PulpdeLuxeMagazine 8

Page 1

de Luxe De lux e manier van overleven FOCU S OP KL ED I NG BA SH I N ’ BL UE FI NG E R S THE H OR S E CO M PA NY VA GE B ON D OBJE T TROUV E

Nr. 8 2

0

1

2De één heeft een visitekaartje, de ander een etalage.

Wij hebben PulpdeLuxe Magazine PulpdeLuxe Magazine wordt gemaakt door vrijdenkers uit verschillende hoeken, wormgaten en vakdisciplines. Denk aan fotografen, vormgevers, tekstschrijvers, reclamemakers, maar ook filosofen en kappers. PulpdeLuxe is het platform, de denktank, het netwerk dat we delen. Het magazine van PulpdeLuxe kun je zien als ons gezamenlijke visitekaartje. Valt je in dit nummer iets op qua vormgeving, redactie, beeld, content, copywriting of iets anders? De zelfstandige makers van het magazine zijn allemaal afzonderlijk of in een willekeurige combinatie beschikbaar.

Redactie:

Job Boersma, Afke Jansen, Erik Ros, Marianne Mengerink Rolf van Olst, Maria Steinebach, Marianne Antuma

Vormgeving:

AFontwerp

Fotografie:

Job Boersma

Illustratie:

Willem Alkema

Schilderij:

Maria Steinebach

Tekst:

Erik Ros, Job Boersma, Bouke Vlierhuis, Marjolein Scherphuis, Anneke van Essen, Willem Alkema, Lindsey Dubbeld

Modellen:

Marianne Antuma, Jade Scheltis

Vigagie:

Fiene Buijs

Stijling:

Marianne Antuma, Jade Scheltis

Recepten:

Martien Ubink-Kelling

Dank aan:

Michiel Zwart, Focus op Kleding, Bashin’ Blue Fingers

De ambassadeurs van PuldeLuxeMagazine zijn : - Paula Boguslu - Sheila Sitalsing - Willem Alkema - Derk Moor - Saskia Paulissen - JB Meijers

de Luxe Pulpdeluxe: www.pulpdeluxe.com 06-22498775 (Job Boersma) / 06-17948550 (Afke Jansen)

de


Give design l

a bit

Whoo objet tro WOONGENOT

de

They don’t s

VAGEB Consumeren

INHOUDS

de Luxe

de Luxe

de Luxe


is het nieuwe

Beroemd

groot, Klein

opies ouvé

luxe shoot horses in duurzame mode

BOND

SOPGAVE

Keep on rockin’ in the free world

or do they?

de Luxe

de Luxe

de Luxe


e Luxe

Forward SPELFOUTEN

In onze vorige edities hebben we kwistig met spelfouten gestrooid. Dit deden we natuurlijk niet zomaar; we wilden kijken of PdLM daadwerkelijk gelezen werd en de feedback die je krijgt van een verkeerd geplaatste d of t is enorm. Er blijken hele volksstammen die zich hebben gespecialiseerd in het screenen van tekst op spelfouten. En wee als een komma of punt is vergeten. Ook typefouten zijn onderdeel van het spelfoutenspectrum. De taalpuristen en Nationaal Dictee – liefhebbers bijten fel van zich af om den Nederlandsche Taal te vrijwaren van taalvervuiling. PdLM zou PdLM niet zijn als ze niet ook eens ging kijken hoe andere teksten er uit zien. De Volkskrant staat zeer regelmatig vol spelfouten. Twitter berichten zijn vaak gelardeerd met spelfouten – ook de tweets van de spelcriticasters. En sommige teksten zijn zo slordig opgesteld dat er totaal andere woorden met letters worden gevormd dan de bedoeling was; zie regeerakkoord. Ofwel spelpolitie; goed dat jullie je laten horen en lezen maar haalt eerst die d of t uit uw eigen oog opdat u scherp zie om de teksten van anderen weg te honen.

de Luxe


5

de


WOONG de Luxe

de Luxe


GENOT de Luxe


e Luxe

de Luxe

de Luxe

de Luxe


de Luxe

de


No shit Sherlock – Marjolein Scherphuis Hair | I got life | #snoeihard I got life, mother I got laughs, sister I got freedom, brother I got good times, man I got crazy ways, daughter I got million-dollar charm, cousin I got headaches and toothaches And bad times too Like you I got my hair I got my head I got my brains I got my ears I got my eyes I got my nose I got my mouth I got my teeth I got my tongue I got my chin I got my neck I got my tits I got my heart I got my soul I got my back I got my ass I got my arms I got my hands I got my fingers Got my legs I got my feet I got my toes I got my liver Got my blood I got my guts (I got my guts) I got my muscles (muscles) I got life (life) Life (life) Life (life) LIFE!

