Page 1

SEPTEMBER 2018 | OPLAGE 8.000

Picomag - Electromagnetische flowmeter in zakformaat

Bent u op zoek naar ruimtebesparende flow- en temperatuurmeettechnieken? Wordt u geconfronteerd met de noodzaak om kosten-efficiënte apparaten te gebruiken in uw plant? Of moet u voldoen aan specificaties of wettelijke voorschriften met nog strengere procesbeheersing op tal van meetpunten? Ja? Dan biedt Edirect u precies wat u nodig heeft met de nieuwe Picomag!

/ 84909 Meer informatie op pagina 9

Multifunctionele modules voor ventieleilanden Het ventieleiland EB80 voldoet aan alle verwachtingen die de gebruiker kan stellen aan hoogwaardige ventieleilanden. Sinds kort is er een uitbreiding van functies en mogelijkheden voor het EB80 ventieleiland. Drukregeling, snelheidsregeling, signalering, terugslagkleppen, snelontluchters, afsluiters en lucht bediende ventielen kunnen in kleine modules in poort 2 en 4 van het eiland geplaatst worden.

/ 85520

Pneumatisch, Elektrisch & Proportioneel in één systeem

Lees verder op pagina 19

Camozzi Automotion | meer dan pneumatiek Meer weten? Kijk op pagina 11 voor meer informatie

01_cover.indd 1

29-08-18 13:50


COLUMN Industry 4.0: Slimmer werken

Inhoud Industriële automatisering

5

Meet- en regeltechniek Camozzi Automotion: meer dan pneumatiek

8 11

Sensoren

12

Elektrotechniek en elektronica

14

More Performance. Simplified.

15

Motoren en aandrijvingen

16

Leer, ontmoet en beleef tijdens de Precisiebeurs 2018 17 Logistiek en werkplaats

18

Pneumatiek

19

Machines en gereedschap

21

Materialen, colofon

22

Agenda 18-20 september 2018: Technische Industriële Vakbeurs (TIV)

Hardenberg: Evenementenhal https://booking.evenementenhal.nl/nl/technische-industrielevakbeurs-tiv-2018/hardenberg

24-28 september 2018: Week van de Middelgrote en Kleine Industrie Verschillende locaties www.fme.nl

26-27 september 2018: Kunststoffenbeurs 2018 Veldhoven: Koningshof www.kunststoffenbeurs.nl

De afgelopen tijd werd het duidelijk dat de industrie (en technisch onderhoud) de kant opgaat van slimmer werken. Een groot deel van de producten die nieuw worden aangemeld bij de website van Products4Engineers.nl heeft elementen van meten, regelen en besturen in zich. Deze elementen (en communicatie) worden steeds belangrijker. En tijdens de evenementen in de komende tijd (bijvoorbeeld tijdens de Technische Industriële Vakbeurs, de World of Technology and Science) kunt u dat ook met eigen ogen zien. Geef uw oren en ogen de kost en kijk goed naar de mogelijkheden die deze nieuwe technieken bieden om uw processen te optimaliseren. U en uw producten winnen aan kwaliteit, betrouwbaarheid en rendement. En let buiten deze termen ook op de onwikkelingen rond Industry 4.0. Dit gaat iedereen raken die met industrie, werktuigbouwkunde of technisch onderhoud te maken heeft. Er zijn interessante pilots en in het najaar organiseert Smart Industry interessante masterclasses en inspiratiebijeenkomsten. U vindt deze in onze agenda die op www.products4engineers.nl/agenda kan worden geraadpleegd. Deze ontwikkelingen worden vooral bij kleinere en middelgrote bedrijven in gang gezet. Sterker nog: door een grotere flexibiliteit in de organisatie hebben ze een voordeel bij het omarmen en oppakken van nieuwe technieken en manieren van werken. Smart engineering draait behalve op techniek ook rond organisatie en de manier waarop we in de nieuwe economie en industrie gaan werken. Als laatste moet ik afscheid van u nemen; ik ga Products4Engineers.nl (en uitgeverij Geomares) verlaten. Ik maak van deze gelegenheid graag gebruik u te bedanken voor uw betrokkenheid en samenwerking. Ik wens mijn opvolgers veel succes en wellicht zien we elkaar nog – de wereld wordt immers steeds kleiner! Joost Boers redactie@products4engineers.nl

28 september 2018: Masterclass Smart Factory

Groningen: Centraal Staal smartindustry.nl/masterclass-smart-factory-bij-centraal-staal-ingroningen

2-5 oktober 2018: World of Technology & Science (WoTS), Industrial Processing Utrecht: Jaarbeurs www.wots.nl

17-18 oktober 2018: Solids Antwerpen Antwerpen: Expo www.solids-antwerp.com

7-8 november 2018: Prototyping Kortrijk (B): Xpo www.prototypingxpo.com

14-15 november 2018: Precisiebeurs Veldhoven: Koningshof www.precisiebeurs.nl

Een overzicht van alle evenementen vindt u op www.products4engineers.nl/agenda.

SEPTEMBER 2018

03_editorialetc.indd 3

Meer info? Bij elk bericht staat een nummer onder aan de tekst. Dit correspondeert met het infonummer op de site van www.Products4Engineers.nl. Hier kunt u aanvullende informatie van het betreffende product vinden. Products4Engineers.nl biedt het grootste aanbod technische componenten, producten en machines in Nederland. Products4Engineers brengt engineers (die producten zoeken) met leveranciers van producten (de aanbieders) in contact. Engineers kunnen in drie stappen de gewenste producten vinden: 1. producten zoeken; 2. producten selecteren; 3. snel en makkelijk informatie bij de leverancier opvragen. Leveranciers kunnen in twee stappen hun producten zelf op Products4Engineers.nl plaatsen: 1. account aanmaken en inloggen; 2. product met de nodige informatie plaatsen.

3

29-08-18 13:51


sinds 1989 Verenigde Staten

sinds 2002 China

sinds 1959 Duitsland

sinds 2017 Taiwan

sinds 2016 Brazilië

sinds 1998 India

We vieren 50 jaar ROTEX

®

Het is 1967... ...in Kaapstad wordt de allereerste harttransplantatie met succes uitgevoerd... Voor het eerst in de geschiedenis worden twee ruimteschepen automatisch aan elkaar gekoppeld, de onbemande Sojoez Kosmos 186 en de Kosmos 188. Terug op aarde heeft het kleine Duitse stadje Rheine (Nordrhein-Westfalen) de even zo indrukwekkende primeur van een bijzondere ‘docking’. Twee stalen klauwkoppelingselementen verbinden zich en omsluiten een flexibele ‘spider’ van plastic. De ROTEX® is geboren.

WERELDWIJDE PRODUCTIE FACILITEITEN

Mijlpaal De nieuwe koppeling is een mijlpaal in de geschiedenis van KTR Kupplungstechnik (tegenwoordig KTR Systems). De ROTEX®-koppeling was de eerste merkkoppeling die een DIN standaard werd en dé nummer 1 in aandrijftechniek voor een brede range aan toepassingen. Vandaag de dag wordt de ROTEX®-koppeling toegepast in miljoenen aandrijvingen. Dé standaard in aandrijftechniek ROTEX®-koppelingen onderscheiden zich door hun compacte afmetingen, geringe gewicht en het lage traagheidsmoment bij een hoog toerental. Door de precieze afwerking van alle oppervlakken zijn de loopeigenschapen en levensduur optimaal. De koppelingen staan garant voor een trillingdempende krachtoverbrenging en vangen schokken van ongelijkmatig opererende machines op. ROTEX®-koppelingen worden af fabriek uitgerust met ons nieuwe, temperatuurbestendige tandkransmateriaal T-PUR®, dat in drie verschillende hardheden verkrijgbaar is.

KTR Benelux B.V. Oosterveldsingel 3 7558 PJ Hengelo NEDERLAND

0459AdvLinkMagRotex_225x300.indd 1

T E W W

+31 (0) 74 2553680 ktr-nl@ktr.com ktr.com/nl ROTEX50.com

16-05-18 10:04


Industriële automatisering PMX-serie box controllers Deze nieuwe productlijn met box controllers stelt Nippon Pulse in staat om klanten die de voorkeur geven aan een “turn-key” -controlleroplossing beter te bedienen, en geeft de mogelijkheid de PMX-controllers eenvoudig te integreren met andere Nippon Pulse-producten in toepassingen. Alle PMX-controllers zijn gebaseerd op Nippon Pulse Series PCL 6000 Motion Controller chips (6.5 Mpps Output). De PMX-2ED-SA is een controller voor 2 assen met geïntegreerde driver, is de 2-EX-SA de controller-versie van deze box. De andere controllers kunnen verschillende motoren besturen via een tussenliggende driver zolang deze de bestuurder puls- en richtingssignalen kan verwerken.

