__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

MAGAZINE

cover

72

dj talk

BOREALIS dossier

25 JAAR MUZIEKMAKEN rapport

PIERRE gearslutz

MIRKO BANOVIC earhtly pleasure

driemaandelijks magazine mrt - apr - mei 2017 BC0405 Afgiftekantoor Brussel X


MAAK VAN JE HOBBY JE LEVEN


colofon

voorwoord

En daar begint het muzikale voorjaar. Wat hebben wij in de winter gedaan? Gezocht naar verstilling, en die gevonden. Gezocht naar vergeten groenten, en ze met smaak naar binnen gewerkt. Gezocht naar wat ons zo blij te moede stemt, en nog maar eens ontdekt dat het ‘de la musique avant toute chose’ is, en zal blijven.

Poppunt Magazine maartnummer Hoofdredacteur Joachim Wemel

Elke drie maanden springen we gaten in de lucht, vrolijk als dertig jonge wolven, als we weer een magazine in elkaar mogen boksen. Het is – door de eeuwige aanvoer van jong talent – vaak een oefening in kill your darlings (en in zeggen: “Wacht nog even.”), maar we zijn telkens opnieuw blij als we de eerste pdf onder de ogen krijgen. Sommigen van ons gaan dan stilletjes in een hoekje zitten, met een tissue of twee. Traantjes. Van. Geluk.

Fotograaf Koen Bauters Vormgeving Tim Broothaers Verantwoordelijke uitgever Luc Nowé, Poppunt vzw, Bloemenstraat 32, B-1000 Brussel Medewerkers Sam De Brabander, Sven De Potter, Lennert Hoedaert, Peter Houben, Tessa Joris, Jan Pauly, Art Philippeth, Chloë Rasier, Wim Thijs, Bram Vermeersch

Muziek en emotie. Dat brengt ons deze keer bij Oathbreaker, Belgisch donker-metaal-uit-deChurch of Ra-stal. Met hun derde plaat ‘Rheia’ hebben ze zich voor eens en voor altijd in de Belgische muziekannalen gestanst. Gilles en Caro doen hun verhaal. We hadden daarnaast ook een fijn gesprek met Mirko Banovic over all things basgitaar, en met DAAU en Jaune Toujours over 25 jaar muziekmaken. Met Pierre (longtime resident in Fuse) hadden we een zeer fijn onderhoud, en ook Borealis wist ons te enthousiasmeren. In het hok van MANTIS, A M A Z U M I en SCHNTZL peilden we naar muzikale passie, en bij Naff waren we welkom voor een kletsuur over vijf jaar platen uitgeven. Voorts uiteraard nog wat advies en tips & tricks – verplicht leesvoer voor alle Lokale Helden. We zien jullie live op 28 april!

Advertentiewerving Chloë Rasier (Poppunt) Oplage 6.000 exemplaren

ISSN 1375-064X

POPPUNT MAGAZINE IN JE BUS? Je vindt Poppunt Magazine gratis in de belangrijkste music en dj-gear stores, in jeugdhuizen en muziekcentra, repetitiekoten en studio’s  … Vind je toch geen Poppunt Magazine bij jou in de buurt? Voor 7,99 euro / jaar krijg je het netjes in de bus. Koop een abonnement via shop.poppunt.be.

Lente, ’t broeit! Mis je een exemplaar in je collectie?

Voor de redactie, Sven, Joachim

In de online shop kan je ook alle oude nummers nabestellen.

-3-


STUDIO BRUSSEL GAAT ELK JAAR OP ZOEK NAAR JONG, NIEUW MUZIKAAL TALENT. ONTDEK DE NIEUWE LICHTING OP STUBRU.BE

THE LIGHTHOUSE, WINNAAR DE NIEUWE LICHTING 2017


inhoud

@

RAPPORT

PIERRE 08 DOSSIER

25 JAAR MUZIEKMAKEN 12 COVER

OATHBREAKER 20 DJ TALK

BOREALIS 30 GEARSLUTZ

MIRKO BANOVIC 36 IN THE PICTURE Tips & Tricks: Soundcheck

42

Louis Vogue 07

Popadvies: Events organiseren

48

SCHNTZL 34

Talking Heads: Community radio

60

MANTIS 35 A M A Z U M I

53

FOCUS

OTHER STUFF

5 jaar Naff 28

Column 45

Lokale Helden 2017

vi.be Reviews 54

46

vi.be Wall of Fame

56

Win 62 Mzkt zkt Mzkt

-5-

63


TORAIZ AS-1 MONOPHONIC ANALOG SYNTHESIZER PURE ANALOG

N E W C R E AT IV E P O S S IB ILIT IE S IN T HE S T U DIO A ND O N S TAG E TRUE AN ALOG SOU ND FRO M DA V E S MITH I NSTRUM ENTS’ P RO P HE T- 6 S YNTH INT UITIVE CONTRO LS W ITH TO UC HPA D-S T YLE K EYB OA RD A ND SLI DER 6 4 - STEP SEQ UENC ER A ND A RP EG G I A TO R SEV EN O N- B OA RD FX USB A ND MI DI C O NNECTI O NS

PIONEERDJ.COM


photo: Koen Bauters

selector

SHELTER

Yellow Water

FRANCIS BEBEY

Coffee Cola (Young Marco Mix)

DEGO & KAIDI Black Is Key

Tegenwoordig een van m’n favoriete openers. Een mengeling van house, disco en balearic met een tikkeltje psychedelic rock. Ook een prachtige combinatie tussen Aziatische en Afrikaanse muziek. Young Marco (een van m’n favoriete dj’s en producers) maakte deze edit van een nummer uit de jaren 80 van de geweldige artiest Francis Bebey. Niet bepaald je standaard partyschijf, maar wel eentje met een geweldige opbouw en super soulful vocals.

We serveren je Louis Vogue, winnaar van de Vlaams-Brabantse dj-concours 45 Toeren en poulain van Mensch, Erger Je Niet!. Louis’ vinyl-only platentas huisvest de beste disco-, house- en technoplaten van over de hele wereld. Van Arabische disco over Braziliaanse boogie tot Afro beats. Zijn verrassende selectie bracht hem ondertussen al achter de draaitafels van onder andere Fuse en Café d’Anvers. Ga dat zien, en laad je dansbenen op!

vi.be/louisvogue DJ Vision met Louis Vogue op Poppunt.tv

-7-


rapport

Geen enkele levende club in België heeft zo’n rijke geschiedenis als Fuse. Na 23 jaar is de club in de Brusselse Rue Blaes nog steeds relevant door elk weekend het beste uit de techno- en housescene te programmeren. Pierre is er resident sinds dag één en moet er zowat alles gezien hebben. Naast boeker is hij tegenwoordig ook manager van het gloednieuwe label Fuse Music. Hoe hebben zij al die tijd overleefd en wat zijn volgens hem de kansen voor een club vandaag? text: Sam De Brabander photos: Koen Bauters

-8-


— STERKHOUDER VAN FUSE — ­ ‘FROM BRUSSELS WITH LOVE’ Pierre: “Ik herinner me de moeilijke begindagen in de jaren 1990. Ons doel was om techno te introduceren in België. Je moet weten dat het publiek nog niet gewend was om uit te gaan op dit soort muziek. De eerste weken werkten echt niet … tot we Laurent Garnier uitnodigden. Die avond was een groot succes en een echt kantelmoment voor ons: mensen keerden nadien steeds vaker terug en techno werd enorm populair. Het waren hoogdagen voor de club.”

Concepten zoals Lessizmore, Futurepast en Beyond zorgen mee voor die diversiteit op zaterdag?

Pierre: “Klopt, voor deze in-houseconcepten werken we samen met verschillende promotors. Zij dragen hun concept mee uit, maar wij bepalen wel mee wat de line-up is. Overzicht is nodig: het levert consistentie op in de programmatie. Zij boeken onderling niet dezelfde artiesten en behouden wel elk apart hun eigenheid. Hoewel er enkele Brusselse concepten bijzitten, proberen we verder dan Brussel te kijken en ons bereik te vergroten met promotors uit verschillende hoeken en regio’s. De focus houden op Brussel is niet genoeg, omdat mensen geen twee opeenvolgende weken naar dezelfde club gaan. Dat deed men in de begindagen trouwens ook niet. Wel had je toen een circuit van clubs en kon je van vrijdagavond tot dinsdagmorgen van de ene club naar de andere gaan in België.”

Fuse is altijd een baken geweest voor techno, maar ondertussen zijn er ook andere stijlen te horen. Is de artistieke visie fel geëvolueerd?

Pierre: “Er is heel wat veranderd. Vroeger kon je bijvoorbeeld geen house horen in Fuse – daarvoor moest je naar de Food in Leuven. Hier was het enkel techno. Op het hoogtepunt eind jaren 1990 konden we het ons lange tijd veroorloven om grote internationale technonamen uit te nodigen en steeds te laten terugkeren. We programmeerden toen ook minder avonden dan nu. Maar toen de technosound rond 2000 begon te veranderen, hebben we dat moeten herdenken. Langzaamaan zijn we ons beginnen open te stellen voor nieuwe invloeden uit de underground en bouwden we aan de visie waar we vandaag voor staan: we bieden nog altijd bekende artiesten uit de scene, maar willen mensen ook geregeld de namen van morgen laten ontdekken – zoals in de begindagen. Sinds 2003 zijn we zo opnieuw gegroeid als club en dat pad blijven we in de toekomst volgen: op zaterdag is er meer ruimte voor andere geluiden uit het elektronische spectrum terwijl we op vrijdag iets meer inzetten op gevestigde waarden. Daarnaast laten de twee verdiepingen van de club ons nu ook toe te variëren in verschillende niches en genres.”

“NAAST FESTIVALS ALS TOMORROWLAND HEB JE OOK EEN TEGENBEWEGING VAN JONGEREN DIE ZICH MEER HERKENNEN IN DE SOUND VAN DE UNDERGROUND EN EEN TOTAAL ANDERE BELEVING VAN MUZIEK.”

-9-


Veel clubs hebben het moeilijk gehad de afgelopen jaren. Hoe verklaar je dat Fuse vandaag nog steeds relevant is?

Pierre: “Door een verschuiving van de clubs naar de festivals en open airs is het niet makkelijk geweest voor velen. Dat wij nu nog altijd relevant zijn heeft volgens mij veel te maken met een zoektocht naar authenticiteit bij de jeugd. Naast festivals als Tomorrowland heb je ook een tegenbeweging van jongeren die zich meer herkennen in de sound van de underground en een totaal andere beleving van muziek. Als je de undergroundmuziek vandaag bekijkt, dan merk je dat er veel elementen terugkeren uit de sound van de jaren 1990. Jongeren kunnen hier die sound vinden. We hebben altijd een sterke link met dat tijdperk bewaard – we draaien immers al zo lang mee. Bovendien hebben we altijd geprobeerd niet te mainstream te zijn, maar een positie ergens tussenin te behouden.” “Ik geloof dat er naast de festivals altijd ruimte zal zijn voor clubs omdat ze een andere functie uitoefenen. Wij als club kunnen een totaal andere ervaring bieden voor bezoekers: ze ontdekken hier nieuwe artiesten die zich volledig kunnen uiten in een donkere omgeving. Dat kan een dj niet op een festival, waar ze gebonden zijn aan een korte set en voor een totaal ander publiek spelen. Hier krijgen ze veel meer vrijheid.” Je bent al meer dan twintig jaar resident in Fuse. Hoe belangrijk is een resident voor een club zelf?

Pierre: “Hij vormt een belangrijk onderdeel van de identiteit van de club. Als je geen residents hebt en enkel dj’s uitnodigt, dan zou er maar weinig verschil zijn tussen clubs hier in België. Bovendien heb je ook iemand nodig die de club kent en een referentiepunt vormt, enerzijds voor de andere dj’s die spelen en anderzijds voor het publiek. Zij hebben veel aan een resident: hij is een houvast waarop ze kunnen terugvallen, bijvoorbeeld wanneer ze de set van de hoofdgast die avond maar niets vinden.”

- 10 -


“BRUSSEL VORMT EEN GROOT DEEL VAN ONZE IDENTITEIT EN WE WILLEN EEN POSITIEF BEELD UITDRAGEN.” Eind vorig jaar nog richtten jullie het eigen label Fuse Music op, waarvan jij manager bent. Wat wil je bereiken met het label?

Pierre: “Muzikaal proberen we een mix te brengen van verwante buitenlandse producers en lokale artiesten. We geloven dat we talent van hier internationaal nog een duwtje in de rug kunnen geven. Met het label kijken we dus over de grenzen heen en willen we zowel Brussel als België opnieuw op de kaart zetten. Op onze platen staat ‘From Brussels with Love’: Brussel vormt een groot deel van onze identiteit en na de aanslagen van vorig jaar willen we toch ook een positief beeld uitdragen. Ook wij hebben het vorig jaar tussen maart en september gevoeld.” Jullie treden met het label, events als Fuse-off, en hostings op o.m. Dimensions Festival ook buiten de club. Liggen daar de kansen?

Pierre: “De essentie blijft dat de club goed draait. Een sterke programmatie binnen een perfecte omgeving zal altijd het eerste zijn waar we ons om bekommeren. Eenmaal dat goed zit, kan een club langzaam groeien door actief te zijn op andere fronten. Hier zeggen we: nulle n’est prophète dans son pays en dus kijken we verder dan onze grenzen. Hostings in het buitenland zijn een logische stap, maar we proberen nogal selectief te zijn. Deze zomer vind je ons bijvoorbeeld op Dimensions Festival (Kroatië) en op Exit Festival (Servië). Door die festivals krijgen we internationale erkenning van mensen in het buitenland en dat rendeert ook voor de club. Hetzelfde geldt voor het label: luisteraars van over de hele wereld worden geprikkeld om de club te leren kennen wanneer ze met de muziek in contact komen. Alles gaat hand in hand.” Thanks, Pierre! fuse.be


dossier

Eigenzinnigheid, volharding, passie, een unieke sound en een uitzonderlijk parcours in binnen- en buitenland: dat hebben Jaune Toujours en DAAU – los van drums en een accordeon in het instrumentarium – vooral met elkaar gemeen. De Brusselse kick ass roots/mestizo band Jaune Toujours bracht in 1998 een eerste release uit (de ep ‘O’) en viert z’n twintigste verjaardag met het verzamelalbum ‘20sth’ en een gelijknamige gelimiteerde verzamelbox. Het Antwerpse collectief DAAU ontstond in 1992 onder de naam Die Anarchistische Abendunterhaltung en geeft dit jaar extra kleur aan 25 jaar muziekmaken met de door producer Rudy Trouvé gecureerde anthology ‘Hineininterpretierung’ (DAAU spielt DAAU) die in april verschijnt. Poppunt sprak met twee groepen die terecht van geen ophouden willen weten. Spreekbuizen van dienst: Piet Maris (de bezieler van Jaune Toujours), Roel Van Camp (accordeonist en medeoprichter van DAAU) en Hannes d’Hoine (sinds 2004 bassist van DAAU). text: Bram Vermeersch photos: Koen Bauters

- 12 -


Wat hebben jullie onderweg als moeilijk ervaren?

Roel: “Los van verhitte discussies na te lang doorzakken hebben we het nog niet meegemaakt dat het echt tegenzat. Als jonge kerels zijn we wel in het diepe gesprongen. Je hebt muziek spelen en je hebt de zakelijke kant. Hoe verhoud je je zakelijk tegenover elkaar binnen een groep? Dat is iets waar je wel goed moet over nadenken. Ik heb er zelf te weinig bij stilgestaan destijds.” Piet: “Wat mij betreft, blijft media-aandacht een eeuwigdurende strijd. Door het genre dat we spelen, hebben we het met Jaune Toujours heel moeilijk om aan de bak te komen in de pers. Na de release van ‘20sth’ kregen we van Franstalige kant wel wat aandacht. In Vlaanderen was het heel stil. Dat zal misschien nooit veranderen.” “Op BBC 6, een radiokanaal dat waanzinnig populair is, draaien ze alles door elkaar. Zo hebben we er ooit gespeeld na een sessie van Manic Street Preachers. Om maar te zeggen: een groepje uit Brussel komt daar ook een sessie spelen, net als die band. Ik vind het super om genres te mengen en in de niche te durven graven. Het is belangrijk om avontuurlijke beslissingen te nemen en de luisteraar muziek te laten ontdekken die verre van evident is. Ik heb het gevoel dat het in Vlaanderen soms nogal verengend is.”

Piet: “De naam Jaune Toujours dook voor het eerst op in 1991. Aanvankelijk waren we een studentenband in het Leuvense. Omdat iedereen na verloop van tijd wat zijn eigen weg begon te gaan, besloot ik naar Brussel te verhuizen en het op muzikaal vlak over een professionelere boeg te gooien. Ik ben van nul herbegonnen en heb nieuwe muzikanten gevonden in Brussel. De drummer waar ik nu nog altijd mee samenwerk, ben ik in Brussel gaan scouten.” Roel: “DAAU is ontstaan vanuit Subconsciousness, een schoolband waar Adrian Lenski, zijn broer Buni en ik deel van uitmaakten. Af en toe speelden we al eens op een tuinfeest. Buni, z’n jongere broer Simon, Han Stubbe en ik hebben nadien Die Anarchistische Abendunterhaltung opgericht.”

“Het wordt ook wat als negatief ervaren als je je plaats wil afdwingen. Moet je dan in functie van de radio schrijven? Daar geloof ik niet in. Je kan een ganse carrière proberen een radiohit te pakken te krijgen en daar nooit in slagen. En wat heb je dan gedaan? Ik geloof dat je door je eigen ding te doen op een gegeven moment een hit kan hebben. ‘Ici Bruxelles’ is er zo op een onbewaakt moment tussen geglipt, tegen alle heersende structuren in. Maar dan zie je dat zo’n nummer wel kan werken op de radio. Het is het levende bewijs dat iets atypisch ook zijn bestaansrecht kan hebben.”

“We hebben altijd een trage werking gehad, ook wat muziek schrijven betreft. Omdat we maar om de vier jaar een album uitbrengen, is er na de release van een plaat en de bijhorende tour altijd een periode van temporiseren en genieten van een familiaal leven. Ik denk dat we nog steeds bestaan omdat we altijd ons rustige tempo hebben kunnen handhaven.”

- 13 -


DAAU is in de beginperiode opgepikt door enkele majors. Hoe zat dat bij Jaune Toujours, Piet?

Piet: “We hebben welgeteld één keer bij een label gezeten (Wild Boar, red.). Die samenwerking had verder kunnen gaan maar ten tijde van ons tweede album merkten we dat we qua budget voor de opname van de plaat dubbel zoveel aan het investeren waren als de platenfirma. Een verhoging van het budget van hun kant bleek er niet in te zitten. Dan hebben we besloten om op eigen benen verder te gaan en zelf een label en een collectief op te richten: Choux De Bruxelles.”

“ER IS EEN HELE TOFFE KANT AAN DIY: ER IS EEN DIRECTE RETURN BIJ WAT JE DOET.”

“We zijn een atypisch collectief. Het is meer een pragmatisch samenwerkingsverband tussen verschillende mensen waarbij we zoveel mogelijk trachten de kwaliteiten die we in huis hebben te benutten. Mijn vrouw houdt zich bezig met theater, film, regie, video en grafiek. Onze drummer is ook fotograaf. Ik richt me op muziek. We zijn een kern van muzikanten die een aantal projecten voedt. We houden het fris en we kunnen leven van onze muziek. Daardoor is Jaune Toujours altijd kunnen blijven bestaan. Daar ben ik wel zeker van. Het collectief heeft Jaune Toujours gevoed en Jaune Toujours heeft het collectief gevoed.”

