Page 1

PORIN YRITTÄJIEN JÄSENLEHTI N:O 2/2018

M/S Charlotan Kokemäenjoen risteilykausi myynnissä nyt! Risteily ohjelmineen on erilainen elämys! tykypäivät l työhyvinvointipäivät l yritystilaisuudet l tuote-esittelyt l kokoukset l häät l merkkipäivät

l

Tilaukset 0400 329 831 Tutustu laivamme 3D-esittelyyn netissä www.porinvesibussiristeilyt.fi


2

Täyden palvelun pesula

itu

i to ja to

m

N

ou

Avoinna: Ma–pe 8–17.30 | La 10–13

SPALVE

s

KU L

U ET

LU

Pyydä tarjous helposti nettisivuiltamme!

J

Meiltä mm. • Hotelli- ja ravintolatekstiilien pesu sekä vuokraus • Työvaatepesu-, vuokraus- sekä korjauspalvelu • Vaihtomattopalvelu

Ojantie 11, Pori | 02 635 1222 | info@pesupori.fi | pesupori.fi


3

pääkirjoitus

Poliittista murjottamista

P

oliittinen päätöksenteko kuuluu demokratiaan, eikä sitä pidä hävetä. Edustuksellisessa demokratiassa äänestäjät valitsevat joukostaan edustajan, joka tekee päätökset oman äänestäjäkuntansa mukaisesti. Asianomainen voi valittaa mielestään väärästä päätöksestä. Yritykseni teki useampi vuosi sitten tarjouksen IT-palveluista erääseen pieneen satakuntalaiseen kuntaan. Hävisimme tarjouksen, mutta katsoin, että asia kannattaa viedä markkinaoikeuteen, sillä valintaperusteet olivat hieman epäselvät. Voitimme jutun markkinaoikeudessa, mutta sopimus toisen tarjoajan kanssa oli jo tehty, joten markkinaoikeus kielsi sopimuksen jatkovuodet ja kunta maksoi kulumme. Tarina kelpaa esimerkiksi siitä, miten julkisissa tarjouspyynnöissä toimitaan. Niistä ei kuulu avautua mielipidesivuilla, vaan lukea paperit ja tehdä tarvittaessa kantelu markkinaoikeuteen. Säästyy monelta nettikommentilta (vink. Esa J.). Sana politiikka tulee antiikin kreikankielen sanasta politikos, ”kansalaisia koskevaa”. Jazzkadun muutos on koskettanut monia porilaisia. Pori Jazz 66 ry teki päätöksen siirtää perinteisen jazzkadun lähemmäs festivaalialuetta. Tämä on selkeä jatkumo festivaalin kehittymisessä kaupunkifestivaalista kohti tavallista musiikkifestivaalia. ”Hieman” paikallisia yrittäjiä tietenkin risoo se, että vuokrasopimus Etelärannasta on edelleen Pori Jazzilla, joten mitään toimintaa kadulle ei voi järjestää, vaikka SuomiAreenan lava kadun päähän tuleekin. Vuokrasopimuksesta kiinni pitäminen on uuden jazzkadun liiketoiminnan kannalta ymmärrettävää, tosin tässäkin asiassa voi poliittisesta painostuksesta olla hyötyä.

Myös Yyterin laituri ja Ahlaisten tuulivoimalat ovat politiikkaa, jotka koskevat kansalaisia. Nettikirjoittelut, tekstiviestipalstat ja mielipidetekstit koskettavat ihmisiä ja niillä pyritään vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin, joten nekin ovat siis politiikkaa. Poliittisen toiminnan vastakohtana nähdään yksityinen toiminta, eli toiminta, jonka ei katsota liittyvän muihin ihmisiin. Tällaista toimintaa taitaa olla vain nukkuminen. Kaikki muu henkilön toiminta koskee muita ja on näin ollen politiikkaa. Usein kuulen ihmisten sanovan, että he eivät pidä politiikasta, eivätkä ymmärrä sitä, joten ilmeisesti he eivät yritä vaikuttaa muihin ihmisiin. Tämä on valetta, sillä jokainen tekemäsi päätös on poliittinen päätös. Yrityselämässä tästä vain käytetään nimitystä strategia. Kotona siitä käytetään nimitystä murjottaminen.

JARI TAIMI Porin Yrittäjät puheenjohtaja jari.taimi@pyrylehti.fi

Näyteikkunateippaukset Autoteippaukset Mainostaulut Julisteet Roll Up telineet


4

numero 2/2018 Porin Yrittäjien jäsentiedotuslehti 32. vuosikerta Päätoimittaja Jari Taimi puh. 050 5977021 jari.taimi@ pyrylehti.fi Julkaisija Oy BM&M Ab, Pori

Kustantaja Altti Papinsaari puh. 0400 594534 altti.papinsaari@ pyrylehti.fi Toimitus Oy BM&M Ab Itsenäisyydenkatu 50 B, 28130 Pori Puh. (02) 6410616 toimitus@pyrylehti.fi www.pyrylehti.fi

Mediamyynti Jorma Viljanen 0400 560506 ilmoitukset@pyrylehti.fi

KANNESSA: PORIN YRITTÄJIEN JÄSENLEHTI N:O 2/2018

Kuva: Aleksi Rimpiläinen

Painopaikka Brand ID Oy, Pori Reklamaatiot Lehden vastuu virheellisestä ilmoituksesta rajoittuu enintään ilmoituksen hintaan.

Kaksi vuosikymmentä savesta.

M/S Charlotan Kokemäenjoen risteilykausi myynnissä nyt! Risteily ohjelmineen on erilainen elämys! l l l

tykypäivät l työhyvinvointipäivät yritystilaisuudet l tuote-esittelyt kokoukset l häät l merkkipäivät

Tilaukset 0400 329 831 Tutustu laivamme 3D-esittelyyn netissä www.porinvesibussiristeilyt.fi


Kaksi pitkää uraa Klassinen hieroja Anne Rohkea-Ranula on tehnyt kaksi pitkää työuraa, joista toinen on edelleen täydessä käynnissä. Ensimmäiset 28 vuotta vierähti emäntäkeittäjänä päiväkodissa. Toinen alkoi 14 vuotta sitten yrittäjänä oman hierontapöydän ääressä. Pirskahtelevan iloinen hieroja tarjoaa varmasti iloa asiakkaan lihaksiston lisäksi myös psyykkeelle!

TEKSTi: elina wallin, kuva: aleksi rimpiläinen

Vielä voisi jotain muutakin tehdä Sillä ajatuksella Rohkea-Ranula hämmensi päiväkodin puurokattilaa 15 vuotta sitten. - Tykkäsin työstäni valtavasti! En ollut sen enempää kyllästynyt kuin loppuun palanutkaan. Ajattelin vain, että vois jotain muutakin vielä työelämän aikana tehdä. - Hain Tampereen Urheiluhierojakouluun ja pääsin, hän kertoo ja jatkaa veikeästi hymyillen: - Vieläpä vanhoilla päivilläni! Anne Rohkea-Ranula otti varmuuden vuoksi virkavapaata ja jo koulutuksen aikana tarkkaili markkinatilannetta, kävi hieromassa ihmisiä työpaikoilla ja sai kerättyä hyvää asiakaspohjaa.

Lupa omaan lukkariin Oli se aika metkaa jättää yksi pitkä elämänvaihe taakse ja siirtyä kokonaan uuteen. Ja olihan se pelottavaa ryhtyä yrittäjäksi. Vaikka oma työmoraalini on hyvin vastuullinen ja koin aiemminkin, että työt pitää tehdä niin hyvin kuin vain osaa. Oltuaan kuusi vuotta yrittäjänä Rohkea-Ranula oli jälleen kerran pelaamassa lempilajiaan sählyä. - Kaaduin kesken pelin ja otin tietysti olkapäällä vastaan. Siinä meni työkyky puoleksi vuodeksi. Kyllä pelko hiipi puseroon, että vieläkö tästä toivutaan työkuntoon. - Onneksi sain hyvin käden kuntoutettua. Mieheni kyllä vihjaisi, että voiskos rouva jättää ne pelikentät hiukan nuoremmille ja siirtyä johonkin rauhallisempaa lajiin. - Sitten löysinkin joogan. Se on mukavaa! Rohkea-Ranula vaikuttaa ihmiseltä, joka löytää kaikista asioista sen valoisammankin puolen.

