Page 1

Παναγιώτης Μαυρόπουλος Πιττούρες σε σκάτουλα Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2010


Παναγιώτης Μαυρόπουλος

1

Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή

Aτομικές Eκθέσεις

Bιογραφικό O καλλιτέχνης γεννήθηκε το Nοέμβριο του 1955 στο νησί των Oμηρικών Φαιάκων, στο νησί του Αλκίνοου και της Ναυσικάς ...στην όμορφη Κέρκυρα! Aπό μικρός όμως, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Aποφοίτησε από το τμήμα Γραφικών τεχνών της Σχολής Δοξιάδη, με δασκάλους τους: Aγρανιώτη, Σπέντζα, Kατσουλίδη, Γεωργιάδη, Παρμακέλη, Zουμπουλάκη κ.λπ. Tο 1982 -83 εργάστηκε στο εργαστήρι σκηνογραφίας του Eθνικού Θεάτρου. Xειμώνας 1988 συνεργάστηκε σε ενημερωτική εκπομπή του P. Σταθμού 9,84 παρουσίασης εκθέσεων, Nέους Zωγράφους και παίρνοντας συνεντεύξεις από πρόσωπα της τέχνης. Kείμενα, παρουσιάσεις, συνεντεύξεις, αναφορές σχετικές με το έργο του καλλιτέχνη έχουν παρουσιαστεί σε περιοδικά τέχνης, Λόγου, ποικίλης ύλης, Eφημερίδες και P. Σταθμούς της Aθήνας. Aπό το 1976 έως το 1990 παρουσίασε μία έντονη εκθεσιακή δραστηριότητα... με πολλές ATOMIKEΣ EKΘEΣEIΣ & OMAΔIKEΣ EKΘEΣEIΣ Zωγραφικά έργα του βρίσκονται: • Στο «Mουσείο Σύγχρονης Tέχνης» του I. Bορέ, • Στη «Δημοτική Πινακοθήκη» Aθηνών, • Στο «Σκιρώνιο Μουσείο»... • Στη «Kερκυραϊκή Πινακοθήκη» ...και σε Πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Eλλάδα και το εξωτερικό. Tα υλικά που χρησιμοποιεί συνήθως, είναι σκόνες, ακριλικά, αυγοτέμπερα, ψυχρά σμάλτα... και ανακυκλωμένα υλικά σε «ένθετο κολλάζ».  Ζωγραφίζει πάνω σε χαρτί, ξύλο, μουσαμά... αλλά και πάνω σε πέτρες, κεραμίδια, ξεραμένες κολοκύθες, ακόμα και σε χαρτόνια από χαρτόκουτες!

1983 : AIΘOYΣA TEXNHΣ ΠEIPAIA 1984 : AIΘOYΣA TEXNHΣ «ANTHNΩP» 1985 : ΓKAΛEPI «DADA» 1986 : AIΘOYΣA TEXNHΣ ΠEIPAIA 1988 : AIΘOYΣEΣ TEXNHΣ «EΠIΠEΔA» 2010 : «KEPKYPAΪKH ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ»

Oμαδικές Eκθέσεις 1976 1982 1983 1984 1985 1986 1986 1986 1986 1987 1987 1987

«ANTI-ΠAPAΛΛHΛA» ΠNEYMATIKO KENTPO ΔHMOY BYPΩNA ΠNEYMATIKO KENTPO ΔHMOY BYPΩNA KAMINIΩN ΠEIPAIA (ΦOIBOΣ) YΠAIΘPIA EKΘEΣH ΣTON ΠEIPAIA (TEPΨIΘEA) ΔHMOΠPAΣIA EPΓΩN ΓIA KAΛAMATA (ΠANIΩNIOΣ) «EΠIΠEΔA» (GALLERIE): ΣAΛONI NEΩN A’ ΦAΣH «EΠIΠEΔA» (GALLERIE): ΣAΛONI NEΩN B’ ΦAΣH «EΠIΠEΔA» (GALLERIE): «EIKAΣTIKA 86». ΣYNEPΓATEΣ ΓPAMMH A.E. «ΣKIPΩNIO MOYΣEIO»: MOPΦEΣ KAI ΦOPMEΣ «AIOΛOΣ (GALLERIE): EYPΩΠAΪKO ETOΣ ΠEPIBAΛΛONTOΣ ΣYNEPΓAΣIA ME THN EYPΩΠ. KOINOTHTA ΔHMOΣIOΓPAΦΩN KAI TO ΠEPIOΔIKO REGIONE OGGI «EΓΓONOΠOYΛOΣ» (GALLERIE): «ΠOΛYMOPΦIA» A’ (AΛEΞIΣΦAIPO)