/ 85508

Optical Bonding bij capacitieve touchscreens Optical bonding is een proces waarbij deze luchtlaag tussen de coverlens en het display wordt opgevuld met hoogtransparante lijm. Dit zorgt voor mechanische hechting van het display en de touchsensor, die het touchscreen sterker en robuuster maakt. Bovendien verbetert optical bonding de leesbaarheid: het beeld is contrastrijker met diepere kleuren. Reflectie door zon- of kunstlicht wordt sterk verminderd. SCHURTER breidt de in-house faciliteiten op het gebied van optical bonding voortdurend uit. Door te investeren in de voorbehandeling, de glasreiniging en het assemblageproces zorgt SCHURTER dat optical bonding onder optimale omstandigheden plaatsvindt.

/ 85493

PCI/104-Express bus met CAN FD turbo De PCAN-PCI / 104-Express FD maakt de aansluiting van PCI / 104-Express-systemen op CAN- en CAN FD-bussen mogelijk. De PCI / 104-Express-specificatie brengt PCI Express tot stand voor het PC / 104-format waarmee tot vier kaarten kunnen worden gestapeld om modulaire embedded systemen zoals industriële pc’s te realiseren. De CAN-bus is via 9-pins D-Sub-connectoren verbonden met de meegeleverde slotbeugels. Er is een galvanische scheiding tussen de computer en de CAN-zijde tot 500 Volt. De kaart is beschikbaar als een enkele, dubbele of vierkanaals versie.

/ 85446

SEPTEMBER 2018

05_meet-enregeltechniek.indd 5

PROFINET I/O optie voor elektromagnetische flowmeters PROFINET I/O is beschikbaar als industrieel-ethernet-communicatie optie voor elektromagnetische flowmeters met een IFC 300 signaalversterker. Het betreft alle compacte en veldversies van de OPTIFLUX x300 SERIES (behalve OPTIFLUX 7000), WATERFLUX 3300 EN TIDALFLUX 2300. Met PROFINET I/O is alle meet-, proces- en diagnostische informatie van de flowmeters direct (real time) beschikbaar via een enkel communicatiekanaal. Dit maakt gemakkelijke integratie van nieuwe meters, identificatie van defecte instrumenten en bi-directionele communicatie en parameterinstelling mogelijk. Andere voordelen zijn het reduceren van de kosten voor bedrading en het aansluiten van hardware.

/ 85518

Pocket-size IIoT Edge Gateway De UNO-2271G is een ultra compacte industriële PC die ontwikkeld is als Edge Gateway voor IIoT-applicaties. Er zijn drie verschillende uitvoeringen. Op basis van de gewenste aansluitingen, montagemogelijkheden of uitbreidingsopties kan het geschikte model geselecteerd worden. De -E21AE kan modulair worden uitgebreid met een 2e laag waardoor de mogelijkheden ontstaat om een ‘iDoor’ module toe te passen. Omdat de technische eisen voor Edge Gateways wat lager liggen is er gekozen voor een single core processor, 4GB intern geheugen en is een eMMC opslag van 32GB voorzien waarop het operating systeem geïnstalleerd kan worden.

/ 85505

Draadloze universele dataloggers De LogBox BLE is een van de eerste van de familie dataloggers met Bluetooth-technologie met drie aansluitingen voor analoge sensoren en één digitale sensor. Analoge kanalen kunnen thermokoppels of temperatuursensoren (Pt100) en sensoren voor alle andere metingen met stroom- of spanning uitgangsignalen. Het digitale kanaal is een pulsteller. De LogBox Connectfamilie is ontworpen voor een steeds meer verbonden en dynamische wereld waar gegevens snel moeten worden geraadpleegd.

/ 85165

5

29-08-18 13:51


benl.rs-online.com

Wat wilde u worden toen u jong was? Dankzij uw ambitie heeft u toegang tot de razendsnel veranderende wereld van engineering, waarin uw ideeÍn de toekomst vormen. Maar om te doen wat u het beste doet, heeft u tijd nodig om zich te concentreren op wat echt belangrijk is. Wij helpen klanten al 80 jaar hun doelen te bereiken met ons uitgebreide aanbod procesautomatiserings-, onderhouds- en elektronicaproducten, en op u afgestemde services. We’re here

Deskundige technische ondersteuning | Toonaangevende merken | Levering de volgende werkdag


Industriële automatisering InSite-app FLIR InSite is een mobiele app en portal voor het centraal structureren van klantgegevens en gegevens van thermische inspecties. Via de app zijn deze gegevens eenvoudig te openen, beheren en delen. De FLIR InSite workflow management app is ideaal voor elektriciens, installateurs en professionele thermografen. Hiermee kunnen zij namelijk hun inspectievoorbereiding verkorten, hun efficiëntie vergroten en sneller resultaten behalen. Dankzij FLIR InSite kunnen inspectieprofessionals hun klanten nog beter bedienen en laten zien wat de meerwaarde van hun diensten is. De FLIR InSiteapp helpt gebruikers hun werkzaamheden efficiënt plannen en voorbereiden voordat ze aan de inspectie van die dag beginnen.

/ 85417

Cryptografisch voorbereide microcontroller De CEC1702 in hardware cryptografisch voorbereide microcontroller (MCU) ondersteunt de zogenaamde device identity composition engine (DICE) beveiligingsstandaard, hetgeen een simpele manier biedt om fundamentele beveiliging toe te voegen aan ingebedde producten. Een nieuwe CEC1702 IoT development kit voor Microsoft Azure IoT is ook beschikbaar, dat ontwerpers alles biedt om gemakkelijk de DICE beveiligingsstandaard op te nemen in hun producten. Alhoewel cryptografie kan worden gebruikt voor het beveiligen van deze aangesloten knooppunten en het principe van deze toepassing wordt begrepen, weten ontwerpers vaak niet hoe ze de implementatie van een dergelijke beveiliging moeten benaderen.

/ 85385

Datalogging en datavisualisatie Remote Linked kan gegevens meten en opslaan. Enkele bekende metingen zijn temperatuur, druk, spanning, stroom, kracht en acceleratie. Met onze datalogging en datavisualisatie kunt u deze gegevens in bijvoorbeeld een grafiek, tabel, staaf- of cirkeldiagram visueel maken. De manier waarop deze gegevens worden weergegeven, kunt u zelf instellen door gebruik te maken van Widgets die getoond worden op het Helix dashboard. Met de verzamelde informatie kunt van alles meten, oplossen of verbeteren.

/ 85364

SEPTEMBER 2018

05_meet-enregeltechniek.indd 7

Robolink ReBeL modulaire robotarm Onder de naam ReBeL presenteert igus een nieuw modulair soort robotarm. Deze wordt aangedreven door een zogenaamde “strain wave” overbrenging. De robotarm is fundamenteel anders dan voorgaande Robolink modellen: in plaats van stappenmotoren worden in de gewrichten nu borstelloze DC-motoren gebruikt. Dankzij de onderhoudsvrije spuitgegoten onderdelen lijkt de nieuwe ReBeL een betaalbare optie voor robotintegrators te gaan worden. Het besturingselement is in de assen geïntegreerd, hierdoor is een externe besturingskast overbodig.

/ 85407

Onrobot Force-Torque sensor De Force-Torque sensor van Onrobot geeft de robotarm het gevoel van een menselijke hand. Met deze sensor kan je op elke plek de juiste druk geven. Dat is handig bij bijvoorbeeld polijsten of andere dingen waarbij de druk constant moet zijn. Deze sensor zit tussen de gripper en de robot. Voor de Universal Robots zijn er momenteel 15 toepassingen en voor de Kuka 4, voor de andere typen zal je zelf moeten programmeren. Er zijn 2 verschillende varianten van de sensor. De HEX-E is de preciezere variant, voor het zwaardere werk is de HEX-H ontwikkeld.

/ 85404

Industriële 802.11a/b/g/n oplossing De Moxa AWK-1137C is de ideale wificliënt oplossing voor industriële draadloze toepassingen. Hiermee kan voor zowel ethernet als seriële oplossingen een wifi-verbinding gebruikt worden. De LANzijde is voorzien van twee RJ45 10/100BaseT(X) aansluitingen en voor de seriële kant is er de beschikking over één RS-232/422/485 poort met DB9 male aansluiting. De wificliënt ondersteund IEEE 802.11a/b/g/n waardoor hij breed inzetbaar is. De DIN-rail montage en de metalen behuizing met hoge EMC-waardes maken de Moxa AWK-1137C uitermate geschikt voor industriële omgevingen. Het werktemperatuurbereik van -40 tot +75°C gecombineerd met de mogelijkheid te werken met externe antennes complementeren de brede inzetbaarheid van deze unit.

