU DIKSG. 1 5

20

24

8

Tallvarpen

18

14

HE RRM AN SV. HE RR MA NS IN T.

NAMSO KSENK NAMSO SG.

14

Uimaranta Simstrand

200

S

N

500

E

SEINÄJOKI VAASA-VASA PORI-BJÖRNEBORG

KNÅPNÄS

2004 © Ab Ing.byra Con-JAC Ins.tsto Oy

0 50 100

W

RENSKÄRET

BOCKHOLMEN

• www.visitkaskinen.fi •

TRÄDG .G.

20

13 10

LUOTSI NK LOTS 8 1 GR. 5

10

SANKT ESKILSG .

17

9 7 13

PARKG .

17

PRINS E RIKSG.

12

80

FISKAR 16 EG.

SKOLH USG.

VIGGÖREN

20

AHTAA 7 JANK.

1 MERIM IEHENK 8 . 4

7

3 KAPTE NINK. 10

9

SUNDSG . 10

9

TÄHKÄ NK.

10

7

12

9

9

8 KUNG KUNIN GUSTAVS ALL GAS KU STAANÉ 5 K.

CNEFFIN POLKU CNEIFFE NS STIG

KASKISTEN SALMI KASKÖ SUND

Sisäsatama Inre hamnen

4

PUISTO K.

4

1 8

2

4

5

SULKU KATU SLUSSG ATAN 3

PYHÄN ESKILIN K.

1

TORG

KOULU K. 1

4

1

10

15 11

10

KALAST AJANK .

4

TERVA 12 HOVINK 1 . TJÄR HOVSG . 9

4

8

80

PRINSS IEERIK INK. 1

2 3 TORI 6

SUUTA RINK. 1

4

7

1

17 16

LOSSI FÄRJA

1

8

1

12 7

2

1

TELAK KAK.VAR 1 VSG.

2

37

12

ESKILSÖ

INFO

13 24

41

8 SATMA KATU 17

RAATIH 32 UONEE NKATU

Vierasvenesatama Gästhamnen

5

24

8

G.MATT SONINK 1 .

7

83

KALARANTA SJÖBOBACKEN

9

16

23

HAMNG ATAN 36

34

17

33 17

9

14

25

60

57

56

48 9

16

25

24

1

8

9

27 52

RÅDHU 44 SG.

49

40

ALEKSA 32 NTERIN KATU 33 19

19

31

68

65

2

1

73

72

57

64

ALEXA NDERSG 41 ATAN

49

56 17 16

24

9

25

39

38

48 33 32

40

BLADH 32 INTIE

BRÄDG ÅRDSV .

LAUTA TARHA NT.

19

27

73

65

62

72 45

37

33

32

24

25

16 1

25

22

BLADH SKAVÄ GEN

TEOLLIS INDUST UUSK . RIG.

17

RANNA 14 NKATU 9

55

KYRKO 44 52 GATAN 45 KIRKK O

PUUTA RHANK .

68

ROBER TSGATA N 30

17 16

44

ROOPER TINKATU

25

LAMPU RINK SC 28 HÄFER IG.

61

60

KATU

55

68 53

41

52 BERGG ATAN

9

49

48

33

40

61

VUORIK60 ATU

69 68 56

69

NÄR VAA PIÖ-NÄ SA-V RPE ASA S MARIA N

80 65

80

tan

76

57

73 72

Mariest64 randsga 57

14

Hostel

Bladhin talo

22. Sälgrundin luotsiasema

21. Kalasatama

20. Satama

19. Autokorjaamo

18. Posti /Huoltoasema /Elintarvikeliike

17.

16. Savipaja

15. Koulu

14. Muistomerkki

13. Leirintäalue

12. Museo

11. Urheiluhalli

10. Liikunta-alueet

9. Apteekki

8. Ravintola/kahvila

7.

6. Hotelli

5. Kirkko

4. Huoltoasema & Ravintola

3. Kahvila

2. Kirjasto

2. Terveyskeskus

1. Kaupungintalo

Kaskinen


Kuvat ©: MS, MS, SS, MS, MS

www.visitkaskinen.fi

VAASA

KORSNÄS

Kaskisten kaupunki

OULU

Kuvat ©: Mårten Sjöblom (MS), Sirkka Suurla (SS), Pia Ruotsalainen (PR), Auvo Ojanperä (AO), Margit Kaseva (MK), Irmeli Ristiluoma (IR), Kari Rintala (KR), Ossi Aho (OA). Kaskisten Kaupunki, Vauhdilla Matkassa - hanke

E8

NÄRPIÖ

tourism@kaskinen.fi

Tekstit & taustatoimitus: Sirkka Suurla, Sonja Lapveteläinen

E12 67

KURIKKA

Raatihuoneenkatu 34, 64260 Kaskinen Kaskisten kaupunki +358-6-2207711 Matkailuneuvonta: +358-400-868781

SEINÄJOKI

3

VAASA

Kaskinen PORI TURKU

Kaskinen SEINÄJOKI

TEUVA 67

KRISTIINANKAUPUNKI

TAMPERE

HELSINKI

E8

67

KAUHAJOKI

JALASJÄRVI

KASKINEN ... ... Vaasa 93 km ... Seinäjoki 108 km ... Pori 117 km ... Tampere 198 km ... Turku 256 km ... Helsinki 363 km

Taitto & piirrokset: morf.fi

Tervetuloa Kaskisiin

Kaskinen - Idyllinen saarikaupunki  

Kuvia ja kertomuksia saarikaupungista.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you