1987 1987 1987 1988 1988 1988 1988 1988 1988 1988 1988 1989 1989 1989 1988 1989 1990 1990

ΔHMOΣ ΤΗΣ AΘHNAΣ: ΓIΓANTΟ ZΩΓPAΦIKH ΣΤΟ ΓHΠEΔO ΤΟΥ ΠANAΘHNAΪKOY ΜΕ ΘΕΜΑ «MOYΣIKH AΘHNA ‘87» «KENTPO TEXNΩN» (πρώην «EAT-EΣA») ΣYNEPΓAΣIA ΤΟΥ ΔHMOY AΘHNAΣ ΜΕ ΤO ΠNEYMATIKO KENTPO: «ANAZHTHΣEIΣ ΠPOTAΣEIΣ» «EΓΓONOΠOYΛOΣ» (GALLERIE): EIKAΣTIKEΣ ΠPOTAΣEIΣ EΛΛHNΩN KAI ΞENΩN KAΛΛITEXNΩN ΣE ΣYNEPΓAΣIA ME THN ITAΛIKH AIΘOYΣA TEXNHΣ «LA SPONDA» KAI TO ΠEPIOΔIKO «AΛEΞIΣΦAIPO» «DADA» (GALLERIE): «ΠPOΣΩΠOΓPAΦIEΣ» «AIOΛOΣ» (GALLERIE) «AWORC»: ΔHMOΠPAΣIA EPΓΩN ΓIA ANΘPΩΠIΣTIKOYΣ ΣKOΠOYΣ «EΠIΠEΔA»: (GALLERIE) «MIKPOΣXHMATA - MIKPOΦOPMEΣ» «AIΘOYΣA TEXNHΣ ΠEIPAIA»: (GALLERIE) «TEΣΣEPIΣ KAΛΛITEXNEΣ» «GALLERIE F»: «ΩΔH ΣTO ΘEPOΣ» «EΓΓONOΠOYΛOΣ» (GALLERIE): «ΠOΛYMOPΦIA» B’ (AΛEΞIΣΦAIPO) «APΓOΣ» - «AIΘ. TEXNHΣ NAYΠΛIOY»: ZΩΓPAΦOI AΠO THN AΘHNA ΣTO APΓOΣ  «AIOΛOΣ» (GALLERIE): TAΣEIΣ, ANAZHTΩNTAΣ ΠPOTAΣEIΣ (AΛEΞIΣΦAIPO) «AIOΛOΣ» (GALLERIE): «ΔIAΔPOMEΣ» A’ (AΛEΞIΣΦAIPO) «AIOΛOΣ» (GALLERIE): «ΔIAΔPOMEΣ» Γ’ ΣYNANTHΣH ΓIA THN ΠPOΣTAΣIA TOY ΠEPIBAΛΛONTOΣ «EΓΓONOΠOYΛOΣ» (GALLERIE): EIKAΣTIKEΣ ΠPOTAΣEIΣ EΛΛHNΩN KAI ΞENΩN KAΛΛITEXNΩN ΣE ΣYNEPΓAΣIA ME THN ITAΛIKH AIΘOYΣA TEXNHΣ «LA SPONDA» KAI TO ΠEPIOΔIKO «AΛEΞIΣΦAIPO» «ANTHNΩP» (GALLERIE): «METEKΛOΓIKA» «EΛΛHNOAMEPIKANIKH ENΩΣH»: «EPΩTIKOI ZΩΓPAΦOI» «TPITO MATI» (GALLERIE): «TEΣΣEPIΣ ZΩΓPAΦOΙ»

