Page 1

MAGAZINE

cover

73

dj talk

DTM FUNK dossier

SPELEN IN DE USA rapport

JAN DE KEYSER gearslutz

VUURWERK driemaandelijks magazine jun - jul - aug 2017 BC0405 Afgiftekantoor Brussel X tabé


MAAK VAN JE HOBBY JE LEVEN


voorwoord

colofon

… en voor je het goed en wel beseft, is het juni, kijk je op je kalender en staat heel de zomer in het teken van muziek. We zijn amper van onze Lokale Helden-wolk afgedaald en daar staan we alweer klaar voor een festivalseizoen. Met als fijne inleiding het 73e Poppunt Magazine.

Poppunt Magazine juninummer

Op de cover Jasper Maekelberg: het afgelopen jaar met geen enkel vuur weg te branden uit de muziekmedia, en klaar voor de zomerpodia – als sidekick bij Warhaus of als frontman van Faces On TV. “Naar de VS om te spelen? Ge moet dat niet proberen, dat gaat toch niet.” NOT! Oathbreaker – en talloze andere bands – tonen dat het wel kan, maar dat je daar uiteraard een en ander voor moet doen. Wat precies dat krijg je te lezen in een fijn en informatief stuk over ‘Spelen in de USA’ (en het mag ook eens gezegd, heer Jan Pauly, a job well done!). Iemand nog wat Vuurwerk? Gearslutz, based in Londen, met het hart en de passie op de juiste plek. Ze knallen over alles heen, ook in dit magazine. Wat ook onze jonge wolven doen: we gingen poolshoogte nemen bij Berg, Shht, en Beatsforbeaches en zagen/hoorden dat de toekomst van de betere pop verzekerd is. Er zit hier en daar een fijne angel, en daar houden we van. Kudos ook voor Rock Herk, dat dit jaar aan de 35e editie toe is, en voor het dunk!festival, waar we zelf nog heen ‘togen’ toen een woord als ‘togen’ nog in zwang was. Om af te sluiten laten we Flake en DTM Funk een aantal records spinnen.

Hoofdredacteur Joachim Wemel Fotograaf Koen Bauters Vormgeving Tim Broothaers Verantwoordelijke uitgever Luc Nowé, Poppunt vzw, Bloemenstraat 32, B-1000 Brussel Medewerkers Sam De Brabander, Sven De Potter, Lennert Hoedaert, Peter Houben, Joshua Migneau, Jan Pauly, Art Philippeth, Chloë Rasier, Wim Thijs, Bram Vermeersch Advertentiewerving Chloë Rasier (Poppunt) Oplage 6.000 exemplaren

ISSN 1375-064X

POPPUNT MAGAZINE IN JE BUS? Je vindt Poppunt Magazine gratis in de belangrijkste music en dj-gear stores, in jeugdhuizen en muziekcentra, repetitiekoten en studio’s  …

En dan stappen we in onze dancing/festivalgear en is het tabé!, tot in september.

Vind je toch geen Poppunt Magazine bij jou in de buurt? Voor 7,99 euro / jaar krijg je het

Have a great summer!

netjes in de bus. Koop een abonnement via shop.poppunt.be.

Voor de redactie, Sven, Joachim

Mis je een exemplaar in je collectie? In de online shop kan je ook alle oude nummers nabestellen.

-3-


inhoud

@

RAPPORT

JAN DE KEYSER 08 DOSSIER

SPELEN IN DE USA 14 COVER

FACES ON TV 24 DJ TALK

DTM FUNK 30 GEARSLUTZ

VUURWERK 36 IN THE PICTURE Tips & Tricks: Snapchat snappen

42

Flake 07

Popadvies: Hiphopbeats online verkopen 48

Berg 34

Talking Heads: Festivalmixers

Shht 35

62

Beatsforbeaches 53

FOCUS 35 jaar Rock Herk

OTHER STUFF 20

Column 47

dunk! 44

vi.be Reviews 54

-5-

vi.be Wall of Fame

56

Mzkt zkt Mzkt

64


P US H I N G T H E B O U N DA RI ES O F I NN OVATI O N F O R OV E R 20 Y EA RS. T R U S T E D BY D J S TODAY. BUI LT F O R TH E F U TU R E .

PIONEERDJ.COM


photo: Koen Bauters

selector

ODDLANER

Uno Junk (360 Version)

DELFONIC & DJ METTIGEL The Way

ZOMBY

Dit is Flake, cratedigger pur sang en een van de selectors van het Leuvense Klankkultuur, dat elke donderdag te horen is op Radio Scorpio. In 2016 was hij finalist van 45 Toeren. In zijn platenbak een overload aan hiphop, juke, footwork, jungle, funk, disco en jazz. Nu in je favoriet magazine, overmorgen all over the place!

Digital Fractal

Een combinatie van retro funky sounds met invloeden uit de hiphopwereld. Tot op de dag van vandaag is dit een van mijn all time favorieten. Een combinatie van jazz met hiphop, uitgebracht op Money $ex Records. Sinds hun start een van mijn favoriete labels van dit moment. “Hardcore jungle revives, glassy digital steppers and swaggered bleeps.� Hoe het album waar deze tune opstaat beschreven wordt: no more words needed. vi.be/flakebelgium DJ Vision met Flake op Poppunt.tv

-7-


rapport

Zijn naam staat tussen Alice Cooper en Ozzy Osbourne in de credits van een cd van Motörhead, hij is op creatieve wijze betrokken bij de grootse producties van Oscar And The Wolf en Bazart, en op Rock Werchter is hij als assistant production manager een van de draaischijven van het festival. Poppunt sprak met Jan De Keyser (34) aka Prodman. Zijn bijnaam is geplukt uit een daysheet van de tourmanager van Grinderman. Op professioneel vlak is De Keyser een ambitieuze netwerker met een visie, die naast zijn bezigheden voor Live Nation (producties in de Lotto Arena, Sportpaleis …) ook de technische preproductie van modeshows in Parijs op zich neemt, Music For Life van StuBru mee op poten zet, en het productionele overzicht bewaart op Deep In The Woods deze zomer. The main target? “Altijd artiesten, crew en publiek – iedereen, zeg maar – met een goed gevoel naar huis laten vertrekken.” text: Bram Vermeersch photos: Koen Bauters

-8-


“In mijn periode bij het CC kwam ik in contact met de mannen van JH ’t Mutske in Laken. Lukas Van Broeck, de coördinator van het jeugdhuis, had met de andere Brusselse jeugdhuizen het festival Bruksellive opgestart en ik ben mee op de kar gesprongen. Toen heb ik voor het eerst mee nagedacht over zaken als podiumopstelling en change-overs.” “Na een jaar of drie in het CC van Strombeek dacht ik: is dit wat ik wil blijven doen? Ik had veel opgestoken over elektriciteit, houtbewerking, licht … maar ik had het gevoel dat ik meer wou doen dan alleen maar technieker zijn. Luc van Poppunt sleurde me in die tijd al vaak mee naar festivals en ik leerde veel mensen uit de sector kennen: muzikanten, mensen van de AB, boekers van Live Nation … Dit was mijn cup of tea! Ik besliste nog iets te studeren en vond mijn gading bij Vlekho in avondonderwijs: management in muziek en podiumkunsten. Best heftig, avondschool in combinatie met een fulltime job, maar ik heb het doorsparteld.”

PRODMAN Jan: “Ik ben altijd een grote muziekliefhebber geweest. Mede dankzij mijn vader, die me met zijn collectie cassettes de muziek van The Beatles, The Nits en Pet Shop Boys leerde kennen. Mijn vader had een hoop muziekvrienden en deed vaak mee aan popquizzen. Een van die maten werkte voor de radio en zo belandde ik met Anneleen (De Wildeman, nu actief bij Studio Brussel, red.), mijn toenmalige BFF, bij Radio MOS: de Meetjeslandse omroepstichting. We zochten er plaatjes bijeen voor een verzoekprogramma. Enkele keren per jaar organiseerde de radiozender ook grotere events genre Donna’s Dansfolie. Een licht- en geluidsfirma uit Waarschoot, Studio 2000, verzorgde alle techniek in de rand van die events en dat bleek mijn ding wel te zijn. Ik was iemand die toen al ook mee achter scouts- en schoolfuiven zat en voor ik het wist, zat ik in het weekend in de camion van Studio 2000 en reden we van event naar event.”

“Omdat ik voelde dat ik in het CC van Strombeek wat vastgeroest begon te raken, ben ik op een bepaald moment van koers veranderd en voor Candela (nu is dat Face, red.) gaan werken. Ze zochten er een sales assistant. Op die manier belandde ik van de losse omgeving van een CC in een bedrijfsomgeving. De job was niet 100 procent mijn dada maar ik heb er wel geleerd hoe een salesorganisatie werkt. Winst maken is belangrijk en je moet een bepaalde politiek hanteren qua kortingen.” “Na een klein jaar kreeg ik plots een telefoontje van een ex-collega van het CC die intussen voor Rosas werkte met de vraag of ik geen interesse had om het volledige lichtluik van het dansgezelschap over te nemen. Ik ben op het aanbod ingegaan en heb anderhalf jaar de tijd van mijn leven beleefd bij Rosas. Ik heb drie voorstellingen mee mogen creëren. De lat lag heel hoog. Anne Teresa De Keersmaeker is een veeleisende kunstenares maar ik kon het goed met haar vinden. Je moet leren omgaan met verschillende karakters en je plaats kennen in een creatieve organisatie. Bij Rosas heb ik geleerd wanneer je een stap vooruit of achteruit kan zetten.”

“Aanvankelijk had ik het idee opgevat om bedrijfsbeheer te studeren in Gent, maar die keuze heb ik laten varen om in 2001 assistentie regie/podium te gaan studeren aan het RITS in Brussel, toch mijn hobby achterna. In mijn laatste jaar heb ik twee stages gedaan: één in het CC van Strombeek als theatertechnicus, waar ik nadien werd aangenomen, en een tweede bij Poppunt. Hier was ik als productieassistent betrokken bij de Popdag en heb ik mee Young Talent Corner in de startblokken gezet.”

-9-


“Na anderhalf jaar Rosas belde Eric De Vuyst van de AB me op: heb je zin om nog eens te solliciteren als productiemanager? Twee jaar eerder had ik dat ook al eens gedaan maar toen had ik de job niet gehaald. De dag na mijn tweede sollicitatie mocht ik in de AB beginnen als productiemanager. Mijn voorliefde? De grotere producties met heel veel toeters en bellen. Als er concerten op de planning stonden van Queens Of The Stone Age of Lenny Kravitz was ik altijd de eerste die zei: ik wil bij die productie betrokken zijn. De schakel zijn tussen de verschillende leveranciers en partijen. De internationale tram die altijd passeert. Mensen leren kennen. Dat spreekt me allemaal aan.”

“Walter had iemand nodig voor de administratieve zaken: het overzicht bewaren over de vele riders van de groepen en de opvolging van frequenties. Want voor elk draadloos toestel op een festival dien je namelijk een vergunning aan te vragen. Alle groepen sturen ons altijd op voorhand de frequenties van hun draadloze gitaarsystemen en walkie talkies door om te vermijden dat frequenties zouden interfereren. Als je op de main stage van Rock Werchter een gitaar van een groep in The Barn zou horen, is er een probleem. We hebben op het festival een team dat niets anders doet dan frequenties regelen en met scanners van podium tot podium gaat om te checken of alles klopt.”

“Op een bepaalde dag raak ik aan de praat met Christian Verwilghen, een promotor van Live Nation die heel veel shows doet in Brussel. Ik zei tegen hem: wat jullie naast de AB in Vorst Nationaal en op Rock Werchter organiseren, interesseert me ook wel. Misschien kan je wel iets voor ons betekenen, was de reactie. En zo zat ik een tijdje later met Walter D’haese van het gerenommeerde klank- en lichtbedrijf EML (nu PRG, red.) te praten over festivals en grotere producties. Walter zei: ‘Ik heb niet echt werk voor je, maar kom toch maar een week of twee meedraaien op Rock Werchter. Wie weet bevalt het je.’ Een jaar later vroeg hij me of ik opnieuw voor het festival wou komen werken. Zo ben ik negen jaar geleden in het festivalteam van Rock Werchter gerold.”

“Walter D’haese is ook de man die me op een gegeven moment een fulltime job als productiemanager bij EML aanbood. Ik kon van mijn productionele bijberoep plots mijn hoofdberoep maken en heb toen, na veel getwijfel, besloten om de AB te verlaten. In het circuit keek iedereen op naar EML. Het was voor velen de club van de ervaren-front-of-house-mixers op tour met alle Belgische bands en achter de grote PA’s en lichtinstallaties op Werchter en Pukkelpop. Ik werk ondertussen zes jaar als productiemanager voor PRG, wat een zeer gevarieerde productionele en technische job is. Daarnaast regel ik via PRG ook de technische voorbereiding voor modeshows in Parijs. Zeer funky, uitdagend en veeleisend. Je moet heel snel kunnen anticiperen ten aanzien van offertes en leveranciers. Intussen ken ik het modewereldje beter en beter …” “De job bij PRG geeft me de vrijheid om vanaf mei samen met Walter, dé productiemanager van Rock Werchter, als assistant production manager naar de wei te trekken om het hele traject van het festival vanaf de opbouw te doorlopen. Voor het festival lees ik alle riders en hou ik me bezig met de productionele en logistieke voorbereidingen: afspraken met groepen, hospitality, catering, stroomvereisten, vuurwerk, noem maar op. In zekere zin ben ik mee de draaischijf in de communicatie met de leveranciers van licht en geluid, en de mensen van Live Nation.”

“MIJN VOORLIEFDE? DE GROTERE PRODUCTIES MET HEEL VEEL TOETERS EN BELLEN.”

- 10 -


“Als productiemanager heb je niet vaak rust. Je bent heel afhankelijk van communicatie. Het is regelmatig wachten op antwoord, om dan pas tot actie te kunnen overgaan. Ik heb geleerd het onderscheid te maken tussen wat heel dringend is en wat nog even kan wachten. Soms ben ik een workaholic. In heel drukke periodes kan ik vaak niet slapen, sta ik midden in de nacht op en ga ik aan de slag. Vanaf mei ben ik volop in de weer met Rock Werchter; er komen 80 bands spelen. Als overkoepelende productiecel is er heel veel om op te volgen.”

“Een drietal jaar geleden kreeg ik een bericht van Live Nation: ‘Voor onze zaalshows zijn we op zoek naar een extra man voor onze producties. Je naam is gevallen.’ Voor ik het wist, draaide ik mee in het team van Antwerpen en was ik aan het werk in de Lotto Arena.” “De leukste shows zijn concerten waar er iets aan blijft kleven: goede babbels met tourmanagers en artiesten. Ik heb recent de producties van Bear’s Den in Vooruit en TRIX mogen doen. De eerste dag krijg je een hand en bij het vertrek een big hug. De hele entourage was ook super chill. Dat persoonlijk contact vind ik heel leuk.”

“Het is een hele organisatie. Excel-lijstjes met bijvoorbeeld nummerplaten helpen me om het overzicht te bewaren. Dertig vrachtwagens en dito tourbussen zijn geen uitzondering op Rock Werchter. Intussen hebben we ook al een bufferparking voor de early birds. Sommige chauffeurs zijn er al twee weken voor het festival, uit gewoonte: ze weten dat ze bij ons terecht kunnen, dat ze er kunnen douchen en naar het toilet gaan, en misschien wel wat biertjes scoren …”

“Heb ik een stresserende job? Ik kan niet altijd voorspellen hoe de dag zal verlopen. Ik weet ook niet altijd wie er voor me komt te staan. We kennen ondertussen al wat tour- en productiemanagers, maar ook heel velen nog niet. Je kan te maken hebben met iemand die met het verkeerde been uit bed is gestapt en op alles zit te kankeren: je podium is lelijk, de catering is niet goed, de wc’s stinken … En dan kan je een rottige dag beleven. Maar er is gelukkig ook veel dankbaarheid. Als ze zien dat je je shit geregeld hebt, zijn tourmanagers en groepen zeer inschikkelijk en dankbaar.” “Wat is voor mij een productiemanager? Iemand die vanaf nul het productionele luik van een evenement of een concert opbouwt. In het geval van Live Nation krijg ik een mail: we plannen een concert met volgende artiest in deze zaal, ben je beschikbaar om de show op te volgen? Zeg ik ja, dan krijg ik de rider en de gegevens van de contactpersonen van de groep. De rider lezen: dat is het eerste dat ik doe. Vervolgens contacteer ik leveranciers (securityfirma’s, cateringbedrijven …), probeer ik in te schatten wie voor dergelijke show prijs/kwaliteit de beste service levert en onderhandel ik met het management van de groep o.a. over crew en chauffeurs. Alles voorbereiden van a tot z, dat is wat een productiemanager doet. Het overzicht bewaren en bewaken.”

- 11 -


“Wat ik voor Music For Life op productioneel/ technisch vlak doe, is een complete tegenpool van de grootse producties voor Live Nation. Met The Magic Office, zo noemen we ons team, doen we alles zelf: we kopen de hospitality rider, en zijn de stagehands en runners van dienst. Music For Life is als een speeltuin voor ons. Back to basics. Een minifestival in de winter, heel leuk.”

“Voor shows die budgettair moeilijker liggen, moet je nadenken over hoe je kosten kan besparen. Je kan met een Porsche rijden maar met een Audi kom je even ver. Tegenwoordig zijn de producten op de markt zo goed dat een vroeger B-product nu een A-product geworden is. Als productiemanager ben je degene die dan zegt: kan je misschien ook werken met dat andere product?” “Wat ik als productiemanager niet doe, is de show promoten. Ik ben niet bezig met reclame, ticketing, het totaalbudget, offers om de artiest te boeken: dat is het werk van de promotor. Maar ik moet sowieso binnen het budget blijven dat ik van de promotor krijg.”

“Alsof het nog niet genoeg was, ben ik op een dag backstage beland bij Oscar And The Wolf in Vooruit. Het ging plots heel hard voor de band en Alexander, hun manager, vroeg me of ik de schakel wou zijn tussen de artiest en de techniek. Voor mij was het nieuw om een productie ook eens vanuit het perspectief van de artiest te beleven. Na de show in de Lotto Arena begon ik ook creatief mee te denken over de productionele aanpak van het optreden in het Sportpaleis en nadien de headlinershow op Pukkelpop. Opnieuw brainstorms, ideeën worden tekeningen die op hun beurt concrete afspraken worden met een festival … Take it to the next level, die vibe.”

“De productiemanager is de spil tussen de verschillende partijen, zowel in de preproductie als op de dag van het concert. Op de showdag zelf hoef ik bij wijze van spreken weinig te doen. Omdat ik weet hoe het feestje in elkaar zit, alle voorbereidingen zijn gebeurd. De timings zijn er, de crews zijn aanwezig, de cateraar is ter plekke, de vrachtwagens zijn aan het laden en het lossen. Zelf geef ik de tourmanager een rondleiding in de backstage en vraag ik of alles naar wens is.”

“Via Oscar And The Wolf begon ik ook samen te werken met Bazart (beide bands zitten bij hetzelfde management, red.). Na wat brainstorms met de band kwam ik op het idee om de drie lichtbakken waarmee ze touren te vervangen door drie ledstrepen. Meer gaan werken in de diepte. Kunnen we ook iets doen met die drie strepen tijdens het concert in de Lotto Arena? Hoe cool zou het niet zijn om die drie strepen boven het publiek te hebben? We zijn doorgegaan op die gedachte. De technische realiteit is echter nog iets anders dan een concept. Met de hulp van de krakken bij PRG en lichtmadam Cate Carter van Bryte Design (zie ook Ellie Goulding en Editors, red.), die mee aan boord kwam, is het gelukt om het plan full option uit te voeren.”

“Soms krijg je als productiemanager weleens instant stress. Als je tien vragen tegelijk krijgt, bijvoorbeeld. Maar eigenlijk moet je er altijd voor zorgen dat iedereen gelukkig is. Hoe zeggen ze dat? A good crew is a happy crew. Ik heb het zo in elkaar gestoken en zo zal het gebeuren: dat is niet mijn stijl. Van Eric in de AB heb ik destijds geleerd om altijd te overleggen, in dialoog te gaan en de kerk in het midden te houden.”

“IK HEB GELEERD OM ALTIJD TE OVERLEGGEN, IN DIALOOG TE GAAN EN DE KERK IN HET MIDDEN TE HOUDEN. A GOOD CREW IS A HAPPY CREW.”

“Ondertussen zijn we voor Warhola ook zaken aan het bedenken die, rekening houdend met het budget, creatief mogelijk zijn op productioneel vlak. Op die manier betrokken zijn bij groepen is niet mijn core business. Het is de zijsprong van het productionele werk dat ik doe voor Live Nation, maar het is héél tof om te doen. Ik ben heel erg betrokken bij hun verhaal en mag anticiperen op wat al dan niet mogelijk is qua productie.”

- 12 -


WE PUT YOU & YOUR MUSIC IN THE SPOTLIGHTS

Sta je nog in je muzikale kinderschoenen of heb je al wat ervaring? PRG zal je steeds voorzien van de audiovisuele technologie die nodig is om van jouw performance een onvergetelijke live ervaring te maken. We hebben jaren ervaring in audio, lighting, video & rigging en we geven jou graag het beste advies!