- Silloin päätin myös, että työviikkoni kestää kyllä maanantaista perjantaihin, mutta perjantaisin hoidellaan paperiasioita ja lepuutetaan olkapäätä. Se ja säännölliset lomat ovat uskoakseni osasyy siihen, että jaksan hyvin hieroa, vaikkei työ olekaan kevyimmästä päästä.

Huolehdi itsestä, huolehdit huomisesta Hierontayrittäjä nauttii selvästi tekemisestään.Jokainen asiakas on yksilö. - Tämä on antoisaa työtä! Jos tykkäsin edellisestäkin työstä, niin tykkään kyllä tästäkin, hän heläyttää ja päästää ilmoille tarttuvan naurun. Hierontapöytä sijaitsee Porin Kyläsaaressa. - Olen tällä hetkellä alueen ainut hieroja, joten aika paljon tulee ihan tästä läheltäkin asiakkaita. Koska olen myös urheiluhieroja, hieron paljon niin yksilökuin joukkueurheilijoita. Sitten Anne Rohkea-Ranulan kasvoille hiipii velmu ilme. - Kerronko mistä kauimmainen säännöllinen asiakas tulee? Irlannista! Hän tosin käy kerran kesässä, mutta säännöllisesti kumminkin. Paljon asiakaskunnassa on kesäasukkaita. He ovat kuulleet jostain, että tälläkin suunnalla on hieroja ja sitten tulevan säännöllisesti täällä ollessaan. Se tarkoittaa sitä, että heitä on ympäri Suomen. Rohkea-Ranula vie uudelleen jutun palkansaajan ja yrittäjän eroihin. Tilinauha ja lomaraha tulivat säännöllisesti. Nyt ei tule, paitsi sitten kun tekee lomarahat jemmaan vuoden aikana. - Ennen mulla oli hyvä esimies. Mutta kyllä nytkin työnantaja on tosi hyvä! Antaa joustoa ja on lojaali, Rohkea-Ranula sanoo ja nauraa iloisesti päälle.

”Ennen mulla oli hyvä esimies. Mutta kyllä nytkin työnantaja on tosi hyvä!”

Pyry-lehti ilmestyy vuonna 2018 N:o 3 6.7. N:o 4 27.9. N:o 5 14.12.

Täyden palvelun hydrauliikkatalo Postiosoite Porin Yrittäjät ry, PL 45, 28101 PORI Käyntiosoite Isolinnankatu 24, (Herttuantori, 4 krs.) info@porinyrittajat.fi Toimisto arkisin klo 9–16: Sihteeri Nina Huhtamäki Puh. 050 3129 315 nina.huhtamaki@porinyrittajat.fi

Tervetuloa tutustumaan laajaan tuotevalikoimaamme. Meiltä löydät helposti hyllystä

Myymälä avoinna arkisin ma-pe klo 8-16 Tommilantie 2, 28610 Pori Puh. (02) 637 6850

Satatekniikka.fi


6

Inspiraatiota aikuisopiskelusta Porin Yrittäjien puheenjohtaja lintsaa tunnilta haastattelua varten. Tapaamme uuden Satakunnan Ammattikorkeakoulun kampuksen kahviossa. – Siellä ne nyt pohtii viidennessä kerroksessa liikeideoita, virnistää Jari Taimi, yrittäjä ja koululainen. Miten yrittäjänä pitkään ollut yhdistysluotsi päätyi kouluttautumaan tradenomiksi Yrittäjän koulutusohjelmasta?

TEKSTi: ELINA WALLIN, kuva: aleksi rimpiläinen

H

alusin olla ensimmäisessä Porista valmistuvassa ryhmässä mukana. Siis valmistuvien joukossa, Taimi täsmentää selvästi opinnoistaan nauttien. Viime syksynä SAMK:ssa alkoi ensimmäisenä Suomessa Yrittäjän koulutusohjelma liiketalouden linjalla. - Meitä on ryhmässä seitsemäntoista. Meillä on hieno porukka, nuorin on 19-vuotias ja itse taidan olla sieltä nestoriosastosta. Kaikilla on ihan erilaiset taustat ja se antaa valtavasti ryhmään.

Strömsö alkoi näkyä uusin silmin

tahansa, on tarvetta nyt ja tulevaisuudessa. Tietysti jonkin verran yrityksiä jatkuvasti myös kuolee. Suhde on kuitenkin positiivinen eli uusia on lopettavia enemmän. Uusi ryhmä aloittaa ensi syksynä. - Itse ajattelisin, että koulutuksen aikana saattaisin löytää uuden liikeidean ja tai kenties liikekumppanin. Yrittäjän koulutusohjelma eroaa yrittäjyyden koulutusohjelmasta siten, että opiskelijan on mahdollista suorittaa opintojaan omaa yritystään hyödyttävästi ja lukujärjestys suunnitellaan lähtökohtaisesti siten, että yrityksen pyörittäminen on mahdollista. Yrittäjän koulutusohjelma laajuus on 210 opintopistettä ja kestää siten kolmisen vuotta. Valmistuneiden nimike on tradenomi.

”Ihan erilaista on opiskella aikuisena! Hienoa ja antoisaa.”

Monimuotokoulutus kuulostaa peruskoululaisen unelmalta: viikosta neljänä päivänä tehdään omia hommia ja yhtenä päivänä käydään koulussa. - Tosin väliaikoina on tehtäviä, että ei siinä jouten olla, Taimi muistuttaa. Jari Taimi toteaa myös, miten elähdyttävää opiskelu kaikkiaan on: - Siitähän on ikuisuus, kun olen viimeksi käynyt kouluja. Oman aikansa otti opiskelumetodin löytäminen. Ihan erilaista on opiskella aikuisena! Hienoa ja antoisaa. - Ryhmätöissä olen löytänyt itselleni haasteen. Kun normiarjessa olen johtajan asemassa SataComissa, täällä olenkin tasavertainen ryhmän jäsen eikä minun kuulu ottaa ohjia käsiini. Se on ollut välillä vaikeaakin. On pitänyt näpsäistä itseään näpeille. Haasteellisimana Taimi mainitsee ruotsin kielen. - Kyllä se oli kansakoulupohjalta jäänyt siihen pakollisen pahan maineeseen. Mutta meillä oli täällä niin mainio opettaja, että se tsemppasi oppimaan ja klaarasin kurssin, Taimi iloitsee.

