Havenvrouwen 2014

Page 1

Inspire yourself to move!

VROUWEN UIT DE HAVEN, OVER DE HAVEN

GEEN GEMAAR, BOOST JE SKILLS

FASHION&

Lifestyle

#havenvrouwen

MERLIEN BASIRAN

A “ ls vrouw moet je ballen tonen!” ONDERHANDEL ALS EEN BAAS

EN MEER TIPS WAAR JE BLIJ VAN WORDT IN 10 STAPPEN HAVENPROOF


Havenvrouwen Colofon Jaargang 2, nummer 2, september 2014 Uitgever Gemeente Rotterdam & Dona Daria, Kenniscentrum Emancipatie Art Direction & Vormgeving Pressure Line, Rotterdam Redactie Ireny Pinto & Carola Dogan Eindredactie Gerda Nijssen Anneke Vereijken Fotografie Covermodel Petja Buitendijk Fotografie, Rotterdam Drukwerk Tuijtel BV Redactieadres Dona Daria, Kenniscentrum Emancipatie Gerard Scholtenstraat 129 3035 SJ Rotterdam 010 465 92 96 info@donadaria.nl www.donadaria.nl Š 2014 Havenvrouwen


INHOUD

INSPIRATIE MODELLEN Haventalk 6 Even snel bijpraten Karin Kuipers Rising star

8

Femke Klink Van kapster naar maritiem officier

12

Merlien Basiran Sales engineer turns covermodel

14

Barbara Honselaar Klaar voor iedere crisis

22

Nel Hamerslag Tips van een kapitein

28

Mary Dotsch ‘Zet zelf je koers uit’

40

FASHION & BEAUTY Dress to impress

Sea by Dennis van Dorem 36 Make-up voor off & onshore ladies 37 Salon d’ Afrique

38

CARRIÈRE SKILLS Netwerken - Bluf maar poch niet

EVENTS & FUN

34

30

Introduceer jouw Personal Brand 33

HART VOOR DE HAVEN? Start als taalgids in de haven

42

Word lid van Jong Havenvereniging

43

Sex & the Sea

20

How 2 ... Get that job

39

COLUMNS

RTM Port Party

21

Tijd voor een carriereswitch?

46

Maarten Struijvenberg

Onderhandel als een baas

47

Gerda Nijssen

Wereldhavendagen 48

5 44

HAVENVROUWEN 2014

3


Werken in een wereld haven 4

HAVENVROUWEN 2014


COLUMN

MAARTEN STRUIJVENBERG WETHOUDER WERKGELEGENHEID & ECONOMIE De Rotterdamse haven is het grootste logistieke en industriële knooppunt van Europa. De toegangspoort tot de Europese markt van 350 miljoen consumenten. De Rotterdamse haven is een uniek gebied op de wereld dat zich uitstrekt over ruim 40 kilometer. Een gebied met veel mogelijkheden. Zeker ook als het om banen gaat. Dagelijks werken meer dan 87.000 mensen in deze dynamische sector. Zij verwerken en vervoeren jaarlijks meer dan 450 miljoen ton goederen naar het achterland.

Carrière in de haven De haven groeit ondanks de crisis nog steeds. Nu en de komende jaren is er een grote behoefte aan werknemers. De 1200 bedrijven in uiteenlopende sectoren in de haven zijn op zoek naar talenten uit de stad, die hen komen versterken. Jongens én meiden. Want er zijn genoeg plekken in verschillende functies waar vrouwen het verschil kunnen maken. Vacatures in de haven van Rotterdam zijn er in vele richtingen en op verschillende opleidingniveaus: er zijn werkzaamheden in varende functies en aan de wal, maar je kunt ook werken op kantoor. Van een baan als verkeersleider, goede cateraar of logistiek manager tot spannend werk als duiker bij een bergingsbedrijf. Deze glossy laat vrouwelijke talenten de vele mogelijkheden van de Rotterdamse haven zien. Grijp je kans! Voor mij is dit ook een mooi podium voor een oproep aan alle talenten (meiden en jongens) in de stad. Grijp je kans! Er is genoeg te doen! Werken in de Port of Rotterdam is nooit saai, geeft elke dag weer nieuwe uitdagingen en biedt een goed toekomstperspectief. Ik hoop dat deze glossy je deze mogelijkheden laat zien en wie weet is jouw werkplek binnenkort een wereldhaven.

HAVENVROUWEN 2014

5


Even snel Wat vind je het leukst aan je havenjob?

Gaby

Thompson (38) Douane declarant bij Phoenix Global Logistics

En hoe combineer je dat met je kids? “Het leukst aan een havenjob is dat het heel divers is. Stil zitten, is er niet bij en wanneer je denkt dat je klaar bent, ben je er nog lang niet. Je moet flexibel zijn en een klantgerichte instelling hebben. Ik ben in 1998 begonnen als import medewerker bij Rotterdam Freight Agencies, nu Evergreen Shipping Line. Inmiddels heb ik een eigen onderneming en verzorg ik op projectbasis bij verschillende bedrijven douane gerelateerde werkzaamheden. Ik ben een alleenstaande moeder, mijn twee kinderen (16 en 9 jaar) zijn met mij mee gegroeid en weten niet beter dan dat mams vaak aan het werk is. We hebben duidelijke afspraken, ik ben altijd bereikbaar en als er wat is, dan vlieg ik. Het klinkt hectisch, maar er zit een bepaalde routine in waardoor het huishouden toch gesmeerd loopt. Mijn geluk is dat mijn kinderen behoorlijk zelfstandig zijn. Dit moet ook, want ik werk niet om de hoek”.

6

HAVENVROUWEN 2014

Marjolein

Boer (45) Oprichter Havencommunicatie

“Technische of industriële onderwerpen op een heel toegankelijke manier uitleggen, daar mag je mij altijd voor wakker maken. Letterlijk, dag en nacht. Want er is niets mooiers dan datgene wat er in de haven gebeurt, te vertalen naar begrijpelijke woorden voor omwonenden of de pers. Goed of slecht nieuws, ik geniet van de dynamiek in de Rotterdamse haven.”


HAVENTALK

bijpraten...

Elvira

Van Aerde (23) Reliability Engineer bij APM Terminals Maasvlakte II BV

“Het gigantisch grote equipment, de verschillende mensen en de onderlinge betrokkenheid. Het stroomlijnen van alle processen met allemaal hetzelfde doel voor ogen, het lossen van het schip. Veel variatie in werkzaamheden, veel kansen om te leren, de druk en deadlines die behaald dienen te worden. De Rotterdamse mentaliteit, waardoor ik lekker mezelf kan zijn.”

Haddassah Vorm (57)

Manager Custom Affairs en Manager Compliance bij Oudkerk BV Hoe combineer je een fulltime havenjob met een gezin met 5 kids? “Het is een combinatie van hard werken en het evenwichtig verdelen van huishoudelijke- en zorgtaken met je partner. De belangrijkste keuze voor je carrière is de keuze voor je partner. Ik heb altijd mijn eigen plan getrokken en niet steeds geprobeerd de perfecte balans te vinden tussen werk- en ons privéleven. Als vrouw moet je ook af en toe alleen aan jezelf denken, zowel fysiek als mentaal. Voel je niet schuldig naar je kinderen en partner toe, en zorg dat je met je partner afstemt wie wat voor zijn/haar rekening neemt. De haven is een mannenwereld waar steeds meer vrouwen hun plaats op eisen. Belangrijk is dat je capabel bent voor je werk, niet middelmatig, maar uitstekend! Voor piepen en lange tenen is geen plek. Benoem en bespreek wat je wilt, wanneer en waarom. Word je door mannen als bitchy of hard bestempeld? Dat is een compliment! Je weet waar je naar toe wilt en bent direct. Als je een man was, zouden ze zeggen dat je zakelijk en professioneel bent!” HAVENVROUWEN 2014

7


Rising Star Karin Kuipers: Tekst: Ireny Pinto

“MEER VROUWEN IN DE HAVEN!”

MAAR DAT IS NIET ALLES WAT ZE TE VERTELLEN HEEFT… “Bij de haven denken mensen aan mannen van staal maar met mijn functie, Process Engineer, bij Gate terminal, bewijs ik dat de haven ook een plek is voor vrouwen”, vertelt Karin Kuipers (27) in haar promovideo voor de verkiezing van Jong Haventalent 2014. Tijdens de eerste editie van het Rotterdams Havenevenement, waar de finale onderdeel van was, zaten wij dan ook op de eerste rij (bijna dan), op het verlossende antwoord te wachten. En toen waren we een minuutje stil, want Jong Haventalent 2014 is Onno de Jong. Natuurlijk dubbel en dwars verdiend. Maar ja, als redacteur van het blad Havenvrouwen, hoop je toch op iets anders. Maar niet getreurd, we’ve moved on! En zo ook Rising Star Karin Kuipers, stadsmeisje pur sang, maar zo enthousiast en trots op haar job in die mooie haven. We praten even bij, want waar komt die drive vandaan? Karin: “Mijn drive komt vooral uit het plezier dat ik uit mijn werk haal. Ik ben nog steeds onder de indruk van wat ik dagelijks zie als ik de haven inrijd. Ik houd van het gezicht van de industrie, het dynamische en de snelle ontwikkelingen van de markt waarin ik werk en al zijn nieuwe technologieën. Dit blijft inspireren”.

Wat maakt dat je zoveel plezier in je werkt hebt? Gate is een jong bedrijf en de markt is snel. Veel van de projecten die uitgevoerd worden zie ik vanaf het eerste idee ontwikkelen tot eindproduct. Bijvoorbeeld de verandering van een import naar ook een export terminal en daarbij de toevoeging van een truckloading station. Een aantal decennia geleden werd de energiemarkt, die voornamelijk op kolen liep, vervangen door een markt die draait op olie. Nu staan we misschien wel op een punt waar olie wordt vervangen voor gas en daarmee LNG (liquid natural gas, in het Nederlands ook wel vloeibaar aardgas genoemd). Gate zit hier natuurlijk midden in en dat maakt mijn baan super actueel. Ons team is klein, dit betekent dat je input een grote impact kan hebben, maar ook dat ik buiten op site ben. Niet alleen maar achter een bureau dus, maar ook daar waar het echt gebeurt en dat maakt mijn baan iedere dag bijzonder.

8

HAVENVROUWEN 2014


INSPIRATIEMODEL Wat moeten we vooral weten van de haven anno 2014?

Hoe wordt je nou process engineer? Bij Karin begon het in ieder geval met de keuze voor techniek. Check haar schoolloopbaan.

1 Barleaus Gymnasium,

Amsterdam (Natuur en Techniek / Biologie en Grieks)

3

2 Scheikundige Technologie (BSc), Rijksuniversiteit Groningen

Chemical Engineering, (MSc) Rijksuniversiteit Groningen

Containerschepen, olietankers, import/export, energie centrales, dat is de haven van Rotterdam. Maar waar de haven nu echt op draait is denk ik voor veel mensen heel erg onzichtbaar en dat is jammer. De haven is een plek die groeit, niet alleen in oppervlakte maar ook in mensen, met klassieke grote spelers en innovatieve nieuwe bedrijfjes, bedrijven die hun krachten bundelen voor een beter milieu of een beter product. In de haven gebeurt het juist en dat moet je komen zien. Ik hoop dat wat mij zo aanspreekt aan de haven anderen het gevoel geeft dat ze een kijkje moeten nemen in het mooiste stukje van Rotterdam. Wat is de belangrijkste les die je tot nu hebt geleerd in de haven? Tijdens je studie ben je voornamelijk zelf verantwoordelijk voor wat je aflevert, nu doe je het niet alleen. In een team ben je allemaal afhankelijk van wat de ander erin stopt. Vertrouwen en leren van mensen met meer ervaring en expertise is heel belangrijk, maar bouwen op je eigen kennis is net zo goed belangrijk. Als je iets niet zeker weet, vraag het of zoek het op.

JONG HAVENTALENT 2014 Onno de Jong, junior onderzoeker bij de werkmaatschappij Regionale Economie, Haven- en Vervoerseconomie (RHV) B.V. mag zich een jaar lang de ambassadeur en het rolmodel voor jong talent in de haven noemen. De Jong wil vooral het optimisme in de Rotterdamse haven terugbrengen en studenten laten zien welke kansen zij in de haven hebben.

HOE IS MET ZEKIYE YILMAZ? Still going strong! Zekiye Yilmaz was in 2013 jong haventalent. Ze heeft in haar jaar als ambassadeur veel jongeren weten te bereiken en dit blijft ze voorlopig ook doen. Ze werkt nog steeds als cargadoor en accountmanager bij Evergreen, maar haar klanten liggen nu in een ander vaargebied, het verre oosten.

HAVENVROUWEN 2014

9


Rotterdam is het hart van de maritieme sector. Een sector die behoefte heeft aan vakbekwame medewerkers. De STC-Group is dé onderwijsinstelling voor scheepvaart, transport en havenindustrie en verzorgt praktijkgerichte VMBO-, MBO-, en HBO-opleidingen. Het STC leidt niet op voor de ‘fun’, maar leidt op voor echte banen. VMBO Onder het Scheepvaart en Transport College (STC) biedt de STC-Group VMBO onderwijs aan. Jongens en meisjes met interesse voor de avontuurlijke wereld van havens, transport en scheepvaart vinden hier de sleutel naar een zekere toekomst. MBO Het Scheepvaart en Transport College biedt MBO vakopleidingen aan voor de volgende sectoren: - Havens - Zeevaart - Rijn- en binnenvaart - Scheeps- en jachtbouw - Zeevisvaart - Waterbouw / baggerbedrijf - Wegtransport - Logistiek - Luchtvaart - Offshore - Rail - Procesindustrie HBO Om in Rotterdam de beste HBO opleidingen voor de maritieme sector, logistiek en industrie aan te bieden, hebben de STCGroup en Hogeschool Rotterdam de handen ineen geslagen. Onder de naam Rotterdam Mainport University of applied sciences worden vier ijzersterke opleidingen aangeboden: - Maritiem Officier - Scheepsbouwkunde / Maritieme Techniek - Logistiek en Technische vervoerskunde - Chemische technologie / Procestechniek

10 HAVENVROUWEN 2014

Voor professionals Voor professionals in het bedrijfsleven is het mogelijk om een MBO- of HBO opleiding Scheepsbouw te volgen in combinatie met hun baan. Op masterniveau biedt de Netherlands Maritime University - in voltijd en deeltijd - de masteropleiding ‘Shipping and Transport’ aan voor maritieme professionals. Volwassenen en bedrijven kunnen voor het volgen van cursussen en trainingen terecht bij STC B.V.. Open dagen: Zaterdag 22-11 Vrijdag 23-1 Zaterdag 24-1 Vrijdag 13-3 Zaterdag 14-3 Woensdag 22-4 Woensdag 3-6 www.stc-group.nl 010 44 86 444


Meiden aan het roer Een team van vijf aans tormende zeevrouwen hebben een oplossing be dacht om de uitstoot van schadelijk stoffen dieselmotoren in zeeschepen te beperken. M arloes, Désirée, Tirza, Denise en Michelle laten zien dat vrouwen goed uit de voeten kunn en met een technisch onderwerp. Als toekom stige Maritiem Officieren staan de dames over een paar jaar aan het roer van bijvoorbeeld een cruiseschip.

sprek met de minister Havenvrouwen in ge inister Bussemaker Begin maart ging m vrouwen die een op de in gesprek met jonge iek georiënteerde ophaven of op de techn ) t STC (VMBO-MBO leiding volgen bij he ty nport Universi en de Rotterdam Mai lle vrouwen uit het (HBO). Ook succesvo de Rotterdamse habedrijfsleven rondom n met de kwaliteiten va ven maakten kennis envrouwen. deze toekomstige Hav

HAVENVROUWEN 2014 11


Haren of machines, Femke weet er raad mee! Tekst: Carola Dogan /Foto’s: Petja Buitendijk Fotografie

WIE? FEMKE KLINK, 29 JAAR, HAPPY SINGLE, LEVENSGENIETER, KAPSTER EN TOEKOMSTIG MARITIEM OFFICIER 12 HAVENVROUWEN 2014


INSPIRATIEMODEL Je bent kapster, je wordt maritiem officier. Vertel eens! “Ik heb een passie voor het kappersvak. Tijdens mijn kappersopleiding hoorde ik dat je aan de slag kon als kapster op cruiseschepen. Dat leek mij wel wat. Met mijn diploma op zak ging ik als kapster de wereld over. Van Australië en de eilanden in de Pacific tot Panama en het Caribisch gebied. Het was gaaf, maar ook keihard werken. Tien uur per dag met een salaris op commissiebasis. Na circa twee jaar dacht ik: Ik wil blijven varen, maar niet meer als kapster. Ik zocht naar andere banen aan boord. Frontdeskmedewerker, misschien is dat wat… Dus werd ik frontdeskmedewerker. Na een half jaar bleek dat totaal niet bij mij te passen. Maar de cruisevaart was nog steeds mijn droom. En als ik iets wil dan móet en zal het lukken! Mijn missie werd een beroep te vinden dat ik op een cruiseschip kan uitoefenen, dat genoeg afwisseling en uitdaging bevat om tot mijn pensioen te blijven doen. Ik sprak met allerlei mensen aan boord over hun werk. Zo kwam ik in gesprek met maritiem officieren. Ik dacht:

“Wat zij doen, dat is het echte werk. Het echte varen. Dit biedt genoeg uitdaging, groeimogelijkheden, een goed salaris. Dit is het gewoon!”

Om maritiem officier te worden moet je een vierjarige opleiding volgen. Vier jaar! De twijfel sloeg toe: Ik ben niet meer de jongste. Ik wil blijven varen. Het wordt financieel krap. Het verdient straks goed. Het is veel theorie. Ik leer een vak. Ruim een jaar woog ik alle plussen en minnen af. Nu zit ik in het tweede jaar van de opleiding. Het maakt mij nog elke dag blij!” Maar wat doet een maritiem officier eigenlijk? “Ik leer nu voor twee typen maritiem officier: Engineer en nautisch officier. Engineers zijn hoofd-werktuigkundigen aan boord. Ze lopen wacht in de machinekamer, controleren en onderhouden de systemen en zorgen als een soort proces operator voor de opslag en afbreuk van bijvoorbeeld brandstof en afval. Nautisch officieren doen onder andere de reisvoorbereiding, de navigatie en in het geval van een vrachtschip de stabiliteitsberekeningen voor het laden en lossen. Beide officieren houden alles bij in een journaal, dus registreren is ook een belangrijk onderdeel van het werk.

De opleiding is veel theorie, maar we hebben ook machinekamerpraktijk, simulatienavigatie, las- en bankwerken, simulatie van het opstarten van systemen in verschillende scenario’s en twee lange stages. Tijd om mij te vervelen heb ik in ieder geval niet. Het is echt heel gaaf.” Hoe zie je jouw carrière nu voor je? “Ik ga het komende half jaar op stage bij de Holland-Amerikalijn. Hoe tof is dat?! Ik heb er ontzettend zin in! Ik ga na mijn opleiding voor een baan als maritiem officier op een cruiseschip. Ik denk het liefst op de brug. In de tussentijd focus ik mij op school en knip ik met veel plezier klanten in een kapsalon als bijbaan. Misschien wil ik ooit ook nog wel een HBO-opleiding doen. Eerst maar eens een jaartje werkervaring opdoen. Ik leef mijn droom na. Ik raad iedereen aan hetzelfde te doen. Hou focus en ga voor je droom!” Femke volgt de MBO-opleiding Maritiem Officier aan het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam HAVENVROUWEN 2014 13


DE VRIJHEID DIE IK HEB OM MIJN EIGEN FUNCTIE IN TE DELEN VIND IK SUPER! Tekst: Ireny Pinto/Foto’s: Petja Buitendijk Fotografie

14 HAVENVROUWEN 2014


INSPIRATIEMODEL

Mooi, goedlachs, goedgehumeurd, focused en vooral niet op haar mondje gevallen, dat is Merlien Basiran, ons covermodel en sales engineer bij Imtech Marine. HAVENVROUWEN 2014 15


We ontmoeten Merlien (34) op het kantoor van Imtech Marine, aan de Sluisjesdijk in Rotterdam-Zuid. De bedrijvigheid van de haven is niet ver. Schepen varen af en aan. In de verte veel kranen en containers. Wat betekent die haven voor jou? “De haven en haar schepen zijn mijn werk. Als ik schepen voorbij zie komen, denk ik: ‘Hé, is dat een klant van ons? Zo niet, waarom niet!? Ik houd me bezig met de sales van satellietcommunicatie. Ik push als het ware de sales van alle internationale en lokale kantoren als het gaat om satellietcommunicatie. Het gaat dan om inkoop, verkoop, activering en de-activering van abonnementen. Sporadisch geef ik ook technische ondersteuning. Niet iedereen heeft een goed beeld bij satellietcommunicatie, maar denk bijvoorbeeld aan je eigen smartphone. Je bent er aan gewend dat je 3G, 4G of Wi-Fi hebt. Je kunt overal internetten, Facebooken, Tweeten, Skypen of Whatsappen. Maar op open wateren is dit niet vanzelfsprekend. Je moet dan gebruik maken van satellietcommunicatie. Er zijn verschillende constructies en abonnementen mogelijk en die verkopen wij, wereldwijd. De verschillende rederijen hebben zo allemaal hun wensen, behoeftes en budget. En daar spelen wij op in.” Hoe blijf je gemotiveerd en wat vind je het leukst aan je werk? Je werkt ruim 6 jaar bij Imtech Marine. Dat is niet voor niets. “De vrijheid die ik heb om mijn eigen functie in te delen vind ik super! Ik weet wat mijn doelen en mijn targets zijn, maar ik kan alles zelf bepalen. Ik kan dingen afstoten, maar ik trek vooral dingen naar mij toe. Linksom of rechtsom wil ik dat we onze targets halen. Natuurlijk heb ik deadlines, tussen de 5e en 15e van de maand ben ik , bijvoorbeeld, vooral erg druk met de facturatie. Maar verder is mijn baan heel dynamisch en geen dag hetzelfde. Van het bekijken welke marketingacties we gaan inplannen tot het uitvoeren van concurrentenanalyses. Ik heb genoeg te doen. Vooralsnog heb ik een echte binnendienst functie, waarbij ik soms lokale beurzen bezoek, maar in de toekomst wil ik met mijn werk zeker meer van de wereld zien. Ik blijf gemotiveerd omdat er veel doorgroeimogelijkheden zijn. De vragen: Wat wil je? Waar wil je naar toe? Welke opleidingen zou je nog willen doen?, zijn niet vreemd hier. Mijn huidige HBO opleiding wordt ook vergoed en gestimuleerd door Imtech Marine. Natuurlijk omdat het ook in range is met mijn functie, dat is wel een voorwaarde.” Droomde je als klein meisje al van het werken in een maritieme wereld? “Nou, ik wilde vooral veel van de wereld zien. Maar een echt beroep had ik niet voor ogen. Je werd daar vroeger ook niet zo goed in begeleid. Voor de kinderen die van jongs af aan al wisten dat ze bijvoorbeeld dierenarts wilden worden, was de keuze voor een vervolgopleiding wel heel makkelijk. Na de HAVO heb ik uiteindelijk gekozen voor de MBO opleiding Toerisme, deze heb ik ook afgerond.” 16 HAVENVROUWEN 2014