WWW.PRG.COM


dossier

SPELEN IN DE USA Aaaaah, Amerika! The land of the free (nou), waar de opportuniteiten als rijpe sinaasappels in de gouden avondzon aan de bomen hangen (mja) en de dollars voor het rapen liggen als je maar hard genoeg je stinkende best doet (lijkt al bij al toch ook dik tegen te vallen). Voor veel bands en dj’s hebben de States nog altijd een bijzondere aantrekkingskracht. Toegegeven: if you can make it there, you’ll make it anywhere (of zo lijkt het toch), al is zonder plan of de nodige contacten naar daar trekken niet altijd het beste idee. En dan moet je er in de eerste plaats nog binnengeraken, natuurlijk. text: Jan Pauly

- 14 -


To ESTA or not to ESTA? Het grote probleem waar Coely, SX en Evil Invaders tegenaan zijn gebotst, was het zogenaamde Electronic System for Travel Authorization, kortweg ESTA. Dat is voor alle duidelijkheid géén visumprocedure, integendeel: ESTA maakt deel uit van het Visa Waiver Program en maakt een visum net overbodig voor toeristen of zakenreizigers uit bepaalde landen, op voorwaarde dat je niet langer dan 90 dagen blijft. Als je als Belg naar Amerika trekt voor een business meeting of om een rondreis te maken, dan volstaat die ESTA normaal gezien. Maar die ESTA is bijzonder beperkt en wordt maar beter nooit gebruikt door artiesten die in de VS willen spelen of opnemen, vertelt Raymonde Versali. Een ESTA laat je op geen enkele manier toe om betaalde opdrachten te gaan doen, dus een optreden waar je voor betaald wordt, is al uit den boze. Maar het gaat nog een pak verder dan dat: ook optredens waar je niet voor betaald wordt maar waarvoor tickets worden verkocht, of een volledig gratis promoconcert, of een opnamesessie met promo eraan gekoppeld etc. worden in de praktijk vaak niet aanvaard als je het land binnen wil met ESTA.

Coely, SX en heel recent ook nog speedmetalband Evil Invaders: het lijstje met Belgische artiesten die de toegang tot de VS geweigerd worden, dikt aan. Het verhaal van Coely en SX is ondertussen welbekend: ze waren allebei uitgenodigd om te spelen op het prestigieuze showcasefestival South By Southwest (SXSW) in Austin, Texas. Een mooie kans voor ambitieuze Belgische artiesten om zich te tonen aan het Amerikaanse publiek en vooral aan de buitenlandse muziekindustrie, maar toen bleek er plots iets niet in orde met de papieren van een aantal acts, terwijl andere wél vrolijk fluitend de grenscontrole waren gepasseerd. Wat er precies fout is gelopen, en wat je precies moet doen om zonder problemen Amerika binnen te wandelen, doen we in dit artikel uit de doeken. We sprokkelden getuigenissen en leerden heel veel bij van Caro Tanghe (Oathbreaker), Hans Ascrawat (management van o.a. SX, Goose, Bent Van Looy, The Black Box Revelation …), Filip Korte en Niels Van Malderen (management Coely, Dvtch Norris …), Colin H Van Eeckhout (Amenra) en Raymonde Versali (die vele jaren lang visumdossiers behandelde op de Amerikaanse ambassade in Brussel en nu op zelfstandige basis artiesten begeleidt in hun zoektocht naar de juiste documenten).

De procedure is nochtans heel aantrekkelijk: je kan tot 72 uur op voorhand een aanvraag indienen en je betaalt maar $ 14 per persoon. Die eenvoudige en goedkope procedure heeft in het verleden al heel veel artiesten verleid om met ESTA naar Amerika te reizen. Raymonde wijst echter op de gevaren: 24 uur voor elke vlucht naar de US worden alle passagierslijsten gecheckt. Als de US Immigration controleurs botsen op zaken die ze liever niet zien (bijvoorbeeld een vroegere veroordeling, zelfs voor lichte feiten, je paspoort dat ooit gestolen werd etc.), of een vermoeden hebben dat je niet zomaar als toerist gaat reizen, kunnen ze dus binnen de 24 uur je ESTAapproval intrekken.

- 15 -


Een visum voor elke letter van het alfabet En dan sta je klaar op de luchthaven en krijg je het bericht dat de luchtvaartmaatschappij je niet mag meenemen. En dat is nog niet alles: als je ESTA één keer geweigerd of ingetrokken is, kan je nooit meer het land in zonder visum. Ook bands die altijd hun plan trekken als Oathbreaker en Amenra, en die in het verleden al meermaals in de VS tourden met ESTA, zagen in dat dat niet langer houdbaar is en trekken niet meer naar Amerika zonder de juiste visums.

Zo erg is het nu ook weer niet, maar van zodra je je een beetje in de wereld van de work permits en officiële inreisdocumenten verdiept, kan je maar beter de letters B, O en P goed kennen. We overlopen de opties even in alfabetische volgorde. Raymonde wijst op het feit dat een B-visum een relatief goedkoop, eenvoudig én veilig alternatief voor ESTA kan zijn, op voorwaarde dat er geen geld wordt verdiend. Een B1 Business visum is normaal gezien niet geschikt voor ‘professionele’ muzikanten, uitgezonderd in volgende situaties:

Waarom trokken SX en Coely dan toch naar SXSW met zo’n ESTA-document? Filip, Niels en Hans zijn zeer duidelijk: niét omdat ze er zomaar van uitgingen dat ESTA zou volstaan. Hans runt een gerespecteerd bedrijf dat o.a. tourmanagement verzorgt voor Alt-J, Justice, Air, The 1975 etc. Hij wéét hoe het in elkaar zit, en bevestigt dat hij nooit zomaar een Amerikaans avontuur voor zijn artiesten op poten zou zetten zonder de nodige visums. Alle drie wijzen ze met de vinger naar de organisatoren van SXSW. Op hun site, en op de officiële uitnodiging die ze kregen voor Coely en SX, staat zwart op wit dat ESTA zou volstaan om er te spelen, omdat het gaat om een ‘culturele uitwisseling’ en om onbetaalde gigs in het kader van een showcasefestival. Ze wisten alle drie dat hun artiesten met ESTA geen andere shows mochten spelen buiten het officiële festival, en hielden zich daar ook aan. En toch. Tot op vandaag blijft er onduidelijkheid bestaan over de exacte reden waarom hun ESTA’s werden ingetrokken, al lijkt het er sterk op dat de Immigration officers hebben geoordeeld dat spelen op een festival waar tickets voor worden verkocht, gelijk staat aan optreden tegen betaling. Het laatste woord is daar nog niet over gezegd …

De artiest neemt in de US deel aan een ‘cultureel programma’ dat ondersteund wordt door het thuisland, speelt daar voor een publiek dat niet hoeft te betalen en krijgt alle kosten terugbetaald door de overheid van het thuisland. De artiest komt naar de US om opnames te maken, die opnames worden enkel buiten de US verdeeld én de artiest treedt tijdens zijn/haar verblijf niet op voor een publiek. Een B2 Tourist visum kan worden aangevraagd door ‘amateurmuzikanten’ die in de US gaan optreden voor een goed doel of op een event met een sociale insteek. Ook hier mag er niets verdiend worden (de Amerikaanse wet daaromtrent definieert een amateurmuzikant als iemand die doorgaans geen geld verdient aan een optreden, behalve een onkostenvergoeding), maar de kosten voor het verblijf in de US mogen wel worden terugbetaald.

- 16 -


Zo’n B-visum is eigenlijk best wel haalbaar: er is geen complexe en langdradige procedure bij de United States Citizenship and Immigration Services (USCIS) voor nodig, en de kost blijft beperkt tot ca. € 160 per persoon. Er is wel een interview voor nodig op de Amerikaanse ambassade in Brussel.

De aanvraag (‘petition’) voor je work permit moet worden ingediend door een gespecialiseerd kantoor in de Verenigde Staten. Zij stellen de officiële documenten op, verzamelen de vereiste geloofsbrieven van het Amerikaanse label, PR-bedrijf of de Amerikaanse booking agent waar je bij zit etc. Vervolgens dienen ze de aanvraag in bij de immigratiediensten, die beslissen of ze de aanvraag goedkeuren of niet. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan kan je op de Amerikaanse ambassade in Brussel je visum aanvragen. Vooraleer je dat dan effectief ook krijgt, moet je eerst wel nog een interview gaan afleggen (Amerika is trouwens het enige land ter wereld dat dat eist). Het is duidelijk dat dat allemaal niet op een paar dagen tijd geregeld is: de volledige procedure neemt al snel drie maanden in beslag. Dat is vaak te lang: veel artiesten die als support voor een andere band kunnen gaan touren in de States, krijgen dat pas een paar weken op voorhand te horen. Spoedprocedures zijn altijd mogelijk, maar kosten natuurlijk een aardige duit meer.

Van zodra je gaat optreden voor een betalend publiek of van zodra je een fee ontvangt voor je optreden, ben je verplicht om een performance visum aan te vragen via een gespecialiseerd bureau, en dat is het moment waarop het allemaal wél ingewikkeld en duur wordt. Er zijn meerdere opties voor zo’n performance visum: Een O-1A visum is bedoeld voor ‘individuals with extraordinary ability in the arts’ die daar ook nationaal of internationaal voor worden erkend. Een O-1B visum moet worden aangevraagd voor personen die de O-1A artiest bijstaan tijdens de optredens: de technische crew dus.

Los van de slopende procedure is ook het financiële plaatje vaak een struikelblok. Voor het indienen van de aanvraag betaal je al snel een kleine $ 500. De petitioner die de aanvraag indient, doet dat ook niet gratis: fees van $ 1.200 tot $ 1.500 zijn geen uitzondering. Reken daar nog de advocatenkosten bij, eventueel een kost voor premium procession etc. en je zit al snel aan een kost van $ 3.500 à $ 4.000 voor een visum voor alle artiesten. Neem je ook nog crew mee, reken dan maar op ongeveer dezelfde kost voor je technieker(s). En dan heb je nog geen vliegtuigtickets, transport, hotels etc. geboekt. Laat het dus vooral duidelijk zijn dat het voor een doorsnee Belgische artiest vooral heel veel kost om in de VS te gaan spelen en doorgaans weinig tot geen geld opbrengt.

En dan is er ook nog het P1 visum voor ‘individuen die een integraal en essentieel deel uitmaken van een groep van artiesten die om een of andere reden uniek zijn en daar gedurende een lange periode internationale erkenning voor hebben gekregen’. Raymonde, die met meer dan 30 jaar ervaring op de ambassade toch heel goed weet waarover ze spreekt, weet tot op de dag van vandaag nog altijd niet wanneer je precies een O- of een P-visum krijgt; dat blijft blijkbaar altijd afwachten. Wat ze wél weet, is dat de procedure erg intensief, tijdrovend en duur is.

- 17 -


Hoe lang mag je nu met zo’n visum in de States blijven? Ook dat is moeilijk op voorhand te voorspellen. Vaak wordt een visum toegekend voor een jaar, of voor echt grote artiesten soms voor drie jaar. Maar het kan evengoed zijn dat je maar een werkvergunning krijgt voor de exacte duur van een tournee, of voor vijf dagen als je maar één show speelt. Als je dacht om in dat laatste geval nog wat de toerist te gaan uithangen na je show, dan kan je dat maar beter melden aan de immigration officer op het moment dat je het land binnenkomt. Doe je dat niet, dan stempelt die de officiële einddatum van je werkvisum in je paspoort en verblijft je dus illegaal in het land als je daarna nog wat gaat rondreizen. Geen aanrader.

Een stevige reputatie opbouwen in eigen land en Europa, je plek veroveren, voldoende vraag creëren in de States, zorgen voor een goeie omkadering, distributie etc: het zijn maar enkele stappen in het grote plan dat ertoe kan leiden dat je de plas ooit succesvol kan oversteken. Colin vertelt een gelijkaardig verhaal: Amenra heeft jarenlang niet meer getourd in de States, maar met de nieuwe plaat ‘Mass VI’ die er binnenkort aankomt, kwam er van de Amerikaanse fans zodanig veel vraag naar nieuwe liveshows dat ze ondanks de zware kosten toch beslisten om er opnieuw naartoe te trekken. Wat hebben Coely of SX nu eigenlijk verloren door niet op SXSW te kunnen spelen? Hans relativeert: SX gaat sowieso in de toekomst nog touren in Amerika, en uiteraard was het management altijd al van plan om daarvoor de normale administratieve procedure te volgen. SXSW was een mooie extra, maar dan vooral om bijkomende aandacht te kunnen generen voor hun PR-campagne die op dit moment in de US loopt (er is airplay op verschillende zenders en de onlinepers is ook mee). Filip en Niels geven toe dat Amerika dit jaar nog geen topprioriteit was voor Coely. Maar met meer dan 400 shows in Europa op de teller was het momentum er wel om wat lawaai te gaan maken. Er was iemand die PR voor Coely ging doen tijdens SXSW, en een aantal invloedrijke blogs hadden een interview met haar gepland. Dat viel natuurlijk allemaal in het water. Eén lichtpuntje: de aandacht voor Coely door het SXSW-feit was nog nooit zo groot geweest. Het verhaal dat Coely Amerika niet binnen mocht, werd zelfs nieuws op Billboard.com. Maar zowel voor SX als voor Coely zijn het vooral zuurverdiende euro’s die gewoon down the drain gingen. Geld dat ze sowieso veel beter hadden kunnen gebruiken voor de verdere ontwikkeling van hun carrière.

Op de vraag waarom de Amerikanen het eigenlijk zo lastig maken om als artiest het land binnen te geraken, worden er doorgaans twee antwoorden gegeven: enerzijds de verscherpte veiligheidmaatregelen in het kader van terreurbestrijding, en anderzijds (en wellicht ook relevanter) het protectionisme van de Amerikaanse unions of vakbonden. Die redeneren dat ze in Amerika al voldoende getalenteerde artiesten en crew hebben rondlopen, die allemaal hun boterham moeten verdienen. Wie vanuit het buitenland dus geld wil komen verdienen op de Amerikaanse markt, moet kunnen aantonen dat hij of zij uniek, onmisbaar, excellent etc. is. Als dat niet bewezen wordt, gaan de grenzen onherroepelijk dicht.

What’s the plan, Stan? Uit al het bovenstaande is het duidelijk dat het zonder duidelijk plan weinig tot geen zin heeft om in de States te gaan spelen. Meer nog, zonder officiële uitnodiging of aanbevelingsbrieven van een Amerikaans label, management of agency komt je meestal gewoon het land niet binnen. Voor veel muzikanten is het een grote droom om ooit voor een Amerikaans publiek te kunnen optreden, maar die droom spat heel vaak uiteen op de financiële of administratieve obstakels.

Dus: kei- en keihard werken om je reputatie hier op te bouwen, de juiste contacten opbouwen, voldoende bij elkaar sparen om de hele papierwinkel te financieren en you’re in. Samengevat in deze 30 woorden klinkt het heel simpel, maar vooral dat eerste vraagt vaak jaren werk en tonnen doorzettingsvermogen. Maar als het ergens je ambitie zou zijn om ooit de U.S. of A. te gaan platspelen, dan hopen we uit de grond van ons hart dat het je lukt.

- 18 -


V.U. t-groep NV, Leen Martens, Stationsstraat 120, 2800 Mechelen - BTW BE 0478.971.449, RPR Mechelen - VG.1246/BUOSAP, B-C07.002 - 00309-405 - 00309-406 - W.INT.RE.RS.SO.148 - DC:40103 - 2013/1

Klaar voor de festivals? t-heater ook.

Onverwacht een concert of op tournee? Vragen over verloning, werken in binnen- en buitenland, belastingen of kunstenaarsstatuut? De specialisten van t-heater helpen je graag verder.

Kijk snel op www.t-heater.be


focus

EIGENZINNIG EN GEZELLIG SINDS 1983 Onze gesprekspartner is organisator/programmator Maarten Ruelens, die al vijftien jaar op vrijwillige basis voor Rock Herk werkt. “Mijn eerste bezoek aan Rock Herk moet in 1997 geweest zijn. Dat jaar is vooral het optreden van The Satanic Surfers me sterk bijgebleven. De show die me in al die jaren het meest heeft geraakt, was het vroege optreden van Madensuyu in 2010. Wat mij betreft een van de beste Belgische bands.” Vandaag wordt het festival draaiende gehouden door achttien bestuursleden en enkele honderden vrijwilligers. Vorig jaar kwamen 15.000 bezoekers langs, gespreid over twee dagen. Daarmee behoort Rock Herk tot de middelgrote festivals. Het is zelfs het oudste alternatieve muziekfestival van het land. Pukkelpop, dat in 1985 boven de doopvont werd gehouden, is nog iets jonger.

Eigenzinnig, gezellig en open-minded zijn al meer dan drie decennia dé kernwoorden van Rock Herk. De toekomst hing even aan een zijden draadje, maar een succesvolle crowdfundingcampagne in 2014 bewees dat België het festival een warm hart toedraagt. “Rock Herk heeft zijn plaats gevonden in het nieuwe festivallandschap.”

Rock Herk werd opgericht vanuit de Herkse Jeugdraad door Marc Croes en Guido Ector. “Guido zit nog steeds in het bestuur. Marc heeft het bestuur enkele jaren geleden verlaten. Maar beiden volgen het festival langs de zijlijn mee in een adviserende rol. De oprichters haalden inspiratie bij Torhout-Werchter, dat net als andere festivals klein begon.” En zo was Rock Herk in de jaren tachtig een festival met vooral Belgische bands. “Het belangrijkste was dat de band beschikbaar was.” Toch passeerden al meteen Katastroof, The Scabs, The Neon Judgement en The Scene in het charmante Herk-de-Stad. “Door de jaren heen is Rock Herk meer en meer alternatief geworden. Dat kwam doordat de medewerkers ook muziekliefhebbers waren. Ze zochten bewust naar jonge opkomende bands in binnen- en buitenland.”

text: Lennert Hoedaert photos: Koen Bauters

- 20 -


De groten van morgen Rock Herk groeide vanaf het begin van de jaren negentig uit tot een festival gespecialiseerd in jong en minder bekend talent. Heel wat van die groepen zouden later wereldbands worden. Denk maar aan Afghan Whigs en Therapy?, die de affiche van Rock Herk 1993 sierden. “In die periode werkten we voor het eerst met een programmator, Eric Willems”, gaat Maarten verder. “Ook de groeiende aandacht voor punk en hardcore is te verklaren door de muzieksmaak van de medewerkers.” Rock Herk had niet alleen een neus voor opkomende muziek, ook het gratis-verhaal en de doe-hetzelfmentaliteit werden hoog in het vaandel gedragen. “Eigenlijk is Rock Herk altijd een onafhankelijk festival geweest. We hebben enkel een link met de Jeugdraad. Bovendien heeft Rock Herk de eerste twintig jaar van zijn bestaan nooit subsidies gekregen. Dat was een bewuste keuze.” Muziek naar de mensen brengen, dat is de belangrijkste missie van Rock Herk. En het bleek een succesrecept, want het festival bleef groeien. In 2001 stonden er opvallend meer bands geprogrammeerd. “Toen zijn we gestart met een tweede podium, in de beginjaren onder een lieflijk prieeltje in het park Olmenhof. Dat bleek snel te klein en het podium verhuisde enkele jaren later naar de Clubtent.” Maar vooral de editie van 2005 was een mijlpaal in de geschiedenis van het festival. “Millionaire gaf een geweldige show – misschien wel de meest legendarische ooit hier – en het bezoekersrecord werd ruimschoots overtroffen.” Ook memorabel waren de passages van Gossip in 2006 en The National in 2007. En dat voor een gratis festival, niet slecht toch?

- 21 -


Veranderd festivallandschap en … veel regen In 2007 werd voor het eerst een extra dag, vrijdag, ingeroepen voor het danceluik. Die ingreep werd uitgevoerd om te beantwoorden aan de toenemende vraag naar dance en electro op festivals. Misschien nog belangrijker in die beslissing was dat het financiële luik steeds meer begon mee te spelen. Er moest extra publiek gelokt worden. Ook Rock Herk voelde de toenemende organisatiekosten en de toenemende nood aan professionalisering in een gewijzigd festivallandschap aan den lijve. “Het festivalgebeuren is in die periode gecommercialiseerd. Vroeger waren er niet alleen minder festivals, maar het ging bij wijze van spreken vanzelf. Budgetvergaderingen, dat bestond bijna niet. Alles werd op een bierkaartje geschreven, nu we zijn daar maandenlang mee bezig. En wat communicatie betreft, was een affiche genoeg. Tegenwoordig moet je een uitgewerkt communicatieplan hebben. Voor een middelgroot festival dat wordt gedragen door een vrijwilligerswerking zijn we wel steeds goed mee geweest. Dat bewijzen ook onze cijfers op sociale media vandaag.”

“In 2010 en 2011 hadden we al het gevoel dat het financieel moeilijker zou worden.” Aan de kwaliteit van de line-up was dat nochtans nauwelijks te merken. Er volgden edities met klinkende namen als Wovenhand, Part Chimp en Swans. De editie van 2011 regende echter volledig uit. De voorbode van enkele moeilijke jaren? In 2012 besloot Rock Herk inkomgeld te vragen om zijn toekomst te verzekeren. “Tegenover de democratische prijs van 30 euro voor een combiticket stonden ook investeringen in logistiek, programmatie (Dinosaur Jr. en Felix Da Housecat werden gestrikt) en uitgebreidere promotie.” Maar Rock Herk 2012 werd een horroreditie, met opnieuw de overvloedige regen als grootste boosdoener. In 2013 volgde een nieuwe reanimatiepoging. “We dachten dat we Rock Herk konden redden door de investeringen af te bouwen en lagere prijzen.” Er werd ook uitgeweken naar een kleinere locatie en ook het nieuwe gemeentebestuur had zich geëngageerd, maar nog was het festival niet gered.

- 22 -


Rock Herk 2.0

Vers bloed

De organisatie weigerde de handdoek in de ring te gooien. “In 2014 hebben we – moe getergd door alle tegengeslagen – een laatste poging ondernomen om het festival te redden. We zetten Rock Herk te koop op eBay en vonden iemand die met ons een crowdfundingcampagne wou opstarten. Het was een wanhoopspoging, maar dankzij 1.200 sponsors kon in 2014 een nieuwe editie georganiseerd worden. We waren gered dankzij ons trouw publiek.” De terugkeer van Therapy?, 21 jaar na hun eerste passage in Herkde-Stad, was de symbolische kers op de taart. Rock Herk 2014 werd er een voor in de geschiedenisboeken.

