PulpdeLuxeMagazine 7

Page 1

de Luxe De lux e manier van overleven

N U, E XTR A DU N ZO M E R NU M M E R ! PIN DAKAAS E N W ILL E M AL KEM A nu met drie pri js v rag en ! KOFF I E D E L UX E ST OE R E V R OUW E N

Nr. 7 2

0

1

2


INH O U D S

o

JaPindakaas - Nee en Wi

Cur hacken... vo 3% M

van de

toren ECONOMIE

De O

de boto; de oplos

’ oevre du loure

W a i t i n g

Wat drinken The Waiting is th INH O U D S DE BENDE

e Luxe

PulpdeLuxe goes Spain VAN BEUVING de Luxe


2e

S O P GA V E

design deluxe illem Alkema

rry’s we daar oor 1% Hoe wordt je succesvol kustenaar?

Overall kleding

ssing voor het fileprobleem.

f o r

t h e

s u

he Hardest Part eigenlijk bij? S O P GA V E

de


e Luxe

VOOR

WOORD Niet vaak zijn we het met Arnon Grunberg eens. Maar wel verwoorde hij laatst in de Volkskrant precies wat PulpdeLuxe altijd roept;“het gaat er niet om hoeveel mensen je lezen, het gaat erom wie je lezen”.

Fijn om hetzelfde te vinden als gelijkgestemden die soms toch anders gestemd zijn. Verder borduren we in dit nummer voort op het succes van de vorige edities. Steeds meer lezers beginnen het te snappen en zelfs enthousiast te raken. Superleuk. We vertrouwen erop met de uitgelezen reportage’s de doelgroep weer rijkelijk te bedienen. Ofwel; LEZEN MAAR !!!!!!!!

de Luxe


5

de


e Luxe

o

M

van de

toren ECONOMIE de Luxe


de


e Luxe

de Luxe


de


Vervoer over water :

de boto; de oplos

e Luxe

K

ies nu met je eigen auto het ruime sop en vaar relaxed naar je werk. Of ga lekker spelevaren met je Mercedes.

Op deze net uitgevonden catamaran kun je elke personenauto rijden en vervolgens achter het stuur je weg vervolgen maar dan over het water. Je hoeft alleen je kapiteinspet op te zetten. Ideaal en een Hingucker van formaat.

de Luxe


de juiste weg

ssing voor het fileprobleem.

de


Partir, c ‘est

mourir un

tankje en hij rijdt zomaar 1 op 16. En ook nog milieuvriendelijk want laten we eerlijk zijn: uit zo’n dun uitlaatpijpje kan toch nooit veel CO2 de atmosfeer in verdwijnen?

peu Ik

was er al bang voor. Als ik de achterdeurtjes of –klep opendeed, zag ik Uitgerekend in door de dorpels heen het jaar dat dit het wegdek. Dat hoort niet zo. En dat icoon, de Rebleken nu alleen nog de in het oog nault 4, 50 jaar springende symptomen: het hele bestaat, valt toch chassis was knapperig en krokant genog onverwacht worden. Als ware het een zak chips. het afscheid: als Roest; het was altijd al zijn grootste ik mijn telefoon opneem slaakt de vijand, een sluipmoordenaar. Als de APK keurmeester roestduivel geen vat zou krijgen op dit mirakel van een autootje, zou’ ie meteen een hele diepe zucht. Da’s waarschijnlijk zomaar twee of drie nooit goed nieugeneraties meegaan. De mechaniek ws. Weg hoop. Als en techniek zijn namelijk nagenoeg een patholoogonverslijtbaar. Duurzaamheid avant anatoom die een la lettre. autopsierapport voorleest, somt Iedereen kent dit icoon ook. Vooral hij vervolgens vanwege het schakelen, want dat een hele reeks doe je met een stang die een eingebreken aan dje uit je rudimentaire dashboardje mijn autootje op (en hoor ik daar priemt. Schakelen is net of je steeds iets van een stil je paraplu rechtuit in je dashboardverdriet in zijn kastje probeert te steken, dat gaat stem....?). Zóveel nooit passen, maar het werkt feilloos! dat hij met een Legendarisch, blijkens de verhalen vlakke, donkerbruine stem moet van mensen die je erop aanspreken, als je staat te tanken bijvoorbeeld. concluderen dat het 4tje niet meer Geen tijdrovende en vaak voorkomende bezigheid trouwens: klein te redden is.

de Luxe

de Luxe

Maar dat is mijn eigen theorie, die eerlijk gezegd nog niet door de TU Delft gestaafd is. Dus ik zou er ook best naast kunnen zitten, waarvoor alvast mijn welgemeende excuses. Pardon.

Opvallend

is wel dat je op de linkerbaan van de snelweg met enige regelmaat als prooi wordt

de Luxe


gezien door het moderne, jagende en jakkerende wagenpark. Je wordt gedoogd en sympathiek beglimlacht als je netjes rechts rijdt, ga je inhalen (zelfs als je dat

gewoon met dik 120 doet, wat dat kan ’ie!) dan kruipen ze ineens opdringerig en soms zelfs een beetje bloeddorstig op je achterbumpertje en proberen je terug te dwingen in je natuurlijke habitat: de rechterrijstrook. Opzouten!

De diepere psyche achter dit gedrag is mij nog steeds een raad-

de Luxe

de Luxe

sel. Ik vermoed een ongerede angst bij deze hyperdrukke accountmanagers (die ooit collectief en in het geheim besloten dat ze nóóit meer vertegenwoordiger wilden heten, vanwege de penetrante spruitjeslucht die daar blijkbaar aanhing) dat dat malle autootje vóór ze plots doormidden breekt. Net nu zíj erachter zitten. Niet geheel ondenkbaar trouwens, volgens eerdergenoemde APK keurmeester......... Het zij zo, je went eraan. Rustig blijven, wat sowieso een goed idee is door het ontbreken van ABS, airbags, kreukelzones of om het even wat voor veiligheidsmiddelen. Technisch gezien had ‘ie nog járen voortgekund, maar uiteindelijk won de roestduivel de strijd. De keurmeester had blijkbaar flink in het chassis zitten poken, want er hingen ineens heel erg zichtbaar flappen en stukken onder mijn autootje die ik nog nooit gezien had............... Alsof de hartchirurg vergeten was de patiënt weer netjes dicht te maken.

