Page 1

Φ/Β εγκαταστάσεις επί στέγης από τη Schüco Παραγωγή φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας - Ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος


2 | Schüco

Φωτοβολταϊκά στη στέγη

Το ελληνικό κράτος υποστηρίζει τις Φ/Β εγκαταστάσεις πάνω σε στέγες Οι ανανεώσιμες πηγές αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας. Από την 1η Ιουλίου 2009, ενεργοποιήθηκε η υπουργική απόφαση για την εγκατάσταση μικρών Φ/Β συστημάτων στον οικιακό και κτιριακό τομέα. Αυτό αποτελεί μία άριστη ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες κατοικιών να επωφεληθούν διπλά από τον ήλιο: Παράγοντας φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια μέσω ενός φωτοβολταϊκού συστήματος και κερδίζοντας επιπλέον μηνιαίο εισόδημα από την πώληση αυτής της ενέργειας στη ΔΕΗ.

Οι λεπτομέρειες αυτού του προγράμματος είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους ιδιοκτήτες: • Όλη η παραγόμενη από τον ήλιο ενέργεια διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ. • Ο ιδιοκτήτης του Φ/Β συστήματος πληρώνεται για κάθε κιλοβατώρα που παράγεται 55 λεπτά (0,55 €/kWh), τιμή εγγυημένη για 25 χρόνια. • Το πρόγραμμα αφορά οικιακούς καταναλωτές και πολύ μικρές επιχειρήσεις για διασυνδεδεμένες με το δίκτυο εγκαταστάσεις ισχύος έως και 10kWp. • Η εγκατάσταση μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ιδιόκτητη στέγη ή ταράτσα ή στέγαστρο. • Ο ιδιοκτήτης δε χρειάζεται να ανοίξει βιβλία στην εφορία και δε φορολογείται για την πώληση του ρεύματος. • Επιπλέον δικαιούται έκπτωση δαπανών από το εισόδημα.

• Η μόνη απαιτούμενη άδεια είναι έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία. • Για όσους επιθυμούν εγκατάσταση άνω των 10kWp θα υπάρξουν με βάση το υπό διαμόρφωση θεσμικό πλαίσιο και άλλες ευκαιρίες καθώς και ενδεχόμενες επιδοτήσεις για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, παρέχοντας δυνατότητες για επιπλέον προσοδοφόρες επενδύσεις. • Κατέχοντας άδεια παραγωγής ή εξαίρεσης από τη Ρ.Α.Ε. ανοίγεται ο δρόμος υλοποίησης Φ/Β μονάδων μεγαλύτερων των 20kWp. Η σάς παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης εγκαταστάσεων ανεξαρτήτως κλίμακας: από τις μικρές οικιακές μέχρι μεγάλους σταθμούς της τάξης MWp.

Σημαντικό για καλά αποτελέσματα: προσανατολισμός και κλίση στέγης Επιλογή του προσανατολισμού και της κλίσης της στέγης Καθοριστικό για το ύψος της απόδοσης είναι ο προσανατολισμός και η κλίση των Φ/Β στοιχείων.

Βέλτιστη περίπτωση είναι ο νότιος προσανατολισμός και κλίση 30º, γι‘ αυτό το λόγο οι περισσότερες εγκαταστάσεις σε πάρκα ή ταράτσες τοποθετούνται με αυτά τα στοιχεία.

λή Ανατο90 %

Κατά την τοποθέτηση σε κεκλιμένες στέγες θεωρείται κατάλληλος και ο αποκλίνων προσανατολισμός προς τη Δύση ή προς την Ανατολή με κλίση από 10º ή 60º. Σε περίπτωση τοποθέτησης στην πρόσοψη η μειωμένη παραγωγή ενέργειας εξισορροπείται από το γεγονός της εκμετάλλευσης για παραγωγή ενέργειας μιας επιφάνειας που σε διαφορετική περίπτωση δύσκολα θα είχε αξιοποιηθεί.