Rock Herk zou Rock Herk niet zijn, als er geen aandacht zou zijn voor de vele nog verborgen parels, die Vlaanderen rijk is. Om een lange traditie van het bieden van speelkansen aan jong geweld extra in de verf te zetten, werd vijf jaar geleden het tweejaarlijks rockconcours Fresh Blood in het leven geroepen. “Wil een jonge band op Rock Herk spelen, dan maakt hij het meeste kans door deel te nemen aan die wedstrijd. Elke live-act komt in aanmerking voor een selectie”, klinkt het. Voor de inschrijvingen wordt er samengewerkt met vi.be, voor het event zelf met de Hasseltse club Café Café en Hogeschool PXL. “Dit jaar (Fresh Blood III vond plaats op 15 april, red.) hielp een PXL-stagiaire alles in goede banen leiden. De winnaar mag een nummer opnemen met verschillende groepjes studenten van de afstudeerrichting Muziektechniek. De beste mix mag de band dan meenemen naar de definitieve mastering.”

Sindsdien knalt Rock Herk als vanouds. In 2015 volgde de bevestiging met Slowdive en Helmet als hoogtepunten. De mix van rock en electro werd opnieuw afgebouwd. “Met Rock Herk 2.0 keren we ook een beetje terug naar onze roots. Elektronische muziek is niet helemaal verdwenen uit de line-up, maar wel beperkt tot één à twee afsluitende dj-sets op de verschillende podia. We merken dat het publiek in de late uurtjes toch graag nog even de benen losschudt.”

De twee winnaars van dit jaar lijken nog altijd na te zinderen: “Heisa bracht niet alleen iets vernieuwend en verfrissend, ze speelden ook een zeer strakke set. Kortom, alles wat een winnaar nodig had. Ook de zilveren medaille van Fresh Blood, The Waltz, mag op Rock Herk spelen. Hun sound is misschien iets traditioneler, maar past volledig in ons kraam. Ook van hun set was iedereen meteen overtuigd.” Beide bands mogen op 14 en 15 juli net als andere jonge helden zoals Jacle Bow, Mountains To Move en Double Veterans voor een groot publiek spelen.

“Rock Herk heeft zijn plaats in het festivallandschap gevonden. Er zijn veel nieuwe festivals opgestart en evenveel verdwenen (Rock Ternat en Feest In Het Park zijn maar twee voorbeelden, red.), maar we zijn keihard blijven werken. Het festival is uit een diep dal geklommen. Het heeft tot vorig jaar geduurd om weer financieel gezond te zijn. 15.000 mensen lokken en een festival gratis houden: dat is niet meer mogelijk vandaag. We houden de prijzen wel zo democratisch mogelijk.”

Van welke grote namen droomt de organisatie vandaag nog? “Een terugkeer van Afghan Whigs, een eerste keer Mogwai, maar vooral elk jaar opnieuw die kwaliteit en de beleving optimaliseren”, besluit Maarten. En kijk, enkele dagen na dit gesprek wordt Millionaire aangekondigd als headliner op vrijdag. Vanhamel en co zullen zich twaalf jaar na hun legendarische passage opnieuw in de annalen van het festival schrijven. En zo herhaalt de Rock Herkgeschiedenis zich nog maar eens op een positieve manier. rockherk.be

- 23 -


cover

“Sound maken is het begin van alles.� Faces On TV

- 24 -


Het kan verkeeren. Bredero had het een paar eeuwen geleden helemaal bij het rechte eind. Je weet nooit wat er op je pad komt en waar je zal belanden. Kijk naar Jasper Maekelberg: als zestienjarige snaak stond hij klaar om de wereld te veroveren – althans een stukje ervan – als beloftevol atleet op de 400 en 800 meter. Het lot beslist echter anders: hij raakte geblesseerd, ontdekte de gitaar, de piano en de drums, en hij voelde de muzikant in zich ontwaken. De lont was aan, het vuur kwam snel. Anno 2017 is Maekelberg een muzikant én producer om in de gaten te houden. Dat is de reden waarom we hem aan de vooravond van de debuutplaat van Faces On TV voor de microfoon halen. Er is altijd tijd en ruimte voor een gesprek over muziek, en de passie die hem voedt. Ook op zondag. text: Sven De Potter photos: Koen Bauters

Geen hipsters met vreemde brilletjes in de Gentse Bar Bidon op een luie zondag eind april. Wel aangespoelde toeristen uit Rusland, gezinnen met kinderen en een wielertoerist. Jasper komt aangesloft, zichtbaar uitgeslapen. “De eerste dag in lange tijd dat ik niets te doen heb”, zegt hij. “Enkel vanavond een concert in de Vooruit met Warhaus (op Volta, red.) en dat is het.” Soundchecken, chillen en het podium op. Het dagelijks scenario van het afgelopen jaar.

Het leek even alsof je vanuit het niets kwam.

Jasper: “Wat dus helemaal niet het geval was. Ik heb er al een heel verleden als muzikant en producer opzitten, misschien wat meer in de luwte. Look & Trees, Yuko, Amongster, Bear Run … Ik ben toch al even bezig.” Als producer ben je al een tijdje de te strikken man. Hoeveel aanvragen heb je vorig jaar moeten weigeren?

Jasper: “Toch heel wat. (lacht) Niet uit slechte wil, maar gewoon omdat ik geen tijd had. Mijn agenda zat overvol. En dit jaar is dat niet anders: ik ben druk aan het werk aan de plaat van Faces On TV, en ben vaak de hort op met Warhaus. Tussen optreden en aan de plaat werken is nog nauwelijks tijd voor iets anders. Maar mij hoor je niet klagen, hoor. Ik hou van het leven dat ik nu leid: als we met Warhaus op tour zijn – dikwijls met een leuke mobilhome – kan ik tussen de concerten door aan de muziek van Faces On TV werken. In het begin was het wat moeilijk om die switch te maken: eerst de songs van Maarten (Devolder, Warhaus frontman, red.) spelen en dan aan mijn eigen muziek werken. Het was een kleine spreidstand. Maar ondertussen stap ik makkelijk van de ene rol in de andere. Van sidekick bij Warhaus naar songschrijver/ frontman van Faces On TV.”

2016 leek een echt scharnierjaar voor jou: je kon geen krant of muziekmagazine openslaan of er stond wel een interview in met jou. (Zie ook Poppunt Magazine 69.) Het nieuwe wonderkind, stond her en der. Je zou van minder naast je schoenen gaan lopen.

Jasper: “Vorig jaar was inderdaad een beetje een gek jaar, maar geloof het of niet, ik heb dat allemaal zo niet beleefd. Er was veel aandacht voor wat ik deed, maar dat kwam, denk ik, louter omdat er verschillende bands en projecten plots allemaal iets releaseten, en dat Faces On TV een ep uitbracht.”

- 25 -


Ben jij een strenge producer?

Jasper: “Wat is streng? Kijk, een band die in de studio komt, wil de beste versie van zichzelf op plaat horen. Dat is uiteraard ook mijn doel. Het enige criterium waarom ik een band kies is: heb ik een klik met de muziek en kan ik en parcours een stukje van mijzelf toevoegen, wat betreft sound en ideeën. Als aan die twee voorwaarden voldaan zijn, kunnen we van start gaan. Het eerste wat ik dan altijd doe, is zoeken naar een juiste en coole drumsound. Daar begint alles eigenlijk mee: hoe klinkt de drum? En dat gaat niet louter om de juiste plaats van de drum in de studio, maar ook over welke drum het is, de vellen die gebruikt worden. Dan pas komt het mic’en. Plus, spelen in een studio is een ander paar mouwen dan live spelen. In de studio moet het grooven. Vooral drummers schijnen dat weleens te vergeten. (lacht) Soms doe ik ook ingrepen in de songs, als de structuur niet helemaal juist zit of als de opbouw niet echt klopt. Dan wordt er al eens iets geschrapt of opnieuw gearrangeerd. In de beste verstandhouding, natuurlijk.”

“IK WIL INSTRUMENTEN BOVEN ZICHZELF LATEN UITSTIJGEN: EEN GITAAR NIET MEER ALS EEN GITAAR LATEN KLINKEN, OF VAN EEN PIANO EEN PREPARED PIANO MAKEN EN DAARMEE AAN DE SLAG GAAN.”

- 26 -


De queeste naar sound

“HET IS ECHT MAKKELIJK OM PRODUCER TE WORDEN: EEN LAPTOP, EEN MICROFOON EN EEN KOFFIEZET, EN JE BENT VERTROKKEN.”

“Een van de dingen die ik het liefst doe, is het zoeken naar een coole sound. In een studio kan je veel doen, maar van zodra er een nieuwe sound hip wordt of een producer doet iets wat nog niemand hem voorgedaan heeft, dan springen veel studio-wizards erop en gebruiken ze het voor hun producties. Je kan aan de hand van de sound van platen bij wijze van spreken bepalen welke studio-setup op dat moment hip en nieuw was. Ik probeer het anders aan te pakken, en wil instrumenten boven zichzelf laten uitstijgen: een gitaar niet meer als een gitaar laten klinken, of van een piano een prepared piano maken en daarmee aan de slag gaan. Een beetje zoals Nils Frahm of Peter Broderick. Ik zoek graag naar nieuwe dingen door gebruik te maken van vintage technieken. Ik heb daarin veel opgestoken van Tchad Blake (producer, bekend om zijn onorthodoxe aanpak, red.).”

We kunnen niet om de vraag heen: iemand die zo veel met muziek bezig is, moet wel een beetje een gearslut zijn?

Jasper: “Dat valt best wel mee, denk ik. Ik ben niet de man die tweedehandssites afschuimt op zoek naar vintage effecten of one-offs die ooit in beperkte oplage in Rusland geproduceerd zijn. Toen ik nog bij Look & Trees speelde, waren Janko en ik voortdurend op zoek naar de beste versterker, de beste gitaar en de beste sound. Ik ben daar ondertussen wel vanaf, maar blijf wel steeds zoeken naar hoe ik mijn sound kan verbeteren. Ik speel bijvoorbeeld op een oude, aftandse Danelectro Pro, een gitaartje dat ik een paar jaar geleden voor amper 200 euro gekocht heb van een vriend. Die doet perfect wat ik wil, zeker in combinatie met mijn live set-up. Ik gebruik bijvoorbeeld geen versterker, maar plug mijn gitaar rechtstreeks in ‘een grote bak’ met een computer en een interface. Ik ben veel bezig met tape-simulatie, en zoek daarmee naar een gitaarsound die niet iedereen heeft. Dat zorgt voor een zeer metalige sound. Een versterker haalt doorgaans wat hoog en laag uit je gitaar, maar bij mij is het helemaal anders.”

Kan jij nog volgen wat er allemaal gebeurt? De laatste jaren is er dankzij de huis-tuin-en-keukenproducers een massa nieuwe muziek gereleaset. Je zit snel aan het verhaal van de bomen en het bos.

Jasper: “Alles volgen gaat natuurlijk niet meer, maar ik check wel dagelijks nieuwe muziek en nieuwe bands. Ik ben niet bezig met wie er achter de productie zit. Maar het is echt makkelijk om producer te worden: een laptop, een microfoon en een koffiezet, en je bent vertrokken. Bij Faces On TV ben ik nu helemaal verkocht aan Afrikaanse instrumenten, en vooral aan de balafon. Dat is mega-chic. Ik ben ook erg geïnteresseerd in andere benaderingen van muziek, anders dan de Westerse; daar wil ik me later nog wat meer in verdiepen.”

- 27 -


Ik las ergens dat je een liefhebber bent van vintage.

Jasper: “Absoluut. Niet dat ik vintage gebruik louter omdat het vintage is, maar gewoon omdat die instrumenten en techniek vaak beter zijn dan wat er vandaag op de markt is. Die zaken zijn allemaal built to last. Als ik bijvoorbeeld in de ICP-studio ga opnemen en ik zie wat ze daar allemaal liggen hebben, dan voel ik me als een kind in een snoepwinkel. Ik heb zo een tijdje geleden kunnen werken met een compressor die uit een oude onderzeeër kwam en die gebruikt werd om de boodschappen duidelijk over te brengen. Een fantastisch instrument, zeker in combinatie met een bas. Ik werk verder heel graag met tape omdat ik vind dat tape een extra laag aan de muziek toevoegt.” Ik heb je op Melkrock 2016 loos zien gaan op die Danelectro. Ik moest toen even denken aan Nels Cline, de gitarist van Wilco. Hoe ziet de festivalzomer er dit jaar uit?

Jasper: “Waar we alvast erg naar uitkijken, is Pukkelpop, waar we op donderdag de main stage mogen openen. We zullen er voor de eerste keer een aantal nieuwe songs spelen; dat wordt echt spannend. En met Warhaus gaan we Europa door. Het wordt dus nog een drukke periode. Met Faces On TV krijgen we stilaan wat voet in aan de grond in Nederland. Dat is wel erg fijn. Al moet je die Nederlanders soms weleens tot stilte aanmanen. (lacht) Een vreemde trend tegenwoordig is dat het publiek selfies maakt met de band op de achtergrond. Raar.”

EXCITE Poppunt, Play Festival (Muziekodroom) en PXL-Music sturen de komende maanden Faces On TV naar buitenlandse toppodia i.h.k.v. Excite. Met Excite – voluit Exchange of International Talent in Europe – bundelen negen Europese muziekorganisaties uit evenveel landen de krachten om beloftevolle artiesten uit te wisselen over de landsgrenzen heen, en hen zo een unieke internationale ervaring te bezorgen. Faces On TV zal op donderdag 8 juni de spits afbijten in Schotland op het toonaangevende showcasefestival XpoNorth. Daarnaast mogen ze in het weekend van 9 en 10 december het beste van zichzelf geven voor het publiek van het Freeze-festival in het Nederlandse Leeuwarden.

Horror vacui “Ik ben altijd met iets bezig, en heb nog nooit maar ‘één project’ gehad. Ik kan helemaal niet tegen stilzitten of stilstand. Vrije dagen? Ik begrijp dat echt niet. (lacht) Ik moet bezig zijn, creëren, spelen. Ik vind dat ik het aan mezelf verplicht ben om het onderste uit de kan te halen en er volop voor te gaan. Je kan niet – zeker niet wat muziek betreft – iets half doen. Met Faces On TV heb ik nu pas het gevoel dat we een goed full-album kunnen maken. Ik heb me de laatste jaren gelaafd aan mijn werk, aan nieuwe ontdekkingen. Nu kan ik die allemaal mooi in een project steken.” facesontv.be

excite-music.eu

- 28 -


KATANA AMP SERIES | Guitar Amplifier CRAFTED TONES, FORGED FOR ROCK Katana guitar amplifiers from Boss – smooth, cutting tones honed by generations of dedication and expertise. With proprietary circuit designs and meticulous tuning, the Katana series combines traditional craftsmanship and innovative functions to produce true next-generation rock amplifiers.

www.bossrce.com


dj talk

DTM FUNK DTM Funk heeft het druk. Niet alleen draait David Tricot Mizero (27) beats in alle soorten en snelheden, ook runt hij met Foot Juice Art. zijn eigen label, staat hij aan het hoofd van zijn eigen booking agency Impano en brengt hij jong talent uit de beatscene samen tijdens de Champion Sound Beat Battle. “Ik hou ervan om artiesten te pushen en jonge gasten kansen te geven.� text: Sam De Brabander photos: Koen Bauters

- 30 -


“FUCK GENRES!” Je volgt de Belgische beatscene nauwgezet. Kunnen we nog dingen leren van andere landen?

track?

David: “Er lopen ongelooflijk veel talentvolle beatmakers rond hier in België; young kids die zonder oogkleppen nieuwe soorten sounds opzoeken en erop los experimenteren. Dat is echt wel uniek, zeker als je vergelijkt met bijvoorbeeld Berlijn. Toch is niemand echt groot bij ons, zoals dat in Nederland het geval is. Denk maar aan het succes van Jarreau Vandal, die op Foot Juice vijf jaar geleden voor het eerst in het buitenland speelde. Hier heb je LTGL: ook een grote naam, maar die krijgt nog te weinig erkenning in het hele land. We hebben wel LeFtO, die er eigenhandig voor zorgt dat artiesten breder gedragen worden, maar dat blijft voor een kennerspubliek.”

David: “Ik denk dat ik vooral op authenticiteit en originaliteit let. Het gebeurt vaak dat ik een heel goed nummer leer kennen maar dat ik het ergens al eens heb gehoord. Dan zwakt mijn enthousiasme meteen een beetje af. Ik ben constant op zoek naar andere soorten geluiden en genres om mijn honger naar nieuwe muziek te stillen. Ik check vaak scenes en hun grondleggers om een duidelijk beeld te krijgen van hele bewegingen: momenteel verdiep ik me in de interessante Baltimore scene, een vrij agressieve maar slowtempo vorm van Miami bass die sterk verbonden is met de gay en black community in de VS. Net als bij Chicago footwork – mijn grootste passie – komen dans en muziek er mooi in samen. Zo hoort het voor mij.”

“Ligt het aan de Nederlandse mentaliteit? Misschien. Zij zien het vaak groter en hun events worden sneller gehypet. Ik vind dat we, net als onze Noorderburen, meer ballen mogen tonen want we zijn echt wel goed in wat we doen. We hebben verfrissende undergroundconcepten als Heartbroken in Brussel of Slagwerk in Leuven die true blijven aan hun initiële ideeën. Daarnaast bewijst Trillers dat het ook groots kan. Hoewel die future selection beats minder mijn ding zijn, heb ik enorm veel respect voor hoe zij werken. De toekomst is bovendien verzekerd: kijk maar naar de heel jonge Leuvense scene rond Perron Zes of Antico.”

“Er zijn zoveel verschillende genres die ik draai, maar voor mij wordt alle muziek verbonden door ritme: of het nu oud of nieuw is, elektronisch of organisch. In alles wat ik doe, probeer ik mensen bij elkaar te brengen en hen de rhythm in muziek te laten ontdekken, zonder te pretenderen dat een stijl beter is dan de andere.” Samen met de Champion Sound crew selecteerde je Beats voor 22tracks. Je ziet dus heel veel nieuwe dingen passeren als curator en dj. Wat zoek je in een goede

- 31 -


“ER LOPEN ONGELOOFLIJK VEEL TALENTVOLLE BEATMAKERS ROND HIER IN BELGIË; YOUNG KIDS DIE ZONDER OOGKLEPPEN NIEUWE SOORTEN SOUNDS OPZOEKEN EN EROP LOS EXPERIMENTEREN.” Met Champion Sound Beat Battle brengen jullie de

Met Impano regel je ook de bookings van enkele jonge

scene in ieder geval samen. Wat willen jullie bereiken?

artiesten. Wat leert een jaar ervaring als boeker jou?

David: “Met de Beat Battle willen Ufuk (Demir), Pieter (Demeulenaere) en ik in de eerste plaats jonge Belgische producers een podium geven om hun ding te doen, en hen daarnaast een platform bieden om hun muziek te verspreiden. We krijgen steevast veel inzendingen uit de grotere Vlaamse steden maar bereiken ook steeds meer mensen uit Brussel en Wallonië. Producers sturen hun demo’s door en doen dan live hun ding voor een publiek en een jury. We leren heel wat beatmakers kennen en ik blijf hierdoor dan ook gasten als Freddy Bracker, Sokoto of Roshima volgen in wat ze doen.”

David: “Beginnen met Impano voelde eigenlijk natuurlijk aan. Ik was op zich al drie jaar bezig met netwerken opbouwen en artiesten doorsturen wanneer mensen me om tips vroegen. Een eigen agency runnen is wat anders natuurlijk. Je begint commercieel na te denken, leert promotors benaderen en ontdekt zo hoe het er echt aan toe gaat in de muziekwereld. Toch probeer ik het allemaal op mijn eigen manier te doen: ik stuur geen overload aan mails naar eender wie, maar klop gericht en nederig aan bij de geschikte mensen.” “Impano biedt onderdak aan een tiental artiesten met wie ik ondertussen een persoonlijke connectie heb opgebouwd. Het zal er mij nooit om gaan het meest befaamde agency te worden met artiesten op alle grote festivals; de juiste artiesten moeten vooral op de juiste plekken spelen. Ik werk alleen maar samen als ik ook effectief iets kan betekenen. De Nederlanders Know V.A. kan ik bijvoorbeeld helpen voet aan grond te krijgen in België. Hoe dan ook is het altijd tweerichtingsverkeer: een artiest moet zichzelf ook interessant houden door nieuwe producties of door zelf een verhaal te blijven vertellen. Als artiesten mij met een positief gevoel kunnen verlaten om elders door te groeien, dan was dat alles waard.”

“Stap voor stap bekijken we hoe we kunnen groeien, maar we willen nog niet te ver in de toekomst kijken. De core blijft anderen kansen geven, en door de erkenning die ze nadien krijgen, zien we dat die aanpak werkt. De mailbox van Corrupted, de winnaar van de vorige editie in februari, werd overstelpt met aanvragen en pitches voor samenwerkingen. Momenteel betekent het blijkbaar iets om Champion Sound te winnen en dat geeft ons echt voldoening: zien dat we zo kunnen helpen in de ontwikkeling van artiesten.”

- 32 -


Je zit ook niet stil als programmator: met Foot Juice organiseer je avonden, met een elektrofeest als Atlantis nodigde je onlangs Detroitlegende DJ Stingray uit, en tijdens PARK stel je een uiteenlopende line-up samen voor een dagfestival.

