Page 1

DE FRANKEN

Garage van de haven verkocht voor een appel en een ei

TEUT wilrijk

Drinkwater fors duurder

Riooltaks stijgt met 73% Eerste PVDAschepen in BelgiĂŤ Zohra Othman over haar eerste jaar als schepen

Hoe durven ze?!

Verbetering dienstverlening?

waar of niet waar

123.000 Melk komt Antwerpenaren uit de supervoor gesloten markt deuren

Geen sluiting van bos- en zeeklassen

Stadskinderen t e h k o o n e b b e h n e r e l e t m o t rech n i n e t t o v a r e t n e t h c u l e d n o z e g


Waar moeten onozee? kinderen s-nenazeeaklarssetn afstoten, wil de

bo Het stadsbestuur wil de n in extra ren, wil minder investere ise vat pri j eri kinderboerd weer geen t provinciebestuur wil dan klassen en scholen... He keerstuin... r de uitbating van de ver geld meer voorzien voo dit ervaren. r hoe zij en hun kinderen Vier ouders getuigen ove

“Het deed Erkan en zijn klas enorm deugd die week op den buiten” “Erkan (8) had nog nooit de heide gezien” vertelt zijn mama ons. “Ik ook niet. Toen Erkan thuiskwam heeft hij ons honderduit verteld, over hoe groot het daar was, en hoe groen. En hoe ze kampen gebouwd hadden in het bos. Ze waren ook naar het bijenmuseum geweest. En het eten was lekker, of toch bijna elke dag. Hij had zelfs een gezonder kleurtje op zijn wangen. Het had hem en zijn klas enorm deugd gedaan die week op den buiten. Ik ben heel dankbaar dat onze kinderen deze kans krijgen want zelf geraken wij moeilijk buiten ‘t stad. Mijn man heeft een Turkse pizzeria en moet in het weekend werken.”

“Roos wilde de verkeerstuin zien met stoplichten in werking” 2

“Roos (10) keek enorm uit naar de les in de verkeerstuin”, vertelt haar papa. “Elke keer als wij het Rivierenhof bezochten, mocht ze met haar fietsje door de verkeerstuin de straatjes uitproberen. Zij wilde heel graag die verkeerstuin eens zien met verkeerslichten in werking. Zo’n echte, veilige, bijna grote mensen wereld sprak haar erg aan. Nu zit ze in het 5de leerjaar en onlangs trokken ze met de hele klas in fluovestjes naar de verkeerstuin. Groot was de ontgoocheling toen ze daar te horen kreeg dat de lichten niet meer werkten. Als ouder vind ik het onbegrijpelijk dat men geen geld meer wil voorzien voor de verkeerstuin. Het was echt een goed en veilig oefenterrein.”

“Frederique kan in de kinderboerderij helemaal zichzelf zijn”

Hedwig is de mama van Frederique (17): “Onze Frederique komt al sinds zijn 9 jaar alle weekend- en vakantiedagen naar de kinderboerderij. Frederique zit in het bijzonder onderwijs op de Parcivalschool. Hij houdt van dieren en van werken in de moestuin. Hij kan hier helemaal zichzelf zijn. Ik ben het hele team van boer Karl ontzettend dankbaar voor haar inzet. Vooral omdat ze mijn zoon respecteren voor wie hij is. Ik heb er een goed gevoel bij, een gerust hart, allez. Ik vind het nieuws dat ze de kinderboerderij gaan privatiseren verschrikkelijk voor alle jonge stadsgezinnen die hier hun kinderen laten kennis maken met het natuurlijke boerenleven. En waar gaan al de kinderen en jonge mensen met een beperking nog terecht kunnen? Al die mensen zijn ook vrienden geworden van mekaar, waar gaan zij mekaar nog kunnen ontmoeten?”

“Kalina heeft veel last van de drukte in de klas”

Elvira vertelt: “Ik ben zo trots op mijn dochtertje Kalina (8). Zij werkt heel hard voor school. De juf doet ook heel erg haar best. 27 kinderen begeleiden, amai, ik heb respect voor haar. Ik kan me voorstellen dat elk kind heel verschillend is en zijn eigen noden heeft. Kalina heeft veel last van de drukte in de klas, en kan zich dan moeilijk concentreren. Tijdens zelfstandig werken in de klas of bij een toets, zet ze haar kaft rondom zich om rustig te kunnen werken. Soms vraag ik me af met een klas van 15 kinderen, zou de juf dan niet meer tijd hebben om mijn kind tijdens de schooluren beter te kunnen begeleiden?”


