Eropuit magazine 2022-2023

Page 1

E ROPU IT M AGA ZINE

ZEEWOLDE puur plezier!

Ontspannen in de Stille Kern Fietsen over de Zuiderzeebodem Leuke tips voor belevenissen en eindeloos plezier www.visitzeewolde.com | www.puurzeewolde.nl


2


Zeewolde centraal in Nederland omgeven door water Centraal in Nederland ligt Zeewolde. Omgeven door water, uitgestrekte natuurgebieden en een weids poldergebied. Op steenworp afstand van Zwolle, Almere, Lelystad, Amsterdam en Utrecht. De perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke & ontspannende vakantie of dagje uit in Flevoland. Ontdek wandelend of fietsend het Horsterwold, het grootste aaneengesloten loofbos op kleigrond in Nederland. Je zult verbaasd zijn over de flora en fauna die je hier tegenkomt. Je kunt hier vrij rondstruinen maar ook samen met de boswachter het gebied verkennen. Maak een fietstocht langs de weidse polders, het Wolderwijd (Randmeer), Hanzestad Harderwijk en rust onderweg uit bij een van de picknicklocaties of terrassen. Maak je het rondje vol, dan heb je er 42 kilometer op zittten. Korte route? Kies dan het ruime sop en pak de fiets/voetveer terug naar Zeewolde, dit maakt het rondje extra leuk. Kinderen hoeven zich niet vervelen, er is hier van alles te beleven. Stoere wandeltochten, een speelbos, een sprookjesachtig speelpark en volop watersport- en zwemmogelijkheden. Breng ook eens een bezoek aan een van de boerderijen en neem een streekproduct mee naar huis. Langer blijven? Geen probleem, je hebt de keuze uit diverse campings, B&B’s en vakantieparken. Dit magazine geeft slechts een korte impressie van Zeewolde. Wij nodigen je graag uit voor een bezoek aan Zeewolde en wensen je voor nu veel leesplezier!


Zeewolde biedt, met haar oppervlakte van 268 vierkante kilometer, tal van mogelijkheden om te genieten van de mooie natuur, de heerlijke stranden, de uitgestrekte natuurgebieden en het weidse polderlandschap. Met heerlijk zwemwater, idyllische aanlegplaatsen voor de watersporter, vaarten en tochten om per kano te verkennen. Met uitgestrekte ruige natuurgebieden waar je heerlijk vrij kunt rondstruinen of samen met de boswachter de flora en fauna ontdekt.

4

En in het voorjaar verandert het buitengebied in een grote fleurige tulpendeken. Flevoland is namelijk een van de grootste tulpenteelt gebieden in Nederland. Kortom, Zeewolde biedt puur plezier!


5


Flevoland, duidelijk anders

6

Flevoland, gemaakt door en voor mensen Je moet maar durven, een hele provincie opbouwen uit het niets. Toch is Flevoland zo ontstaan, man made land, meters onder zeeniveau. Flevoland is nooit af. Dat komt door die twintigste-eeuwse grond onder de voeten. Dat doet iets met de bewoners. Ze weten: the sky is the limit. Flevoland, op de bodem van de voormalige Zuiderzee, lijkt op niets dat al bestaat. Je herkent het meteen als je de provincie binnenrijdt. De heldere lijnen, de ruimte, dat moderne; dit kan alleen maar Flevoland zijn.


Ontspan, trek eropuit & geniet Trek eropuit in Zeewolde, ontdek de Randmeren, de dijken, het natuur- en buitengebied. De verscheidenheid maakt Zeewolde uniek. Er valt altijd wel iets te beleven of te ontdekken. Zeewolde biedt altijd puur plezier! Fiets-, wandel- en vaarroutes doorkruisen het gebied. Met het fietsknooppuntennetwerk kun je thuis of vanaf de camping de route vooraf al uitstippelen. Fietskaarten zijn verkrijgbaar bij de verschillende verblijfsrecreatie. Wandelroutes zijn er in allerlei soorten en maten, van korte tot lange routes. Zeewolde biedt vele kilometers gemarkeerde en ongemarkeerde wandelroutes, langs het water of door de bossen. In de Stille Kern (Horsterwold) mag je van de gebaande paden af en kun je urenlang struinen door het gebied. Vanaf de Tuurtoren heb je een prachtig uitzicht over het gebied. Het Harderbos, Harderbroek en Kievitslanden vormen samen de meest gevarieerde natuurgebieden van Flevoland. Bezoek de vogelkijkhut in het Harderbroek, misschien spot je wel de zeearend. In het Harderbos zie je overal langs het water de sporen van de bevers. Afgeknaagde wilgen, essen en typische “beverglijbanen”.

Van zee naar het droge Aanvankelijk werd er heel sceptisch aangekeken tegen de inpoldering van de Zuiderzee. Maar na de watersnoodramp van 1916, berucht vanwege de stormvloed en de onmetelijke schade aan de dijken, werd de noodzaak om de kwetsbaarheid van Nederland aan te pakken voor iedereen duidelijk. In 1918 nam de overheid het plan “Lely” aan, waarmee de inpoldering van de Zuiderzee en de aanleg van de IJsselmeerpolder vorm konden krijgen. Destijds het begin van Flevoland en Zeewolde. Voor meer informatie over fietsen, wandelen en varen kijk op www.puurzeewolde.nl Geen fiets of kano meegenomen? Geen nood! Kijk op www.puurzeewolde.nl voor verhuuradressen. Tip


- Hotspots Laat je inspireren 1

Horsterwold - uitgestrekte bossen, eindeloos struinen

De kelk van de tulp, het hoofdeiland, heeft de grootte van een voetbalveld en de langgerekte natuureilanden vormen de steel. Een strekdam van 200 meter verbindt het eiland met het vasteland. De kelk van de tulp biedt 80 ligplaatsen. In het voorjaar verandert het eiland in een tulpentuin.

4

Vliegtuigwrakken uit de Tweede Wereldoorlog

3

Pannenkoekenhuis & Speelpark Hans & Grietje Kom genieten in een van de grootste aaneengesloten loofbossen van West Europa. Je deelt het bos alleen met reeën, konikpaarden, Schotse hooglanders, damherten, vossen en vogels. Een uitgebreid netwerk van paden en routes ligt voor je klaar. Maar er zijn ook grote delen bos met minder paden, waar het nóg rustiger is. Een heerlijke omgeving om vrij in te struinen.

2

Tulpeiland

In het Wolderwijd voor de kust van Zeewolde vind je een bijzonder schiereiland in de vorm van een tulp.

Het meest magische pannenkoeken­ huis en speelpark van Nederland! Zodra je bij het restaurant aankomt waan je je gelijk in een andere wereld. In het restaurant vind je geheime trappen, een heksenketel, beweegbare tafels, een indoor glijbaan eigenlijk te veel om op te noemen. Stap in het sprookje van Hans & Grietje.

In de WO II zijn verschillende vliegtuigen in het gebied van de huidige provincie Flevoland neergestort. Tijdens het droogleggen van de polders zijn diverse vliegtuigen gevonden en geborgen. Markeringspalen voorzien van informatieplaatjes (QR code) vertellen meer over het neergestorte vliegtuig en haar bemanning. De fietsroute Crashlocaties WO II leidt je langs deze locaties (lengte route ca. 40 km).

5

Eiland De Zegge

Dit kunstmatige eiland in het Wolderwijd, vlak voor de jachthaven van Zeewolde, is een echt gezinseiland.


Bijzondere plekjes in Zeewolde Toch kent dit eiland ook voldoende stille plekjes voor een picknick of barbecue. Het eiland (300 meter lang & 75 meter breed) beschikt over circa 60 aanlegplaatsen. Boot huren? Check www.puurzeewolde.nl

6

7

Sea Level – weidse landschapskunst

Wijngoed Wilgenhorst

auto gratis kunt parkeren om van daaruit een fiets- of wandeltocht te starten en te genieten van de mooiste plekken van deze omgeving. Hier vind je de drie TOP locaties in Zeewolde: bij het Woldstrand, het Horsterwold (tegenover Terra Wolde) & bij Jachthaven De Eemhof.