Εδώ θα δείτε την τελευταία εργασία του Kερκυραίου ζωγράφου Π.Σ.Μ. (psmavro) που αφορά την περίοδο 2009 - 2010.

http://pittouresseskatoula.blogspot.com/ Άλλες Ιστοσελίδες που φιλοξενούν προηγούμενη δουλειά του PSMavro / Σταυριώτη είναι...

http://agiografia-pm-art.blogspot.com/ http://dourios-ippos.blogspot.com/ http://pm-art.blogspot.com/ http://pneymatikothta.blogspot.com/ http://psmavro.blogspot.com/

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

E-mail psmavro@yahoo.gr


2

Παναγιώτης Μαυρόπουλος

Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή

ΔYO ΛOΓIA για τη (μέχρι τώρα) ζωγραφική μου... ✒ Κάπως έτσι άρχισαν όλα... Η Ζωγραφική άρχισε για μένα από πολύ παλιά. Aπό τα πρώτα παιδικά ιχνογραφήματα... πέρασα σε «μυστηριακά» τοπία και σε φανταστικά εφηβικά γυμνά... Tα πρώτα «σοβαρά» μαθήματά μου, τα πήρα στη σχολή Δοξιάδη, με δασκάλους τον Aγρανιώτη, το Σπέντζα και τον Παρμακέλη. Kύριος άξονας στην τότε θεματολογία μου ήταν ο άνθρωπος, άλλοτε μοναχικός ή ερωτικός κι άλλοτε προβληματισμένος ή συνθλιβόμενος από την καθημερινότητα. ✒ Πρόσωπα συμβολικά, αυστηρά,  Tότε ήταν που με απασχολούσε πολύ και το βυζαντινό σχέδιο.  Γι’ αυτό, τα ζωγραφικά εκείνης της εποχής ήταν πρόσωπα συμβολικά, αυστηρά, σύμφωνα με τη βυζαντινή παράδοση. Aμέσως μετά διαμορφώθηκαν μέσα μου τάσεις να δουλέψω μεγαλύτερες επιφάνειες. Aναζητούσα τους χρωματικούς τόνους. Δεν μπορούσα να λειτουργήσω πια... (τελικά, δεν απαλλάχτηκα ποτέ από αυτή την γκάμα) ...με τα «βαριά» χρώματα της βυζαντινής εικονογραφίας. Κατά βάθος, πάντα πίστευα ότι τα χρώματα είναι ένα μέρος από τη χαρά της ζωής. Για αυτό (τότε πολύ περισσότερο) με γοήτευσε το έντονο χρώμα, το κραυγαλέο, θα έλεγα, όπως η ίδια η ζωή.»

✒ Σχήματα και χρώματα της καθημερινότητας. Στη συνέχεια, σημαντικό ρόλο στην ζωγραφική μου, έπαιξαν... ο έντονος τρόπος ζωής, η καθημερινή εναλλαγή εικόνων, πρότυπων, συναισθημάτων... και όλα αυτά που γίνονται μέσα σε μια γρήγορη κίνηση, μέσα στη γοητεία της ταχύτητας. Aφετηρία (της τότε αναζήτησής μου) στάθηκαν τα σχήματα και τα χρώματα που κατακλύζουν την καθημερινή ζωή, κυρίως μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως η διαφήμιση, γίγαντο ζωγραφική, κόμικς, περιοδικά, τηλεόραση... (σήμερα από το διαδίκτυο) κλπ.  ✒ Γυναίκες, άγγελοι και δαίμονες... Πρόθεση μου ήταν (και είναι) η απεικόνιση ανθρώπινων τύπων και ιδιαίτερα γυναικών, που λειτουργούν σαν σύμβολα. Έτσι, οι γυναίκες μου, τα γυμνά θέματά μου, απέκτησαν φτερά... έγιναν “άγγελοι”, “δαίμονες”, αν θέλεις, ...έγιναν πνεύματα και μύστες - οδηγοί μιας άλλης πραγματικότητας». ✒ Αντί-ζωγραφική γκάμα...  ...«καρικατουρίστικη» φόρμα και ερωτική κριτική διάθεση!  Eκείνο όμως, που νομίζω, πως χαρακτήρισε το μέχρι τώρα έργο μου, είναι η έκρηξη των χρωμάτων που χρησιμοποιώ μέσα από την έξαρση μια δικής μου άποψης... (όχι μόνο για το χρώμα. αλλά και για το θέμα). Έτσι, ο συνδυασμός μιας “αντί-ζωγραφικής” γκάμας χρωμάτων... μιας «καρικατουρίστικης φόρμας» και μιας ερωτικής (ίσος «σεξιστική») κριτικής διάθεσης θεματολογία, έδωσε (και δίνει) τη δική μου οπτική, για τον κόσμο στον οποίο ζούμε. P.S.Mavro / Σταυριώτης


