PYRY 4/2022

Page 1

Marja Mykrä, Myyntijohtaja, LKV, DV Toimi nyt ja ota yhteyttä 0500 595 999 marja.mykra@mvr-yhtyma.fi Asunto Oy Porin Meijerinlinna KARHUKORTTELIN VIIMEINEN ENNAKKOMARKKINOINNISSA!KOHDEKAIKKIVAPAATHUONEISTOT:KARHUKORTTELI.FI Asunto Oy Porin Meijerinlinna, Katariinankatu 4b. Arvioitu valmistumisaika: 12/ 2023 Rakentaja, myynti ja markkinointi: MVR-Yhtymä Oy, Valtakatu 22, 28100 Pori

MITTAUKSIA JA TUTKIMUKSIA KAIKILLE TEILLE • Kantavuusmittaukset pudotuspainolaitteella, levykuormituslaitteella sekä Loadmanilla • Päällysteporaukset • Kunnossapidon laadunvalvontaa kunnille ja kaupungeille • liikenteenohjauksetTörmäysvaimennin, AsiakkuusasiantuntijaTiinaRuoholaSijoituspalvelut 010 257 0308, 040 656 9096 tiina.ruohola@op.fi Kaikkien OP Länsi-Suomen asiantuntijoiden suorat puhelinnumerot löydät osoitteesta op.fi/lansi-suomi/soitasuoraan Tiedät, onyrityksellesimikätärkeintä. Täydennä omaa ja henkilöstösi laki sääteistä eläketurvaa ja mahdollista joustava eläkkeelle ryhmäeläkevakuutuksellasiirtyminenAsiakkuusasiantuntijaJaanaMustonenSijoituspalvelut0102570329,0405372733jaana.a.mustonen@op.fiOPRyhmäeläkevakuutuksellavoitjäädäaikaisemmineläkkeellejasaatmyösveroetuayrityksellesi.Olemmesinunjayrityksesipaikallinenkumppani.Oleyhteydessä! Vakuutuksen myöntää OP-Henkivakuutus Oy, jonka asiamiehinä osuuspankit ja Pohjola Vakuutus toimivat. Osoita se heille. 2 – Pyry 4/���� Luvian Uusioteräs - Kierrätyspalvelu Oy NURKISSASILOJUUKOROMUA? Ostamme metalliromua, kaapeleita, akkuja sekä noudamme romuautoja ja muuta metalliromua. Teemme romujen purkutyöt. Jan Hirvonen | 0400 722 773 info@luvianuusioteras.fi | Tehdastie 20, 29100 Luvia Ota niinyhteyttä,noudammeromut nurkista!

Mikko Sundell

Myös Suomen Yrittäjien luottamushenkilöiden kärkipaikat ovat jaossa. Ehdolla ovat myös Satakunnan Yrittäjien puheenjohtaja Jukka Hurrila varapuheen johtajaksi sekä allekirjoittanut valtuuston varapuheen johtajaksi. Siis paljon porinaa ja pöhinää porilaisten parissa.Porissa käydään kiivasta keskustelua kaupunkimme kärkipaikasta, uuden kaupunginjohtajan valinnan tiimoilta. Kärkiviisikko on jo selvillä ja valinta tehdään seuraavien kuukausien aikana. Itse olen painottanut seuraavan kaupunginjohtajan roolin merkitystä muut tuvassa kuntakentässä, muun muassa soten ja pelastustoimen siirtyessä alueorganisaatiolle. Jäljelle jäävät isoina asioina elinvoimaisuuden kasvattaminen ja sivistystoimi. Näihin osa-alueisiin tulisi uuden johtajan sopia sekä osaamisen että omien vahvuuksien osalta.

kysymyksiin yrittäjyydestä ja kaupungin elinvoimaiMyössuudesta.oman

Porin puheenjohtajaYrittäjät

PÄÄKIRJOITUS

Poristaan nyt ja tehdään oikeat valinnat

Pyrymme uudet tekijät valitaan seuraavassa syyskokouksessa. Hallituspaikkoja on taas mahdollisuus tavoitella ja liittyä mukaan Porin Yrittäjien kärkijoukkoon vaalimaan etujamme ja edistämään yrittäjyyttä paikallisesti. Tämä oma kenttämme on kuitenkin se tärkein ja merkityksellisin. Rohkeasti mukaan vaikuttamaan!

Nähdään taas tapahtumissa ja kokouksissa, ja pidetään meteliä omien intressiemme puolesta!

JÄRJESTÖN SYKSY on täynnä tapahtumaa ja tekemistä. Porin päivänä on yksi vuoden kohokohdista, kun palkitsemme torijuhlassa Vuoden porilaisen yrityksen. Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Tampereella jännitämme osuuko palkintoja paikallisille yrittäjille. Toivottavasti paikalla on mahdollisimman monta porilaista kannustamassa Kumekoa voittoon.

Olemme järjestämässä asiasta julkisen keskustelupaneelin lokakuussa Puuvillaan, jonne kutsutaan pääehdokkaat vastaamaan kuntalaisten edessä

Pyry 4/���� – 3

vuOden yksinyrittäjä Palkittu Yksinyrittäjä Ida Aaltonen nauttii siitä, että asiakas kokee olevansa hyväksytty ja että hänelle sopivat alusasut toimivat kivijalkana koko muulle pukeutumiselle. Deva Lingerie sijaitsee keskellä Poria asiantuntijakeskus BEPOP:ssa. 4 – Pyry 4/���� Porin 3jäsentiedotuslehtiYrittäjien8.vuosikerta Päätoimittaja Mikko Sundell puh. 0400 592 898 mikko@sundell.fi Julkaisija Oy BM&M Ab, Pori Kustantaja Altti Papinsaari puh. 0400 594534 altti.papinsaari@pyrylehti.fi Toimitus Oy BM&M ItsenäisyydenkatuAb 50 B, 28130 Pori www.pyrylehti.fitoimitus@pyrylehti.fi Mediamyynti Merja Hietaranta-Mäkinen 040 416 3184 merja.hietaranta@pyrylehti.fi Painopaikka Printhaus Oy, Pori Reklamaatiot Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan. Seuraava lehti ilmestyy 15.12.2022 Kannessa Porin Päivä 2022 -julisteen variaatio. Graafikko Rolf Lehtinen. 4/2022

– Kyllä, osaamme neuvoa vaikkapa allergiselle, millaiset materiaalit soveltuvat, eivät kutita tai ärsytä ihoa.–Koen, että alusasu on kaiken muun vaatetuksen perusta. Monelle vaikuttaa minäkuvaan, koko ole mukseen se, että vaatteet tuntuvat hyvältä päällä.

Ida Aaltonen tietää mitä tekee ja haluaa tehdä sen hyvin.–Rakastan kohdata asiakkaita. On siis vaikeaa kuvitella, että siirtyisin vaikka kokonaan verkko kauppaan. Mikä toki alusasuissa kuulostaa muuten kin melko jännittävältä ajatukselta.

– Olen ollut aina kiinnostunut pukeutumisesta. Kun muutin takaisin Poriin, työskentelin Havanassa muutaman vuoden ja opiskelin pukeutumisneuvon taa sekä suoritin vaatturiopintoja.

Sananen kehonkuvasta

Joku saattaa pitää itseään paljon suurempana tai pienempänä kuin todellisuudessa on. Se, että hyväksyy oman kokonsa ja pukeutuu oikeankokoisiin alusvaatteisiin, vaikuttaa koko olemukseen.

– Kuulen usein asiakkaan henkäisevän, että tämä hän meni Aaltonensutjakkaasti.muistuttaa myös, että säännöllinen vierailu alusasuliikkeessä pitää asiakkaan ajan tasalla oman koon muutoksista. Raskaus on yksi pysyviä muutoksia jättävistä tapahtumista naisen elämässä.

– Voi olla, että alusasuliikkeeseen tulemista on prosessoitu vuosi. Kun sitten on rohkaistunut tule maan, voi yllättyä iloisesti, kun oikeankokoiset ja hyväntuntuiset alusvaatteet löytyvät hetkessä eikä pitkän sovituskopissa hikoilun jälkeen.

Politiikka ja yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat nuorta yksinyrittäjää, mutta eivät vetoa ammatillisesti.

Naiseus sisältä ja ulkoa

kotikaupunkiinsa, opiskeli, teki töitä ja lopulta vuoden 2017 lopulla perusti alusasuliikkeensä Deva Lingerien.

Pyry 4/���� – 5 Postiosoite Porin Yrittäjät ry, PL 45, 28101 Pori Käyntiosoite Isolinnankatu 24, Herttuantori, 4. krs. Sihteeri Nita Vallimäki Puh. 044 3497 111 nita.vallimaki@yrittajat.fi Sosiaalisessa mediassa @porinyrittajatPorinYrittajat Luetapahtumista:yrittäjäuutisettuoreimmatjatiedot porinyrittajat.fi Lukitus- ja turvallisuusratkaisut yrityksesi tarpeisiin TURVAA YRITYKSESI JA KESKITY TÄRKEIMPÄÄN Keskuskartano (Rautatienpuistokatu 2) 28130 PORI posti@lukkotalo.fi (02) 6336 511 www.lukkotalo.fi

– Käsittääkseni Porista puuttui alusasuliike kymmenisen vuotta ennen tätä, Aaltonen pohjustaa.

– Joka tapauksessa kohtaaminen on tärkeää. Ja jos saan siinä hetkessä, kun oikea alusasu löytyy, vaikutettua asiakkaaseen positiivisesti, koen onnistuneeni.Ammattilaisen hyppysissä tosiaan saa sitä, mistä maksaa – asiantuntemusta.

itsensä peilistä katsomista

VUODEN YKSINYRITTÄJÄ

– Rakastan kohdata asiakkaita. On siis vaikeaa kuvitella, että siirtyisin vaikka verkkokauppaan.kokonaan

Teksti Elina Wallin | Kuva Altti Papinsaari

Ida Aaltonen on kotoisin Porista, mutta lähti nuorena ulkomaille. Itseään haastava ja kunnianhimoinen, sellaiseksi häntä voisi kuvailla. Viitisen vuotta diplomatiaopintoja Virossa. Kierroksensa jälkeen hän palasi

Ida Aaltonen haaveilee opiskelevansa seksuaaliterapeutiksi. Hän uskoo siitä olevan etua myös yrit täjänä. Hyvä esimerkki siitä, mihin kaikkeen alus asun tuntuma vaikuttaa on seuraava.

