Page 1

MAGAZINE

cover

75

band talk

TIN FINGERS dossier

SYNC IN BELGIË rapport

GILKE VANUYTSEL gearslutz

EEFJE DE VISSER Alabaster!

driemaandelijks magazine dec 2017 - jan - feb 2018 BC0405 Afgiftekantoor Brussel X


Bladert de volgende Lotto-miljonair momenteel door Poppunt Magazine?


colofon

voorwoord

En de wereld, die draaide. Immer door, van seizoen naar seizoen, van concert naar concert, van magazine naar magazine. Soms lijkt het alsof de tijd een loopje neemt met zichzelf en steeds sneller holt. Easy does it, Time! Niet dat we het ijzer willen laten afkoelen, want smeden als het heet is, levert nog steeds de scherpste snee. En laat dat net nu net het ding zijn van de jonge wolven die in dit magazine aan bod komen. Coely, bijvoorbeeld, aimabel en veelsprakerig, maar nooit grootsprakerig. Wij luisterden goed en tekenden op. En achteraf hadden we de indruk: zo jong en zo wijs, dat kan enkel leiden tot grootsheid. Wie we ook graag straffe dingen horen doen – zowel met tekst als muziek – is Eefje de Visser. Nederlandse met een liefde voor Gent (en de Gentse tongval van heur man) en een exploratiedrang, want na ‘Het Is’ en ‘Nachtlicht’ staat ze weer eventjes alleen op de Bühne. Jezelf uitdagen heet zoiets. Ter meerdere glorie van de muzikale ontwikkeling. En ontginning? Mjah, wie een band begint (daarover hebben we het in Popadvies, en in Tips & Tricks meteen ook over de vzw die je daaraan kan koppelen), wil daar uiteraard later ook graag wat aan verdienen. Maar hoe? Platen/cd-verkoop? Streaming? Of trachten om je muziek te slijten aan series, films of games? Dat laatste heet in veellettergrepen ‘synchronisatie’ (kortweg sync), en wij hebben er een dossier over. En – soms stellen we ons de vraag – waar blijven al die frisse artiesten vandaan komen? In Een Discotheek, Blu Samu, Collective Conscience, Bjeor … ze krijgen allemaal een plek, net zoals Tarmac, het nieuwe hiphop/urbanplatform van de RTBF. Lokale Helden komt er ook weer aan, op 27 april. We zijn nu al helemaal psyched.

Poppunt Magazine decembernummer Hoofdredacteur Joachim Wemel Fotograaf Koen Bauters Vormgeving Tim Broothaers Verantwoordelijke uitgever Luc Nowé, Poppunt vzw, Bloemenstraat 32, B-1000 Brussel Medewerkers Korneel Boon, Sven De Potter, Peter Houben, Joshua Migneau, Jan Pauly, Art Philippeth, Wim Thijs, Bram Vermeersch, Dimitri Vossen Advertentiewerving Charlotte Lootens (Poppunt) Oplage 6.000 exemplaren

ISSN 1375-064X

POPPUNT MAGAZINE IN JE BUS? Je vindt Poppunt Magazine gratis in de belangrijkste music en dj-gear stores, in jeugdhuizen en muziekcentra, repetitiekoten en studio’s  … Vind je toch geen Poppunt Magazine bij jou in de buurt? Voor 7,99 euro / jaar krijg je het netjes in de bus. Koop een abonnement via shop.poppunt.be.

Rest ons jullie allemaal een mooi uiteinde te wensen, een dat muzikaal uit zijn voegen barst. En doe er een schep liefde bij.

Mis je een exemplaar in je collectie? In de online shop kan je ook alle oude nummers nabestellen.

Voor de redactie, Sven & Joachim

-3-


inhoud

@

RAPPORT

GILKE VANUYTSEL 08 DOSSIER

SYNC IN BELGIË 14 COVER

COELY 22 BAND TALK

TIN FINGERS 28 GEARSLUTZ

EEFJE DE VISSER 40 IN THE PICTURE Tips & Tricks: Een vzw oprichten

44

Bjeor 07

Popadvies: Een band beginnen

48

Blu Samu 34

Talking Heads: Backstage chefs

60

Collective Conscience

35

In Een Discotheek

47

FOCUS Lokale Helden 2018

OTHER STUFF 20

Column 33

Tarmac 36

vi.be Reviews 54

Poppunt Magazine 75

vi.be Wall of Fame

56

Mzkt zkt Mzkt

63

52

-5-


DJS-1000 B O O T H - R E A D Y S TA N D - A L O N E D J S A M P L E R

E L E V A T E T H E S TA N D A R D Intuitive DJ-friendly interface for creating unique sounds and phrases 16 multicoloured step input keys and 16 multicoloured Performance Pads 7-inch full-colour touch screen Accurate syncing via PRO DJ LINK or MIDI Live sampling, on-board FX and powerful performance features

See the video on

PIONEERDJ.COM


photo: Koen Bauters

selector

1000 OHM

Love In Motion

D’PAC WITH TERRENCE FM* Everybody

Een steeds groeiende aanhang die hem volgt waar hij draait, passages op kleppers als Pukkelpop en HORST, warm-up sets waar vaak meer over wordt gesproken dan die van de headliner, een wekelijkse show op Radio Scorpio, maandelijks The Word Radio, internationale dj’s die vragen wie “that guy” is en hem vervolgens prompt uitnodigen voor een guest set in hun radioshows en -nights: Bjeor maakt met elke mix en gig meer naam in de internationale scene. En dat voor iemand die pas enkele jaren geleden voor het eerst een vinylplaat aanraakte … Benieuwd waar we hem over enkele jaren gaan vinden. De kans is groot dat het ergens in een luchthaventerminal zal zijn.

I-F

Space Invaders Are Smoking Grass

Een Belgische synthpopplaat uit 1984, gemaakt door Frank Van Bogaert en Johan Van Herck. De ideale afsluiter van een lange avond achter de decks. Heerlijke houseplaat die ik afgelopen zomer pas heb ontdekt. De gedachte aan de vibe die er heerste op HORST toen ik deze track speelde, bezorgt mij nog steeds kippenvel. Dit is de plaat die ik iedereen aanraad die zich wilt verdiepen in de catalogus van labels uit Rotterdam en Den Haag. Het perfecte voorbeeld van de West Coast sound uit Nederland. vi.be/bjeor DJ Vision met Bjeor op Poppunt.tv

-7-


rapport

In between jobs is geen werksituatie die van toepassing is op muziekprogrammator Gilke Vanuytsel. Wanneer we haar interviewen, draait ze net drie weken mee in de werking van de Beursschouwburg in Brussel, terwijl ze ook de lopende zaken in STUK in Leuven opvolgt tijdens haar opzegtermijn. “Ik ben blij dat ik alles in een kunstencentrum heb geleerd�, aldus Gilke. text: Bram Vermeersch photos: Koen Bauters

-8-


Wat is het meest interessante aan een job als muziekprogrammator?

Gilke: “STUK en de Beursschouwburg zijn kunstencentra. Je kan heel breed gaan qua profiel. Het is anders dan het clubcircuit, al is een deel van het programma wel gelijkaardig. STUK heeft de reputatie vernieuwende popmuziek te brengen. Ik vind het tof om tendensen op de voet te volgen en te weten welke muziek op dit moment relevant is. Toen ik begon als programmator in STUK was postrock bijvoorbeeld heel fris.” “Er zijn altijd nieuwe triggers. Dat maakt de job zo boeiend. De stap naar de Beursschouwburg is wat dat betreft ook wel een droom. Muziek hangt heel erg samen met wat er in een stad en een maatschappij gebeurt. Als kunstencentrum in het hart van Brussel kan je dat niet negeren en moet je je verantwoordelijkheid nemen en een verbinding aangaan met de stad.”

VAN STUK NAAR BEURSSCHOUWBURG Gilke: “Als tiener was ik wel bezig met muziek, maar ik ben eigenlijk via een omweg in de culturele sector beland. Ik ben maatschappelijk assistent van opleiding. Ik heb een tijdje in die sector gewerkt en daarna ben ik een half jaar gaan reizen. Bij mijn terugkeer had ik niet meteen de ambitie om terug te keren naar de sociale sector. Heel toevallig zag ik de vacature van tapper in STUK. Ik woonde in Leuven en als student ging ik er naar films kijken, maar verder was ik niet zo vertrouwd met STUK. Ik mocht er starten als tapper en na een tijdje werd ik barbeheerder. Dan zijn we gestart met het organiseren van concerten in STUK Café. Op die manier ben ik ook bij Radio Scorpio beland, waar ik meewerkte aan ‘Sterrenplaten’, een programma over nieuwe trends in de popmuziek.”

Dat klinkt bijna als een missie.

Gilke: “Tijdens mijn sollicitatie werd het duidelijk dat de job in de Beursschouwburg veel meer inhoudt dan enkel muziek programmeren. Misschien kan ik mijn beide achtergronden wel combineren. Niet dat mijn job in de Beursschouwburg sociaal werk moet worden, maar er zijn wel veel mogelijkheden in deze stad. En muziek kan verbindend werken. Het is een uitdaging om dat op een juiste manier te doen vanuit een kunstencentrum.” Wat is je sterkte als programmator?

Gilke: “Ik probeer in te schatten wanneer nieuwe muziek klaar is om aan een publiek te laten horen. Dat is spannend. Horen daar ontgoochelingen bij? Uiteraard. Destijds heb ik bijvoorbeeld de eerste concerten geprogrammeerd van The Haxan Cloak en Holly Herndon – namen die nu groter zijn dan toen. Spijtig genoeg kwam er niet zoveel volk opdagen in STUK. Hun muziek was nog te niche. Maar ik vond het verantwoord om het te doen en sta nog altijd achter die keuze. Het was ook tof omdat het gewoon kon. Artefact in Leuven heeft zo ook een eigen identiteit gekregen: het is een festival waar mensen nieuwe muziek kunnen ontdekken, onder andere.”

“Er was heel veel boeiende indie pop in die tijd. Hoe fantastisch was die eerste plaat van Bloc Party. Ik begon me meer en meer in muziek te verdiepen. Toen Stef Smits stopte als programmator van het Labo in STUK stelde ik aan zijn collega Steven Vandervelde (nu directeur van STUK, red.) voor om productiewerk te doen. Muziek programmeren houdt namelijk meer in dan louter bands vastleggen. Ik wou meer te weten komen over de andere aspecten van de job. Wat later ben ik zelf muziekprogrammator geworden.”

-9-


Ben je het meest trots op het Artefact festival als je terugblikt op je periode bij STUK?

Gilke: “Ja. Artefact bestond al even als kunstenfestival. Er waren ook al concerten, veelal elektronische muziek met een link naar media en kunst. De laatste vier, vijf jaar heb ik het muziekluik sterker kunnen uitbouwen, waardoor bookers uit het buitenland me ook meer begonnen te contacteren. Transmediale in Berlijn en Unsound in Londen zijn gelijkaardige events: ook daar zoeken ze de nieuwe trends op en gaan ze breder dan enkel elektronische muziek. Het is een balans vinden tussen vernieuwing en toch voldoende publiek aanspreken. En in Leuven is het ook een uitdaging om niet in het vaarwater te komen van Het Depot of 30CC. Dat lukte goed, al waren er natuurlijk soms wel overlappingen.” “Heb ik spijt dat ik binnenkort afscheid neem van STUK? Het doet me wel iets. Maar ik denk dat ik in de Beursschouwburg meer ga kunnen doen. Het is natuurlijk moeilijk vergelijken: Brussel is een andere context dan Leuven en beide kunstencentra leggen andere accenten. In Brussel kan je meer kanten uit omdat je een groter publiek hebt. Daartegenover staat weliswaar ook meer competitie …”

“DE BEURSSCHOUWBURG HEEFT EEN HEEL INTERNATIONAAL PROFIEL EN IS TEGELIJKERTIJD OOK HEEL BRUSSELS: AVONTUURLIJK, GEDURFD EN REBELS.”

- 10 -


Hoe maak je het verschil in een stad waar ook zalen als

Je krijgt ongetwijfeld veel voorstellen. Vind je het

AB, VK, La Madeleine en Botanique actief zijn?

moeilijk om het overzicht te bewaren en keuzes te

Gilke: “Dat is een moeilijke oefening. Ik denk dat de Beursschouwburg dankzij Vincent (Tetaert, de voorganger van Gilke, red.) iets moois heeft opgebouwd. De lat ligt hoog. R&B en hiphop werken goed in de Beursschouwburg. We brengen iets anders dan het hiphopaanbod van bijvoorbeeld VK. Al is het niet echt simpel om dat verschil te benoemen.”

maken?

Gilke: “Goh, je moet voor jezelf bepalen wat je graag wil doen, en dan is er al heel wat muziek die daar niet in past en die je kan skippen. Aan de andere kant vind ik het belangrijk om je keuzes in vraag te blijven stellen. Ik werk eigenlijk vrij intuïtief. Ik ben het gewoon om in een kunstencentrum te werken als enige muziekprogrammator. Ik had in STUK wel enkele collega’s waar ik zaken mee aftoetste, maar uiteindelijk maakte ik de keuzes.”

“Het internationale profiel maakt deel uit van de identiteit van de Beursschouwburg. Er is hier een vibe die je ook hebt in Berlijn en Londen. En tegelijkertijd is de Beursschouwburg ook heel Brussels: avontuurlijk, gedurfd en rebels. We durven de nieuwste trends in R&B, hiphop en elektronica aan een publiek te tonen. Ja, AB doet dat ook. Het ligt allemaal niet zo ver uit elkaar. Ik denk dat we vooral veel samen moeten werken. We zijn gewoon buren. Er is veel goodwill om samen het platform uit te bouwen.”

“Het blijft altijd een gok. De jongste jaren is er ook veel veranderd. Vroeger was er veel meer aandacht voor muziek in de traditionele media. Niet dat het nu slechter is, het is gewoon anders. Recensies en radio zijn een pak minder bepalend geworden. Muziekliefhebbers bedienen zich via andere kanalen: blogs, podcasts en online radio’s. In de Beursschouwburg mikken we op een heel jong publiek dat zich niet meer laat leiden door de traditionele media.”

“In vergelijking met AB hebben we in de Beursschouwburg wel meer nightlife – zonder ons te profileren als een echte club; we focussen op sterke liveacts. Ik wil bijvoorbeeld graag Mhysa boeken, een heel toffe R&B-act. Verder staan ook namen als Coucou Chloe en Flohio op de wishlist.”

Is verjonging een doel op zich voor de Beursschouwburg?

Gilke: “Het bepaalt zeker een deel van de identiteit van de Beursschouwburg, en in de muziekprogrammatie is het heel belangrijk. Ben ik met mijn 35 jaar dan zelf niet te oud? Daarover heb ik nagedacht tijdens mijn sollicitatie. Ik geloof dat het een voordeel is om ervaring te hebben, en de maturiteit om keuzes te durven maken. Ik ga ook nog genoeg uit en ik weet waar jongeren mee bezig zijn. Het is natuurlijk belangrijk om met jonge mensen in contact te blijven.”

“Het is een enorm cadeau om een zaal te hebben in het centrum van Brussel. Boeken gaat hier wel iets vlotter dan in Leuven. De realiteit is nu eenmaal dat er meer getarget wordt op Brussel. Vandaar dat ik Leuven altijd verkocht als Brussels East. Als je het bekijkt op de schaal van een stad als Berlijn of Londen, is het absurd te denken dat mensen die verplaatsing niet zouden maken. Maar hier in België ligt dat anders. Ik woon in Brussel en ik merk zelf ook dat ik minder vaak in Antwerpen of Gent kom. Er is een enorm aanbod …”

- 11 -


“Wat er binnen tien jaar op mijn pad komt, weet ik nog niet. Ik ben hier nog maar net begonnen. Er zijn wel nog een paar dingen die ik ooit zou willen doen. Muzikanten en podiumkunstenaars vormen een kwetsbare groep. Ze zitten met veel vragen omdat ze vaak tussen een professioneel en een nietprofessioneel statuut zitten en niet goed weten hoe ze daarmee om moeten gaan. Het is geen management, maar begeleiding en advies is wel iets dat me zou liggen. Ik denk dat zo’n job wel leefbaar zou zijn, en ik heb er het netwerk voor. De artistieke sector is superbelangrijk en heeft zorg nodig. De keuze om professioneel muzikant of kunstenaar te worden vind ik heel moedig. Het is hard. En in dit politieke klimaat is het al helemaal niet gemakkelijk.”

Wat is het belangrijkste dat je hebt geleerd door te werken in de culturele sector?

Gilke: “Ik ben blij dat ik alles geleerd heb in een kunstencentrum. Mijn profiel is verbreed omdat ik de voorbije jaren in STUK ook een lijn heb kunnen uitzetten rond geluidskunst. Ik heb kunnen tonen dat geluidskunst qua klankmateriaal heel erg dicht bij experimentele popmuziek kan liggen. Daarnaast was het ook goed om het lokale Leuvense poptalent een kans te geven en te blijven volgen.”

Wat is de rol van een kunstencentrum in de huidige tijdsgeest?

Gilke: “Een kunstencentrum moet een spiegel zijn van wat er gebeurt en leeft in de stad, in al zijn diversiteit. Er vinden heel veel verschillende activiteiten plaats; het moet een ontmoetingsplek zijn voor mensen die naar een lezing gaan, een voorstelling bijwonen of komen clubben. Het ene hoeft het andere niet uit te sluiten, helemaal niet. Ook STUK is een ontmoetingsplek voor verschillende publieken. Op maandag is er bijvoorbeeld altijd een seniorennamiddag. Er komen ook studenten naar STUK om te blokken, naar een terrasfilm te kijken of een concert te zien. Het publiek bestaat er fiftyfifty uit studenten en niet-studenten. Dat maakt het boeiend. In Vooruit in Gent zal dat niet anders zijn.”

“Ik denk dat het belangrijk is om grenzen op te zoeken en je interesse en je netwerk zo breed mogelijk te houden. Ik weet niet of ik zo’n goede netwerker ben, maar door geïnteresseerd te zijn, leer je heel veel mensen kennen in verschillende milieus. In het clubcircuit, bijvoorbeeld. Of in het circuit van hedendaagse klassieke muziek, dat op een heel andere manier werkt.” “Het valt me wel op dat ik een van de weinige vrouwelijke programmatoren ben. De culturele sector is nog altijd overwegend een mannenwereld. Als je naar het buitenland kijkt, hinkt België op dat vlak toch nog wat achterop. Maar er komt stilaan verandering in.” “Wat me tevreden stemt, is dat de sector geprofessionaliseerd is. Dat niet alles meer om 2 uur ’s nachts beslist wordt tussen pot en pint. Ik hou niet van die manier van werken. Daar heb ik nooit veel aan meegedaan. Pas op, ik ga ook veel naar optredens en festivals. Dat wil ik nog meegeven als advies: probeer zoveel mogelijk te zien en te ontdekken!”

“EEN KUNSTENCENTRUM MOET EEN SPIEGEL ZIJN VAN WAT ER GEBEURT EN LEEFT IN DE STAD, IN AL ZIJN DIVERSITEIT.”

beursschouwburg.be

- 12 -


XPRS SERIES ACTIVE SPEAKERS N ATURAL EXPRESSION

PIONEER PROFESSIONAL AUDIO PRESENTS A VERSATILE PLUG AND PLAY SYSTEM THAT COMBINES OUR SOUND ENGINEERING WITH POWERSOFT’S ENERGY EFFICIENCY AND RELIABILITY.

BIRCH ENCLOSURES POWERSOFT CLASS D 2400W AMPS

Amplified by

HIGH QUALITY DRIVERS

AUTO - RAN G IN G PO WE R SUPPLY & ADVAN CE D PROTE CTIO N FE ATURE S D E S I G N E D F O R M U LT I P L E C O N F I G U R AT I O N S

P I O N E E R P R OA U D I O. C O M


dossier

De wildgroei aan audiovisuele media heeft onverhoeds een ander fenomeen met zich meegebracht: al dat beeldmateriaal heeft nood aan een deftige soundtrack, en daarvoor wordt steeds vaker een beroep gedaan op bekende dan wel obscure songs. De functie blijft daarbij niet beperkt tot “muzikaal behang” – vaak wordt er heel gericht gezocht naar muziek die het verhaal of de beelden kracht kan bijzetten. Dit procedé heet “sync”, en in de 21e eeuw is het booming business geworden. Poppunt zocht uit in hoeverre de praktijk ook al in ons land is doorgedrongen. text: Dimitri Vossen

- 14 -


Het was pas bij de tweede golf rock-’n-roll eind jaren 1960 dat filmmakers het soundtrackpotentieel van songs begonnen aan te voelen. Een vroeg markant voorbeeld zijn de Simon & Garfunkel-songs die voor de film ‘The Graduate’ werden gecomponeerd nadat regisseur Mike Nichols zich tijdens het monteren uitvoerig had bediend van hun muziek. Ook de experimentele kortfilm ‘Scorpio Rising’ van Kenneth Anger werd voorzien van een soundtrack met bestaande popsongs. Maar het was de hippiefilm ‘Easy Rider’ die pas echt de grenzen tussen de filmwereld en de rockindustrie doorbrak: monteur Donn Cambern gebruikte voor zijn edits vooral muziek uit zijn eigen collectie, van Jimi Hendrix en The Byrds tot het iconische ‘Born To Be Wild’ van Steppenwolf. De selectie paste perfect bij de sfeer van het vrijgevochten hippie biker-epos, en vormde als het ware een “muzikale commentaar” bij de beelden.