David: “Ik ben zes jaar geleden begonnen met feesten geven omdat ik ervan hou om mensen samen te brengen en met een line-up een bepaalde sfeer te creëren. Soms ga je op je bek en verlies je geld, maar dat vind ik niet erg. (lacht) Ik probeer in ieder geval altijd authentiek en origineel te programmeren. Staat een act weken voordien elders in België, dan doe ik het niet. Verder mik ik altijd op een combinatie tussen een grote naam – zoals mijn lievelingsartiest DJ Stingray – en lokale artiesten, zodat die laatsten meer kansen krijgen. Daarbij zijn suggesties van vrienden altijd welkom: op een avond als Foot Juice boek ik altijd één dj die ik zelf niet ken. Zelf speel ik ook heel wat hiphopartiesten door aan mijn vrienden. Op die manier kennis delen met elkaar vind ik echt wel belangrijk.” “Voor PARK festival, een gratis stadsfestival waarvoor we samenwerken met CC Berchem, probeer ik met een beperkt budget nog iets dieper te graven en opkomende artiesten een podium te geven. Hadden we voorgaande jaren Roméo Elvis, The Color Grey en de toen nog onbekende Woodie Smalls, dan krijgt nu een zestienjarige gast als Shaka Shams de kans om zijn bijzonder mature raps voor 2.000 man te brengen. Net omdat het gratis is, kunnen we bezoekers op een heel ongedwongen manier nieuwe genres laten ontdekken. Dit jaar hoorde je er naast hiphop en beats net zo goed jazz, Miami bass, 140 bpm disco en etnische sounds. Als het van mij afhangt: fuck genres! (lacht)”

“ALS ARTIESTEN MIJ MET EEN POSITIEF GEVOEL KUNNEN VERLATEN OM ELDERS DOOR TE GROEIEN, DAN WAS DAT ALLES WAARD.”

“Ik spreek echt niet graag in doelen, maar het zou mooi zijn als PARK een betalend, kwalitatief festival kan worden waarbij er nog meer mogelijkheden zijn voor de line-up. België kan wat Nederland kan met festivals als Pitch of Appelsap. Het is in ieder geval een heel interessant leerproces – met vallen en opstaan – en ik hoop dat later ooit op een hoog niveau te doen.” Tonnen succes daarmee! facebook.com/dtmfootjuice

- 33 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

BERG Berg is een jong Gents viertal dat grossiert in charmante synthpop. De zonet verschenen debuut-ep klinkt fris en dromerig, maar tegelijk zit iedere noot, klank en beat perféct. Niet toevallig kon de band rekenen op straf producersvolk als Jasper Maekelberg (Faces On TV), Jasper Segers (Soldier’s Heart) en Orson Wouters (Sleepers’ Reign). Berg is er voor fans van Daughter, Lower Dens en Hydrogen Sea.

vi.be/berg

Repetitiekot met Berg op Poppunt.tv

- 34 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

SHHT De Belgische noisescene heeft er wéér een nieuwe telg bij! Shht mikt allesbehalve op verstilling. Met hoekige ritmes, noisy riffs en vervormde vocals beukt de band vol in op je trommelvliezen. Voor fans van Hypochristmutreefuzz en Elefant. En als we Shht zélf mogen geloven tevens warm aanbeloven door Geert Hoste himself.

vi.be/shht

Repetitiekot met Shht op Poppunt.tv

- 35 -


gearslutz

Vuurwerk op Rock Werchter én Pukkelpop! De human electronics-act zal er deze zomer een liveset presenteren die de tot in de puntjes is voorbereid. Meteen ook een mooie insteek om Jergan Callebaut en Thieu Seynaeve, de twee producers van dienst, hun licht te laten schijnen op the gear in hun ‘beast’. “De Morgen heeft onze verzamelde apparatuur ooit omschreven als een klankenlaboratorium. Live is ‘the beast’ het verlengstuk van onze studio.” Welkom in de digitale én analoge wereld van Vuurwerk – binnenkort ook te ontdekken op het te verschijnen, titelloze, debuutalbum. text: Bram Vermeersch photos: Koen Bauters

- 36 -


Thieu: “We doen alles samen in een rare vorm van dialoog, maar Jergan is veel meer bezig met het technische aspect van de muziek. Het is wel belangrijk om iemand met zo’n achtergrond in de groep te hebben. Onze producties bestaan soms uit honderd sporen. We layeren heel vaak uitgerekte samples met synths. Als je dat niet netjes laat opnemen door iemand die dat op een zuivere manier kan, dan zal de eindmix nooit oké zijn.” Jergan: “Als je elektronische muziek maakt en bezig bent met productie en mixing, dien je sowieso ook het technische aspect van klankdesign te beheersen. Je moet weten wat je aan het doen bent. Een productie wordt pas heel goed als je weet hoe je alles in de mix kan plaatsen. We hebben in onze beginperiode ook fouten gemaakt. Je moet aandacht hebben voor frequenties en de juiste keuzes maken. Die evolutie is nog altijd bezig.”

LIVE HUMAN ELECTRONICS Jergan en Thieu werken tegenwoordig als psycholoog en psychiater in Londen. Via skype polsen we naar het geek-gearslutz-gehalte van Vuurwerk terwijl de heren zich op een terras scrambled eggs en een bloody mary laten welgevallen.

Thieu: “Ons opzet is om altijd boeiende liquid muziek te maken. De productie moet mooi vol zijn maar mag niet te vol klinken. Dat resultaat bereiken is veel technischer dan ik ooit had gedacht. Aanvankelijk hadden we vooral oog voor klankdesign. Het muzikaal melodische aspect kwam minder aan bod. Nu zijn we op beide zaken gefocust. Sound blijft wel het allerbelangrijkste. Soundscapen: dat is wat we voornamelijk doen. We sturen sounds door effecten en compressors.”

Thieu: “Jergan is vooral de geek, als ik eerlijk mag zijn. Ik vind dat van mezelf niet. Ik ben meer bezig met concept en inhoud.” Jergan: “Ik ben de meest technisch ingestelde van ons twee. Maar als ik met onze front-of-house-mixer praat, dan vind ik hém de geek. Er zijn altijd gradaties, hé. Ik heb wel een opleiding audioproductie gevolgd in avondschool. En ook een cursus elektriciteit.”

Jergan: “Niet dat we heel veel compresseren, hoor. Niet alles hoeft uitgerold te klinken. Ik heb graag dat de dynamiek van een nummer overeind blijft.”

- 37 -


“JE MOET KUNNEN JAMMEN BINNEN EEN BEPAALD KADER. DAT IS HET MOEILIJKSTE ALS JE EEN LIVESET INEEN AAN HET STEKEN BENT.” Is het moeilijk om jullie studiosound te vertalen naar een livegegeven?

Jergan: “Puur qua programmeren wel. Het concept is op zich niet moeilijk, maar de implementatie ervan is een werk van vele jaren. Dat geldt trouwens voor elke elektronische band. Kijk naar acts als Caribou, Moderat en Soulwax: die touren niet voor niets vijf jaar met dezelfde setup om het concept volledig onder de knie te krijgen. Je mag niets aan het toeval overlaten maar tegelijk moet je er toch voor zorgen dat je toeval kan creëren. Je moet kunnen jammen binnen een bepaald kader. Dat is het moeilijkste als je een liveset ineen aan het steken bent.” Wat is qua beats onmisbaar voor jullie?

Thieu: “O, niets nieuws hoor. De Roland SP-404 sampler is altijd heel belangrijk geweest voor ons. Toen die op de markt verscheen, was die foute sampler niet eens zo succesvol. Je kon die heel goedkoop aanschaffen. Nadien is de sampler wel enorm opgepikt door de beats scene. Er zitten een paar effecten in die heel uniek klinken op stem of gitaar. Het voordeel aan crappy apparatuur is dat niemand die digitaliseert of namaakt omdat er geen sprake is van een goede implementatie van algoritmes en software. Terwijl: oude apparatuur heeft soms meer karakter. En dat is belangrijk voor de klank.” Jergan: “Hoe we proberen een eigen sound te vinden? Dat verloopt heel intuïtief. Iedereen kan de keyboards kopen die wij gebruiken. Ik denk dat Thieu en ik in ons hoofd een onbeschreven klankenpalet hebben waarbij we iets voelen. We willen bezig zijn met interessante klanken.”

- 38 -


“OP ZICH IS EEN SYNTH ONGELOOFLIJK SAAI: EEN ONMENSELIJK INSTRUMENT DAT IS GECREËERD OM HEEL VOLMAAKT TE KLINKEN.”

“IEDEREEN KAN DE KEYBOARDS KOPEN DIE WIJ GEBRUIKEN.” Thieu: “Puur klanktechnisch hebben synths ongelimiteerde mogelijkheden. Met klassieke instrumenten heb je bepaalde beperkingen qua frequenties. Klanksynthese via synthsesizer bied je oneindige mogelijkheden om een sound te creëren zoals je die zelf wil. Ik ben soms urenlang bezig met de zoektocht naar een klank. Dat is het mooie aan synths. Jergan en ik zijn allebei geïnteresseerd in de geschiedenis van de synth. Toen er voor het eerst synths op de markt verschenen, werden ze gebruikt door psychologen die mensen hun gevoel lieten beschrijven via synthsounds.”

Jergan: “Droog klinkt die synth koel en niet zo tof, maar van zodra je er reverb en delay op zet, klinkt de Prophet heel goed. Hij heeft een zekere elegantie die ook ruig kan gaan klinken.” Thieu: “Die klanksynthesetruc is wel populair de laatste jaren: vertrekken van iets heel puur en er daarna effecten en delays op zetten om het minder gepolijst te maken. Zie ook wat Moderat en Goose doen.” Jergan: “Alles wat onvolmaakt klinkt en enigszins kan detunen, daar zijn we wel fan van.”

Zijn er bepaalde dogma’s waar jullie bij zweren op het

Thieu: “Op zich is een synth ongelooflijk saai. Een synth is eigenlijk een heel onmenselijk instrument dat is gecreëerd om heel volmaakt te klinken. Ons adagium is echter dat we met Vuurwerk human electronics willen maken. Vandaar dat we vaak starten met een pure synthklank en die vervolgens helemaal vervormen zodat je niet meer hoort waar het geluid oorspronkelijk vandaan kwam.”

vlak van synths?

Jergan: “Niet echt. We gebruiken de klassiekers. We grijpen veeleer terug naar oudere, analoge synths dan naar moderne synths. Nieuwe sounds vinden we wel via de box in onze laptop. Syntheffectenbakken met karakter: daar gaan we altijd naar op zoek.” Thieu: “Onze guilty pleasure qua synths is de Novation: een beetje een foute synth met heel veel coole klanken.”

Hoe past de Doepfer Dark energy in die optiek?

Jergan: “Dat is een sequencer die we gebruiken om arpeggio’s te spelen (een reeks geprogrammeerde noten die volgens een ritmisch patroon herhaald worden, red.). Sowieso analoog van klank en het is gewoon cool om met je handen noten te spelen.”

Jergan: “Als je die Novation door verschillende effecten jaagt, krijg je een heel vuile klank. De Korg MS-20 is nog vuiler en crappier.” Thieu: “De Nord Prophet is ook een zeer dankbare synth.”

Thieu: “Via de MIDI-clock kunnen we met die sequencer arpeggio de Prophet, de Nord en de Nova aansturen.”

- 39 -


Hoe belangrijk is de Whammy-pedaal voor jullie sound?

Hoe moeilijk is het om echte drums in jullie sound te

Jergan: “Heel belangrijk. Ik gebruikte die pedaal vroeger veel om zangpartijen te pitchen in Ableton. Ik pitch heel graag vocals, dat is mijn dada. De pitch engine in Ableton is echter niet altijd even goed. De engine van de Whammy-pedaal wel. Vroeger ook veel gebruikt in functie van gitaarpartijen, maar sinds het vertrek van Sjam (Janssens, red.) zit er niet zoveel gitaar meer in onze sound. (Zonder Sjam is Vuurwerk nu een duo in de studio, red.) Ik heb me wel al afgevraagd of het niet beter zou zijn om voor onze producties volledig over te stappen naar Logic. Nu gebruiken we zowel Logic als Ableton Live. De klanken in Logic zijn veel puurder. Bij Ableton heb je al snel het gevoel dat iets klinkt als een mp3.”

verwerken? Echte drumpartijen zijn minder beheersbaar

Thieu: “Logic is meer een studio.”

Thieu: “Wat we vaak doen, is nummers overzetten van Ableton naar Logic. Om vervolgens de producties eventueel in een analoge studio op een analoge board te mixen. Om dan finaal alles te masteren en op tape te zetten.”

Thieu: “Vroeger had ik het niet zo voor livedrums, maar gaandeweg ga je bepaalde zaken meer appreciëren omdat je merkt dat er ook sound, groove en energie in zit. Dat geldt ook voor de saxofoon die deel uitmaakt van ons geluid. Zo krijgt elektronica een menselijke kant. Als je elektronica maakt vanuit een insteek dat je er ook andere mensen bij betrekt, dan ontstaat er iets unieks. De muziek wordt er ook gelaagder door. Op die manier gaat er iedere keer een deur open van een huis dat steeds groter en complexer wordt. Onze debuutplaat heeft die twee aspecten. In zekere zin is de muziek complex maar ook voldoende toegankelijk voor iemand die er voor het eerst naar luistert.”

Er sluipt analoge warmte binnen in de digitale sound van

Welke micro’s vind je aangewezen om vocals mee op

Vuurwerk.

te nemen?

Jergan: “De laatste jaren hoor je dat inderdaad in onze producties, maar we stappen niet af van het digitale. De klanken die we zelf creëren met Ableton vind ik op zich goed, maar als je bepaalde synthsounds nog extra versterkt en met een micro opneemt, dan krijg je meer diepte. We willen ook echte akoestische instrumenten zoals piano en drums verweven in onze sound.”

Jergan: “Voor rap en spoken word maak ik altijd gebruik van de RE20, een heel dynamische, grote microfoon die vaak ook gebruikt wordt op de radio. Thom Yorke had er ook een voor zijn neus staan tijdens The Basement Session van Radiohead. Die microfoon doet hoge zang gebalder klinken en geeft rap een steviger karakter. Voor mijn eigen stem gebruik ik de CE114 van AKG. Omdat ik dat een fijne microfoon vind. Ik weet precies hoe hij werkt. Voor lead vocals gebruik ik meestal een U47, een klassieke Neumann-microfoon. Of een U87.

dan een drumpatroon uit een machine.

Thieu: “Ik denk dat je een hele goede recording engineer nodig hebt. De moeilijkheid is iemand vinden die op technisch vlak een grote meerwaarde is en creatief gezien ook nog eens dezelfde visie heeft. Niet eenvoudig.” Jergan: “Iets kan heel goed klinken en toch niet bij de sound passen. Dat is een moeilijk gegeven. We wilden het organische van een sixties/seventies Slingerland jazzdrum sowieso in ons geluid. Een echte drummer kan een groove neerzetten; met een drumcomputer kan je die feel niet creëren.”

Jergan: “We gebruiken het programma eigenlijk vooral als een sampler. Puur qua properheid heeft Ableton niet zo’n goede klank. Wat op zich goed is. Maar Ableton mist wat diepte. Live is Ableton dan weer heel stabiel en gemakkelijk.”

Thieu: “Het is niet zo dat we zweren bij de manier van opnemen in de jaren zestig. We zijn gewoon op zoek naar een slimme manier om doelbewust om te gaan met digitale en analoge tools.”

- 40 -


Onze front-of-house-mixer heeft een website gevonden die je leert hoe je zelf zo’n microfoon kan assembleren. Dat hebben we dan ook gedaan. Dat is een pak goedkoper dan er eentje te kopen. Zelf gebruik ik niet zo’n microfoon omdat mijn vocals van nature nogal crunchy zijn. Maar de vocalisten waar we mee samenwerken, hebben veeleer een smooth stemgeluid. En dan is het wel tof om zo’n microfoon te gebruiken.”

GEARLIST Gear in onze ‘Beast’ Prophet 08 rack Novation Nova Novation Supernova Verschillende EHX FX pedals: analog delays en reverb Vocal FX: harmonizer, autotune en doubler Vocal FX lead singers: LA2A en API eq’s MIDI sync interface en audio interface (RME) Doepfer Dark energy en Dark Time Nord Lead & Pads & Modular Whammy pedal (original) voor synths en vocal FX Verschillende Multi FX channel strips die naar synths gaan Compressors per synth en sidechain compressor sync met kickdrum 2 Roland SP samplers Korg MS-20 keys on stage (vintage) Prophet 12 keys on stage Roland RE-201 analog delay (vintage) Juno 106 synth MIDI clock & Word Clock die signalen op elkaar afstemt MIDI sequencer die synths aanstuurt Bus compressor synths: SSL bus comp + 4x stereo Fatso Compressor

Hoe belangrijk zijn de LA2A en de API in functie van de stem en de lead vocal?

Jergan: Ik heb zelf een LA2A gemaakt met een optische compressor. Die werkt op licht en ik gebruik die al heel lang voor zangtakes. Het is eigenlijk een standaard tubecompressor. Ik heb ook een digitale versie. Afhankelijk van het soort stem is de analoge of de digitale versie de beste optie. Het helpt om de stem er meer door te krijgen in de sound zonder dat de stem te pal op de muziek gaat liggen. Wat ik ook vaak voor de stem gebruik, is een beetje harmonische distortie. Dat wordt nu regelmatig in popmuziek gedaan. Dua Lipa doet het bijvoorbeeld constant. Met een overdrivebakje ga ik op zoek naar een iets ruwere distortie. In de studio beroep ik me al eens op de Thermionic Culture Vulture, bruikbaar voor drums, zang en synths. Het geeft geluid meer saturatie en extra karakter.” Hoe moeilijk is het om de stem goed te krijgen?

Jergan: “De zanglijnen schrijven en inhoudelijk iets te zeggen hebben: dat lukt sowieso. Maar de passende persoon vinden om het nummer zal inzingen en er een extra dimensie kan aan geven, en hoe je dat dan opneemt: dat is het moeilijkste. Je moet een moment zien te vangen. Je kan daarin overdrijven waardoor de productie te dramatisch wordt. Dan verlies je emotie. En emotie is nog steeds het belangrijkste als het over zang gaat.”

Instrumenten Acoustic drum met OH Roland SPDS voor extra drumtriggers Saxofoons: alt, tenor en bas

vuurwerkmusic.com

- 41 -


tips & tricks

In tegenstelling tot andere social media heb je op Snapchat geen profielpagina waar fans informatie kunnen vinden, je aantal volgers kunnen kennen of je historiek kunnen zien. Ook een zoekfunctie waar fans jouw profiel op goed geluk tussen kunnen vinden als ze de naam van jouw band zoeken, ontbreekt. Alles vertrekt simpelweg bij je username, dus kies die dan ook zeer zorgvuldig. Bij voorkeur gebruik je dezelfde username als op andere social mediakanalen: fans zullen immers eerder geneigd zijn om je via dezelfde username op Snapchat proberen te traceren. Verwijs regelmatig naar je Snapchat-username op je andere kanalen zodat je volgers je ook daar weten te vinden. Post bijvoorbeeld eens een Snap uit je Story en prikkel zo je volgers om de rest van die Story op Snapchat te gaan bekijken.

Snapchat is een van de meest eenvoudige social mediakanalen – met een simpele druk op de knop (er is er maar één, de honderden face- en locatiefilters buiten beschouwing gelaten) geef je je volgers instant een glimps van jouw leven aan de hand van Stories. Waar andere social media bekend staan om de perfecte compositie en filters gaat het er bij Snapchat een pak ruwer en spontaner aan toe, wat het erg gemakkelijk maakt in gebruik. Ondanks de simpliciteit van het medium zijn er wel degelijk een aantal dingen die je kan doen om net dat tikkeltje extra te bieden aan je fans.

Snapchat werd bekend omwille van haar ‘it’s happening right now’ aanpak. Je maakt een verhaal dat meteen zichtbaar is en 24 uur later terug verdwijnt. Probeer nog meer in te spelen op de ‘hier en nu’ aanpak door vooral inzicht te geven in dingen die je fans niet meteen meekrijgen: een repetitie, backstagemomenten, opnames in de studio, het arriveren van nieuwe merch, enzovoort. Op die manier geef je exclusieve content mee die bovendien ook maar voor een korte tijd beschikbaar is, wat alles nog net dat tikkeltje extra geeft.

text: Jarri Van der Haegen

Besef wel dat Snapchat niet meteen het meest serieuze platform is: een gezonde dosis humor werkt altijd. Face filters, tekeningen, emoji en andere guitigheid kunnen de meest droge boodschap opfleuren. Saai is ook maar gewoon … saai.

- 42 -


Gelet op het gemak van het medium is Snapchat ook een van de meest interactieve kanalen. Je krijgt dus al snel reactie, wat natuurlijk altijd mooi meegenomen is. Stimuleer dit door Snapchat op een creatieve manier in te zetten: organiseer een Q&A waar fans vragen voor kunnen insturen, laat ze een zwartwitversie van je nieuwe artwork inkleuren, lipsyncen op je nieuwe single, of organiseer een wedstrijd. De mogelijkheden zijn eindeloos, als je je creatief brein maar aan het werk zet.

Hou altijd rekening met het feit dat ook Snapchat een manier is waarop je je weergeeft aan je fans: als je op al je andere kanalen een bepaald imago naar voren schuift, trek je dat ook het best door naar je Snapchataccount (al kan het daar wel een tikkeltje losser gelet op de (v)luchtigheid van het kanaal). Experimenteer wat en zet je Stories naar je eigen hand. Zelfs door middel van de kleurenfilters kan je gemakkelijk een visuele ‘rode’ draad creëren in je verhaal die aansluit bij de manier waarop je je op andere kanalen als artiest portretteert.

snapchat.com

Ondanks het feit dat Snapchat geen algoritme heeft dat bepaalde populaire content meer naar voren schuift in de feed, denk je het best toch twee keer na over wat je nu exact gaat delen. Hoe beter je content, hoe hoger het engagement van je volgers. Hou je content bovendien nog enigszins muziekgerelateerd – je volgers volgen je in eerste instantie voor je muziek, niet voor je workouts of je gezond ontbijt. Het algoritme werkt je misschien niet tegen, maar je volgers swipen met een simpele vingerbeweging zo naar de volgende Story. Blijf dus boeien! Beter regelmatig een tof verhaal met een originele insteek dan elke dag een middelmatig verhaalt dat niet boeit of prikkelt.