e Luxe

I

k zit op de trap van mijn verder nog lege huis. De enige plek waar het niet galmt. Ik sta op punt van verhuizen maar moet eerst schilderen en er zit verf in mijn haar, op mijn handen en inmiddels dus ook op de iPhone aan mijn oor. Ik hang in de wachtrij voor een telefonisch radio-interview. Een muziekprogramma. Eerst mocht ik plaatjes opgeven en nu is het de bedoeling dat ik er iets over vertel. Ik hoor via de lijn David Bowie This Is Not America zingen en zie onderwijl op Twitter dat mijn vrienden er eens goed voor gaan zitten: @ScherphuisM op de radio, ze hebben er zin in. Ik wacht tot de mevrouw van de radio doorkomt met het voorgesprekje. Any time now. Ineens denk ik aan de dag dat ik in de uitzending was bij Jack Spijkerman, ooit, toen die nog leuk was en dat gekke wensenprogramma op de radio had. Ik durf het bijna niet te zeggen (jaja, oud!) maar ik had in die dagen zo’n retro bakelieten telefoon, aan een draadje… Kom daar nu nog maar eens om. Allang vergeten dat ik me had opgegeven stond ik te douchen toen Spijkerman belde. Ik woonde driehoog in die jaren en stapte naakt de woonkamer in om de telefoon aan te nemen. Spijkerman kraaide mijn naam in de loodzware hoorn en vroeg wat ik aan het doen was. Ik glimlach. Naakt op de radio. Never a dull moment, toen al. De mevrouw komt door in mijn oor. Na dit nummer, zegt ze, we gaan beginnen. Ik geniet van de lekkerige spanning die nu opbouwt. Live is leuk, live is alles of niets, live is nu of nooit. Live is, de naam zegt het, als het leven zelf, je

de Luxe


kunt het niet overdoen. Pats, de eerste vraag, en daar gaan we, praterdepraat. Dan gebeurt het. De mevrouw van de radio vraagt middenin mijn vlammende betoog op obligate wijze of ik van muziek houd. Op de dm zie ik realtime het commentaar van een vriend binnenrollen, in kapitalen: WTF, OF JE VAN MUZIEK HOUDT? NO SHIT SHERLOCK‌ Ik schiet in de lach, met mijn hand voor mijn mond, waardoor er verf op mijn wang komt. Er tikken drie seconden weg waarin ik hard op mijn tong bijt. Ik wil NEE, IK VIND ER GEEN REET AAN! zeggen, maar dit is een keurige zender en de mevrouw is aardig en mijn vrienden zijn vilein en ik ben weliswaar een kreng maar ook een pleaser dus ik antwoord uiteindelijk zedig dat ik, ja inderdaad, van muziek houdt. Er is een hoop dat radiomakers niet zien of weten over de mensen die ze aan de lijn hebben. Zou een leuk format zijn: de beelden laten zien bij de stem die je hoort. Maar ja, dan is het geen radio meer, dan is het televisie en dat concept bestaat al, geloof ik. *idee afserveert * We eindigen met I Got Life uit de musical Hair. Mijn lijfliedje, over Het Betere Kroonluchterhangen. Opnieuw denk ik aan vroeger, toen ik jong was, en naakt op de radio verscheen. Ook toen beet ik op mijn tong. Want denk maar niet dat ik die Spijkerman heb geïnformeerd over mijn ontklede staat. Neen, sommige dingen houd je beter voor jezelf. Ja toch?

de


de Luxe

de Luxe


de Luxe


e Luxe

They don’t s

de Luxe


shoot horses

de


Wellicht de beste band van Nederland ? In ieder geval in de top 3. Wat een verademing deze rootsrockers uit Salland en Drenthe.