Jammer, want ik heb nog nooit zo lang zo’n karaktervol

en betrouwbaar autootje gereden. Inmiddels is het 4tje verkocht aan een liefhebber, voor de onderdelen. Naar de sloop was doodzonde en geen optie. Gereïncarneerd als donorauto, het maakt de cirkel weer rond. Au revoir, mon ami!

de Luxe


The Waiting is th

de Luxe

de Luxe


he Hardest Part

de Luxe


de Luxe

de Luxe


de Luxe


de Luxe

de Luxe


de Luxe


e Luxe

de Luxe


de


e Luxe

design

de Luxe


ndeluxe

de


de Luxe

de Luxe


de Luxe


de Luxe

de Luxe


de Luxe


de Luxe

de Luxe


de Luxe


De Overa

e Luxe

Stoer, comfortabel, sexy, onverwoestbaar en sportie de overall heeft het allemaal.

Voor elke g van boekenbal tot straten mak

de Luxe


all

ef;

gelegenheid; ken.

de


e Luxe

de Luxe


de


de Luxe

de Luxe


Een

StoereVrouw

is iemand die zich niet zomaar van alles laat verkopen, maar die rekening houdt met mens, dier en milieu. Mirjam van Rijn is al StoereVrouw sinds 2007, het jaar van oprichting. Dat jaar liepen tijdens de eerste ludieke`Kooplegeractie` vijftig vrouwen in donkergroene overalls, in knalroze pumps en met knalroze winkelmandjes door de Amsterdamse straten, op jacht naar eerlijke chocoladeletters. StoereVrouwen vinden het namelijk te bizar, dat kinderen van hun ouders hier chocola in hun schoentjes krijgen, die door ontvoerde kindslaven elders in de wereld is gemaakt.

de Luxe


de Luxe

de Luxe


Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 5000 StoereVrouwen,

die regelmatig opvallende akties organiseren, telkens met een volgend doel. Door hun optimistische, frisse, inspirerende en positieve houding raken ze met consumenten, producenten en diverse winkel(keten)s in gesprek en boeken zij regelmatig stevig resultaat. Een StoereVrouw is iemand die gebruik maakt van de macht die ze heeft; haar portemonnee. Elke keer dat je koopt, kies je namelijk. Je kiest voor een bedrijf dat wel of niet duurzaam en maatschappelijk verantwoord onderneemt. Zij, als bewuste shoppers, belonen de bedrijven die het nu al goed doen. Ze stimuleren bovendien andere organisaties en bedrijven om hetzelfde te doen. En zeg nou zelf, dan is het toch dubbel genieten van je aankoop? StoereVrouwen strijden dus. Voor een betere wereld. Zo stoer zijn ze echt. Ze organiseren kledingruilacties met de naam`Jouw Vod is Mijn Vintage`, ze organiseren gezellige pure dinertjes en `Feel Bad Movienights`en geven advies als `Dr. Green`. Ook zitten ze aan tafel met het bestuur van grote winkelketens en bezoeken ze undercover winkels om te checken of ze niet aan ‘greenwashing’ doen. Alles met een knipoog. Want zij laten zien dat biologisch en Fair Trade helemaal niet saai en moeilijk is, maar hip en net zo makkelijk! Mirjam van Rijn is door en door StoereVrouw, is daarnaast zangeres, radiomaker en heeft haar eigen Casting-bureau. Zij draagt de StoereVrouwen overall en koos voor deze fahionshoot een aantal jonge StoereVrouwen. Laat je ook door hen inspireren! Kijk op www.stoerevrouwen.nl. P.S. Ook als man kun je gerust StoereVrouw zijn.

de Luxe


de Luxe

de Luxe


de Luxe


www.werkkleding.com

e Luxe

de Luxe


de


2e

kleding de Luxe

de Luxe


g de Luxe


de Luxe

de Luxe


de Luxe


e Luxe

de Luxe


de


de Luxe

de Luxe

l’ oevre du loure


de Luxe


e Luxe

DE BENDE VAN BEUVING - even kort hoe je in het theater belandde en hoe het je daar verging.

Ik ben begonnen met het presenteren van cabaretavonden in Grand CafĂŠ in Arnhem waar ik ook barkeeper was. Ik kwam uit de psychiatrie, waar ik vooral leerde hoe gek het is om het niet te zijn. Dus zowel aan de bar als op het podium was het mij niet gauw te gek. Stand-up comedy kwam helemaal op in die tijd en het cafĂŠ werd een theater. Het directe en eerlijke maar soms ook genadeloze contact met het publiek: daar leer je snel van. Als je geen masochist bent tenminste. De aankondigingen werden steeds langer en in 1993 won ik samen met Marcellino Bogers het Camerettenfestival in Rotterdam als Ernesto & Marcellino. We hebben in mei dit jaar afscheid genomen na 8 avondvullende theatershows waarvan de laatste 5 als trio met Wilfried Finkers (inderdaad: de broer van )

de Luxe


de


e Luxe

de Luxe


- je overwegingen om meer muziek te gaan doen Ik had voor het cabaretprogramma een lied geschreven als persiflage op het pseudogeëngageerde Nederlandstalige lied. Maar de mensen vonden het mooi en ik hoorde zelfs een paar keer dat mensen het op een begrafenis hadden gedraaid. Nou, dan weet je één ding zeker: die persiflage is mislukt. Maar dat jouw nummer mensen zo kan raken voelt heel bijzonder. Dan wil je niet meer met een geluidsband zingen maar met muzikanten.

- wat jullie gaan doen Mijn eerste cabareteske muziektheatershow onder de naam: De bende van Beuving. Elke concertshow wordt uniek doordat we elk optreden worden begeleid door een ander lokaal zangkoor. Het is een spontane show met eigen muziek, teksten en veel humor. Samen met 4 muzikanten waaronder drummer, percussionist: Jan Wolfkamp en gitarist Erik Raayman. Verder ga ik met André Manuel en Thijs Kemperink “Goeie Tukkers zijn geen Motherf*ckers” spelen. Ik ben door hen gevraagd en vind het zo’n vreemd stel en zo’n slechte titel, dat ik dacht: “daar kan ik geen nee op zeggen.” Na de zomer starten we met try-outs.

de


e Luxe

hacken... Wat drinken

Vandaar onze vraag: wat drinken die hackers eigenlijk bij het hacken? PulpdeLuxe gooide die vraag, heel toepasselijk, op enkele internetfora bevolkt door horden hackers. Hier de energieopwekkende Top 5.