DE REGERING-DI RUPO

“Ze leeft in een zeepbel, omgeven door bankiers en technocraten”

Foto: Luc Janssens

Peter Mertens, de auteur van “Hoe Durven Ze?”, is nationaal voorzitter van de PVDA en zit sinds een jaar op de oppositiebanken van de Antwerpse gemeenteraad. Een gesprek. “De regering heeft ons land in een soort winterslaap gebracht. Mensen moeten twee jaar langer werken, de pensioenuitkeringen worden op termijn met een vijfde verlaagd, de werkloosheidsuitkeringen worden verlaagd, de wachtvergoedingen voor pas afgestudeerde jongeren worden afgeschaft, de accijnzen worden verhoogd en er wordt een loonstop ingevoerd voor de komende twee jaren. Dat is geen herstelpolitiek, dat is gewoon de politiek van de afgelopen vijftien jaren die de crisis alleen maar heeft verdiept.”

OPNIEUW REUSACHTIGE WINSTEN “Alle tegenstellingen worden groter. Grote bedrijven zoals Omega Diamonds kopen gewoon hun strafproces af voor miljoenenfraude, ter-

“We leven in een dumpingmaatschappij, wie niet direct succesvol is wordt gedumpt” wijl de kleine man steeds meer geld moet ophoesten om in ons rechtstelsel gehoord te worden. Dat heet klassenjustitie. Ik denk dat de regering-Di Rupo in een soort zeepbel leeft, omgeven door bankiers en technocraten. Want ondertussen maken de allergrootste bedrijven opnieuw reusachtige winsten, en hebben ze nooit zo weinig belastingen betaald. Wij willen dat deze regering de miljonairstaks invoert, een belasting die enkel de 2 procent multimiljonairs treft die zich de afgelopen jaren enorm hebben verrijkt.”

INVESTEER IN PUBLIEKE DIENSTVERLENING “We leven in een dumpingmaatschappij. Wie niet direct succesvol is, wordt gedumpt, en moet het zelf maar uitzoeken. Eigen schuld,

dikke bult, dat soort samenleving. En ondertussen groeien de wachtlijsten. De wachtlijsten voor een plaats in de kinderkribbe, voor een degelijke school, voor een betaalbare sociale woning, voor een afspraak met de specialist... Aan deze deprimerende toestand moet een einde komen. Men moet durven investeren in goede en betaalbare publieke voorzieningen. Dat geldt voor alle niveaus: zowel federaal, als Vlaams, als in Antwerpen.”

EEN AMBITIEUS DURFPLAN “Onze leden trokken de afgelopen maanden naar wijken, bedrijven en markten, in vakbonden en sociale bewegingen, om met een enquête aan tienduizenden te vragen wat we met de PVDA eerst moeten aanpakken. Met al die meningen en kennis gaan we een ambitieus durfplan opstellen als alternatief voor de regeringsplannen. We hebben een grondige vernieuwing nodig in de samenleving. De noden van de mensen en van de planeet moeten het vertrekpunt zijn voor vernieuwing en crea-

Geef onze kinderen een toekomst! Wat is het nieuwe stadsbestuur van plan met onze stad? De recent goedgekeurde meerjarenbegroting maakt dat zeer duidelijk. En... het ziet er niet goed uit. Het begint al met de keuze te besparen op de dienstverlening aan de bewoners. De stad sluit 4 van de 5 stadskantoren. De loketuren worden uitgebreid maar personeel vloeit af. Je zal enkel nog op afspraak aan de loketten terecht kunnen. Ook aan onze kinderen wordt geraakt. De bos- en zeeklassen worden gesloten. Er wordt niet meer geïnvesteerd in uitbreiding van schoolcapaciteit. De kinderkribbes wil men uitbesteden aan Sodexo. De kinderboerderij moet geprivatiseerd en gecommercialiseerd worden. Dit alles terwijl in onze stad 1 op 4 kinderen vandaag opgroeit in armoede. Daarnaast beweert het stadsbestuur dat ze de belastingen niet verhoogt. Niets is minder waar. De Gazet Van Antwerpen titelde nog “Drinkwater, containerparken, parkeren: alles wordt duurder in Antwerpen.” Zelfs het trouwen – de mooiste dag van je leven – wordt fors duurder gemaakt! Het stadsbestuur maakt duidelijke keuzes. Maar het kan ook anders. Voor de PVDA komen de mensen en kinderen eerst! Dat kan als je het grote geld niet laat liggen. Belast de Antwerpse havenbedrijven en pak de grote belastingfraudeurs aan. En maak een stad op mensenmaat.