/ 85379

7

29-08-18 13:51


Industriële automatisering EX seriële interfaces SMC heeft haar veldbus EX-assortiment uitgebreid tot een complete serie oplossingen voor talrijke toepassingen. Het aanbod zorgt voor aanzienlijke besparingen op kabels en connectoren - daarnaast tijd met installeren, configureren, elektrische diagrammen, labels en documentatie. De EX-serie is ontwikkeld voor maximale flexibiliteit en meertaligheid. Zo zijn alle oplossingen compatibel met veelgebruikte industriële protocollen. De veldbusoplossingen van SMC zijn ook eenvoudig aan te passen als een machine of productieproces wordt gewijzigd of uitgebreid. Ieder willekeurig SMC ventieleiland is te combineren met de EX-serie.

/ 85304

Interactief communicatieplatform Met de ActiveCockpit lanceert Bosch Rexroth een nieuw interactief communicatieplatform dat gebruikmaakt van grote touchscreens, tablets, laptops en smartphones. De informatie kan worden samengesteld voor alle niveaus binnen een productieorganisatie en is zowel lokaal via schermen op de afdelingen, als via internetverbindingen wereldwijd beschikbaar. De ActiveCockpit vervangt de vaak uitvoerige prikborden, waarvan het maken, ophangen, bijhouden en regelmatig verversen van de bekende briefjes, memo’s, tekeningen, tabellen en grafieken behoorlijk arbeidsintensief is. ActiveCockpit is volledig gebaseerd op digitale technologie, waarbij informatie vrijwel volledig automatisch verzameld, verwerkt en gepresenteerd wordt.

/ 85350

HAWK MV-4000 smart camera De MV-4000 camera is gemaakt voor applicaties waar een zeer krachtige camera met een snelle beeldverwerking benodigd is. De sensor in de camera is van een hoogwaardige kwaliteit en is geschikt voor gebruik van C-mount lenzen voor een ultieme flexibiliteit bij het analyseren van de camerabeelden. Er is keuze uit sensoren met resoluties van 0.3MP tot 5MP met een pixelgrootte van 4.8µm. De beeldverwerkingssnelheid komt in de buurt bij de snelheid van PC-gebaseerde visionsystemen maar met een betere prijs/kwaliteit verhouding. Dat maakt de MV-4000 geschikt voor applicaties tot 6.000 ppm en snelheden van 300 inches per seconde.

M E E T I N S T R U M E N TAT I E

Hoge Relatieve Vocht Module - EE1900

Verwarmde meetvoeler

/ 84812

Compacte robot swivel met 500 graden rotatie Vaak zijn het de kabels en slangen die de beweging van de robot beperken en leiden tot een onverwachte productiestop. Ook is de vraag naar een compacte ‘cell layout’ en flexibele productie erg hoog. De CiRo serie geeft uw robot vrijheid om te bewegen. De CiRo biedt een kosten besparende oplossing om een hoge flexibiliteit voor de interne bekabeling te krijgen. Slangen en kabels voor lucht, elektrische signalen en voeding kunnen afhankelijk van de toepassing vrij gekozen worden. De 6de as kan tot 500° vrij roteren.

/ 85202

8

05_meet-enregeltechniek.indd 8

Bezoek onze stand tijdens de WOTS - Jaarbeurs Utrecht 8D069

De EE1900 is ontwikkeld voor het zeer nauwkeurig meten van de relatieve vochtigheid en temperatuur in moeilijke omstandigheden - 2 modellen (90x70 of 55x46,5mm) Features: •Hoge nauwkeurigheid •Lange termijn stabiliteit •Te verwarmen Monolitische vocht en temperatuur sensor •Toepasbaar in hoge relatieve vochtigheid omgevingen. •Bestand tegen vele chemische verontreinigingen. •Diverse uitgangsmogelijkheden •Verschillende meetvoeler typen. Toepassingen : Klimaatkasten; Broedstoven; OEM applicaties

www.catec.nl - info@catec.nl Turfschipper 114 - 2292 JB Wateringen - Tel. 0174 272330

SEPTEMBER 2018

29-08-18 13:51


Meet en regeltechniek Plug-en-play flowmeter voor utilities De Picomag electromagnetische flowmeter in zakformaat biedt een intuïtieve inbedrijfstelling en bediening: SmartBlue-app voor veilige draadloze toegang tot alle apparaatgegevens via Bluetooth. Optimale systeemintegratie geeft tal van configureerbare in- en uitgangen. IO-Link voor naadloze integratie in bestaande veldbussystemen. Snelle en veilige diagnose: Duidelijke en ondubbelzinnige waarschuwingen en alarmmeldingen. Gebruiksvriendelijke weergave: Overzichtelijke weergave met automatische schermoriëntatie. Weergave van flow, totalisator of temperatuur.

ATEX UHF RFID Reader Deze intrinsiek veilige ATEX UHF RFID reader is ATEX-, IECEx- en NoordAmerikaanse gecertificeerd voor explosiegevaarlijke omgevingen en heeft ook radiogoedkeuringen voor ETSI- en FCC-frequenties. De iRFID500 reader is IP64 en daardoor bruikbaar in regenomgevingen. Gelezen tags kunnen worden opgeslagen in een intern geheugen en uit te lezen via USB. Ook kan het toestel gekoppeld worden via bluetooth aan andere smart devices en zijn software-ontwikkelingskits beschikbaar voor een bredere integratie in bestaande systemen. De batterij gaat 12 uur mee en de levensduur wordt door een groen-geel-rode LED aangegeven.

/ 84909 .nl

Power Quality analyzer Een goede Power Quality zorgt voor minder energieverlies en een optimalisatie van de energie-efficiëntie van de elektrische installatie. Door de kwaliteit van de elektriciteitsvoorziening inzichtelijk te maken, kunnen we problemen vroegtijdig waarnemen, opsporen en uitval van bedrijfsprocessen voorkomen. Inmiddels is het uitvoeren van Power Quality onderzoek een ongeschreven regel binnen de industriële-, utiliteit- en woningbouwsector. De C.A 8336 is een krachtige, Nederlandstalige Power Quality analyzer met een groot geheugen. Met de meegeleverde toebehoren wordt het aansluiten een eenvoudige klus. Het instrument legt alle belangrijke netparameters vast, waaronder inschakelstromen gedurende 10 minuten, harmonischen en Cos Phi vermogen. .nl

/ 85150

testo 440 klimaattester De testo 440 combineert de voordelen van een compact handmeetinstrument met aangepaste meetmenu’s en een uitgebreide selectie van sensoren. Of u nu de gasvoordruk wilt controleren, een ventilatiesysteem doormeten of een warmtepomp servicen, de testo 440 is het juiste stuk meetgereedschap. Hij heeft overzichtelijke meetmenu’s voor o.a. debietmetingen, turbulentiegraad metingen of bijvoorbeeld het uitvoeren van een logmeting. Het grote, heldere display is er voor weergave tot 3 meetwaarden gelijktijdig en tonen van bijv. de maximale en minimale meetwaarde. Door het uitbreiden met sensoren is de testo 440 inzetbaar voor een veelheid van applicaties.

/ 85477

/ 85433

Multimeters De nieuwe Megger AVO830 en AVO835 zijn bijzonder stevige True RMS multimeters met een hoge nauwkeurigheid en betrouwbaarheid. Model AVO830 biedt meting van spanning tot 600 V AC/DC, stroom tot 10 A AC/DC, weerstand, geleiding en capaciteit. Een diodetest en bepaling van de draaiveldrichting hoort ook tot de mogelijkheden. Model AVO835 is gelijk aan de AVO830 met als verschil een meetbereik voor spanning tot 1.000 V AC/DC en temperatuurmeting. Dit maakt model AVO835 bijzonder geschikt voor metingen aan PVinstallaties.

4 Ways to Enhance Production eBook Recente ontwikkelingen rondom Industry 4.0 en the Internet of Things hebben aanzet gegeven tot veranderingen. Met de ontwikkelingen van de meettechnologie levert een intelligent meetapparaat of een sensor veel meer dan alleen nauwkeurige meetwaarden. U ontvangt gekwalificeerde real-time statusinformatie over uw productieproces inclusief de status van het product of het apparaat. Veel bedrijven zijn al overgestapt op een end-to-end digitale gegevensuitwisseling. Stapt u ook over? In het eBook vindt u alle informatie omtrent Industry 4.0 en hoe u komt tot een intelligentere productie.