I

n Nederland vinden muzikanten het altijd al lastig muziek te maken die er toe doet, maar deze gasten doen gewoon wat ze moeten doen; rocken. Eerder stonden al lovende woorden over deze band in de Volkskrant, Oor en vele andere uitingen. The Horse Company is zacht en hard en stevig en heftig en compromisloos en verrassend en steeds beter dan je zou verwachten. Het nu net uitgekomen 4e album “Calypso� is nu al episch en een must have voor iedere zichzelf serieus nemende muziekliefhebber. Kopen dus! P.S. die andere 3 albums moet je ook hebben.

de Luxe

de Luxe


de Luxe


e Luxe

or do

de Luxe


o they?

de


de Luxe

de Luxe


de Luxe


de Luxe

de Luxe


de Luxe


de Luxe

de Luxe


de Luxe


objet t

de Luxe

de Luxe


trouvé

de Luxe
e Luxe

Consumeren Wat heel fijn is. De stad in gaan en gewoon niets kopen. Helemaal niets. Wel overal gezellig kijken en eventueel inlichtingen vragen maar niets aanschaffen. De verleidingen van de producenten van de diverse waren weerstaan voelt echt goed en geeft een louterend gevoel. Je weet namelijk dat je zo vaak allerlei rotzooi hebt gekocht, waarvan je thuis niet weet wat je er mee moet. Thuis staan 7 gammele Mac’s, bergen Duplo en Lego, stapels DVD’s, karrevrachten CD’s, 14 harde schijven en honderden onmisbare hebbedingetjes. Het is genoeg geweest. Wellicht dat we eens omgekeerd moeten gaan winkelen. Je gaat gezellig de stad in en brengt je spullen naar allerlei intieme boetiekjes en exclusieve winkels. Al flanerend breng je zo je zooi weer terug. Alleen of als stelletje of natuurlijk met het hele gezin inclusief jengelende kinderen.Vooral fijn op zondagen. de Luxe


de


Give

a bit de Luxe

de Luxe


littl

e

Thess von Tease de Luxe


e Luxe

Bloody Mallory de Luxe


Hairy Debby

de


Flash Mobster de Luxe

de Luxe


Bombshell Babooshka de Luxe


Shockwave Suzer de Luxe

de Luxe


Sush Squatch de Luxe


e Luxe

Mean Mientje de Luxe


Messy Lionel

de


e Luxe

Mir Fijth de Luxe


Psy Moon

de


e Luxe

Reckless Rosie de Luxe


Selfish Presley

de


Johnnie Stalker de Luxe

de Luxe


Loose Lee de Luxe


Ik ga even naar de Lul De cassieres zijn er zo aardig en met de Lulpas haal ik nog meer voordeel. De Lul is er voor de mensen van de mensen van de Lul. Deze week is de Lul huiswijn in de aanbieding: 3 flessen Lulwijn, 2 betalen! Ons 17 zadenbrood is biologisch en dat proeft u! Spaart u ook mee met de Lulzegeltjes? Even likken opplakken en bij een volle kaart krijgt u een Lulschaal. Tijdens de openingsweken wordt u vermaakt door onze feestelijke mascotte: Kijk hem gaan in zijn feestelijke outfit, aai em over zijn bolletje en wie weet win je een prijs! Boodschappen doe ik bij de Lul, dat is mijn winkel.

de Luxe

de Luxe

de Luxe


de Luxe

de Luxe

de Luxe


e Luxe

VA

de Luxe


AGEBOND

de


de Luxe

de Luxe


de Luxe


de Luxe

de Luxe


de Luxe


de Luxe

de Luxe


de Luxe


e Luxe

de Luxe


de


e Luxe

de Luxe


dede Luxe


Keep on rockin’ in the free world de Luxe

de Luxe


de Luxe


Hier istie dan; Een nieuwe Lusten, Lasten en Moederliefde van Cheryl... Matties...

S

amen met één van m’n vriendinnen, ben ik proefkonijn voor een kapsalon. Ze willen een proef doen met het zetten van hairweaving. Zij zetten de weaving en houden ons dagelijks/wekelijks in de gaten met hoe het bevalt, hoe het groeit en wat er eventueel veranderd moet worden aan de inzettechniek of aan het soort haar. Mijn FM (Female Mattie) en ik zijn eigenlijk van de extensions (losse plukjes echt nephaar die verdeeld door je eigen haar worden ‘gewaxed’), maar uiteraard staan we open voor nieuwe ideetjes om ons ego mee te strelen.