Muzikale commentaar Eerst moeten we afbakenen wat we precies kunnen verstaan onder “sync”. De term is een afkorting van “synchronisation”, wat in het algemeen wordt gebruikt voor het overeenstemmen van beeld en geluid. In de industrie wordt er een onderscheid gemaakt tussen enerzijds compositieopdrachten op maat (soundtrack, soundscape etc.), en anderzijds het gebruik van bestaande muziek voor film, tv, games of commercials, waarvoor de term “sync” in enge zin wordt gebruikt. Daar focussen wij op.

In de daaropvolgende decennia werd het procedé steeds meer toegepast, maar vaak was de combinatie muziek en beeld niet toevallig – bij het samensmelten van grote platenlabels en Hollywoodstudio’s tijdens de jaren 1980 werden songs vooral geplaatst om de populariteit van de film een zetje te geven, of vice versa. Maar er waren ook regisseurs die het creatief syncen van muziek verhieven tot een kunst op zich: Martin Scorsese besteedt altijd veel zorg aan zijn gecompileerde soundtracks, te beginnen met ‘Mean Streets’ (1973), en ook Francis Ford Coppola’s ‘Apocalypse Now’ (1979) bevat een aantal scènes die legendarisch zijn geworden door de combinatie van bestaande muziek met het beeld – zoals het napalmbombardement op de tonen van Wagner’s ‘Die Walküre’. Quentin Tarantino tilde de creatieve integratie van songs en film nog een niveau hoger met zijn ‘Pulp Fiction’, tot op het punt waar de soundtrack gerust even bepalend voor de film genoemd mag worden als de verknipte verhaalstructuur of de memorabele personages en dialogen uit het scenario.

De creatieve wisselwerking tussen popsongs en cinema kent een hele voorgeschiedenis. Soundtracks hadden ooit een praktische functie: de livepianobegeleiding bij vroege stomme films diende vooral om het mechanische geluid van de projector te overstemmen. Zo gauw er geluid aan film kon toegevoegd worden, begonnen filmmakers te experimenteren met de mogelijkheden. Toch bleef het uitzonderlijk dat bestaande songs werden gebruikt op de soundtrack, en wanneer dat gebeurde (zoals met de song ‘As Time Goes By’ in de film ‘Casablanca’), betrof het meestal een vertolking van het nummer in de film – wat in vakjargon bekend staat als “diegetisch” geluid. Het waren de hoogdagen van de musical, een filmgenre dat gebaseerd is op dit principe. In enkele gevallen had een film een song in de intro of de aftiteling, maar songs werden zelden of nooit gebruikt als pure achtergrond bij de actie.

- 15 -


De syncexplosie De praktijk van sync is de laatste jaren exponentieel toegenomen, wat natuurlijk te wijten valt aan de enorme uitbreiding van visuele media. Naast de traditionele televisie, film en reclame, zijn er nu games en een overdaad aan content op social media en onlineplatformen die allemaal een soundtrack behoeven. In de States is de “music supervisor” een vast onderdeel van een productiecrew geworden. Deze supervisor is verantwoordelijk voor het zoeken en “clearen” (het regelen van muziekrechten voor commercieel gebruik) van bestaande muziekwerken die qua inhoud of sfeer bij de productie passen. Het clearen van een song is een ingewikkeld proces waarbij verschillende betrokkenen tot een compromis moeten komen: de producer en/of scenarist aan één kant, de publisher, songschrijver en hun partners (zoals het platenlabel) aan de andere kant. Er bestaan richtlijnen voor de onderhandelingen, maar in de praktijk speelt de supervisor een belangrijke rol als bemiddelaar die vele factoren in acht moet nemen: de verschillende muzikale en auteursrechten, de marktwaarde van een nummer én van de film, de serie of het merk waaraan de muziek wordt gekoppeld, de vraagsom van de verschillende partijen … In dit kluwen moet de supervisor een regeling uitwerken die alle betrokkenen tevreden stemt.

Ooit was het voor een artiest gemakkelijker om een principieel standpunt in te nemen, en te weigeren om muziek uit te besteden aan een reclamebureau. Maar de huidige toestand in de muziekindustrie maakt inkomsten van sync en andere commerciële toepassingen voor een muziekproductie wel degelijk welgekomen. Steeds meer artiesten stellen zich dan ook pragmatisch op. Maar het blijft wel een afweging waarbij de volledige wisselwerking tussen muziek en de audiovisuele productie in acht genomen moet worden: welke meerwaarde haalt de muzikant uit de sync? Wij vinden het nog steeds een beetje vreemd om Sigur Rós te horen in een Nissan commercial.

To sync or not to sync De keuze voor een welbepaalde song is lang niet altijd een puur creatieve overweging. Er zijn verschillende factoren die bepalen welke song en welke versie er uiteindelijk op de soundtrack terechtkomt. De onderhandelingen kunnen afspringen wanneer er geen akkoord wordt bereikt over de praktische regeling – de partijen raken het niet eens over het budget. Het kan ook gebeuren dat er een akkoord wordt bereikt over het gebruik van de compositie (de song), maar niet over de master (een specifieke opname van de song). Zelfs dan valt er een creatieve oplossing te bedenken om een nummer toch te gebruiken: laat een cover maken door een andere, minder bekende of meer bereikbare artiest zodat enkel voor de compositie moet worden betaald. Dat gebeurde bijvoorbeeld met het nummer ‘Back To Black’ van Amy Winehouse, dat voor de Belgische film ‘Black’ (Adil El Arbi & Bilall Fallah) werd gecoverd door Oscar And The Wolf. Aangezien dat een populaire lokale act is, kon deze pragmatische beslissing zelfs tot een nieuwswaardig verhaal worden gedraaid – een geval van win-win dus.

Het procedé verloopt ruwweg gelijk voor gebruik van muziek in “culturele toepassingen” (films, televisie etc.), en in reclame. Toch bestaan er ook belangrijke verschillen tussen beide gevallen. Over het algemeen zijn de budgetten in de reclamewereld hoger, maar daar staat tegenover dat de associatie met een commercieel merk voor het imago van een artiest bepalender is (met mogelijk negatieve gevolgen) dan bij het gebruik van een song in een film, serie of game.

- 16 -


En dan is er nog het morele recht van de artiest, die op welke grond dan ook voor zichzelf kan beslissen of de associatie van zijn muziek met een andere creatie of product wel strookt met zijn eigen principes. Zoals hierboven vermeld, kan het zijn dat een artiest zijn eigen muzikale praktijk niet wil compromitteren door die te koppelen aan de puur commerciële doeleinden van reclame. Ook politieke, religieuze of culturele overwegingen kunnen een rol spelen. Zo valt het bijvoorbeeld voor te stellen dat een Palestijnse muzikant zijn werk niet graag zal horen als soundtrack bij een reportage over Joodse nederzettingen. Een artiest hoeft voor een weigering geen reden op te geven, maar nu sync een vast onderdeel uitmaakt van de muziekindustrie, loont het de moeite om dergelijke overwegingen eerder vroeger dan later te maken. Wanneer een concrete vraag voor sync komt, gaat die vaak gepaard met strakke deadlines waarbij soms heel snel beslist moet worden, met weinig tijd tot diepe reflectie.

Sync in België Ook in de Belgische muziekgeschiedenis zijn er voorbeelden van succesvolle vroege syncs, zoals het gebruik van Bert Kaemfert’s ‘Living It Up’ voor de reeks ‘Kapitein Zeppos’, wat van een simpel deuntje een gigantische hit maakte toen de serie in 1964 een internationaal fenomeen werd. Een opmerkelijke creatieve koppeling gebeurde bij de productie van ‘Brussels By Night’, een film van Marc Didden uit 1983 die werd gebaseerd op een nummer dat Raymond van het Groenewoud al in 1979 uitbracht. Het scenario lijkt uit de impressionistische tekst geplukt, en Raymond schreef in opdracht ook de rest van de soundtrack. Verder is vooral Tom Barman’s ‘Anyway The Wind Blows’ (2003) een sterk staaltje van creatieve sync, met een soundtrack die bijna letterlijk het ritme van de film bepaalt, en ook een verrijkende blik geeft op de gevarieerde platenkast van de muzikantregisseur.

De afweging wordt nog ingewikkelder wanneer je de courante praktijk beschouwt van de zogenaamde “soundalikes”. Wanneer een artiest het gebruik van zijn muziek weigert, kan het gebeuren dat de vragende partij zijn toevlucht zoekt tot een anonieme producer, die de opdracht krijgt om een compositie te maken die de oorspronkelijk beoogde song zeer dicht benadert, op het randje van plagiaat en soms zelfs los erover. Zo’n productie mikt op de herkenbaarheid bij de gemiddelde luisteraar van het originele nummer, en dat kan voldoende zijn om bij het grote publiek de associatie te maken met de originele uitvoerder. In de reclamewereld is het een vaak voorkomende trucje, en het is moeilijk om daartegen juridisch stappen te ondernemen.

Maar ook bij ons heeft sync pas echt een hoge vlucht genomen met de komst van onlinemedia en de opwaardering van de televisieserie. Nochtans is er in Vlaanderen voorlopig slechts één bureau dat zich volledig richt op alle facetten van sync. Wild Cherry Consult ontstond in 2009 en geeft zowel inhoudelijk als praktisch advies over het gebruik van bestaande muziek voor voornamelijk Belgische audiovisuele producties, met de nadruk op film en tv-series. Wild Cherry Consult begeleidt daarnaast het hele clearingproces en zorgt ook voor een harmonieuze samenwerking tussen de regisseur en producent, en de muzikant. Voor de rest zijn er enkele publishers die in stijgende mate syncservices leveren voor de artiesten in hun portefeuille, zoals Strictly Confidential en CTM Entertainment. Maar de meeste syncs gebeuren op uitdrukkelijke en vaak ook zeer specifieke vraag van een regisseur of producent, en veel minder proactief vanuit een label of de artiest zelf.

Uiteindelijk kan een artiest best voor zichzelf uitmaken in welke mate zijn muziek mag uitbesteed worden, en zich niet laten verleiden door overwegingen op korte termijn. Voor een jonge, onbekende artiest lijkt een sync bij een commercial voor een groot merk of een bekende televisieserie een mooie stap richting groter succes, en dat is ook vaak het argument waarmee een lage gage of matige voorwaarden worden vergoelijkt door de vragende partij. Maar uiteindelijk valt niet te voorspellen welke songs bij het grote publiek in de smaak gaan vallen, zelfs al duiken ze op in een populaire serie of grote film.

- 17 -


De Belgische muziek doet het bepaald niet slecht op de internationale syncmarkt. Eens te meer blijkt dat het internet de landsgrenzen heeft vervaagd. Strictly Confidential plaatste al onder meer muziek van Das Pop, Ghinzu, Goose en Few Bits in internationale producties. Voornamelijk in commercials, maar evengoed kon je Oscar And The Wolf al horen in een aflevering van ‘Neighbours’. Natuurlijk: de bands die het op zich al goed doen in het buitenland, zoals Soulwax, Vive La Fête of Goose, zullen ook sneller spontaan gevraagd worden voor een sync. Hier kan een publisher het verschil maken door een minder voor de hand liggende artiest uit zijn portefeuille naar voren te schuiven.

Daarin verwerkten ze heel wat Belgische nummers, van cultartiesten als Fatal Error tot de jonge Gentse producer-muzikant Orson Wouters aka Transistorcake. Zijn nummer ‘Mr. Croissant Taker’ werd een tijdlang regelmatig gespeeld in Soulwax dj-sets, en op een dag viel er een contract in de bus vanwege Rockstar. Zo werd het nummer onderdeel van de soundtrack, en getuige het aantal YouTube-views op Orson’s eigen kanaal heeft hem dat bepaald geen windeieren gelegd. Hij speelde zelf in op de aandacht voor het spel door tegelijk met de release ervan ook zijn nummer op single uit te brengen.

Het kan ook gebeuren dat het geluid van een artiest “fotogeniek” is en zich gewoon goed leent voor de ondersteuning van beeldmateriaal. De muziek van Isbells blijkt het bijvoorbeeld heel goed te doen in Amerikaanse series, en werd onder meer al gebruikt in ‘Grey’s Anatomy’ en ‘Hawaii Five-O’. Hun platenlabel Zealrecords krijgt ook regelmatige aanvragen voor instrumentale versies van de songs. Wim Coryn van Wild Cherry Consult haalt ook het voorbeeld aan van de jonge band Kaizaar, die nog geen label of publisher heeft maar via zijn service wel al geplaatst werd in een internationale film. In sommige gevallen kan een sync dus wel degelijk een opstapje betekenen voor een beginnende band.

De openbare omroep is zonder twijfel de meest actieve gebruiker van gelicenseerde muziek. Hiervoor heeft de zender een speciale overeenkomst met SABAM, de zogenaamde “blanket license”, waardoor hij voor alle producties middels één jaarlijkse bijdrage toegang krijgt tot het gros van de geregistreerde werken (met slechts een paar uitzonderingen: een handvol “onaantastbare” artiesten als The Beatles of Metallica). Het is voor de omroep de meest praktische oplossing; het zou onwerkbaar zijn om voor elk gebruik van bestaande muziek een aparte procedure op te starten om de rechten te clearen. Als ze muziek als thema gebruiken, dan worden de publishers op de hoogte gebracht, maar anders worden de artiesten uitgekeerd door Sabam.

Vergeet ook zeker niet de relatief jonge maar gigantische markt van games – zowel de grote AAAproducties als de kleinere “indie games”. Omwille van de omvang van een big budgetproject is het vooral dat tweede segment dat in ons land heel wat groei kent, en de eerste internationaal succesvolle Belgische games komen nu in de kijker. Het virtual reality schietspel ‘Space Pirate Trainer’ is wereldwijd een hit en bevat muziek van de Gentse drum & bass producer James Marvel. Een ander Belgisch succesverhaal is de bijdrage van Soulwax aan de in-game soundtrack van ‘GTA V’, de bestverkopende game aller tijden. Tijdens het spelen kan je luisteren naar verschillende radiostations (van hiphop tot country). Soulwax kreeg van Rockstar Games de opdracht om een dj-mix te maken voor een van die stations (‘Soulwax FM’).

Het verhaal wordt wel weer een stuk ingewikkelder bij televisiereeksen die achteraf ook in het buitenland worden uitgezonden, aangezien dit speciale akkoord daar niet geldt en alle gebruikte muziek dan dus toch gecleard moeten worden. Sommige artiesten doen daar niet moeilijk over en beschouwen het als een goede manier om naambekendheid te verwerven in het buitenland. Maar sommige publishers zien de uitbreiding van een reeks naar het buitenland als een goede kans om een meer lucratieve deal te onderhandelen. Ook hier lijkt het weer belangrijk om proactief een goede overeenkomst te maken voor alle gebruik van je muziek.

- 18 -


Tips voor syncs Zoals gezegd: het is oppassen geblazen voor aanbiedingen met een lage gage, waarbij een sync wordt voorgesteld als een springplank naar het grote succes. Cedric Engels van het muziekproductiehuis Roundhouse waarschuwt jonge artiesten om zich goed bewust te zijn van de waarde van muziek. Niet alleen om zichzelf voor devaluatie te wapenen, maar ook als signaal tegen een al te achteloze behandeling van het muzikale luik van een audiovisuele productie. Te vaak wordt er pas te elfder ure naar een “passend muziekje” gezocht, meestal met het restje dat nog overschiet van het productiebudget. Een eerlijke prijs onderhandelen is absoluut noodzakelijk om je te handhaven op deze markt.

Zowat elke geïnterviewde voor dit artikel drukt dan ook op het belang van uitgebreid en professioneel advies bij elke onderhandeling. Als artiest ben je altijd gebaat bij een goeie omkadering, maar zelfs met een goed management kan het geen kwaad om voor specifieke deals een externe raadgever aan te spreken die een ander perspectief kan bieden. En zelfs in het digitale tijdperk gaat er niets boven een persoonlijke band die je opbouwt met een vakman die de markt kent én bereid is om rekening te houden met jouw individuele noden en wensen. De beste muziek gaat altijd een dialoog aan met de tijdsgeest waarin ze ontstaat. Vandaag leven we in een cultuur van beelden en interactieve verhalen. Je hoeft het gebruik van je muzikale creaties voor andere media dus niet noodzakelijk als een puur commerciële aangelegenheid te beschouwen. Stel jezelf eerst en vooral de vraag wat je zelf met je muziek wil zeggen, en bedenk vervolgens of er in dat verhaal ook andere stemmen kunnen passen. Zo wordt sync niet langer een kwestie van enkel wat extra inkomsten, maar kan het ook een manier zijn om creatieve krachten te bundelen, en met je muziek in dialoog te treden met een ander medium.

Maar er liggen zeker kansen bij sync. Wim Coryn suggereert kortfilms als laagdrempelige optie voor onbekende artiesten die hun muziek willen syncen: de gages zijn laag, maar meestal zijn de makers beginnende regisseurs waarmee je samen een groeitraject kan afleggen. Er is ook een interessant circuit van internationale festivals waar een kortfilm onverhoeds veel aandacht kan genereren. Verder kan het geen kwaad om je muziek voor sync aan te bieden bij een publisher of een supervisor. Online verkoopplatformen als CD Baby voorzien sync zelfs als een optie binnen hun pakket aan services, en verder zijn er ettelijke databases van muziek voor licensing waar je meestal vrij eenvoudig je eigen producties kan uploaden. Maar ook hier geldt weer: de kleine lettertjes kunnen een heel verschil maken en kunnen voorwaarden stipuleren waardoor je op termijn mogelijk inkomsten mist of – erger – waardoor je bepaalde rechten afstaat voor het gebruik van je muziek.

Met heel veel dank aan iedereen die aan dit artikel een inhoudelijke bijdrage heeft geleverd: Cedric Engels (Roundhouse – roundhouse.be), Wim Coryn (Wild Cherry Consult – wildcherryconsult.be), Jorne Ceuterick (Strictly Confidential – strictly-confidential.net), Gerrit Kerremans (Algemeen muziekcoördinator VRT) en Olivier Maes (Zealrecords – zealrecords.com).

- 19 -


focus

Heb je vrijdag 27 april 2018 al met rood gemarkeerd in je agenda? Die dag organiseert Poppunt de derde editie van Lokale Helden, het project waarmee we op één dag lokaal muzikaal talent over heel Vlaanderen en Brussel in the picture willen zetten. Of je als muzikant jong of oud bent, beginnend of ervaren, metal speelt of techno draait, ons maakt het niet uit. Echt iédereen willen we die avond lokaal zien shinen!

Eerst even terug naar het begin. Vanuit onze missie om ons dagelijks in te zetten om het leven van de muzikant aangenamer te maken, kwam in 2014 een reeds bestaand idee terug bovendrijven: op één dag zoveel mogelijk muzikanten op een podium te krijgen. Omdat een muzikant moet kunnen spelen, right? Voor de eerste editie van Lokale Helden in 2015 hadden we 50 optredens fantastisch gevonden. Het werden er meer dan 1.000! In 2017 waren de cijfers zo mogelijk nog geschifter. In 190 gemeenten vonden meer dan 1.400 optredens plaats en zo’n 50.000 nieuwsgierigen trokken eropuit om hun lokaal muzikaal talent te ontdekken.

text: Korneel Boon

- 20 -


Daarnaast zijn verschillende Lokale Heldenorganisatoren online op zoek naar lokaal talent om op 27 april 2018 hun kunnen te tonen. Hou Poppunts kansenplatform vi.be en lokalehelden.be in de gaten. Wanneer organisatoren een oproep lanceren op vi.be, dan vind je die ook terug op de Lokale Helden-website. Of je kan simpelweg zelf iets organiseren. Je hoeft zeker niet te wachten tot andere Lokale Heldenorganisatoren hun oproepen op vi.be lanceren. Maak van de gelegenheid gebruik om een feest op poten te zetten, om je ep te releasen, om samen met andere bands of dj’s je eigen start van een feestweekend te geven, om zelf je cultuur-, jeugddienst of favoriete speelplek in het verhaal te betrekken … Iedereen die muziek en z’n lokale scene een warm hart toedraagt, kan Lokale Helden immers mee organiseren. De enige voorwaarde is dat je werkt met lokale artiesten en dat je dat doet op 27 april 2018.

Ep-release Zinger in Deerlijk Voor Lokale Helden 2015 eerde Zinger, toen net tot ‘De Nieuwe Lichting’ gekroond door Studio Brussel, hun eerste publiek en lanceerden ze hun debuut-ep exclusief voor de locals. De band bouwde eigenhandig de loods van Decora in Deerlijk om tot concertlocatie, met de epische gevolgen van dien. Zinger was daarmee de afsluiter van het Lokale Helden-parcours dat je die dag in Deerlijk kon afleggen, met muziek in allerlei winkels in het centrum.

HOE NEEM IK DEEL ALS MUZIKANT?

The One Man Band of Jozy Of doe zoals The One Man Band of Jozy. Deze muzikale duizendpoot vormde zijn camionette om tot een rijdend podium (inclusief PA- en lichtinstallatie!), en trok tijdens Lokale Helden 2017 rond in Antwerpen centrum. Het terras van café Chatleroi diende die dag als uitvalsbasis waar Jozy zijn one man band-skills voor bekend én onbekend publiek bracht.

Hoe je als muzikant kan spelen op Lokale Helden? Wel, er zijn een paar opties. Spreek zeker je favoriete speelplek aan met de vraag of ze meedoen aan Lokale Helden en of er plaats is voor jou op de affiche. Indien niet kan je natuurlijk bekijken of er interesse is om samen iets te organiseren. Of vraag je cultuur- en jeugddienst wat er op 27 april 2018 in je gemeente gepland staat. Misschien kan je je wel bij een bestaand initiatief aansluiten.