/ 85462 .nl

SEPTEMBER 2018

09-10_meet-enregeltechniek.indd 9

/ 85422

9

29-08-18 13:51


Meet en regeltechniek FLIR ONE Pro LT-warmtebeeldcamera De FLIR ONE Pro-serie warmtebeeldcamera’s voor smartphones is uitgebreid met de FLIR ONE Pro LT, een voordeliger geprijsd warmtebeeld-accessoire voor smartphones. Deze FLIR ONE Pro LT is uitgerust met professionele tools en geavanceerde warmtebeeldkwaliteit die kenmerkend zijn voor de FLIR ONE Pro-serie. Een van de belangrijkste tools is de gepatenteerde MSX-beeldverbetering, die warmtebeelden en beelden van een optische HD-camera combineert tot haarscherpe, gedetailleerde beelden die zeer makkelijk te interpreteren zijn. Ze hebben ook VividIR-beeldsignaalverwerkingtechnologie voor een betere warmtebeeldkwaliteit en helderheid. .nl

Uitbreidingsmodule voor Eco-Power Meter De Eco-POWER METER KW2M en zijn nieuwe uitbreidingsmodules bewaken en monitoren het gehele energieverbruik binnen fabrieken en faciliteiten. Er is geen externe PLC nodig om data te meten en monitoren over verbruik van lucht, water, druk, temperatuur, bedrijfsstatus AAN / UIT etc. De gemeten data kan u helpen uw energieverbruik en productiviteit te analyseren en te verbeteren. Dankzij de ethernet-communicatie is het mogelijk alle data van de KW2M extern uit te lezen. Dit heeft als voordeel dat de kosten en tijd die nodig zijn voor het monitoren van locaties op afgelegen locaties vele malen lager is.

/ 85525

/ 95349

Intelligente hoogtemetingen van objecten PosCon HM is een unieke, compacte meeteenheid voor intelligente hoogtemetingen van objecten. De compacte PosCon HM licht sensor bepaalt betrouwbaar de statische hoogtedata zoals minimum, maximum, gemiddelde, delta- en standaarddeviatie, afhankelijk van de ingestelde meetmodus. De PosCon HM berekent automatisch het gewenste meetresultaat en toont de waarden in millimeters op het display of rechtstreeks via een digitale interface.Door een intelligente koppeling van de belangrijkste gegevens biedt de PosCon HM een directe evaluatie voor controle en sorteertoepassingen in de productie. .nl

/ 85291

Hoge resolutie thermografie camera NIEUW

thermoIMAGER TIM 640 biedt VGA-resolutie  Detector met 640 x 480 pixels  Temperatuur bereik van -20°C tot 900°C  Beeld opname in real-time bij 32Hz  Uitstekende thermische gevoeligheid  Uiterst lichtgewicht, robuust en compact  Licentie-gratis analysesoftware en complete SDK opgenomen

Phone +31 162 510 400 | www.micro-epsilon.com/tim

10

09-10_meet-enregeltechniek.indd 10

SEPTEMBER 2018

29-08-18 13:51


Advertorial

Pneumatisch, Elektrisch & Proportioneel in één systeem

Camozzi Automotion | meer dan pneumatiek De productiviteit van machines wordt in toenemende mate bepaald door de efficiëntie van bewegingen. De afgelopen jaren heeft Camozzi het assortiment oplossingen hiervoor uitgebreid. De onderneming kan nu de juiste mix van prestaties, betrouwbaarheid en flexibiliteit bieden, aldus Peter van der Pol, directeur van Camozzi Automation B.V.

Handling wordt steeds belangrijker om de productiviteit van machines te verhogen. Als de product handling niet goed gebeurt, kan dat leiden tot vertragingen, schades of machinestilstand. Het bieden van oplossingen is voor Camozzi een strategische benadering, wat blijkt uit recente investeringen, waaronder een uitbreiding van het assortiment. Complete automatiseringsoplossingen op maat “Wij zijn meer dan een leverancier van componenten: een partner voor complete automatiseringsoplossingen. We bieden alle technologieën aan en combineren en optimaliseren daarmee afzonderlijke bewegingen. Dat we door deze multi-technologische benadering de beste prestaties in een industriële toepassing halen, is één van onze concurrentievoordelen”, zegt Van der Pol.

“Om tegemoet te komen aan de wensen van klanten heeft Camozzi enige jaren geleden C_Electrics geïntroduceerd. Deze divisie ontwikkelt elektrische oplossingen. Het portfolio omvat cilinders en elektromechanische assen met bijbehorende motoren, overbrengingen, software en toebehoren. De elektrische uitvoeringen zijn geen alternatief voor pneumatische proportionele technologie, maar in de meeste gevallen complementair.” Ontwikkelingen ingegeven door robotisering In verband met de groeiende vraag naar robots en geautomatiseerde systemen, is er de afgelopen jaren nog meer focus geweest op productontwikkeling van pneumatische grijpers. De hele productfolio is verbreed en bestaande producten worden steeds verbeterd. Om het totale gewicht te verminderen,

hadden compacte bouw, optimalisatie van de grootte en materiaalverbruik bij het programma grijpers de bijzondere aandacht. De verschillende series zijn verkrijgbaar in diverse maten en uitvoeringen: voor het laden en legen van machines, pick & place, toevoeren, sorteren, overzetten, palletiseren, testen en kwaliteitscontrole. De niet zelf-centrerende, normaal open en enkelwerkende grijpers van de series RPGA en RPGB zijn ontwikkeld voor de kunststofindustrie. De RPGA grijpers zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De zuigerdiameter van 20 mm en een directe krachtoverbrenging garanderen een hoge klemkracht en stevige grip. Te volgen richting De geleide parallelle pneumatische grijpers van de serie CGPT kunnen dankzij een nauwkeurig krachtoverbrengingssysteem en een hoog rendement grote spankrachten leveren bij compacte bouw, lage massa en hoge herhaalnauwkeurigheid. Deze reeks grijpers is geschikt voor vele toepassingen zoals pick & place, handling en laden/lossen van werktuigmachines. De reeks parallelle grijpers met kogelgeleiding van de serie CGPS is bedoeld voor kleinere voorwerpen dan de serie CGPT. “De eisen die tegenwoordig op het gebied van handling worden gesteld zijn, miniaturisering, maatwerk voor specifieke sectoren of klanten, flexibiliteit, rentabiliteit en maximale nauwkeurigheid. Aan de lijst kunnen we tegenwoordig ook de noodzaak tot de integratie van componenten in mechatronische oplossingen in het kader van Industrie 4.0 toevoegen”, besluit Van der Pol.

Camozzi Automation B.V. De Vijf Boeken 1A 2911 BL Nieuwerkerk aan den IJssel Telefoon +31 (0) 180 31 66 77 www.camozzi.nl

SEPTEMBER 2018

11_camozziadvertorial.indd 11

11

29-08-18 13:52


Sensoren en transmitters THZ3 HART temperatuurzender De THZ3 HART is een compacte Smart/HART temperatuurzender met een dubbele ingang in een compacte behuizing voor montage aan een DIN rail inclusief IS-sensoraansluitingen. De intrinsiekveilige -AIS-optie maakt directe aansluiting van sensoren in gevaarlijke gebieden mogelijk. De universele montagebeugel klikt u eenvoudig op 35 mm DIN-rail van de Top Hat en alle andere standaard relaisrails. De THZ3-DIN met de -AIS-optie is geschikt voor montage in “Non-Hazardous” locaties, klasse I, Divisie 2 / Zone 2 gevaarlijke locaties met sensoringangterminals aangesloten op apparatuur of sensoren in klasse I, II, III, Divisie 1 / Zone 0/1 gevaarlijke locaties.

/ 85102

Smart Predictive Maintenance met slimme sensoren Optimaliseer uw onderhoudsproces en ga van start met deze data collector, radio en sensor in één. De draadloze data collector, radio en sensor van UVS meet o.a. vibratie, temperatuur en status van uw machine. De draadloze sensor is batterij aangedreven en eenvoudig te integreren in uw installatie. Concreet aan de slag met het toepassen van Predictive Maintenance binnen uw organisatie. Van het ontsluiten van data tot inzicht krijgen in het gedrag van uw assets. Raster Products helpt u graag om uw metingen slim in te zetten, zodat voorspellend onderhoud daadwerkelijk gerealiseerd kan worden.

/ 85489

Flowsensor JUMO flowTRANS-MAG serie JUMO flowTRANS MAG S01 is met een nominale diameter van DN10 tot DN 300 leverbaar. De JUMO flowTRANS MAG H01 met nominale diameter van DN 3 tot DN 100 is speciaal voor hygiënische toepassingen ontwikkeld. Ze zijn als compacte uitvoering of met gescheiden meetomvormer verkrijgbaar. De eenvoudige en comfortabele configuratie geschiedt direct op het apparaat of met een PC-softwareprogramma. De meetomvormer herkent de sensor automatisch en wanneer de hulpenergie is ingeschakeld worden de gegevens uit de SensorMemory automatisch geladen.

/ 85073

Long Distance PIR bewegingssensor Deze passief infrarood sensor imponeert door de kleine lens bij een installatiehoogte tot 17 meter. Wanneer de sensor op deze hoogte gemonteerd is, bedraagt de diameter van het detectiegebied 23.5 meter. Het speciale lens design met een extra verspringing in diameter maakt het mogelijk de sensor volgens IP-waarde af te dichten, bijvoorbeeld met een o-ring. De diameter van de lens bedraagt 19.3mm. De sensor met 4 elementen en een lens met 128 detectiezones garandeert een betrouwbare werking op deze grote afstanden. Het detectiegebied is rond en symmetrisch, wat de integratie van de sensor in het product eenvoudiger maakt.

