Issuu on Google+

MAGAZINE

cover

71

artist talk

BRIHANG dossier

BELGISCHE ELEKTRONICALABELS ANNO NU rapport

BJรถRN NUYENS gearslutz

MAKS KONINGS life like this

driemaandelijks magazine dec 2016 - jan - feb 2017 BC0405 Afgiftekantoor Brussel X


MAAK VAN JE HOBBY JE LEVEN


colofon

voorwoord

De wereld draait een beetje door. Wat onder platte stenen verborgen gehouden werd, vindt een weg naar de oppervlakte. “Ooit zal alles onthuld worden”, zei een begenadigd Antwerps schrijver ooit. Hij heeft gelijk. Wij, met beide voeten in de aarde en het hart op de juiste plaats, zien soms met lede ogen toe hoe het de wereld vergaat, waarna we onze rug rechten en de toekomst induiken – met branie en gepassioneerd – om ons over te geven aan dat ene ding dat het perfecte antidotum vormt voor the unbearable lightness of being: muziek. Altijd weer muziek, de muze die ons wakker houdt en onze harten sneller laat slaan.

Poppunt Magazine decembernummer Hoofdredacteur Joachim Wemel Fotograaf Koen Bauters Vormgeving Tim Broothaers Verantwoordelijke uitgever Luc Nowé, Poppunt vzw, Bloemenstraat 32, B-1000 Brussel Medewerkers

Vandaag, aan de vooravond van alweer een jaarkentering, is er een magazine dat opnieuw barst van talent. De Belgische muziekbron is er een die niet opdroogt, en niet van plan is om dat snel te zullen doen. Integendeel zelfs, vanuit de diepe troggen in de grote oceaan der decibels komen om de zoveel tijd parels naar boven; we presenteren met trots mannen als Pomrad, Brihang, en vrouwen als Herlinde Raeman (en heur broer, die 5 jaar Subbacultcha vieren). We nemen de Belgische elektronica onder de loep: hoe is het anno 2016 gesteld met de muzikale strapatsen van beep ’n bleep-labels? En wat doet iemand als Maks Konings (aka Turnlab) met al dat vintage gerief in zijn studio? Niet enkel verzamelen, zo blijkt. Wij kunnen ons trouwens niet van de indruk ontdoen dat er in Vlaanderen een handeltje in repetitiekoten bestaat; waar vroeger een schaarste was aan degelijke repetitieplekken, lijkt die nu niet meer te bestaan. Getuige daarvan onze jonge wolven Momma Said So, Dolores en Eraserhead. Met Yooth en FTRSND (en Talking Heads, en Popadvies en …) breien we een einde aan deze episode; eentje om de winter door te komen.

Sam De Brabander, Sven De Potter, Peter Houben, Tessa Joris, Jan Pauly, Art Philippeth, Chloë Rasier, Wim Thijs, Bram Vermeersch, Dimitri Vossen Advertentiewerving Chloë Rasier (Poppunt) Oplage 6.000 exemplaren

ISSN 1375-064X

POPPUNT MAGAZINE IN JE BUS? Je vindt Poppunt Magazine gratis in de belangrijkste music en dj-gear stores, in jeugdhuizen en muziekcentra, repetitiekoten en studio’s  … Vind je toch geen Poppunt Magazine bij jou in de buurt? Voor 7,99 euro / jaar krijg je het netjes in de bus. Koop een abonnement via shop.poppunt.be.

Mis je een exemplaar in je collectie? In de online shop kan je ook alle oude

Voor de redactie, Sven, Joachim

nummers nabestellen.

-3-


inhoud

@

RAPPORT

BJöRN NUYENS 08 DOSSIER

BELGISCHE ELEKTRONICALABELS ANNO NU 14 COVER

POMRAD 20 ARTIST TALK

BRIHANG 30 GEARSLUTZ

MAKS KONINGS 36 IN THE PICTURE Tips & Tricks: Live dj’en

40

Yooth 07

Popadvies: Je muziek releasen

46

Dolores 34

Talking Heads: Lokale Helden

60

Eraserhead 35 Momma Said So

FOCUS 5 jaar Subbacultcha

53

OTHER STUFF 26

Column 45

FTRSND 42

Educatie 51 vi.be Reviews 54 vi.be Wall of Fame

56

Win 62 Mzkt zkt Mzkt

-5-

63


PIONEER DJ STUDIO SERIES PROFESSIONAL GEAR FOR DANCE MUSIC PRODUCERS TO R AI Z SP-16

RM-0 7 ACT IVE

H RM - 6 REF EREN C E

L IV E SAMPL ER

RE F E RE N CE MON ITOR S

H EA DPH ON ES

Create up to 256 patterns and

Experience near-field perfection

Hear every nuance of your mix

modulate sounds with six dials

thanks to the 6.5-inch HD coaxial

thanks to the 40mm HD driver unit,

driver unit that delivers accurate

reproducing high-res audio with a

point source monitoring

frequency range of 5 Hz – 40 kHz

Enjoy balance across the

Enjoy excellent low frequency

frequencies coming from custom-

response as the bass reflex chamber

designed class AB bi-amps

improves airflow and insulation

Add warmth and presence using filters from the iconic Dave Smith Instruments Prophet-6 synthesiser

PIONEERDJ.COM


photo: Koen Bauters

selector

GOLDLINK

Bedtime Story (Prod. Louie Lastic)

FULL CRATE Bando

Major Lazer, Yellow Claw en TNGHT deden de Brusselse Limburger Ingmar Doumen drie jaar geleden het licht zien op Pukkelpop. Onder het pseudoniem Yooth ging hij sindsdien zelf aan de slag. Zijn EDM-sound evolueerde al snel naar hiphop, future beats en global bass. Organische en soulvolle sounds en funky beats vormen de leidraad voor zijn straffe producties. Zijn sets brachten hem al in ’s lands bekendste booths: van Muziekodroom naar Vooruit en van Fuse naar AB.

SANGO & B. LEWIS Não é Nada

Eigenlijk zou ik gewoon drie GoldLink tracks willen kiezen want hij is echt m’n all time favourite rapper. Het is groovy, het is sexy en zijn bars zijn echt on point. Een Yooth dj-set is niet compleet zonder minstens vier van zijn liedjes. Turn up hiphop met een Afrobeat switch-up in de drop. Mensen gaan hier al-tijd loco op. Baile Funk gecombineerd met typische soulful future beat-synths en exotische drums: Sango heeft er een hype van gemaakt. vi.be/yooth DJ Vision met Yooth op Poppunt.tv

-7-


rapport

BJöRN NUYENS ‘Netwerken’ vindt hij geen mooi woord, muziek moet hem raken en hij is een ambitieuze, harde werker die de lat hoog legt. Onlangs trakteerde hij zichzelf op bananentaart omdat hij een goed jaar geleden de grote sprong in het onbekende waagde. Zijn inzet als independent boeker in bijberoep was een fulltime job geworden, na eerst tien jaar voor het boekingskantoor L&S Agency te hebben gewerkt. Een job die hij een tijdje gecombineerd heeft met het management van Geppetto & the Whales. De ‘&’ in die groepsnaam was meteen ook het aanknopingspunt om zijn eigen kantoor de naam Ampersand Music mee te geven. Het rapport van Björn Nuyens, boeker (en/of manager) van o.a. It It Anita, The Guru Guru, Future Old People Are Wizards, Hypochristmutreefuzz, Nordmann, Dan San, Bison Bisou, Helsinki … text: Bram Vermeersch photos: Koen Bauters

-8-


“De allereerste bands die ik onder mijn hoede kreeg, waren punkrockbands. Mark liet me mijn ding doen. Ik kende veel van die groepen. Ik wist waar ik bands als I Against I en Undeclinable kon plaatsen. Gaandeweg kreeg ik ook de vrijheid om te werken met bands die ik zelf aanreikte: Landfill en Mojo filters, bijvoorbeeld.”

AMPERSAND ARTIST MANAGEMENT & BOOKINGS Wat was voor jou de steekvlam om in de

Wat is het belangrijkste dat L&S je heeft bijgebracht?

Björn: “Ik had veel kleine bands onder mijn hoede. En dan moet je niet wachten tot de telefoon rinkelt. Ik heb echt wel intensief leren boeken. Mensen contacteren, opbellen en alles blijven opvolgen: dat was best wel monnikenwerk in het begin. Ik kende slechts een beperkt aantal mensen in de punkrocksector maar ik heb kunnen opbouwen. Je moet ondernemen. De boekingen komen niet vanzelf. Zo heb ik mijn weg gevonden. Die sterkte draag ik nog altijd met me mee. Zonder airplay of breder verhaal durf ik het aan om te beginnen werken met een band. Nadien is extra steun van een management meer dan welkom, maar ik heb geen schrik voor een samenwerking met een onbekende groep waar ik in geloof. Dat heb ik wel geleerd bij L&S.”

muzieksector aan de slag te gaan?

Björn: “Alles is begonnen toen ik deel uitmaakte van de punkrockgroep Five Days Off. Ik was de zanger/ gitarist van die band. Een groep heeft shows nodig en ik hield me al snel bezig met onze boekingen. Op een DIY-manier, hoor. Binnen een band is er altijd wel iemand het aanspreekpunt. Ik ben er ingerold door onbewust de rol van regelneef aan te nemen. Nadien heb ik veel bijgeleerd. (lacht) In die tijd werkten we nogal vaak zonder contracten. Ik herinner me dat we ooit eens moesten spelen in Knokke-Heist. Het sneeuwde gigantisch. We zijn er nooit aangekomen en we kregen de organisatie ook niet te pakken. Dat voelde niet zo prettig. Het pre-internettijdperk, hé.” “Van het een kwam wel het ander. Vanuit de punkrockscene kreeg ik de vraag of ik ook enkele shows voor Spaanse bands kon fiksen. Dan speelden die bands hier in België en trokken we met Five Days Off naar Spanje. Zo ging het eraan toe. Op die manier hebben we heel veel in Europa en zelfs in Canada kunnen spelen. Een leuk verhaal. Het is heel eigen aan de punkrockscene om elkaar te helpen.”

“Het bleef hard werken maar ik heb heel veel shows kunnen boeken voor Landfill destijds. Ik werkte ook samen met enkele grotere bands. Freaky Age is een verhaal waar ik vanaf dag één bij betrokken was. Die groep had airplay en stond in De Afrekening. En dan begon ik te denken: als ik Freaky Age ergens plaats, bied ik ook Landfill aan. Op die manier heb ik ook mijn horizon verbreed. Je probeert kansen te zien en te benutten.”

Hoe ben je bij L&S Agency beland?

Björn: “Ik ben afgestudeerd als tuin- en landschapsarchitect. Ik heb drie jaar gewerkt in die sector maar mijn hart lag bij de boekingen die ik bleef doen na mijn uren. Ik wou heel graag dat Five Days Off onderdak vond bij L&S Agency. L&S had toen zowat alle punrockbands in huis: Undeclinable, Travoltas, Heideroosjes. Uiteindelijk zijn we met Five Days Off bij L&S beland en heb ik een aantal keer terloops aan Mark (Strauven, oprichter van L&S, red.) gevraagd of hij nog iemand nodig had op kantoor. Na anderhalf jaar kwam er een plaatsje vrij. ‘We gaan eens proberen’, zei Mark. Uiteindelijk heb ik tien jaar bij L&S gewerkt.”

Een band die het goed doet in De Afrekening helpt om je circuit te verbreden?

Björn: “Absoluut. Dat was mijn nadeel vroeger in de punkrockscene: ik luisterde met oogkleppen naar muziek. Alles wat punkrock was, was goed. Al de rest bestond blijkbaar niet. (lacht) Gelukkig bleef dat niet zo. Het punkrockcircuit is eerder klein. Dankzij de samenwerking met Landfill ging er een hele wereld voor me open. Ik kon heel veel ervaring opdoen en het circuit waarin ik groepen kon plaatsen, werd breder en interessanter.”

-9-


Toen je nog voor L&S werkte, was je ook daar op zoek

Je hebt de sprong gewaagd en intussen ben je al een

naar verbreding. Je hebt een tijdje je job als boeker bij

jaar volledig independent.

L&S gecombineerd met het independent management

Björn: “Ik schrik ervan. Het jaar is voorbijgevlogen. Het gaat best hard. Het was een trip. Ik ben heel ambitieus. Misschien wil ik wel te veel op korte termijn. Ik heb heel veel plannen met Ampersand. Er liggen aardig wat voorstellen op tafel. Dat is een soort bevestiging dat groepen een goed gevoel hebben bij wat ik doe. Ik richt me niet specifiek op kleinere bands maar dat is iets wat momenteel zo gelopen is omdat de grotere managementkantoren nog niet vertrouwd genoeg zijn met de naam Ampersand. Daarom moet ik me zien te bewijzen door kleinere acts op mijn eigen tempo groot te maken. Ik zal zeker altijd ruimte voorzien voor kleinere bands maar uiteraard wil ik ook met nog grotere groepen aan de slag.”

van Geppetto & the Whales.

Björn: “Ampersand Music is het rechtstreekse gevolg van het feit dat ik management deed, en nog steeds doe, van Geppetto & the Whales. Ik heb de slechte en de goede eigenschap dat ik veel meer doe dan alleen maar boekingen. In het begin was ik de boeker van Geppetto & the Whales onder de vlag van L&S maar al snel volgde de vraag of ik ook hun management wou verzorgen. In onderling overleg met Mark van L&S heb ik toen beslist om een éénmanszaak in bijberoep op te richten. Zo ontstond er een duidelijk onderscheid tussen de boekingen bij L&S en het management onder de noemer Ampersand.” “De combinatie van beide jobs was intensief. Ik heb op het eind nog een jaar 4/5 gewerkt voor L&S, in combinatie met volle bak inzet voor Ampersand ’s avonds en tijdens het weekend. Stiekem voelde ik dat ik nood had aan een nieuwe wind en dat mijn tijd bij L&S gekomen was. Brutus en It It Anita kwamen erbij en iets later ben ik fulltime voor Ampersand beginnen werken. Alles viel in zijn plooi. Toen wist ik ook wel waarom ik zoveel aan het werken was. (Intussen is Brutus de enige band die Björn freelance boekt onder de vlag van boekingskantoor Toutpartout, red.)”

“Verder ben ik gezien mijn hardcore- en punkrockachtergrond zeker niet vies van hardere groepen, maar ik wil me niet profileren als een boeker die louter stevige bands boekt. Geppetto & the Whales maakt nog steeds deel uit van mijn roster. Ik boek ook Dan San. Als de muziek me maar raakt: dat is het enige criterium. Welke muziek zich aandient, de beschikbare tijd die ik heb en een klik met een band: dat speelt allemaal mee.”

- 10 -


Aangezien Ampersand zich vooral toelegt op indie

En je werkt met enkele buitenlandse bands.

en hardere muziek lijkt de jazzgroep Nordmann de

Björn: “Die opmerking snap ik. Ik heb Nordmann aan het werk gezien tijdens de finale van Humo’s Rock Rally 2014. Ik vond dat een toffe band maar hun muziek raakte me nog niet op een manier waarbij ik dacht: daar wil ik nu meteen mee aan de slag. Ik ben pas met hen in zee gegaan toen ik nieuwe demo’s hoorde die anders klonken dan de eerste plaat. Nordmann is geëvolueerd naar een groep die meer de rock aan het opzoeken is. Wat ze nu aan het maken zijn, is veel avontuurlijker en best heavy. Het is inderdaad een jazzy band maar ik zie een aansluiting met de andere groepen die bij Ampersand zitten. Ik zoek altijd bands met een randje. Die hoek af: dat boeit me het meest. Nordmann heeft ook die hoek af.”

Björn: “Kensington en The Deaf zijn twee groepen uit Nederland. Ik probeer altijd te checken of de band in kwestie wat steun heeft qua management, distributie en promo. Dat is niet altijd het geval. De Franse groep Bison Bisou: ik vind dat een goede liveband maar ik weet dat het geen gemakkelijk verhaal zal zijn. Ik ga mijn uiterste best doen voor die groep. We zien wel waar we uitkomen. Van beide kanten zijn we realistisch in onze verwachtingen. Ze gaan me er niet op afrekenen als blijkt dat het minder snel gaat dan verhoopt. Het is vooral belangrijk om te kunnen zeggen wat het idee is. En als één van de partijen voelt dat iets niet goed werkt, dan heb ik graag dat we even rond de tafel zitten om te zien waar het schoentje wringt zodat we samen aan een oplossing kunnen werken.”

Je houdt het vizier niet alleen muzikaal breed:

Visie is belangrijk?

je boekt ook bands uit het andere landsgedeelte.

Björn: “Ik vind het belangrijk dat een band een plannetje heeft. Dat klinkt soms wat theoretisch maar ik ben op dat gebied nogal perfectionistisch. Ik weet graag waar ik aan begin. Plannen zijn er uiteraard om bijgesteld te worden, maar het is nuttig om krijtlijnen uit te zetten en in te schatten waar een band een jaar later wil staan. Ik vind dat je gezond ambitieus mag zijn en de lat altijd hoog moet leggen. Ik wil voelen dat een groep gemotiveerd is. Wil je er echt volle bak voor gaan? Dat is een van de eerste vragen die ik altijd stel. Niets is zo vervelend als een supergoede band die geen tijd heeft. Dat motiveert me niet. Ik wil kort op de bal kunnen spelen. Je moet investeren en willen bouwen.”

vreemde eend in de bijt.

Björn: “De Luikse band It It Anita is een verhaal waar ik aan begonnen ben zonder te weten waar we zouden belanden. Ik was heel enthousiast over hun nummers. Ik ben de band nadien live gaan bekijken en die show was dik oké. We bouwen nu al anderhalf jaar hard aan een verhaal en staan intussen een pak verder. We zijn nog niet aan het pieken maar It It Anita is een band met een goede groeimarge. Week na week boeken we extra resultaat. In het begin dacht ik wel: het is een Waalse band, het zal niet evident zijn om iets te bereiken. Vlaanderen heeft een heel tof circuit maar voet aan de grond krijgen in Wallonië is geen evidentie. Maar dat was net een uitdaging.” “Het klikt heel goed met die band. Intussen doe ik ook hun management. Die samenwerking betekent voor mij een verbreding van mijn netwerk – al vind ik dat geen mooi woord. Ik krijg nu ook meer aanvragen van Waalse bands. Via mijn werk voor It It Anita heb ik daarna ook de Luikse band Dan San opgepikt. Er is meer beweging dan twee, drie jaar geleden. Ik slaag er nu ook in om al eens Vlaamse bands in Wallonië te plaatsen. Ik hou het graag allemaal open.”

“PLANNEN ZIJN ER UITERAARD OM BIJGESTELD TE WORDEN, MAAR HET IS NUTTIG OM KRIJTLIJNEN UIT TE ZETTEN EN IN TE SCHATTEN WAAR EEN BAND EEN JAAR LATER WIL STAAN.”

- 11 -


Ervaar je moeilijkheden?

Een plan is belangrijk zei je. Waar wil je dat Ampersand

Björn: “In Vlaanderen vind ik goed mijn weg en ik durf ook wel over de grenzen heen te kijken. In het buitenland zijn er enkele toffe boekers die meebouwen aan het verhaal van It It Anita. Ik hoop dat ik die samenwerkingen nog meer kan uitbouwen in de toekomst. Niet eenvoudig want daar kruipt veel tijd in. Maar het is echt wel belangrijk dat bands in het buitenland kunnen spelen.”

binnen pakweg vijf jaar staat?

Björn: “Nog een pak verder. Ik ben heel gemotiveerd. Ik geloof heel erg in The Guru Guru, Hypochristmutreefuzz en Statue. Al die groepen brengen binnenkort nieuw werk uit. Ik hoop dat we die bands naar een hoger niveau kunnen tillen en er een eigenwijs en cool parcours mee kunnen afleggen. Het zijn stuk voor stuk groepen die er heel hard voor werken en hun eigenheid behouden. Dat vind ik heel belangrijk. Vanuit Nederland wordt daar heel vaak met bewondering naar gekeken: wow, hoe doen die Belgische groepen dat toch?”

