Page 12

12

VARAOSAKAUPPAA

kautta vuosikymmenten Kun Ilkka Järvelä ja Pauli Lehto perustivat kahteen mieheen Porin Laatuvaraosa Oy:n 40 vuotta sitten Katariinankadulle, he tuskin osasivat kuvitella yrityksen kasvavan noin 20 henkeä työllistäväksi, Satakunnan suurimmaksi autovaraosatoimittajaksi. Tapahtumien kulku kertoo hyvästä ja asiantuntevasta työstä, oikeista valinnoista ja hyvästä huolenpidosta niin asiakkaisiin kuin henkilökuntaankin päin.

TEKSTI: ELINA WALLIN, KUVA: ALEKSI RIMPILÄINEN

Laatuvaraosasta MotorMarketiksi – Kun Laatuvaraosa muutti Keskuskartanon kupeesta Satakunnankadulle, nimi muuttui MotorMarketiksi. Ilkalla (Järvelä) oli silloin sellainen visio, että myymälästä pitää saada marketmaisempi. Nyttemmin voi todeta, että se olikin hämmästyttävän kaukonäköinen ajatus. Sehän on ihan tätä päivää, pohtii yrityksen pitkäaikainen työntekijä Ilkka Rinne. Varaosakauppa on edelleen kaiken toiminnan kulmakivi. – Kyllä. Meillä on kaupan työvaatteita, kaikkea autoiluun liittyvää, työkaluja ja muuta, mutta ehdottomasti varaosakauppa on se kruununjalokivi, kertoo toimitusjohtaja Antti Yli-Nikkilä. Vuosien saatossa valikoima on laajentunut ja laajenee edelleen. Kivijalkamyymälän ohelle jo lähes 10 vuotta sitten avattu verkkokauppa palvelee asiakkaita 24/7. Pauli Lehdon jäädessä eläkkeelle vuonna 1989, MotorMarket siirtyi Järvelän perheen omistukseen. Nykyisistä toimijoista Tapio ja Veli Järvelä ovat työskennelleet MotorMarketissa koko työhistoriansa ajan. Kokemusta alasta on karttunut paljon.

Samaan hiileen korjaamoiden kanssa 40 vuottaan tänä vuonna monin tavoin juhlistaneen MotorMarketin vuosi huipentuu lokakuun alussa markkinahulinoissa. – Silloin on tarjolla kaikenlaista tarjousta ja tapahtumaa, Yli-Nikkilä kertoo. – Siihen pyritään, että kylillä puhutaan, hän lohkaisee. Jos muuttuva maailma vaatii juhliin kunnon meininkiä, vaatii se myös autokorjaamoiden arkeen paljon koulutusta, myyjien ammattitaidon ylläpitoa ja tekniikan matkassa pysymistä. – Me toimimme vahvasti maahantuojien kanssa yhteistyössä ja järjestämme koulutuksia autokorjaamoille, Antti Yli-Nikkilä kertoo.

– Onhan se ilman muuta kaikkien, niin asiakkaan, korjaamoyrittäjän, meidän kuin maahantuojien edun mukaista, että koko ketju tietää missä mennään ja miten alati teknistyvät autot huolletaan ja pidetään kunnossa, hän jatkaa. Haastattelun tässä vaiheessa mukaan ehtii myös Veli Järvelä. Hän on pyörinyt yrityksen matkassa pikkupojasta saakka, sillä toinen perustajista on hänen isänsä. – Olin kyllä nuorena sitä mieltä vahvasti, että näihin hommiin en astu. Mutta kuinkas vaan kävikään. Olen ollut talossa nyt 16 vuotta. Veli Järvelän toimenkuvaan kuuluu nimenomaan korjaamo- ja yritysmyynti. – Olen päivän mittaan paljon puhelimessa ja suorassa yhteydessä korjaamoihin. Kyllä siinä pysyy varsin tietoisena muutoksista, hän kertoo.

ammattiosaamista. – Kyllä se tietysti hyvä on joku pohja olla, mutta kyllä meillä työ opettaa tekijäänsä. – Tämä on siitä haastavaa, että tekniikan osaaminen on tietysti iso plussa. Automaattisesti ei kuitenkaan ole selvää, että tyyppi, joka on maannut auton alla koko ikänsä, välittäisi asiakaspalvelusta. Se on kuitenkin tärkeä ja iso osa meidän työtä. Asiakasta pitää osata palvella, kaikki kolme miestä sanovat yhdestä suusta. Ammattikoulusta tulee vuosittain MotorMarketiin neljästä viiteen harjoittelijaa. – Heistä voi joku sitten kyllä työllistyä ensin kesätöihin ja myöhemminkin, Yli-Nikkilä laskeskelee. – Meille on tärkeää antaa nuorille mahdollisuus tutustua alaan ja työelämään. Mitä innokkaampi tyyppi, sen varmemmin paikka aukeaa.

Mekaanisuus on ja pysyy

Kilpailuetuna ammattitaitoinen palvelu ja kuljetus

– Vaikka autot teknistyvät ja sähköistyvät kovaa vauhtia, vielä ne eivät kulje ajatuksen voimalla, muistuttaa toimitusjohtaja Yli-Nikkilä. Kyllä niissä vaan siltikin on paljon mekaanisia, huollettavia osia. Löytyyhän autoista alustan nivelet, jarrut ja iskunvaimentimet aivan kuten ennenkin. Tämän Antti Yli-Nikkilä sanoo kokemuksella. Vaikka hän on tullut taloon vasta muutamia vuosia sitten, on MotorMarket ja sen toiminta tullut tutuksi jo paljon aiemmin. – Toimin Autofit-korjaamoyrittäjänä ja MotorMarket oli varaosatoimittajamme. 2011 tein liiketoimintakaupat Satakunnan Osuuskaupan/Palin Oy kanssa ja jatkoin töitä heidän palveluksessaan. MotorMarket on ollut Yli-Nikkilän yhteistyökumppani vuodesta 2004. Hän tiesi hyvin, mihin yritykseen on tulossa.

Ammattilaiseksi työtä tekemällä Moni ammattilaisia työllistävä yritys penää valmista

Katsellessani myymälässä ennen haastattelun alkua, totesin, että suurehkon myymälän lisäksi kahdesta varaston ovesta näkyvä tila on suuri. – Meillä on kilpailuetu se, että varastomme on iso. Lisäksi meillä liikkuu kolme, neljä autoa koko päivän ja kuljettaa asiakkaille tavaraa. Tasatunnein meiltä lähtee auto lähialueille. – Vahvuutemme on ilman muuta laajassa varaosavarastossamme. Vaikka asiakas kävisi korjaamolla juuri sulkemishetkellä, voi varaosa olla toimitettuna hänelle aamukahdeksaksi. Se on meidän valttikorttimme, Antti Yli-Nikkilä kertoo. – Meillä on oltava aina pykälää parempi palvelu kuin kilpailijalla, sillä me pärjäämme. Haastattelun päätyttyä toimitusjohtaja nousee reippaasti ylös ja suuntaa myymälään tiskin taakse. Kerrassaan esimerkillistä!

Profile for Porin Yrittäjät

PYRY 4/2019  

Porin yrittäjien jäsenlehti 4/2019

PYRY 4/2019  

Porin yrittäjien jäsenlehti 4/2019

Advertisement