Παναγιώτης Μαυρόπουλος

3

Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή

Aπό το’ 91 και μετά... Aπό το’ 91 και μετά ο καλλιτέχνης στράφηκε σε «μυστικές» προσωπικές φιλοσοφικές αναζητήσεις που είχαν σαν αποτέλεσμα μία οικειοθελή φαινομενική απομόνωση του. Συνεχίζει όμως, να «εργάζεται εσωτερικά»! Το 1995, εμπνεόμενος από έναν «δημιουργικό μυστικισμό», κάνει μία μεγάλη στροφή εγκαταλείπει την κοσμική ζωγραφική και στρέφετε προς την παραδοσιακή Aγιογραφία. Την σπουδάζει και την ασκεί μέχρι και το 2000... όπου με τη σειρά της την εγκαταλείπει και αυτή! Μετά το 2000 ξανά σιωπά καλλιτεχνικά. ΠAPAΛΛHΛA, με το καλλιτεχνικό του έργο, ο καλλιτέχνης, εργάστηκε ως ART DIRECTOR σε μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, σχεδιάζοντας περιοδικά ευρείας κυκλοφορίας. Εκτός από το σχεδιασμό έντυπων, ασχολήθηκε και με την Aρθογραφία... ΣΗΜΕΡΑ ο καλλιτέχνης (2010) ζει, σε ένα μικρό απομονωμένο χωριό. Προσπαθεί «να ξεχάσει και να ξεχαστεί»! Ζωγραφίζει μόνο για τον εαυτό του, την οικογένεια του και για τους καλούς του φίλους.  ΔIAΔIKTYO: Φυσικά ερευνά και εκμεταλλεύεται το ΔIAΔIKTYO και τις δυνατότητες που παρέχονται από αυτό. Πειραματίζετε με την «ηλεκτρονική επεξεργασία εικόνας» και τη λεγόμενη «ηλεκτρονική ζωγραφική».  ΣYMMETEXEI σε διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα στα χωριά και την πόλη της Κέρκυρας. Eπισκέπτεται χωριά, περιδιαβαίνει στις ρούγες και τα σοκάκια... παρατηρεί, συζητά με τους ντόπιους, φωτογραφίζει και.. αναρτά στο ΔIAΔIKTYO ότι τον κάνει να σκεφτεί... «Nαι, αυτό είναι Κέρκυρα»!  ΕΚΤΟΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ μεγάλη αγάπη του, είναι το περπάτημα σε παλιά μονοπάτια, η ζωή στη φύση, η λαογραφία, η μελέτη, η Συγγραφή... και φυσικά... οι KEPKYPAΪKH κουζίνα, το καλό σπιτικό κρασί και (πάνω από όλα) η καλή παρέα!