“De grote Belgische festivals zijn ook een uitdaging. Kensington is de eerste band die ik op Rock Werchter kon plaatsen. Er zijn natuurlijk festivals waar ik minder een voet tussen de deur heb. Al panikeer ik nooit. Het komt wel, denk ik dan. Ik blijf mijn groepen aanbieden en ik kom op zoveel mogelijk plaatsen waar ik voorheen nog niet geweest ben. Ik ga drie à vier keer per week naar concerten.”

“We mogen terecht trots zijn op onze bands. Airplay of niet: we komen er wel. En we doen vooral ons eigen goesting. Dat is belangrijk. Onderaan de ladder betrokken zijn bij het verhaal vanaf het begin en vijf jaar later kunnen zeggen: damn, dat was een coole trip. We staan nu hier wetende dat we destijds voor 75 of 150 euro per show hebben gespeeld.”

Toewijding is de rode draad als je een boeker bent?

Björn: “Ja. En dat is niet altijd even gemakkelijk. Soms wil ik ook eens wat meer thuis zijn bij de familie. Mensen in de sector gaan dat beamen: je moet een beetje zot zijn om boeker te willen zijn. Gebetenheid is belangrijk. Ik denk dat ik als boeker een parcours heb afgelegd zoals ik het ook graag heb voor mijn bands. Ik werk stilletjes ergens naar toe. Mijn netwerk is het laatste jaar weliswaar groter geworden, maar het liefste bewandel ik mijn eigen pad.”

“Het is mijn stille droom om met Ampersand nog meer te kunnen doen dan alleen maar boekingen of management. Zelf shows organiseren en een 7” of een split-release uitbrengen: dat lijkt me wel tof. Maar daar kruipt ook weer veel tijd in. En die heb ik nu niet. Nu is het vooral belangrijk om een mooi, organisch en eerlijk parcours af te leggen met de groepen waarmee ik nu mee bezig en in de toekomst ga werken.”

“Dat is het leuke als je zelf een zaak hebt: ik volg mijn eigen regels. De vrijheid van de zelfstandige, hé. Ook al is het commercieel gezien misschien geen interessante keuze. Ik moet met niemand overleggen als ik een band tof vind. Ik doe het op eigen risico en moet me niet verantwoorden. Het harde werken resulteert wel in resultaten. Door de keuzes die ik maak, merk ik dat de bands de weg vinden naar Ampersand.”

Zie je jezelf je pensioen pakken als boeker?

Björn: “Goh, dat is een lastige vraag. Ik weet dat boeken heel intensief is. Ik praat er weleens over met andere boekers die al langer in het circuit zitten. Overdag werken om je boekingen binnen te halen en ’s avonds vaak op concerten zijn om de dag nadien vroeg op te staan om de kinderen naar school te brengen: dat weegt soms. Maar nogmaals: je moet gebeten zijn. Ik kan het niet loslaten. Je moet natuurlijk een beetje geluk blijven hebben met je bands. Ik kan niet blijven kleine groepen doen. Kleine bands moeten groot worden. Als ze niet groter worden, kan ik het financieel niet rond krijgen. Maar ik hoop dat ik nog heel lang deze job kan doen. Met heel veel plezier.”

“MENSEN IN DE SECTOR GAAN DAT BEAMEN: JE MOET EEN BEETJE ZOT ZIJN OM BOEKER TE WILLEN ZIJN.”

Blijven bouwen en knokken!

Björn: “Zo is het!” ampersandmusic.be

- 12 -


dossier

Wie zijn geschiedenis een beetje kent, weet dat R&S Records een van de meest toonaangevende labels is uit de Belgische elektronische muziekscene. Door als eerste cutting edge techno te releasen in de jaren 90, verwierf het wereldwijd een ware cultstatus. Ook nu nog – weliswaar na een reboot – geldt R&S door haar historiek en eigenzinnige releases als een groot label. Maar hoe zit het met onze andere elektronische labels vandaag? Hoe ziet het Belgische landschap er anno 2016 uit? En wat kunnen we leren van labels die het vandaag goed doen? Een dossier. text: Sam De Brabander

- 14 -


Labels en events Labels zijn vandaag niet meer uitsluitend platenfirma. We zien de laatste jaren nieuwe spelers opduiken die ontstaan zijn uit concepten of een sterke link hebben met events. Zo is onlangs de Brusselse club Fuse opnieuw een eigen platenlabel begonnen. Het Play label vindt zijn wortels dan weer in tal van professionele events verspreid over Brussel. De voornaamste reden om een label te starten – muziek uitbrengen van een artiest en die bij de mensen brengen – ligt nog steeds aan de basis van het ontstaan, maar een label is vaak een zijsprong of aanvulling van andere muzikale activiteiten geworden. Vaststelling: volgens de statistieken van Red Bull Elektropedia hebben er dit jaar om en bij de honderd labels een elektronische artiest van bij ons gereleaset. Samenhang zoeken in dat landschap is best moeilijk, maar in de breedte valt het op dat we veel labels hebben die meer naar house en techno neigen. Bij een snelle blik zien we ook dat die labels zich vooral rond steden als Antwerpen, Brussel, Gent en Leuven concentreren.

Waarom is dat? Simpel: er valt nu eenmaal niet veel geld meer te verdienen in dit deel van de muziekmarkt. Grote fysieke oplages krijg je niet meer verkocht en streaming services als Spotify hebben deals met majors als Sony, Warner en Universal. Een label opstarten vergt een investering, dus kunnen extra inkomsten uit events of clubavonden de nodige ademruimte geven om nieuwe platen te kunnen financieren. Wie dan al een sterk merk en eigen netwerk heeft opgebouwd, heeft uiteraard een streepje voor bij de promotie van een plaat. Maar voor wie overmoedig begint, dreigt het gevaar ondergesneeuwd te geraken in de vele taken die horen bij het runnen van een label. Van A&R over productie, van distributie tot promotie en soms verkoop: een label kan organisch groeien, maar een langetermijnvisie en duidelijke taakverdeling zijn nodig om alles te kunnen combineren. Maar naast de business talk, hoe kunnen elektronische labels vandaag nog uitblinken in hun vak?

Een stad speelt zeker een rol in het ontstaan van een label, maar België is klein en zeker nu iedereen verbonden is, overstijgt een label al snel het lokale. Tangram Records speelt met lokale artiesten als Moodprint en Up High Collective in op een Leuvense community, maar spreekt bovenal ook de hele beatscene in België aan. Veel belangrijker dan de uitvalsbasis is het netwerk dat labels vormen met dj’s, producers en feesten uit de eigen muziekscene. Of het nu om beats, drum & bass of house gaat, digitaal of vinyl, elk genre heeft zijn labels die mee bepalend zijn voor het gezicht van een scene. En wat de intenties ook zijn van een label: op verschillende manieren probeert het een plek te veroveren binnen dat netwerk. Dat kan door een catalogus op te bouwen met bevriende producers, of door met buitenlandse artiesten hoge ogen te gooien.

EEN LABEL IS VAAK EEN ZIJSPRONG OF AANVULLING VAN ANDERE MUZIKALE ACTIVITEITEN GEWORDEN.

- 15 -


Consistentie en kwaliteit

Distributie: worldwide of worldwide web?

Consistent muziek uitbrengen waar je zelf in gelooft. In een veranderende muziekwereld hoort dat nog steeds de hoofdzaak te zijn voor een label. De rest is daarom geen bijzaak, maar als je visie niet goed zit, bouw je fundamenten op drijfzand. Als je wil dat jouw selectie als referentie geldt in de scene en dat dj’s uit jouw catalogus putten, dan moet je er ook tijd in willen stoppen – en geduld aan de dag leggen. Paniek hoeft dus niet als de eerste releases niet uitverkopen; door continu in te zetten op kwaliteit, kunnen die later opnieuw worden opgepikt door trouwe volgers.

Token heeft door zulke artiesten te featuren steeds een heel internationale focus gehad en werd daarom ook in het buitenland opgepikt. Het label valt onder N.E.W.S. Records en kan via N.E.W.S. Distribution ook rekenen op een sterk distributienetwerk dat buiten de landsgrenzen gaat. Zo heeft N.E.W.S. met o.a. Music Man Records en Eskimo Recordings nog andere internationaal gerenommeerde labels in de stal. De historiek – N.E.W.S. zit al in de distributie sinds 1994 – en ervaring van een distributeur helpen dus enorm om je fysieke platen verder te laten reiken, maar in een digitale wereld heb je als jong label zeker niet de grootste distributeur nodig om wereldwijd te gaan.

“Stay true to yourself” is dan ook al bijna tien jaar het motto van Kr!z, die aan het roer staat van Token Records. Wie Token niet kent: naast R&S is het zonder twijfel het meest gerespecteerde technolabel uit België. De labelbaas bouwde dankzij consistente vinylreleases een solide reputatie op in het buitenland en kon zo onder meer al labelnights opzetten in een legendarische club als Berghain (Berlijn). Ondertussen telt de catalogus al meer dan 60 releases, sommige van grote namen als Ø [Phase] en Rødhåd.

Pelican Fly, het Brusselse label van DJ Slow (zie ook Poppunt Magazine 60) en Richelle, verspreidt z’n tracks digitaal, wereldwijd. Er is veel te streamen op hun website en SoundCloud, de effectieve verkoop van hun beats verloopt via iTunes. De muziek van Pelican Fly leeft heel sterk op het internet. Het is een eclectische mix voor een generatie die muziek online beleeft en dat hoor je ook: bekende samples, kruisbestuiving met elektronische sounds van over de hele wereld, edits van artiesten die uit de populaire rap- en RnB-cultuur komen … Het internet is een deel van hun geluid en dat merk je in elke track.

ONLINE EN OFFLINE GAAN HAND IN HAND OM ERVOOR TE ZORGEN DAT ER EEN ECHTE COMMUNITY ONTSTAAT.

Naast een sterke connectie met Parijs, heeft een duidelijke muzikale visie hen internationaal op de kaart gezet. Zo lanceerden ze onder meer Cashmere Cat en Sinjin Hawke, artiesten van wie de carrières ondertussen zijn geëxplodeerd. Uitschieters, maar geen reden om op de lauweren te rusten: de afgelopen vijf jaar volgden de releases elkaar consistent op.

- 16 -


Veel kan, niets moet

Connecteren is de boodschap

Er zijn ook anderen die niet meteen de ambitie hebben om heel frequent te releasen. Zo weigert ensemble, het houseplatform van dj-duo Kong & Gratts, de tag van platenlabel te dragen. Het idee om toch platen uit te brengen is ontsproten uit een paar vaste avonden waarop ze internationale dj’s naar Brussel haalden. Ze werken op hun eigen tempo en temperen zo de verwachtingen. Dat levert tegen alle regelmaat van de klok weloverwogen vinyl op, zonder druk om nieuwe releases te brengen. “Er zijn al genoeg labels”, zo zegt Kong.

Investeren in het verhaal is een stap, het ook overbrengen aan iemand is de volgende. Belgische elektronische labels die vandaag boven de massa uitsteken, proberen dan ook op verschillende manieren te connecteren met hun publiek. Een label kan inzetten op promotie op sociale media of digitale giveaways, maar de boodschap moet ook bij iemand kunnen aankomen. Door label nights, instore sessies in platenwinkels, door lokaal talent aan zich te binden … stelt een label zich op als actieve speler in de eigen muziekscene. Online en offline gaan hand in hand om ervoor te zorgen dat er een echte community ontstaat.

De jongens van Champion Sound, de jaarlijkse beat battle in Antwerpen, willen met hun Champion Sound Recordings vooral hun avonden documenteren. De winnaars van de contest krijgen een release op vinyl en die wordt dan in exclusieve oplage verkocht. “We verkopen in eigen beheer aan vrienden en op het internet. Onze eerste release, een remix-ep met werk Le Motel, was vrij snel uitverkocht”, zegt bezieler Ufuk Demir. “We hebben de ambitie om er iets meer mee te doen, maar er is geen druk.”

Tangram Records doet dat bijvoorbeeld met regelmatige get togethers in een jeugdhuis in Leuven. Tijdens BEAT by BEAT nodigen ze dj’s, jonge beatmakers en muziekliefhebbers uit om het te hebben over de nieuwste beats. Het is echter meer dan een netwerkmoment: met interessante talks of performances van lokale helden zorgt het voor cohesie in de lokale beatscene. Met hostings in Berlijn, Amsterdam, Parijs en Lyon proberen ze nu ook fysieke voet aan grond te krijgen in het buitenland.

Er kan veel maar er moet niets voor deze jonge labels. Tussen de releases door is er tijd om te focussen op andere projecten en content. Muziek releasen wordt hier als ondersteuning gezien voor het geheel, maar is niet de core. Net omdat het slechts om een enkele plaat gaat, kunnen alle aspecten van die release met alle aandacht worden uitgewerkt. Tijdens een intensieve periode van promotie kan het verhaal achter de plaat bijvoorbeeld meer diepgang krijgen, en er is ook ruimte voor opvolging nadien. De kwaliteit van het verhaal haalt het hier van kwantiteit.

Ook We Play House Recordings is een perfect voorbeeld van community building. Labelbaas Red D (Bart Van Neste) organiseert geregeld ep-releases in platenzaak Music Mania (Gent) en brengt zo househeads bij elkaar. We Play House heeft bovendien een uitgesproken Belgische identiteit: zo verscheen er al een serie eigentijdse New Beat, maar krijgen ook jonge Belgische producers en dj’s een platform om hun ding te doen. Naast Belgen als San Soda, Locked Groove en meer recent Dektro, werden de afgelopen negen jaar heel consistent ook producers uit het buitenland aan de catalogus toegevoegd. “Niet trendgevoelig, gewoon goede housemuziek”, luidt het.

- 17 -


De plaat als kunst Besteden ook veel aandacht aan het tastbare van hun releases: Ekster uit Antwerpen. Ekster is een vrij jong label in de kringen van de succesvolle producer Hiele en grafisch vormgever Victor Robyn. Ze verkennen zowat alle kanten van het elektronische spectrum: van IDM tot techno en van acid tot ambient. De producties van Hiele zijn net zo uitzonderlijk als de vormgeving: vinyl is er ingepakt in plasticfolie met geurende theeblaadjes, of wordt door Robyn zelf van kunstig artwork voorzien – psychedelische schilderingen, omgekeerde fotografie, hyperrealistische beelden, strakke typografie … In de hoes vind je steeds een digitale downloadcode, maar er is in principe enkel een digitale release als de platen uitverkopen.

We Play House Recordings bracht z’n platen jarenlang exclusief op vinyl uit, maar sinds kort is de catalogus ook op Bandcamp te verkrijgen. De keuze voor vinyl als drager heeft de voorbije jaren zeker aan belang gewonnen, maar is hier vooral onderdeel van de dj-cultuur en community. Er zijn labels die van hun releases haast kunstobjecten maken. Vlek zet bijvoorbeeld hard in op de beleving en esthetiek van een plaat. Er wordt steeds geperst in beperkte oplage en elk exemplaar is uniek door het artisanale artwork. Hout, stempels, glow-in-the-dark inkt en andere materialen worden gebruikt om tot patronen te komen voor de hoezen. Het collectief heeft een hoog maar zeer verfijnd DIY-gehalte en biedt al sinds 2010 Belgische artiesten een platform aan. Als het even kan, proberen ze hen ook te laten doorstromen naar het buitenland met showcases daar. Het Brusselse label bracht al werk uit van o.a. Lawrence Le Doux, Sagat en Ssaliva. Interessant: tracks kan je ook online kopen, maar regelmatig zijn er grote delen van de catalogus gratis te downloaden. Bij Vlek ondersteunt het digitale dus niet alleen de verkoop, maar proberen ze muziekliefhebbers ook echt te triggeren. Nieuwe luisteraars luisteren zo misschien naar tracks die ze anders nooit zouden leren kennen. Doel? Hen toch naar het hoogste goed leiden: de fysieke plaat.

Niet heilig Elk label heeft zo zijn eigen uitgesproken karakter waarmee het muziekliefhebbers aan zich bindt en overtuigt om muziek te kopen. Ondanks de dalende verkoop weten labels op verschillende manieren toch te overleven. Of ze nu frequent releasen, resoluut internationaal mikken of enkel voor vinyl kiezen, kwaliteit en consistentie staan steeds voorop en leiden uiteindelijk tot de basis voor elk goed label: een sterke reputatie. Is de aanpak van deze labels heilig? Nee, maar de voorbeelden bieden wel een houvast voor jonge labels die met de juiste bedoelingen aan de klus beginnen. In een tijd dat je bedolven wordt onder de muziek, slagen deze labels erin om erbovenuit te steken en elk hun eigen geluid te brengen. Een reden om Belgische elektronische muziek te blijven kopen!

- 18 -


cover

Eigenzinnig maar toegankelijk Pomrad

- 20 -


Adriaan Van de Velde aka Pomrad heeft enkele jaren gezweet op zijn debuutalbum ‘Knights’, dat enkele maanden geleden dan eindelijk in de rekken lag en meteen onder de superlatieven werd bedolven. Ook met zijn nieuwe elektronische liveband gooit hij hoge ogen, maar de Antwerpse electrofunker kijkt alweer vooruit, naar de volgende stap op zijn artistieke pad. Poppunt sprak met hem over zijn muziek, zijn werk, zijn inspiraties en zijn ambities. text: Dimitri Vossen photos: Koen Bauters

Kan je ons schetsen hoe je met muziek bent

Zocht je dan ook naar die sound in je experimenten?

Adriaan: “Natuurlijk, dat was de muziek die ik wilde maken! Maar uiteraard lukte me dat niet. Ik had geen MPC-sampler, enkel een keyboard met wat drumklanken. De tapecompressie van onze crappy cassetterecorder gaf die drums wel een beetje korrelig geluid. Soms gebruikte ik ook een versterker van mijn vader met enkele EQ-knoppen, zodat ik de bas een beetje kon oppompen. Zo leer je wel de basisprincipes van het producen natuurlijk.”

begonnen?

Adriaan: “Het klinkt een beetje cliché, maar zoals zoveel mensen was ik als kind al bezig met muziek maken en opnemen. Mijn vader had een keyboard van Roland, en ik heb daar veel mee geëxperimenteerd. Ik zette mijn brouwsels dan op een cassetje, of op minidisc. Het klonk afgrijselijk, maar als ik daar nu opnieuw naar luister, vind ik het wel grappig – eigenlijk hebben die probeersels een beetje dezelfde flow als wat ik nu maak. Ik hoor mezelf prutsen en prullen, op zoek naar een eigen geluid. Op dat moment is het nog frustrerend: je weet wat je wil hebben, je slaagt er niet in dat te vinden, maar er komt wel iets anders uit. Gaandeweg slaag je er steeds meer in om wél die sound in je hoofd te vatten. En door die zoektocht kom je ook op andere ideeën, en zo wordt eigenlijk je eigen geluid gevormd, zeg maar je muzikale identiteit.”

“Toen ik een jaar of dertien was, ontdekte ik op de MacBook van mijn vader het programma GarageBand, en dat was een ware revelatie. Zo overzichtelijk en laagdrempelig, en het stond gewoon gratis op je computer! Ik was toen enorme fan van Me’shell NdegéOcello en D’Angelo, en met GarageBand slaagde ik er stapsgewijs in om toch al een beetje in de buurt te komen van hun geluid. Ik kon direct de drums programmeren, een elektrische basklank vormen met de bijgeleverde plug-ins, een gitaar opnemen via de audio-input van de computer – een beetje onorthodox maar het werkte wel. Die toegankelijkheid heeft mijn creativiteit enorm beïnvloed. Ik heb er uren en dagen mee versleten – Ik was zo verslaafd aan muziekmaken als mijn leeftijdsgenoten aan gamen. Later ben ik overgestapt op Ableton Live, en dat programma was nog een stuk wendbaarder en makkelijker in het gebruik. Ik maakte demo’s voor de bands waarin ik speelde, vooral funk en soul, maar ik experimenteerde ook met eigen ideeën, in eerste instantie gewoon om mezelf en mijn vrienden te amuseren.”

Had je op dat moment al muzikale invloeden?

Adriaan: “Dankzij m’n vader hoorde ik toen veel seventies pop en rock, Frank Zappa en Pink Floyd, en ook veel jazz. Ik luisterde ook wekelijks naar The Hop, de eerste radioshow van LeFtO samen met Krewcial. Ik heb het geluk gehad om één van hun eerste shows te horen in 1999 – op een uur waarop ik eigenlijk al in bed hoorde te liggen! Dat is een gigantische invloed geweest. Het eerste uur werd gevuld door LeFtO, maar tijdens het tweede uur kwam er dan een internationale gast bij, zoals Kid Koala of de jonge Brainpower.”

