Page 1

20. FEBRUAR BROJ:

GODINA 1. (MMXI)

CIJENA: 1,5 €


AKO SE DESI TREĆI BROJ OVOGA ĈASOPISA BIĆE TO PRAVO ĈUDO ALI ONDA BIH BIO PUN ELANA DA GA SKLE.. SASTAVIM, JER PREDSTOJI ŢENEVSKI SAJAM, A ONDA I MONACO TOP MARQES, A ONDA I LJEPŠI DANI, A ONDA I... DA NE PREĆERAM, JER IPAK PRVO TREBA DA SE DESI NEKO ABRAKADABRA. MA, MAKAR NIKO NEĆE IMATI ZA ĈIME DA ŢALI, VOZILI SMO KRATKO, ALI SIGURNO I SA UŢIVANJEM.!!

POSLJEDNJI ULAZAK U GARAŽU??

Evo se dešava još jedan uvod, samo zbog toga što nemam srca za zaključak. Valjda je normalno da svaki početak bude težak i upravo taj početak predstavlja nekakvo sito kroz koje nešto prođe ili ne. Ovaj časopis sam osmislio da izgleda kao neki koji bih ja redovno kupovao, a kupovao sam ih raznih, samo zbog toga što volim automobile, ali ne kao budući kupac, kako mi ih prezentuje ostatak ekipe sa kioska, već kao ljubitelj. Čvrsto sam vjerovao u sve one rečenice:`Kada nešto iskreno želiš ...; Treba da se radi ono što se voli; Snovi se ostvaruju`... Želio sam, volio, sanjao, ima tome... A onda, jednoga dana, pođem do `Gospodina debelog`, malo je olinjavio u međuvremenu (kriza i sve to), i budem ismijavan njegovim masnim glasom i od strane njegovih uštogljenih uposlenika. Ali gospodine, mi ne želimo kroz sito, mi smo neprilagođeni sasvim namjerno! -Ha-haa, haa! Sto mi šablona, mali ne zna što priča! Možda je pogrešno i vjerovanje da se ništa nije desilo što nije trebalo? Možda je pogrešno vjerovati, uopšte?! Ne odričem se i ne predajem tako lako, jer je poster imao svoje idejno rješenje za naslovnu stranu još dok sam odsluživao Osnovnu školu i dužan sam da pokušavam sve dok postoji i promil nade. Odšutjet ću i sada to zbogom, jer ima nade, ima vjere, ljubavi, a potrebno je samo malo, samo par otvorenih očiju. Ogroman bi to bi jeres, jer nas čeka toliko novih automobila čiju zapremeni prtljažnika ti poster nikada neće pomenuti, toliko njih će samo poster stvoriti, čeka nas mnogo listova čiste ljepote, čeka nas budućnost.

VW Tiguan– prijevremeni poroĎaj

Da li greškom VW-ovog web mastera ili ĉudnom promisli njegovih marketing gurua? Tek, `refrešovani` Tiguan je predstavljen javnosti. Nema tu niĉega što bi izazvalo uzdah nakon podizanja svilenog pokrova, već je ovaj crossover samo dizajnerski pribliţen svojim roĊacima, novom Passat-u i Jetti. Tu su, sada već prepoznatljiva, LED svijetla, prednja maska, te branik ĉije su izmjene zaista minorne. Kako i pogonski agregati ostaju identiĉni, ista stvar se dešava i sa cijenom. Ulazni model je i dalje opremljen benzincem od 1,4 litre i 150 KS. 3


Prospekt koji je trebao da posluţi dilerima za prezentaciju novog LP700-4 Avetandor-a je, kao sluĉajno, dospio na forum Teamspeed, a odatle... U njemu je detaljno opisan novi model sve od opreme do performansi. Već ranije je bilo poznato da će ga pokretati 6,5-litarski V12 od 700 KS i 690 Nm obrtnog momenta, ali je ubrzanje bilo nepoznanica, a u prospektu stoji 0100 km/h: 2,9 sec. Novi model će za 230 kg biti lakši od predhodnika (1575 kg), tako da će postizati i veću brzinu 350 km/h. Prednji diskovi su od 400 mm, a zadnji promjera 380 mm, biće montirane 19-to i 20-to inĉne felme. Tu su i dvije nove boje karoserije, elektronski kontrolisani boĉni usisnici vazduha, zadnjeg spojlera, a u seriskoj opremi dolazi: klima ureĊaj, navigacija, Xenon svijetla, multimedijski sistem... Prije ţenevskog salona nećemo biti u prilici da vidimo serijsku verziju, a do tada imaš slike ova dva (niĊe veze)rendera i jedanog kamufliranog Avetandor-a

Novi Audi A6 još nije ni ušao u prodajne salone, a nestrpljivi i senzacionalistiĉki nastrojeni auto magazini već objavljuju rendere budućeg modela RS6, uz njihovu predpostavku za pogonski agregat i ukupnu snagu. Vjerovatno će fabrika prvo predstaviti RS7 Sportback, a RS6 bi mogao da nastupi u drugom djelu 2012. ali dobro su se pomuĉili oko fotke, pa zašto da se ne naĊe i u preslatkom Poster-u (moţda zbog autorskih prava, preslatki autore)!!?

4


Imali smo namjeru da već u ovom broju prenesemo utiske naše stručne saradnice koja je imala tu čast da sajamski primjerak Porsche 918 RSR-a izvede na pistu. Nažalost, desilo se da je za vrijeme testa urnisala kosu, a kosom motor Porsche-a i odmah nakon testa navukla nekakvu prehladu, pa odbija da nam se javi. Kada kažem `nama`, mislim na sebe i Vilbera, koji je u vrlo kratkom roku modifikovao ovaj RSR, trkačku verziju Porsche-a 918 Spider hibryd, prilagodivši je samo za našu saradnicu kojoj želimo brz oporavak, a zatim i prenošenje utisaka iz ovoga, nesvakidašnjg događaja. Mada, kada je Vili u pitanju, ništa ne može biti neobično ili nesvakidašnje!

5


Za uspomene i dugo sjećenje, mada se nijesmo nešto prećerano ni druţili, nikada nije zavolio ove naše ulice. Zove se Boxster S Black Edition i biće proizveden u 987 primjeraka (da je meni da prodam toliki broj ĉasopisa), a tako se i zove ovaj Porsche-ov projekat koji ulazi u završnu fazu jer se uveliko priprema nova generacija. U suštini, model predstavlja Porsche-ov pokušaj da zaradii još koji euro na aktuelnom Boxster-u, prije nego li ga pošalje u penziju, jer je to identiĉni “flat six” kao kod Boxser Spyder-a i Cayman-a S, kojeg Black Edition zaĉikava zbog veće snage za ĉitavih 10 KS (320 KS pri 7.800 obrtaja). Od 0 do 100 km/h dolazi za 5,2 sekunde uz maksimalnu brzinu od 276 km/h, prosjek potrošnje bi trebao biti oko 10 l na sto kilometara. Boxster Black Edition pokušava da svakim detaljom spoljašnjosti, tako i unutrašnjosti, opravda svoje ime, a oprema, osim što je `zatamnjena`, takoĊe i obogaćena, najviše se istiĉu 19-inĉni toĉkovi sa deset kraka ofarbani u crno. Cijena modela sa osnovnim paketom opreme će u Njemaĉkoj iznositi 63.404 eura.

Ovo je novi FIAT Freemont, u stvari- ovo je stari Dodge Journey, u stvari ovo je to oboje, odnosno FIAT-ov zaĉetak redifinisanja Chrysler-ovih modela i pakovanja u lim po ukusu evropskog kupca. Da moţe, vjerovatno bi ga obloţio što tanjim papirom jer nekako treba Journey-ovih 2.270 kg spuštiti na neku prihvatljivu brojku. Najavljen je motor 2,0 litara zapremine i raspon snage od 140 do 170 KS, a vrh ponude će predstavljati 3,6-litarski benzinac.

6

KIA je pretstavila dva modela koja neće imati stvarne trţištne konkurente ukoliko uĊu u proizvodnju. Prvi je, neobiĉno riješeni, mini-van KV7 i ovakve do sada nijesmo gledali, a drugi je pick-up na bazi Soul-a. KIA ga opisuje kao open-air urban crossover, koji je orjentisan ka mladim vozaĉima i onima koji se tako osjećaju, uz svu paţnju za njihov budţet. Pik-ap sa pogonom na svim toĉkovima koji je iskoristio prostor za nešto ovako na koji Soul pokazuje od samog poĉetka.


Carozzeria Zagato, za mnoge poznatija po samo djelu imena- Zagato, je italijanski dizajnerski perfekcionista koji je stvorio neke od vizuelno skoro nenadmašnih modela, a najpoznati su Alfa Romeo TZ3 Corsa i Parana Z-One. Za martovski, ţenevski sajam Zagato planira da predstavi sasvim novi model koji će najvjerovatnije nositi oznaku TZ4. Ovo je ĉestitka kojom je Zagato ĉestitao Novu godinu i na kojoj se nalaze predhodna 3 modela Alfa Romeo TZ, kao i model koji još uvjek nije otkriven, ne samo zbog svilene mašne već još uvjek nijesu objavljeni zvaniĉni podaci. Jasno je da će ovaj auto predstavljati odreĊeni miks Z-One-a i Alfe 8C uz prepoznatljive Zagato-ve detalje kojima ima jasnu vezu i sa prvim modelom TZ1.

Triumph je predstavio potpuno novu Daytona 675R, model za 2011. i za upotrebu na cesti i na pisti. Baziran na već postojećem i uspješnom modelu Daytona 675, R verzija dolazi sa fabriĉki ugraĊenim Ohlins vješanjem, Brembo koĉnicama i posebnom grafikom. Mogućnost personalizacije je velika, pa je moguće naruĉiti monokok ujesto standardne verzije na kojoj ima mjesta i za suvozaĉa, Arrow auspuh i mnoge druge detalje u svrhu poboljšanja performansi ili samo vizuelnog izgleda. Upravo je ovo model koji bode oĉi Japanaca i Talijana jer struĉni ĉasopisi uporno proglašavaju njega kao pobjednika svih uporednih testova ili jednostavno kaţu da je ovo najbolji motor u svojoj klasi.

Kada ţeliš da poreĊenjem opišeš neku zamršenu situaciju, slobodno moţeš reći: Kao britanska auto industrija! Malo umiru, pa oţivljavaju, pa se pojavljuju neke novajlije, a opet, i to što postoji je u vlasništvu izvanaca i sve je nekako na nogama od stakla, iako su tu neki od najprestiţnih svjetskih brendova. Jedno od imena koje, u nekoj doglednoj budućnosti, moţe zvuĉati ništa manje kraljevski od: Aston Martina, Jaguara, Bentley-a ili Rolls-a... je i Nobl, moţda već sada zvuĉi mnogo kraljevskije, ali... Nobl M 600 je super-sportski auto koji je već trebao da zaradi par kazni za prekoraĉenje brzine jer je njegova prodaja prvobitno bila najavljena još krajem 2009. pa je do danas napravljena lista od pedesetak kupaca koji su uplatili depozit i prešli s piva na zeleni ĉaj jer djeluje umirujuće. Nakon što je zapao u fininansijsku krizu, osnivaĉ je morao prodati `mezimĉe` sa svojim prezimenom na sebi. Konstruktori su ga najavljivali kao konkurenta Veyron-u koji je nezaobilazan kada se pomene bilo što iz `njegovog` segmenta supersportaša. Ovo je konaĉna verzija i više nema promjena kada je rijeĉ o izgledu mada, fabrika još uvjek nije spremna da ga preda na prva struĉna testiranja. Šasija je od laganog karbon-fibera i već se tu moţe reći da se ĉekanje isplatilo jer je za nevjerovatnih 50% lakša u odnosu na poĉetnog prototipa, trenutno mjeri 1.250 kg. Pogoni ga twinturbo V8, 4,4 litra zapremine i maksimalnom snagom 659 KS (485kW) i 818 Nm obrtnog momenta. Mjenjaĉ je manuelni sa 6 stepeni prenosa, ubrzanje od 0-100 km/h je za 3 sekunde uz maksimalnu brzinu od 362 km/h. Ove karakteristike predstavljaju njegov maksimum ali je u zavisnosti od potrebe vozaĉa i puta moguće birati tri razliĉita moda kao da imate 3 potpuno razliĉite zapremine motora ispod poklopca motora. Ovaj sistem je nazvan Adaptable Performance Control, tako u modu Road, koji je programiran za udobnost u voţnbji, motor isporuĉuje 456 KS, dok se nadodaje još 152 KS za mod Track. Najoštrija voţnja zahtjeva mod Race i tada se povećava odziv papuĉice gasa, a snaga motora se povećava na maksimalnih, gorepomenutih 659 KS. 7


Ovih dana se na sva usta govori o kineskoj Novoj godini koja je u znaku zeca i meni na um pade onaj najpoznati: Duško Dugouško, glavom i ušima, a onda iz nekog razloga se sjetih crtanog u kome Dule lijepi, ne mogu se sjetiti kome/ĉemu, 4F (loš kvalitet) etiketu. Loš kvalitet, pominjati u istoj rubrici Ċe se najavljuje novi Ferrari? Moţda ostatak ĉasopisa uspije da me malo `opere`, a u nastavku ću ga povezati samo sa imenom novog modela, FF. U redu, moralo se ubaciti još dva sjedišta, imao ih je i Scaglietti, ali je bio Ferrari punim imenom i prezimenom, a da Ferrari podsjeća na neke druge aute, pa bio to i BMW, baš i ne ide. Imam osjećaj da je upravo ova verzija, sa 2 sjedišta više, priprema prigradskih ulica za takozvanu `bebu`, o kojoj se tiho, ipak, priĉa. Motor: V12, 6,3 l, 651 KS, ubrizgavanje direktno u cilindre. Ubrzanje 0-100 km/h: 3,7 sekundi, najveća brzina: 334 km/h. Ma, supersoniĉan je ovaj novi FF, samo sam nešto nervozan, pa se iskaljujem na najboljem! Poklon, par slika, da nahraniš pogled novim BMW Z......... Evo, ne znam ni što pišem! Pozzz, smajli, KISSS!!! EST.