9

Erkemeder hondenstrand Samen zwemmen & ravotten

Op een kleine vier meter onder zeespiegel ligt, net buiten het dorp, Wijngoed Wilgenhorst. Op de kalkrijke kleibodem zijn in 2012 de eerste negenhonderd wijnstokken geplant en inmiddels staat de teller op ruim vierduizend wijnstokken. De wijnboer neemt je graag mee over zijn wijngoed tijdens een rondleiding. Tip: sluit het af met een wijnproeverij en geniet van de enige echte wijnen uit Zeewolde.

Waren de dijken er niet geweest dan had Zeewolde tot aan de bovenrand van deze muur onder water staan. De kunstenaar laat hiermee zien dat Zeewolde op de bodem van de voormalige Zuiderzee is gebouwd. Het bestaat uit twee in elkaars verlengde & waterpas liggende wanden. Het behoort tot het grootste werk van Richard Serra in Europa. Onderdeel van de Land Art fietsroute.

8

TOP’s – startlocatie fiets- of wandelroute

Een toeristisch overstappunt (TOP) is het perfecte startpunt waar je de

Volgens velen het leukste hondenstrand van Nederland! Met zeker anderhalve kilometer aan hondenstrand is er genoeg ruimte voor een dag vol plezier. Voor zowel het baasje als de hond. Honden mogen hier vrij rondlopen, spelen met andere viervoeters, zwemmen en met jou genieten van een dagje strand. Genoeg van al het zand? Maak een heerlijke wandeling over de dijk.


Wil je lekker een dagje weg, een weekend op stap of genieten van een heerlijke vakantie in het middelpunt van Nederland? En wil je tijdens jouw verblijf meer weten over wat er hier allemaal te doen is? Doe inspiratie op met deze gids, bezoek onze website of download onze app.

10

Scan de QR-codes Zo werkt het Eenvoudig en snel online voor nog meer inspiratie en informatie. Scan en Ontdek In deze gids vind je QR-codes die je snel bij de informatie brengt waarnaar je op zoek bent. Het voordeel van deze codes is dat je geen ingewikkelde internetadressen hoeft over te typen. Scan de code met de camera van de smartphone of tablet en de browser toont gelijk de bijbehorende website. Even openen en je bent er al! Snel de app op jouw telefoon? Scan de Google Play of Apple Store QR, download de app en je hebt direct een zee aan informatie op jouw telefoon. Het grote genieten kan beginnen!


- Inhoud Beleef de natuur van dichtbij - Het Horsterwold - Hulkesteinse Bos - Paradijs voor watersportliefhebbers - Overzicht havens Zeewolde

13 17 21 22

Ontspan in Zeewolde - Fietsen in Zeewolde - Dagje uitwaaien aan het strand

24 28

Beleef Zeewolde met de kinder(en) - Eropuit met kinderen - Populaire uitjes - Natuurspeeltuinen

32 34 36

Leuke tips voor uitjes - In de omgeving - Land Art – Flevolands landschap als podium

38 40

Smaak proeven - De smaak van het landschap - Winkelen - Horeca

43 44 44-45

Plattegrond

47-49

In dit magazine zijn nummers bij de TOP’s en de verschillende foto’s geplaatst. Deze nummers zijn terug te vinden op de plattegrond(en).

Colofon Uitgever: Stichting Puur Zeewolde Vertaling: IT&C Support, Naarden Vormgeving: Route 5 CC Oplage: 13.000

Fotografie: Jeannette van der Linde Wally Fotografie Jordi Huisman Natuurmonumenten Staatsbosbeheer Geurt Besselink Nieuw Land Erfgoedcentrum Center Parcs De Eemhof Marijn van Braak Hans Leermakers Robin van Maanen Gerard van Breemen ©Adobe Stock/Depositphotos

www.puurzeewolde.nl www.visitzeewolde.com www.visitflevoland.nl Alle verblijfsrecreatie is erop gericht de gasten te voorzien van toeristische informatie. Folderpunt centrum Zeewolde: De Leeuw Snacks, Kerkstraat 17. Stichting Puur Zeewolde Postadres: Eekhoornbos 10 3892 WS Zeewolde info@puurzeewolde.nl

PuurZeewolde puurzeewolde visitflevoland


Elk gebied heeft zijn eigen verhaal! Zwerven door de bossen, genieten van alles wat je onderweg tegenkomt. Turen over het water en genieten van de vele vogels in allerlei soorten en maten. Dat kan in de natuurgebieden van Zeewolde. Natuurgebieden: Horsterwold met de Stille Kern, Hulkesteinse Bos, Harderbroek & Harderbos.

12

Je deelt de gebieden met reeën, konikpaarden, damherten, Schotse hooglanders, vossen en vogels. Een uitgebreid netwerk aan paden en routes ligt voor je klaar. Maar er zijn ook grote delen bos met minder paden, waar het nog rustiger is.


Uitgestrekte bossen & eindeloos struinen Het Horsterwold Als je van natuur houdt dan waardeer je Zeewolde vast om de prachtige natuurgebieden. Een van deze natuurgebieden is het Horsterwold, een van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Je kunt hier volop van de rust en ruimte genieten! Je deelt het bos met reeën, konikpaarden, damherten, Schotse hooglanders, vossen en vogels. Een uitgebreid netwerk aan paden en routes ligt hier voor je klaar. Maar er zijn ook grote delen bos met minder paden, waar het nóg rustiger is. Zo’n groot gebied zit ook vol met speciale plekjes en bezienswaardigheden. Ontdek ze met de fiets, lopend, te paard of vanuit de kano. Of ga mee op safari met Staatsbosbeheer en ontdek samen de rijkdom aan planten, bomen en dieren in dit gebied.

Wat een uitzicht!

Horsterberg & Tuurtoren Dit punt biedt je een prachtig uitzicht op de Stille Kern, het prille oerbos in het Horsterwold. Je ziet in een oogopslag waar het hier om draait: de uitgestrekte natuur en de oase van rust.

Vogelkijkhut Vogels kijken in het Horsterwold doe je vanuit deze hut. De hut is ontworpen in de vorm van een vogel. Beide locaties zijn te bereiken vanaf de parkeerplaats aan de Flediteweg.


Op avontuur Kinderen vinden het reuze interessant om te ontdekken wat er allemaal in het bos leeft. En het treft, hier in Zeewolde valt genoeg te ontdekken in een van onze bossen en of natuurgebieden. Ga samen lekker op pad, ga eens een middagje vogels spotten, of op zoek naar alles wat er in het water leeft. Of onderwerp een dode boom aan een grondige inspectie. En na afloop even lekker de natuurspeeltuin in, want die zijn hier ook genoeg.

Wild spotten Hiervoor moet je wel vroeg op pad, dan heb je de meeste kans op succes. Wel even stil zijn, want dan is de kans het grootst om de reeën, konikpaarden, de Schotse hooglanders, vossen en bevers te zien. In de herfst is dit makkelijker 14 dan in de zomer, dan kunnen ze zich minder makkelijk verstoppen achter het blad van de bomen.

Geocachen Hoe maak je een wandeling extra leuk en spannend? Ga geocachen oftewel op schattenjacht. Een leuke activiteit waarbij je in de natuur (maar het kan ook in het dorp) op zoek gaat naar een “verborgen schat” (geocache). Deze ligt vaak verstopt op een mooie plek in de natuur. Meer hierover weten, bezoek de website over geocachging en ga samen lekker op pad. www.geocaching.nl Tip

Regelmatig bieden Staatsbosbeheer, IVN Zeewolde en Natuurmonumenten ook leuke kinderactiviteiten aan.


Neem de kinderen mee op avontuur door het bos! Heerlijk samen speuren, de avonturenroute wandelen, zorgeloos fietsen, klimmen en klauteren in het speelbos, met het trekpontje naar de overkant.

15


16


- Hulkesteinse Bos bos in oeroude rivierdelta Het Hulkesteinse Bos ligt in het vroegere stroomgebied van de rivier de Eem. Klei, zand en veen zorgen samen met de gevarieerde grondwaterstand, voor een rijke en afwisselende begroeiing.