“De noden van de mensen en van de planeet moeten het vertrekpunt zijn” tiviteit. Dan ga je keuzes maken om te investeren in duurzaamheid, in infrastructuur, in stedenbouw en moderne publieke huisvesting, in luchtkwaliteit en volksgezondheid, in onderwijs en lerarenopleiding, in wetswinkels en eerstelijns gerechtelijke hulp, in openbaar vervoer. Dan kom je tot openbare banken om deze echte investeringen te financieren. Dan kom je tot een grondige herverdeling van de rijkdom, zodat diegenen die de rijkdom produceren een groter deel van de koek terug krijgen.”

Wouter Van Damme voorzitter PVDA Antwerpen

Reacties, vragen, voorstellen? Altijd welkom op antwerpen@pvda.be

3


Drinkwater fors duurder

Riooltaks stijgt met 73% Het stadsbestuur verhoogt de saneringsbijdrage (riooltaks) op uw waterfactuur met 73 procent! Voor een kinderrijk gezin betekent dit meer dan honderd euro per jaar extra-belastingen. PVDA+ gemeenteraadslid Mie Branders: “Iemand met een bescheiden inkomen heeft evenveel drinkwater nodig als een miljonair, maar de riooltaks weegt op een klein inkomen veel meer door. Het openbaar domein, inclusief de riolen, moet worden aangelegd en onderhouden met inkomsten uit de reguliere belastingen. Hierbij dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten. Niet met een vlaktaks op drinkwater waarbij iedereen hetzelfde bedrag moet betalen.” In 2012 werden al 1.589 Antwerpse gezinnen afgesloten van toevoer tot water wegens betalingsmoeilijkheden. De PVDA eist het afschaffen van de riooltaks en een verbod op afsluiting van water.

“GARAGE VAN DE HAVEN” Antwerp Ship Repair

Verkocht voor een appel en een ei

De droogdokken die eigendom zijn van het Gemeentelijk Havenbedrijf, hebben nochtans een enorme troef. “Een garage-voor-schepen in de tweede haven van Europa is als een frituur in de zoo”, vertelde Peter Mertens in de gemeenteraad, “het is een positie die meer dan leefbaar is”. Hoewel er een hoger bod binnen kwam, besliste de rechtbank toch het laagste bod aan te nemen. De scheepsherstellers betalen de rekening voor de uitverkoop: slechts een paar tientallen werknemers kunnen er nog terecht, en dat aan slechtere arbeids- en loonvoorwaarden.

4 van de 5 stadskantoren dicht

123.000 bewoners voor gesloten deurEN De stadskantoren op ‘t Kiel, op de Luchtbal, in Permeke en in de Paleisstraat sluiten de deuren. Was er een gebrek aan bezoekers? Absoluut niet. 123.000 bewoners maakten het afgelopen jaar nog gebruik van deze stadskantoren. Het gaat om een pure besparingsoperatie. Schepen Liesbeth Homans durft te zeggen dat ze niet raakt aan de dienstverlening. Niets is minder waar voor al diegenen die nu naar de andere kant van ‘t stad moeten. Bovendien zal je enkel nog op afspraak langs het loket kunnen passeren. Dat betekent minuten aan de telefoon hangen, luisteren naar de wachttoon en ‘er zijn vijf wachtenden voor u, even geduld’. Tenzij je kiest voor de betalende spoedprocedure.