Keating je najavio ekskluzivnu svjetsku premijeru njihovog brutalnog `ĉeda` Keating-a ZKR. Ono što ĉini interesantnom ovu premijeru nijesu spektakularna dizajnerska rješenja, već ono što krije poklopac motora jer, nekada tu bi moćan motor od 600 KS, a onda Keating pomisli da moćno nije isto što i brutalno i pomoću tvin-turbo punjaĉa i supercharged podešavanja uĉinje da mu maksimalna snaga doĊe do 2200 KS. Nije u pitanju nikakva greška, ne radi se o kubiĉnoj zapremini već upravo o KS, danas su jadni `konji` postali tako jeftina roba. Svi njihovi automobili se sklapaju ruĉno u Engleskoj, po direktivama budućih vlasnika.`Budući vlasnik` su kljuĉne rijeĉi kod ovog proizvoĊaĉa, mada prvi pogled ne nagovještava tako što. Monokok šasija je razvijana i unaprjeĊivana godinama, pronaĊen je idelan balans u uspostavljanju ravnoteţe prilikom voţnje, pojaĉana ĉvrstina i poboljšane performanse. Glavni cilj ove kompanije je da proizvede auto iz snova pasioniranog vozaĉa sa svim pratećim luksuzom koji nude ostali moderni super-automobili. 8


Nekad bješe ljut, a sada je već i otrovan. Njemački tjuner Wunderlich se odlučio da supersportskom BMW-u S 1000 RR podari novi autfit, i ne samo to. Ovaj motocikl je dobio mnoga tehnočka i ergonomska poboljšanja uz gubitak na težini, što sve zajedno čini da sada postaje mnogo pogodniji za duge ture. Inspiraciju su pronašli u otrovu koji brazilski Indijanci stavljaju na vrhove svojih strijela, pa 1000 RR Poisoned Arrow djeluje upravo kao neka otrovna biljka nikla u toksičnoj močvari. Poboljšanja obuhvataju desetak stavki, ali i dalje ostaje da su najbitnija kozmetičke prirode, jer za cijenu od 2.000 €, koliko staje ova bočica otrova, se i ne može očekivati mnogo.

Automobil koji je zvijezda Sjevernjaĉa u svijetu supersportskih automobila je svakako Bugatti Veyron i moţe se reći da je taj sgment bio jedno, a nešto sasvim drugo, nakon njegove pojave. Samo što neko (po obiĉaju, tjunerske kuće) dosegne do njegovih visina, fabrika uspije da napravi verziju koja rasĉisti mjesto na tronu i pokaţe ko tu obitava. Postojale su glasine da bi Veyron mogao biti zamjenjen limuzinom Galiber, ali je u to teško povjerovati i mnogo je realnije pisanje Autoexpress-a po kome bi nasljednik stupio na scenu već tokom 2013. i to sa W16 motorom i ĉetiri turbo punjaĉa, što znaĉi da bi svaki toĉak pokretala snaga od 1200 KS. Uz olakšanje karoserije pomoću ugljeniĉnih vlakana, predpostavlja se da je suluda brojka od 435 km/h sasvim dostiţna. 9


Renault-ovi modeli koji nose Gordini znaĉku se primarno ne izdvajaju po izrazito sportskim karakteristikama, već po sportskom izgledu. Na sajmu u Ţenevi će biti predstavljen Renault Wind Gordini koji se mehaniĉi neće razlikovati od klasiĉnog Wind-a i svi zahvati će biti estetske prirode.

Kao da su se svi urotili da Toyotu skinu sa trona auto industrije. Samo što je zakljuĉila proteklu godinu isplativši 50-ak miliona dolara odšterte, a već pristiţu nove tuţbe... ...Prvo je tuţio Oldstate Insurance traţeći da im Toyota nadoknadi novac koji su morali da isplate osiguranicima zbog nenadanog ubrzavanja koje su Toyote pravile i prouzrokovale udese, a onda je istim stopama krenulo još 7 osiguravajućih društava. Toyota bi mogla da izgubi oko deset milijardi dolara samo na osnovu graĊanskih parnica, uveliko se istraţuju uzroci 89 udesa sa smrtnim sluĉajevima i njihova moguća povezanost sa `ubrzanjima`. Posljednje tuţbe predate Višem sudu u Los Angeles-u su sliĉne velikom broju pojedinaĉnih parnica koje se vode u drugim sudnicama, a zasnivaju se na tome da je proizvoĊaĉ dugo ignorisao i kio kvar koji je prouzrokovao nekontrolisano ubrzanje vozila.

Koliko li su besanih noći proveli rijetki bogataši nakon što su uplatili depozit i ĉekali fabriku da im isporuĉi One-77. (One- or no one) Vjerovatno nijednu, jer su im i dalje mogli sluţiti njihovi Porsche-i i Bentley-i iz 2000 i neke. Ali, evo ih, prvi primjerci su već na cestama i ovaj je uslikan ispred Hotel de Paris u centru Monte Carla, a Ċe bi drugo (neće, Montenegra)! Aston Martin One-77 će biti proizveden u taĉno 77 primjeraka i zadnji bi trebao da napušti fabriku pred kraj ove godine. Ovo je najmoćniji i najbrţi model u istoriji ovog brenda i ima V12 od 7,3 litara zapremine iz kojeg dobija 750 KS. Oborio je brzinski rekord kada je Aston Martin u pitanju, dostignuši cifru od 354,86 km/h, od nule do sto mu treba 3,5 sekundi. Ovaj `srećković`, ĉiji primjerak posmatraš, ga je platio 1.340.000€ i moţe se reći da je pravi `srećković` jer ga je dobio meĊu prvima i to po diskontnoj cijeni jer je fabrika još u novembru najavila da će, tada preostalih, 17 neprodatih primjeraka prodati za 150.000 funti više.

Najveći broj ljudi koji povremeno proĉitaju dodatak iz auto-moto svijeta u dnevnoj štampi, vjerovatno ne bi imao pojma što je MX-5 i ko ga proizvodi. Znaĉi, mjeseĉnike iz oblasti ne kupuju, tako da im ni ovaj ĉlanak neće pomoći da saznaju da je to Mazdin roadster koji dugi niz godina pomjera svoj liĉni rekord u Guinessovoj knjizi rekorda. Dana- 4. januara 2011. je proizveden 900.000-ti primjerak Mazde MX-5. ovo je jedan od najpoznatijih roudster-a u istoriji auto industrije, a ujedno je i model koji se najduţe nalazi u Mazdinoj ponudi. Prvi primjerak je napuštio fabriĉku traku 1989. godine i od tada je po rjeĉima Nabuhiro Yamamoto-a program manager-a aktuelne generacije u ovih 21 godini MX-5 imao samo 2 potpuna redizajna i seriju raznih poboljšanja. Prvi upis u knjigu rekorda MX-5 je imao 2000. do kada je proizvedeno 531.890 malih roudster-a koji pokušavaju da se dugim nizom godina prilagode sve stroţijim zahtjevima sigurnosti i kvaliteta uz osnovni motiv da voţnju uĉine zabavom. 10

Uveliko se piše o Alfa Romeo 4C GTA, koji se najavljuje kao mlaĊi i manji brat Alfe 8C, što je teško za povjerovat ako se uzme u obzir da će prototip koji se sprema za salon u Ţenevi biti na platformi KTM-a X-Bow. Nakon Ţeneve će stvari postati malo, ali ne i potpuno jasnije, predpostavljeni motor je od 1,8 litara i 253 KS i masa automobila od 850 kg. Moje nad-struĉno mišljenje je da će 4C naziv biti zamjenjen ukoliko ostane KTM platforma.

Moţda neko nije siguran ko je MX-5, ali svako urbano muško ĉeljade zasluţuje šamar ukoliko ne zna što/ko je Brabus. Jeste, to je onaj tjuner što iz maksimuma uspjeva da iscjedi dodatne snage i moći. Evo još jednog primjera u korist toj teziOvaj put se pozabavio S-klasom BlueTEC, koja je ekološki orjentisan luksuznjak, i sada bi se oĉekivalo da je se Brabus dofatio u cilju poboljšanja performansi, ali ne(samo)- već, upravo eko moment je presudan jer je auto morao da ispuni zahtjevnu Euro 6 normu koja stupa na scenu 2014. godine. Sa novougraĊenom jedinicom ECU PowerXtre D6S, dobio je i dodatnih 55 KS i 70 Nm obrtnog momenta. Ovaj ureĊaj je moguće iskljuĉiti i tada S350 BlueTEC ima standardne vrijednosti koje dobiva iz 3,0-litarskog V6 turbodizel motora, sistem je dostupan i za druge ekološke luksuznjake ovog proizvoĊaĉa.


Nakon dugo sati koje su fotografi raznih medija proveli u zasjedi ĉekajući da se pojavi kamuflirani nasljednik Zonde, postavljene su i slike na kojima se jasno vidi, bez velova i šalova, novi Pagani Huayra, kako su je imenovali. Pagani i dalje ostaje vjeran AMGovim motorima, a zašto i ne bi, pa je snaga dobivena iz V12 radne zapremine 6,3 litra, iznad 700 KS, a najveća brzina oko, solidnih, 370 km/h. Karoserija je izraĊena od ultra-laganog kompozitnog karbon-fibera, iako je masa za 120 kg veća u odnosu na Zondu, najviše zbog usaglašavanja sa ameriĉkim sigurnosnom standardima. Nekako je skrojen da ne znaš s koje strane mu prići da ga pomaziš po glavi, a s koje kada ţeliš da mu daš po dupetu. Koĉnice su karbon-keramiĉke, a cijena ĉili-paprena: 1.000.000 €.

Da li će Jaguar uspjeti da se pronaĊe nakon svih dešavanja, veliko je pitanje, a da li su u Jaguaru svjestni da su već neko vrijeme bez ĉvrste podloge pod sobom i jasnog kursa!? E, to je pravo pitanje! Trţištni uspjeh nuţno ne predstavlja raskid sa prošlošću i tradicijom, a ni obrnuto. Izjava novog Jaguar-ovog ĉelnika Adrian Hallmark-a, u kojoj obećava da će Jaguar imati model koji je istinski konkurent BMW-u serije 3, ozarila je mnoga lica britanske javnosti kao da je upravo `trojka` ta koja ih je do sada koĉila. Sama ĉinjenica da se neće koncetrisati da naprave najbolje od najboljeg što posjeduju, već će se upravljati prema BMW-ov modelu i na osnovu njega praviti bolji, jeftiniji, ili što već, malo je... nepromišljena (ako već odustajem od vrjeĊanja). Moţda već naredna Ţeneva pojasni neke stvari, ali i sve da je istina da spremaju senzaciju, model bi mogao da poĉne sa mrškanjem `trojke` sa trţišta tek nakon 2014.

Iako je u nazivu brojka 63, ispod poklopca motora se krije 5,5-litarski V8 motor koji isporuĉuje 525 KS kada je u pitanju AMG Performance paket, a prati ga 699 Nm obrtnog momenta i zvuk koji stvori par ubrzanih obrta planete. Ubrzanje od 0-100 se postiţe za nešto manje od 4,3 sekunde, nakon ĉega je `mali posa` dostići 300 km/h ukoliko se ukloni limitator brzine. Gledati ćemo se mi još sa CLS 63 AMG-om do ljeta, kada poĉinje prodaja, moţda ga ja i Vilber dobijemo na naš slavni test koji, po obiĉaju završi neslavno. 11


Iz Aguste nam dolazi novo `capo lavoro` pod imenom F3. Kao i od ostalih MV-a ni od novog modela se ne moţe oĉekivati ništa manje od savršenstva, nepobitnog stila i tehnologije na najvišem nivou. Sve ovo se prenosi na potpuno novi dio trţištnog segmenta kada je ova ikona u pitonju, na superportsku srednju kategoriju. Mala teţina, moćan agregat, elektronika koja će opraštati vozaĉeve greške, pomjeriće osjećej u voţnji ovog motocikla do ushićenja. Tro-cilindarski motor od 675 kubika predstavlja omaţ onome s kojima je MV Agusta pobjeĊivala toliko trka u istoriji, za istoriju. Moćan, ultra-lagan i kompaktniji nego li ijedan postojeći motocikl, novi MV F3 će postaviti nove standarde po kojima će se ocjenivati i porediti ostali motori. .