Yrityksiä syntyy jatkuvasti lisää Poriin syntyy kuukausittain noin 40 yritystä. - Se on valtavan paljon. Siksikin uskoisin, että tällaisella koulutuksella, jonne voi hakeutua millä kokemuspohjalla

YRITTÄJÄN KOULUTUSOHJELMA SATAKUNNAN AMMATTIKORKEAKOULUSSA

• Laajuus 210 opintopistettä •  Seuraava ryhmä aloittaa syksyllä 2018 •  Aloituspaikkoja 30 • Opiskelu on joustavaa, laaja-alainen

mahdollisuus valita ainekokonaisuuksia oman mielenkiinnon mukaan

Lisätietoja: Lehtori ja mentori Pia Marjanen pia.marjanen@samk.fi puh. 044 710 3356


7


Talouden ja kirjanpidon ammattilaiset palveluksessasi TILI- JA KIRJANPITO

KÖNÖNEN

Harmaalinnantie 2, Pori • (02) 646 3331

Paikka vapaana pätevälle tilitoimistolle! Soita Jormalle 0400 560 506

ATK-Palvelu Myllymäki Oy Kokenutta ja erinomaista tilitoimistopalvelua Antinkatu 16 B, Teljäntori 2. krs 28100 Pori • puh. (02) 6327575

www.atk-palvelumyllymaki.fi

Account Masters Oy KIRJANPITO JA TALOUSHALLINTO

PALVELUT • Lakisääteinen kirjanpito • Ilmoitukset verottajalle • Kuukausittainen raportointi • Neuvontapalvelu • Tilinpäätös ja veroilmoitus LISÄPALVELUT • Yrityksen perustamisasiakirjat • Lakisääteiset vuosi-ilmoitukset • Pöytäkirjojen laadinta

Account Masters Oy /Niina Sirén Teljänkatu 8 C 4, Pori puh. 040 5174 766 www.accom.fi

Tavoitteidesi tukena ”On yrityksesi isompi tai pienempi, tarvitset taloushallintosi sähköistämistä tai muuta kehittämistä, tarjoamme sinulle toimivimmat taloushallinnon hoidon ratkaisut ja palvelut. Räätälöimme sopivan työnjaon, jossa yritys itse hoitaa haluamansa osa-alueet ja lopun voi jättää meidän huoleksemme. Palvelemme 30 vuoden kokemuksella, nykyaikaisilla menetelmillä ja huolenpidolla. Tervetuloa kattavaan ja maksuttomaan palvelukartoitukseen. Löydät meidät Porin keskustasta Antinkadun varrelta.”

Rantalainen Pori Auktorisoitu tilitoimisto Ossi Ruohonen, palvelupäällikkö puh. 010 324 3312 ossi.ruohonen@rantalainen.fi

TALOUSHALLINNON PALVELUT ASIANTUNTIJAPALVELUT OHJELMISTORATKAISUT

Juha-Matti Ojanperä, liiketoimintajohtaja puh. 040 505 1809 juha-matti.ojanpera@rantalainen.fi

Meillä on vahva toimialaosaaminen ja kokemus pitkäjänteisestä yhteistyöstä perhe- ja kasvuyritysten kanssa. Vero- ja lakipalvelut Tilintarkastus ja varmennus Yritys- ja rakennejärjestelyt Liikkeenjohdon konsultointi Ota yhteyttä: Tero Piisi, Porin toimiston johtaja Gallen-Kallelankatu 8, 28100 Pori P: 020 760 3475 E: tero.piisi@kpmg.fi kpmg.fi

www.rantalainen.fi


Abakus Ky

Taloushallinnon palvelut Isolinnankatu 3 L 50 / Valtakatu 1 (katutaso) 28100 Pori

puh. 02 633 0445 / 050 557 3700 virpi.abakus@nic.fi www.abakus.name

Yksilölliset ja neuvovat palvelumme: - kirjanpito, ym. taloushallinto - veroasiat - yritysten perustaminen - isännöinti - konsultointi ja koulutus

Kirjanpito-, tilinpäätös- ja toimistopalvelut

ITSENÄISYYDENKATU 35 B, 3 KRS. 28130 PORI  Kirjanpito

ja tilinpäätöspalvelu

Luotettava ja turvallinen kumppani taloushallinnon hoitoon.

HALLINTOPALVELU FELD OY Hokkosentie 4, 28220 Pori asiakaspalvelu@hpfeld.com Puh. 044-0513 666

• •

HT –

Järvenpää KLT 0440 648 000

Jantunen KLT 0440 649 000

toimisto@tilikuukkari.fi

Porin Tilitieto Oy

Anne 02 635 9886 Soili 02 635 9885

Uusikoivistontie 40 C 11, 28130 Pori puh. 02-635 2997 info@porintilitieto.fi

YKSILÖLLISTÄ tilitoimisto- ja isännöintipalvelua

Taloushallinnon palat paikoilleen ammattilaisen avulla fi

yritysohjaus. Sanna Valkeejärvi, vastaava hoitaja, KTM, KLT-kirjanpitäjä Pripoli, Tiedepuisto 4, 28600 Pori • p. (02) 641 2711, fax (02) 641 2712 • yritysohjaus@yritysohjaus.fi

www. balanssi. name Antinkatu 15 A, 28100 PORI, puh. (02) 630 8500, fax (02) 646 3382

www.festum.fi

Onko taloushallinto vaikeaa? Eikö kirjanpito nappaa? Ei huolta, apu on lähellä. Festum Accounting Oy Luotettava tilitoimistokumppani

Kirjanpitopalvelut | Palkanlaskenta | Ojelmistot | Konsultointi Festum Accounting Oy

|

Isolinnankatu 22 B, Pori

|

puh. 0207 909 700

PORI & NOORMARKKU 050 3129 306 · www.satakunnanyritystili.fi


10

Jouko Rantanen vasemmalla, pikkuveli Jari Rantanen oikealla


11

Viileässä hallissa huokuu lämmin henki Paikkana Porin Mikkola. Kävelemme läpi työkoneita pursuavan hallin, minä ja valokuvaaja Aleksi. Nousemme portaat sosiaalitilojen ovelle. Kun avaan sen, yrityksen lämminhenkisyys huokuu heti kasvoille: kaksi kilttiä koiraa - lintukoira ja karjakoira - ottavat meidät iloiten vastaan. Kahvinkeitin porisee, ja pöydällä odottaa kasa sitruunapullia. Tämä on Rantasten veljesten valtakunta, FA-Työkonehuolto.

TEKSTi: jorma vesterholm, kuva: aleksi rimpiläinen

V

anhempi veljeksistä, viisikymppinen Jouko Rantanen toimii firman toimitusjohtajana. Nelikymppisen pikkuveljen Jarin titteli on huoltoinsinööri. Hän liittyi täysipäiväisesti yhtiön toimintaan opiskelujensa jälkeen 15 vuotta sitten. Lisäksi tiimiin kuuluu tällä hetkellä kolme työntekijää. Yhtiö lähentelee jo kunnioitettavaa kolmen vuosikymmenen ikää, sillä Jouko perusti sen vuonna 1990. - Nuorena sitä rohkeutta riitti. Opiskelin Tekulla ja olin samalla töissä tässä samaisessa hallissa. Firman nimi oli tulloin Masan Paja, ja sitä pyöritti kaasmarkkulainen Martti Jantunen. Muut asiat tulivat Martille tärkeämmiksi, joten hän oli halukas myymään paikan. Ja minä poika ostin, Jouko muistelee rohkeaa päätöstään. Pääasiassa tuolloin huollettiin maatalouskoneita kuten traktoreita. Maatalous oli kuitenkin vahvassa murroksessa, ja kun päälle pamahti vielä se kuuluisa lama, tuli muutosten aika. Työntekijöitä, joita tuolloin oli parhaimmillaan kymmenkunta, jouduttiin vähentämään. Samalla huollettaviksi alettiin ottaa kaivinkoneita, pyöräkuormaajia ja kiinteistänhuoltokoneita. Hydrauliikka ja sähkötyöt lisääntyivät niin ikään.

Ystävyys ohjaa toimintaa Mystinen nimen alku eli FA saa selvityksen, kun Jouko raottaa menneisyyden verhoa. - Alkuvaiheessa olimme siis maatalouskonehuoltajia sellaisille merkeille kuin Fiat Agri ja Fiat Allis. Siitähän tuo FA kumpuaa. Pitää tunnustaa, että jos maataloudella olisi mennyt paremmin, olisin todennäköisesti jäänyt töihin tilallemme Pietniemen Etu-Ameriikantielle. No, siellä kyllä edelleen asun. Jo pitkään yhtiö on ollut kymmenkunnan eri laatumerkin merkkihuoltajana. Tämä on tuonut mukanaan paljon kanta-asiakkaita, nyt jo toisessakin sukupolvessa. Paljon FA-Työkonehuollosta kertoo se, että usein asiakkaat ovat yhteydessä muutenkin kuin töiden osalta. Kutsuja

voi tulla vaikka perhejuhliin; puhutaan siis ystävyydestä. Tällainen ajattelumalli ja toimintatapa on tuttua myös yrityksen sisällä. Alan messuilla käydään säännöllisesti, viimeksi Lontoossa ja Hannoverissa, ja näihin tapahtumiin lähtee koko työporukka. Muihin yhteisiin rientoihin otetaan aina mukaan myös perheenjäseniä.