Met dank aan politici

Miniboete voor megafraudeur PVDA klaagt succesvol GAS-boetes aan

Boetes tegen vreedzame betogers kwijtgescholden

4

Op 25 mei kregen 80 deelnemers aan een betoging voor voedselveiligheid een GAS-boete. Niet omdat ze overlast veroorzaakten, wel omdat de betoging niet officieel was aangevraagd. Peter Mertens protesteerde tijdens de gemeenteraad tegen deze aanval op de vrije meningsuiting. Deelnemers aan een betoging kunnen immers niet weten of de betoging officieel werd aangevraagd. Ondertussen schold het stadsbestuur alle boetes kwijt. Een belangrijk succes in de strijd tegen de ondemocratische GAS-boetes.

Mits het betalen van 160 miljoen euro is Omega Diamonds af van alle verdere vervolging voor fraude. 160 miljoen, dat is 8 procent van het gefraudeerde bedrag van – minstens – 2 miljard euro. Eind 2010 werd de Diamantclub opgericht. Voorzitter werd Jan Jambon (N-VA), Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) is ondervoorzitter. Een half jaar later – er zijn dan 50 parlementsleden lid van de Diamantclub – wordt de wet op de verruimde minnelijke schikking door het parlement goedgekeurd. Dankzij die wet kon Omega Diamonds via een deal met het gerecht alle vervolging afkopen.


Kris Merckx in de provincieraad

Red Mano Mundo

Sinds 1994 trekt het gratis festival Mano Mundo in Boom tot 80.000 bezoekers. Dat kon mits subsidie. In het bestuursakkoord van 2013 beloofden N-VA, CD&V en sp.a plechtig dit ‘mondiale festival te blijven organiseren’. Maar nu Peeters, Bourgeois en Muyters onze provincie onverwacht 6 miljoen extra doen besparen, wordt deze belofte verbroken. Kris Merckx hield een felle interpellatie: Mano Mundo moet en kan overleven! Volg onze provincieraadsleden op www.krismerckx.be

Ontmanteling Gouverneur Kinsbergencentrum (GKC)

Geen hart voor kinderen Al vele jaren biedt het GKC in Wilrijk hulp aan mensen met autisme, motorische achterstand, ADHD, dyslexie, dysorthografie… Tegen een vaste prijs: 60 euro in totaal voor kinderen, soms voor 6 sessies, en 120 euro voor ouderen. In de privé is dat 5 tot 10 maal duurder. Maar het provinciebestuur (N-VA, CD&V, sp.a) en de Vlaamse regering (zelfde partijen) besparen. Ze gingen reeds over tot vijf naakte ontslagen: een logopediste, twee psychiaters en twee bedienden. Alleen de PVDA+ stemde daar tegen. De ontmanteling van het GKC dreigt.

1420 jobs schrappen en beloven werkloosheid aan te pakken

Wie verzint zoiets? Een op zes Antwerpenaren vindt geen job. Bij de min 25-jarigen is het nog erger, bijna een op drie geraakt niet aan de slag. Schepen van werk, Marc Van Peel, bedacht een “jeugdwerkloosheidsplan” om jongeren te begeleiden naar een van de 6.000 openstaande vacatures. Hij vertelt er echter niet bij dat de helft van die vacatures onderbetaalde jobs, interimjobs of zelfs nepvacatures zijn. En stel dat al die vacatures worden ingevuld, wat dan met de 29.000 andere werklozen? En wat met het feit dat je beter blank bent en een Vlaams klinkende naam hebt om een goede job te vinden? Ook dit probleem negeert het plan van Van Peel volledig. Werkgevers mogen blijkbaar niet op hun verantwoordelijkheid gewezen worden. En wat doet dit stadsbestuur nog? Het schrapt zelf 1420 jobs. Dat zijn 1420 kansen minder voor jongeren om te solliciteren voor een degelijke, vaste job bij de stad.

Haven-ambulance in panne

PVDA zet bestuur aan tot actie In januari verongelukte een dokwerker. Toen bleek dat de ambulance van de ziekenpost in de haven kapot was. Daardoor dienden ambulances van verder te komen. Ook de verwarrende wegwijzers in het havengebied en de afgesloten wegen door private havenconcessies zorgden voor vertragingen bij de hulpverlening. Peter Mertens eiste onmiddellijke actie van het stadsbestuur. In oktober zijn de problemen inderdaad opgelost: er is een nieuwe ambulance aangekocht en de bewegwijzering is duidelijker geworden.