12

Kahn design je predstavio tri razliĉite opreme za Range Rover Sport sa kojima Range dobija sasvim novu dimenziju. Po bogatstvu opreme i Kahan -ovoj kategorizaciji, poĉinje sa: TDV6 RSE Signature Edition, RSE 300 i Sport RS600. I ulazi model, kao i ostala dva, ima felme od 22 inĉa što govori dosta, moţda i sve jer se takvi valjci ne stavljaju na bilo što. Slika sve govori, ono što ne vidiš je unutrašnjost koja je takoĊe doţivjela potpunu promjenu: najfinija koţa, swarovski kristali, supersoniĉno ozvuĉenje, lajsne od nerĊajućeg ĉelika na pragovima... Ako neko moţe da kupi Range Sport, ovaj set poboljšanja je sasvim razumna odluka, mnogi će se odluĉiti za Range samo zbog Kahan Design-ovog tjuning paketa.


Kako vrijeme prolijeće! Slučajno nabasah na informaciju da Renault ove godine pravi niz manifestacija kojima podsjeća i proslavlja PEDESET! godina Renault-a R4, ili `Reno četvorke`. Užasna vijest, ne zbog samog jubileja, već zbog `samog` mene! Sjećam se kao da je juče bila ta 61, užasne godine ukupno gledajući, ali počeli su da duvaju neki blagi proljećni, mirisni vjetrovi, odnekuda je dopirala muzika i svjetlost ljetnjih godina koje su trebale da uslijede. `L`automobile blue jeans`, informacije su tada sporo putovale, ali ovo je doprlo čak i do mene i kroz gusta runa u ušima velikog broja mojih preslatkih sunarodnika. Automobil za navući na sebe, kako li će mi pristajati, moj prvi džins predmet!? Saznao sam, no tek kada je R4 zagazio u treću deceniju života, a ja? Pa, te 82. sam imao ravno 60 godina života i nemoj da te buni koliko li imam danas, jer moraš dozvoliti da nijesmo svi isti i lako predvidljivi. `Sunce tebi– Sunce meni` i niđe problem. Kupio sam polovan model, a kakav bi drugo jer te su godine samo bile jutro ovoga današnjeg dana i već sada znaš da će i sjutra veče neko kupovati auto dugo godina `razrađivan` u nekoj Zapadnoj zemlji, ali nek smo mi nama zdravo, jer i takav uždije nekakvu buktinjicu sreće kao da je pravljen baš po ličnoj narudžbini. Odma` smo se zavoljeli i sada kad se prisjetim tog nezaboravnog zvuka dok se pali i nakon prvog čepanja po gasu, ufati me neka jeza i blago se naježi kosa na glavi i dlake u ušima. Nerjetke su bile situacije kada je odbijao da `kresne`, ali ni to nije bio problem jer je bio lagan i dovoljno je da pozovem neku komšinicu u pomoć i on `opali`. Njegov stražnji dio je kao namjerno oblikovan za takve situacije. Ružne stvari se tokom godina zaborave i ostaju samo one dobre, a meni niko ne može izbiti iz sjećanja da sam imao Renaut 4.

13


14


Renault R4 se proizvodio od 1961-`94. i bio je prvi Renaultov porodiĉni model koji je imao pogon na prednjim toĉkovima. U proljeće 1958. godine Renault-ov presjednik Pierre Dreyfus je lansira novi projekat pod nazivom `L`voiture blue jeans`, što je moglo da kaţe samo o sebi bez ikakvih dodatnih objašnjenja. Budući automobil je bio orjentisan ka mladima i njihovom poimanju ţivota i svijeta, pa je morao odavati osjećaj vitalnosti i prilagoĊenosti raznim situacijama. Zvaniĉno predstavljanje je bilo na sajmu u Paris-u 1961. godine i svjetlost sajamskih reflektora se odbijala sa tri razliĉita modela. R3- je bio osmišljen kao mini-van na istoj platformi, ali ova verzija nije zabiljeţila nikakav trţištni uspjeh, pa je njegova proizvodnja ubrzo i obustavljena. R4 i R4L- malene lutke, ovo L je stajalo kao uput da se radi o luksuznom modelu, ĉitav svijet je poĉinjao da bude razdraganiji i svjeţi. Inicijalni modeli su imali neponovljivi mjenjaĉ, ali samo sa 3 brzine, jer je prvo trbalo naviknuti svijet na tu kuku koja je iznikala na neoĉekivanom mjestu i u neoĉekivanom obliku, a imali su nezavisno vješanje na sva ĉetiri toĉka. Velikom brzinom je `ĉetvorka` nalazila put do srca i garaţa, pa je, samo 6 godina nakon lansiranja, proizvodnja zabiljeţila milioniti primjerak. Sve je billo na njegovoj strani, bio je vlasnik dopadljivog izgleda koji je pratila funkcionalnost i laka odrţivost, kako karoserije i motora, tako i unutrašnjosti koja je pokrenula razmišljanja o fleksibilnosti i kod

drugih proizvoĊaĉa. Postao je svuĊe dobrodošao, sklapan je u 27 razliĉitih zemalja od Australije, Juţne Afrike, Filipina... 6 od 10 prodatih automobila je kupljeno neĊe van matiĉnog trţišta, takoĊe je prodavan i pod raznim imenima, a zavrijedio je i mnoge nadimke. Španci su ga zvali Quatro Latas (ĉetiri kutije), mi smo ga , odnosno `ja`, ponekad osloljavali sa Kaća, u Tunisu je bio R4 Monastir i td. Tokom godina R4 je opreman raznim motorima, 6 njih, od slabašnog, sa radnom zapreminom od 603 kubika, pa do snagatora koji je reţao kroz ĉeljusti 1,108-litarskog benzinca. Proizvodio se u par verzija: van, kabriolet i verzija sa pogonom na svim toĉkovima, postojale su mnoge serije, kao što je Rodeo ili Parisienne (1963), Safari (1975), Jogging (1981)...sve je okonĉano bez imalo patetike kad je `92 izašao model Renault 4 Bye-Bye, proizvodnja je nastavljena još samo u Maroku i Sloveniji do 1994.

RENAULT 4 Četiri najvažnije činjenice: Najprodavaniji francuski automobil u svijetu, svih vremena. Treći automobil po prodavanosti u istoriji auto industrije 8.135.424 prodatih jedinica 33 godine proizvodnje (1961-1994)

15


16


-Komšo, da me nećeš prebacit` dograda? =`Oću, radosti moj, samo još ništa nijesam jeo! -Nije hića, samo ti polako, pa će mo lagano. =A i da `oćeš brzo, ja ne mogu (misleći da `reno` nije u najboljoj formi, ali ne bih da mu smanjujem zavist zbog njega)! `Ajde uĊi, komšo mi dragi. -A neću ulazit, no `aj da malo kanem. =Što ćeš do grada, da... -Ma, nešto sam... Glava me nešto, ovaj dio. =A i mene bole koljena, n`o niĊe ne mrdam. -Ma, mene središe ona Ċeca, odkad kupih onaj gramofon... mira nemam. `Ebalo ih `bijelo dugme` da ih `ebalo! Onoliki momci, ne mogu poć` po kakvih igranka i oĉiukat sa Ċevojkama, no meni sjede na glavi povazdan! =A Ċeca, a reci mi što ćeš popiti? -Ne mogu ništa, ova prokletnica bi mi eksplodirala. =Ma, `ajde nešto dok ĉekaš. -Ne mogu, ne mogu ništa, bez ako ti nije kakvo pivo pod rukom!? =Ĉuš, pod rukom, u ruci, svjetlosti sijeda! Dok sam ja stavljo Ċozluke da ogrebem tiganj od vara... Da, stari! Tako se svršavaju samaĉki ţivoti. Dragi komšo je poreĊo dvije prazne flaše, a treću drţao u ruci. Vidim ga kako tintra dok ide, javlja mu se komšijin mali i pita ga- “Je si li dobro, Ċede”? On veli da jes`, n`o ga nešto boli glava, ne miĉući se sa krova `renoa`, preko koga se prevjesio. Pomislih, da se Ċe ne iscjepa na ivice iznad vrata jer je to fabrika ostavila ka` za neprijatelje! Već dvije godine imam ovo auto, a on mi je prvi komšija i najblji drug, skoro školski, jer smo zajedno odradili to malo vremena u pomenutoj, zajedno ćerali neprijatelje odavde, ali on upravo sad` prvi put ulazi u mog `renoa`. Kada malo odmakosmo, reĉe- “Fino ti ide ovaj tvoj”. Poĉe malo razgledati, uz par štucanja, pa me upita- “A Ċe ti je ono” i pokaza na prostor izmeĊu sjedišta, a onda i naslika rukama, nešto kao da vadi noţ iz fotrole. Rekoh- nema, ono nam ne treba! Kako štucne, tako trgne glavom naprijed i ja viĊeh koja je ura. =Je li te to malo ufatilo ono pivo? -Ko, pivo? Koga, mene? Nikad, n`o malo me glava zabolje! =Odkad te glava boli? -Ma, ne boli me glava! N`o, uspava me ono tvoje pivo i ona Ċeca sa `bijelim.. -hik.. metom`! =Sad ćemo viĊet što veli doktor, od ĉega ti je? -Koji doktor? Vozi ti Ċe smo krenuli, pa ćemo lako za doktora! Pokuša da pokaţe da nije niti najmanje taknut pivom, pa poĉe da se zanima za dešavanja koja se odvijaju van boĉnih prozora, ĉiji leptir stil mu napravi par nedoumica, a onda nasloni ruku, a zatim i ufati za mjenjaĉ. Jednom rukom drţim volan a drugom vrh mjenjaĉa jer nijasam siguran kako `reno` reaguje kada se iz 3. prešalta u rikverc. Kada promjenim brzinu, on se blago zaĉuĊeno okrene i vrati pogled natrag, kao da je naljućen. =Evo, mi stigosmo! Rekoh, na sred puta okruţenog samo kućama. Pridiţe se malo iz sjedišta, izbacivši iz brzine bez kapi kvaĉila i poĉe da se osvrće. Skrenuh s puta dok on i dalje gleda ĉas lijevo ĉas desno. -Pa, oću li ja sad kući pješke ili ću te ĉekati? =Idemo odmah nazad, lutko moj, samo da puštiš taj mjenjaĉ! -Koga da... Puštim? =Taj mjenjaĉ, i pokazah mu istim radom ruku, kao što je on meni kada je primjetio da nešto fali izmeĊu sjedišta. To su bile godine! ViĊeh ga prije neki dan (komša) kada se vraćao iz škole(neĊe se zabrojao u godinama), jedva mi se javi! I tada se sjetih ovog dogaĊaja, a njega takoĊe povremeno vidim (Renault-a 4), za razliku od nas, on je baš ostario. Ufati me neka zebnja kada vidim neki primjerak kako guši svjetlost svojom rĊom, poneki bolno odhrama cestom i onda osjetim potrebu da ponovo otpoĉnem sa novim raĉunanjem, ali, ne biva!

18

Više se takva auta ne prave! Nije on bio neko tehnološko ili dizajnersko ĉudo, nije bio ni naroĉito jeftin, niti je u bilo kojoj drugoj stavci odskakao od konkurencije, ali je sve ukupno imao nešto što je drugima falilo, ili su imali previše. Sasvim je razumljivo ako se njegovog roĊaka sa naredne strane više niko ne bude sjećao za desetak godina nakon što napušti proizvodne trake, ali nikome ne opraštam da, kada se kaţe: `reno 4`- ne zna o ĉemu se radi, ni za novih 50! Koje ćemo- sunca na licu- doseći i ja i On! Poster? Hm... Teško, no njegov koncept svakako mora završiti sa strijelom u leĊima, osjećam već sada!