Piet: “Met Jaune Toujours hebben we niet bewust niet voor een major gekozen. Er zijn wel wat gesprekken geweest maar er heeft nooit iemand toegehapt. Ik was ook geen grootprater. Ik wou geen blufpoker spelen. Het is ondanks en dankzij een DIY-spirit dat we nog altijd bestaan. Al hoeft een DIY-aanpak niet per se, het is wel een voordeel. Het is goed om te weten hoe de mechanismen van opnames en promotie werken. Je leert de logica begrijpen van hoe een label of management keuzes maakt. Je krijgt voeling met het muziekbedrijf – wat ik een veel mooier woord vind dan muziekindustrie. Er is sowieso ook een hele toffe kant aan DIY: er is een directe return bij wat je doet.”

DAAU heeft op een bepaald moment het eigen label

Het buitenland is altijd een optie geweest voor DAAU.

Radical Duke opgericht. Als tegenreactie op de jaren bij

Ook voor Jaune Toujours?

Sony Classical en Columbia?

Piet: “Op een gegeven moment deed mijn vrouw het management van Jaune Toujours. Zij heeft er toen resoluut voor gekozen om de internationale kaart te trekken. Ik had nooit durven dromen dat het ook echt zou lukken. Maar toen hebben we ingezien dat we wel iets te bieden hadden op internationaal vlak. Je mag ons naast andere groepen zetten. We hebben geheel eigen klanken.”

Roel: “Dat denk ik wel. Bij een groter label merkten we een soort onvermogen om iets met instrumentale muziek te doen. Het klimaat was er misschien niet naar. Of het lag misschien aan ons. Of aan de muziek. Omdat iets instrumentaal en wat speciaal is, neigt het al snel naar de underground. In onze beginperiode had Sony Classical allerlei plannen. Als je jong bent, ben je nog naïef en ga je daarin mee zonder iets in vraag te stellen, of zonder een groter plan. Nadien kan je denken: was dat wel een goed idee van de platenfirma? Zo hebben we op vraag van het label destijds onze naam veranderd van Die Anarchistische Abendunterhaltung naar DAAU. Dat was volgens de platenfirma belangrijk om in het buitenland te releasen. Dat deden we dan maar, hé. Ach, jonge groepen moeten fouten maken. Je kan van jongelingen niet verwachten dat ze het allemaal perfect doen.”

“World is een verzamelnaam maar het is de niche waarbinnen we het vaakst geciteerd worden. Al zitten we in Frankrijk al eens in het vakje rock français. What’s in a name, hé. Voor mij is het wel duidelijk: we werken op groove en maken gebruik van invloeden uit wereldmuziek. Heel veel van onze inspiratie komt voort uit tradities en de vermenging van verschillende stijlen waar we iets eigens mee doen. We drukken onze eigen stempel op het muzieklandschap.”

- 14 -


Piet Maris (Jaune Toujours)

“Mijn vrouw doet nu al een tijdje het management niet meer, maar het internationale verhaal is blijven doorwerken. We kunnen er ons aan blijven optrekken. We hebben al kunnen touren in Canada, Oost-Europa en Scandinavië. Ook Afrika is nu al een vijftal jaar gaande. In 2011 hebben we twee tours van de Gangbé Brass Band georganiseerd in België. Een jaar later zijn we dan zelf naar Benin getrokken. Het was super om te zien hoe onze muziek daar aansloeg. Het is echt verrassend om te merken dat het publiek er veel waarde hecht aan inhoud. Een songtekst kan maar beter echt over iets gaan.”

Roel: “De buitenlandse tripjes zijn onvergetelijk. Ik herinner me ons eerste optreden in Spanje: we waren jonge snaken die nog geen woord Spaans kenden. We hebben op Montreux Jazz en Roskilde kunnen spelen. De plekken waar je komt en wat je allemaal meemaakt … puur geluk.” Hannes: “Er zijn weinig groepen die zowel op Dour als op Werchter, Reggae Geel en in deSingel en in de Bourla hebben gespeeld. Eens we op een podium staan, hebben we geen moeite om ons live te verkopen. Verstilde muziek spelen op een metalfestival in een bos, of niet misstaan tussen samba-acts in Brazilië: dat kunnen we. We maken geen muziek voor een doelgroep. We moeten het zelf goed vinden. Als je je eigen muziek graag speelt, dan is dat heel herkenbaar. Mensen zien dat graag.”

“In 2014 zijn we een eerste keer naar Ouagadougou in Burkina Faso gegaan voor het festival Rock à Ouaga, waar we samenwerkten met Touaregs. Dit jaar gaan we terug om een nieuwe samenwerking op te zetten. Het is de bedoeling om er ook in Europa mee te gaan spelen.”

- 15 -


Zowel Jaune Toujours als DAAU laten aardig wat genres binnensluipen in hun sound.

Hannes: “Een groep als DAAU vindt zichzelf telkens opnieuw uit. We starten telkens opnieuw vanaf nul. Als je alle platen van DAAU na elkaar opzet, dan hoor je een serieuze flipperkast: van progrock over verstilde muziek tot gelaagde elektronica en dub.” Piet: “Met Jaune Toujours hebben we nooit klakkeloos onze invloeden – Negresses Vertes, Mano Negra – willen naspelen. We zijn wel geëvolueerd. In onze beginperiode waren we iets meer folky. Nu zijn we een band van mengelmoesmuziek: rock en wereldmuziek met verschillende elementen van ska, balkan en reggae. Door ontmoetingen en samenwerkingen met andere muzikanten zijn er nog extra invloeden in ons geluid geslopen: zigeunermuziek, bijvoorbeeld. Midden jaren 1990 ben ik op- en afgereisd naar een kleine dorpsgemeenschap van Roma, dicht bij de Poolse grens, om daar de muziekstijl en een repertoire van liederen te leren kennen. Later is dat dan geëvolueerd naar wat nu de groep Mec Yek is: de muzikanten van Jaune Toujours met twee zigeunerzangeressen.”

DAAU

“ALS JE JE EIGEN MUZIEK GRAAG SPEELT, DAN IS DAT HEEL HERKENBAAR. MENSEN ZIEN DAT GRAAG.”

- 16 -


Piet: “Bij Jaune Toujours hebben we ook altijd in functie van personen gekozen. In de beginperiode zat er een gitarist in de groep. Toen die Jaune Toujours verliet, hebben we hem vervangen door een violist. Toen die op zijn beurt uit de groep stapte, zijn we voor blazers gegaan. De drummer, mijn broer Bart en ik vormen sedert 1997 de kern van Jaune Toujours en sinds 2002 is de groepsbezetting ongewijzigd gebleven. Ben ik de trekker van Jaune Toujours? Er is een hele grote wisselwerking binnen de groep. Als je met muzikanten werkt, zou het zonde zijn om niet met hun muzikale bagage aan de slag te gaan. Je kan maar beter maximaal profiteren van vakmanschap. Een nummer dat ik bijna geheel afgewerkt loslaat op de groep kan qua drumpartij volledig anders uitdraaien dan ik in gedachte had. En zo moet het ook zijn. Ik ben zelf ook geen drummer.”

“JE MOET JE ARTISTIEK PROJECT VRIJWAREN VAN DE DRUK VAN BUITENAF.” Opvallend: zowel Jaune Toujours als DAAU hebben meermaals personeelswissels overleefd.

Roel: “Ik ben niet meer de persoon van 25 jaar geleden. Ik kan nu bijvoorbeeld veel beter omgaan met conflicten. Miscommunicatie en karakters: dat zijn vaak redenen waarom mensen groepen verlaten.”

Hannes: “Als nieuwkomer bij DAAU viel het me direct op dat mijn stem niet minderwaardig was dan die van iemand anders. We hebben natuurlijk allen ons ego, maar ieders ego is evenveel waard. En klinkt het niet, dan botst het. Af en toe gebeurt dat wel eens, natuurlijk. Het democratische gegeven heeft wel bijgedragen aan de duurzaamheid van DAAU. We zijn een groep en een familie. Soms werkt het ook contraproductief: net omdat ieders mening evenveel waard is, duurt het soms langer om tot een beslissing te komen. Maar op langere termijn is er niemand gefrustreerd. Het artistieke staat voorop.”

Piet: “Afscheid nemen van groepsleden is niet gemakkelijk. Het is soms wél noodzakelijk. Als je het eerlijk speelt en correct bent, kan je elkaar nadien nog recht in de ogen kijken. Soms hadden we misschien nog verder kunnen werken met een bepaalde muzikant, maar om een goede praktische reden namen we toch een andere turn. Dat is verdedigbaar.” Roel: “Transities zijn nooit evident, zeker niet voor een band als DAAU die veel belang hecht aan de persoonlijke inbreng van alle muzikanten. Als een medeoprichter de groep verlaat, heeft dat op emotioneel vlak nog meer impact. We hebben er bij het vertrek van een groepslid altijd voor geopteerd om nooit iemand echt te vervangen maar andere instrumenten in de sound te verweven. Dat is het meest respectvolle. Bij DAAU draait het om persoonlijkheden.”

“Soms zijn de meningen verdeeld over wat het eindresultaat moet zijn, maar er komt altijd iets uit de bus. Degene die het meest gedreven zijn idee verdedigt, krijgt uiteindelijk een fiat om het uit te voeren. En dan trekken we allemaal aan hetzelfde zeel. We gaan dan geen oppositie voeren. We zijn geen parlementaire democratie. (lacht) Eens er een beslissing is gevallen, respecteren we die.” Roel: “Dat kunnen we nu veel beter dan vroeger.”

- 17 -


Is er een geheim om een band lang te laten bestaan?

Een plaat releasen is best een dure onderneming, maar

Piet: “Goh, niet echt. Het moet vooral klikken op muzikaal en menselijk vlak.”

jullie blijven er veel belang aan hechten?

Roel: “Ik kan al eens cynisch uit de hoek komen, maar altijd met een humoristisch kantje. Al is het niet altijd gemakkelijk om even gemotiveerd te blijven. Het gaat ook al eens wat minder.”

Piet: “Het verzamelalbum en de verzamelbox ‘20sth’ zijn op zich niet zo’n hele grote investering. Relatief gesproken dan: de muziek moest wel hermasterd worden, een aantal cd’s moest worden herperst omdat de stock op was, en we hebben niet meteen voor het goedkoopste drukprocédé gekozen. Maar dat is nog altijd niets in vergelijking met een release waar een opnamebudget bij komt kijken. Toen ons studioalbum ‘…’ in 2013 verscheen, merkte ik dat het alsmaar langer duurt vooraleer je je investering inloopt. Je kan je zelfs de vraag stellen: lopen we die investering ooit nog in? Op microniveau: nee. Maar anderzijds moet je 360° durven gaan en stellen dat je je release nodig hebt om je live te kunnen voeden en aandacht en boekingen te genereren. Eigenlijk is een plaat een duur visitekaartje.”

Piet: “Het is moeilijker geworden voor veel bands. Maar ik zie nog altijd groepen met heel veel branie op het podium staan. Daarvoor maak je muziek: om er met enthousiasme tegenaan te gaan en om de vonk te kunnen laten overslaan. Je moet tegen een stoot kunnen, dat klopt. Je moet je artistiek project vrijwaren van de druk van buitenaf, het zijn levenskansen garanderen door je goed te organiseren en je efficiënt op te stellen.”

Hannes: “Klopt. Jaar na jaar zie je de platenverkoop afkalven. Dat is echt ongelooflijk. De business is geïmplodeerd maar een plaat opnemen kost ons nog altijd evenveel geld. In het beste geval draai je break-even of haal je een klein beetje winst. Je moet vooral gaan spelen en jezelf live verkopen. Vreemd ook dat veel mensen het vanzelfsprekend vinden om muziek gratis te hebben. Maar goed, het is nu zo, en het mag de pret niet bederven.”

Roel: “Naar DAAU-normen hebben we voor het nieuwe album efficiënt gewerkt. De opnames verliepen gestructureerd. Rudy verzamelde al onze opmerkingen en stuurde die door naar David Odlum, die de plaat in Frankrijk aan het mixen was.”

Piet: “Inderdaad. Waardig ouder worden en lang bezig zijn met muziek: dat was het plan. Kan je ook te lang bestaan als band? Dat is mogelijk. Mocht ik het gevoel hebben dat we met Jaune Toujours niet meer kunnen evolueren op muzikaal vlak, dan zou dat een reden zijn om te zeggen: het is goed geweest. Maar ik kan me niet voorstellen dat we geen inhoud meer kunnen toevoegen aan de groep.”

Hannes: “Je mag jezelf niet te au sérieux nemen.” Piet: “Vastberadenheid speelt een grote rol. Koppigheid heeft me geholpen om de boel draaiende te houden. En een hoge dosis realisme is heel belangrijk. Je moet je doelen juist weten in te schatten. Ik ben zelden ontgoocheld, heb nooit gedacht: nu had het al moeten opleveren voor Jaune Toujours. Ik ben ook nooit cynisch geworden – wat op zich wel had gekund.”

Hannes: “Zo ging het gestroomlijnd vooruit. Anders kost alles veel te veel geld.”

Roel: “Het is stoppen of doordoen. Maar ik weet niet of je zelf die keuze hebt. Soms heb ik schrik. Op een bepaald moment stopt de vraag misschien wel …”

“HET IS STOPPEN OF DOORDOEN. MAAR IK WEET NIET OF JE ZELF DIE KEUZE HEBT.”

Hannes: “Je kan niet ingaan tegen de tijdsgeest. We kunnen alleen maar spelen met de anciënniteit die we me ons meedragen. Ik zal altijd muziek spelen, ik doe dat te graag. Je kan niet stoppen met muzikant zijn. choux.net/jaunetoujours daau.com

- 18 -


5 t/m 8. 4. 2017 Frankfurt am Main

Voor tickets en informatie: musikmesse.com

It’s my tune. Musikmesse 2017 is een evenement waar je bij wilt zijn om er helemaal je eigen ding van te maken. Neem dus een duik in de wereld van de muziek, doe nieuwe contacten op en bekijk de grote namen uit de branche van dichtbij. Maar geniet vooral van hoogstaande muzikale variatie! info@messefrankfurt.be Tel. +32 (0) 2 880 95 88


cover

Hard werken. En dan je eigen vruchten plukken. Oathbreaker

- 20 -


Alle goeie dingen bestaan uit drie. Drie zoenen voor het nieuwe jaar. Of de derde plaat van een band. Of drie lettergrepen in een bandnaam. In Oathbreaker. Roots in West-Vlaanderen en telgen uit de Church of Ra. Ze brachten eind vorig jaar ‘Rheia’ uit, hun derde plaat. Zij die het kunnen weten, hebben ‘Rheia’ meteen gebombardeerd tot een van de platen van het jaar. Meer nog, met ‘Rheia’ verbreedt Oathbreaker het genre. Hardcore. Blackmetal. Post-metal. Punk. What’s in a name? Met hun derde worp is de band middenin een heuse storm terechtgekomen. In de States wordt ‘Rheia’ overladen met lof. En België is mee. Eindelijk aan de poorten van de grote doorbraak. Tien jaar hard werken levert lekkere vruchten. text: Sven De Potter photos: Koen Bauters

Plaats van afspraak: de Gentse Vooruit. Door de zaal dwarrelen Jacques Brel en George Brassens. “Mais les brav’s gens n’aiment pas que – L’on suive une autre route qu’eux …” De ochtend is jong, Caro (zangeres) en Gilles (gitarist) half wakker. Het lange touren – ze zijn net terug van de VS – zit nog in de kleren. Er wordt koffie besteld. En nog een. “Ik ga straks even moeten hardlopen”, zegt Gilles. “Ik sta nu al stijf van de cafeïne.” Op tafel een A4’tje met wat vragen. Maar die blijken niet meteen nodig. Caro en Gilles, in real life geliefden, zijn vocale sparringpartners. Wat de een zegt, triggert een reactie bij de ander. Wij hoeven alleen maar te luisteren en af en toe onze vinger op te steken.

Caro: “We hebben onlangs een supporttour gedaan in de VS, en we merkten dat er veel mensen voor ons kwamen opdagen, terwijl we de derde band op de bill waren. We hebben onze volgende tour geboekt via merch sales: op basis van de merchverkoop wisten promotoren hoeveel volk ze konden verwachten. Op twee weken tijd lag die tour vast. Dat is heel snel.” Gilles: “Ik heb de indruk dat er in de VS vandaag heel veel buzz is rond ‘Rheia’, meer nog dan hier. Al zijn we uiteraard heel content dat de plaat ook hier zo goed onthaald wordt. Het is de eerste keer dat er zoveel te doen is rond Oathbreaker. We zijn als het ware via succes in het buitenland in België opgemerkt. Volgens mij komt dat voor een stuk doordat er tussen de Belgische mainstreampers en de undergroundzines een grote leegte is. Er is niet echt een levendige alternative press met magazines als Metalhammer. Hier kan je bij wijze van spreken de ene week in een undergroundmagazine staan en de volgende week in Humo.”

Gilles: “We zouden graag eens in Japan spelen, maar alleen als onze plaat er in de winkel ligt en er goeie promo is. Als we er vaste voet willen krijgen, zullen we het moeten aanpakken zoals we het voor de VS doen. De laatste Amerikaanse tour was fantastisch. Alles viel mooi samen. In maart en april spelen we in New York in de Webster Hall Studio, een venue waar 450 man binnen kan. Dat is evenveel als bij onze releaseshow in de Vooruit. Ik weet niet of we dat concert zullen uitverkopen, maar dat we daar spelen, zegt wel iets over het serieux waarmee er gewerkt wordt. Het geloof is er.”

- 21 -


DIY in het DNA Caro: “Het is 10 % spelen en 90 % babbelen en shit regelen. Een band op de rails krijgen, is hard werk. Veel mensen zien nu dat Oathbreaker wat succes begint te krijgen, maar we zijn daar de laatste jaren van ’s ochtends tot ’s avonds mee bezig geweest. Toen we terugkwamen van onze tour in de VS en we een snipperdag hadden, zaten we ergens op een caféterras wat te chillen. Toen ik zei dat ik toe was aan vakantie, merkte iemand op dat ik toch net ‘drie maanden gaan touren was’. Congé dus. Touren is niet chillen, hé. Dat is hard werken. Ik heb toen op een paar weken tijd meer dan 30 interviews gedaan, allemaal terwijl we van de ene locatie naar de andere reden.”

Helemaal in de traditie van DIY doen jullie haast nog alles zelf. Nooit gedacht: nu wordt het wel eens tijd voor een manager of iemand die jullie belangen behartigt?

Caro: “Er zijn ondertussen al wat mensen de revue gepasseerd, maar we willen niet. Wij werken al tien jaar keihard voor Oathbreaker. Waarom zouden we nu iemand aan boord halen? Omdat die dan een commissie van 15 % kan vragen op alles wat we doen? No way. We willen dat niet uit handen geven. Het gevolg is dat we massa’s werk hebben, maar liever zo dan een nobele onbekende te betrekken bij iets wat ons zo na aan het hart ligt. We hebben de afgelopen tien jaar nauwelijks iets aan Oathbreaker verdiend.” Gilles: “Ik heb eens uitgerekend hoeveel een manager ons zou kosten: met het geld dat we verdiend hebben aan onze Amerikaanse tournee, en waarmee we nu even kunnen leven, zouden we zelfs geen manager kunnen betalen. Mocht er een manager meegereisd zijn, dan was er helemaal geen winst geweest. Meer nog, we zouden er nog extra centen hebben moeten insteken.”

Gilles: “Toen Red Bull voorstelde om een documentaire te draaien over de opname van de plaat, waren we aanvankelijk nogal sceptisch. We zagen het niet zitten dat een of andere hippe VJ die onze muziek totaal niet kent of weet waar Oathbreaker voor staat ons zou volgen. We hebben hard moeten vechten om de gasten van Maanlander (Jeroen Mylle en Fabrice Parent, red.), aan boord te krijgen. Hen kennen we. En zij kennen ons. Jeroen en Fabrice doen al onze visuals, artwork en video’s. Met hen werken was de meest logische keuze. Als er iets van of rond Oathbreaker verschijnt, dan moet het kloppen.” (Check de docu op oathbreaker.redbull.be. Aanrader!, red.)