/ 85352

12

12_sensoren.indd 12

Multifunctionele sensor Het genereren, transporteren en verwerken van informatie staan centraal in de Industry 4.0 omgeving. De basis voor alle informatie vormen intelligente sensoren die de benodigde input leveren. De BOS 21M serie gebruikt rood licht en beschikt over vier sensormodi: achtergrondonderdrukking, energetisch diffuus, retroreflectie of zender-ontvanger. Alle sensorfuncties kunnen via IO-Link worden geconfigureerd terwijl het systeem in bedrijf is, zodat de systeemcontroller een remote teach-in kan starten. Daarnaast detecteert de sensor de actuele bedrijfsomstandigheden, verzamelt en verwerkt informatie en levert veel meer data dan alleen het schakelsignaal via IO-Link.

/ 85510

4-in-1 Luchtkwaliteit transmitter Met meer dan 750 klimaatexperts in Nederland is het niet verwonderlijk dat de vraag naar complete meetoplossingen steeds hoger wordt. SensorData introduceert de 4-in-1 opnemer met RS485 communicatie om aan deze vraag te voldoen. De TGP-03 is een krachtig instrument om het binnenklimaat mee te monitoren. De transmitter meet hoe behaaglijk het is en de aanwezige hoeveelheid fijnstof (PM2.5) welke schadelijk is voor de gezondheid. Een lange levensduur van het instrument is gegarandeerd door het gebruik van beproefde sensortechnieken zoals NDIR, MEMS en IR om tot accurate metingen te komen.

/ 85220

SEPTEMBER 2018

29-08-18 13:52


MPLAB® MindiTM analoge simulator Microchip’s gratis software voor het ontwerpen van schakelingen

De MPLAB® MindiTM analoge simulator beperkt de ontwerptijd van schakelingen en het ontwerprisico door het simuleren van analoge schakelingen, voorafgaand aan het vervaardigen van een prototype in hardware. Het simulatiehulpmiddel maakt gebruik van de SIMetrix/SIMPLIS simulatie omgeving, met opties voor het inzetten van SPICE of stuksgewijs lineair modelleren, waarmee een brede reeks mogelijke simulatiebehoeften wordt afgedekt. Deze krachtige simulatie interface is gekoppeld met gepatenteerde modelbestanden van Microchip, voor het modelleren van specifieke analoge componenten van Microchip, als aanvulling op algemene schakelingen. Tenslotte installeert en draait dit simulatiehulpmiddel plaatselijk op uw eigen PC. Eenmaal binnengehaald is er geen verbinding met het internet meer nodig en de looptijd van de simulatie is daarom niet afhankelijk van een zich op afstand bevindende server. Dit levert snelle, nauwkeurige analoge circuitsimulaties op. Belangrijkste eigenschappen Uitvoeren van AC, DC en transiënt analyses Valideren van systeemgedrag, regeling en stabiliteit Herkennen van problemen voorafgaand aan het bouwen van de hardware

www.microchip.com/mindi

De Microchip naam en logo, het Microchip logo en MPLAB zijn geregistreerde handelsmerken en Mindi is een handelsmerk van Microchip Technology Incorporated in de VS en andere landen. Alle andere handelsmerken zijn het eigendom van de geregistreerde houders. © 2017 Microchip Technology Inc. Alle rechten voorbehouden. DS20005860A. MEC2196Dut12/17


Elektrotechniek en elektronica Fast Connect Profinet-kabels Minimale inspanning bij het aansluiten van apparaten, eenvoudige montage met een enkele tool en een hoge datatransmissiesnelheid: de ETHERLINE PN CAT. 6A Fast Connect combineert al deze belangrijke eigenschappen. De nieuwe hogesnelheidskabel is ideaal voor klanten in de machinebouw en de fabricage van apparatuur en kan worden gebruikt in industriële netwerken waar grote datavolumes moeten worden overgedragen. Dankzij een scheidingskruis dat de vier paar draden scheidt, heeft de kabel geen paar-afscherming nodig.

Vloerstaand kastsysteem VX25 Het vloerstaande kastsysteem VX25 is volledig ontwikkeld op basis van de vraag naar een hogere productiviteit in de besturings- en schakelinstallatiebouw en de eisen van de Industrie 4.0-waardecreatieketen. De VX25 biedt maximale gegevenskwaliteit en volledige continuïteit van gegevens, gereduceerde complexiteit en tijdbesparing en veiligheid bij de montage. De nieuwe vloerstaande kast van Rittal is 100 procent Industrie 4.0-compatibel. Uitsluitend de combinatie van echte schakelkast en zijn digitale tweeling voldoet in de toekomst aan alle digitaliseringseisen – van online configuratie en engineering, via montage tot aan automatisering, logistiek en onderhoud.

/ 85449

M

St

ha

en

co

H

/ 85182

Stille 600 tot 1200 W voedingen

uIn fo

TDK Corporation introduceert de TDK-Lambda QS-serie medische en industriële AC-DC-voedingen met één uitgang. Deze producten met een uitgangsvermogen van 600 tot 1200 W hebben een zeer hoog rendement en kunnen bij lage ventilatorsnelheden worden gekoeld, waardoor ze heel weinig geluid maken. De QS-serie is gecertificeerd volgens zowel medische als industriële veiligheidsnormen en is geschikt voor een breed scala aan toepassingen, waaronder BF-geclassificeerde medische apparaten, test- en meet-, broadcast- en communicatie-apparatuur, alsmede duurzame energie toepassingen.

.nl

u

/ 85479

THIS IS EFFICIENCY Parker GVM Motor

De Parker GVM Motor is een zeer compacte en ultra efficiënte permanent magneet motor. De GVM motor is in staat meer dan 11.000 toeren te bereiken. De GVM is ontworpen voor mobiele toepassingen, maar is ook geschikt voor het aandrijven van industriële toepassingen. De GVM motor kan tevens efficiënt energie regenereren en is daarmee ook uitermate geschikt voor hybride aandrijvingen. parker.nl

0291P4E_GVM_Beurs_14-09-2018.indd 1

14

_basis_blokken_links-rechts.indd 14

Hoog toerental Energie regenereren Geavanceerd koelsysteem

uen op en m en 20 uvo m se m er m 61 m

uRe pe

Bezoek ons op de FEDA lounge tijdens WoTS 2018 Hal 10 - Stand A036

03-08-18 11:36

SEPTEMBER 2018

29-08-18 15:46

S


8

u-mation, de tool voor automatisering

More Performance. Simplified. Start de digitale transformatie, zonder programeer-omgeving en onafhankelijk van het besturingssysteem. We ondersteunen u met een open en heldere, modulaire oplossing waarvan de hoofdcomponenten ucontrol, u-create, u-remote en u-view perfect op elkaar zijn afgestemd.

ten van de apparatuur na elke productie onderbreking. Het portfolio omvat ook PROFIsafe en Fail-Safe-over-EtherCAT (FSoE) modules. u-view Uw werkzaamheden in één oogopslag

Hun taak: maximale flexibiliteit creëren. u-control 2000 Innovatieve controller voor de digitale transformatie

u-control 2000 biedt machine- en facilityengineers een open en flexibele besturingsoplossing voor de automatisering van kleine en middelgrote installaties. Met u-remote modules worden alle signalen opgenomen en verwerkt in de controller. Wat u-control 2000 onderscheidt van andere controllers, is u-create web, een webbased engineering tool voor configuratie, parametrering en programmering volgens IEC 61131-3 via uw webbrowser. De IoT uitvoering wordt geprogrammeerd met Node-RED via de webbrowser. Later komt er een uitvoering die geprogrammeerd wordt met u-create studio, waarbij naast een IEC 61131-3 omgeving ook gewerkt kan worden met C++. u-remote Remote I/O, flexibel met maximale performance

SEPTEMBER 2018

_basis_blokken_links-rechts.indd 15

Het modulaire I/O-systeem fungeert als de interface tussen u-control en het veld. Met meer dan 100 modules voor IP20- en IP67-systemen ondersteunt u-remote zeer veel applicaties. Het systeem heeft koppelingen voor de meest gebruikte veldbussystemen, PROFIBUS-DP, PROFINET, CANopen, EtherCAT, ModbusTCP, DeviceNET, EtherNet/IP en Powerlink. Dit geeft gebruikers een hoge mate van flexibiliteit bij het tot stand brengen van de belangrijkste verbindingen. Inbedrijfstelling is eenvoudig en onderhoudswerk kan snel en veilig worden uitgevoerd, dankzij de geïntegreerde webserver met zijn diagnostische functies. Zo hebben we ook IP67 modules in een multi protocol uitvoering, met PROFINET, EtherNet/ IP en EtherCAT. u-remote safety Integrated bodyguard voor mens en machine

De moderne multi-touchpanels vereenvoudigen de bewaking en controle van machines en apparatuur. De meest opvallende eigenschappen zijn de helderheid van de beeldkwaliteit en de vlakke aluminium behuizing. Met een beschermingsklasse IP67 is u-view geschikt voor veelzijdige inzet in de industriële omgeving. Gebruikers hebben de keuze tussen de resistive Basic panels met een diagonaal van 4,3“, 7” of 10“ en de capacitieve Advanced panels met een diagonaal van 7”, 10,1“ of 15,6”. Alle panelen zijn uitgerust met het Linuxbesturingssysteem en een HTML5-browser. De krachtige CPU ondersteunt een visualisatie die is geoptimaliseerd om te werken in een web technologie omgeving. Meer informatie vindt u op http://www.u-mation.com/ Weidmüller tijdens de WoTS U vindt Weidmüller tijdens de WoTS, van 2-5 oktober 2018 in de Jaarbeurs, Utrecht in Hal 11, stand C054.