Hoezo, “belastingen niet omhoog”? saneringsbijdrage: (per m3 water)

€0,78 u €1,35 = +73%

slachttaks:

€25

parkeren: (eerste uur in zone B en C)

€0,6 u €0,7 = +17%

trouwen: (op zaterdag)

€25

u €225 =

containerparken: (prijsverhoging aangekondigd door stadsbestuur)

€0

u €?

u €40 = +60%

+800%

de kinderboerderij

openbaar en sociaal

5


Zohra Othman over haar eerste jaar als PVDA-schepen

“Wij kiezen voor een gratis en open aanbod” In Borgerhout bestuurt de PVDA voor het eerst mee: samen met het kartel sp.a-Groen en een onafhankelijke. Zohra Othman, de populairste politica van Borgerhout, is er schepen van jeugd, diversiteit, samenlevingsopbouw, tewerkstelling en markten en foren. Een jaar na de gemeenteraadsverkiezingen trekken we naar haar bureau in het districtshuis op het Moorkensplein. Je hebt er een jaar opzitten als schepen. Wat is je belangrijkste realisatie? Onze jeugddienst had berekend dat bij de activiteiten die ze organiseerde, nog niet de helft van de deelnemers uit Borgerhout kwam. Dat was voor mij een duidelijk teken dat we het anders moesten aanpakken. Ik heb dan nagedacht hoe we de jeugddienst zichtbaarder en laagdrempeliger konden maken. Tijdens de maand augustus werkten we niet met de A-kaart activiteiten waar men vooraf voor moet inschrijven, maar zijn we met de jeugddienst naar de Borgerhoutse pleinen getrokken om daar activiteiten aan te bieden. Veel kinderen en jongeren die rond de pleinen wonen, komen dan spontaan meedoen.

Blijkbaar komt er ook een jongerenenquête... Inderdaad, we hebben nog een grote jongerenenquête op de agenda staan, waarmee we de prioriteiten voor de komende jaren op een rij willen zetten. Ondertussen zitten we niet stil. Zo is het gebrek aan ruimte een gekend probleem in Borgerhout, we zijn dan ook constant op zoek naar ruimtes voor organisaties, activiteiten… Daarnaast gaan we ook onderzoeken hoe we de openbare ruimte speel- en sportvriendelijk kunnen inrichten. Zodat kinderen in hun nabije omgeving — op de hoek van de straat, op weg van school naar huis — steeds op een veilige manier kunnen spelen. Wanneer we straten en pleinen aanleggen, kunnen we dan telkens kleine ingrepen doen, waardoor we meer aan de vraag van speelruimtes kunnen voldoen.

“We werkten niet met activiteiten waar je vooraf moet voor inschrijven, maar trokken met de jeugddienst naar de Borgerhoutse pleinen.”

En wat waren de resultaten? Er was maar liefst een verdriedubbeling van het aantal deelnemers en ongeveer 3 op 4 kwam uit Borgerhout. In tegenstelling tot andere plaatsen, waar we de tendens zien om net meer te werken met elektronische inschrijvingen, willen wij keuzes maken die rekening houden met de bevolkingssamenstelling van Borgerhout en de noden die er zijn. En dus kiezen wij voor een gratis en open aanbod.

6

Op welke manier probeer je nog je stempel te drukken? Ik wil de jongeren meer betrekken bij het beleid, of dat nu gaat over de heraanleg van pleinen, over onderwijs of over ontspanning. Het is belangrijk naar hen te luisteren: wat hun ideeën zijn en wat hun mening is. Zo kunnen we ons beleid niet enkel op jongeren afstemmen, maar het samen met hen maken. Momenteel wordt de heraanleg van het Vinçotteplein voorbereid. We zijn apart gaan samenzitten met de jongeren uit de buurt, om te kijken wat zij van de plannen vonden. Op die manier hebben we ontdekt dat het voetbalpleintje veel te klein was uitgetekend. We hebben dit dan ook onmiddellijk veranderd. Bij de heraanleg van het Terloplein hebben we ons lesje wel geleerd, daar waren de plannen al in uitvoering, toen bleek dat er bij de omwonende jongeren tegenkantingen waren. We hebben geprobeerd een zo goed mogelijk compromis te bekomen en evalueren dat binnenkort met de jongeren.