Kom dus buiten met je muziek tijdens Lokale Helden, denk outside the box, en verbaas vriend en vijand! lokalehelden.be/doe-mee

- 21 -


cover

“Mijn muziek is een doorgeefluik.” Coely

- 22 -


Of het hard gaat voor Coely? Wat had je gedacht? Terwijl dit interview plaatsvindt, zit ze in volle voorbereiding van een tour die haar van België naar Nederland, de UK, Frankrijk en Duitsland brengt. Europa moet voor de bijl. Of dat gaat lukken? Reken maar van ja. Met op het palmares supports voor Kanye West, Kendrick Lamar en Snoop Dogg, stomende soloshows en een dijk van een plaat, kan het niet anders of Coely – né Coely Mbueno – is er klaar voor om wereldwijd potten te breken. text: Sven De Potter photos: Koen Bauters

Eerst een fotoshoot met huisfotograaf Koen Bauters. Mooi op tijd. Niks geen diva-attitude. Coely is down to earth. Zelfs met een hongerige maag en een zeer uitnodigend stuk tiramisu voor haar neus blijft ze haar innemende zelve. Een hap, en dan a flow of words …

Een muzikant met de oren van een producer, dus.

Coely: “Ja, al leer ik tijdens het schrijven van songs ook heel veel van mijn producers. En ik steel met mijn ogen. Ik vind het erg interessant om in de studio te leren hoe je een song opbouwt: baslijntje programmeren, erover beginnen beatboxen, zingen, rappen … Ik moet maar een cool trompetje horen en ik word al helemaal enthousiast. Ik denk dat dat de erfenis is van in een muzikale familie te zijn opgegroeid. Mijn moeder was dirigente van het kerkkoor, mijn broer speelde trompet, mijn vader zong … dat heeft me erg gevormd. Soms hoor ik een liedje dat ik niet ken, maar begin ik toch mee te neuriën. Het lijkt dan alsof ik weet hoe de zanglijn in elkaar zit.”

Wat is het laatste dat je geïnspireerd heeft? Je hoeft je niet te beperken tot muziek.

Coely: “‘Believer’ van Imagine Dragons. Ik vind dat een ongelooflijk zot nummer. Leren kennen door ‘At the festivals’ op Q2. Ik was helemaal overdonderd door dat concert: songs, performance, interactie met het publiek. Als ik een song goed vind, dan ga ik er meteen naar op zoek en koop ik van die band alles wat er te vinden is. Ja, ik ben in de eerste plaats een hiphopartiest, maar andere genres kunnen me evengoed fascineren. ‘Raise Hell’ van Dorothy bijvoorbeeld: pure rock, maar zo goed gemaakt dat ik er helemaal weg van was toen ik het voor het eerst hoorde. Ik word snel getriggerd door songs die groots klinken en toffe melodieën hebben. Ik hoor snel de verschillende laagjes en de details. Het is alsof ik die lijntjes er zo kan uitpikken en apart hoor. Beetje nerdy misschien, maar ik ben voortdurend songs aan het analyseren. Zelfs als ik met iemand zit te praten. Zoals nu. (lacht)”

Laten we het houden op ‘een aangeboren talent’.

Coely: “Mijn moeder vertelt me dat ik als kind vaak de kerk uitstapte en de liedjes die er gezongen werden na-neuriede in de auto. Nu nog gebeurt het dat ik een liedje na één luisterbeurt al meezing. Dat klinkt misschien allemaal wat over the top, maar het is niet anders. Ik ben echt helemaal bezeten door muziek. Als ik een week niet in de studio ben geweest en ik zie mijn producers, dan moet ik ze laten horen wat me die week geïnspireerd heeft: een drumgroove, een sound, een gitaarlick …”

- 23 -


“IK WORD ZEER GOED OMRINGD DOOR MENSEN DIE ME GRAAG ZIEN EN DIE ME OOK KENNEN.” De muziek stroomt met andere woorden door je heen.

Ben je na een show uitgeput of helemaal psyched?

Opmerkelijk is ook: de Coely die ik voor me zie, is niet

Coely: “Ik krijg er energie van. Als ik van een podium stap, ben ik helemaal opgeladen, een brok adrenaline. En dan wil ik nog vanalles doen, ook al heb ik al alles gegeven. Optreden is zoals fitness, zowel voor mijn lichaam als voor mijn stem. Na een optreden zit ik nog even in the zone. Meestal duurt dat een uur of twee. Maar als ik dan ga zitten, is het voorbij. Gedaan. Dan wil ik gewoon naar huis en gaan slapen. (lacht)”

de Coely die op het podium staat. Daar lijk je soms wel een volksmenner, een muzikale furie. Ook in je eerste single ‘Chasing Pavements’ zat een heel krachtig ‘Rrrrraaah’-moment. Hier blend je in de omgeving: we zitten in een volle Vooruit en er is niemand die je aanspreekt, terwijl je toch wel wat bekendheid geniet.

Coely: “Die ‘raah’ staat voor ruigheid ja, maar dat is toch meer iets van een paar jaar geleden. Ik heb ondertussen geleerd om de energie anders te kanaliseren, maar die rauwheid is wel nog aanwezig. Vooral on stage. Ik vind het ontzettend leuk om op een podium te staan, om het publiek goeie vibes te geven, om te performen. En het wordt enkel beter als ik goed in mijn vel zit, als de sfeer goed zit, en de outfit en mijn make-up – dat speelt allemaal mee: my warpaint. Als je op een podium stapt, own it! Ik ervaar telkens opnieuw dat het publiek me grootser maakt. Ik geef energie, het publiek geeft die terug. En dan ontstaat er een erg fijne, krachtige golfbeweging, tot de boel ontploft. Ik vind het behoorlijk zot hoe dat gebeurt.”

Veel jonge artiesten kunnen niet om met die rush of blood. Of tenminste, ze kunnen moeilijk overweg met de down die na een optreden volgt en vliegen in de drank of andere roesmiddelen. Kan het jou overkomen?

Coely: “Neen. Ik heb niets met dat escapisme. Waarom zou ik drugs gebruiken? Het enige wat ik soms eens drink, is kriek of cava, maar nooit als ik moet optreden, een interview heb of aan het werk ben. Ik weet dat er een soort van morbide aantrekkingskracht uitgaat van de ‘27 Club’ (artiesten die op 27-jarige leeftijd gestorven zijn, meestal na een overdosis: Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Amy Winehouse, Kurt Cobain …, red.), maar mij zegt het echt niets. Als ik al een probleem zou hebben, me alleen voel of down, dan weet ik bij wie ik moet zijn. Mijn entourage bestaat niet uit een groepje nobele onbekenden. Het zijn vrienden en familie. Eigenlijk kan je heel de Coely-crew beschouwen als familie. En iedereen blijft mooi met de voeten op de grond. Ik word zeer goed omringd door mensen die me graag zien en die me ook kennen. Die support is er.”

“ALS JE OP EEN PODIUM STAPT, OWN IT!”

- 24 -


Wat is voor jou de essentie van muziek maken?

Coely: “Zonder klef te willen klinken: positivisme uitdragen. Ik wil aantonen dat je mag gaan voor waar je in gelooft, maar dat je er ook hard voor moet werken. Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand je zegt: ‘Dat gaat nooit lukken’, zelfs als het gaat om je grote droom? Ik vind dat we onszelf en onze dromen niet zo snel mogen opbergen. Waarom? Leven is ook zoeken. Het is normaal dat je niet alles meteen krijgt zoals je het wil, maar net dat kan je sterker maken: de wil om iets te doen, het geloof in je eigen kunnen.” “Ik weet me omringd door mensen die me goeie raad geven en ik ben hen dankbaar, maar uiteindelijk moet ik het doen. Dat idee wil ik overbrengen. Neem het heft in eigen handen. Net zoals ik geïnspireerd ben door anderen, wil ik andere mensen inspireren. In die zin is mijn muziek ook maar een doorgeefluik. Maar wel een dat ik volop openzet en waar ik helemaal voor ga.” “Een van de mooiste momenten tijdens een concert is wanneer ik iemand in het publiek zie openbloeien. Het gebeurt soms dat ik aan het begin van een optreden iemand zie die down is, maar die dan plots wel zie glimlachen. Niet omdat hij of zij mijn show zo goed vindt, maar omdat de energie iets getriggerd heeft.” Beschouw je jezelf als een rolmodel?

Coely: “Ik weet het niet, maar als fans me dat komen vertellen, dan koester ik dat wel. Het geeft me alleszins de drive om er nog harder voor te gaan. Maar ik sta niet in het leven als ‘rolmodel’ voor anderen. Ik maak muziek en het schenkt me veel voldoening als mensen zich herkennen in wat ik doe. Maar dat is geen doel op zich. Ik kan het allemaal erg relativeren.” Zoals de stand-up comedian Bill Hicks het zo mooi verwoordde: it’s just a ride. Het leven als reis, geniet ervan en laat je niet te snel ontmoedigen door mensen die je flow willen verstoren.

Coely: “Dat is exact waar ‘Different Waters’ over gaat. Als je in een roeiboot zit en je komt een obstakel tegen, wat ga je doen? Botsen of erlangs varen? Life is all about obstacles, obstacles, obstacles. Ik beschouw het leven als een soort van test: wat ga ik aanvangen met de tijd die ik kreeg?”

- 25 -


Sterren kijken sterren

“MIJN VRIENDINNEN DOEN ALLEMAAL DINGEN WAAR IK ECHT NIETS VAN KEN, MAAR IK KIJK NAAR HEN OP OMDAT ZE MET VEEL PASSIE IN HET LEVEN STAAN.”

Ik weet dat je moeder belangrijk is in je leven. Ze kreeg zelfs een rol op je album. De ene keer met een vettige lach, de andere keer met goeie raad. Heb je nog andere rolmodellen?

Coely: “Mijn producers-slash-management. Ik sta soms enorm te kijken van hoe ze dingen aanpakken. Als ik ooit eens iets alleen moet doen, weet ik op welke skills ik kan terugvallen, namelijk die die zij me geleerd hebben. En mijn vriendinnen, omdat ze me een spiegel voorhouden. De ene is model, de andere is fotografe … Ze doen allemaal dingen waar ik niets van ken, maar ik kijk naar hen op omdat ze met veel passie in het leven staan. Als je ziet waar we allemaal vandaan komen en waar we nu staan, vanzelfsprekend is het niet.”

- 26 -


Je wordt binnenkort 24 en bent een van de rising stars

Je schenkt veel aandacht aan vormgeving, niet enkel

in de Belgische hiphopscene. Er lijkt wel een hiphop-

wat je eigen styling betreft, maar ook in je video’s. Voor

hausse te zijn: Coely, Romeo Elvis, Woodie Smalls …

de video bij ‘Celebrate’ ging je in zee met Elisabeth

Coely: “Ik denk dat er eindelijk een ‘markt’ voor is. Ik heb het gevoel dat er meer openheid is en dat hiphop eindelijk een kans heeft gekregen. De tijden veranderen, de jeugd verandert mee en luistert nu niet enkel meer naar Amerikaanse artiesten, maar ook naar Belgische. Het onderscheid is nagenoeg verdwenen. Wat de scene goed doet, is dat hiphop overal leeft: Gent, Brussel, Brugge, Luik … In 2016 werd het Niveau4-project op Couleur Café voorgesteld, met enkel Belgische hiphoppers: Woodie Smalls, Coely & DVTCH NORRIS, Roméo Elvis, Senamo & Seyté, JeanJass & Caballero, STIKSTOF … Ik heb het idee dat de hokjesmentaliteit aan het verdwijnen is: ik zie soms opa’s en oma’s op mijn concerten. (lacht)”

Ouni, die furore maakt met haar ‘Polaroid Story’-project.

Als digital native is ook je online community belangrijk.

Iets wat we nog niet aangeraak hebben: hoe start jij aan

Heb je een idee van de omvang?

een nieuwe song?

Coely: “Op Instagram heb ik om en bij de 11.000 volgers. Naar mijn aanvoelen waren die daar ineens. (lacht) Ik vond dat een fijne gewaarwording. Maar ik heb er wel voor gewerkt, net zoals voor die 27.000 volgers op Facebook. Akkoord, het zijn er geen 100.000, maar ik vind 27.000 mensen die mijn muziek goed vinden of die affiniteit hebben met wat ik doe toch ook indrukwekkend. Online leeft het alleszins heel hard.”

Coely: “Alles begint met jams. Van daaruit groeien de songs. Ik maak samen met mijn producers beats, melodielijnen … Er is een constante wisselwerking tussen ons, en we halen ook inspiratie bij andere artiesten. We bestoken elkaar voortdurend met berichten. Soms heb ik thuis een ideetje en dan komen de melodieën als vanzelf. Ik speel zelf geen instrument, dus staan mijn liedjesideeën vol met gezongen lijntjes: een voor de gitaar, een voor de bas, een voor de piano … Veel pompompom en lalala of gibberish, dus. (lacht) De lyrics komen meestal uit mijn eigen leven. Straight from the heart.”

Ook iemand die volop voor haar droom gaat.

Coely: “She’s my girl! Ouni is een inspiratie, omdat ze zo hard is gefocust op wat ze doet. Die ‘Celebrate’-clip is echt goed omdat hij de sfeer van het nummer mooi weergeeft. De clip is erg Amerikaans van inslag. Ik ken veel clipregisseurs die doen wat Ouni doet, maar zij is tot dusver de enige vrouwelijke regisseur/monteur die zoiets afgeleverd heeft. She got skills. En ik raad iedereen aan om haar ‘Polaroid Story’-project te checken, waarin ze Amerikaanse rappers portretteert. Echt amazing, omdat ze de persoon achter de hiphopper zoekt. Ouni combineert drive, passie en menselijkheid.”

Soms hoor je verkondigen dat radio passé is en dat jonge artiesten veel meer zouden moeten focussen op onlineplatformen als YouTube. Als ik de miljoenen clicks op de ‘Habiba’-video van pakweg Boef bekijk, ben ik

Ja, je lyrics zijn vaak statements. Het leven raak en

geneigd dat te geloven.

snedig verwoord. Ik zie je nog wel ergens aan een

Coely: “Hm, ik ben het daar niet helemaal mee eens. Niet iedereen is zo internet-minded. Er staan veel mensen ’s ochtends in de file die een song horen en opzoeken wie de performer is. Via Shazam wellicht, maar goed. De radio is net zoal alle onlineplatformen nog erg nodig. Het ene versterkt het andere.”

poetry slam meedoen.

Coely: “Hoe tof ik dat ook vind, I need me some beats. Maar ik ga er wel soms naar op zoek. Ik vind graag nieuwe woordcombinaties, flows … De inspiratie ligt gewoon voor het rapen. Aan mij om er iets mee te doen.” coelymusic.com

- 27 -


band talk

“Welkom in mijn crib”, zegt Felix Machtelinckx (23) terwijl hij zijn lange zwarte jas aan de haak hangt. We begeven ons op de bovenste verdieping van een herenhuis in Berchem. Planten en plastic dinosaurussen nemen de hele ruimte in. Behalve één hoekje, want daar staat Felix’ pronkstuk: een doorleefd maar prachtig hammondorgel, model 136J.

Ze komen nauwelijks op de radio en geraakten niet eens in de finale van Humo’s Rock Rally 2016. Toch moest Trix de releaseshow van Tin Fingers’ ep verplaatsen van de Bar naar de veel grotere Club. Hoe kregen vijf jonge knapen uit Antwerpen dat voor elkaar?

Felix: “Op een orgel kan je bas en melodie tegelijk spelen. Vind ik heel gemakkelijk om nummers mee te schrijven. Anders moet je prutsen met muziekprogramma’s op je computer vooraleer je meerdere muzikale partijen op je eentje kunt spelen. Dan denk je te veel na en komt de muziek niet meer uit de buik.” Het zal niet de laatste keer zijn dat Felix het belang van dat buikgevoel benadrukt.

text: Joshua Migneau photos: Koen Bauters

- 28 -


Wat was het eerste nummer waarvan jullie dachten: dit is echt honderd procent Tin Fingers?

Quinten: “Dat moet ‘Swim’ zijn, een lied dat we twee jaar geleden hebben geschreven. ‘Swim’ klonk toen helemaal anders dan alles wat we daarvoor al gedaan hadden. Meer pop, meer laid-back. We hebben toen al onze oude nummers in de prullenmand gegooid en zijn verder de richting van ‘Swim’ opgegaan.” Felix: “Sindsdien voelt het alsof we een eigen muzikaal taaltje spreken. Onze repetities leken vroeger op debatten, terwijl we nu op eenzelfde golflengte zitten en heel gemakkelijk communiceren. We begrijpen elkaar en begrijpen hoe Tin Fingers klinkt. De stap van een demo naar een afgewerkt nummer is dan ook veel kleiner geworden.” In oktober stelden jullie je ep ‘No Hero’ officieel voor aan de rest van de wereld. De kaartjes voor die releaseshow gingen zo snel over de toonbank dat Trix jullie heeft verschoven naar een grotere zaal. Vanwaar komt dat enthousiasme, denk je?

Tin Fingers bestaat vijf jaar en telt vijf leden. Felix is de frontman, hij schrijft de songs. Tekent ook present voor het interview: Quinten De Cuyper (23), de gitarist van de band en instrumentenbouwer in opleiding. Het is Quinten die dat hammondorgel aan Felix heeft geschonken. Samen maken ze al jaren muziek, ook vóór de oprichting van Tin Fingers

Felix: “Het zal alleszins niet door de radio komen, want daar draaien ze ons niet. (lacht) Ik hoop natuurlijk dat het aan de kwaliteit van onze ep ligt. De videoclip voor single ‘Young Mother’ heeft ook veel geholpen. In twee maanden tijd werd die zo’n tienduizend keer via YouTube bekeken. Dat vind ik wel straf aangezien we die clip op onszelf hebben uitgebracht.”

Quinten: “Ik vervoegde het muziekgroepje van Felix, drummer Marnix Van Soom en bassist Simen Wouters toen ze nog ‘Sweet Home Alabama’ coverden. Toetsenist Michael Lamiroy (zie ook School Is Cool, red.) kwam er als laatste bij. Het meeste van wat we in onze beginjaren speelden, leek nergens op. Alleen onze moeders waren echt fan. Maar samen hebben we muziek ontdekt. We hebben uren geklooid om te leren wat werkt en wat niet. Nu zijn we helemaal op elkaar ingespeeld én hebben we een eigen sound gevonden.”

“HET MEESTE VAN WAT WE IN ONZE BEGINJAREN SPEELDEN, LEEK NERGENS OP. ALLEEN ONZE MOEDERS WAREN ECHT FAN.”

- 29 -


Het helpt ook dat Jasper Maekelberg van Faces On TV

De Nieuwe Lichting, De Zes, De Beloften, Humo’s Rock

en Warhaus de ep heeft geproducet. Dat is toch een

Rally: jullie hebben aan een heleboel muziekwedstrijden

klinkende naam in Vlaanderen.

deelgenomen. Hoe kijken jullie daarop terug?

Felix: “Klopt, al heeft hij op creatief vlak een veel grotere indruk op ons nagelaten. Hij heeft ferm gesleuteld aan de songstructuren en de grooves. De drumklank heeft hij ook helemaal naar zijn hand gezet. Het klikte heel snel tussen ons omdat we een zeer gelijkaardige visie op muziek hebben. We zullen hem sowieso betrekken bij onze volgende plaat: we waarderen zijn mening enorm.”

Felix: “De Zes vonden we leuk, maar dat is waarschijnlijk omdat we die gewonnen hebben. (lacht) Nee, serieus: als ik kon terugkeren in de tijd, dan zou ik die wedstrijden niet opnieuw doen. Je leert er bitter weinig van, terwijl ze ongelooflijk veel tijd en energie kosten.” Quinten: “Het probleem is: je hebt maar een kwartier om je als groep te bewijzen. Dus pomp je je nummers op, probeer je ze zo overtuigend mogelijk te doen klinken. Rustige nummers? Een lange opbouw? Niet sensationeel genoeg. Terwijl wij geen singles-band zijn. We proberen net een verhaal te vertellen en daar moeten we de tijd voor krijgen. En weet je, ik wil eigenlijk niet winnen met onze muziek. Daar doen we het niet voor.”

En jullie kregen de steun van nog een ander bekend figuur: Ann Demeulemeester, die outfits voor jullie heeft ontworpen.

Felix: “Het klinkt misschien alsof we een uitgewerkt plan hadden om die en die persoon bij de release van onze ep te betrekken, maar weinig daarvan was berekend. We volgen gewoon ons buikgevoel en zien wel waar dat ons brengt. Ann Demeulemeester is daar een goed voorbeeld van. Ik heb vroeger nog een studentenjob gedaan bij haar bazin. Zij steunde ons van in het begin en bracht ons in contact met Ann.”

Waarom deden jullie dan aan die wedstrijden mee?

Quinten: “Omdat we destijds het gevoel hadden dat we het onmogelijk konden maken in Vlaanderen zonder zo’n wedstrijd te winnen. Jonge muzikanten wordt vaak aangeraden om aan zulke dingen deel te nemen, terwijl er ook andere manieren zijn om op te vallen.”

“Anns bijdrage heeft uiteindelijk wonderen gedaan, want nu staan we als een band op het podium. Anders draagt Quinten misschien een gestreept T-shirt, Simen een metalshirt en ik iets heel deftig op het podium. Dan tonen we ons niet als een eenheid. In deze tijden van Instagram en andere social media denk ik dat de look van een band alleen maar belangrijker is geworden. Je ziet een groep voor je naar hun muziek luistert.”