ικά νατολ% α ο ι τ Νο 95 Δύση0 % 9 ά δυτικ Νοτιο 95 %

ς Νότο00 % 1 Ηλιακή απόδοση σε σχέση με τον προσανατολισμό στέγης με κλίση 30º


Φωτοβολταϊκά στη στέγη

Θεσμικό πλαίσιο για Φ/Β στις στέγες

Δεν απαιτείται άδεια από την Πολεοδομία ούτε έγκριση Αρχιτεκτονικού Ελέγχου παρά μόνον Έγκριση Έναρξης Εργασιών μικρής κλίμακας, η οποία μπορεί να χορηγείται σύντομα. Το κόστος της αρχικής σύνδεσης με το Δίκτυο δεν ξεπερνάει τα 500 ευρώ. Η απόσβεση της συνολικής εγκατάστασης υπολογίζεται σε 5 έτη ενώ υπάρχει και δυνατότητα διακανονισμού από αρκετές Τράπεζες που δανειοδοτούν παρόμοια έργα. Σε κάθε κτίριο επιτρέπεται η εγκατάσταση 1 μόνον συστήματος και σε περίπτωση οικοδομής πρέπει να συμφωνούν όλοι οι ιδιοκτήτες για την εγκατάσταση, η οποία θα ανήκει είτε σε όλους (Διαχειριστική Επιτροπή) είτε σε έναν ιδιοκτήτη μεμονωμένα.

Η εταιρεία μας αναλαμβάνει όλη τη διαδικασία • Μελέτη - Προσφορά. • Συμβόλαιο με ΔΕΣΜΗΕ. • Κατασκευή και παράδοση του έργου «με το κλειδί στο χέρι». • Κατασκευές τέτοιων συστημάτων γίνονται σε σταθερά πλαίσια και μπορούν να έχουν σύστημα παρακολούθησης της απόδοσης στιγμιαία, ανά μέρα, μήνα, έτος κ.λπ. Μπορούν και οι ιδιώτες να παράγουν και να πωλούν Ηλεκτρικό ρεύμα από Φωτοβολταϊκά που θα εγκαταστήσουν στις στέγες ή ταράτσες των σπιτιών τους ισχύος έως 10 kwp χωρίς να χρειάζεται να δημιουργήσουν εταιρεία ή να γίνουν επιτηδευματίες και να γραφτούν σε κάποιο ασφαλιστικό ταμείο.

Περιλαμβάνονται σπίτια και κτίρια εντός κι εκτός σχεδίου. Τα συμβόλαια των πωλήσεων Ηλεκτρικού ρεύματος είναι 25 ετών και προβλέπουν τιμή πώλησης 0,55 €/Kwh αναπροσαρμοζόμενη τιμαριθμικά για τη διάρκεια των 25 ετών. Δεν εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο και δεν επιδοτούνται ως προς το κόστος της κατασκευής τους, αλλά επιδοτούνται μέσα από την υψηλή τιμή πώλησης ανά kwh. Τα έσοδα αυτά είναι αφορολόγητα. Είναι προφανές ότι στο 2009 η πραγμάτωση των στόχων που προσεκτικά έχουμε θέσει σαν δίκτυο μάς επιβάλει να εξετάσουμε αναλυτικά τη δύσκολη αυτή περίοδο που περνάει η παγκόσμια οικονομία. Η με συμπληρωμένα 10 επίσημα έτη λειτουργίας ως το Νο 1 Δίκτυο Τεχνικών Καταστημάτων στην Ελληνική Επικράτεια, με γνώση και εμπειρία ακόμα και στα πιο προηγμένα τεχνολογικά συστήματα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες του καταναλωτή. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες που παρέχουμε με αναγνωρισμένα προϊόντα, όπως αυτά της Schüco, τα οποία συμπληρώνουν την ήδη ολοκληρωμένη γκάμα με τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα ονόματα και συνεργάτες της αγοράς, προσφέρουν οικονομική λειτουργία και σεβασμό στο περιβάλλον. Η εταιρεία μας, σας καλύπτει με το ελάχιστο ετήσιο κόστος με συμβόλαιο συντήρησης και τεχνικής παρακολούθησης του έργου, διασφαλίζοντας έτσι τη μακροχρόνια καλή λειτουργία και την υψηλή απόδοση της επένδυσής σας. Καλύπτουμε εντός 24 ωρών οποιαδήποτε βλάβη σε λειτουργία.