de Luxe

Dat caviahaar van mij groeit gewoon niet. Zodra mijn haar m’n schouders in het vizier krijgt, schrikt het zich de tyfus, stopt met groeien en begint van narigheid te splijten. Mijn haar was jarenlang m’n grootste ergernis. M’n grootste onzekerheid. En m’n grootste minpunt. Behalve dat dunne vlashaar heb ik eigenlijk niets aan mijzelf wat ik zou willen veranderen, aanpakken of verbouwen. En nee, ik ben niet arrogant, ik ben gewoon heel erg blij met de fabricage van mezelf. Ben van een geweldig bouwjaar en van een geweldige productielijn. Daar moet je simpelweg niet teveel aan sleutelen. Enfin, mijn eerste nephaar ervaring kreeg ik toen een van m’n opdrachtgevers, die toen nog een eigen beautyinstituut bezat, mij de vraag stelde wat ik ooit aan mezelf zou willen ‘aanpakken’ als zij dat voor mij zou betalen. Ze kreeg in haar praktijk namelijk voor een paar dagen een ervaren botox arts aan het werk.... Nou schat, ik laat maar op één manier in mij spuiten, en geloof me, dat is zeer zeker niet met een naald of met botox.... ;-) Hoe dan ook, al snel bedacht ik me dat zij in haar instituut ook een salon had voor extensions en dus was de keus voor mijn ‘aanpak’ snel gemaakt. 80 stuks

de Luxe


van een halve meter van de duurste haarsoort, werden in mijn haartjes ‘gesmolten’. Wauw! Wàt een uitvinding, wàt een gevoel en wàt een weelderige haardos hing er ineens aan m’n kruintje. Daaaag, dooie cavia op m’n hoofd. Daaaag, pruiken en haarstukjes voor shoots, optredens en avondjes uit. Halloooooo mooi haar, halloooooo lekker wijf. Een iets ander verhaal werd het toen na een maand of 5 m’n uitgroei een heuse dreadontwikkeling onderging en de extensions er toch echt wel uit gehaald moesten worden, maar het beautyinstituut inmiddels in beslag was genomen door diverse schuldeisers. Dusssss... Innovatief als ik ben, maar een goedkope stijltang gekocht, de waxjes 1 voor 1 tè warm gemaakt en gesmolten en uit m’n haar getrokken, ja inderdaad, inclusief de helft van m’n eigen haar. Ik weet het, dat was een actie die mijn blonde haarkleur behoorlijk eer aan deed. Inmiddels is mijn extension ervaring gelukkig enorm verbeterd en laat ik alleen nog maar professionals hun werk doen.

de Luxe


groot,

Klein

is het nieuwe

ook in duurzame mode In het eerste boek over Nederlandse ontwikkelingen in duurzame mode passeert een keur aan wereldverbeterende initiatieven de revue. Van brandnetelstoffen en sociale werkplaatsen tot ruilen, upcyclen en slow design. Als het boek ‘Mode voor morgen’ een ding duidelijk maakt, dan is het wel dat vooral jonge, gespecialiseerde labels ervoor zorgen dat onze garderobe groener en eerlijker wordt. En: dat ons kikkerlandje groot is in het verduurzamen van de internationale modewereld.

trendanalist en tekstschrijver Lynsey Dubbeld die pioniers in beeld. De innovatieve, vaak jonge ontwerpers, ondernemers en platforms zien duurzaamheid niet als een tijdelijke (mini)collectie of een

Klein is groots H&M en C&A behoren wereldwijd tot de grootste afnemers van biokatoen. Puma wil in 2020 alle katoen fairtrade inkopen. En merken zoals McGregor en Tommy Hilfiger promoten met verve hun duurzame lijnen. Toch hebben we de groene en eerlijke kleding in onze garderobe grotendeels te danken aan het werk van kleine, gespecialiseerde bedrijven en organisaties. In haar boek ‘Mode voor morgen. Duurzame kleding in Nederland’ brengt

de Luxe

langetermijndoel. Hun persoonlijke betrokkenheid bij maatschappelijke kwesties in de mode-industrie is een primaire drijfveer, en duurzaamheid speelt een rol in (bijna) alles wat ze als ondernemers doen. Kortom, duurzaamheid zit hen in de genen. Er zijn goede redenen om de

de Luxe


afgaan op de berichten over H&M en consorten, dan lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat dat gebeurt. Aan duurzame koplopers heeft Nederland in ieder geval geen gebrek. Slow fashion ont-werpster Rianne de Witte, die al sinds de vroege jaren negentig met duurzaamheid bezig is, kan zich internationaal meten met pioniers in ecofashion. Claudia Hulshof behoort tot het zeldzame ras stijladviseurs dat zich bekommert om milieu-, mens- en diervriendelijke kleding. En er zijn weinig labels die, zoals Studio Jux, een eigen kledingfabriek in Nepal bezitten, zodat de arbeidsomstandigheden van de werknemers gegarandeerd in orde zijn. schijnwerpers te richten op dit soort groene helden. Volgens Ilaria Pasquinelli van The Ethical Fashion Consultancy is duurzame innovatie in de modewereld vooral het domein van kleine bedrijven met visionaire, gespecialiseerde ontwerpers en productontwikkelaars. Want alleen deze ondernemers hebben de flexibiliteit en frisse ideeën om uniek te zijn en vooruit te lopen op de massa. En natuurlijk kan de voorhoede ervoor zorgen dat duurzaamheid op de agenda komt van de mainstream mode en een breed publiek. Als we