Koffie Sloten koffie uiteraard. Op cafeïnevrije koffie staat de doodstraf en Senseokoffie wordt ‘uilenzeik’ genoemd. Favoriet bij hackers: Douwe Egberts Aroma Rood uit een ouderwets koffiezetapparaat.

Chianti Hackers koken niet, maar bestellen. Pizza is favoriet. Wat past het beste bij een pizza? Chianti natuurlijk. Uiteraard in een mandfles van 1,5 liter.

de Luxe


we daar

eigenlijk bij?

Bij de term hacken denkt iedereen aan groepjes bebrilde computernerds die op anarchistische grondslag de gevestigde orde met software bom-metjes bestoken. Vreemd genoeg vindt de term hacken zijn oorsprong bij het modeltreinbouwen. De eerste hackers studeerden, in een pre-digitaal tijdperk, aan het toonaangevende Massachusetts Institute of Technology (MIT) en speelden met treintjes. In stoffige hokjes, volgestouwd met treincircuits en dienstregelingen die de NS tot wanhoop zouden drijven, hielden de studenten wedstrijdjes in het verbeteren van elkaars treincircuits. Elke nieuwe verbinding of verbetering werd een hack genoemd. Pas jaren later, toen de eerste computers op het MIT verschenen, werd deze term overgenomen door de programmeurs. Aldus de evolutie van de hacker in een notendop: van modeltreinbouwer naar programmeur. Maar sociaal onaangepaste muurbloempjes blijven het.. Jägerbommetjes Een explosieve ‘bomb shot’ cocktail. Oorspronkelijk werd een shotje Jägermeister in een glas bier gedropt. Tegenwoordig drijft het shotje in een Amsterdammertje gevuld met Red Bull. Vooruitgang heet dat.

Red Bull

Energiedrankjes. De toothkillers als Red Bull en Golden Power. Logisch eigenlijk als je nachten doortrekt achter je PC om die Chinese firewalls te doorbreken.

Worst Case Scenario

Een cocktail van bastaardsuiker, Worchestershire saus en gin. Volgens één van de hackers een favoriet van WikiLeaks oprichter Julian Assange. Eén glaasje en gaat drie dagen lang als een brandweer.

de


e Luxe

Mijn motor loopt op verwarring.

Pindakaas en W

Willem Alkema maakt tv programma’s voor landelijke en regionale zenders. Internationaal werd zijn documentaire over Sly Stone (frontman van de legendarische funkband Sly&The Family Stone) bekWanneer ik het kantorencomplex van Willem Alkema bin- roond en krijgt dit najaar een nenloop valt mijn mond open van verbazing: middenin de release in Japan. vergaderzaal staat een chocoladefontein, eromheen liggen In eigen land werkte hij aan talloze grapefruits.Op de vloer ligt kunstgras. Een lieve- programma’s voor KRO, heersbeest van 2 meter hoog staart me aan. Een lilliputer VPRO, Vara en RTL Samen schiet weg achter een deur. Een blonde jonge vrouw met met Maxim Hartman maakte onwerkelijk grote ogen vraagt of ik een glas grapefruitsap hij het absurdistische prowil. Ik durf het niet af te slaan.Achter mij is griekse man gaan gramma Omroep Maxim. staan, hij draagt een kind op zijn arm. Ik groet vriendelijk, hij zegt niet veel terug. Het wachten is begonnen. De vrouw brengt mij het bitterzoete drankje en kijkt me indringend aan. “Heeft u de tijd?” Ik zeg dat het niet erg is om even te wachten. Ik voel me opgelaten maar ben ook nieuwsgierig, alles ademt de sfeer van avontuur. Het is alsof je een schilderij van Godfried Bomans binnenwandelt. Dat is vreemd, die schilderde namelijk niet. Aan de muur hangen foto’s van het werk van Willem Alkema. Dr Phil grijnst vermomt als zeehond naar de toeschouwer, Sly Stone kijkt wat van zich af. Her en der staan kostuums. De piano staat in een hoek. Ik ben benieuwd wat ik kan verwachten. Over Alkema gaat het gerucht dat hij zich in zijn vrije tijd uitdost in uniformen. Hij komt binnen. Z’n haar zit in de war, de bril ietwat scheef op de neus en hij draagt... een gewoon t-shirt. Ik kijk verbaasd. “Wat?” zegt de man die tafelde met Michael Palin en John Irvin. “Niks” zeg ik schuchter. Zonder dat ik iets vraag ontrafelt hij een theorie waarmee de armoede in de derde wereldlanden door ondernemen kan worden opgelost. Hij rekent voor dat de betrokken bedrijven enorme winsten gaan draaien en besluit dat dit ook de oplossing voor onze eigen economische crisis kan brengen. Ik probeer een goede vraag te stellen:

de Luxe


Willem Alkema Wat is je lievelings kleur? Alkema: “Ik merk dat je interesse toont of veinst”. Wat gebeurt er als je de antwoorden van de geinterviewde in twijffel trekt, suggestieve opmerkingen plaatst, insinueert etc. Je creeert dan een nieuwe laag in het gesprek.