Je had het nu vooral over jongeren. Hoe zit het met je andere bevoegdheden? Samen met de schepen van cultuur ben ik de voorbereidingen aan het treffen rond 50 jaar migratie. We willen hier een hele reeks van activiteiten en feestelijkheden opstellen met de inwoners van Borgerhout. Een van de ideeën is om schoolkinderen te betrekken en hen het verhaal van hun grootouders te doen vertellen, deze te bundelen en er met foto’s een tentoonstelling van te maken. Ook rond de markten hebben we nog een aantal toffe ideeën, maar die staan momenteel nog in hun kinderschoenen.

Zohra Othman Zohra groeide op aan de overkant van het water, in Rupelmonde, volgens haar “het mooiste dorpje van Vlaanderen”. Ze heeft een zoon van 12 jaar en werkt als advocate bij Progress Lawyers Network (een netwerk van advocaten in dienst van het volk). In Borgerhout haalde ze van alle kandidaten de meeste voorkeurstemmen, niet minder dan 2.194. Zohra is de eerste schepen voor de PVDA in België.


Horrorscenario

Vlaamse regering wil toch BAM-tracé In het referendum van oktober 2009 sprak 60% van de Antwerpenaren zich uit tegen het BAM-tracé. De Vlaamse regering van sp.a, CD&V en N-VA wil nu toch het BAM-tracé doorvoeren! Dat heeft drastische gevolgen: een verbreding van de ring tot 16 baanvakken, een 19 baanvakken tellend op- en afrittencomplex ter hoogte van het Sportpaleis. Op die ring denderen iedere dag 100.000 camions die niet in Antwerpen moeten zijn. De PVDA eist dat die waanzin wordt stopgezet. “De helft van onze kinderen gebruikt al puffers tegen astma”, zegt PVDA-dokter Dirk Van Duppen. “Dat is niet meer normaal. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft vervuiling door dieselmotoren zopas uitgeroepen tot kankerverwekker. Schaf de tol af op de Liefkenshoektunnel. Dat trekt onmiddellijk een groot deel van het vrachtverkeer

VANDAAG

weg van de ring en van de Kennedytunnel. En leg een verbinding aan tussen de E17 in Ekeren en de E34-E313 in Wommelgem. Dan moet de ring het doorgaand vrachtverkeer uit het Noorden en het Oosten niet meer slikken.”

De PVDA wil de overkapping van de ring “Zo demp je het geluid en het fijn stof. Je creëert bovendien een groene long van 146 hectare en

MORGEN?

voldoende leefruimte voor nieuwe scholen en sociale woningen”. Dokter Dirk Van Duppen pleit tenslotte voor slim rekeningrijden voor doorgaand vrachtverkeer zoals in Duitsland. Dat heeft destijds het fileprobleem in Duitsland opgelost. “Bovendien volstaat de opbrengst van twee jaar rekeningrijden om de hele ring te overkappen en Antwerpen voor honderd jaar te bevrijden van fijn stof en lawaai.”

Door pVDA op regeringstafel

Energie: geen luxeproduct!

NIEUWJAARSRECEPTIE vrijdag 24 januari 2014, vanaf 18 uur in Het Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, 2000 Antwerpen We nodigen u graag uit om samen met de PVDA het nieuwe jaar feestelijk in te zetten. ★ We trakteren op een drankje en hapjes. ★ Babbel met de Antwerpse PVDA-verkozenen. ★ Ontmoet er onze nationale voorzitter Peter Mertens. ★ Lady Angelina zorgt voor de muzikale noot. ★ Ontdek er wie De Franken Teut 2013(*) in de wacht sleept.

Elektriciteit en gas zijn levensnoodzakelijk. Daarmee verwarm je, kook je, verlicht je... Ze voldoen dus basisbehoeften. Maar op energie wordt vandaag 21% btw geheven: het tarief voor luxegoederen. Dat zou 6% moeten zijn. De PVDA voert hiervoor reeds jaren campagne en zamelde al meer dan 225.000 handtekeningen in. Dat loont want zo kwam het voorstel op de regeringstafel te liggen.

Hou de druk op de ketel: teken de petitie op

www.6procent.be.