Kehittyä työssään ja itsessään

– Kun aloitin, sisäänostokuvastot vilisivät niin

Turvallista

sanottuja 0-koon malleja. Siis pieniä, noin 34-kokoi sia naisia. Kun nyt katsoo kuvastoja, siellä on malleja laidasta laitaan. Se tuntuu erittäin hyvältä. Hyvänen aika, me alusasujen käyttäjät ollaan kaikenkokoisia.

Aaltosen yritys on nyt viisivuotias. Jo tänä aikana on tapahtunut hyvää muutosta.

– Koen, että psykologian opinnoistani on hyötyä myös tässä työssä. Saattaa olla niinkin, että rinta syöpäpotilas on täällä meillä ensimmäistä kertaa leikkauksen jälkeen ilman vaatteita muille kuin lää kärille. Sitä pitää osata arvostaa.

– Tämä on hyvin herkkä ja intiimi ala. Keho muuttuu elämän varrella paljonkin. Toisaalta keho voi muuttua sairauksistakin johtuen. Kun vaatteet riisutaan, ihminen on toki fyysisestikin alasti, mutta myös haavoittuvimmillaan.

– Sovituskopissa pyydän asiakasta laittamaan silmät kiinni. Miltä sitten tuntuu, kun näköaisti poistuu.Ollaan lähellä terapioissakin puhuttua maadoitta mista. Alusvaateostoksilla ollaan todellakin sanan mukaisesti iholla. Miltä minusta tuntuu juuri nyt?

Ida Aaltonen suhtautuu naisiin ja naiseuteen hyvin lempeästi. Kivijalkaputiikin yhteydessä on buduaari, jossa sovittelu onnistuu rauhallisessa ympäristössä ilman hälinää.

Mikään ei tuo yhtä suurta mielihyvää kuin luoda ja toteuttaa jotain ainutlaatuista. Uniikkisormus OJL FLAGSHIP STORE TIMANTTISETSTOCKMANNHELSINKI1.KRSE.LINDROOSITÄPUISTO7,PORIP.044-7403220WWW.OJL.FI 100%PORILAISTA KÄSITYÖTÄ –NYT JA TULEVAISUUDESSA KauneinVuodenSormus 2012 KauneinVuodenSormus 2016 OlliKultaseppäVuodenLindroos 2021 EskoKultaseppäVuodenLindroos 2006 6 – Pyry 4/����

Kaupungin keskustassa Tutustu pml.fi tai sovi esittely PORIN MIES-LAULUN TALOJUHLAPAIKAKSI  Porin Mies-Laulu ry. puh. 0400 421653 AutohuoltoRAHTU Karjasillantie 12, Pori 0400 530118 rahtu@autohuolto.eu Eteläpuisto 12, Pori • 044 288 3990 www.hoitolaetelatuuli.fi SporttiVekaratYksityinenryhmisPorissaTervetuloatutustumaan!Sahalaistenkatu5,Porip.0404824182 Honkapuistontie 81, Pori 0400 128 883 • sivuhonka.fi toimijoilleteollisuudenPakkauksiaja Hannu Knuutila asianajaja, varatuomari 0400 530 835, hannu.knuutila@kvi.fi www.kvi.fi ASIANAJOTOIMISTO HANNU KNUUTILA KY www.porinlansituote.fi Lounatuulentie 7, Pori Puh. 02 633 1655 terveysvalmentaja, personal trainer Johanna Merivalli 050 327 www.jtraining.fi8586 050 324 9868 Kissanmäentie 21, Noormarkku kaikki rakennusalan työt puh. 0400 593940 Anne Heilimä www.ahlaistenkievari.fi PitopalveluSatakunnanOy Juhlat kuin juhlat Pyry 4/���� – 7 PUHDASTA PINTAA YLI 25 VUOTTA 02 649 8010 0400 592 922 Ojantie 8, Pori Varaaaikasi Karjasillantie 31 • 28220 Pori • 02 641 7771 Teollisuuden kunnossapitoa 24 h. Kaikki metallialan työt ja koneistukset. KONEASENNUS AHOLA OY AAMIAISTILAISUUS, KOULUTUSTILAISUUS, YHDISTYKSEN KOKOUS TAI JUHLATILAISUUS? Liisanpuistossa muuntautumiskykyiset tilat 12 henkilön kabinetista 122 henkilön auditorioon. Tarjoilut järjestämme joustavasti tarpeidenne mukaan. Kysy lisää kokouspalveluistamme: myynti@liisanpuisto.fi Ravintola Liisanpuisto lounas, kokous, juhlat, catering Liisankatu 20, 28100 Pori puh. 02 5388 387 www.liisanpuisto.fi Ilmoittautumiset ja tiedustelut 040 592 4455 tai timo.kallionpaa@adrkoulutus.com tai adrkoulutus.com ADR-KOULUTUS JA KULJETTAJAN AMMATTIPÄTEVYYS -JATKOKOULUTUS AJOKORTTILUOKAN C:STÄ CE:HEN KOULUTUS yhteistyössä Ulvilan Ajo-Opiston kanssa Porin Kotijoukkue Oy Ainontie 3 C, Pori Puh. (02) 6315 www.kotijoukkue.fi300

– Ratkaisuna tähän on kierrätyspolttoaineet. Käytännössä se on uusiokäyttöön kelpaamatonta jätettä energiakäyttöön. Puhutaan esimerkiksi kierrätyspuusta ja Mikko-Joonasenergiajätteestä.Kuuminaisen mukaan KUMEKO on Länsi-Suomen alueella isoin kierrätyspuun käsittelijä.–Pidämme tärkeänä, että jäte saadaan käsiteltyä mahdollisimman lähellä jätteen syntypaikkaa. Halu amme kehittää paikallista jätemateriaalin hankintaa muun muassa ohjataksemme siitä uusiokäyttöön

8 – Pyry 4/����

– Ollaan eletty maatilaelämää ja aina sai tehdä ja joskus taisi joutuakin, Mikko-Joonas Kuuminainen nauraa iloisesti. Hänen olemuksestaan välittyy vuo sien tuoma oppi yrityksen pyörittämisestä, vaikka poikamaisuus ei ole kadonnut mihinkään.

Paikallisuus tärkeää

kiinnibisneksiinisoihin Veljien polkuja pitkin

KAIKKI ALKOI Mikko-Joonaksen ollessa armei jassa vuonna 2008, jolloin hän perusti isänsä kanssa Kumeko Oy:n. Kokemusta oli käytännössä koko siihen asti eletyn elämän verran, sillä polvenkor kuisesta asti vietetty aika traktoreiden ja metsätyö koneiden kimpussa oli jättänyt vahvan perimän.

Kymmenen kehityksen vuotta

– Olen sitä mieltä, että työtä suorittavat ammattiosaajat menevät palkkauksessa tulevaisuudessa ohi väliportaan. Osaavaa, tunnollista, maalaisjärjellä varustettua oman alansa taitajaa arvostamme tänä päivänä todella korkealle. Kun työtään suorittava on todella hyvä, siis klaaraa oman tonttinsa, välipor taan esimiehen tarve on vähäisempi. Talouden sekä organisaatiorakenteen vuoksi siihen tulisi pyrkiä, Mikko-JoonasKuuminaistenpohtii.veljeskaksikko on mainio esimerk ki siitä, miten työ johdattaa isoihin ympyröihin ja menestykseen kovan työn kautta.

Porin Vuoden nuoret yrittäjät 2022 ovat Mikko-Joonas ja Jesse Kuuminainen, KUMEKO Group OY:stä. Heidän yrittäjyytensä on työn synnyttämää, eikä oppia ole haettu koulusta vaan metsäkoneen hyteistä, raa’asta työstä ja innostuksesta.

kelpaamattoman osan paikalliseen lämmön- sekä energiantuotantoon.–Olemmehyvinasiakaslähtöinen organisaatio ja haluamme löytää juuri sellaisen palvelun, joka asia kasta palvelee parhaiten, Jesse täydentää.

– Kumeko Oy edelsi nykyistä muutaman vuoden. Silloin 2012 mukaan tuli velipoika Jesse ja isä jatkoi omistustaan myös, kunnes pari vuotta sitten lunas timme koko osakekannan meille veljeksille.

Puheen siirryttyä pohjakoulukseen, molemmat yrittäjät nauravat punastellen.

KUMEKO on laajentunut maltillisesti ja maalaisjärjellä.–Palkkasimme

– Moni työ ja toimenkuva vaatii yrittäjähenkisyyttä. Kyllä hyvin huomaamme rekrytointien yhteydessä, että toisilla sitä löytyy enemmän.

Markun silloin mukaan, kun liiketoimintamme levittäytyi muihin kaupunkeihin ja tarvitsimme kaupallisen puolen osaajaa.

Tulevaisuuden vahvuuksiin he laskevat läpinäky vyyden, päästöjen kompensoinnin mahdollisuuden ja kattavat raportoinnit. Nämä asiat näkyvät nyky ajan vastuullisessa ympäristöalan yrityksessä.

Työt ohitti motivaatiokoulunpenkin,moottorina

Teksti ja kuva Elina Wallin

– Sinä meistä korkeammin koulutettu olet, kun sulla on ne putkimiehen paperit.

KUMEKO Groupin alla toimii polttoainepaletti, josta tarjotaan asiakkaille aina heidän tarpeisiinsa sopivimpia vaihtoehtoja.

– Keräsimme pieniltä turvetuottajilta turvetta, kunnes voimalaitosten asiakkaiden päätöksestä turve jäi käytännössä kokonaan pois. Pohdittavaksi tuli, miten korvataan edullisempi polttoaine.

Hyvä rekrytointi ei ole helppoa, mutta palkitsee onnistuessaan

– Peruskoulupohjalta mennään, nauraa MikkoJoonas ja vinoilee veljelleen:

VUODEN NUORI YRITTÄJÄ

KUMEKO Group Oy täyttää tänä vuonna 10 vuotta.

– Nyt pienosakkaana on mukana myös materiaali johtajamme Markku Kiviluoma. Halusimme sitout taa hyvää työntekijää, Mikko-Joonas kertoo.

– Arvostamme kovasti laajempaa osaamista. Siis esimerkiksi sellaista, mikä yltää yli oman toimenku van. Se helpottaa myös luottamuksen syntymistä siihen, että tietää hommien hoituvan. Vastuun kautta mahdollisuus kasvaa etenemiseen ja mahdolliseen sitouttamiseen.Tällähetkellä KUMEKO etsii jätehuoltoon osaa vaa veturia.