Ik doe een tweede poging: Hoe oud ben je? Alkema: “5 jaar jong! ik stel me iedere dag meerdere keren de vraag: Waarom. Aannemen dat iets is zoals het is of hoort zoals het hoort, het zal wel. Ik draai de boel liever om en ga op onderzoek naar het onbekende. De reden is het willen mijden van cliche’s of cliche gedrag. Het aanvaarden van cliche’s zorgt voor volgzaamheid en dat kan destructieve vormen aannemen”. Ik weet niet of we ergens komen op deze manier. Plotseling springt een hagelwitte kat op mijn schoot. Is dit uw lievelingsdier? De kat zet zijn nagels in mijn bovenbeen, ik hoor niet precies wat hij zegt: Alkema: “Het lastige van deze werkwijze is wel dat er verwarring ontstaat, niet alleen bij anderen maar ook bij mezelf. Ik vraag me bijvoorbeeld al tijden af of pindakaas nu bruin is of beige of toch kaki. Dat is iets wat ik graag tot de bodem zou uitzoeken, met

de


e Luxe

de Luxe


deskundigen erbij, naar India vliegen om er een paar uur met een goeroe over te bakkeleien en er zo een grote documentaire over maken. Ik snap eigenlijk niet dat John de Mol daar zelf niet op gekomen is”. De vrouw komt binnen. Ze vraagt of we versgezette capuchino willen met een cacao uit de Dominikaanse Republiek. Alkema blijft haar het antwoord schuldig; “Het fijne van de staat van verwarring is dat je beslissingen uitstelt. Daardoor ontstaat er ruimte om nieuwe formats te bedenken, benaderingen maar ook beelden. De videoshoot die we deden met Delain werd gedraaid in een ruimte bekleed met A4 papier. Ik weet zelf niet waar dat beeld vandaan komt maar wel dat het ontstaat door associatief denken.

Als ik kijk naar mijn leven is alles met elkaar verbonden: liefde, dood, leven en gebeurtenissen grijpen inelkaar. Associatief denken werkt hetzelfde. Wanneer het gaat om de zakelijke markt werk ik met een geweldig team van filmers en animators. Het bedrijf is net van de grond: FamousMouse. Niet de zoveelste loot aan de boom van gelikte mediabedrijfjes die allemaal hetzelfde doen. Het gaat uiteindelijk om het maken van onderscheid en daar zijn we goed in. Kijk dat is ook een cliche dus daar moet ik es over nadenken hoe daar me om te gaan. Verwarrend”. Dan staat hij op en zegt: “kom we gaan een foto maken in de plee, die is niet bedoeld als studio, dat levert vast wat op”.

de


e Luxe

D

e wereld wordt bevolkt door 2 menstypen. Er zijn mensen die spontaan leuk meedoen. En je hebt mensen die eigenlijk nooit wat willen. De Ja-mensen leven het leven en maken er wat van.

Ja

De Nee-mensen vinden niets wat en doen ook niet veel. De Ja-mens is constant bezig met uitdagingen en initiatieven. ze vinden uit en ontwikkelen door en delen het leven. De Nee-mens pleegt obstructie en volgt als het niet anders kan. ze zijn niet vooruit te branden en kosten derhalve bakken geld. Anno 2012 is er vooral behoefte aan Ja-mensen PulpdeLuxe heeft een methode ontwikkelt om de Nee-mens aan zichzelf te laten werken. 3 x daags voor de spiegel gaan staan en dan 3 maal “je mag er zijn� zeggen. Bij opkomende emoties deze niet opkroppen maar gewoon laten komen. Binnen een half jaar neem je initiatief of heb je het wiel uitgevonden.

de Luxe


- Nee

de


e Luxe

Hoe wordt je

de Luxe


succesvol kunstenaar? Kunst maken is geen kunst; kunst verkopen daarentegen wel. We staken ons licht op bij Ralph Keuning – directeur van Museum de Fundatie in Zwolle en Heino en bij Ivo de Lange – eigenaar van IQ Kunstuitleen en Kunstverkoop. Twee kunstcracks die het metier als geen ander kennen. Veel kunstenaars zijn louter bezig met kunst maken en vergeten hun werk “in de markt te zetten”. Ze zijn liever niet commercieel. En commercieele kunst is natuurlijk helemaal vies. Eerst moet je eens goed naar jezelf kijken; maak ik wel werk waar ik anderen mee kan opzadelen of kan ik beter stoppen ? Wil je je spullen verkopen dan moet je aan de weg timmeren; de boer op dus. De tips :

opdrachtgevers en zoek naar momenten om samen op te trekken. - Zorg dat je wat te vertellen hebt maar laat het niet verzanden in gewauwel want dat is ook niet leuk. - Sta als kunstenaar midden in de wereld en reageer of ageer maar kom in ieder geval “uit de kast”. - Bouw aan je portfolio en presenteer dat op een mooie manier. - Begin niet met krankzinnige prijzen te vragen voor je werk. - Zoek als het even kan iemand die jouw werk verkoopt. Dat kan een galerie zijn maar kijk daar mee uit want ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. - Zet door ; ook anno 2012 is er belangstelling voor kunst want kunst blijft altijd.

- Maak ook niet alleen maar “navelstaarkunst’ maar wees je bewust van je context. - Probeer in contact te komen met mogelijke

Ofwel doe je ding vanuit de context waarin je leeft en laat je werk zien en geef niet op door te breken.

de


W a i t i n g

de Luxe

de Luxe

f o


o r

t h e

s u n

de Luxe


voo 3% de Luxe

de Luxe


voor 1% de Luxe


Ga even rustig zitten en pak er een teiltje bij – voor het geval je het niet binnen kunt houden. Want de statistieken uit het rapport Inequality, you don’t know the half of it van het Britse onderzoeksbureau Tax Justice Network, gisteren gepubliceerd in deze krant, zijn werkelijk misselijkmakend. Dit is de grote schandvlek van onze tijd. Slavernij in een nieuw jasje De rijkste 10 procent van de wereldbevolking heeft, conservatief geschat, 84 procent van alle welvaart in handen – de overige 6,3 miljard mensen moet het doen met ongeveer eenzevende. De armere helft daarvan, ruim drie miljard mensen, bezit één procent van alle rijkdom in de wereld. En om het af te maken: terwijl meer dan een miljard mensen leeft van minder dan 1,25 dollar per dag, zitten de rijkste 91.000 mensen – twee Arena’s vol – op eenderde van al het geld op deze aardkloot. Samen hebben de allerrijksten zo’n 17.000 miljard euro op geheime bankrekeningen staan, waarmee ze ruim 150 miljard euro aan belastingen ontduiken. Per jaar. Alleen al de elites in de derde wereld zijn goed voor ruim 6.000 miljard aan weggesluisde tegoeden: twee keer zoveel als alle schulden van al die onderontwikkelde landen bij elkaar opgeteld. de Luxe