Το μεγαλύτερο δίκτυο εξειδικευμένων τεχνικών καταστημάτων με 60 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα

Schüco | 3


4 | Schüco

Φ/Β στοιχεία Schüco

Schüco Φ/Β στοιχεία υψηλής ισχύος για κάθε εφαρμογή

Φ/Β στοιχεία και κυψέλες Τα Φ/Β στοιχεία αποτελούνται από συνδεδεμένες μεταξύ τους ηλιακές κυψέλες, οι οποίες προστατεύονται από τις περιβαλλοντικές επιδράσεις μέσω ενός υαλοπίνακα και συνήθως περιμετρικά φέρουν ένα πλαίσιο. Στις ηλιακές κυψέλες το φως του ήλιου μετατρέπεται απευθείας σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Η ισχύς του στοιχείου μετράται σε Watt-peak (Wp). Ένα στοιχείο 170 Wp αποδίδει στις Standard Test Conditions ισχύ 170 W. Θετική απόκλιση ισχύος +5/-0% Όλα τα Φ/Β στοιχεία της Schücο έχουν μόνο θετική απόκλιση ισχύος +5/-0%.

Αυτό σημαίνει ότι μόλις πρωτοσυνδεθεί η εγκατάσταση, η ονομαστική ισχύς σε κάθε περίπτωση θα επιτευχθεί ή θα ξεπεραστεί. Για παράδειγμα σε μία εγκατάσταση 100kWp, 5% περισσότερη ισχύς σημαίνει για τη διάρκεια μίας 20ετίας έως και 50.000 € παραπάνω έσοδα από την επιπλέον παραγωγή ενέργειας. Ευρεία εγγύηση απόδοσης Η εγγύηση απόδοσης για τα φ/β πλαίσια Schüco ανέρχεται στα 12 χρόνια για το 90% της ισχύος και στα 25 χρόνια για το 80%. Επιπλέον, υπάρχει εγγύηση προϊόντος για τα 5 πρώτα χρόνια.

Πολυκρυσταλλικό πλαίσιο Schüco

Μονοκρυσταλλικό πλαίσιο Schüco

Εκμεταλλευτείτε την επιφάνεια της στέγης σας: κάντε τους δικούς σας υπολογισμούς Για ένα kilo-watt-peak (kWp) με κρυσταλλικά πλαίσια απαιτούνται περίπου 8 m² ελεύθερης κεκλιμένης στέγης ή 16 m² σε επίπεδη επιφάνεια λόγω των αποστάσεων που θα πρέπει να τηρηθούν σε αυτή την περίπτωση εξαιτίας της σκίασης. Με αυτό το γενικό κανόνα μπορείτε να υπολογίσετε το πιθανό μέγεθος της εγκατάστασής σας.

Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τη φωτοβολταϊκή γεννήτρια δεν αποθηκεύεται σε μπαταρίες ούτε καταναλώνεται σε ηλεκτρικά φορτία της κατοικίας αλλά διοχετεύεται απευθείας στο δίκτυο της ΔΕΗ μέσω ενός μετρητή ανέξαρτητα από το μετρητή της κατανάλωσης του σπιτιού.

Παράδειγμα υπολογισμού παραγωγής ενέργειας και απολαβών εγκατάστασης 5 kWp Παράδειγμα εγκατάστασης επί στέγης στην Αθήνα, κλίση στέγης 20º Στοιχεία εγκατάστασης Συνολική ισχύς της Φ/Β γεννήτριας Ετήσια ενέργεια Ετήσια παραγόμενη ενέργεια προγνωστικά

Απολαβές από την πώληση της ενέργειας 4,76 kWp

Μήνας διασύνδεσης

1.337 kWh/kWp Τιμή πώλησης ενέργειας προς τη ΔΕΗ 6.364 kWh

Ετήσια έσοδα από την πώληση της ενέργειας - προγνωστικά

Ιανουάριος 2010 0,55 €/ kWh 3.500 €

Για κάθε παραγόμενη από τον ήλιο κιλοβατώρα που καταγράφει ο μετρητής λαμβάνετε 0,55 €.


Τρόποι στήριξης

Schüco | 5

Το σύστημα στήριξης της Schüco θα ασφαλίσει την επένδυσή σας στη στέγη Ασφαλίστε την επένδυσή σας Μία φωτοβολταϊκή εγκατάσταση είναι μία μακρόχρονη επένδυση την οποία καλό θα ήταν να ασφαλίσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Schüco PV-Light - Ασφάλεια στη στέγη για κάθε Φ/Β στοιχείο Το σύστημα στήριξης Schüco PV-Light είναι στατικά ελεγμένο και πληροί όλους τους ισχύοντες κανονισμούς για τα Φ/Β συστήματα στήριξης. Με το PV-Light μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια και διάρκεια εγκαταστάσεις επί κεκλιμένης στέγης, επί ταράτσας, εντός της στέγης, στην πρόσοψη και σε πάρκο. Η Schüco διαθέτει συγκρατητές για σχεδόν όλα τα standard Φ/Β στοιχεία της αγοράς, έτσι ώστε σχεδόν κάθε στοιχείο να μπορεί να στηριχτεί με ασφάλεια με το σύστημα στήριξης PV-Light. Πρωτοποριακή One Turn τεχνολογία Όλα τα εξαρτήματα μπορούν να σταθεροποιηθούν γρηγορότερα και ασφαλέστερα με τις νέες συνδέσεις One Turn. Μία περιστροφή κατά 90º μέχρι το αισθητό φρένο κάνει δυνατή μία ακριβή τοποθέτηση. Μία επιπλέον περιστροφή κατά 270º σταθεροποιεί το εξάρτημα οριστικά. Η σύνδεση μπορεί να λυθεί οποιαδήποτε στιγμή.

