

![]()


Introduction
Introduction to Statistics provides students with a foundational understanding of statistical concepts and techniques used to collect, analyze, and interpret data. The course covers topics such as descriptive statistics, probability theory, sampling methods, hypothesis testing, confidence intervals, and correlation and regression analysis. Through real-world examples, problem-solving exercises, and the use of statistical software, students gain essential skills for making informed decisions and critically evaluating quantitative information in various fields of study.
Recommended Textbook
Introductory Statistics A Problem Solving Approach 2nd Edition by Stephen Kokoska
Available Study Resources on Quizplus
3 Chapters
88 Verified Questions
88 Flashcards
Source URL: https://quizplus.com/study-set/3857 Page 2

Available Study Resources on Quizplus for this Chatper
9 Verified Questions
9 Flashcards
Source URL: https://quizplus.com/quiz/76902
Sample Questions
Q1) The four technology tools presented in this text are the TI-84 Plus C calculator,Excel 2013,Minitab,and
A) SPSS.
B) CrunchIt.
C) JMP.
D) R.
Answer: B
Q2) When we are questioning a rare occurrence or claim and determine the experimental outcome is rare or extraordinary we:
A) disregard the lucky alternative and think something is wrong.
B) do not doubt the original claim
C) decide there is no evidence to suggest the claim is false.
D) test again.
Answer: A
Q3) The purpose of _____ is to quantify the normal,everyday deductive process.
A) problem solving
B) experimentation
C) statistics
D) inference
Answer: C
To view all questions and flashcards with answers, click on the resource link above. Page 3

Available Study Resources on Quizplus for this Chatper
53 Verified Questions
53 Flashcards
Source URL: https://quizplus.com/quiz/76901
Sample Questions
Q1) In September of 2000 the United Nations adopted an initiative known as the UN Millennium Declaration.The goal was to take active steps in eliminating poverty,HIV/AIDS,hunger,and other global issues adversely affecting humanity by 2015.The UN consistently tracks each country's progress by recording data on numerous markers that provide an indication of compliance with these "Millennium Development Goals." The data for each country is summarized by year in tabular format.The organization of this raw data into a more user-friendly table format is an example of:
(See: http://www.un.org/millenniumgoals/stats.shtml)
A) inferential statistics.
B) the scientific method.
C) descriptive statistics.
D) population statistics.
Answer: C
Q2) In a statistical inference procedure,the claim is BEST described as a statement:
A) of what experimental process will be used in the inference.
B) that we will only accept as valid with sufficient proof.
C) that we want to be true regardless of the evidence.
D) of what we assume to be true.
Answer: D
To view all questions and flashcards with answers, click on the resource link above.
Page 4

Available Study Resources on Quizplus for this Chatper
26 Verified Questions
26 Flashcards
Source URL: https://quizplus.com/quiz/76900
Sample Questions
Q1) A survey records a person's smoking status as either "yes" or "no." This survey is recording what kind of data?
A) categorical/qualitative
B) categorical/quantitative
C) numerical/quantitative
D) numerical/qualitative
Answer: A
Q2) The sum of all the relative frequencies of classes up to and including a particular class is defined as the:
A) relative frequency (RF).
B) boundary frequency (BF).
C) cumulative relative frequency (CRF).
D) frequency modulation (FM).
Answer: C
Q3) A frequency distribution table is BEST suited to summarize which type of data?
A) continuous
B) bivariate
C) multivariate
D) qualitative
Answer: D
To view all questions and flashcards with answers, click on the resource link above. Page 5