de Luxe


Teiltje vol? Dit is de grote schandvlek van onze tijd. Slavernij in een nieuw jasje. FinanciĂŤle genocide. Een permanente en onzichtbare oorlog tegen de beschaving. En nee, hier is geen socialist aan het woord. Zes maanden per jaar voor de schatkist werken zodat premier Roemer voor Robin Hood kan spelen, is niet bepaald de maatschappij die ik voor ogen heb. Alle tekortkomingen van het kapitalisme zijn nog altijd honderd keer aanlokkelijker dan de droom van Marx: kijk maar eens in Cuba. Maar ik weet ook dat Adam Smith, de grondlegger ervan, zich in zijn graf zou omdraaien als hij hoorde wat er van zijn ideaal geworden is. De Invisible Hand van de vrije markt zou leiden tot gelijke kansen voor iedereen. In plaats daarvan heeft hij zijn middelvinger naar de wereld opgestoken en een graai in de kas gedaan. Het resultaat: twee parallelle universums, met aan de ene kant de have alls en aan de andere de have nothings. Tijd voor ons, de havesomes, om daar iets aan te doen.

Robert Wijnberg nrc next

de Luxe


PulpdeLuxe goes Spain Veel West-Europeanen zien Spanje als probleemland. Samen met Griekenland en in iets mindere mate Italië, België en eigenlijk ook wel de Oost-Europese landen.

E

en bodemloze put en een fontein van narigheid. Spanjaarden marchanderen er lustig op los, zijn lui en worden met twee vingers in de neus voetbalkampioen. Steeds maar weer. Spanje is vooral Sinterklaas voor zichzelf en krijgt derhalve de Zwarte Piet toegespeeld. Terecht? Correspondenten Trees en Jade mingelden zich in de Spaanse crowd en melden

de Luxe

hier hun bevindingen. Spanjaarden bouwen foeilelijke badplaatsen. Hier lokken ze onze onschuldige jeugd naartoe, zodat zij zich overgeven aan alles wat door God verboden is. Denk hierbij vooral aan zuipen en neuken. Ook de overwinterende babyboomers doen er niets liever dan niets. Zij parkeren iedere dag weer hun luie reet op het strand. Tussen de over elkaar heen rollende jongelui. Het strandleven is een activiteit voor jong en oud! Na een heerlijk dagje strand moet je ‘s avonds natuurlijk langs één van de talloze fastfoodketens. Een bodempje leggen voor wat er daarna plaats gaat vinden in de discotheek. Misschien voorziet Spanje wel in een behoefte. Wil stiekem niet ieder land een beetje Spaans zijn? Maar ja, wij hebben hier geen zon en thuis zijn we niet ver van huis. Spanje: het land van het heerlijke niets. Onbetaalbaar.

de Luxe


de Luxe


Cur Kidneybonen-curry Deze curry komt uit Noord-India en is overal in India zeer populair, het wordt zelfs door straatventers verkocht. Het is een goede combinatie met gekookte rijst.

225 g gedroogde rode kidneybonen 2 el plantaardige olie ½ tl komijnzaad 1 ui, gesnipperd 1 verse groene chilipeper, fijngehakt 2 teentjes knoflook, geperst 2,5 cm verse gemberwortel, geraspt 2 el currypasta 1 tl gemalen komijn 1 tl gemalen koriander ½ tl chilipoeder ½ tl zout 400 g tomaten uit blik, gehakt 2 el verse gehakte koriander

Doe de kidneybonen in een grote schaal met koud water en laat ze een nacht weken

Giet de bonen af en doe ze in een pan

, voeg het dubbele volume aan water toe

Laat ze 10 minuten hard koken, giet

ze af, spoel de bonen af en doe ze weer in de pan, voeg het dubbele volume aan water toe en breng dit aan de kook

Draai het vuur lager en laat de bonen in 1 tot 1 ½ uur gaar koken. Dit proces is essentieel om de giftige stoffen uit de gedroogde bonen te verwijderen Verwarm intussen de olie

in een wok of grote koekenpan en bak het komijnzaad 2 minuten tot het begint te springen

Roer ui, chilipeper, knoflook en gember erdoor en bak alles 5 minuten Roer er currypasta, komijn, koriander, chilipoeder en zout door en bak het 5 minuten

Voeg de tomaten toe en laat

Voeg de bonen en de verse koriander

toe, bewaar een beetje voor de garnering ! Dek de pan af en laat de inhoud 15 minuten koken, voeg indien nodig wat water toe

Garneer met de overgehouden koriander

Tip: er kunnen ook uitgelekte en gewassen bonen uit blik gebruikt worden!

Gemengde groentecurry of Chorchori

In India worden van verschillende groenten curry’s gemaakt. Ze verschillen van elkaar door de gebruikte specerijen en de bereidingswijzen. Dit recept is een typisch voorbeeld van de Oostelijke en Noordoostelijke regio’s.

350 g gemengde sperziebonen, b aardappelen, w en champignon 2 el plantaardig ½ tl mosterdza 1 tl komijnzaad, ½ tl uienzaad 1 tl gemalen kur (=geelwortel of 2 teentjes knofl 6-8 kerrieblaad 1 gedroogde chi 1 tl kristalsuiker 1,5 dl yoghurt g maïzena, goed g zout

Bereid alle groe zijn, haal de boon pelen en wortel in bloemkool in klei kool in reepjes, h maak de champig ze schoon

Breng voldoend de kook om alle g Voeg eerst de aar toe en kook deze de andere groent beetgaar.