”Ollaan kaikki samassa veneessä - vai pitäisikö sanoa kaivurissa.” Yhteistyö tuo lisävoimaa Jarille on osunut lähimenneisyydessä kaksikin mielenkiintoista työkeikkaa. Sähköasennuksia ja käyttöönottotoimia oli tarjolla ensin Chilessä ja sitten Kiinassa. - Molemmat reissut menivät hyvin. Vastaanotto oli hieno, ja isäntäväki ylen ystävällistä. He tutustuttivat minut myös paikkojen maaseutuun ja kulttuuriin, Jari muistelee mielissään. Tällaisen mahdollisuuden varmisti alueen hyvä yhteistyö yritysten välillä. Yhteistyötä molemmat veljekset kehuvat muutenkin. Usein ollaan yhteyksissä, kerrotaan kuulumisia työstä ja muutenkin elämästä. Ja aina voi kuulemma kysyä neuvoa, puolin ja toisin. Pääsääntöisesti työalueen muodostaa kolmio, jonka päätepisteitä ovat Turku, Tampere ja Vaasa. Suurin osa hommista hoituu itse hallilla. Yhtiöllä on myös kaksi huoltoautoa täysin varustuksin. Niillä lähdetään liikkeelle aina tarvittaessa. Työt pystytään nykyään kuitenkin hoitamaan arkisin normaalin työajan puitteissa, mikä mahdollistaa irtaantumisen siitä usein puhutusta yrittäjämallista ”pitkää päivää kuutena päivänä viikossa”.

Titteleillä ei töitä tehdä Vaikka Rantasen veljeksillä on tittelit, kokevat he toimivansa samalla viivalla muun väen kanssa. Hommia tulee, ja kaikki tekevät niitä parhaansa mukaan toinen toistaan auttaen. Siinä yksi tärkeä syy, miksi töihin on aina mukava tulla. - Ollaan kaikki samassa veneessä - vai pitäisikö sanoa kaivurissa. Läppä lentää ja homma luistaa, Jari naurahtaa. - Ja alati kehittyvällä alalla putoaa nopeasti kelkasta, jos ei koko ajan myös tee. Onneksi sitä on tottunut olemaan rystyset rasvassa ihan pikkupojasta asti, vanhempi veli komppaa. Firman tulevaisuutta pojat miettivät tasaisesti. Joukolla ei lapsia ole, Jarilla puolestaan yksi tyttö, joten täältä ei jatkajia ole löytymässä. Onneksi asialla ei vielä ole kiire vaan FA-Työkonehuolto voi keskittyä nykyhetkeen ja lähitulevaisuuteen. Sen ihmeempiä laajantumisajatuksiakaan ei ole vaan tarmo suunnataan laadukkaaseen työhön ja asiakkaden tarpeista huolehtimiseen. - Kun asiakas käyttää palvelujamme aina uudelleen ja uudelleen ja maksaa laskunsa sovitusti, niin eipä kai sitä yrittäjä suurempaa kiitosta voi saada, veljekset vakuuttavat. Vapaa-aikaakin siis pojilla riittää. Silloin keskitytään metsänhoitoon, käydään metsässä jahtaamassa vaikka peuroja ja kauriita, kalastellaaan ja mikä tärkeintä, tehdään saaliista myös itse herkullista ruokaa. Joukolla on mökki Ikaalisten Kyrösjärvellä. Siellä mieli lepää. Hups! Tunti vierähti. Kahvit on juotu ja pullat syöty. Koirat jättävät jäähyväiset nuolemalla minun ja Aleksin kättä muutaman kerran ystävällisesti. Kotimatkalla mieleeni piirtyy kuva maukkaasta peurapaistista.


12


13 Asiantuntijapalsta

Kybervakuutuksesta nykyajan palovakuutus OP Vakuutuksen Satakunnan ja Varsinais-Suomen yritysasiakkaiden myyntijohtaja Petteri Laurila ottaa puheeksi muuttuvan tietosuojalain ja muistuttaa sen koskevan lähes kaikkia yrittäjiä, yrityksen koosta riippumatta. Miten toimit jos yrityksesi tietojärjestelmää vastaan tehdään laaja palveluestohyökkäys ja se hyydyttää liiketoiminnan päiviksi? TEKSTi: elina wallin, kuva: aleksi rimpiläinen

Laki muuttuu, oletko valmis? Pakottava tietosuoja-asetus hyväksyttiin keväällä kaksi vuotta sitten ja se tulee sovellettavaksi 25.5.2018 alkaen. OP Vakuutuksen myyntijohtaja Petteri Laurila, mitä se tarkoittaa? Asetuksen tavoitteena on parantaa kuluttajien luottamusta henkilötietojen säilyttämistä ja käsittelyä kohtaan. Käytännössä tietoturva liittyy tähän oleellisesti Asetus sisältää rekisterinpitäjän tai henkilötietojen käsittelijän vastuut ja velvoitteet sekä tiedon käsittelyn lainmukaisuuden, kohtuullisuuden ja läpinäkyvyyden. Asetuksen mukaan yrityksen tai yhteisön on varmistettava henkilötietojen eheys ja koskemattomuus. Lisäksi rekisteröidyllä on oikeus saada rekisterinpitäjältä tai henkilötietojen käsittelijältä korvaus aiheutuneesta vahingosta.

Henkilötietorekisteri muodostuu helposti

o

-ho i t o

cia

i ys

as

f

ra

p

te

kin esiote i p

pia

au

hiero nta

s

Laurila muistuttaa rekisterin syntyvän kokolailla helposti: - Kyllä rekisterit syntyvät niin helposti, ettei sitä

f

välttämättä tule edes ajatelleeksi. Jos yrityksellä on työntekijä saatikka useampia, heidän tietonsa oletettavasti ovat tietokoneella. Siinä se sähköinen rekisteri jo onkin. -Samoin asiakkaat ovat pienemmissäkin parturiliikkeissä todennäköisesti jonkinlaisissa rekistereissä, Laurila antaa esimerkin. - Ei sitä tule edes ajatelleeksi, miten nopeasti henkilötietorekisterin saa aikaan.

Tietoturva-asiat kuntoon Ensimmäinen askel turvallisempaa tietojen säilyttämiseen on varmistaa, että omien tietojärjestelmien turvaratkaisut ovat riittävät ja ajan tasalla. Palomuurista ja virustorjunnasta on huolehdittu ja kaikki tiedot varmuuskopioidaan säännöllisesti - Näillä ei kuitenkaan voida ehkäistä kaikkea kyberuhkaa. Aina ei voida estää vaikkapa järjestelmiin tunkeutumista ja käytönestoa. Näitä tilanteita varten kybervakuutus on, Laurila kertoo. - Erilaisia ratkaisuja muuttuva markkina on tuonut tullessaan. Kybervakuutusta voisi luonnehtia nykyajan

Tarjoukset ja vinkit

Fysikaalinen hoitolaitos Tuula Paasiaho www.fysiopaasiaho.fi Harry Gullichsenintie 14 | 28800 PORI / Pihlava 02 648 2400

palovakuutukseksi. Kaiken kaikkiaan kyberturvattomuus on lisääntynyt, Laurila jatkaa. Asiakkaan kanssa käydään keskustelu nykytilanteesta. Millä tasolla tietoturva-asiat ovat ja varmistetaan, että taso on riittävä. OP Vakuutus tarjoaa oman PK-Kybervakuutuksensa kautta CGI:n tietoturva-asiantuntijoiden palvelun kybervahingon sattuessa. Lisäksi vakuutuksella turvataan yritystoiminnan jatkuvuus vahinkotilanteessa. Myös tietosuoja-asetuksen mukaisista rekisterin ylläpitäjän velvollisuuksista suoriutuminen voi aiheuttaa kustannuksia, joita korvataan kybervakuutuksesta.