Met veiligheidsrelais-modules biedt u-remote IP20 flexibele opties voor het creëren van functionele veiligheidsoplossingen. De volledige integratie van de veiligheidsrelais-modules in de I/O-stations biedt een hele reeks voordelen, in vergelijking met het gebruik van standaard veiligheidsrelais. Deze omvatten vereenvoudiging van het project, ruimtebesparing, eenvoudige bedrading en volledige informatie over de status van in- en uitgangen. Betrouwbare diagnoses versnellen het opnieuw opstar-

Weidmüller Benelux Franciscusweg 221 1216 SE Hilversum T: 035-626 12 61 @: order@weidmüller.nl www.weidmuller.nl

15

29-08-18 15:46


Motoren en aandrijvingen Sleufloze, borstelloze motoren De BHx serie van FAULHABER bestaat uit nieuwe sleufloze, borstelloze motoren met hoog vermogen en een diameter van 16 mm op basis van een 2-pools technologie. Dankzij hun robuuste, compacte ontwerp en uitstekende prestatiegegevens zijn de motoren geschikt voor veeleisende toepassingen zoals tandartsinstrumenten, medische robotica en elektrische grijpers, en voor laboratoriumapparatuur, professionele handgereedschappen en robots. Voor de beste aansluiting kent de BHx serie twee varianten, beide 60 mm lang: de BHS geoptimaliseerd voor hoge toerentallen en de BHT voor hoge koppels.

/ 85440

Frequentieregelaars met IP66 bescherming De frequentieregelaars uit de S2U serie zijn nu beschikbaar in beschermingsklasse IP66. Naast de hogere beschermingsklasse zijn de prestaties en besturingskarakteristiek verbeterd. De S2U presenteert drie nieuwe typen met vermogens van 0,4 kW tot en met 18,5 kW, voor voedingsspanningen van éénfase 230 V tot driefasen 400 V. De compacte S2U IP66 serie is dankzij haar bescherming bijzonder geschikt voor uitdagende omgevingen. Een ingebouwde PID-regelaar en de PLC-functies maken de regelaar geschikt voor het aansturen van HVAC systemen. Een standaard EMC filter conform IEC/EN61800-3 zorgt voor een veilig gebruik, doordat elektromagnetische storingen worden beperkt.

/ 85243

ROTEX klauwkoppeling De ROTEX klauwkoppeling bestaat 50 jaar. De klauwkoppeling met 2 stalen koppelingshelften en een ingekapselde flexibele plastic tandkrans was na de ontwikkeling van de BoWex tandkoppeling de 2e belangrijke mijlpaal in de succesvolle opkomst van de firma voorheen genaamd KTR Kupplungstechnik – het huidige KTR Systems GmbH. ROTEX was het eerste merk klauwkoppeling met een eigen DIN standaard. De koppeling is ontwikkeld voor de eerste montage tussen krachtoverbrengingen in een zeer brede range aandrijvingen. Heden ten dage wordt de ROTEX koppeling toegepast in miljoenen aandrijvingen over de hele wereld.

/ 85112

16

16-motorenenaandrijvingen.indd 16

Online complete hefsystemen bouwen in CAD De productconfigurator voor de ZIMM Z- en de GZS serie, helpt bij het grafisch ontwerpen van hefschroefspindel-systemen. De geselecteerde gegevens worden per email in 3D-CAD en 2D-DWG formaten toegestuurd, of als 3D-PDF als men niet beschikt men niet over een CAD programma. Door grafische weergave van de onderdelen kunnen combinaties van verschillende componenten geselecteerd worden. De persoonlijke samenstelling wordt automatisch gecontroleerd en geeft aanwijzingen voor mogelijke functionele fouten. Een foute combinatie van componenten wordt hiermee voorkomen, simpelweg omdat ze niet samen kunnen worden geselecteerd.

/ 85485

IEC gestandaardiseerde eenfase motoren De IEC gestandaardiseerde aluminium eenfase motoren van DutchDrives hebben een laag vermogensverbruik. De serie is speciaal ontworpen voor industriële toepassingen. De motoren voldoen aan alle internationale normeringen, inclusief EMC en LV richtlijnen. Het maximale vermogen dat continue geleverd kan worden ligt tussen de 0,09 en 2,2kW. Er is keuze uit een standaard motor en een motor met extra startcondensator. Optioneel kunnen deze motoren met rem of andere spanning geleverd worden. Er is keuze uit een standaard motor voor laag belaste aanloop (type AMM) en een motor met extra startcondensator (AMMEserie) voor belaste aanloop.

/ 85329

3D geprinte tandwielen snel configureren, printen en bestellen Met de nieuwe tandwielconfigurator van igus, kunnen tandwielen nu online worden geconfigureerd in slechts één minuut en kunnen ze vervolgens rechtstreeks worden besteld in de igus webshop. De gebruiker hoeft slechts de specificaties van het gewenste tandwiel in te voeren, zoals de tandmodule, aantal tanden, breedte en binnendiameter. De tandwielen worden geprint door de igus 3D-printservice en zijn vervaardigd uit iglidur I6, verwerkt met SLS. De hoogwaardige kunststof dat speciaal is ontwikkeld voor tandwielen, wordt gekenmerkt door een hoge slijtvastheid en verslaat gefreesde tandwielen gemaakt van gangbare materialen zoals POM en PBT.

/ 85236

SEPTEMBER 2018

29-08-18 13:53


Leer, ontmoet en beleef tijdens de Precisiebeurs 2018 Op woensdag 14 en donderdag 15 november 2018 organiseert Mikrocentrum voor de 18e keer de Precisiebeurs in NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven. Dit evenement is uitgegroeid tot hét jaarlijkse trefpunt voor precisietechnologie, mechatronica en fijnmechanische technologie. De beurs heeft een internationale reputatie met een groeiend aantal exposanten en bezoekers uit het buitenland. Op de vakbeurs vindt u alle kennis die nodig is om op het allerhoogste niveau en volgens de hoogste kwaliteitseisen te ontwerpen, produceren en assembleren en staan leren, ontmoeten en kennisdelen centraal.

De Precisiebeurs combineert een vakbeurs en een hoogwaardig congresprogramma. Het verkrijgen van nieuwe leads, vergaren van kennis en creëren en onderhouden van netwerken in de precisietechnologie en hightech maakindustrie voeren op beide beursdagen de boventoon. “Op de expo kunnen bezoekers kennismaken met ruim 300 specialistische bedrijven op het gebied van machinebouw, fijnmechanica, motion (control), oppervlaktebehandeling, functionele coatings, microtechnologie, microassemblage, gereedschappen en optica”, vertelt Michiel Beerens, Project Manager bij organisator Mikrocentrum. “Productontwikkelaars en constructeurs kunnen tijdens de beurs in contact komen met diverse specialis-

ten, die ondersteuning kunnen bieden bij het realiseren van nieuwe producten en machines. En voor inkopers liggen er kansen om kennis te maken met leveranciers en productontwikkelaars in de precisietechnologie.” Congresprogramma Het congresprogramma omvat onder meer een onafhankelijk deel, met bijdragen vanuit universiteiten, onderwijsinstituten en wetenschapsinstellingen. “De eerste beursdag draait om de nationale wetenschapsagenda, waarbij bezoekers worden geïnformeerd over dit onderzoek en over de technologieën die nodig zijn om het onderzoek mogelijk te maken”, vertelt Beerens. “Zodat hun bedrijven optimaal kunnen inspelen op wat er in Nederland én Europa gaat gebeuren. Tijdens dit ‘Big Science’ congresprogramma is er aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen en tenders die op stapel staan voor de deeltjesversneller CERN en de Einsteintelescoop. Daarnaast hebben we verschillende bedrijven uitgenodigd om een presentatie te geven. Daarbij besteden we aandacht aan metrology & sensing, precision manufacturing & design en precisietechnologie in de gezondheidszorg.” De tweede beursdag staan precisietechnologie in (aero)space, aandrijftechnieken & controlesystemen en diverse microbewerkingen in oppervlaktebehandeling centraal. Omdat de

SEPTEMBER 2018

17_precisiebeurs.indd 17

Precisiebeurs door steeds meer Duitse bezoekers wordt bezocht, starten wij – in samenwerking met diverse Duitse netwerkorganisaties – de tweede beursdag met een netwerkevent waarin internationaal ontmoeten, leren en kennis delen centraal staan.” Awards Onder auspiciën van de DSPE worden twee prestigieuze Awards uitgereikt: op woensdag 14 november de Ir. A. Davidson Award voor veelbelovende precisie-ingenieurs en op donderdag 15 november de Wim van der Hoek Award voor het beste afstudeeronderzoek in precisiemechanica en werktuigbouwkunde. De Precisiebeurs is gratis toegankelijk voor bezoekers.