Alle groenten m met uitzondering die moeten gaar z

Giet de groenten Verwarm de olie

jnzaad, voeg de a zodra de zaden b

Als de knoflook chilipeper zwartg het vuur lager dr

Roer de afgego voeg suiker en zo

Voeg de met ma

yoghurt geleideli door, maar niet k

alles 5 minuten sudderen

de Luxe

de Luxe


rry’s

e groenten, bv bloemkool, erwten, wortels, kool, peulen ns ge olie aad , vers geroosterd

rkuma galanga) flook, geperst djes ilipeper r gemengd met 1 tl geklopt

enten die uitgekozen ntjes af, snijd aardapn blokjes, verdeel de ine roosjes, snijd de haal de peulen af en gnons heel maar maak

de wat in een pan aan groenten in te koken. rdappelen en wortels bijna gaar, voeg dan ten toe en kook ze

moeten beetgaar zijn g van de aardappelen, zijn.

n af

e en rooster het komiandere specerijen toe beginnen te springen

k goudgeel en de geblakeerd is, raaien

oten groenten erdoor, out toe

aízena gemengde ijk toe, warm goed koken.

schil de gember en snijd/hak hem in kleine stukjes

Tip: geel mosterdzaad is milder dan zwart mosterdzaad - als kikkererwtenmeel wordt gebruikt in plaats van maïzena voorkomt dat dat de yoghurt gaat klonteren en het geeft een nootachtige smaak

Dahl of Dal (dhal=gebroken peulvrucht)

In Indiase huishoudens wordt bijna elke dag dal klaargemaakt en meestal wordt er een eenvoudige versie gebruikt. De combinatie van gebruikte specerijen verraadt de plaats van herkomst.

1 stukje gember (± 20 g) 1 à 2 teentjes knoflook 2 uien 2 el olie 300 g linzen 1 tl gemalen komijn(djinten) 400 ml tomatenblokjes 400 ml kokosmelk ½ groentebouillonblokje 1 à 2 tl chilipoeder zout en peper 3 el kokossnippers/geraspte kokos koriander

pel de ui en knoflook en snijd ze fijn

verhit de olie in een pan fruit de gember, de ui en de knoflook

voeg de linzen en de komijn toe en bak ze kort mee

voeg de tomatenblokjes met

het sap, de kokosmelk en 500 ml water toe en breng het geheel aan de kook

roer het bouillonblokje erdoorheen en laat even doorkoken breng op smaak met chilipoeder peper en zout

laat de dhal 20 minuten op laag vuur met een deksel op de pan. Roer af en toe door

rooster de kokos in een droge koekenpan goudbruin hak ongeveer een eetlepel verse koriander

proef de dhal en voeg eventueel nog zout en/of kruiden toe

garneer de dhal met de geroosterde kokos en wat gehakte koriander

de Luxe


Ko

ff

K

ietest

offie is sinds jaar en dag genotsmiddel par excellence. Er is veel veranderd in koffieland de laatse jaren. Nieuwe machines, nieuwe cliche’s en nieuwe niches. PulpdeLuxe ging het veld in en proefde random van het gouden nat. De meeste koffie is dus niet te beuken. En juist dat is dus ook haar kracht. Krijg je nu eindelijk je welverdiende bakje troost of is het toch weer het gebruikelijke slootwater.

HairToday Zwolle

7,3

Opium

6,3

Illy 9,0 Doppio 8,8 MacDonalds 3,9 Subway

1,4

4 Jaargetijden Deventer

7,5

Shell

2,1

Senseo 4,7

Conclusie : de meeste koffie is smerig en slechts een enkele koffie is in orde. Drinktip : voeg een weinig siroop toe en geniet daarna van het zwarte goud.

de Luxe

de Luxe


de Luxe


100% Suikervrij Wie kent dat niet, het gevoel hebben dat je dingen eet die je beter niet kunt eten? Je daardoor lusteloos voelen en dus niet senang? Wanhoop niet; onlangs heeft Food & Lifestylecoach Carola van Bemmelen de Sugarchallenge in het leven geroepen. Carola zet zich al jaren in voor mensen die zich beter in hun vel willen voelen. Ze ontdekte dat het niet eten en drinken van suikers mensen na een poosje veel blijer en energieker maakt.

A

ls je behoefte hebt aan een ander eetpatroon is dit misschien ook iets voor jou. Op www.carolavanbemmelen.nl kan je hier alles over lezen en een gratis E-Book downloaden waarin alle deelname informatie staat. Deze beweging is via Facebook ontstaan. Iedereen kan zich aanmelden bij de nieuwe groep die op 1 september 2012 begint. Supertop! Het doel is om zoveel mogelijk mensen te helpen 1 maand suikervrij te eten en drinken en zo aan den lijve te laten ervaren wat suikers doen. Veel recepten en richtlijnen aanwezig. In de basisgroep van deskundigen bevinden zich o.a. een arts, een darmspecialist, hormoonfactortrainers, personal trainers en voedingsdeskundigen. Dus dat zit wel snor. Zij staan je tijdens jouw Challenge met raad en daad terzijde. PdLM- lezers mogen de hele maand september gratis aanmelden en meedoen. Wij zijn dan weer benieuwd naar jullie ervaringen.

de Luxe

de Luxe


de Luxe


The Art of Beeing

2012 is het jaar van de bij. Bijen sterven uit. Vooral in Nederland. En dat is niet goed. Gif, parasieten en monocultuur zijn oorzaak van sterke terugloop van de bijenpopulatie. Bijen zijn erg belangrijk voor ons ecosysteem en derhalve zijn we sterk afhankelijk van deze geel-zwarte prikkers.

Wereldwijd worden er initiatieven

genomen om gezonde bijenkolonies te krijgen. Bijen doen het beter in de grote steden dan op het platte land. Of dat iets te maken heeft met klassieke Mercedessen die daar regelmatig worden waargenomen is nog niet helemaal duidelijk. Momenteel worden er cursussen in onder andere New York, Shanghai, Parijs, London gegeven om zelf imker te worden van je eigen bijenkorf. Deze kan dan op je balkon, tuin of dakterras staan. Urban beekeeping start binnenkort ook in Utrecht, Amsterdam, Groningen. De rest van Nederland zal snel volgen. 1e kennismaking met deze nieuwe trend start 1e week september.

ilovebeeing.nl/urban-beekeeping

Ook Appelsientje trekt zich het lot van de bijen aan. Surf snel naar ;

ilovebeeing.nl/beeing-the-game

- 12 actrices en 1 acteur hebben zich inmiddels uitgekleed voor de bij. Onder andere Carice van Houten, Hanna Verboom, Thekla Reuten, Halina Rijn, Charlie Dagelet en Jeroen Willems trokken hun kleren uit en lieten zich bodypainten voor het goede doel. Zij worden etiketten om de honingpotten en gaan de Luxe

de status van colloctersitem zeker bereiken want er worden er maar 70 per persoon van gemaakt

Prijsvraag ; hoeveel bijensoorten zijn er ? Onder de goede inzendingen worden 3 honingpotten verloot. Volgende editie kiezen we 3 winnaars Met wie wil jij je ontbij-tje ?

