Page 1


10 000 stappen koppelen aan bestaande initiatieven Heel wat initiatieven van lokale verenigingen, gemeentelijke/stedelijke diensten en/of OCMW’s kun je koppelen aan wandelen of stappen. “10 000 stappen” en de “10000-stappenroutes” maak je zo makkelijk lokaal bekend.

Waarom 10 000 stappen koppelen? Nieuwe doelgroepen bereiken Andere diensten, verenigingen,… hebben vaak een ander netwerk, voor ons moeilijk te bereiken maar voor andere diensten dan weer gemakkelijk. Tijd en middelen Soms zijn de inspanningen en budgetten die nodig zijn voor het koppelen aan bestaande acties en initiatieven minimaal. Anderzijds kunnen gezamenlijke acties een grotere impact hebben omdat er gezamenlijke tijd en middelen worden ingezet. Beweging is breed Bewegen zit in heel veel facetten en kan op verschillende momenten. Door beweging vaak te koppelen en op verschillende momenten terug te laten komen, wordt deze boodschap duidelijk voor de bevolking. De burger ziet dat een kleine levensstijlverandering een groot verschil maakt voor zijn/haar gezondheid. Herhaling werkt Koppel de 10 000-stappenboodschap aan verschillende acties. Hierdoor vergroot je het bereik. Bovendien hoort men de boodschap meermaals. Dan gaat men vlugger aan de slag.

Voorbeeld: Tocht door het donker Tijdens “de nacht van de duisternis” doven heel wat gemeenten en steden de straatverlichting. Een kostenbesparende maatregel waardoor inwoners kunnen proeven van de rust en gezelligheid van een donkere nacht. Een nachtwandeling is een leuke manier om hier extra aandacht aan te geven. Koppel ook hieraan de 10 000stappenboodschap. De kans is groot dat je via een samenwerking met de dienst milieu, milieubewuste mensen bereikt die onvoldoende bewegen.

www.10000stappen.be koppelen


Waarom samenwerken met de andere? Hieronder vind je verschillende redenen waarom een andere dienst of vereniging 10 000 stappen opneemt in hun initiatief. Deze lijst is zeker niet volledig, denk op voorhand eens na wat een andere organisatie motiveert. Meer aandacht Je kunt via verschillende kanalen, die voor de andere organisatie niet mogelijk zijn, ook promotie voeren voor het initiatief waar 10 000 stappen aan gekoppeld is. Denk maar aan het lokaal infoblad en mondelinge communicatie in de gezondheidsraad. Unieke straatpromotie: reverse graffiti Reverse graffiti is een kunstvorm die patronen creëert op muren en bestratingen door deze selectief schoon te maken. Wij stellen sjablonen ter beschikking. Indien je deze op een “vuile” stoep legt en de vrije ruimtes zuiver maakt met een hogedrukspuit ontstaat er een boodschap op de stoep die ongeveer 3 weken zichtbaar blijft. Een unieke manier om initiatieven en acties bekend te maken. Je haalt er misschien zelfs de lokale pers mee. Misschien wordt het wel de “talk of the town”. Tijd en middelen Gezamenlijke acties hebben een grotere impact door de inzet van gezamenlijke tijd en middelen. Positieve associatie De vereniging, organisatie,… plaatst zich op een makkelijke manier in een positief daglicht. Ze zet zich in voor de gezondheid van dorps- of stadsgenoten. Mensen in beweging krijgen De vereniging, organisatie,… wilt zich engageren om sedentaire mensen in beweging te krijgen en hun levenskwaliteit te verhogen. Extra punch aan het initiatief geven Leuke gadgets zoals de stappenpockets, het uitlenen van stappentellers, leuke hebbedingetjes. Je vergeet ze niet snel! Bestaande route Gebruik de bestaande routes. Je hoeft dus geen wandeling

Voorbeeld: Tocht door het donker De milieudienst is tevreden met de extra aandacht die de tocht door het donker met zich mee brengt. Bovendien vinden ze de reverse graffiti een goed idee. Ze staan er volledig achter om mensen meer aan het bewegen te krijgen. Hopelijk nemen ze ook sneller de fiets voor kortere afstanden i.p.v. de auto. De kennis en ondersteuning bij de organisatie van de wandeling is natuurlijk ook welkom. Ze moeten zelfs geen route meer uitstippelen. We volgen gewoon de huidige 10 000stappenroute.

meer te bewegwijzeren. …

voorbeeld van reverse graffiti

www.10000stappen.be koppelen


Voorbeelden Enkele initiatieven waaraan je 10 000 stappen kan koppelen: de nacht van de duisternis met belgerinkel naar de winkel wandeling naar het Sint-Maartensvuur schriktocht georganiseerd door socioculturele vereniging wandeltocht georganiseerd door socioculturele vereniging afkicken autoluwe schooldag eierzoektocht met Pasen dag van het park buitenspeeldag

Er zijn nog vele andere mogelijkheden. Denk regelmatig: “Kan ik hier 10 000 stappen aan koppelen?”. En de goede ideeën komen naar boven.

….