- 21 -


Trio Wanneer ben je dan overgeschakeld naar een bandbezetting?

Adriaan: “Ik heb een kleine twee jaar solo getourd, maar dan begon het toch te kriebelen om weer met andere mensen op een podium te staan. Ik had het geluk dat ik onder mijn vrienden meteen de geknipte muzikanten vond. Bij de release van het nieuwe album is de bezetting alweer gewisseld, maar ik ben er nog steeds dik tevreden mee.”

“IK WAS ZO VERSLAAFD AAN MUZIEKMAKEN ALS MIJN LEEFTIJDSGENOTEN AAN GAMEN.”

“Momenteel vormen we een trio: ik bedien zelf een Prophet synthesizer en een Yamaha Motif, voor de rest werk ik met Ableton Live en software plug-ins. Daarnaast is er een tweede keyboardspeler met enkele vintage synths – een Juno en een Arp Odyssee – en een drummer die een elektronische kit gebruikt met daarbij een akoestische snare en cymbalen. Ieder werkt met zijn eigen laptop, en die zijn allemaal verbonden met een clicktrack.”

Laat me raden: daaruit is dan Pomrad ontstaan …

Adriaan: “Inderdaad. Ik had een pagina aangemaakt op MySpace, maar eigenlijk had ik helemaal niet de ambitie om mijn probeersels te verspreiden. Er kwamen steeds meer enthousiaste reacties. Uiteindelijk heb ik op aanvraag een aantal cd’s gebrand, en half voor de gein ook een releasefeestje gehouden waar ik gewoon de muziek heb gedraaid als een deejay. Daarop volgden er aanvragen om live te gaan spelen. De eerste optredens speelde ik gewoon wat keyboards over de basistracks. Ik zong toen ook mee, maar ik trok dat een beetje in het belachelijke met een fout autotune-effect op mijn stem.” “Dat waren de eerste stappen, en naarmate de vraag groeide, kregen de muziek en de liveshow ook meer structuur. Ik had al gauw het gevoel dat er meer in zat, en ik wou zoveel mogelijk zelf live spelen. Niet evident voor het soort gelaagde muziek dat ik maakte, maar ik ben er toch in geslaagd.” Een opvallend element in die liveshows was de Keytar (een keyboard dat je om de nek hangt als een gitaar).

Adriaan: “Ik kende het instrument natuurlijk uit de clip van Herbie Hancock’s ‘Rockit’, en ik dacht meteen ‘zoiets moet ik gewoon hebben’. (lacht) Het is tegelijkertijd cool én grappig fout. Dus heb ik er tweedehands eentje op de kop getikt. Voor mijn liveshow was het ook een dankbare aanvulling: zo kon ik gewoon rondlopen en blijven spelen. Je kan zo’n Keytar gebruiken als MIDI-controller, dus ik kan er in feite alles mee doen: beats drummen, samples triggeren, solo’s spelen, een talkbox bedienen …”

- 22 -


Gemeend Je debuut is nog maar pas verschenen, maar je werkt al aan een nieuw album voor volgend jaar. Heb je al een concept in gedachten, een richting die je uit wil?

Adriaan: “Ik wil mijn ideeën nog veel harder uitpuren. Ik heb nu het gevoel dat ik soms drie nummers in één steek. Mijn eerste ep klinkt bijna als een flipperkast – ik ben er nog steeds trots op natuurlijk, maar die muziek is heel onstuimig en stuitert alle kanten uit. Bij de tweede plaat heb ik dat al wat kunnen beteugelen, maar het kan nóg minder. Ik wil dat minstens de helft van mijn volgende album bestaat uit goeie, uitgewerkte songs die van begin tot einde een sfeer neerzetten.”

Ik kan me voorstellen dat sommige geluidsmannen al eens in de haren krabben bij zo’n onconventionele setup.

Adriaan: “Het was inderdaad een heel karwei om de setup zo efficiënt en aangenaam mogelijk te maken, maar na veel bloed, zweet, en tranen hebben we nu een waterdicht systeem dat snel en vlot is opgesteld. We hebben er nog maar weinig problemen mee gehad. We vermelden ook wel expliceit op de technische fiche dat we met een band komen. Anders kom je op plekken waar ze een dj verwachten omdat het elektronische muziek is, of hoogstens een laptop met wat controllers en één output.”

“Ik ben momenteel hard op zoek naar de essentie van mijn geluid – dat specifieke element dat ik alleen in mijn eigen muziek aantref, waardoor die helemaal van mij wordt. Uiteindelijk is dat ook de reden waarom ik zelf muziek begon te maken: ik was op zoek naar een gevoel dat ik nergens anders kon ervaren, of toch veel te weinig.” “Ik stel me daarbij steeds de vraag: ‘welke beelden zou ik horen en dromen bij de muziek?’ Ik heb nog altijd geen concreet anwoord, maar zo kan ik er wel naar zoeken. Iedereen zal daar wat anders bij verzinnen, maar uiteindelijk is er wel één bepaalde vibe, een omschrijving die altijd zal terugkomen. Voor mij valt mijn muziek te omschrijven als escapistisch, melancholisch, nostalgisch, zeemzoet en dromerig, maar toch … (aarzelt) heel … ja soit. (lacht) Maar toch gemeend. Dat overkomt me echt wel vaak als ik naar m’n eigen muziek luister: ik kan dan wegvluchten in een droomwereld. Ze werkt dus een beetje zoals drugs eigenlijk, een psychoactief middel. Maar dan onschuldig, want muziek is gezond. (lacht)”

En gebeurt ook nu alles live op het podium?

Adriaan: “Het meeste toch wel. Er zijn een paar nummers met een backing track, maar vaak laten we die na een paar minuten in het nummer wegvallen zodat we met de band nog alle richtingen uitkunnen. Ik gebruik zo’n backing track vooral om geluidseffecten te timen, en sporadisch om een stem of een analoog instrument als laag toe te voegen. Maar enkel als het ‘versiering’ is – een belangrijke partij speel ik toch liever zelf, al klinkt het dan wat anders dan op plaat. Maar sommige geluiden zijn zo specifiek dat het geen zin heeft om ze live na te bootsen. De live feel van de muziek blijft heus wel overeind als er eens een belletje uit een vintage DX7 synthesizer via de backing track gaat. Daarvoor ga ik dan geen DX7 op het podium sleuren, en mezelf in allerlei bochten wringen om dat geluidje toch maar te kunnen spelen.”

- 23 -


Dat klinkt heel beeldend. Denk je voor de toekomst ook aan een visuele component in de liveshow?

Adriaan: “Ik heb al met dat idee gespeeld, maar ik wil niets toevoegen dat de aandacht van de performance zou afleiden. Dus ik zou eerder werken met een subtiel visueel effect dat de toeschouwer even kan meevoeren. Pomrad moet eerst nog wat groeien, en dan zal er wel een goed idee ontspruiten. Er zijn in elk geval genoeg dromen over jetpacks en rookmachines verbonden aan de keytar. (lacht)” Tot slot, welke artiesten kunnen jou tegenwoordig nog inspireren?

Adriaan: “Om te beginnen: Kurt Vile. Zijn muziek klinkt totaal anders dan de mijne, maar ik heb echt al z’n platen. Niet allemaal even goed naar mijn smaak, maar ik vind het vooral geniaal dat hij zoveel elementen waar ik van hou in zijn muziek verenigt. De warmte die je bij hem hoort, en de melancholie … Zowel in zijn vroege lo-fi werk als op de latere gepolijste platen schemert dat door, en daar voel ik me heel hard mee verwant, zelfs al hebben we muzikaal weinig gemeen.” “Tame Impala is misschien een voor de hand liggende tweede keuze, maar Kevin Parker is nu eenmaal een genie. Het laatste album is dan wel een popplaat die bij momenten echt cheesy kan klinken, maar tegelijk blijft het zo vindingrijk en fris. Ook zijn samenwerking met Mark Ronson vind ik echt heel vet.”

“IK BEN HARD OP ZOEK NAAR DE ESSENTIE VAN MIJN GELUID – DAT SPECIFIEKE ELEMENT DAT IK ALLEEN IN MIJN EIGEN MUZIEK AANTREF, WAARDOOR DIE HELEMAAL VAN MIJ WORDT.”

“Tenslotte ben ik heel erg onder de indruk van Anderson .Paak. Dat is nog eens echt goeie popmuziek die toch een randje heeft, en ballen. Ik vind het mooi dat zulke muziek breed kan aanslaan – eigenzinnig maar toegankelijk. En zulke muziek probeer ik dus zelf ook te maken. (lacht)” pomrad.be

- 24 -


THE NEXT STEP.

MASCHINE JAM

PRODUCTION AND PERFORMANCE SYSTEM www.native-instruments.com/maschinejam

Contact your local dealer for more information. Duifhuisweg 11 - I.Z. “Het Dorpsveld”, B-3590 Diepenbeek, Belgium www.amptec.be


focus

Subbacultcha bestond al langer in Amsterdam. Herinneren jullie zich nog met welke spirit jullie vijf jaar geleden Subbacultcha Belgium hebben opgestart?

Kasper-Jan: “Toen we destijds naar optredens gingen van beginnende groepen als Yeasayer vond ik het altijd jammer dat die talentvolle bands voor weinig volk speelden. De traditionele media belichtten die groepen ook niet echt. Toen ik in Londen stage deed bij het boekingskantoor Nomanis merkte ik dat acts als Washed Out, Cloud Nothings en Austra hun allereerste Europese show telkens op dezelfde plaats speelden – in Amsterdam, via Subbacultcha Nederland. Die groepen sloegen België over omdat er toen geen draagvlak voor was of omdat er nog geen lokale promotor was die hen wou boeken. Mijn oog viel op Subbacultcha en toen heb ik hen simpelweg een mail gestuurd.”

Subbacultcha Belgium bestaat vijf jaar. Het lidmaatschapplatform annex familiebedrijfje van broer en zus KasperJan en Herlinde Raeman koppelt idealisme aan een relevante visie en houdt de vinger aan de pols als het gaat over (muzikale) cultuurbeleving. Ze hebben een Engelstalig magazine (“We worden al eens aangesproken als de mensen van dat kleine boekje.”) en promoten op een laagdrempelige manier shows van beloftevolle buitenlands bands in een vroeg stadium van hun carrière. Herlinde is vooral bezig met het magazine en de structuur van Subbacultcha Belgium, terwijl Kasper-Jan zich buigt over de muzikale lijn, de partnerships en de onlinestrategie. “Subbacultcha Belgium is een smeltkroes van scenes. We willen een spreekbuis zijn voor al onze connecties.”

Herlinde: “Zonder al te veel verwachtingen, maar het was een goed voorbereide, doordachte e-mail.” Kasper-Jan: “We mochten de naam Subbacultcha gebruiken. Het eerste jaar gebeurde alles nog aan het handje en op kosten van Subbucultcha Nederland …” Herlinde: “… maar vanaf het tweede jaar zijn we twee aparte structuren geworden. De geldstromen zijn sindsdien apart.” Kasper-Jan: “Ideeën uitwisselen over strategie of content: dat doen we nog altijd op maandelijkse basis. Het is een gelijkaardig concept, maar het publiek is anders.” Herlinde: “Binnen Subbacultcha heb je sowieso iemand nodig die lokaal verankerd is.”

text: Bram Vermeersch photos: Koen Bauters

- 26 -


Herlinde: “In de beginperiode organiseerden we vooral shows, een tweetal per maand. Optredens van onder meer The xx, Mac DeMarco, DIIV, Amen Dunes, Chelsea Wolfe, Future Islands … Gaandeweg zijn we ook geëvolueerd naar lidmaatschap en een eigen magazine. En in Nederland waren er festivals als Le Guess Who, Incubate en Where The Wild Things Are die ons inspireerden.”

Think global, act local?

Kasper-Jan: “Glocal. (lacht)” Herlinde: “Bas en Leon van Subbacultcha Nederland weten niet wie er in Luik actief is op muzikaal vlak. Wij weten ook niet wie in Rotterdam de coolste dingen doet.” Kasper-Jan: “De manier van werken loopt wel gelijk: samenwerking met lokale partners, het lidmaatschap, en de publicatie van een magazine. De mensen die werken voor Subbacultcha delen dezelfde visie op cultuurbeleving en ontdekking van nieuwe muziek. De reden waarom we Subbacultcha Belgium hebben opgericht, was eigenlijk puur idealisme. We wilden buitenlandse groepen in België plaatsen en een publiek warm maken voor die concerten. Bij zaken als lidmaatschap en administratie stonden we toen nog niet al te veel stil.”

Kasper-Jan: “Toen hebben we met Subbacultcha Belgium ook ons eigen festival georganiseerd: Wastelands.”

“WE STAAN OPEN VOOR NIEUWE CULTUURVORMEN EN WILLEN POSITIEF ZIJN. DAT IS BELANGRIJK.”

- 27 -


Herlinde: “Dat is wel comfortabel en leuk. Het is geen éénrichtingsverkeer. Ik weet al lang niet meer wat de beste of nieuwste muziek is waar je nu naar moet luisteren. Ik volg dan vaak Kasper-Jan of ik kijk naar de selectie van onze leden en medewerkers. Ik vind het ook leuk om bij bands te polsen naar hun muzieksmaak en hun samenwerkingen. Op die manier leer je sneller scenes kennen.���

Het woord lidmaatschap valt vaak. Het draait bij jullie vooral om een communitygevoel, niet?

Herlinde: Dat klopt. Het lidmaatschap zorgt ervoor dat we onze werking kunnen blijven financieren maar we vinden het als organisatie vooral superbelangrijk om nieuwe muziek aan de man te brengen. We proberen gelijkgestemde zielen samen te brengen en zoveel mogelijk verschillende scenes bij Subbacultcha Belgium te betrekken.”

Kasper-Jan: “We werken vaak samen met mensen die geen plaats krijgen in de traditionele media. Ons magazine is niet alleen belangrijk qua promotie, het creëert ook de mogelijkheid om talentvolle mensen als Femke Fredrix (ze studeert mode aan het Kask, red.) of het filmcollectief Sabzian kansen te geven. Dat is tof.”

Kasper-Jan: “We staan open voor nieuwe cultuurvormen en willen positief zijn. Dat is belangrijk. Een open geest beleeft meer. (lacht)” Herlinde: “Onze leden geven ons ook input en muzikale tips. De wisselwerking met die groep mensen is heel waardevol voor ons magazine. Het zorgt ervoor dat er een platform en een basis is. We weten dat onze leden het zullen lezen of informatie zullen opzoeken als we een show of een festival organiseren.”

Herlinde: “De mensen waar we mee samenwerken en onze leden gaan doorgaans zelf op zoek naar nieuwe input. Ze luisteren niet naar Studio Brussel en halen hun informatie wellicht ook niet bij Pitchfork. Ze surfen wel naar kleinere websites waar ze binnen hun segment heel erg op gefocust zijn.”

Kasper-Jan: “En vaak komen ze naar de optredens omdat ze onze smaak vertrouwen.”

- 28 -


“Targets zijn ook nodig. Het is nuttig om een driejarenplan op te stellen voor je bedrijf. Los van het feit dat onze content niet commercieel is, moeten we wel commercieel nadenken: advertenties en lidmaatschap zijn onze twee grootste inkomsten. Daar moeten we dag in dag uit mee bezig zijn.”

“ONZE LEDEN LUISTEREN NIET NAAR STUDIO BRUSSEL EN HALEN HUN INFORMATIE WELLICHT OOK NIET BIJ PITCHFORK.”

Het is ondernemerschap?

Kasper-Jan: “Inderdaad. Niet stil blijven zitten. Constant vooruitdenken. Bezig zijn met groeien, eigenlijk. Het concept moet blijven bestaan. Het is echt iets voor jonge geesten. Ik heb heel veel geleerd door het allemaal zelf te doen. Rijk worden we er niet van maar ik kan elke dag met plezier naar mijn werk gaan.”

Kasper-Jan: “Het zijn mensen die hun eigen weg weten te vinden. Via het lidmaatschap bij Subbacultcha kunnen ze heel veel gratis concerten bijwonen. Voor onze partners is dat aangenaam omdat ze zo ook eens een nieuw publiek over de vloer krijgen. Die manier van werken is veel duurzamer dan los tickets weggeven. Partners als Beursschouwburg, Botanique, AB, Cinémathèque betrekken we ten volle in al onze communicatie.” Herlinde: “We werken ook samen met KVS, Vooruit, Democrazy en Art Cinema OFFoff.”

Herlinde: “We zijn trots en we amuseren ons. Binnen tien of vijftien jaar doet iemand anders dit in onze plaats maar we gaan er alles aan doen om Subbacultcha Belgium te laten voortbestaan. Het is belangrijk om het fris te houden. Daarom werken we ook met freelancers, stagiairs en vrijwilligers. Zo is er wat verloop en varieert de input.”

Subbacultcha Belgium is diepgaand op kunstzinnige

Wat zijn de belangrijke werkpunten?

wijze?

Kasper-Jan: “We zijn ook actief in Antwerpen en dat netwerk willen we nog sterker maken. Niet alleen qua organisaties maar ook qua leden. Dat willen we in iedere grote stad. Ook Charleroi en Luik zijn belangrijk voor ons. Eigenlijk willen we met Subbacultcha Belgium een spreekbuis zijn voor al die connecties. En we willen relevant blijven en onze visie behouden.”

Herlinde: “We zoeken het in de niche maar zijn ook niet mega-underground. Als we een show organiseren, willen we graag dat er minstens honderd bezoekers zijn, geen dertig. Om een slechte term te gebruiken: we zijn iets meer bezig met marketing dan gebruikelijk is in de culturele sector.” Kasper-Jan: “Wat we doen, proberen we op een laagdrempelige manier te verkopen. Als je vergelijkt met Nederland en Amerika zijn we hier nog altijd veel minder bezig met branding. Herlinde en ik hebben allebei geen commerciële achtergrond. Op een bepaald moment moet je er echter wel bij stil staan hoe je je ‘product’ in de markt zet. Op vlak van communicatie is een onlinestrategie bijvoorbeeld belangrijk. Het meisje dat de social media van Subbacultcha Belgium op zich neemt, is iemand die digitaal denkt en perfect alle content van het magazine kan vertalen naar een online gegeven.”

Herlinde: “Ons ledenaantal mag nog wat verhogen. Het is niet zo dat er snel nieuwe mensen bijkomen. Onze focus ligt op kwaliteit, niet op kwantiteit. Daardoor gaat het misschien wat trager. Maar eens mensen lid geworden zijn, haken ze niet af. Dat hebben we de voorbije vijf jaar wel geleerd. Begin volgend jaar gaan we iets leuks doen om onze vijfde verjaardag te vieren. We zijn aan het bekijken hoe we alle kleine organisaties waarmee we samenwerken in Brussel een kans kunnen geven om in één locatie iets te programmeren. Om zo verschillende scenes een forum te geven op een nieuwe plaats. We willen een smeltkroes van scenes zijn.” subbacultcha.be

- 29 -


artist talk

BRIHANG Brihang is een gangster. Zou het? Is de Knokse hiphopper zo een van die gasten die met grillz in zijn bekkie loos gaat over auto’s, bling en bitches? Die statements poneert en wild ongenuanceerd om zich heen schopt om onrecht aan te kaarten? Neen. We kunnen niet verder van de waarheid verwijderd zijn. Brihang laat woorden spreken en verpakt zijn boodschappen met grote zorg. Met ‘zolangmogelijk’, zijn eerste full album, dicht Brihang het gat tussen hiphop en poëzie. De leemte tussen Kowlier en Tourist LeMC lijkt te zijn opgevuld.

