Page 1

Avantajele cărămizilor de sticlă • Cărămizile au proprietăţi foarte bune de transmisie a luminii. • Acestea se pot folosi pentru a construi ferestre fixe, pereţi drepţi sau cu diverse raze de curbură • Cărămizile de sticlă deţin bune proprietăţi termice datorate golului din cărămidă umplut cu aer la o presiune mică • Construcţiile realizate din cărămidă de sticlă conferă un înalt grad de siguranţă datorită sistemului de armături folosite • Aspect estetic special al pereţilor este uşor relizabil mulţumită gamei foarte mari de culori şi modele • Pereţii din cărămidă de sticlă au o rezistenţă bună la foc

Materiale necesare: 1cărămidă de sticlă 2distanţieri 3chit de rosturi 4mortar 5armătură

Tipuri de cărămizi de stică: > clare - cu gradul cel mai mare de transfer de lumină > colorate în masă - sticla este colorată îninte de a fi formată cărămida > colorate prin injectare - se obţin din cărămizi clare în interiorul cărora se injectează colorantul care aderă de marginile interioare ale cărămizii. Acest tip de cărămidă nu este recomandat la exterior pentru că exista riscul să se decoloreze în timp.

Unelte necesare:

Necesar distanţieri = (n + 1) x (m + 1) numărul de cărămizi pe orizontală

1drişcă plastic, 2bormaşină 3burete 4tijă tip malaxor 5recipient plastic 6nivelă cu bulă de aer 7ruletă 8mistrie

numărul de cărămizi pe verticală

Necesar cărămizi = (cm2 + 19) : 20 suprafaţa zidului în cm2

lungimea unei cărămizi

Dimensiunile unei cărămizi de sticlă Având în vedere că dimensiunea rosturilor dintre cărămizile de sticlă este de 1cm atunci este important să ştiţi că spaţiul în care doriţi să construiţi zidul trebuie să aibă laturile de o dimensiune multiplu de 20cm. +1cm 19cm

19cm

8cm

19cm

+1cm

19cm

+1cm

19cm

+1cm

19cm

19cm


Montarea unui perete din cărămidă de sticlă

Începeţi să aşezaţi cărămizile pornind dintr-un colţ. Poziţionaţi distanţierii între fiecare 2 cărămizi, astfel veţi fi siguri că se vor aşeza corect. După ce aţi terminat de aşezat cărămizile pe primul rând, verificaţi cu o nivelă planeitatea întregului rând. Dacă porniţi greşit va fi greu să mai îndreptaţi la următoarele rânduri.

Mortarul în exces dintre rosturi se îndepărtează cu o bucată de lemn înainte de a se întări. Folosind nivela cu bulă de aer verificaţi la câteva rânduri verticalitatea construcţiei. Acest lucru este important mai ales când cărămizile formează un zid deschis la partea superioară.

Apoi puteţi trece la rostuirea peretelui. Amestecaţi cu apă chitul de rosturi ales. Puteţi folosi şi un amestec de mortar de ciment (ciment normal sau ciment alb) cu nisip fin sau praf de marmură, iar pentru rosturi colorate adăugaţi oxizi de culoare.

După ce aveţi spaţiul la dimensiunile corecte puteţi calcula necesarul de cărămizi şi distanţieri. Într-o găleată amestecaţi mortarul cu apă. Va trebui să obţineţi un material de consistenţă medie. Un sac = 40 de cărămizi (zid cu rost de 1cm)

Distanţierii pentru cărămizi de sticlă se poziţionează ca în imaginea de mai jos. Veţi avea astfel rostul liber pentru a putea umple cu mortar şi rosturile verticale.

Pentru zidurile mai mari este recomandat să opriţi zidirea după ce aţi ridicat câteva rânduri pentru un interval de câteva ore. Astfel adezivul va avea timp să se întărească puţin şi nu veţi risca să se deformeze peretele. Pentru spaţiul rămas între ultimul rând şi tavan puteţi folosi mortar sau spumă poliuretanică.

Aplicaţi chitul peste rosturile peretelui folosind o drişcă cu burete sau un şpaclu moale.

Pentru a vă uşura munca, puteţi folosi 2 şipci din lemn pentru a poziţiona mortarul pentru primul rând. Folosiţi un dreptar pentru a întinde uniform mortarul şi pentru a verifica planeitatea. Distanţa dintre şipci trebuie să fie de 8 cm, atât cât este şi grosimea unei cărămizi de sticlă.

Continuaţi cu aşezarea celorlalte cărămizi si distanţieri. Insistaţi în zona rosturilor verticale pentru a intra bine mortarul. Pentru pereţi mai mari de 1m2 se folosesc armături Ø6. Acestea se aşează pe traversa orizontală a distanţierului dintr-un capăt în celălalt al peretelui.

După ce mortarul s-a întărit complet (aprox 24h) puteţi trece la etapa de finisare. Îndepărtaţi aripioarele exterioare ale distanţierelor, cu şpaclul sau mistria, având grijă să nu zgâriaţi cărămizile de sticlă.

După ce chitul s-a întărit folosiţi un burete ud pentru a şterge excesul de chit de pe suprafaţa cărămizilor.

Măsuraţi spaţiul în care doriţi să construiţi zidul pentru a vă asigura că este multiplu de 20cm, altfel nu se vor potrivi cărămizile. Se recomandă înălţarea pragului, respectiv zidirea pe verticală (cu BCA) pentru a ajunge la dimensiunile optime. Verificaţi de asemenea şi planeitatea suprafeţei pe care veţi poziţiona cărămizile.

BRICOSTORE 4  

BricoGhid Caramida sticla

BRICOSTORE 4  

BricoGhid Caramida sticla