KUMEKO Groupiin kuuluu myös Lännen Jätepalvelu sekä AAVA Shipping Porin satamassa. Toiminnan laajennuttua on palkattu henkilökuntaa lisää.

Miehiä on motivoinut aina työ. Innostuminen koneisiin ja aikaansaamiseen, on ajanut ohi koulun.

– Olen vuosien saatossa ollut monta kertaa tilan teessa, jossa on ollut pakko opetella ymmärtämään talouslukuja.Mikko-Joonas hoitaa nyt hallinnollisia tehtäviä toimitusjohtajana, Jesse puolestaan on metsäpuolen johtajana.Työon todellakin opettanut näitä veljeksiä. Heillä on kaksi vanhempaa veljeä, jotka ovat olleet työelä mässä kiinni pidempään.

– Ollaan saatu tehdä, opittu siihen, että vastikkee tonta rahaa ei ole. Sen haluan opettaa myös omalle jälkikasvulle, että rahaa ei saa pyytämällä, vaan teke mällä, Mikko-Joonas pohtii.

vuOden nuori yrittäjä

Porin Vuoden nuoret yrittäjät Mikko-Joonas (vas.) ja Jesse Kuuminainen.

Pyry 4/���� – 9

Länsi-SuomenMetsätilatOyLKV

Länsi-SuomenMetsätilatOyLKV

Suomensuosituin metsänjatonttien kauppapaikka.

VesaYli-Hongisto 0500832681 LKV,KiAT,kaupanvahvistaja

www.leworks.fi MIKA LEHTONEN puh. 040 512 mikahjlehtonen@gmail.com0134Tyvenentie2B1,Pori Remontille tarvetta? Tarjoamme ammattitaidolla • kylpyhuoneet ja saunat • lattiatyöt • pinnoitustyöt • keittiöt ja muut kalusteet myös julkisivujen ja kattojen pinnoitukset KYMPPI LA VA OY Puh. 050 367 1363 www.kymppilava.fi Jari Kesäläinen puh. 0401626796 MERI-PORIN MUURAUS Kukkia ammattitaidolla Itäpuisto 12 Pori p. 02 6336 KukkaMylly707 p. 02 6332 707 Itäpuisto 12, 28100 www.rantasenhautaustoimisto.fiPori KoneistusTERÄSMIESmetallirakennetyötjateräksisenkovallaosaamisellaOJALAOY puh. 040 724 www.teräsmies.com1141 Verhoomo Nupi ja Nappi Minna Nordlund-Koivula Herralahdenraitti 1, Pori Puh. 040 583 8644 www.verhoomonupijanappi.fi PAIKALLINEN LVI-PALVELU Topi Marjakoski & Antti Toro 044 338 1819 • lvi@mator.fi www.mator.fi Rakennusliike Rantanen Oy Kotirannantie 2 28330 Pori puh. 044 589 4940 LIPPUMYYMÄLÄ Alfredinkatu 2, Rauma p. (02) 8376 9900 raumanteatteri@raumanteatteri.fi MA-PE klo 11–17 raumanteatteri.fi TI 01.11. klo 19 KE 02.11. klo 19 TO 10.11. klo 19 TI 22.11. klo 19 VAPAITA PAIKKOJA: KE 23.11. klo 14 esitykset jatkuvat PE 30.09. klo 19 LA 01.10. klo 13 LA 01.10. klo 18 PE 07.10. klo 19 VAPAITA PAIKKOJA: LA 08.10. klo 18 esitykset jatkuvat

Palkkio4,5%,minimi2800€(sis.alv.)taisopimuksenmukaan.

MinnaKataja 0443776220 myyntineuvottelija, metsätalousinsinööri

Myynnissärunsaastimetsätiloja,tontteja jamuitamaaseudunkiinteistöjä.

MinnaKataja 0443776220 myyntineuvottelija, metsätalousinsinööri

VesaYli-Hongisto 0500832681 LKV,KiAT,kaupanvahvistaja JukkaPusa 0400636113 toimitusjohtaja,LKV,AKA, kaupanvahvistaja

Porin Hitsauslaite Oy Eteläväylä 20, Pori Puh. 02 635 9002 www.phloy.fi 10 – Pyry 4/����

Suomensuosituin metsänjatonttien kauppapaikka.

Suomensuosituin metsänjatonttien kauppapaikka.

VesaYli-Hongisto 0500832681 LKV,KiAT,kaupanvahvistaja JukkaPusa 0400636113 toimitusjohtaja,LKV,AKA, kaupanvahvistaja

Länsi-SuomenMetsätilatOyLKV Palkkio4,5%,minimi2800€(sis.alv.)taisopimuksenmukaan.

Myynnissärunsaastimetsätiloja,tontteja jamuitamaaseudunkiinteistöjä.

JukkaPusa 0400636113 toimitusjohtaja,LKV,AKA, kaupanvahvistaja

MinnaKataja 0443776220 myyntineuvottelija, metsätalousinsinööri

Myynnissärunsaastimetsätiloja,tontteja jamuitamaaseudunkiinteistöjä.

Palkkio4,5%,minimi2800€(sis.alv.)taisopimuksenmukaan.

Pyry 4/���� – 11 lansirannikonremontointi.fi Varaa aikasi puh.AritoimitilaesittelyynGrahn0443565865 FRIITALA TALOfriitalatalo.fi - YRITYSTEN KOTIKorkealla tasolla jo neljällä vuosikymmenellä. Katso Facebookista, kuinka työmailla hommat hoituvat. Tyvenentie 1, Pori • Puh. 02 634 6100 • www.prm.fi RuosniemenJUHLATALOKoitto kysyhäihin,vuokrattavanasyntymäpäiviin,ym.tilaisuuksiinToiminopeastijahetivapaitapaikkoja! Puh. 0440 563 9319 Ajoneuvojen keraamiset pinnoitteet sekä sisäpesut ja suojaukset laadukkaasti ja joustavasti mikko@mnautocare.fi / puh. 041 312 3721 www.mnautocare.fi Yrjönkatu 8, Pori • p. 02 637 6061 hyvinvointicenter.fi Kaikki kehon javointiinhyvin-mielenHYVINVOINTICENTER 0400 591023 / Hannu 0500 223400 / h.tervamaki@gmail.comSeppo lr.saaristopalvelu.fi RANTOJEN RUOPPAUKSET JA VESISTÖKULJETUKSETAMMATTITAIDOLLA Avoinna ark. 8-17, la 8-15 Puh. 02 6411 977 Yrjönkatu 15, Pori TASOKASTA ydinkeskustassaTOIMITILAAHerttuantorilla puh. 044 533 6900 | mika.mattila@memax.fi Kahvilatila valmistuskeittiöllä Heti Katutasonkäyttöön! edullista liiketilaa 45 m2 Liikenaapureina partureita, suutari, kosmetologi...lastenvaatemyymälöitä, Vapautumassa 1.10 Katutason liiketila 146 m2 Vapautumassa syksyllä Toimisto 188 m2 (8h+k) 350€/kkhuikeillailmastoitujaVuokrattavanatyöhuoneitanäköaloillaalv0% Kuinka toimia vahingon sattuessa? 1. Soita Rosendahl:lle! 040 182 4403 Me autamme kädestä pitäen, miten asiakkaan kannattaa toimia vahingon sattuessa. 2. Varaa aika tarkastukselle tai aja suoraan pihaamme. 3. Ilmoita vahingosta vakuutusyhtiöösi. Samalla voit kertoa, että Rosendahl hoitaaMUISTkorjauksen.A!Asiakas päättää. 040 182 4403 Löydät meidät Prisma Raudan läheltä.

LUKKOTALO, Lukko ja Kone Oy täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Se on yritykselle millä tahansa alalla varsin pitkä ja kunniakas ikä. Olli Sorel perusti 1962 Lukko ja Kone Oy:n, myi sen 70-luvun alussa Heli Lindqvistin isälle ja sillä tiellä ollaan. Lindqvistin perheellä yritys on ollut puoli vuosisataa. Mistä kaikki alkoi ja millaista lukitusja turvasuojelualalla on nykyään, sitä selvittelemme.

– Näissä nurkissa ollaan pyöritty, Heli tokai see ja kertoo Lukkotalon sijainneen ravintola Sarkan naapurissa Uusikoivistontie 42:ssa, kun nykyisessä paikassaan Keskuskartanossa kivijalkaliike on ollut vuodesta 1988.

Jotta saadaan ovi lukituksi, pitää mekaanisesti jonkun liikkua lukko pesässä ja pysyä lujasti kiinni.

Helin molemmat vanhemmat tarttuivat toimeen ja olivat lukkoliikkeen yrittäjinä Maakuntalinnassa. Rakennus sijaitsee Keskusaukion toisella laidalla, asiantuntijakeskus BEPOPin vieressä.

12 – Pyry 4/����

– Enää ei aina tarvita edes avainta, vaan luki tus voidaan aukaista lätkällä tai puhelimella. Lähes kaikkea saa nykyään avattua digitaalisesti.

JALUKKOSEPÄKSIYRITTÄJÄKSI

– Äiti oli ammatiltaan käsityönopettaja ja siksi

Isän jäljissä

– Koko ajan kehitetään jotain uutta. Vaikka eihän se perusperiaate silti sinänsä mihinkään muutu.

– Olli Sorel otti sitten yhteyttä isään, kun hänelle tuli itselleen muutto pääkaupunkiseudulle lukkoliikettä pitämään. Me asuimme silloin Helsingissä, missä olen syntynytkin, Heli Lindqvist aloittaa.

myös yrityksen valikoimissa oli 80-luvulla Elna ompelukoneet ja höyryprässit.

– Siitä kehkeytyi kaupat ja muuttokuorma toi meidän perheen Poriin ja aloitin täällä edistyk sellisen peruskoulun vuonna 1974, Helsingissä oli vielä kansakoulujärjestelmä sinä syksynä.

– Varsinkin nyt 2000-luvulla kehitys on ollut sanalla sanottuna hurjaa. Koko ajan kehitetään jotain uutta. Vaikka eihän se perusperiaate silti sinänsä mihinkään muutu. Jotta saadaan ovi lukituksi, pitää mekaanisesti jonkun liikkua lukkopesässä ja pysyä lujasti kiinni. Ohjaukset sitä vastoin muuttuu.

Teksti Elina Wallin Kuva Altti Papinsaari

ISÄ-LINDQVIST työskenteli Vientikunta Munan tytäryhtiössä, jossa myytiin muun muassa sadettimia. Olli Sorel puolestaan teki lukkoliik keensä ohessa myös lasikuitutöitä ja niin miehet tutustuivat työnsä puolesta.