Ga op de fiets of wandelend op ontdekkingsreis door dit gebied. Ontspan op het Laaksestrand of ga heerlijk zitten mijmeren aan de Laakse Slenk, het prehistorische riviertje dat weer is opengegraven. Nu er weer water stroomt tussen de bomen zijn er in het bos veel libellensoorten bij gekomen. Op de gevarieerde bodem groeit een afwisselend bos met veel verschillende boomsoorten. Vooral het zuidelijke deel is heel gevarieerd met dikke woudreuzen, plasjes en poelen waarin het wemelt van de beestjes. Langs de Laakse Slenk grazen ‘s zomers runderen om te zorgen dat de slenk niet opnieuw dichtgroeit met bos. Ze eten niet alleen gras maar ook planten met zaden. Waar ze hun mest laten vallen, ontkiemen die zaadjes tot nieuwe planten. De stranden aan de andere kant van de dijk hebben een heel andere sfeer. Hier heb je water en zand en een weids uitzicht op de Gelderse kust.

17

Tip Plankenpad

Tip Weetje

Het plankenpad vormt een gevarieerde, aantrekkelijke wandelroute van circa vier kilometer door het Hulkesteinse Bos. De wandelroute start bij Landgoed Energy Up en neemt je mee door dit gebied. De route is deels verhard en overhard en deels voorzien van planken.

Laakse Slenk is niet altijd alleen maar zee geweest. In de middeleeuwen werd het gebied bewoond en voeren zwaarbeladen handelsschepen over de slenken. Een van deze oude waterlopen, de Laakse Slenk, is in 2020 opnieuw uitgegevragen De libel is gekozen tot mascotte van de nieuwe natuur van de Laakse Slenk. Waar libellen leven, gaat het goed met de natuur.

Landgoed Energy Up, Wielseweg 9.


Harderbos Het Harderbos, aan de overkant van het Veluwemeer bij Harderwijk, schreeuwt avontuur. Hier ligt een groene oase vol dikke bomen, waterpartijen en kronkelpaden.

Nieuwe oernatuur

18

Je zou het niet zeggen, maar het Harderbos bestaat meer dan vijftig jaar. In 1968 werden de eerst populieren geplant. Sindsdien gaat het hard. Door de vruchtbare zeeklei groeien de bomen en struiken enorm. Je wandelt hier langs dikke populieren, essen, eiken en beuken. Bomen die omvallen, blijven liggen als voedselbron voor mossen, schimmels, paddenstoelen en insecten. Een gebied om heerlijk doorheen te dwalen. Je ruikt het mos, je hoort overal vogels en ziet hier sporen van de bever. In dit gebied voel je je al snel een avonturier.

Actie & fun met de kinderen In het Harderbos valt er voor kinderen van alles te beleven. Wat dacht je van de Avonturenroute en de Hans & Grietje route. De Avonturenroute (5,4 km) slingert door het bos met onderweg een trekpontje, wiebelbruggetjes en uitkijktoren. De Hans & Grietje route is een spannende speurroute vanaf het Pannenkoekenhuis & Speelpark Hans & Grietje.

Harderbroek Het natuurgebied Harderbroek ligt tegenover Harderwijk en grenst aan het randmeer Wolderwijd. Het is een belangrijk leefgebied voor zeldzame vogels als de roerdomp, zilverreiger, lepelaar en baardmannetje. De rietgors, blauwborst en kleine karekiet voelen zich in dit natte gebied ook prima thuis.

Tip Giezenpad Trek je laarzen aan en ontdek het Harderbroek. Het vogelparadijs in de polder. Geniet van vogels, bloemen én kunst. De route (2,9 km) is gemarkeerd met witte pijlen. Start- en eindpunt is de parkeerplaats Ganzenpad. Let op: dit is een laarzenpad. In natte tijden (herfst, winter) kan het pad drassig zijn. Voor kinderwagens en rolstoelgebruikers is het ongeschikt.

Fietsroute Laat de auto staan en pak de fiets. Een prachtige fietsroute langs het water brengt je na circa 10 kilometer fietsen, vanuit het centrum van Zeewolde, bij de ingang van het Giezenpad. Vertrekpunt wandeling: Parkeerplaats Ganzenpad.


19


In Zeewolde is er volop ruimte om plezier te beleven, te genieten en op ontdekkingsreis te gaan. 100% waterpret is hier zeker gegarandeerd.

20


Zeewolde, een waar paradijs voor watersportliefhebbers Zeewolde is door de ligging aan de randmeren populair bij watersporters. De uitgestrekte bossen en het ruime water vormen een mooi decor en dagen je uit tot sportieve prestaties. Maak eens een zeiltocht over het Wolderwijd met een authentieke platbodem, of huur een (zeil)boot, kano, sup, surfplank. Of boek een uniek flyboardles of maak een parasailingtour en ervaar Zeewolde vanuit de lucht hangend boven het water.

Bijzondere blikvangers Tulpeiland Schiereiland in de vorm van een tulp. De kelk van de tulp, het hoofdeiland, is qua omvang ongeveer zo groot als een voetbalveld. Langgerekte natuureilanden vormen de steel. Een strekdam van 200 meter verbindt het eiland met het vaste land.

Schutsluis De Spieghel! Eind 2019 is er een nieuwe sluis in het Havenkwartier geopend. De schutsluis kent een verval van maar liefst 5,20 meter en geeft toegang tot de nieuwe vaarroute Blauwe Diamant.

Eiland De Zegge Dit eiland ligt in het Wolderwijd vlak voor het centrum. Het is een waar familie-eiland! Overdag is dit eiland een speeltuin voor jonge kinderen met een heerlijk afgebakend zwemstrand.

Eiland De Biezen Een rustig natuureiland. De komvormige haven wordt omsloten door bomen waardoor je geen last hebt van de wind. ‘s Morgens en ’s avonds word je getrakteerd op een fantastisch vogelconcert.

Peddelen door het landschap Over de Blauwe Diamant (kanaal) peddel je kilometers door een gevarieerd landschap, waar talloze vogels en amfibieën leven. Geniet van de omgeving en van de rust, peddel in eigen tempo door deze mooie natuur en laat de stilte op je inwerken. Als je geluk hebt kom je een ijsvogel tegen.


Sloepvaren in Flevoland De succesvolle methode van het fietsknooppuntsysteem vind je nu ook op het water in Zuidelijk Flevoland. Aan de hand van sloepknooppunten stel je eenvoudig jouw eigen vaarroute samen. Het water neemt je mee door het unieke landschap van Flevoland. Door de online module van het sloepennetwerk kun je makkelijk jouw eigen route samenstellen. Klik op een knooppunt om te starten, vervolgens stel je jouw route samen door de punten aan elkaar te knopen. Op het water volg je de genummerde borden in de richting van de pijl tot het volgende knooppunt. Onthoud het nummer 22 van de plaats waar jouw tocht begint, zodat je hier ook weer kunt eindigen. Onderweg vind je genoeg mooie plekken waar je even de benen kunt strekken of op een terras kunt genieten van een hapje en drankje. Wil je een dagje varen? Om je op weg te helpen, hebben wij alvast een mooie route voor je samengesteld door Zeewolde (Inspiratieroute 4 – Nieuwe natuur op de zeebodem, 24.7 km). Je vaart langs bijzondere eilanden, imposante sluizen en het Horsterwold, het grootste aaneengesloten loofbos van West Europa. Tip

de vaarroutes zijn eenvoudig uit te breiden naar Almere.

www.sloepennetwerk.nl Bootverhuur Zeewolde: www.puurzeewolde.nl/ watersport


Overzicht havens Zeewolde

23

Aanloophaven Jachthaven Wolderwijd (De Bolhaven / De Bonshaven) Jachthaven RCN Zeewolde (bootverhuur) Jachthaven Erkemederstrand Jachthaven HMS (bootverhuur) Marina De Eemhof (bootverhuur) Natuurhaven Wij-land Natuurhaven De Zegge Natuurhaven De Biezen Havenkom Blauwe Diamant


24


- Fietsen in Zeewolde saai? Niets is minder waar. Fietsen in Zeewolde betekent volop afwisseling. Langs uitgestrekte akkers, door stille bossen met opeens een open plek. En natuurlijk langs het water over de dijk; je rijdt immers op de bodem van de Zuiderzee!