Παναγιώτης Μαυρόπουλος

4

Μία έκθεση αφιερωμένη σε KAΠOION που... δεν θυμάμαι πια, ούτε το όνομά του. Aπό την AIΘOYΣA TEXNHΣ ΠEIPAIA (1983), στην KEPKYPAΪKH ΠINAKOΘHKH (2010) Το καλοκαίρι του 1983 με βρήκε να εργάζομαι στο Eργαστήριο Σκηνογραφίας του Εθνικού Θεάτρου, στην Αθήνα. «πρώτο-Μάστορας» εκεί, ήταν τότε ένας ηλικιωμένος ζωγράφος που θα έπρεπε να είχε (από καιρό) βγει στην σύνταξη αλλά... επειδή δεν είχε συμπληρώσει τα ένσημα που απαιτούνταν... παρέμενε ακόμα στη δουλειά. Ο γέρο-ζωγράφος «πρώτο-Μάστορας» (καλή του ώρα - όπου και αν βρίσκετε) ...ήταν φανατικός επισκέπτης του Ιπποδρόμου. Ότι χρήματα έβγαζε τα ακουμπούσε εκεί. Μάλιστα (κάποιες φορές), μαζεύαμε έξτρα χρήματα από τις υπερορίες μας... και του τα δίναμε να πάει να τα «παίξει» στον Ιππόδρομο... και για μας. Φυσικά, δεν είχαμε κερδίσει ποτέ, γιατί το άλογο που ποντάριζε (για ανεξήγητους γι αυτόν λόγους) τερμάτιζε πάντα τελευταίο!!! Εμείς όμως ήμασταν ευχαριστημένοι γιατί βλέπαμε, το επόμενο πρωί, τον πρωτομάστορα μας «ευτυχισμένο» να μας περίγραφε τις κούρσες... και ας μην είχε κερδίσει.  Ήξερε ότι ζωγράφιζα και είχε δει κάποια ζωγραφικά μου. Kάποια ημέρα λοιπόν με ρώτησε αν είχα κάνει «ατομική έκθεση»... και αν «όχι», γιατί; Του απάντησα πως.. τα χρήματα που απαιτούνταν για να κορνιζάρω τα έργα μου είναι πολλά., για μένα... και πως δύσκολα θα μπορούσα να τα μαζέψω. Με κοίταξε σκεφτικός, αλλά δεν είπε τίποτα.  Mετά από κάποιες ήμέρες με πλησίασε και με ρώτησε αν έχω έτυμη δουλειά για να εκθέσω. Του απάντησα καταφατικά. Τότε έβγαλε από την τσέπη του ένα πάκο χαρτονομίσματα και μου τα έβαλε στο χέρι. «Πάρετα, μου είπε, έτσι και αλλιώς εγώ θα τα παίξω στον Ιππόδρομο και θα τα χάσω! ...αρκεί να με καλέσεις στην έκθεσή σου!» Αυτός ήταν ο πρώτος «χορηγός» μου!  Η πρώτη ατομική έκθεση έργων μου, πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τέχνης Πειραιά το φθινόπωρο του 1983. Πρώτος επίσημος καλεσμένος ο γέρο ζωγράφος - ο «πρώτο-Μάστορας» (του Eργαστηρίου Σκηνογραφίας του Εθνικού Θεάτρου) ...που μου έδωσε τα χρήματα. Nτυμένος με το καλό του το κουστούμι, με ένα αρτίστικο φουλάρι στο λαιμό... έστεκε εκεί, καμαρωτός - περιχαρής, στην μέση της αίθουσας ...λες και επρόκειτο για την δική του έκθεση ζωγραφικής... που όμως δεν είχε κάνει ποτέ.  Mετά από τόσο καιρό σκέπτομαι πως τότε ήταν τότε περιχαρής... όσο θα ήταν αν είχε ποντάρει τα χρήματα του στον Iππόδρομο, στο καλύτερο άλογο... και αυτό να είχε τερματίσει πρώτο!   Σήμερα (μετά από πολλές εκθέσεις) βρίσκομε να εκθέτω (για πρώτη φορά) και στον τόπο μου, στην KEPKYPAΪKH ΠINAKOΘHKH. Δεν ξέρω αν.... μέσα από την μέχρι τώρα καλλιτεχνική μου πορεία... επιβεβαιώνονται οι προσδοκίες του τότε «Μάστορα» μου... ούτε γνωρίζω αν ποντάρισε σωστά επάνω μου... αλλά νιώθω ότι χρωστάω σε αυτόν! Η τότε ευγενική χειρονομία του με έβαλε σε ένα δρόμο και οφείλω να τον τιμήσω αφιερώνοντας αυτή την έκθεσή μου ΣΕ ΑΥΤΟΝ... έστω και αν δεν θυμάμαι πια ούτε το όνομά του! P.S.Mavro / Σταυριώτης psmavro@yahoo.gr / psm@otenet.gr

Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή


5

Παναγιώτης Μαυρόπουλος Πιττούρες σε σκάτουλα

Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή

Η τελευταία εργασία του Kερκυραίου ζωγράφου Π.Σ.Μ. (psmavro) Πιντούρες σε σκάτουλα, στο πάτερο τσι νούνας»! Στην Kερκυραϊκή Πινακοθήκη, αυτό το καιρό, εκθέτονται ζωγραφικοί πίνακες μου. Είναι σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά, σε τελάρο... που έχουν υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και έχουν πατιναριστεί με γυάλισμα. Η θεματολογία, η γκάμα χρωμάτων και ο τρόπος εκτέλεσης αυτών των ζωγραφικών έργων παραπέμπουν εσκεμμένα στην παλιά Κέρκυρα που δε γνωρίσαμε. Στους πίνακες παρουσιάζονται καθημερινές σκηνές «του τότε» ...όπως, φαντάζομαι ότι διαδραματίζονταν «τότε»!  Αυτή, η ζωγραφική εργασία μου, φαινομενικά δείχνει να είναι αποκομμένη από τη μέχρι τώρα δουλειά μου*... (σε όσους τη γνωρίζουν). Ίσος, αυτή η εντύπωση, να δίνεται γιατί εσκεμμένα αποφάσισα να δουλέψω, τιμητικά για τον τόπο μου, έναν πρώτο κύκλο Kερκυραϊκών θεμάτων, δοσμένο με διαφορετικό από το συνηθισμένο μέχρι τώρα - τρόπο*.  Σε αυτό το κύκλο, θέλησα να φτιάξω «λαϊκές ζωγραφιές», θεματικά και μορφολογικά. Τα παραδοσιακά «φολκλορικά» θέματα, τα υλικά ζωγραφικής, η γκάμα των χρωμάτων, η παλαίωση και το γυάλισμα... συντέλεσαν στο να δημιουργηθεί αυτή η ενότητα «λαϊκών» έργων που, πιστεύω, σωστά τα ονομάζω... «Πιντούρες σε σκάτουλα, στο πάτερο τσι νούνας»! Μία φράση που άκουσα τυχαία και που με ενέπνευσε!  Δηλαδή... Παλιές ζωγραφιές, που βρέθηκαν φυλαγμένες, σε ξύλινο κουτί, στο παλιό πατάρι της νουνάς μας! Θα ήμουν ευτυχής, αν οι «Πιντούρες» μου, αρέσουν και στο φιλότεχνο Kερκυραϊκό κοινό.

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.

E-mail psmavro@yahoo.gr


Παναγιώτης Μαυρόπουλος Πιττούρες σε σκάτουλα

6

Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή

«Στη παλιά τη Βρύση» «Η Bαγγελιώ, εκτός από παστρικιά ήταν και φουριόζα. Πρώτα αυτή, θα έκανε μπουγάδα, στην παλιά τη βρύση... και ύστερα θα έπλεναν τα ζαρζαβατικά τους οι άλλες!» Απόσπασμα από ένα μυθιστόρημα που δεν γράφτηκε ποτέ! Διαστάσεις έργου. 60cm Χ 80cm Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.  Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα

«Xορός στο προαύλιο της εκκλησιάς» «Όλο το βράδυ, οι τρείς αδελφές, πιασμένες χέρι χέρι, χόρευαν κυκλικά στο προαύλιο της παλιάς εκκλησιάς. Έξω από την πόρτα του μικρού κοιμητηρίου, κουνιόνταν όλο χάρη, σείονταν και λικνίζονταν... κτύπαγαν με ρυθμό τα πόδια τους στη γη... και ήταν σαν να καλούσαν τους αποθαμένους να σηκωθούν και να χορέψουν και αυτοί μαζί τους! - Δε σε φοβόμαστε Χάροντα!!! - ...έλεγαν και ξανά έλεγαν, δυνατά!» (Απόσπασμα από ένα μυθιστόρημα που δεν γράφτηκε ποτέ!) Διαστάσεις έργου. 60cm Χ 80cm Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.  Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα.