Tietosuoja-asetusten muutosten myötä markkinoille on tullut kilpailua. Ai niin. Miten sille yritykselle kävi, jonka tietojärjestelmä lamaantui palvelunestohyökkäyksestä? - Asiantuntijapalveluiden avulla, jotka vakuutukseen sisältyy, pysäytettiin hyökkäys ja vakuutus korvasi liiketoiminnan keskeytymisestä aiheutuneen katemenetyksen.


14

Kaksi vuosikymmentä

savesta

Tiina Ranta opiskeli aikoinaan Kankaanpäässä askarteluohjaajaksi. Omimmaksi materiaaliksi osoittautui keramiikka, vaikka tuleva yrittäjä päätyikin askarteluohjaajaksi vanhainkotiin. Hitaalla siirtymällä palkkatöistä Rannasta tuli Savisiiven yrittäjä, kun hän perusti pajansa kodin L:n malliseen siipirakennukseen. Tulevana kesänä Rannan töitä nähdään Porin Asuntomessuilla.

TEKSTi: elina wallin, kuva: aleksi rimpiläinen

Ei soitellen sotaan, vaan Annan Baariin

Muuttunut maailma, mutta kivijalka säilyy

Olin lopulta virkavapaalla vanhainkodista viisi vuotta. Ja sinä aikana opetin myös kansalaisopistossa ja työväenopistossa keramiikan tekemistä ja luovia aloja. Kaksi ensimmäistä vuotta kodin yhteydessä toimiminen luonnistui hyvin, mutta sitten Ranta löysi Isolinnankadulta entisen Anna Baarin kiinteistön. - Savisiipi on ollut tässä siis jo 18 vuotta. Kaksi vuotta olin tässä ja juoksin iltaisin opettamaan opistoihin. Tuntui, että olen aina jostain myöhässä tai jossain liian aikaisin. Lopulta piti tehdä valinta. En voinut kertoa päätöksestä etukäteen oppilaille, koska tiesin heidän puhuvan minut ympäri ja olisin pyörtänyt oman päätökseni, Ranta nauraa. Savisiiven tarjontaan kuului keramiikkatöiden lisäksi erilaiset teemapäivät ja lasten synttärit.

Tosi paljon on maailma muuttunut kahdessakymmenessä vuodessa, Ranta toteaa. - Silloin käytiin aluksi markkinoilla ja kuljetettiin keramiikkaa ympäriinsä. Se oli fyysisesti aika raskasta pakkaamista ja purkamista. Nykyisin myydään verkossa ja yritysten pitää olla aktiivisia sosiaalisessa mediassa ollakseen olemassa. Tiina Ranta kiteyttää ajatuksen, jonka todennäköisesti moni muukin yrittäjä allekirjoittaa: - Koko somehomma on täysin erilaista kuin varsinainen työ ja vaatii toisenlaista kiinnostusta. Ja jos sitä ei luontaisesti ole, niin on se välillä tervanjuontia. Mutta kun sen ymmärtää, että se nyt vaan kuuluu tähän nykyiseen kaupankäyntiin, niin se pitää sitten hyväksyä.

”Unelma tehdä keramiikkatöitä ammatikseen oli täyttynyt ja antanut paljon.” Toinen puhetta herättävä aihe on kivijalkakauppa. -Kyllä kivijalassa on paljon voimaa. Tämä on kokonaan toisenlaista kuin verkkokauppa. Se vaatisi valtavasti resursseja, jos alkaisin myydä tuotteitani verkossa. Nämä pitäisi kaikki mitata, kuvata ja selostaa. Kun tuote on käsityötä, pitäisi tavallaan jäädä myös aika tehdä se myyntituote, Ranta vitsailee. Kivijalka on minun valintani.

Elämysten tuottaja Pari vuotta sitten Tiina Ranta totesi jääneensä unelmansa vangiksi. Unelma tehdä keramiikkatöitä ammatikseen oli täyttynyt ja antanut paljon. - Mediassa puhuttiin päivittäin lamasta ja ihmiset alkoivat pitää rahoistaan entistä tiukemmin kiinni. Se näkyi ja kuului myös Savisiivessä. Ovipumppu ei pahemmin laulanut ja ajattelin jo, että nytkö se hetki on kun pitää pakata pillit pussiin. - Jollakin tavalla kuitenkin pääsin pahimman vaiheen yli ja vuosi sitten tajusin, että kurssit alkaa jälleen vetää. Silloin kun yrittäjä kamppaili olemassaolostaan, iltakurssille saattoi pölähtää väkeä henkäisten, että me tultiin kun täältä saa niin kivan mielen ja hienoja elämyksiä. - Kyllä siitä itsellekin potkua saa! Tulevana kesänä Rannan töitä nähtäneen asuntomessuilla. - Katsotaan, mitä se tuo tullessaan! Nyt tehdään joka tapauksessa kesää varten paljon myytävää. Mielenkiintoista nähdä, mitä superkesä jättää Poriin, keraamikko pohtii.


15

KIITOS SUUREN ENNAKKOVARAUS MÄÄRÄN, RAKENTAMISEN ALOITUSPÄÄTÖS ON TEHTY!

NYT ENNAKKOMARKKINOINNISSA

PORIN OTSO! Myynti ja markkinointi:

Huoneistokeskus Oy www.huoneistokeskus.fi

Yrjönkatu 23, 28100 Pori puh. 020 780 2570


16

Porin Yrittäjien perinteinen Pyry Jazz, Satakunnan vuoden suurin yrittäjätapahtuma, svengaa maanantaina 16.7.2018 klo 19.00 Porin Suomalaisella klubilla, Eteläranta 10.

Laita päivämäärä kalenteriin! Lipunmyynti alkaa pian. Liput alk. 65,00 € / kpl. Seuraa ilmoitteluamme!


17

Voimassa toistaiseksi.


Juhlivat yritykset!


19

Porin Yrittäjien

Tapahtumakalenteri HUHTIKUU

ELOKUU

LOKAKUU

Porin Yrittäjien kevätkokous 25.4. klo 8, Suomalainen Klubi

Elokuun hallituksen kokous / syyskauden avaus 10.8. klo 17

Lokakuun hallituksen kokous 9.10. klo 18

TOUKOKUU

Perinteinen Yrittäjägolf 14.8. klo 9, Kalafornian kenttä

Toukokuun hallituksen kokous 8.5. klo 8

MARRASKUU SYYSKUU

KESÄKUU Yrittäjän digikoulu 5.6. Kesäkuun hallituksen kokous 12.6. klo 8

Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät 19.–21.10., Turku

Suomalaisen Yrittäjän päivä 5.9.

Satakunnan Yrittäjien 80-vuotisjuhla Yrittäjägaala 17.11.

Syyskuun hallituksen kokous 11.9. klo 18

Porin Yrittäjien syyskokous 19.11. klo 8

Eteläväylä 20, Pori • P. 02 635 9002 • www.porinhitsauslaite.fi


20


21

Kaffeella Satakunnan Yrittäjien omistajanvaihdoskoordinaattori Pia Österlund istahtaa Satakunnan Museon kahvioon. Vaikka hänen pestinsä ei ole muutamaa kuukautta vanhempi, Österlund tietää todellakin mistä puhuu. Kun hän miehensä kanssa muutti aikanaan Porista Lahteen, ostivat he pitkään toimineen valokuvausliikkeen henkilökuntineen päivineen. Ja kun he muutaman vuosikymmenen jälkeen pakkasivat paluukuormaa Poriin, myivät he liikkeen jälleen.