(*) een prijs die PVDA-Antwerpen uitreikt aan een persoon of vereniging die zich het voorbije jaar verdienstelijk maakte voor de samenleving (op de genomineerden kan u stemmen vanaf eind december op www.antwerpen.pvda.be).

Nodig gerust familie, vrienden en kennissen uit om mee te komen. Laat ons weten met hoeveel personen u komt. Dit om het nodige te kunnen voorzien. Inschrijven kan u per mail (antwerpen@pvda.be) of per sms (0495 65 46 82).

7


DE FRANKEN

TEUT De PVDA in je district w il r ij k

Varkensruggen weg: Mastplein veiliger Op het Mastplein kwamen verschillende mensen zwaar ten val op de stenen platformen en varkensruggen. PVDA+ districtsraadslid Wouter Van Damme kwam erover tussen op de districtsraad. Ondertussen werden alvast de varkensruggen weggenomen en op enkele stenen platformen werden bloembakken geplaatst.

Wist je dat... CC De Kern en diverse Wilrijkse organisaties bewezen de voorbije jaren het unieke belang van deze locatie. De brand op 27 april zorgt voor een pijnlijk conflict met de horeca-uitbater die privéactiviteiten mag uitoefenen op de benedenverdieping: hij daagt de organisaties voor de rechtbank. Al te gek! Wij ijveren voor een openbaar Kasteel Steytelinck dat opnieuw een prominente plaats inneemt in het Wilrijkse cultuurleven.

Boer Karl met pensioen Op 6 oktober vierden we mee de pensionering van boer Karl. 36 jaar lang bouwde hij aan onze kinderboerderij. Zijn pensioen mag niet worden misbruikt. Het stadsbestuur wil namelijk de kinderboerderij privatiseren en commercialiseren. De PVDA voerde actie voor het behoud van een openbare, gratis toegankelijke, educatieve en sociale kinderboerderij. Daarvoor is voldoende stadspersoneel nodig. Ook hier loont protest: het stadsbestuur zal de kinderboerderij alvast nog 2 jaar in eigen beheer houden. Een eerste overwinning!

Er in Wilrijk een enthousiaste PVDA-groep actief is die regelmatig infomomenten organiseert, die lokale acties plant en maandelijks op gezellige wijze vergadert? Kom gerust eens meeproeven: geert.synnave@hotmail.com 03/827 77 02.

Wilrijks PVDA-voorzitter Geert Synnave en Wilrijks PVDA-raadslid Wouter Van Damme loven boer Karl om zijn jarenlange inzet.

Ferrarisbos gered?! In maart bleek het bedrijf H. Essers een waardevol bos te willen kappen om er een gebouw te zetten voor Veritas. Met PVDA-Wilrijk startten we een succesvolle mailactie: Veritas trok zich terug. Ondertussen was de kapvergunning echter al verleend door het stadsbestuur. Natuurpunt spande een procedure in tegen die vergunning. Ter ondersteuning organiseerden we eind juni mee een picknick met zo’n 100 aanwezigen. Nadien bezetten enkele activisten het waardevolle bos. Toch werd begin september onder politiebegeleiding overgegaan tot kap. Een schande! Het protest zorgde wel voor het behoud van twee derde van het Ferrarisbos. En dat minister Schauvliege beloofde werk te maken van de bescherming van de zogeheten “zonevreemde bossen”.

Sluit aan bij de PVDA. Word lid. Sms “LID” + je naam, voornaam en adres naar 0479 73 60 23 of word lid via onze website www.pvda.be Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .        

Ik wens meer info over de PVDA Ik wil lid worden van de PVDA Ik wil folders helpen verspreiden Ik wil meewerken met de werking in mijn buurt of bedrijf

Voornaam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Straat: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . nr:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Postcode: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Gemeente:.. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Tel/gsm: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . E-mail:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Terugsturen naar: Secretariaat PVDA Antwerpen, Van Arteveldestraat 5, 2060 Antwerpen 03 225 28 93 | antwerpen@pvda.be | http://antwerpen.pvda.be

v.u. Wouter Van Damme, Van Arteveldestraat 5, 2060 Antwerpen

Kasteel Steytelinck openbaar

Franken Teut • editie Wilrijk • nov 2013  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you