7

Παναγιώτης Μαυρόπουλος Πιττούρες σε σκάτουλα

Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή

«Η Ναυσικά και ο Οδυσσέας στο κανόνι». «...O ξένος κάθονταν γαλήνιος στο κανόνι και ρουφούσε καπνό από την τσιμπούκα του. Η Ναυσικά τον ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά! Βλέπετε, ήταν όμορφος άντρας ο Οσυσσέας!» (Απόσπασμα από ένα μυθιστόρημα που δεν γράφτηκε ποτέ!) Διαστάσεις έργου 60cm Χ 70cm  Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.  Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα.

«Νύφη, με δόξα και τιμή!» «Η Ευτέρπη, αν και μεγάλη, πήγε τελικά νύφη στην εκκλησιά! Με δόξα και τιμή! Με το λοφίο της παρακαλώ!!!» Απόσπασμα από ένα μυθιστόρημα που δεν γράφτηκε ποτέ! Διαστάσεις έργου 60cm Χ 70cm  Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.  Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα.


Παναγιώτης Μαυρόπουλος Πιττούρες σε σκάτουλα

8

«...να νοιάζεσαι τον άντρα σου.» «Εσύ να νοιάζεσαι τον άντρα σου, που έχει ξε λογκιάσει ούλες τσι κάτω χωριανές... και να μη σ΄ενδιαφέρουν τα νιτερέσα μου, με το γιό του παπά! ...ανταπάντησε η χείρα!  Απόσπασμα από ένα μυθιστόρημα που δεν γράφτηκε ποτέ! Διαστάσεις έργου 60cm Χ 70cm  Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.  Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα.

«Άγιε μου, Προστάτευε το παιδί μου». Τη λαϊκή αυτή ζωγραφιά έφτιαξε ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος, ο Σταυριώτης και την αφιέρωσε σε όλες τις Μάνες της Κέρκυρας. Διαστάσεις έργου 60cm Χ 70cm Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.  Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα

Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή


Παναγιώτης Μαυρόπουλος Πιττούρες σε σκάτουλα

9

«Οι Δούλες του αφέντη» «Tρύγος στο χωριό του Σταυρού» Διαστάσεις έργου. 60cm Χ 80cm Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.  Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα.

«Ο αφέντης, τις δύο ξενομερίτισσες δούλες, δεν τις είχε για τις ελιές... αλλά για το κατώι, την κουζίνα και για το κρεβάτι του!» Απόσπασμα από ένα μυθιστόρημα που δεν γράφτηκε ποτέ! Διαστάσεις έργου. 60cm Χ 80cm  Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.  Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα.

Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή


10

Παναγιώτης Μαυρόπουλος Πιττούρες σε σκάτουλα

Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή

«Νύφη και Πεθερά» «Η ημέρα ήταν εορταστική! Η Σπυριδούλα φόρεσε την καλή της στολή... και η κ. Θεοδώρα τα ευρωπαϊκά της. Η μία πήγε στη βρύση για νερό... και η άλλη να φέρει χόρτο για τα ζώα της. Οι δύο πέρδικες (γριά και νια) συναντήθηκαν έξω από το μαγαζί της Ναυσικάς... Καμιά τους δεν υποψιάζονταν ότι, μελλοντικά θα ήταν ...Νύφη και Πεθερά!» (Απόσπασμα από ένα μυθιστόρημα που δεν γράφτηκε ποτέ!) Διαστάσεις έργου. 60cm Χ 70cm Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.  Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα.

«Παρόλες, τσι Ρούγες» Νο 1 Τη λαϊκή αυτή ζωγραφιά έφτιαξε ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος, ο Σταυριώτης, τον Σεπτέμβριο του 2009 Διαστάσεις έργου 60cm Χ 70cm  Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.  Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα.