High fashion uit de lage landen In het verduurzamen van de internationale modewereld speelt Ne-derland in-middels een meer dan beschei-den rol, stelt ‘Mode voor morgen’. Neem alleen al ini-tiatieven zoals de Schone Kleren Campagne, Max Havelaar, Fair Wear Foundation en Made-By. Allemaal zijn ze in de lage landen opgericht en hebben ze inmiddels internationaal bereik.

de Luxe


De Schone Kleren Campagne, een non-governmental organisation die inmiddels in vijftien Europese landen actief is, ontstond in de jaren tachtig van de vorige eeuw vanuit publieke verontwaardiging over C&A, dat de collecties zou laten maken in sweatshops. Het fairtrade principe van Max Havelaar, dat oorspronkelijk was bedoeld voor koffiebonen, is ook zo’n oer-Hollandse vondst. Het Fairtradekeurmerk prijkt sinds 2005 op kleding en textiel van katoen. De Nederlandse modebranche heeft ook niet stilgezeten. Zo is Made-By, een initiatief vanuit het bedrijfsleven om de kledingproductie groener en eerlijker te maken, in 2004 in Nederland opgericht en tegenwoordig in drie landen gevestigd. Bijna dertig modelabels zijn aangesloten bij het initiatief, dat voor consumenten zichtbaar is aan de blauwe knoop aan het wasetiket. En bij de Fair Wear Foundation, dat samen met modemerken en vakbonden werkt aan goede werkomstandigheden voor arbeiders in kledingfabrieken, zijn inmiddels kledingbedrijven in zeven Europese landen aangesloten. Daarmee worden 500.000 arbeiders bereikt in belangrijke textielproducerende landen zoals Turkije, Bangladesh, India en China.

D

e Hollandse voorvechters van groene en eerlijke mode zijn niet alleen bezig met campagnes en keurmerken,

de Luxe

ze brengen ook unieke producten op de markt. Neem Netl, dat in de Noordoostpolder brandnetels teelt om er kleding van te maken. Of DyeCoo, dat in 2012 de

eerste commerciĂŤle waterloze textielverfmachine op de markt bracht. Nike heeft aangekondigd de polyesters te gaan verven met deze zogenoemde CO2 verftechniek, die goed is voor het milieu vanwege de water- en energiebesparing die het oplevert. Ook de Identitex-sorteermachine in het Noord-Hollandse Wormerveer heeft internationale potentie.

de Luxe


De machine scant een tot twee kledingstukken per seconde, en sorteert deze vervolgens op basis van bijvoorbeeld vezelmateriaal en kleur. De machine kan het sorteren van kleding en textiel aanzienlijk efficiĂŤnter maken, zodat het voor modemerken en winkels aantrekke-lijker wordt om stoffen te gaan recyclen. En aangezien de wereldwijde afvalberg voor 5 procent bestaat uit textiel is dat goed nieuws voor het milieu. Ten slotte wordt vanuit steden

de Luxe


zoals New York, Parijs, Berlijn en Vancouver met enige jaloezie gekeken naar de The Green Fashion Competition, die sinds 2010 tijdens de Amsterdam Fashion Week plaatsvindt. De wedstrijd, die wordt gesponsord door het ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie, is bedoeld om ontwerpers in binnen- en buitenland te stimuleren om duurzame én catwalkwaardige outfits te creëren. Winnaars ontvangen een geldprijs, workshops, en promotie van de Amsterdam Fashion Week om hun bedrijf naar een hoger plan te tillen. Dat maakt de positie van Nederland in de (duurzame) modewereld er overigens bepaald niet slechter op, want met namen zoals Elsien Gringhuis, OAT Shoes en Studio Jux is ons land goed vertegenwoordigd onder de winnaars. Dat Nederland al behoort tot de movers & shakers in duurzame mode, bewijst het succes van bijvoorbeeld de Repair Cafés. Een Repair Café is een ontmoetingsplek in een woonwijk waar iedereen kleine reparatiewerkzaamheden kan (laten) uitvoeren van bijvoorbeeld fietsen, huishoudelijke apparaten, meubels, speelgoed én kleding. De cafés richten zich naast het versterken van de sociale cohesie in de buurt ook op het verminderen van de milieubelasting van onze consumptie. Door producten te repareren, wordt hun levensduur verlengd en dus de afvalberg