Wat: Precisiebeurs 2018 Waar: NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven Wanneer: 14 en 15 november 2018, 09.30 tot 17.00 uur Meer informatie en gratis registratie: https://precisiebeurs.nl

17

29-08-18 13:53


Logistiek en Werkplaats Tilhulp voor slangen, pijpen en buizen De Handle-Tech is een ergonomisch hulpmiddel om slangen, pijpen en buizen veiliger en handiger te tillen. Deze tilhulp helpt bij het voorkomen van rugklachten. De lichtgewicht HandleTech is vervaardigd van glasvezel versterkt Nylon en verkrijgbaar in de maten 2 tot 10 inch. De tilhulp wordt in één vloeiende beweging om een slang, buis of pijp (ook als deze heet, vuil of glad is) geklemd, waardoor er een handvat aan de slang of pijp ontstaat. Vervolgens kan men de slang, buis of pijp dragen als een tas.

Clean room modulaire werkruimte Het doel van cleanroomtechnologie is om deeltjes met een diameter van 0,12 µm of groter te verwijderen uit een gedefinieerde ruimte waarin de hoogste reinheidsnormen een betrouwbare workflow garanderen. Dit kan worden bereikt met een cleanroommodule uit de SuSi® (Super Silent) -serie die zich direct boven het werkgebied bevindt. Uitzonderlijk zuivere gefilterde lucht wordt vervolgens over het werkgebied geleid. Terwijl de normale binnenatmosfeer ergens tussen de 9.000 en 15.000 deeltjes per liter bevat, reduceert het gebruik van clean room-technologie dit tot slechts drie deeltjes per liter. .nl

.nl

/ 85487

/ 85432

Lichtgewicht autolaadkranen De ML250 en ML500 (lange versie) industriële elektrische autolaadkranen zijn licht in gewicht en eenvoudig demonteerbaar. Geschikt voor het laden van pick-ups, open laadbakken, diepladers en bestelwagens. De ML250 heeft een capaciteit van 250 kg, terwijl de ML500 over een capaciteit van 500 kg beschikt. De ML500 serie is voorzien van een uitschuifbaar arm deel. De kranen zijn compact waardoor ze minder laadruimte vergen en hebben een laag eigengewicht en opties zijn onder meer radiografische afstandsbedieningen, scharnierstuk voor zijmontage en een steunpoot voor stabilisatie en ontlasting van de vering van het voertuig. .nl

/ 85315

AUTOMATION MEETS INNOVATION

WOTS 2018 - HAL 11 - Stand D034

www.murrelektronik.nl Naamloos-2 1

18

18_logistiekenwerkplaats.indd 18

23-7-2018 14:57:07

SEPTEMBER 2018

29-08-18 13:53


Pneumatiek High-flow eentraps drukregelaar De AK 1300 van AP Tech is een high-flow eentrapsregelaar ontworpen voor pointof-use-toepassingen. Met een inlaatdruk (P1) van 20 bar en een uitlaatdruk (P2) van 10 bar levert de AK 1300 tot 1.000 slpm N2. Dit is de voorkeursregelaar voor een leidingdiameter van 1/2 inch. Deze drukregelaar is geschikt voor uiteenlopende zeer zuivere speciale gastoepassingen en wordt standaard schoongemaakt voor zuurstofservice. Met een grote drukregeling voor een flowbereik van 1 tot 1.000 slpm N2 handhaaft de AK 1300 de gaszuiverheid en levert deze af.

/ 85405

Stikstof genereren met standaard perslucht systeem Door gebruik te maken van een holle vezel scheidingsmembraan, dat meer zuurstof dan stikstof doorlaat, kan zuurstof selectief door het membraan worden geperst terwijl het achtergebleven stikstof door het scheidingsmembraan stroomt. Hierdoor kan stikstof verrijkt gas worden verkregen aan de uitgang van het scheidingsmembraan. Er is een uitgebreid programma beschikbaar van 5 l/min tot 535 l/min (stikstofconcentratie 99%). Toepassingen zijn onder meer voedselverpakking (MAP verpakking en pillow verpakking), soldeer- en lastoepassingen en in explosieveilige omgevingen.

/ 85363

Inline regelaar In veel situaties is het wenselijk of zelfs noodzakelijk dat de druk op het afnamepunt gereduceerd wordt. Gereedschap behoeft doorgaans niet meer dan 6.3 bar. Iedere tiende bar meer, is feitelijk pure energie verspilling. Het is dan vanzelfsprekend een drukregelaar toe te passen. Veel drukregelaars worden na ingesteld te zijn, zelden of nooit opnieuw ingeregeld. Het kan dan praktischer zijn om voor een vast ingestelde drukregelaar te kiezen. De CartReg is een miniatuur regelaar die u direct in het gereedschap monteert, compact en praktisch.

/ 85068

Multifunctionele modules voor ventieleilanden Het ventieleiland EB80 voldoet aan alle verwachtingen die de gebruiker kan stellen aan hoogwaardige ventieleilanden. Sinds kort is er een uitbreiding van functies en mogelijkheden voor het EB80 ventieleiland. Drukregeling, snelheidsregeling, signalering, terugslagkleppen, snelontluchters, afsluiters en lucht bediende ventielen kunnen in kleine modules in poort 2 en 4 van het eiland geplaatst worden. Alle combinaties zijn mogelijk en toepasbaar. De voordelen zijn flexibel bouwen, beperkte inbouwruimte met behoud van capaciteit. De EB80 functie modules zijn zo uniek, dat Metal Work de modules heeft laten patenteren.

/ 85520

Kleine compressor De nieuwe NPK03 gaspomp is geschikt om een druk op te bouwen tot 5,5 bar g en heeft een maximum capaciteit van 3 l/min. Als vacuümpomp kan de pomp een eindvacuüm bereiken van 250 mbar abs. De borstelloze motor, voorzien van 4 draden, laat de capaciteit door regeling van de motor via PWM of het voltage. Het lage trilling- en geluidsniveau maakt de NPK03 geschikt voor toepassingen zoals medische POC machines, DNA/RNA isoleermachines, koffiemachines, melkschuimmachines voor in de voedingsmiddelenindustrie, inkjetprinters en toepassingen waar een hogere druk vereist is en er beperkte ruimte is.

/ 85120

Messing magneetventiel De Asco 210 is een elektrisch bediend indirect werkend 2/2weg messing magneetventiel NC (normaal gesloten). Het huis is van messing en inwendige delen van messing en RVS. De doorlaat is er van DN16 (3/8”) tot DN32 (1.1/2”), de bedrijfsdruk is maximaal 16 bar en de maximaal toelaatbare druk is 20 bar. Het magneetventiel kan in elke positie gemonteerd worden, de voorkeur montage wordt uitgevoerd met de spoel verticaal naar boven gericht. Het ventiel is geschikt voor neutrale gassen en vloeistoffen. Voor toepassingen met agressieve media moet de gebruiker de bestendigheidstabel raadplegen.

/ 85197

SEPTEMBER 2018

19_pneumatiek.indd 19

19

29-08-18 13:54


idee.indd 1

13-02-18 16:26


Machines en Gereedschap Servo-mechanische persspindel Wanneer productieprocessen om flexibiliteit en precisie vragen, zijn elektro-mechanische servo persaandrijvingen de juiste keuze. De familie persaandrijvingen TOX-ElectricDrive type EQ-K biedt met een effectief bruikbaar perskrachtbereik van 2-100 kN voor bijna elke toepassing de juiste oplossing. De spindels hebben een herhaalnauwkeurigheid van < 0,01 mm. De krachtsensor is ingebouwd in de aandrijving. Standaard worden de spindels geleverd met een slaglengte van 150, 250, 300 of 450 mm. Door toepassing van een kogelomloopspindel zijn deze aandrijvingen gunstig geprijsd en veelzijdig inzetbaar.