Caro: “Voor België zou een manager nog gekund hebben voor ‘Rheia’ uitkwam. We hadden hier amper voet aan de grond. Maar vandaag? Neen. Wat moet je trouwens doen als je een manager hebt die alles regelt? Kijken in je agenda wat je die dag moet doen? Ik denk dat je op die manier toch wat vervreemdt van waar je mee bezig bent.”

“Play from the fucking heart.” Het is een quote van de helaas veel te vroeg ter ziele gegane Bill Hicks. Die aanpak is wel typerend voor Oathbreaker, en bij

Jullie DIY-aanpak is typerend voor de Church of Ra-

uitbreiding voor heel de Church of Ra-wereld.

scene.

Gilles: “Ik ken die quote. Ik weet dat Hicks het ietwat anders bedoelde, maar ons laatste album kwam wel recht uit het hart. Kijk, als er een genre is waar er nogal wat regels bestaan, dan toch metal. Het moet zus en zo klinken, en het mag niet afwijken van een bestaande norm. Bands als Converge zijn meesters in een consequente sound, plaat na plaat, maar wij wilden iets anders. Na ‘Maelstrøm’ en ‘Eros|Anteros’ hadden we het wat gehad met de manier waarop we aan het werken waren. In ‘Rheia’ heb ik heel veel van mijn muzikale DNA kunnen steken, en dat is niet noodzakelijk allemaal hardcore, punk of metal.

Gilles: “Ja, maar soms schiet je daarmee in je eigen voet. Je bent met zoveel dingen bezig dat je niet meer aan spelen toekomt.”

“TOUREN IS NIET CHILLEN, HÉ. DAT IS HARD WERKEN.”

- 22 -


Fancy the press Er zit evengoed shoegaze en emo in. Ik wou dat die bron aangeboord werd. Had ik dat niet gedaan en hadden we een doorslagje gemaakt van ‘Eros|Anteros’, dan hadden we onszelf verloochend. Een song als ‘Immortals’ eindigt met een gitaarstukje dat evengoed van Jon Bon Jovi kan zijn. Het is de eerste keer dat we zoiets gedurfd hebben. ‘Rheia’ klinkt door die ogenschijnlijke onorthodoxe ingrepen net zoals we het in ons hoofd hadden.”

Caro: “Niet iedereen reageert echter zo positief. Wij zijn het als band aan onszelf verplicht om te evolueren en niet te blijven steken in een of andere gimmick. Met ‘Rheia’ hebben we een belangrijk stap gezet, maar niet alle fans kunnen daarmee leven. Na een show in Parijs kwam een fan van het eerste uur op me afgestapt. Of ik vijf minuten tijd had. Heb ik me daar een litanie gekregen! We hadden volgens hem onze ziel verkocht. En ‘we speelden met een nieuwe drummer, en Gilles speelde gitaar en onze nieuwe songs waren crap’ … het bleef maar duren. Ik vind dat jammer, maar voor ons was er geen andere weg.”

Caro: “Het is een plaat waarop de groei van de band duidelijk hoorbaar is. We hadden dit soort muziek nooit kunnen maken op ons zeventiende. ‘Rheia’ voelt toch ergens aan als een nieuw ijkpunt, een nieuw begin. We hadden van Deathwish (het label, red.) een groot budget gekregen, iets wat we helemaal niet verwacht hadden. Zelfs toen we vertelden dat de plaat anders zou klinken dan wat ze van ons gewend zijn, was er geen aarzeling. Tot Tre McCarthy (samen met Jacob Bannon de mannen achter Deathwish, red.) kwam luisteren en aangaf dat hij toch wat bezorgd was geweest. Toen hij de nieuwe songs hoorde, was hij wel meteen om.”

Gilles: “Ik begrijp dat niet altijd. Sommige mensen claimen je band en bombarderen zich tot de überfan voor wie je alles exclusief schrijft. Als je dan met andere muzikale ideeën komt, wil dat nogal eens knetteren in hun hoofd. Ik weet dat we fans zullen verliezen – hoofdzakelijk mensen die vinden dat we het genre hebben verraden. Maar we zullen er ook bijwinnen. Ik lig daar niet meteen wakker van, maar ik vind het wel jammer. Het kan niet voor iedereen goed zijn.”

- 23 -


Caro: “Waar we wel heel tevreden mee waren, was de review op Pitchfork, toch dé referentie wat betreft nieuwe muziek. Zij hebben echt de vinger aan de pols van alles wat beweegt. Het vreemde aan Pitchfork is dat de reviewer zelf geen sterren mag geven aan de plaat die hij bespreekt. Dat doet de hoofdredacteur. De review van ‘Rheia’ was lovend, het cijfer iets minder. Maar goed, het is via Pitchfork dat de Belgische pers op ‘Rheia’ gevallen is. Dat was wel cool.”

Dat is niet zo lang, maar lang genoeg om een uppercut te geven. Nu doen we dat niet meer, en spelen we de plaat quasi integraal. ‘Rheia’ vertelt een verhaal en dat willen we op het podium brengen. Eén song spelen we niet, omdat het daarvoor te vroeg is. Oathbreaker is nog niet klaar om met een akoestische gitaar op het podium te kruipen en bij wijze van spreken ‘Kumbaya’ te zingen. En onze fans al zeker niet. Bijkomende uitdaging nu is dat ik zing én schreeuw. Het heeft een tijdje geduurd voor ik die switch makkelijk kon maken. In de studio was het makkelijk: we hebben de zangstem en het schreeuwen apart opgenomen. Live moet dat er in één keer uit.”

Het is misschien een toeval, maar bij elke plaat die jullie uitbrengen, komt er een kwartier muziek bij. ‘Maelstrøm’ duurde 30 minuten, ‘Eros|Anteros’ 45 minuten, en ‘Rheia’ …

Caro: “… duurt één uur. (lacht) Ja, al heeft het niet veel gescheeld of er waren twee songs niet op de plaat beland. Dat is iets waar we nogal mee bezig zijn: hoe hou je een plaat boeiend? Hoe hou je een concert boeiend? Zelf vind ik een concert van 45 minuten lang, zeker als het van een band is die heel de tijd volle gas geeft. Dat is heftig. Vandaar dat wij er vroeger voor kozen om concerten te beperken tot 30 minuten.

Gilles: “Ik weet niet hoe Caro dat volhoudt. Na onze tour van 32 shows volgden 2 dagen rust en dan gingen we weer de baan op voor nog eens 30 shows. Ik dacht: ‘Dat gaat nooit lukken. Caro gaat er de brui aan geven en ik ga in de Ikea moeten gaan werken.’ Maar neen. Ze heeft haar stem hooguit twee dagen rust moeten geven, waarvan één dag op weg van Berlijn naar Stockholm.”

- 24 -


Caro: “Gilles kan zich daar verschrikkelijk in opjagen. Nu ja, hij heeft gelijk, want we vragen echt niet veel. Maar hebben wel een idee hoe onze show er moet uitzien. Blauw en donker, dat past perfect. Als een lichtman dan tussen de songs door een volgspot op je gezicht zet of doodleuk de zaallichten aanfloept, dan is het: weg sfeer.”

Het kan niet anders of jullie hebben een vaste geluidsmixer. Jullie sound is zo gelaagd dat enkel iemand die de songs door en door kent ze live tot de juiste proporties weet te herleiden.

Caro: “Ja, maar dat is wel even anders geweest. We hebben het lang zonder gedaan, maar dat is nu echt niet meer te doen. We hebben iemand nodig die Oathbreaker door en door kent, die weet hoe hij blasts moet mixen, hoe hij de dynamiek van de set moet vertalen naar de zaal, en hoe hij mijn stem goed krijgt. Wij weten nooit hoe het geluid in de zaal is, maar we weten dat onze mixers er alles aan doen om het goed te krijgen. Op het podium zelf suckt het meestal. Voor een vaste podiummixer hebben we alsnog geen centen.”

Gilles: “Je zou kunnen zeggen: neem dan zelf een lichtman en een podiummixer mee, maar zo eenvoudig is dat niet. Het lijkt wel alsof we door de evolutie die Oathbreaker doormaakt alles terug moeten uitpuren, omdat er gewoonweg nog te weinig centen zijn om iedereen mee aan boord te krijgen. Gelukkig kunnen we nog veel zelf doen, maar ik vraag me af hoe lang dat nog zal duren.”

Gilles: “Onze tour door de States was de meeste relaxe ever. We speelden als support voor een andere band en konden dus hun backline gebruiken. Handig, want zeulen met gear was er niet echt bij. We konden als het ware om 21 uur opduiken, spelen en weer vertrekken. Maar wat hebben we toen een miserie gehad met onze sound!”

Wat nemen jullie doorgaans mee aan instrumenten, als jullie support zijn?

Gilles: “Gitaren, een pedalboard en kabels. Mijn pedalboard past zich nogal makkelijk aan aan versterkers. Bij de vorige tour vroeg ik altijd wat er voorhanden was en kon ik de gear vooraf wel ergens uittesten. Tegenwoordig huren we onze backline bij een kerel die hetzelfde materiaal heeft als het onze. Dat is handig.”

Caro: “Je moet weten dat ik één microfoon gebruik met twee kanalen en een footswitch. Ik moet in mijn monitor mijn zangstem horen, en in veel mindere mate het geschreeuw. Maar de meeste vaste geluidsmixers deden gewoon hun goesting. Frustrerend wel. (lacht)”

“VOOR BELGISCHE BANDS DIE VEEL IN BELGIË SPELEN EN DAN PAS NAAR DE VS OF DE UK GAAN, IS HET SOMS ECHT MOEILIJK. ZE GAAN VAN LUXE NAAR ABSOLUUT GEEN LUXE.”

Gilles: “Ik heb de indruk dat er een hele generatie verzuurde mixers aan het werk is. Gasten die al jaren voor dezelfde venue werken en echt geen bal geven om de sound van de band. In Milaan was er een die hoopte dat we onze instrumenten aan het einde van de show in de fik zouden steken. En dat was geen grap. Hetzelfde verhaal krijg je met lichtmannen. Wij hebben doorgaans één request: donker en blauw licht. That’s it. Maar denk je dat we dat altijd krijgen?”

- 25 -


Caro: “Op tour gaan is echt werken. Zeker als je nog weinig bekend bent. Belgische bands zijn erg verwend. Als we in België ergens arriveren, dan staat er steevast een mandje klaar met wat fruit, liggen er broodjes, is er drank … Zelfs de kleinste zaaltjes zorgen ervoor dat er iets te eten is. In de UK en zeker in de VS is dat toch even anders: je krijgt er niets, behalve je fee en zo nu en dan eens een paar dollar om iets te eten. Hoe vaak wij niet voor 100 dollar in een tochtige kelder gespeeld hebben, en op de grond geslapen …”

Over op tour zijn gesproken: er was van Oathbreaker bijna geen sprake geweest. Jullie eerste album is er pas gekomen na een lange periode van aanmodderen en twijfelen.

Gilles: “Ja. Heftige periode toen. Niemand zat toen echt goed in zijn vel, herinner ik me. En niemand had echt de drive om iets te doen met de songs die we aan het schrijven waren. Tot Ivo (de vorige drummer, red.) met zijn vuist op tafel sloeg en zei dat we die songs toch maar eens moesten opnemen. En zo geschiedde. (lacht)”

Gilles: “België is een paradijs. Het is een zwaard dat langs twee kanten snijdt. Wij appreciëren die Belgische aanpak enorm, maar we weten ook hoe het er elders aan toegaat. Oathbreaker laat zich door niets meer verrassen. Voor Belgische bands die veel in België spelen en dan pas naar de VS of de UK gaan, is het soms echt moeilijk. Ze gaan van luxe naar absoluut geen luxe. Als je dat niet gewend bent, sta je na twee weken terug thuis. Ons parcours loopt een beetje andersom: we hebben al die kleine, scruffy zaaltjes al gezien en plukken nu wel de vruchten van die energie.”

Dat net hij er nu niet meer bij is …

Caro: “Ja, dat was geen leuke beslissing, maar het kon niet anders. Ivo heeft meegeschreven aan ‘Rheia’, de meeste drumpartijen komen van zijn hand, maar op een bepaald moment heeft hij moeten afhaken. Een overbelasting van zijn achillespees. Zeer jammer, want Ivo is één van de meest hardwerkende mensen die ik ken. Zijn aanpak en overgave, dat was echt fantastisch. Hoe hij zat te werken op zijn blasts: chapeau. Wim Coppers (die met Gilles samenspeelt bij Wiegedood, red.) heeft zijn taak overgenomen.”

Caro: “Ik doe dit al sinds mijn 13e. Ik ben er nu 26. Gilles 25. Nog jong, dus.”

Voor de eerste keer hebben jullie alles zonder clicktrack opgenomen.

Gilles: “Ja, we hebben wel een stuk van ons leven on hold gezet. Op het moment dat veel leeftijdsgenoten denken aan een huis kopen of kinderen en een vaste job, zitten wij ergens in een busje, tussen twee Amerikaanse steden. Ik zou het niet anders willen, ook al betekent het dat we geen rotte frank hebben. Het is een keuze.”

Gilles: “Ja, en dat was wel een openbaring. We zijn voor de opname van ‘Rheia’ naar de studio van Jack Shirley getrokken (die ook werkt met o.a. Deafheaven, red.). Zijn aanpak verschilt nogal met wat we gewoon waren. Hij neemt alles analoog op, op tape, en werkt zonder click. Voor de tweede vorige platen namen we op zoals de meeste metalbands het doen: eerst de drum, dan de bas, en dan de gitaren. Op click, zodat alles perfect zit. Ik heb nu gezien dat je dan wel een perfecte track krijgt, maar dat de ziel er vaak uit verdwenen is. Door niet met click te spelen, hebben we meer dynamiek in de songs gekregen. De groove van een song was belangrijker dan een zeer steady tempo of een foutje. Het is de dynamiek van onze muziek enkel maar ten goede gekomen.”

Caro: “We moeten er wel op letten dat we niet uitgetourd geraken. Ik ken een aantal bands die tot acht maanden na elkaar op tour gaan, overal spelen, meestal op plekken waar het niet zo aangenaam is. Die zijn na acht maanden touren volledig op.”

theoathbreakerreigns.com

“IK ZOU HET NIET ANDERS WILLEN, OOK AL BETEKENT HET DAT WE GEEN ROTTE FRANK HEBBEN” - 26 -


The power of Serato DJ. Roland’s genre-defining drum sounds and precision engineering. A new type of DJ controller for the production generation. serato.com/dj808


focus

‘Eigenzinnig, underground en van heel wat markten thuis.’ We zouden het Brusselse label / managementkantoor Naff, geboren op 11 april 2012, zelf niet beter kunnen samenvatten dan de aankondiging van de Naff Night onlangs in de Arenbergschouwburg. Stonden daar op de affiche: Jawhar, GLÜ en Renato Baccarat. Stuk voor stuk verborgen juweeltjes uit de Brusselse scene. Vandaag heeft het label zes artiesten onder zijn hoede, tien releases op het conto, en viert het zijn vijfde verjaardag. Oprichter Herbert Celis heeft nog altijd dezelfde ambitie voor de toekomst: die onbetaalbare artistieke vrijheid behouden. text: Lennert Hoedaert photo: Koen Bauters

- 28 -


Naff kijkt ook verder dan de Grote Ring: tot in alle uithoeken van België. Vandaag zijn de Brusselse Braziliaan Renato Baccarat, de Ardens-LimburgsBrusselse WILD BOAR & BULL Brass Band, de uit Tunis afkomstige Jawhar, Brussels elektrofenomeen GLÜ en Anja Kowalski, uit de Oostkantons, er getekend. “De grote variëteit in afkomst en genres is organisch gegroeid, mede dankzij muziekbeurzen als Womex en Eurosonic. Maar ook binnen hun genre moeten artiesten kunnen ontsnappen aan de clichés. In de wereldmuziek bijvoorbeeld: Jawhar werd in de pers al eens de Tunesische Nick Drake genoemd.”

OPRICHTER HERBERT CELIS Hoe is het allemaal begonnen? Met zelf muziek maken. “Het helpt om te weten wat het is om in muzikantenschoenen te staan”, zegt Herbert (aka Herb Cells), opgegroeid ergens tussen Hasselt en Zonhoven maar al even volbloed Brusselaar. De geboorte van het label gaat gepaard met de eerste release van zijn band Frown-I-Brown, gespecialiseerd in psychedelica, jazzrock, grooves en raps. Een terugkeer naar de obscure hiphop uit zijn jeugd. “Muziek met een hoek af heeft mij altijd aangetrokken”, vertelt hij. “Underground hiphop was in mijn studententijd het enige genre dat mij echt raakte. De gebruikte samples in die muziek openden de deuren naar het gigantische erfgoed aan Afro-Amerikaanse muziek. Vandaag luister ik naar heel wat genres, maar ik heb nog altijd een voorkeur voor de brede underground.”

Ook opvallend: de Naff-bands hechten heel veel belang aan live spelen. En Herbert zelf ook: “De energieuitwisseling is intenser wanneer er live gespeeld wordt. Bands als GLÜ illustreren ook perfect de meerwaarde van echte instrumenten. Een concert moet een ervaring zijn met echte mensen en echte energie.” ‘Musical survival of the wicked’ is de officiële tagline van Naff. Het label wil ook in de toekomst een draaischijf voor geflipt maar veelzijdig talent blijven. Gaan Herbert en Alex dan nooit de mainstream nodig hebben om de overleven? “De vrijheid om heel wat te kunnen experimenteren ligt ons nauw aan het hart. Onze ervaring groeit en door een groot deel van de business zelf op te volgen, weten we ook steeds beter waar we naartoe willen. Onze artistieke lijn is eigenzinnig en werkt op gevoel. De belangrijkste ambitie is misschien wel die eigenzinnige artistieke vrijheid zo lang mogelijk te kunnen behouden, zonder te veel financiële kleerscheuren. Het moet allemaal fun blijven.”, besluit Herbert.

Daar gaat Naff het ook zoeken. Meestal worden nieuwe artiesten on the road gespot, tijdens de trips van medeoprichter Alex Davidson (op zijn beurt Britse Brusselaar) als geluidstechnieker, of via Brusselse muzikantenvrienden. “Verschillende factoren spelen mee om met een artiest in zee te gaan. Authenticiteit is erg belangrijk, en de mate waarin hij zich onderscheidt van anderen. Is het werk al dan niet klaar, rijp of bijstuurbaar? Voor releases mikken we op het juiste moment in een muziekjaar (herfst of vroege lente). Uiteraard moet de artiest dan ook beschikbaar zijn. En tot slot moeten er genoeg middelen zijn om alles goed uit te voeren.”

naff-rekordz.com

- 29 -


dj talk

BOREALIS Vinyldj’s zijn al lang geen uitstervend ras meer. Neem nu Borealis, het alter ego van Malko Van den Borre en Pim Thomas. Zij kiezen resoluut voor platen in hun sets en brengen met hun concept ‘We Bring You’ al zo’n vier jaar house en disco in Brussel. Vorig jaar speelden ze zowel op Pukkelpop als op het Kroatische Dimensions Festival. Tijdens de week runt Pim zijn eigen platenwinkel Crevette Records. We haalden ze even met hun hoofden uit de bakken voor een babbel. text: Sam De Brabander photos: Koen Bauters

- 30 -


Jullie draaien house, disco, African en alles

Heeft We Bring You jullie verrijkt als dj?

Pim: “Het heeft ons vooral kritischer gemaakt. Als je aankomt in de dj-booth en er is iets niet in orde, merk je dat wel sneller. Het gaat dan vaak om details aan de sound of het materiaal: geen ramp, maar je weet dat het een kleine moeite is om ze te fixen. Een al te kritische houding kan ook de andere kant uitgaan natuurlijk. Toen we vorig jaar de houselegende Lil’ Louis over de vloer kregen in Fuse stond de mixer niet in de juiste hellingsgraad. Terwijl we alles tot in de puntjes hadden voorbereid, weigerde hij bijna te spelen.”

daartussen. Zouden jullie jezelf omschrijven als eclectische dj’s?