2 september is er een groot bijenfestival in Utrecht.

/ilovebeeing.nl/bee-in-utrecht-op2-september Iedereen moet komen.

WANT DE BIJ DAT BEN JIJ !

www.jaarvandebij.nl de Luxe


Champspanje

Een Amsterdamse importeur die bij toeval in 1 van de mooiste wijnstreken van Spanje belandde verkoopt nu prachtige rose, rode en witte wijn alsook Cava aan goede restaurants. De prijs-kwaliteitsverhouding is geweldig. Deze mooie combinatie ontstaat omdat hij inkoopt bij kleine wijnboeren die werken vanuit oude tradities maar met moderne machines. Streekeigen hightech boeren dus. De ideale mix voor een verfijnde , exquise smaak van de produkten. De boeren steken hun handen wel uit de mouwen:

Ze verbouwen zelf op traditionele wijze druiven ze maken de wijn zelf ze bottelen de wijn zelf ze doen de verkoop zelf Cava is vergelijkbaar met Champagne maar heet anders en komt uit een andere land en je gaat er niet mee spuiten als je een Formule-1 race hebt gewonnen. Maar net als Champagne is het een mousserende witte wijn. PdLM-lezers krijgen een 1-malig aanbod om bij deze importeur met korting cava en wijnen te bestellen gedurende 1 maand. De cava kost nu E 17,50 inclusief verzending. Een proefdoos met 6 flessen mooie wijnen kost E 47,50 inlusief verzendkosten. Te bestellen via; yuri@wijn.cat www.wijn.cat En dan hebben we ook nog een echte prijsvraag: Prijsvraag ; wat is het essentieele verschil tussen franse en spaanse Champagne.? Een fles top-Cava verloten we onder de inzenders van het goede antwoord. (www.pulpdeluxe.com) de Luxe


Demo

Lieve boze met je ontevr Blijf 12 septembe er valt voor jou toc verdiep je n Stem ma

Grijze mannen loze beloftes, v Ze hebben alle dat gelul over Jij hebt niets Stem ma

Laat een ande wie dit oord be En laat ze elders voor exact dez waarvan jij he Stem ma

de Luxe

de Luxe


ocratie

e scepticus, reden bakkes. er lekker binnen, ch niets te winnen, niet te diep. aar niet.

n, witte boorden, vage woorden. emaal ongelijk, een overheid. met politiek. aar niet.

er maar bepalen, esturen moet. s verder vechten, zelfde rechten, et nut niet ziet. aar niet.

de Luxe


de Luxe

de Luxe

de Luxe


de Luxe

de Luxe

de Luxe


Pllek

is de nieuwe creatieve horecagelegenheid op de NDSM werf in Amsterdam Noord. Een café-restaurant aan het IJ, met veel aandacht voor bewust leven en duurzaamheid. We zijn 7 dagen per week open, voor een drankje, lunch of diner, met heerlijk bewust en biologisch verantwoord eten. Deze zomer draait Pllek nog in de open lucht, op ons grootse terras en strand met het mooiste uitzicht van Amsterdam. Maar ondertussen bouwen we verder. Eind september zijn we helemaal klaar voor de herfst en winter, met een overdekt café-restaurant en een zaal voor evenementen, muziek, films, theater, workshops en nog veel meer. Maar ook nu is er al genoeg te doen bij Pllek: yoga- en Tai Chi- lessen, live muziek en DJs, kindermiddagen en buitenfilms. Houdt onze Facebook pagina in de gaten voor actuele informatie over wat er allemaal bij Pllek gebeurd.

Pllek

Een paar maanden geleden werden de eerste zeecontainers het braakliggende terrein aan het IJ op de NDSM werf opgetakeld. Nu zitten er op een zomerse dag honderden mensen op het terras en strand van Pllek. In korte tijd is hier een uniek nieuw café-restaurant neergezet. Pllek is een creatieve horecagelegenheid, met veel aandacht voor bewust leven en duurzaamheid, en oog voor de elementen en seizoenen. Het caférestaurant is opgebouwd uit rauwe, industriële materialen. De zeecontainers, die de voornaamste bouwstenen van Pllek vormen, passen perfect in de omgeving van de oude scheepswerf. Als tegenstelling van het stoere uiterlijk, biedt Pllek een warme intieme sfeer in het café-restaurant. Het grootse terras, het strand en het adembenemende panoramauitzicht op Amsterdam maken Pllek ideaal om even te ontsnappen aan de drukte van de binnenstad. En dat alles maar tien minuten met de pont verwijdert van het centraal station.

Concept

Eigenaar Sjoerd Steenbeek komt oorspronkelijk uit de filmwereld, maar is ook al jaren

de Luxe

actief in de horeca. Sjoerd won de tender van de gemeente voor een nieuwe horecagelegenheid op het NDSM terrein. Sjoerd wil met Pllek vooral prikkelen en verwonderen, mensen in aanraking laten komen met dingen die ze niet zo gauw ergens anders zullen ervaren.

Het idee voor Pllek heeft Sjoerd deels gehaald uit indrukken die hij heeft opgedaan in het buitenland. Het rauwe, industriële van Berlijn, het warme, spirituele van Bali en het lichamelijke van Zuid-Afrika hebben hem vooral geïnspireerd, en zullen allemaal terug te vinden zijn. Met Pllek wil Sjoerd een sfeer creëren die nog ontbreekt in de Amsterdamse horeca, een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen.