Λεπτομέρεια του συστήματος στήριξης PV-Light. Όλα τα εξαρτήματα στερεώνονται με συνδέσεις Schüco One Turn, οι οποίες εξασφαλίζουν μία ασφαλή και γρήγορη τοποθέτηση

Ακόμη και σε ακραίες καιρικές συνθήκες το PV-Light παραμένει ασφαλές. Όλα τα εξαρτήματα PV Light δοκιμάζονται για πιέσεις χιονιού και ανέμου και πληρούν με ασφάλεια τους απαιτούμενους κανονισμούς. Για περιοχές με μεγάλη χιονόπτωση υπάρχει διαθέσιμη ευρεία γκάμα εξαρτημάτων για επιπλέον ενίσχυση, με τα οποία αποφεύγεται αποτελεσματικά η κάμψη των Φ/Β laminate. Όλοι οι συντελεστές του συστήματος είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα και γι’ αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στη διάβρωση.

Αποτελεσματική ασφάλεια κατά της κλοπής Τα Φ/Β στοιχεία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Γι’ αυτό το λόγο το σύστημα PV-Light προσφέρει μια σειρά εξαρτημάτων για την ασφάλιση κατά της κλοπής με την οποία τα Φ/Β στοιχεία μπορούν να ασφαλιστούν από παράνομη αποσυναρμολόγηση.


6 | Schüco

Μετατροπείς

Μετατροπείς Schüco για βέλτιστη ασφάλεια λειτουργίας

Οι μετατροπείς Schüco μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε εναλλασσόμενο ρεύμα κατάλληλο για να διοχετευτεί στο δίκτυο της ΔΕΗ. Το κέλυφος αποτελείται από ανθεκτικό αλουμίνιο για την εξωτερική εγκατάσταση και όλη η σειρά μετατροπέων φέρει συστήματα ταχείας σύνδεσης για εύκολη συναρμολόγηση με τη Φ/Β γεννήτρια. Μετατροπέας SB 3300

Ενσωματωμένες θύρες επικοινωνίας ή θύρες Bluetooth Για την αξιολόγηση της ηλιακής παραγωγής μπορούν να ενσωματωθούν θύρες επικοινωνίας. Μπορείτε να συνδέσετε τον υπολογιστή σας απευθείας ή να μεταφέρετε τα δεδομένα της εγκατάστασης στον καταγραφέα δεδομένων Sunny Webbox. Καταγραφέας δεδομένων Sunny Webbox

Άνετη επιτήρηση της εγκατάστασης Μέσω του καταγραφέα δεδομένων Sunny Webbox μπορούν οι στιγμιαίες και αθροιστικές αποδόσεις να αξιολογηθούν συνοπτικά. Επιπλέον μπορείτε να παρακολουθείτε την εγκατάστασή σας μέσω Διαδικτύου από το Sunny Portal. Οι αυτόματες αναφορές σφαλμάτων και κατάστασης σας βοηθούν να προστατευτείτε από απώλειες αποδόσεων. Εναλλακτικά μπορείτε με την επιτραπέζια ασύρματη συσκευή Sunny Beam να ελέγχετε ανά πάσα στιγμή και με μία μόνο ματιά την κατάσταση και την απόδοση της ηλιακής σας εγκατάστασης. Επιπλέον η νέα γενιά μετατροπέων είναι εξοπλισμένη με θύρες Bluetooth. Χάρη σε αυτή την τεχνολογία μπορεί κάθε μετατροπέας να χρησιμοποιηθεί για την ασύρματη επιτήρηση του δικτύου και την οπτική απεικόνιση με έναν PDA (υπολογιστής παλάμης).