Pim: “We proberen onszelf in ieder geval geen restricties op te leggen en parels uit verschillende genres te vissen. Wel vinden we het in een set belangrijk om steeds een lijn of een bepaald ritme te volgen en vloeiend te mixen. We zullen net zo goed Afrikaanse muziek opleggen als dat past, maar in een korte set springen we niet de hele tijd van 100 bpm naar 130 bpm en terug; op die manier zijn we dan weer niet eclectisch. Hebben we meer tijd om ons ding te doen, dan kan dat natuurlijk wel. Tijdens langere sets voelen we ons veel vrijer en spelen we met open vizier.

Pim: “Onze eigen feesten zien we niet als een kans om zelf veel te draaien, integendeel. We cijferen onszelf liever iets meer weg op onze avonden. De laatste slot geven we graag aan de gasten die we hebben uitgenodigd. Wel doen we steevast de warm-up. Keer op keer merk je dat er een trouw publiek al vroeg op post is omdat ze ons kennen. Ze tonen meteen dat ze klaar zijn om te dansen, terwijl de avond misschien anders veel gemoedelijker op gang zou komen.”

“Internationale voorbeelden zijn er vandaag genoeg: door dj’s als Hunee en Antal is onze smaak enorm verbreed. Hun Amsterdams label en platenwinkel Rush Hour is een grote inspiratie voor ons.” Tijdens We Bring You halen jullie zulke namen ook naar Fuse. Met welke visie boeken jullie?

Malko: “Onze visie is simpel: eigenlijk geven we feesten waar we zelf naartoe zouden willen gaan en we boeken dus volledig volgens onze eigen smaak. Muzikaal proberen we steeds vernieuwend uit de hoek te komen met enkele onbekende namen, en die koppelen we net zo goed aan meer gevestigde waarden. Die mix zag je mooi bij onze editie met Sassy J en Donna Leake. Grotere namen maken het moeilijker om uit de kosten te geraken, maar daar doen we het ook niet voor. In the end willen we vooral dat de bezoeker een leuke avond beleeft met goede muziek op de juiste sound. En met gratis wc’s!”

“JE MOET JEZELF DE TIJD GEVEN OM TE VINDEN WAAR JE VOOR STAAT EN ZO EEN IDENTITEIT ONTWIKKELEN.”

- 31 -


Pim: “Nee echt, we denken niet dat we zo actief naar muziek zouden zoeken, mochten we enkel digitaal draaien. Begrijp ons niet verkeerd, het is geen keuze tegen mp3. Ieder doet zijn ding en we beseffen zeker dat sommige dj’s met een arsenaal aan digitale tracks veel completer kunnen zijn in verschillende situaties. Voor ons is het net een uitdaging om het te doen met wat we mee hebben.”

Enkel en alleen met vinyl spelen zie je niet vaak meer. Sommigen ervaren dat als een beperking. Waarom kiezen jullie er toch voor?

Malko: “Vinyl zorgt ervoor dat we veel selectiever te werk gaan. Niet alleen kan je maar 100 platen meenemen naar een feest, door het prijskaartje ben je ook veel kritischer: welke muziek heb ik echt nodig? De hele cultuur rond het diggen, zowel in platenwinkels als online, spreekt ons natuurlijk ook aan. Die ene gezochte plaat vinden in de bakken, of het moment dat je platen worden geleverd door de postbode: we worden er helemaal gelukkig van. (lacht)”

Soms is het wellicht minder evident om met platen te spelen.

Malko: “Spelen lukt meestal wel. Het is noodzakelijk om vooraf goed te communiceren met de promotor die jou wil boeken. Het zette ons aan een brief te maken die bij onze rider hoort. Die moet situaties met slechte naalden, een onstabiel podium, wind … vermijden.”

- 32 -


Jullie spelen steeds samen. Steken jullie veel op van

Hebben jullie als dj’s of producers struggles ervaren die

elkaar?

je nu anders zou aanpakken?

Malko: “Uiteraard. In de eerste plaats uit de selectie van de ander. Hoewel we ingespeeld zijn op elkaar blijven we onszelf uitdagen met de platen die we meenemen. Vroeger oefenden we nog weleens samen voor onze sets, nu ligt de focus op het moment zelf. Dat zorgt ervoor dat je leert om te anticiperen op elkaar: welke track gaat hij hierna spelen? Wat kan ik hierop spelen? Ondertussen geven we elkaar meer ruimte tijdens het spelen. Vroeger hadden we nog meer de neiging om toe te snellen als een mix dreigde fout te lopen. Nu verloopt alles natuurlijk.”

Malko: “We zouden minder snel met producties naar buiten komen. Die stonden vroeger niet altijd op punt. Je moet jezelf echt de tijd geven om te vinden waar je voor staat en zo een identiteit ontwikkelen. Nog een tip: ook als dj mag je gerust koppig zijn: je kiest in de eerste plaats muziek op basis van wat jij zelf wil horen, niet wat het publiek wil horen.” Pim: “Natuurlijk is er een middenweg, maar ons punt is: als je true blijft aan jezelf, word je vroeg of laat wel opgepikt. Vroeger deden we al eens mee aan contests als 45toeren of stuurden we de juiste promotors een mixtape om ons kenbaar te maken. Nu we het druk hebben met onze jobs, houden we ons minder bezig met de promoside. Hierin tijd investeren loont wel, zolang je niet te schreeuwerig overkomt of eender wie aanspreekt.”

Pim, in je platenwinkel Crevette hangt er een Funktion One Soundsystem, op jullie feesten vind je vaak een E&S-mixer. Waarom hechten jullie zo veel belang aan de sound?

Pim: “Omdat de sound minstens even belangrijk als de dj die speelt. Een goede dj met een slechte sound werkt niet, en een slechte dj met een perfecte sound evenmin. Je akoestiek, het volume, hoe alles staat afgesteld … je feest staat of valt met geluid. Niet alleen proberen we hiermee te mikken op de ervaring van de bezoekers, we willen ook onze dj’s in de best mogelijke omstandigheden laten werken. Een rotarymixer zoals de E&S is gewoon het beste om met platen te draaien: je hoort dingen die je met een Pioneer niet hoort.”

Nog wilde plannen dit jaar?

Malko: “We Bring You zal dit jaar weer de Dimensions Launch Party organiseren in samenwerking met Fuse, wat waarschijnlijk weer zal leiden tot een boatparty en dj-slot op het festival zelf in Kroatië. Daar vorig jaar spelen op het strand was een absoluut hoogtepunt. Het publiek is er zo ontvankelijk voor zoveel verschillende soorten muziek. Ze komen dan ook van ver om helden aan het werk te zien en muziek te ontdekken.” Veel succes, en de groeten in Kroatië!

“DE SOUND IS EVEN BELANGRIJK ALS DE DJ DIE SPEELT.”

soundcloud.com/borealis-be

- 33 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

SCHNTZL SCHNTZL is het piepjonge duo Hendrik Lasure (piano) en Casper Van De Velde (drums) dat jazz koppelt aan hedendaags klassiek, pop en elektronica. Een gelijknamig debuutalbum verscheen zonet via De Werf Records en bezorgde de jongens al een heuse JazzLab Series-tournee. Voor fans van GoGo Penguin, Nils Frahm en Neil Cowley.

vi.be/schntzl

Repetitiekot met SCHNTZL op Poppunt.tv

- 34 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

MANTIS MANTIS! Loeihard DIY-laweit uit de Maasstreek. Tot voor kort een trio, maar nu met z’n vieren. Ze klinken naar eigen zeg(g)en als ‘pogojazz’: een hyperenergieke splinterbom van post-rock, noise, prog, hardcore en freejazz. In 2016 tekenden de jongens trouwens voor de rijm/songtitel van het jaar: ‘Punch You In The Dick With Your Selfie Stick’. Niet voor fans van selfiesticks dus, wel voor die van Swans en Deafheaven. 

vi.be/mantis

Repetitiekot met MANTIS op Poppunt.tv

- 35 -


gearslutz

Op een bepaald moment worden alle muzikanten een beetje gearslut. Begeesterd door het instrument en aangevuurd door een passie gaan muzikanten steeds op zoek naar dat instrument dat het best bij hen past. Het begint bij één gitaar en eindigt soms bij een collectie van 60 met daartussen een rits effecten en versterkers. Er bestaan drummers die kits verzamelen waar ze nooit op spelen, maar waar net één tom die klankkleur heeft die ze zoeken. Bij Mirko Banovic, bassist bij onder andere Arno en Arsenal en docent aan PXL-Music in Hasselt, ging het net zo. Als linkshandige bassist was het geen sinecure om een degelijk instrument te vinden. Door de jaren heen verzamelde hij zijn ‘sound’. Zijn zoektocht naar het juiste instrument en de juiste sound blijkt hem ook vandaag nog aan te vuren … text: Sven De Potter photos: Koen Bauters

Mirko: “De laatste jaren ben ik meer en meer beginnen te experimenten met amps en sound. Ik heb veel materiaal, maar ik ben niet iemand die obsessief verzamelt. Ik vind het enorm boeiend om met mijn bas klanken op te zoeken die je doorgaans niet met een bas associeert. Dat is de reden waarom ik naast spelen bij Arno betrokken ben bij projecten die me toelaten om te experimenteren. Ik speel bijvoorbeeld al jaren bij het experimenteel jazztrio Root, waar ik echt wel het een en ander in kwijt kan; of de samenwerkingen met Teun Verbruggen (drummer van o.a. het Jef Neve Trio en Flat Earth Society, red.), met wie ik een paar jaar geleden een liveplaat opgenomen heb in Het Bos (Antwerpen). Toekomen, inpluggen, spelen en meteen opnemen: zeer interessant, omdat mijn rol toen het pure bassen toch wat oversteeg. Maar zelfs als ik in een traditionele rol zit, probeer ik via een eigen klankkleur toch iets aan het geheel toe te voegen.”

MIRKO BANOVIC - 36 -


“BLIJVEN ZOEKEN.” Evolutie “Waarom zou je in een vakje blijven zitten? Ik ben het aan mezelf verplicht om te blijven evolueren, om te zoeken naar nieuwe klanken, nieuwe invalshoeken. Eén sound is voor mij te beperkend. Ik speel bijvoorbeeld samen met Kaat De Windt, een klassieke pianiste uit Brussel, in een bezetting die bestaat uit drums, bas en klassieke piano. In dat project speelt de bas nauwelijks grooves, maar volg ik pianolijnen en meelopende loops. Die aanpak zorgt dan weer voor andere ideeën voor andere bands.” Gebruik je voor iedere band een andere setup?

Mirko: “Ja. Bij Arno bestaat mijn setup uit een Ampeg stack, een distortion-, een fuzz-, een octaver- en een delaypedaal. Naargelang de setting gebruik ik een preamp, om hier en daar wat extra power te geven. Als ik met andere projecten op de baan ben, neem ik andere zaken mee: hoofdzakelijk bitcrushers, ringmodulators, delays, synths, of een boutique pedaaltje. Maar ik gebruik de effecten enkel waarvoor ik ze nodig heb en op de plaats waar ik het nodig acht. Een effect puur om het effect zal ik niet onmiddellijk gebruiken.” Tegenwoordig word je om de oren geslagen met nieuwigheden, gadgets in instrumentenland. Volg jij dat nog allemaal?

Mirko: “Ja, uiteraard, maar niet als een bezetene. Ik volg wat er gebeurt, ook via mijn leerlingen. Ik zie die gasten soms superstraffe dingen uit hun bas toveren, iets waar ik alleen maar met bewondering naar kan kijken en luisteren. Twee bassen, drums, effecten: als ik dat zie, dan wordt de jonge hond in me terug wakker en wil ik weten wat ze doen. Blijven leren en jezelf blijven heruitvinden, dat vind ik toch erg belangrijk.”

- 37 -


Links. Rechts. Und immer geradeaus. “Ik ben linkshandig – niet vanzelfsprekend voor een bassist. Ik ben beginnen te spelen op een omgekeerde bas, en mijn eerste echte linkshandige bas was een verschrikkelijk crappy instrument waarvan de arm binnen de kortste keren scheef trok. Vandaag vind je linkshandige bassen iets makkelijker – het internet heeft alles vereenvoudigd, maar toch. Ik heb niet zo’n uitgebreide collectie: vijftien stuks in totaal. Twee daarvan mogen weg en een aantal bassen heb ik zodanig getweakt en gepimpt dat ik ze niet meer van de hand kan doen. Live wissel ik meestal tussen vier of vijf bassen waarmee ik al 20 jaar speel. Een Fender Jazz, Fender Precision, een Guild Starfire en twee actieve – een Wal en een G&L – voor als de sound wat meer punch of attack kan verdragen. Maar ik keer altijd terug naar die Fenders.”

“DE ABSOLUTE BASIS: DE MANIER WAAROP JE JE SNAREN BESPEELT, MAAKT JE SOUND.”

Hoe lang heeft het bij jou geduurd vooraleer je je eigen sound gevonden had?

Mirko: “Lang. Ik durf nu soms niet meer te luisteren naar opnames van vroeger, omdat ik me een beetje schaam voor het geluid dat ik toen produceerde. Ik heb dat nu soms nog als ik luister naar live-opnames. Sound maken heeft, in tegenstelling tot wat veel muzikanten denken, niet erg veel te maken met de effecten of het volume, maar alles met je manier van spelen. Dat is de absolute basis: de manier waarop je je snaren bespeelt, maakt je sound. Je kan alles wel makkelijk maskeren door er verschillende lagen geluid over te leggen, maar daarmee schiet je als muzikant niets op. De pure, directe akoestische sound moet goed zitten. En dat is een zoektocht die eigenlijk nooit stopt. Ik geef dat ook mee aan mijn leerlingen.”

- 38 -


Jij hebt zelf al bij talloze bands gespeeld. In hoeverre

Sound maken is één ding, techniek een ander. Ben jij

pas jij je sound aan aan de band waar je bij gaat

iemand die wild wordt van bassisten als Victor Wooten of

spelen? Of is het andersom? Jij voegt jouw baskleur toe

virtuozen die op zevensnarige bassen duizend noten per

aan de band. Te nemen of te laten.

seconde kunnen spelen?

Mirko: “Het is niet zo zwart-wit. Bij Arsenal heb ik een stuwende rol; de boel moet vooruitgeduwd worden, als duidelijke onderlaag bij de sweeps en swoops, en synths. Voor de laatste Arno-plaat heb ik samen met producer John Parish gezocht naar sound, naar wat de songs echt voedde. Nu eens kwam er wat distortion bij, dan weer wat delay. Die zoektocht heeft geleid tot zeer interessante, rootsy, warme klanken. Als ik andere projecten aanpak, dan is het een kwestie van een plek te vinden. Veel hangt ook af van de muzikanten met wie ik samenwerk.”

Mirko: “Dat interesseert me echt niet. Mijn helden zijn allemaal ‘klassieke’ bassisten die het met vier snaren doen. Zes- of zevensnarige bassen, allemaal goed en wel, maar in het hoog klinken die toch allemaal als een akoestische gitaar. Bij mij is het begonnen in de jaren 1970-80, met Jaco Pastorius, Charles Mingus, Marcus Miller, Paul McCartney, Bootsy Collins, George Porter, James Jameson, de sessieace Carole Kay, Pino Palladino … In de nieuwe lichting Tim Lefebvre. Stuk voor stuk muzikanten die iets geniaals doen met functionaliteit. Je hoort bij goeie bassisten meteen wie het is. Pastorius heeft bijvoorbeeld de kleur van het instrument erg beïnvloed. Hij speelde de pannen van het dak, maar als hij moest begeleiden deed hij dat zoals het moest: geen tierelantijnen, maar functioneel.” De juiste noten op het juiste moment. Dat betekent ook dat stilte erg belangrijk is: noten weglaten.

Mirko: “Jazeker, dat is even belangrijk als tonen wat je wel allemaal kan. w is soms goud. Muziek is communicatie. Je maakt zinnen. En het is die kunst die alle muzikanten onder de knie moeten krijgen. Wat wil ik vertellen? Je hebt altijd gasten die graag een monoloog van drie kwartier afsteken, maar erg interessant is dat meestal niet. Leren omgaan met wat je kan en vooral met je beperkingen, daar gaat het om. Een juist geplaatste noot kan veel meer zeggen dan tien virtuoze vingerzettingen.”

- 39 -


Mocht je maar één bas en drie pedalen mogen houden, welke zouden dat zijn?

“ZWIJGEN IS SOMS GOUD. MUZIEK IS COMMUNICATIE.”

Mirko: “Een fuzz, octaver en een delay, met mijn Fender Jazz bas. Ik heb die al het langst en ik speel er erg graag op. Dat instrument heeft zich volledig aangepast aan mijn stijl en geeft me altijd wat ik wil. Soms laat ik die basgitaar wat links liggen, en als ze dan terug oppik, verrast het speelgemak me steeds opnieuw. Ik hoef niet per se een andere bas. Ik zie soms bassen uit de jaren 1960 passeren, maar die kosten duizenden euro’s. Goed als investering, maar niet per se om mee te spelen. Je kan met minder geld al een fantastisch instrument kopen.”

Laten we even name droppen: Mark Ling, de slapking van Level 42.

Mirko Banovic: “Haha, ja. King heeft in de jaren 1980 fantastische songs geschreven en hij heeft een nieuwe stijl geïntroduceerd. Slappen op bas, dat was du jamais vu. Helaas zijn heel wat vaak mindere bassisten hem beginnen na-apen, met een totale uitholling van het slappen tot gevolg. Het werd een gimmick. Kings naam werd een beetje besmeurd. Ik vond King in het begin een ware ontdekking, maar toen het nieuwe eraf was, ben ik hem toch wat uit het oog verloren. Pastorius heeft iets gelijkaardigs meegemaakt: hij was een meester in fretless spelen, iets wat anderen hem veelvuldig nadeden. Ook jammer, want er kwam plots een overaanbod aan bassisten die fretless wilden spelen, en de sound werd platter. De magie verdween.”

Ik zie hier een Ampeg staan. Is dat de enige versterker die je gebruikt?

Mirko: “Neen, maar ik gebruik die wel het vaakst. Ik heb een klein en een groot formaat. Voor het steviger werk gebruik ik de SVT met 4x10” of 8x10” speakers. Aguilar gebruik ik ook redelijk veel. That’s it. Ik heb veel andere versterkers gehad, maar de laatste 8, 9 jaar is het Aguilar of Ampeg. Als ik op tour ga, neem ik de Aguilar mee, omdat die wel tegen een stootje kan. Ik heb de nieuwe lichte Fenders eens getest: zeer goed te doen, maar ik ben en blijf een echte Ampeg-fan.”

Speel jij contrabas?

Mirko: “Ja, ik heb er een staan. Ik ben er thuis op aan het studeren. Ik kan er wel mee uit de voeten, maar ik blijf in de eerste plaats een elektrische basspeler. Contrabas intrigeert me mateloos, vooral om de klankkleur en de veelzijdigheid van het instrument. Luister naar de popplaten van David Sylvian uit de jaren 1980: fantastisch. Of Reverend Horton Heat! Hoe die bassist zijn contrabas geselt, dat is fantastisch.”