“WE VOLGEN GEWOON ONS BUIKGEVOEL EN ZIEN WEL WAAR DAT ONS BRENGT.”

- 30 -


De Kunst van het songschrijven Wij journalisten vergelijken jong grut al snel met

In een interview zei je ooit: “Voor mij bestaat een song al

andere, gevestigde waarden. In jullie geval is dat vaak

vooraleer ik eraan begin.” Wat bedoel je daarmee?

Grizzly Bear, Mac DeMarco en Yeasayer. Heb je al

Felix: “Ik heb die quote eigenlijk van iemand gepikt, al weet ik niet meer van wie. Maar dat maakt het natuurlijk niet minder waar. Muziek schrijven vind ik iets magisch. Dan speel ik een akkoord en zoek ik naar een akkoord dat erop kan volgen. En dan is er altijd één akkoord dat klopt. Alsof er een lied in de lucht hangt dat ik akkoord per akkoord probeer te vangen.”

vergelijkingen gelezen waar je echt niets van begrijpt?

Quinten: “Eén journalist vergeleek ons ooit met Glints en Oscar And The Wolf. Ja, oké, we zijn ook Belgen. En ja, we hebben ook een frontman. Maar verder …” Felix: “Nu, wij doen dat ook hoor, muziek in hokjes indelen. Het is heel moeilijk om mensen op een andere manier uit te leggen wat een band brengt. En sommige vergelijkingen houden nu eenmaal steek. Zoals Mac DeMarco. Hij mag ons gerust eens naar een van zijn barbecues uitnodigen.”

Quinten: “Wij zijn dan heel goed om de song uit Felix te trekken. Hij heeft de ideeën, wij geven ze vorm.” Hoe weet je of een nummer af is?

Felix: “Het enige waar een artiest op kan rekenen is zijn buikgevoel. Voelt een song af, dan is hij af. Als je te veel nadenkt, dan ben je niet langer geïnspireerd. Dat valt zeker op wanneer ik een hele dag neem om nieuwe songs te schrijven: dan kom ik urenlang nergens, tot ik, vijf minuten voor ik moet vertrekken, plots tien ideeën tegelijk heb. Je kan het niet forceren. De song moet naar jou komen.”

Johannes Genard van School Is Cool zei laatst: “Ik heb potentiele singles weggesmeten omdat iemand ze met een andere groep vergeleek.” En jullie?

Felix: “Daar had ik vroeger veel last van. Toen voelde zowat elk nummer dat we schreven als dat van een ander. Ik heb al een honderdtal songs geschreven en daar blijven er maar weinig van over. Het doet pijn om een lied te schrappen, maar als we het niet voelen dan hoeft het niet. Daarom dat we in ons vijfjarig bestaan slechts een tiental nummers officieel hebben uitgebracht.”

Als afsluiter: wat is het beste advies dat jullie als artiest al gekregen hebben?

Felix: “(denkt na) Dat is een lastige. Ik kan me eigenlijk alleen maar onbruikbare adviezen herinneren.” Zoals?

Felix: “Toen ik vertrok om de videoclip van ‘Young Mother’ te schieten, zei mijn mama: ‘Niet te speciaal doen, hé.’ Schattig, toch?” Quinten: “Onze vorige platenbaas zei ooit: ‘Doe die synthesizers maar weg.’ (lacht) Die synths zijn uiteindelijk uitgegroeid tot een cruciaal onderdeel van ons geluid.” Felix: “De beste adviezen zijn eigenlijk de kleine. Jasper die ons vertelde dat we niet bang moeten zijn om een refrein meer dan twee keer te brengen. Mijn vriendin die me eraan herinnert dat ik mezelf moet blijven. En natuurlijk Quinten en de rest van de groep die me al zo vaak goeie raad hebben gegeven. Zonder hen zou ik nergens staan.” tinfingersmusic.com

- 31 -


UPDATED VERSIE SEPT 2017 DE MEEST COMPLETE WEGWIJZER VOOR IEDERE MUZIKANT, DJ EN PRODUCER

1. EERSTE STAPPEN De Poppuntgids start met alles over de aankoop van je instrument of gear, over het beginnen als band of dj, repeteren en een eerste toelichting bij je muziek en je rechten.

2. OPNEMEN

3. VERKOPEN Waar begin je om je muziek online te verkopen? Waarop letten bij offline verkoop? Hoe zit het met labels, contracten, kosten en opbrengsten? Alles daarover in dit derde hoofdstuk.

4. LIVE SPELEN

Over homerecording en het opnemen van muziek in een studio, werken met een producer of zelf als dj de overstap maken naar het zelf produceren van muziek.

5. JEZELF PROMOTEN

6. GELD & ORGANISATIE Down to business: wat als je geld begint te verdienen met je muziek? Word je zelfstandige of richt je een vzw op? Wat met belastingen, sociale zekerheid, kunstenaarsstatuut?

Alles over het inzetten van een eigen perskit, website, sociale media, nieuwsbrieven, videoclips en merchandise.

Klaar om live te spelen? Nice! In dit hoofdstuk vertellen we je alles over het vinden van speelkansen, het bepalen van je prijs, over waar je op moet letten voor je naar je optreden vertrekt en wat eens je op het podium staat.

Een bundeling van onmisbare tips & tricks in vlot leesbaar en verstaanbaar Nederlands. De Poppuntgids,inclusief ebook, kost â‚Ź 24,99 en is te koop langs shop.poppunt.be en bij KEYMUSIC. Met de steun van:

Met dank aan onze partners:


column

Volgende halte: Rudy’s Guitar Shop in Manhattan, de legendarische winkel waar onder meer Mark Knopfler en Dave Grohl aan hun gerief komen. Rudy is zo vriendelijk om hem het telefoonnummer van Ami Spishock te geven, een artist manager met acts als The War On Drugs, Grizzly Bear, Fleet Foxes en Beirut op het cv. Een doorbraak, denkt Johannes de Doper. Hij wandelt op wolkjes naar z’n hotel, ijsbeert opgewonden door de kamer, oefent z’n introductiepraatje, en belt met trillende hand het bewuste nummer. “Hello,” zegt de vriendelijke dame aan andere kant van de lijn, “you’ve reached McDonalds Restaurant on Times Square.” De moed zinkt Johannes in de schoenen en twee dagen lang gaat hij zich te buiten aan donuts, koffie, zelfbeklag en weltschmerz. Hij wandelt lusteloos door Central Park, staart apathisch naar het Vrijheidsbeeld en bezoekt zonder veel animo Ground Zero. Met de focus onscherp op oneindig ziet hij een donkergrijs toekomstbeeld dat zich traag voor hem uitrolt: in het zweet zijns aanschijns, en in de schaduw van Werchter, Tomorrowland en Oscar zijnen Hond, ziet hij zichzelf Sabamformulieren invullen tot de dood erop volgt. Zelfs de donuts smaken niet meer en hij geeft de laatste aan een bedelaar (hetgeen dan toch een warm gevoel genereert).

TOEVAL BESTAAT MISSCHIEN Peter Houben

Laten we hem Johannes de Doper noemen. Johannes studeert muziekmanagement, zit in z’n laatste jaar en moet dus op zoek naar een stageplek. Keuze zat: boekingskantoren, labeltjes, muziekcentra, managementbureaus, culturele organisaties … Maar België is, aldus Johannes de Doper, niet het meest opwindende land ter wereld qua muziekbusiness. Het blijft een postzegel groot en je komt er alle hondsgezeik dezelfde pipo’s tegen. Hmmm, denkt Johannes, wil ik de rest van mijn professionele carrière rondjes draaien in een minuscule carrousel van kleinschalig gepruts? De vraag stellen is ze beantwoorden, en dus boekt hij stoemelings en zonder noemenswaardig Plan een vlucht naar New York.

Dan gebeurt het. Gezeten in de A-train richting nergens in ’t bijzonder merkt Johannes de Doper hoe een bekend persoon zijn rijtuig instapt. Het is – oh voorzienigheid – fucking Adam Gran-fucking-duciel van The fucking War On fucking Drugs! Johannes haalt de moed terug uit zijn schoenen, stapt op Adam af en vraagt of diens management misschien een stagiair kan gebruiken. Nummers en mailadressen worden uitgewisseld en op dit eigenste moment worden de laatste regelingen getroffen voor een fucking stage in New York.

Aangedreven door taxfree wodka en nauwelijks gehinderd door zin voor realiteit, besluit Johannes de Doper zijn kans te wagen in een platenwinkel in Brooklyn. “I’m looking for an internship in the music business”, zegt hij tegen de uitgeleefde verkoper die meteen een standaardantwoord klaar heeft: “New York is big, son. I can’t even find my own wife.”

Moraal van dit waargebeurde verhaal: maak geen plannen, vertrouw geen Rudy’s en geef je laatste donut aan een bedelaar.

- 33 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

BLU SAMU Muzikale samenwerkingen brachten Blu Samu onlangs van Antwerpen naar Brussel. Ondertussen is de piepjonge hiphopprinses er een rijzende ster in het NederlandsĂŠn Franstalige mannenbastion. Onder de vleugels van Zwangere Guy en Le 77 mixt ze opzwepende hiphop en trap met zwoele soul en funk. Hoor je nog van!Â

vi.be/blusamu

Repetitiekot met Blu Samu op Poppunt.tv

- 34 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

COLLECTIVE CONSCIENCE Vanuit Amsterdam blenden de Antwerpse broers Sander (synths) en Wannes Notenbaert (bas) elektronica, 4/4-house, lome hiphop en jazz tot een hyperenergiek geheel. Live komen de beats van drumtalent Bram Vanhove (die je kent van Coely en Blackwave). Als wij onze oren mogen geloven, haalt Collective Conscience de mosterd bij Dorian Concept, Lone en STUFF.. Aanrader!

vi.be/collective

Repetitiekot met Collective Conscience op Poppunt.tv

- 35 -


focus

RTBF GOES URBAN Thomas: “Tarmac richt zich met de keuze voor hiphop en culture urbaine heel specifiek op jongeren tussen 15 en 25 jaar, een leeftijdscategorie die tot dusver wat over het hoofd werd gezien in de media. Bij de RTBF waren er weliswaar uitzendingen voor kinderen tot 12 jaar, maar nog niet voor jongvolwassenen. En Pure FM mikt op luisteraars tussen de 20 en 40 jaar. Er lag dus een ruimte open om het publiek tussen 15 en 25 jaar te bereiken. Niet eenvoudig want die doelgroep luistert niet meer naar de radio en kijkt niet veel naar tv. Social media zijn veel prominenter aanwezig in hun leefwereld. Met Tarmac willen we iets aanreiken dat een combinatie is van tv, radio en social media.” “Tarmac is anders dan wat de RTBF al in huis had. We zetten sterk in op het digitale. Vandaar de mobiele app. We willen ook heel aanwezig zijn op kanalen als Snapchat, Facebook, Instagram en YouTube. In het gebouw van de RTBF beschikken we over een eigen studio. We hopen die binnenkort ten volle te benutten om video’s te maken. De mogelijkheid om zelf content te creëren is een meerwaarde. Daarnaast komt er ons uiteraard ook heel veel inhoud en informatie aanwaaien. Door die combinatie kan je jongeren op een laagdrempelige manier vorming meegeven. Dat vinden we belangrijk. Het hoort ook bij het takenpakket van een publieke omroep.”

Le nouveau player 100% hiphop est arrivé. De RTBF voelde de nood om zich meer tot jongeren te richten en geeft met Tarmac een digitaal forum aan alles wat met hiphop en urban culture te maken heeft. Onder impuls van hoofdredacteur Thomas Duprel aka rapper Akro (Starflam) – die carte blanche kreeg van de RTBF – mikt de online radio/tv annex app specifiek op de jongerencultuur van de millennials.

“Als hoofdredacteur zie ik erop toe dat de verschillende disciplines aan bod komen. Muzikale onderwerpen worden afgewisseld met andere takken van de urban kunsten: een video over rap wordt gevolgd door een reportage over graffiti, bijvoorbeeld. Die filosofie willen we bewaken.”

text: Bram Vermeersch photos: Koen Bauters

- 36 -


“Voor Tarmac gelanceerd werd, hebben we ons een jaar lang in alle stilte kunnen voorbereiden. Een welomlijnd plan was er niet. We zijn echt in een avontuur gestapt. Ik was in ieder geval heel gemotiveerd om met de digitale middelen van nu iets op poten te zetten dat nog niet leefde in hoofde van de traditionele media. Dat ik zelf een rapper ben, helpt wel. Maar let op, de visie van een rapper uit de jaren negentig is niet noodzakelijk die van een jonge hiphopper. Alles evolueert. Ik heb mijn eigen codes maar ik wil me wel in vraag blijven stellen en de nieuwe codes integreren in de werking van Tarmac.”

“Wat zijn de grootste verschillen in vergelijking met vroeger? Er zijn veel minder MC battles en graffiti jams. Nu situeert de creatieve energie zich vooral op een kamer in het zicht van de camera. Vroeger rapten we samen op straat, brachten we gekopieerde cassettes uit en zagen we elkaar op concerten. Nu bepalen artiesten hun strategie en promotie in hun eigen hoekje en sturen ze hun muziek en videoclips via de digitale weg de wereld in. Voorheen gebeurde er veel meer face to face. Nu gebeurt alles op een meer virtuele manier. Maar de impact kan wel enorm zijn, als het verhaal begint te marcheren. De twee pistes zijn interessant. Breng beide manieren van werken samen en het wordt nog beter, denk ik.”

- 37 -


“Het internet is sowieso de grootste omwenteling van de voorbije eeuw. Het heeft alles veranderd en in de war gestuurd. De media zijn ook wakkergeschud: ze moeten korter op de bal spelen. Vandaar dat we volop gaan voor een app die alle inhoud – evenementen, mixtapes, artikels, video’s – kan bundelen. De gebruiksvriendelijke app is, meer nog dan onze website, de speerpunt van Tarmac. We bieden een breed aanbod van muziek aan. Een jongere die ’s morgens in de metro naar muziek wil luisteren, kan kiezen uit zeven livestreams. Daarvoor werken we samen met specialisten die thuis zijn in niches als R&B, dancehall of hiphop. Iedere morgen kan je naar ‘IZI Morning’ luisteren, een dagelijkse rubriek met Anne Sarah. ’s Avonds bieden we tussen 20 en 22 u ‘JVSMR’ (Je vous salue ma rue) aan, een talkshow gepresenteerd door Prezy, Mia en Junior Goodfellaz. Daarin volgen we de muzikale actualiteit op de voet en bespreken we hoe hiphop leeft op het terrein, in de wijken. Tussen 19 en 20 u presenteren we altijd warm-up dj’s. Die mixtapes belanden dan ook in de app. En we willen blijven evolueren. In zee gaan met YouTubers hoort daar ook bij. We hebben sowieso heel veel in de aanbieding.”

“In een tweede stadium willen we de interactiviteit nog vergroten. Meer uitwisseling met het publiek: daar streven we naar. Zijn er nog dromen? Uiteraard. We willen de nummer één worden in België wat hiphop en urban culture betreft. Zoals een coach die mee de magie creëert, willen we bijdragen aan het succes van jonge talenten die hopelijk uitgroeien tot sterren. Heb ik een raad voor jonge hiphoppers? Be yourself no matter what they say!”

“TARMAC IS EEN BREDE TOEGANGSPOORT NAAR HIPHOP EN URBAN CULTURE IN AL ZIJN FACETTEN.”

“Waar staat hiphop voor? Het is een état d’esprit die met een bepaalde levensstijl gepaard gaat. Hiphop heeft een multicultureel aspect. Brussel is heel kosmopolitisch. De media richten zich nog te weinig tot jongeren van Afrikaanse, Magrebijnse of OostEuropese afkomst, hoewel die in groten getale aanwezig zijn in onze hoofdstad. Het is heel belangrijk om die jeugd te bereiken. Hiphop is overal vandaag. Het genre duikt op in alternatieve rock en electro. Zelfs Rihanna verwerkt hiphopelementen in haar muziek. Laat Tarmac voor jongeren vooral een brede toegangspoort zijn naar hiphop en urban culture in al zijn facetten.” tarmac.be

- 38 -


GUITAR SOUND SHAPING MET TOM BARBIER 15 NOVEMBER - LEO CAERTS - LEUVEN / 18 NOVEMBER - BRANDWOEKER - OUDENAARDE / 19 NOVEMBER - Q-FACTORY - AMSTERDAM / 24 NOVEMBER - JACKY CLAES - GENK / 25 NOVEMBER - TRIX POPPUNT SESSIONS / 29 NOVEMBER - ROCKAMUSIC - NAMEN Wat is eigenlijk de perfecte volgorde voor effectpedalen op een pedalboard? Op die vraag bestaat er geen eenduidig antwoord. Wat we wel kunnen doen, is raad vragen aan een professionele gitarist als Tom Barbier. Tom verdiende zijn strepen bij o.a. Zornik, Headphone en Lemon, maar hij is ook een veelgevraagd sessiemuzikant, omwille van zijn omvangrijke kennis wanneer het gaat over functioneel gebruik van gitaareffecten. In deze clinic gaan we verder dan de simpele daisy chain-opstelling. We gaan experimenteren en op zoek naar originele sounds die ver weg gaan van een standaard gitaarklank. Denk aan de stijl van Jonny Greenwood (Radiohead), Russel Lissack (Bloc Party), Josh Homme (Queens of the Stone Age) of Annie Clark (St. Vincent). Maar het allerbelangrijkste: hoe gebruik je die klanken en hoe bouw je ze op een functionele en logische manier op? Hoe krijg je een leidraad in deze prachtige chaos? Ontdek in deze clinic hoe BOSS een rol kan spelen in de uitbreiding van jouw klankenpalet. www.rolandce.com/guitarsoundshaping


gearslutz

GITAAR. TAAL. MUZIEK. Eefje de Visser. Nederlandse Gentse. Meisje met gitaar, wordt gezegd, maar ze is veel meer dan dat. Eefje de Visser wist ons al verschillende keren te raken met haar subtiele pop, eerst op ‘Het Is’ en daarna op ‘Nachtlicht’, twee albums die de soundtrack bleken bij de kleine en grote dingen des levens. Vandaag is ze druk doende met het herwerken van een aantal songs voor een soloperformance. Eefje de Visser gaat aan de slag met synths, drumcomputers en effecten. Ideaal om te peilen naar haar gear-nerdiness.

“Ik ben helemaal geen gearslut”, steekt ze van wal. Daar gaat onze rubriek. Of niet? Misschien is ze wel een gearslut zonder het zelf goed te beseffen? “Ik ben niet zo hard bezig met spullen”, vertelt ze. “Als ik een instrument gevonden heb, doe ik er doorgaans erg lang mee. Ik heb verschillende gitaren, maar het is niet zo dat ik specifiek op zoek ga naar die ene fetisj-gitaar waarmee ik alles doe. Ik kom uit een muzikale familie en heb eigenlijk nooit een instrument hoeven te kopen. Ik kreeg er altijd wel een te leen. De eerste gitaar die ik kocht, was een Duitse Musima. Leren kennen via Bertus Borgers, een van de muzikanten van Herman Brood. Bertus’ broer speelde op een oud, Duits, jaren 1950 Musima-gitaartje, eentje dat hij zelf opgeknapt had. Hij heeft er dan voor mij ook eentje helemaal in orde gezet.”

text: Sven De Potter photos: Koen Bauters

- 40 -


De sound op ‘Nachtlicht’ is een organisch vervolg op de eerste twee albums. Maar eigenlijk ben ik niet erg bezig met de opdeling tussen elektronisch en akoestisch. Wel met het zoeken naar sfeer en sound. Daar ben ik intensief mee bezig. De keuze van instrumenten staat ten dienste van dat proces.” Zowel ‘Het Is’ als ‘Nachtlicht’ zijn groeiplaten.

Eefje: “Dat heb ik nog gehoord. Ik luister zelf graag naar muziek die wat tijd nodig heeft om te landen. Vandaag ben ik grote fan van Frank Ocean, maar toen ik zijn muziek voor het eerst hoorde, had ik er helemaal geen klik mee. Ik verstond niet waarom zo veel mensen er zo enthousiast over waren. Frank Ocean is dus een tijdje gewoon geluidsbehang geweest, tot ik er aandachtig naar begon te luisteren. Toen was ik snel helemaal om.” Live spelen voegt een extra dimensie toe aan muziek. Ik heb je met je band op korte tijd twee keer zien optreden: een keer bij de release van ‘Nachtlicht’, en een maand of twee later tijdens Record Store Day. Dat laatste concert klonk iets nijdiger dan het eerste. Het kwam de muziek, naar mijn gevoel, ten goede.

Eefje: “Dat klopt wel. ‘Nachtlicht’ was een vrij moeilijke plaat om live mee aan de slag te gaan. We wilden alle sounds live spelen, en in het begin waren we iets te voorzichtig. Toen we gingen touren, zaten we op het punt dat we het net beheersten. Met de tijd hebben we alles wat meer losgewrikt en zijn we de muziek wat minder precies gaan benaderen. En dat werkte. Het aanvankelijke plan was om van ‘Nachtlicht’ een veel heftiger plaat te maken, maar ze is wat zachter uitgedraaid. De volgende plaat wordt feller. Bijtender.”

Je hebt ondertussen drie full-albums op je palmares, ‘De Koek’, ‘Het Is’ en ‘Nachtlicht’. ‘Het Is’ is daarvan de meest akoestisch klinkende. ‘Nachtlicht’ was donkerder, iets harder. De sound van beide platen heeft weinig van doen met de perceptie die nog steeds over je bestaat: het meisje met de gitaar.

Eefje: “Dat label blijft hangen, ja. Ik heb ooit de eerste plaats in de singer-songwritercategorie weggekaapt bij ‘De Grote Prijs van Nederland’ (de Nederlandse Humo’s Rock Rally, zeg maar, red.) en sindsdien ben ik ‘singer-songwriter’. Maar ik wil het liefst af van die ‘meisje met gitaar’-connotatie, omdat die titel de lading helemaal niet dekt. Je hoort dat al op ‘De Koek’: de drang naar muzikale ontvoogding. Met ‘De Koek’ wilde ik een plaat maken die afweek van dat singersongwriterimago. Het ontstaan van ‘Het Is’ moet je kaderen in een iets donkerder periode, waarin ik een plaat wou maken die stiller was, en niet noodzakelijk akoestisch. Maar dat draaide anders uit. En toen kwam weer het label ‘meisje met de gitaar’. (lacht)

“IK BEN NIET ERG BEZIG MET DE OPDELING TUSSEN ELEKTRONISCH EN AKOESTISCH. WEL MET HET ZOEKEN NAAR SFEER EN SOUND.”

- 41 -


“IK HEB VEEL OPGESTOKEN VAN DE MANIER WAAROP HIPHOPARTIESTEN MET TEKST OMGAAN: MET VEEL EXPERIMENT.” Waarmee maak jij live je sound?

Eefje: “Ik speel met een Fender Vintage Deluxe versterker (een re-issue) en een Fender Mustang uit 1969. Een superfijne shortscale met een prachtige sound. Verder gebruik ik een aantal leuke pedaaltjes, zoals een Strymon El Capistan Delay, een Dittolooppedaal met een leuke reverse-functie, en een galmpedaaltje. Ik heb niet het gevoel dat ik een echte Eefje de Visser-sound heb. Ik ben ook helemaal geen pedaaltjesnerd. Ik stap doorgaans de muziekwinkel binnen, probeer een effect en neem het mee naar huis. En dan breng ik het soms terug. (lacht) Voor de shows die er nu zitten aan te komen, gebruik ik een Oberheim OB-6, een Yamaha-piano – dezelfde als Beach House – een BOSS loopstation, de hiphop-beatmaker MPC, een bassynth, gitaar en bas. Met die setup moet ik het gaan doen.” Helemaal alleen op het podium … Spannend.

In jouw repertoire zijn muziek en woord onlosmakelijk

Eefje: “Ja, opnieuw alleen. Ik heb dat vroeger wel vaker gedaan. Ik beschouw het als een essentieel onderdeel van mijn ontwikkeling als muzikant. Ik heb die alleentijd nodig, omdat ik niet zomaar met een vierde plaat op de proppen wil komen. Ik moet het instrumentarium nog helemaal onder de knie krijgen, maar krijg gelukkig wel veel hulp, onder andere van Dijf Sanders, voor de MPC.”

met elkaar verbonden. We zouden het gegeven gear helemaal kunnen uitrekken en ‘tekst’ als extra instrument beschouwen. Het is alvast iets waar je veel aandacht aan besteedt.

Eefje: “Ja, je kan de teksten niet los van de muziek lezen; ze horen gewoon samen. Ik was vroeger niet echt een tekstschrijver. Toen ik begon, schreef ik in het Engels, omdat me dat makkelijker leek. Tot ik besefte dat Nederlands me beter lag. En tot vandaag blijft het een grote ontdekkingstocht. Wat betekent schrijven in het Nederlands? Wat ik ondertussen wel weet, is dat de tekst na de melodie komt en dat-ie niet meer aandacht mag opeisen dan de muziek zelf. Tekst mag niet storend werken, maar moet verweven zitten in de muziek. Veel zinnen die ik eerst uitprobeer, werken niet, omdat ze te hard klinken. Het Nederlands heeft dat wel in zich, dat stekelige. Ik zoek lang naar een manier om muziek, gevoel en tekst aan elkaar te koppelen.”

- 42 -


Behalve als het om hiphop gaat. De Jeugd Van Tegenwoordig, Boef, Extince … Nederlandse hiphop lijkt de grenzen van de taal wat meer op te zoeken dan de Vlaamse. Wij lijken behoudsgezinder, behalve als het om dialect gaat.

Eefje: “Ja, in Nederland bestaat Nederlandstalige hiphop al langer. Het heeft wellicht ook te maken met het feit dat de cultuur er iets harder is, en dat hiphop er misschien beter bij past. Nederlanders lijken vrijer met taal om te gaan dan Vlamingen. Maar ook slordiger. Ik denk dat de emotionele band die wij met het Nederlands hebben minder sterk is dan die in Vlaanderen.” “Ik vind dat Vlamingen echt mooie teksten schrijven. Wat taal betreft, vind ik het toch best vreemd om je uit te drukken in een taal waarin je niet denkt. Al is het soms makkelijker om je gevoelens in het Engels te verpakken, omdat er zo veel mogelijkheden voorhanden zijn. Bij Nederlands moet je meer je best doen, moet het subtieler. Als ik over emoties schrijf, probeer ik er wat omheen te werken. Na drie platen voelt zingen in het Nederlands nog steeds als iets nieuws aan.”

Opvallend is wel je aparte gebruik van zinsritme. Je benadert dat heel vrij, breekt woorden af waar je het niet verwacht, gebruikt soms vreemde zinsconstructies …

Eefje: “Ja, dat is het resultaat van jaren met een hiphopper samen te zijn. (lacht) Ik heb lang heel veel naar hiphop geluisterd en heb veel opgestoken van de manier waarop hiphopartiesten met tekst omgaan. Er is veel experiment. Ik vind het jammer dat Nederlandstalige muziek soms te veel draait om de tekst, dat er per se iets gezegd of verteld moet worden. Het Engels laat volgens mij meer experiment toe, omdat er al zo veel wegen zijn bewandeld, zowel in muziek als songteksten. Die abstracte manier van omgaan met taal, zoals in poëzie, vind je wel meer in Engelstalige songteksten. Je kan er veel meer dingen doen zonder dat ze meteen als vreemd worden bestempeld. Dat heb je in het Nederlands nog minder. We zijn toch iets traditioneler.”

eefjedevisser.com

- 43 -


tips & tricks

1. Oprichten Een vzw is een rechtspersoon die moet worden opgericht en ingeschreven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen. Dat gebeurt via de Rechtbank van Koophandel en een publicatie in het Belgisch Staatsblad. Alle nodige documenten daarvoor (bv. een voorbeeld van een oprichtingsakte, voorbeeldstatuten, maatschappelijk doel, begeleidende brief etc.) en een gedetailleerd stappenplan vind je op Poppunt.be. Hou er rekening mee dat je met minimum 3 oprichters moet zijn; die hoeven verder niet noodzakelijk rechtstreeks betrokken te zijn bij jouw project. En besteed verder ook veel aandacht aan de statuten en het maatschappelijk doel, aangezien die grotendeels bepalen wat je met je vzw mag doen en hoe je vzw gerund wordt. Nog dit: een vzw oprichten op papier kost je € 187,19; wil je dat elektronisch doen, betaal je € 135,28.

2. Raad van Bestuur

De zomervakantie zit erop, je muzikale plannen hebben wat kunnen rijpen en je bent van plan om alles dit najaar net dat tikkeltje professioneler aan te pakken. Wellicht hoort daar ook een juridische structuur voor je project bij, om je legaal wat beter in te dekken, om je geldzaken gestructureerder aan te pakken etc. In een eerste fase (en nadat je advies bij Poppunt hebt ingewonnen, of course) kom je dan misschien wel bij de vzw terecht. Enkele tips op een rijtje om die vzw volgens de regels van de kunst te beheren.

De Raad van Bestuur behartigt de zakelijke belangen van de vzw, zet de grote krijtlijnen uit en vertegenwoordigt de vzw naar de buitenwereld. Kies daarom je bestuurders meteen zorgvuldig: ze zijn erg nauw bij je vzw betrokken en bovendien moet je de statuten wijzigen telkens er een bestuurder vertrekt of bijkomt (kost: € 126,93). Let op: wie een werkloosheidsuitkering krijgt, kan in principe geen bestuurder zijn van een vzw! Vaak worden de oprichters ook de eerste bestuurders, maar dat is niet altijd het beste idee. Er kan bv. een conflict of onduidelijkheid ontstaan wanneer een bestuurder (wat in principe een onbetaalde functie is) ook als muzikant vergoed wordt voor optredens. Als je streeft naar maximale transparantie, kan je dus misschien maar beter vermijden dat muzikanten die vergoed worden ook in de raad van bestuur zitten.

text: Jan Pauly

De Raad van Bestuur bestaat uit minimum 3 leden, tenzij er in totaal maar 3 leden in de vzw zitten. In dat geval kan de Raad van Bestuur uit 2 leden bestaan. In elk geval moet de Raad van Bestuur minder leden tellen dan de Algemene Vergadering (zie hieronder).

- 44 -


4. Boekhouding Alle inkomsten en uitgaven van de vzw moeten verplicht worden bijgehouden in een boekhouding. Voor normale kleine vzw’s gaat het om een vereenvoudigde boekhouding, wat het allemaal wel redelijk beheersbaar maakt. Concreet komt het erop neer dat je alle inkomsten en uitgaven invult in een dagboek (een handige tool hiervoor vind je op Poppunt.be), en dat je alle bewijsstukken (kasticketjes, facturen, bonnetjes …) voor de overeenkomstige inkomsten en uitgaven nummert en bijhoudt op de maatschappelijke zetel. Eenmaal per jaar moet er een jaarrekening worden opgemaakt volgens een bepaald model (dat je ook terugvindt in de tool op Poppunt.be). De ‘staat van ontvangsten en uitgaven’ is eigenlijk een samenvatting van alle inkomsten en uitgaven die je in het dagboek hebt ingevuld. De ‘toelichting bij de jaarrekening’ is dan weer het gevolg van de inventaris die elk jaar wordt opgesteld: een oplijsting van alle bezittingen (volgens welbepaalde waarderingsregels die de RVB vastlegt), schulden, rechten en verplichtingen. Die jaarrekening moet je verplicht neerleggen bij de griffie van de rechtbank van koophandel waar je je vzw hebt opgericht. De jaarrekening van vzw’s is openbaar, dus die zal ook in het Staatsblad gepubliceerd worden.

3. Algemene Vergadering De Algemene Vergadering is het hoogste orgaan van je vzw. De AV is als enige orgaan bevoegd om o.a. statuten te wijzigen, bestuurders te benoemen en af te zetten, jaarrekeningen en begrotingen goed te keuren, leden uit te sluiten etc. Alle leden van de vzw maken sowieso deel uit van de AV, en omdat die AV zoveel belangrijk bevoegdheden heeft, moeten er sowieso meer leden in de AV zitten dan in de RVB. Als er 3 of meer bestuurders zijn, heb je minstens 2 extra leden nodig in de AV. Zijn er maar 2 bestuurders (zie hierboven), dan moet je AV uit minstens 3 leden bestaan.

Voor de meeste kleine vzw’s is de boekhouding een haalbare kaart, maar je kan natuurlijk ook altijd een boekhouder inschakelen. Dat is zeker een aanrader als je vzw btw-plichtig is. In dat geval moet je namelijk per kwartaal een elektronische btw-aangifte doen, en dat kan de eerste paar keer best wel verwarrend zijn.

De Algemene Vergadering komt verplicht 1 keer per jaar samen (meer mag natuurlijk ook, als dat nodig zou zijn). Op die verplichte jaarlijkse vergadering moet de jaarrekening van het afgelopen boekjaar goedgekeurd worden en de begroting voor het volgende boekjaar. Minstens 8 dagen vóór de vergadering stuurt de RVB een uitnodiging met agenda naar alle leden. Van die vergadering moet een verslag worden bijgehouden op de maatschappelijke zetel van je vzw.

- 45 -


5. Uitbetalingen

6. Jaarlijkse verplichtingen

Nu we het toch over geld hebben: ja, een vzw mag winst maken en ja, een vzw mag leden uitbetalen of vergoeden. Even over die winst: een vzw mag winst maken, maar mag niet ‘het oogmerk hebben om winst te maken’ (vandaar ‘vereniging zonder winstoogmerk’). De winst moet voortvloeien uit ‘bijkomende handelsactiviteiten’ en het kan dus niet de bedoeling zijn om als vzw puur commerciële activiteiten uit te oefenen. De winst die door een vzw wordt gemaakt, moet in de vzw blijven en gebruikt worden om de werking van die vzw verder te zetten. Je mag die winst dus niet zomaar verdelen over de leden.

Een vzw onderhouden volgens de regels van de kunst, dat is ook ervoor zorgen dat je aan een aantal jaarlijkse verplichtingen voldoet. Hierboven vind je er al een paar, maar we lijsten ze nog eens allemaal op.

Een vzw mag zijn leden ook vergoeden voor de prestaties die die leden hebben geleverd. Bijvoorbeeld: als jouw vzw voor een optreden een factuur stuurt aan een organisator, dan mag je vanuit de vzw de individuele bandleden vergoeden voor dat optreden. Dat moet wel op een legale manier gebeuren, bv. via een onkostenvergoeding, KVR, SBK, factuur …

Patrimoniumtaks: vzw’s die meer dan € 25.000 aan bezittingen hebben, betalen jaarlijks 0,17 % patrimoniumtaks. Geld dat op een zichtrekening staat of op een spaarrekening waar af en toe iets wordt opgezet, wordt niet meegeteld. Normaal gezien krijg je van het belastingkantoor een brief met antwoordstrook. Is je patrimonium kleiner dan € 25.000, dan vul je gewoon de antwoordstrook in en stuur je die terug. Ontvang je geen brief, dan meld je dat het beste zelf aan je belastingkantoor.

Rechtspersonenbelasting: een ‘gewone’ vzw, die geen onroerende goederen (huizen etc.) bezit of geen inkomsten uit beleggingen haalt, betaalt geen belastingen. Toch moet elke vzw jaarlijks een aangifte in de rechtspersonenbelasting doen via Biztax.be. Dat moet gebeuren binnen de 6 maanden nadat het boekjaar is afgesloten.

Algemene Vergadering: zoals hierboven vermeld, is er jaarlijks 1 verplichte Algemene Vergadering, waarop op zijn minst de jaarrekening en de begroting worden goedgekeurd. Die verplichte AV moet plaatsvinden binnen de 6 maanden na het afsluiten van het boekjaar. Jaarrekening: eens de jaarrekening is goedgekeurd door de AV, leg je die zo snel mogelijk neer bij de griffie van de rechtbank van koophandel waar je vzw is opgericht. Uiteraard valt over de vzw veel meer te vertellen dan we op deze pagina’s kwijt kunnen. Daarom raden we je sterk aan om je eerst goed te informeren of een vzw wel iets voor jou is, en over alle stappen die je moet zetten. Je vindt al heel wat info op Poppunt.be, en we helpen je ook graag gratis verder via popadvies@poppunt.be, 02 504 99 00 of tijdens een persoonlijk adviesgesprek.

- 46 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

IN EEN DISCOTHEEK Het eigenzinnige In Een Discotheek handelt in Nederlandstalige ‘indielektra’. Of zoals frontvrouw Maya Mertens het verwoordt: “Hoe melancholischer de teksten, hoe bruter de deunen.” Je hoort pop, smart, hiphop, elektronica en véél meer. Eigenlijk is het zoeken naar vergelijkingsmateriaal. Wellicht daarom eindigde de band zowel op Theater Aan Zee als op de Nekka-wedstrijd op het hoogste schavot. Straf!

vi.be/ineendiscotheek

Repetitiekot met In Een Discotheek op Poppunt.tv

- 47 -


popadvies

Er zijn heel wat plekken waar je goeie muzikanten kan vinden die misschien iets verder van je af staan, en waar je dus makkelijker duidelijke afspraken mee kan maken. Muziekcentra als Het Depot (Leuven), Muziekodroom (Hasselt), Trix (Antwerpen) etc. zijn absolute trekpleisters voor muzikanten. Heel vaak is er een plek waar je een zoekertje kan achterlaten. Ook andere plekken waar muzikanten samenkomen, zijn interessant: repetitieruimtes, opnamestudio’s, muziekwinkels … Volg je les, vraag dan zeker ook eens aan je leraar of die nog geïnteresseerden kent. Hij/zij kan meestal de kwaliteiten van die muzikanten inschatten, dus de kans op succes is iets groter. Ook de programmator van de club of het muziekcafé in jouw beurt kan je vaak vooruit helpen. De kans bestaat bovendien dat je daar je eerste optreden zal kunnen spelen. Last but definitely not least: Poppunt heeft ook een eigen virtuele ontmoetingsplek voor muzikanten. Plaats je zoekertje in de MZKT ZKT MZKT-sectie op Poppunt.be, of ga er zelf op zoek naar die ideale gitarist, Ableton-wizzard, zangeres …

We kunnen er moeilijk omheen: de dagen zijn een pak korter geworden, en dat dekselse winteruur is ook al niet bevorderlijk voor de feestvreugde. Waarom dan niet het nuttige aan het (on)aangename koppelen en die extra donkere uren besteden aan je plannen om je band op poten te zetten? Dit artikel gidst je langs een aantal van de belangrijkste hindernissen, zodat je met een beetje voorsprong aan de start komt. text: Jan Pauly

Muzikanten vinden

De perfecte bandnaam kiezen

De meeste bands beginnen als een vriendenclubje. Je kent het wel: zelf kan je ontzettend goed backing tracks programmeren, maar je zoekt ook nog een gitarist, een saxofonist en een zangeres om je dromen waar te maken. In de klas, de jeugdbeweging, of op je werk ken je wel iemand die al eens een instrument vastneemt of zingt onder de douche. Samen begin je wat dingen uit te proberen, maar al snel blijkt dat jij veel sneller en verder vooruit wil dan je kompanen. En vaak blijkt het dan niet zo gemakkelijk om tegen een vriend(in) vlakaf te zeggen dat hij/zij niet goed genoeg is of dat het toch niet zal werken. Daarom is je eigen vriendenkring vaak niet de beste plek om muzikanten te vinden – maar laat dat je zeker niet tegenhouden. En als je toch met je beste vrienden een band vormt, praat dan regelmatig met elkaar over de plannen, het repertoire dat je wil gaan spelen … Op die manier voel je op tijd aan of iedereen nog op één lijn zit.

De vuurproef voor iedere beginnende band is natuurlijk het verzinnen van een naam. Vaak is dat denkproces een perfecte eerste test om te weten of het goed klikt tussen de bandleden op creatief vlak. Een goede naam valt op, past op een of andere manier bij de muziek, en is vooral makkelijk te onthouden. Ga hier niet te licht over. Als je nog niet al te veel naar buiten bent gekomen met een bepaalde naam, dan kan je eigenlijk veranderen zoveel je wil – al is ook dat niet echt een goed idee als je wil bouwen aan je bekendheid. Maar eens het serieuzer wordt en je bijvoorbeeld al wat shows hebt gespeeld of wat tracks online hebt gegooid, moet er al een heel grondige reden zijn om van naam te veranderen. Een goede bandnaam weerspiegelt een deel van je identiteit, dus een naam kiezen is meteen ook je identiteit als muzikant bepalen.

- 48 -


Je kan je naam ook officieel als merknaam vastleggen bij het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Je bent dan gedurende 10 jaar wettelijk beschermd tegen gebruik van je naam door anderen in de Benelux. Een registratie in max. 3 categorieën kost je € 240. Voor muzikale activiteiten volstaan meestal de categorieën 9 (geluidsdragers) en 41 (opvoeding en ontspanning). Voor merchandise kan je ook categorie 25 (kleding) kiezen. Per bijkomende categorie betaal je extra. Je kan er ook voor kiezen om je merknaam Europees te laten beschermen, maar dat kost je al gauw rond de € 900.

Als je niet alleen over die naam beslist (bv. als alle bandleden hun zegje willen doen), maak dan goeie afspraken over wat er gebeurt als het collectief uiteen valt. Er wordt heel vaak ruzie gemaakt over wie de naam nog mag gebruiken als een band split, en dat is nergens goed voor. Als je je naam ook als merknaam wil beschermen (zie hieronder), zijn die afspraken nog belangrijker. Praat goed door wiens ‘eigendom’ de naam wordt, en leg dat desnoods ook vast op papier. Beter voorkomen dan genezen.

Giet je wilde ideeën in een plan

Om alle problemen te vermijden, check je beter op voorhand of je naam al gebruikt wordt. Een officiële lijst van alle bandnamen ter wereld is er niet, maar Bandname.com komt aardig in de buurt. Je kan natuurlijk ook gewoon Googlen, of de database van het Benelux Merkenbureau (zie hieronder) doorzoeken. Als je internationale ambities hebt, controleer dan zeker ook of je naam ook buiten onze landsgrenzen nog ‘vrij’ is.

Zomaar in het wilde weg aan een muzikale carrière beginnen is geen goed idee. Het loont de moeite om van bij het begin stil te staan bij waar je als artiest eigenlijk naartoe wil. Je zal altijd een gezonde dosis geluk nodig hebben op je muzikale weg, maar je kan dat geluk ook zelf een handje helpen. Alles begint bij jezelf een doel stellen waar je naartoe werkt. Durf op lange termijn te denken: waar wil je over anderhalf jaar, twee jaar staan? Waar wil je live spelen? Hoeveel streams wil je gesprokkeld hebben? Ambitie is goed, maar voor je eerste muzikale projecten moet je je doelen nog niet te hoog stellen. Het kan geen kwaad om eerst gewoon wat ervaring op te doen vooraleer voor het grote succes te gaan. Je merkt vanzelf wel wanneer je klaar bent voor de volgende stap.

Een handige tool is Namechk.com. Daar tik je de naam in die je wil gebruiken, en meteen zie je of die nog beschikbaar is op allerhande social media. Als je naam al in gebruik is, wil dat niet noodzakelijk zeggen dat het om een muzikaal project gaat en dat je moet veranderen. Je zal er dan wel ‘band’, ‘music’, ‘belgium’ of iets anders achter moeten zetten om het onderscheid duidelijk te maken. Is de kogel door de kerk? Bekijk dan meteen op dns.be of de domeinnaam (of een eenvoudige variant daarop) nog vrij is, zodat je die meteen kan registreren om er je website te zetten.

Bij het bepalen van je doelen kan je best zo concreet mogelijk te werk gaan. Probeer daarbij je doel steeds te formuleren volgens de zogenaamde SMART regels: Specifiek, Meetbaar, Actiegericht, Realistisch en Tijdsgebonden. Als je als doel stelt om over anderhalf jaar een grote show te spelen, kan je dat bijvoorbeeld als volgt formuleren:

- 49 -


Specifiek: een aantal shows spelen in een gerenommeerde Vlaamse zaal of club (Trix, Het Depot, De Kreun, De Zwerver …). Kies meteen een plaats; elke zaal heeft immers zijn eigen programmator, eigen werkwijze en eigen netwerk. De zaal die je kiest, zal dus mee bepalen welke weg je moet afleggen om je doel te realiseren. Je strategie is een draaiboek voor de ideale situatie. Het is echter onvermijdelijk dat je af en toe van dat pad afwijkt of moet afwijken. Daarom is het belangrijk om op tijd en stond je masterplan terug onder de loep te nemen. Werken volgens de SMART-regels is goed, maar het wordt pas echt interessant als je er nog twee stappen aan toevoegt: evalueren en nog eens evalueren. Het kan echt geen kwaad om je doel regelmatig bij te stellen. Enkel zo kan je je aanpassen aan de realiteit. Heb je een jaartje herexamens? Dan zal die minitour in Nederland in augustus er misschien niet inzitten. Geen probleem: door in het najaar een clubshow te zoeken in Eindhoven, lukt het ook wel.

Meetbaar: bijvoorbeeld ‘2 supports en 1 headline show spelen’. Actiegericht: door je grote doel op te delen in een aantal kleine, haalbare stappen trigger je jezelf om vol te houden. Telkens je zo’n ‘tussendoel’ bereikt, zal je immers gemotiveerd zijn om de volgende stap te zetten. Denk bijvoorbeeld als volgt: om een show in de AB te versieren, zal je eerst een goede livereputatie moeten opbouwen en zoveel mogelijk buzz creëren rond je muziek. Enkele kleinere goals zouden dus kunnen zijn: ‘5 knallers van optredens geven in jeugdhuizen’, ‘500 extra Facebook-likes verzamelen’, ‘kwaliteitsvolle livevideo uploaden op je YouTubekanaal’, enzovoort.

Bij het bepalen van een strategie is het belangrijk dat alle neuzen in dezelfde richting staan. En dat liefst op alle mogelijke vlakken: welke muziek je wil spelen, hoeveel werk je in je project wil steken, waar je wil staan over een jaar en hoe je daar wil geraken … Omdat het niet altijd gemakkelijk is om hierin overeen te komen, kan het helpen om iemand te kiezen die het voortouw neemt. Dat kan degene zijn die de band uit de grond heeft gestampt, degene die de songs schrijft, of gewoon degene die zich bezighoudt met de organisatorische kant van de zaak. Democratie wordt – toch in de muziek – vaak overschat.

Realistisch: als je bereid bent om hard te werken, mag je hoofddoel best ambitieus zijn. Hou het echter realistisch; het heeft geen zin om doelen te stellen die je nooit kan bereiken. Het binnenslepen van een artiestencontract bij een major platenlabel is bijvoorbeeld nog maar weinigen gegeven en hangt van veel factoren af die je zelf niet in de hand hebt. Het opdelen van je goal in tussenstappen kan je helpen om het gevoel van onbereikbaarheid tegen te gaan. Door telkens kleine stapjes te zetten, hou je het realistisch en prikkelend voor jezelf.

Eenmaal je een goede strategie hebt uitgewerkt, is het tijd om de daad bij het woord te voegen. Op papier kan iedereen het Sportpaleis uitverkopen, maar om je plannen om te zetten in werkelijkheid zal je je met verschillende taken moeten bezighouden. Denk bijvoorbeeld aan boekhoudkundige taken, social media en je websites bijhouden, optredens regelen, repetities plannen, artwork maken, stockbeheer, enzovoort. Je kan natuurlijk alles uitbesteden aan managers, bookers, promoteams, designers enzovoort, maar dat is zowel financieel als artistiek waarschijnlijk niet de beste oplossing.

Tijdsgebonden: dit is misschien wel de belangrijkste van de SMART-parameters. Probeer steeds een duidelijke deadline te stellen voor je plannen. Uitstel is afstel, en de meeste muzikanten hebben de slechte gewoonte om nogal hard uit te stellen Maak een retroplanning: je vertrekt bij het doel dat je jezelf gesteld hebt over één, anderhalf of twee jaar, en keert stap per stap terug tot vandaag. Voor elke tussenstap leg je jezelf een deadline op van een paar weken of (maximum) maanden.

- 50 -


Ga eens met iedereen rond de tafel zitten en bekijk of jullie zelf de nodige skills in huis hebben om je doel na te streven en je zuurverdiende centen (voorlopig) in je zakken te houden. Is je drummer bijvoorbeeld niet van zijn computer weg te branden? Overweeg dan om hem de social media te laten onderhouden. Je zangeres studeert fiscaliteit, of ze vindt het gewoon heel leuk om met cijfertjes bezig te zijn? Laat haar dan de boekhouding voor haar rekening nemen. Je gitarist heeft enige ervaring met het filmen en editen van zijn slaapkameravonturen? Vraag of hij zijn camera ook eens meebrengt naar de studio. Door iedereen een duidelijke taak te geven, vermijd je frustraties en zal je zien dat je je doelstelling eens zo snel bereikt!

Eén van de moeilijke keuzes die je zal moeten maken, is wanneer je waarmee naar buiten komt, zowel op het vlak van liveshows als opnames. Dat is voor iedereen anders, maar je kan jezelf een pertinente vraag stellen om te bepalen of je ‘er klaar voor bent’. Die vraag luidt: ‘Is dit het allerbeste wat ik op dit moment kan?’ En dan is het uiteraard de bedoeling dat je eerlijk bent tegenover jezelf. Je geeft jezelf hoe dan ook voor een stuk bloot als je live gaat spelen of nieuwe releases uitbrengt. Om je iets minder naakt te voelen, helpt het als je weet dat je jezelf niets te verwijten hebt en dat je er alles aan hebt gedaan om het uiterste uit jezelf te halen. Wees niet tevreden met middelmatigheid, daar is er al genoeg van.

Vertrek met de juiste attitude Rome werd niet op één dag gebouwd, en dat geldt ook voor je muzikale carrière. Er kruipt tijd, energie, bloed, zweet en tranen in. Vergeet de meeste verhalen over deze of gene artiest die plots out of the blue zijn sterrenstatus bereikt heeft, want ze zijn niet waar. Doorgaans zit daar een gigantische (promo)machine achter, en het geploeter in de marge past niet in dat mooie verhaal.

Om af te sluiten: als je een afspraak maakt met iemand – bijvoorbeeld voor een gesprek met een potentiële manager, booker of platenbaas, of ook gewoon voor een repetitie – dan hebben we twee gouden tips: a) je komt opdagen en b) je komt op tijd opdagen. Je krijgt maar één keer de kans om een eerste indruk te maken, dus neem het zo serieus mogelijk, en pak het zo professioneel mogelijk aan. En de meest waardevolle tip hebben we voor helemaal op het einde gespaard: have fun!

Jouw verhaal begint meestal met een handvol mensen (ouders, familie, goeie vrienden) die geloven in wat je doet. Ze zijn je eerste ambassadeurs, en gaan met veel plezier overal rondbazuinen hoe goed je wel bent. Maar dan komt een heel moeilijke stap: hoe overtuig je ook de rest van de wereld daarvan? Een gouden recept is er niet, maar één ding is zeker: blijven werken is de boodschap.

POPPUNT GEEFT POPADVIES!

Muziek blijven maken, live blijven spelen, tracks blijven releasen, promotie blijven maken voor jezelf, dingen blijven online posten en hopen dat je verhaal ergens aanslaat. ‘Hopen’, inderdaad, want een gezonde dosis geluk heb je zeker nodig. Je moet namelijk opboksen tegen het gigantische overaanbod op de hedendaagse muziekmarkt. Je kan het geluk een stevige duw in de rug geven door een paar vuistregels te hanteren: doe wat je absoluut wil doen (zodat het geen last wordt, en je niet gedemotiveerd raakt) en streef naar de allerbeste kwaliteit in wat je doet.

Antwoorden geven op de vragen waar je mee zit, da’s onze job. Van je eerste stappen als muzikant of dj tot het nalezen van je platencontract: we staan je bij over de hele lijn. poppunt.be

popadvies@poppunt.be 02 504 99 00

- 51 -


focus

- 52 -


- 53 -


- 54 -

cuttingedge.be

vi.be/staticpartyposes

Het adagium “why so serious” staat waarschijnlijk in dikke letters op de deur van het repetitiekot van Kloothommel, een zootje ongeregeld uit Gent. Hun muziek, huisvlijt in de lijn van Mac DeMarco en Alex G, rammelt al evenzeer langs alle kanten. Maar dan merk je dat onder al die ongein verdomd ingenieuze en schone melodielijnen lopen. Luister maar naar het prachtig openbloeiende ‘SanctoQuido’, of ‘Cabinet’, dat even doet vergeten dat Pavement al bijna twintig jaar geen plaat meer heeft uitgebracht. (Maarten Langhendries)

Met een frontman die al jaren de beste The Cure-coverband aanvoert en een gitarist die het mooie weer maakt bij Perverted By Language, is het geen verrassing dat A Slice Of Life klinkt alsof de beste bands uit de donkere jaren tachtig de handen in elkaar sloegen en vijf nieuwe songs op een ep zwierden. The Cure ten

Static Party Poses, zo heet de Gentse band rond de broers De Prez. Voor fans van het betere lo-fi-werk, Duystere gedachten en bekraste zielen. Goed uitgedachte rammelpop die onder meer doet denken aan Grandaddy en Lou Barlow. Daarnaast refereert een nummer als ‘The Lobster’ heel duidelijk aan het werk van wijlen Mark Linkous (Sparklehorse), wellicht de meest prominente invloed voor het vijftal. Het voornaamste uitgangspunt in de muziek van Static Party Poses? Overdaad schaadt. Het beluisteren waard. (Arne Van Duppen)

enola.be damusic.be

In vi.be Reviews bespreken Vlaanderens meest toonaangevende muziekmedia hun favoriete vi.be van het moment. Lees de volledige reviews en beluister de muziek op vi.be!

vi.be/kloothommel vi.be/asliceoflife

tijde van ‘Seventeen Seconds’ en ‘Faith’, maar evengoed Joy Division, Virgin Prunes, Clan Of Xymox en Sisters Of Mercy. In feite komen zo veel invloeden samen dat het toch weer nooit een kopie wordt. (Marc Alenus)

KLOOTHOMMEL

3.

A SLICE OF LIFE

2.

STATIC PARTY POSES

vi.be reviews 1. 4.


- 55 -

op vi.be en in Poppunt Magazine!

redacties via vi.be. Wie weet verschijn jij dan in hun webzine,

Laat ook jouw muziek bespreken! Zend je beste tracks naar de

indiestyle.be

dansbaar en dromerig, hip anno 2017. Aan de andere kant is de voertaal hier Frans, wat het geheel toch een ander tintje geeft. (Bart Somers)

en aangename structuur van het nummer zorgden ervoor dat we vanaf de eerste seconde geïnteresseerd luisterden én bleven hangen. (Sander Broux) vi.be/lemanou

elektronische klanken die het vandaag bij wel meer artiesten goed doen. Het is

voor de vloeiende synths die elkaar mooi van antwoord dienen, maar ook de vocals

fuzz-mag.be

Een vi.be uit Durbuy, dat hadden we nog niet gehad. Tot nu dus, want Le Manou is een jongedame met West-Vlaamse roots die momenteel aan de gans andere kant van België huist. Dat ze tegenwoordig als inwoner van Wallonië dan weer in Gent studeert, maakt het op Belgisch niveau helemaal exotisch. Enerzijds horen we

Paco Shen a.k.a. Ikåro Gratí uit Poperinge maakt tracks die een glimlach op je gezicht toveren maar die toch hier en daar een mysterieus randje hebben. Het mooi uitgesponnen ‘What They Call’ komt intrigerend uit de hoek en van een melancholische track als deze kunnen we ook best blij worden. Wij vielen meteen

vi.be/ikarograti

LE MANOU

IKÅRO GRATÍ

dansendeberen.be

vi.be/ellensteegen

stuk ongedwongen, gezapige songs die een mooie match vormen tussen onvoorspelbaarheid en easy listening. (Tijs Delacroix)

Ellen Steegen vormt haar persoonlijke hersenspinsels om tot frivole, zelfgeschreven nummertjes waarin ‘het leven’ en ‘de liefde’ centraal staan. Opgebouwd d.m.v. verassende zanglijnen, een heldere dreampopgitaar en synthbegeleiding. Haar muziek doet ons denken aan de zomerse stadsterrasjes. Bloemenmotiefjes en speelse gelukzaligheid dus. Stuk voor

ELLEN STEEGEN


vi.be wall of fame

Bands, soloartiesten, dj’s en producers op zoek naar speel- en/of mediakansen moeten op vi.be zijn. In augustus, september en oktober 2017 maakten we er 346 gelukkig. Seeing is believing. Tel maar na:

2V Selectie Violencia Showcase 2017-2018 50 NO’S AND A YES MEANS YES Show op Switch Off 2017 51 NORTH Selectie De Nieuwe Lichting

2018 6AM Show op Café Jardin Noël A SLICE OF LIFE daMusic’s vi.be AARDE AAN DAAN Show op Straatmuziek Festival Roeselare • Selectie Baraq Futur @ De Grote Post • Winnaar Pallrock 2017 ABRE Selectie Violencia Showcase 2017-2018 AKB.YEBOAH Selectie Violencia Showcase 2017-2018 ALBERT’S BASTARDS Selectie Biz’art Blues Rally 2017 ALVIN DEVOLDER Show op Tuesday Circle @ Café de Loge AMAJUNZI Show op De Zomer van Archeduc 2017 • Winnaar Straatmuziek Festival Roeselare AMN Show op Free Podium @ Bouckenborgh

Zomerbar • Poppitch 2017 @ VK ANNA BORODIKHINA Selectie Violencia Showcase 2017-2018 ANNE VAN DE STAR Residentie beatmakers @ BOZAR • Selectie De Zes 2017 ANNELEEN DEBAVEYE Selectie Violencia Showcase 2017-2018 • 2e plaats Sounds For Peace 2017 ANOTHER TOM Show op Open Mic @ Noise Gate ANTHE Show op Straatmuziek Festival Roeselare ARLOI. Publieksprijs Mekitburn x Chase BXL hiphop contest • Selectie Violencia Showcase 2017-2018 ARNE DEBELS Selectie Schepdaal Feest 2017 DJ Contest AS ECHOES FADE Support Speed Queen in Den Eglantier AUDIOWAVE Top 4 MNM Start To DJ 2017 AUWGUERKE Show op The Fickle Tour BARELY AUTUMN Vi.be-tip bij Luminous Dash • Show in cultuurcafé de Werft BARKING AT THE MAILMAN Show op The Z Sessions 23/09/17 @ café Hotel Z BAVR Show op StuDay 2017 BEARSØME Finalist Dj-mania 2017 BEATS AND BREAKFAST Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 BENJI BEATS Show op Cera City Festival 2017 BLACKRAE Show op Free Podium @ Bouckenborgh Zomerbar • Show op Laatste Vrijdag Van De Maand @ JC Brieljant 29/09/17 BLAIN Show op Switch Off 2017 BLEAK Show op Free Podium @ Bouckenborgh Zomerbar • Finalist De Zes 2017 BOMBATHAZZ Show op U.F.O. @ De Kruitfabriek • Show op YoYoGi 2017 • Poppitch 2017 @ Handelsbeurs BONZO Show op Busker Street @

Leffingeleuren 2017 • Halvefinalist Rockvonk 2017 CANVES Show op Switch Off 2017 CAPIBARA Show op Stoemp! @ Merlo • Finalist Rockvonk 2017 CAPTAIN! WE HAVE GHOSTS Selectie De Nieuwe Lichting 2018 CARMAMUSE Show op De Zomer van Archeduc 2017 • Show op YoYoGi 2017 CATBUG Finalist De Zes 2017 CELESTIAL WOLVES Finalist Westtalent 2017 • Dansende Beren: Zalm van de maand CHACKIE JAM Selectie De Nieuwe Lichting 2018 CHRIS LOAN Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 • Selectie Rockvonk 2017 • Show

op Straatmuziek Festival Roeselare • Selectie De Nieuwe Lichting 2018 • Selectie Violencia Showcase 2017-2018 CHRONIC & BOOGIE Selectie Invasion 2017 DJ Contest CLEOPATRICK Dansende Beren: Zalm van de maand • Finalist Limbomania 2017 COLLECTIVE CONSCIENCE Selectie De Nieuwe Lichting 2018 COMMODUS Selectie De Nieuwe Lichting 2018 COSMIC MOTION Finalist

Concours Akoestiek 2017 COZIN daMusic’s vi.be CRAIG Selectie Violencia Showcase 2017-2018 CREATIF MINDZ Winnaar JH Wattage Rock Rally 2017 • Finalist Oost.Best! 2017 D-SIRE Selectie 50 jaar JH Dino DJ Contest DAHYPE Winnaar Mekitburn x Chase BXL hiphop contest DANNY BLUE AND THE OLD SOCKS Selectie De Nieuwe Lichting 2018 • Show op De Kotroute 2017 DAVID JAHMILL Support Kolonel Djafaar in

Den Eglantier • Show op Free Podium @ Bouckenborgh Zomerbar • Finalist De Zes 2017 DE KANAALVISSERS Show op Free Podium @ JH Jome DE RAAF Winnaar Playfield 2017 DJ Contest • Selectie 50 jaar JH Dino DJ Contest DE RAND Selectie Violencia Showcase 2017-2018 • Poppitch 2017 @ VK DELTA CRASH Selectie De Nieuwe Lichting 2018 DEN DAVE Selectie Invasion 2017 DJ Contest • Show op Powell Party 2017 DENALI WRENCH Selectie Rockvonk 2017 • Selectie De Nieuwe Lichting 2018 DHAZED Selectie De Nieuwe Lichting 2018 • Selectie Violencia Showcase 2017-2018 DIMITRI LANOS Winnaar Mid Summer Party 2017 DJ Contest DINÃR Show op KONKREET Kunstenfestival DIRTY DIAMONDS Selectie De Zes 2017 DITO Selectie 50 jaar JH Dino DJ Contest DIVIDED Finalist Westtalent 2017 DJ BERRE Finalist

Dj-mania 2017 DJ BLACK HOUSE Selectie Invasion 2017 DJ Contest DJ DAX Show op Wasted presents Las Vegas DJ JELLOUSY Top 3 MNM Start To DJ 2017 DJ OOR GASME Set op The Fickle Tour 2017 DJ OVERFLOW Liveset in Play It Loud op Radio GRK

- 56 -


DJ PIEROX Selectie Schepdaal Feest 2017 DJ Contest DJ SIRL Show op Antwerp City Drops 2017 DJEFRY Selectie Baraq Futur @ De Grote

Post DOLORES Selectie De Nieuwe Lichting 2018 DOUBLE A Selectie 50 jaar JH Dino DJ Contest DREW. Selectie Mid Summer Party 2017 DJ Contest DRUM DRUM DANCE DANCE Selectie De Zes 2017 ED AND THE GATORS Winnaar Belgian Blues Challenge 2017 ELEVEN-O-SEVEN Selectie JH Wattage Rock Rally 2017 ELISABETH DANIEL Show op Think Open Mic ELISE K Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 • Winnaar Straatmuziek Festival Roeselare ELLEN STEEGEN Dansende Beren: Zalm van de maand EMIL GULIJEV Selectie Violencia Showcase 2017-2018 EMPERORS OF DECAY Selectie Rockvonk 2017 EMY Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 • Show op Catharina Beersmans Straatfeest 2017 • Show op KONKREET Kunstenfestival ERASERHEAD Finalist Westtalent 2017 ESKILL Show op Antwerp City Drops 2017 EVA SWAN Selectie Playfield 2017 DJ Contest EVILLOOKINGBIRD Selectie Rockvonk 2017 EXACTLYTHIS. Finalist Dj-mania 2017 EYEMÈR

Show op De Kotroute 2017 FADE Selectie Violencia Showcase 2017-2018 FANTOOMPIJN Poppitch 2017 @ Het Depot FARAO Selectie Violencia Showcase 2017-2018 FARSE Winnaar Straatmuziek Festival Roeselare FEATHERS EVE Show op Open Mic @ Noise Gate FISHERMAN Show op De Kotroute 2017 FLO Show op Switch Off 2017 • Show op De Kotroute 2017 FLORIS VAN ACKER Selectie Violencia Showcase 2017-2018 FORNET Finalist Limbomania 2017 FORTRESS Selectie De Nieuwe Lichting 2018 • Show op WATT Kunstenfestival @ MAS FRANCK VIBERY

Selectie Playfield 2017 DJ Contest FRET + MONICA Show op Switch Off 2017 • Show op Open Mic @ Noise Gate FTAKKE Show op De Zomer van Archeduc 2017 • Selectie Violencia Showcase 2017-2018 • Show op De Kotroute 2017 FURAGAIN Selectie De Nieuwe Lichting 2018 FUTRAN Selectie Mid Summer Party 2017 DJ Contest G A U S S Show op Free Podium @ Bouckenborgh Zomerbar GAËTAN Show op Busker

Street @ Leffingeleuren 2017 GARBAGE DREAMS Finalist De Zes 2017 GEORGE DYLAN Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 GILMAN Finalist Oost.Best! 2017 GOLDNORTHAFRIC Selectie Violencia Showcase 2017-2018 GOUVERNEUR Show op Tuesday Circle @ Café

de Loge GRANT Show op Straatmuziek Festival Roeselare GREEN TOWELS Show op Switch Off 2017 HAISSEM Finalist Dj-mania 2017 HANNE VERLEYSEN Show op Tuesday Circle @ Café de Loge HANS, DE ROB, DE RAF, DE RONDER & DE ROOVER Winnaar Straatmuziek

Festival Roeselare • Show op Think Open Mic HAST daMusic’s vi.be HEDICT Winnaar Chiro Beats 2017 DJ Contest HERMÀNN Finalist Oost. Best! 2017 HIMALAYA HEIGHTS Halvefinalist Oost.Best! 2017 HUGS Finalist Limbomania 2017 HURU Winnaar Mekitburn x Chase BXL hiphop contest HYALYTE Finalist Dj-mania 2017 IBLICAL Selectie Playfield 2017 DJ Contest IF I MAY Selectie De Nieuwe Lichting 2018 IKÅRO GRATÍ FuzzTrack van de maand ILA Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 • Show op Tuesday Circle @ Café de Loge •

Winnaar Straatmuziek Festival Roeselare • Selectie Violencia Showcase 2017-2018 • Show op De Kotroute 2017 • Finalist Limbomania 2017 ILIAS Halvefinalist Rockvonk 2017 IMPULSE Finalist Dj-mania 2017 IN EEN DISCOTHEEK Winnaar Nekka-Wedstrijd 2017-2018 INE Show op

Pukema 2017 INSTA GIB Selectie De Nieuwe Lichting 2018 ISADORE Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 J3LB Selectie Schepdaal Feest 2017 DJ Contest JADOUL Selectie Biz’art Blues Rally 2017 JAKOMO Selectie Rockvonk 2017 JAMES FRANCIS KING Selectie Baraq Futur @ De Grote Post • Finalist Westtalent 2017 JARPI. Show op Trauma XL 2017 JAY MNG Selectie Violencia Showcase 2017-2018 JAY WALL Selectie Schepdaal Feest 2017 DJ Contest JEUK Selectie 50 jaar JH Dino DJ Contest JOEY AYDEN Selectie Schepdaal Feest 2017

DJ Contest JOJO LECHARO Show op Cera City Festival 2017 JOSEFIEN DELOOF Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 • Finalist Westtalent 2017 JULIE BENWA Selectie Pallrock 2017 • Selectie Baraq Futur @ De Grote Post • Show op WATT Kunstenfestival @ MAS JUST WAYNE Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 • Show op Straatmuziek Festival Roeselare • Selectie Violencia Showcase

2017-2018 KALF Winnaar Melle Plage 2017 Music Battle KASSEI Show op De Nest concerts w/ Nyos KEMBO BEATS Selectie Violencia Showcase 2017-2018 KFRESH Selectie De Nieuwe Lichting 2018 KING JAY Halvefinalist Oost.Best! 2017 KING LOW Selectie JH Wattage Rock Rally 2017 KING VICTOR Show op De Kotroute 2017 KLOOTHOMMEL Enola’s vi.be KOBE DE WOUW Selectie Violencia Showcase 2017-2018 • Show op De Kotroute 2017 KOEBEEST Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 KOEFERBAK FUNK Selectie De Nieuwe Lichting 2018 KOEN JANSSEN MUSIC Selectie Baraq Futur @ De Grote Post KOLONEL DJAFAAR Selectie Biz’art Blues Rally 2017 KOOLBEAR Selectie

Violencia Showcase 2017-2018 KRISTOF VAN DEN BERGH Selectie Violencia Showcase 2017-2018

www.cuttingedge.be

- 57 -


LADIES’ FANTASIES CLUB Show op Straatmuziek Festival Roeselare • Show op Switch Off 2017 LAGUNA Winnaar De Beloften 2017 LARSSEN.

Selectie De Nieuwe Lichting 2018 • Poppitch 2017 @ Trix LAS NIDE Selectie Overflow #4 DJ Contest LE FROMAGE Show op YoYoGi 2017 LE MANOU Indiestyle’s vi.be LEAKY ROOF Selectie Biz’art Blues Rally 2017 LEBALD Show op StuDay 2017 LENI. Halvefinalist Oost.Best! 2017 LEONORE Finalist De Beloften 2017 • Show op Tuesday Circle @ Café de Loge LES VACHES ESPAGNOLES Show op Café Jardin Noël LEWIS

Selectie De Nieuwe Lichting 2018 LEX LOWKEY Selectie De Nieuwe Lichting 2018 LIES & JEROEN Show op De Zomer van Archeduc 2017 LIGHTHOUSING Poppitch 2017 @ Trix LIGHTS OF YONDER Show op The Z Sessions 23/09/17 @ café Hotel Z LINDE Show op Bouger Bouger

2017 • Finalist Rockvonk 2017 LIZZIE Show op Straatmuziek Festival Roeselare • Finalist Concours Akoestiek 2017 LONDON BULLET Show op De Nest concerts w/ Cheap Drugs, VVOVNDS en Lotus LOUIE Selectie De Nieuwe Lichting 2018 LOUIS VOGUE Show op ADE 2017 (NL) LOW HILL Show op Tuesday Circle @ Café de Loge LOW LAND HOME Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 • 3e plaats De Beloften

2017 • Finalist Oost.Best! 2017 LVMBO Selectie Invasion 2017 DJ Contest LXNGTN Show op De Kotroute 2017 MAAREKSEMSE KAAREMIS Selectie Schepdaal Feest 2017 DJ Contest MADCHA Show op Tuesday Circle @ Café de Loge MAINE COON Finalist Oost.Best! 2017 MAJOR Finalist Rockvonk 2017 MAJOR (mc) Selectie Rockvonk 2017 MANNETO Selectie Violencia Showcase 2017-2018 MARTHA Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 MARY GREEN Show op Straatmuziek Festival Roeselare MARY’S LITTLE LAMB Show op The Fickle Tour MASAI JR Selectie De Nieuwe Lichting 2018 • Selectie Violencia Showcase 2017-2018 MASTAOLIVIER Selectie Violencia Showcase 2017-2018 MATHICS Selectie Mid Summer Party 2017 DJ Contest • Selectie Chiro Beats 2017 DJ Contest • Show op Jinfected 2017 MATTHIAS FRANCK

Selectie Invasion 2017 DJ Contest MAXXOVISION Selectie De Nieuwe Lichting 2018 • Show op Cera City Festival 2017 MAYEMI Selectie De Nieuwe Lichting 2018 MAYHEM MAKERS Selectie Chiro Beats 2017 DJ Contest MC RIM Selectie Violencia Showcase 2017-2018 MDK Selectie De Nieuwe Lichting 2018 MEANDER Show op De Kotroute 2017 MEREL Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 MERLO Winnaar 50 jaar JH Dino DJ Contest MERMAID 2e plaats Road Rock 2017 MICHAEL ASNOT Finalist Concours Akoestiek 2017 MICHIEL GELUYKENS Show op Straatmuziek Festival Roeselare MICKEY DOYLE Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 MILLBROOKS Indiestyle’s vi.be MISE*EN*SCENE Show op JooW Terras 2017 • Show op Café Jardin Noël MONKEY JUICE Winnaar Road Rock 2017 • Selectie Toogrally MR. MAJAR Selectie 50 jaar JH Dino DJ Contest MR. MIST Selectie Violencia Showcase 2017-2018 MURPHY Finalist Limbomania 2017 NEANDER 2e plaats Nekka-Wedstrijd 2017-2018 NEO MINOR Show op The Z Sessions 23/09/17 @ café Hotel Z NIGHTSHOP Poppitch 2017 @

Trix NUUMBANINE Selectie Violencia Showcase 2017-2018 OKKUPEERDER Poppitch 2017 @ Handelsbeurs OLVO Residentie beatmakers @ BOZAR ONE WITH THE BLUES Selectie Biz’art Blues Rally 2017 OPROER Finalist Oost.Best! 2017 OUTER HAVEN Show op KONKREET Kunstenfestival PANNER OF FORTUNE Show op Straatmuziek Festival Roeselare PASTIGE Show op ADE 2017 (NL) PELIKAAN Finalist Limbomania 2017 PHILIPPE SUTTELS Show op Straatmuziek Festival Roeselare PILOD Poppitch 2017 @ Het Depot PJAY Publieksprijs De Beloften 2017 POPPEL Show op YoYoGi 2017 • Support The Fresh & Onlys in Het Bos PORTLAND Selectie De Nieuwe Lichting 2018 • Poppitch 2017 @ Het Depot PROUDMICH Finalist MNM Start To DJ 2017 QWASA QWASA Show op StuDay 2017 R-MIND Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 • Selectie Rockvonk 2017 • Selectie Violencia Showcase 2017-2018 RA FEDERATION Show op Switch Off 2017 RAAZZ Selectie Violencia Showcase 2017-2018 RADIO BARBÃ Show op StuDay 2017 RAMAN. Winnaar Melle Plage 2017 Music Battle • Finalist Oost. Best! 2017 REWIND PRODUCTIONS Selectie Violencia Showcase 2017-2018 • Finalist Rockvonk 2017 RICO SAVAGE Selectie De Zes 2017 RIKKY ROZAY Selectie Violencia Showcase 2017-2018 RINKE VANHOECK Show op Tuesday Circle @ Café de Loge RIOTRASH Winnaar Chiro

Beats 2017 DJ Contest RIVALS OF MADTOWN Show op De Nest concerts w/ dirk. ROBBOTBETON Juryprijs Toogrally • Show op Canon Experience Days 2017 RURA Selectie Mid Summer Party 2017 DJ Contest • Winnaar Chiro Beats 2017 DJ Contest SAGITTARIUS V Selectie Rockvonk 2017 SCEPTO Halvefinalist Oost.Best! 2017 SCHELPENMAN Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 • Winnaar Straatmuziek Festival Roeselare SECRET B Show op De Openluchtfuif van Emblem 2017 SELDER Show op U.F.O. @ De Kruitfabriek • Selectie Pallrock 2017 • Finalist De Zes 2017 SELECTED BLEND Show op Café Jardin Noël SHE BAD Finalist Rockvonk 2017

- 58 -


SHER KHAN Show op Try-Out Tuesdays! @ De Klinker SHOESHINE Selectie Rockvonk 2017 SHUNK Show op Open Mic @ Noise Gate SIGNIFERS Selectie Schepdaal Feest 2017 DJ Contest SILVER BULLET MACHINE Show op Free Podium @ JH Jome SIMON CORNELIS

Halvefinalist Rockvonk 2017 SITSE Finalist Rockvonk 2017 SIX HANDS Vi.be-tip bij Luminous Dash SKILLZINGTON Show op TL Hiphop 2017 @ JH Tonzent • Selectie Invasion 2017 DJ Contest • Selectie Schepdaal Feest 2017 DJ Contest SKIPP Show op TL Hiphop 2017 @ JH Tonzent • Show op Antwerp City Drops 2017 SKOPE B Halvefinalist Rockvonk 2017 • Poppitch 2017 @ VK SLOW BEAR Beste tekst Sounds For Peace 2017 SLOW CRUSH Show op Villa Pace 2017 SOLID SPACES Selectie Toogrally • Publieksprijs Pallrock 2017 SOLITUDE WITHIN 3e plaats Road Rock 2017 SOMEBODY CALLED ME SEBASTIAAN Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 • Show op Straatmuziek Festival Roeselare SONS Selectie De Nieuwe Lichting 2018 SONS OF A WANTED MAN Finalist Limbomania 2017 SOUNDRASCALZ Finalist Rockvonk 2017 SPRING CREEK REVIVAL Show op Tuesday Circle @ Café de Loge SPYNEX Winnaar MNM Start To DJ 2017 STATIC PARTY POSES Enola’s vi.be •

Cutting Edge Talent STEPH VAN UYTVANCK Show op Tuesday Circle @ Café de Loge STRANGER DIMENSIONS Selectie JH Wattage Rock Rally 2017 STRAWDOGS Show op Open Mic @ Noise Gate STROBOT Winnaar Schepdaal Feest 2017 DJ Contest SUNFLOWER Finalist Westtalent 2017 SUSPENDER’S GRAVITY Beste performance Sounds For Peace 2017 • Show op De Kotroute 2017 SWEATY NAKED MEN Show op Straatmuziek Festival Roeselare TAHOLIC Selectie Chiro Beats 2017 DJ Contest TANNO BARKS Show op Straatmuziek Festival Roeselare TARS Show op Switch Off 2017 • Selectie Violencia Showcase 2017-2018 TEA WITH TIGERS Selectie Rockvonk 2017 TEDDY PICKER Show op TL Hiphop 2017 @ JH Tonzent TEGEN BETER WETEN IN Show op Straatmuziek Festival Roeselare • Show op Switch Off 2017 • Finalist Concours Akoestiek 2017 THANS Show op De Kotroute 2017 THE AWKWORDS Poppitch 2017 @ Handelsbeurs THE BLACK GASOLINES Host VERSTERKER op Quindo THE FLASHBACKS Selectie Biz’art Blues Rally 2017 THE GIRL WHO CRIED WOLF Enola’s vi.be THE GRASSROOTS MOVEMENT 2e plaats & Publieksprijs Nekka-Wedstrijd 2017-2018 THE HIPSTER JUGEND Selectie De Nieuwe Lichting 2018 THE HOURGLASS INSTINCT Selectie Biz’art Blues Rally 2017 THE INFANTRY Selectie Rockvonk 2017 THE LESLIES Finalist De Beloften 2017 THE WALTZ Selectie De Nieuwe Lichting 2018 • Finalist Westtalent 2017 THIS IS HERT Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2017 THOM

Selectie De Nieuwe Lichting 2018 TIEN TON VUIST Finalist Oost.Best! 2017 TIMMERMAN Finalist Dj-mania 2017 TITANS Publieksprijs Toogrally TOUS LES DEUX Selectie 50 jaar JH Dino DJ Contest TRUE ROSE Halvefinalist Rockvonk 2017 TUK TUK THAILAND Show op U.F.O. @ De Kruitfabriek • Support Kolonel Djafaar in Den Eglantier TUXEDO SWAMP BLUES BAND Selectie Biz’art Blues Rally 2017 TWO LIGHTS DOWN Show op Switch Off 2017 TWOFACE Selectie De Zes 2017 • Selectie Pallrock 2017 TYSTN Show op Switch Off 2017 UMM

Finalist De Zes 2017 UNCLE WELLINGTON Selectie De Nieuwe Lichting 2018 UNMADE BEDS Selectie De Zes 2017 • Selectie De Nieuwe Lichting 2018 VANCOS Finalist Dj-mania 2017 VINCE SEYS Finalist Limbomania 2017 VINYLLA ICE Selectie Overflow #4 DJ Contest VITO Finalist Westtalent 2017 VITRU Show op StuDay 2017 VIZIEZ Selectie De Nieuwe Lichting 2018 VOLLENBAK Top 5 MNM Start To DJ 2017 VØS Show op Free Podium @ JH Jome VVYNN Show op Open Mic @ Noise Gate WACKI Selectie Mid Summer Party 2017 DJ Contest WALL TO WALL Show op Free Podium @ Bouckenborgh Zomerbar WALLER Residentie beatmakers @ BOZAR WALMOK 2e plaats De Beloften

2017 WALT Show op Lokerse Feesten 2017 WALTHER Winnaar Melle Plage 2017 Music Battle • Finalist Concours Akoestiek 2017 WAN WHO? Selectie Violencia Showcase 2017-2018 WENDIGO Show op JooW Terras 2017 WHITE CHOCOLATE Selectie Overflow #4 DJ Contest WHYES Show op Krock 2017 WILLEM ZACK Selectie De Nieuwe Lichting 2018 WINTERS Selectie Rockvonk 2017 WOUTER CROMBEZ Winnaar Straatmuziek Festival Roeselare XLOAD Selectie Chiro Beats 2017 DJ Contest YENT’L ADAMS Show op Straatmuziek Festival Roeselare • Finalist Concours Akoestiek 2017 YOKEY Winnaar Overflow #4 DJ Contest YRK. Show op StuDay 2017

- 59 -


Bijna twintig jaar geleden kraakte

Kristien Depoorter, al 26 jaar vrijwilligster bij muziekclub 4AD in Diksmuide.

voor.

Sinds 2016 worden de activiteiten van

muziekclub De Kreun en Festival van Scheld’apen uit de grond. Ikzelf kwam

als vrijwilliger in de keuken. Na 16 jaar moesten we verhuizen. Dat was het begin van Het Bos in de Ankerrui: “Een huis voor artiesten, bricoleurs, makers,

Hoe ben je kok geworden in 4AD?

Door aan de 4AD-toog te praten met de mensen die de concerten organiseerden. Ze zochten iemand voor in de keuken, die toen bestond uit een kampvuurtje en een niet zo goed werkende frigo. Er was wel een uitstekende microgolf. (lacht) Dat was 26 jaar geleden, in het eerste 4AD-pand. Sindsdien kook ik zo goed als wekelijks – nu weliswaar in een professionelere keuken.

de naam Wilde Westen. Als vrijwilliger

voor de catering in De Kreun kan ik

mijn interesses in koken en muziek

combineren.

In hoeverre spelen de eisen van artiesten

een rol?

We krijgen meestal veel ruimte om

- 60 -

ons ding te doen. Sommige bands

appreciëren die aanpak net heel erg.

Het gebeurt dat bands die de gewoonte

sfeer die hier in Het Bos en de Bosbar hangt. Het persoonlijke contact. Bands die zware tours doen, zijn vaak de dankbaarste gasten. They’ve seen

overvloed aan verschillende verse groenten. Daarom kiezen we ook vaak voor regio- en seizoensgebonden groenten in alle vormen en kleuren.

vorige passage tevreden waren.

Welke raad zou je als chef meegeven aan

jonge artiesten?

places. Hier voelen ze meteen dat dit een bijzondere plek is, waar zowat iedereen die hier werkt met iets creatief bezig is.

Geniet van de service in onze Belgische

clubs. Je hebt het geluk hier altijd goed

gesoigneerd te worden, vaak door

vrijwilligers.

altijd fantastisch.

gesprekken rond de tafel zijn dan ook

direct contact met de artiesten, en de

afwas. Sowieso is er in La Zone een heel

ze uit dankbaarheid samen met ons de

Variatie (op tour) en vooral een

red.), hier toch eten omdat ze bij een

De ontspannen of juist knettergekke

vragen ze zelfs naar het recept, of doen Wat appreciëren artiesten het meest?

Wat appreciëren artiesten het meest?

(budget om buitenshuis te gaan eten,

veganistische gerechten zien. Soms

dus ze zijn altijd erg blij als ze onze

krijgen zij in de VS geen catering,

ontvangen, zijn Amerikanen. Meestal

Zeer goed! De meeste artiesten die we

Hoe verloopt het contact met artiesten?

meer.

screenprint workshops en nog veel

diners georganiseerd door wie wil,

poëzie, vegan kooklessen, wekelijkse

we hebben ook theater, cabaret, slam/

vooral bekend voor zijn liveshows maar

doe-het-zelfhart van Luik. La Zone is

La Zone is sinds 1988 het culturele

Stel La Zone eens voor.

– La Zone –

• MATHIEU BELOTTE

hebben om een buy out te vragen

feest.”

soep, biopils, tooghang, gewauwel en

niet alleen kunst maar ook aan koffie,

denkers en de anderen. Het Bos doet

oud was. Daar ben ik ook begonnen

er voor het eerst toen ik zo’n 15 jaar

en stampten er het legendarische

Vlaanderen Kortrijk gebundeld onder

verlaten huis langs het Scheldewater

een bende verlichte nozems een

Stel Het Bos eens voor.

Stel jezelf eens voor.

Stel De Kreun (en Wilde Westen) eens

– Het Bos –

– 4AD –

• MARTHA MAIEU

• KRISTIEN DEPOORTER

3.

– De Kreun –

BACKSTAGE CHEFS

Het Belgische concertcircuit wordt tot ver buiten de landsgrenzen geprezen omwille van z’n goede hospitality. Artiesten komen hier graag omdat ze goed ontvangen worden. Door het publiek, maar ook door de venues en de helden achter de kookpotten.

2.

• WIM BOONE

talking heads 1. 4.


- 61 -

waar zelden van afgeweken wordt. In het begin was het vooral handig, omdat het merendeel van de bands vegetariërs in de rangen heeft. Nu is het ook een ecologische keuze. Elke band krijgt een gelijkaardige maaltijd; we maken geen onderscheid tussen binnen- of buitenlandse, of beginnende of bekendere bands. Hoe ziet je dag eruit als je kookt?