Koulutukset kunnossa ja raportoinnit linjassa Poliisihallinto valvoo ja vaatii raportointeja valtuutetuilta lukkoliikkeiltä vuosittain.

Mekaanisista sähköisiin Lukitusala on muuttunut vuosikymmenten saatossa valtavasti.

– Onhan se melkoista paperihommaa, mutta

JUHLIVA PYRYLÄINEN

Heli Lindqvist muistuttaa myös, että päämie het, kuten Abloy, kouluttaa jälleenmyyntiverkostoaan koko ajan.

Lukkotalossa on paljon lukkojen huoltosopimuksia.–Silloin huolto on meidän vastuullamme. Ellei sopimusta ole, kannattaa ovia muistaa oikeasti huollattaa säännöllisesti. Silloin ne ei menekään epäkuntoon.Yrityksille Heli Lindqvistillä on yksi lukitukseen liittyvä muistutus.

– Kyllä ovet pitää saada lukkoon ja yritysten luki tusjärjestelmät olla toiminnassa erilaisissa tilanteissa.

– Koulutuksissa käydään läpi kaikenlaisia tapauk sia. Ja voin sanoa, että mielikuvituskaan ei riitä siihen, mitä kaikkea keksitään lukitusten kiertämiseksi.

– Se suojaa myös siltä, että alalle toimijoihin ei pääse ”harmaita” tekijöitä.

Tulevaisuus on seesteinen Lukkoliikkeen toiminta on sen kaltaista, että normaalit talousvaihtelut eivät juuri näy.

– Maailmantilanne tosin vaikuttaa nyt tällä het kellä myös meillä tavaroiden saatavuuteen ja hintoi hin. Olen ollut hämmästynyt, kun on tämän vuoden aikana sattumoisin selvinnyt, miten paljon alamme komponentteja tehdään Ukrainassa.

huomaamatta.–Lukotkestää

– Jokaisella lukkoliikkeellä tulee olla vähintään yksi työntekijä, jolla on turvallisuusalan erikoisammattitutkinto. Nämä turvallisuusasiat koskevat lukkoliikkeiden lisäksi turvallisuusalan muita toimijoita. Siitä määritellään Suomen laissa, jossa laki yksityisistä turvapalveluista ohjaa toimintaamme.

Huolla lukot ja uusi tarvittaessa Kun ovet lukkoineen toimii, sitä ei tule ajatelleeksikaan. Kun taas lukko ei toimi, se ei todellakaan jää

käyttöä pitkään, kun aina välillä muistaa vähän suihkauttaa öljyä. Sähköisissä järjes telmissä on tietysti selvempi käyttöikä ja ne vaativat erilaista huoltoa ja uusintaa.

– Esimerkiksi eräs ruotsalainen ketju on ostanut lukkoliikkeitä ympäri maata. Paitsi jostain syystä länsirannikko ei ole ollut kovin houkutteleva, mikä nyt sattuu kyllä olemaan meidän onnemme, Heli hymyilee.

Yrittäjä Heli Lindqvistin mukaan ala kehittyy nyt juuri kovaa vauhtia. Kuvassa Abloyn uusin sähköinen lukitusjärjestelmä Abloy Pulse taloyhtiöille.

60 ymmärrän ja alamme ymmärtää, että se on asiakkaan edun mukaista. Vuodesta 2019 raportointi on ollut pakollista.SittenHeli hymyilee veikeästi ja sanoo:

Lukkotalon pitkää taivalta voidaan juhlistaa levollisin mielin, vaikka viime vuosina alalla on ollut sel västi havaittavissa pientä ostobuumia.

– Kannattaa tarkistaa vakuutuksista, että mitä vakuutusyhtiö edellyttää liiketilan lukitukselta. Ja sen jälkeen varmistaa, että oman liikkeen lukitus on sen kanssa linjassa ja vaikka huollattaa samalla, hän vinkkaa vahinkojen ehkäisemiseksi.

– Kaikkiin lukitustarpeisiin löytyy omat järjestelmänsä. Siksi lukitusasiat on syytä nostaa esiin jo suunnitteluvaiheessa, hän muistuttaa.

Pyry 4/���� – 13

koulutukset.Ammattipätevyys-Henkilökappaletavarakuljetukset.ja Satakunnankatu 44, Pori puh. 0400 468 801 • VAHINKOSANEERAUKSET • UUDISRAKENTAMINEN • KORJAUSRAKENTAMINEN • LINJASANEERAUKSET Porin Eko-Rakennus Oy Varpushaukantie 3, Pori • puh. 050 433 7227 www.ekorakennus.fi puh. 040 541 4745 jari.ojalehto@westmet.fi www.westmet.fi SALMINENILMASTOINTIOY www.ilmastointisalminen.fi puh.AJANVARAUKSET026413890 www.satakuulo.fi Itsenäisyydenkatu 33, Pori Vanhakoivistontie 14, Pori Myynti/huolto 045 1951 788 www.kylmäkarhut.com Korjuuntie 17-19, Herralahti, Pori puh. 02 641 MYÖS RENGASHOTELLI1960 MURTOHÄLYTTIMETJAVIDEOVALVONTA! Kotiin, toimistoon, mökille KYSY TARJOUS! Porin Puh.YrjönkatuKiinteistövalvonta22B,28100Pori0500590525,www.pkv.fi puh. 0400 324 857 j.halme@dnainternet.net www.porinparveke.fi Puh. 050 3586533, 050 3663843 www.evesaneeraus.fi PIRU HYVÄ PORILAINE AUTOKOULU 14 – Pyry 4/���� Laituritie 14 B, 28240 Pori Puh. 0400 jarmo.rantamaki@hotmail.com645314 www.jarmorantamaki.fi

Citysiivous Oy - Puhdasta palvelua0440-831245 | Rautatienpuistokatu 2 C | www.citysiivous.fi YRITYSKAUPAN AMMATTILAISET APUNASI Aloita ajoissa - ota yhteyttä! Autamme kaikissa omistajanvaihdosasioissa. Palvelumme kattavat kaikki yrityskaupan osa-alueet yrityksen myymisestä, ostosta, arvonmäärityksestä ja konsultoinnista. Juha-Pekka Asuinmaa Puh. 050 4611 360 Tomi Vuorinen Puh. 050 4773 595 Mika Valtonen Puh. 040 5968 994 Kauttamme myynnissä useita kohteita Satakunnassa ja muualla Suomessa, tutustu: www.yrityskaupat.net Myymälä avoinna: ma ja pe 9-18, ti-to 9-17, la 10-14 Pyhisin ja aattoisin suljettu Virtasentie 12, Pori neufrau.fi Tutustu verkkokauppaamme neufrau.fi KOIRIEN TUORERUOKAA laadukkaista, kotimaisista, raaka-aineista VENERETKET SELKÄMEREN KANSALLISPUISTOON Timo Lokki puh. 044 500 lokkitimo@hotmail.com4142 selkamerenveneretket.fi PurkutyötPienkuormaajapalvelubetonirakenteisiinjaTimanttiporauksetsahaukset Puh. 0400 747 www.tpnoy.fi004 Maa- ja kuljetukset:kiviainesmyynti,0400721974kuljetusmakivaara.fi Asianajaja, varatuomari Tuulia Pirttilä puh. 044 337 4444 tuulia.pirttila@tuuliapirttila.fi www.tuuliapirttila.fi TERRAMEpuh.0400110308terrame.fi Aidat, katokset, penkit, portit mittatilaustyönä Pyry 4/���� – 15 Vesillä on ihan mukavampaa!maissa,kuinpaitsi Porin Vesibussiristeilyt • risteilypori.fi • P. 044 5879 900 MUUTOT JA EDULLISESTIKULJETUKSET Kerran käytetyt pahvilaatikot 1,50 €/kpl. Uusia pahvilaatikoita käsikantoaukolla 2,20 €/kpl. Vuokrataan muovisia muuttolaatikoita, lisäkantoapu jms-kuljetus.fi 0400 728091, 050 573 3830 Satakunnankatu 32, Pori varastohotellipori.fi

Tulisijat tulevat monilta alan huipputekijöiltä niin kotimaasta kuin ulkomailtakin. Joitakin pienempiä vaihtoehtoja saadaan myös paikallisilta toimijoilta. Myytävät tuotteet täyttävät kaikki vaadittavat direktiivit.–On hienoa, että näissä asioissa on otettu järki käteen. Yhdessä vaiheessa Suomessa harkittiin jopa puun pienpolton kieltämistä. Kyllä asia on niin, että kun tulisijassa polttaa kuivaa puuta ohjeiden mukaan ja pitää siitä hyvää huolta, niin ei noita päästöjä tule juuri muuten kuin sytyttämisvaiheessa, Mika Leinonen vakuuttaa.

– Aiemmin meille tultiin varta vasten. Nykyään on helppo piipahtaa myös muun ostosasioinnin yhteydessä. Kun kauppakokonaisuudessa on tuollaiset 1,5 miljoonaa ostotapahtumaa vuodessa, tulee se varmasti näkymään meidänkin liikevaihdossamme, kaksikko toteaa.

Energian hinnan hulppea kohoaminen on saanut ihmiset miettimään vaihtoehtoisia, nykyisiä toimintoja tukevia ratkaisuja. Aikoinaan hyväksi havaitut erilaiset tulisijat ovat kokeneet uuden, nopeasti kasvavan tulemisen. Näissä asioissa kannattaa suunnata Tikkulaan Porin Takan tiloihin, joissa sinua odottaa avulias ja ammattitaitoinen yrittäjäpariskunta Mika ja Sanna Leinonen

SÄÄSTÖÄSYTTYY

KAKSIKKO ON TOIMINUT alalla jo viitisentoista vuotta, itsenäisinä yrittäjinä Porin Takka Ky:ssä vuodesta 2016. Aikaisemmin tilat sijaitsivat Mikkolassa, mutta Satakunnan Osuuskaupan muutostöiden vuoksi pariskunnalle tarjottiin uusia toimitiloja Tikkulan ABC:ltä. Toukokuussa tapahtunut paikanvaihdos on osoittautunut mainioksi. Asiointi on helppoa, ja tilat ovat jopa hieman isommat.