ECHT EN OPRECHT De eerste luisterbeurten van ‘zolangmogelijk’ lieten ons achter met een gevoel van ‘aangename verrassing’. In tegenstelling tot talloze andere hiphoppers moet Brihang het niet hebben van verbale krachtpatserij, bonkige beats of stoere praat. Hij flowt lekker op soundscapes die nu eens doen denken aan STUFF., dan weer aan Pomrad. Iets meer mellow, maar geen stroop. Wel de soundtrack voor een rusteloze ziel. Neem de lyrics weg en er blijft een zeer beluisterbare plaat over.

text: Sven De Potter photos: Koen Bauters

- 30 -


“De muziek komt wel altijd eerst. Het gebeurt dat niet afgewerkte teksten een hele periode onaangeroerd blijven liggen, tot een jaar, en dat ik ze dan toch nog afwerk. Het is vaak wachten op het juiste moment. Ik hanteer een makkelijke schrijfstijl: de eerste zin komt vrij vlot, en dan gaat het verder. Het gebeurt vaak dat een song een heel andere invulling krijgt dan de initiële titel doet vermoeden. ‘Morsen’ gaat helemaal niet over morsen, al was dat wel het uitgangspunt. Het is aan de luisteraar om uit te maken waar het over gaat.”

“Het was de bedoeling om de poëzie in de hiphop wat onder de aandacht te brengen”, zegt Brihang (alias voor Boudy Verleye). “Rappers hebben het doorgaans over wat hen bezighoudt, wat ze dagelijks meemaken; bij het gros van de grote namen gaat dat steevast over auto’s, vrouwen, geld en geweld. Dat is hun leefwereld, niet de mijne. Ik probeer zo dicht mogelijk te blijven bij wie ik ben en wat ik doe. Toen ik pas begon, heb ik me wel laten beïnvloeden door al die grootspraak, maar na een tijdje is dat gestopt. Ik wil niet de zoveelste copy-paste artiest zijn. Geen eenheidsworst voor mij.”

Toeval of niet, maar op Quindo.be heeft iemand een hele analyse gemaakt van de song ‘Balanceren’.

Brihang: “Ik heb het gezien. (lacht)” En, juist ontleed?

Brihang: “Neen, niet echt. Ik vind het wel fantastisch dat iemand zich daarmee bezighoudt. Een aantal zaken zitten wel juist, maar wat ik er zo cool aan vind, is dat de interpretatie vaak mooier klinkt dan wat ik eigenlijk bedoelde. Teksten onthullen pas later waar ze echt over gaan. Ik heb ‘zolangmogelijk’ nu zelf al veel beluisterd en er zitten toch een aantal onderwerpen in die een geheel vormen, iets waar ik tijdens het schrijven helemaal niet bij stil stond. Sommige mensen vinden het leuk om de plaat te beschouwen als een puzzel en stellen het hele plaatje samen door verschillende teksten aan elkaar te linken. Ik vind dat wel schoon. Ik had dezelfde ervaring met de eerste plaat van de Nederlandse Typhoon: ik ontdekte elke keer opnieuw een nieuwe woordspeling, een nieuwe zin …”

“De beeldhouwkunst (Boudy studeerde beeldhouwen aan Sint-Lucas) heeft me daarin toch wat gestuurd, zeker wat betreft in het leren loslaten van denkbeelden, om te gaan zoeken naar de ware aard van waar ik mee bezig was. Wat doe ik met het West-Vlaams? Met beats? Dat is een hele zoektocht en een boeiend ontdekkingsproces. ‘Alles Over Geven’ (de eerste ep, red.) heb ik gemaakt samen met een beatmaker uit Heist, DJ Dime, ‘Periode Jalisco’ (tweede ep, red.) heb ik op één nummer na helemaal zelf geproducet, en ‘zolangmogelijk’ was een samenwerking; de ene helft van de beats is van mijn hand.” Het heeft alleszins gezorgd voor een werkstuk dat ergens mooi tussen valt. Ik zou je plaatsen tussen Tourist LeMC en Safi & Spreej, met zelfs wat dromerigheid van Eefje De

Luisteren is de boodschap. Dat is iets waar jij gevoelig

Visser. Mee eens?

voor bent: je hebt het liefst dat je publiek zit tijdens een

Brihang: “Ja, best wel. De laatste plaat van Eefje De Visser (‘Nachtlicht’, red.) heb ik nog niet helemaal gehoord, maar ik kan me wel verplaatsen in de sfeer die ze oproept. Die dromerigheid zit ook in mijn muziek en teksten. Ik heb veel inspiratie gevonden bij artiesten als Flying Lotus en consorten. Wat ik zo cool vind, is dat ik bij het maken van beats op niemand hoef te wachten en dat ik er meteen mijn teksten op kan uitproberen.”

optreden.

Brihang: “Dat een projectie van een eigen verlangen, eerlijk gezegd. Als ik naar een optreden ga, heb ik soms het idee dat ‘staan kijken’ niet echt past, dat zitten en luisteren me meer bij de les zou houden en ik er meer van zou genieten. Ik ga zelf staande en zittende concerten geven, omdat ik zeer benieuwd ben naar de verschillende invulling en beleving ervan. Hoe werkt dat? Wat doet een theaterzaal met beats en hiphop?”

- 31 -


In een oud interview had je het over D12, het vehikel waarmee Eminem zijn eerste rhymes op de wereld loste. Dat was een invloed?

Brihang: “(lacht) Ja, het was een cadeau van mijn pa. Ik was toen 12 of 13. Mijn pa baat een kledingwinkel in Knokke uit, hoofdzakelijk urban wear. Eminem lag er, en Dr. Dre. Zo ben ik in contact gekomen met rap en hiphop. En met een manier om met taal bezig te zijn. Ik heb altijd een moeilijke relatie gehad met taal: ik ben licht dyslectisch en lezen, dat ging niet altijd even makkelijk. Toen ik in Gent kwam studeren heb ik poëzie ontdekt. Geen ellenlange zinnen, maar kort en gebald, met een boodschap. Dat sprak me enorm aan.” Nooit aan rap battles meegedaan? Ik herinner me uit ‘8 Mile’ die scene waarin Eminem helemaal alleen loos gaat – een kippenvelmoment.

Brihang: “Zelf nooit gedaan. Freestylen zegt me hoegenaamd niets. Ik krijg dan wel de commentaar: ‘Je bent niet echt als je dat niet kan.’ Tja, ik vind het niet erg om niet ‘echt’ te zijn. Meestal gaat dat nergens over, behalve wat dissen.” Word! Ik had een paar jaar geleden een gesprek met Def P over hoe het met de Vlaamse Rap gesteld was. Niet goed, zo bleek. Tegenwoordig is het verhaal helemaal anders: Tourist LeMC, Pepe, Safi & Spreej, Diamantairs, Rauw & Onbesproken … Iedereen lijkt Vlaamse hiphop wat meer in de armen te hebben gesloten. Als laureaat van De Nieuwe Lichting 2014 kan je niet anders dan dit te beamen.

Brihang: “Ja. Het is waar. De stiefmoederlijke behandeling van Vlaamse hiphop lijkt voorbij. Al hinken we toch nog wat achterop in vergelijking met Nederland. Daar staan artiesten als Typhoon en Ricco & Sticks in de Ziggo Dome, een zaal met de capaciteit van het Sportpaleis. Ik heb wel het gevoel dat het hier de goeie kant opgaat. Belgische rappers worden opgepikt door het Nederlandse label Top Notch, zelfs Sony heeft interesse. Het is aan het groeien. Er is meer aandacht en meer kwaliteit dan vroeger. En je mag natuurlijk de kracht van sociale media en communities niet onderschatten. Hiphop is iets meer mainstream aan het worden. Als ik iemand mag tippen? Ares vind ik een boeiend persoon, een Nederlander. In België ben ik benieuwd naar wat het Brusselse Stikstof nog gaat doen.”

“IK WIL NIET DE ZOVEELSTE COPY-PASTE ARTIEST ZIJN. GEEN EENHEIDSWORST VOOR MIJ.”

- 32 -


Je haalt je inspiratie uit het leven van alledag. Zijn er

Wat maakt een optreden voor jou geslaagd?

artiesten die je ergens een weg wijzen?

Brihang: “Als het publiek luistert en lacht. Ze mogen babbelen, maar dan is het mijn taak om ze terug mee te krijgen. Dat maakt het geslaagd. Nu ja, ik heb nog veel te leren en moet nog een lange weg afleggen, maar dat maakt het net boeiend.”

Brihang: “Jazeker, maar die hebben doorgaans weinig met hiphop te maken. Ik ben de laatste tijd veel naar de laatste plaat van Nick Cave aan het luisteren. Machtig. Ik volg wat de Belgische hiphopscene doet, uiteraard, maar het is geen bron. Ik probeer zelfs vaak het tegenovergestelde te doen van de ‘scene’, want het smaakt er naar die eenheidsworst.”

“Wat me wel enigszins afschrikt, is de hype rond iets nieuws. Kijk naar De Nieuwe Lichting: ik had nooit gedacht dat ik een kans zou maken, en plots sta je daar als winnaar. Het heeft veel deuren geopend, maar het heeft me wel meteen ook met de voeten op de grond gezet. Ik voelde plots dat er vanalles van me verlangd werd. Ik dacht zelfs eventjes dat ik voortaan songs zou moeten schrijven die op de radio zouden passen, iets waar ik nooit mee bezig geweest was. Of ben. Ik doe het daar niet voor. Of optreden? Daar had ik nooit echt bij stilgestaan, al ben ik nu wel blij dat er voor mijn muziek een publiek is.”

Zit er een raakvlak tussen hiphop en beeldhouwen?

Brihang: “Neen. (lacht) Toen ik in 2014 De Nieuwe Lichting won, zat ik net in het tweede jaar beeldhouwen. Sindsdien is er een tweestrijd geweest tussen beeldende kunst en rappen: hoe kon ik die vermengen of elkaar laten bestuiven? Geen voor de hand liggende oefening, ook al zijn het twee creatieve uitlaatkleppen. Iets waar ik wel veel aan gehad heb: doordat ik met optredens wat centen verdiende, ben ik beginnen nadenken over een verdienmodel voor een leven als beeldhouwer of scheppend kunstenaar. De meeste gasten die afstuderen als kunstenaar weten gewoon niet hoe het verder moet, hoe ze hun talenten kunnen gebruiken om centen te verdienen. Zulke dingen worden volgens mij te weinig aangeleerd in een kunstschool.”

Met de neus aan het venster, uitkijkend op de grote doorbraak. Het kan niet anders of je gaat elke dag loos op sociale media …

Brihang: “Dat zijn belangrijke kanalen, toch. Renzo Martens (Nederlands kunstenaar en filmmaker, red.) zei ooit: ‘Zonder zelfpromotie ben je niemand.’ Ik ga daar wel in mee, maar ik moet er toch regelmatig ook eens van afkicken. Mijn grote redding is een kleine Nokia-gsm. Geen wifi, geen apps, geen social media … Om de zoveel tijd leg ik mijn smartphone aan de kant en gebruik ik enkel die oude gsm. Dat is toch bevrijdend, een echt antigif. Als ik dat niet doe, check ik alles wat er verschijnt over een nieuwe release, en eigenlijk heb ik daar niet veel aan: ofwel wordt mijn ego gestreeld, ofwel word ik geraakt door wat ik lees en word ik er ongelukkig van. Nu ja, melancholie als inspiratiebron is wel interessant, maar ik wil die niet bewust opzoeken.”

“Alles voor de kunst, ja. Maar hoe je ervan moet leven, dat is een groot vraagteken. Maar dankzij de muziek heb ik wel geleerd dat je een structuur moet hebben om je ding te kunnen doen. Wat beelden maken zelf betreft, moet ik eerlijk zijn dat ik er de laatste tijd minder mee bezig ben. Het ontstaansproces van een nieuwe song en een beeld is ietwat gelijkaardig: ik begin van een idee, waarop ik verder bouw. Dus, daar heb je je raakvlak. En, misschien nog het belangrijkst, de energie waarmee ik beelden maakte, zou ik willen gebruiken bij liveperformances van mijn muziek.”

Goed, uitsmijter van de dag: welk woord mag voor jou nooit verdwijnen?

Brihang: “Almanak! Gelanceerd door mijn buurvrouw, toen ze eens binnenliep met de legendarische zin ‘Ligg’n die almenakk’n ier noh?’. Mijn zus en ik dachten dat ze gek geworden was. Tot bleek dat ze het over schoolkalenders had. Vandaar, leve de almanak!”

“FREESTYLEN ZEGT ME NIETS. MEESTAL GAAT DAT NERGENS OVER, BEHALVE WAT DISSEN.”

brihang.be

- 33 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

DOLORES Het zeskoppige Dolores uit Antwerpen ving onze aandacht met topsingle ‘Somewhere Above’. Daarmee tekent de band voor droompop met een uitgebalanceerde sound: sterke grooves, catchy melodieën en overtuigende vocals. Ook de drie andere songs op Dolores’ vi.be-profiel tonen een band op een eigenzinnig pad. Een pad dat ons eerder al richting Hundred Waters, Emilia Torrini en Hydrogen Sea deed wandelen. Aanrader!

vi.be/dolores

Repetitiekot met Dolores op Poppunt.tv

- 34 -


photo: Koen Bauters

jonge wolven

ERASERHEAD Eraserhead is een band die psychedelica, noise, garage en punk door de mangel haalt, maar naar eigen zeggen “nooit de gebruiksaanwijzigingen heeft gelezen”. Wél draagt het Kortrijkse vijftal creativiteit en originaliteit hoog in het vaandel. Bizarre songtitels (‘Trompetstront’ is een winnaar!), visuele kunst, performance en unieke locaties zijn daarbij een belangrijke aanvulling voor het muzikale. Naar aanleiding van debuut-ep ‘Wartapes’ vergeleek Enola de band met de vroege Flaming Lips. Wij doen daar graag nog The Kills en Ty Segall bij! 

vi.be/eraserhead

Repetitiekot met Eraserhead op Poppunt.tv

- 35 -


gearslutz

MAKS KONINGS Voor wie hem niet kent: Maks Konings is een beetje muziek-schizo; hij ontdubbelt zichzelf graag in Maks-demuzikant-en-producer, en zaakvoerder. Hij runt Turnlab, een zaak waarin hij zowel nieuwe als vintage elektronische instrumenten en opnameapparatuur verkoopt, verhuurt of – zoals dat vaker gaat met oude muzikale bakken – repareert. Hij lanceerde onlangs mee de Modor NF-1, een synthesizer met een Lord of the Rings-achtige naam en sound. Of niet? text: Sven De Potter photos: Koen Bauters

Maks: “Modor is een passion project van Antwerpenaar Marcel Belmans. Na ongeveer drie jaar werk en wat sporadische hulp van onder andere Herman Gillis (de bezieler van de Sherman Filterbank, red.) klopte hij met de NF-1 bij mij aan om te horen wat ik ervan vond. Hij vroeg meteen ook of ik wou helpen met de launch. Reken maar van yes!” “Het uitgangspunt van de NF-1 was niet om één of andere klank na te bouwen of om ‘echte analoge sound’ te hermaken, maar wel om een unieke sound te creëren door op zoek te gaan naar tonale ruis, ‘golfvormen’ en de formantfilter. De naam van het toestel komt daar trouwens vandaan: N en F staan respectievelijk voor Noises & Formants 1 (NF-1). Wat ik zo goed vind aan de NF-1 is dat hij mooi harmonieert met andere synths. Hij geraakt langzaamaan verspreid over de aardbol. Bekende acts als Boys Noize, MGMT, Âme, Goose, The Subs, Yello en Bas Bron (aka Fatima Yamaha en producer van De Jeugd Van Tegenwoordig) kunnen hem blijkbaar smaken.”

- 36 -


Ik las onlangs een ode aan de Minimoog op je Facebook wall. Waarom precies?

Maks: “Omdat het mijn favoriete monosynth is. Moog heeft die recent terug uitgebracht, bijna helemaal gelijk aan het origineel uit de jaren 1970. Ze hebben het oude recept opgediept, lichtjes aangepast aan de huidige normen en zijn het terug beginnen te bouwen. Na merken als Korg speelt ook Moog in op de ‘back to basics’-vibe. Na alle overload hebben veel mensen weer zin in simpele what-you-see-is-what-you-get instrumenten. En de Minimoog is eigenlijk een heel simpele synth. Maar wat een sound!”

TURNLAB

Klinkt goed. Je staat bekend als een vintage-freak. Wat precies trekt je daar zo in aan?

Maks: “De sound, tiens! Ik ben ook fan van nieuw materiaal en verkies dat vrij vaak boven iets ouds, maar soms klinkt een lekkere oude bak gewoon stukken beter. Neem nu een Memorymoog: koppig karakter, maar hij blaast je wel van je sokken. Veel van die oude toestellen zijn van zeer goeie kwaliteit; de veroudering van bepaalde onderdelen heeft vaak een positieve invloed op de klank. Je hoort er als het ware de oude ziel door. Ik ben verder nogal gevoelig voor de look & feel van een toestel. Een mooi instrument is en blijft leuker om mee te werken. Zowel bouwkwaliteit als looks zijn meestal veel beter bij die oude bakken, die met de nodige zorg en respect gemaakt zijn. Ik vergelijk het altijd met auto’s, die waren vroeger ook mooier.”

Even de knuppel in het hoenderhok: ‘Hey, al die synths en al die vintage-brol, je vindt alles en veel beter in de app-store!’ Ga je over de rooie van zulke uitspraken?

Maks: “Nee, ik gebruik ze zelf ook voortdurend. Veel van die apps klinken fantastisch en zijn razendsnel. Ik word zelf zenuwachtig van mensen die zweren bij dat ene toestel dat je moét hebben om goeie muziek te kunnen maken. Het is een cliché, maar toch blijft het vooral de gebruiker die bepaalt hoe iets klinkt.” Een paar jaar geleden interviewde ik de twee Brusselaars van LAB-audio, vintage freaks/techneuten die ook heel wat new old vintage liggen hadden. Geraak je nog makkelijk aan onderdelen?

Maks: “Vintage is geen synoniem voor zeldzaam. Veel instrumenten werden en masse geproduceerd, waardoor je nu nog vaak onderdelen vindt. Bij andere is het wel wat moeilijker. Wat er ook gebeurt, is dat instrumenten uit elkaar gehaald worden louter voor de onderdelen, en op die manier helaas aan hun einde komen. De filosofie van Turnlab is: zoveel mogelijk materiaal levend en inzetbaar houden. Herstellen, restaureren en ervoor zorgen dat ze zo future proof mogelijk blijven.”

Je hebt een heuse verzameling thuis. Laat ons even een vreselijke vraag stellen: welk toestel is je het meest dierbaar?

Maks: “De Juno 60, mijn favoriete polysynth. Die kan bijna alles aan, van leuke bas tot brede pads of stabby leads. Veel mensen raven altijd over de Jupiter 8, maar de Juno klinkt bijna gelijk. Qua outboard kies ik – zo voor de vuist weg – voor de Culture Vulture, een highend distortion-in-rack die alles wat je er doorjaagt direct lekker smeuïg en enhanced laat klinken. Er bestaat ook een softwarevorm; die is niet hélemaal hetzelfde als de hardwareversie, maar toch enorm bruikbaar, én goedkoper.

“NA ALLE OVERLOAD HEBBEN VEEL MENSEN WEER ZIN IN SIMPELE WHAT-YOU-SEE-IS-WHAT-YOU-GET INSTRUMENTEN.”

“Ik hecht weinig belang aan de stelling dat iets duur moet zijn om een goeie sound te hebben: voor elke klus of doel, voor elke muzikant, voor elke producer is er wel iets dat werkt. Hetzij qua klank, hetzij qua budget.”

- 37 -


Hoe moet een studio er voor jou precies uitzien?

Hou je van modulaire synths – die bakken waarbij

Maks: “Daar heb ik geen eenduidig antwoord op, omdat het sterk afhankelijk is van de muzikant/ producer/engineer en van zijn doel. De studio van een rockmuzikant zal er helemaal anders uitzien dan van iemand die techno maakt, al bestaan er natuurlijk overlappingen. Veel mensen werken met een DAW (digital audio workstation, zoals een recorder of een computer met bijvoorbeeld Logic, Pro Tools of Ableton Live, red.) als centerpiece, waarin tracks opgenomen worden, gesequencet en bewerkt. Ikzelf ben al sinds versie 2.0 grote fan van Ableton Live. Het stuurt toestellen aan via MIDI, wordt gebruikt als modulaire mixing desk met eindeloze send/returns en inserts voor hard- of software, en multisporen opnameaparaat. Qua instrumenten en brongeluiden hou ik van kleine compacte opstellingen. Al leidt meer materiaal vaak sneller tot inspiratie.”

je de aparte modules met kabeltjes moet verbinden (patchen) om een klank te creëren?

Maks: “Die zijn erg hip nu. Meer en meer mensen vinden er hun weg naartoe. Ik verkoop ook diverse merken binnen Turnlab. Er is veel kwaliteitsverschil tussen verschillende fabrikanten, maar er zijn erg toffe dingen uit tegenwoordig, ook de kleinere boutique spulletjes. Ik hou zelf meer van stand-alone‚ ‘afgelijnde’ instrumenten, maar met modulaire elementen heb je dan weer heel veel mogelijkheden en interessante toevalligheden. Maar je moet wel genoeg modules hebben. Je hebt een patch, en that’s it: trek je de kabels eruit, dan is hij weg. Het heeft iets unieks.” Tot slot: wat ontbreekt er nog in je verzameling?

Maks: “Ik kan niet direct iets bedenken. Het tegenovergestelde gebeurt: ik ben wat zaken aan het wegdoen, zoals dingen die ik nooit gebruik of dubbel heb. Ik zit momenteel een beetje in een opruimgolf. Erg moeilijk wel, want met Turnlab komt er altijd veel lekkers binnen. Wat ik wel nog wil, is de vrij nieuwe Minilogue van Korg. Geweldig ding voor nog geen 600 euro. Wat leuke oude pre-amps zijn ook steeds welkom. En …”

Vergeet een echte studio, een laptop met de juiste software volstaat?

Maks: “Als je ziet wat er vandaag de dag allemaal beschikbaar is, moet je behoorlijk je best doen om te onderscheiden of iets met software of hardware gemaakt of opgenomen is. Met alleen al de UADsystemen van Universal Audio kan je een volledige studio virtueel nabouwen. Op het gebied van virtuele instrumenten wordt het aanbod met de dag groter en de kwaliteit beter. Maar wederom, it’s not all about the tools. Een creative producer of engineer kan een toptrack maken met minimale middelen, daar ben ik van overtuigd en dat is al door diverse mensen bewezen.”

turnlab.be

- 38 -


Allen&Heath and Genelec are distributed by

bvba ⎜www.xlrpro.eu ⎜Pierre Strauwenstraat, 24 - 1020 Brussels


tips & tricks

Bereid je voor Een voorbereide set is altijd meer waard dan alles on the spot te moeten verzinnen. Zo hou je tempo in je set. Er is altijd plaat voor improvisatie, maar het is toch goed als je kan terugvallen op mixes die je kent. Zorg er ook voor dat je muziek goed geordend is als je gaat spelen. Niets irritanter dan 5 minuten te moeten zoeken naar het volgende nummer in je set. Je kan tracks ordenen op genre, bpm, toonaard … Als je digitaal draait, kan je ook je cuepoints op voorhand instellen. Dat zijn startmomenten in je tracks, waardoor je meer controle krijgt over je nummers en je slimmere mixes kan maken.

Dynamiek Muziek is dynamiek! Zorg voor een opbouwende set met voldoende verrassingselementen. Niets saaier dan twee uur lang dezelfde soort nummers spelen. Een hard nummer komt een pak steviger aan na een rustigere track. Het effect van een banger neemt af als je er veel na elkaar speelt. Ga dus slim om met je set-opbouw en zorg voor de nodige variatie. Neem je publiek mee op reis doorheen je set, zwerf door diepe dalen en langs hoge toppen. Feest gegarandeerd!

Oké, je bent er klaar voor. Urenlang heb je in je slaapkamer staan oefenen, tot groot jolijt van je ouders, de buren, de politie en je huisdieren … Enkel je bomma vindt het nog leuk, aangezien haar hoorapparaat toch stuk is. De set van je leven is in aantocht! Maar hoe bereid je je daarop voor? Waar let je op en welke fouten mag je zeker niet maken? Een paar tips.

Het publiek Als je een aanvraag krijgt voor een dj-set, probeer dan in te schatten wat voor gig je krijgt aangeboden. Past het in je genre? Zijn de verwachtingen van de organisator juist? Zo kom je ook ongeveer te weten voor welk publiek je terecht komt. Als drum & bass-dj op een polkafuif terechtkomen kan voor nogal wat misverstanden zorgen. Ook jouw houding achter de draaitafels straalt af op je publiek. Een dj die zich ogenschijnlijk verveelt geeft een belabberde indruk. Je staat op een podium, maak er iets van! Zoek ook het juiste midden tussen ‘crowdpleasing’ hits en je eigen muziekstijl. De eigenheid van een dj en zijn/haar platenkeuze zijn de grootste troef op lange termijn

text: Wim Thijs & Jan Pauly

- 40 -


Kom op tijd Kom ruim op tijd aan op de plaats waar je moet draaien. Dat is makkelijk voor de afspraken met de promotor en de technische ploeg. Zo kan je ook de zaal en de dj-booth al eens checken. Niets erger dan je naar het podium te moeten haasten. Je start best rustig en geconcentreerd! Bovendien verklein je zo de kans dat de feestende meute in een uur tijd tweemaal hetzelfde nummer te horen krijgt.

Maak goede afspraken

Vinyl? Breng je eigen naalden mee!

Op festivals zoek je best even de stagemanager op van het podium waar je moet spelen. Is al het materiaal voorhanden dat je gevraagd hebt? Hoe zal de changeover verlopen? Is er een microfoon voorzien voor je mc? Maak ook afspraken met de dj’s die voor en na jou draaien, om misverstanden te vermijden over timings, overgangen …

Als je met (timecode) vinyl draait, breng dan je eigen naalden mee, dan weet je zeker dat ze niet zullen skippen. Wie weet was de dj voor je als een maniak aan het scratchen en dan durft er al eens een naald stuk gaan.

Het belang van een technische fiche

Als je met twee draait, kijk dan goed op welk kanaal het nummer speelt dat het publiek kan horen. Het zou niet de eerste keer zijn dat een dj de verkeerde schuif dicht zet! Stilte in de zaal leveren je gegarandeerd vreemde of boze blikken op uit het publiek. Spreek ook goed af wie welke nummers gaat spelen en hoe je de show opbouwt. No fighting behind the decks!

Als duo

Geef altijd goed (lees: een maand) op voorhand door welk materiaal je wil gebruiken voor een liveshow. Al dat materiaal moet namelijk door de organisatie gehuurd worden. Geef door hoeveel platen- of cdspelers je nodig hebt, welk merk en type, welke mixer je wil gebruiken, welke aansluitingen je nodig hebt … Zo kom je niet voor verrassingen te staan op de avond zelf. Een set draaien op oude draaitafels van de kringloopwinkel kan redelijk vermoeiend zijn.

Respecteer de set-tijden Je hebt muziek mee voor een set van zes uur, maar als je gevraagd wordt voor een set van twee uur, hou je daar dan aan. Over je tijd gaan is niet leuk voor de dj die na je komt. En die daarna … en die daarna … O ja, voor we het vergeten: neem je muziek en je hoofdtelefoon mee!

- 41 -


focus

Sinds 2014 doet het Brusselse collectief FTRSND (spreek uit als ‘Future Sound’) een frisse wind waaien doorheen de Brusselse electronicascene. ‘Jong talent’, ‘kansen geven’, ‘samenbrengen’ en ‘ondersteunen’ zijn de kernwoorden waarmee de initiatiefnemers onze aandacht trokken. Hoog tijd voor een babbel met bezielers Brice Deloose en Andri Haflidason. text: Art Philippeth photo: Koen Bauters

Brice: “Ik ben dj, producer, geluidstechnieker en docent aan SAE Institute Brussels en het conservatorium van Bergen, en richtte FTRSND op samen met Olivier Colot.” Andri: “Enkele maanden later kwam ik erbij. Ik ben producer, performer en specialist bij Ableton. Op een dag ontmoette ik Brice in een muziekwinkel, the rest is history.” Brice: “FTRSND is ontstaan omdat we ‘iets’ wilden doen voor Brusselse producers en dj’s. Omdat we eerst wilden achterhalen welke rol we konden spelen, hebben we als startpunt 30 interviews gedaan met lokale keyplayers en producers. Daaruit leerden we twee zaken die we ondertussen als de bouwstenen van FTRSND beschouwen. Enerzijds is het voor jonge producers bijzonder moeilijk om van elektronische muziek te kunnen leven. Daar zijn veel redenen voor, maar het feit dat elektronische muziek bij het grote publiek vaak op onbegrip stuit, is er zeker een van. Daardoor kunnen producers en hun producties moeilijk het hobbyniveau overstijgen. Anderzijds ontbreekt het in onze hoofstad aan een hechte scene, waardoor producers nauwelijks met elkaar in contact komen, speelkansen schaars zijn en talent niet zichtbaar is. We denken dat uitwisseling en ondersteuning, zowel artistiek als praktisch, hyperbelangrijk zijn voor lokale producers. En dus trachten we daar met FTRSND iets aan te doen.”

FTRSND BRUSSELS’ ELECTRONIC MUSIC HOME BASE

- 42 -


“Onze organisatie is eigenlijk een ecosysteem waarin alle leden hun specifieke talenten inzetten in het belang van de lokale elektronische muzikanten. Dat gaat van muziektechnische hulp tot promotie voor evenementen, en van koken voor dj’s tot het haarkappen van onze artiesten. Voor een gig moet een artiest namelijk ook eten, en ter plekke wil hij er toch ook netjes uitzien. Die community bestond oorspronkelijk enkel via een website, maar al snel merkten we dat persoonlijk contact veel belangrijker is. Dus besloten we twee keer per maand ‘Tribe Drinks’ te organiseren waarop alle deelnemers elkaar op een laagdrempelige manier konden ontmoeten om ideeën uit te wisselen. Nieuwe of onafgewerkte tracks, gear, ideeën voor evenementen, concepten, skills … Alles en iedereen is welkom. Naast deze meetings doen we wekelijks co-working sessions waarbij we concrete kruisbestuiving onder de deelnemers aanmoedigen.”

“UITWISSELING EN ONDERSTEUNING, ZOWEL ARTISTIEK ALS PRAKTISCH, ZIJN HYPERBELANGRIJK VOOR LOKALE PRODUCERS.” Brice: “Dit alles kwam terug in ons meest recente project: de Brussels Electronic Marathon (BEM). Met dat project wilden we vooral de Brusselse scene tonen en de cohesie ervan versterken. Zowel voor geeks, liefhebbers als ontdekkers wilden we de rijkheid en diversiteit van de Brusselse elektronische scene zichtbaar maken. En daarvoor gingen we eerst en vooral samenwerken. We verzamelden voor het eerst 34 Brusselse collectieven en we organiseerden tussen 14 en 16 oktober op 27 locaties tientallen toonmomenten. Dat ging van dj-sets over liveconcerten tot workshops en films. Een evenement op zo’n grote schaal coördineren was een serieuze uitdaging, al hadden we de taken op voorhand goed afgebakend. Voor ‘what it sounds like’ moet je bij Brice zijn, ‘what it looks like’ is dan weer mijn taak.”

Andri: “Sinds 2015 hebben we een residentie in de AB. Doordat we daar een werkplek kregen in de voormalige ticketshop en ook communicatief worden ondersteund, kon FTRSND zowel organisatorisch als inhoudelijk groeien. We ontwikkelden er verschillende concepten. Om beginnende producers ook op muziektechnisch vlak te ondersteunen startten we met WRKSHP, een reeks workshops. Op die manier bereiken we absolute beginners én ervaren producers. Daarnaast werkten we The Lab uit, een laboratorium dat plaatsvindt in Café Central waar producers zelf naar hartenlust mogen experimenteren. Het leuke aan elektronische muziek is dat je zonder veel voorkennis heel onbevangen met instrumenten aan de slag kan. Dit leidde zowel bij WRKSHP als The Lab al tot bijzondere resultaten. Om het onbegrip van het publiek rond elektronische muziek weg te werken, vragen we de gevorderde producers om tijdens toonmomenten hun concept eerst uit te leggen aan het publiek. Dat zorgt ervoor dat publiek en artiest letterlijk op dezelfde golflengte komen. Met het concept Initiate creëren we tot slot kwalitatieve speelkansen voor lokaal talent. Fuse als de perfecte locatie, ideale omstandigheden voor artiest en publiek … memorabele avonden!”

“Zodra we voelen dat er weer een hechte scene is, willen we ook met de overheden in dialoog gaan. We willen ook hen overtuigen van die lokale elektronische diversiteit en van de noden van jonge producers en dj’s. Brussel als stad is een beetje gek, rommelig, bizar, maar doet daardoor altijd glimlachen. En zo zou the nightlife eigenlijk ook moeten zijn. Kenners en liefhebbers zeggen vandaag: ‘kijk naar Berlijn, kijk naar Londen, kijk naar Amsterdam.’ Wij zeggen: ‘kijk naar Brussel voor de klank van de toekomst.’” ftrsnd.com

- 43 -

bem.brussels


HƒT KERSTGESCHENK VOOR MUZIKANT EN DJ

1. EERSTE STAPPEN De Poppuntgids start met alles over de aankoop van je instrument of gear, over het beginnen als band of dj, repeteren en een eerste toelichting bij je muziek en je rechten.

2. OPNEMEN

3. VERKOPEN Waar begin je om je muziek online te verkopen? Waarop letten bij offline verkoop? Hoe zit het met labels, contracten, kosten en opbrengsten? Alles daarover in dit derde hoofdstuk.

4. LIVE SPELEN

Over homerecording en het opnemen van muziek in een studio, werken met een producer of zelf als dj de overstap maken naar het zelf produceren van muziek.

5. JEZELF PROMOTEN

6. GELD & ORGANISATIE Down to business: wat als je geld begint te verdienen met je muziek? Word je zelfstandige of richt je een vzw op? Wat met belastingen, sociale zekerheid, kunstenaarsstatuut?

Alles over het inzetten van een eigen perskit, website, sociale media, nieuwsbrieven, videoclips en merchandise.

Klaar om live te spelen? Nice! In dit hoofdstuk vertellen we je alles over het vinden van speelkansen, het bepalen van je prijs, over waar je op moet letten voor je naar je optreden vertrekt en wat eens je op het podium staat.

Een bundeling van onmisbare tips & tricks in vlot leesbaar en verstaanbaar Nederlands. De Poppuntgids,inclusief ebook, kost â‚Ź 24,99 en is te koop langs shop.poppunt.be en bij KEYMUSIC. Met de steun van:

Met dank aan onze partners:


column

Ik val er je mee lastig omdat Spacemen 3-bassist Will Carruthers zopas zijn memoires heeft geschreven en het uittreksel daaruit dat The Guardian onlangs publiceerde, doet het beste vermoeden. Daarin beschrijft Carruthers de ontstaansgeschiedenis van ‘An Evening Of Contemporary Sitar Music’ (terug te vinden op het semi-livealbum ‘Dreamweapon’). De band was min of meer per vergissing geboekt om in een diepzinnig kunstencentrum de première van een diepzinnige Wim Wenders film op te luisteren. Het was de diepzinnige organisatoren namelijk ter ore gekomen dat Spacemen 3 wel eens sitar-achtige trance performances gaf. Alleen: van een echte sitar was nooit sprake, wel van gitaren, allerlei tremolo-, phaser- en wahpedaaltjes en een Turkse saz. Nu was die saz intussen gestolen zodat enkel gitaren en pedaaltjes overbleven.

(G)ÉÉN NOOT

“Because it was art, we hadn’t rehearsed”, merkt Carruthers droog op. De enige afspraak qua bas was blijkbaar: blijf bij één noot. Oké, ze stellen hun versterkers op, doen geen soundcheck en gaan meteen de kleedkamer in om zich een verzakking te blowen. Het optreden gaat geweldig. De gitaren pulseren phaseen fuzzgewijs w a w a w a w a w a w a w a wow w a w a w a w a w a w a w a wow en Carruthers zit helemaal vastgeklikt in de drone, “turning time into atomic uncertainty and mystical probability”. Hij speelt zijn ene noot zodanig synchroon met de gitaren dat hij nauwelijks hoort wat hij aan ’t doen is. Na 44 minuten en 21 seconden komt de trein tot stilstand. Carruthers strekt zijn pijnlijke rechterarm en wil zijn versterker uitzetten maar dat blijkt onmogelijk. Hij had ’m namelijk niet eens opgezet.

Peter Houben

In februari 2002, te midden de hoogdagen van hoestsiroop en hasj, komt de single ‘Do It All Over Again’ van Spiritualized uit, een intrigerende melange van psychedelische pop en gospel. Tegelijk lichtvoetig en plechtig rolt de wall of soundproductie uit de radio en de met goudpoeder besprenkelde melodie – het zijn maar een paar noten – gaat meteen in loop tussen mijn oren. Spiritualized is het vehikel van Jason Pierce, en via hem leidt mijn queeste al snel naar Spacemen 3, de groep waarmee hij de jaren ’80 van spaced-out neo-psychedelische drones voorzag (ik lieg niet!). Hun repetitieve fuzzy sound, vaak met een ad infinitum herhaalde I – IV progressie, blijft absoluut tijdloos.

vMijn consumentenadvies: begin bij ‘Do It All Over Again’ van Spiritualized, ga verder met ‘An Evening Of Contemporary Sitar Music’, gevolgd door het tweede Spacemen 3 album ‘The Perfect Prescription’, en keer tenslotte terug naar ‘Do It All Over Again’ (op repeat, eindeloos). Intussen lees je met glazige ogen willekeurige alinea’s uit ‘Playing the bass with three left hands’ van Will Carruthers.

- 45 -


popadvies

Dankzij een stortvloed aan technologische ontwikkelingen is het vandaag mogelijk om zelf (thuis) kwaliteitsvolle opnames te maken en die à la minute wereldwijd te distribueren. Opnameapparatuur en -software is veel goedkoper en dus veel toegankelijker geworden. Een wereldwijde release heb je aan je vingertoppen dankzij bv. SoundCloud, YouTube of Spotify. Daar heb je dus allemaal geen platenfirma meer voor nodig. Maar er is een keerzijde aan de medaille: het mag dan wel makkelijker zijn dan ooit om je muziek op te nemen en te releasen, het is nog nooit zo moeilijk geweest om er in dat overaanbod van muziek bovenuit te steken. En net op dat vlak spelen platenfirma’s (maar ook andere influentials zoals bloggers, playlisters op streaming services etc.) een cruciale rol.

Wie is je publiek?

Decennialang was het uitbrengen van muziek hoofdzakelijk het domein van grote en kleine platenlabels. Via allerhande kanalen spotten ze muzikaal talent, dat daarna – indien nodig – omringd werd met songwriters, studiomuzikanten en producers. Het label zorgde op die manier voor kwalitatieve opnames, die daarna via het netwerk van de platenfirma werden gedistribueerd. Er werd ook een behoorlijk budget voorzien voor promo, er werden tours gepland om de nieuwe plaat live te brengen etc. Platenfirma’s konden op die manier echt een product in de markt zetten en de carrière van een artiest van de grond af opbouwen.

Het is al lang een feit dat er met de verkoop van opgenomen muziek als doorsnee opkomende Vlaamse muzikant weinig geld te verdienen valt. Bovendien kost opnemen, mixen, masteren, artwork, persen etc. best wel wat. En toch krijgen we jaarlijks een hoop vragen van artiesten die “een plaat willen maken”, vaak dan nog het liefst fysiek (cd, vinyl …). Het klinkt cru om dan te vragen “En wie zit er op jouw release te wachten?”, maar het is wel een noodzakelijke vraag. Als we die release puur als product bekijken, dan moet er ook een afzetmarkt voor zijn. Die afzetmarkt bouw je op door bv. veel live te spelen, een goeie reputatie op te bouwen en op die manier zieltjes te winnen. Vroeger werd een livetournee georganiseerd als promo voor een nieuwe plaat, tegenwoordig is het vaak andersom: met een goeie livereputatie bouw je een publiek op dat later geïnteresseerd zou kunnen zijn in je release.

text: Jan Pauly

Als er geen afzetmarkt is (hoe klein ook), dan heeft jouw release enkel emotionele waarde. Het blijft natuurlijk super om je eigen cd of vinyl in handen te houden of die vol trots aan je vrienden te geven. Als dat is wat je wil, en je spaarpot kan wel tegen een stoot, dan moet je je vooral niet laten tegenhouden. Maar op die manier ga je natuurlijk je investering nooit terugverdienen (laat staan winst maken).

- 46 -


Toegegeven: je moet ergens beginnen. Je hebt kwaliteitsvolle opnames nodig om mee te doen aan wedstrijden, om organisatoren ervan te overtuigen om je een podiumkans te geven etc. Om als visitekaartje af te geven, dus. Maar kies er dan misschien voor om te investeren in 2 à 3 nummers die je op een goeie manier in de markt zet of verspreidt, in plaats van in een volledig album dat niemand geneigd is om te kopen (behalve je familie en naaste vrienden dan).

Keuzes maken Als de afzetmarkt of de mogelijke interesse in je release er is, dan kan je gaan denken aan de volgende stappen. “Ik ben op zoek naar een label” is nog zo’n veelgestelde vraag ten huize Poppunt. “Prima, maar waarom precies?” is dan meestal het antwoord. Er zijn namelijk tal van redenen te bedenken om al dan niet met een label samen te werken – goeie en slechte. Als blijkt dat je eigenlijk geen geld hebt om je opnames en release te bekostigen, dan is dat niet de beste reden om met een platenfirma in zee te gaan. Als ze al bereid zijn om in jou te investeren, dan moet je beseffen dat je die investering meestal (afhankelijk van het contract) tot de laatste cent moet terugverdienen vooraleer het label je royalty’s zal uitbetalen. Dat staat vaak gelijk aan een aantal verkochte cd’s, downloads of streams dat zeer moeilijk haalbaar is, waardoor je niet alleen geen royalty’s zal krijgen, maar ook nog eens met het gevoel opgezadeld wordt dat je schulden hebt bij je eigen label. Als je daarentegen met bepaalde labels graag in zee wil gaan omdat die een goeie reputatie hebben in jouw genre, een kwaliteitsstempel betekenen in de scene waarin je bezig bent, een sterk buitenlands verhaal kunnen schrijven of wel weg weten met jouw specifieke verhaal en jouw input, dan loont het absoluut de moeite om erachteraan te gaan.

Een andere keuze die je zal moeten maken – al dan niet in samenspraak met je label – is die tussen fysiek of digitaal releasen, of een combinatie van beiden. Wil je één nummer naar buiten brengen, dan hoef je niet te twijfelen: kies voor digitaal. Een fysieke single is sowieso duurder om te maken en wordt bijna niet meer gekocht. Bij ep’s en full albums moet je je keuze mee laten bepalen door je doelpubliek. Maak je muziek voor een ouder publiek, dan zal beter scoren met een fysieke release. Maak je muziek die bedoeld is voor audiofielen, dan voorzie je best een release op vinyl. Maak je pakweg future beats, dan kan je twijfelen over de fysieke vorm, maar moet je uiteraard op allerhande digitale kanalen aanwezig zijn. Feit is wel dat een aantal gatekeepers (bv. muziekmagazines) nog altijd graag een fysieke release in handen krijgt. Dat heeft soms te maken met leeftijd, maar ook met het feit dat veel magazines met vrijwilligers werken, die dan ‘beloond’ worden met de gereviewde cd of vinyl.

- 47 -


Het doel van je release: Is het uitbrengen van je muziek een doel op zich, dan hoef je je van timing niet echt veel aan te trekken. Hou er wel rekening mee dat je in het ‘luwe’ seizoen (lees: de zomermaanden) minder aandacht zal kunnen genereren omdat iedereen dan gefocust is op de zomerfestivals. Is het doel van je release om speelkansen te versieren, hou er dan rekening mee dat verschillende types podia op een verschillend moment aan de programmatie beginnen. Moeten je opnames dienen om te gaan ‘shoppen’ bij bv. platenlabels, dan zal de timing ook niet echt een grote rol spelen, maar zal je je voor de definitieve releasedatum wel moeten laten leiden door de strategie die het label voor ogen heeft.

Het betere rekenwerk Tot hiertoe heeft het voorbereiden van je release bijzonder weinig met muziek te maken. En het wordt nog erger, want nu moet je ook nog je rekenmachine erbij halen. Erg rock-’n-roll is het allemaal niet, maar een goeie begroting of een financieel plannetje is echt wel nodig. Vooral als je alles zelf betaalt, wil je het liefst niet met een financiële kater blijven zitten. Reken daarom heel goed uit wat de opnames, de mixing, de mastering, het artwork, eventueel het persen, de promotie etc. gaan kosten. Als je dan bepaalt voor hoeveel je je release te koop wil aanbieden, dan weet je meteen hoeveel exemplaren je zal moeten verkopen om het break-evenpunt te bereiken. Ligt dat aantal onredelijk hoog, dan kan je gaan snoeien in je uitgaveposten.

Studiotijd: Als je een studio nodig hebt, moet je die ruim op voorhand boeken. Bepaal ook hoeveel dagen studiotijd je effectief wil. Als je al veel studio-ervaring hebt, dan verlopen de opnames nu eenmaal sneller dan als je de eerste keer in een studio binnenstapt. Ook mixing en mastering moeten (ruim) op voorhand ingepland worden. Studiotijd is duur, dus hoe minder tijd je er moet doorbrengen, hoe beter voor je budget. Een goeie preproductie (repetitietijd waarin iedereen zijn/haar partijen tot in de puntjes instudeert, songstructuur vastlegt, effecten bepaalt …) kan hierbij zeker helpen.

Uiteraard moet je al die uitgaven eerst allemaal voorschieten vooraleer je eerste eurocent binnenkomt. Als je weet hoeveel geld je nodig hebt, kan je gaan bekijken waar je dat geld vandaan gaat halen. Heb je zelf een dikke spaarrekening, dan zit je safe. Is dat niet het geval, dan kan je gaan lenen, een subsidieaanvraag indienen, een crowdfundingcampagne opstarten …

Fysiek vs. digitaal: Het spreekt voor zich dat er bij een fysieke relase meer komt kijken dan bij een digitale. Je moet vóór de persing vaak mechanische reproductierechten betalen via SABAM, dus daar hou je het best rekening mee. Ook de fabricage van cd’s of vinyl zelf neemt uiteraard tijd in beslag. Als je voor vinyl kiest, wees je er dan van bewust dat de meeste perserijen zwaar overbevraagd zijn en dat je dus heel wat weken (soms maanden) zal moeten wachten op je bestelling. Ook digitale distributie verloopt trouwens niet zomaar met een druk op de knop. Afhankelijk van de aggregator (digitale distributeur) die je kiest, kan het enkele dagen tot enkele weken duren vooraleer je muziek in iTunes, Spotify etc. verschijnt.

Hoe dan ook: zorg dat je het financiële plaatje op voorhand helemaal rond hebt. En als je je begroting hebt opgemaakt, hou je daar dan ook aan. Alleen op die manier weet je op elk moment waar je aan toe bent en kan je links of rechts nog wat bijsturen.

Het betere planningswerk De laatste hindernis die je moet nemen vooraleer je eindelijk op record kan duwen: maak een degelijke planning. Daarbij hou je rekening met een aantal elementen, zoals:

- 48 -


Een gouden tip: stel een weldoordachte retroplanning op. Die kan er bv. zo uit zien: 1.

2.

3.

4.

JE MUZIEK

RELEASEN

YANNICK H’MADOUN & JAN PAULY /

Deze tips – en véél meer – vind je terug in onze jongste themapublicatie ‘Je muziek releasen’. Daarin gidsen we je aan de hand van heel concrete topics door de volledige release cycle. We beginnen bij de voorbereiding, planning en begroting en gaan zo via het opnameproces en de fysieke of digitale manieren om je muziek uit te brengen naar de levensbelangrijke promotie van je release. Een volledig overzicht van de stappen die je anno 2016 kunt zetten om je muziek aan de man te brengen in dik 120 pagina’s. De themapublicatie is te koop via shop.poppunt.be

POPPUNT GEEFT POPADVIES! Antwoorden geven op de vragen waar je mee zit, da’s onze job. Van je eerste stappen als muzikant of dj tot het nalezen van je platencontract: we staan je bij over de hele lijn. Get in touch!

Begin dus met een deadline vast te leggen, en schat daarna elke periode (repetitie, studiotijd, artwork, preproductie …) zo goed mogelijk in. Voorzie ook telkens een buffer, zodat je je niet dood moet stressen als er ergens iets niet volgens plan verloopt.

poppunt.be

popadvies@poppunt.be 02 504 99 00

- 49 -


V.U. Sven Hubin, Stationsstraat 120, 2800 Mechelen - BTW BE 0478.971.449, RPR Mechelen - VG. 1246/BUOSAP - DC:40103 - B-C07.002 - W.INT.RE.RS.SO.148


educatie

Op poppunt.be/educatie verzamelen we het Vlaamse aanbod aan workshops, infosessies en opleidingen voor muzikanten, dj’s en producers. Een greep uit het programma voor de komende weken …

PRO TOOLS 12 WEEKEND

DEC

INTRODUCTIE TOT PRODUCER

26-27

De Klankacademie, Mechelen

20

MusiCasa, Knesselaere

NOV-DEC

LOGIC PRO 9 VOOR BEGINNERS

JAN

29-13

Het Depot, Leuven

JAZZCLASS SERIES: VAN JELLY TOT JEF

NOV

10

DEC

BUSKERKOLLEKTIF

FEB

01-22

De Warande Wisper, Gent

25-26

Het Gasthuis, Aarschot

STEMVORMING & PRAKTIJKMATERIAAL VOOR ZANGDOCENTEN De Warande Wisper, Gent

DEC

CURSUS REASON

02-23

MusiCasa, Knesselaere

DEC

06-13 DEC

07 DEC

10

Veel meer educatie vind je op poppunt.be/educatie. Je kan er ook zelf je aanbod invoeren!

JAZZCLASS SERIES: MEETING MILES

BOEK EEN POPPUNT INFOSESSIE

N9, Eeklo

Onze popadviseurs zijn veelgevraagde sprekers in muziekcentra, jeugdhuizen en hogescholen. Al jaren doorkruisen ze het Vlaamse land om infosessies te geven over de meest uiteenlopende topics uit ons muzikale werkveld. Wil jij ook een muziekeducatieve dag of avond organiseren? Boek een sessie via

JAZZCLASS SERIES: BELGIAN JAZZ 1 ’t Kasteeltje, Denderleeuw

MASTERCLASS AFRIKAANSE PERCUSSIE N9 fabriek, Eeklo

poppunt.be

- 51 -


KATANA AMP SERIES | Guitar Amplifier CRAFTED TONES, FORGED FOR ROCK Katana guitar amplifiers from Boss – smooth, cutting tones honed by generations of dedication and expertise. With proprietary circuit designs and meticulous tuning, the Katana series combines traditional craftsmanship and innovative functions to produce true next-generation rock amplifiers.

www.bossrce.com


photo: Koen Bauters

jonge wolven

MOMMA SAID SO Momma Said So bestaat uit vier uitgeweken Avelgemse kotstudenten die tekenen voor eclectische pop. In thuisstad Gent won de band zowat alles dat er te winnen viel in 2016: zowel de Student Rock Rally, Jonge Wolven als De Beloften gingen voor de bijl. De Debuut-ep, die in 2015 al verscheen, getuigt van een volwassen sound: wij horen verdoken invloeden van Blur, Rufus Wainwright en Mac DeMarco.

vi.be/mommasaidso

Repetitiekot met Momma Said So op Poppunt.tv

- 53 -


- 54 -

cuttingedge.be

vi.be/pasdechance

In vi.be Reviews bespreken Vlaanderens meest toonaangevende muziekmedia hun favoriete vi.be van het moment. Lees de volledige reviews en beluister de muziek op vi.be!

damusic.be

vi.be/lighthousing

Als Wooly Mammoths één ding bewijst, is het in dat de invloed van ‘Innerspeaker’ van Tame Impala nog steeds verder rimpelt in het geluid van de hedendaagse popmuziek. Waar Antwerpen Bed Rugs heeft om je in hogere sferen te brengen, doet Wooly Mammoths dat in Brussel. Hopelijk kan de band die variatie

Op onze zeiltocht naar nieuw inlands talent meren we dit keer aan bij het Antwerpse Lighthousing, dat zichzelf presenteert als “smooth, sad, sexy music with a beat”. ‘Terrified’ is het nummer waar deze zevenkoppige band haar troeven mee kan uitspelen. Een song waar pakweg Justin Vernon (Bon Iver) vast wel iets veil voor zou hebben. Radiovriendelijk, maar toch voorzien van aardige melodieën en de nodige weerhaakjes. Het sexy ‘Wasting Time’ en ‘In The Name Of God’ bevestigen. (Philippe De Cleen)

Pas De Chance zet er sinds een goed jaar stevig de beuk in, in de aanvankelijk zo Stille Kempen. Hun songs doen denken aan onder andere The Replacements, wat goed nieuws is. Bovendien lijken ook genregrootheden als Hot Water Music, Jawbreaker, Street Dogs en Social Distortion nooit echt veraf. Geen baanbrekend werk, maar Pas De Chance wil wel garant staan voor oerdegelijke, gepassioneerde punkrocknummers die net dat iétsje meer om het lijf hebben. (Arne Van Duppen)

enola.be

vi.be/woolymammothsmusic

aanhouden op hun debuutalbum, dat er binnenkort aankomt, en verzanden ze niet in de saaie eenvormigheid die middelmatige psychplaten zo vaak kenmerkt. (Maarten Langhendries)

WOOLY MAMMOTHS

3.

LIGHTHOUSING

2.

PAS DE CHANCE

vi.be reviews 1. 4.


- 55 -

op vi.be en in Poppunt Magazine!

redacties via vi.be. Wie weet verschijn jij dan in hun webzine,

Laat ook jouw muziek bespreken! Zend je beste tracks naar de

vi.be/maris indiestyle.be

verdrijven de winterse kou die aan de deur staat. Zet de vi.be van Maris bij je favorieten, zij helpt je ongetwijfeld de winter door. (Bart Somers)

artiesten die momenteel op de barricaden staan om techno interessant te houden. VG heeft zijn huiswerk gemaakt! (Fabian Van Acker)

vi.be/vg

Van zodra je de muziek van Maris beluistert, waan je je in IJsland, in een open veld tussen artiesten als Jónsi en Björk. De sfeer die deze Leuvense jongedame oproept komt geweldig authentiek over. Geheel naar IJslandse traditie verweeft ze melodie, experiment en zin voor avontuur tot een muzikaal sieraad waar je mond bij openvalt van verbazing. De warme klanken

Wat Tom Van Gansen in zijn mixtape ‘Superluminal Motion’ heel goed doet, is de abstracte dimensies van elektronische muziek voorop plaatsen en fluoresceren. Textuur, ritme, klankkleur; melodie wordt fijntjes de weg naar de achterdeur gewezen. Tracks van The Gods Planet staan zij aan zij met nummers van Abdulla Rashim, Conrad Von Orton, Kobosil, en heel wat andere

fuzz-mag.be

MARIS

VG

vi.be

te breken voor nieuw talent? Laat je horen! joachim@poppunt.be

Via vi.be creëren we kansen voor upcoming bands, dj’s en producers: speelkansen, airplay en reviews. We werken samen met (media)partners om nieuw talent in de aandacht te brengen. De partners krijgen toegang tot de jurytools van vi.be en bereiken in één klap meer dan 10.000 lokale artiesten. Een selectie van de reviews verschijnt ook hier in Poppunt Magazine. Zin om samen met ons een lans

[JOUW REVIEW HIER!]


vi.be wall of fame

In augustus, september en oktober kregen 298 bands, dj’s, producers en soloartiesten kansen via ons vi.be-platform. Speelkansen, reviews, airplay … you know the deal. Met dank aan organisatoren en deelnemers – ziehier een nieuwe vi.be Wall of Fame.

.IVORYSOUNDS. Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 • Show op Reveil 2016 (RUN) SOFA Winnaar WAVES festival #4 Rock Rally 18 MILES DOWN Selectie Melle Plage 2016 Music Battle 2ND Show op Archérock 2016 3 OF A KIND Selectie 45 Toeren 2016 A SICK MUSE

Show op Reveil 2016 • Host VERSTERKER op Quindo ABOUT BREAD Poppitch 2016 @ Democrazy ABUYST (OF BUYSTA) Show op Reveil 2016 ADELICIOUSDAY Selectie De Nieuwe Lichting 2017 AKTIVATE Selectie Behind The Decks: DnB / Jump Up @ JC Beverlo ALIA Finalist 45 Toeren 2016 ALPACA Selectie 45 Toeren 2016 AMAJUNZI Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 AMPERSAND Selectie Moeve Music Match 2016 ANNELEEN DEBAVEYE Show op Reveil 2016 ANOTHER TOM Show op Reveil 2016 ANYSA Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 • Show op Brussel Brost 2016 • Poppitch 2016 @ Democrazy ARCHONT Poppunt’s vi.be op 22tracks ASTROMANCER Soundtrack De Ridder seizoen 4 ATHOS Finalist 45 Toeren 2016 AUBIN Soundtrack De Ridder seizoen 4 AXELENCE Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 • Selectie De Nieuwe Lichting 2017 B-SIGHTS Winnaar Goose Remix Contest BACKYARD GIANTS Selectie Moeve Music Match 2016 BAD ATTITUDE Selectie Behind The Decks: DnB / Jump Up @ JC Beverlo BARELY AUTUMN Soundtrack De Ridder seizoen 4 BAVR Show op Club Soda Anniversary Kick-Off BAYAN Selectie Pallrock 2016 • Support Sue Me Charlie in Den Eglantier BE IRVING. Poppunt’s vi.be op 22tracks BEECH Show op Reveil 2016 BERG Selectie De Nieuwe Lichting 2017 BIRKENHEAD Soundtrack De Ridder seizoen 4 BLACK LEATHER JACKET Selectie De Nieuwe Lichting 2017 BLACKFALL Show op Switch Off 2016 BLAIN Show op Archérock 2016 • Show op Reveil 2016 BLOW Support Compact Disk Dummies in De Kreun BLUNDERBOX Selectie Pallrock 2016 BOBBY C Winnaar Melle Plage 2016 Music Battle BOLON IX Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 BONZO Support Compact Disk Dummies in zaal Rex • Selectie De Nieuwe Lichting 2017 BRGMNS Finalist Young Talent Contest BRUNO-FLESH Selectie Sky Events DJ Contest BUDGET TRASH Selectie De Nieuwe Lichting 2017 BUNKER Selectie Melle Plage 2016 Music Battle C-MAN DANCE/ HOUSE set op Maanrock 2016 CAITLIN Show op Tuesday Circle @ Café de Loge CAMILLE OOGHE Show op Tijl Unplugged @ JH Tijl CANVES Show op Tuesday Circle @ Café de Loge CAPIBARA Show op Try-Out Tuesdays! CARDOEN Show op Busker Street @

Leffingeleuren 2016 CELLINI Show op ChiroBeats 2016 • Poppitch 2016 @ Muziekodroom CHAOS CONTROLLERS Selectie De Nieuwe Lichting 2017 CHRONIC & BOOGIE Selectie Behind The Decks: DnB / Jump Up @ JC Beverlo CLEAR SEASON Show op Reveil 2016 CLEO Finalist De Beloften 2016 CLOUDS OF NEO Selectie Moeve Music Match 2016 CLUB JP Show op Lokerse Feesten 2016 COLD OPEN Show op Tijl Unplugged @ JH Tijl COLLOSSUS Selectie 45 Toeren 2016 COZIN Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 • Show op Switch Off 2016 CRÈME FRESH Show op ChiroBeats 2016 CRYING BOYS CAFE Poppunt’s vi.be op 22tracks CRYING ON PAYDAY Selectie Melle Plage 2016 Music Battle DANIÈLE VAN OS Poppitch 2016 @ Concertgebouw Brugge DANSER Poppunt’s vi.be op 22tracks • Selectie De Nieuwe Lichting 2017 DAYS OF DEPTHS Soundtrack De Ridder seizoen 4 DAZZLED Selectie Behind The Decks: DnB / Jump Up @ JC Beverlo DE SPOEL Show op Reveil 2016 DEAD HIGH WIRE Selectie Moeve Music Match 2016 DENALI WRENCH Show op Reveil 2016 DIRTY DIAMONDS Selectie Pallrock 2016 DIXTAPER Juryprijs JH Kontrabas Rock Rally 2016 DJ ARTEC Selectie Spin for the Win DJ

Contest DJ SIRL Selectie 45 Toeren 2016 DJ_WOODY Selectie Spin for the Win DJ Contest DOGANOV Relase op Goose Remix EP DOLORES Selectie De Nieuwe Lichting 2017 DOMINIQUE DE RUYTER Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 DOUBLE DAZZLE Finalist

www.cuttingedge.be

- 56 -


Dance Hour DJ Contest op Villa Bota DRUM DRUM DANCE DANCE Selectie De Nieuwe Lichting 2017 DRUMTOMATION Selectie Spin for the Win DJ Contest DVKES Poppunt’s vi.be op 22tracks EASY DODO Support Ben Miller Band in AB Club ELEKTRIK BLUE Winnaar Melle Plage 2016 Music Battle ELI Show op Reveil 2016 ELISEK Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 ELLEN STEEGEN Soundtrack De Ridder seizoen 4 EMMY WILS Poppitch 2016 @ Concertgebouw Brugge EQUILIBRIUMZ Selectie Spin for the Win DJ Contest ERASERHEAD daMusic’s vi.be EVA SWAN Show op Club Soda Anniversary Kick-Off • On air in Bandespanning op VillaBota EVILLOOKINGBIRD Show op TijlRock 2016 EXPERIENCED?!? Show op Reveil 2016 FABYAN PASTEL Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 • Show op Reveil 2016 • Auditie

Zennetoer 2016-2017 FÄR 3e plaats De Beloften 2016 FEATHERS EVE Auditie Zennetoer 2016-2017 FIELDS OF TROY Selectie De

Nieuwe Lichting 2017 FIONA BROWN Show op Open Mic @ Het Depot FIRE DOWN BELOW Show op Oorwurm 17/12/16 FIRST LAST ANYBODY Auditie Zennetoer 2016-2017 FLO Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 FLO VANDEN BUSSCHE Show op

Try-Out Tuesdays! FOOL MOON Soundtrack De Ridder seizoen 4 FORWARD Selectie JH Kontrabas Rock Rally 2016 FRANSSISS BROWNE’S MAGNIFICENT WORLD Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 • Show op Reveil 2016 FREESTYLE Selectie Area

77 DJ Contest 2016 FRIE MALINE Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 • Winnaar Maanrockrally 2016 G A U S S Show op Reveil 2016 • Soundtrack De Ridder seizoen 4 GENTLE VEX Selectie JH Kontrabas Rock Rally 2016 GILA Show op De Nest concerts w/ Monster Youth GLOOM Show op Reveil 2016 GLORIA BOATENG Selectie De Nieuwe Lichting 2017 GREEN TOWELS Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 HARVEY’S VISION Selectie JH Kontrabas Rock Rally 2016 HAZY WAY Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 • Show op Reveil 2016 • Auditie Zennetoer 2016-2017 HEARST Selectie De Nieuwe Lichting 2017 HEISA Poppitch 2016 @ Democrazy HIS TRUST FUND Selectie Moeve Music Match 2016 HOAR Poppunt’s vi.be op 22tracks HOMELANDS Selectie De Nieuwe Lichting 2017 •

Poppunt’s vi.be op 22tracks HOUSTON’S PROBLEM Auditie Zennetoer 2016-2017 HULDER 2e plaats & publieksprijs De Beloften 2016 HUNT Finalist Young Talent Contest HYPHA Winnaar Overflow #2 DJ Contest IBLICAL Show op Club Soda Anniversary Kick-Off IF I MAY Winnaar JH Wattage Rock Rally 2016 ISADORE Show op Tijl Unplugged @ JH Tijl JACK JORDEN Winnaar Area 77 DJ Contest 2016 JACKLESS & THE FOX Selectie Kanaar Bizaar 2016 DJ Contest JASTY Selectie Overflow #2 DJ Contest • Show op Payback 2016 • Poppitch

2016 @ Muziekodroom JAYQ Selectie De Nieuwe Lichting 2017 JEFFERSON ’N CHILLOW Soundtrack De Ridder seizoen 4 JERRY STONE Show op ChiroBeats 2016 • Selectie 45 Toeren 2016 JESSE ASHFIELD Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 • Support Uncle Wellington’s Wives in Den Eglantier • Show op Reveil 2016 JOBEE PROJECT Poppitch 2016 @ Muziekodroom • Soundtrack De Ridder seizoen 4 JOHANNES LIEVENS Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 JORDEN DUX Winnaar Kanaar Bizaar 2016 DJ Contest JOSEFIEN DELOOF Selectie De Nieuwe Lichting 2017 JULIE BENWA Selectie De Nieuwe Lichting 2017 JUSIC Finalist Young Talent Contest KAI WÉN Selectie De Nieuwe Lichting 2017 KALF Selectie De Nieuwe Lichting 2017 • Selectie JH Wattage Rock Rally 2016 KAMRA

Selectie Overflow #2 DJ Contest • Selectie ChiroBeats 2016 DJ Contest • Finalist Young Talent Contest KILLA CROSS Auditie Zennetoer 2016-2017 KIRSTIE DIALEGRIA Soundtrack De Ridder seizoen 4 KOLOS Winnaar Road Rock 2016 KWIKSTAART Show op Powell Party 2016 L-3VO Selectie Kanaar Bizaar 2016 DJ Contest LAZY RED CHEEKS Selectie Moeve Music Match 2016 • Show op Reveil 2016

- 57 -


LCLENNERT Finalist Dance Hour DJ Contest op Villa Bota LEE WILLIAMSON Show op You On Stage @ Arenbergschouwburg • Poppunt’s

vi.be op 22tracks LEONORE Show op Reveil 2016 LIGHTHOUSING daMusic’s vi.be LISE Show op Open Mic @ Het Depot LIV BASTIAENS Show op You On Stage @ Kavka • Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 LONESTAR BORDELLO Show op Try-Out Tuesdays! LOUBASS Selectie Spin for the Win DJ Contest LOUIE Selectie Melle Plage 2016 Music Battle LOUIS VOGUE Finalist 45 Toeren 2016 LVMBO Show op ChiroBeats 2016 • Show op TL Hiphop @ JH Tonzent • Finalist 45 Toeren 2016 MAINE COON Selectie De Nieuwe

Lichting 2017 MARGAUX JEROME Selectie ChiroBeats 2016 DJ Contest MARIS Indiestyle’s vi.be MARTHA Show op Reveil 2016 MARY’S LITTLE LAMB Show op Reveil 2016 MASS VIBES Selectie Area 77 DJ Contest 2016 • Selectie Sky Events DJ Contest MASTALOVE

Selectie De Nieuwe Lichting 2017 MATHIAS & CHRISTOPHE Show op Reveil 2016 MATHICS Selectie Sky Events DJ Contest MATKOP Soundtrack De Ridder seizoen 4 MAUGER Indiestyle’s vi.be MAURAD AND MAVEN Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 MELMO Selectie Behind The Decks: DnB / Jump Up @ JC Beverlo MEMO PIMIENTO ELECTRIC ORCHESTRA Poppunt’s vi.be op 22tracks MICHAEL ASNOT Selectie Moeve Music Match 2016 • Selectie De Nieuwe Lichting 2017 MIDWINTER Show op Reveil 2016 • Show op Open

Mic @ Het Depot • Auditie Zennetoer 2016-2017 MINING DUST Enola’s vi.be MISTAKE Auditie Zennetoer 2016-2017 MISTER CATFISH Selectie De Nieuwe Lichting 2017 MOBIUS TRIP Selectie Pallrock 2016 MODERN ART Soundtrack De Ridder seizoen 4 MOMENTS Selectie De Nieuwe Lichting 2017 MOMMA SAID SO Selectie JH Kontrabas Rock Rally 2016 • Winnaar De Beloften 2016 • Band van de Maand bij Spoetnik op Urgent.fm • Support Compact Disk Dummies in Handelsbeurs MONDAYITIS Show op Reveil 2016 MORGAN ABEND Show op Reveil 2016 MURPHY MUNRO Show op Reveil 2016 MUSKETEER Show op Reveil 2016 • Auditie Zennetoer 2016-2017 MUTT Selectie Moeve Music Match 2016 NEO MINOR Show op Try-Out Tuesdays! NEUFCHÂTEL Cutting Edge Talent • Show op TijlRock 2016 • Winnaar WAVES festival #4 Rock Rally NOONBEAT Selectie Sky Events DJ Contest OBSKR & MATH Selectie 45 Toeren 2016 ODILON Show op Switch Off 2016 • Auditie Zennetoer 2016-2017 OFORIOS Selectie De Nieuwe Lichting 2017 OH DEER Show op Reveil 2016 ONE MAN BRAWL Selectie JH Wattage Rock Rally 2016 OPROER Auditie Zennetoer 2016-2017 ORIENS Selectie Moeve Music Match 2016 OTHER THAN THE OTHERS Show op Reveil 2016 OTTO & TWISTER Selectie Kanaar Bizaar 2016 DJ Contest PAGE DOWN 2e plaats Road Rock 2016 PAPER JAMES Show op Tuesday Circle @ Café de Loge PAS DE CHANCE Cutting Edge Talent PASTIGE Selectie ChiroBeats 2016 DJ Contest • Finalist 45 Toeren 2016 PAVLOVE Selectie De Nieuwe Lichting 2017 PHILIPPE SUTTELS Show op Reveil 2016 PHILLIBUSTASPLUS Show op Switch Off 2016 • Show op Hiphop Night @ JH Tijl PINK ELEPHANTZ Show op Ride On Filmfestival 2016 POMMES Fuzzbox mixtape PRETZEL & THE COOKIES Show op Reveil 2016 PROUDMICH Finalist 45 Toeren 2016 PYROCLASTIC WAVE Selectie Moeve Music Match 2016 R-MIND Selectie De Nieuwe Lichting 2017 RA FEDERATION Show op Reveil 2016 RAFIKI Finalist 45 Toeren 2016 RED DIAMOND Selectie JH

Kontrabas Rock Rally 2016 RED LIGHT DISTRICT Show op Switch Off 2016 RENTON JULES Show op Open Mic @ Het Depot REWIND PRODUCTIONS Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 RIDOE Selectie 45 Toeren 2016 ROLLMOPS Auditie Zennetoer

2016-2017 RONIN THE WOLF Finalist De Beloften 2016 ROSEMARY BLUE Selectie De Nieuwe Lichting 2017 ROZZ Show op Reveil 2016 RURA Selectie ChiroBeats 2016 DJ Contest SCARLET PIMPERNEL Selectie Moeve Music Match 2016 SECRET B Selectie Sky Events DJ Contest

- 58 -


SEIZOENSKLANKEN Support Up High Collective in N9 SEMM Selectie 45 Toeren 2016 SENNIN Show op Open Mic @ Het Depot SENS UNIQUE Soundtrack De Ridder seizoen 4 SERXX Selectie Sky Events DJ Contest SHER KHAN Show op Reveil 2016 SHOESHINE

Support Sue Me Charlie in Den Eglantier SHUN CLUB Soundtrack De Ridder seizoen 4 SHUNK Auditie Zennetoer 2016-2017 SILAS Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 • Selectie Moeve Music Match 2016 SILVER SISTERS Finalist Goose Remix Contest SKIPP URBAN set op Maanrock 2016 • Finalist Young Talent Contest • Finalist 45 Toeren 2016 SLOW BEAR Show op Switch Off 2016 SLOW LEE Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 • Show op Switch Off 2016 SMASHING BIRDS Selectie JH Kontrabas Rock Rally 2016 SMOOTHSHOCK Selectie ChiroBeats 2016 DJ Contest SOFIE DEGRANDE Show op Reveil 2016 SPOUT BIG SPACE Selectie De Nieuwe

Lichting 2017 STEFAN DIXON Show op Switch Off 2016 STEIGER daMusic’s vi.be STEINER Finalist Dance Hour DJ Contest op Villa Bota STONE RELIGION Show op Try-Out Tuesdays! SUBSTRADA Show op Rotation @ Decadance SUSPOTION Selectie Behind The Decks: DnB /

Jump Up @ JC Beverlo • Winnaar Behind The Decks: DnB / Jump Up @ JC Beverlo SWEETSALT Auditie Zennetoer 2016-2017 SYNTHAGMATICS Selectie De Nieuwe Lichting 2017 TANGLED HORNS Support Fu Manchu in De Casino TANKO Selectie Kanaar Bizaar

2016 DJ Contest • Finalist Young Talent Contest TANNO BARKS Selectie Moeve Music Match 2016 TEDDY PICKER PARTY/POP set op Maanrock 2016 THE BACKUP PLAN Selectie De Nieuwe Lichting 2017 THE BLUESBONES Winnaar Belgian Blues Challenge 2016 THE DIVIDED Publieksprijs JH Kontrabas Rock Rally 2016 THE GERALDINES Selectie De Nieuwe Lichting 2017 THE HIPSTER JUGEND Auditie Zennetoer 2016-2017 THE IMAGINARY SUITCASE Soundtrack De Ridder seizoen 4 • Show op Reveil 2016 THE INSECT SOLDIERS OF THE SKY Selectie De Nieuwe Lichting 2017 THE KINGDOM OF DILLIAN Show op Reveil 2016 THE MARY HART ATTACK Finalist De Beloften 2016 THE MONOTROL KID Show op Reveil 2016 • Show op Open Mic @ Het Depot THE REMEDY Show op Tuesday Circle @ Café de Loge THE SPECTORS Show op Reveil 2016 THE WALTZ 3e plaats Road Rock 2016 • Show op Try-Out Tuesdays! • Show op Reveil 2016 THE WILD GOOSE CHASE Selectie Moeve Music Match 2016 THOMAS NAENEN Selectie Kanaar Bizaar 2016 DJ Contest • Selectie Sky

Events DJ Contest TMESIS Poppitch 2016 @ Concertgebouw Brugge TONE & MIMBER Selectie 45 Toeren 2016 TOUS LES DEUX Selectie Overflow #2 DJ Contest • Winnaar Young Talent Contest TUESDAYAFTER8 Show op Reveil 2016 UNCLE WELLINGTON’S WIVES Enola’s vi.be VG Fuzzbox mixtape VIA MARIS Show op Tuesday Circle @ Café de Loge • Show op Reveil 2016 VIKTOR Selectie Moeve Music Match

2016 VILI MILLI & HENNA Show op Reveil 2016 VLIEGTUIG On air in Poolijs op Urgent.fm VLOEDT On air in Poolijs op Urgent.fm WALL OF FIRE Show op Reveil 2016 WALTHER Winnaar Pallrock 2016 WALTON Selectie De Nieuwe Lichting 2017 WARTAAL On air in

Bandespanning op VillaBota WASTE VALLEY Show op Reveil 2016 WATCHOUTFORTHEGIANTS Show op TrixTraxFest 2016 • Indiestyle’s vi.be WOLFSMITH Auditie Zennetoer 2016-2017 WOOLY MAMMOTHS Soundtrack De Ridder seizoen 4 • Enola’s vi.be YANI Selectie Area 77 DJ

Contest 2016 YENT’L ADAMS Show op Busker Street @ Leffingeleuren 2016 YOOTH Set op Brussel Brost 2016 YOUNG JAZZ Selectie De Nieuwe Lichting 2017 YOUNITED Selectie 45 Toeren 2016 YUNG GRACI Selectie De Nieuwe Lichting 2017

- 59 -


staat te springen om gehoord en ontdekt te worden. Wij willen dat lokale talent samen met onze socioculturele partners in Sint-Gillis in de spotlight zetten.

het steunpunt voor de amateurkunsten

in Kortrijk. We zetten de voorbije

jaren diverse projecten op die

amateurkunstenaars de kans geven om

- 60 -

dat iedereen zingt onder de douche of in bad, dat alle artiesten daar hun carrière zijn begonnen. We gaan dus back to the roots en gaan intieme concerten organiseren in doucheruimtes, badkamers, toiletten … in GC Pianofabriek, maar ook elders in Sint-Gillis. Onze Bathroom Concerts zijn door minnestrelen begeleide badkamertochten waar we het lokale talent ontstoppen en presenteren in een fragiele en intieme context.

We hebben een muzieklabyrint

georganiseerd: een muzikale

ontdekkingstocht op verschillende

locaties op het Buda-eiland in Kortrijk.

We lanceerden een oproep naar

Kortrijkse muzikanten om op te treden

tijdens Lokale Helden. Iedereen kon

meedoen, niet enkel pop en rock, alles

was welkom. Er zat klassieke muziek

bij, koor, folk, singer-songwriter,

muziekfotografie … De leeftijd van

de deelnemers varieerde tussen

spelen.

verschillende soorten muziek passende

en verrassende locaties.

een dj-set in mijn hometown te mogen

12 en 70 jaar. We zochten voor de

persoonlijk was het ook heel fijn om

de muziek en de organisatie. Voor mij

complimenten kregen over het concept,

leuk dat we uit alle hoeken van het dorp

je laatste evenement, en daarom was het

Als organisator ben je maar zo sterk als

deelname in 2015?

Wat is de mooiste herinnering aan jullie

die krachten bundelt, dan krijg je zoiets.

die allemaal wel íéts kunnen, en als je

kracht is dat we een groep jongeren zijn

overtrof onze verwachtingen. Onze

We gaan uit van de veronderstelling

Helden 2015?

kunstenaars.

tussen de werken van jonge beeldende

waar je optredens kan bijwonen

om tot een multi-artistieke ruimte,

pastorij, die bestemd is voor de sloop,

toveren we alle kamers van een oude

ons muziek- en kunstenfestival. Hierbij

de vierde editie van [BREEK.PUNT],

Voor Lokale Helden organiseerden we

Helden 2015?

Wat hebben jullie gedaan tijdens Lokale

allemaal meer dan behoorlijk DIY.

wat volk gerekend, maar deze opkomst

editie?

(expo’s, magazines, festivals …), en dat

het gemeentebestuur. We hadden op

allerlei toonmomenten voor hun werk

van jonge artiesten en het creëren van

mensen dat zich richt op ondersteuning

collectief van een vijftiental jonge

voorzitter van i see clouds vzw, een

Toon Vanotterdijk, (stichtend) lid en

Stel jezelf eens voor.

– i see clouds vzw, Hechtel-Eksel –

• TOON VANOTTERDIJK

jeugdbewegingen en zelfs mensen van

koppels, gepensioneerden, de lokale

lang ongelooflijk veel volk: jonge

te gaan halen. Er was de hele avond

rijden om vaten bier en bekers bij

We moesten naar de cafés in het dorp

Wat hebben jullie gedaan tijdens Lokale

Wat zijn de plannen voor de komende

Omdat er lokaal heel veel talent is dat

Verenigingen van Kortrijk. Dat is ook

zich op een goeie manier te tonen.

Helden 2017?

Ik werk bij de dienst Evenementen en 2015 een succes?

Was jullie Lokale Helden evenement in

Waarom nemen jullie deel aan Lokale

Stel jezelf eens voor.

– Boost Your Locals,

• THOMAS PETIDIS Kapelle-op-den-Bos –

– GC De Pianofabriek, Sint-Gillis –

Stad Kortrijk –

– Team Verenigingen & Evenementen,

3.

• PHILIP MEERSMAN

LOKALE HELDEN

Lokale Helden is terug! Op 28 april zetten we over gans Vlaanderen en Brussel het lokaal muzikaal talent opnieuw in de spotlight. Meer info? Check lokalehelden.be! Enkele lokale organisatoren vertellen hier alvast hun Lokale Helden-verhaal.

2.

• JAN BALCAEN

talking heads 1. 4.


- 61 -

opnieuw te maken. We organiseren het zonder twijfel opnieuw en zullen de grote lijnen van het concept behouden.

bepaald genre waar het publiek bepaalt welke groep er in openlucht zal spelen. In 2016 lag de focus op cumbia, in 2017

de muziek.

te komen een pak lager. Het concept

een album op te nemen, begeleid door professionele studiotechnici.

Samenwerken met diverse partners, zo

weinig mogelijk drempels inbouwen

kortrijk.be/lokale-helden

leuk, uitnodigend format gieten.

pianofabriek.be

met een nieuw project naar buiten

mogelijkheid om in onze muziekstudio’s

maar één groot muziekfeest!

(iedereen kan meedoen). Alles in een

kleine kamers maken de drempel om

muzikanten ook regelmatig de

algemeen: niet beperken tot popmuziek

iseeclouds.be

werkt, steel het gerust. ;-)

nieuwsgierigheid van je publiek, en

ietwat unieke locatie speelt in op de

lokaal talent en geven beginnende

Uitbreiding naar muziek in het

boostyourlocalskapelle

wordt het electro Brazil. We koesteren

naar andere kunstvormen. Een fijne,

Verruim je blik en kijk ook eens

willen meedoen aan?

Wat raad je andere organisatoren die

maar we weten alleszins dat ze bestaan.

willen meedoen aan?

facebook.com/

opgeschreven, om dezelfde fouten niet

11 juli met een concertreeks rond een

organisaties. Het was een echt feest van

Wat raad je andere organisatoren die

hebben we een waslijst met werkpunten

een grotere wedstrijd in het kader van

publiek, deelnemers én meewerkende

nog niet meteen uit voortgekomen,

samenwerkingen zijn daar voorlopig

veel werkingen kennen die gelijkaardige

We leerden via Lokale Helden vooral

Bigger and better! Na de eerste editie

Pukkelpopmateriaal gezien.

verschillende (lokale) groepen worden

door Lokale Helden?

Daarnaast organiseren we ook elk jaar

Ik heb op die eerste editie toekomstig

podium waar de hele namiddag

was gratis toegankelijk.

Zijn er nieuwe samenwerkingen ontstaan

De superenthousiaste reacties van

luistert, ontdek je echt leuke dingen.

mei in de Fortstraat, is er ook een

bezoekers vlot hun weg vonden. Alles

dingen als ons doen. Concrete

profiel gaat kijken en naar hun muziek

Fort(s) en Fête, het wijkfeest op 1

waren goed bewegwijzerd zodat de

wat we doen, met elk project en event.

Plannen voor Lokale Helden 2017?

een band?”. Als je dan op hun vi.be-

als poëzie een plaats krijgen. Tijdens

lagen op wandelafstand van elkaar en

van onze missie als i see clouds. Het is

tijdens ons jaarlijks nieuwjaarsfeest.

van wie ik dacht: “Tiens, speel jij in

zowel slam, performance, concerten

electro, waves, beats … Alle locaties

Speel- en toonkansen creëren is het hart

deelname in 2015?

waren, kwam ik geregeld mensen tegen

we Try It Loud in Pianofabriek, waar

historische Broeltorens het decor voor

speelkansen gegeven?

geprogrammeerd. Dat doen we ook

Terwijl we onze line-up aan het maken

Uiteraard. Elke donderdag organiseren

rock- en bluesgroepen, waren de

Hebben jullie daarna nog lokaal talent

Wat is de mooiste herinnering aan jullie

muzikanten leren kennen?

lokaal talent?

Budafabriek een speelplek voor pop-,

Hebben jullie via dit project nieuwe lokale

Programmeren jullie op dit moment al

Zo werd kunstenwerkplaats


win

• 1 ROLAND A-300PRO MIDI-KLAVIER Naar ’t schijnt spelen ze tijdens de middagpauzes bij Roland in Japan 1-2-3 aanslaggevoelig MIDI-klavier. Iedereen is altijd wreed snel aan de overkant maar een mens moet meegaan met zijn tijd en bovendien is de middagpauze daar dan toch al om. Van ons hoef je je zak knikkers niet weg te gooien, maar deze kan jouw speeltijd wel gevoelig leutiger maken.

• 1 ROLAND SP-404SX SAMPLER Hou u vast aan uw Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal, we zitten met een broekzaksampler. Jawel! Vier lettergrepen gemakkelijk transporteerbaar vertier! Het soort broeken waar deze in past, mogen dan wel samen met Limp Bizkit’s cookies fel over hun houdbaarheidsdatum zijn, ’t is de inhoud die telt én zo verslijten uw broeken minder snel. P.S.: nevernooit alles alleen voor the nookie doen.

• 1 BOSS RC-1 LOOP STATION Bevrijd uw innerlijk dadaïstisch gedicht met deze loop station! Iets anders doen mag ook, maar je mag loop station niet op z’n Nederlands uitspreken want daar gaat je street cred direct dik mee in het rood staan en voor je ’t weet vreet je karma weg, stijgen je pandapunten en staat Jambers voor je deur.

DEELNEMEN Wil je kans maken op een van deze prijzen, beantwoord dan onze wedstrijdvraag op poppunt.be/win. Succes!

- 62 -


mzkt zkt mzkt

DRUMMER WANTED

Ik speel zelf al een aantal jaar drum en

BAS / ZANG GEZOCHT

Coverband zoekt drummer. Wij zijn

akoestische gitaar, ik geef ook al even

Ben je een nog niet

zanger/bassist (Duffel) en gitarist

drumles. Ik heb ook in het verleden

ontdekte huiskamermuzikant /

(Berchem) en spelen rockcoversongs.

een bandje gehad in het genre van

zanger(es) en heb je zin om er eindelijk

• marc13dm@gmail.com

garagerock/grunge/stoner dus ik heb al

iets mee te doen? Of was je vorige

wat bandervaring :) Heb je interesse,

band door omstandigheden niet

BASSIST NODIG?

laat maar gerust iets weten!

helemaal je ding? Misschien zijn wij

Bassist, héél veel ervaring (festivals,

• joriscasto@hotmail.com

wel wat je zoekt. Ons keyboard, gitaar

tours, supports …) doet vervangingen

en drum vereisen nog zang en bas om

bij bands/coverbands.

BANDJE

onze covers een stem en eigenheid

• joerivv@hotmail.com

Ik ben een 16-jarige pianiste uit Menen,

te geven. Breed geïnspireerd door

West-Vlaanderen (net ook begonnen

alternative rock en new wave, eigen

MUZIKANTEN GEZOCHT OM EEN BAND OP TE STARTEN

met gitaar maar kan er nog niet veel

repetitieruimte, leeftijd tussen 30-40.

van). Zingen doe ik ook graag maar

Geen doorwinterde muzikanten, maar

Ik ben een 18-jarige gitarist uit Gent

ervaring daarin heb ik niet. Ik ben op

wat we spelen klinkt behoorlijk. Kruip

die op zoek is naar mensen met passie

zoek naar mensjes die voor het plezier

uit je schulp en contacteer ons!

voor muziek, die een band willen

samen muziek willen maken. Aarzel

• slicingupeyeballsiwantutoknow@gmail.

beginnen. Keyboards, zangeres, drums

zeker niet om me te contacteren.

com

en basgitaar gezocht. Genre: (zachte)

Groetjes, Alexandra

symfonische metal / melodische rock

• alexandra.skvor@hotmail.com

(bv. Nightwish, Sonata Arctica, Within

• 0470 93 53 33

Temptation). Bandervaring niet vereist,

ZANGER/ZANGERES WAAR ZITTEN JULLIE? Opstartend Limburgs project,

muzikaliteit en inzet is belangrijker

BACKING VOCAL GEZOCHT

bestaande uit gitarist, bassist en

dan techniek. Het is de bedoeling eigen

Voor een recent heropgerichte

drummer met een goed gevulde

nummers te spelen, ik heb al een paar

coverband zijn we op zoek naar een

muzikale rugzak, zoekt zanger(es).

songs geschreven, dus contacteer me

backing vocal. Ons genre bevindt

Graag met ervaring, minder graag

gerust voor een demo!

zich in het pop-rockgebied. Plezier en

zonder ervaring. Om een idee te geven:

• tijmen.matthys@gmail.com

vriendschap troef, maar we streven

Faitless, The Prodigy, Triggerfinger,

wel naar een afgewerkt repertoire en

Sore Losers, Royal Blood, Hole.

ERVAREN DRUMMER ZOEKT BAND

kwaliteit. Hou je van samenzang en

Eerste fase covers, tweede fase eigen

heb je hierin wat ervaring (geen must),

werk. Repetities gaan door in eigen

Ik ben Joris, ik ben 18 jaar en ik zoek

schrijf gerust een mailtje! Groetjes,

repetitieruimte te Herk-de-Stad. Indien

medemuzikanten om mee samen op

Jessica

interesse, laat vandaag nog van je

onze instrumenten te rammen en zo

• jesdesm@gmail.com

horen.

een muzikaal geheel te krijgen!

• levi_quintens@hotmail.com

- 63 -


Financieer je project met Hello crowd ! Een album opnemen? Een live show, tournee, party of festival op poten zetten? Met crowdfunding kan alles. Onze expert deelt graag zijn kennis met jou!

Bel Michiel, op 0472 85 54 86 hellocrowd@hellobank.be Hello crowd! is het crowdfundingplatform van Hello bank!, in samenwerking met Ulule.


METALBAND ZOEKT ZANGER

altijd in Gent maar de studio-opnames

worden in een professionele studio

Metalband regio Waregem - Kortrijk

gaan we in de toekomst doen in

met producer. Op ons concertlijstje

- Gent zoekt zanger om line-up

Antwerpen, dus je moet je kunnen

staat o.a. Gentse Feesten, Suikerrock,

te vervolledigen. We nemen geen

verplaatsen. Leeftijd van 18 tot 30 jaar.

voorprogramma Het Zesde Metaal,

specifieke stijl aan maar liggen ergens

Moet kunnen zingen en screamen. Wie

100 huiskamerconcerten en airplay

tussen heavy, groove, trash … We staan

interesse heeft stuurt mij maar een

op MNM en Radio 2. Wij zijn allen

open voor verschillende zangstijlen +

berichtje. Hopelijk tot snel!

gedreven, ambitieuze en geschoolde

zanger hoeft er niet altijd bij te zijn dus

• jeroen.borret@gmail.com

muzikanten en zoeken een ervaren

kan van wat verder komen. Demo is

drummer die kan blenden in de

beschikbaar dus vraag er gerust eens

DARK GOTHIC METAL PROJECT

muziek, voeling heeft met zowel

naar. Leeftijd speelt ook geen rol.

Is duistere en heftige muziek jouw ding

akoestische als elektronische

• jelledemare@hotmail.com

(van Evanescence tot Marilyn Manson,

drums (SPDS bv.), kan meegroeien

New Years Day, The Letter Black, The

en zich voor 100% wil engageren.

ZANGER/SONGWRITER ZOEKT MUZIKANTEN VOOR INDIEROCKBAND LEUVEN/ BRUSSEL

Pretty Reckless …) dan hebben wij

Ons eerstkomende doel is onze cd

JOU nodig! Zangeres (regio Eelko)

opnemen (kerstvakantie), releasen

en back-zangeres/keyplayer zijn op

en een concerttournee uitbouwen

zoek naar band (gitaristen, bassist en

zodat felíz op de kaart wordt gezet.

Ik zoek creatieve muzikanten

drummer) voor awesome freaky dark

Repetities gaan door in regio Diest

met ervaring en ballen om een

project. Het coveren van nummer +

(Scherpenheuvel). Lijkt dit iets voor

indierockband op te richten in de stijl

zelf schrijven + insane freaky coole

jou? Aarzel niet en neem contact op.

van The Strokes, Parquet Courts, Car

show geven! Kennis van je instrument

• feliz.be

Seat Headrest, Yuck, Arctic Monkeys

is vanzelfsprekend handig, maar lef en

• info@feliz.be

… Check mijn demo hier: soundcloud.

honger naar podium en theatraliteit =

com/ferguson_indie/sets/demo. Ik

MUST!

BAND ZOEKT GITARIST

heb zes jaar ervaring als frontman en

• mariekebres@hotmail.com

We zoeken een punkrockgitarist voor

gitarist, maar wil me in dit project

onze band, rond de leeftijd van 30 jaar.

volledig richten op de zang. Afkomstig

MULTI-INSTRUMENTALIST(E)

We spelen nummers van Bad Religion,

uit regio Leuven/Brussel en interesse?

Band uit het Antwerpse zoekt multi-

The Misfits …

Laat iets van je horen! En stuur gerust

instrumentalist(e) die een zwak heeft

• britta.destaebel@hotmail.com

ook al wat opnames van jezelf door.

voor minimalisme en akoestische/

• mattijs.deraedt@hotmail.com

warme klanken. Voorkeur gaat uit naar iemand die weet hoe toetsen

DRUMMER OP ZOEK

GEPASSIONEERDE MUZIKANTEN GEZOCHT

te beroeren. Een stem en graag

Leeftijd geen belang, wel passie! Min.

Ik ben een ervaren drummer en zoek

meeschrijven aan nummers plaatsen

2 repetities/maand in het Antwerpse of

liefst een band van de jaren 60-70-

je vooraan in de rij! Enkele van

omgeving. Ik zoek een extra leadzanger

80, genre rock, pop, blues en golden

onze songs kan je hier beluisteren:

(man, bij voorkeur iemand die ook

oldies. Ik heb mijn eigen instrumenten

soundcloud.com/xdeism

een instrument bespeelt), toetsen,

en ik ben partituur aan het leren.

• xdeism@gmail.com

basgitarist, gitarist, strijker … Zelf zangeres – check vi.be.

• robert.van.roosbroek@telenet.be

LEAD VOCALIST GEZOCHT

FELÍZ ZOEKT DRUMMER

• vi.be/dien

felíz is een Nederlandstalig project

• nadine.jespersbal@telenet.be

Regio: Gent / Antwerpen. Genre: Metal.

met bezielde muzikanten en grote

Hey! Wij zijn een opstartende metal

ambities. felíz maakt Nederlandstalige

/ rapmetal band genaamd (Distorted

akoestisch-elektronische pop met

PARTYBAND ZOEKT ZANGER/ ZANGERSE

Order). Wij bestaan al uit 5 man:

bezetting zang, backings, gitaar,

Party band looking for a second singer.

drummer, lead gitarist, power chords,

toetsen, synth, bas, drums en

Funky pop, soul, latin. To share singing

bassist en rapper. Wij zoeken een

percussie. Wij hebben een jaar

lead, backing and harmonies. Overijse

lead vocalist genre metalcore / post

lang hard gewerkt om geld in te

area. Rehearsals Tuesday evenings.

hardcore / heavy metal. Wij repeteren

zamelen voor een debuut-cd, die

• e.sewsanker@gmail.com

in de kerstvakantie zal opgenomen

- 65 -


ZANGER ZOEKT COVERBAND

GITARISTE ZOEKT BAND

met ervaring in de omgeving van

OLDSCHOOL SKA/ ROCKSTEADY/REGGAE COVERBAND

Antwerpen. Ikzelf ben een 5-tal

Project oldschool ska/rocksteady/

Voornamelijk ben ik op zoek naar

jaren leadzanger geweest van een

reggae. Drums, sax en vocal oké.

een drummer, bassist en misschien

rockbandje en zoek nu een nieuwe

Guitarist, male or female vocals/

zelfs iemand die een synthesizer

uitdaging. Stijl: classic rock-pop,

backings. Key(board)s welcome too.

bespeelt. Zelf speel ik gitaar, ik trek

60s-70s-80s-90s. Geluidsfragementjes

• poca_san@hotmail.com

ook mijn plan met toetsen. Mijn genres

Ik ben op zoek naar een coverband

beschikbaar op aanvraag!

Ik ben Aïsha, 20 jaar, en ben op zoek naar een bandje om mee te jammen.

zijn indie, synthpop, rock, pop. Ik zoek mensen die eventueel al een

CAPIBARA ZOEKT BASSIST

ERVAREN DJ SLASH BEATPRODUCER GEZOCHT REGIO GENT / ANTWERPEN

Post 90’s grunge popband zoekt

Wij zijn een metal/rapmetalband

regio (rand) Brussel, Mechelen, en

ervaren bassist die voor een subtiele

genaamd (Distorted Order). Wij

eventueel ook Antwerpen. Aarzel niet

toets zorgt. Beetje zangtalent is

bestaan nu nog uit 6 man en wij zijn

om me te contacteren als je interesse

een leuke extra! Sinds vorig jaar

op zoek naar een ervaren dj die ook

hebt! Hopelijk tot snel! :D

uit ons kot gekomen en reeds twee

evengoed beats kan maken en die een

• Facebook: Aïsha Aït Messaoud

bassisten versleten, voornamelijk

vast lid wil worden van onze band.

• aisha_aitmessaoud@hotmail.com

vanwege studies. Dus liefst iemand

Liefst iemand die goed met Pioneer

die al werkt of werkzoekende is (of

dj-sets overweg kan. Leeftijd vanaf

niet zo verbijsterend veel studeert)

18 tot 40 met genoeg ervaring in het

en in zijn of haar vrije tijd eigen

beatproducen en het dj-gebeuren.

ERVAREN ZANGER ZOEKT SEMIPROFESSIONELE OF PROFESSIONELE COVERBAND

nummers wil maken en optreden.

Wie interesse heeft laat mij maar iets

Ik ben pop, soul, RnB, funk, classic en

We proberen wekelijks te repeteren

weten! Hopelijk tot snel!

pop rock zanger. Uitgevoerd op diverse

en dat in jeugdhuis Tijl te Diest.

• jeroen.borret@gmail.com

evenementen met internationale

• steven1verhaegen@gmail.com

Enkele nummers te beluisteren via

repetitieruimte hebben of een garage om muziek te maken. Ik zoek mensen

muzikanten, coverbands, studio

ZANGER(ES) VOOR AKOESTISCHE BAND GEZOCHT

recordings. Ik zoek een professionele

Gitarist (28) zoekt zanger(es) voor een

is gepassioneerd door muziek. Mijn

ZANGER GEZOCHT

akoestische band. De bedoeling zou

repertoire varieert van artiesten

Wij zijn een band bestaande uit

zijn om eigen geschreven muziek te

als Stevie Wonder, Lionel Richie,

drums, bas en gitaar. Maar we zijn

spelen. Regio Zomergem maar geen

Madonna, Michael Jackson, Whitney

niet compleet, we zoeken een knaller

probleem om me te verplaatsen!

Houston en nog veel meer.

van een stem (man of vrouw, om het

• piedeconinck@hotmail.com

• temidaratomisin@yahoo.co.uk

capibaraband.bandcamp.com/releases • capibaradiest@gmail.com

of semiprofessionele coverband die

even) om lekkere rocknummers (of om de 2 weken op woensdag in

MECHELSE COVERBAND ZOEKT 2E ZANGER(ES)

Roeselare. Onze leeftijd is tussen de

Mechelse coverband Soundalicious

30 en 42. Qua genre zijn we zeker

zoekt 2e lead en backingzanger(es). Zie

open minded. Vooral rock, maar geen

Facebook en website voor credentials.

Lees veel meer zoekertjes en/of

metal. Interesse? Stuur ons een mailtje!

Wekelijkse repetities op zondagavond.

voer zelf jouw zoekertjes in op

Misschien tot binnenkort! The band

Een instrument kunnen bespelen is

without a name (suggestie?)

een pluspunt. Vereiste: thuis zijn in

• nicoverhelle@hotmail.com

verschillende genres: soul, disco, funk,

leuke pop) te spelen. We repeteren

pop, rock en dance. • soundalicious.be • info@soundalicious.be • 0497 04 11 23

- 66 -

MZKT ZKT MZKT

poppunt.be/zoekertjes


MAES KLINKT OP

MUZIEK! Poppunt en Maes, dat zijn 2 handen rond 1 Maes. Want Maes kiest resoluut voor muziek! Maak meer mee met je vrienden, fantastische muziek en een frisse Maes. Kijk voor meer info op maes.be.

Bier met liefde gebrouwen, drink je met verstand


i.s.m.

Lokale Helden is helemaal terug! Na een eerste enorm succesvolle editie in 2015 (meer dan 1.081 optredens op zo’n 366 podia in 137 gemeenten) gaan we op vrijdag 28 april 2017 voor minstens hetzelfde effect. Poppunt gaat daarvoor opnieuw in zee met iédereen die muziek en z’n lokale scene een warm hart toedraagt. Dat mag je ruim interpreteren: jeugdhuizen en jeugdverenigingen, (muziek)scholen, cultuurcentra, sportclubs, cafés, muziekclubs, steden en gemeenten, musea, bibliotheken… of gewoon met jou, thuis in je woonkamer. Meld je aan op lokalehelden.be!

heater


Poppunt Magazine 71