MUZIKANTENCAFÉ BASS EFFECTS Op woensdag 15 maart komt Mirko Banovic in TRIX (Antwerpen) demonstreren hoe hij effecten integreert in zijn geluid en vertellen over zijn zoektocht en keuzes. Uiteraard is er de mogelijkheid om vragen te stellen en in discussie te gaan. Zoals elk muzikantencafé in TRIX is ook deze editie helemaal gratis. trixonline.be

- 40 -


v

ppu

nt

JE M

I EK

- Een

re l e l dwi j

UZ

SEN

eza

sen

Po

R

EL EA

an

JE MUZIEK RELEASEN

Muziek uitbrengen is geen exclusief terrein meer van platenlabels. Iedereen kan nu kwaliteitsvolle opnames maken én wereldwijd releasen. De keerzijde van de medaille: hoe steek je er nog bovenuit in het overaanbod aan muziek? Deze Poppunt-publicatie gidst je met zeer concrete tips doorheen de volledige release cycle: e n z e weer

ame s

120 p ag i na ' s t e l l en

JE MUZIEK RELEASEN akt

opn

eit

e em

pr

svo

xtr

lle

de e

door

i sc

he p

ubl i ca

t ie voor

en h e t ma k

van

kw

al i

t

4

1 2

3

VOORBEREIDING

OPNEMEN

VERKOOP

PROMOTIE

Over de planning achter je release, het (vinden van het) nodige budget én je auteursrechten.

Hoe zit het proces achter home- en studiorecording in elkaar, hoe kies je de juiste producer en hoe verloopt zo'n samenwerking dan?

Over on- en offline verkoop maar ook over artwork, de barcode op je plaat, de verpakking, fabricage, downloadcards...

Ken je niche en doelpubliek, hou rekening met de juiste timings, maak extra content en nog meer tips voor een geslaagde promocampagne.

Je vindt onze 120 pagina's tellende extreem praktische publicatie voor € 11,99 (gedrukt of digitaal) op shop.poppunt.be

Met dank aan onze partners:


tips & tricks

Een goeie balans begint tijdens de repetitie. Een degelijk geluid in de zaal begint met een gebalanceerd geluid op het podium. Dat is iets waar je tijdens repetities aan kan werken en waar je in alle omstandigheden bij gebaat bent. Het maakt de job van de geluidstechnicus een pak gemakkelijker: hij/zij kan sneller focussen op muzikaal mixen dan op de balans rechttrekken. Bovendien hoor je elkaar on stage beter zonder te hard te vertrouwen op goede monitoring. Een goede podiumopstelling helpt eveneens, experimenteer daarom op voorhand met verschillende opstellingen van muzikanten en versterkers.

Check al je gear op voorhand. Kijk na of je snaren/vellen nog goed zijn, zorg dat alles gestemd is en dat batterijen vol zijn. Zeker (patch) kabels en effecten durven geregeld voor problemen zorgen. Als je daar tijdens de soundcheck nog aan moet prutsen, zorgt dat voor onnodige vertragingen en frustraties. Snaren vlak voor een optreden vervangen, is meestal ook geen goed idee. Die vragen in het begin wat tijd om zich te ‘zetten’ en je gitaar zal sneller ontstemmen. Probeer ook steeds een reservevoorraad mee te nemen aan snaren, stokken, plectrums, batterijen en kabels, zodat je in geval van nood toch snel verder kan spelen.

Soundchecks: nuttige voorbereiding of noodzakelijk kwaad? Of je het nu graag doet of niet, het is een feit dat een geslaagde soundcheck kan helpen om met een gerust gemoed aan een optreden te beginnen en worstcasescenario’s te vermijden. Het doel is om grofweg drie dingen na te gaan: checken of alles werkt, een initiële balans maken en zorgen dat iedereen hoort wat hij moet horen op het podium. Het zijn zaken die je grotendeels zelf kan controleren of voorbereiden. Hieronder daarom 10 tips om zoveel mogelijk uit je soundcheck te halen.

Hou je hoofd erbij. Meestal heb je wel een goed idee wanneer het jouw beurt is om het podium te bestijgen. Naar het toilet gaan, pinten bestellen of je lief nog eens binnendoen zijn allemaal zaken die je het best doet voor je de bühne op moet. Eens je materiaal opgesteld is en de effectieve soundcheck begint, blijf je gewoon op het podium staan. Zo sta je klaar wanneer het jouw beurt is, hoor je ondertussen of de algemene balans goed zit en controleer je of er toevallig niet nog iets in de monitormix zit van de vorige groep, waar jij echt geen behoefte aan hebt.

text: Jan Pauly

- 42 -


Less is more. Als het gaat om het volume op het podium, durven muzikanten nog wel eens vergeten dat al dat geblaas op het podium ook in de zaal terechtkomt. Als de technicus dus vraagt om je versterker stiller te zetten, is dat enkel om een betere mix te maken. Drummers passen hun kit of speelstijl het best aan de venue aan. Als je op voorhand weet dat je in een kleine zaal terecht komt, breng dan bijvoorbeeld minder zware cimbalen mee om ervoor te zorgen dat het drumgeluid niet alles gaat overstemmen. Het dempen van bepaalde onderdelen van de drum of spelen met lichtere stokken kan ook werken.

De technicus is je beste vriend.

Weet wat je nodig hebt.

Er zijn verschillende manieren om een technicus tevreden te houden en de samenwerking aangenamer te maken. Het begint allemaal met vooraf goede informatie door te geven: stuur tijdig een technische rider en desgewenst een priklijst door. Zo weet de geluidsman/-vrouw wat voor materiaal hij/zij moet voorzien en hoe de mengtafel het best wordt ingedeeld. Als je speciale wensen hebt die absoluut het verschil uitmaken voor je band (speciale micro’s, effecten, manier van mic’en, randapparatuur) moet je dat zeker aangeven op je rider. Ook als je zelf bepaalde zaken meebrengt, geef je dat bij voorkeur aan. Op de dag van het optreden kan het zeker geen kwaad om even een babbeltje te slaan met de technicus om bepaalde verwachtingen met betrekking tot de sound duidelijk te maken. Vijf minuutjes voor je je materiaal gaat opstellen is meestal het juiste moment.

Hoe beter je weet wat jij in je monitor wil horen, hoe beter de technicus dat kan afregelen. Je moet je ook niet inhouden om meermaals een aanpassing te vragen als je nog niet tevreden bent. Zeker als er geen aparte monitormixer op het podium is, kan de technicus maar moeilijk inschatten hoe de monitoring zich vertaalt op het podium en kan hij/zij op geen enkele manier weten dat er iets niet goed zit, tenzij jij het zegt. Denk er ten slotte aan dat alles wat uit de monitors komt een extra geluidsbron is, wat het algemeen volume opdrijft en de kans op overspraak en feedback vergroot.

De technicus is de baas. Is al het materiaal opgesteld? Tijd om eraan te beginnen. Tijdens de soundcheck is de technicus de baas, hij/zij kan op dat moment het beste inschatten wat er nodig is om een goede sound te bekomen. Luister dus naar hem/haar! Wacht om te spelen tot hij/ zij je dat vraagt en speel tot je een signaal krijgt dat het goed is. Als je zelf nog niet tevreden bent, mag je dat natuurlijk ook vriendelijk duidelijk maken.

- 43 -


Repeteren doe je thuis. Eens je op het podium staat, is het de bedoeling dat je je nummers al onder de knie hebt. Een soundcheck is niet het moment om nummers in te studeren! Vaak is de change-overtijd op het podium al behoorlijk krap, benut dus je tijd zo efficiënt mogelijk. Voor toeschouwers is het daarnaast niet aangenaam om naar je oefengepingel te luisteren, hou dat voor je slaapkamer of het repetitiekot. Een gouden regel is dat je je instrument stilhoudt als je niet aan de beurt bent. Voel je behoefte aan een vorm van opwarming, dan doe je dat voor de soundcheck (of erna als daar tijd voor is), op een gepaste plaats zoals de backstage.

Omgaan met feedback (the bad kind).

Doe alsof het ‘voor echt’ is.

Meestal wordt er met de vinger gewezen naar de technicus als alles weer eens begint te fluiten, maar wees je ervan bewust dat je feedback voor een groot deel zelf in de hand hebt. De meeste feedback wordt veroorzaakt doordat een microfoon een bepaald geluid oppikt op het podium, dat vervolgens via de monitors versterkt terugkomt en daar weer door diezelfde microfoon wordt opgevangen. Op die manier ontstaat er een soort van vicieuze cirkel waarbij die welbepaalde frequentie steeds meer versterkt wordt, et voilà: feedback. Enkele tips om dat (mogelijk) te voorkomen: richt nooit een microfoon rechtstreeks naar een speaker (zowel monitors als zaalluidsprekers), dek de microfoon nooit af met je hand, positioneer monitors zo veel mogelijk in de ‘dode hoek’ van de microfoon. Ten slotte geldt ook hier: hoe luider alles staat op het podium, hoe meer kans je hebt op feedback. Door het podiumvolume te minimaliseren, verkleint de kans op feedback drastisch. Monitors uitfluiten (welbepaalde frequenties verminderen met behulp van een grafische equalizer) kan ook helpen om feedback tegen te gaan, maar denk eraan dat elke frequentie die je wegtrekt ook invloed heeft op de klank en uiteindelijk de helderheid en getrouwe weergave van je monitoring negatief beïnvloedt.

Tijdens de soundcheck zal de technicus zijn/haar gains (de ingangsniveaus van de microfoons) instellen afhankelijk van het volume dat jij produceert. Als alles goed gaat, moet daar tijdens de show niets meer aan veranderen en kan de balans op de faders verder scherpgesteld worden. Daarom is het belangrijk om tijdens een soundcheck te spelen zoals tijdens het optreden. Laat alle klanken aan bod komen die je tijdens de show gebruikt, speel passages uit de hardste en de zachtste nummers, en laat de verschillende effecten (zoals clean, distortion …) even aan bod komen. Zangers die screams afwisselen met cleane zang, melden dat best even vooraf aan de technicus. Test in dat geval zeker beide stijlen even uit.

TIPS & TRICKS OP POPPUNT.BE Op Poppunt.be vind je een aantal video’s waarin Fred Pignatelli (PRG Belgium) haarfijn uitlegt hoe je je voorbereidt op een goeie soundcheck. Nog veel meer tips krijg je van Jimmy ‘Turbo’ Van Rietvelde in een interview dat je ook op Poppunt.be kan herlezen. poppunt.be

- 44 -


column

B) Men associeert vinyl vaak met romantiek, onthaasting, rituele handeling, beleving, intense luisterervaring … Allemaal goed en wel maar dit soort subjectieve en sentimentele connotaties passen ook wonderwel bij een wandeling in het Zoniënwoud of het bakken van een omelet. Ze zeggen dus niets. Het enige ‘objectieve’ argument is de superieure geluidskwaliteit. De grammofoonplaat klinkt gezellig warm, jazeker (maar niet zo warm als Edisons wassen cilinder!). En toch wil ik ze niet te eten geven, de vinylluisteraars die in een dubbelblind proef de lp niet van de cd (of van een WAV, FLAC of lossless bestand) kunnen onderscheiden. Uit labotests blijkt telkens weer dat slechts een enkeling weet waar de klepel hangt. De rest van de meute doet alsof en bewondert – met een kennersblik het baardje strelend – de nieuwe kleren van de keizer.

VINYL = POST-TRUTH Peter Houben

A) 2016 was een goed jaar voor vinyl. In het VK – toch altijd een graadmeter – gingen 3,2 miljoen lp’s over de toonbank, een stijging van 53 % t.o.v. 2015 en het hoogste cijfer sinds 1991. Vinyladepten aller landen kwamen op straat om dat heuglijke feit te vieren, vreugdvuren werden ontstoken, krakende vintage persingen van ‘We Shall Overcome’ schalden her en der door geïmproviseerde soundsystems, meutes megalomanen (met baardjes) troepten samen in een sfeer van samenhorigheid en strijdlust, hand in hand zingend en dansend werden liefdes verklaard en eden gezworen.

Nee, dan liever de cd, objectief gezien het beste medium. Dat de cd een slechte naam heeft, komt ten dele door de muziekbusiness die ons in de jaren 80 droog in de kakker heeft genomen door ons oudere releases op cd aan te smeren aan belachelijk hoge prijzen. De prijsverhouding tussen cd en lp is nu trouwens omgekeerd in vergelijking met toen, hetgeen eigenlijk hilarisch is. Intussen is de cd op sterven na dood. Ik zie een patroon …

Allicht overdrijf ik in de bovenstaande alinea een beetje maar bij vele muziekliefhebbers is toch een zekere trots waarneembaar als het over de vinyl hausse gaat. Ik snap daar nougabollen van. We kunnen wat mij betreft net zo goed teruggrijpen naar de audiocassette, qua gebruiksgemak in elk geval handiger dan vinyl (en je kan er tape-compressie mee forceren). Het lijkt er trouwens op dat de cassette effectief aan een opmars begonnen is. What’s next? Edisons wassen cilinder?

C) 2028 was een goed jaar voor de cd. In het VK – toch altijd een graadmeter – gingen 4,1 miljoen cd’s over de toonbank, een stijging van 48 % t.o.v. 2027 en het hoogste cijfer sinds 2001. Cd-adepten aller landen kwamen op straat om dat heuglijke feit te vieren, hipsters werden opgeknoopt, heldere versies van ‘We Shall Overcome’ schalden her en der door hifi systemen, meutes megalomanen troepten samen …

- 45 -


Poppunt presents

De elevator pitch

Op vrijdag 28 april 2017 komen overal in Vlaanderen en Brussel opnieuw lokale muzikanten, dj’s, producers en andere artiesten uit hun kot om zich voor het eerst, voor het laatst, of alles daartussenin, aan het publiek te tonen. Lokale Helden kruipt dan voor de tweede keer waar het niet gaan kan: in grotten onder de grond, op daken, in huiskamers, op festivalpleinen, in kerken, muziekclubs, zwembaden, winkels, garageboxen … De boodschap is duidelijk: doe mee! Treed op, organiseer mee, kom buiten, support your local scene, ga een pint pakken, (her)ontdek je buurt en lokaal gekweekt talent.

Uit een van de imaginaire rekken vol rijpende ideeën in het Poppuntkantoor werd in 2014 de pot gelabeld ‘Lokale Helden’ van het schap gehaald. Het idee was simpel: muzikaal talent naar buiten krijgen en hen een plek in de lokale schijnwerpers gunnen. In de eerste plaats aan jong talent dat misschien nog niet klaar is voor de grote podia maar dat dankzij kleine initiatieven de podiumskills voor een eerste publiek kan testen. Zo’n publiek met vrienden, mama’s, papa’s, tantes, nonkels en buren die fan zijn no matter what. Om dan hongerig naar meer en beter de weg verder te zetten, onderweg de nieuwe drummer tegen te komen, en al dan niet een nationale hitmachine te worden. Tenminste: da’s de elevator pitch. Schud de pot door elkaar en de rest van de opzet wordt duidelijk. Lokale Helden draait immers evenzeer om het aanmoedigen van grote en kleine, bestaande en zelfs nog onbestaande organisatoren, om het stimuleren van samenwerkingen én om het samenbrengen van mensen. Het idee en de tijd bleken alleszins rijp: op 30 april 2015 kon je op zo’n 366 plaatsen in 137 gemeenten lokaal talent aan het werk zien, goed voor meer dan 1.000 optredens op 1 dag!

text: Chloë Rasier

- 46 -


Bref, muziek is een universele taal die bruggen slaat en de instigator kan zijn van een nieuwe dynamiek in een dorp, stad of gemeente. Dat concludeerden ze met de eerste editie van Lokale Helden ook in Genk, waar buren voor het eerst bij elkaar over de vloer kwamen. Waar families met een veelheid aan achtergronden hun huiskamers openden voor al even diverse artiesten en publiek, waar een Poolse folkgroep, hiphop en even goed soefimuziek geprogrammeerd stonden of het Pools Verenigingshuis de deuren opende voor een rockfestival. Of kijk naar Antwerpen waar jongerenwerking MSC Ahlan binnen hun eigen moslimgemeenschap een taboe wilde doorbreken. Vier jonge vrouwen die een traditionele Marokkaanse anacheedgroep vormden, mixten met de hulp van een Nederlandstalige rapper en beatboxer anacheed om tot ‘cheed-hop’.

Parlez-vous musique? De eerste editie van Lokale Helden was as juicy as they come. Naarmate we dichter bij D-day kwamen, sijpelden de projecten binnen: het ene groots in zijn kleinschaligheid, het ander uitblinkend in originaliteit of in het bouwen van bruggen waar dat voordien nog onmogelijk leek.

Ook dat is Lokale Helden. Met muziek als grote deelverzameling aan de slag gaan om de meest uiteenlopende mensen samen te brengen, bruggen te slaan of te verstevigen, organisatoren (opnieuw) warm te krijgen en op lange termijn, samen met de gemeenschap, te versterken. Een beetje Heal The World – zo zijn we dan ook wel weer.

Stad Genk won onze harten met een project waarin ze alle inwoners betrokken en dat uiteindelijk resulteerde in zo’n 50 huiskamerconcerten. Leuven Ondergronds wilde dan weer een gat in de Leuvense scene dichten en de leemte op het vlak van alternatieve rockmuziek opvullen. wIn Kortrijk spanden zowat álle muzikale spelers samen om van het hele Buda-eiland een muziekeiland te maken met wandellijnen per muziekstijl. Maar ook scholen legden de brug naar concertzalen of maakten dankzij Lokale Helden van ‘festivals organiseren’ een onderdeel van het lessenpakket. Cultuurcentra schakelden jongerenteams in en in Knokke-Heist organiseerden jeugdclub ’t Verzet, het cultuurcentrum, de jeugdraad én Chiro samen een dj- en bandbattle waarin iedereen gewoon deed waar hij best in was …

Doe mee Iedereen kan iets betekenen in Lokale Helden: of je nu iets kleins organiseert, als vrijwilliger pensen gaat bakken op de fuif van de lokale jeugdbeweging of op vrijdag 28 april je lokaal talent gaat aanmoedigen. Op lokalehelden.be vind je alle events terug en kunnen organisatoren zich aanmelden en de nodige inspiratie en begeleiding vinden. Geraak je je kot niet uit op 28 april, stem dan zeker af op Studio Brussel voor de live-uitzending! lokalehelden.be

- 47 -


popadvies

Het concept Klinkt meteen heel zwaar, maar dat is zeker niet de bedoeling. ‘Een huiskamerconcert met twee singer-songwriters’ is evenzeer een concept als ‘Een ontdekkingsfestival voor gezinnen waarbij de focus ligt op nicheartiesten, arthouse cinema en vegan street food’. Vaak zijn de simpelste concepten trouwens de sterkste. Het concept voor jezelf afbakenen en helder maken is het beginpunt om heel wat rond te bouwen: je doelpubliek, de artiesten die je uitnodigt, de manier waarop je communiceert etc.

De juiste artiest(en)

Op 28 april zetten we voor de tweede keer onze muzikale Lokale Helden in de spotlights. Die dag zetten honderden organisatoren bekend en minder bekend talent op een podium en slaan ze de handen in elkaar om unieke evenementen uit de grond te stampen. Sommige muzikanten doen tijdens Lokale Helden hun allereerste podiumervaring op, maar ook heel wat organisatoren zetten er hun eerste stappen. Omdat er bij het organiseren van een concert (hoe klein ook) toch wel wat komt kijken, deze tips.

Tenzij je een festival organiseert waar de belevenis centraal staat, zijn de artiesten toch de grote trekpleisters van je evenement. Daarom is het van het grootste belang dat je goed nadenkt over welke artiesten het beste passen bij jouw concept. Een metalband uitnodigen voor een huiskamerconcert kan, maar is niet altijd de beste keuze. Een beach party met de verkeerde dj zorgt gegarandeerd voor een verlaten strand. Zowel voor het publiek als voor de artiest is het veel aangenamer als alles klopt: de juiste artiest op de juiste plaats voor het juiste publiek. Dat publiek krijgt de avond die het verwacht, de artiest is tevreden omdat die juist geprogrammeerd stond, en tevreden publiek + tevreden artiesten = tevreden organisator.

text: Jan Pauly

- 48 -


Een belangrijk onderdeel van de planning is de begroting. Wat zijn alle mogelijke kosten die je gaat hebben (artiesten, communicatie, inkleding, drank, SABAM …) en hoe ga je voldoende inkomsten verzamelen om die kosten te dekken en misschien ook wat winst te maken? Ticket- en drankverkoop zijn evidente bronnen van inkomsten, maar daarmee ga je er misschien niet komen. Tijd dus om na te denken over subsidie- of sponsormogelijkheden, of andere vormen van inkomsten. Hoe beter je begroting is uitgewerkt, hoe meer rust dat je zal geven in de aanloop naar het event, omdat je op elk moment weet hoe je er financieel voor staat. Zorg ook voor een minimum- en maximumscenario: hoeveel inkomsten moet ik minimaal binnenhalen om ervoor te zorgen dat ik er mijn broek niet aan scheur? Eens dat break-evenpunt bereikt is, is elke eurocent die extra binnenkomt pure winst.

