PYRY 4/2022

Page 8

V U O D E N N U O R I Y R I T TÄ J Ä

Veljien polkuja pitkin

kiinni isoihin bisneksiin Porin Vuoden nuoret yrittäjät 2022 ovat Mikko-Joonas ja Jesse Kuuminainen, KUMEKO Group OY:stä. Heidän yrittäjyytensä on työn synnyttämää, eikä oppia ole haettu koulusta vaan metsäkoneen hyteistä, raa’asta työstä ja innostuksesta.

Teksti ja kuva Elina Wallin

KAIKKI ALKOI Mikko-Joonaksen ollessa armeijassa vuonna 2008, jolloin hän perusti isänsä kanssa Kumeko Oy:n. Kokemusta oli käytännössä koko siihen asti eletyn elämän verran, sillä polvenkorkuisesta asti vietetty aika traktoreiden ja metsätyökoneiden kimpussa oli jättänyt vahvan perimän. – Ollaan eletty maatilaelämää ja aina sai tehdä ja joskus taisi joutuakin, Mikko-Joonas Kuuminainen nauraa iloisesti. Hänen olemuksestaan välittyy vuosien tuoma oppi yrityksen pyörittämisestä, vaikka poikamaisuus ei ole kadonnut mihinkään.

Kymmenen kehityksen vuotta KUMEKO Group Oy täyttää tänä vuonna 10 vuotta. – Kumeko Oy edelsi nykyistä muutaman vuoden. Silloin 2012 mukaan tuli velipoika Jesse ja isä jatkoi omistustaan myös, kunnes pari vuotta sitten lunastimme koko osakekannan meille veljeksille. – Nyt pienosakkaana on mukana myös materiaalijohtajamme Markku Kiviluoma. Halusimme sitouttaa hyvää työntekijää, Mikko-Joonas kertoo. KUMEKO on laajentunut maltillisesti ja maalaisjärjellä. – Palkkasimme Markun silloin mukaan, kun liiketoimintamme levittäytyi muihin kaupunkeihin ja tarvitsimme kaupallisen puolen osaajaa. KUMEKO Groupiin kuuluu myös Lännen Jätepalvelu sekä AAVA Shipping Porin satamassa. Toiminnan laajennuttua on palkattu henkilökuntaa lisää.

Työt ohitti koulunpenkin, motivaatio moottorina Puheen siirryttyä pohjakoulukseen, molemmat yrittäjät nauravat punastellen. – Peruskoulupohjalta mennään, nauraa MikkoJoonas ja vinoilee veljelleen:

8 – Pyry 4/����

– Sinä meistä korkeammin koulutettu olet, kun sulla on ne putkimiehen paperit. Miehiä on motivoinut aina työ. Innostuminen koneisiin ja aikaansaamiseen, on ajanut ohi koulun. – Olen vuosien saatossa ollut monta kertaa tilanteessa, jossa on ollut pakko opetella ymmärtämään talouslukuja. Mikko-Joonas hoitaa nyt hallinnollisia tehtäviä toimitusjohtajana, Jesse puolestaan on metsäpuolen johtajana. Työ on todellakin opettanut näitä veljeksiä. Heillä on kaksi vanhempaa veljeä, jotka ovat olleet työelämässä kiinni pidempään. – Ollaan saatu tehdä, opittu siihen, että vastikkeetonta rahaa ei ole. Sen haluan opettaa myös omalle jälkikasvulle, että rahaa ei saa pyytämällä, vaan tekemällä, Mikko-Joonas pohtii.

Paikallisuus tärkeää KUMEKO Groupin alla toimii polttoainepaletti, josta tarjotaan asiakkaille aina heidän tarpeisiinsa sopivimpia vaihtoehtoja. – Keräsimme pieniltä turvetuottajilta turvetta, kunnes voimalaitosten asiakkaiden päätöksestä turve jäi käytännössä kokonaan pois. Pohdittavaksi tuli, miten korvataan edullisempi polttoaine. – Ratkaisuna tähän on kierrätyspolttoaineet. Käytännössä se on uusiokäyttöön kelpaamatonta jätettä energiakäyttöön. Puhutaan esimerkiksi kierrätyspuusta ja energiajätteestä. Mikko-Joonas Kuuminaisen mukaan KUMEKO on Länsi-Suomen alueella isoin kierrätyspuun käsittelijä. – Pidämme tärkeänä, että jäte saadaan käsiteltyä mahdollisimman lähellä jätteen syntypaikkaa. Haluamme kehittää paikallista jätemateriaalin hankintaa muun muassa ohjataksemme siitä uusiokäyttöön

kelpaamattoman osan paikalliseen lämmön- sekä energiantuotantoon. – Olemme hyvin asiakaslähtöinen organisaatio ja haluamme löytää juuri sellaisen palvelun, joka asiakasta palvelee parhaiten, Jesse täydentää. Tulevaisuuden vahvuuksiin he laskevat läpinäkyvyyden, päästöjen kompensoinnin mahdollisuuden ja kattavat raportoinnit. Nämä asiat näkyvät nykyajan vastuullisessa ympäristöalan yrityksessä.

Hyvä rekrytointi ei ole helppoa, mutta palkitsee onnistuessaan – Moni työ ja toimenkuva vaatii yrittäjähenkisyyttä. Kyllä hyvin huomaamme rekrytointien yhteydessä, että toisilla sitä löytyy enemmän. – Arvostamme kovasti laajempaa osaamista. Siis esimerkiksi sellaista, mikä yltää yli oman toimenkuvan. Se helpottaa myös luottamuksen syntymistä siihen, että tietää hommien hoituvan. Vastuun kautta mahdollisuus kasvaa etenemiseen ja mahdolliseen sitouttamiseen. Tällä hetkellä KUMEKO etsii jätehuoltoon osaavaa veturia. – Olen sitä mieltä, että työtä suorittavat ammattiosaajat menevät palkkauksessa tulevaisuudessa ohi väliportaan. Osaavaa, tunnollista, maalaisjärjellä varustettua oman alansa taitajaa arvostamme tänä päivänä todella korkealle. Kun työtään suorittava on todella hyvä, siis klaaraa oman tonttinsa, väliportaan esimiehen tarve on vähäisempi. Talouden sekä organisaatiorakenteen vuoksi siihen tulisi pyrkiä, Mikko-Joonas pohtii. Kuuminaisten veljeskaksikko on mainio esimerkki siitä, miten työ johdattaa isoihin ympyröihin ja menestykseen kovan työn kautta.