Lämmön lähteenä on tietysti puu, mutta pienillä fiksauksilla takoissa voidaan hyödyntää myös pellettiä tai brikettiä. Myynnissä on myös etanolia käyttävä bio takka, joka sopii hyvin parvekkeelle. Etanoli on pala essaan nykyään täysin hajutonta. Ja kannattaa muistaa, että hyvin valitulla takalla on myös tärkeä sisustukselli nen elementti.

– Kun selviää, minkälaisesta rakennuksesta on kysymys, saa meiltä kyllä parhaan valintavaihtoehdon. Juttelun lisäksi jotkut tuovat myös kuvia näytille, mikä on erittäin hieno asia. Lähtökohtahan on, että tulisijan tekeminen onnistuu asuntoon kuin asuntoon, Sanna Leinonen rauhoittelee.

Rakennuskohtainen ratkaisu valmistuu vikkelästi Jokainen asunto, johon tulisijaa valitaan, on omanlaisensa kohde. Asiakkaan kanssa keskusteltaessa oikea ratkaisu löytyy.

Lämmitysmahdollisuuksia piisaa Tulisijojen kirjo on melkoinen. On varaavia takkoja, tiili-, elementti-, vuolukivi- ja kiertoilmatakkoja. Kiertoilmatakka on se modernein vaihtoehto, jolla saa lämpöä nopeasti. Lisäksi se soveltuu hyvin terassikäyt töön. Pääsääntö on, että jos poltat päivittäin, valitse varaava takka, jos harvemmin tunnelman tai tarpeen vaatiessa, niin kiertoilmatakka. Valikoimasta löytyy lisäksi esimerkiksi kamiinoita ja puulämmitteisiä liesiä.

Teksti Jorma Vesterholm Kuva Anssi Valkama

Porin Takka käyttää kokeneita asentajia. On kysy mys sitten pelkän tulisijan asennuksesta tai kokonais valtaisemmasta työstä hormeineen ja muineen, tulee homma valmiiksi yleensä yhdessä päivässä.

– Tämä nopeus yllättää asiakkaan, ja nimenomaan myönteisesti. Me toimimme tutulla avaimet – vai

Porin Takassa

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ 16 – Pyry 4/����

Lisäksikuussa.Porin Takka on osa maanlaajuista Takkahuoneketjua. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että jos mökkisi on vaikka Kuusamossa, voit tehdä kaupat Porissa ja asennukset hoituvat paikallisen takkahuoneliikkeen kautta.

Pelkkä takka tulee maksamaan halvimmillaan parisen tonnia, isommat osto- ja asennustyöt 5000 eurosta ylöspäin. Mutta eräs asiakas toi esille sen tosiasian, että näillä energian hinnoilla tulisija maksaa itsensä takaisin yhdessä talvessa. Leinoset muistuttavat lisäksi, että asiakas voi tehdä edullisen sopimuksen ja maksaa ostostaan takaisin vaikka satasen

pitäisikö tässä tapauksessa sanoa tulitikut käteen periaatteella, Mika naurahtaa.

Tulisijan hankintapäätöksessä ei kannata vitkutella Kovan kysynnän vuoksi toimitusajat ovat tietysti pidentyneet. Mutta ripeä asiakas voi onnistua saamaan luonnollista lämpöä huoneistoonsa vielä tulevana jouluna. Tämä koskee nimenomaan koti maisia, varaavia takkoja ja uuden tulemisen koke nutta Porin Mattia. Vaikka toimitus menisi pidemmällekin, ei päätöstä kannata siirtää, sillä KeskiEuroopan ennusteiden mukaan toimitusajat eivät välttämättä lyhene lähiaikoina. Puun hinta puolestaan voi toki nousta, mutta kyllä Suomessa klapeja riittää.Mika ja Sanna Leinonen kertovat, että tulisijojen hankinnassa on kausivaihtelua. Kevät on mökkiläisaikaa ja syksy taasen keskittyy saneerauskohteisiin. Sannalla on yksi oiva ehdotus uudis kohteita koskien.

Porin Takan yrittäjäpariskunta ei eroa muista yrit täjistä, sillä työtunteja ei lasketa ja lomat ovat har vinaista herkkua. Mika harrastaa kuntoliikuntaa ja paljon polkujuoksua. Tavoitteena on saavuttaa ensi vuonna niin sanottu Ultra Trail Tour Finland -liivi. Se vaatii kolmen juoksumatkan suorittamista. Niistä kahden pituus on 160 ja yhden 130 kilomet riä. Näihin mies valmistautuu juoksemalla pitkin poikin metsiä ympäri yrityksen toimialuetta eli Satakuntaa. Tämän jälkeen on mukava käydä sau nassa ja istahtaa kotitakan lämpöön. Mistä Mika ja Sanna Leinoselle tulee mieleen vielä yksi asia.

Tutustu takkahuoneeseen

Uunin hehkua uusissa toimitiloissa – eipä ihme, että Mika ja Sanna Leinosella on lämmin tunnelma.

– Kun taloon suunnitellaan esimerkiksi keittiötä, voisi siihen miettiä uunin paikan valmiiksi. Jos sitä ei asenna nyt vaan täyttää tilan vaikka kaapeilla, olisi tuo mahdollisuus kuitenkin olemassa tulevaisuudessa.

– Mikäli asennuskohteessa tarvitaan joitakin lupia, autamme myös niiden hankkimisessa.

– Kannattaa syyssateiden syvetessä tulla Porin Takan tiloihin Tikkulan ABC:lle. Meillä on siellä takkahuone, jossa voi lämmitellä elävän tulen äärellä sekä helposti tutustua mahdollisuuksiin ja valita oikeanlainen tulisijaratkaisu.

Pyry 4/���� – 17

– Isällä oli siis kuljetusyritys ja äidillä taksi yritys. Molemmat olivat tien päällä todella paljon, Markku aloittaa.

MARKKU MÄKIVAARA istuu kokous huoneessa levollisena vastapäätä vaimoaan Maaritia ja poikaansa Markusta. He muodostavat Kuljetus Mäkivaara Oy:n ytimen. Lisäksi Maaritin ja Markun toinen poika, Matias, on työskennellyt koulujen loma-aikoina sekä toimii aina tarpeen vaatiessa IT-asioissa.

– Silloin ei tietysti ollut minkäänlaisia kännyköitä tai muita yhteyksiä autoihin, joten iltaisin, myös viikonloppuina, piti jonkun päi vystää puhelinta, Maarit nauraa.

Kasvu syntyy

18 – Pyry 4/����

Altti Mäkivaara ryhtyi yrittäjäksi nuorena miehenä vuonna 1959. Hän ehti olla tien päällä nelisen vuotta, kun tuli aika hankkia oma ensimmäinen kuorma-auto. Kun poika Markku syntyi hippi vuonna 1966, oli hänen kasvuympäristössään suuria autoja ja isoja kuormia. Kun Markun poika Markus syntyi, kasvuympäristö oli samanlainen kuin isällään. Nyt Mäkivaarat on valittu Porin Vuoden yrittäjäperheeksi.

tarpeistaasiakkaiden

Markuksen puhelin tärisee tämän tästä haas tattelun aikana kuin todistaakseen, että näin se juuri on.

– Käytännössä koko yrityksen omistus on minulla, selvää kuitenkin on, että lähiaikoina pitää tarttua sukupolvenvaihdokseen tosissaan. Sitä ei ole syytä tehdä kiireellä, vaan kunnolla, hänMatkapohtii.yrittäjäperheeksi on käynyt luonnostaan.

– Lähiaikoina pitää kiireellä,Sitätosissaan.sukupolvenvaihdokseentarttuaeiolesyytätehdävaankunnolla.

– Kaikki tilaukset tuli siihen puhelimeen ja tietenkään mikään homma ei saanut mennä

VUODEN YRITTÄJÄPERHE

Taitaa olla niin, että kaikkeen työhön tarvitaan jonkin verran paloa. Jos sitä ei ole, työ maistuu puulta, eikä lopputulos todennäköisesti ole sitä mitä pitäisi. Markku vierastaa titteliään toimitusjohtajana.–Töitäonpaljon ja välillä kyllä pitäisi istua alas ja olla toimitusjohtaja, hän hymähtää.

Teksti Elina Wallin | Kuva Altti Papinsaari

Lankapuhelinta päivystämässä Maarit ja Markku aloittivat yhteiselonsa 1980 -luvun alkuvuosina. He muistelevat eräitäkin viikonlopun viettoja:

– Miettiä, suunnitella ja ajatella. Meidän arki on kyllä siihen nähden hyvin hektistä.

– Samaa paloa tunnistan Markuksessa, Markku sanoo ja katsoo poikaansa.

ohitse. Siinä me sitten seurusteltiin. Maarit ei kuitenkaan tullut kuljetusyrityk seen heti töihin, vaan ennemminkin pikkuhiljaa.–Olin sairaanhoitajana keskussairaalassa ja välillä sitten työskentelin täällä. Markuksen syntymän jälkeen palasin sairaalaan vielä kymmeneksi vuodeksi, kunnes sitten vuonna 2013 tulin kokonaan tänne toimistoon vastuualueenani laskutus ja muut toimistotyöt. Kyllä tämä yritys sellainen yhdensortin perheenjäsen on, Maarit nauraa.

Palo juuri tähän työhön

– Se tarkoittaa siis sitä, että me hoidamme, huol lamme ja valvomme Peittoon läjityspuiston koko aluetta. Sinne läjitetään usean eri toimijan tehdasjäte. Meidän kalustomme kuljettaa, lajittelee ja huo lehtii. Meri-Porissa liikkuessa näkee juuri tästä syystä usein Mäkivaaran autoja, Markku selvittää.

saaneet olla mukana aivan suunnittelusta lähtien ja sellaiselle pohjalle on äärimmäisen hyvä rakentaa.

Tämä on osoitus myös siitä, miten asiakkaiden tarpeiden mukaan yrityksen toiminta joustaa.

Monialayritys, jonka laajuudesta ei moni tiedä

– Juu, ei tätä muuten pystyisi tekemään, Markus vahvistaa.Hänestä tuli alkuvuodesta isä. Pieni tyttö tuo rau haa ja rytmiä arkeen. Vaikka töitä on paljon, illaksi halutaan kotiin.

lienee kuitenkin varsin monta työntekijää työllis tävän läjitysalueiden hoito ja tehdaskuljetukset.

Jassoo. Sukuunsa tulee.

– Ilman hyvää ja ammattitaitoista henkilö kuntaa mikään perheyritys ei toimi, hän kiittää väkeään.

Montaa alaa vaivaava työvoimapula ei ole vieras Mäkivaaroillakaan. Heidän nettisivuillaan on koko ajan työnhakuilmoitus avoinna.