Wat kan ik doen? Een koppeling maken met andere activiteiten, verenigingen, diensten,… kan heel ver gaan maar kan ook op een zeer eenvoudige manier. Logo 10 000 stappen opnemen in de communicatie Stuk tekst opnemen op bekendmakingsfolders Ter beschikking stellen van stappenpockets 10 000 en/of 4 000 stappenroute gebruiken tijdens hun activiteit Flyers van 10 000 stappen meegeven aan deelnemers Banners en/of spandoek opstellen tijdens de activiteit Gelijktijdig een activiteit organiseren voor een andere doelgroep. Bijvoorbeeld de kinderen zoeken eieren terwijl de ouders deelnemen aan een gezondheidsrally op hetzelfde terrein. Verenigingen financieel steunen voor het organiseren van activiteiten die ze zelf linken aan 10 000 stappen Gezamenlijk een actie organiseren ….

www.10000stappen.be koppelen


Hoe pak ik dat aan? STAP 1: DENK Halsoverkop op zoek gaan naar partners om mee samen te werken, loopt meestal af op een sisser. Denk daarom goed na over de aanpak. Wie contacteer ik? Diensthoofd, schepen, organisator,… Op welke manier contacteer ik deze persoon? Brief, e-mail, persoonlijk, via mijn diensthoofd,… Waarom wil deze vereniging, dienst, persoon samenwerken? Hierboven vind je al enkel mogelijkheden maar er zijn er vast nog. Denk na vanuit de mogelijke partner. STAP 2: LEER KENNEN Kom niet automatisch met jouw voorstel. Leer de andere persoon, organisatie kennen. Laat hen spreken over het project waar jij een koppeling in ziet. Vraag naar succesfactoren en moeilijkheden. Misschien zijn er moeilijkheden waarop je kan inspelen. STAP 3: OVERTUIG Ken je het andere project voldoende, maak dan de koppeling met 10 000 stappen. Nu is het de moment om de andere te overtuigen. Op voorhand is hier goed over nagedacht. Laat de argumenten maar komen en misschien bieden zij een oplossing voor bepaalde moeilijkheden. STAP 4: DOE Ga de koppeling aan. Maak op voorhand duidelijke afspraken. Wie zal wat op zich nemen? Welk budget komt er van beide partijen aan te pas? Kom regelmatig op je afspraken terug. Dit hoeft niet veel werk te zijn. Een verslag van een vergadering kan al genoeg zijn. Praktische tips voor reverse graffiti: De technische dienst heeft waarschijnlijk alle middelen voor handen om de reverse graffiti aan te brengen. Maar indien deze om één of andere reden niet kunnen, kan je misschien beroep doen op handelaars, vrijwilligers in de gezondheidsraad en kennissen van de leden van de gezondheidsraad. Kies strategische plaatsen uit. Plaatsen waar veel mensen komen en waar het goed zichtbaar is. De volledige graffiti hoeft niet onmiddellijk zichtbaar te zijn. Je kan het ook in twee fases doen. Zodat je de mensen eerst nieuwsgierig maakt. STAP 5: EVALUEER Evalueer regelmatig de samenwerking en de uitkomst van de samenwerking. Niet enkel op het einde van het project, maar ook tijdens de samenwerking p.s.: Zet door. Loopt er iets fout? Zet dan toch door. Je zal zien, het loont de moeite!

www.10000stappen.be koppelen


Promotiemateriaal Artikel Geef aan bestaande aankondigingen de 10 000-stappenboodschap mee. Hieronder een algemeen tekstje.

Win aan gezondheid Wist jij dat deze wandeling ook goed is voor jouw gezondheid? Lichaamsbeweging helpt kanker, hart- en vaataandoeningen, obesitas, diabetes type 2, hypertensie en osteoporose voorkomen, maar brengt ook andere voordelen met zich mee: je voelt je beter in je vel, je voelt je zekerder, kortom je bent langer gezond, actief en zelfstandig. Als je elke dag 10 000 stappen zet, geniet je van al deze voordelen. Je hoeft ze niet zelf te tellen hoor. Een stappenteller doet dat voor jou. Kijk op www.10000stappen.be voor meer info.

Reverse graffiti Reverse graffiti is een kunstvorm die patronen creëert op muren en bestratingen door deze selectief schoon te maken. Voor 10 000 stappen zijn er patronen die uitgeleend worden. Indien je deze op een “vuile” stoep legt en de vrije ruimtes zuiver maakt met een hogedrukspuit ontstaat er een boodschap op de stoep die ongeveer 3 weken zichtbaar blijft. Een unieke manier om initiatieven en acties bekend te maken. Je haalt er misschien zelfs de lokale pers mee. Het wordt zeker de “talk of the town”. www.10000stappen.be/acties.aspx Geef bondige informatie door aan de Limburgse Logo’s en wij zorgen ervoor dat jullie koppeling ook op de Vlaamse website komt. Originele acties maken een grote kans om de homepage en facebook te halen. www.datvoeltbeter.be 10 000 stappenpocket Voetzooltjes Affiches 10 000 stappen Flyers 10 000 stappen Banners 10 000 stappen (uit te lenen) Spandoek 10 000 stappen (uit te lenen)

www.10000stappen.be koppelen


10.000 stappen koppelen aan bestaande initiatieven  

Heel wat initiatieven van lokale verenigingen, gemeentelijke en stedelijke diensten en/of OCMW’s kun je koppelen aan wandelen of stappen. “1...