TIPS & TRICKS OP POPPUNT.BE Op Poppunt.be vind je massa’s tips & tricks die je muzikantenbestaan een pak aangenamer en doeltreffender kunnen maken. Artikels, video’s, downloads, zeftests … You name it. Vragen en suggesties zijn uiteraard ook welkom. poppunt.be

Bij een belangrijke mededeling is je eerste Snap erg belangrijk: er zijn immers altijd volgers die na één Snap al naar het volgende verhaal swipen en de clue van je verhaal missen. Verlies de aandacht van je kijkers niet door een lang verhaal te maken: onvermijdelijk verlies je per Snap altijd een aantal kijkers die dus de uiteindelijke boodschap nooit mee gaan krijgen, wat natuurlijk een gemiste kans is.

- 43 -


focus

Wat begon als een benefietavond voor de basketbalploeg van Zottegem, groeide uit tot een internationaal merk dat staat voor kwaliteit en toewijding: dunk! Luc Lievens en co richtten niet alleen een van de weinige post-rockfestivals in Europa op, maar ook een platenlabel, een winkel en sinds kort een Amerikaans spinoff-festival. “Een reputatie als de onze bouw je met de jaren op, door constant te waken over de kwaliteit van álles wat je doet”, dixit zoon en medeorganisator Wout Lievens.

WERELDSPELER IN DE NICHE Post-rockband Lost In Kiev uit Parijs: “Wij benaderden dunk!records met onze debuutplaat. We dachten bij hen de meeste artistieke vrijheid te krijgen.” Bezoeker Jonas uit Zweden: “Het verbaast me elke keer opnieuw dat de organisatoren mijn naam nog kennen. Meer nog: ik word al zes jaar met open armen door hen ontvangen. dunk!fest zie ik als mijn tweede thuis.”

text: Joshua Migneau photo: Koen Bauters

Post-rockgroep Coastlands uit de Verenigde Staten: “We tekenden bij dunk!records omdat we opkeken naar wat Luc en Wout al verwezenlijkt hadden. Hun steun aan post-rockbands van over de hele wereld is zonder weerga.”

- 44 -


dunk! is een waar begrip in de post-rockwereld. Liefhebbers leggen vaak gigantische afstanden af om het driedaagse festival bij te wonen. Russen, Australiërs, Amerikanen … Elk jaar zakt er zelfs een Egyptenaar naar Zottegem af. En het zijn meestal de bands zélf die het dunk!-label benaderen om een plaat te releasen. Want die dunk!-stempel is gegeerd. “De mensen in de scene hebben zelfs de neiging om ons een tikkeltje te overschatten. Alsof alles wat we doen legendarisch is”, zegt Wout, medeorganisator van het festival en oprichter van het label. “Al moet gezegd: we zorgen ervoor dat we áltijd kwaliteit afleveren.”

Hoe is die eerste editie er in 2005 gekomen?

Wout: “Mijn pa wou een alternatief vinden voor de traditionele eetfestijnen ten voordele van lokale sportclubs. Dus besliste hij om een concertavond op poten te zetten. Die eerste editie stonden drie groepjes uit de buurt op het programma. Eigenlijk heeft de sportclub ons toen eerder gesteund dan andersom. (lacht) In 2007 zijn we een vzw begonnen. Nu, tien jaar later, duurt dunk!fest drie volle dagen en hebben we drie podia. Een van onze beste zetten was afstappen van het indoor festival. Onze festivaltenten creëren een echt festivalgevoel.” Is het interessanter voor een klein festival om een niche zoals post-rock aan te boren?

“MIJN PA WOU EEN ALTERNATIEF VINDEN VOOR DE TRADITIONELE EETFESTIJNEN TEN VOORDELE VAN LOKALE SPORTCLUBS. DUS BESLISTE HIJ OM EEN CONCERTAVOND OP POTEN TE ZETTEN.”

Wout: “Ik zie het omgekeerd: doordat we focussen op een niche zijn we een klein festival. Het postrockpubliek is gelimiteerd. Daardoor kunnen we nooit heel groot worden, maar dat is ook niet de bedoeling. We willen het gezellig houden. Niets zo verschrikkelijk als lange wachtrijen aan de toog of het podium.”

- 45 -


Hoe trek je dan toch zoveel mogelijk volk aan?

Breng je het festival van Zottegem dan gewoon naar

Wout: “De line-up is het belangrijkst: headliners moeten verrassen en de kleinere namen variëren. Maar ook het totaalplaatje moet kloppen: een uitstekende geluids- en lichtinstallatie, een aangename sfeer, lekker eten, noem maar op. We bieden bijvoorbeeld elke ochtend een gratis ontbijt en koffie aan. Wat ons ook een streepje voor geeft, is onze ingesteldheid. We willen niet per se geld verdienen, zolang we maar uit de kosten komen. Daardoor werkt iedereen echt met plezier mee aan het festival. Dat straalt af op onze bezoekers.”

Amerika?

In 2013 kwamen jullie niet uit de kosten.

Meer dan een festival

Wout: “Dat is onmogelijk. In Zottegem werken we twee weken lang met een team van een vijftigtal vrijwilligers. Die kunnen we niet allemaal naar Amerika overzetten. We namen ook een aantal beslissingen om het ons praktisch zo eenvoudig mogelijk te maken. In de VS gaan we bijvoorbeeld opnieuw voor een indoor festival, want dat is qua reglementering gemakkelijker. We huren niet alleen de zaal, maar ook het personeel. En we werken samen met een Amerikaanse organisatie: A Thousand Arms.”

Wout: “Die editie hebben we geleerd hoe belangrijk headliners wel zijn. We hadden toen vooral gemikt op sterke subheadliners. Maar dat bleek toch minder volk aan te trekken. We kwamen tienduizend euro te kort. We hebben een beroep gedaan op crowdfunding om uit de problemen te geraken. De respons was ongelooflijk. Vijftienduizend euro hebben we uiteindelijk verzameld. We beseften daardoor dat we wel met iets héél speciaal bezig zijn.”

Wanneer ben je met het label begonnen?

Amerika

Wout: “In 2011. De Duitse band Kokomo vond geen platenlabel en vroeg me al lachend of ik hun plaat niet wilde uitbrengen. Ik antwoordde: ‘Ja, prima!’ Hadden zij natuurlijk niet zien aankomen. (lacht) Maar ik had al even de intentie om een platenlabel op te richten. Om dan zo die vraag te krijgen van een band die ik echt goed vind? De max! Ze werden de eerste release op dunk!records. Vanaf dan ging het heel snel: veel bands waar ik mijn oog op had, kwamen naar mij toe.”

Vier jaar later trekken jullie voor het eerst naar Amerika.

Wat moet een band doen om bij jullie label te mogen

Wout: “We waren al enkele jaren met dat idee aan het spelen. Toen Amerikaan David Zeidler dat te horen kreeg, nam hij meteen contact met ons op. Hij vertelde ons dat hij zelf overwoog om een post-rockfestival op te zetten. Dus beslisten we om samen te werken. In september 2016 gingen we op bezoek bij David in Burlington, Vermont. De locatie was ideaal: niet te groot, niet te klein. Dichtbij Boston, dichtbij Montreal. Nu we iemand ter plaatse hadden die de omgeving en de mensen kent, konden we eindelijk de stap zetten.”

tekenen?

Wout: “Ze moeten ten eerste bij de esthetiek van het label passen. Daarnaast vind ik het heel belangrijk hoe goed ze live spelen, want liveshows zijn nog steeds de belangrijkste manier om muziek te verspreiden. En natuurlijk spelen een goede timing en wat toeval ook een rol. We hebben naast internationale bands trouwens ook enkele Belgische, waaronder Terraformer, Motek en Celestial Wolves.” Een label en een winkel in Gent: dunk! is veel meer dan een festival geworden.

Wout: “Klopt. Wat dan albums als ‘Russian Circles live at dunk!fest 2016’ oplevert: onze opnames van de liveshow van Russian Circles op ons festival, uitgebracht op ons label. En we willen nóg verder gaan, want momenteel zoeken we uit hoe we onze eigen platen kunnen persen. Het dunk!-verhaal is dus nog lang niet ten einde.” dunkfestival.be

- 46 -


column

Ik zie twee mogelijke oplossingen voor deze doffe ellende. 1) De mensen geven hun geld gewoon rechtstreeks aan de muzikanten. Dat kan heel makkelijk: er woont bij jou in de buurt vast wel een arme muzikant. Ga even aankloppen (liefst na 14 u) en geef hem wat zakgeld. Het hoeft geen hoog bedrag te zijn, we zijn met weinig tevreden. Wie denkt dat het geld toch maar naar drank en sigaretten zal gaan, mag ook in natura schenken. Ikzelf zou al blij zijn met wat pijnstillers en een pakketje verse soepgroenten. Laat de Googles en de Spotifys intussen maar begaan. Hun ticket naar de hel is sowieso al geboekt, en tot het einde der tijden zullen zij knarsetandend satans aars moeten kussen.

KUNNEN DE MENSEN HUN GELD NIET GEWOON AFGEVEN?

2) We branden alles tot de grond af, en ik bedoel ALLES: het hele net, de infrastructuur, de hardware, de software, de platforms, de webshops, de blogs, de Facebooks, de Twitters, de wifi-hotspots, de smartphones, de hele kust-mijn-kloten. Uiteraard gooien we zo het kind met het badwater weg (en de hele badkamer en doe de woonkamer er ook maar bij) maar dat kind was toch maar een lelijke misvormde eend met een verdorven inborst. En uiteraard is dit ‘plan’ weinig realistisch, maar voel je ook geen tinteling door de lendenen gaan? Ben je ook niet benieuwd in wat voor wereld we zouden wakker worden zonder De Interwebs? Ik zal het je zeggen: een wereld waarin muzikanten niet meer gereduceerd zijn tot content creators, de laagste levensvorm in de web-biotoop. En dat de hele economie intussen stilvalt? Dat moeten de liberalen maar oplossen.

Peter Houben

Volgens The Guardian (guardian.com 15/04/17) hebben de genieën van de muziekbusiness eindelijk begrepen dat YouTube hen al jaren droog in de kakker aan ’t nemen is. Blijkt dat YouTube wel degelijk een proper centje binnenhaalt met de reclame waarmee ze muziekvideo’s omkaderen, maar dat dat geld nauwelijks zijn weg vindt naar de muziekmakers. Zelfs de pipo’s van Spotify – wiens graaihanden men eigenlijk met een bot mes zouden moeten afhakken want vergis je niet: ze geven geen hol om muziek en houden de hele industrie in een wurggreep; dié pipo’s dus – betalen per stream zeven keer meer dan YouTube. Kan je nagaan … Een en ander zal op Europees niveau moeten uitgeklaard worden middels aanpassingen aan de wetgeving rond auteursrecht, een wetgeving even transparant als de donkerste bladzijden uit het grote boek der zwarte magie. Google – eigenaar van YouTube – is intussen druk aan ’t lobbyen om stokken in de wielen te steken.

Onder het artikel in The Guardian stond een oproep om wat geld te doneren want “more people are reading the Guardian than ever, but far fewer are paying for it.” Misschien woont er bij jou in de buurt ook een arme journalist?

- 47 -


popadvies

Vier keer per week, zo vaak lost Yuki een nieuwe beat op z’n YouTube-kanaal. Die regelmaat is erg belangrijk: niet in één keer 4 nieuwe beats, niet 1 keer per week, niet om de 2 weken, niet nu eens de dinsdag en dan weer de zaterdag. Een vast releaseschema is cruciaal om iets te kunnen opbouwen en publiek te kunnen verzamelen. Echt dagelijks nieuwe stuff uploaden is niet meteen nodig, maar consequent een keer per week met iets nieuws afkomen is het absolute minimum. Bovendien is timing ook belangrijk: één vaste dag voor je uploads werkt beter dan telkens een andere dag. Vrijdag en zaterdag zijn trouwens statistisch gezien de beste dagen om nieuwe beats te droppen. Meer nog, ook het tijdstip kan je succes beïnvloeden. Als je na een tijd bijvoorbeeld zou merken dat het merendeel van je bezoekers uit de States komt, dan upload je het best rond de tijd dat de school- en werkdag daar afgelopen is (ter info: 23.30 u in België = 17.30 u in New York).

Elke dag zijn rappers overal ter wereld op zoek naar goeie beats om hun rhymes op te knallen. Ben je een producer van hiphopbeats, dan is het wereldwijde web jouw ideale speeltuin. De onlineverkoop van beats is voor sommige producers een fulltime bezigheid die aardig wat geld kan opbrengen. Niet de gekende downloadstores als iTunes of Beatport zijn hiervoor het ve rtrekpunt, wel een kanaal dat daar in de eerste plaats niet voor is gebouwd: YouTube. Maar hoe gaat dat nu precies in z’n werk? We staken ons licht op bij Yuki Asemota aka Chuki Beats. Zijn kanaal heeft ca. 215.000 subscribers (elke dag komen er zo’n 500 bij), krijgt gemiddeld 95.000 views per dag en harkte in totaal al 32 miljoen views bij elkaar voor ca. 400 video’s. De beats van Chuki Beats worden wereldwijd gebruikt door rappers, vloggers, gamers, amateurvideasten die muziek zoeken voor hun vakantiefilmpjes … Niet slecht voor een frisse twintiger uit Lokeren, denken wij dan.

Vier nieuwe beats per week, dan zou je al snel kunnen vermoeden dat kwaliteit bijkomstig is. Integendeel, zo blijkt, want de kwaliteit van je content bepaalt het succes van je kanaal. Dat klinkt natuurlijk niet onlogisch, maar YouTube doet er een schepje bovenop door de feedback van je subscribers in rekening te brengen. Krijg je redelijk wat negatieve feedback op een beat, dan gaat YouTube jouw kanaal minder hard pushen in de zoekresultaten of bij de suggested videos. Met enkele minder goeie uploads kan je een zorgvuldig opgebouwde onlinereputatie helemaal om zeep helpen. Slechte feedback betekent minder zichtbaarheid, dus minder views, dus minder bekendheid, dus nog minder views … Het is erg moeilijk om uit die negatieve spiraal te kruipen, dus zeker als je kanaal een bron van inkomsten is, luidt het devies: ‘Don’t fuck it up!’.

text: Jan Pauly

- 48 -


Niet enkel de kwaliteit telt trouwens, ook de lengte van je video’s is van belang. YouTube wil namelijk dat gebruikers zo lang mogelijk bij hen blijven plakken (lees: zo lang mogelijk naar YouTube kijken), dus gaan ze langere video’s heel hard pushen. Het zou natuurlijk al te makkelijk zijn om dezelfde beat 5 keer na elkaar te plakken om zo een langere upload te hebben; de perfecte combinatie vinden tussen een kwaliteitsvolle beat die interessant blijft én ook nog eens voldoende lang is, blijft altijd een uitdaging. En met muziek heeft het misschien weinig te maken, maar ook de afbeeldingen waarmee je je beats combineert, de thumbnails die je gebruikt etc. kunnen een invloed hebben op het succes van je kanaal. De ene zweert bij natuurbeelden, de andere gebruikt clubfoto’s of meer psychedelisch getinte afbeeldingen. Een vast recept is er absoluut niet voor, maar consequent zijn helpt in elk geval.

Op YouTube kan je de beats (de video’s dus) beluisteren. Elke beat die je uploadt, ga je nauwkeurig omschrijven en taggen (wat trouwens heel belangrijk is voor het succes van je kanaal, zie verder) waardoor YouTube eigenlijk fungeert als zoekmachine voor wie naar een beat op zoek is. In de description vermeld je o.a. een link naar waar je de muziek gratis downloadbaar aanbiedt (in lage kwaliteit mp3 met een zgn. voice tag erop, waarbij de naam van de producer regelmatig terugkomt). Daarbij horen ook strikte voorwaarden: een gratis download kan door rappers bijvoorbeeld enkel voor niet-commercieel gebruik gebruikt worden, met naamsvermelding van de producer in de titel van de track en in de description. Die gratis downloads dienen dus om je reputatie als producer te bouwen en om zoveel mogelijk gebruikers naar je YouTube-kanaal te krijgen. En dan komt de aap uit de mouw: van zodra je in totaal 10.000 views op je kanaal hebt, kan je beginnen monetizen: je krijgt toegang tot Google AdSense, waarmee je advertenties voor of in je video’s kan plaatsen. Telkens die advertenties bekeken worden, en telkens erop geklikt wordt, verdien je geld. Verschillende soorten advertenties brengen verschillende bedragen op, en de inkomsten verschillen ook van land tot land. In landen met minder YouTube-gebruikers (pakweg Nepal) brengen 1.000 views (de zgn. CPM) van een advertentie bv. meer dan 20 dollar op, in landen met heel veel gebruikers (bv. de USA) is die CPM maar 1,5 dollar. Je moet ook weten dat YouTube standaard 50 % van de opbrengst voor zich houdt, dus een CPM waar je 1,5 dollar aan verdient, brengt aan de bron eigenlijk 3 dollar op. Bottom line: hoe succesvoller je als beatproducer bent, hoe meer subscribers en views je op je kanaal hebt, hoe meer geld je kan verdienen dankzij die advertenties.

Die eenduidige lijn moet ook terug te vinden zijn in de inhoud die je op je kanaal plaatst. De jongste tijd hecht YouTube – door het voortdurend aanpassen van de algoritmes – meer belang aan kanalen met één duidelijke focus. Een kanaal met enkel beats zal het op het vlak van views en nieuwe subscribers duidelijk beter doen dan een kanaal waar nieuwe beats afgewisseld worden met vlogs, vakantiefilmpjes etc. Sowieso past YouTube op geregelde tijdsippen de algoritmes aan, waardoor je onvermijdelijk af en toe wat schommelingen in het aantal views zal zien opduiken. Zoals altijd begint het dus allemaal met veel creativiteit, goeie content en een doordachte strategie. Maar hoe bouw je daar nu een businessof inkomstenmodel rond? Door de band genomen worden er een tweetal inkomstenbronnen aangeboord: enerzijds de advertenties op YouTube zelf en anderzijds het licenseren van beats (wat niet altijd neerkomt op de pure verkoop ervan). Dit is hoe dat doorgaans verloopt:

- 49 -


Daarnaast kan je je beats ook ‘verkopen’ door aan gebruikers licenties (toelatingen voor bepaalde vormen van gebruik) toe te kennen voor een bepaalde prijs. In de YouTube-description van een beatvideo verwijs je geïnteresseerden door naar een platform waar je die licenties kunt verhandelen. Een veelgebruikt platform is Beatstars.com, waar je zelf je licenties kan samenstellen, zelf een prijs kan bepalen etc. De bedoeling van zo’n licentie is dat gebruikers er veel meer mee kunnen/mogen doen dan met een gratis download, zodat een rapper bijvoorbeeld een track kan maken die effectief gereleaset of verkocht kan worden. De beat blijft eigendom van de producer, maar die producer bepaalt dus wat anderen met de beat mogen doen tegen betaling. Goedkope licenties beperken bv. het gebruik tot een paar 100 fysieke releases of een paar 1.000 streams en leveren de beat in mp3 of wav. Duurdere licenties kunnen een onbeperkt aantal streams of releases toelaten, waarbij niet alleen de wav-file maar ook de stems (de aparte sporen) worden aangeleverd. Veelal zijn die licenties niet-exclusief: meerdere gebruikers kunnen een bepaalde beat dus kopen om er hun ding mee te doen. Het is dan ook duidelijk dat de echt grote hiphopsterren dit soort licenties niet willen. Zij zijn op zoek naar een beat die enkel zij kunnen gebruiken, en willen dus een exclusieve licentie, die dan uiteraard vele malen duurder is. Natuurlijk kan je als producer niet altijd inschatten wat een track waarin je beat is gebruikt, gaat doen. Producer Menace verkocht een paar jaar geleden via YouTube voor 200 dollar de beat die uiteindelijk zou gebruikt worden in de miljoenenhit ‘Panda’ van Desiigner. Meer dan die 200 dollar heeft Menace daar rechtstreeks niet aan verdiend, maar een tijdje later kreeg hij wel telefoon van Kanye West met de vraag of die z’n beat ook op zijn plaat ‘The Life Of Pablo’ kon gebruiken. En dat heeft ’m wel degelijk meer dan die $ 200 opgeleverd …

Producers van hiphopbeats kunnen dus door advertenties en licenties aardig wat geld verdienen online. Maar dat geld rolt uiteraard niet zomaar binnen. Eerst en vooral moeten de beats gemaakt worden, en daarnaast eist een succesvol YouTube-kanaal heel wat onderhoud. De juiste description opstellen voor je video’s, de juiste tags aan je uploads koppelen: het is voor YouTubers met een groot kanaal echt wel een heuse dagtaak. Bovendien is de concurrentie bikkelhard en komen ‘kleinere’ producers voortdurend kijken hoe de succesvolle YouTubers het doen. Dat betekent dat descriptions of tags overgenomen worden met als bedoeling om subscribers af te snoepen en zelf te groeien. Regelmatig je hele kanaal onder handen nemen en descriptions of tags updaten of aanpassen is dus echt wel de boodschap. Net als elke ondernemer is het de bedoeling dat je als producer die online beats verkoopt de markt heel goed kent en begrijpt. In dit specifieke geval moet je niet alleen weten wat de muzikale trends zijn, je moet ook een platform als YouTube door en door kennen. Hoe zitten de algoritmes in elkaar? Wat werkt en wat werkt niet? Wat zijn de community guidelines voor de beschrijvingen bij je video’s? (Spoiler nummer 1: 2.000 keer ‘rap beat’ vermelden om op die manier aan de top te komen als mensen naar rap beats op zoek gaan, mag niet.) Hoe werkt het Content ID-systeem van YouTube, en in welke gevallen kan het voordelig of net nadelig zijn dat je jouw beats daarin steekt? Wat vertellen de statistieken je, en hoe ga je daarmee om? Ga je elke gebruiker die jouw voorwaarden niet 100 % respecteert ongenadig neersabelen met een copyright strike, of ga je dat net niet doen om een goeie reputatie op te bouwen en meer subscribers te verzamelen?