Combineer de route met een bezoek aan de Hanzestad Harderwijk en geniet op deze manier van het nieuwe en het oude land. Route te lang? Pak het fiets/voetveer tussen strand Horst en Zeewolde. In de zomerperiode vaart het veer een toeristische route wat het extra leukt maakt. Het Horsterwold waar damherten, konikpaarden, Schotse hooglanders, vossen en vele vogels een plek hebben gevonden, is een echte trekpleister. Wist je trouwens dat het Horsterwold het grootste aaneengesloten loofbos van WestEuropa is? Als je dan toch in het Horsterwold bent en je fietst met kinderen breng dan een bezoek aan het speelbos De Zevensprong. Je kunt hier klimmen, rennen, klauteren en hutten bouwen in een natuurlijke omgeving.

Handig fietsnetwerk Heel Nederland is ‘bedekt’ met fietsknooppunten. Je fiets een bepaalde route door de bordjes te volgen van het ene genummerde knooppunt naar het volgende genummerde knooppunt. Op elk knooppunt staat een informatiepaneel met een overzichtskaart. Fietskaarten zijn te verkrijgen bij alle verblijfsrecreatie in Zeewolde of bij het folderpunt in het centrum (Kerkstraat 17). Tevens te downloaden via www.route.nl of www.fietsnetwerk.nl.

Fietsverhuur Geen fiets bij de hand je maar je wilt wel de prachtige omgeving en natuur van Zeewolde verkennen? Geen punt op meerdere locaties kun je fietsen huren in deze omgeving. • De Leeuw Tweewielers (Stevinweg 2) • Vakantiepark RCN Zeewolde (Dasselaarweg 1) • Camping Erkemderstrand (Erkemederweg 79) • Camping Het Groene Bos (Groenewoudseweg 98) • Cycle Center, CenterParcs De Eemhof (Slingerweg 1)

25

Tip

Zeewolde beschikt over drie TOPs (toeristische overstap­ punten). Het is het perfecte startpunt waar je de auto gratis parkeert om van daaruit heerlijk te fietsen of te wandelen. Vanuit een TOP starten verschillende (bewegwijzerde) routes. Top

Eemhof

Bevindt zich nabij Marina De Eemhof aan het rand van het Eemmeer. Wandel eens in het Hulkesteinse Bos of fiets langs de stranden of door de Laakse Slenk. Top

Horsterwold

Grootste aaneengesloten loofbos van Nederland. Een wildernis waar je nog volop rust en ruimte ervaart. Bezoek de Tuurtoren met prachtig uitzicht over de Stille Kern. Top

Woldstrand

Het toeristisch overstappunt Woldstrand bevindt zich in het centrum van Zeewolde aan de rand van het Woldstrand. Wandel eens naar het Tulpeiland of fiets langs de stranden richting het Horsterwold.


Fietsvakantie Voor een avontuurlijke, actieve fietsvakantie kun je prima terecht in Flevoland. Zeewolde is uitermate geschikt voor een korte of langere fietsvakantie, gewoon even lekker uitwaaien. Fietsvriendelijke (overnachtings) adressen zijn er in overvloed, in allerlei soorten en maten.

26

Zeewolde is vanaf 2020 opgenomen in de zeer geliefde LF Zuiderzeeroute. Bij dit rondje om de voormalige Zuiderzee nu het IJsselmeer- ervaar je de rijke historie van wat ook wel de ‘Gouden Cirkel’ wordt genoemd. De bedrijvigheid in de diverse vissersdorpjes, de rust en ruimte in de Wieden en Weerribben, de uitgestrekte bossen op de Veluwe, maar ook de weidsheid van het Flevolandse polderlandschap. LF-routes - voluit Langeafstand Fietsroutes - zijn ideaal voor het plannen van je meerdaagse fietstocht. www.nederlandfietsland.nl

Zeebodemtrail Ga avontuurlijk de paden op, over de bodem van de voormalige Zuiderzee! Voor liefhebbers van paarden en aangespannen wagens

is er de “Zeebodemtrail”. Een netwerk van zo’n 40 kilometer aan ruiter- en menpaden. De gecombineerde routes lopen veelal over halfverharde paden, wat vooral voor menners ideaal is. Voor ruiters zijn daarnaast ook bospaden toegankelijk. De routes worden aangeduid met plaatjes op houten palen. De ruiterroutes (rood) zijn alleen voor ruiters en de menroute (paars) zijn zowel voor menners als ruiters geschikt. www.zeebodemtrail.nl

Mountainbikeroute De mountainbikeroute (17 kilometer) heeft alles uit de polder in zich. De route bestaat uit veel singletracks door het bos, gaat over het Scoutinglandgoed Zeewolde met kunstmatig aangelegde verhogingen en langs het water (Wolderwijd en het Nuldernauw). Stukken klei als ondergrond, welke de nodige conditie vereisen wanneer het vochtig is, compenseren het gebrek aan hoogtemeters. Startlocatie: parkeerterrein van groepscamping De Banken (Dasselaarweg 45) en bij de parkeerplaats aan het Nulderpad (doodlopende weg). www.mtbzeewolde.nl

Golfen De provincie Flevoland is geliefd onder golfers. De provincie telt maar liefst twaalf golfbanen waarvan er twee zich al in Zeewolde bevinden. De golfbanen hebben regelmatig leuke greenfee acties en golfarrangementen. Golfclub Zeewolde ligt midden in de bossen. Het complex telt drie volwaardige lussen van negen holes die leden en gasten voldoende afwisseling bieden. Daarnaast is er een “kleine baan”. Golf4All ligt aan de rand van Zeewolde, vlakbijHarderwijk. Het karakter van de polder is op de golfbaan gekoppeld aan een linksachtige omgeving. www.golfclub-zeewolde.nl www.golf4all-harderwijk.nl

Vissen Wist je dat Zeewolde meerdere unieke visplekken heeft? Om te mogen vissen heb je wel een VISpas nodig. Regel dit via een paar klikken via de website Vissen in Zeewolde. Ook verkrijgbaar in het centrum van Zeewolde bij de Bruna, De Winkeltjes en Tropica. www.visseninzeewolde.nl


27


Relaxen aan het water! Lekker een warme dag doorbrengen aan het water. De stranden zijn onder andere bekend door het ondiepe water waardoor het voor gezinnen ook zeer geschikt is. Wacht niet langer, leg snel jouw handdoek op het strand en neem een verfrissende duik.

28

Op meerdere locaties kun je vanaf het terras van het water en de gevarieerde kaart genieten.


Dagje uitwaaien aan het strand! Zon, strand en water, er is volop keus in Zeewolde! De stranden zijn door het ondiepe water vooral voor gezinnen met kleine kinderen een walhalla. Kinderen ravotten in het zand, spelen in het (zoete) water en vliegeren. Badgasten, kinderen, surfers, fietsers en wandelaars voelen zich hier meteen thuis. Er is zelfs een strandje bij het eiland De Zegge dat alleen over het water bereikbaar is. Leg je boot aan bij het eiland en geniet van het strandje op deze unieke locatie. Aan het dorp zelf grenst het Woldstrand. Een fijn zandstrand waar vooral de plaatselijke bevolking graag komt. Het strand is ingedeeld in zones, een strand voor jonge gezinnen, een jongerenstrand, een algemeen strand, een surfstrand en een hondenstrand. Je vindt hier diverse sport- en speelvoorzieningen waaronder een glijbaan, volleybalveld en een jeu de boules baan. Een trekker voor met name de jeugd is het Atol, het verdiepte zwemgedeelte. Het terras van Restaurant fika. biedt een prachtig uitzicht over het Wolderwijd..

5

buiten

Het grootste strand van Zeewolde & Flevoland, het Erkemederstrand bevindt zich ten zuiden van Zeewolde. Hier kun je genieten van maar liefst drie kilometer aan strand met hier en daar delen gras. Ideaal voor een dag vertoeven aan het water. Maak je bezoek aan het grootste strand af met een drankje en een hapje bij het Strandpaviljoen De Jutter. Wil je de hond graag meenemen naar het strand? Dat kan! Het Erkemederstrand is eerder uitgeroepen tot het leukste hondenstrand van Nederland. Net ten zuiden van het dorp ligt het Vakantiepark RCN Zeewolde, een bungalow- en kampeerterrein waar je ook voor het strand naar toe kunt. In een afgezet deel kunnen de kleintjes veilig in het water spelen en vanaf een ander deel kun je met een surfplank, sup of boot het water op (ook verhuur). Bovenop de dijk ligt Brasserie ‘t Wolderwijd met ruim terras en een prachtig uitzicht over het water. Fietsend over de dijk kun je deze uitspanning niet missen.