TEKSTi: elina wallin, kuva: aleksi rimpiläinen

Kyse luottamustyöstän

Myyjien ja ostajien kohtauttamista

Terve, nimeni on Pia!

Kun aloitin Satakunnan Yrittäjissä, sain viikon perehdytyksen Olli Annalalta, joka hoiti omistajanvaihdosasioita aiemmin. Vähän jännitti, että miten minut otetaan vastaan yrityksissä, kun kyse on kuitenkin luottamustyöstä, Österlund kertoo. - Olen kuitenkin tehnyt koko elämäni tavalla taikka toisella yrittäjien kanssa töitä, joten luotin kaiken sujuvan. Ja niinhän siinä kävi. Tähän mennessä Pia Österlund on saanut reilut 60 kyselyä yrityksistä. - Luku on aikalailla normaalitasoa, mitä olen tilastoja seurannut. - Viikot vilahtavat silmissä, kun kierrän yrityksissä ympäri Satakuntaa. Österlund neuvookin ottamaan yhteyttä ihan heti sen jälkeen, kun ensimmäisen kerran on käynyt mielessä yrityksen myynti tai jatkotoimenpiteet oman yrittäjäuran jälkeen.

Pia Österlundin puhelin soi silloinkin, kun joku haluaa ostaa yrityksen. - Se voi olla, ettei ostajalla oikein ole tarkkaa käsitystä toimialasta tai sijainnista ja muustakaan. Sitten kartoitetaan, mitä on tarjolla. Usein nämä ovat pitkiä prosesseja, on sitten kyse myynnistä, ostosta tai sukupolvenvaihdoksesta. Eläköityviä yrittäjiä on kuitenkin verrattain paljon, joten oletettavaa on, että yrityksen ostamisesta kiinnostuneiden markkinat alkavat olla käsillä. - Prosessissa itsessään en ole sinänsä kummankaan puolella vaan pyrin hoitamaan asioita molemmille osapuolille edullisesti, hän kuvailee toimenkuvaansa. - Minun tehtäväni on auttaa sopimusasioissa ja arvon määritykseen meillä on puolestaan hyviä asiantuntijoita. Joskus taas puhelun lopuksi saattaakin käydä ilmi, että yrittäjä onkin jaksamisensa äärirajoilla. Sitä varten meillä on tarjota esimerkiksi Mentorisi.fi –palvelu, josta yrittäjävoi saada tukea toisilta yrittäjiltä.

- Olen ottanut asiakseni kutsua itseni kylään kaikkiin Satakunnan yrittäjäyhdistyksiin ja se on tuottanut selvästi tulosta. Kun ihmisiä tapaa ja he kuulevat palvelusta ja siitä, että apua on tarjolla, kummasti seuraavalla viikolla puhelin alkaa piristä ja sähköposti laulaa. Österlundin toimialueena on koko Satakunta. - Tuotamme palvelun yhdessä alueemme kuntien ja kehittämisyhtiöiden kanssa ja se on maksutonta. - Siksikin haluan käydä kertomassa, että yhteyttä sopii ottaa. Me kaikki tämän maksamme ja meidän kaikkien parhaaksi tämä myös koituu. Pia Österlund hymyilee lempeästi ja katsoo suoraan kohti. - Yksin ei ole paljon mitään, mutta yhdessä voimme valloittaa vaikka maailman. Miksi et siis hankkisi toimivaa yritystä?


22

TOUKOKUUN YRITTÄJÄAAMUKAFFEET TERVETULOA PORIN YRITTÄJIEN AAMUKAHVILLE KE 9.5. KLO 8.00–9.00 PAIKKA: RAVINTOLA RUOKKI, ANTINKATU 13, PORI

Aiheena: Onnistunut omistajanvaihdos- olemme apunasi! OMISTAJANVAIHDOSKOORDINAATTORI PIA ÖSTERLUND, SATAKUNNAN YRITTÄJÄT

Ilmoittaudu mukaan: www.lyyti.in/toukokuu2018 Tilaisuus on maksuton. Jäsen, voit tuoda mukanasi myös ei jäsenen / yrittäjäystäväsi tutustumaan toimintaamme!

TERVETULOA! Yrittäjäaamukaffeet tarjoaa yhteistyössä:

LA 5.5.2018

ISOMÄKI AREENA, PORI


23

Käytä SY:n jäsenetuja ja hyödyt!

2018

Alennukset euroina keskimäärin Yrityksen sairauskuluvakuutus, alennus päiväkorvauksen maksusta

700 €

Fennia

Alennus laajaan kaskoon

400 €

Fennia

Etu Yritysturva-vakuutukseen (1–9 henkilön yrityksille)

400 €

Fennia

Esim. alennus puolen päivän koulutustilaisuudesta

100 €

Suomen Yrittäjät

Talouselämä-lehti (12 kk)

75 €

Alma Talent

Mobiililiittymä – Elisa Yrityspaketti EU 100M nopeus 50M hinnalla, voimassa 24 kk

120 €

Elisa

010 Yritysnumero kahdeksi vuodeksi 0 € Elisa Puheratkaisu Vakion kanssa

480 €

Elisa

Mobiililaajakaistaliittymä Elisa Yritysdata EU, norm.: 27,95 €/kk, tarjous: 22,95 €/kk, etuna 200M yhteys 100M hinnalla (max 24 kk)

60 €

Elisa

Jäsenille ilmainen nettinumerohaku

499 €/v

Suomen Asiakastieto

Arvoraportti – kestotilaus 400 € (norm. 600 €), kertatilaus 450 € (norm. 650 €)

200 €

Suomen Asiakastieto

Sopimusasiakkuus - 1. v ilman vuosimaksua + 30 € Prepaid-etua jolla voi suorittaa tietohakuja

290 €

Suomen Asiakastieto

Alennus lakipalveluista

1 000 €

JuriNet

Maksuton 20 minuutin alkuneuvottelu Verkko+lehti-ilmoitus Yrityspörssissä

JuriNet

100 €

Suomen Yrittäjät

Lataa ja varmista etusi: yrittajat.fi/mobiilikortti Laskelma on esimerkki. Jäsenedut ovat tapauskohtaisia. Jäsenetuja tarjoava kumppani vastaa sisällöstä. SY pidättää oikeudet mahdollisiin muutoksiin.

+ Tämän lisäksi saat Suomen Yrittäjien oikeudellista puhelinneuvontaa esim. 1–2 kertaa, arvo 200 €.

+ Saat myös Yrittäjäsanomat 6 kertaa vuodessa, arvo n. 60 €.

+ Lisäksi saat 10-30 % alennuksen risteily- ja reittimatkoista Tallinkin ja Silja Linen laivoilla reitistä ja ajankohdasta riippuen. + Saat reitistä riippuen 10–20 % alen-

nuksen risteily- ja reittimatkoista Viking Linen laivoilla.

+ Saat myös 15 % alennuksen Holiday

Club -kylpylähotellien ja loma-asuntojen päivän majoitushinnasta.

+ Saat 5 %:n alennuksen normaalihintaisista tuotteista Wihurin Metro-pikatukuissa. Alennus ei koske tupakka- eikä alkoholi- ja panimotuotteita, pantteja ja palveluveloituksia.

+ Restel Hotel Group tarjoaa jäsenille huoneet 20 % alennuksella päivän hinnasta (n. 15 € alennus/huonevuorokausi) ja erikseen määritellyissä ravintoloissa jälkiruoka veloituksetta normaalihintaisen pääruoan yhteydessä. + Saat Nesteen bensiinistä ja dieselistä jäsenalennusta 2,5 snt/litra kulloinkin voimassaolevasta mittarihinnasta. Express-asemilta etua ei myönnetä.