- 50 -


Sowieso is het dus de bedoeling dat je constant op de hoogte blijft van hoe YouTube werkt, dat je continu bijleert door online berichtgeving en andere YouTubers te volgen etc. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een basisbegrip van auteursrecht, boekhouding, fiscaliteit … (Spoiler nummer 2: het geld dat YouTube of Beatstars je uitbetaalt via PayPal kan je niet zomaar allemaal in je zak steken!) Allemaal zaken waar je waarschijnlijk niet mee bezig wil zijn, maar die je wel nodig hebt om je business op een goeie manier te runnen. Of het moet zijn dat je mensen kan betalen om dat allemaal voor jou op te volgen, uiteraard … Conclusie: met de juiste producer-skills en een doorgedreven begrip van hoe YouTube werkt, kan je misschien wel de volgende Chuki Beats worden. De voornaamste les is echter dat het allemaal makkelijk lijkt, maar dat het vooral een kwestie is van een grote dosis inzicht en een nog veel grotere dosis keihard werken … youtube.com/user/CHUKImusic

POPPUNT GEEFT POPADVIES! Antwoorden geven op de vragen waar je mee zit, da’s onze job. Van je eerste stappen als muzikant of dj tot het nalezen van je platencontract: we staan je bij over de hele lijn. Get in touch! poppunt.be

popadvies@poppunt.be 02 504 99 00


Raise your voice. XS Wireless 1 & 2 microphone systems.

As a singer, speaker or instrumentalist, you want to connect with your audience. Focus on your message – not on the equipment. Be confident. To meet those demands, Sennheiser created the XS Wireless microphone system. Thanks to its intuitive, one-touch scanning and synchronization, XS Wireless 1 combines exceptional ease of use with great sound quality. If you’re ready to take the next step, XS Wireless 2 offers additional control, flexibility and ruggedness to withstand the toughest live conditions. It’s time to raise your voice. For all microphone options visit sennheiser.com/xs-wireless


photo: Koen Bauters

jonge wolven

BEATSFORBEACHES Beatsforbeaches is de gloednieuwe nom de plume van 54Kolaktiv-lid Baptist Bosmans. Met ‘My Purple Town’ bracht de Brusselse producer en dj al een bijzonder eclectisch debuut uit vol hiphop, caribean en dancehall. Je hoort zwoele beats en sferische sounds, geschikt voor schaars verlichte clubs én zonovergoten strandvakanties.

vi.be/beatsforbeaches

Repetitiekot met Beatsforbeaches op Poppunt.tv

- 53 -


- 54 -

enola.be

damusic.be

In vi.be Reviews bespreken Vlaanderens meest toonaangevende muziekmedia hun favoriete vi.be van het moment. Lees de volledige reviews en beluister de muziek op vi.be!

vi.be/neufchatel

vi.be/jonasmeersmans

sterke songs met kop, staart en vooral een stevig stel kloten te schrijven. Mokerende drums en gitaren van prikkeldraad maken dat het heerlijk headbangen is op hun muziek. (Maarten Langhendries)

ruw behandelde akoestische gitaar en zijn composities de juiste snaren letterlijk weet te raken. Wij hopen snel een van zijn concerten mee te kunnen pikken. Wat een talent. (Philippe De Cleen)

vi.be/goatboat

Er moet recentelijk iemand een vracht hallucinogen in het Brusselse leidingwater gegooid hebben. Of het moet de stamp onder de kont zijn die Ty Segall heet, want met Neufchâtel duikt opnieuw een spannende garagerockband op. De leden zijn allemaal nog maar nét de 20 voorbij, maar dat verhindert hen er niet van om

Jonas Meersmans (zie ook Codasync) slaagt erin om ons met een enkele gitaar bij de lurven te nemen. Hij tokkelt, fingerpickt en weet met eenvoud en gratie te verbazen. Het klinkt rauw, maar bovenal ontzettend puur en onversneden. Je voelt direct aan: dit is écht, dit is the real deal. Een uniek muzikant die met een soms

Goat Boat is een tweekoppige formatie uit Gent die zich graag verdiept in het bricoleren van lo-fi rocknummers. Bovenop een aantal uitgepuurde slacker riffs – die fel aan de gitaarriedeltjes van onder meer The Breeders en Pavement doen denken – morsen ze een nonchalant stemgeluid dat hun voeling met de indierock van de jaren negentig extra in de verf zet. ‘Visions’ is een prima stijloefening die haast even catchy als krampachtig klinkt, en ‘DFTL’ is een zomerse song met voldoende hoekigheid. (Arne Van Duppen)

cuttingedge.be

NEUFCHÂTEL

3.

JONAS MEERSMANS

2.

GOAT BOAT

vi.be reviews 1. 4.


- 55 -

aantrekkelijk. Aanschuiven in de file wordt zoveel fijner met muziek van The Leslies in je oververhitte wagen. (Bart Somers)

(Leendert Nijns)

fuzz-mag.be

vi.be/smoothshock

op vi.be en in Poppunt Magazine!

redacties via vi.be. Wie weet verschijn jij dan in hun webzine,

Laat ook jouw muziek bespreken! Zend je beste tracks naar de

indiestyle.be

vi.be/theleslies

Het leven is een broeihaard van plezier met helaas ook minder fraaie kantjes. De muzikale exponent hiervan heet sinds kort The Leslies. ‘The Party’ is een meefluiter overgoten met een overdosis weltschmerz. De overweldigende finale van ‘Blue Lagoon’ is pakkende pathos. De bas in ‘Shoestring And Highs’ zou niet misstaan op de ‘Best of Otis Redding’. Miserie klonk nog niet vaak zo

Smoothshock komt als eerste FuzzTrack uit de bus! Zijn vocal samples en melodieën op ‘So Bright’ zijn aanstekelijk en gevoelig, maar de drums zorgen dan weer dat de energie er in pulsen van af druipt. Fans van San Holo, GTA en Feki hoeven het niet meer per se zo ver van huis te gaan zoeken, mits wat extra

verfijning kan de 21-jarige Andy zonder al te veel moeite aanschuiven in het rijtje!

THE LESLIES

SMOOTHSHOCK

dansendeberen.be

vi.be/dirtydiamonds

boombox van een vintage Ford Mustang op een basketbalpleintje in de Antwerpse getto. Need we say more? (Charlotte Heyvaert)

Klinken de namen Chef Baker, Ill Gill, Crooks Daniels en Stievie G je al bekend in de oren? Wij visten een nieuwe zalm uit Antwerpen op: Dirty Diamonds. Ze brengen ons met hun nostalgische hiphop, doordrenkt met funken soulinvloeden, terug naar de 90s. Een laid-back jazzpiano en -saxofoon geven de nummers een ongedwongen dansbare vibe. Je hoort ze zo weerklinken uit de

DIRTY DIAMONDS


vi.be wall of fame

In het voorjaar van 2017 hebben we records gebroken op vi.be. In februari, maart en april kregen maar liefst 467 artiesten kansen via het platform. (Dat is f*cking véél!) Shout out naar alle organisatoren en vuistje voor de winnaars. De Wall of Fame:

[TULSK]I On air in Poolijs op Urgent.fm • Selectie Maanrockrally 2017 18 MILES DOWN LH17 Aalst – Selectie Blender Rockbattle 2017 3 WAY STEREO Show op Caféstival 2017 • LH17 Sterrebeek – Finalist Pop@Park 2017 Rock Rally 65 INCH Show op LH17 Londerzeel ABOUT BREAD Selectie Maanrockrally 2017 • Show op LH17 Gent – Gentse Helden ABRE Livesessie in Studio Time op Radio GRK ABSTRAKT

Selectie BXL Student DJ Contest 2017 AG3NT OR4NGE Selectie Maanrock DJ Rally 2017 ALEXANDRA GADZINA Show op Open Mic @ Het Depot • LH17 Sterrebeek – Finalist Pop@Park 2017 Rock Rally ALFREDO Finalist Podium van Muziekmozaïek 2017 - Jazz ALMOND THINS Show op Showcase Qubus AMAXXY LH17 Wingene – Selectie DJ Contest JH dE Mutse AMGB Finalist Jospop DJ Contest 2017 AMPERSAND Show op Dioniss On Tour 2017 • Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 • Show op Showcase Qubus • Winnaar Indian Camp Festival 2017 Rock Rally • Show op Music Mayday Ronse ANNELEEN DEBAVEYE Show op LH17 Zandvliet ANYSA Selectie Maanrockrally 2017 • 2e plaats Dioniss On Tour 2017 ARCHONT Show op Caféstival 2017 AS ECHOES FADE Finalist Wacken Metal Battle 2017 • Selectie Podiumvlees 2017 ATMOSPHERE Winnaar Willrock DJ Battle 2017 ATOMIK BROTHERS Liveset in Play It Loud op Radio GRK AUBIN Muziek in De Regel Van 3S

seizoen 1 AUWGUERKE Show op Earth Hour @ JH Club 9 • Show op Café Jardin Tervuren AVALON Show op Saint Patrick’s Day in Blue Note Pub AXEL FREIER Auditie Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 BACK TO MONO Show op LH17 Gent – WAAS BACKYARD GIANTS Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 BAKERMAN Show op LH17 Overijse – Open Mic @ JH De Pit BALTIMORE Selectie Commarocks 2017 BARKING AT THE MAILMAN Show op Festival De Max! 2017 • Selectie ROHP Rock Rally 2017 BARRICADE Finalist Wacken Metal Battle 2017 BAVR Show op Club Soda 10.2 • Selectie Cirque@Traxie 2017 • Show op Sfinks Mundial 2017 BEATEN BY HIPPIES Selectie Pop@Park 2017

Rock Rally • Show op LH17 Haacht BEATS AND BREAKFAST Show op Urban Mic 2017 @ Het Depot BEN CANE Selectie ROHP Rock Rally 2017 BENE GUITAR DUO Auditie Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 BENGO Selectie 10 Urenloop DJ Contest BERG Dansende Beren: Zalm

van de maand • Show op ’birg BETWEEN MEADOWS Selectie Rockrace 2017 • Selectie Mals Vlees 2017 • Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 BEUK Show op Festival De Max! 2017 • Selectie De Lokale Lichting 2017 BILBAO Shortlist Rock Oasis 2017 • Selectie Maanrockrally 2017 BIOTA Show op Dioniss On Tour 2017 • Show op LH17 Anzegem – JH TopeTegare Rock Rally BIRKENHEAD Muziek in De Regel Van 3S

seizoen 1 BITCHES BREW Show op Ik Zie U Graag 2017 in Mezz (NL) BLACKFALL Show op Showcase Qubus BLAIN Selectie JH dE Mutse Rock Rally 2017 • Show op Festival De Max! 2017 BLARE Selectie Calamartes Rock Rally 2017 • Selectie Willrock Demo Battle 2017 • Selectie The Road to GraauwRock 2017 BLEAK LH17 Borgloon – Selectie Release Rally 2017 bands BLUE BOSSA LIBERTÉ Show op Try It Loud loves Electro-Brazil BLUE HIPPO Finalist Kamp Noord 2017 • Juryprijs Mals Vlees 2017 BOBBY C Selectie Melkrock Rally 2017 • Show op Rock Oasis 2017 • Finalist Volta RSL Rock Rally 2017 • Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 • Selectie The Road to GraauwRock 2017 BOMBATHAZZ Show op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek BONZO Support J. Graves in Den Eglantier BOSUM Show op Tuesday Circle @ Café de Loge BRENT BEUKELAER Show op LH17 Gent – Gentse Helden BRUSSEL CENTRAAL Set op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek C-MAN Selectie Maanrock DJ Rally 2017 CALICTRIC Selectie 10 Urenloop DJ Contest CAMELIA Show op LH17 Haacht CAMP REBECCA Selectie Maanrockrally 2017 • Selectie Red Rock Rally 2017 CANVES Selectie Student Rock Rally 2017 • Show op Woodrock 2017 CAPIBARA Support J. Graves in Den Eglantier CAPTAIN KAISER Publieksprijs Rock Berchem op Jacht 2017 CARDOEN Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 CARTOUCHE Selectie Commarocks 2017 CELESTIAL WOLVES 3e plaats Fresh Blood III CELLINI Selectie BXL Student DJ Contest 2017 CHANNEL 26 Set op Slorarock 2017 CHAOS CONTROLLERS Show op PLECTRUM #3 @ JH Expo CHARLIE BIT MY FINGER Selectie Pop@Park

2017 Rock Rally CHRISTINA Show op LH17 Gent – Café de Loge CIGORIOUS Finalist Jospop DJ Contest 2017 CLAPBAND Finalist LH17

- 56 -


Schoten CLEAR SEASON Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 CLEO Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 CLUBE DO CHORO DE BRUXELAS Show op Try It Loud loves Electro-Brazil COLOUR COLLECTIVE Auditie Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 COMMORO Liveset in De Mixx op Studio Brussel COMPLETE-OH Selectie Willrock DJ Battle 2017 CORPSE MUTILATION Finalist Wacken Metal Battle 2017 COSMIC MOTION Finalist LH17 Schoten COYOTE MELON Selectie Maanrockrally 2017 COZIN Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 CREATIF MINDZ Shortlist Rock Oasis 2017 CRÈME FRESH Selectie Compulsion DJ Contest 2017 CROOKED STEPS Selectie Student Rock Rally

2017 • Selectie Commarocks 2017 • Show op LH17 Gent – Gentse Helden • Selectie LH17 Destelbergen • Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 CRUDA Show op Café Jardin Tervuren CULANN KEYS Show op Open Mic @ Het Depot D AND THE ESCAPE Finalist Podium van

Muziekmozaïek 2017 - Folk DAALMAN Show op Open Mic @ Het Depot • On air in Poolijs op Urgent.fm DANNY BLUE AND THE OLD SOCKS Show op Try-Out Tuesdays! @ De Klinker • Winnaar Calamartes Rock Rally 2017 • Selectie Fresh Blood III DAVE LORENZ LH17 Ieper – Show op Quest for Talent DC Selectie Compulsion DJ Contest 2017 DE SPOEL Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 • Show op LH17 Mortsel – Kroegentocht DEAD HIGH WIRE Selectie Willrock Demo Battle 2017 DEATH BY COCONUT Show op LH17 Landen DEBONAIR Show op Caféstival 2017 DEL CAMPO Winnaar Jospop DJ Contest 2017 DESERT DRONES Selectie Red Rock Rally 2017 DEVIXX Set op LH17 Roeselare – Open Podium Trax DHAZED Publieksprijs RockRace 2017 DIRTY DIAMONDS Selectie Rockrace 2017 • Selectie Mals Vlees 2017 • Dansende Beren: Zalm van de maand DIVIDED Show op Bockor Rock 2017 DJ BAIRE Selectie Compulsion DJ Contest 2017 DJ DRIKKE Publieksprijs Jour Tibour DJ Contest 2017 DJ HILTO Selectie Cirque@Traxie 2017 DJ JELLOUSY LH17 Wingene – Selectie DJ Contest JH dE Mutse DJ MASJAL Selectie Slipsoc DJ Contest 2017 DJ NAZDROVJE LH17 Wingene – Selectie DJ Contest JH dE Mutse DJ SIRL Finalist Jospop DJ Contest 2017 DJ TEAM GOMORIS Show op Sfinks Mundial 2017 DJ VOLKAN Finalist Jospop DJ Contest 2017 DOLORES Show op Dioniss On Tour 2017 DONDER IN ’T HOOI Finalist Podium van Muziekmozaïek 2017 - Folk DOSSCHY Winnaar Slipsoc DJ Contest 2017 DR. ZEBRA Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 DREW. Liveset in Play It Loud op Radio GRK DRUMS ’N’ GUNS Show op Festival De Max! 2017 DUO ANTWERP Auditie Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 DUO EVENS - CHAU Auditie Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 DYNAMIC Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 EARLY PEDESTRIAN Show op LH17 Londerzeel EARWAX REMOVAL COMPANY Show op LH17

Anzegem – JH TopeTegare Rock Rally ELEVEN-O-SEVEN Winnaar Veldrally 2017 ELI GOFFA Show op Tuesday Circle @ Café de Loge • Show op Open Mic @ Het Depot ELISE K Show op Open Mic @ Het Depot ENID Show op Showcase Qubus EPISPHERE Show op LH17 Haacht • Finalist Podium van Muziekmozaïek 2017 - Jazz EPITOME Show op LH17 Boortmeerbeek ERASERHEAD Show op ONTEIGEND #3 • 3e plaats Verse Vis 2017 ESCAPE ESCAPE Show op PLECTRUM #3 @ JH Expo ESZRA Show op LH17 Gent – Café de Loge ETERNAL BREATH Finalist Wacken Metal Battle 2017 EVERT VAN GESTEL Show op Tegendraads Open Air EVERY STRANGER LOOKS LIKE YOU Selectie Fresh Blood III EVILLOOKINGBIRD Finalist Burgrock Rally 2017 • Show op LH17 Aarschot EXCEPTION Winnaar Ostend Prom DJ Contest 2017 EXTRATERRESTRIALS Selectie Compulsion DJ Contest 2017 EYE CON Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 FALSE ARCHETYPES Finalist Kamp

Noord 2017 FÄR Cutting Edge Talent FAT MAX Winnaar Muzikale Zkt. Bnd. 2017 FAT PACK 47 Show op Caféstival 2017 • Selectie Commarocks 2017 FELIZ Show op LH17 Aarschot FLO Selectie Melkrock Rally 2017 • Show op Open Mic @ Het Depot • Support St. Grandson in AB Club FORWARD Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 • Selectie Student Rock Rally 2017 • Show op p’LatseDoen 2017 • Winnaar Volta RSL Rock Rally 2017 FRANSSISS BROWNE’S MAGNIFICENT WORLD Show op LH17 Gent – Café de Loge FRÉ DENOLF Show op Open Mic @ Het Depot FROM WRONG TO RIGHT Show op LH17 Desselgem FUCK PHIL COLLINS Selectie JH dE Mutse Rock Rally 2017 FUGAZI Selectie Maanrock DJ Rally 2017 GABRIEL SCAR Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 GARBAGE DREAMS Selectie Calamartes Rock Rally 2017 • Finalist Kamp Noord 2017 GASOLINE MEN Show op LH17 Londerzeel GENTLE VEX Selectie Rockrace 2017 • Show op LH17 Anzegem – JH TopeTegare Rock Rally GHOSTS + VILLAINS Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 GILMAN Show op Dioniss On Tour 2017 • Show op Rock Oasis 2017 GOAT BOAT Cutting Edge Talent GROSS Selectie Fresh Blood III HAR-D Selectie Ostend Prom DJ Contest 2017 HAZARD PAY Finalist Jospop Rock Rally 2017 HAZY WAY Selectie Podiumvlees 2017 HEIDI Show op ONTEIGEND #3 HEISA Winnaar & Juryprijs Fresh

www.cuttingedge.be

- 57 -


Blood III HELIOCENTRIC Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 HERMÀNN Selectie Verse Vis 2017 • Selectie Commarocks 2017 HIDE N SEEK Selectie 10 Urenloop DJ Contest HIGH LIARS Show op ONTEIGEND #3 HIMALAYA HEIGHTS Selectie Melkrock Rally 2017 • Selectie CONCOURIOSO 2017 • Winnaar Dioniss On Tour 2017 HIS TRUST FUND Selectie Maanrockrally 2017 HOUSTON’S PROBLEM Selectie Bruudruuster Rockrally 2017 HULDER Selectie Maanrockrally 2017 I AM WOLVES Selectie Jour Tibour Band Contest 2017 I’M THE HUG Show op Ik Zie U Graag 2017 in Mezz (NL) IBLICAL Selectie BXL Student DJ Contest 2017 INTERBELLUM Selectie Jour Tibour DJ Contest 2017 ISADORE Selectie Pop@Park 2017 Rock Rally • Show op Open Mic @ Het Depot IZAR DUO Auditie Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 J. KEENS Selectie Maanrockrally 2017 JACK JAMES Juryprijs Re-Beats DJ Contest 2017 • Liveset in De Mixx op Studio Brussel JACKLESS & THE FOX Set op Rewired Festival 2017 • Selectie Willrock DJ Battle 2017 JAKE WALKER Finalist Podium van Muziekmozaïek

2017 - Jazz JAKOMO Show op Tuesday Circle @ Café de Loge JAY AND THE COFFEE Selectie LH17 Destelbergen JAZZDEE Set op LH17 Roeselare – Open Podium Trax JERRY STONE Winnaar Compulsion DJ Contest 2017 JESSE ASHFIELD Selectie Jour Tibour Band Contest 2017 JHILANI Show op Open Mic @ Het Depot • Show op Urban Mic 2017 @ Het Depot JOEY AYDEN Finalist Jospop DJ Contest 2017 JOHANNES LIEVENS Selectie Notes 2017 JOHN MARX. Selectie Indian Camp Festival 2017 Rock Rally • Selectie Jour Tibour Band Contest

2017 JONAS MEERSMANS Show op LH17 Gent – Café de Loge • daMusic’s vi.be JORIS DE MEESTER Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 JUDITH VERBIST Show op LH17 Haacht JULIE BENWA Selectie Calamartes Rock Rally 2017 • Show op Tuesday Circle @ Café de Loge •

Support The Hipster Jugend in JH Rafiki • Show op Bezemrock 2017 • Show op LH17 Zandvliet • Halvefinalist LH17 Schoten JUST WAYNE Show op Tuesday Circle @ Café de Loge KAI WÉN Winnaar De Nieuwe Lichting 2017 KALF Selectie Bruudruuster Rockrally 2017 • Show op Showcase Qubus • Show op Music Mayday Ronse KAOS QUARTET Auditie Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 KARL Liveset in De Mixx op Studio Brussel • Show op Get Your Sneak On • Show op Cirque@Taque 2017 KELVIN I.S.N Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 KERMAN Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 • Show op LH17 Londerzeel KING KAMIL Show op August In April 2017 KOBE DE WOUW Show op LH17 Gent – Café de Loge KONER Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 L’ORGUE DE SAX Auditie Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 LADIES’ FANTASIES CLUB Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 • Selectie Maanrockrally 2017 • Show op p’LatseDoen 2017 LARSSEN. Selectie