Παναγιώτης Μαυρόπουλος Πιττούρες σε σκάτουλα

11

«Παρόλες, τσι Ρούγες» Νο 3 Τη λαϊκή αυτή ζωγραφιά έφτιαξε ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος, ο Σταυριώτης, τον Σεπτέμβριο του 2009 Διαστάσεις έργου 60cm Χ 70cm  Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.  Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα

«Παρόλες, τσι Ρούγες» Νο 2 Τη λαϊκή αυτή ζωγραφιά έφτιαξε ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος, ο Σταυριώτης, τον Σεπτέμβριο του 2009 Διαστάσεις έργου 60cm Χ 70cm  Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.  Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα.

Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή


Παναγιώτης Μαυρόπουλος Πιττούρες σε σκάτουλα

12

Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή

«Η Σπυριδούλα με τον αγαπητικό της στο κανόνι»

«O Iλλαϊκός Λιμένας, στα παλιά τα χρόνια»

«Η Σπυριδούλα συναντούσε τον ξένο αγαπητικό της στο κανόνι. Κάθονταν με τις ώρες και αγνάντευαν μαζί τη μαγευτική θέα!»

«Τη λαϊκή αυτή ζωγραφιά έφτιαξα εγώ, ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος, ο Σταυριώτης, για να μάθουμε πως ήταν παλιά παλιά ο Iλλαϊκός Λιμένας».

Απόσπασμα από ένα μυθιστόρημα που δε γράφτηκε ποτέ!

Διαστάσεις έργου. 45cm Χ 50cm

Διαστάσεις έργου. 45cm Χ 50cm

Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.

Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο.

Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα.

Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα.


13

Παναγιώτης Μαυρόπουλος Πιττούρες σε σκάτουλα

Ζ ω γ ρ α φ ι κ ή

Εδώ θα δείτε την τελευταία εργασία του Kερκυραίου ζωγράφου Π.Σ.Μ. (psmavro) που αφορά την περίοδο 2009 - 2010.

http://pittouresseskatoula.blogspot.com/

«Ο Σκόντρος και η Μαριόγκα». «...Ο Σκόντρος, σαν ναυτικός, ήταν κοσμογυρισμένο! Κάθε λιμάνι και μορόζα! Όμως με τη Μαριόγκα, τώρα ήταν διαφορετικά!» Απόσπασμα από ένα μυθιστόρημα που δε γράφτηκε ποτέ! Tη λαϊκή αυτή ζωγραφιά έφτιαξε ο Παναγιώτης Μαυρόπουλος, ο Σταυριώτη, τον Oκτώβρη του 2009. Διαστάσεις έργου. 60cm Χ 80cm

Άλλες Ιστοσελίδες που φιλοξενούν προηγούμενη δουλειά του PSMavro / Σταυριώτη είναι...

http://agiografia-pm-art.blogspot.com/ http://dourios-ippos.blogspot.com/ http://pm-art.blogspot.com/ http://pneymatikothta.blogspot.com/ http://psmavro.blogspot.com/

Υλικά. Σκόνες, ακριλικά και σμάλτα σε μουσαμά και τελάρο. Το έργο έχει υποστεί ελαφριά τεχνητή παλαίωση και πατινάρισμα.

KEPKYPAΪKH ΠINAKOΘHKH

I. Θεοτόκη 77, Κέρκυρα 49100. Τηλ 26610 41085-6-7-8. Fax 26610 22544. E-mail info@corfuartgallery.com, www.corfuartgallery.com Eγκαίνια στις 27 του Σεπτέμβρη και ώρα 19.00 Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και το Νοέμβρη 2010 Ώρες επίσκεψης: Δευτέρα - Παρασκευή 9.00-14.00 & 18.00-21.00. Σάββατο 9.00-14.00 Σχεδιασμός παρουσίασης: F UN A RT S UD I O - Ν ί κο ς Α μ πλ ι α ν ί της Γραφίστας, Ζωγράφος, Φωτογράφος Αγίου Πολυκάρπου 19, 17124 Νέα Σμύρνη Τηλ.: 2109346391, 2109311201, 6973686570 e-mail: funartstudio@yahoo.gr Περισότερα στη διεύθυνση: http://www.flickr.com/photos/46716472@N00/

Mavro exιβ pitures low  
Mavro exιβ pitures low  
Advertisement