/ 85523

Hydraulische spantanghouder met hoge precisie Sandvik Coromant heeft een hydraulische spantanghouder met hoge precisie geïntroduceerd voor draaibewerkingen. CoroChuck® 935 is ontworpen om keer op keer snel, rigide en veilig op te spannen. De CoroChuck 935 waarborgt zelfs een opspanlengte van vier maal de baardiameter. De nieuwe hydraulische houder is ontwikkeld voor gebruik op draaibanken, draaicentra en multifunctionele draai-freesmachines en dekt de meest gangbare machine-interfaces. Andere voordelen van de nieuwe gereedschapshouder zijn het gebruik van EasyFix spanbussen om de juiste harthoogte te bieden en voor het reduceren van de opspantijd.

PSD serie directe drives Rotero biedt een uitgebreid aanbod aan positioneersystemen van het merk Halstrup-Walcher. Zo zijn er onder andere de PSD serie direct drives opgenomen in het programma. Deze compact vormgegeven aandrijfsystemen zijn specifiek geschikt voor het snel, nauwkeurig en betrouwbaar omstellen van productiemachines. Kenmerkend zijn onder meer de keuze uit een incrementele of absoluut encoder en de uitgebreide communicatie mogelijkheden naast standaard CANbus en I/O link met een groot aantal beschikbare bussystemen, zoals ProfibusDP, DeviceNet, Modbus RTU, Sercos, EtherCAT, Profinet, EtherNet/IP en Powerlink. Een tandwielkast is beschikbaar voor koppels tot 10Nm.

/ 85499

Elektrische schroevendraaiers Bij intensief dagelijks gebruik wilt u er zeker van zijn dat de verbindingen nauwkeurig worden gemaakt. De Doga MD-serie is een complete lijn schroevendraaiers, ontwikkeld met het oog op productiviteit en productiekwaliteit, voorzien van hoek- en aanhaalmomentcontrole. De schroevendraaiers (pistool en rechte uitvoering) hebben een bereik in de range van 0,03 tot 49 Nm. Wat opvalt is de extreem hoge koppelnauwkeurigheid van +/- 3%. Ze hebben 15 verschillende programma’s voor aanhaalmoment en hoekcontrole. De zelflerende modus bepaalt de juiste parameters om te voorzien in de juiste koppelnauwkeurigheid met de hoogst mogelijke snelheid.

/ 85486

/ 85228

High speed bewerking spindel SPV Spintec’s spindels zijn ontworpen voor toepassingen met hoge kwaliteitseisen. De spindel worden geproduceerd met de hoogste accuratesse. Alle draaiende delen zijn dynamisch gebalanceerd en uitwisselbaar zonder dat dit de nauwkeurigheid beïnvloedt. Het programma biedt spindels met toerentallen tot 90.000 min-1, in varianten lucht- of water gekoeld. De spindels kunnen eenvoudig aan bestaande spindels worden gemonteerd. Tevens is er een range compacte elektronische converters leverbaar voor aandrijving van de spindels waarmee het optimale toerental ingesteld kan worden en met beveiliging voor thermische overbelasting en RS 232 interface.

/ 85199

SEPTEMBER 2018

21_machinesengereedschap.indd 21

12V Accukantenfrees en accuschaafmachine Bosch biedt met de GKF 12V-8 Professional en de GHO 12V-20 Professional voor de eerste keer een accukantenfrees en een accuschaafmachine in het 12 voltsegment aan. Beide machines zijn uitgerust met een krachtige ECmotor en werken op sterke Lithium-Ion-accu’s. Professionals kunnen momenteel kiezen uit zeven verschillende 12-voltaccu’s: van 1,5 tot 6,0 Ah. Het “Flexible Power System” van Bosch garandeert hierbij de compatibiliteit met alle bestaande elektrische gereedschappen en laadapparaten van een voltklasse en biedt professionals hierdoor plannings- en kostenzekerheid.

/ 84781

21

29-08-18 13:54


Materialen Pianoscharnieren

Colofon Vakblad met relevante productinformatie voor ontwerpers, constructeurs, onderhoudstechnici en technisch inkopers op het gebied van aandrijftechniek, technische automatisering, instrumentatie, laboratoriumuitrusting, werkplaatsinrichting, logistiek, reinigings- en oppervlaktetechniek en technische materialen. Products4Engineers verschijnt tweemaal per jaar.

Redactie Director Strategy & Business Development: Durk Haarsma Content manager: Joost Boers Tel. redactie: (0514) 56 18 54 E-mail redactie: redactie@products4engineers.nl Adres: Vuurtorenweg 18b 8531 HJ Lemmer Uitgave Geomares, Lemmer

Pianoscharnieren worden vaak in veeleisende toepassingen gebruikt. Een lang pianoscharnier is veel makkelijker uit te lijnen dan bijv. 2 losse scharnieren die perfect op elkaar afgesteld moeten worden. Trillingen worden over de hele lengte van het pianoscharnier opgevangen, wat trillingsbestendiger is dan 2 losse scharnieren. Dit verlengt de levensduur van het eindproduct. Een ander voordeel is de vandalismebestendigheid. Wanneer er kracht wordt uitgeoefend op het pianoscharnier wordt de belasting verdeeld over de hele lengte van het scharnier en de vele bevestigingspunten. Het scharnier is daarom sterk en moeilijk los te trekken.

/ 85232 Advertentie-exploitatie Sales Marc Nühn tel.: (015) 761 56 22 Email: marc.nuhn@geomares.nl Traffic:

ZeeDesign tel.: (0517) 343 000 Email: products4engineers@zeedesign.nl

Marketing

Erik Wielink tel.: (0514) 56 18 54 Email: erik.wielink@geomares.nl

Abonnementeninformatie Abonneeservice: Vuurtorenweg 18b 8531 HJ Lemmer (0514) 56 18 54 Email: redactie@products4engineers.nl Abonnementen: Products4Engineers wordt verspreid onder een geselecteerde groep professionals in (industriële) techniek en technisch onderhoud. Ga naar www.p4e.nl/vakblad voor een gratis abonnement.

Productie: Ontwerp: Druk:

ZeeDesign, Witmarsum Veldhuis Media, Raalte

Industriegasveren Een gelijkmatige wikkeling van de kern van een 300 ton zware transformator is van groot belang voor goed functioneren. Een geautomatiseerde proces is sneller, maar ook lastiger dan met de hand. KOHLS Maschinenbau monteert gasveren in zijn verticale wikkelmachine. Bij de ovale transformatorspoelen trad op een aantal plekken spanningsverlies op en trillingen moeten worden voorkomen. Om dit te behandelen voorzag ACE Stoßdämpfer het bedrijf van bijpassende industriegasveren GS19-150-EE-550N. Dit model beschikt over een retourkracht van 550 N die individueel instelbaar is. De moderne machineonderdelen zijn standaard uitgerust met een ventiel en kunnen zo de gewenste druk produceren.

/ 85325

Schietbare Schiet-Clip

Copyright 2018 Geomares, Lemmer. Algemene voorwaarden | Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of overgenomen, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgever en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie. Gebruikers van dit blad wordt met nadruk aangeraden deze informatie niet geïsoleerd te gebruiken, maar af te gaan op hun professionele kennis en ervaring en de te gebruiken informatie te controleren.

De Euro-Clip (EC) van fabrikant Schnabl waarmee je razendsnel elektrabuis kunt vastzetten is verkrijgbaar in een schietbare variant: de Schiet-Clip (SC) die met een schiethamer direct op de ondergrond geschoten kan worden. Een snelle, stofvrije en kostenbesparende manier van bevestigen. Het ontwerp van de Schiet-Clip past naadloos in het Schnabl Euro-Clip systeem waardoor de Euro-Clips moeiteloos aan weerszijden van de Schiet-Clip geschoven kunnen worden. Alle maten Euro-Clips, 16 tot 50 mm (5/8”tot 2”), kunnen aan beide zijden gekoppeld worden. Zo realiseer je eenvoudig en snel een stofvrije installatie.

/ 85402

22

22_colofonendienstverlening.indd 22

w w w. p ro d u c t s 4 e n g i n e e r s . n l

29-08-18 13:54


DĂŠ webSHOP voor

aandrijvingen & componenten Bekijk onze motoren, regelaars en tandwielkasten op

dutchdrives.com Ruim

Uitstekende

Gratis verzending

Kwaliteits

assortiment

klantenservice

vanaf â&#x201A;Ź 250

producten

Motoren

Reductoren

Regelaars

Profile for Products4Engineers

Products4Engineers september 2018  

Products4Engineers is een platform waar technisch specialisten de nieuwste producten vinden voor productie, opslag, aandrijven, besturen, au...

Products4Engineers september 2018  

Products4Engineers is een platform waar technisch specialisten de nieuwste producten vinden voor productie, opslag, aandrijven, besturen, au...

Advertisement