Het Laakse strand is het meest rustige strand in de gemeente. Het Laakse strand bestaat uit verschillende kleinere strandjes, door rietvelden gescheiden. Een gedeelte van het Laakse strand is gereserveerd voor naturisten.

Terrasjes aan het water Dat water veel aantrekkingskracht heeft, is al heel lang bekend. Daarom vind je in Zeewolde diverse terrasjes aan het water, waar ook niet-watersporters optimaal van genieten. Langs de waterkant vind je vele fiets- en wandelpaden. Ontdek zo de leukste plekjes!

Restaurant The Lux Aanloophaven (Raadhuisplein 19-20)

Restaurant fika. Woldstrand (Strandweg 165)

Brasserie ’t Wolderwijd, Vakantiepark RCN Zeewolde (Dasselaarweg 1)

Strandpaviljoen De Jutter, Camping Erkemederstrand (Erkemederweg 79)

Watersport & Beachclub De Eemhof (Slingerweg 7c)

Brasserie Zuiderzoet (Slingerweg 5)

30

Tip I nformatie over de zwemwaterkwaliteit www.zwemwater.nl


Jachthaven De Eemhof Bij Marina De Eemhof ligt een ruig zand/grasveld. Voor mensen die even aan de waterkant willen uitrusten een leuke plaats, met uitzicht op BunschotenSpakenburg. Strijk neer op het terras bij Brasserie Zuiderzoet of bij Eemhof Watersport & Beachclub met een panoramisch uitzicht over het prachtige Eemmeer. Wil je deze plaatsen eens bezoeken? Rederij De Zuidwal brengt je naar de overzijde en je kunt jouw fiets eventueel meenemen. Let op deze veerdienst vaart niet iedere dag.

31


32


Eropuit met kinderen Laat je inspireren! Aan het oriënteren voor een dagje weg of een weekje eropuit met het gezin? In Zeewolde vervelen de kinderen zich geen moment. Avontuurlijk eropuit in het bos, op blote voeten door de modder banjeren tot aan een bezoekje aan een boerderij. Lekker ravotten in een van de natuurspeeltuinen of een balletje slaan op de midgetgolfbaan met een ijsje als beloning. Het kan hier allemaal! Maar je kunt Zeewolde ook samen op de fiets ontdekken. Een leuke spannende fietstocht door het bos, waarbij je dan een stop maakt bij het speelbos. Even lekker klimmen en klauteren en dan weer verder. Of je fietst langs het water met de verschillende strandjes waar je heerlijk kunt picknicken terwijl de kinderen even spelen op het strand of in het water. Wil je de fietstocht langs het water extra leuk maken? Neem dan de pont naar de overkant. Dagje waterpret kan ook, een zeil- of suples is zo geregeld. Of neem een duik in het Atol, het verdiepte zwemgedeelte in het Wolderwijd bij het jongerenstrand aan het Woldstrand. Of sla een balletje op een van de midgetgolfbanen. Je vindt ze bij de MMM Zorgboerderij aan de Gelderseweg of bij Strandpaviljoen De Jutter (Erkemeder camping). Kortom, volop mogelijkheden in Zeewolde en voor ieder wat wils.


34


- Beleef Zeewolde met kinderen -

Hans & Grietje Pannenkoekenhuis en Speelpark

Aqua Mundo De Eemhof

Kom koe(ke)loeren bij de Boeren Pitstop

Hier worden sprookjes werkelijkheid. De stoutste dromen komen uit. Bewegende vloeren, betoverde plafonds en “zwevende” tafels. Ga met een van de indoor-glijbanen naar de grote speelkelder. Zet de wereld op zijn kop in de Groninger-kamer, waan je een prinses in de Bling-Bling zaal, tover jezelf een paar jaar jonger met de Tijdmachine of doe een dansje als de Heks speelt op het grote Heksenorgel!

In de Aqua Mundo in Center Parcs De Eemhof kun je natuurlijk gewoon lekker komen zwemmen in het golfslagbad. Maar ook vanaf elf meter hoogte van de spectaculaire Turbo Twister glijden. Of je kan er ook leren surfen op de unieke Flow Rider. En Discover Scuba laten kinderen op een speelse manier kennismaken met de duiksport. Je hebt dan wel een zwemdiploma B of gelijkwaardig nodig en niet te klein zijn (min. 1,40m).

Kinderen kunnen hier ontdekken en leren waar de melk echt vandaan komt. Niet voorgelezen uit een prentenboekje maar door letterlijk tussen de geuren en geluiden op het boerenerf te werken. De kruiwagens en stevige scheppen liggen al te wachten. Voor leergierige kinderen liggen de educatie belevingsopdrachten al klaar maar er is ook volop ruimte om lekker buiten te spelen. Tip: Boeren Pitstop ligt aan het fietsknooppuntennetwerk.

Het speelpark

Locatie: Slingerweg

Locatie: Erkemederpad 2.

Hier vind je diverse trampolines en springkussens, van klein tot enorm groot! Uren schommelplezier op het Schommelplein en daarna uitrusten in de hooiberg. Speel het sprookje van Hans & Grietje zelf na in het “echte” snoephuisje, race rond op het skeltercircuit met tankstation, ophaalbrug en échte wasstraat, of waan je de koning(in) van Hans & Grietje in de Grote Snoeptoren!

www.dagjecenterparcs.nl/ eemhof

Laarzenpad Zeewolde

Locatie: Sternweg 2a. www.hansengrietjezeewolde.nl

Vanaf Boeren Pitstop kun je een flinke wandeling maken door het Horsterwold en langs de boerenakkers. Een wandeling met leuke belevingsopdrachten waarbij kinderen met behulp van al hun zintuigen leren over de natuur en samen genieten. Een pad voor avonturiers. Tip: trek laarzen aan en een lange broek tegen de prikkels. www.boerenpitstop.nl

35


- Natuurspeeltuinen Speelbos De Zevensprong Je kunt er klimmen, rennen, klauteren en hutten bouwen in een natuurlijke omgeving met bomen en struiken. Ontdek de Kabouterroute (750 meter) of de Avonturenroute (1500 meter) en rust af en toe even uit op een van de rustplaatsen. Zet je zintuigen op scherp en bekijk, beluister, ruik en voel het bos. Locatie: Staatsbosbeheer, Groenewoudseweg 7. www.staatsbosbeheer.nl 36

Avonturenroute Harderbos Neem je kinderen mee op avontuur door het Harderbos! Probeer de wiebelbrug, uitkijktoren en trekpont. En let goed op, want overal zie je sporen van de bever. Als je graag ook iets leert tijdens jouw wandeling (van 5,4 kilometer door het bos) dan is deze route echt ideaal! Locatie: Natuurmonumenten, Pluvierenweg 3. www.natuurmonumenten.nl

Klauterwoud Dit speelbos is midden in de natuur aangelegd, in het dorp naast de MMM Zorgboerderij. Je vindt er klimbomen, een spannende loopbrug, een kabelbaan, een waterpomp, een reuzeglijbaan en nog veel meer! Het gronddepot, waarop het Klauterwoud gerealiseerd is, biedt voldoende plek voor het bouwen van hutten. Uitgespeeld? Breng dan nog even een bezoekje aan de kinderboerderij of midgetgolfbaan. De kinderboerderij heeft zowel een educatieve als een recreatieve functie. In het voorjaar worden hier veel jonge dieren geboren: lammetjes, geiten, kuikens en jonge konijnen. Locatie: MMM Boerderij, Gelderseweg 30. www.zorgboerderijzeewolde.nl

Blotevoetenpad Zeewolde Voel hoe het is om met je blote voeten te wandelen over allerlei ondergronden zoals gras, hout, modder, een wiebelbrug, flessen en grind. Het pad loopt o.a. door de bloementuin, een labyrint, de biologische moestuin en over het doolhof op gras. De natuurspeurtocht met passende opdrachten, zorgt voor extra plezier en is een leuke uitdaging voor alle leeftijden. Onderweg rust je natuurlijk even uit op een van de hoge bungelbanken die langs het pad staan. Het pad is ongeveer 1.5 kilometer lang en de wandeling duurt ongeveer 45 minuten bij een normaal tempo. Locatie: Sternweg 14. www.sternhof.nl


37


- Leuks tips voor uitjes Lelystad Stad van ir. C. Lely. Lelystad is de plek waar je de eerste sporen van landwinning uit de voormalige Zuiderzee beleeft. Het begin van Flevoland zoals we dat nu kennen. De band tussen Lelystad en het water is altijd sterk gebleven.