Vjerovatno si čuo da je ovo takođe godina kada Jaguar slavi ljubilej svoga, možda najpoznatijeg, modela; E-Type-a. Vrijedno poštovanja i mnogo više od ovolikog prostora ovog magazina, jer je to ipak nekada bio najbrži serijski automobil na svijetu, a za koga je i Enzo Ferrari izjavio da je to najljepši automobil. Kako i moja `lutka` na čijoj je stranici pronašao mjesta u ovom broju, i E-Type je imao identičnu filozofiju samo za sportski način življenja. Preneseno na današnje vrijednosti, njegova cijena je bila oko 44.000 €. Ovaj model postaje prvi evropski sportski model koji ima masovnu proizvodnju, za 14 godina života na tržištu, prodat je u preko 70.000 primjeraka.


Izgleda da mi `lutke moje` ne otpučaju iz gradova Ďe su ih posadili i onda je za nekog Podgoričanina i Danilovgrad doživljaj. Podgoričanin u Danilovgradu neće reći, fino vam je oĎe: Zeta, zelenilo, čist vazduh... Već će gledati da što više ponizi domaćina, jer je on ipak došao iz metropole. Ali zato probija plafon svoje sobe, koju napušta samo kada ide na posao, kada čuje nekog stranjera kako veli- Montenegro is very beautiful. Neupućen da ne postoji ni jedan pristojan graĎanin planete koji će popljuvati nekoga ko mu je prišao dobronamjerno. Čuće se tu neko `but-only` koje amblenduje na one riječi koje ljubazni turisti ne govore, ali to za moga sunarodnika ne znači ništa, jer on živi u najljepšoj državi na planeti. Mora da su ti silni stranci, koji nikada ne viĎeše nešto ovako, ostali da žive u Danilovgradu ili Ďe drugo, van njegova grada, a morali su ostati. Sramota me kada vidim reportera kao iznuĎuje izjavu, čik neka se neko drzne da kaže da su nam užasni putevi, da nam je smeće posvuda, da nam je kultura na užasnom nivou, da on ne nalazi da su naše `grand šampionke ugašenih pogleda` najljepše na svijetu! Srbijance ne smiju ni pitati jer- oni su ljubomorni, Hrvatiništa manje, Bosanci ne znaju što pričaju... Naravno, da nije ovo baš ruglo od države, ali većina života se odvija van glavnog gradskog trga i van zidina starih primorskih gradova, a tamo se zalazi tek kada se snimaju emisije koje opisuju život na margini. No, ta linija prolazi tik ispod balkona hotela sa 5 zvjezdica. Po nareĎenju gradonačelnika, Podgorica je prihvaćena kao evropska metropola, samo što još uvjek nijedan put duži od 100 metara, na bilo koju

stranu, ne uspjeva da me povede sa glavnog trga niĎe, osim na periferiju. Ma, neka poperi umješni preduzimač jednu zgradu baš na sred trga, neka isječe Goricu, neka uopšte ne krpe prigradske putave, svakako ih prva kiša spere i opet je isto. Neka prošetaju turiste kroz Splendid i sačekaju ih u prizemlju sa buketom mikrofona i pitanjem kako vam se sviĎa Montenegro, a ja ću obavjestiti sebe da imam najjači časopis od papirusa pa do sada. Pogledaj na što me naćera ovaj Andy Bannister, neko, ili svi, će zaključiti da mrzim svoj grad i državu, a nije tako! Niti najmanje, već sam sve ovo nabrljezgao, svjestan svoga ogromnog uticaja, samo da bih pozvao naše ljepotice da se okanu od slušanja `brčkanja splaka` koje ih ruži, baš ništa više! Dobro, trebao sam neki uvod za ovaj uporedni test i već sada ću izjaviti da Montenegro pobjeĎuje ogromnom razlikom. Nešto prema nula za MNE! Andy je na kraju ostavio prostora da svako izabere pobjednika po volji, ali ne i ja. Twingo je bio prava kategorija, isto je trom, malen, lijen i nepogodan za duže življ... vožnje. Kada se pogleda iznutra, ne može sakriti drečavim detaljima svoje loše materijale od kojih je napravljen. Ima prostora za visoke vozače, ali ne i za visoki stil življenja, veliki broj pretinaca će dozvoliti da od njega napraviš svinjac ukoliko si neuredan, slabo se hrani. Sve to ima i MNE, ali za mene nema dvojbe, pobjednik je proglašen i sada moram napraviti pauzu da bih pošao da otvorim prozor, da mu pošaljem poljubac i bacim ovu praznu kesu od čipsa! 19


Rip Curl je poznati proizvoĊaĉ sportske opreme, još bliţe, snou-bordova i opreme za bordere, sportiste i rekreativce, a njegova saradnja sa Renault-om je poĉela mnogo prije Twingo-a nove generacije. Od 2007 je prodato više od 41.000 Clio-a by Rip Curl, a prodavani su u preko 20 zemalja. Twingo by Rip Curl je zasnovan na Twingo-u sa Dynamique paketom opreme uz detalje, najĉešće crvene boje, i sa logoom Rip Curle. Motor od 1,2 litra isporuĉuje 75 konja i na njemu nema nikakvih dorada. Ovaj paket podrazumjeva iskljuĉivo estetske promjene ne standarnom Twingo-u i cijena sa ovim paketom u Francuskoj startuje od oko 12-ak hiljada eura. Ovaj proizvoĊaĉ bordova je poznat i po Rip Curl Planet Foundation, što je njihov naĉin da pokaţu brigu za ţivotnu sredinu, pa je tako i nizak procenat CO2 koji Twingo ispušta, poziv svima da obrate paţnju i na ovaj segment jer ispod svakog zadnjeg stakla ovakvog Twingo-a stoji Eco2 znak, sa sve zelenim listom.

20


Nemam nikakvih dodatnih emocija kada je Renault u pitanju (liše R4), samo se potrefilo da NA CESI `vozim` zaredom dva njegova modela. Evo, ovoga Twingo-a sa HN tablama, ĉek nijesam ni ja vozio, već izvjesni Andy Bannister sa ĉijeg sam sajta posudio ovu priĉu i evo, uredno ga navodim kao autora. Dakle, Andy je neĊe ljeta, ali baš ljeta, gospodnjeg 2009. stupio na naš ljuti kam i protegao noge, odnosno, poderao Twingo-ve gume po priobalnom djelu naše divlje, nevine ljepotice. Valjda je sluĉajno zabasao `vamo, pa sitno piše Andy-ju Bannister-u da je bio u najmanje poznatoj drţavi Evrope, ali sa najţivopisnijim predjelima nadaleko, sve iduć` obilaznim putem. Sitno piše, al` istinu zbori! Poznaje nam Ċe bijasmo i s kim drugovasmo, te kako nam ime naĊenusmo. Piše Andy, a oĉi mu cakle, zagledo se u Jadransko sinje. Izveo bi ga gore u šetnju kroz parkove vajne i njihove zmijolike pute. Onda stade pomamnoga ata slikat` slovom k`o Paint Zoom-om silnim. 1200 mu nabroj`o kubika, te priznade kako strahovaše da ga Ċe za puta ne izdade. Nebi njega Andy ni na kratke staze, noge mu se po ledini vuĉu. Zadirkuje ga ĉitavim putem. Ta, mrcinougledaj se na predaka slavna, petn`es godina taj pod sedlom bješe, k`o iz jedna komada da ga mati rodi, iz sjenke mu proviriti nećeš. Mješavino jedna, od najgorih sorti, još da ti nije šminke i timara...? Lagano se obuzdava Andy kada viĊe kak`e pute gazi nepristalo kljuse. Prava mu je mjera, ako ne i pregolema, još će mlaĊan prhnut niz liticu, niĊe ustava do mora nema. Rjekom Zetom ka Ostrogu poš`o, otuda je po Twingo-u ĉepo kad je ĉuo da na tome dronjavom putu niko glave ne izgubi. Ni`šić osta zanjim i sigurnost krotka, do Podgorice sto ga jada ĉeka, u njoj jada još veća. Ni kamdţija ne pomaţe jaka, sve se nake `arambaše po puteva dale. Vala im je ovaj bedem sivi! Sve se ĉudi Andy i pomišlja- kaki ljudi taka i kaldrma. Do Cetinja se isĉudit nemogaše, tu se malo oporavi nejak i oĉi i tjelo, at mu ni tu ţedan ne bijaše. Cjelim putem istoriju ĉita, ĉita Andy al` u nju ne dira. Još taj narod zalijeĉen nije, još krvari zbog prošlosti ljute. Oprostio on Twingo-u njegove mane, napojnicu i zobnicu metnuo malu, pa u civilizaciju svojima uteko, da otuda uĉi nas neuke Ċe smo bili i Ċe smo ostali. Slike ću objavit`, iako su ka` da si fata` kroz najmodernije najlon ĉarape, al` dukata ne išti, jer ja tvoje rijeĉi ne fermah, no mojega nasladnog slova razbacah po listovah praznih!

21


22


NEŠTO SE OKIŠALO, NE POPUŠTA ČAK NI ZA BIT. NE MOGU POĆI NI DO PRODAVNICE DA KUPIM KAKVE ŠTAMPE DA SE MALO ZABAVIM. DANAS JE BIO TOTALNO DEGENERIČAN DAN, NITI ŠTO ZBORI, NITI KAMO VODI... NIŠTA, SAMO EMITUJE UGLJEN-DIOKSID. POVREMENO SE VIĐAM SA JEDNOM ĐEVOJKOM, GOTOVO DA SE MOŽE REĆI DA SMO PAR. JUČE ME ZIVKALA CIJELI DAN, ALI SAM NEKAKO USPIO DA JE OBRADUJEM DA SE NE VIDIMO. MISLIM DA SE NALJUTILA, EVO SADA JE 8,30 UVEČE, A NIJE MI POSLALA NI JEDAN SMS, PA JE SITUACIJA PRILIČNO JASNA. NO, PREDOMISLIĆE SE, SASVIM SIGURNO, MOŽDA VEĆ NOĆAS. NIJE DA MI SE NE SVIĐA ILI NEŠTO, ALI JEDNOSTAVNO NIJESAM SPREMAN ZA VEZE, JA SAM VOZAČ ZA MONOKOK MAKINE. ŽIVI SAMO SA MAJKOM I GOTOVO UVJEK ME ZOVE KADA JOJ MAĆA NIJE DOMA, KAO ŠTO JE BIO SLUČAJ I SINOĆ, ALI MI SE STVARNO NIJE IŠLO I NA KRAJU SAM JOJ ČAK REKAO DA MALO OLABAVI, JER NIJESMO ĐECA. MISLIM DA SU TO BILE PRESUDNE RIJEČI KOJE SU JE NALJUTILE, A STVARNO, DANAŠNJA ĐECA NIJESU KAKVA ĐECA NEKAD BIJAHU. POSTALI SU TOTALNO NEZAINTERESOVANI I INDOLENTNI PREMA SVEMU, NE POSTOJI POKLON KOJI IM MOŽE ZADRŽATI PAŽNJU NA PAR DANA. MADA, KADA SAM REKAO `ĐECA`, MISLIO SAM NA TINEJDŽERE, JER ZNAM ZBOG ČEGA ME ZVALA, A VIŠE NI TINEJDŽERI NI ODLAZE NA TAKVE POZIVE `GLAVOM BEZ OBZIRA`. IŠALTAH PAR SAJTOVA I OTIĐOH DA VIRNEM IMA LI ŠTO NA TV-U. NIŠTA, DALJINSKI JE KOD MAJKE, ŠTO ZNAČI GLEDANJE `TUMOR TV`-A. NO, IZGLEDA DA ĆE BITI SPAŠENA NOĆ JER POČE DA PIŠTI ŽIVO TIJESTO KAD GA `RIJALITI MATI` URONI U VRELO ULJE. PRIGANJIIIICEE!!! RADOSTI NIĐE KRAJA! POVREMENO PLJUCNEM NAPOLJE PLAMEN SREĆE I POČNEM DA SE KREVELJIM, KAO DA ĆE MI SE NOĆAS POSREĆITI. ŽDIJEM RADIO, STANICU NIKO NE