Katso kaikki rahanarvoiset jäsenedut www.yrittajat.fi/jasenedut Tarkista aluejärjestösi tarjoamat edut www.yrittajat.fi/aluejarjestot

+ Suomen Yrittäjien jäsenkortilla alennusta 2,2 snt/litra (sis.alv) ja Teboil Yrityskortilla 2,7 snt/l (sis.alv) bensiinistä ja dieselöljystä sekä -10 % Teboil -voiteluaineista (pois lukien yli 10 l astiat).

+ Saat Eazybreak mobiilipalvelun lounas-, liikunta- ja kulttuuri- sekä työmatkaedulle jopa 60 % alennuksella.

+ Verisure tarjoaa maksuttoman yrityksen turvakartoituksen, sekä jopa 150 euron alennuksen Verisuren hälytysjärjestelmän asennus- ja liittymismaksusta.


24

Puhtaat, valkeat pyykit Elina ja Jussi Puisto perustivat Pesuporin 11 vuotta sitten Impolaan. Se ei kuitenkaan ollut ensiaskel yrittäjäuralla. Elinalla oli aiemmin ollut siivousalan yritys ja Jussilla omansa kiinteistöhuoltopuolella. Jos tarkkoja ollaan, Pesupori syntyi siivousyrityksen sivutuotteena, päihittäen pian emofirmansa ja työllistäen avioparin lisäksi lukuisia käsipareja. TEKSTi: elina wallin, kuvat: aleksi rimpiläinen

Aletaas pestä asiakkaiden pyykkejä Pesuporin tarina alkaa Elinan siivousfirmasta. - Siivoustöiden ohessa me ajateltiin, että eikös noiden asiakkaiden olis helpointa pesettää meillä haalarinsa, mattonsa ja pyyhkeensä, kun me heidän nurkissaan kumminkin pyörimme, Elina Puisto kertoo yrityksen alkutaipaleesta. - Vanhat yritykset paketoitiin siinä vaiheessa, kun meistä molemmat alkoi olla enemmän pyykillä kuin muualla, Jussi Puisto jatkaa. - Siitä se alkoi. Kolmesti ollaan laajennettu näiden vuosien aikana. Nyt pestään kaikkea muuta paitsi ei nahkaa. Pesupori työllistää tällä hetkellä yrittäjiensä lisäksi viisi työntekijää ja kesäksi muutaman lisää. Alalle on vaikeaa kouluttaa. Tekstiilihuoltajia ja –teknikoita valmistuu Järvenpäässä, joten kyllä melko moni tulee alalle oppisopimuksella. - Onneksi saamme jälleen kesäksi näppärän nuoren mukaan remmiin, yrittäjät iloitsevat.

Kovaa kilpailua Alusta asti oli selvää, että palvelu suunnataan myös yksityisasiakkaille. - Tällä hetkellä kilpailu on alalla kovaa. Varsinkin mattopesuissa Porissa kilpaillaan paljon, Puistot kertovat. - Konemattoja meillä pestään kiloittain. Se on markkinoilla vaihtelevaa, joissain paikoissa pestään koneittain. Kiloittain peseminen on kuitenkin mielestämme asiakkaille tasapuolisempaa. Siitä maksetaan, mitä saadaan. Hiljalleen myös nuoret ovat löytäneet pesulapalvelun ja huomanneet, ettei tämä ole niin kallista kuin yleisesti luullaan. - Kyllä se untuvatakki kannattaa kuitenkin tuoda pesulaan kuin koittaa pestä itse kotona, Puistot kannustavat.

”Kyllä se untuvatakki kannattaa kuitenkin tuoda pesulaan kuin koittaa pestä itse kotona” Vastuullinen pesula Kemiallisissa pesuissa Puistojen yritys on ollut Suomessa edelläkävijä. Ympäristöystävälliset koneet tulivat maahan 2016 ja seuraavana vuonna yksi niistä oli Pesuporissa. Se oli ensimmäinen Satakunnassa. - Kyseessä on modifioituihin alkoholeihin perustuva pesuliuotin suljetussa järjestelmässä, jossa lika toimitetaan jälleenkäsittelyyn Ekokemiin, Jussi Puisto kertoo. Pesuja on erilaisia kotikoneissa ja pesuja on erilaisia pesulassa. Pesulan pesut voidaan jakaa karkeasti vesipesuihin ja kemiallisiin pesuihin, joiden lisäksi on vielä kemiallinen vesipesu, niin sanottu emulsiopesu. Vesipesu ja kemiallinen pesu ovat kaksi täysin eri maailmaa. Pesupori on omalta osaltaan ottanut huomioon myös ympäristöarvot. - Koneissamme on automaattinen annostelujärjestelmä, mikä käyttää optimaalisen määrän pesuainetta pyykkikiloa kohden. Tosi pieniä määriä pesuainetta riittää, Elina muistuttaa. Tärkeää on myös oikea määrä vettä kilomäärään nähden. Puistot tuntevat vastuunsa myös asiakkaita kohtaan. - Siihen voi luottaa, että teemme aivan varmasti kaikkemme tekstiilit puhdistamiseksi, vaikka kyseessä olisi millainen tahra. Eikä sillä ole merkitystä, kuinka isosta asiakkaasta on kyse. Yhdet haalarit ovat yhtä tärkeät kuin 150 haalarit.

S ÄHKÖPOLKUPYÖRIEN ERIKOISLIIKE Tarvikkeet

Polkupyörät

Polkupyörähuollot

Avoinna: Ma-Pe 10-17 Satakunnankatu 32


Lue lehti netissä:

pyrylehti.fi

KukkaMylly Itäpuisto 12 Pori p. 02 6336 707


26

MEDIAPLANE LENTÄÄ LIIKKUVAN KUVAN TASOILLA Toimitusjohtaja Pekka Kallionpää myöntää, että hänen suonissaan virtaa perintonä sitä kuuluisaa yrittäjän verta. Isä oli kirjanpitäjä ja samalla tärkeä tiennäyttäjä ja auttaja, kun Pekka vähän yli kaksikymppisenä aloitteli omaa yrittäjän uraansa. Sielunheimolaiseksi löytyi toinen videomies eli Sami Heininen. Kaverukset löivät tietotaitonsa yhteen, ja Mediaplane oli syntynyt. Vuosi oli 2001. Neljä vuotta myöhemmin toimittiin jo osakeyhtiönä. Pitkään yritys toimi Porissa Sirkustorilla, nyt on tehty töitä reilu vuosi Teljänkadulla. Puuhaa piisaa, ja Pekka on edelleen innoissaan tekemisistään.

TEKSTi: jorma vesterholm, kuva: aleksi rimpiläinen

Liikkuva kuva ja sisältö luovat yrityksen rungon Sähköinen media on se Mediaplanen juttu. Alku sujui pkyritysten web-sivujen parissa, mutta pian dynaaminen duo Kallionpää - Heininen palasi omimpaansa: liikkuvaan kuvaan. Päätuotemuotoja ovat mainokset, animaatiot, esittelyvideot ja suorat lähetykset. Tällä hetkellä firmassa on neljä vakituista työntekijää ja kymmenkunta alihankkijaa. Pääosin asikaskunta koostuu satakuntalaisista yrityksistä, mutta yhteistyötä on myös Turun ja Tampereen suuntiin. Isompia asiakkaita on muutama. Ne kattavat liikevaihdosta n. 90%. Lisäksi Mediaplane tekee säännöllisesti töitä kymmenien tärkeiden, pienempien kumppaneiden kanssa. - Se kuuluisa verkosto on pystytty luomaan ja pitämään. Hyvää palautetta saamme ammattitaidostamme. Mottomme on, että sisältö on kuningas. Se vaatii harkintaa, suunnittelua, hyvää käsikirjoitusta ja oikeanlaista toteutusta. Toteutettuna yhdessä asiakkaan kanssa, Kalliopää kiteyttää. Pekka muistuttaa, että tekniikan kehittyessä tuntuu siltä, että kuka tahansa uskoo voivansa tehdä tällä alalla mitä tahansa. Näin määrä on alkanut - ikävä kyllä - korvata laadun. Tuloksena on liikaa harmaata massaa, ja näin toimivan sekä tuottavan mediatuotannon merkitys alkaa hävitä. Lisäksi Pekan mukaan viihteellistyminen on viety liian pitkälle, vaikka oikeanlainen viihde oikeassa paikassa on toki hyvä asia.

Ammattitaidolla kohti oikeita ratkaisuja Mediaplanessa ollaan siis sitä mieltä, että alalla pitää erottautua ammattitaidolla. Jos esimerkiksi messutapahtimassa vierekkäisillä osastoilla pyörivät esittelyvideot, joista toinen on toteutukseltaan ja sisällöltään mallia ”Lada” ja toisen mallia ”Mersu”, eron huomaa todella konkreettisesti. - Toisaalta pitää muistaa, että tekninen laatu vain tukee sisältöä. Esimerkiksi yksi suosikkisarjoistani on takavuosian kotimainen komedia ”Tankki täyteen”, jonka kuvan laatu oli todella kökköä, mutta sisältö täyttä rautaa, Kallionpää muistuttaa.

Asiakkaan kannattaa Pekan mielestä ajatella sellaisia asioita kuin mainosaikaan ja itse mainokseen käytettävä aika ja raha, televisiomainoksen statusarvo ja riittävän laaja mainostettavien tuotteiden määrä. Kerrankin eräs yritys mainosti tuotetta, jota myytiin liikkeen pihassa, ja kauppa kävi tosi hyvin. Muidenkin tuotteiden samanaikaisella mainostamisella olisi kuitenkin saatu asiakkaat myös sisälle ja tehtyä parempaa tulosta. Toisessa tapauksessa taas otettiin yksi hyvä otos, tehtiin tuote tunnetuksi 20 sekunnin spotilla, suunnattiin se oikein - ja nyt tuotteella tehdään kauppaa ulkomaille asti. Kaikki on kiinni oikeanlaisista ratkaisuista, joihin Mediaplane pyrkii yhteistyössä mainostoimistojen kanssa.

”Terve itsetunto on yrityksen tärkeimpiä voimavaroja” Kiekkoa kinosten keskellä Mediaplane on jo kahdeksan vuotta hoitanut jääkiekon SM-liigassa Porin Ässien ja Rauman Lukon otteluiden televisioinnin teknisen puolen. Näissä hommissa liikutaan joskus muuallakin, pisin reissu on suuntautunut Lappeenrantaan asti. Tämän työsaran alkupuolella sattui tapaus, jota ei helposti uskoisi tämän alan tehtävissä kohdalle osuvan. Pekka on aktiivisesti mukana kuvaus- ja ohjaushommissa. Erään Ässä-pelin aikana hän oli työkaverinsa kanssa huolehtimassa lähetyksestä laitteita täynnä notkuvassa pakettiautossa hallin ulkopuolella. Ilman ennakkovaroituksia hallin katolta romahti 10 kuutiota lunta alas. Auton katto läjään, ovet mutkalle, ja lunta miesten päälle. - Ensimmäinen ajatus oli kuitenkin, että lähetyksen pitää jatkua. Onnistuinkin saamaan lattialla roikkuvasta paneelista yhden kameran yhä toimimaan. Jonkin aikaa telkkarin katsojat eivät tienneet, että jokin oli vinossa. Sitten hallin henkilökunta iski lapiot lumen läpi ja kaivoi meidät turvaan. Silloin se lähetyskin katkesi, Pekka muistelee ainutlaatuista tapausta.

Ostotarve voidaan luoda monella tavalla Yksi Mediaplanen yhteistyön kulmakivistä ovat Maikkarille tehtävät mainokset. Silti Pekka Kallionpää kehottaa joissakin tapauksissa ottamaan samanaikaisesti mukaan myös mainontaa tukevia verkkokampanjoita sekä myös radio- ja lehtimainontaa. Yhtenäinen viesti eri kanavissa luo tarinan ja kokonaisuuden, joka jää ostajan mieleen. Mainoksen pitää aina luoda tarvetta ostoksen tekemiseen. - Nykyään puhutaan hieman liikaa liian aikaiseessa vaiheessa imagomainonnasta. Joskus ihan perusasioista muistuttaminen on hyvä tapa toimia. Jos omistaa kenkäkaupan, kannatta syksyn saapuessa mainostaa kumisaappaita. Sateiden alettua ihminen huomaa tarvitsevansa kumisaappaita ja mainoksen havaitessaan, mistä niitä kannattaa hakea, Kallionpää selventää. Erilaiset sloganit ovat toki edelleen käyttökelpoisia. Lisäksi mainontaa tehdään paljon julkkisten kautta. Yhteismainontakaan ei ole huono asia. Suomen kaunein koti -ohjelman puitteissa mainonnasta innostuivat useammatkin rakentamiseen ja sisustamiseen erikoistuneet liikkeet. - Kaiken kaikkiaan asioista ei pitäisi tehdä liian juhlallisia. Paras ratkaisu parhaaseen paikkaan. Ja onhan se TV-mainos edelleen kova juttu. Ja jos siinä näkyy vaikka yrittäjän oma naama, niin voi että..., eikä TV-mainonta ole sitä paitsi nykyään edes mitenkään kallista, Kallionpää valottaa. Täällä Satakunnassa kannattaisi lopettaa tarpeeton vaatimattomuus ja itsensä vähättely. Terve itsetunto on yrityksen tärkeimpiä voimavaroja. Sen avulla löytyvät parhaimmat julkisuuteentuomiskeinot ja paras tulos. - Meille mediaplanelaisille itseluottamusta tuovat asiakkaiden menestymiset. Näitä menestystarinoita me kaipaamme lisää. Tehdään niitä yhdessä.


27


VÄLIKAUSIVAATTEET JA VÄLIKAUSIAATTEET

OVAT VARMOJA KEVÄÄN MERKKEJÄ

Hurjien ennustusten mukaan robotit tulevat viemään suurimman osan työpaikoista seuraavan sadan vuoden aikana. Sehän tarkoittaa sitä, että monta asiaa on mietittävä uudelleen – kuten miten kukin käyttää tulevan luppoajan, jota elämäksi kutsutaan. Mutta vielä ei kannata lyödä hanskoja naulaan, vaan keskittyä selviytymään ihmiskunnan transendaalisesta transitiosta muuttamalla jäljellä olevat hommat miellyttävämmiksi – esim. siirtymällä tekemään enemmän töitä etänä. Sehän on luonnonkin kannalta parasta, ettei ajella ties millä dieselveturilla joka päivä avokonttoriin keräilemään työkavereiden flunssapöpöjä. SataCom pitää huolen, että etäyhteys toimii – sinun pitää vain keskittyä tekemään työt ja harjoitella vaikka riippumattoilua tulevaisuuden varalle.

SataCom vuokraa käyttöösi tarvittavan tietotekniikan, mobiililaitteet, ohjelmistot sekä ylläpitää ja päivittää niitä sitä mukaa kuin tarvetta ilmenee. Toimistosi on aina ajan tasalla ilman pienen valtion budjettia vastaavia investointeja. Tätä on ATK tänä päivänä. Ainakin SataComin asiakkaana. Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä: p. 02 630 6100 / myynti@satacom.fi Antinkatu 25 Pori, 02 630 6100, pori@satacom.fi // Papinhaankatu 14 Rauma, 02 630 6140, rauma@satacom.fi

Profile for Porin Yrittäjät

PYRY 2/2018  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 2/2018

PYRY 2/2018  

Porin Yrittäjien jäsenlehti 2/2018

Advertisement