– Peittoon alueen työt ovat myöskin sellaisia, että ne ovat kasvaneet asiakkaiden tarpeista. Olemme

Tekijöitä Mäkivaaralla tarvitaankin, sillä yritys omistaa kiviaineisalueita Porista, Kokemäeltä ja Kankaanpäästä. Lopuksi Markku muistuttaa perhe yrityksen tärkeimmästä voimavarasta.

Porin Vuoden Yrittäjäperhe, Markus (vas.), Markku ja Maarit Mäkivaara iloitsevat palkinnosta työn merkeissä. Vuosikymmeniä vanha yritys on kehittynyt aina asiakkaan tarpeiden mukaan.

– Ja kun Markuksen perhe poikkeaa meillä, onnis tumme joskus olemaan puhumatta töistä, Markku tuumailee.Ilahdunkovasti kuullessani pienestä päivänpais teesta, joka kenties auttaa myös pääsemään irti työstä isojen koneiden parissa. Mäkivaarat vilkaisevat toisiaan, kunnes Markus purskahtaa nauruun:

Pyry 4/���� – 19 vuOden yrittäjäperhe

– Meillä on kaksi naiskuljettajaa, ja he pärjäävät loistavasti. Rohkaisemme kyllä naisiakin hakeutu maan tälle alalle. Hyville tekijöille sukupuolesta riippumatta on aina töitä.

Jatkuva työnhaku Kuljetusala mielletään miesvaltaiseksi ja sitä se toki on.

Maa- ja kiviainesmyynti ja kiviainesjalostus muo dostaa Kuljetus Mäkivaaran päätoimialan. Lisäksi yritys tekee maanrakennustöitä, massatavarakulje tuksia, asfalttikuljetuksia ja talvella aurauksia sekä talvikunnossapitoa. Tuntemattomin osa toiminnasta

– Juu kyllä, Minea-neiti ei mitään muuta tekisikään kuin katselisi kaivureita ja kuormureita!

– Kyllä sellaisia yrittäjähenkisiä tekijöitä on vaikeaa löytää. Usein hyvät on jo jossain muualla töissä, elleivät ole jo meillä, Markku naurahtaa.

Venator ja sen edeltäjät työllistivät myös Kuljetus Mäkivaaraa, kunnes sitten kaikki loppui, kuten tiedämme.–Siinäkohtaa meillä oli kalustoa aivan tyhjän panttina ja mietimme, mihin käyttöön se saadaan. Sopivasti samoihin aikoihin kuulin Soilfood-nimi sestä kiertotalousyrityksestä, joka jalostaa teollisuu den sivuvirroista kierrätyslannoitteita. Otin yhteyttä ja kyselin heidän tarpeistaan. Lopputulemana on, että meillä on muutama auto jatkuvasti heidän käy tössään, Markku Mäkivaara kertoo.

w 0 w 20 – Pyry 4/���� sutuukavikneH-neikkiakatlarav sutuukavikneHoniekatavrut,aamonetsiehälnettisapiuttasattuusiavelutneskytiryiatävyhsuksoJ.ameloukiatsyymöttyvyköytiatääjräpehrepnetim,näämitteimäythäsyp.niatojuuttasellunimsoj,yäkellamrifnetim atOättyethynesimattuukaviknehnaamoiatemmihiojitnutnaisa:isööliknehsyethy.hup030006.0007 Länsi-Suomi

A vo inna : Ma - P e 1 0- 1 7 S ata ku nnan k at u 3 2 P. 040- 1 6 279 0 4T YÖS U H DEP YÖR ÄT A L AN S A AMM ATT I L A ISE LTA . OTA YHTEYTTÄ! Pyry 4/���� – 21 Puh. (02) 631 3900 Kielokatu 108, Pori www.vk lampo.fi LV MYYNTI • ASENNUS • HUOLTO Tukesin hyväksymä toiminnanharjoittaja Putkityöt, luotettavastiilmavesilämpöpumputilmalämpöpumput,paikalliselta TET CONSULTING Ky RI TIINA E. TOIVONEN Pohjoisranta 11, 28100 Pori puh. 0400 533 tiina.toivonen@tetconsulting.fi573 • rakennussuunnittelu • neuvonta • puhtaaksi piirtäminen KAIHDINMIEHET Liisankatu 23, PORI Puh. 02 6411 845 Vesa Kortesoja 044 3200 410 www. kaihdinmiehet.fi Maalaiskunnantie 14, 28760 Pori • P. 050 303 3247, 0400 654 222 www.porinkylmaasennus.fi jäähdytyslaitteiden ja lämpöpumppujen myynti • asennus • huolto (EXC 1-4) Rakennusliike Luvi-Por Oy Itäkeskuksenkaari 7, Pori • 0400 630 424 • www.luvipor.fi

Huipulla olevan urheilijan pitäisi aina miettiä, miten elämä jatkuu aktiiviuran jälkeen. Tunnettu jalkapalloilija Rami ”Raikka” Nieminen pyrki ratkaisemaan asian jo pääsarja tason peliensä puolivälissä vuonna 1995. Hän perusti tuolloin Futispori Oy:n, joka toimii edelleen. Rami on yrityksen ainoa omistaja ja samalla sen toimitusjohtaja.

Myöhemmin merkeistä mukaan tuli lisäksi Joma, jonka kanssa yhteistyö kesti aikoinaan kiinteästi viitisen vuotta, mutta nyt tämä on selvästi hiipunut isojen urheilumyymäläketjujen tultua markkinoille.

KAKSI KAUTTA

– Niitä olen pyörittänyt kymmenisen vuotta ympäri Satakuntaa. Mukana on ollut parisenkym mentä kuntaa. Kesällä kentillä kirmaa parhaimmil laan jopa kuusisataa 6–12-vuotiasta nuorta futaria, Rami kertoo tyytyväisenä koulujen suosiosta.

TÄYSIN YKSIN ei 56-vuotias Rami Nieminen Futisporissa ole. Vanhat pelikaverit ja junnupelaajat auttavat esimerkiksi futiskouluissa ja tarpeen vaatiessa myös muutenkin. Muuten noiden pelikavereiden kanssa ei enää paljon tule oltua yhdessä, vuosittaiset tapaamisetkin päättyivät jo aikoja sitten.

– Lisäksi olen tosi iloissani Kaveriliigasta, joka lii kuttaa noin kahtakymmentä erityisryhmän lasta ker ran viikossa. Suodenniemi on Porin ohella lähellä sydäntäni, sillä vietin lapsena paljon aikaa siellä iso vanhempieni luona. Niinpä olen jo useana vuonna pitänyt siellä niin ikään kerran viikossa futiskerhoa. Mukana on suurin piirtein 30 lasta.

Toinen seura olisi niin sanottu ”tukiseura”, jolla olisi oma tärkeä roolinsa pelaajien taitojen kehittämisessä uran alkuvaiheessa. Ja stadion pitäisi ”räjäyttää”.

ALUKSI FIRMA toi maahan muutamien urheilumerkkien tuotteita. Rami muistelee, että yksi olisi ollut ainakin italialainen Kronos. Tuolloin mukana olivat myös Ramin veljet, niin ikään tunnetut jalkapalloilijat Petri ja Marko

Yritystoiminta alkoi pienenä, kiihtyi sitten muu tamaksi vuodeksi ja väheni taas. 12 vuotta sitten Raikka alkoi kehittää ja monipuolistaa yrityskuvaansa toden teolla. Varsinaista valmista mallia ei ollut, joten mielikuvitus sai laukata kunnolla. Näkyvimpiä ja laa jimpia osa-alueita ovat futiskoulut.

Futispori järjestää myös liikuntakerhoja eri seu roille. Rami oli jonkin aikaa mukana urheiluseurojen myyntitöissä ja etsimässä niille sponsoreita.

tuli aikuisten otteluja yhteensä yli tuhat.

Laji, jota Raikka nykyään seuraa paljon nimen omaan televisiosta, on raviurheilu. Porilaisten futis joukkueiden peleissä miestä näkee hyvin harvoin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö hänellä olisi selvää mielipidettä, miten porilaista jalkapalloa tulisi kehittää.

KAIKEN KAIKKIAAN Ramin työssä on tavallaan kaksi kautta. Keväästä syksyyn ollaan tekemisissä jalkapallon sekä muun liikunnan kanssa, ja leikkaahan Rami myös muutaman yrityksen nurmikoita.Syksystä kevääseen mies tekee paljon opettajan sijaisuuksia ja mukana ovat olleet siis nuo futismat kat. Yksi lisä ovat ”sähköhyllytykset”. Viikoittain Rami tilaa tehtaisiin sähkötarvikkeita ja käy pakkaa massa ne hyllyihin käyttöä varten.

JÄSENYRITYS ESITTELYSSÄ

FUTISPORI LIIKUTTAA satakuntalaisia monella muullakin tavalla. Se on mukana futistapahtumissa. Pitkään yritys on tarjonnut myös tyky-päiviä ja kuntopalveluita yrityksille. Tyky-päiviin sisältyvät kuljetukset, ruokailut ja saunominen. Liikunta vaihtoehtoja on tarjolla useita kuten melonta, kei laaminen ja vaikkapa curling. Rami Nieminen on

– Onhan se tuolla kokemuksella paljon helpom paa. Tuttuja on tullut matkan varrella, ja heitä on helppo lähestyä työn puitteissa. Tietysti tuo kirottu korona vaikutti niin, että liikevaihto laski puoleen. Vaikka parempaan päin ollaan menossa, ollaan vielä kaukana parhaiden aikojen luvuista. Yritys ei minkäänlaista tukea koronan aikana saanut, yrittäjänä sentään jotain.

järjestänyt yrityksensä kautta lisäksi futismatkoja. – Suosittu kohde on ollut Espanjassa Barcelona. Sinne ollaan suunnattu loma- ja ottelureissuille lähinnä talviaikaan ainakin kymmenen kertaa. Satakuntalaisia penkkiurheilijoita on ollut 4–5 päivän reissuilla 10–20 henkeä. Ikävä kyllä lentojen ja majoitusten hinnat ovat nousseet melkoisesti, joten uusien matkojen järjestämistä pitää harkita tarkkaan, Raikka pohtii.

Valmennuksessakaan hän ei ole ollut kuin vuoden Jazzin B-junnujen joukkueen mukana.