SMIJE DA PIPA I SVAKI PUT NAKON PALJENJA SE POKAŽU ISTE BROJKE NA DISPLEJU: 107,9. RAZMIŠLJAM SE SA ČIM ĆU IH JESTI I UTOM ZAZVONI NEKO NA VRATIMA, POĐOH DA OTVORIM. KOMŠINICA SA SVOJE DVIJE RADOSTI, DVA SINA, OVAJ MLAĐI DOŠAO SA, NIČIM DRUGO NEGO, ZONDOM. ODMAH JE POČEO DA SE HVALIŠE, ALI NEVOLJNO DOZVOLJAVA DA JOJ SE PRIĐE. POMISLIH DA NIJESU BAŠ SVA ĐECA ZABRKATILA, MADA BI MOGAO BITI MALO POVJERLJIVIJI PREMA MENI, JER JA SAM, IPAK NEKI STRUŠAR. PITAM FRAJERA ODAKLE MU PARE ZA ZONDU, A NA TO MU ZABLISTA MAĆA: `KUPILA MU TETKA, U NJEMAČKOJ`. POKUŠAH DA GA MALO DEPRTIMIRAM SA PITANJEM DA LI ZNA DA SE ZONDA VIŠE NE PROIZVODI, A ON MI JE ODMAH UNESE U FACU, DA VIDIM DA JE NOVA, I REČE DA JE SKROZ IZ PRODAVNICE. VALJDA JE MISLIO DA REČE DA JE ISPOD ČEKIĆA? NO, DIJETE... OSTAVLJA MASNE OTISKE PO ZONDI, A NIKAKO DA OTVORI POKLOPAC MOTORA ILI VRATA, DA UĐEM DA VIDIM O ČEMU SE UNUTRA RADI. UZEH JOŠ JEDNU PRIGANJICU BEZ IĐE IČEGA I POZVAH GA U SOBU DA MU POKAŽEM SVOJU KOLEKCIJU. DA LI IZ STRAHA ILI ŠTO DRUGO, ALI MI JE ODMAH DAO ZONDU, ČIM SAM MU JE OTEO. ODMAH SAM ZALEGAO PORED NJE I POLAKO JE RAZOTKRIVAO. NIJE MI MNOGO TREBALO DA SKUŽIM DA JE DIVLJAK, NE ZNAM IMA LI KAKVE VEZE SA POLJSKOM ILI SA BOXSTER-OM, ALI NIJE PRAVA. NIJESAM MU TO REKAO JER BI MU TO POVRJEDILO SUJETU I ODVEZAO BI JE ISTI ČAS. ON SE NAJVIŠE ZAGLEDAO U POSTER RASKREBEČENOG SPAČEKA I JA POKUŠAH DA NEKAKO NAPRAVIM TRAMPU, OBJAŠNJAVAJUĆI MU KOLIKO JE VELIKO I ZNAČAJNO TO DJELO. PROZRIO MI JE NAMJERU I POČEO DA SE IGRA SA MOJIM AUTIĆIMA, NEMAM IZBORA VEĆ DA GA IZAZOVEM. UZIMAM CRVENI GOLF 1 PITAM GA SMIJE LI 1,2,3? GRABI MI IZ RUKU ZONDU I PITA, U ŠTO ĆEMO? NARAVNO DA NIJE PRISTAO DA IGRA U ZONDU IAKO SAM MU NUDIO DVA MOJA AUTA I POSTER RAZAPETOG SPAČEKA. BIO SAM

UPORAN I PRISTAO JE DA MI JE OSTAVI NA 5 DANA KADA IZGUBI, A JA NJEMU DA DAM POSTER AKO (NEMA ŠANSE, JER JA PRAVIM STAZU) ON POBJEDI. STAZU SAM NACRTAO KREDOM, USKU TEK TOLIKO DA MU AUTO MOŽE PROĆI, ALI JE NA PLIHANJU DOBIO PREDNOST I ON KRENUO PRVI. PRAVILO JE DA SE VAŽE SAMO TOČKOVI KADA PREĐU LINIJU I VOŽNJA 3 KRUGA. ODMAH SAM VIDIO DA ĆU MORATI DA VOZIM, PRIJE SVEGA, STRPLJIVO, JER MALI IMA NERV. PRIJE ZAVRŠETKA PRVOG KRUGA SAM VEĆ POČEO DA DIVLJAM I VEĆ SAM GA GOLFOM PAR PUTA IZBACIO VAN STAZE, ŠTO JE ZNAČILO DA JA MORAM DA SE VRAĆAM. TO NIJE BIO PROBLEM JER SAM GA ODMAH SUSTIZAO, ALI NIKAKO NIJESAM MOGAO I DA GA PRESTIGNEM, MALI JE BIO KONCETRISAN I VOZIO JE PRESPORO, NITI NAJMANJE SE UZRUJAVAJUĆI ZBOG MOJIH PROZIVKI. KADA POČNE DA JE U KRIVINAMA SAMO PIPA, OKREĆUĆI JE TEK IZ NEKOG.. PETOG POKUŠAJA, OZBILJNO MI SE JAVI ŽELJA DA MU ZVRČIM JEDNU ČVRGU. NEKAKO SAM SE SUZDRŽAVAO I NEKAKO, ILI NARAVNO, SAM IZGUBIO. DOZVOLIO JE DA USLIKAM POSTER ZA USPOMENU, A I ZONDU. NIJE MI BILO DOBRO KADA JE POKAZAO MAJCI ŠTO JE `DOBIO NA POKLON`, ALI- POBJEDA JE ZASLUŽENA I NIJESMO ĐECA, MAKAR JA NIJESAM, PA DA SE NERVIRAM ZBOG TAKVIH STVARI. ZNAM ĐE ŽIVI, A

23


ZONDA F NURBURGRING 1/24 13,40€

24


GOLF 1 JE IPAK LJEPŠI I SKUPLJI

1/43 46,60€

KOMŠIJIN-CIN MALI JE VOZIO AUTOMOBIL PAGANI ZONDA MODEL F NURBURGRING. NA ZADNJEM BRANIKU JE UNIO KROZ CILJ MOJ VOLKSWAGEN GOLF RABBIT 4-RO VRATA KOJI JE KOLEKCIONARSKI DRAGULJ U ODNOSU NA ŠUGAVU I PRESPORU ZONDU. ČAK JE I KOD PRODAVACA MNOGO SKUPLJI U ODNOSU NA MODEL KOJI NIJE USPIO POBJEDITI SAMO ZBOG ŠKRTE RUKE KONSTRUKTORA STAZE. ZONDA JE BILA U OMJERU 1/24, DOK JE GOLF NEUPOREDIVO LJEPŠI IAKO JE SPAKOVAN U MANJE DIMENZIJE 1/43. INTERNET ME OBAVJESTI DA SAM SE MOGAO GADNO ZEZNUTI JER JE TETKICA PLATILA ZONDU ZA MANJE OD 15€ I ODLIČNO JE ŠTO TETKICA ZA VOLANOM NIJE HTIO DA IGRA U NJU JER BIH SADA IMAO SAMO SJEĆANJE NA GOLF-A KOJI SE PRODAJE PO CIJENI OD 46,00€. SADA ČAK MISLIM DA JE NAMJERNO VOZIO ONAKO SAMO DA BI MU BRATKULICA I MAĆA POMELI MOJE PRIGANJICE. MISLIM, NOĆ JE SPAŠENA, ALI ŠUTRA VEČE! OSTAO SAM BEZ SPAČEKA, BEZ SMS-A, SA POLJULJANOM VJEROM U SVOJE VOZAČKE KVALITETE I SA GLAĐU, JER JE POČELO UŽIVO EMITOVANJE SA ZAMKA I NIJE IMALO SMISLA DA PITAM MAJKU IMA LI KAKVE ŠANSE DA NOMINUJE MALO TIJESTA ZA ULAZAK U ŠERPU SA VRELIM ULJEM. AH, KAKO JE ŽIVOT LIJEP, ALI SAMO ONDA KADA JA NIJESAM U SMJENI. `MALA VIDA`, FAKAT SAM OSUĐEN NA NJU, JER NIJESAM SPOSOBAN NI DA NAPRAVIM JEDNU TRKAČKU STAZU PO MJERI SVOGA VOZILA I DA JE UČINIM DOMAĆIM TERENOM. 25


Slike ispod donekle kontam, nije da mi se to sviĊa (ili ne), ali je prihvatljiva namjera da od istrošenog BMW-a se napravi nešto bolje, u ovom sluĉaju najbolje. No, sporan je ovaj Veyron, odnosno njegova kopija, jer mi je nerazumljivo da je neko imao snage, volje i potrebe da od sasvim novog i sasvim `podnošljivog` Porsche Boxster-a napravi nešto bolje. Donekle bi bilo u redu da je napravio neku liĉnu kreaciju, ali kopiju postojećeg automobila? Kako budeš vozio dalje kroz magazin viĊećeš da je upravo Boxster najpogodniji za prepravku, kao da mu nije dovoljno što je sportsko auto, jer nije super-sportista. Ako se malo bolje zagledaš viĊećeš da nešto nije u redu sa proporcijama ovoga Veyron-a. Tim ĉudnim Poljacima nije bilo muka da kalupeš`vajaju` od gline, da bi za izradu upotrijebili materijal na bazi staklovlakana. Velika i mukotrpna rabota samo ne znam da li je vrijedna truda jer oĉekuju da im budući vlasnik kvazi Bugatti-ja plati nešto više od sto hiljada eura.

“Poljska u mom srcu”, a u njihovom, super-sportski automobili. Moţda bi bilo bolje da se dotiĉni Poljak opredjelio da napravi neku pristojniju kuću, nego da ţivi u ţutoj baraci, a vozi jedan od najskupljih auta, ali- u pitanju je ostvarenje sna. Kada već nije mogao doći u priliku da kupi McLaren F1, onda mu nije ostalo ništa drugo nego da zasuĉe rukave. Još uvijek nedovršen, ali se vidi da je sve na svom mjestu i u pravim razmjerama, osim motora i materijala oplate šasije. Kako je i pravi F1 ruĉno raĊen, za ovaj se moţe reći da je ĉak napravljen i malo `ruĉnije`, samo što je malo nezgodan za cjelodnevni boravak u njemu. Ako se nastavi trend, Poljska bi ukoro mogla postati meka super-auta. 28


29


Postoje istinski kolekcionarki primjerci u svijetu automobila, a ovo je nepobitno takav primjerak. Ovaj F1 GTR, ofarban u dreĉavo narandţastu, je trkaĉka verzija modela McLaren F1, a ukupno je proizvedeno 105 primjeraka u što ulazi: 64 standardnih F1, 5 LM-a, 3 GT -a, 28 GTR-ova, kao i 5 prototipova. Gotovo svi primjerci iz serije GTR su napravljeni i korišteni iskljuĉivo u trkama, samo mali broj je proizvoĊaĉ upristojio za legalnu upotrebu u saobraćaju. Ova ĉinjenica ih ĉini ultimativnim uliĉnim jurilicama jer je samim tim njihova teţina mnogo manja u odnosu na ostale super-sportske aute. Konkretni primjerak je prešao samo 300 km i moţeš ga pogledati i trgovati od Cars Limited Series-a iz Murcie, Španija. Zaboravih da saopštim cijenu: 2. 800.000€ Samo za tvoje oĉi i garaţu. Lotus je u francuske Alpe, Ċe je imao demostraciju svojih modela za novinare, dovezao Evoru ofarbanu u metalik bronzanu boju sa zlatnim linijama nisko postavljenim duţ bokova auta. Ovo je bila jasna evokacija uspomena na Esprit-a, koji je nekoĊ vozio slavni, tajni... u filmu `For Your Eyes Only`. Ovo je pokrenulo nagaĊanja da bi upravo Evora mogla biti sljede auto James-a, James-a Bond-a. Našao se u njoj agent sa dozvolom za ubijanje ili ne, ovaj primjerak je na prodaju, a proizveden je 2009. i prešao je 12.932 milja i uz malo doplate dobija se i nosaĉ za skije, što je gotovo obavezno ukoliko bi se povremeno vraćao na Alpe na zimovanje. Cijena automobila (bez nosaĉa) je: 53.500€. Na ovaj oglas se ne javljaj, koliko god da si Jugo-nostalgiĉar, Yugonostalgiĉan- ili što već, nemoj! Jeftinije će te koštat ovaj F1 GTR nego li ova limena konzerva, uz koju ĉak i ne dolazi otvaraĉ. Evo sam i ja poĉeo sa iskrenim opisom, a upravo je on mogao stajati glave jednog 43-godišnjeg ţitelja Kalifornije koji je u oglasu napisao da prodaje auto koji su kreirali pijani dizajneri, a sklapali retardirani mehaniĉari- i dodao još par iskrenih kvalifikacija. Moţda je malo prećerao, iskreno, jer ga je ipak `Jugić` neĉim privukao da ga kupi, ali su mu ubrzo pristigli mnogobrojni mail-ovi naljućenih `Jugovića` koji su mu jasno stavili do znanja da se nije šaliti sa njihovim `nacionalnim ponosom`, ĉak iako je u njegovom vlasništvu.

Ovaj primjerak je već zasigurno prodan, ali makar da te upoznam što si propuštio. Još ako si fan Munchester-a ili Beckham-a liĉno... Porsche 911 Turbo Cabriolet u mat tamno-sivoj boji sa zatamnjenim svjetlima i sa poznatim brojem 23 ušivenim na sjedištima, proizveden je 2008. godine i donedavno je vozio Becks-a ulicama Los Angeles-a, a vjerovatno i Posh koja je tebi potpuno nebitna za ovu priĉu. Potpuno novi Porsche je Beckham-a koštao 145.790 dolara i nakon par godina rabljenja od strane jedne od najvećih zvijezda današnjice moţeš/mogao si ga kupiti za 217.100 dolara. Ukoliko baš i nemaš ovih 100 dolara, vjerovatno će Becks reći: U redu je to! 30


Ko ima, njemu se i daje. U Newport Beach-u u Californiji je poĉetkom februara odrţan Lamborghini skup na kojem je bio po makar jedan primjerak svakog Lamborghini-jevog modela proizvedenog novijeg datuma, ĉak i onih proizvedenih u jedva-dvocifrenim serijama. Tu se našao i jedan Lamborghini Galardo SE, a koji ĉak nije došao namjenski na skup, već je tu bio na servisu, dopremljen iz Vijetnama. Pod tipiĉnim Lamborghini bojama su se mogli prepoznati modeli poput LP640 Roadster-a ili LP550 Balboni-a. Kalifornijska policija je na odreĊeno vrijeme zaustavila saobraćaj na djelu autoputa samo da bi, njihove niske visosti, mogli da proĊu. Na skupu je bilo preko dvjesta auta. Al` je brz, baš je brz! Al` je Ferrari, baš je Ferrari!!! A što nije!? Da ga vidiš da proĊe tvojom poderanom ulicom, ne bi reka` ništa drugo do: Ferrari! Ne samo da je Ferrari, već je ovo najbrţi Ferrari svih vremena, i uzrasta. Dostignuta brzina mu obezbjeĊuje titulu najbrţeg sportskog automobila, uopšte. Ferrari 288 GTO je model iz 1985. godine, ali godine nisu bitne, bar tako kaţu, pa ćemo pogledati performanse. V8 motor `Made in America` sa 8,85 litara radne zapremine, ugraĊen je u ovo italijansko `luĉe` koje je dostiglo maksimalnu brzinu od 443,11 km/h. Vlasnik ovog vozila je Steve Trafton, a pripremio ga je u `P4 by Norwood`, dok je mjesto dešavanja isušeno jezero Boneville u ameriĉkoj drţavi Utah (Juta).

Ovo što vidiš nije motocikl koji je uslikan samo par sekundi nakon što su vatrogasci napuštili mjesto požara, a čiji vatreni jezici su olizali i ovaj V-MAX. Ne, ova ugljenisana Yamaha će biti jedan od najvažnijih aktera u novom nastavku filma Ghost Rider, a u kojem igra i slavni Nicolas Cage koji prolazi vrlo neslavno kada su u pitanju automobili i motori. Zbog finansijske krize u koju je zapao morao je rasprodati gotovo čitav vozni park u kojem su se nalazili i neki od raritetnih klasika: Alfa Romeo 8C iz 1933, Miura SVJ, Triumph Spithfighter iz `75. i mnogi drugi. Nedavno se desila nezgoda na snimanju njegovog filma `The Sorcerer`s Apprentice`, kada je jedan F e r r ar i F 43 0 i zg u b io k o nt r o lu i povrjedio dvoje ljudi napravivši usput veliku štetu. Ghost Rider je prije svega poznat kao s t r i p , d ok ć e s e n o vi n a s t av a k ekranizacije najvećim djelom snimati u Rumuniji đe se trenutno i nalazi ovaj VMAX koji je bio povod da se dofatim meni najmanje drage grane umjetnosti i Nicolas-a Cage-a. 31


Čujem da se već neko vrijeme dešava nekakva ekonomska kriza, čak i kod nas, i mislim se kako ja lično to uopšte ne osjećam, dok odslužujem svoju `mala vidu`. Pogledah ovaj raport Daily Mail-a i zažalih što me ipak malo ne očeša, jer se u njemu kaže da je upravo kriza uzrok sve većem broju garaža u koje je parkirano 4 ili više prestižnih, skupocjenij automobila. `Mail˙ se poziva na izvještaj osiguravajuće kuće Aviva u kojem stoji da nije mali broj ni onih koji imaju i po 30-ak `dragulja` brušenih od strane Aston Martin-a, Ferrari-ja, Porsche-a, a da su Bentley i RollsRoyce nezaobilazni. Nemam čak ni garažu, ali bih mogao pokušati da kolekcioniram Golf-ove `dvojke`, jer danas– sjutra će i oni postati old time-ri, moguće da su postali i od juče, samo nas niko nije obavjestio, pa nastavljamo da ih besomučno, svakodnevno rabimo. Aviva kaže da prosječan vlasnik ovakvim kolima godišnje pređe oko 5 000 milja, što su dvije trećine nacijonalnog prosjeka. Prosječna vrijednost ovakvih automobila osiguranih kod ove Kuće je 350 000 funti, skoro dvije trećine auta je mlađe od dvije godine, a 50% ima personalizovane registarske tablice i u 85% slučajeva vlasnik je muškarac. Najpopularni su Porsche-i, a prate ih Bentley, Aston Martin i Ferrari. Po glavnom menadžeru u Avivi, danas je skupocjeni automobil kod bogataša poželjni nego li neko umjetničko djelo, pa bi se moglo reće da je Porsche Picasso današnjice.

Čim se pogleda šljašteća fotografija, odmah bude jasno: Ko, što, kome, koliko?! Bugatti, zlato, šeicima, pristupačno! No, ne može se tek poći u radnju, kupiti zlatni sprej ili pozlaćeni papir i: Evo mi ga!- Korl d`or 45, 24 karata/ kartona! Mansory-evi družari su se odistine pomučili oko Veyron-a 16,4, što odmah postavlja pitanje da li ovaj tjuner dopinguje svoje uposlene, jer treba se drznuti i prići Bugatti-ju, a da ne zadrhti ruka, bez obzira koliki je neko stručnjak. Momci su uspjeli da Veyron-a učine makar za malo eskluzivnim, a da ga ne oskrnave što, mora se reći, povremeno rade svojim drhtavim/ ili ne/ rukama. Na prednjoj masci, umjesto logoa proizvoĎača, u dnu stoji slovo V (Vincero), dok je i čitav prednji dio skraćen. Uočljivi su veći otvori vazduha sa strana i izmjenjeni pragovi. Čitava karoserija je od karbona kroz koji su provučene bakarne niti. Felme, retrovizori, prednja maska, poklopac goriva....perači prednjih svjetala, su pozlaćeni. Unutrašnjost je takoĎe ostala sa vrlo malo serijskih detalja. Cijena je ... Saznaćeš u narednom broju! Narednom broju nekog časopisa, možda Zov-a, jer meni nije poznata.

Evo jedne od garaža za koju je vrlo vjerovatno da je `powered by`- ekonomska kriza. Sigurno si čuo za sera Ralpha Lauren-a (ne, nema titulu Ser-a, no, eto– kuća časti), to je ona starina sa konjskim repom, kao u nekog rasnog `Zekana`, a sa kojeg skreće pažnju cjelodnevnom nošnjom ogromnih naočara i helanke-farmerica, iz kojih se uveče izvlači pomoću sapuna. Sašio je Ralph takvih, i ne samo, farmerica, nezna im se broja i zaradio dovoljno da postane vlasnik jedne od najljepših garaža na planeti. Vjerovatno i najljepše. Pravo i blagodet prisustva njegovom blagu je dobio časopis Vanity Fair kojeg su pored Lauren-a ugostili neki od najvećih svjetskih rariteta auto industrije, raspoređenih od Bugatti coupe-a iz 1938, pa do modernih `komada`, tipa: Bugatti Veyron ili Murcielago SuperVeloce. Ovaj muzej, više nego li garaža, se nalazi u Atlanti i svi njegovi eksponati su u savršenom stanju jer se poznati dizajner pobrinuo čak i za savršenu klimatizaciju prostora, a povremeno napravi poneki krug van garaže u nekom od njih. Pored Bugatti-ja iz iste (`38-e) je i model Alfa Romeo Mille Miglia roadster, dok je centralno mjesto rezervisano za Mercedes SSK `Count Trossi` iz 1930. koji je jedini postojeći primjerak u roudster izdanju. 32


Kriza je i treba skloniti sve te silne milione iz nesigurnih banaka. Poželjno bi bilo investirati u nešto što bi moglo donijeti profit ili samo kupiti neku stvar koja neće gubiti na vrijednosti, a nijesu baš svi spremni naručiti zlatnu oplatu oko svojih Rolls i Royce-va i Aston-a i Martin-a, a zlato i dalje ostaje prva pomisao kad se govori o trajnim vrijednostima. Pogled sa ekonomske tačke- bez grčeva, dragi mi socijolozi i humanisti! Veyron je svakako mogući izbor, ali opet, veliki je troškadžija i niko nema garanciju da na njega neće nalećeti neka budala ili da neće završiti pored puta, kao mnogi do sada, nakon čudnog spleta okolnosti koji se mogu desiti nekom stručnom vozaču, a svi smo takvi, zar ne. Pravi Veyron staje tek nešto više od jednog miliona, dok u ovoga kojeg su osmislili i napravili Robert Gulpen iz Njemačke i Stuart H u g e s i z Vel i ke Britanije je moguće `investirati` (ili, ne daj bože, oprati) dva miliona britanskih funti. Moguće da su sva tri primjerka Bugatti Veyrona Diamond već našla svoga kupca koji će, uz ovu, 7 kg tešku, maketu (1:18) izrađenu od 24-karatnog zlata i opločanu sa 7,2karatnim dijamantima, dobiti i sertifikat o autentičnosti i dokumentaciju o kompletnom dvomjesečnom proizvodnom procesu. Kako godine odmiču pokazuje se da auto-industrija ima jednu epohu do Veyron-a, a drugu nakon njega, stoga– Ja, da imam, dao bih!

Evo jednog kolekcionarskog `slatkiša` koji bi vremenom mogao da postane još slađi (čitaj, skuplji), mada baš i nije za garaže poput Ralph-ove. Vjerovatno se ogroman broj repera i ekscentrika po nekom drugom pozivu vidi baš u njemu, iako se u osnovi radi o malenom FIAT-u 500 u koji bi teško spakovali baš sav svoj ego. Može biti da će za njegovo održavanje biti potrebno mnogo manje pažnje, nego li za neki `obični` kolekcionarski primjerak, jer `zlato ne gubi sjaj`, a `dijamanti su zauvjek`. Upravo je takav ovaj Abarth 500C dizajniran od kuće Fenice Milano, ukrašen 24-karatnim dijamantima i opasan pozlaćenim djelovima. Naravno da je u pitanju unikatni model (teško bih podnio seriju) i već je pronašao svoga vlasnika-cu za pola miliona eura.

Mjera dobrog ukusa. Da li postoji standard za takvo nešto, da li se to mjeri metrima, litrima? Koji je postavljeni prag za to? NiĊe ništa konkretno! Samo uspjeh da ufatim sebe da ne znam odgovor zašto mi se javlja to pitanje dok gledam slike ovih Rolls-Royce-va. `Dobro je to, neznalice! Ostavi se razmišljanja, jutrašnje ti popare! I samo prenesi informacije`! Rekoh sebi i nastavih... Fenice Milano je odluĉio da od Rolls Roice Ghost-a napravi najluksuziji automobil, a to će sprovesti u djelo tako što će ga, bukvalno, pozlatiti. Za perverzno bogate kupce je spremio tri verzije pod nazivom `tri Dive`. White edition je u blještavo bijeloj boji, na kome je poklopac motora optoĉen 24-karatnim zlatom, istim metalom su pokriveni i retrovizori, pragovi, mnogi drugi djetaljĉići, kao i ĉitava prednja maska. New Blue Diva je za one roĊene u nekom introvertnijem horopskopskom znaku, ali pod ništa manje sretnom zvijezdom. Kod ovoga modela pomenuta i prepoznatljiva maska je hromirana, ali će posebne oplate od bijelog zlata na pojedinim djelovima uĉiniti da model bude...... Kako li se kaţe kada je nešto za par stupnjeva iznad ekskluzivnosti?.. Moţda, perverzija?! Diva broj 3 nosi naziv Bronze edition i imaš dobru predpostavku ako misliš da je ofarban bronzanom bojom, a lošu ako misliš da će ga Fenice za treće mjesto okititi bronzom. Ĉisto, 24-karatno zlato. Ni unutrašnjost nije daleko od oĉiju, i tu je sve oplemljenjo i optoĉeno, a ubaĉen je i minibar u potpunosti izraĊen od, ha... Zlata. E, tako ti je to, zlato moje, kada ĉo`jek ne doruĉkuje masnu poparu, pa mu kasnije svakakve misli padaju u neopterećeni um.

33


Tek da bi Fenice-ov RR izgledao sasvim pristojno u svakom smislu, može da pomogne skretanje pogleda na Mansoryevo viđenje istog predmeta i sa istom tematikom. Mogu da vidim Snoop Dog-a kako stoji pored ovoga Ghost-a i odmahuje glavom, previše je uvrnuto čak i za njega. Vjerovatno bih trebao pomenuti materijale i opremu kojom raspolaže ova razvratna makina, ali nešto me zaboljela glava i jedva čekam da preturim stranu. Nekako mi žao budućeg vlasnika jer sam siguran da će, kasnije ili prije, shvatiti da je ovo prejaka kombinacija čak i za

34

njegov stomak, koliko gođ da je estetski tolerantan. Nećemo ni da sumljamo da je unutrašnjost obložena bilo čim, osim vrhunskom kožom, ali vrhunski neukosnih boja, i odmah osjetih mučninu zamislivši sebe u ovoj bež-plavoj i pozlaćenoj `turbo folk` makini koja ne nudi ni obične, a ni pozlaćene kese za povraćanje. Mansory– evi momci su radili i na poboljšanju performansi što može da predstavlja olakšanje, pomisao da će brutalno ubrzanje i velika brzina dovesti vozača i putnike van ovoga auta prije nego je uobičajno.


Sve ima svoga kupca, pa zašto par nji nebi pronašla i Miluira, a ako ipak uspije da ih pronaĊe i par hiljada na godišnjem nivou!? E, onda ja idem na godišnji odmor, od par godina! Ma kakvi, vidimo se u sljedećoj reinkarnaciji! Dati 6.300.000 jena za ovo voz.. mope.. za `ovo` i dobiti elektro-motor snage 3,5 kW ili 4,76 KS (pazi, zapeta– 76 KS)? Uz maksimalnu brzinu od 60 km/ h (nijesu imali srca da se i ovĊe bahću zapetama)!? Moţda još nijesi uspio da pretvoriš jene u što bliskije, a i nemoj, milioni su u pitanju, što mora da je mnogo. Dizajnerski gledano– Miluira Electric Car je idila i poziv da se zapjeva neki stari, nikada prevaziĊeni hit, izgleda kao prvi automobili iz, tamo nekih 20-tih godina prošlog stoljeća. Ĉak je sasvim sigurno i pravi mamac za još ljepote, mogu da zamislim neke prelijepe `trebe` i neke malo manje po`trebne` kako sa oduševljenjem uskliĉu: Jao, što ti je sladak ovaj tvoj...! Za nastavak, prave pauzu, jer ne znaju koji moj mi je sladak, koje vrste je `medenjak`. -Jeste, presladak, samo je...! U nastavku, ništa više ne kaţem. Medena Miluira moţe sa jednim punjenjem baterije preći do 35 km, što nije malo ako se uzme u obzir da ovaj ekološki i elektriĉni Automobil ima zastarjelu bateriju punu olova i sulfatnih kisjelina, ali nećemo o tome, jer što bi budućeg vlasnika interesovalo da li je u malenoj boĉici dobio otrov ili parfem!? Dug je 2,180 mm, širok: 1,280 mm, uz visinu (bez vozaĉa) od 1,150 mm i slaadak... “Od izvora dva putića vode na dvije strane...” E, ojha! Ali 56.740 €? Mnogo je lutko!

Prosjeĉno, 75% komponenti od kojih se sastoji jedan automobil proizvoĊaĉi automobila dobijaju od svoji kooperanata. Ovaj postotak se samo uvećava tokom godina jer fabrike, bezmalo samo sklapaju djelove dobijene od drugih, sve, od djelova motora, pa do najmanjih zavrtnja, proizvodi neko drugi, obiĉno proizvoĊaĉi iz daleko-istoĉnih zemalja. Automobilske pneumatike nijedan automobilski proizvoĊaĉ ne proizvodi sam, ali je Renault pravio neke kalkulacije koje su ga dovele do rezultata da baš u tom djelu ima mjesta za zaradu. Motrio je nova Renault-ova marka pneumatka kojom, kao što rekoh, ne pokušava da smanji troškove proizvodnje novog automobila, već da zaradi novac prodajući ove pneumatike za drugu ugradnju. Motrio pneumatik je razvijen kako bi zadovolji sve propise kvaliteta, uz niţu cijenu od ostalih proizvoĊaĉa. Drugi najĉešći uzrok posjete servisu je upravo zamjena guma, pa je tako Renault ponudio svoj proizvod za starije automobile poput Clia, Twingo-a..., a i ostatak game, jer je napravio dvije razliĉite vrste Motrio Impulsion pneumatika. Uz pneumatike Motrio, brend nudi i akumulatore, koĉnice, maziva, antifriz i dr. sve u cilju što jeftinijeg odrţavanja Renault automobila i većeg godišnjeg salda.

`Ne šalji čovjeka da obavlja posao mašine`, ali zato pušti deminere da naprave auto. Svako je slobodan da čini što mu volja sve dok ne ugrožava zakon i druge, a da drugi ne bi bili ugroženi, postoji gorecitirani slogan zagrebačke firme Dok-Ing koja se bavi proizvodnjom mašina za deminiranje. S tim mašinama nikada ne bi zavrjedili pojavu na ovom listu ali ih je doveo njihov XD Concept koji predstavlja njihov pokušaj da stvore maleni gradski auto na elektro pogon. Kako je projekat još uvjek u razvojnoj fazi, ne postoje nikakve konkretne specifikacije, potrošnja, autonomija i sl. ali to nas ne može spriječiti da ne navijamo za komšije da u ovome ne uspiju, jer ko zna, danas sjutra...

35


Ţešće su neuviĊajni i seksistiĉki odgojeni ti kreatori i proizvoĊaĉi super -sportskih auta! Kao da razmišljaju kako neko ko doĊe u posjed njihovih kreacija bi lakše promjenijo Ċevojku nego li auto, pa stoga mnogo i ne razmišljaju o saputnicama. A one, osim što moraju izgledati atraktivno, što podrazumjeva štikle i mini suknje, nekako se moraju spuštiti preko visoko podignutog praga na to nisko sjedište u polu leţeći poloţaj. Onda i ta vrata što idu uvis i ugroţavaju glavu, a ostavljaju ĉist pogled na sve što otkrije raskorak koji moraju uĉiniti. Uzmimo za primjer Paris Hilton koja je promjenila desetine automobila kojima vrata idu gore, naprjed, nazad i na kraju izabrala `klasiĉni` Bentley, tako da je zadnjih godina gledamo u njegovim modelima, jer je nekako odluĉila da joj je lakše da pazi kakvo auto vozi nego da li je obukla gaćice ili ne. Trebalo joj je malo vremena, ali je prelomila da, kada već ne trpi gaćice na sebi, makar neće svako malo uslikavati paparace, kao njena druţarica Britney. E, ona je već sluĉaj. Zli jezici kaţu da moţda to radi namjerno. Za Paris nijesam siguran, ali sam ubjeĊen da je Britny samo neorganizovana i nevješta, jer da sve radi namjerno, makar bi malo dovela u red sporni predio, a ne ovako, potrošio sam pola kilograma ovih soĉnih, zetskih da je pokrijem, jer ne moţe takva pred ĉitaoca, da mi ga isprepada. Samo ti vozi dalje, Britney lutko. Pa, neka se drugi paze! I nemaš zime, na svakom koncertu će te par puta izvoditi na bis da otpjevaš `Oops, I did it again`!Što znaĉi kolekciju `sportaša`- i fotki. `P...iz` H. i `Biki` Spears nijesu jedine `slavne` liĉnost koje uslikavaju paparaco manijake, tu im je i koleginica `Kiki` Aguilera i `Mili` C. a van ove stranice gomila drugih, pa bi se moglo oĉekivati da se neko dosjeti i za par hiljada dolara im organizuje kurs `Izlazak iz auta`.

36


37


UĊoh prije neki dan i Inpek-ovu prodaonu i zaiskah jedan ljeb. Skoro ljubazna prodavaĉica me upita kakav ţelim i nabroja par vrsta, nešto: bijeli, raţani... Rekoh, neću te, obiĉne, nego jedan lamborghini. Ona zastade, pa reĉe: `Nemamo mi taj, moţda u nekoj privatnoj pekari?` A kako nemate, trebali bi to uvrstit u ponudu?! “Što se mene tiĉe, nek` rade što goĊ `oće, samo kad bi ova plata kasnila manje od po` godine”! Draga prodavaĉice! Ime i dizajn, danas sve prodaju, što bi pravilo problem nekom pekaru da jednu veknu malo uĉini klinastom, dva parĉeta extra sa strane, kao Lamborghini-jeva vrata i- 1,5 €?!! Nikakva je šansa da ću objašnjavati o ĉemu se radi kod ovih Gallardo Superleggera štikli, ali te neću ostavljati zabrinutim, pa ću ti kazati da ima spasa, nijesmo još uvjek potpuno otišli, moj dragi zemljaninu! U pitanju je 3D model. Pogled na mobilni telefon ti kaţe da je inspirisan Lamborghini automobilima i da ga je lansirao TAG Hauer. Meridiist Automobili Lamborghini je izašao na trţište poĉetkom 2010. i napravljen je od najfinijeg ovog, obloţen supersoniĉnim onim, uz detalje od najboljeg ovog-onog i planira se da 1963 primjerka, što je godina osnivanja Lamborghini-ja, se proda po cijeni od ovolicko funti (5.750). Slika ispod je tu samo radi podsjećanja što je inspirisalo ove proizvode i vizuelni poziv nekom talentovanom pekaru. Greške, samo ovo za pekara moţe da stoji. Pogledaj malo bolje, pa još malo duţe, opet nećeš shvatiti o ĉemu se radi. Pa, u pitanju je Porsche Boxster! Opet nijesi rekao: `A vidi, stvarno`! Već skrenuo da još malo osmotriš i vratio pogled na tekst, jer to nije to. Bogami, jeste- Boxster S u savršenom stanju pretvoren u Murcielago-a sa makaze vratima i svim detaljima i baš ništa ne ukazuje (makar na slici) da je tu neko maskiran u nekoga. Vlasnik Boxster-a je postao vozaĉ Lamborghini-ja za 45.000 $. Nije navedeno da li i dalje u kafiću stidno drţi u dţepu kljuĉeve Porschea, ili ĉim sjedne, izvadi neke sa `Lambo` logoom.

38


Mislim da bi ministar turizma trebao dobro osmotriti ovu ljepoticu. Te pune usne, prodoran pogled, savršeno tijelo. Savršeno! Vjerovatno ima još ljepotica koje bi ministar mogao uzeti u razmatranje, ali malo koja, ili nijedna, se preziva Montenegro. Brazilku Lisalle Montenegro su mnogi prepoznali kao idealan model za reklamu donjeg rublja, a ja je vidim kao dobar izbor prezentiranja ljepota presladkog Montenegra! Ako ministar turizma ne bude imao sluha, onda bi sliku trebalo proslijediti do ministarstva poljoprivrede, sasvim prirodna cura, poznata širom svijeta, a opet, ne toliko da bi se morali iskeširati milioni. Ostaviti se sponzorisanja neefektivnih spotova, raznih, pre-slavnih Ĉola i postaviti pravu stvar na pravo mjesto. Izvini Zdrave, ali malo je privlaĉnija ova Montenegro. `Ću, ba – privlaćnija. Treba ipo`! Shvatio bi Zdrave, još samo kad bi neki od ovih ministara. Moţda ministar zdravlja? Zašto da ne!?

Narod je na prvom mjestu predragi ministri, ĉak mislim da se ovaj turizma upravo tako zove! Nije da Vas pozivam da se ugledate na Ahmedinejad-a, no, i on je uvidio da narod treba ljeba, a kada nešto pojede, ĉo`jek hoće i nešto da po... Fino da vidi, poput Montenegro-ve! Evo, pomenuti i osporavani iraĉki presjednik Mahmood Ahmedinejad će se odreći jednog od svojih ĉetvorotoĉkaša zarad dobrobiti naroda. Peugeot 504 samo na prvi pogled djeluje kao stara `limena kanta`, a svaki naredni ti kaţe da on to stvarno jeste, upravo je Mahmood to što ovoj `tranji` daje drugu dimenziju i povećava cijenu. U opustošenom Iraku se još uvjek voze ovakvi automobili i za ovaj se onda moţe reći da je `bomba`, jer je prešao samo 36.867 kilometara i vidljivo je dobro oĉuvan (vjerovatno se presjednik više voli voziti u tenku). U pozivu na aukciju se kaţe da je auto u savršenom stanju, bez informacije o vrsti pogonskog goriva, i da dolaze u obzir samo ponude sa velikim brojem cifara. Oĉekuju da bi milion dolara bio sasvim prikladna i realna ponuda. Evo moje nezvaniĉne ponude. 0 000 010, 00 € (toliko imam, a zadovoljavam uslov o broju cifara). Cijenim da otisak Lisalleinog dupeta na njegovoj haubi vrijedi ĉitavu moju ponudu. Dobar je to Peu...dup..Mah... Dobro je to! 39


Počeli su da rastu, da dišu, da se transformišu. Ne postoji brojka koja bi te mogla frapirati (jel` se tako kaže) pa, čak ni iznenaditi, kada su u pitanju konjske snage ili snaga motora po bilo kojoj vrijednosti, a nečim mora da ti/mi se zadrži pažnja. Evo dva pokušaja, iznad teksta možeš da vidiš vejronikog Halo Intersceptor-a kojeg je osmislio britanski dizajner Philip Pauley i koji primarno predstavlja automobil, ali sekundarno, odnosno sekundno, odnosno za par njih, može da se pretvori u raketu, u helikopter u.. To je to. Dolje.. “Ništa se ne događa kad` si dolje i kad` si sam i kad` noći vuku podsvjest sve do sjećanja. Lavina

40

kotrljajućih... ” lasno li je meni zalutati! Dakle, dolje je slika Mercedes Biom-a koji je veza za priču o rastu i disanju, jer više nije dovoljna ni sama priča o `emisiji 0`. Ukratko, Biom koristi sunčevu energiu na sličan način kao i list na grani koji vrši proces fotosinteze, samo što je Biom na Symbiosis system-u. Biom raste unutar određenog nukleusa, specijalno oblikovanom po ratar... vozačevoj želji. Teoretski bi oblici Biom-a, zasnovanog na sićušnim česticama ljudskog DNK, bili slični, ali ne i potpuno isti kao neko drugo vozilo. Njegovi točkovi su iznikli iz 4 različita sjemena i ..... Izvini, ali ne mogu ja sad o ovom `Krivom srastanju`!