Eerst beslis ik wat ik ga maken. Aan de hand daarvan maak ik een planning en die volg ik strikt op. Ik bekijk welke ingrediënten nodig zijn en heb ook aandacht voor de presentatie. Dan bel ik met de leveranciers om te zien of alles voorradig is; indien niet, dan wordt het gerecht aangepast. In de namiddag trek ik naar de 4AD en start ik met de voorbereidingen om te eindigen met een lekker maal. Nadien wordt er afgewassen en opgeruimd.

in het busje. Ik vond het een mooi

compliment dat ik de saaie kanten van

het touren aangenamer kon maken.

De backstage van De Kreun heeft

een open keuken met een lange tafel.

Medewerkers en bands eten gewoonlijk

ook samen. Als je uit je valies moet

leven, is en beetje huiselijkheid altijd

welkom.

Wat is de opmerkelijkste cateringeis die

je al kreeg?

Onlangs hadden we Omar Souleyman

op het podium en hij wou enkel fried

chicken met fried potatoes. Tot ergernis

van hun tourmanager, die geen kip

meer kon zien of ruiken. De dag van

het optreden keken mijn collega’s op

het werk wel een beetje raar op van de

plastic pot met kippenpoten in pekel

in de frigo. Het is me zo wel gelukt om

die avond een verse versie van hun

favoriete junkfood voor te schotelen.

© François Berland

4ad.be

voor 100 % vegetarische catering. Iets

had om de volgende dag over te praten

wildewesten.be

gekookt wordt. Op andere dagen kookt

Sinds dag één werd beslist om te gaan

ik de band een onderwerp gegeven

Bij hiphopshows krijgen we regelmatig

hetbos.be

de dingen niet te snel vanzelfsprekend.

het podium op moet, gevuld is. En vind

je maag minstens een uur en half voor je

de rest van je tour geen meer! Zorg dat

Eet je groenten op, misschien krijg je er

jonge artiesten?

Welke raad zou je als chef meegeven aan

© Tom Roelofs

lazone.be

leren we uit.

moesten we opnieuw beginnen. Daar

kookten die niet halal was. Toen

me dat we ooit met groentebouillon

dozen te tonen ter controle. Ik herinner

managers zelfs om het etiket van de

supermarkt, maar soms vragen

inkopen doen in de Marokkaanse

de vraag om halal. Wij gaan altijd

je al kreeg?

Boskeukenrestaurant van de dag een vrijwilliger voor hen en de Boscrew.

Wat is de opmerkelijkste cateringeis die

spelen, eten mee van wat er in het

we altijd voor een alternatief.

gluten, melk … in die gevallen zorgen

bandleden last van allergieën voor

zoveel mogelijk op maat. Vaak hebben

steunen. En natuurlijk werken we

kleine en lokale handelaars te

producten en proberen in de aankopen

We gebruiken enkel diervriendelijke

We koken zoveel mogelijk veganistisch.

keuken?

Welke klemtonen leggen jullie in de

op een donderdag of vrijdag komen

de Otark Breakfast Club. Bands die

zondag is er ochtendlijk diner door

door afwisselende kookteams. En op

open voor publiek, dat wordt uitgebaat

vrijdagavond is het een ‘restaurant’,

samenkomt. Op donderdag- en

is de ruimte waar alles en iedereen

gevarieerd gekookt. De Boskeuken

en er wordt altijd vegetarisch en

Het bos serveert biologische dranken

keuken?

keuken?

Een tourmanager vertelde me ooit dat

Welke klemtonen leggen jullie in de

Welke klemtonen leggen jullie in de

Wat appreciëren artiesten het meest?


Sociaal Bureau voor Kunstenaars

V.U. t-groep NV, Hans Smellinckx, Stationsstraat 120, 2800 Mechelen - BTW BE 0478.971.449, RPR Mechelen - VG.1246/BUOSAP, B-C07.002 - 00309-405 - 00309-406 - W.INT.RE.RS.SO.148 - DC:40103 - 2013/1

t-heater regelt je administratie. En jij? Jij doet helemaal je ding.

Onverwacht een concert? Vragen over verloning, werken in binnen- en buitenland, belastingen of kunstenaarsstatuut? Hulp nodig bij het oprichten van jouw vzw? De specialisten van t-heater helpen je graag verder.

Kijk snel op www.t-heater.be


mzkt zkt mzkt

OVERDOSE ZKT DRUMMER

muziek? Zegt het begrip ‘dynamiek’ je

Superstar, First Date bij Mithe) en ik

Coverband Overdose zoekt nieuwe

iets? Shweeny kan jou gebruiken! We

speel in een band met eigen nummers.

drummer wegens tijdsgebrek van

hebben een set sterke eigen nummers

Stijl muziek maakt niet uit, zolang ik

huidige. Wij brengen een fijne mix,

klaar, maar zitten dus zonder drummer.

maar speel. Ik kan me verplaatsten

gezongen door een zanger en een

Repetities in Boom en Berchem.

zolang het niet mijlenver is.

zangeres, gaande van AC/DC tot

Genre: pop, meerstemmig, melodieus,

• rafael.de.smet@gmail.com

Whitesnake en ZZ Top, van Anouk en

soms stevig, soms licht. Geen prof

Amy Winehouse tot Tina Turner. De

(tenzij je eerst lange tijd voor een

METALBASSIST GEZOCHT

samenzang in zowel rocksongs als

onkostenvergoeding wil optreden),

Wij zijn op zoek naar een goeie

funky R&B-nummers maakt er een heel

zeker geen beginneling. Reageer! Kijk

bassist voor een volledig nieuwe

origineel en aantrekkelijk geheel van.

ook op onze Fb-pagina, maar vooral:

groep die interesse heeft in hardrock /

De repetities vinden plaats in ‘De Box’

luister naar onze SoundCloud.

posthardcore zoals bijvoorbeeld While

in Tessenderlo.

• shweeny@telenet.be

She Sleeps, UnderOath, Comeback Kid, Alexisonfire, Beartooth, ADTR …

• dirkclaes56.wixsite.com/overdose

DRUMMER ZKT BAND

Liefst regio Ham, Tessenderlo, Mol,

Ik ben een drummer uit Kortrijk

Balen … Repetities in Tessenderlo.

HELL CITY ZKT BASSIST

en zoek een band om naarstig mee

• michielvanderheyden.1@gmail.com

We zoeken iemand die het metalgenre

te repeteren en hopelijk ook op te

goed in de vingers heeft en die live zijn

treden. Voorkeur voor genres zijn pop

mannetje staat. Opnames en mastering

en melodieuze rock. Eigen nummers

SIXTIES COVERBAND ZKT KEYBOARDSPELER

3e full-album zijn afgerond, ideale

maken spreekt me ook aan. Ik heb al

Sixties coverband met ervaren

timing om in te pikken. Bookings

beetje bandervaring, ik volg nog lessen

muzikanten zoekt nog een

via Alcatraz Music. Repetities

(halfgevorderd of zoiets) en kan me

keyboardspeler. Volledige bezetting

op afwisselend woensdag- en

goed vrijmaken voor repetities. Leeftijd

met zangeres aanwezig. Repetities in

zondagavond in eigen repetitieruimte

39 jaar.

Ternat.

in Hoeselt.

• nikolas.cloet@skynet.be

• riste32@hotmail.com

BASSIST ZKT PROJECT

DRUMMER ZKT BAND

Ik ben een 22-jarige bassist uit groot-

Ik ben een 23-jarige ervaren drummer

Antwerpen en ben op zoek naar

regio Aalst. Zoek een band – pop,

SHWEENY ZKT DRUMMER

nieuwe uitdagingen en projecten. In

rock, metal, country, om het even. Ben

Ben je een drummer die swingt én

het bijzonder zou ik graag meespelen

gemotiveerd en heb eigen materiaal.

rockt? Is je talent groter dan je ego?

in musicals of coverbands. Ik heb

Ben bereid om mij te verplaatsen. Heb

Ben je niet te piepjong? Speel je graag

best wat ervaring met musicals

ook studio-ervaring.

pop en rock en aanverwante

(verschillende producties Jesus Christ

• pedeco66@hotmail.com

• dirk.claes56@telenet.be

• hellcity.be • info@hellcity.be

- 63 -


DRUMMER ZKT BAND (METAL / HEAVY ROCK)

drums, guitar and bass). Check our

Brutus, Soundgarden … De repetities

Facebook page for some live video.

vinden momenteel plaats in Aarschot,

Drummer (35) zoekt band. Genre

Our repertoire includes songs from

maar gaan waarschijnlijk binnenkort in

metal / heavy rock / progressive /

Stevie Wonder, The Internet, Hiatus

Vilvoorde doorgaan.

… Invloeden: Lamb of God meets

Kaiyote, Jamiroquai , Amy Winehouse,

• julien.mortier@ hotmail.com

Mastodon meets Soilwork meets Alter

Anderson.Paak, Alabama Shakes,

• 0472 91 59 29

Bridge meets Gojira meets Opeth

Esperanza Spalding, Erykah Badu,

meets Periphery meets … Mijn stijl:

Jordan Rakei … Next show 26th

GITARIST/ZANG GEZOCHT

een pak groove, met progressieve

October at Sazz&Jazz (Brussels).

Om die harmonieën nieuw leven in

elementen en af en toe volledig “los

facebook.com/soulechos.be

te blazen: 10-jarige coverband The

gehen”. Regio: (Zuid)-Oost-Vlaanderen.

• david_didion@hotmail.com

Pragmatics – zang (female) / drum /

Uitvalsbasis Lierde / Geraardsbergen,

bas / gitaar / synth – zoekt 2e gitarist (lead/rhythm inwisselbaar) en 2e

vervoer. Ambitie: regelmatig optreden

TIENSE PUNKROCKBAND ZKT DRUMMER

(wel van het principe kwaliteit boven

Second Opinion zoekt een nieuwe

verenigd. Behalve die binnen- en

kwantiteit), opnames / studiowerk,

drummer. Een jaar geleden brachten

buitenlandse rockklassiekers (genre

have fun. Liefst bestaande band met

we onze ep ‘Fat Fish’ uit en we zijn

belpop, 80’s new wave, indie) zijn

wat ervaring.

druk bezig met een nieuw album.

er ook Pragmatics songs, eigen

• thijslammertyn@gmail.com

We zoeken iemand die tussen 18

inbreng altijd welkom. Met het oog op

en 30 jaar oud is (onze gemiddelde

optredens zijn er sfeervolle repetities

BAND ZKT GITARIST

leeftijd is 22), vrij is om te repeteren

in het pittoreske Opwijk, elke avond na

Band regio Turnhout zoekt nog

op zondagochtend vanaf 9.30 u en/

die maandagochtendkater.

een extra gitarist om de groep te

of donderdagavond vanaf 19.30 u in

• thepragmatics@hotmail.com

vervoegen. Stijl: eigen nummers pop /

vrijetijdscentrum Tienen, tijd heeft

• 0494 80 64 33

rock. Repetitieruimte en PA is

om regelmatig op te treden, over een

aanwezig. Repetities op dinsdagavond.

eigen drum beschikt, over een rijbewijs

• johrie@live.be

beschikt en voor zijn eigen vervoer kan

TOETSENIST(E) EN GITARIST(E) GEZOCHT

maar kan breder. Eigen materiaal en

zanglijn, liefst allebei in 1 persoon

zorgen, mee wil / kan investeren in een

Ik zing en begeleid mezelf op

LEADGITARIST ZKT GROEP DIE EIGEN NUMMERS SCHRIJFT

eigen album (eerdere ervaring in een

akoestische gitaar en zoek nog

groep is een pluspunt).

een pianist(e) / toetsenist(e) en

Ik zoek een band of muzikanten in het

• http://bit.ly/2hT4UiK

leadgitarist(e) om de songs te

genre rock (AC/DC, Guns N’ Roses,

• bandsecondopinion@gmail.com

vervolledigen. Enkele eigen nummers

Foo Fighters, Sixx A.M …). Liefst regio

maar voornamelijk covers van o.a.

Leuven. Ben 19 jaar.

STEVIGE BASSIST GEZOCHT

John Cale, Neil Young, Nick Cave,

• arnemaes@gmail.com

Met een 4e plaat onder de arm en

R.E.M. … Omgeving Eeklo.

een aantal (heel) grote optredens op

• bvdw@telenet.be

COVERBAND ZKT TOETSENIST(E)

de agenda zijn we op zoek naar een

• 0497 83 72 94`

Om onze coverband te vervolledigen

• auditioncorner@gmail.com

stevige, gemotiveerde en coole bassist.

zijn wij nog op zoek naar een

ZANGER/GITARIST/TOETSENIST GEZOCHT

in Rillaar.

ALTERNATIEVE ROCKBAND ZKT DRUMMER

• filip.thijs@edpnet.be

Wij zijn een alternatieve rockband uit

gitarist, toetsenist om covergroep uit

Leuven en zoeken nog een drummer.

te breiden. Genre: vertrekkende van

SOUL COVERBAND LOOKING FOR A PIANIST AND SECOND VOICE

De line-up bestaat uit 2 gitaristen,

enkele Beatles-nummers, aangevuld

een bassist en een zanger (allemaal

met andere nummers uit de sixties

tussen 20 en 25 jaar). We spelen eigen

en eventuele uitstapjes naar 70s, 80s.

Non professional soul coverband

nummers geïnspireerd door Queens

Repetitie elke donderdagavond in

based in Brussels is looking for a

of the Stone Age, Alice in Chains,

Zandhoven van 19 tot 22 u.

pianist to complete our band (vocals,

Mastodon, Baroness, Sonic Youth,

• patvanheyst@skynet.be

toetsenist(e). De repetities gaan door

- 64 -

Bassist, drummer en (solo)gitarist zijn op zoek naar zanger/(solo)


BAND ZKT ZANGER Zanger gezocht! Mid-sixtiesband uit het Leuvense zoekt zanger (niet te jong aub) met gevoel voor pop en rock om onze band, samengesteld uit één keybordspeler, één drummer, één basgitarist, één rhythmgitarist en één leadgitarist aan te vullen (allen met voldoende ervaring). Twee van onze muzikanten doen backingvocals. We zoeken geen pro smaar ook geen beginners. Wat ervaring wordt zeker verwacht/geapprecieerd. Wij zijn niet van de jongsten, but we like to play music! Toch nog enkele jarenâ … Wij spelen covers uit de 60s en 70s, let’s rock! Wij repeteren momenteel inRotselaar op dinsdagavond (bespreekbaar). • theo.laenen1@gmail.com • 0498 86 99 01

TOFFE SOLOGITARIST GEZOCHT Nieuwe band met eigen nummers is op zoek naar een toffe pretentieloze sologitarist om groep te vervolledigen. Repetities op dinsdagavond in Merksplas. • johrie@live.be

DRUMMER ZKT MUZIKANTEN Drummer 28j zoekt muzikanten omgeving Aalst - Halle Brussel. Invloeden: Death Grips - QOTSA - RATM - Millionaire - The Mars Volta - Russian Circles en Indian. Het doel is optreden en eigen nummers maken. • tetragrammaton1989@gmail.com

SYMPHONIC/GOTHIC/DOOM METAL ZANGERES ZKT BAND Mijn naam is Alexandra, ik volg klassieke zang op muziekacademie en ben op zoek naar een band/muzikant die met mij zou willen samenwerken. Mijn stem past het beste in genres als symphonic/gothic/doom metal. Hieronder vind je link naar mijn Facebook pagina met opnames. Als ze jou aanspreken, laat maar een berichtje achter! • facebook.com/Zangeres-Symphonicgothicdoom-Metal-zoektband-347872328640559 • alerestiq@gmail.com

RASTAMANS ZKT MUZIKALE VRIENDEN Mijn naam is Khalid en ik ben op zoek naar muzikale vrienden om samen om gezellig muziek te maken. Ik heb een oefenruimte. Ik heb al diverse optredens gedaan in Gent maar zoek vernieuwing. Muziekstijl: rai, gnouwa-fushion of alles wat maar mogelijk is. • geelogen@gmail.com


AMAHORO ZKT BASSEN EN TENOREN

We hebben een repertoire opgebouwd van eigen nummers, inclusief

BEN JE EEN AMBITIEUZE ZANGER?

Amahoro is het solidariteitskoor

zanglijnen en teksten. Onze bezetting

Wij zijn eens startende rockband uit

van de Universiteit Antwerpen. Al

is drums, gitaren, bas en synths. Qua

West-Vlaanderen. Onze zanger heeft

sinds 1993 gaan wij aan de slag met

stijl is het eerder stevige/alternatieve

jammer genoeg moeten afhaken.

verschillende genres en minstens

gitaarrock: Mintzkov, Afghan Whigs,

Daarom zijn wij op zoek naar een toffe

evenveel verschillende talen. Ofwel

The National, Interpol … We zoeken

pee om hem te vervangen. Leeftijd

ken je ons, ofwel niet, maar in beide

iemand die zowel zacht als wat rauwer

is geen probleem maar je moet wel

gevallen heb je een goede reden

aankan, iemand die graag creatief

liefhebber zijn van (grunge)rock.

om ons eens te komen ontdekken

meedenkt en wil meewerken aan een

Wij spelen eigen nummers. Ambitie

en misschien wel te vervoegen. Wij

eigen sound. Repetities in Leuven.

dient ook aanwezig te zijn. We zouden

repeteren tweewekelijks op de eerste

• jorndeboeck@hotmail.com

volgend jaar graag een 20-tal optredens

verdieping van Prinsstraat 32, ook wel

doen. Ervaring op podium hoeft zeker

gekend als het hart van Antwerpen.

KEYBOARDS VOOR NIE NEUTE

niet. Wilskracht en inzet primeren!

• amahoro.be

Nie Neute herbegint! We zoeken

Repetitie: waar en wanneer kunnen we

• ken_hendrickx_be@yahoo.com

dringend een keyboardspeler die ook

afspreken.

backing vocals kan doen. Vereisten:

• gino.lippens@telenet.be

ZANG EN PERCUSSIE GEZOCHT

rocken en swingen en nie neute.

Ervaren bassist en gitarist zoeken

• gusroan@gmail.com

zangtalent en percussionist(e) om

BLUESZANGER EN GITARIST GEZOCHT

– Shakura S’Aida Band, Eva Cassidy,

BAND ZKT MUZIKANTEN VOOR EIGEN NUMMERS EN COVERS

Ina Forsman, Lizz Wright. Repetities te

Singer-songwriter en muzikanten

John Mayer, Hendrix, BB King, Lenny

Kruibeke.

gezocht voor oprichten band met

Kravitz, Admiral Freebee, Kinks …)

• guy.puylaert@telenet.be

vooral eigen nummers maar ook

zoek ik een zanger en een gitarist of

• 0498 16 63 48

covers. Genre: pop, rock, alternatief …

een zanger/gitarist. Op niveau, regio

• sebastiank.1982@hotmail.com

Lier/Herentals.

iets op te starten in bluesy/funky stijl

ZANGER(ES) GEZOCHT

Voor een startende blues rock coverband (Stones, Black Crowes,

• bert.moons6@telenet.be

Wij zijn een rock coverband uit Kontich

DRUMMER ZKT BAND

en zijn op zoek naar een nieuwe zanger

Drummer (32 jaar) met 10 jaar ervaring

en/of zangeres. Wij spelen covers met

(waar van 3 jaar in bands), zoekt band,

VOCALIST (M/V) GEZOCHT VOOR EP

een lekkere rockgitaar in. Dit kan gaan

omgeving Waregem. Na bijna een jaar

Baldman zoekt vocalisten/rappers om

van stevige rock tot disco (in een rock

zonder band begint het stilaan weer te

zijn beats te vervolledigen. Hieronder

jasje gestoken dan …). Amusement

kriebelen om terug het repetitiekot in

de link waar je op zoek kan gaan naar

is belangrijk, klank natuurlijk ook!

te vliegen om mij volledig uit te leven.

een beat die bij jouw stijl past.

Wij zijn rond de 40 jaar en hebben al

Eventueel een backing lijntje inzingen

soundcloud.com/big-bald-man

ervaring. Eigen inbreng in nummers is

ligt ook binnen mijn mogelijkheden.

• bigbaldman001@gmail.com

zeker meer dan welkom!

Ik zoek een band die eigen nummers

• patrick-torfs@telenet.be

maakt, covers interesseren mij niet. Ik heb ruime ervaring met het schrijven

ZANGER/FRONTMAN GEZOCHT

van teksten, en ben creatief denkend in

Wij zijn op zoek naar een ervaren

het proces van eigen nummers maken.

zanger/frontman! Iemand die het

Mijn voorkeur gaat uit naar poprock,

alternatieve, niet-commerciële circuit

indie, alernative, of eventueel folk.

Lees veel meer zoekertjes en/of

aankan, en die een stem met karakter

Totaal geen interesse in metal. Bands

voer zelf jouw zoekertjes in op

heeft. We zoeken iemand tussen de

als Lonely The Brave, The Twilight Sad,

30-40 jaar. We hebben veel ambitie en

Biffy Clyro of zelfs Mumford And Sons

zoeken iemand met dezelfde passie.

zijn een inspiratie. • rubenvw85@hotmail.com

- 66 -

MZKT ZKT MZKT

poppunt.be/zoekertjes


Financieer je project met Hello crowd ! Een album opnemen? Een live show, tournee, party of festival op poten zetten? Met crowdfunding kan alles. Onze expert deelt graag zijn kennis met jou!

Bel Michiel, op 0472 85 54 86 hellocrowd@hellobank.be Hello crowd! is het crowdfundingplatform van Hello bank!, in samenwerking met Ulule.


Poppunt Magazine 75  
Poppunt Magazine 75  

dec 2017 - jan - feb 2018

Advertisement