Επιτραπέζιος ασύρματος καταγραφέας δεδομένων Sunny Beam

Μετατροπέας SB 5000TL


Πακέτα Φ/Β Schüco

Πακέτα φωτοβολταϊκών Schüco κατάλληλα για κάθε στέγη

Φ/Β πακέτο 1 kWp τοποθέτηση επί κεραμοσκεπής 6 Φ/Β πλαίσια Schüco MPE 175 MS 05 = 1.05 kWp 1 μετατροπέας SB 1100 Σύστημα στήριξης επί κεραμοσκεπής Ετήσια υπολογιζ. παραγωγή: 1.415 kWh/έτος Ετήσιες υπολογιζ. απολαβές: 1.415 x 0,55 ≈ 778 €

Φ/Β πακέτο 5 kWp τοποθέτηση επί κεραμοσκεπής 24 Φ/Β πλαίσια Schüco ΜΡΕ 210 PS 05 = 4.95 kWp 1 μετατροπέας SB 5000TL-20 Σύστημα στήριξης επί κεραμοσκεπής Ετήσια υπολογιζ. παραγωγή: 6.680 kWh/έτος Ετήσιες υπολογιζ. απολαβές: 6.680 x 0,55 ≈ 3.674 €

Φ/Β πακέτο 10 kWp τοποθέτηση σε ταράτσα 42 Φ/Β πλαίσια Schüco ΜΡΕ 225 PS 04 = 9,45 kWp 3 μετατροπείς SB 3000TL-20 Σύστημα στήριξης για επίπεδη επιφάνεια Ετήσια υπολογιζ. παραγωγή: 12.750 kWh/έτος Ετήσιες υπολογιζ. απολαβές: 12.750 x 0,55 ≈ 7.012 €

Αυτά τα πακέτα αποτελούν τυπικές εφαρμογές για στέγες. Κατά την υλοποίηση πρέπει η κάθε περίπτωση να μελετηθεί ξεχωριστά προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλες οι ιδιαιτερότητες της στέγης και να αξιοποιηθεί η επιφάνεια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Schüco | 7


Schüco - ο Συνεργάτης σας για Παράθυρα και Ηλιακά Προϊόντα Η αρχή των συστημάτων Schüco εγγυάται στους ιδιοκτήτες των κτιρίων μια πλήρη και τέλεια συνδυαζόμενη γκάμα προϊόντων για όλους τους τομείς του κελύφους κτιρίων. • Παράθυρα και Πόρτες - Παράθυρα

από συνθετικό υλικό και αλουμίνιο

• Εξώπορτες από συνθετικό υλικό και αλουμίνιο • Συστήματα Προστασίας από Διαρρήξεις,

Ηλιακή Ενέργεια - Αποδοτική Επένδυση Προστασία Περιβάλλοντος

Πυροπροστασίας και Αερισμού • Συστήματα Ρολών • Ηλεκτρικός Χειρισμός Παραθύρων και Παντζουριών • Αίθρια και εξοπλισμός • Μπαλκόνια και εξοπλισμός • Στέγαστρα • Ηλιακά Θερμικά και Φωτοβολταϊκά Προϊόντα

www.schueco.gr

Κέρδος για το μέλλον Το ηλιακό ρεύμα από τη φωτοβολταϊκή σας εγκατάσταση προστατεύει το περιβάλλον και ενισχύει το οικογενειακό εισόδημα. Μόνο λίγες επενδύσεις είναι τόσο φιλικές προς το περιβάλλον όπως μία Φ/Β εγκατάσταση, ενώ ταυτόχρονα έχουν πολύ καλές αποδόσεις.

Ποιότητα από τους συνεργάτες της Schüco Τις Φ/Β εγκαταστάσεις της Schüco μπορείτε να τις προμηθευτείτε αποκλειστικά από τους εξουσιοδοτημένους συνεργάτες της Schüco. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα έχετε το βέλτιστο σχεδιασμό και τοποθέτηση της εγκατάστασής σας καθώς και την πλήρη υποστήριξη του κατασκευαστή.

Βάκχου 20, 546 29 Θεσσαλονίκη Τηλ.: 2310 535.975, 2310 536.696 Fax: 2310 554.549 e-mail: diathermiki@tee.gr www.diathermiki.gr

04.10/Printed in Hellas Όλες οι απεικονίσεις αυτού του εντύπου αφορούν μόνο προϊόντα Schüco.

Schueco - Diathermiki  

Φωτοβολταϊκά στις στέγες

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you