Waar vind je die juiste artiesten nu eigenlijk? Kijk eerst eens in je nabije omgeving: zeker in het kader van Lokale Helden focus je je het best op artiesten in je buurt die je een duwtje in de rug wil geven. Spreek ze rechtstreeks aan, leg je concept uit en vraag hen of ze in je verhaal willen meestappen. Heb je niet direct een idee waar te beginnen of wil je ook nieuwe artiesten leren kennen, ga dan op zoek via ons kansenplatform vi.be. Daar vind je niet alleen een uitgebreide database aan jong talent, je kan er ook een gerichte oproep lanceren aan artiesten uit jouw buurt of heel Vlaanderen. Wil je de grotere, bekendere namen, dan kom je natuurlijk al gauw bij de boekingskantoren uit. Zij fungeren dan als tussenpersoon, stellen bepaalde voorwaarden etc.

Op lokalehelden.be vind je een goeie begrotingstool, een overzicht van subsidiemogelijkheden en een aanzet voor een sponsordossier.

Een goeie planning

De juiste communicatie

Hoe groot of hoe klein je evenement ook is, je planning zal bepalen of het een succes wordt of niet. Het belangrijkste is uiteraard de datum: eens die vastligt, kan het plannen beginnen. Je werkt eigenlijk het beste achteruit: je vertrekt bij de datum van je evenement en gaat dan bepalen hoeveel tijd je nodig hebt voor elk onderdeel van de voorbereiding. Doe je iets in je eigen huiskamer, dan hoef je geen rekening te houden met het vastleggen van een zaal. Maar als je een zaal moet huren, een tent moet plaatsen etc. zorg je maar beter dat je er snel bij bent. Hoeveel weken voor je event wil je beginnen communiceren? Dan weet je ook meteen wanneer je artiesten moeten vastliggen, wanneer je moet beginnen met het ontwerpen van de affiche of flyer … Heb je helpende handen nodig? Begin dan op tijd met ze bij elkaar te zoeken. Vergunningen aanvragen, drank regelen, geluids- en lichtinstallatie huren: al deze aspecten zet je uit op een tijdlijn zodat je ze niet vergeet en je er op tijd mee kunt beginnen.

Als je wil dat er wat volk naar je zorgvuldig geplande evenement komt, zal je er uiteraard wat lawaai rond moeten maken. Die communicatie hangt samen met het concept dat je hebt bedacht, het doelpubliek van je evenement etc. Als je een huiskamerconcert organiseert voor de buurt, dan volstaat het normaal gezien om een briefje of een flyer in de brievenbussen te gaan steken. Wil je een feest organiseren voor 1.000 man, dan komt er natuurlijk wel wat meer bij kijken. Affiches kosten niet echt veel en zorgen voor aanwezigheid in het straatbeeld. Met onlinecommunicatie kan je je doelgroep veel gerichter bereiken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de advertentiemogelijkheden op sociale media waarbij je het bereik kan afstemmen op leeftijd, interesses etc. Organiseer je een evenement voor een ouder publiek, dan kan een affichecampagne en gericht flyeren volstaan. Voor een jonger publiek, dat zich vaker online bevindt, zal je de mogelijkheden moeten onderzoeken van platforms als Facebook, Instagram of Snapchat.

- 49 -


Zorg er in elk geval voor dat er over jouw evenement gepraat wordt, zowel in het echte leven als online. Een goed concept helpt daarbij, maar ook de artiesten die je boekt, de visuele stijl, de inkleding van de locatie, de eetstandjes die je eventueel voorziet etc. zijn allemaal conversation starters, om het met een dure term te zeggen. Een gezonde dosis creativiteit in zowel concept als communicatie geeft je sowieso een voetje voor.

Probeer ook altijd een vergoeding te voorzien. De grotere namen hebben hun prijs, die duidelijk op voorhand afgesproken zal zijn. Maar ook de beginners die op je podium staan, hebben recht op een vergoeding. Een compensatie voor de kilometers die ze gereden hebben, is altijd welkom.

Soigneer je artiesten én je publiek

En hoe zit dat eigenlijk met SABAM?

Je hebt al heel wat tijd, energie en misschien ook geld gestoken in de voorbereiding van je evenement, maar eens de grote dag er eindelijk is, begint het natuurlijk nog maar pas. Alles klaarzetten, je locatie inrichten, eventueel een podium en licht- en geluidsinstallatie opbouwen, medewerkers briefen, zorgen dat alles zonder haperingen verloopt: werk aan de winkel! Verdeel de taken op een doordachte manier, zodat jij het overzicht kan behouden en oog kan hebben voor de details.

Als organisator ben je verplicht om auteurs- en naburige rechten te betalen voor de muziek die wordt gebruikt op het evenement dat je organiseert. Voor livemuziek betaal je een vergoeding via SABAM, voor opgenomen muziek (bv. een dj-set, een cd die je oplegt voor, tussen en na de concerten …) betaal je daarbovenop ook nog eens Billijke Vergoeding. Voor alle duidelijkheid: de auteursrechten (SABAM) betaal je enkel en alleen als de nummers die live gespeeld worden, geschreven zijn door auteurs/ componisten die lid zijn van SABAM of een gelijkaardige organisatie in het buitenland. Voor de meeste optredens van bekendere namen zal dat het geval zijn, maar als je bv. je buurjongen op je podium zet die net zijn eerste vijf nummers heeft geschreven, dan is de kans groot dat die nog geen SABAM-lid is. Als dat zo is, en hij speelt enkel zijn eigen nummers (dus geen covers van bekende liedjes), dan hoef je voor dat optreden dus géén vergoeding via SABAM te betalen. Leg je voor of na dat concert van de buurjongen een cd op, dan zal je daarvoor dus wél SABAM (en Billijke Vergoeding) moeten betalen.

Zorg ervoor dat de artiesten die je hebt geboekt ruim op tijd op de hoogte gebracht zijn van wat je precies van hen verwacht. Om hoe laat moeten ze er zijn? Is er tijd voorzien om te soundchecken? Hoe lang moeten ze spelen? Een goeie briefing (of callsheet) op voorhand vermijdt stress op het moment zelf. En een relaxte artiest speelt een betere show. België staat wereldwijd bekend voor het zeer professionele concertcircuit, waar artiesten goed verzorgd worden. Probeer met jouw evenement aan dat imago bij te dragen, hoe klein of hoe groot je het ook aanpakt. Ontvang je artiesten op een goeie manier, geef ze voldoende privacy als ze daarom vragen of zorg er net voor dat ze part of the family worden als dat kan. Voorzie iets eenvoudigs maar lekkers om te eten. Als je een huiskamerconcert organiseert, zet dan iedereen samen rond de eettafel voor een dampend bord grootmoeders kost. Organiseer je een festival met veel verschillende artiesten, voorzie dan misschien eten in buffetvorm, zodat iedereen voldoende keuze heeft. En werk je met bekendere namen, dan zullen die wellicht hun wensen op voorhand doorgeven. Probeer daar dan ook rekening mee te houden in de mate van het mogelijke.

- 50 -


or

Zowel voor SABAM als voor de Billijke Vergoeding moet je op voorhand (een tiental dagen voor je evenement) een toelating aanvragen. Doe je dat niet, dan riskeer je ofwel een verhoogd tarief te betalen ofwel een boete te krijgen. Binnen de acht dagen na het evenement geef je aan SABAM ook een playlist door van de gespeelde nummers. Op die manier weten zij hoe en aan wie ze het geld dat jij hebt betaald, moeten verdelen. De SABAM-aangifte kan je volledig online invullen via sabam.be (je kan er ook een simulatie maken van wat de rechten je gaan kosten), voor de Billijke Vergoeding moet je op ikgebruikmuziek.be zijn.

gan

i

n e r Se volledig herziene uitgave

tiJS vaSteSaeger Jan PaulY

JoS MeerS

anna goovaertS

Al deze tips en nog véél meer bundelden we in een handige en uiterst praktische themapublicatie. Van de voorbereiding over de aandachtspunten de dag zelf tot de nazorg: je vindt het allemaal terug in ‘Concerten, fuiven, festivals organiseren. Een praktische gids.’ Te koop via

Have fun! Met al dat praktisch geregel zou je het bijna vergeten, maar een evenement moet in de eerste plaats fun zijn. Voor het publiek, maar ook zoveel mogelijk voor de organisatoren. Hoe beter je voorbereid bent, hoe minder stress op het moment zelf. En organiseer je voor de eerste keer iets, maak het jezelf dan meteen niet te moeilijk. Beter kleinschalig en eenvoudig beginnen, de smaak te pakken krijgen, de kneepjes van het vak leren en langzaam groeien dan meteen een massa-event organiseren en ontgoocheld zijn als het niet wordt wat je ervan verwachtte.

shop.poppunt.be

POPPUNT GEEFT POPADVIES! Antwoorden geven op de vragen waar je mee zit, da’s onze job. Van je eerste stappen als muzikant of dj tot het nalezen van je platencontract: we staan je bij over de hele lijn. Get in touch! poppunt.be

popadvies@poppunt.be 02 504 99 00

- 51 -


POWERED BY

APRIL & MEI 2017

GRATIS

MET ONDER ANDERE

DVTCH NORRIS WINTERLAND ’76 LOW LAND HOME MOMMA SAID SO MAMBELE SWEETSALT MEER ARTIESTEN VOLGEN SNEL!

15 AUTHENTIEKE BRUSSELSE LOCATIES

ODISEE, LE COQ, GLOBE AROMA, MERLO, GC PIANOFABRIEK, RITCS CAFÉ, BONNEFOOI, DE MOELIE, GC DE KRIEKELAAR, MONK, HET GOUDBLOMMEKE IN PAPIER & VEEL MEER.

STOEMPLIVE.BE


photo: Koen Bauters

jonge wolven

AMAZUMI A M A Z U M I (voorheen Zulu Moon) is “your foreign girl-next-door who spits phat rhymes.” Filmstudies voerden de Nepalese van Hongkong via Londen naar Gent. Ze maakt hiphop in zijn puurste vorm: de beats beuken uit de bocht, de samples zijn rauw geknipt en de rhymes worden vlijmscherp uitgespuwd. A M A Z U M I schopte het tot in de finale van De Nieuwe Lichting 2017 met killertrack ‘V for Venom’.

vi.be/amazumi

Repetitiekot met A M A Z U M I op Poppunt.tv

- 53 -


- 54 -

cuttingedge.be

vi.be/capibara

In vi.be Reviews bespreken Vlaanderens meest toonaangevende muziekmedia hun favoriete vi.be van het moment. Lees de volledige reviews en beluister de muziek op vi.be!

damusic.be

vi.be/candlebags

als een spin midden in een web van gitaar, toetsen en drums zit en nicht Inge zingt (en af en toe de cymbalen beroert en een enkele keer dwarsfluit speelt). (Marc Alenus)

In 2015 bracht CandleBags een eerste ep ‘Love Kills’ uit. Daarna nam frontvrouw Inge Henrotay de tijd om te reizen, maar nu is de Limburgse tandem terug. In februari kwam de nieuwe ep uit en de nieuwe songs zijn zeker zo goed als de oude. Lekkere garagerock in een originele live-opstelling, waarbij Dirk Henrotay

Capibara, een viertal uit Diest, bracht begin vorig jaar een eerste demo-ep uit. Drie nummers lang brengen ze rommelige grungerock met refreinen barstensvol energie. The War on Drugs meets Weezer in de opnamestudio van Jeugdhuis Tijl? ‘Summer Slacks’ is een instant klassieker die niet zou misstaan als soundtrack van een road movie. Het gitaarriedeltje van de climax is massage voor de oren – lichtjes nostalgisch maar zorgeloos. Capibara is verdomd verslavend! (Elisabeth Vroonen)

enola.be

vi.be/thewhereaboutsofjalbert

tegen Leonard Cohen en Nick Cave. Het is in ieder geval een geluid dat wij in ons land nog niet zo vaak gehoord hebben. In maart brengt The Whereabouts of J. Albert zijn debuutalbum uit, en daar zijn wij heel benieuwd naar! (Maarten Langhendries)

De zeskoppige band rond Joeri Dobbeleir injecteert rootsmuziek met een donkerte die herinneringen oproept aan 16 Horsepower. Andere nummers benadrukken dan weer de meer op nachtelijke sfeer gerichte songwriterkant van Dobbeleir, wiens stem aanschurkt

THE WHEREABOUTS OF J. ALBERT

3.

CANDLEBAGS

2.

CAPIBARA

vi.be reviews 1. 4.


- 55 -

fuzz-mag.be

op vi.be en in Poppunt Magazine!

redacties via vi.be. Wie weet verschijn jij dan in hun webzine,

Laat ook jouw muziek bespreken! Zend je beste tracks naar de

indiestyle.be

vi.be/joslymeso

andere media. Wij hopen alvast dat Meso in 2017 de weg naar de juiste kanalen zal vinden. (Bart Somers)

voor de Zweed. Zeker niet wanneer SBWRK overgangen voor mekaar krijgt waar meneer Prydz zelf voor zou durven tekenen. (Sander Broux)

vi.be/sbwrk

Onze eerste ‘Zalm van de maand’ is er meteen eentje met de coolste bandnaam die ons Belgisch muzieklandschap rijk is: The Hipster Jugend. De nummers die ze op hun vi.be-profiel aanbieden, zijn compleet verschillend. Je hoort fragiele zang begeleid door gitaren, techno-invloeden en strijkers. Inderdaad: elementen die je niet meteen samen associeert, maar de mannen slagen

Toptalent Josly Meso is 20 jaar en komt uit Liedekerke. Met raps vol soul en funk katapulteert hij ons terug naar de jaren 90 toen acts als Fugees en Warren G het mooie weer maakten. De twee ep’s die Josly Meso in 2015 en 2016 op de markt gooide, bestaan uit enkele heel geslaagde vingeroefeningen. Het verrast ons dan ook enigszins dat deze naam nog niet op onze radar stond, en evenmin op die van veel

Op de ‘SUBWERK 01’ mixtape gaf Leuvenaar SBWRK zich maar liefst 88 minuten lang over aan de drive van zijn favoriete techno, en dat doet ons plezier. In de tracklist doken er meerdere nummers op van Cirez D – het techno alias van Eric Prydz. Een gebrek aan inspiratie? Zou kunnen, maar wanneer ze mooi passen in de tape, storen wij ons niet aan deze uiting van appreciatie

dansendeberen.be

vi.be/jthehipsterjugend

er perfect in om alles in cohesie te laten vloeien. Hun debuutalbum komt binnenkort uit en wij zijn alvast heel benieuwd! (Thibault Vander Donckt)

THE HIPSTER JUGEND

JOSLY MESO

SBWRK


vi.be wall of fame

Ons kansenplatform Vi.be draait overuren in aanloop naar Lokale Helden op 28 april. Ook de afgelopen maanden zaten we niet stil. Dit zijn de 317 winnaars van november, december en januari. Speelkansen, reviews, airplay, feedback … Voor elk wat wils!

$OLDOUT Demo Pitch op Play & Produce 2016 • Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 2ND Winnaar Weerdse Bierfeesten

2017 Rock Rally 50 NO’S AND A YES MEANS YES Show op Switch Off 2017 5STACKZ Demo Pitch op Play & Produce 2016 • Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 A M A Z U M I Finalist De Nieuwe Lichting 2017 A SICK MUSE Show op Open Mic @ Het Depot A SLICE OF LIFE daMusic’s vi.be ABRE Selectie De Nieuwe Lichting 2017 ABUDHABI VZW Selectie Weerdse Bierfeesten 2017 Rock Rally ALIA Winnaar 45 Toeren 2016 AMARQ Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 AMPERSAND Show op Switch Off 2017 ANWYNN Selectie Wacken Metal Battle 2017 AS ECHOES FADE Selectie Wacken Metal Battle 2017 ATÉ Feedback op je tracks op Play

& Produce 2016 AUSRINE Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 AVALON Airplay op Huisomroep Blankenberge • Show op Switch Off 2017 BALTIMORE Selectie De Nieuwe Lichting 2017 BARBER RUFUS Selectie Veldrally 2017 BARDOS Demo Pitch op Play & Produce 2016 BARELY AUTUMN Show op Open Mic @ Het Depot BARRICADE Selectie Wacken Metal Battle 2017 BASS-X Selectie Kamp Noord 2017 BASSBOMB Show op TUMULT 2017 @ Club Cinema BAVR Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 • Liveset in De Mixx op Studio Brussel BEATS AND BREAKFAST Poppitch 2016 @ TRIX • Demo Pitch op Play & Produce 2016 • Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 BEATSFORBEACHES Demo Pitch op Play & Produce 2016 BIG B & LEZY G Liveset in De Mixx op Studio Brussel BITCHES BREW Demo Pitch op Play & Produce 2016 BIZMAR Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 BLACK LEATHER JACKET Finalist De Nieuwe Lichting 2017 BLACK LODGE COLLECTIVE Selectie T-Strijd 2017 in Gebouw-T (NL) BLACK MAMBA Set op opening skatepark Sint-Niklaas • Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 BLAIN Show op Switch Off

2017 BLARE Selectie Kamp Noord 2017 BLEAK Selectie Kamp Noord 2017 BLOSCID Show op TUMULT 2017 @ Club Cinema BLUE HIPPO Selectie Kamp Noord 2017 BLUSCREEN Winnaar The Subs ‘A Decade Of Dance’ contest • Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 BOBBY SMILES Demo Pitch op Play & Produce 2016 BOONYI Show op De Kotroute 2016 BOSUM Show op Open Mic @ Het Depot BOUZZY & CHARDY Selectie De Nieuwe Lichting 2017 BRGT Selectie De Nieuwe Lichting 2017 BUDGET TRASH On air in Bandespanning

op VillaBota BUM Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 BVO-F Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 CAMILLE OOGHE Show op Open Mic @ Het Depot CANDLEBAGS daMusic’s vi.be CANVES Show op Switch Off 2017 CAPIBARA Cutting

Edge Talent CAPTAIN KAISER Selectie Rock Berchem op Jacht CAPTAIN TÖBIE Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 CARDOEN Show op ’birg CARLAMOTE Liveset in De Mixx op Studio Brussel CEDRIC TYLLEMAN Airplay op Huisomroep

Blankenberge CELLINI Winnaar Poppitch Elektronisch 2016 • Demo Pitch op Play & Produce 2016 • Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 CHAOS CONTROLLERS Winnaar Sounds Like Gent Remix Contest CHARLIE BIT MY FINGER Selectie Weerdse Bierfeesten 2017 Rock Rally CHICK’N PATROL Selectie Kamp Noord 2017 CLANGOR Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 CLOUDS OF NEO Selectie T-Strijd 2017 in Gebouw-T (NL) • Finalist Moeve Music Match 2016 • Show op TL Soul/Funk @ JH Tonzent CLUSTERED Show op De Kotroute 2016 COLLECTIVE CONSCIENCE Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 COLOUR ME BLIND

