Boso ABI brosúra

Page 1

A Perifériás artériás betegség (PAD) a szívinfarktus és a szélütés döntő kockázati tényezője! Minden ötödik, 65 év feletti embert érint egy kezelést igénylő érbetegség, amely az esetek 80%-ában nem észlelhető.* A z új standard a háziorvosi praxisokban is! Opcionálisan PWV-méréssel! Premium minőség orvosok és kórházak számára A Magyar Hypertonia társaság ajánlásával Premium Health Concepts Kft.a boso kizárólagos magyarországi képviselete Most érrendszer-orientált A mérés 1 percet vesz igénybe első vizsgálat a boso Az asszisztens is elvégezheti ABI-SYStEM 100-al Felfedezi a tünetmentes betegeket néMEtOrSzágBAn gYárt VA KlInIKAIl Ag tESztElt *diehm C., Schuster A., Allenberg H. et al. High prevalence of peripheral arterial disease and comorbidity in 6,880 primary care patients: cross sectional study. Atherosclerosis. 2004; 172:95–105

MEgHAtárOzó:

A boka-kar-index.

A boka-kar index (angolul ABI – Ankle Brachial Index) a legnagyobb megbízhatósággal rendelkezik a szívinfarktus, szélütés és halál előrejelzésében.

Egy ABI érték < 0,9 összehasonlítva az angiogrammal, ami arany-standardnak számít, 95%-os érzékenységgel utal a PAd betegségre és fordítva is igaz, közel 100%-os érzékenységgel kizárja a betegséget az egészséges személyeknél.*

A getABI-tanulmány** azt mutatja, hogy a 65 év feletti személyek 20%-nál a PAd előfordulása kimutatható.

A boka-kar indexet az orvosi gyakorlatban az ultrahangos doppler módszerrel szokás meghatározni, ami nagyon időigényes, és csak nagy vizsgálati tapasztalattal kapunk megbízható eredményt. A boso ABI-system a döntő fontosságú értékeket sokkal egyszerűbben, gyorsabban és precízebben megállapítja, így a vizsgálat rutin ellenőrzésként bármely páciensnél végrehajtható.

*Prof. dr. med. Curt diehm – főorvos (Max grundig Klinik Bühlerhöhe) **www.getabi.de

EzS T T B EN is e lérhető! www.premiums h o p h. u
FEHér éS EzüSt SzínBEn!

KIEMElKEdő:

A boso

ABI-system.

A szabadalmaztatott boso ABI-system az ultrahangos doppler módszerrel összehasonlítva határozott előnyöket kínál az orvosok és páciensek számára is.

Korai felismerés és rutin ellenőrzés

Az elvégzett vizsgálatot először a konkrét esetben gyanú követi, a kidolgozott vizsgálati módszer alapján. A betegség hosszú ideig nem okoz panaszokat, ezért a PAd -t sokszor túl későn diagnosztizálják. Az innovatív és gyors ABI-meghatározás a boso ABI-systemmel a vizsgálat széles körű használatát teszi lehetővé. Egy egyszerű rutin ellenőrzés, amit a páciensek is elfogadnak, csak néhány percig tart és nagyobb biztonságot nyújt.

Boso ABY-system 100

Precizitás és időspórolás

A boka-kar index (angolul ABI | Ankle Brachial Index) vizsgálata a boso ABI-system műszerrel precízebb és kevesebb időt igényel. Az előző módszerekkel ellentétben a vérnyomás mérése oszcillometrikusan történik, és egy időben mind a négy végtagon. Ez időt spórol, és elkerüli a vérnyomás ingadozásából, rosszul mért távolságokból és máshonnan származó hibákat és növeli a reprodukálhatóságot.

gazdaságosság

A vizsgálat nem pazarolja az orvosok drága idejét. A boso ABI-system használata egyszerű, nem kell hozzá speciális tapasztalat, az asszisztens is el tudja végezni. Mindenféle előkészület nélkül pár perc alatt kiszámolja a boka-kar index értékét, és a mérés ideje is csak egy percig tart. Ezzel rengeteg értékes időt spórolunk meg, ami a praxisban különösen gazdaságos.

Szoftver és egészségügyi állapot

A boso ABI-system szoftvere a páciensek egészségi állapotának megbízható áttekintését nyújtja. Az összes értéket egy páciens-adatbankban adminisztrálhatja, és továbbíthatja az EdV-be.

InFOrMAtíV:

A kiértékelés.

A legerősebb szoftver precízen kiszámolja az ABI-t, jobb- és baloldalon.

Ezen túlmenően automatikusan további fontos paramétereket is megkapunk, úgy, mint a kardiovaszkuláris rendszer paramétereit, például a vérnyomás értékeit a karokon és lábakon, a vérnyomás-oldalkülönbségeit (Art. Subclavia Stenose), pulzus, pulzusnyomás, oszcillációs profil és a lehetséges szívritmuszavarok jeleit, a kritikus értékeket színekkel kiemelve.