Harderwijk – Hanzestad aan het Veluwemeer Op een steenworp afstand van Zeewolde, een stad boordevol geschiedenis. De sporen van de hanzeperiode zijn nog altijd zichtbaar. Pak in plaats van de auto eens het fiets/voetveer vanuit Zeewolde naar Harderwijk. Een prachtige route leidt je langs het water naar het centrum.

Bataviakwartier

Dolfinarium Harderwijk Het grootste zeezoogdierenpark van Europa: het Dolfinarium! Het delen van kennis over zeezoogdieren, de natuur, het belang van behoud ervan, het is allemaal ‘verpakt’ in een gezellig, leuk dagje uit. Nergens anders ontdek je de dieren van de zee van zó dichtbij.

Marius van Dokkum Museum Een museum waar hardop gelachen wordt, waar wildvreemden met elkaar in gesprek raken voor een schilderij en waar kinderen net zo veel plezier aan kunst beleven als grote mensen. Het enige geregistreerde museum in Nederland van een levende kunstenaar.

Beleef het premium vrijetijdsaanbod van Bataviakwartier. Flanerend over de boulevard is een bezoek aan de winkels, musea, horeca en haven uitstekend met elkaar te combineren op één dag. Iedereen wordt vermaakt! Van een internationaal shopping walhalla tot een ontdekkingsreis door de nationale geschiedenis.


Zeewolde vormt door de centrale ligging de perfecte uitvalsbasis voor een heerlijke dag uit in de omgeving. Een omgeving waar veel te zien en te doen is! Na een dagje uit is het weer heerlijk ontspannen in Zeewolde.

Luchtvaartmuseum Aviodrome Ontdek hier een wereld vol avontuurlijke vliegtuigactie! Het museum staat volledig in het teken van 100 jaar burgerluchtvaart. Bewonder binnen én buiten meer dan 100 oude en nieuwe vliegtoestellen. Stap aan boord van een Boeing 747 en ervaar de adrenaline van een echte piloot in de flight simulator!

Nijkerk Aan de overkant van Zeewolde vind je Nijkerk met een historisch centrum, leuke winkels en prachtige fiets- en wandelgebieden. Bezoek Nijkerk, geniet op een van de mooie terrassen na het rondwandelen op de markt bijvoorbeeld. Kijk op www.lekkernijkerk.nl voor meer tips en inspiratie!

Almere

Walibi Holland (Biddinghuizen)

Is een jonge stad met een korte, maar zeer bijzondere geschiedenis. De stad heeft een kustlijn van 42 kilometer, prachtige natuur en indrukwekkende architectuur. Houd je van shoppen dan ben je in Almere zeker aan het goede adres!

Zoek je spanning en sensatie? Kom naar Walibi Holland voor een spectaculaire dag HARDGAAN! Met 11 thrill rides heb je aan adrenaline rushes geen gebrek! Het park ligt op ca. 20 minuten met de auto vanaf Zeewolde..

Dierenpark Almere Jungle Almere Jungle is niet zomaar een dierenpark! Almere Jungle is een unieke combinatie van zorg, botanische tuin en dierenopvang in één. Ontdek alle werelddelen met al hun unieke planten en mooie dieren.


40


Land Art – Flevolands landschap als podium Nergens ter wereld vind je zoveel Land Art bij elkaar als in Flevoland. Het nieuwe weidse polderlandschap was een uitermate geschikte plek voor grootschalige en monumentale Land Art projecten. Internationale kunstenaars maakten gebruik van de uitnodiging van ingenieurs, de typische Flevolandse ingrediënten inspireerden hen tot het maken van ‘Land Art’. In Zeewolde vind je twee van deze grootschalige projecten, Aardzee (Piet Slegers) en Sea Level (Richard Serra).

Aardzee Met vijf hectare, net zo groot als de omliggende landbouwkavels, is Aardzee een van de grootste kunstwerken in Nederland. Het kunstwerk is via twee voetgangersbruggen te betreden. Tussen de beschutting van de glooiende taluds, die als opstuwende golven door het landschap rollen, lopen paadjes bedekt met blauwgrijze schelpen, een verwijzing naar lucht en water. De schijnbaar willekeurig geplante bomen versterken het gevoel van beschutting.

Sea Level Als een waterpas ligt Sea Level van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra midden in het landschapspark De Wetering. De twee betonnen muren lopen dwars door het park dat landschapsarchitect Pieter van der Molen in 1986 ontwierp met kunstenaar Bas Maters. Sea Level geeft fysieke betekenis aan het begrip zeeniveau: zonder de dijken zou het waterniveau tot aan de bovenste rand van de muren staan.

Tip Ontdek Land Art met de auto Deze route voert je langs de ‘schilderstukken’, die je in één dag kan bezoeken.


42

17


- De smaak van het landschap In onze omgeving valt veel te ontdekken! Proef de pure smaak van het Flevolandse platteland. Breng eens een bezoek aan een van de boeren van de streekproducten. Proef naast de liefde voor het vak, het verschil. Of je nu houdt van zoet, hartig of iets anders, er zijn diverse talloze lekkernijen waar je van kunt smullen (groenten, fruit, kaas en wijn).

Fruithal Smits Al vanaf 1968 teelt de familie Smits appels. In 1982 is er besloten om naar Zeewolde te gaan, om de teelt van appels door te zetten. Inmiddels zijn de eigen geteelde appels, peren en aardbeien niet meer weg te denken. In de boerderijwinkel vind je een uitgebreid assortiment aan streekproducten. Vanaf het vroege voorjaar tot en met het late najaar organiseren zij lunches en high-teas in de boomgaard. Ben je een vroege vogel? Dan is zelfs een ontbijt mogelijk! Sterappellaan 29. www.fruithalsmits.nl

Kaasboerderij Bennesse Bij deze ambachtelijke kaasmakerij, met bijbehorende boerderijwinkel en paardenpension, kun je terecht voor echte boerenkaas uit Flevoland! De kaas wordt gemaakt met de melk van eigen koeien. Direct na het melken gaat de kaas, als deze nog warm is, de tobbe in. Verser kan niet! Op de zaterdagen kunnen de vroege vogels het kaasmaken van dichtbij bijwonen. Laat ze vooraf dan wel even weten dat je graag van de partij bent. Ossenkampweg 2. www.kaasboerderijbennesse.nl

Wijngoed Wilgenhorst Ben je een liefhebber van een goed glas wijn? Dan is een bezoek aan Wijngoed Wilgenhorst zeker de moeite waard! Je vindt deze wijngaard net buiten het dorp Zeewolde. Het ligt op een kleine vier meter onder zeespiegel op de kalkrijke kleibodem. In 2012 zijn de eerste 900 wijnstokken aangeplant en inmiddels staan er ruim 4000 wijnstokken in de wijngaard. De zorg en de toewijding proef je terug in de wijnen. De wijnbouwers laten je graag de Zeewolde wijnbouw beleven. Zij organiseren regelmatig rondleidingen en wijnproeverijen. Helling 1-3. www.wijngoedwilgenhorst.nl

Boerderijwinkels • • • • • • • • • •

Fruithal Smits, Sterappellaan 29 (ma t/m za van 08.00-17.00 uur) Boerderij Zonnehoeve, Priempad 6 (za 09.00-16.30 uur) Kaasboerderij Bennesse, Ossenkampweg (woe 13.00-16.00 uur/ za 09.00-16.00 uur) Landwinkel Dekker, Sterappellaan 10 (di t/m vr 08.30-18.00 uur/ za 09.00-17.00 uur) MMM Zorgboerderij, Gelderseweg 30 (di t/m vr 09.30-17.00 uur/ za 09.30-15.30 uur) Potato Henk Schillinkgweg 6 (di t/m vrij 09.00-12.00 uur / za 09.00- 13.00 uur) PolderkoeienKaas, Priempad 12 (automaat) Boeren Pitstop, Erkemederpad 2 Smids Biohoeve, Dodaarsweg 53 (automaat) Larei Scharrellegbedrijf, Tureluurweg 1 (automaat)

43


- Winkelen Zeewolde Winkelhaven is een overzichtelijk en gezellig ingericht centrum met een goed aanbod aan winkels voor de dagelijkse boodschappen. Leuke, originele kledingwinkels, een sportboutique en verschillende leuke speciaalzaken maken een bezoek aan Winkelhaven Zeewolde zéker de moeite waard.

44

De supermarkten zijn alle dagen geopend (zondag vanaf 13.00 uur). Even uitrusten van het winkelen? Neem plaats op een van de terrassen rondom het Kerkplein of aan de haven.

Ook wanneer je met de boot Zeewolde bezoekt kun je vanuit de Aanloophaven heel eenvoudig het centrum bezoeken. In slechts twee minuten lopen ben je al bij de winkels.

Weekmarkt en braderieën

Parkeren

Voor lekker vers kun je naar de lokale winkel gaan of je brengt een bezoekje aan de weekmarkt op vrijdagochtend in het centrum van Zeewolde (08.30 tot 12.30 uur). Diverse fietsroutes komen vrijwel langs het centrum, waar je even kunt afstappen voor een hapje, of een drankje.

In het centrum van Zeewolde kun je overal gratis parkeren. Kom je met de elektrische auto geen probleem! Op meerdere locaties in het centrum vind je oplaadpunten (www.oplaadpunten.nl).

Toeristisch folderpunt De Leeuw Snacks, Kerkstraat 17 Je voorbereiden op een bezoek aan Zeewolde kan op

meerdere manieren. Via www. puurzeewolde.nl en of Puur Zeewolde app heb je alles binnen handbereik. Zodra je gearriveerd bent is er behoefte aan actuele bezoekersinformatie. Om aan die vraag tegemoet te komen is er een folderpunt ingericht bij De Leeuw Snacks. Hier kun je terecht voor de meest actuele informatie. Denk aan fietsroutes, recreatiekaarten, toeristische gidsen, evenementenkranten en informatie over hotspots! Bezoekers kunnen daarnaast ook prima terecht bij de servicebalies van de diverse verblijfsrecreatie. Al deze locaties beschikken over (gratis) materiaal.

- Proeven! -

Schuif eens aan in een van de restaurants in Zeewolde, iedere menukaart staat vol met heerlijke (streek) gerechten. Bovendien heeft elke keuken haar eigen specialiteit.

Chinees/Kantonees/Indisch Restaurant Tung Chinees Indisch Restaurant Lotus Tapas Het Oosten

Italiaans

Bella Roma San Mario’s Shoarma & pizzeria Grillroom de Pyramide New York Pizza Domino’s Pizza

Spiekweg 15 Horsterplein 32 Flevoplein 1

3899 XN 3891 ES 3891 BA

Zeewolde Zeewolde Zeewolde

036-5229093 036-3033084 036-5221688

Raadhuisstraat 63 Raadhuisplein 18 Flevoplein 3 Stevinweg 2 Horsterweg 28

3891 EB 3891 ER 3891 BA 3891 EA 3891 EV

Zeewolde Zeewolde Zeewolde Zeewolde Zeewolde

036-5222008 036-5259122 036-5225493 036-3035233 036-2100300


Grieks Irodios

Farm to table

Restaurant Pomponius

Hollands/Frans

The Lux Restaurant ‘t Huus van Guus Golfrestaurant Paviljoen de Jutter Brasserie ‘t Wolderwijd Restaurant fika. Brasserie Zuiderzoet Eemhof Watersport & Beachclub

Strandweg 119

3891 AJ

Zeewolde

036-5222524

Groenewoudseweg 70

3896 LS Zeewolde

06-41214476

Raadhuisplein 19/20 Harderhaven 32 Golflaan 1 Erkemederweg 79 Dasselaarweg 1 Strandweg 165 Slingerweg 5 Slingerweg 7C

3891 ER 3898 LN 3896 LL 3896 LB 3896 LT 3891 AK 3896 LD 3896 LD

Zeewolde Zeewolde Zeewolde Zeewolde Zeewolde Zeewolde Zeewolde Zeewolde

036-5222295 0320-288173 036-5222073 036-5306828 036-5221246 036-5236075 036-5382000 036-5228448

Sternweg 2a Horsterplein 40

3898 LJ 3891 ES

Zeewolde Zeewolde

0320-268294 036-5221762

Flevoplein 5 Horsterplein 20 Kerkstraat 17

3891 BA 3891 ES 3891 ET

Zeewolde Zeewolde Zeewolde

036-5222896 036-5221173 036-5251461

Gelderseweg 24

3891 AB

Zeewolde

036-5234760

Kerkplein 23-25

3891 ED

Zeewolde

036-5224648

Flevoplein 4 Kerkplein 26 Kerkstraat 27 Raadhuiplein 19/20

3891 BA 3891 ED 3891 ET 3891 ER

Zeewolde Zeewolde Zeewolde Zeewolde

036-5227430 036-5227172 036-5222447 036-5222295

Weergang 6-8 Torenstraat 18 Raadhuisstraat 31 Kerkstraat 2 Kerkstraat 37 Ravelijn 41 Kerkstraat 8 Raadhuiplein 19/20

3891 GR 3891 BZ 3891EB 3891 ET 3891 ET 3891 GN 3891 ET 3891 ER

Zeewolde Zeewolde Zeewolde Zeewolde Zeewolde Zeewolde Zeewolde Zeewolde

036-5224191 036-5221972 036-7370265 036-7503422 036-5226827 036-5224020 036-5234183 036-5222295

Gelderseweg 30

3894 AA

Zeewolde

036-5234964

Pannenkoeken en ijs

Hans & Grietje pannenkoekenhuis en speelpark Gebo Gelato Zeewolde

Snackbar

Cafetaria Flevo Cafetaria Twilight De Leeuw Snacks

Turks

Eethuis Parola 61

Zuid Amerikaans Fat Alice & Moody Cracker

Grand café en café’s Café Friends Café Het Plein Eetcafé De Mens The Lux

Lunchroom

Bakker Bart Bakkerij De Toren De Oude Bieb FlevoCafé Brood- en banketbakkerij Prins Restaurant HEMA Visspecialist Chris Koelewijn The Lux

Theeschenkerij Zorgboerderij MMM

45


Experience the best of Zeewolde

Dutch nature conservation foundation Natuurmonumenten (www.natuurmonumenten.nl) has managed these nature reserves since 1997.

Planning a day or weekend trip? Or would you like to enjoy a wonderful longer stay right at the heart of the Netherlands? And interested to learn what you can do in and around Zeewolde? The tourist information points at the accommodations got a wealth of inspiring and most recent information for you. Have a look at the Puur Zeewolde or contact our offices.

Harderbroek: Bird paradise The Harderbroek consists of reed marsh and shallow pools. Reed birds like the sedge warbler, common reed bunting and Eurasian bittern can be seen and heard, as can the white-tailed eagle and the Western marsh harrier. From the bird-watching hut, you can see large flocks of ducks and geese, and the odd Eurasian spoonbill.

Marsh and primary forest The Harderbroek and Harderbos (marsh and forest) together form the Kievitslanden, a stunning and spacious nature reserve extending over 1100 ha. Scenic walking routes and paths meander through the forest. Various bird-watching huts are strategically placed to capture views of the rare birds and other animals. The

Harderbos: Jungle The Harderbos is a young forest, but it looks like a jungle. Fallen trees are left where they fell. In the forest about 80 bird species brood their young, and there are 20 species of butterfly. Northern goshawk, common buzzard, nightingale and golden oriel are permanent residents. The paths and meadows are grazed by Highland catt-