Selectie Kamp Noord 2017 CORPSE MUTILATION Selectie Wacken Metal Battle 2017 CORVAD Winnaar The Subs ‘A Decade Of Dance’ contest CRIMSON CLOUDS Selectie Kamp Noord 2017 CROOKED STEPS On air in Bandespanning op VillaBota CROWSVIEW Selectie Antwerp Metal Fest Contest 2017 CRWSH Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 DAVE LORENZ 2e plaats NiewJoar DJ Contest DAVID JAHMILL Selectie Weerdse Bierfeesten 2017 Rock Rally DEAD HIGH WIRE Finalist Moeve Music Match 2016 DEBTO

www.cuttingedge.be

- 56 -


Selectie Re-Beats DJ Contest 2017 DEL CAMPO Liveset in De Mixx op Studio Brussel DIETER COUCHEZ Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 DILLY Demo Pitch op Play & Produce 2016 DJ LAVITA Liveset in Studio Time op Radio GRK DJ SIRL Liveset in Studio Time op Radio GRK DJ VOLKAN Liveset in Studio Time op Radio GRK DJEFFA Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 DYNAMICO Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 ED NOMI Demo Pitch op Play & Produce 2016 ELEVEN-O-SEVEN Selectie Veldrally 2017 ELISE K Show op Tuesday Circle @ Café de Loge • Show op ’birg • Show op Switch Off 2017 EMY Show op Unplugged @ Jeugdhuis Jester ENDLESS ROAD Livesessie in Studio Time op Radio GRK ENGELSTRAAT Winnaar Sounds Like Gent Remix Contest ERASERHEAD Support The Insect Soldiers Of The Sky in Café Charlatan ETERNAL BREATH Selectie Wacken Metal Battle 2017 EVA SWAN Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 • Selectie Re-Beats DJ Contest 2017 EVERYONE DIES ALONE Selectie Antwerp Metal Fest Contest 2017 EXIT9 Winnaar NiewJoar DJ Contest • Selectie Re-Beats DJ Contest 2017 EYE CON Demo Pitch op Play & Produce 2016 • Selectie Rock Berchem op Jacht F8TE Demo Pitch op Play & Produce 2016 • Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 FABYAN PASTEL Finalist Zennetoer 2016-2017 FALSE ARCHETYPES Selectie Kamp Noord 2017 FEATHERS EVE Finalist Zennetoer 2016-2017 FLO Show op Switch Off 2017 FLYING PINUP Demo Pitch op Play & Produce 2016 • Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 FRANSSISS BROWNE’S MAGNIFICENT WORLD Show op ’birg FREAK, GO HOME Demo Pitch op Play & Produce 2016 FRET + MONICA Show op Tuesday Circle @ Café de Loge • Show op Switch Off 2017 FURISM Selectie Kamp Noord 2017 GARBAGE DREAMS Selectie Kamp Noord 2017 GERALD GROOVE Demo Pitch op Play & Produce 2016 • Feedback op je tracks op Play

& Produce 2016 GREEN TOWELS Show op Switch Off 2017 GREG DELA Demo Pitch op Play & Produce 2016 • Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 GROUND CONTROL Support Grimmsons in Den Eglantier • Selectie Veldrally 2017 HARPP Enola’s vi.be HAZY WAY Finalist Zennetoer 2016-2017 • Show op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek • Show op Switch Off 2017 HEISA

Winnaar Poppitch Pop/rock 2016 HELIOCENTRIC Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 HIS TRUST FUND Finalist Moeve Music Match 2016 HOUSTON’S PROBLEM Winnaar Zennetoer 2016-2017 IBE Audio & video-opname in Studio Villa Basta IBLICAL 3e plaats NiewJoar DJ Contest INNERVATE Selectie Antwerp Metal Fest Contest 2017 IRIS Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 IRRI Show op opening skatepark Sint-Niklaas J THE FUNKY ONE Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 JACK JAMES Selectie Re-Beats DJ Contest 2017 JACKLESS & THE FOX Show op Sintfuif 2016 @ Vooruit JAIMY SMINK Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 JASTY Winnaar Poppitch Elektronisch 2016 • Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 • Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 JAY THOMAS Selectie Kamp Noord 2017 JAY WALKER Demo Pitch op Play & Produce 2016 JESSE ASHFIELD Show op Open Mic @ Het Depot JFK Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 JOBEE PROJECT Winnaar

Poppitch Elektronisch 2016 JOEY AYDEN Demo Pitch op Play & Produce 2016 JOHN ATHAN Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 JOSLY MESO Poppitch 2016 @ TRIX • Show op opening skatepark Sint-Niklaas • Indiestyle’s vi.be JULIE BENWA Livesessie in Studio Time op Radio GRK KAI WÉN Finalist De Nieuwe Lichting 2017 KASSET Show op LH17 Brugge – Snuffel KEIKO Selectie De Nieuwe Lichting 2017 KENNM Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 KEVLAR Show op Try-Out Tuesdays! • Selectie Kamp Noord 2017 KING KONGO Show op Try-Out Tuesdays! KIRSTIE DIALEGRIA Liveset in Studio Time op Radio GRK KOBE DE WOUW Show op De Kotroute 2016 KORINTHIANS Enola’s vi.be KUNDALINI Set op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek

- 57 -


LADIES’ FANTASIES CLUB Show op Switch Off 2017 LARSSEN. Selectie De Nieuwe Lichting 2017 LAU Show op De Kotroute 2016 LAVANCE Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 LAVITO Demo Pitch op Play & Produce 2016 LED-LIGHT Feedback op je

tracks op Play & Produce 2016 LEE WILLIAMSON Demo Pitch op Play & Produce 2016 LEN-G Liveset in Studio Time op Radio GRK LEVEL B LOW Set op opening skatepark Sint-Niklaas LIV BASTIAENS Selectie De Nieuwe Lichting 2017 • Livesessie in Studio Time op

Radio GRK • Show op Tuesday Circle @ Café de Loge • Show op Open Mic @ Het Depot LOUIS VOGUE Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 • Winnaar 45 Toeren 2016 • Set op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek LOW LAND HOME Selectie De Nieuwe Lichting 2017 LUCY DREAMS MUSIC Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 LUDOVIQ Finalist De Nieuwe Lichting 2017 LVMBO Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 MAHLER Selectie De Nieuwe Lichting 2017 MAMZELLE Show op Open Mic @ Het Depot MARBIN Demo Pitch op Play & Produce 2016 • Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 MARBLE AND SONIC Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 MARTHA Show op ’birg MARTIN MALER Demo Pitch op Play & Produce 2016 MASTERS OF REBELLIONS Selectie Wacken Metal Battle 2017 MATHEUS Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 MAUGER Show

op ’birg • Show op Tuesday Circle @ Café de Loge MAURITS KAUTZ Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 ME & THE CRITTERS Finalist De Nieuwe Lichting 2017 MEMORY LANE Selectie Kamp Noord 2017 MHAZE Set op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek MICKEY DOYLE Show op Open Mic @ Het Depot MICRON Demo Pitch op Play & Produce 2016 MILLBROOKS Selectie De Nieuwe Lichting 2017 MIRROR SHARDS Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 MISTER CATFISH Selectie Kamp Noord 2017 MORGAN ABEND Winnaar Poppitch Hiphop 2016 • Demo Pitch op Play & Produce 2016 • Feedback op je tracks op Play & Produce

2016 • Audio & video-opname in Studio Villa Basta MORTIBLUSH Selectie Re-Beats DJ Contest 2017 MOUNT SOON Show op De Kotroute 2016 MOUNTAINS TO MOVE Selectie De Nieuwe Lichting 2017 MR. L.A. Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 MUTT Juryprijs Moeve Music Match 2016 NEIGHBOURS Selectie Kamp Noord 2017 NEO MINOR Selectie Veldrally 2017 NEUFCHÂTEL Band van de Maand bij Spoetnik op Urgent.fm • Show op Switch Off 2017 NIGHT NULES Selectie Kamp Noord 2017 NIGHTFUNK Demo Pitch op Play & Produce 2016 NIGHTMARE Selectie Wacken Metal Battle 2017 • Selectie Antwerp Metal Fest Contest 2017 NIGHTSHOP Demo Pitch op Play & Produce 2016 NIXX Demo Pitch op Play & Produce 2016 NO KNIGHT Set op opening skatepark Sint-Niklaas • Demo Pitch op Play & Produce 2016 O’GRADY Selectie Rock Berchem op Jacht OFF LIMITZ Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 OMC Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 ONE MAN BRAWL Support Grimmsons in Den Eglantier OPROER Finalist Zennetoer 2016-2017 OUT-A-SIGHT ALLSTARS Set op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek PAPER JAMES Show op De Kotroute 2016 PARTNER Demo Pitch op Play & Produce 2016 PARTYCAPTURE Show op KLJ Vlezenbeek Kerstfuif 2016 PASTIGE Support Dekmantel in AB PATRICK P.I. Demo Pitch op Play & Produce 2016 PHILLIBUSTASPLUS Show op TL Soul/Funk @ JH Tonzent PHOENIX REBELLION Selectie Wacken Metal Battle 2017 PINK ELEPHANTZ Show op Kot Invades: Space & Bass in De Moeve POLAR SUN

Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 • Set op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek PORTLAND Support Noémie Wolfs in AB PRIAM Demo Pitch op Play & Produce 2016 • Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 PSY’AVIAH Demo Pitch op Play & Produce 2016 PULLED ASIDE Selectie Kamp Noord 2017 R-MIND Selectie Rock Berchem op Jacht RA FEDERATION Demo Pitch op Play & Produce 2016 • Show op Switch Off 2017 RAFIKI Winnaar 45 Toeren 2016 REBEL’S END Selectie Antwerp Metal Fest Contest

- 58 -


2017 REETHOVEN Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 RELATE Show op The Z Sessions @ café Hotel Z REMY-X Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 REPSAJ & MARCO(W) Selectie Re-Beats DJ Contest 2017 REWIND PRODUCTIONS Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 RIDOE Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 RINCE-DOIGT Indiestyle’s vi.be RIVALS OF MADTOWN Selectie De Nieuwe Lichting 2017 ROADSTAR Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 ROBERT WENG

Selectie De Nieuwe Lichting 2017 ROLLMOPS Show op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek ROOFTOPS Show op Switch Off 2017 ROYAL JAKE Selectie Wacken Metal Battle 2017 RUSJA Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 SANIA Selectie Kamp Noord 2017 SAWLVES Demo Pitch op Play & Produce 2016 SBWRK Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 • Fuzzbox mixtape SECOND SON SAM Selectie Kamp Noord 2017 SEIZOENSKLANKEN Demo Pitch op Play & Produce 2016 SEKOTETAA Show op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek SELECTEDGROOVES Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 SERXX Liveset in Studio Time op Radio GRK SHDDR Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 SHE Show op Tuesday Circle @ Café de Loge • Show op Open Mic @ Het Depot SHE BAD Selectie Veldrally 2017 SHUNK Show op Try-Out Tuesdays! SIGNIFERS Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 SIGNS OF ALGORITHM Selectie De Nieuwe Lichting 2017 • Selectie Wacken Metal Battle 2017 SILAS Show op Switch Off 2017 SIMON MOORTGAT Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 SIX O’ FIVE Selectie Antwerp Metal Fest Contest 2017 SKIPP Winnaar 45 Toeren 2016 SKUMIC Selectie De Nieuwe Lichting 2017 SKYENTIST Demo Pitch op Play & Produce 2016 SLENTERAAR Audio & video-opname in Studio Villa Basta SMASHING BIRDS Selectie Veldrally 2017 SOLDAAT Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 SOME GUY FROM WEST Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 SOUND BARRIER Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 SPEED QUEEN Selectie Wacken Metal Battle 2017 STADSWACHT Liveset in Studio Time op Radio GRK • Selectie Kamp Noord 2017 STEAMFUN Selectie Kamp Noord 2017 STOEMPERS Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 SWEATY NAKED MEN Show op LH17 Brugge – Snuffel SWEET BILLIE Show op TL Soul/Funk @ JH Tonzent SWEETSALT Juryprijs

Zennetoer 2016-2017 • Band van de Maand bij Spoetnik op Urgent.fm T-CLAN Liveset in De Mixx op Studio Brussel TAMINO Selectie De Nieuwe Lichting 2017 • Finalist De Nieuwe Lichting 2017 TANNO BARKS Selectie Kamp Noord 2017 TARS Show op Switch Off 2017 • Show

op Unplugged @ Jeugdhuis Jester TEGEN BETER WETEN IN Show op Switch Off 2017 TEN-O-FIVE Selectie Kamp Noord 2017

THE CURSE OF MILLHAVEN Selectie Antwerp Metal Fest Contest 2017 THE FOKUSE Selectie Kamp Noord 2017 THE HIPSTER JUGEND

Selectie De Nieuwe Lichting 2017 • Dansende Beren: Zalm van de maand THE JOO JOO EYEBALLS Selectie Kamp Noord 2017 THE KNIGHT Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 THE LIGHTHOUSE Finalist De Nieuwe Lichting 2017 THE SCALDING

Selectie Antwerp Metal Fest Contest 2017 THE WHEREABOUTS OF J. ALBERT Enola’s vi.be THE WILD GOOSE CHASE Publieksprijs Moeve Music Match 2016 TMESIS Winnaar Poppitch Klassiek 2016 TSAR Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 TUNDRA Finalist De Nieuwe Lichting 2017 TURNITY Winnaar Beursfuif 2017 DJ Contest TWO LIGHTS DOWN Show op Switch Off 2017 TYRLL Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 TYSTN Show op Switch Off 2017 UNDSKYLD Selectie T-Strijd 2017 in Gebouw-T (NL) UNFINISHED Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 URUZ Selectie Kamp Noord 2017 V.DOUBLE U Demo Pitch op Play & Produce 2016 VG Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 VIERRA MORE Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 VIKTOR Finalist Moeve Music Match 2016 VINCE SEYS Show op Open Mic @ Het Depot VOODOO SHOP Selectie Veldrally 2017 VØS Selectie Rock Berchem op Jacht VRANK & VRIJ Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 WALL TO WALL Show op The Z Sessions @ café Hotel Z WARDROBE Show op ’birg WARTAAL Selectie De Nieuwe Lichting 2017 • On air in Poolijs op Urgent.fm • Audio & video-opname in Studio Villa Basta WHYES Selectie De Nieuwe Lichting 2017 WHYTE WAVES Selectie Veldrally 2017 • Selectie Rock Berchem op Jacht WILL FEVER Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 XILVR Feedback op je tracks op Play & Produce 2016 YADAYN Show op De

Kotroute 2016 YEDAN & JEY Feedback op je mixtape op Play & Produce 2016 YENDIS Demo Pitch op Play & Produce 2016 YENT’L ADAMS Selectie Kamp Noord 2017 YOU MAY LEAVE THE ISLAND Show op LH17 Brugge – Snuffel YOUR FACE OFFENDS ME Show

op Switch Off 2017 YTHON Selectie Kamp Noord 2017 YUNG GRACI daMusic’s vi.be ZATO Show op Thursdays at MADtiger @ De Kruitfabriek ZIGZ Selectie Kamp Noord 2017 ZOMB. Demo Pitch op Play & Produce 2016

- 59 -


- 60 -

– Radio Benelux, Paal-Beringen – Stel jezelf en Radio Benelux eens voor.

Momenteel ben ik, als vrijwilliger van het eerste uur, voorzitter van Radio Benelux. Deze lokale radio ging als vrije radio voor de eerste keer de ether in op 6 april 1980. Dat gebeurde heel stiekem op een verdoken locatie op de Klitsberg in Paal. Het waren spannende tijden toen. Vrije radio’s waren nog een illegaal gegeven en dus maakten we gebruik van CB’ers ter hoogte van de invalswegen om ons te verwittigen als er controle zou opduiken. Ondertussen leggen we de laatste hand aan een gloednieuwe studio op een nieuwe locatie in PaalBeringen.

Wat is jullie muzikaal profiel?

Urgent.fm is de stadsradiozender met

een sterke verankering in het stedelijke

culturele weefsel en het medialab van

de Universiteit Gent. Urgent.fm kiest er

resoluut voor om het gat te vullen dat

de nationale zenders steeds groter laten

worden. En dat is héél bewust. Dat wil

niet zeggen dat wij geen Radiohead

of Balthazar spelen, dat wil vooral

zeggen dat wij muziek spelen zonder

oogkleppen op. Met oog voor de

underground, jonge beginnende bands,

of de nieuwe plaat van An Pierlé, die

maar niet op de nationale radio wordt

gespeeld. Wij kiezen resoluut voor de

artiesten.

• MARC HASELAARS

– Urgent.fm, Gent –

COMMUNITY RADIO

we vijf jaar geleden met het bouwen aan een creatieve media-community in het Kortrijkse, waar jong talent z’n eigen ding kan doen. Op een originele en kritische manier brengen we informatie die jongeren uit de regio aanbelangt.

Die diversiteit in ons radioaanbod maakt van Scorpio ook zo’n veelzijdige zender. In feite kan je stellen dat we met Radio Scorpio inspelen op een nichepubliek, in erg veel verschillende niches.

Kortrijk en OCMW Kortrijk begonnen ‘Kardinaal Kannibaal’, een metalshow.

de Hogeschool West-Vlaanderen, Stad

experimenteren met media. Samen met

Kortrijk, waar jongeren vrijuit kunnen

Quindo is een community medialab in

Hoe is Quindo ontstaan?

wondere wereld van radio kennen.

leerde ik in Gent op Urgent.fm de

onderwijs, maar tijdens m’n studies

opleiding ben ik leraar secundair

podcaster en podcastluisteraar. Van

hipster, horrorfreak, experimenterende

ben radiomaker, muziekfanaat, culturele

mediamaker/redacteur bij Quindo. Ik

Ik ben Timon, 25, en werk als

Stel jezelf eens voor.

– Quindo, Kortrijk –

• TIMON VAN DE VOORDE

hiphopprogramma ‘Stay Fresh’, of aan

doelgroep. Denk bijvoorbeeld aan ons

zijn eigen specifieke sound en dus ook

Elk programma heeft zijn identiteit,

Scorpio heeft ruim 30 programma’s.

of scenes?

Maken jullie ruimte voor specifieke genres

België die vandaag nog in de ether is.

oudste onafhankelijke radiozender van

sinds 15 oktober 1979 en is daarmee de

Overdracht. De radiozender bestaat

Regionale en Pluralistische Informatie-

Socio-Culturele Organisatie voor

Radio Scorpio. SCORPIO staat voor

Ik ben Dries Stuyven, bestuurslid van

Stel jezelf en Radio Scorpio eens voor.

– Radio Scorpio, Leuven –

• DRIES STUYVEN

Iedereen kent de nationale radiostations, maar er zijn ook een pak lokale zenders in de ether. En waar de groten soms weinig oor hebben voor nog onbekend talent, bieden de kleintjes vaak je eerste airplay. Doe er je voordeel mee!

3.

• BERT DE GEYTER

talking heads

2.

© Athos Burez

1. 4.


- 61 -

talent?

Onze slogan is ‘Altijd in Beweging’ en dat weerspiegelt zich ook in ons muzikaal profiel. Tijdens de kantooruren brengen we vlotte feelgood muziek: een mix van gekende oldies van de 60’s, 70’s en 80’s, gecombineerd met nieuw werk. Aangename muziek die dagelijks wordt aangevuld met nationaal en lokaal nieuws, infoberichten van lokale verenigingen, filminformatie en artiesteninterviews.

nationale radio groot?

Wij als lokale zender weten met

beperkte middelen toch enorme

projecten uit de grond te stampen

en tot een goed einde te brengen.

Daarnaast heeft ‘klein zijn’ het

voordeel dat er meer mag en kan.

Elke programmamaker staat het vrij

(behoudens de regels van het huis) te

doen en laten wat hij/zij/x wil. Op die

manier blijven we jong, dynamisch en

ongeveer 1.060 bands over de vloer! Het is belangrijk voor beginnende bands om hun sound een voedingsbodem te geven. Hieraan werken we mee door elke band na hun sessie een cd mee te geven met hun optreden. En we geven ze wat begeleiding i.v.m. geluid, opstelling, e.d.

niet alles zijn, en dat goodwill en

liefde voor muziek en het medium

zoveel mensen blijft samenbrengen.

Dat die zender gewoon bestaat, met

alle hoekjes en kantjes, die nooit echt

helemaal worden weggeschaafd. Omdat

imperfect altijd dat tikkeltje schoner is. radiobenelux.be

Doorheen de jaren kregen we zo

aan dezelfde kar trekt. Dat budgetten

urgent.fm

livesessie, gevolgd door een interview.

gewéldige dingen kan doen als je samen

kaart van het lokaal talent getrokken.