Oldalak közti különbség (szubklavia artéria szűkület)

Aritmia felismerés

Pulzusnyomás

Szisztolés vérnyomás a lábakban

ABI jobb (boka-kar-index)

baPWV jobb (impulzus hullámsebesség)

ABI bal (boka-kar-index)

cfPWV számított

Vérnyomás Pulzus Oszcilláció profil

baPWV bal (impulzus hullámsebesség)

Kiértékelés

ElőnYöK

Ateroszklerózis PAd kezdeti diagnózisa

A boso ABI-system lehetővé teszi a boka brachialis indexének (Ankle Brachial Index) mérését a PAd diagnosztizálásához. A mérés olyan egyszerű, hogy könnyen átruházható.

Előnyei:

Széles körben alkalmazható mérési módszer, rutinellenőrzésként a korai felismeréshez.

Precíz mérési módszer, klinikailag validált, mind a 4 végtagon egyszerre.

Mérés mindössze 1 perc alatt.

átruházható alkalmazottakra, mivel a mérés egyszerű.

Fontos kiegészítő értékeket biztosít a kardiovaszkuláris diagnózishoz, aritmiákhoz, vérnyomáshoz, az oldalkülönbséghez és segítséget az egyéni terápiák levezetésében.

Előnyök

KIEgéSzítéSKént:

A pulzushullám sebesség mérése.

A pulzushullám sebesség (angolul PWV | Pulse Wave Velocity) a PAd diagnózisát kiegészíti és az artériás érfalmerevség mércéje.

A boso ABI-system opcionálisan kapható PWV-pulzushullám-sebesség mérési funkcióval is, melynél a pulzushullám-sebességet mindkét oldalon méri és kiszámolja.

A növekvő életkor, valamint további hatások, különösen a klasszikus kardiovaszkuláris rizikófaktorok növelik az érfalmerevséget, ez pedig a hemodinamika jellegzetes változásaihoz vezet. Az artériás hipertónia fejlődése a közép-, és időskorban szorosan összekapcsolódik a megnövekedett érfalmerevséggel.

Az artériás érfalmerevség tanulmányozása értékes tippeket ad, hogy van-e artériás érfunkció változás. A pulzushullám-sebességnek magas prediktív értéke van a szív- és érrendszeri betegségek előfordulására. Ennek a mért értéknek a prediktív értéke felülmúlja itt a klasszikus kockázati változókat, mint például a vérnyomás és kor. Az artériás hipertóniás betegek kezelésében az érfalmerevség vizsgálata a kardiovaszkuláris rizikók számszerűsítését bővíti és kiemeli a hypertensiv vaszkuláris célszervkárosodás lehetőségét.

A vizsgálat az artériás hipertóniás betegek kezelésénél a megfelelő ajánlásokat figyelembe veszi (Europäischen gesellschaften für Hypertonie (ESH) und Kardiologie (ESC)).

A nyilvánvaló célszervkárosodás előfordulásának határértéke 10 m/s pulzushullám-sebesség (cf). Az aktuális iránymutatások alapján a terápiás cél ezeknél a pácienseknél az alacsony-normál szisztolés vérnyomásérték. Javasolják továbbá az alapos kardiovaszkuláris kiértékelést, valamint minden kardiovaszkuláris rizikófaktor következetes kezelését.

Forrás: degAg | gesellschaft für Arterielle gefäßsteifigkeit deutschland- österreich-Schweiz e.V. ba-PWV (= brachial-ankle (ba-)PWV)

cf-PWV-calc (= kiszámított carotis-femoralis (cf-)PWV)

PWV

A gYAKOrl

Extrasystole
AtBAn: Példák. Magas vérnyomás
ABi bal < 0,9 // PAd és magas vérnyomás
Pitvarfibrilláció
Példák

A gYAKOrl AtBAn:

Példák.

Oldalak közti különbség 22 Mgmm // Subsclaviastenose CFPWV > 10 // Magas érfalmerevség
Példák
CFPWV= 6,7 // Alacsony érfalmerevség PAD és magas érfalmerevség

MéréS:

Miért nem ajánljuk a 3 mandzsettával történő boka-kar-index mérést?

Három mandzsettával nem lehet boka-kar-indexet mérni.

1.) nem mérhető a vérnyomás különbsége a felkar jobb és bal oldala között. így nem felismerhető a subclavia stenosis, legfeljebb egy további méréssel a másik felkarról – bár ez már nem szinkronmérés, és a vérnyomás ingadozása miatt magas a hibaforrás.

2.) A fellelhető irodalom alapján a felkarok közül a magasabb vérnyomásos oldalról kell kiszámolni a boka-kar-indexet – ez egy egymandzsettás felkar-technológiával nem megoldható, csak egy további, bizonytalan méréssel.

3.) Csak a 4-mandzsettás, 4 végtagon elvégzett egyidejű szinkronmérés biztosítja a teljes biztonságot a mérés pontosságát illetően.