– Usein ihmetellään, miksi seuroilla ei ole riittä västi rahaa. Sanonpa kokemuksesta, että sen rahan hankkiminen on hurjaa hommaa. Se on sellainen myyntityön korkeakoulu, että jos siitä selviää, selviää mistä tahansa myyntityöstä, Raikka kiteyttää.

Teksti Jorma Vesterholm | Kuva Anssi Valkama

On se sen verran kolkko paikka niin pelaajille kuin ennen muuta katsojille, Raikka neuvoo uutta futis pyhättöä odotellessaan.

22 – Pyry 4/����

Raikan vuosi sisältää nykyään

Mittavalla jalkapallokokemuksella on suuri merkitys yritystoiminnan pyörittämisessä. 20-vuotinen ura pääsarjatasolla pitää sisällään 459 ottelua, mikä on edelleen eniten Suomessa. Niissä syntyi 53 maalia. Mestaruuksia tuli Jazzin paidassa kaksi. Kun tähän lisätään muiden sarjatasojen pelit, cupin ja eurocupin ottelut sekä maaottelut ja erilaiset harjoitusottelut,

– Kyllä meillä pitäisi olla yksi selvä ykkösjoukkue. Tämän tulisi koskea sekä aikuisia että A-, B- ja Cjunioreita. Näin saataisiin parhaat pelaajat samoihin peliasuihin ja kasvamaan kansalliselle huipulle ja miksei tätä kautta myös kansainvälisille kentille.

Pyry 4/���� – 23

Rami Nieminen on osannut hyödyntää tuttua viheriötä monella tavalla myös yrittäjänä.

Kun Tiina Lehtonen jäi äitiysvapaille keväällä 2021, ei hän voinut kuvitellakaan, mihin tehtävään tulee palaamaan. Suunniteltu töihinpaluu aikaistui alkuvuodesta, kun Porin kaupungin matkailu- ja markkinointiyksikön päällikön pesti tuli täytettäväksi Anna Kyhä-Mantereen siirtyessä muualle töihin. Nyt, vilkkaan tapahtumakesän jälkeen, Lehtonen on uudessa tehtävässään kuin kala vedessä – onhan työ monelta osin jo tuttuakin.

– Tein kaikenlaisia pätkiä viestinnän työteh tävissä, kunnes neljä vuotta myöhemmin minut vakinaistettiin tiedottajaksi viestintäyksikköön.

Teksti Elina Wallin Kuva Altti Papinsaari

Lehtonen on tullut Porin kaupungin palvelukseen vuonna 2008 harjoittelijaksi.

24 – Pyry 4/����

– Meidän tehtäviimme kuuluu tietysti mat kailun edistäminen, asukas-, matkailu- ja yritys markkinointi, SuomiAreenan järjestäminen, kaupungin brändin hallinta, tapahtumahan kinta sekä tapahtumajärjestäjien tukeminen. Lisäksi iso panostus on myös heinäkuun SuomiAreena ja Pori Jazz -tapahtumaviikon yksityismajoituksen järjestäminen, Lehtonen luettelee.Yyterin kehittäminen on kuulunut yksikön tehtäviin, mutta se on nyt kokonaan oma toi mensa elinvoima- ja ympäristötoimialalla.

VISIT PORI kuuluu nykyään Porin kaupungin alaisuuteen ja muodostaa matkailu- ja markkinointiyksikön, jossa työskentelee vakituisesti kaikkiaan kahdeksan työntekijää. Monessa myllerryksessä ollut yksikkö on nyt uomissaan ja sen työkenttä on selkiytynyt.

Yyterin markkinointia Lehtosen yksikössä tehdään edelleen tiiviisti.

Aikaistettu paluu työelämään ja esihenkilöksi

Tiina Lehtonen on tullut monelle tutuksi Suomi Areenan tuottajan pestistään. Kaiken lainen markkinoinnillinen ajattelu on siis hyvin hanskassa. Lehtonen toimi myös ensimmäisenä varahenkilönä Anna Kyhä-Mantereelle. Siksi juuri häneltä kysyttiin, haluaisiko hän väliaikai sesti hoitaa virkaa.

Kaffeella

– Palasin hiukan aiottua aiemmin töihin ja

Visit Pori on monella tavalla lähellä yrittäjiä, erityisesti matkailuyrittäjiä. Tiina Lehtosella on yksi selkeä viesti alan yrittäjien suuntaan.

– Se taisi kyllä tulla ihan kaikille yllätyksenä, Lehtonen pohtii.

– Vastuullisuus kaikilla rintamilla on asia, mikä nostaa päätään nyt sekä kansainvälisten että koti maisten matkailijoiden parissa. Yritystemme tulee nostaa tietoisesti esiin vastuullisia toimintojaan ja varsinkin toimia sen mukaan.

meidän yksikkömme ei ole aiemmin tehnyt tämän kaltaista markkinointityötä. Toki tässä ollaan hyvin tiiviissä yhteistyössä Prizztechin sekä kaupungin kasvupalveluyksikön kanssa. Elinvoimasta on kui tenkin kyse.

– Tietyllä tavalla olemme uuden äärellä, sillä

– Sisäistämme hyvin sen, että yli odotusten men neen kampanjan jälkeen töitä pitää jatkaa tiiviisti, joskaan ei voi odottaa, että huuma jatkuisi loputto masti. En ota paineita jatkosta. Nyt pitää osata hyö

– Meillä on ollut kärjessä Yyteri, sitten asukas markkinointi Porisuhdeneuvojineen. Seuraavaksi pyrimme ottamaan haltuun yritysmarkkinoinnin, jossa olemme vielä lähtötelineissä.

Vastuullisuus on päivän sana

olimme hyvin suunnitelleet, että pari ensimmäistä viikkoa ajan itseäni sisään. Kun työt piti alkaa, korona tuli meidän nelihenkiseen perheeseemme ja se sisäänajo meni sitten siinä, Lehtonen naurahtaa ironisesti.

– Asiantuntijat ovat lehdistössäkin sanoneet, että kampanja kasvattaa halukkuutta muuttaa Poriin. Yritysmarkkinointia ensi vuodelle Nyt on vuoro keskittyä seuraaviin askeleihin.

Porisuhdeneuvojan huumassa Samoihin aikoihin Lehtosen hypätessä remmiin, Porisuhdeneuvojan videot levisivät kulovalkean –tavoin.Toisella kaudella olin sitten jo itsekin kunnolla mukana. Osasimme ajatella, että videot uppoavat yleisöön, mutta aivan tällaista massiivista suosiota emme osanneet odottaa.

– Vastuullisuus käsittää ympäristön ja talouden lisäksi myös sosiaalisen vastuun. Se on hyvin laaja asia ja monella yrityksellä vastuullisuus toteutuu loistavasti, mutta sitä ei tule omassa arjessa edes aja telleeksi, jolloin sitä ei huomata toitottaa isolla äänellä. Ääni kuuluviin vaan, Lehtonen muistuttaa.

– Myöhemmin tehtävä tuli sisäiseen hakuun ja lai toin paperit menemään.

Pyry 4/���� – 25

– Olemme tehneet paljon taustaselvitystä investo reiden suuntaan. Haluamme tietää, mitä investoija kaipaa kaupungilta.

dyntää hyvä boosti.

Yhdestä erityisestä asiasta Lehtonen iloitsee.

– Kaikkea ei voi tehdä samaan aikaan. Tai vaikka voisikin, ei kannata. Kun tehdään, tehdään sitten kunnolla ja hartiavoimin. Yritysmarkkinointi on iso kokonaisuus.Investointien hakeminen ei ole summittaista räis kintää, vaan selvittämistä ja vaihtoehtojen hakua.

Porin matkailu- ja markkinointiyksikön päällikkö Tiina Lehtonen iloitsee tiimeineen taannoisesta Pala–suuntaaPorisuhdeneuvoja-kampanjassa,menestyksestämuttakatseenmyöstulevaisuuteen.Nyttartutaanseuraaviinhankkeisiin.palaltaeteenpäin,hänpohtii.

Andrew Lloyd vierailijasuurmusikaalissaWebberinEvitanroolissavuorottelevatnäyttelijätMariaPerejaHeidiRantakeisu.ChenroolissanähdäänMarkoMaunuksela.Esityksen kesto 2 h 25 min (sis. väliaika) To 1.12.2022 klo 19:00 Porin HallituskatuTeatteri,14,Pori Tervetuloa Porin Yrittäjien jäseniltaan seuraamaan rakastettua menestysmusikaalia Porin Yrittäjät tarjoaa jäsenyritykselle veloituksetta yhden lipun per yritys. Avec-lipun hinta 42,00 €/lippu. Yhteensä enintään kaksi lippua per yritys. Lippujen lunastus 3.11. mennessä teatterin lipunmyynnistä Hallituskatu 14, Yrittäjien jäsenkorttia näyttämällä. Lue lisää Evitasta: porinteatteri.fi

040 723 7841 Ruosniemen Linja-auto Oy puh.

OP Koti on Suomen luotetuin kiinteistönvälittäjä. SuomiTänään 2021, Taloustutkimus Oy HAAPA-AHO 02 633 4070

www.sundell.fi IKKUNAMIES OY

Esa Elo Mäntysalontie 39, 28800 Pori Puh. 040 7589

Etsitkö yrityksellesi toimitiloja? Ovatko omat toimitilasi vailla vuokralaista? Toimitilojen vuokrausasioissa apunasi Arttu vuokravälittäjä,SankariLVV, VuT 050 313 9313

OP Kodilta palvelut myös yrittäjälle

Timo kiinteistönvälittäjä,Paavilainenarvioitsija, LKV Myös maa- ja metsätalous kohteet. 050 364 timo.paavilainen@op.fi5411,

Juha Suomi arvioitsija, LKV, AKA, KHK 040 528 juha.suomi@op.fi5298

www.ikkunamies.com668 KIERRÄTYSASEMA Mäkipuistontie 21, Kartanon alue, Pori p. 0400 300 348 • Kierrätyspalvelu • Betoninvastaanotto • Rakennuspurkutyöt • MATERIAALIKONEPALVELUTeollisuuspurkutyötSUOMEN OY p. 0400 125 687 Välitämme myös vaihtolavapalvelun. Yhteensä enintään kaksi lippua per yritys. Lippujen lunastus 3.11. mennessä teatterin lipunmyynnistä Hallituskatu 14, Yrittäjien jäsenkorttia näyttämällä.

Pyry 4/���� – 27 www.rakennushaapa-aho.fi VEIKKO

Asiantuntijoiltamme saat asuntoja,Esimerkiksivaativiinkinarviointipalveluttarpeisiin.lainanvakuudeksi,kirjanpitoon,verotukseen,osto-jamyyntitilanteisiin,sukupolvenvaihdoksiinsekäkaikkeenliiketilojajakiinteistöjäkoskevaanpäätöksentekoon.

Pyry 4/���� – 29

– Kun yrittäjiltä kysyttiin, luottavatko he nykyiseen YEL-järjestelmään, täysin samaa mieltä oli kymmenen prosenttia vastaajista. Täysin eri mieltä tai osittain eri mieltä oli yhteensä peräti 44 prosenttia vas taajista, Peltonen kertoo.

– Yrittäjällä tilanne on – jälleen karrikoiden –päinvastainen. Kun yrityksellä menee oikein hyvin, yrittäjä nostaa suurempaa palkkaa ja voi ottaa hie man rennommin töissä. Kun sitten yritykselle tulee vastaan heikompia aikoja, yrittäjä tekee töitä tunteja säästämättä, mutta se ei näy välttämättä tulotasossa. Lisäksi yrittäjillä on joissain yhtiömuodoissa mah dollisuus nostaa osa tulostaan osinkona.

Koska työtulon pitäisi kuvata työpanoksen mää rää, yrittäjälle tulotaso ei olekaan se oikea mittari. Tällöin puhutaan sovitusta YEL-työtulosta.

– Osa yrittäjistä maksaa pienintä mahdollista YEL-maksua ja sijoittaa osan ajatellusta eläkkeestään ja kerryttää mahdollisesti jonkinlaista henkilökohtaista ”eläkerahastoa”. Tämä on tietysti kovin lyhytnäköistä, sillä myös muun muassa tapaturmapäiväraha ja sairauspäiväraha ovat sidottuja YELansioon.–YEL-maksu onkin voinut tähän asti vaihdella samaa työtä ja työpanosta tekevillä yrittäjillä

näin se sinuunvaikuttaa

ASIANTUNTIJAPALSTAPohjolaVakuutuksen

saajan ja yrittäjän eroja tästä näkökulmasta.

asiakkuuspäällikkö Jani Peltonen kertoo mistä YEL- lain muutospaine on lähtenyt liikkeelle, mikä tilanne on nyt ja mihin ollaan menossa. Peltonen kohtaa työssään paljon yrittäjiä vakuutuksineen Porissa ja koko Satakunnan alueella. Hänen tiiminsä vastaa Ilmarisen Satakunnan alueen YEL-asiakkaista.

– Yrittäjien YEL-maksuja ei taas rahastoida ollenkaan. Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa valtio maksaa noin 30 prosenttia yrittäjien eläkkeistä, koska YEL-maksut eivät riitä nykyisten yrittäjäeläkkeiden maksuun.

– Kyllähän se viestii, että yrittäjäkentässä halutaan tähän asiaan muutosta suuntaan tai toiseen.

Muutoksella tavoitellaan yrittäjien sosiaali- ja eläketurvan parantamista ja tietysti myös sitä, että yrittäjän eläkejärjestelmä olisi omavaraisempi kuin nykyään. Samalla pyritään lisäämään luottamusta eläkejärjestelmään myös yrittäjien keskuudessa.

– Palkansaajalla tilanne on karkeasti se, että mitä suurempi työpanoksesi on, sitä enemmän saat palk kaa. Samalla myös TyEL-työtulo kasvaa ja se vaikut taa paitsi eläkkeeseen myös sosiaaliturvan tasoon monelta osin.

Teksti Elina Wallin | Kuva Anssi Valkama

30 – Pyry 4/����

Tämä tulos johtuu varmasti monestakin seikasta, mutta työntekijöiden ja yrittäjien eläkejärjestelmien merkittävä ero löytyy rahastoinnista.

– Niiden perusteella työeläkeyhtiö määrittelee yrittäjäkohtaisen minimitason YELille. Siitäkin voidaan toki poiketa, mikäli yrittäjätoiminta on esimerkiksi sivutyö tai se on osa-aikaista tai kausiluonteista.Kunlähitulevaisuudessa kuulemme, miten YELasioiden kanssa tulee vuodenvaihteen jälkeen toimia tai haluaa vaikka vaihtaa eläkeyhtiötä, Jani Peltonen kollegoineen vastaa Pohjola Vakuutuksen ja Ilmarisen puolesta kaikkiin muutosta ja muita vakuutusasioita koskeviin kysymyksiin.

Palkansaajan TyEL-ansion ja yrittäjän YEL-työtulon erot Eläkejärjestelmämme toimii osana sosiaalitur vaamme ja on perustana moniin siitä maksettaviin etuuksiin, kuten esimerkiksi sairauspäivärahaan.

YEL-muutos tulossa

Sen vuoksi sekä TyEL-ansion että YEL-työtulon pitäisi kuvata henkilön työpanosta. Epäsuhdan ymmärtää, kun Jani Peltonen kuvailee palkan

vaikkapa 2000 eurosta 20000 euroon vuodessa. Sillä on merkittävä vaikutus yrityksen kustannusrakenteeseenkin.Jatkossa, mikäli hallituksen esitys menee syksyn aikana läpi eduskunnassa, YEL-taso vahvistetaan eläkevakuutusyhtiön toimesta, eikä yrittäjä voi enää päättää sitä itse. Lisäksi YEL-vuosityöansiot tullaan muutaman vuoden aikana tarkistamaan eläkeyhtiöi den toimesta.

Mitä muutoksella haetaan ja miten muutos toteutetaan?

– Yrittäjiltä tullaan todennäköisesti kysymään yrityksen liikevaihtoa ja toimialaa sekä tarvittaessa yrittäjän viikoittaista työtuntimäärää.

– Palkansaajien maksamista eläkemaksuista osa rahastoidaan, eli koko työeläkemaksu ei mene nykyisten eläkeläisten eläkkeiden maksuun. Tämä on myös luonut tilanteen, jossa eläkejärjestelmässä on merkittävä sijoitusvarallisuus, josta saadut tuotot ovat osa järjestelmää.

Jatkossa vahvistetaanYEL-järjestelmää

YEL -järjestelmän yksi ongelma on ollut se, että nykyisellään kukin yrittäjä on käytännössä voinut valita haluamansa YEL-ansion.

KANTAR TNS teki Yrittäjägallupissaan viime vuoden maaliskuussa mielenkiintoisen havainnon.

Asiakkuuspäällikkö Jani Peltonen Pohjola Vakuutuksesta tuntee yrittäjien huolen uudistuksesta, sillä hän tapaa satakuntalaisia yrittäjiä jatkuvasti arjessaan. Pyry 4/���� – 31

32 – Pyry 4/����

Pyry 4/���� – 33

Nykyaikaiset suunnittelustaweb-sivuttoteutukseen

Kirjaimellisesti Kiva!

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

Talouden ja ammattilaisetkirjanpidon palveluksessasi

Kirjaimellisesti Kiva!

kasvuajaKilpailukykyäkestävää KPMG Oy Ab Gallen-Kallelankatu 8, Pori P: 020 760 3000 E: Tilintarkastuspori@kpmg.fi|Vero- ja lakipalvelut | Liikkeenjohdon konsultointi | Yritys- ja rakennejärjestelyt Autamme parantamaan yrityksesi kilpailukykyä ja luomaan kestävää kasvua jo tänään! P i e n e n t i l i t o i m i s t o n s y d ä n I s o n t i l i t o i m i s t o n r e s u r s s i t T I L I T O I M I S T O , J O S S A T E I L L Ä O N . . oma yhteyshenkilö skaalautuvat palvelut sähköisen taloushallinnon osaaminen festumaccounting.fi

katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

Koo-Tilit Katja Nordström Tommilantie 2, 28400 041-3131ULVILA005

Nykyaikaiset suunnittelustaweb-sivuttoteutukseen

Koo-Tilit Katja Nordström Tommilantie 2, 28400 041-3131ULVILA005

katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

Koo-Tilit Katja Nordström Tommilantie 2, 28400 041-3131ULVILA005

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto

Tommilantie 2, 28400 041-3131ULVILA005

Valtakatu 6, 3. krs. Pori puh. (02) 630 8500 www.balanssi.name| |

Nykyaikaiset suunnittelustaweb-sivuttoteutukseen

Kirjaimellisesti Kiva!

Koo-Tilit Katja Nordström

Valtakatu 6, 3. krs. PORI puh (02) 630 8500

Perinteinen ja ihmisläheinen tilitoimisto

katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

balanssi.www.name

Nykyaikaiset suunnittelustaweb-sivuttoteutukseen

Kirjaimellisesti Kiva!

katja@kootilit.fi www.kootilit.fi

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

34 – Pyry 4/����

Isolinnankatu 21 E, 4. krs, Pori Puh. 0500 320677 Pyry 4/���� – 35 PORI & NOORMARKKU 050 3129 306 · www.satakunnanyritystili.fi  Kirjanpito ja tilinpäätöspalvelu ••• HTtoimisto@tilikuukkari fi Pripoli, Tiedepuisto 4, 28600 Pori • p. (02) 641 2711, fax (02) 641 2712 • yritysohjaus@yritysohjaus. Taloushallinnon palat paikoilleen ammattilaisen avulla yritysohjaus. Sanna Valkeejärvi, vastaava hoitaja, KTM, KLT-kirjanpitäjä

Poikkeuksellinen sähkömarkkinatilanne aiheuttaa monia kysymyksiä ja sähköön liittyvät termit eivät ehkä ole tuttuja.

Miksi sähkön hinnat nousevat?

Poikkeuksellinen sähkömarkkinatilanne aiheuttaa monia kysymyksiä ja sähköön liittyvät termit eivät ehkä ole tuttuja.

Miten voin säästää sähköä?

Miten sähkön hinta muodostuu?

Löydät sähkömarkkinoiden toimintaan, energiansäästöön ja sähkön hintaan liittyviä ajankohtaisia sisältöjä  oomi.fi/sahkoinfo.

Miten sähkön hinta muodostuu?

Oomi selkiyttääsähköinfoa

Löydät sähkömarkkinoiden toimintaan, energiansäästöön ja sähkön hintaan liittyviä ajankohtaisia sisältöjä  oomi.fi/sahkoinfo.

Oomi selkiyttääsähköinfoa sinulleKatsovinkit:oomi.fi/sahkoinfo

sinulleKatsovinkit:oomi.fi/sahkoinfo

Miksi sähkön hinnat nousevat?

Miten voin säästää sähköä?

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.