de Luxe

de Luxe


de Luxe


verkleind, is het idee. In 2012 waren er in Nederland al een veertigtal cafés. Het buitenland, waaronder de Verenigde Staten, Australië, Zuid-Afrika, Oekraïne, België, Frankrijk en Duitsland, toont inmiddels belangstelling voor het concept. Nederland vervult ook een voorbeeldfunctie in de recente herwaardering van lokale, handgemaakte kleding. Met naaiateliers in sociale werkplaatsen wordt (een deel van) de kledingproductie terug naar ons land gebracht. En initiatieven zoals i-did en Mode met een Missie, die in hun naaiateliers vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt een dagbesteding en opleiding bieden, brengen handgemaakte en toch betaalbare must-haves op de markt. Daar kunnen de kleermakers in het Londense Saville Row niet tegenop, toch?

de Luxe

de Luxe


de Luxe


DW DD Beroemd

Sommige mensen vind ik aanmatigend of arrogant. Nico Dijkshoorn bijvoorbeeld vind ik aan de ene kant wel heel erg leuk maar aan de andere kant denk bij hem ook vaak van ; man wat ben je arrogant. Beetje de grap in pacht hebben en de smaeck en de wijsheid enzo. Maar ja, hij is dan ook wel beroemd. Wie weet wat er met je gebeurt als je elke dag mag opzitten bij DWDD. Of dat je DJ mag zijn en muzikant bent en goede columnist. En dan komt ie ook nog wel aardig over. Dat is toch onuitstaanbaar. Wat doet het met je als je mag dansen met de Grachtengordeldieren en elke morgen in de spiegel kijkt en mag zeggen ; “Nico, je bent een ster.� Eerlijk gezegd lijkt het me heerlijk. Ik ben gewoon zo kei-jaloers.

de Luxe

de Luxe


Net terug van m’n jaarlijks terugkerende onbaatzuchtige, schuldgevoel afkopende, Alzheimer- collecte. In mijn rol als redder van het Alzheimer onderzoek ben ik weer eens te meer geconfronteerd met het feit dat mensen zo apart en verschillend zijn. Veel mensen doen niet mee aan Alzheimer, zoals zij het impliciet verwoorden en anderen ontvangen je met de euro in de hand. “Laat de medici zelf maar hun loon betalen’’ is 10 huizen verder “ik heb nog net iets kleingeld, je hebt geluk”. De een geeft mordicus niets en de ander weet toch nog een koperen munt – 1 cent - in de busgleuf te frommelen. Belangrijk is dan dat je als collectant weg kijkt en de gever niet in verlegenheid brengt. Het wordt steeds lastiger om op een gezellige manier “alle kleine beetjes helpen” te zeggen. Wat een crisis en armoe. Je kijkt in al die aquariumpjes en wordt er zo mismoedig van. “Maar wie ben ik dan om er allemaal zo’n oordeel over te hebben?” Dat onbarmhartig collecteren van mij stelt ook helemaal niets voor. Ergens hoop je toch dat je zo geen Alzheimer krijgt. Nee, je bent geen Batman of Superman. Laat staan een barmhartige Samaritaan die de mensheid verheft. We zijn allemaal voortsukkelende samengeklonterde moleculen die de weg helemaal kwijt zijn. Waarbij ik wel aanteken dat artsen en specialisten veel te veel verdienen. Maar dat geldt ook voor voetballers, artiesten, advocaten, projectontwikkelaars, bankbedienden, criminelen en wat nog meer in dit rijtje thuishoort. Solidariteit is gewoon te moeilijk voor ons.

de Luxe


Whoo Whoopies met chocolade en havermout

115 g zachte boter 200 g lichtbruine basterdsuiker ½ tl vanille-extract 1 ei 300 g bloem 2 ½ tl bakpoeder mespunt zout 100 g pure chocolade stukjes 40 g havermout 4 el karnemelk bakpapier