4.) A jelenleg piacon lévő 3-mandzsettás műszer szenzitivitása csak 57%-os, ami a szigorú orvosi elvárásoknak nem lehet elegendő. A boso ABI-system 100/100 PWV szenzitivitása 78%86%, az International Journal ill. Outpatient Clinic tanulmányok alapján.

5.) A boso ABI-system 100 műszert a Magyarországon elvégzett tanulmányok alapján a Magyar Hypertonia társaság ajánlja.

Források:

1) A boka-kar index oszcillometriás elven működő meghatározásának helye a klinikai gyakorlatban - the potential role of oscillometric devices for anklebrachial index measure-ments in clinical practice; Járai zoltán | Kolossváry Endre | Szabó Ildikó | Kiss István † | Farsang Csaba | Farkas Katalin *Corresponding author; Kardiológia Profil, Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház, Budapest, https://akademiai.com/doi/10.1556/650.2018.30957

2) AHA Scientific Statement - Measurement and Interpretation of the Ankle-Brachial Index. A Scientific Statement From the American Heart Association; Victor Aboyans, Md, Phd, FAHA, Chair; Michael H. Criqui, Md, MPH, FAHA, Co-Chair;Pierre Abraham, Md, Phd; Matthew A. Allison, Md, MPH, FAHA; Mark A. Creager, Md, FAHA; Curt diehm, Md, Phd; F. gerry r. Fowkes, MBChB, Phd, FAHA; William r. Hiatt, Md, FAHA; Bjo¨rn Jo¨nsson, Md, Phd; Philippe lacroix, Md; Benoıˆt Marin, Md;Mary M. Mcdermott, Md, FAHA; lars norgren, Md, Phd; reena l. Pande,Md, MSc; Pierre-Marie Preux, Md, Phd; H.E. (Jelle) Stoffers, Md, Phd; diane treat-Jacobson, Phd, rn, FAHA; on behalf of the American Heart Association Council on Peripheral Vascular disease, Council on Epidemiology and Prevention, Council on Clinical Cardiology, Council on Cardiovascular nursing, Council on Cardiovascular radiology andIntervention, and Council on Cardiovascular Surgery and Anesthesia

3) M E t A – A n A l Y S I S - the accuracy of an oscillometric ankle-brachial index in the diagnosis of lower limb peripheral arterial disease: A systematic review and meta-analysis; ángel Herráiz-Adillo1 | Iván Cavero-redondo2 | Celia álvarez-Bueno2 | Vicente Martínez-Vizcaíno2,3 | diana P. Pozuelo-Carrascosa2 | Blanca notario-Pacheco2

Mérés
139 SYS jobb kar 130 SYS jobb láb 136 SYS bal láb 0,83 rossz jobb ABI 0,87 rossz bal ABI 157 SYS bal kar
139 SYS jobb kar ? 130 SYS jobb láb 136 SYS bal láb 0,94 rossz jobb ABI 0,98 rossz bal ABI
Különbség a két felkar között = 18 Hgmm
Különbség a két felkar között

VAlIdált: A klinikai

tanulmány.

A boso ABI-system a dopplerrel kiszámolt ABI-értékekkel összehasonlítva sikeresen klinikailag validált.

A tanulmányt 2009. június 26-án a Swiss Medical Weekly publikálta.

ténYEK éS AdAtOK .

Az alapkészlet tartalma: 1 műszer | 2 nylon kar-mandzsetta (22-42 cm) gumicsővel | 2 nylon lábmandzsetta (18-38 cm) gumicsővel | 1 tápegység | 1 USB kábel | 1 Cd a profilmanager Xd szoftverrel technikai adatok Oszcillometrikus mérési elv | Mérési tartomány systole: 60 - 240 Hgmm | Mérési tartomány diastole: 40 - 140 Hgmm | Mandzsettanyomás: 0 - 300 Hgmm | Méretek: 460 x 83 x 290 mm | önsúly: 3,8 kg rendszerkívánalmak a szoftver használatához: Video kártya | 20 MB szabad hely a merevlemezen | USB csatlakozás | Microsoft WIndOWS XP | WIndOWS VIStA | WIndOWS 7 | WIndOWS 10

Klinikai tanulmány Tények és adatok

EgYéB:

Egy szoftver több műszerhez! Ajánló

Boso tM-2450 - 24 órás vérnyomásmérő készülék

Kisebb, könnyebb, halkabb CE 0124 - Klinikailag validált (dIn En ISO 81060-2)

Premium Health Concepts Kft.a boso kizárólagos magyarországi képviselete

96%-a

az orvosoknak Németországban a boso vérnyomásmérőit használja a praxisában. (gfk API-tanulmánya, 01/2016.)

FOrgAlMA zz A : PrEMIUM HEAltH COnCEPtS Kft. H-9400 Sopron, Híd utca 54. office@premiumhealth.hu +36 30 / 229 2196, +36 99 / 900 262 www.premiumshop.hu, www.boso.co.hu

további termékeink: