PBE lehti EKO 022021 fi

Page 22

TEKSTI: MAARIT GABRIELSSON || KUVA: ELLA KAASINEN

Se on parasta, kun näkee jonkun oppivan jotain uutta.

Kasvatus­­tieteistä hyötyä

ASIAKAS­ PALVELUSSA

Luokan- ja liikunnanopettajaksi opiskeleva Emilia Valasti on työskennellyt Porvoon Energialla vuodesta 2014. – Aloitin 15-vuotiaana ja olen alusta asti ollut asiakaspalvelutiimissä, tehnyt erilaisia töitä aina postittamisesta asiakaspalvelutyöhön. Emilia oli ensi alkuun töissä kesäisin ja sittemmin myös joululomilla. – Nykyään teen opiskelun ohessa parina päivänä viikossa etänä töitä asiakaspalvelussa, omassa, pienessä kotikonttorissani. Emilia sanoo viihtyvänsä asiakaspalvelussa ja alati kehittyvää energia-alaa hän pitää kiinnostavana. Myyntineuvottelijana hän vastailee puhelimeen ja sähköposteihin. – Työtehtäviini kuuluu auttaa asiakkaita heidän sähkösopimusasioissaan ja myös hintaneuvotteluissa. Emilia tähdentää Porvoon Energian vuosien aikana oppineensa paljon muun muassa sähkönkulutuksesta, neuvottelusta ja siitä, miten kohdataan erilaisia ihmisiä.

22 Eko 2/2021

– Tästä kaikesta on ollut hyötyä myös oman elämäni arjessa. Olen jo tehnyt itse oman sähkösopimuksen, hän naurahtaa. Parasta työssään hän kertoo olleen sen, että on voinut tutustua uusiin ihmisiin ja työkavereihin, ja ennen kaikkea sen, että saa tehdä asiakaspalvelutyötä. Emilia haluaa tuoda esille työstään mukavan työyhteisön. – On kivat työkaverit, ja aina on saanut apua, kun sitä on tarvinnut. Vaativinta hän sanoo olevan stressaavien työpäivien. – Meillä on aina kuun vaihteessa paljon enemmän työtehtäviä kuin keskimääräisesti muina päivinä, ja silloin päivät voivat olla joskus stressaavia. – Siihen kyllä tottuu, oppii sen oman työrytmin ja saa työpäivän rullaamaan aika hyvin. Tosin tehtäväalue on aika laaja, mikä sekin voi olla joskus vaativaa. Muistojakin on kerääntynyt. Emilia muistelee tapahtumaa pari vuotta sitten, kun raju ukonilma iski Porvoon ylle. – Meillä oli palvelukonttorissa asiakkaita ja yhtäkkiä iski iso salama, sähköt menivät, tuli pilkkopimeää eikä mikään toiminut. – Se oli jotenkin koomista, että sähköyhtiön konttori pimeni totaalisesti. Asiakkaat olivat hämmästyneitä. – No, sähköt palautuivat nopeasti. Nuorelle naiselle liikunta on tärkeää, mikä sekin viittaa hänen opiskeluunsa luokanopettajan koulutuksen lisäksi myös liikunnanopettajaksi. Emilia harrastaa liikuntaa eri muodoissa: uintia, lenkkeilyä, salilla käyntiä, patikointia ja talvella hiihtoa.

KUKA? EMILIA VALASTI SYNTYNYT: 1998 Porvoossa VIETTÄNYT LAPSUUDEN JA NUORUUDEN: Porvoossa, käynyt ala- ja yläasteen sekä lukion Porvoossa ASUU: tällä hetkellä Vaasassa PERHE: isä, äiti ja pikkusisko OPISKELEE: Vaasassa, Åbo Akademissa luokan- ja liikunnanopettajaksi, valmistuu parin vuoden päästä

– Liikunta on tullut elämääni jo lapsena. Olemme perheeni kanssa käyneet aina yhdessä hiihtämässä ja luistelemassa. Tykkään kokeilla myös uusia lajeja. Jotta kaikki ei olisi pelkästään liikuntaa, hän sanoo soittavansa pianoa. Musiikin suhteen Emilia on kaikkiruokainen, mutta ylitse muiden on popmusiikki. Kysymykseen, millainen hän on ihmisenä, Emilia vastaa, että ystävällinen, miellyttävä ja positiivinen. – Mottoni elämässä on, että kaikilla olisi hyvä olla. Siihen minä pyrin. – Sitä yritän joka päivä ajatella, ja siksi olen valinnut opettajan työn tulevaksi ammatiksi, siinä pystyy auttamaan ihmisiä ja opettamaan heille uusia asioita. – Se on parasta, kun näkee jonkun oppivan jotain uutta ja myöskin onnistuvan siinä. Hän haluaa tulevaisuudessa panostaa myös yhä enemmän kestävään kehitykseen. – Mielestäni Suomen luonto on puhdas ja kaunis, toivon, että se saisi myös pysyä sellaisena. Emilia on opiskellut parilla kurssilla kestävää kehitystä. Siitä on ollut hyötyä hänen työskennellessään ekologisuuteen pitkään panostaneessa Porvoon Energiassa. Opiskellessaan kasvatustieteitä, hän pyrkii ajattelemaan, miten voisi tuoda tulevaa ammattiaan myös asiakaspalvelutyöhön. – Opettajan työssä on tärkeintä opetuksen eriyttäminen siten, että jokainen kohtaamani henkilö varmasti ymmärtää, mitä tarkoitan. – Sillä tavalla yritän tuoda tulevaa ammattiani mukaan myös tähän asiakaspalvelutyöhön.