Verse Vis 2017 • Winnaar CONCOURIOSO 2017 LAS NIDE Selectie Cirque@Traxie 2017 LAZY RED CHEEKS Show in The Dirty Rabbit 12/03/17 LE FROMAGE Selectie Melkrock Rally 2017 LEAKY ROOF Show op Festival De Max! 2017 LEBALD Liveset in Play It Loud op Radio GRK •

Selectie 10 Urenloop DJ Contest LED-LIGHT Selectie Jour Tibour DJ Contest 2017 LEONORE Show op Dioniss On Tour 2017 • Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 • Finalist Podium van Muziekmozaïek 2017 - Folk • LH17 Brussel – Support School Is Cool in AB LES VACHES ESPAGNOLES Show op LH17 Haacht • Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 LES VOISINS Finalist Podium van Muziekmozaïek

2017 - Folk LIGHTHOUSING Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 • Selectie Maanrockrally 2017 • Halvefinalist LH17 Schoten LISE Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 LISELOTTE SELS Auditie Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 LIV BASTIAENS Selectie Maanrockrally 2017 • Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 LNTX Liveset in Studio Time op Radio GRK LOCUS CONTROL Selectie Red Rock Rally 2017 LONDON BULLET Selectie JH dE Mutse Rock Rally 2017 • Selectie Fresh Blood III • Show op LH17 Anzegem – JH TopeTegare Rock Rally LOOMSTATE Publieksprijs Melkrock Rally 2017 • Winnaar Muzikale Zkt. Bnd. 2017 LOS FANTASMAS Selectie LH17 Destelbergen LOST FROM THE START Show op Try-Out Tuesdays! @ De Klinker LOUIE Show op Woodrock 2017 • Selectie ROHP Rock Rally 2017 LOUIS VOGUE Support Booka Shade in AB • 3e plaats BXL Student DJ Contest 2017 LOUMÈN Finalist Podium van Muziekmozaïek 2017 -

Jazz LOW LAND HOME Selectie CONCOURIOSO 2017 LUCKY CAME TO TOWN Show op Caféstival 2017 LVMBO Liveset in De Mixx op Studio Brussel • LH17 Borgloon – Selectie Release Rally 2017 dj’s LYNN JACOBS Show op LH17 Holsbeek • Show op LH17 Aarschot M-LAMBERT Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 M.JOHNSON Show op Cirque@Taque 2017 MAINE COON Shortlist Rock Oasis 2017 • Show op Rock Earthfield 2017 MAJESTIC SUN daMusic’s vi.be MAMBELE 2e plaats BXL Student DJ Contest 2017 MAN MEETS MONKEY Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 • Selectie Commarocks 2017 MARBIN Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 MARK SINATRA Show op Caféstival 2017

- 58 -


MARTHA Selectie Bruudruuster Rockrally 2017 • Show op ONTEIGEND #3 • Selectie LH17 Destelbergen MARY’S LITTLE LAMB Show op

Caféstival 2017 • Support Tiny Legs Tim in JK Tonzent MASAI Liveset in De Mixx op Studio Brussel MATHIAS & CHRISTOPHE LH17 Lint – Selectie Parkconcert MAUGER Show op Dioniss On Tour 2017 MAVALO Juryprijs Jour Tibour DJ Contest 2017 MAYEMI Liveset in De Mixx op Studio Brussel • Show op Sfinks Mundial 2017 MAYHEM MAKERS Selectie 10 Urenloop DJ Contest MELLOW GELLOW LH17 Ieper – Show op Quest for Talent MICHAEL ASNOT Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 • Show op Café Jardin Tervuren MICKEY DOYLE Juryprijs Melkrock Rally 2017 • Selectie Muzikale Zkt. Bnd. 2017 • Selectie Verse Vis 2017 MICRON Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 MIETVELD Selectie Compulsion DJ Contest 2017 MIKE MORE Set op LH17 Roeselare – Open Podium Trax • LH17 Ieper – Show op Quest for Talent MILLBROOKS Show op August In April 2017 • Selectie Red Rock Rally 2017 MILLE LH17 Sterrebeek – Finalist Pop@Park 2017 Rock Rally MIMI LEBONQ Show op LH17 Aarschot MINNE LH17 Ieper – Show op Quest for Talent MIRAKALA Livesessie in Studio Time op Radio GRK MODUS OPERANDI Selectie Compulsion DJ Contest 2017 MOJAK Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 MOMMA SAID SO Muziek in De Regel

Van 3S seizoen 1 MONDAYITIS Dakconcert op LH17 Torhout MONKEY JUICE Winnaar Indian Camp Festival 2017 Rock Rally • Host VERSTERKER op Quindo MORGAN ABEND Show op LH17 Geel – JOM MORPHINE MILKSHAKE Selectie Rockrace 2017 • Selectie Student Rock Rally 2017 • Show op Ik Zie U Graag 2017 in Mezz (NL) • Selectie Sziget Fest Band Contest 2017 (Belgium) MR WHAT3V3R Finalist Jospop DJ Contest 2017 MURPHY Dansende Beren: Zalm van de maand MURPHY MUNRO Livesessie in Studio Time op Radio GRK MY DOG IS RADIOACTIVE Show op Bockor Rock 2017 • Selectie Sziget Fest Band Contest 2017 (Belgium) NAGT Show op LH17 Landen •

Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 NARRANTE Finalist Podium van Muziekmozaïek 2017 - Folk NEANDER Show op LH17 Deerlijk NEO MINOR Winnaar Veldrally 2017 • Winnaar Bruudruuster Rockrally 2017 NEUFCHÂTEL Selectie Maanrockrally 2017 • Enola’s vi.be •

Winnaar RockRace 2017 NEW TRASH Support Captain Kaiser in Den Eglantier NIGHT NULES Selectie Maanrockrally 2017 NIGHTMARE Show op JH De Troubadour Verjaardagsweekend NILS HELLEMANS Auditie Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 O VATAPÁ DO ARNALDO Show op Try It Loud loves Electro-Brazil O’GRADY Selectie Willrock Demo Battle 2017 OBLIVION Set op Indian Camp Festival 2017 • Selectie Willrock DJ Battle 2017 ODDVERSE Show op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek OMBRA TRIO Auditie Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 ONE MAN BRAWL Selectie Pop@Park 2017 Rock Rally • Show op LH17 Holsbeek • Show op LH17 Boortmeerbeek • Show op Festival Friday 2017 OPOSSUM Selectie ROHP Rock Rally 2017 ORIENS Finalist Burgrock Rally 2017 • Selectie Jour Tibour Band Contest 2017 ORKATROFEE Shortlist Rock Oasis 2017 OTHER THAN THE OTHERS Show op Festival De Max! 2017 OUT-A-SIGHT ALLSTARS Show op Sfinks Mundial 2017 PAPER JAMES Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 PARTYTRASHERS Selectie Mals Vlees 2017 • Selectie Maanrockrally 2017 PAS DE CHANCE Support Captain Kaiser in Den Eglantier PASTIGE Set op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek • LH17 Borgloon – Selectie Release Rally 2017 dj’s PAVLOVE Selectie Melkrock Rally 2017 • Selectie Maanrockrally 2017 • Selectie CONCOURIOSO 2017 • Indiestyle’s vi.be PELICAN BAY Finalist Jospop Rock Rally 2017 • Selectie Maanrockrally 2017 • Show op Rock Earthfield 2017 PETE CORMAN Show op LH17 Aarschot PHILLIBUSTASPLUS Show op Café Jardin Tervuren PHOENIX REBELLION Finalist Wacken Metal Battle 2017 PICKING COMBO Show op Try It Loud loves Electro-Brazil PIET WITTEVRONGEL Selectie Notes 2017 PILE-UP LH17 Lint – Selectie

Parkconcert PINK ELEPHANTZ Selectie 10 Urenloop DJ Contest PJAY Selectie Melkrock Rally 2017 POINT FIFTY Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 POMMES Set op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek • Support Dr. Lektroluv in AB Club PUTTY Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 PYROCLASTIC WAVE Juryprijs Willrock Demo Battle 2017 QWASA QWASA Show op Sfinks Mundial 2017 R-MIND Juryprijs Rock Berchem op Jacht 2017 • Show op Bezemrock 2017 • Finalist Volta RSL Rock Rally 2017 • Show op LH17 Tervuren • Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 RA FEDERATION Winnaar Notes 2017 • Show op LH17 Roeselare – Open Podium Trax • Dakconcert op LH17 Torhout RADIO BARBÃ Selectie Cirque@Traxie 2017 • LH17 Wingene – Selectie DJ Contest JH dE Mutse • Show op Sfinks Mundial 2017 RADIO REVOLUTION Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 RAMAN. Show op Open Mic @ Het Depot • Selectie Student Rock Rally 2017 •

Selectie CONCOURIOSO 2017 • Selectie Sziget Fest Band Contest 2017 (Belgium) • Finalist Burgrock Rally 2017 • Show op LH17 Gent WAAS

- 59 -


RE:UNION Show op Try It Loud loves Electro-Brazil RECKLESS! Show op Caféstival 2017 RED DIAMOND Selectie Muzikale Zkt. Bnd. 2017 RED LIGHT DISTRICT Winnaar Muzikale Zkt. Bnd. 2017 RED LUCKY SEVEN Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 REINOUT PAUWELS Auditie

Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 RENTON JULES Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 REPSAJ & MARCO(W) Publieksprijs Re-Beats DJ Contest 2017 RIDOE Selectie Compulsion DJ Contest 2017 RIPPLE. Halvefinalist LH17 Schoten ROBBE HOOD Selectie Jour Tibour DJ Contest 2017 ROBERT Selectie De Lokale Lichting 2017 ROLLMOPS Show op LH17 Mortsel – Kroegentocht ROMANO NERVOSO Selectie Sziget Fest Band Contest 2017 (Belgium) ROOFTOPS Show op LH17 Aarschot ROSEMARY BLUE Show op Showcase Qubus ROYAL FLUSH LH17 Aalst – Selectie Blender Rockbattle 2017 ROZA PARKS Selectie Sziget Fest Band Contest 2017 (Belgium) RUNE Show op Caféstival 2017 • Show op LH17 Holsbeek RVB QUARTET Finalist Podium van Muziekmozaïek 2017 - Jazz S.C.O. Selectie Maanrock DJ Rally 2017 SACHTAG Finalist Jospop DJ Contest 2017 SAM RENASCENT Finalist Jospop Rock Rally 2017 SAMOWAR Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 SCAT Set op Rewired Festival 2017 SCHREBER Show op Try-Out Tuesdays! @ De Klinker • Show op LH17 Holsbeek SEC Show op LH17 Aarschot SECOND OPINION Show op Try-Out Tuesdays! @ De Klinker • Selectie The Road to GraauwRock 2017 SECOND SON SAM Selectie

Calamartes Rock Rally 2017 • Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 • Finalist Kamp Noord 2017 • Show op U-Nite 2017 • LH17 Lint – Selectie Parkconcert SECRET B Selectie Jour Tibour DJ Contest 2017 SEKOTETAA Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 SEPTASTIC Selectie Slipsoc DJ Contest 2017 • Show op Supernova 2017 • Selectie Willrock DJ Battle 2017 SHAPESHIFTED Show op Festival De Max! 2017 SHE BAD Show op Try-Out Tuesdays! @ De Klinker • Winnaar Veldrally 2017 • Show op LH17 Haacht • Selectie Podiumvlees 2017 • LH17 Sterrebeek – Finalist Pop@Park 2017 Rock Rally SHEVOLVER Show op LH17 Dendermonde SHHT Winnaar Verse Vis 2017 SHUN CLUB Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 SHUNK Selectie Commarocks 2017 SIGNIFERS Support Wilkinson in AB • Set op Indian Camp Festival 2017 SIMON CORNELIS Show op LH17 Gent – Café de Loge SIMPLE PIGEONS Show op Dioniss On Tour 2017 SISTER MAY Show op Festival De Max! 2017 SITSE Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 • Show op Tuesday Circle @ Café de Loge SIX O’ FIVE LH17 Aalst – Selectie Blender Rockbattle 2017 SKILLZINGTON Show op Sfinks Mundial 2017 SKIPP Show op Get Your Sneak On SKOPE B Show op LH17 Holsbeek SKUNK CITY Show op ONTEIGEND #3 SLOMOTE Selectie Maanrockrally 2017 • Finalist Rockrace 2017 SLOW PILOT Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 SMASHING BIRDS Show op

LH17 Dendermonde • Support Canves in Charlatan • Selectie De Lokale Lichting 2017 • Show op Café Jardin Tervuren SOLID SPACES Halvefinalist LH17 Schoten SORRY Liveset in De Mixx op Studio Brussel SOULTRY Show op LH17 Gent – Gentse Helden SPEED QUEEN Finalist Wacken Metal Battle 2017 SPERWER Enola’s vi.be SPITFIRE Support Phil Campbell and the Bastard Sons in De Casino STADSWACHT daMusic’s vi.be • Show op Caféstival 2017 • Finalist Kamp Noord 2017 STATIC PARTY POSES Show op L.A.N. Party: The Belgium Edition @ Melkweg (NL) • Stoemp!-prijs RockRace 2017 STEFAN DIXON Support Waar Is Ken? in Café Charlatan (Democrazy) STIJN CLAEYS Auditie Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 STRUGGLES IN PARADISE Selectie Podiumvlees 2017 SUBWAY CITY Selectie The Road to GraauwRock 2017 • Selectie Jour Tibour Band Contest 2017 SUE ME CHARLIE Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 SUNNY AFTER MOON Selectie Pop@Park 2017 Rock Rally SUSPENDER’S GRAVITY Shortlist Rock Oasis 2017 SUSTAIN Winnaar Jospop Rock Rally 2017 • Selectie ROHP Rock Rally 2017 SWEET BILLIE Show op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek • Show op Urban Mic 2017 @ Het Depot SWEETSALT Show op ONTEIGEND #3 • Selectie JH dE Mutse Rock Rally 2017 • Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 SWIFT-D Liveset in Studio Time op Radio GRK SYM LH17 Lint – Selectie Parkconcert SYNIK Winnaar BXL Student DJ Contest 2017 T.O.D. Selectie Compulsion DJ Contest 2017 TAILOR LH17 Borgloon – Selectie Release Rally 2017 dj’s TALL EN SMALL Set op Slorarock 2017 TAMINO Winnaar De Nieuwe Lichting 2017 TARBAT Show op Rewired Festival 2017 TARS Show op Tuesday Circle @ Café de Loge • Selectie Muzikale Zkt. Bnd. 2017 • Show op LH17

Gent – Café de Loge • Selectie De Lokale Lichting 2017 • Villa Bota prijs Notes 2017 TAWÉ Finalist Jospop DJ Contest 2017 TEA WITH TIGERS Show op Try-Out Tuesdays! @ De Klinker • Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 THE AFTER VINES Show op Caféstival 2017 THE AWKWORDS Finalist Podium van Muziekmozaïek 2017 - Jazz THE BACKUP PLAN Show op Caféstival 2017 THE CREW Selectie Notes 2017 THE CURSE OF MILLHAVEN Publieksprijs Antwerp Metal Fest Contest 2017 THE DARING MAN Finalist Burgrock Rally 2017 THE DAY OFF

- 60 -


Selectie Commarocks 2017 THE DEVILLES Selectie Sziget Fest Band Contest 2017 (Belgium) THE DEVILLES Selectie Sziget Fest Band Contest 2017 (Belgium) THE EXPERIENCE Show op Try-Out Tuesdays! @ De Klinker THE GERALDINES Selectie Maanrockrally 2017 THE GRASSROOTS MOVEMENT Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 THE HIPSTER JUGEND Show op Dioniss On Tour 2017 • Muziek in De Regel

Van 3S seizoen 1 • Selectie Fresh Blood III THE INSECT SOLDIERS OF THE SKY LH17 Borgloon – Selectie Release Rally 2017 bands THE JOO JOO EYEBALLS Finalist Kamp Noord 2017 THE KINGDOM OF DILLIAN Show op LH17 Gent – Café de Loge THE LESLIES Indiestyle’s

vi.be THE LIGHTHOUSE Winnaar De Nieuwe Lichting 2017 THE MIGHTY MOUSTACHES Finalist Jospop Rock Rally 2017 THE NGINEER Winnaar Willrock DJ Battle 2017 THE ODD AND THE OTHERS Show op LH17 Desselgem • Selectie Muzikale Zkt. Bnd. 2017 • Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 • Selectie ROHP Rock Rally 2017 THE SCALDING Juryprijs Antwerp Metal Fest Contest 2017 THE SPEKTRUMS Show op Caféstival 2017 THE WALTZ Selectie Red Rock Rally 2017 • 2e plaats Fresh Blood III THE WHEREABOUTS OF J. ALBERT Show op ’birg • Show op Statie West Festival 2017 • Show op LH17 Gent – Café de Loge THE YELLOW MACHINE Selectie Indian Camp Festival 2017 Rock Rally • Finalist Burgrock Rally 2017 THEY MISS TRAINS Show op Showcase Qubus THOMAS ANTONIOS Show op LH17 Geel – JOM THREE MEN SPECIAL Selectie Podiumvlees 2017 THYSELF Selectie Maanrockrally 2017 TIEN TON VUIST Show op Rocktopus Festival 2017 • Selectie Commarocks 2017 • Show op Showcase Qubus TOKOTA LH17 Gent – Support The Mary Hart Attack TOM DIGAGGIO Show op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek • LH17 Borgloon – Selectie Release Rally 2017 bands TOM EYLENBOSCH Show op Caféstival 2017 TOM VAN BAUWEL Halvefinalist LH17 Schoten TOUS LES DEUX Show op Get Your Sneak On TRAPIST Liveset in Studio Time op Radio GRK TUESDAYAFTER8 Show op Caféstival 2017 TWIJFELGEVALLEN Show op LH17 Boortmeerbeek TWO LIGHTS DOWN Selectie Notes 2017 • Show op LH17 Zandvliet TWOFACE Show op Dioniss On Tour 2017 • Show op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek • Selectie Maanrockrally 2017 UMM 2e plaats

& Publieksprijs & Theater Aan Zee prijs Verse Vis 2017 UNCLE WELLINGTON’S WIVES Shortlist Rock Oasis 2017 UNDSKYLD Show op ONTEIGEND #3 VANCOS LH17 Borgloon – Selectie Release Rally 2017 dj’s VANOVERDIJZERS Shortlist Rock Oasis 2017 VIKTOR Finalist LH17 Schoten VIKTOR’S MIND Selectie Jour Tibour Band Contest 2017 VINYLLA ICE Show op Sfinks Mundial 2017 VIZIEZ Show op LH17 Dendermonde VLIEGTUIG Indiestyle’s vi.be VONK Show op Music Mayday Ronse VOODOO SHOP LH17 Aalst – Selectie Blender Rockbattle 2017 • Show op Music Mayday Ronse • Finalist Podium van Muziekmozaïek 2017 - Folk VØS Selectie Indian Camp Festival 2017 Rock Rally • LH17 Lint – Selectie Parkconcert WARTAAL Show op ’birg • Show op Café Jardin Tervuren WASTE VALLEY Selectie Pop@Park 2017 Rock Rally • Show op Try-Out Tuesdays! @ De Klinker • Selectie Commarocks 2017 WAVES OF DECAY Publieksprijs Mals Vlees 2017 WAR. Set op LH17 Maasmechelen WENDIGO Publieksprijs Willrock Demo Battle 2017 WILLY OCEAN Selectie Maanrock DJ Rally 2017 WOESTEN Shortlist Rock Oasis 2017 WOOLVS Enola’s vi.be WOOLY MAMMOTHS Muziek in De Regel Van 3S seizoen 1 WOUTER ET LES PETITES FARCES Show op LH17 Aarschot WOUTER VALVEKENS Auditie Klassieke muziek @ Cultuurmarkt 2017 WYNN Show op Ik Zie U Graag 2017 in Mezz (NL) YADAYN Show op ONTEIGEND #3 YOU MAY LEAVE THE ISLAND Selectie Commarocks 2017 • Hypnoiz Award Muzikale Zkt. Bnd. 2017 •

Winnaar Muzikale Zkt. Bnd. 2017 • Winnaar Notes 2017 YURI Show op LH17 Overijse – Open Mic @ JH De Pit ZIGZ Finalist Kamp Noord 2017

- 61 -


ook gedeeld door middel van cursussen.

Steven Jansen, sinds kort freelance geluidstechnieker, maar voorheen zes jaar vast voor EML/PRG. Hoe word je vaste mixer op een festival?

Soms boekt de organisatie van het festival een technieker rechtstreeks in om voor hen te werken, maar in de meeste gevallen spreekt de organisatie een licht-/geluidfirma aan en zullen zij kiezen welke techniekers ze aan welke functie toewijzen.

17 jaar fulltime freelance PA-

geluidstechnicus.

Hoe ziet jouw dag eruit tijdens een

festival?

Tijdens het festival “babysit” ik op de

FOH als er een gastmixer is of – als

er geen gastmixer is – mix ik zelf.

Het meeste werk zit hem wel in de

voorbereiding: het bouwen van de PA

en het afregelen ervan. Voor mij zijn

meestal vast voor bands (Illuminine,

- 62 -

Wat is not done voor een band op een festivalpodium?

Te laat komen, aan andermans gerief

Het grootste verschil is de akoestiek. Als je op een buitenpodium mixt, kan je last hebben van wind die de hoge tonen van je geluid doet wegwaaien. De klank zal ook afhankelijk zijn van de temperatuur.

van elkaar. Kennis en ervaring in het

systeem zorgt ervoor dat je automatisch

betere mixen maakt, en dat geldt

uiteraard ook vice versa.

voedsel op het podium laten slingeren.

systeem: Werchter main stage. Voor de

sfeer: Boomtown.

zitten, met micro’s gooien, drank of

worden, of dat zelfs zelf doet.