Verwarm de oven voor op 190º C Bedek de zwarte bakplaat met

bakpapier

Vanillecrème

Voeg basterdsu

175 g zachte boter ¾ tl vanille-extract 350 g poedersuiker 1 el melk of slagroom

met het boterm

Doe de boter en het vanille- extract in een grote kom en klop alles door elkaar met een pollepel Zeef de poedersuiker erbij Giet de groenten af Voeg de melk toe en klop alles licht en romig

Smeer deze vulling op 12 van de

whoopies en druk de andere whoopie van elk paar er boven op

vanillemerg toe

klop het eiwit

Voeg de bloem

gelijkmatig deeg

Vul een spuitza

mond met het d banen in een go bakplaat

Strooi er event overheen

Bak de sprits minuten licht va

Snijd de banen in stukken van o

Laat de sprits

De vulling is als je hem niet direct gebruikt 2 tot 3 dagen houdbaar in de koeling

Klop de boter, de suiker het vanilleextract zacht en romig met de mixer

Klop het ei door het mengsel Zeef de bloem, het zout en het bakpoeder bij het mengsel en roer alles door elkaar

Roer de chocoladestukjes, de havermout en de karnemelk erdoor

Pompoenw

platen, ongeveer 24, niet te dicht tegen elkaar, want de whoopies lopen uit

115 g zachte bo 200 g lichtbru 1 tl vanille-ext 1 ei 350 g bloem 1 tl bakpoeder 1 tl zuiverings ¼ tl piment mespunt zout 1 tl kaneel ½ tl gem.gem ¼ tl gem.krui 225 g pompoe 2 el karnemelk bakpapier

Schep nu hoopjes beslag op de bak-

Bak de whoopies ongeveer 12 minuten tot ze stevig aanvoelen en laat ze afkoelen

Leg whoopies van gelijke grootte in paren bij elkaar

Utrechtse sprits

150 g zachte boter 125 g basterdsuiker vanillemerg van 1 stokje 1 eiwit 200 g gezeefde bloem kristalsuiker

Verwarm de oven voor op 150 º C Bekleed de bakplaat met

bakpapier

roer de boter romig met een mixer

de Luxe

Verwarm de ov de Luxe


opies

uiker en e en klop luchtig

t los en meng het mengsel

m toe en roer tot een g

ak met een karteldeeg en spuit lang olf model op de

tueel kristalsuiker

in ongeveer 20 an kleur en gaar

n voor het afkoelen ongeveer 5 cm

s afkoelen

Bedek de zwarte bakplaat met bakpapier

Maak de pompoen schoon, snijd hem in blokjes en kook de blokjes gaar in een laagje water

Giet de pompoen af en stamp hem met de pureestamper

vanille-extract zacht en romig met de mixer

Klop het ei door het mengsel Zeef de bloem, het bakpoeder,

zuiveringszout en kruiden bij het mengsel en roer alles door elkaar

Roer de pompoenpuree en de karnemelk erdoor

Schep hoopjes beslag op de bakplaat, ongeveer 24, niet te dicht op elkaar, want de whoopies rijzen Bak de whoopies in 12 minuten

tot ze stevig voelen, haal ze uit de oven en laat ze afkoelen

Zoek de whoopies van gelijke grootte in paren bij elkaar

oter uine basterdsuiker tract

mber idnagel enpuree k

ven voor op 190 º C

De vulling is als je hem niet direct gebruikt 2 tot 3 dagen houdbaar in de koeling

Klop de boter, suiker en het

whoopies

r szout

Smeer deze vulling op 12 van de whoopies en druk de andere whoopie van elk paar er boven op

Roomkaasvulling 115 g roomkaas 70 g boter ½ tl vanille-extract 450 g poedersuiker

Doe de roomkaas, de boter en het

vanille-extract in een kom en klop alles licht en romig met een pollepel

Zeef de poedersuiker erbij en klop

Jan Hagel

100 g bruine kandijsuiker 150 g boter 100 g suiker mespunt zout 1 tl kaneel 2 eiwitten 200 g zelfrijzend bakmeel melk

Verwarm de oven voor op 150 º C Bekleed de bakplaat met bakpapier Doe de kandij in een theedoek en sla

er met de deegrol op tot de kandij iets grover is dan suiker

Roer de boter met de suiker, het zout , de kaneel en de eiwittenlicht en romig Zeef het zelfrijzend bakmeel en

schep het in gedeelten door het botermengsel

Spreid het deeg met behulp van een natgemaakt mes over de bakplaat uit

Bestrijk de bovenkant met melk en strooi er de kandij over Bak de Jan Hagel in 20 minuten gaar en lichtbruin