Bouw

Het café-restaurant van Pllek is nu al 7 dagen per week open. En open mag je letterlijk nemen, want er is nog geen dak. In de buitenlucht, op het terras kan je genieten van een heerlijk lunch of diner.

de Luxe


Al het eten wordt uitsluitend bereid met verse en biologische verantwoorde ingrediĂŤnten, seizoensgroenten en streekproducten. Naast eten en drinken zijn er regelmatig buitenactiviteiten, zoals ochtendyoga en Tai Chi lessen, kindermiddagen, buitenfilms op een groot scherm, DJs en nog veel meer. Ondertussen wordt er verder gebouwd. De officiĂŤle opening van Pllek is 21 september, het begin van de herfst. Pllek zal dan bijna helemaal winterklaar zijn, het restaurant wordt overdekt, met een grote glazen pui aan de voorzijde, zodat het uitzicht over het IJ te zien blijft. Binnen komen lekkere hangbanken, een open haard, leestafel en flexwerkplekken met supersnel internet en printerservice. Iedereen moet bij Pllek zijn eigen hoekje kunnen vinden. Ook wordt er een zaal gebouwd, voor evenementen, workshops, film, theater en muziek. De programmering voor deze zaal zal deels verzorgd worden door de programmeurs van de Melkweg. Maar tot het zover is, kan je nog genieten van de unieke buitenervaring die Pllek nu biedt.

de Luxe


ZOEK DE 8 VERSCHILLEN de Luxe

de Luxe


ZOEK DE 8 VERSCHILLEN de Luxe


Nieuwe Jobsterren : Shakira van Dijk

Jobsterretjes : Jobster inmiddels uitgereikt aan: GekeMateboer Erna Gellings Jonnie Boer Grotzooi JB Meijers Tom Petty Danny Vera Johan Kroes Iris Kruller Mirjam van Huet Big Hilda Derk Moor Sigrid Bodewes Dick Schuyt Marianne Antuma Herge Marco Slot Marieke van Bolderen Print-Inn Zwolle Stadt Gronau Extrablatt Gronau Poef Flipje Tiel Spielberg Kuifje Sheila Sitalsing Marloes Weijl Saskia Kwast Sylvia Bruggenkamp Katja Pronk Bibendum Leroy Diender Frisgroen Dick Swiers Bolletje Bert Wagendorp Johnny Hoogerland

de Luxe

de Luxe


de Luxe


pr voo

styling denktank webdesign w w theater design Pulpdeluxe, een bende übercreatieve vrijdenkers, zoekt styling webgeeks, internetwizzards, webdevelopers, webde- copywriting art direction JE HEBT ‘N LUXE PROBLEEM.

signers en andere draufgängers voor medewerking

vormgeving webd new Jour decor composing of uiterlijk morgen om deel uit te maken denktank van een creatief collectief dat de traditionele pijngrenzen van eigen kunst fashion filos theater producties en opdrachten, reclame, kunst, fotografie, de entertainment en aanverwante disciplines open gooit. online aan dit magazine en andere projecten. Daarmee heb je

meteen een luxe probleem: je kunt nu reageren, straks,

Meld je op info@pulpdeluxe.com of bel 06-22498775 (Job Boersma) 06-17948550 (Afke Jansen)

design

online composing fashion kunstpro sound the online

fashion

design de Luxe

de Luxe


de Luxe

raktis che op lossin or Lux gen e prob lemen m o c . e x u l e d p styling l u denktank digitale mediatheater webdesign ww.p fotografie design decor

concept styling art direction vormgeving hair Interactief webdesign design fotografie visualisering copywriting rnalismfashion sound art direction sofie digitale media styling theater guerrilla enktank kalligrafie vormgeving webdesign fotografie composing denktank composing kunst fashion filosofie digitale media reclame marketing denktank fotografie ojecten sound kunst hair eater workshops choreografie n fashion webdesign circus theater audiovisueel reclame 3.0 vormgeving

de Luxe


De ĂŠĂŠn heeft een visitekaartje, de ander een etalage.

Wij hebben PulpdeLuxe Magazine PulpdeLuxe Magazine wordt gemaakt door vrijdenkers uit verschillende hoeken, wormgaten en vakdisciplines. Denk aan fotografen, vormgevers, tekstschrijvers, reclamemakers, maar ook filosofen en kappers. PulpdeLuxe is het platform, de denktank, het netwerk dat we delen. Het magazine van PulpdeLuxe kun je zien als ons gezamenlijke visitekaartje. Valt je in dit nummer iets op qua vormgeving, redactie, beeld, content, copywriting of iets anders? De zelfstandige makers van het magazine zijn allemaal afzonderlijk of in een willekeurige combinatie beschikbaar. Redactie:

Job Boersma, Afke Jansen, Erik Ros, Rolf van Olst, Maria Steinebach, Eva Piller, Marianne Antuma, Willem Alkema, Marianne Mengerink

Kunstenaar:

Bert Wisman

Vormgeving:

AFontwerp

Fotografie:

Job Boersma

Tekst:

Erik Ros, Wilma Groot, Marieke van Bolderen, Hanneke Postma, Saskia Kwast. Job Boersma, Jade Scheltis, Gerben Hoetink, Trees Juurlink, Eva Piller, Willem Alkema

Modellen:

Jade Scheltis, Trees Juurlink, Marianne Antuma, Casting@MirjamvanRijn

Vigagie:

Appleleaf

Kleding:

www.werkkleding.com

Styling: Maria Steinebach Boto ACC 600: antuma@antuma.nl antumakees@gmail.com Dank aan:

Arjan Pronk

De ambassadeurs van PuldeLuxeMagazine zijn :

- Paula Boguslu - Sheila Sitalsing - Willem Alkema - Derk Moor - Saskia Paulissen Superbelangrijke mensen die we keihard nodig hebben in deze onzekere tijden van hoe wat en waarom. Pulpdeluxe: www.pulpdeluxe.com 06-22498775 (Job Boersma) / 06-17948550 (Afke Jansen)


Groen drukken

RA

F I ME

D

I

A

E

C

ER

D

SCGM ISO 12647 T I FI C EE

R

T. 0572 - 34 97 00 F. 0572 - 34 97 99 info@veldhuis.nl www.veldhuis.nl

G

Veldhuis Media b.v. Kanaaldijk OZ 3 8102 HL Raalte Postbus 2 8100 AA Raalte

G

met 5 kleuren


exuL ed D e l exu

m a n i e r v a o v e r l e v e n

! R E M M U N R E M O Z N U D A R T X E ,U N NE SAAKADNIP AMEKLA MELLIW ! en g ra v s j pri drie met nu

7.rN 2

1

0

2

EXULED EIFFOK NEWUORV EREOTS


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.