Erleb das Beste aus Zeewolde Möchten Sie einen schönen Tagesausflug machen, ein besonderes Wochenende erleben oder herrliche längere Ferien genießen, im Herzen der Niederlande? Und interessiert es Sie dabei, was es alles zu unternehmen und zu sehen gibt in und rund um Zeewolde? Die Touristen-Infozentren an Erholungsbetriebe und Puur Zeewolde haben inspirierende und aktuellste Informationen für Sie. Besuchen Sie unsere Website und nehmen Sie Kontakt auf zu unseren Informationsstellen. Sumpfgebiet und Dschungel Das Feuchtbiotop Harderbroek und das Waldgebiet Harderbos bilden zusammen mit dem Vogelreservat Kievitslanden ein atemberaubendes und ausgedehntes Naturgebiet, das sich über eine Fläche von 1.100 ha erstreckt. Durch den Wald verlaufen viele wunderschöne Wanderwege und -pfade. Von zahlreichen Beobachtungsständen können Sie hier besondere Vogel- und andere Tierarten in freier Wildbahn erleben. Seit 1997 werden diese Naturgebiete von der Naturschutz-

organisation Natuurmonumenten (www. natuurmonumenten.nl) verwaltet. Vogelparadies Harderbroek Das Feuchtgebiet Harderbroek ist durch Schilfgürtel und sehr flache Seen gekennzeichnet. Ein idealer Lebensraum für viele Schilfvögel wie Schilfrohrsänger, Rohrammer und Rohrdommeln! Auch Seeadler und Rohrweihen lassen sich hier aus nächster Nähe beobachten. Von den Beobachtungsständen können auch große Schwärme von Enten, Gänsen und Löfflern mit dem Fernglas verfolgt werden. Harderbos - wo Natur noch wild sein darf Der Harderbos ist ein junger Wald, der jedoch relativ dicht bewachsen ist und daher einem Dschungel gleicht. Umgestürzte Bäume bleiben hier einfach liegen. In diesem Wald brüten an die 80 Vogelarten und sind 20 Schmetterlingsarten heimisch. Habichte, Mäusebussarde, Nachtigallen und Pirole zählen zu den ständigen Waldbewohnern. Das Gras auf den Pfaden und Wiesen wird von schottischen Hochlandrindern kurz gehalten. Diese Art der Beweidung fördert die Artenvielfalt von Schmetterlingen und anderen Insekten. Im Wald können Sie auch anderen Tieren wie Ha-

le. Butterflies and other insects profit from all that grazing. In the forest you come across other mammals like hares, deer and foxes. Otters live near the water. A very unusual resident is the beaver, which has built several lodges. You can see the trees that the beaver gnawed and ‘slides to enter the water’ at several places along the banks. The natural behaviour of Konik horses in ‘Stillen Kern’ How do horses behave when they are allowed to move freely? Discover this for yourself during a foray through the Stillen Kern, a region where a large herd of Konik horses live in the wild. In a small group (e.g. family) and accompanied by a forest ranger and a horse behaviour expert, Arlene Jansen, you will learn to recognise and interpret the behaviour of the horses. You will encounter the horses while wandering around: You can look forward to sightings of the imposing stallion and playful foals. The forest ranger will explain everything as sen, Rehen und Füchsen begegnen. Am Ufer des Wassers lebt der Fischotter. Auch Biber fühlen sich hier heimisch, wie nicht nur an mehreren in die Uferböschung gebauten Burgen zu erkennen ist. An etlichen Uferstellen finden sich auch von Bibern abgenagte Bäume und so genannte Biber-Rutschen.

Das natürliche Verhalten von Konikpferden im Stillen Kern Wie leben Pferde, wenn sie sich vollkommen frei bewegen dürfen? Entdecken Sie dies während eines Streifzugs durch den Stillen Kern, wo eine große Herde Konikpferde in freier Wildbahn lebt. In einer kleinen Gruppe (z. B. Familie) und in Begleitung des Försters sowie einer Pferde-Verhaltensexpertin, Arlene Jansen, lernen Sie, die das Verhalten der Pferde zu erkennen und zu deuten. Den Pferden werden Sie beim Herum streifen begegnen: Freuen Sie sich auf den Anblick imposanter Hengste und spielender Fohlen. Der Förster wird Ihnen dabei alles berichten und erklären zur Naturpflege in Gebieten, in denen Pferde leben: Eine besonders schöne und lehrreiche Tour, für Naturbegeisterte gleichermaßen wie für Pferdeliebhaber.


Canoeing 3 m below sea level (going outside briefly) It is a special experience to discover the beautiful nature of Zeewolde from the water. The Blaue Diamant and the

Stille Kern are both ideal excursion destinations for nature enthusiasts. In canoes you can paddle for kilometres through a particularly diverse landscape: through Western Europe’s largest deciduous forest - the Horsterwold - or through the beaver’s habitat. The beaver is rarely sighted during the day. But due to its incredible ability to gnaw wood, you will be able to see clearly where it lives. The

environmentally friendly and sustainably designed banks of the various bodies of water are edged with reeds and aquatic plants. They provide innumerable birds and amphibians with appropriate habitats along the water and in it. It is a true paradise for everyone who loves nature - and a very special feeling to be moving 3 m under sea level the whole time.

On eco-safari in Stille Kern The eco-safari in Horsterwold is a short excursion conducted in a so-called Ecokar, an open, electrically driven vehicle. The tour passes through a 900 hectare, ‘wild’ nature reserve. A herd of Konik horses grazes here, which in turn produces a varied range of flora and fauna. The guide from the national forest agency (Forestry Com-

Mit dem Kanu 3 Meter unter dem Meeresspiegel (einmal kurz nach Draußen) Es ist ein Erlebnis für sich, die prachtvolle Natur Zeewoldes vom Wasser aus zu entdecken. Der Blaue Diamant und der Stille Kern sind beide ideale Ausflugsziele für Naturbegeisterte. Mit Kanus

lässt es sich hier kilometerweit durch eine sehr abwechslungsreiche Landschaft paddeln: Etwa durch Westeuropas größten Laubwald - den Horsterwold - oder durch das Habitat der Biber. Der Biber wird sich tagsüber nur selten zeigen. Doch dank seines enormen Nagevermögens werden Sie gut sehen

können, wo er jeweils lebt. Die naturfreundlichen und nachhaltig gestalteten Ufer des Gewässers sind gesäumt von Schilf- und Wasserpflanzen. Sie bieten zahllosen Vögeln und Amphibien artgerechten Lebensraum, am Wasser und auch darin. Es ist ein wahres Paradies für alle, die Natur lieben - und

ein sehr spezielles Gefühl, sich die ganze Zeit 3 Meter unter dem Meeresspiegel zu bewegen.

you go along about the natural resources management in regions inhabited by horses: A particularly beautiful and educational tour, for both nature enthusiasts and horse lovers.

Auf Öko-Safari im Stillen Kern Die Ökosafari (Ecosafari) im Horsterwold ist eine Exkursion, die mit einem so genannten Ecokar gefah-


mission) will show you the highlights of this fantastic nature reserve - and the wonderful silence and unspoilt nature of this new wilderness. Get out and go look for the wild horses, deer and fallow deer. Listen to the many types of birdsong and try to identify the golden oriole among them. This safari takes about 2 hours. It’s an experience you won’t soon forget.

The Barefoot Path Feel the seafloor … by walking barefoot! On the grounds of a former farm, a barefoot path has been created. It’s a natural green path, running over different types of soil.

ren wird, einem offenen, elektrisch angetriebenen Mobil. Die Tour führt durch ein 900 Hektar großes, ‘wildes’ Naturgebiet. Hier grast auch eine Herde Konikpferde, die damit zugleich für eine abwechslungsreiche Flora und Fauna sorgt. Der Naturführer vom staatlichen Forstamt (Staatsbosbeheer) zeigt Ihnen die Highlights dieses tollen Naturgebietes - und auch die wundervolle Stille und Unberührtheit

dieser neuen Wildnis. Steigen Sie ein und suchen Sie mit nach den Wildpferden, Rehen und Damhirschen. Lauschen Sie den vielen Vogelstimmen und versuchen Sie einmal, aus diesen die Goldamsel heraus zu hören. Dies ist eine Safari von ungefähr zwei Stunden Dauer. Sie werden sie nicht schnell vergessen. Produkt Geschäfte

Der Barfußpfad Spüren Sie den Meeresboden … beim Barfuß laufen! Auf dem Gelände eines einstigen Bauernhofes wurde ein Barfuß-Laufpfad angelegt: Ein naturgrüner Pfad, der aus diversen Sorten UntergrundAmsterdam

FLEVOLAND

Zeewolde

Zwolle

Schiphol Airport

Amersfoort

Apeldoorn

Utrecht Den Haag Lelystad

Zwolle

Rotterdam Amsterdam

Almere

Zeewolde

A6

A27 A28

Apeldoorn

A1

Amersfoort Utrecht Ede

Brussel

Zeewolde, puur plezier! pure pleasure! das reinste Vergnügen!