Voor de omvang van de PA en het

Wat is je favoriete festival?

een ander verhuurbedrijf kiest, maar

Zaal of festival mixen?

ding. Je kan die twee zaken niet los zien

‘eist’ dat die en die freelancer ingehuurd

al gebeurd dat een organisator voor

een FOH PA-mix en het systeem één

het sluiten van een contract. Het is dus

is dat een mondelinge voorwaarde voor

materiaal maar voor mensen. Dikwijls

Een organisator kiest niet voor

Hoe word je vaste mixer op een festival?

focus meer op livemixen. Ik werk

trekken. Heb ondertussen die ervaring

bands die je helemaal niet goed vindt.

online te beluisteren) en soms ook

op voorhand de meeste bands al eens

bands bij zijn die je niet kent (ik probeer

telkens een andere band. Er kunnen

het podium wel kennen, maar je krijgt

werken is net het omgekeerde: je leert

de band te krijgen. Vast op een festival

om een consistentie in het geluid van

variatie, maar toch moet je proberen

elke dag een andere mengtafel. Veel

en als je zonder eigen mengtafel tourt

een ander podium met andere speakers,

Vast met één band touren is dagelijks

festivalpodium mixen?

Vast één tourende band of een volledig

op festivals als Pukkelpop.

werk ook vaak in Het Depot, STUK en

La Muerte, Jamie Lidell …), maar

Ansatz der Maschine, Lili Grace,

studiowerk. De laatste jaren ligt de

een goeie bagage is om ten strijde te

tijd verdeelt tussen liveshows en

Ik ben een geluidsman die zijn

Stel jezelf eens voor.

– o.a. Pukkelpop –

• JIMMY VAN RIETVELDE

Veel trial and error-ervaring, wat wel

(want dat bestond indertijd nog niet).

Beo, monitormixer zonder opleiding

Stel jezelf eens voor.

Stel jezelf eens voor.

– o.a. Lokerse Feesten –

• BEO VAN HAVER

Ik ben Jan De Rycke, ondertussen

– o.a. Dour Festival –

Stel jezelf eens voor.

– o.a. Rock Werchter –

3.

• STEVEN JANSEN

FESTIVALMIXERS

Je merkt ze zelden op tijdens de festivals maar ze hebben een enorme invloed op jouw beleving: de mensen die de klank regelen. Helden zijn het. We gingen praten met vier doorwinterde festival mixers.

2.

• JAN DE RYCKE

talking heads 1. 4.


- 63 -

het podium) en monitors. En we kijken of hun frequentieplan voor de in-ears en de draadloze zenders wel legaal is.

afgesloten en ingepakt tegen condens en/of stof. Is je job veranderd de voorbije jaren?

(podiumplan en inputlist). Gebruik de

(korte) change-overtijd ten volle.

Is je job veranderd de voorbije jaren?

Het is thuiskomen bij vrienden!

Sindsdien nog maar één editie gemist.

(grote monitorboxen aan de zijkant van

de mix zelf. ’s Avonds wordt alles weer

Zorg dat je technische fiche klopt

bands zelf eigen materiaal mee.

en integreren we eventueel de sidefills

indien ze niemand bijhebben voorzie ik

Wees voorbereid en kom op tijd.

procent van de groepen.

plaats toe in de FOH, geven we stroom,

de technieker die mee is met de band,

een festival spelen?

op de Lokerse Feesten in 1993.

mixtafels en in-ears. Dan wijzen we een

randapparatuur in naar de wensen van

Heb je tips voor jonge muzikanten die op

mengtafels. Ook brengen steeds meer

bands ’s morgens aan met eigen

Verder stel ik de mengtafel en eventuele

mixte ik op sommige festivals 80

Op de Lokerse Feesten komen veel

reeds aangesloten en getest worden.

standaard zaken..

Mijn carrrière is eigenlijk echt begonnen

bands krijgen enkel een korte linecheck.

bands binnen met eigen mengtafels die

je dat gewoon in balans en doe je meer

en verdere implementatie van digitale

eerste band gesoundcheckt. De andere

speakers. Vaak komen er ’s morgens

die je nog nooit gehoord hebt dan zet

zijn eigen mixer mee. 15 jaar geleden

omwonenden te beperken enkel de

alle toestellen en het testen van de

Als je op een festival een band mixt

Wat is je favoriete festival?

wordt om de geluidsoverlast voor de

de dag altijd met het aanzetten van

omdat je de nummers veel beter kent.

De grootste verandering is de komst

het publiek of het goed klinkt. Vertrouw

festival af. Op Boomtown, bijvoorbeeld,

je functie. Als FOH-technieker begint

veel specifieker gaan werken aan je mix

Tegenwoordig heeft bijna elke groep

je niet langer “mag” spelen. Vragen aan

Dat hangt van de grootte van het

Dat is afhankelijk van het festival en

Als je vasthangt aan één band kan je

uren blijven nadat jij gespeeld hebt

die er al uren voor jou waren en nog

de crew en toon respect voor de mensen

en vooral tegen het publiek zeggen dat

Langer spelen dan de tijd die je krijgt,

festivalpodium?

Wat is ‘not done’ voor een band op een

al vertrouwder is met het repertoire..

ruimte’, omdat het publiek er doorgaans

vaak intiemer met meer ‘muzikale

genomen op festivals. Zaalshows zijn

Muzikaal wordt er dus minder risico

die bestaat uit de bekendste nummers.

Artiesten spelen vaak een ‘festivalset’

Het publiek reageert anders op festivals.

tussen een zaal- of festivalshow?

festival?

festival?

festivalpodium mixen?

Is er voor de artiest een groot verschil

Hoe ziet jouw dag eruit tijdens een

Hoe ziet jouw dag eruit tijdens een

Vast één tourende band of een volledig

© Myra Fotografie


mzkt zkt mzkt

LEADGITARIST ZKT GROEP DIE EIGEN NUMMERS SCHRIJFT

shoegaze. Ruimte voor experiment met

BAND STARTEN

sound, en inspiratie uit verschillende

Ik ben Isidoor, een 19-jarige

Ik zoek een band of muzikanten in het

genres. Enkele invloeden: Sonic Youth,

drummer uit Gent, en ben op zoek

genre rock. Liefst band gezocht regio

Radiohead, The Hickey Underworld,

naar allerhande muzikanten die

Leuven. Ben 18 jaar.

The Smiths, Interpol, The Kinks, Tool,

geïnteresseerd zijn om een band op

• arnemaes@gmail.com

Pixies, The Cure, A Place To Bury

te starten. Invloeden kunnen echt van

Strangers, Death Grips. Enkele ruwe

overal komen, maar ik wil er voorlopig

ERVAREN BASSIST GEZOCHT

demo’s kan je op vi.be beluisteren.

geen etiket op kleven. Ik dacht aan

Ervaren bassist gezocht voor blues-

• vi.be/themaydream

eigen nummers om op termijn live te

rock formatie. Nummers genre Lynyrd

• gjluyckx@gmail.com

brengen, maar ook covers (maar dan

Skynyrd, Kenny Wayne Shepherd, Jeff Healy … • guyst@pandora.be

goed gecoverd en niet gewoon krak

AT THIS SIDE OF FATE ZKT TOETSENIST(E)

hetzelfde spelen). • isidoor.larrange@telenet.be

Wij spelen melodieuze metal met een

DRUMMER GEZOCHT VOOR NIEUWE BAND - BRUSSEL

progressieve touch; eigen nummers,

ROCKDRUMMER GEZOCHT

geen covers. Onze muziek klinkt

Candy Scene (melodieuze rock)

Nieuwe opgerichte band uit Brussel is

melodieus – onze zanger zingt clean

zoekt nog een drummer om terug van

op zoek naar een goede drummer om

– maar ook modern en agressief.

start te gaan. Omgeving Antwerpen,

de line-up te vervolledigen. Wij mixen

We zoeken iemand die inventieve

repetities onderling af te spreken. Op

folk, rock, prog en improvisatie tot

toetsenpartijen kan toevoegen en

onze Facebookpagina vind je enkele

iets nieuws. Als je je als drummer kan

op die manier ons geluidsspectrum

nummers uit de originele demo.

bewegen tussen rock en jazz en ook

vervolledigt. Repetities gaan wekelijks

• marc.janseghers@skynet.be

minder conventionele ritmes aankan,

door in Sinaai, Oost-Vlaanderen.

neem dan contact op! De line-up van

• git101202@gmail.com

onze band is: gitaar/stemmen, bas,

FRONTMAN/ZANGER Hardcore- punkband is op zoek naar

drums, sax en trompet.

SAXOFONIST(E) GEZOCHT

een frontman/zanger! Invloeden zijn

• devlinmichael1@gmail.com

Nieuwe coverband met ervaren

Sick Of It All, Gorilla Biscuits, Angel

muzikanten (50+) zoekt saxofonist(e).

Du$t, ouwe Beastie Boys e.d.

DRUMMER GEZOCHT VOOR NIEUWE BAND - ANTWERPEN

Genre: sixties, surf, rock-’n-roll, soul,

• joeri.berghs@gmail.com

Frontman (27j), gitarist en bassist

• riste32@hotmail.com

blues. Repetities regio Ternat.

OPSTARTEN DUO OF BAND

zoeken drummer (m/v) voor nieuwe

’k Ben ’n (intermediate) gitarist,

band met eigen nummers. De songs

heb al een hele hoop leuke liedjes

gaan van indie tot strakke postpunk en

geschreven en ben op zoek naar

- 64 -


andere muzikanten (gitarist(e),

GEVONDEN!

pianist(e), drummer(ster) …) om ook

Nieuw project! Wij zijn een volledig

ZANG GEZOCHT VOOR ALTERNATIVE ROCKCOVERS

een superleuk bandje te maken en zo

nieuwe band – drums, 2 gitaristen,

4-jarige coverband zoekt een

samen van start te gaan.

bassist en een backing-zangeres – en

gedisciplineerde zanger. We deden

• yvesvananderlecht@hotmail.com

wij komen binnenkort voor de eerste

reeds 40 optredens en spelen jaren

keer samen om kennis te maken / te

90 en 2000. Repetities gaan door in

ZANGER EN/OF ZANGERES EN LEAD GITARIST GEZOCHT

jammen. We zoeken nog een creatieve

Wachtebeke op vrijdag tss 18 en 20

frontzanger of -zangeres die niet vies

u. Nummers van o.a. Nirvana, Foo

Mid-sixtiesband uit het Leuvense

is van een eigen nummer of tekst

Fighters, Therapy?, U2, maar ook

(ontstaan uit The Troubles, The

maken en zingen. Engels, Vlaams

Admiral Freebee, Black Keys …

Questions, The Revolution en de

of een andere taal, maakt niet uit.

• steven.vanhoecke@gmail.com

opvolgers van die groepen) zoekt

Oorspronkelijk spelen de gitaristen

• 0497 78 88 60

zanger en/of zangeres en een lead

reggae, dus in die richting moet je

gitarist. Niet te jong a.u.b. We zoeken

denken: reggae, ska, world, funk …

geen pro’s maar ook geen beginners.

of een combinatie ervan. Alles is

EPITOME ZKT NIEUWE DRUMMER

Wat ervaring wordt zeker verwacht/

nog mogelijk; we beginnen toch van

Het Mechelse Epitome staat voor

geapprecieerd. Wij zijn niet van de

nul. Leeftijd geen belang, zin om

een stevige portie straightforward

jongsten, but we like to play music!

iets nieuws te creëren wel! Regio

rock-’n-roll met een vette knipoog

Toch nog enkele jaren … Wij spelen

Antwerpen (Noord & Kapellen).

naar het hardere genre. In 2015 ging

covers uit de ’60s en ’70s, let’s rock!

• edmond.gita@telenet.be

het trio van start met de uitbouw van

Wij repeteren in Rotselaar op dinsdag

• 0496 490 392

de huidige sound, gebaseerd op de

(bespreekbaar).

fundamenten van het toenmalige sum.

INDIEROCKBAND ZKT DRUMMER - BRUSSEL/LEUVEN

of.a.kind. Beluister hier de opnames

Wij zijn Ferguson, een indierockband

soundcloud.com/epitometheband.

SKISKA SKOOPER ZKT NIEUWE DRUMMER EN BASSIST

uit Brussel. We spelen muziek in de

De band is op zoek naar een nieuwe

stijl van The Strokes, Babyshambles,

gemotiveerde drummer. Niet vies van

Drummer en bassist gezocht met een

Car Seat Headrest … en we zijn op

een stevig potje drummen en goesting

passie voor noiserock. Repetitiekot

zoek naar een drummer om onze groep

om als trio eigen nummers te knallen?

(met drumstel) is aanwezig. Optredens

te vervolledigen. Wat verwachten we?

• facebook.com/epitometheband

staan gepland in het najaar. Invloeden:

Creativiteit natuurlijk, en dat je tijd

• kurt.meulemans.km@gmail.com

Steak Number Eight, Raketkanon,

hebt om ’s avonds te repeteren, in de

Elefant, Kapitan Korsakov etc.

week (momenteel 1 keer per week).

KOOR ZKT DIRIGENT

• mathias.bex@hotmail.com

Check onze garageband-demo’s hier:

Volwassenenkoor A Point uit Lint

soundcloud.com/ferguson_indie/sets/

is op zoek naar een dirigent of een

ROCKSTEM GEZOCHT

demo en laat van je horen!

enthousiaste muzikant die een nieuwe

Wij zijn een 4-koppige opstartende

• mattijs.deraedt@hotmail.com

uitdaging niet uit de weg gaat. We

• theo.laenen1@gmail.com • 0498 86 99 01

band waar een goede zanger

van ‘come.over.out.come’ (2016):

brengen een catchy repertoire en

ontbreekt. Liefst met ervaring in rock

BAND ZKT ZANGER(ES)

repeteren op woensdagavond in de

gericht. Willen zowel de classic als

Band zoekt zanger(es) om band te

gemeente Lint.

hedendaagse rock brengen op een

vervolledigen. Invloeden zijn Tonight

• annickartois@hotmail.com

creatieve manier. We richten ons

Alive, Rise Against, Sum 41, blink-182

op jouw rockgehalte – wat je zelf

• rockbandwvl@outlook.com

aankan en wat niet. Repetities omg.

SINGER-SONGWRITER ZKT SINGER-SONGWRITERS

Genk Hasselt, maar kan nog overlegd

BASSIST GEZOCHT (METAL)

worden. Optredens moet je je zeker

Band zoekt dringend bassist. Reeds

songwriter uit het West-Vlaamse op

geen zorgen over maken.

optredens en festivals geboekt. Regio

zoek naar gelijkgestemde singer-

• toli325@hotmail.com

West-Vlaanderen. Genre van metal tot

songwriters om wat mee te jammen en

punk … Gemotiveerd en ambitieus.

ideeën uit te wisselen.

• david_roussel_67@hotmail.com

• waynedebock@gmail.com

- 65 -

Ik ben een twenty something singer-


ZANGER/FRONTMAN GEZOCHT

GITARIST(E) GEZOCHT

Wij zijn op zoek naar een ervaren

5-koppige coverband op zoek naar een

Wel zin om op te treden, maar geen 70-

zanger/frontman. Iemand die het

ritmegitarist die er af en toe ook een

80 optredens / jaar, als je begrijpt wat

alternatieve, niet-commerciële circuit

soloke wil doorsleuren.

ik bedoel. Genre: mijn cd-kast is enorm

aankan en die een stem met karakter

• benny.vanophem@telenet.be

uitgebreid met heel wat genres muziek

heeft, tussen de 30-40 jaar. We hebben

(pop, hardrock, kleinkunst, progrock,

heel veel ambitie en zoeken iemand

ZANGERES ZKT BAND

blues …), maar hier wat groepen /

met dezelfde passie. We hebben een

Ik ben een zangeres van 36 j. met jaren

artiesten die me aanspreken: Neil

repertoire opgebouwd van eigen

ervaring en podiumervaring. Ik zing in

Young, Tom Petty, Dylan, Kate Bush,

nummers, inclusief zanglijnen en

verschillende genres: rock, pop, blues,

Band Of Horses, JJ Cale, Suzanne

teksten. Onze bezetting is drums + 2

jazz, classic. Ben op zoek naar een

Vega, Gerry Rafferty, Elbow, Crowded

gitaren + bas + synths. Qua stijl is het

serieuze en professionele band met

House, R.E.M., Black Crowes …

eerder stevige/alternatieve gitaarrock:

een bepaald aantal optredens per jaar.

Omgeving: Antwerpen / Kempen.

Mintzkov, Soulwax, Pearl Jam, Afghan

Regio Aalst-Ninove-Geraardsbergen-

• tonyvanmeel@skynet.be

Whigs, The National, Interpol … We

Zottegem.

zoeken iemand die zowel zacht als wat

• olga@mail.be

rauwer aankan. Repetities in Leuven. • jorn.deboeck@gmail.com

ZANGERES ZKT BAND

EXTRA ZANGER OF ZANGERES Cover-Line is een 5-koppige coverband

Getrainde zangeres (30j) met veel

met uitvalsbasis in het West-Vlaamse

BAS EN DRUM GENT GEZOCHT

podiumervaring is op zoek naar een

Sint-Baafs-Vijve - Wielsbeke. In 2007

Ik ben een songwriter en heb een

nieuwe uitdaging (omgeving Kortrijk).

nog met 3 bescheiden repeterend in

indierockproject. Ik zoek een

• lies.verhegge@gmail.com

een tuinhuis, tegenwoordig versterkt

gemotiveerde bassist en drummer om

met een stoere basgitarist en een zangeres. Met nummers gaande van

Gent. Demo’s beschikbaar.

STILLE DRUMMER OF PERCUSSIONIST GEZOCHT

• stereotapemusic@hotmail.com

3 Shades Of Blue zoekt stille drummer

over rock naar hardrock, bieden we

• 0474 60 80 64

of percussionist voor funky blues.

voor elk wat wils. Op onze Facebook

Semi-professioneel niveau. Repetities

en Google Plus-pagina vind je een

in Kessel-Lo (Leuven).

compilatie van onze nummers terug.

• stille-phille@hotmail.com

Word jij ons nieuw bandlid? Voor zowel

mijn set live tot leven te brengen. Regio

DRUMMER INSTRUMENTALE BAND GEZOCHT Voor een instrumentaal project zijn

de jaren 70 tot nu, en van poprock

lead als backing vocal.

we op zoek naar een drummer regio

ERVAREN ZANGER GEZOCHT

• facebook.com/cover.line.coverband

Brugge. We zijn momenteel met 2 en

Coverproject regio Hasselt-Genk is op

• franky.lattre@scarlet.be

gebruiken gitaar, basgitaar, synthesizer

zoek naar ervaren zanger. Belangrijkste

• 0476 68 25 23

en samples. De percussie triggeren

genres: rock en pop. Gemiddelde

we momenteel via Ableton maar we

leeftijd van de muzikanten: 30-35.

willen er toch graag een drummer

• jelle.wierdsma1@gmail.com

bij. We zijn een louter instrumentale groep en zoeken een drummer die

LEADGITARIST ZKT BAND

graag wil experimenteren en een even

Ik zoek muzikanten of band die vooral

belangrijke rol vervult als de andere

goesting hebben om samen muziek te

Lees veel meer zoekertjes en/of

instrumenten. Zelf zijn we o.a. grote

spelen (covers of eigen werk). Voor

voer zelf jouw zoekertjes in op

fans van instrumentale groepen als The

mij is het ook belangrijk dat het “klikt”

Dirty Three en STUFF. We repeteren in

tussen de muzikanten … Ik ben zelf 51

het Entrepot en zijn allebei twintigers.

jaar, heb heel wat podiumervaring en

• demantim@gmail.com

heb in diverse coverbands gespeeld.

- 66 -

MZKT ZKT MZKT

poppunt.be/zoekertjes


Financieer je project met Hello crowd ! Een album opnemen? Een live show, tournee, party of festival op poten zetten? Met crowdfunding kan alles. Onze expert deelt graag zijn kennis met jou!

Bel Michiel, op 0472 85 54 86 hellocrowd@hellobank.be Hello crowd! is het crowdfundingplatform van Hello bank!, in samenwerking met Ulule.


v

ppu

nt

JE M

I EK

- Een

re l e l dwi j

UZ

SEN

eza

sen

Po

R

EL EA

an

JE MUZIEK RELEASEN

Muziek uitbrengen is geen exclusief terrein meer van platenlabels. Iedereen kan nu kwaliteitsvolle opnames maken én wereldwijd releasen. De keerzijde van de medaille: hoe steek je er nog bovenuit in het overaanbod aan muziek? Deze Poppunt-publicatie gidst je met zeer concrete tips doorheen de volledige release cycle: e n z e weer

ame s

120 p ag i na ' s t e l l en

JE MUZIEK RELEASEN akt

opn

eit

e em

pr

svo

xtr

lle

de e

door

i sc

he p

ubl i ca

n t i e v o o r h e t ma k e

van

kw

al i

t

4

1 2

3

VOORBEREIDING

OPNEMEN

VERKOOP

PROMOTIE

Over de planning achter je release, het (vinden van het) nodige budget én je auteursrechten.

Hoe zit het proces achter home- en studiorecording in elkaar, hoe kies je de juiste producer en hoe verloopt zo'n samenwerking dan?

Over on- en offline verkoop maar ook over artwork, de barcode op je plaat, de verpakking, fabricage, downloadcards...

Ken je niche en doelpubliek, hou rekening met de juiste timings, maak extra content en nog meer tips voor een geslaagde promocampagne.

Je vindt onze 120 pagina's tellende extreem praktische publicatie voor € 11,99 (gedrukt of digitaal) op shop.poppunt.be

Met dank aan onze partners:

Poppunt Magazine 73  

jun - jul - aug 2017

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you