Snijd de koek op de plaat in rechthoekige stukjes en laat ze afkoelen

alles goed door elkaar

de Luxe


de Luxe

de Luxe


De koplamp Automodellen onderscheiden zich door hun details. Opmerkelijk is bochten waarin ontwerpers zich wringen om een auto “smoel� te geven. De koplamp is een onderdeel waar ontwerpers helemaal op losgaan. Functioneel of niet maar lamp zal zich doen zien. Eerst het licht en dan de auto. PulpdeLuxe dook in de geschiedenis van de koplamp. En inderdaad; zonder lamp geen auto.

de Luxe


de Luxe

de Luxe


de Luxe


FREE PUSSY RIOT

de Luxe

de Luxe


de Luxe


de Luxe

de Luxe


de Luxe


de Luxe

de Luxe

de Luxe


de Luxe

de Luxe

de Luxe


ZOEK DE 8 VERSCHILLEN de Luxe

de Luxe


ZOEK DE 8 VERSCHILLEN de Luxe


Nieuwe Jobsterren : Annet Gruppen

Jobsterretjes : Jobster inmiddels uitgereikt aan: Shakira van Dijk GekeMateboer Erna Gellings Jonnie Boer Grotzooi JB Meijers Tom Petty Danny Vera Johan Kroes Iris Kruller Mirjam van Huet Big Hilda Derk Moor Sigrid Bodewes Dick Schuyt Marianne Antuma Herge Marco Slot Marieke van Bolderen Print-Inn Zwolle Stadt Gronau Extrablatt Gronau Poef Flipje Tiel Spielberg Kuifje Sheila Sitalsing Marloes Weijl Saskia Kwast Sylvia Bruggenkamp Katja Pronk Bibendum Leroy Diender Frisgroen Dick Swiers Bolletje Bert Wagendorp Johnny Hoogerland

de Luxe

de Luxe


de Luxe


pr voo

styling denktank webdesign w w theater design Pulpdeluxe, een bende übercreatieve vrijdenkers, zoekt styling webgeeks, internetwizzards, webdevelopers, webde- copywriting art direction JE HEBT ‘N LUXE PROBLEEM.

signers en andere draufgängers voor medewerking

vormgeving webd new Jour decor composing of uiterlijk morgen om deel uit te maken denktank van een creatief collectief dat de traditionele pijngrenzen van eigen kunst fashion filos theater producties en opdrachten, reclame, kunst, fotografie, de entertainment en aanverwante disciplines open gooit. online aan dit magazine en andere projecten. Daarmee heb je

meteen een luxe probleem: je kunt nu reageren, straks,

Meld je op info@pulpdeluxe.com of bel 06-22498775 (Job Boersma) 06-17948550 (Afke Jansen)

design

online composing fashion kunstpro sound the online

fashion

design de Luxe

de Luxe


de Luxe

raktis che op lossin or Lux gen e prob lemen m o c . e x u l e d p styling l u denktank digitale mediatheater webdesign ww.p fotografie design decor

concept styling art direction vormgeving hair Interactief webdesign design fotografie visualisering copywriting rnalismfashion sound art direction sofie digitale media styling theater guerrilla enktank kalligrafie vormgeving webdesign fotografie composing denktank composing kunst fashion filosofie digitale media reclame marketing denktank fotografie ojecten sound kunst hair eater workshops choreografie n fashion webdesign circus theater audiovisueel reclame 3.0 vormgeving

de Luxe


M et je ogen dicht is het niet moeilijk wensen doen.

Het jaar voorbij - in interviews & nieuwsfeiten. Het overzicht ontbreekt.

de Luxe

de Luxe

de Luxe


Groen drukken

RA

F I ME

D

I

A

E

C

ER

D

SCGM ISO 12647 T I FI C EE

R

T. 0572 - 34 97 00 F. 0572 - 34 97 99 info@veldhuis.nl www.veldhuis.nl

G

Veldhuis Media b.v. Kanaaldijk OZ 3 8102 HL Raalte Postbus 2 8100 AA Raalte

G

met 5 kleuren


exuL ed D e l exu

m a n i e r v a o v e r l e v e n GNIDELK PO SUCOF SREGNIF EULB ’NIHSAB Y N AP M O C E S R O H E H T

8.rN 2

1

0

2

D N O B E G AV EVUORT TEJBO


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.