Kada se pomisli na `dolce vitu`, ukoliko nemaš sliku neke ljepotice na Vespi, onda si je sigurno vidio u nekom kabrioletu kako joj vijore pramenovi kose dok se vozi pod otvorenim nebom uz samu obalu. Ako je zamišljaš u nekom aktuelnom modelu, a izuzeo si skupocjene super-sportiste, ostaje ti samo Alfa Spider ili FIAT 500C. Alfa lagano napušta scenu, ali zato 500-tica dobija pojaĉanje koje vrišti reĉenicu– Ţivot je lijep! Romeo Ferraris je napravio odu smaragdnoj obali Sardinije u vidu ovoga Fiat 500C Sardinia. Zelena boja karoserije sa zlatnim odsjajem, platno krova u boji pijeska, koţni enterijer lagane beţ boje, uz drvetom obloţeni dio duţ ĉitavog prednjeg panela. Sve je ukonpovano tako idiliĉno, ĉak i zelene patusnice nijesu promašaj jer direktno veţu unutrašnjost sa eksterijerom. Auto se kotrlja uz more na zatamnjenim, dvodjelnim felnama od 16 inĉa, a Ferraris će isporuĉiti samo 50 primjeraka 500C Sardinia. 41


Dati brdo, i par brežuljaka, novca za jedan auto i onda.... Ne smijem to ni napisati, tastatura mi bježi! Rekao sam sebi- Ne! Ne, dok sasvim ne ovladam vozačkim vještinama, pa ćemo onda sjesti da porazgovaramo. Sreća je da sam me odmah shvatio i poslušao. Moglo je biti i drugojačije, a onda mi niko ne može garantovati da se ne bih odlučio za Ferrari, a 458 je prvi na udaru, jer nijesam baš pri novcu za neki bolji model. `Fino dijete, ali čudno hoda`, taj model, izgleda ne umije ni fabriku napuštiti u jednom komadu. Prije ili kasnije se `to` mora dogoditi, ne postoji model nekog proizvođača čiji svi proizvedeni primjerci su `zdravi i živi`. Za Ferrari 458 Italia je počelo kao da neće ostati nijedan proizvedeni primjerak koji nije imao makar malu nezgodu. Na slici desno vidiš primjerak kako je čvrsto zagrizao jedno stablo u Maranellu, samo što ga je vlasnik preuzeo. Kakav maler, ali je vremenom mogao shvatiti da nezgoda možda nije sasvim njegova krivica jer je taj auto počeo da plamti i krši po čitavom svijetu, kao da je neki FIAT-ov model iz A ili B segmenta koji se prodaje uz dnevne novine. Ne znam kako Toyota gleda na ovo, dok ispaćuje sve te silne milijarde dolara odštete, Ferrari se tek nakon izvjesnog vremena smilovao da opozove 458 Italia zbog problema na motoru koji je mogao proizvesti požar. Mogao je i, u mnogo slučajeva, izazivao, na jednom američkom sajtu postoji nagradna igra u kojoj se nudi 500 $ onome ko predvidi datum kada će naredni 458 Italia doživjeti nezgodu. Sada makar znamo da˙`riba smrdi od glave`, a Ferrari gori od repa! Nije Ferrari jedini supersportista koji priređuje svojim vlasnicima vožnje života koje mogu postati potonja vožnja u životu. Kasnije ili prije! `Jer sve što ima šanse da pođe po zlu...` Gadan tip je bio taj Marphy!

42


Nije baš totalna šteta jer je, kao što znaš, kod Ferrari-ja motor je pozadi, ali teško da će vlasnik ovoga polupanog Ferrari-ja pokušati da ga osposobi, ne zbog velikih ulaganja, već iz razloga što će odmah dobiti novi po svom izboru jer je u pitanju Sergio Marchionne- izvršni direktor FIAT Group. Švajcarske novine prenose da je Marchionne išao brzinom od oko 100 km/h svojim Ferrari 599 GTB Fiorano-om, kada je u blizini Basel-a, na švajcarskom autoputu A1, naletio na Renault-a koji je iznenada usporio. Oba vozaĉa su ostala nepovrjeĊena, ali je Marchionni-ev Ferrari nakon udesa završio na bankini autoputa i završio karijeru predsjednikovog prevoznog sredstva i karijeru, uopšte.

Ferrari se ne libi da posustane i da ne baci u probleme ĉak ni slavne. Hugh Grant je morao da parkira svoju Californiu u brzoj traci auto-puta kojim je išao iz Londona do obliţnjeg golf kluba, auto je zastao i blokirao saobraćaj za ostale uĉesnike koji su ga morali zaobići. Dayli Mail, koji je o ovome izvjestio, nije upoznat sa uzrokom zaustavljanja, predpostavlja se da nije ništa što par hiljada funti ne moţe zalijeĉiti. On je makar sam napravio problem, pa će mu biti lakše i da isplati, prvo šlep sluţbu, a onda i majstore. Takve sreće, odnosno nesreće, nije bio jedan bejzbol trener Srednje škole iz Oklahome koji je ĉetvorici svojih igraĉa pozajmio svoja dva Ferrari-ja i dobio natrag dva krša sa istim logoom koji se da nazrijeti na, apstraktno isavijanom i izbrušenom, crvenom limu. Budući `superstarovi` su nekako uspjeli da na parkingu jednog trţnog centra istovremeno skrše oba. Vjerovatno sada misliš kako je unesrećeni trener, kada je saznao, `našpicao` preko svih 57 drţava (nema ih toliko USA, ali je blizu Meksiko, Brazil... a dugaĉki su), nevješte `bećarce`, ali– Jok! Kada je došao na mjesto dešavanja, mirno je uţdio cigaru (pravi sportski radnik) i rekao: ` Momci- biće potrebno mnogo `homeruns`-ova da bi ovo nadoknadili`. Dva modela iz ove priĉe sa srećnim krajem i ludim trenerom su: Testarrosa iz 1991. i Ferrari 348 iz `95. 43


2011.

44

13.03.

BAHREIN

Sakhir

27.03.

AUSTRALIA

Melbourne

10.04.

MALEZIJA

Sepang

17.04.

KINA

Shanghai

08.05.

TURSKA

Istanbul Park

22.05.

ŠPANIJA

Barcelona

29.05.

MONAKO

Monte Carlo

12.06.

KANADA

Montreal

26.06.

EVROPA

Valencia Street Circuit

10.07.

V.BRITANIJA Silverstone Circuit

24.07.

NJEMAĈKA

Nurburgring

31.07.

MAĐARSKA

Hungaroring

28.08.

BELGIJA

Spa-Francorchamps

11.09.

ITALIJA

Monza

25.09.

SINGAPUR

Singapore

09.10.

JAPAN

Suzuka

16.10.

KOREJA

Korean International Circuit

30.10.

INDIJA

Greater Noida

13.11.

ABU DABI

Abu Dhabi

27.11.

BRAZIL

interlagos


13.02.

ŠVEDSKA

06.03.

MEKSIKO

27.03.

PORTUGAL

17.04.

JORDAN

08.05.

ITALIJA

29.05.

ARGENTINA

19.06.

GRĈKA

31.07.

FINSKA

21.08. 11.09.

NJEMAĈKA AUSTRALIJA

02.10.

FRANCUSKA

23.10.

ŠPANIJA

13.11.

V. BRITANIJA

20.03.

KATAR

Losail

03.04.

ŠPANIJA

Jerez

24.04.

JAPAN

Motegi

01.05.

PORTUGAL

Estoril

05.06.

FRANCUSKA

Le Mans

12.06.

KATALONIJA

Barcelona

25.06.

V. BRITANIJA Silverstone Circuit

03.07.

HOLANDIJA

TT Circuit

17.07.

ITALIJA

Mugello

24.07.

NJEMAĈKA

Sachsenring

14.08.

SAD

Laguna Seca

28.08.

ĈEŠKA

Brno

04.09.

SAD

Indianapolis

18.09.

SAN MARINO Misano

16.10.

ŠPANIJA

Ciudad del Motor de Aragon

23.10.

AUSTRALIJA

Philip Island

23.10.

MALEZIJA

sepang

06.11.

ŠPANIJA

Valencia

45


Ducati-jev angaţman ameriĉke umjetnice Elizabeth Raab nam je donio na poklon ovu predivnu kolekciju fotografija pod nazivom Desmo. Ĉini se da Ducati nikada nije izgledao ljepše i poţeljnije, ĉak je i mjesto suvozaĉa sasvim zadovoljavajuće samo kada bih se mogao naći na tim motorima jarko crvene boje. Odliĉan izbor Ducati-ja i savršen izbor fotografkinje `Liz` koja je utopila obline svojih modela sa krivinama motora, Desmo kolekcija djeluje terapeutski.

46


47


Nije prećerano lijepa, ali je prećerano visoka, Amazon Eve je najviši model na planeti. Ova titula joj je obezbjedila da proputuje ĉitavi svijet u kome su briţni fotografi nalazili naĉina i bića pored kojih Evina visina dolazi do izraţaja i na kojima ona ismijava nekoga ili je i sama postavljena kao predmet podsmjeha.

Eve bi imala poteškoća da uglavi svu svoju neobiĉnu ljepotu u ĉitav kvadratni metar, dok moţda još ljepšoj i svakako savitljivijoj Ruskinji Zlati je dovoljno i manje od 50 cm2. Zlata je pravo medicinsko ĉudo jer njeno tijelo moţe da napravi nevjerovatne prevoje i da zauzme zadivljujuće poloţaje, pa je zbog toga poĉela da stiĉe svjetsku slavu, iako nije jedina osoba na planeti ĉija kiĉma ima `gumene niti`. Svakako je ljepši prizor od samog `ĉovjeka gume`, kako nazivaju Indijca Vijay Sharm-a.

48


Sve svoje slobodne misli, vizije i kreacije moţeš slati na: posterauto@gmail.com Siguran sam da ti moţeš neuporedivo bolje od ovoga, a i ako nijesi prećerano talentovan, a ipak voliš da crtaš (nebitno ĉime i na ĉemu) ovo i dalje ostaju tvoje strane.

49


Vrijeme šutnje, nevjerice... Radoslav Savić je krenuo sa bratom od strica Goranom po tijelo Goranovog roĊenog brata Dejana koji je u uţiĉkoj bolnici preminuo od posljedica infarkta. Kući je ostala oţalošćena porodica koja nije mogla naslutiti da će ih zadesiti još veće zlo. Na ulazu u Arilje, Radoslav je Golf-om prešao u suprotnu traku i desio se direktni, ĉeoni sudar sa Megane-om koji je dolazio iz pravca Uţica. Radoslav Savić je preminuo na licu mjesta, dok je Goran u veoma teškom stanju prebaĉen u bolnicu. Prve ljekarske procjene kaţu da će vozaĉ Megane-a proći bez trajnih posljedica. Izvor:24 sata

Nije ništa Mišku, a nije ni velika šteta na sluţbenom automobilu, ali: NEMA VRAĆANJA VREMENA, niko nije dovoljno vješt ili povlašćen! Svaki volan upravlja autom i svim ţivotima koji, i dok, su u njemu. Kada si za volanom, uvjek pokušaj oslušnuti svoju podsvijest i, uz stalnu koncetraciju, priliĉno dobro ćeš znati da li si prebrz za date uslove i trenutak, a samo je on dovoljan za ogromnu, ili nenadoknadivu, štetu. Fotografija: Vijesti

50


,

i


Poster auto  

Ubogi časopis, koji nije uspio čak ni to da postane. Automobilizam, motociklizam, ...izam i dizajn. Zivjeli!

Poster auto  

Ubogi časopis, koji nije uspio čak ni to da postane. Automobilizam, motociklizam, ...izam i dizajn. Zivjeli!