Dus een succesvolle carrière in de toerisme branche lag in het verschiet. What happend? “Ik was 20 jaar oud toen ik bij een reisbureau solliciteerde en dacht: is dit het nou? Ik zat inmiddels bij het tweede gesprek toen ik vroeg: ‘wat ga ik verdienen?’ Ik geloofde niet wat ik hoorde. Ik werkte parttime als callcenter agent bij KPN en daar verdiende ik netto meer dan het brutobedrag dat het reisbureau voor 40 uur voorstelde. Ik gaf aan dat ik in mijn parttime baan meer verdiende. De manager zei: ‘het gaat toch niet alleen om het geld?’ Nou, daar dacht ik anders over, want het verschil was te groot. Ik heb bedankt voor die baan. Voor altijd callcenter agent blijven zat ook niet in mijn plan, dus heb ik me toen bij een uitzendbureau ingeschreven. Het werd een baan bij de Rotterdamse Internetprovider en zo ben ik via via de IT ingerold. Na 2002, door de inkrimping van de IT markt, was ik wel steeds in and out of jobs. Ik had halfjaar contracten of een jaarcontract,


“Je ‘mannetje’ kunnen staan is ook heel belangrijk.” en als het minder ging was ik de eerste die weg kon. Omdat ik een koophuis heb wilde ik niet zonder werk komen te zitten. Dus schreef ik me bij verschillende bureaus in, maar ik ging vooral zelf actief op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Veel bedrijven zetten hun vacatures niet uit bij een uitzendbureau, niet alle vacatures staan op vacaturesites en soms ben je gewoon geen prioriteit voor een uitzendbureau. Er waren dagen dat ik meer dan 10 sollicitaties de deur uitdeed. Ik had niet altijd de juiste papieren, maar wel veel werkervaring en dat telt ook. Ik zocht specifiek op sales functies en op deze manier ben ik heel snel doorgegroeid. Je ‘mannetje’ kunnen staan is ook heel belangrijk. Ik laat me niet zomaar afschepen en ik kom voor mezelf op, geef dingen tijdig aan en als ik het vroeger ergens niet naar mijn zin had ging ik verder kijken. Bang om stappen te zetten, ben ik niet. Bovendien, ik ben altijd positief. Wat betreft Imtech Marine, ik zocht specifiek op salesfuncties en zo kwam ik op de website van Imtech Marine terecht.”

Waarom koos je uiteindelijk voor Imtech Marine? “In het begin wist ik niet eens wat satellietcommunicatie was. Ik had een aantal sollicitaties lopen toen ik mijn opa vertelde over mijn sollicitatie bij Radio Holland (Imtech Marine heeft Radio Holland overgenomen). Hij zei toen heel resoluut: ‘Kies daarvoor! Het is een Rotterdams bedrijf, met een gevestigde naam in de maritieme wereld. Ga daar lekker werken.’ Dit gaf voor mij de doorslag.” Op de website van Imtech Marine sta je op een soort elftal foto met alleen maar mannen in grijze pakken. Is dit jou team? “Haha, nee, dat was een leverancier die bij ons op bezoek was. Mijn team bestaat wel uit vijf mannen en twee vrouwen, HAVENVROUWEN 2014 17


Ook onderhandelen als een baas? Een goede voorbereiding is dan een must. Ga snel naar pagina 47 voor de Do’s and Don’ts van How 2 Spend It.

18 HAVENVROUWEN 2014


Imtech Marine

inclusief ik. Dat gaat prima hoor. We kijken niet perse naar man-vrouw verhoudingen. We zijn een hecht en klein team met weinig verloop. De één voelt zich niet beter of meer dan de ander, of heeft het idee van: ‘ik ben een man, dus ik weet het beter’. We kunnen heel goed samenwerken en als er iets is spreken we elkaar daar ook op aan. In het begin was ik wel wat bescheidener. Ik kan soms namelijk best direct overkomen en in het begin wil je daar niet op afgerekend worden. Dus ik heb eerst de kat uit de boom gekeken. Gecheckt hoe iedereen was en waar ik aan toe was.”

Imtech Marine is toonaangevend in de wereldwijde maritieme markt (hoofdkantoor in Rotterdam) als full-service provider en system integrator van op maat gemaakte innovatieve, technologische en groene oplossingen voor het hele schip. Imtech Marine is gespecialiseerd in scheepsautomatisering, navigatie, communicatie en connectivity oplossingen, voortstuwingssystemen, energie­ opwekking en –distributie, HVAC (heating, ventilation and air conditioning), dynamic positioning, ICT, AV entertainment, water management en maritieme informatiediensten. Imtech Marine levert innovatieve systemen en betrouwbare diensten gedurende de hele levensduur van het schip. Het bedrijf heeft 2500 werknemers in dienst op bijna 100 vestigingen in dertig landen, langs de scheepvaartroutes en dichtbij scheepsbouw centra. http://imtech.com/EN/Marine

Wat is een belangrijke karaktereigenschap voor het werk dat jij doet? “Je moet een hands on mentaliteit hebben, snel kunnen schakelen en beslissingen durven nemen. Als we zien dat iets beter kan, dan voeren we dat meteen door. In deze functie moet je ook eerlijk naar elkaar kunnen zijn. Gelukkig kan dit in mijn team.” Kun je bij Imtech Marine parttime werken? “Dit is afhankelijk van je functie, in mijn functie of een managementfunctie is dit minder mogelijk. Echter, een collega is een tijdje terug minder uren gaan werken omdat hij vader werd. Nu zijn dochter vier is en naar school gaat, gaat hij weer 40 uur werken. Dus er is wel van alles mogelijk of in ieder geval bespreekbaar.” Welke tips heb je voor meiden die aan het begin van hun carrière staan of vrouwen die een volgende stap willen zetten? “Je moet je verdiepen in de functie die je ambieert. Wat is er mogelijk? Wat wil ik en hoeveel wil ik verdienen? En het gaat natuurlijk niet alleen om geld. Als er bijvoorbeeld veel doorgroeimogelijkheden zijn, dan kun je soms een paar stappen terug doen. Of welke andere arbeidsvoorwaarden hebben ze, die interessant voor mij zijn? Wat hebben zij mij te bieden? Wil ik überhaupt doorgroeien? Dit soort vragen moet je jezelf stellen voordat je bij een organisatie solliciteert, anders ben je tijd aan het verspillen. Het is ook belangrijk om je kennis te

delen. Ik had vriendinnen met een hogere opleiding dan ik, die minder verdienden dan ik. Ik heb dat gewoon ter sprake gebracht, en zo zijn zij ook verder gaan kijken. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Verdiep je in de verschillende branches. Verder: toon wat meer lef. Als vrouw moet je gewoon, vanuit je eigen kracht, ballen tonen. Je mag heus wel bijdehand zijn en zet jezelf vooral niet in een slachtofferrol, dat gaat echt niet werken. Wees positiever en wees concreet in wat je wilt. And last but not least: zorg goed voor jezelf en stel je niet afhankelijk op, dat heb ik in ieder geval van huis uit meegekregen.” Zijn er nog spannende ontwikkelingen voor jezelf? “Volgend jaar ga ik afstuderen. Op mijn werk komen er veel positieve veranderingen aan. Ik zie mijn toekomst rooskleurig en zonnig in. En soms moet je zelf die roze bril opzetten.”

HAVENVROUWEN 2014 19


EVENTS

Sex &

the Sea

DE SEXY EXPO IN HET MARITIEM MUSEUM ROTTERDAM De expo Sex & the Sea neemt je mee in de gevoelens van heimwee, seksueel verlangen en verleiding die zeelieden hebben als ze maanden op zee zijn en in onbekende havens verblijven. Een zeemansleven betekent niet alleen vrijheid, avontuur en steden ontdekken, maar ook eenzaamheid, ver van huis zijn en eventueel je geliefde missen. Gelden normen en waarden nog zo ver van huis en haard? Zoeken zeelui houvast met thuis door elke dag hun liefje te schrijven? Of is het in ieder stadje een ander schatje? Het Maritiem Museum interviewde tientallen zeelieden. Openhartig delen zij voor het eerst hun intiemste verhalen. In een filmprojectie laten de Britse filmregisseur Peter Greenaway en Nederlandse multimedia regisseur Saskia Boddeke op poĂŤtische wijze de romantiek, maar ook de harde werkelijkheid van maritieme lust zien. Sex & the Sea (16+) is nog tot 19 december te bezoeken. www.maritiemmuseum.nl

20 HAVENVROUWEN 2014


EVENTS

RTM Port Party Met de Wereldhavendagen is het feest in Rotterdam. En zeker op vrijdag 5 september 2014 gaat het los in de Cruiseterminal Rotterdam, want dan staat om 18:00 uur de zesde editie van de RTM Port Party op het programma! Jong Havenvereniging, hĂŠt zakelijke netwerk voor haven-, maritieme en logistieke jonge professionals in en om de Rotterdamse haven, organiseert opnieuw de RTM Port Party. Dat doen we in samenwerking met vele bedrijven in en om de haven. www.rtmportparty.nl

HAVENVROUWEN 2014 21


SURVIVALTRAINING BIJ FALCK OP DE MAASVLAKTE

BARBARA IS OP ELKE CRISIS VOORBEREID

Tekst: Havenkrant, nr. 19 september 2013 www.portofrotterdam.com/havenkrant Foto: Erik Buis

Tekst: Havenkrant, nr. 19 september 2013 www.portofrotterdam.com/havenkrant

Barbara: “Ik ben een Manusje van alles” Offshore field engineer luidt haar officiële functieomschrijving. ‘In de praktijk betekent het dat ik een manusje van alles ben als het gaat om het technisch goed functioneren van een productieplatform. Als er een storing is – een verstopt filter bijvoorbeeld – maak ik een rapport en zoek een oplossing’, vertelt Barbara. Elke zes weken spendeert de technisch scheikundige één week op kantoor en veertien dagen op een productieplatform in de Noordzee. ‘Dan werken we twaalf uur per dag, van half acht tot half acht. Daar staat tegenover dat ik daarna drie weken vrij ben.’ Sowieso hoor je Barbara niet klagen: ‘Ik vind het fantastisch werk. De offshore wereld is anders dan anders, daar houd ik wel van.’ Dat ze vooral tussen mannen werkt, deert haar niet: ‘Mannen zijn direct, en dat ben ik ook, dus dat ligt me wel.’

22 HAVENVROUWEN 2014


INSPIRATIEMODEL > Werknemers op schepen, in de offshore of havenindustrie volgen verplichte veiligheidstrainingen > Bij Falck op de Maasvlakte oefenen ze met levensechte crisissituaties > Barbara Honselaar (33) leert zich redden op zee

Wie vanaf de N15 de Beerweg opdraait en het terrein van Falck nadert, denkt even in een filmdécor te zijn beland. Langs de weg verschijnt, midden in de leegte van de Maasvlakte, een samenraapsel van huizen, fabrieksinstallaties, opengewerkte tanks, containers en loodsen, duidelijk niet in gebruik, getekend door de roetsporen van talloze uitslaande branden. Voor Barbara Honselaar is het een vertrouwd tafereel. Op dit oefenterrein volgde de offshore field engineer van oliegigant Total diverse veiligheidstrainingen. Verplicht, want voor haar werk spendeert Barbara al snel vier maanden per jaar op productieplatformen op de Noordzee. ‘En dus moet je weten wat je te doen staat als er wordt geëvacueerd vanwege brand. Of als je met een reddingsloep op zee belandt’, zegt Barbara.

Thumbs up Het zijn precies deze twee onderdelen die vandaag op het programma staan. Een internationaal gezelschap van off­ shore-werknemers betreedt het klaslokaaltje, gevestigd in het binnenste van een tot ‘school’ omgebouwd schip. ‘Wie heeft er wel eens een evacuatie meegemaakt?’, wil instructeur Bart weten. Een hand gaat omhoog. Een gaslek, vertelt de man. Het complete terrein werd ontruimd. ‘Een aantal man was zoek, die zaten op het toilet. Het liep gelukkig goed af.’ Dit voorbeeld onderstreept het belang van de eindeloze oefeningen – de drills – die op offshore platformen, maar ook op schepen en fabrieksinstallaties voortdurend worden uitgevoerd, zegt Bart: ‘Hoe vaker je hebt geoefend, hoe groter de kans dat iedereen het hoofd koel houdt in een situatie van stress en de juiste procedures volgt.’ Na de afronding van de theorie – soorten alarm, typen reddingsboot, enzovoort – is het tijd voor het echte werk. Een alarm schalt over het drijvende platform en de cursisten spoeden zich naar de aangewezen muster stations - verzamelpunten - om ‘koppen te tellen’ en zwemvesten aan te trekken. Dan klinkt het evacuatiesignaal: in ganzenpas gaat het gezelschap richting reddingsboot. Iedereen herinnert zich nog de instructie uit de les: SSS. Oftewel: Sit down, Strap in, Silence. En dus stappen de cursisten aan boord, gespen zich vast en doen de armen over elkaar (‘thumbs up for good luck’), waarna de kabels worden gevierd en de boot met een plof in het water belandt.

Onder water Voor Barbara is het bekende kost. Eerder volgde ze al de opleiding tot cockswain, oftewel: kapitein van een reddingsboot. Maar net als voor de drills geldt ook hier: herhaling is de beste leermeester. Alle certificaten moeten regelmatig worden vernieuwd. Dat geldt ook voor de helikoptertraining die Barbara eerder meemaakte. Daarin leren de cursisten zich te bevrijden uit een te water geraakte helikopter. ‘Zeker de eerste keer is dat best spannend’, vertelt Barbara. ‘Helemaal als de heli kapseist en je op zijn kop onder water hangt. Je moet verplicht een paar tellen blijven zitten voordat je ontsnapt, anders kun je door de draaiende rotorbladen worden geraakt.’ Even later liggen alle cursisten in hun drijfpakken in het zwembad om zich survivaltechnieken eigen te maken. Bijvoorbeeld hoe je je al watertrappelend goed zichtbaar maakt voor passerend vliegverkeer. Groepje voor groepje worden de cursisten onderworpen aan de helikopteroefening. Wie erg nerveus is, krijgt een rode helm op – voor de instructeurs en duikers een aanwijzing om deze mensen extra te begeleiden. ‘We krijgen hier regelmatig Spanjaarden, Fransen, maar ook Afrikanen die niet kunnen zwemmen. Voor hen is deze oefening natuurlijk extra spannend’, vertelt Bart. ‘Toch slaagt bijna iedereen. We bouwen de oefening stapsgewijs op, en hebben veel ervaring hoe je dit aanpakt.’ Ook vandaag gaat iedereen met een diploma op zak naar huis, Barbara incluis. Als ze binnenkort weer per helikopter naar een offshore platform vertrekt, is ze op alles voorbereid. Toch een prettig idee. Falck Nederland Falck in Nederland is een dochtermaatschappij van de ruim honderd jaar oude Deense multinational Falck A/S, een internationale aanbieder op het gebied van hulpverlening, noodhulp, gezondheidszorg en training. De activiteiten van Falck in Nederland richten zich op veiligheid, het redden van mensen, het voorkomen van incidenten en schade aan installaties en goederen. Op het oefencentrum op de Maasvlakte (ooit opgezet door het Havenbedrijf Rotterdam om de haven veiliger te maken) leren cursisten op een veilige manier te oefenen met crisissituaties onder realistische omstandigheden. Bijvoorbeeld het blussen van branden, overleven op zee en verlenen van eerste hulp. www.falck.nl De Havenkrant is de krant voor alle omwonenden van de Rotterdamse haven. De krant laat zien hoe bewoners, bedrijven, gemeenten en het Havenbedrijf Rotterdam samen aan een mooie en veilige haven werken. Zo brengen we de haven dichterbij. De krant wordt vier keer per jaar huis-aan-huis verspreid onder inwoners van de regio Rijnmond en ligt op diverse centrale plekken in de (deel)gemeenten. Oplage: 500.000 HAVENVROUWEN 2014 23


PORT ANGEL

K E E B R E V A I MAR

ment Manager Business Develop s bij Geodis Wilson Industrial Project Tekst: Carola Dogan

Waarom ben jij Port Angel? “Ik ben trots op mijn werk bij Geodis Wilson, dat draag ik graag uit. Ik deel graag mijn kennis, ervaring en netwerk met andere vrouwen in de havenbranche, en een stukje her- of erkenning is prettig. Port Angel events zijn inspirerende netwerkbijeenkomsten waarbij ook aandacht is voor het vergroten van skills en het uitwisselen van ervaringen. Altijd leuk!” Je bent Business Development Manager Industrial Projects, een hele mond vol. Wat houdt jouw functie in? “Ik verkoop logistieke oplossingen voor industriële klanten, met name in de sectoren Offshore en Oil&Gas. Wij zorgen ervoor dat lading die bijvoorbeeld niet in containers past zo efficiënt mogelijk van A naar B wordt vervoerd. Je kunt denken aan materialen voor boorplatforms, van led-verlichting tot complete plug-and-play platforms, maar ook wieken van windmolens of stalen buizen voor het boren naar olie onder water. 24 HAVENVROUWEN 2014

Kortom, dingen die te groot, te zwaar of bijzonder kwetsbaar zijn. We regelen dan ook alles wat erbij komt kijken, zoals douanezaken, opslag van goederen of consolidering van goederen in containers. De bottomline van mijn functie is klanten binnenhalen en binnenhouden. Dat lukt alleen als je een toegevoegde waarde hebt voor je klant. Die zit soms in het kunnen vervoeren van benodigde materialen waar anderen geen mogelijkheden zien, maar soms ook in het delen van slimme oplossingen voor haperingen in logistieke processen.” Hoe ziet jouw standaard werkdag eruit? “Standaard bestaat niet in mijn functie. De ene dag ben ik bij een klant om te kijken wat ik voor ze kan betekenen. Een andere dag ben ik bezig met administratief werk zoals bezoekverslagen maken of kwalificatieprocessen schrijven en afspraken maken met klanten. Er zijn dagen dat ik monitor hoe een lading van


INSPIRATIEMODEL

een klant klaar wordt gemaakt voor verscheping. Dan maak ik foto’s en bericht ik de klant over de voortgang. Ik verdiep mij voortdurend in de trends en ontwikkelingen op ons vakgebied en onderzoek onze concurrentiepositie. Ook besteed ik tijd aan interne afstemming, niet alleen met collega’s in Nederland, maar ook op Europees en wereldniveau. Ik sta op beurzen en bezoek netwerkbijeenkomsten… Onze business is erg ad hoc. Elke dag is anders. Het enige dat standaard is, is dat ik bereikbaar ben voor de klant. Persoonlijk contact met de klant staat altijd centraal.” Voor welke uitdagingen sta je als vrouw in jouw vak? “Haha! Veiligheidsschoenen vinden in maat 36 was een hele uitdaging. Na het betere speurwerk is dat gelukt. De mouwen van mijn veiligheidskleding hangen nog zeker 10 centimeter

over mijn handen en helmen zijn duidelijk niet gemaakt om te dragen over opgestoken haar. Dan merk je wel weer even dat je in een mannenwereld werkt. Maar bij ons op kantoor werken veel vrouwen. Ook in hogere functies. Zelfs de directeur van ons wereldwijde concern is een vrouw. We hebben een hele open familiaire bedrijfscultuur, waarin je als vrouw prima jezelf kunt zijn. De logistiek is wel echt een no-nonsense branche. Het is een conservatieve wereld waar efficiency hoog in het vaandel staat. Je moet het respect en de gunfactor van het old boys network weten te winnen. Als vrouw moet je dan misschien net iets vaker dan een man bewijzen dat je meer bent dan alleen een charmante verschijning. Vakkennis en een professionele houding zijn een absolute must. Maar als je dat in je mars hebt en hard werkt, dan staat niets een glansrijke carrière in de weg!” HAVENVROUWEN 2014 25


HOTSPOTS

THE PLACES TO BE HAVENVROUWEN HOTSPOTS Business deals sluiten en netwerken doe je overal, maar onder het genot van een hapje en een drankje is toch het leukst. Zeker als het gaat om je carrière. Maar wat zijn nou the places to be? Tekst: Carola Dogan

HMB Restaurant

De Matroos en het Meisje

Eten wat de pot schaft op het gezellige Katendrecht doe je bij restaurant De Matroos en het Meisje. In dit kleine, gezellige restaurant kies je het aantal gangen (3-6) en de koks doen de rest. De koks laten zich voor het wekelijks wisselende menu inspireren door het seizoen en lokale producten. Laat jij je verrassen? www.dematroosenhetmeisje.nl

Vessel 11

Vessel 11 is going British! Het Britse lichtschip Vessel 11 aan de Wijnhaven is de eerste Britse bistro van Nederland. Je kunt er terecht voor een traditionele Britse borrel, brunch, lunch of diner. Of je nu binnen zit of geniet van het zonnetje op het dek, na een bezoekje aan Vessel 11 weet je dat de Britse keuken veel meer is dan een English Breakfast en Fish and Chips. www.vessel11.nl

26 HAVENVROUWEN 2014

In het grootste gebouw van Nederland, De Rotterdam, vind je een ware culinaire hotspot: HMB Restaurant. Een unieke inrichting in deze verticale stad, uitzicht op de Maas en de Erasmusbrug en gerechten van een kok die het vak leerde van sterrenchefs maken een dinnerdate bij HMB tot een fantastische ervaring. www.hmb-restaurant.nl

Snackbar Lenny

H20tel

Ooit midden in de stad gepicknickt in een bootje? Bij H2Otel kan het. Huur een picknickbootje voor een begeleide tocht van 1,5 uur door de binnenhavens van Rotterdam. Een high tea, champagne of bier met borrelhapjes, alles is mogelijk! www.h2otel.nl

Café ’t Buisie

Net lekker uitgewaaid op de groene landtong, midden in het havengebied bij Rozenburg, kun je voor een patatje of een lekkere snack terecht bij Snackbar Lenny. Dit frietkot vind je op het uiterste puntje van de landtong, een uitstekende plek om schepen te spotten! Zeker zijn van je welverdiende vette hap? Bij de veerpont vanuit Maassluis hangt een vlag uit als Lenny open is.

Ambieer jij een carrière in de scheepof binnenvaart? Dan moet je op het Noordereiland zijn. Bij “Café ’t Buisie, gezelliger dan je eigen huisie!” om precies te zijn. ’t Buisie is wereldberoemd in Rotterdamse scheepvaartkringen. Een van de laatste authentieke havenkroegen, een grote huiskamer waar iedereen welkom is, met in de zomer een heerlijk terras. Meer zin in iets actiefs? Show dan je biljartkunsten! www.cafetbuisie.nl

Café Restaurant Wereldhaven

Courzand

Midden in de hardcore Waalhaven, bij Havennummer 2010, vind je café restaurant Wereldhaven. Voor een echte havenbeleving pak je de Watertaxi ernaartoe. Met een gastvrij, ontspannen sfeertje, voor iedereen herkenbare achtergrondmuziek, het perfecte glas pils en een menukaart met voor ieder wat wils heb je gegarandeerd een gezellige lunch, borrel of diner. www.caferestaurantwereldhaven.nl

Het meest bekende havenadres van Rotterdam is toch wel Courzand. Bij deze kroeg in Heijplaat kun je lekker eten of een drankje doen. Het is sfeervol ingericht met havenattributen, waarvan veel door de jaren heen door gasten zijn meegebracht. De pratende papegaai Coco maakt het plaatje compleet. Courzand is een must-see voor elke (wannabe) havenvrouw! www.courzand.nl


HOTSPOTS

Obba EEN OTTOMAANS SPROOKJE IN ZES ZEECONTAINERS AAN DE MAAS Met je lover wegzwijmelen in een Ottomaans sprookje aan de Maas? Met vrienden, familie of collega’s genieten van verrassende Mediterrane specialiteiten, een goed glas wijn of een waterpijp? Bij loungerestaurant Obba, gevestigd in zes zeecontainers aan de Rijnhaven, ben je aan het juiste adres. Initiatiefnemer en eigenaar Maaike Dogan (41) vertelt ons over haar passie voor ondernemerschap, culinaire verwennerij en natuurlijk Rotterdam. Een restaurant in zeecontainers. Je moet er maar op komen. Hoe kwam je op het idee? “Ik ben kok. Ik heb veel en op hoog niveau in de horeca gewerkt, bijvoorbeeld in restaurant de Engel en met Herman den Blijker. Een eigen restaurant in Rotterdam is altijd mijn droom geweest. Het brengt al mijn mijn passies bij elkaar. Pal aan de Rijnhaven lag een veldje braak. Ik dacht dát is een toffe locatie voor een restaurant. Maar het veldje had natuurlijk geen horecabestemming. ‘Wat er niet is, kan altijd nog komen’ dacht ik. Dus mijn volgende stap was om het gesprek aan te gaan met de gemeente en het Havenbedrijf Rotterdam, zij beheerden dat gebied namelijk. In mijn enthousiasme flapte ik, gekscherend, iets uit over zeecontainers. Daar werd zo positief op gereageerd, dat ik het idee verder uit ben gaan werken. Het had allemaal wat voeten in de aarde, maar we kregen groen licht. Mijn man zette zijn baan als ambtenaar on hold om samen met mij het avontuur aan te gaan, maar is nooit meer terug gegaan. We zijn nu samen fulltime restaurateurs en hebben een goedlopend loungerestaurant. Bovendien openen we in oktober 2014 een Obba-traiteur in de Markthal, het nieuwe foodwalhalla van Nederland.” Een restaurant, een traiteur en een eigen sieradenlijn Obba-jewels. Je bent ondernemer in hart en nieren. Heb je tips voor vrouwen met ambities? “Ondernemen is een way of life. Je moet ballen en lef hebben. Nog belangrijker is dat je durft in het diepe te springen, je kunt namelijk niet alles overzien. Het risico dat iets mislukt moet je op de koop toe durven nemen. En vooral doorzetten, als je valt

kun je altijd weer opstaan. Maar dan heb je ook wat. Het geeft je de vrijheid om dingen naar je hand te zetten. En als het lukt een succesvol bedrijf op te zetten geeft dat een ontzettende kick. Ik zeg doen. Maar als je het doet, niet lullen, maar poetsen!”

Voor meer info over Loungerestaurant Obba en Obba-Jewels: www.obba.nu

HAVENVROUWEN 2014 27


WIJZE WOORDEN VAN EEN KAPITEIN

Zoek naar mogelijkheden, neem initiatief

Tekst: Ireny Pinto/Foto’s: Petja Buitendijk Fotografie

Nel Hamerslag (65) heeft als kapitein van een binnenvaartschip heel wat binnenwateren van Europa gezien. Ruim 22 jaar was ze schipperse, eerst op een droogladingschip en later op een tanker, die zij en haar man zelf hebben laten bouwen. Sinds 2002 woont ze aan wal, uiteraard vlakbij het water. “Als oud-schipper kun je niet zonder het water. Het voelt vertrouwd als je het water hoort klotsen en het is leuk om vanuit het raam naar vrienden te zwaaien die nog varen”, aldus Nel Hamerslag. Ze geniet van een geweldig uitzicht, maar achter de geraniums zitten, dat zeker niet, nog lang niet. Toch willen we eerst weten waarom ze kapitein wilde worden en of ze die hakken ook achter het roer aan had. Ze steekt van wal. Wij mogen trouwens gewoon Nel zeggen. “Ik draag vaak hakken. Maar aan boord zou dat te gevaarlijk zijn, we hadden speciale dek-schoenen (anti slip). De meeste schippersvrouwen zien er ook altijd heel verzorgd uit en daar horen, wat mij betreft, ook pumps bij. Toen ik net begon met varen, kreeg ik letterlijk het stuur in mijn handen gedrukt door mijn man. Ik werd in het diepe gegooid, maar het voelde wel meteen vertrouwd aan. Door ‘het’ gewoon te doen heb ik veel geleerd. In de tussentijd haalde ik wel al mijn papieren, zodat ik uiteindelijk echt als kapitein aan de slag kon, vertelt Nel.”

Wilde je als klein meisje al in de scheepvaart werken? “Nee, als klein kind wilde ik altijd verpleegster worden. Maar het liep anders. Op mijn tweeëndertigste leerde ik mijn huidige echtgenoot kennen die al schipper was, en toen ben ik ook gaan varen. Als kind wilde ik wel altijd al reizen en op de scheepvaart kwam alles op zijn plek”. Je hebt drie kinderen, hoe combineerde je dat met je werk? “Toen ik net begon met varen, waren mijn drie kinderen nog klein en die gingen naar het schippersinternaat. Dat 28 HAVENVROUWEN 2014

was in het begin best moeilijk, voor ons allemaal. Ik had altijd een zak kwartjes bij me om bij de sluizen te kunnen bellen naar mijn kinderen. Er was geen telefoon aan boord. Tegenwoordig heb je gelukkig meer communicatiemogelijkheden. Maar alles went, en het is ook allemaal goed gekomen. Werken hoort erbij, mijn werkmotto is dan ook: ‘als je werkt dan schimmelt je gat niet’ dat heb ik meegekregen van mijn vader”. Had je veel vrouwelijke collega’s? “De tankvaart is een echte mannenwereld. Ik was toen één van de weinige vrouwen op de tankvaart. Toch werd ik op den duur door de mannen geaccepteerd. Op de scheepvaart moet je als een team werken. Het varen brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee en daarom moet je op elkaar kunnen vertrouwen. Je bent ondernemer. Op de drooglading had je wel meer vrouwen”. Wat zijn je leukste herinneringen? “Het leukste is toch het vrije leven dat je hebt als je vaart. Het was hard werken, maar je was ook vrij. De schippersgemeenschap is heel hecht. Soms lagen wij met een aantal schippers naast elkaar bij de haven van Antwerpen en dan gingen wij met z’n allen aan wal, om mosselen of gamba’s te eten. Dat zijn mooie herinneringen”. Wat is je carrièretip aan vrouwen? “Grijp de kansen die je geboden krijgt. Maar zoek ook naar mogelijkheden en neem vooral initiatief. Tenslotte, hou je kennis op peil, haal je diploma’s, dan weet je waarover je praat”.


INSPIRATIEMODEL

Het leven van Nel Hamerslag aan wal Nel Hamerslag heeft samen met Irene Bruyninckx het boek Flessenpost geschreven, een correspondentieroman van twee schippersvrouwen over het reilen en zeilen in het schippersleven. Ze schrijft nog steeds korte verhalen. Daarnaast doet ze voor verschillende organisaties in Rotterdam vrijwilligerswerk. Op dit moment geeft ze via LOV Nederlandse taallessen aan oudere Marokkaanse vrouwen. Verder geniet ze van het leven, samen met haar man, kinderen en kleinkinderen. HAVENVROUWEN 2014 29


Krijg jij

de bibbers

van een netwerkborrel? Tekst: Carola Dogan Je bent niet de enige. Sommige mensen zijn geboren netwerkers, de types die nog praten tegen een lantaarnpaal. Veel anderen vinden netwerken eng. Het is ook niet niks, afstappen op iemand die je nog niet kent en dan ook nog met het doel een zakelijke relatie op te bouwen. Brrrr! Het goede nieuws is dat je gewapend met de tips van Dona Daria de strijd tegen je zenuwen gaat winnen!

1.

Een goede voorbereiding is het halve werk

2.

Show de beste versie van jezelf

Je gaat naar die borrel omdat het nuttig is voor jouw loopbaan. Je carrière is het waard om goed beslagen ten ijs te komen. Weet je wie er komt? Zo ja, wie wil je in ieder geval even spreken? Wat wil je diegene dan precies vertellen? Heeft iemand even geen tijd voor je, vraag dan om een kaartje met de boodschap dat je diegene graag had willen spreken, maar dat je graag zou mailen nu dat niet gelukt is.

Haren gekamd, tanden gepoetst, gezicht in de plooi, een leuke outfit, visitekaartjes in je tas en je bent al op de helft. Een eerste indruk maak je maar één keer. Een verzorgd uiterlijk is essentieel voor een professionele indruk. Bovendien sta je sterker in je schoenen als je er goed uit ziet. En een zelfverzekerde houding is precies wat je nodig hebt. Kijk mensen recht aan en geef een stevige handdruk. Door te laten zien dat je jezelf serieus neemt dwing je je gesprekspartner om jou serieus te nemen.

30 HAVENVROUWEN 2014


CARRIÈRE SKILLS

3.

Een vleugje bluf, maar poch niet

4.

Ken je grenzen

5.

Be nice, you always meet people twice

6.

Bedank de host

Natuurlijk moet je jezelf verkopen op een netwerkborrel. Maar je moet het ook waarmaken en dan duurt eerlijkheid het langst. Een vleugje bluf mag best, maar poch niet. Pochen is niet sexy. Laat je kennis en ervaring voor zich spreken, dan hoef jij het niet te benoemen. Vertel bijvoorbeeld trots over de resultaten van je project, zonder dat je vertelt dat die resultaten nooit waren behaald zonder jouw inzet.

Wijn en hapjes, yummie! Maar reken maar dat je potentiële nieuwe baas, klant of partner het niet charmant vindt als je 4 bitterballen tegelijk van de schaal graait, of wiebelig op je pumps staat omdat je net iets te diep in het glaasje hebt gekeken. Ook wil je niet loslippiger zijn dan je achteraf had gewenst, deel dus nooit gênante verhalen of vertrouwelijke informatie.

Aardig zijn is superbelangrijk tijdens het netwerken. Sta je net met die belangrijke recruiter te praten en komt je collega erbij staan? Stel hem/haar dan even voor. Blijft iemand maar tegen je vertellen over iets wat niet relevant is voor jouw carrière, verspil je tijd dan niet en wimpel de kletser vriendelijk af. Zet je mooiste glimlach op en zeg bijvoorbeeld “Leuk hoe enthousiast u bent over wat u doet. Ik wil nu ook graag even iemand anders spreken. We zijn hier tenslotte om te netwerken hè?” De kans is groot dat je gesprekspartner kaartjes uit wil wisselen. Dat doe je dan beleefd en gaat met frisse moed op zoek naar mensen die wel interessant zijn voor jouw loopbaan.

De organisator heeft jou een kans geboden te netwerken. Dat is een bedankje waard. Zoek de host even op voor je weggaat en bedank hem/haar voor de gezellige borrel. Dan nodigt hij/ zij je vast een volgende keer weer uit! Wil jij je netwerkskills vergroten? Volg dan onze training Zakelijk Netwerken. Deze training kan ook in company op maat worden verzorgd. Voor meer info, mail info@donadaria.nl o.v.v. training Zakelijk Netwerken.

HAVENVROUWEN 2014 31


Introduction to Geodis Wilson:

Geodis Wilson is one of the world’s largest freight management company with 9,000 people and a global network, serving our customers with integrated supply chain solutions that deliver cargo by sea and air. The backbone of our company is a self-reliant network of offices, air and ocean hubs in over 60 countries, and an extended network of selected agents that operate to our high standards. We focus on building long-term partnerships with customers by developing services that work and by maintaining our 'can-do’ mentality.

Geodis Wilson recognizes the important of creating equal opportunities. Only in May 2013, a program socalled Women’s Network was established in France. In line with the Geodis Group’s ambition to ensure equal treatment at work, and to become a more attractive employer for women in general, the network was set up to attract women within the organization to better advance their career development and to encourage the recruitment of more women to management positions.

Diversity is important within Geodis. Germany, Italy, UK, France, Australia, Hong Kong, Canada, Mexico and the Netherlands are certified by Bureau Veritas for the Gender Equality European Standard. Madam Lombard (CEO) has launched a Women Network within Geodis, the “Geodis Women Network), in may 2013. She is strong committed to this project. Germany, Italy, UK, France,

We are always looking for passionate and committed people to further develop our business. If you want to join our team, please send your resume to hr@nl.geodiswilson.com or check our website: www.geodiswilson.com

32 HAVENVROUWEN 2014


CARRIÈRE SKILLS

INTRODUCEER JOUW PERSONAL BRAND ME Want wie niet wordt gezien, wordt niet gekozen Ben je ervan bewust hoe mensen jou zien? Weten mensen waarvoor ze je kunnen benaderen? Kun je jezelf onderscheiden van de massa, online en offline? Of je nu met ja of nee antwoordt, continue werken aan je Personal Brand kan je in het dagelijks leven net dat streepje voor geven. Gewoon zeggen: ‘ik ben wie ik ben, mensen zien dat wel’, brengt je helaas geen stap verder. Door Personal branding te gebruiken presenteer je jezelf als merk aan anderen, je onderscheidt je van de massa. Door jezelf op een consequente wijze te profileren weten werkgevers, collega’s en

zelfs voor jou onbekende mensen, waar je voor staat. Je speelt geen rol, je bent authentiek, je weet waar je kracht ligt, waar je drive vandaan komt en dit laat je zien. Hier word je dan op ingezet en jij kunt er op inspelen, op het moment dat kansen zich voordoen. Denk eens na. In je omgeving ken je vast wel iemand die dit goed onder de knie heeft… iemand die altijd gevonden wordt voor de leukste en beste klussen. Klinkt goed, maar hoe doe je dat? Dat leer je in de Ladies Lunch Personal Branding van Dona Daria. Een lunchsessie waarbij je met handige tips en leuke oefeningen een introductie krijgt op het onderwerp

©

Personal Branding. Gewoon op het werk, relaxed maar wel serieus. Vervolgens ga je zelf aan de slag, het is ongoing business. De Ladies Lunch Personal Branding van Dona Daria is een inleiding op het onderwerp Personal Branding. De workshop is speciaal gericht op vrouwen in het bedrijfsleven. Samen met je collega’s ook eens werken aan Personal Branding tijdens de lunch? Neem dan contact op met Dona Daria via info@donadaria.nl

‘Everything you do or say is Public Relations’

Iedereen is er zelf verantwoordelijk voor om employabel te zijn. De arbeidsrelaties tussen werknemer en werkgever zijn vandaag de dag anders dan pakweg 50 jaar geleden. De werkgever biedt geen werkzekerheid meer en de werknemer moet zekerheid zelf creëren. Een goede personal branding is nodig om je te onderscheiden. Om je op weg te helpen organiseert Projectbureau 014 Masterclasses Personal branding op de arbeidsmarkt. Tijdens zo’n Masterclass werk je aan je zelfkennis, aan je ‘toekomstige ik’ en kijk

je welke van de duizenden middelen jij gaat gebruiken om jouw personal brand uit te dragen, zowel online als offline. Gebruik je LinkedIn? Hoe is je pitch? Blog je? Wat is je kledingstijl? Past dit bij je boodschap? En bij je doelgroep? Je leert om een boodschap uit te dragen die H.A.P. is: Herkenbaar, Authentiek en Professioneel. De match tussen jouw rugzak en jouw aanbod maakt jouw personal brand! Meer weten over de educatieve programma’s van Projectbureau 014 op het gebied van loopbaan, personeel en burgerschap? Check www.project014.com.

Foto: Paulo Ramos

MICHEL JANSEN OVER PERSONAL BRANDING: “Jij bent jouw business. Dus investeer in je doelen, netwerk en talenten!”

Michel Jansen (mede-oprichter Projectbureua 014) in actie HAVENVROUWEN 2014 33


DRESS TO IMPRESS Tekst: Carola Dogan en Rachel Moore

Check je kledingstijl, wat draag je juist wel of juist niet? Of je het nu onzin vindt of niet, mensen oordelen op wat ze zien, dus ook je collega’s, managers, en potentiele opdrachtgevers. Je looks zijn onderdeel van je personal brand. Wat wil je uitstralen? Een professionele, klassieke of gedurfde uitstraling? Of iets totaal anders? Think about it. De Rotterdamse Fashiondesigner Rachel Moore, geeft je stof tot nadenken met haar styling tips.

Whoohoo! Een sollicitatiegesprek! Maar wat moet ik aan?! Je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken. You need to dress to impress! Een standaard sollicitatieoutfit is er niet. De sleutel tot succes is je aan te passen aan de cultuur van de branche, het bedrijf en de functie waar je naar solliciteert. Is het een formele bedrijfscultuur? Denk dan aan

WIE?

een nette kokerrok met een mooie blouse en goede pumps. Als je geen hakken draagt is een ballerina een goed alternatief. Door te spelen met kleur en prints haal je de saaiheid van de standaard mantelpakjes eraf en creëer je eigenheid. Maar zorg wel dat je accessoires niet te groot of te uitbundig zijn. Steek je haar leuk op en je bent er helemaal klaar voor! Bij een informele sfeer is een meer casual look gepaster. Ga voor een simpele mooie spijkerbroek met een nette blouse en een colbertje. Leuk het op met goede schoenen en accessoires. Zorg dat je haar uit je gezicht is en je kletst je zo naar die baan. When you look good, you feel great!

Tiptop voor elke dag Kleding moet lekker zitten en je moet je er de hele dag makkelijk in kunnen bewegen. Comfort valt of staat met de stof die je kiest. Jurken en rokken zijn ideaal om de dag mee door te komen: Lekker luchtig, het kleeft niet aan je huid. Toch liever een broek, kies dan in plaats van een ruwe spijkerbroek een jeans van een zachtere stof of een pantalon. Combineer het met een leuke blouse of nette trui. Naaldhakken kunnen een echte killer zijn als je er de hele dag op moet lopen. Wil je toch een sexy hak aan? Sleehakken of pumps met een bredere hak kun je meestal wel een hele dag aan zonder al te veel last. Een beetje mascara, je haar in de plooi en je komt tiptop voor de dag.

Rachel Moore (30) fashion designer, stylist, personal shopper en trotse eigenaar van het label ‘Rachel Moore’ Motto: “Work hard in silence, let the succes make the noise” Sporen: Fashionweek Republica Dominicana, diverse fashionshows, styling voor publicaties in nationale en internationale bladen en een ING-commercial, personal styling voor Calvin Klein model David Abdogji.

34 HAVENVROUWEN 2014


FASHION

Netwerkborrels: Your time to shine! Je bent op een netwerkborrel om te netwerken. It’s your time to shine! Zorg dat je een beetje opvalt door te spelen met kleuren en prints. Ook qua haar, make-up en accessoires mag het hier wat speelser en extraverter. Je uiterlijk is je visitekaartje. Het nodigt mensen uit om kennis met je te maken en zo te weten te komen wat je precies doet. Wie wordt er nou niet blij van als iemand een gesprek aanknoopt met een complimentje over je styling? Meer stylingadvies van Rachel of zie jij jezelf wel in een van haar ontwerpen? Check www.rachelmoore.nl .

Netwerkborrels lastig? Check dan de tips van Dona Daria op pagina 30. HAVENVROUWEN 2014 35


SEA FASHION

De wereld komt samen in Rotterdam. En dat geldt ook voor ‘SEA 2 in 1-collectie’ van de Rotterdamse modeontwerper Dennis van Dorem(30). Met textielverf uit exotische landen heeft Dennis nieuwe patronen op verschillende stoffen ontworpen. Inspiratie haalde hij uit zijn recente wereldreis. Rotterdamse wereldvrouwen: laat je inspireren. Zaterdag 12 juli presenteerde Dennis van Dorem tijdens een recordpoging zijn ‘SEA 2 in 1-collectie’. Het doel was om vijf modeshows op één dag te organiseren. Zijn modellen liepen in de Oude haven, De Olijventuin, in Nieuw Rotterdams Café (NRC) en Istanbul Restaurant, en daarvoor heel even in Scheveningen. Helaas is de recordpoging niet gelukt. In de zomer van 2015 gaat hij het weer proberen.

Dennis van Dorem is afgestudeerd aan de Haagse Modevakschool. Sindsdien heeft hij 24 modeshows georganiseerd en schitterde hij in de Turkse versie van ‘Holland’s got talent’. Maar zijn leven is niet alleen haute-couture. Hij wil zijn kennis delen en design draagbaar maken. Dit doet hij vanuit het Wijkatelier Op Zuid (www.wijkatelieropzuid.nl) in de Afrikaanderbuurt. Meer designs van Dennis van Dorem zien? Check dan www.dennisvandorem.com

Nultien Kleding Voor de echte Rotterdammers, Voor de echte Havenvrouwen

Guy de Hoog: “De haven is belangrijk voor Rotterdam, het is dan ook mooi om te zien dat het steeds meer in beeld komt, dat er zoveel innovaties zijn en dat zoveel mensen carrière maken in onze haven”. 36 HAVENVROUWEN 2014

by Dennis van Dorem

www.nultien.nu


FASHION

Make-up tips

voor offshore

&onshore

ladies

Je bent slim, getalenteerd en op weg naar een geweldige carrière. Zorg dan voor een puntgave look, fris en fruitig. Overdreven make-up laat je dan achterwege. Dit leidt af, van de skills die je juist wilt profileren. Hoe fix ik dat? Beauty consulente Nathalie Ramos, is duidelijk: “Houd je aan de volgende simpele tips en succes is verzekerd”!

1. Zorg voor een optimale verzorging van de huid Zorg dat je huid iedere dag goed gereinigd is. Dagelijks goed reinigen met een facewash en daarna een lotion vormen de basis van je dagelijkse ritueel. Zo worden je serums en crèmes beter opgenomen. En gebruik een crème met zonnefactor of het nu winter of zomer is, hiermee voorkom je gewoon rimpels. Dan hoef je minder snel over botox na te denken. 2. Foundation is geen overbodige luxe Gebruik een lichte concealer of foundation om kleine huidoneffenheden en donkere kringen te camoufleren. Dit geeft je een mooie uitstraling, zonder dat je gezicht op een geplamuurde pannenkoek, a la Barbie lijkt. Laat je goed informeren over welke kleur bij jouw huidskleur past. Een goede suggestie voor kringen rondom de ogen is touche éclat van Yves Saint Laurent. Weinig tijd? Gebruik een BB crème, het geeft een tintje, bescherming en een frisse uitstraling.

3. Zorg voor een gezonde blos Gebruik een blush of rouge voor op je jukbeenderen. Het kan zorgen voor een liftend of juist een verjongend effect. Gebruik wel een kleur die goed bij je huidtint past en niet te donker is. En breng niet teveel blush aan, anders ziet je make up er al heel snel onnatuurlijk uit. Te felle kleuren in ieder geval niet, dat leidt te veel af. 4. De ogen vertellen alles Een grote NoNo is in ieder geval zwarte Smokey eyes. Probeer het een keer met grijs of een mooie blauwe kleur voor een minder intense kleur. Heb je korte wimpers, gebruik dan nepwimpers. Ben je daar niet zo handig in? Geen zorgen! Wil je van nature lange en volle wimpers kies dan voor M2 Lashes het laat je wimpers sneller groeien en voller worden in korte tijd! 5. Rode lippenstift voor meer zelfvertrouwen Rode lippenstift heeft een positieve uitwerking op het zelfvertrouwen van de vrouw, is uit onderzoek gebleken. Vraag welke kleur rood het beste bij je past. Zorg dan wel dat je het goed bijhoudt, anders is het gauw slordig en onaantrekkelijk . Goede tips zijn Sisley ral longue tenu nr 029 en Christian Dior Rouge nr 999, deze laatste bevat een druppel blauw waardoor de tanden witter lijken.

The Finishing Touch Zorg dat je lekker ruikt. Maar spray met mate. Als je geen walm om je heen wilt, gebruik dan een eau de toillete in plaats van een parfum.

HAVENVROUWEN 2014 37


FASHION

Salon d’ Afrique Rotterdamse fashion met een Afrikaanse touch Rotterdam is een up-coming modestad, veel gerenommeerde merken en nieuwe ontwerpers strijken hier al neer. Daarnaast is er ook een divers aanbod aan internationale ketens. Deze weten de meeste mensen wel te vinden. In de Havenvrouwen laat we graag de parels zien, die nog niet op de reguliere winkelroute zitten. Ditmaal Salon d’ Afrique, in het hart van historisch Delfshaven. Bij de Salon d’ Afrique kun je terecht voor de mooiste stoffen, kleding, doeken, sieraden, maar ook lampenkampen. Afrikaanse ontwerpen en Afrika vormen een belangrijke inspiratie en daarmee is Anja Enkhuizen a true African fashionista.

uizen (Oprichter Sa nkh E lo ja

’A

u friq e)

Salon d’ Afrique Voorstraat 13 3024 RS Rotterdam

38 HAVENVROUWEN 2014

nd

Pak je naai- brei- of haakwerk en doe mee met Stitch ’n Bitch in Salon d’ Afrique. Laat je inspireren door anderen met wie je jouw passie deelt: ruil patronen, leer elkaar nieuwe technieken en deel ervaringen. Iedere woensdagavond vanaf 19.00 uur, onder het genot van een kopje thee, een hapje en een sapje. www.facebook.com/anja.enkhuizen

An

We need to stitch together


CARRIÈRE SKILLS

How 2…

Get that job

Dat een baan zoeken vandaag de dag alles behalve een makkelijke klus is, dat weet iedereen. Daarom hierbij vijf goedbedoelde-werk-zoek-tips van How 2 Spend It.

Doe aan creatief personal branding Ga op zoek naar jouw kwaliteiten en presenteer dat op een creatieve manier, zoals een pinterestboard, een interview met oud-collega’s, enzovoorts. Laat zien dat jij dé vrouw voor de job bent!

Zet je tijd goed in

Vul je CV gaten Mis je voor jouw droombaan bijvoorbeeld projectervaring? Bied je aan bij bedrijven in de vorm van een stage. Met een beetje geluk ziet het bedrijf dat ze jou echt moeten hebben en kun je daar alsnog betaald aan de slag.

Blijf positief

Ga lunchen (lees: netwerken)

Ken je dat verhaal van die dame die een baan vond op een vacaturebeurs? Wij ook niet. Wees kritisch en ga alleen als je echt denkt dat er kansen liggen.

Loop jouw LinkedIn contacten door en kijk wie een interessant netwerk heeft. Nodig die persoon vervolgens uit om bij te praten, tijdens een lunch bijvoorbeeld. Uiteraard laat je dan vallen dat je een gave baan zoekt.

Laat de moed niet in je pumps zakken. Je gaat die baan echt vinden! Maar even je hart uitstorten bij een andere in-between-job-er kan fijn zijn om daarna samen weer zonnig naar de toekomst te kijken. Kijk eens naar initiatieven zoals #metzonderwerk.

How 2 Spend It is een community voor en door vrouwen met als doel om jou weer te laten stralen van financiële zelfverzekerdheid! Check www.how2spendit.nl HAVENVROUWEN 2014 39


DE HAVEN BIEDT EEN WERELD VOL KANSEN! HAVENVROUW MARY DOTSCH, DIRECTEUR EIC MAINPORT, OVER CARRIÈREKANSEN IN DE HAVEN Je bent directeur van het Educatief Informatie Centrum Mainport Rotterdam (EIC). Het EIC verzorgt havenprogramma’s voor scholen, leerlingen en docenten van het basisonderwijs tot de universiteit. Dankzij de medewerking van ruim 50 bedrijven in diverse sectoren brengen jullie de haven dichtbij, onder andere door excursies naar bedrijven, een interactieve tentoonstelling en gastlessen. Dit allemaal om jongeren te interesseren voor een toekomst in de haven.

Maar waarom moet de haven op de shortlist van jongeren? “De Rotterdamse haven is een logistiek knooppunt én industriecomplex van wereldniveau. En daarmee is de Rotterdamse haven ontzettend belangrijk voor onze welvaart. Ongeveer 3% van het Bruto Binnenlands Product wordt er verdiend. De directe werkgelegenheid van de haven in onze regio bedraagt ruim 90.000 mensen. Met de aanleg van Maasvlakte 2 komen hier naar verwachting nog circa 6000 banen bij. Of je nu een bijdrage levert aan grote vraagstukken als duurzaamheid en innovatie, zorgt dat goederen zo snel mogelijk van A naar B gaan, vaart, bouwt of chemische processen in goede banen leidt, met een baan in de haven ben je verzekerd van een dynamische, internationale werkomgeving waarin efficiëntie en betrouwbaarheid centraal staan”.

Tekst: Carola Dogan/Foto’s: Petja Buitendijk Fotografie

Hoe kwam je zelf aan een havenjob? “Toen ik 25 jaar geleden vanuit Amsterdam naar Rotterdam kwam, raakte ik geboeid door dat immense haven- en industrie gebied. Het zag er heel dynamisch uit. Ik vroeg me af wat daar allemaal gebeurde. Ik ben pedagoog/psycholoog en heb veel gewerkt in beleidsfuncties op het snijvlak van onderwijs en arbeidsmarkt. Toen mijn huidige functie op mijn pad kwam heb ik eerst goed doorgevraagd. Wat wordt er van mij verwacht? Wat moet er gebeuren? Toen maakte ik mijn eigen

40 HAVENVROUWEN 2014


INSPIRATIEMODEL

Vrijwilligers gezocht!

mind op: kan ik dit? Heb ik genoeg kennis en vaardigheden in huis? Pas toen ik zelf vond dat ik geschikt was, heb ik aan anderen gevraagd of zij het mij zien doen. Dat is meteen mijn tip voor iedereen die zich oriënteert op de arbeidsmarkt. Ga uit van je eigen kracht, stel de vraag eerst aan jezelf voor je om de mening van anderen vraagt. Anderen kunnen een klankbord zijn, maar je moet zelf je koers uitzetten”.

Hoe ontdek ik of ook ik geschikt ben voor een havencarrière? “Of je nu goed kunt tekenen, rekenen of verkopen, voor elk talent met een passende opleiding is wel een job in de haven te vinden. Zowel voor jongeren, als voor professionals die een carrièreswitch willen maken zijn er opties. Belangrijk is dat je weet waar je hart en je talent liggen. Dan kun je het containerbegrip ‘de haven’ met die bril uit gaan pakken. De haven moet je gaan beleven. Want wat je niet weet, kun je niet worden. Dus kom langs bij het EIC. We laten je graag kennismaken met de haven en de vele mogelijkheden om er te werken. Bezoek ook de informatiemarkten van opleiders, loop stage bij havenbedrijven, struin de websites van havenbedrijven en intermediairs eens af en bezoek de Wereldhavendagen. Zoek een netwerk, online en offline en deel je vragen. Kennis en vaardigheden kun je opdoen. Denk in kansen, niet in onmogelijkheden!”

Het EIC Mainport zoekt enthousiaste havengidsen, taalgidsen, gastdocenten en labvrijwilligers. Meer info? www.eic-mainport.nl.

EIC MAINPORT ROTTERDAM is gevestigd in Rozenburg, midden in de haven van Rotterdam. Ons doel is om leerlingen, studenten en docenten kennis te laten maken en te interesseren voor de haven van Rotterdam en de vele mogelijkheden om in de haven te werken. Kortom: Het educatief ‘meetingpoint’ voor de haven met: - Boeiende bedrijfsexcursies; - Havenexpositie; - Lespakketten en gastlessen; - Beroepenoriëntatie; - Vergaderlocatie Voor meer informatie: E: info@eic-mainport.nl W: www.eic-mainport.nl T: 0181-296029

HAVENVROUWEN 2014 41


CARRIĂˆRE SKILLS

Gezocht:

Taalgidsen Port Rangers Kennismaken met de Rotterdamse haven? Daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen! Het project Port Rangers laat leerlingen uit groep 6 of 7 van Rotterdamse basisscholen kennismaken met de Rotterdamse haven. Want onbekend maakt onbemind! Tijdens een zogenoemde TaalTrip bezoeken de leerlingen met hun klas het havengebied, waar ze moeilijke woorden in de context kunnen zien (bijvoorbeeld: container, chemie, grondstof). TaalTrip zorgt voor een grotere woordenschat en een brede kennis van de wereld: twee belangrijke voorspellers van begrijpend lezen. Lijkt het je leuk om op pad te gaan met een groepje leerlingen 42 HAVENVROUWEN 2014

om hen kennis te laten maken met de haven en hen tegelijkertijd te helpen hun woordenschat te vergroten? Word dan nu Taalgids in de Rotterdamse haven! Tijdsinvestering: aan voorbereiding ben je als taalgids een uurtje kwijt, de trip zelf duurt 2,5 uur. Locatie: Rozenburg, in het Educatief Informatie Centrum. Profiel taalgids: affiniteit met de doelgroep en de motivatie om verschillende (abstracte) woorden en begrippen op een duidelijke manier aan een groepje leerlingen over te brengen.


CARRIÈRE SKILLS

HART VOOR DE HAVEN? WORD DAN LID VAN JONG HAVENVERENIGING!

Ben je jonger dan 35 jaar, heb je hart voor de haven en wil je jouw enthousiasme delen met andere jongeren uit de haven? Word dan lid van de Jong Havenvereniging: Hét zakelijk netwerk voor haven-, maritieme en logistieke young professionals in de Rotterdamse haven.

Enthousiast geworden? Neem dan contact op met: Leonie van Walstijn Projectmedewerker JINC Rotterdam (ma, di en do) lvanwalstijn@jinc.nl T: 010 760 07 17 M: 0626828951

Met zo’n 500 leden en even zoveel verschillende werk­ gevers biedt de Jong Havenvereniging toegang tot het jonge Rotterdamse havennetwerk. Met verschillende events, van netwerkborrel en masterclass tot de RTM port party, creëert de Jong Havenvereniging veel verschillende ontmoetings­ momenten voor leden. Als lid kun je ook alle activiteiten van de Rotterdamse Havenvereniging bijwonen. En dat voor maar € 25,- per jaar! Wil je meer informatie of lid worden? Check www.jonghavenvereniging.nl.

Voorzitter Cherry Almeida: “De eerste zomerborrel was een daverend succes, en op 5 september gaan we feesten tijdens de RTM port party. Het feest van en voor de haven. ”

HAVENVROUWEN 2014 43


HAVENGIRLS EN BOYS

44 HAVENVROUWEN 2014


COLUMN

Veel meiden zien een havenjob niet bepaald als een glamorous beroep. Koud, nat, vies, zwaar werk met een ketelpak en zware schoenen aan. Nou dat was in mijn vaders werkzame leven zo, maar heden ten dage misstaan hakken op de kaai echt niet meer. Deed mijn pa kranten onder zijn jas om bestand te zijn tegen de vrieskou in een havenbekken, een lekkere donsjas volstaat tegenwoordig. En uren op de kade staan, kan natuurlijk nog steeds met je geliefde, maar de arbo staat dat soort praktijken in werkverband echt niet toe. Stinkend kwam mijn pa thuis na een dag werken in de huidenhandel. Van mijn moeder moesten de kleren uit op de veranda buiten. Die lucht kreeg je er nooit meer uit. Nee, meiden dat is allemaal over en passé. Al heb je voor sommige klussen nog wel veiligheidsschoenen nodig. Die komen binnenkort (tip van mij) ook in de kleuren neon geel en paarsblauw met een oranje zool. Vera van de sportschool werkt voor een Chinese firma in de fruithandel. Vanaf kantoor bij het Marconiplein regelt zij met haar collega de logistieke zaken. Hoe komt lading x in haven y en staat daar een vrachtauto klaar om het fruit naar plaats z te brengen. Dagelijks puzzelen ze erop los die twee dames. Vaak gaat dat allemaal op rolletjes. Soms hapert iets door een storm op zee of motorstoring en dan is het alle hens aan dek. Rap nadenken om de boel toch nog op tijd op de plaats van bestemming te krijgen. “Eigenlijk,” aldus Vera “zijn die spannende momenten de krenten in onze pap. Hoeft niet iedere dag maar iedere week is geinig. Dan kom je, een beetje later dan anders, moe en hartstikke voldaan thuis. Aan het eind van het Chinese jaar vieren we samen met de Chinese collega’s het nieuwjaarsfeest met muziek, rode ballonnen, gele geldzakjes en draken. De baas is ook van de partij en samen zingen we bij de karaoke smartlappen. Een bijzondere gebeurtenis voor ons.” Ursula komt oorspronkelijk uit Polen. Zij trouwde met een stoere bink uit Schiedam. Samen runnen ze een klein transportbedrijf. De stoere bink vanuit een kantoor op de Botlek. Ursula die slecht aard achter een bureau, rijdt op een van hun vrachtwagens. Vandaag rijdt ze fluitend naar Antwerpen en morgen naar Keulen. Het liefst is ze ’s avonds weer thuis om de kinderen voor te lezen. “Is dat nou niet saai, Ursula?” vraag ik haar tijdens een van onze zwembaantjes. “Ben je gek”, proest ze met haar rollende accent. “Weet je wat saai is, de hele dag

naar zo’n schermpje staren. Ik zie veel van de wereld. Laatst moest ik naar Hamburg. Ik rij een benzinestation op, staat daar een hond aan een paal. Och hij staat even buiten, denk ik. Na een uur stond hij er nog. Hij keek steeds treuriger. Ik effe chatten met mijn maten. Jongens wat doen we eraan? Binnen een half uur stond er een dierenambulance en laadden ze de hond in. Zo geregeld. Daar heb je die maten voor. We babbelen wat af onderweg. ’s Nachts heb je zo’n radioprogramma waar je vragen kunt stellen die andere luisteraars dan weer oplossen: Casa Luna. Altijd bellen een paar vrachtwagenchauffeurs met een oplossing voor het een of ander. Het is een wereldje, hoor die truckers. Sluiten ze je in hun hart, dan hoor je er voor eeuwig bij. In Polen kijkt niemand op van een vrouw achter het stuur van zo’n loeigrote truck, hier moeten ze daar nog aan wennen.” Zo zijn er nog vele interessante verhalen van mensen die in of bij de haven werken. Mensen met hart voor die dynamische wereld die de haven is. Praten ze er met elkaar over dan is een half woord genoeg. Zo herinner ik me dat ook van mijn vader. Andere tijden die niet terug hoeven te komen, maar die een nieuw vervolg krijgen met gelukkig veel betere omstandigheden. Bijzonder is dat mijn ouders ieder jaar naar de wereldhavendagen gingen. Dan stapten ze met ons in een bus en bezochten bedrijven. Mijn vader liep dan apetrots rond, want tenslotte hoorde hij daar bij, bij die boeiende economie waar voor ieder een boterham met kaas te verdienen valt. Eet vooral mee uit die ruif. Die is nog niet op hoor, meiden en jongens. Door de vergrijzing komen er juist banen vrij! Hup in de waterbus en je bent er in een wip. Gerda Nijssen Directeur Dona Daria, Kenniscentrum Emancipatie

Dona Daria is het Rotterdamse kenniscentrum voor emancipatie. Emancipatie is het realiseren van dezelfde kansen, evenveel keuzevrijheid en gelijke mogelijkheden voor mannen en vrouwen. Wat wij doen? Wij vinden economische onafhankelijkheid van vrouwen belangrijk, wij delen kennis hierover en organiseren verschillende agenderende activiteiten. Hetzelfde geldt voor bewust vaderschap & opvoeding. En zo doen we nog veel meer. www.donadaria.nl

HAVENVROUWEN 2014 45


CARRIÈRE SKILLS

Tijd voor een carrièreswitch?

De haven biedt kansen. Maar werken in de haven vereist soms wel specifieke kennis. Het is nooit te laat om die kennis op te doen. Een van de instituten die korte opleidingen aanbiedt in administratieve-, secretariële- en managementondersteuning is Secretarion Opleidingen. Eigenaar Diana van Nugteren vertelt over haar nieuwste aanbod: De opleiding Customer Service / Logistiek Administratief Medewerker.

46 HAVENVROUWEN 2014

“Er zijn veel vacatures bij Rotterdamse havenbedrijven voor functies als cargadoor, expediteur, importen exportmedeweker, declarant, financieel- en administratief medewerker, medewerker customer service, scheepsafrekenaar, medewerker douanezaken en inside sales medewerker. Tegelijkertijd zijn er veel werkzoekenden die niet beschikken over de benodigde kennis en vaardigheden om zelfstandig de dossiers te behandelen voor afhandeling van zendingen op het gebied van zee-, luchtvracht en wegtransport. Een meerjarige opleiding is niet voor iedereen een optie, bijvoorbeeld omdat dat financieel niet haalbaar is of de combinatie van school en zorg voor een gezin een barrière is. Voor die mensen bieden wij sinds kort de 38 weken-durende deeltijdopleiding Customer Service / Logistiek Administratief Medewerker. De opleiding is vergelijkbaar met MBO 3-niveau en bestaat uit tien modulen: De transportketen, douane, logistiek, transport recht en verzekering, vervoermodaliteiten, containers, sales en tariefvorming, basis economie en EU-zaken, gevaarlijke stoffen, incoterms en betalingsverkeer en Engels voor logistiek. Een lesavond van 2,5 uur per week krijg je klassikaal onderwijs van vakdocenten met praktijkervaring in de haven. De studiebelasting is circa 2 uur per week. Alle modulen worden afgesloten met een examen. Als voor elke module een voldoende is gehaald, dan heb je na 38 weken een certificaat in de pocket.” Interesse? www.secretarionopleidingen.nl.


CARRIÈRE SKILLS

ONDERHANDELEN

ALS EEN

BAAS

“Onderhandelen is niet brutaal, maar zakelijk”. Dit zijn de woorden van Hare Majesteit Koningin Máxima. En daar heeft ze een goed punt. Wacht niet af tot je werkgever jou een salarisverhoging geeft, maar ga zelf onderhandelen. Een goede voorbereiding is een must.

Enkele tips: Ken je waarde: weet hoe de salarisschalen lopen en wat jouw collega’s ongeveer verdienen. Bepaal je grenzen vooraf. Zo weet je tijdens de onderhandelingen welke mogelijkheden je hebt. Bedenk alternatieven die je wilt inzetten als meer salaris er nu echt niet in zit. Maak een overzicht van wat je allemaal hebt bereikt en waarmee jij jezelf onmisbaar hebt gemaakt. Goed luisteren, samenvatten en doorvragen. Zo krijg je de argumenten van je gesprekspartner boven tafel. Spreek uit wat je wilt. Wat wil je verdienen? Hoeveel precies? Bevestig de gemaakte afspraken per mail en vraag om een schriftelijke bevestiging van HR. Don’ts Onverwachts je onderhandelingsgesprek voeren? Niet doen. Zeg liever dat je eerst wat voorbereidingstijd wilt. Aardig willen zijn. Je hoeft niet in Cruella de Ville te transformeren. Beleefd is oké, maar stel je zakelijk en assertief op. Te snel schikken. Ga niet te snel over naar je alternatieven. Onderhandelen stopt niet bij de eerste afwijzing. En anders… Zit salarisverhoging er niet in? Spreek concreet af wanneer dit dan wel besproken kan worden en kom zelf met alternatieven. Bijvoorbeeld: een opleiding (verhoogt je marktwaarde!), een laptop van de zaak of extra vrije dagen.

HAVENVROUWEN 2014 47


OP ONTDEKKINGSTOCHT DOOR VERRASSENDE HAVEN ROTTERDAM “De Rotterdamse haven is zó veel meer. Ze biedt kleur, schoonheid en ontroering. Ze verrast en ze inspireert. Rotterdam is letterlijk en figuurlijk een kleurrijke haven. De Wereldhavendagen 2014 laten de veelkleurigheid van de Rotterdamse haven zien. We nemen je mee op ontdekkingstocht naar de meest bijzondere plekken en zorgen voor verrassende ontmoetingen en onverwachte momenten op en langs de waterkant. De Rotterdamse haven in al haar pracht en praal… zoals je haar nog nooit gezien hebt.” Over de Wereldhavendagen De Wereldhavendagen is het grootste maritieme evenement van Nederland. Honderdduizenden mensen grijpen jaarlijks de kans om een kijkje achter de schermen te krijgen van Europa’s grootste haven: Rotterdam. Het evenement wordt in 2014 voor de 37e keer georganiseerd en vindt plaats op 5, 6 en 7 september. Bezoekers van jong tot oud kunnen naast scheepsbezichtigingen, demonstraties op het water en presentaties van havenbedrijven, onder andere genieten van een uitgebreid cultureel programma. In 2013 trok het evenement meer dan 400.000 bezoekers.

48 HAVENVROUWEN 2014

Foto: Roy Borg

www.wereldhavendagen.nl


itsm Foto: Anne Re

niĂŤlle ndagen: v.l.n.r. Da Team Wereldhave aet Pr ine El , e Bruijnincx Huisman, Sabin

Foto: Anne Reitsma

Foto: Inge Wi ed

ijk

a

EVENTS

HAVENVROUWEN 2014 49


HĂŠt netwerk voor zzp-ers www.havencommunicatie.nl

! tiek erkereze gen.nl W is w r d in EUing Lof gMedaetieoonvoepleid I N d ie rm ri

lei rat info reta Op nist eer .sec i m m or ww Ad k vo p w Kij ing o d lei op

OPLEIDINGEN

Gesp reide b moge etaling lijk.

Met of zonder zon, er is altijd tijd voor Secretarion! Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Is een kortlopende opleiding tot Secretaresse, Administratief medewerk(st)er of Telefoniste/receptioniste een idee? Barendrecht en Brielle 3 november 2014 LSSO 3 november 2014 LSSO 3 november 2014 LSSO 3 november 2014 LSSO 3 november 2014 LSSO 3 november 2014 LSSO 4 november 2014 LSSO

dagopleiding dagopleiding avondopleiding avondopleiding avondopleiding avondopleiding avondopleiding

Telefoniste/ Receptioniste Administratief medewerk(st)er Administratief medewerk(st)er Financieel Administratief medewerk(st)er Toetsenbordvaardigheid Tekstverwerken Medisch Secretaresse 1

Het is ook mogelijk om je in te schrijven voor een dag- of avondmodule: l, Spreadsheet, Tekstverwerken, Rekenvaardigheid, Notuleren, Bel sne kele g en o n n ij Zakelijk Engels, Zakelijk Nederlands, Zakelijk Duits. z er en vrij! plaats

Schrijf je nu in voor bovengenoemde opleidingen. Bel vrijblijvend voor meer informatie of een afspraak. Secretarion Opleidingen B.V., Geuzenstaete Business Center, Krammer 8, 3232 HE Brielle Augustapolder 66, 2992 SR Barendrecht, tel.: 085 021 17 73, www.secretarionopleidingen.nl 50 HAVENVROUWEN 2014


If your ship doesn’t come in, swim out to meet it. Doe je pumps, sneakers, ballerina’s of veiligheidsschoenen aan. In de haven telt vooral je eigen stijl.

Niet vloeken als een viswijf. Dat is niet sexy.

Kun je iedere klus aan? Ja, natuurlijk zeg je: altijd! Je hebt genoeg tijd om uit te zoeken hoe.

Wees niet bang. En vooral niet bang om hulp te vragen.

Praat & deel je successen. Ooit een man tegen gekomen die niet ronduit vertelde over zijn achievements?!

Sorry, ik.. Sorry, maar … Sorry, helaas… Doe dit vooral niet.

Zoek een mentor, binnen of buiten het werkveld .

Leer feedback ontvangen. Skip het pruillipje.

Schroom niet om zelfverzekerd over te komen.

Ken je waarde, onderhandel altijd, kom voor jezelf op.Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.