Urgent.fm?

Telkens spelen twee bands een

kunsten te tonen en/of te bespreken..

Durango Sessions hebben we altijd de

Wat is jouw mooiste herinnering aan

fm zal overhouden is het besef dat je

basis jonge artiesten te gast zijn om hun

Via het dinsdagavondprogramma

radioscorpio.be

zetten van allerlei soorten evenementen.

gaat bezighouden met het op poten

het leven geroepen die zich specifiek

Zo is er net een werkgroep ‘Events’ in

Radio Scorpio wil meer buiten komen!

Wat zijn de uitdagingen in 2017?

veel programma’s waar op regelmatige

talent?

kunnen..

Elf jaar geleden zijn we ermee gestart.

alleen tot radiotalent. We hebben erg

Welke rol speelt Radio Benelux voor lokaal

die op nationaal niveau nooit zouden

Het allermooiste dat ik aan Urgent.

beperkt dit ‘kansen geven’ zich niet

rebels, en kunnen we ook dingen doen

communicatiespecialisten … Bovendien

reporters, techniekers, IT’ers,

Scorpio is er plaats voor journalisten,

bij onze radio betrekken. Bij Radio

flexibel om te springen met wie we

om op onze eigenzinnige manier heel

advertenties. Dit geeft ons de kans

van aandeelhouders, reclame en

bieden. Wij staan niet onder druk

Scorpio wil zoveel mogelijk kansen

Welke rol speelt Radio Scorpio voor lokaal

Wat is jullie muzikaal profiel?

Zijn de verschillen tussen lokale en

quindo.be

mediaproductie met zich meebrengt. .

in de ontwikkelingsmogelijkheden die

woord. We geloven ongelofelijk hard

jongeren in alle betekenissen van het

trajecten met kwetsbare kinderen en

van mediaworkshops, projecten en

Radio Respect organiseren we tal

kan ontplooien. Onder de naam

waar echt iedereen zijn talenten

een laagdrempelige mediaplek zijn

of gemeenschapsradio. We willen

statuut van community medialab

insteek en kreeg hiervoor het speciale

Quindo heeft een unieke sociale

Wat is jullie profiel?

ervaring, ambitie of afkomst.

Nee, iedereen welkom, ongeacht

eigen fototoestel, of tonnen ervaring.’

een perfecte radiostem hebben, of een

jonge gasten denken snel: ‘shit, ik moet

bij ons ingevuld door vrijwilligers. Veel

webdesigners … Elke functie wordt

producers, redacteurs, fotografen,

Radio-dj’s, presentatoren, technici,


win

• 1 ROLAND JC-22 JAZZ CHORUS Een gitaarversterker die in nog minder dan een handomdraai – een oogopslag als het ware! – transformeert in nachtkastje, zitmeubel, bierrustplaats, voetsteun, plaats om ’t kaske van de tv te leggen… Hallelujah dear sweet baby Jesus! Deze veelzijdige chunk genialiteit is bovendien zo compact dat enkel je gezond verstand je nog in de weg staat om op verplaatsing chicks te gaan scoren met je gevoelige James Blunt covers..

• 1 ROLAND M-100 AIRA Mijn bassen voor jou zijn diep zo diep, wilder dan de wildste, dieper dan de diepste zee. Allemaal goed en wel maar wat baten bas en schril als de hoofdtelefoon ’t niet weergeven wil. Hoor de crap in crappy tunes nog beter *lachend kakske*, maak muziek met frequenties die eigenlijk alleen voor motten bedoeld zijn of de diepzee bassen zoals ’t moet: vies diep, quoi.

• 1 ROLAND UA-33 TRI-CAPTURE Een bakske! We geven een bakske weg. Het bakske is zwart met grijs en knopjes en je kan er kabels in steken. Reiken je ambities hoger, dan kan je er ook het geluid van stemmen, gitaren en andere instrumenten mee opnemen. Tegelijkertijd! En als de sky helemaal de limit is – rrrrustig jongens – dan stem je al die input op elkaar af om met een output te zitten die iemand uit je familie of nabije vriendenkring misschien weleens als lied zou durven omschrijven.

DEELNEMEN Wil je kans maken op een van deze prijzen, beantwoord dan onze wedstrijdvraag op poppunt.be/win. Succes!

- 62 -


mzkt zkt mzkt

BASSISTA

Jimi Hendrix, The Beatles (van ’65 tot

Hierin zitten enkele stevige rockliedjes,

Gemotiveerd bassist met veel

’67), Pink Floyd (de eerste 2 albums),

maar ook zachtere, meer dromerige

goesting zoekt sympathieke band of

Cream, The Doors, Tame Impala …

liedjes. Het genre kan een beetje als

andere muzikanten. Genre: een mix

Op dit moment zoek ik naar een

dit omschreven worden: de band

van jazz à la Living color, blues à la

drummer, bassist, organist/toetsenist

Anathema (niet hun oude metalstijl,

Alabama Shakes, rock 90 à la Pixies,

en een zanger, maar ik sta open voor

maar hun meer recente werk) in een

electropop à la Faithless, en dat met

suggesties!

mix met bands als Evanescence,

een ritmisch sausje van reggae, funk,

• woutverschaeren@telenet.be

met meer poppy invloeden als Oscar

indie, beats … en afgewerkt met

And The Wolf en Sunrise Avenue.

gitaarsolo à la Jimmy Hendrix ;) regio

BAND ZKT GITARISTE

De bandleden zijn momenteel 1 lead

Antwerpen (Noord)

Wij zijn een beginnende band

zangeres (30), 1 backing zanger (37), 1

• edmond.gita@telenet.be

bestaande uit twee meisjes: Anouk (18

drummer (34) en 1 gitarist/toetsenist

jaar) bass & zang, Britt (17 jaar) drum.

(29). Er wordt gerepeteerd om de 2

ALTERNATIEVE METAL / STONER

Wij zoeken: een gitariste. Woonplaats:

weken op zondagen tussen 17 en 20

Oost-Vlaanderen. Leeftijd: tussen 16 en

u in Puurs. Puurs ligt in de provincie

Samen met twee vrienden ben ik van

25 jaar. Genre: punk / rock / metal. Wij

Antwerpen, maar op de grenzen met

plan om een projectje op te richten

zoeken meisjes met een passie voor

Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

om wat nummers van Tool, Primus,

hun instrument en voor het genre.

De band heet Star Kisses.

Raketkanon, Wallace Vanborn … te

• anouk_roosen@hotmail.be

• mitsubishi320@mail.ru

bezetting van drum, bas en gitaar

STAR KISSES ZKT GITARIST(E) EN BASSIST(E)

VEELZIJDIGE DRUMMER GEZOCHT

en zoeken we nog een zanger. We

Na het recente vertrek van 1 van onze

Beginnende band zoekt ervaren

beschikken over een repetitieruimte in

gitaristen en de bassist zijn we op

drummer in omgeving Begijnendijk -

de provincie Antwerpen.

zoek naar een gitarist(e) en bassist(e)

Leuven om strakke basis te vormen.

• woutverschaeren@telenet.be

om hen te vervangen. We zoeken

We spelen eigen nummers met

mensen die echt voor onze band willen

veel samenzang in een mix van

PSYCHEDELIC

gaan en betrouwbaar zijn. Wij spelen

uiteenlopende stijlen zoals reggae,

Ik ben Wout, een 19-jarige gitarist

vooral eigen werk, mogelijk aangevuld

gypsy swing, jazzy pop … Momenteel

uit de provincie Antwerpen. Na

met enkele covers, maar dat zal nog

bestaan we uit toetsenist/zanger,

het stoppen van mijn vorige band

besproken worden. We zijn op dit

zangeres, bassist/zanger en gitarist met

zoek ik nu een nieuw project. Iets

moment bezig met de eigen liedjes

leeftijden tussen 25 en 50. Wekelijkse

psychedelisch lijkt me wel interessant

goed in te repeteren. Het doelgenre is

repetities en regelmatig optredens.

om te doen, huidige invloeden zijn

postrock, maar met eigen kwinkslag.

• jelleghys@hotmail.com

spelen. Op termijn wellicht ook eigen werk. Op dit moment hebben we een

- 63 -


Financieer je project met Hello crowd ! Een album opnemen? Een live show, tournee, party of festival op poten zetten? Met crowdfunding kan alles. Onze expert deelt graag zijn kennis met jou!

Bel Michiel, op 0472 85 54 86 hellocrowd@hellobank.be Hello crowd! is het crowdfundingplatform van Hello bank!, in samenwerking met Ulule.


BAND ZKT GEMOTIVEERDE DRUMMER

ZANGER GEZOCHT

Pop/rock coverband zoekt enthousiaste, gemotiveerde drummer.

Rockcoverband uit de

an additional singer for co-lead and

Enige ervaring is vereist. We repeteren

Noorderkempen, ex-winnaar Clash

backing in our party band. You should

wekelijks in Lede (tussen Gent en

of the Coverbands Benelux, zoekt

have … enthusiasm, positivity and

Aalst). Momenteel gaan de repetities

gemotiveerde en ervaren drummer. We

team spirit plus the ability to sing lead

door op dinsdagavond, maar dit is

bieden een enthousiaste, gemotiveerde

and harmonies. We play … funky/

bespreekbaar.

band en mooie optredens.

pop classics old and new from Earth,

• music2music2000@gmail.com

• hansdoomen@skynet.be

Wind & Fire and Stevie Wonder to

MEIDENGROEP MAKEN

Rehearsals in Overijse on Tuesday

Ik zoek mensen om een meidengroep

ZANGER(ES) EN MUZIKANTEN GEZOCHT

te maken – een soort Fifth Harmony.

Akoestische gitarist zoekt muzikanten

• hotmojitoband@gmail.com

Voor mij maakt het niet uit waar je

(zanger(es), piano …) om een

woont als je maar naar Nieuwpoort

akoestisch bandje te starten.

ZANGERES ZKT BAND

kan komen. Ik zoek dus 4 leden.

• deconinckpie88@gmail.com

Ik ben een 26-jarige zangeres die op

DRUMMER GEZOCHT

Hot Mojito is op zoek! We need …

Bruno Mars and Justin Timberlake. evenings.

zoek is naar een coverband. Zelf breng

• zyananeirynck3003@gmail.com

PROJECT

ik graag pop- en rocknummers gaande

We zijn op zoek naar gemotiveerde

van Amy Winehouse, Birdy, Coldplay,

mensen – semipro of beroeps – die

Bruno Mars tot Kings of Leon. Ik heb

Ik ben een jonge zanger van 18 jaar,

mee covers en eigen nummers willen

enkele jaren zangles gevolgd en heb

met nog niet enorm veel ervaring in

inspelen in de studio. Later willen we

ook ervaring met het spelen met een

de professionele muziekwereld. Ik

ook buiten komen met deze nummers.

gitarist. Op zoek naar een zangeres,

ben een creatief persoon en probeer

We zoeken bas, gitaar, zang – m/v.

regio Kempen?

muziek steeds met zoveel mogelijk

• pedeco66@hotmail.com

• sanne_mieke@hotmail.com

passie en expressiviteit te brengen.

• 0474 06 28 76

ZANGER ZKT PRODUCER OM TRACKS IN TE ZINGEN

Ik speel al een 9-tal jaar piano en zing

AFTER HOURS CLUB ZKT DRUMMER

eventueel een beginnend of misschien

BASSIST GEZOCHT POPPUNK BAND

semiprofessioneel producer wat tracks

Wij zijn een poppunkband met eigen

met weemoed naar de maan staren,

willen inzingen, nieuwe ervaring

nummers en covers en zijn op zoek

vertoeven graag in de After Hours

opdoen.

naar een nieuwe bassist. Verschillende

Club om de nostalgie weg te dansen.

• emieldepaepe@gmail.com

optredens staan geboekt + er zijn

Men voorziet je hier graag met een

plannen om in de studio een ep op

soundtrack van swingende, funky

LEADGITARIST ZKT GROEP DIE EIGEN NUMMERS SCHRIJFT

te nemen. Wekelijkse repetitie op

soulvolle muziek. Soms ingetogen,

woensdagavond bij de drummer thuis

altijd groovend. Alles om je te helpen

Ik zoek een band in het genre classic

in Kesselt. Bandleden zijn van over

in je zoektocht naar ‘a midnight kiss’.

rock / hard rock, punk, alternative …

heel Limburg en allemaal rond de 25.

• vi.be/afterhoursclub

Liefst regio Leuven. Ben 18 jaar.

• band@dailyofficial.com

• shaunvs@hotmail.com

ZANGER GEVRAAGD

PARTYBAND ZKT ZANGER

Wij zijn een stel muzikanten, leeftijd tss

Pop-rock-dance partyband zoekt

Na jaren stilte blaas ik nieuw leven in

45-64 jaar. Genre rock, pop vanaf ’70 en

zanger die het beest in zich kan boven

Brutal Exposure. Zelf heb ik ervaring

later, met voorkeur voor swamp rock,

halen, die al z’n passie met het publiek

genoeg en ben daarom op zoek naar

CCR en aanverwanten. Wij zoeken

wil en kan delen, die leeft voor de

ervaren muzikanten. De bestaande

dringend een zanger om samen met

muziek! Positief en goed gezind door

nummers kunnen digitaal bezorgd

drummer, bas, 2 gitaren, eventueel

het leven gaan en uiteraard zangtalent

worden maar op YouTube vind je ook

zangeres ons repertoire verder te

zijn vereist!

al wat terug.

zetten. Eigen repetitieruimte in Hove

• mcjdparty@gmail.com

• brutalxposure@gmail.com

• marc_deherdt@skynet.be

al een aantal jaren. Graag zou ik met

Nachtraven die in de donkere uren

• arnemaes@gmail.com

ERVAREN BASSIST/DRUMMER

- 65 -


COVERBAND ZKT TOETSENIST(E)

STRAY KITTEN ZKT DRINGEND NIEUWE CONTRABASSIST

OP ZOEK NAAR GEMOTIVEERDE MEDEMENSEN

Coverband No Label is dringend op

Rockabilly / rock-’n-roll coverband

Ik ben Gill, 25 j. en ben drummer.

zoek naar een gemotiveerde pianist(e)

zoekt dringend nieuwe contrabassist!

Ik ben op zoek naar gemotiveerde

/ toetsenist(e). Heb jij muzikaal

Openstaan voor niet enkel rockabilly,

mensen. Mensen die wat van muziek

bloed, dan zijn wij op zoek naar jou!

maar ook swing, country, hillbilly en

kennen en er echt wat willen van

We zijn 5 bezeten amateurmusici

aanverwanten. Stray Kitten and The

maken. Geen zin om nu en dan eens te

van boven de 40, spelen de gekende

AlleyCats is een veelzijdige band, maar

spelen, ik wil wel wat opbouwen. Ik

nummers van o.a. Elvis, CCR, Beatles,

steeds wel 50’s style :) Optredens op

heb zelf al wat nummers geschreven,

Clapton, Verminnen en Tura … tot

stapel! Regio Antwerpen.

genre van muziek is vrij groot. Kan

Amy McDonald. Repetities zijn op

• info@straykitten.be

wat rustig als iets hevig. Stuur gerust

vrijdagavond regio Roeselare. Piano en

wat. Filmje of mp3 is altijd leuk om te zien/horen. Ik kan bijna alleen in het

• band.nolabel@gmail.com

SAMEN EEN COVER OPNEMEN OP YOUTUBE?

• 0479 53 68 70

Wie zingt er (en speelt ev. ook gitaar)

• gillbostoen@hotmail.com

Keyboard staan in repetitiekot!

weekend. Ik hoop iemand te horen.

en zou graag eens samen een nummer

DRUMMER ZKT

coveren en vervolgens opnemen

Drummer, 27 j., zoekt bassist en gitarist

op YouTube? Ben zelf pianist &

GEMOTIVEERDE METALBAND ZKT ZANGER

rond dezelfde leeftijd. Regio: Brussel -

vocalist met 10 jaar podiumervaring,

Wij, Catalyst, zijn een metalband met

Aalst - Halle. Invloeden: sludge stoner

maar heb iets minder ervaring met

eigen repertoire die nog op zoek is

experimental noise post, denk aan

homestudiowerk en hoop via deze weg

naar een vocalist. Het liefst iemand die

Mastodon, Indian, Tool, Isis. Ik hou me

ook wat nieuwe muzikanten te leren

zowel clean, scream als grunt beheerst,

ook bezig met leren screamen. Doel is

kennen. Geef maar een seintje. Laat

maar is geen must. Voornaamste

eigen nummers en optreden.

ook weten van waar je bent (en of je al

invloeden zijn o.a. Sylosis en Soilwork.

• tetragrammaton1989@gmail.com

een locatie/repetitieruimte in gedachte

Hebben ook onlangs zelf opnames

hebt om het nummer in te oefenen en

gemaakt.

ZANGERES ZKT PUNKBAND

op te nemen. Als je al een suggestie

• benjaminjvc@gmail.com

Ik zou een punkband (en hardcore)

hebt voor een cover die je graag eens

willen oprichten in regio Limburg.

zou willen spelen/zingen, mag je dat

LEUKE COVERBAND

Sta open voor jullie ideeën maar

zeker al meegeven.

Leuke coverband uit Elewijt zoekt

dacht misschien met wat covers te

• jelle.wierdsma1@gmail.com

drummer. Van rock tot pop, van

beginnen en dan wat eigen nummers

vroeger tot nu. Leeftijd tussen 25-60 j. Repetities in eigen lokaal

mijn grootste invloeden zijn Misfits,

POP/ROCK COVERBAND ZKT DRUMMER

Ramones, Alkaline Trio, Bouncing

Pop/rock coverband zoekt nieuwe

(bespreekbaar).

Souls, en veel meer. Jessica

drummer. Regio Oost-Vlaanderen.

• pat.jacobs@telenet.be

• jessihait@hotmail.com

Gevraagd wordt: enige ervaring, inzet

schrijven. Om jullie een idee te geven:

(drum aanwezig) op dinsdagavond

en enthousiasme. Repetities 1x per Zanger(es) en drummer gezocht

week, momenteel op dinsdag, maar is

Ervaren bassist en gitarist zoeken

bespreekbaar.

zanger(es) en drummer om een

• marjetje1900@gmail.com

MZKT ZKT MZKT

nieuwe coverband op te starten. Regio

Lees veel meer zoekertjes en/of

Aarschot - Leuven. Genre: Muse, Arctic

ZANGER(ES) GEZOCHT

Monkeys, Raconteurs, Customs, Kings

Molotov Monday, een rockband, is op

of Leon, Black Keys, Foo Fighters …

zoek naar een nieuwe stem! Ben je in

en ook bewerkingen van oudere songs,

het bezit van een zwoele rockstem?

in een rockend en dansbaar jasje.

Ademt elke porie in jouw lijf rock-’n-

Eigen repetitielokaal in Tremelo.

roll? Dan ben jij degene die we zoeken!

• rollthegroove@gmail.com

• chielfransis@gmail.com

- 66 -

voer zelf jouw zoekertjes in op poppunt.be/zoekertjes


V.U. Sven Hubin, Stationsstraat 120, 2800 Mechelen - BTW BE 0478.971.449, RPR Mechelen - VG. 1246/BUOSAP - DC:40103 - B-C07.002 - W.INT.RE.RS.SO.148


Op vrijdag 28 april krijg je in heel Vlaanderen en Brussel de kans om lokaal muzikaal talent aan het werk te zien. Benieuwd naar wat er bij jou in de buurt staat te gebeuren? Check lokalehelden.be en ga op muzikale ontdekking! i.s.m.

i.s.m.

heater

Profile for VI.BE

Poppunt Magazine 72  

mrt - apr - mei 2017

Poppunt Magazine 72  

mrt - apr - mei 2017

Profile for poppunt
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded