Page 1


colofon

praktisch

TICKETS Voorverkoop op www.muzikantendag.be of bij Fnac OF AB € 11

Aan de kassa

Muzikantendag wordt georganiseerd door Poppunt vzw, aanspreekpunt voor muzikanten en dj’s, in samenwerking met Ancienne Belgique.

€ 15

Poppunt schenkt € 1 per verkocht ticket aan het steunfonds voor de slachtoffers van de Pukkelpopstorm.

TEAM MUZIKANTENDAG

deuren 12.00u start programma 13.00u

Coördinatie Stijn Lemaire Programmering Stijn Lemaire, Luc Nowé, Jan Pauly, Wim Thijs, Dirk Van Welden Productie Tristan Jong, Corneel Leroy, Stijn Lemaire, Wim Thijs, Dirk Van Welden, Catherine Vanheusden, Thomas Vanoosthuyse Communicatie Chloë Rasier Productie locatie Poppunt,

PROGRAMMA ONDER VOORBEHOUD

Ancienne Belgique

De redactie van dit magazine werd afgesloten op dinsdag 27 september. Wijzigingen zijn altijd mogelijk. Updates van het programma en de lesgevers, en het meest recente uurschema vind je op

MUZIKANTENDAG MAGAZINE Extra uitgave van het Poppunt Magazine, het driemaandelijkse magazine van Poppunt

www.muzikantendag.be Coördinatie Chloë Rasier

SCHRIJF TIJDIG IN

Redactie Tristan Jong, Stijn Lemaire,

Vol = vol. Elke ruimte heeft een capaciteitslimiet die niet overschreden mag worden. Wil je een bepaalde workshop zeker niet missen, kom dan zeker op tijd.

Jan Pauly, Chloë Rasier, Wim Thijs, Dirk Van Welden Eindredactie Joachim Wemel Vormgeving Tim Broothaers

Voor sommige onderdelen van het programma moet je op voorhand inschrijven: zorg dat je er tijdig bij bent.

Drukkerij Corelio Oplage 15.000 exemplaren Verantwoordelijke uitgever

Aan de inhoud van dit magazine kunnen geen rechten worden ontleend.

Luc Nowé, Poppunt vzw, Bloemenstraat 32, B-1000 Brussel

www.muzikantendag.be Muzikantendag komt tot stand met de steun van:

-3-


voorwoord

Muzikantendag tiende editie

En wie tussen dit alles nog een gaatje vindt, kan zich naar de grote zaal begeven, richting beurs, waar je zélf aan de knoppen van de nieuwste gear kunt zitten en een babbel kunt slaan met enkele interessante organisaties. Je zal zien dat de naam ‘Playground’ niet zomaar gekozen is.

The Ultimate Playground

In dit magazine zul je merken dat Muzikantendag garant staat voor een overweldigend interessante namiddag gevuld met workshops, demo’s, interviews en infosessies met topartiesten en -professionals ...

We hebben het even moeten checken om het zelf te geloven maar het klopt wel degelijk: Muzikantendag is aan haar tiende editie toe! Bovendien bestaat Poppunt dit jaar tien jaar. Dat vieren we door tien maanden lang zeer mooie prijzen weg te geven, en het spreekt voor zich dat we ook op deze Muzikantendag een aantal extra’s in petto hebben.

Voor nieuwe namen, inschrijvingen, updates en nieuwtjes kan je altijd terecht op muzikantendag.be Don’t miss it!

Yup! Na een uitverkochte tweede editie van Play & Produce in 2010 is het weer jullie beurt. Ben je een muzikant of zanger? Producer? Zit je in een band? Dan hoor je zaterdag 19 november alvast vrij te houden van andere verplichtingen. Samen met de AB werken we ons immers opnieuw uit de naad om een programma te bieden waar iedere muzikant keuzestress van zal krijgen.

Stijn Lemaire Coördinator Muzikantendag

INHOUd Demofeedback praktisch 6 Demofeedback Ayco Duyster 7 Workshop Radio Candip & Lady Linn 8 Workshop Amatorski 9 Fnac fotoshoot 11 Speed dating 12 Living room Raymond vh Groenewoud 15 Infosessie t-heater 17 Programma Muzikantendag 18 Masterclass David Poltrock 21 Infosessie gagebepaling 22 Workshop Homerecording.be 25 Rock Bujumbura 27 Playground 29 Workshops partners 31 Win 33

Altijd al eens met een journalist willen praten over hoe je je persverhaal moet aanpakken? Met een label over hun verwachtingen, of met een paar grafisch vormgevers over de juiste visuele stijl? Twijfel je aan je plan voor je passage op Humo’s Rock Rally? Dan kan je op Muzikantendag speeddaten met de crème van deze – en meer – disciplines. In onze Living hou je je oren best gespitst. Je krijgt er goede raad en bruikbare tips van o.a. Admiral Freebee, Raymond van het Groenewoud, Franky en Mikey van Channel Zero. Hetzelfde geldt voor de AB Club waar we o.a. Amatorski, The Sore Losers en AKS te gast hebben. Voor de masterclasses word je zelf aan het werk gezet door drum-, gitaar-, keyboard-, bas- en zangprofessionals die in hun kaarten laten kijken. Onze demofeedback is een fel gesmaakte klassieker die ook deze keer niet zal ontbreken. Je vindt een voorsmaakje van de feedbackpanels in dit magazine: stuk voor stuk doorwinterde professionals die je zeker wat interessants kunnen vertellen over je demo of hoe het nu verder moet met je prille carrière.

-5-


demofeedback

Pop/rock Peter Daeninck (Lokerse Feesten) & Wim Merchiers (Feest in het Park) Tom De Clerq (Keremos) & Jasper Wentzel ([PIAS]) Teddy Hillaert (Live Nation) & Chris Prouvé (independent promotor) Gerrit Kerremans (muziekcoördinator VRT) & Christian Pierre (manager dEUS) Manu Lammens (Studio Brussel) & Sasha Vanderspeeten (De Standaard, FM Brussel) Kurt Overbergh (AB) & Gunter Van Assche (De Morgen) e.a.

Voor iedere demo ligt een antwoord klaar op deze Muzikantendag. De panels overspannen meer genres dan ooit tevoren. Bij elk van deze feedbackpanels kan je terecht voor twintig minuten topexpertise. Hét adres voor ongezouten maar gefundeerde kritiek op je songs. Kies wel een panel dat past bij jouw muziekstijl: als metalband ga je best niet te rade bij het reggae/ dub-panel. Je vindt de volledige lijst terug op muzikantendag.be, maar hier alvast een stevig voorsmaakje.

GEINTERESSEERD? ZO GA JE TE WERK:

Beats/hiphop/soul/worldwide

Koop je ticket voor Muzikantendag, het nummer op het ticket heb je nodig om je in te schrijven. Surf naar www.muzikantendag.be en bekijk daar de volledige lijst van feedbackers Maak een top twee van feedbackers die het best aansluiten bij je muziekstijl en geef deze door via het inschrijvingsformulier op de site. Wij houden zoveel mogelijk rekening met je voorkeur.

LeFtO (Studio Brussel, Worldwide ...) & Onda Sonora (FM Brussel) e.a.

Electropop/dance/techno Philip De Liser (Petrol, 5 voor 12) & Kim Mathijs (Studio Brussel, Switch) e.a.

Folk/kleinkunst

BELANGRIJK!

Bavo Vanden Broeck (Dranouter Festival) & Tuur Florizoone

Wie ingeschreven is, moet voor 6 november zijn tracks uploaden op vi.be. Voor de feedback geldt één ijzeren wet: VOL is VOL – wees er dus op tijd bij. Wie ingeschreven is, komt op Muzikantendag tussen 12 en 13 u te weten wanneer z’n sessie plaatsvindt. Vijftien minuten voor de aanvang van je feedbacksessie moet je je dan aanmelden aan de balie. Alle bio’s en het inschrijfformulier vind je op muzikantendag.be

Jazz Frank Deruytter (topsaxofonist) & Kevin Devos (Gent Jazz)

Metal/punk/hardcore Hans Maes (Groezrock) & Johan Quinten (Funtime Records) e.a.

Reggae/dub Karel Michiels (De Standaard) & Youri Van Driessche (22tracks, FM Brussel)

Het jazz- en folk/kleinkunstpanel is er in samenwerking met Muziekmozaïek.

Soul/funk Mike Naert (Het Depot) & Irene Rossi (Couleur Café)

Met dank aan Bose die de techniek levert om de feedbacksessies optimaal te laten verlopen.

-6-


demofeedback

Hoe duyster is je demo? Waarop baseren jullie je feedback meestal?

Ayco: “Eppo en ik vragen ons in de eerste plaats af of een nummer draaibaar is op de radio, en dan of het specifiek in duyster past. De mensen die naar ons toe komen voor feedback zullen dat voor een deel toch doen met het programma in gedachte. Of een nummer geschikt is voor de radio hangt af van een aantal zaken: compositie, opnamekwaliteit ... Het gebeurt wel eens dat we dingen te horen krijgen waar duidelijk potentieel in zit, maar met een nummer dat nog in een prille demofase zit, kunnen wij niet veel doen in ons programma.”

Naar goede gewoonte staat er weer een flinke brok demofeedback op het programma van Muzikantendag. Voor deze verjaardagseditie trommelden we een uitzonderlijke equipe op van boekers, muzikanten, labelmanagers, bloggers en journalisten. Eén van de panels wordt bemand door Ayco Duyster en Eppo Janssen. Zij kluisteren al meer dan een decennium lang een trouw publiek aan de radio met het Studio Brussel-programma duyster.

Maar een song moet niet alleen goed klinken en goed in elkaar zitten.

Ayco: “Klopt, wat voor ons ook belangrijk is, is dat een song eruit springt, dat er een zekere verrassing in zit. Dat kan te maken hebben met de tekst, of een bepaalde sfeer. We zijn niet doelbewust op zoek naar één bepaald ding, maar wel naar iets dat een nummer boven de middelmaat uittilt. In duyster gaan we ook breder dan ‘de klassieke popsong’.” Eppo en jij zitten samen in een panel. Komt jullie muzieksmaak overeen?

Ayco: “In zekere zin wel, ja. Eppo is vanuit zijn functie als programmator bij Pukkelpop nog meer dan ik een muzikale omnivoor, maar voor het programma gaan we vaak af op ons buikgevoel, en dan is er zelden discussie.” Gaan jullie voor een strenge maar rechtvaardige aanpak bij de feedback?

photo: Koen Bauters

Ayco: “We komen met een heel open geest naar de demofeedback. Voor velen is Muzikantendag de eerste stap om hun muziek eens te laten horen aan iemand die daar professioneel mee bezig is. We willen vooral goeie raad geven en allerminst mensen afschrikken. We hopen dat we muzikanten kunnen aanmoedigen om creatief te blijven.”

-7-


workshop

De hang naar samenzang Wat mogen we verwachten van jullie workshop?

Leonie: “We zijn geen klassiek geschoolde zangeressen, maar door zelf te zoeken en te proberen hebben we wel leren samen zingen. De ervaringen en technieken die we in onze zoektocht hebben opgedaan, willen we delen met het publiek. We zullen ondermeer werken rond timing en het gebruik van de tweede stem.”

Je kan er niet naast: stemmen zijn vrij cruciaal in de hedendaagse popmuziek. Heb je zangambities of wil je je vocale skills wat bijschaven? Spring dan eens binnen in de zangfoyer. We nodigden een paar leading ladies en gentlemen uit om hun tips en tricks met jullie te delen. Samenzang, bijvoorbeeld, is een kunst op zich, maar wel een die je kan leren. Eva, Kapinga en Leonie Gysel – samen met hun broer Sam Radio Candip – zijn bekend als de stemmen van Arsenal en Zita Swoon en laten met plezier in hun kaarten kijken.

Wat is jullie sterkte?

Leonie: “We hebben als zussen alle drie de stem van dezelfde moeder! Dit maakt dat we eenzelfde timbre hebben, maar toch een apart stemgeluid door onze uiteenlopende karakters. Daarnaast zorgt onze familieband er ook voor dat we elkaar goed aanvoelen en dat is heel belangrijk bij samenzang.” Kun je al iets lossen?

Leonie: “Belangrijk bij het samen zingen is, dat je naar elkaar luistert. Zo leer je mekaar aanvoelen en raak je beter op elkaar ingewerkt. Daarnaast zijn muziek en zang geen streven naar perfectie. Je moet je gevoel laten spreken, laat je emoties toe!

Swingjazz- en soulzang met Lady Linn

photo: Arian Christiaens

Nog meer girlpower overdondert onze zangfoyer! Lady Linn laat voor Muzikantendag haar Magnificent Seven thuis en maakt plaats voor jou. Heb je een boon voor jazz en soul? Ben je daarnaast niet vies van een vleugje pop? Dan is dit jouw ideale cocktail voor een uurtje zangles van één van Vlaanderens bekendste stemmen. Powered by

-8-


workshop

Vivisectie van enkele songs Wat kan de vivisectie van songs ons bijbrengen?

photo: Koen Bauters

Hilke: “Het kan heel interessant zijn om bij songs die behoorlijk intuïtief tot stand komen, achteraf even stil te staan bij het hoe en waarom. Vaak blijkt immers dat achter beslissingen die je op goed geluk hebt genomen theoretische principes schuilen waarvan je het bestaan niet kende. Bij ons is specifiek de structuur van de nummers interessant. We gebruiken zelden de gangbare stroferefrein opbouw, maar toch blijkt het te werken.” Hebben jullie ooit zelf iets opgepikt op Muzikantendag?

Hilke: “Absoluut. Inne is een paar jaar geleden nog met haar demootjes naar de demofeedback getrokken. Zelf heb ik doorheen de jaren een heel aantal interessante sessies bijgewoond: o.a. over online strategie, hoe je een song op de radio krijgt ...”

Amatorski liet voor het eerst van zich horen toen ze het in 2010 tot in de Humo’s Rock Rally-finale schopten. Later verscheen hun eerste ep, het alom bejubelde ‘Same Stars We Shared’, met daarop het juweeltje ‘Come Home’. Hun debuutalbum ‘TBC’ schonk ons de beklijvende single ‘Soldier’. Op Muzikantendag kleedt Amatorski deze 2 liedjes uit. Bassist Hilke Ros licht toe ...

De wall of sound van The Sore Losers The Sore Losers is een gitaarband als geen ander. Beroemd en berucht om hun fameuze wall of sound, komen de Limburgers op Muzikantendag vertellen hoe ze die geluidsmuur opbouwen. Ze illustreren hoe verschillende gitaren, effectpedalen en versterkers het volledige geluidsspectrum vullen. Rond die basis van gitaargeluid bouwen ze verder: hoe moet de bas klinken, hoe worden de drums gestemd en welke micro’s gebruiken ze voor de zang? Je komt het allemaal te weten in deze sessie over klanktexturen en hoe het een resultaat de som der delen ver overstijgt.

Als je een nummer ontleedt, beantwoord je eigenlijk ook de vraag hoe een nummer tot stand is gekomen.

Hilke: “Inderdaad. Da’s bij ons geëvolueerd. ‘Come Home’ schreef Ine (de zangeres, red.) nog alleen. De eerste versie nam ze op met GarageBand (een standaardsequencer die op elke Mac staat, red.) en het microfoontje van haar computer. Op Muzikantendag vertelt ze ook over de inspiratiebron voor die song. ‘Soldier’ is een recentere en meer computer based productie die in Ableton Live tot stand is gekomen. We stuurden dat bestand heen en weer tussen de verschillende bandleden.”

-9-


fotoshoot

Inschrijven Verschillende activiteiten op het programma kunnen we – voor de goede gang van zaken – niet openstellen voor het volledige publiek. Naast de Fnac fotoshoot zal je moeten inschrijven voor volgende onderdelen: Demofeedback Traditioneel één van de meest geapprecieerde onderdelen op het Muzikantendagprogramma. Waar anders beoordelen muziekprofessionals persoonlijk je demo? Inschrijven vanaf 1 oktober. Speed dating Nieuw! Speeddates met specialisten in uiteenlopende disciplines die met plezier een half uur van hun kostbare tijd voor jou veil hebben. Inschrijven vanaf midden oktober. Masterclasses Schaaf je skills bij op het hoofdpodium van de AB samen met twaalf gevestigde waarden uit de Belgische muziekwereld. Inschrijven vanaf midden oktober.

We hoeven je niet meer te vertellen hoe belangrijk beeldvorming kan zijn voor jou of je band. Hoe een perfecte platenhoes, bandfoto of artwork het plaatje kan vervolledigen. Maar ook hoe een foute visual een ware afknapper kan zijn. Met het internet heb je een enorm potentieel bereik aan je vingertoppen. Bezint dus eer ge begint! Fnac helpt je alvast op weg: ook op deze Muzikantendag trakteren ze jou of je band op een professionele fotoshoot. Inschrijvingen voor de shoot startten in oktober op muzikantendag.be

We kondigen de start van de inschrijvingen steeds aan op muzikantendag.be en via onze newsletter (inschrijven op de site).

And there’s more! Poppunt bestaat dit jaar 10 jaar en dat vieren we door iedere maand te trakteren met een cadeau die muzikanten echt vooruit helpt. Zo zullen we ervoor zorgen dat de beste tien foto’s uit de Fnac fotoshoot in RifRaf zullen verschijnen, hét Belgische magazine voor muzikale ontdekkingen. Bovendien plaatsen we de beste foto ook nog eens in ons eigen Poppunt Magazine. Een publieke stemming zal bepalen wie de gelukkigen worden.

Dokter van wacht Onder het motto ‘first-come, first-served’ voorzien we de hele dag door ook een plekje waar je met jouw instrument bij een echte ‘instrumentendokter’ langs kan gaan. Onderhoudtips inbegrepen! De dokters van wacht worden in de loop van oktober bekend gemaakt op muzikantendag.be

- 11 -


speed dating

Speciaal voor deze tiende editie van Muzikantendag trommelden we een aantal specialisten in uiteenlopende disciplines op die met plezier hun wijsheid met jou delen. Everything you’ve always wanted to know but were afraid to ask! Of wat dacht je van een babbel met een jurylid van Humo’s Rock Rally?

EN ER IS MEER De volledige lijst van speed dates en de reservatieprocedure – ja, ook hier dien je op voorhand in te schrijven! – vind je op muzikantendag.be. Zijn alvast ook van de partij:

Wie wil deelnemen aan editie 2012 van de belangrijkste rockwedstrijd van het land kan zich nog inschrijven tot 30 november 2011, via vi.be. Om in de voetsporen te treden van Goose, The Van Jets, The Hickey Underworld, Steak Number Eight en School Is Cool is méér nodig dan een goeie song. Hoe pak ik mijn deelname best aan? Waar let de jury op? Geert Op de Beeck – (godb) voor veel lezers – schrijft sinds 2000 voor Humo, en maakt sinds 2004 – samen met zijn collega’s Charlie Poel, Jurgen Beckers en Katia Vlerick – deel uit van de jury van Humo’s Rock Rally. Een persoonlijke date met hem is hét uitgelezen moment om je overwinningskansen aan te scherpen.

Buffi Duberman Rock Your English Buffi Duberman, een New Yorkse die many moons ago de States inruilde voor Nederland, sleutelde al aan de teksten van toppers als Within Temptation, Kane, Krezip ... Ze schreef ook een eigen boek, ‘Rock Your English’, waarin ze op een speelse manier aan de slag gaat met Engelstalige lyrics. Twijfels over wat er uit jouw pen vloeit? Lay quick your date with Buffi fast!

- 12 -


Peter Verstraelen Boekje open over boekings

Milk & Cookies De visuele stijl van je band

Het boekingskantoor van Peter Verstraelen werkt onder meer met A Brand, Intergalactic Lovers, Triggerfinger, Low en The Horrors ... Een drukbezet man die voor één keer al jouw vragen rond boekingen beantwoordt. Boek snel je half uurtje in!

Milk and Cookies is een grafisch ontwerpbureau in hartje Brussel. Drie mannen met baarden, zes ogen voor esthetiek, hersenen en harten voor design vanuit de buik. Ze schaafden al aan de huisstijl van Soulwax, Tiga, het Abracada-label (Parijs) en Poppunt. Leuk om een half uurtje te brainstormen.

Bart Steenhaut Omgaan met de pers Bekendheid verwerven bij een groot publiek lukt nog altijd het best door voldoende mediaaandacht te genereren. Interviews en reviews in kranten, magazines of op blogs zijn de perfecte hulpmiddelen voor je doorbraak. Bart Steenhaut werkt al 22 jaar bij De Morgen, nam al meer dan 1.500 interviews af en woonde 10.000 concerten bij. Voer genoeg voor een half uurtje gesprek, lijkt ons.

Joke De Nul Efficiënt online communiceren Vandaag de dag kan een band niet meer om de sociale media heen: Facebook, twitter, vi.be ... Alle platformen optimaal gebruiken, kan bijdragen tot het succes van een groep. Joke De Nul van het bureau Talkings Heads vertelt er je alles over.


living room

Raymond én Admiral Freebee: klinkt als een gouden match. Hoe hebben jullie elkaar gevonden?

Het métier van een plaat opnemen

Raymond: “Toen we het nieuwe album aan het voorbereiden waren, had Tom onze aandacht getrokken. We hebben eens afgesproken op café, en het bleek goed te klikken. Die klik hoeft voor mij niet noodzakelijk eerst over muziek te gaan. We zaten gewoon meteen op dezelfde golflengte.”

Nieuw op Muzikantendag is de living room: een gezellige plek waar een klein publiek kan luisteren naar de ervaringen van collega’s en pro’s. Raymond van het Groenewoud heeft met zijn talloze platen en hits al menig studiowerk op de teller. In november brengt hij zijn nieuwe album ‘De Laatste Rit’ uit. Producer was Tom Van Laere aka Admiral Freebee. Speciaal voor Muzikantendag komen Raymond en de Admiraal in onze living getuigen over het métier van een plaat opnemen en producen. Muzikant STIJN zal als ‘master of ceremony’ én Raymondfan het gesprek in goede banen leiden. We vroegen iets meer uitleg aan Raymond zelve ..

Tom Van Laere kennen we vooral als Admiral Freebee, minder als producer. Hoe heeft hij het aangepakt?

Raymond: “Hij heeft vooral veel invloed gehad op het productieproces, niet zozeer op bijvoorbeeld de structuur van mijn songs. Hij probeerde me voortdurend uit te dagen met de vraag of het niet beter kon. De belangrijkste afspraak die we van bij het begin hadden, was dat we 100 procent eerlijk mochten zijn. Erg belangrijk!” Kan je ons nu al enkele gouden tips geven?

Raymond: “Het cliché ‘we’ll fix it in the mix’ werkt niet. Liedjes moeten op zichzelf staan, want geen enkel zwak plekje kan gerepareerd worden in de studio. Als groep moet je ook goed op voorhand weten wat je wil. In de studio is er geen tijd meer om te schipperen tussen een mooie productie of het garagegevoel. Maak op voorhand goede afspraken!”

Living room

photo: Cas Janssens

Naast de grote namen zetten we in onze living ook opkomend talent op de sofa. Zo zullen o.a. Sherman en Little Trouble Kids het in een gesprek met Kirsten Lemaire (Studio Brussel) hebben over hun traject, airplay én het juiste moment om met een plaat naar buiten te komen. Tekenen ook present: Franky DSVD & Mikey Doling van Channel Zero. Zij zullen het uitgebreid hebben over de valkuilen uit hun carrière, vragen staat vrij.

- 15 -


heater

infosessie

“t-heater is al jarenlang trouwe partner van Poppunt, en we zijn uiteraard weer van de partij op Muzikantendag”, zegt Amin Dridi, office manager van t-heater Brussel. “Want als het gaat over geld verdienen en hoe je dat het beste regelt, ben je bij ons aan het goede adres. t-heater is een Sociaal Bureau voor Kunstenaars, kortweg SBK. Bij ons komen artiesten over de vloer die oplossingen zoeken om zich op een correcte manier te laten uitbetalen. Want organisatoren vragen vaak een factuur, terwijl lang niet alle artiesten zelfstandigen (willen) zijn en zelf kunnen factureren. Bij t-heater lossen we dat op.” Is het dan voor elke muzikant, van beginner tot professional, een must om zich bij t-heater aan te sluiten?

Amin: “Het kan natuurlijk nooit kwaad, maar tijdens onze infosessie op Muzikantendag zal duidelijk worden dat dat niet altijd hoeft. Als je nog niet zo veel verdient, kan je alles makkelijk zelf regelen via de Kleine Vergoedingsregeling. Maar het plafond van die KVR ligt vrij laag. Als je grotere bedragen begint te verdienen, moet je een andere oplossing zoeken. Je kan een vzw oprichten en daar facturen mee versturen, maar dan krijg je het geld moeilijker op je persoonlijke rekening. Je kan zelfstandige worden, maar dan moet je weten dat je je een hoop administratie op de hals haalt. t-heater kan al die administratie voor jou regelen en stort het geld gewoon netjes op je rekening. We zorgen er ook voor dat alles geregeld wordt met je belastingen, je pensioen, enzovoort. En als je echt veel geld verdient, kan je ook nog altijd een bvba oprichten. Tijdens onze infosessie komt het allemaal aan bod. Zowel beginners als een gevorderde muzikanten komen er dus aan hun trekken.”

Geld verdienen? Graag, maar hoe? Natuurlijk wil je (ooit) graag geld verdienen met je muziek. En natuurlijk wil je dat op een legale manier geregeld zien. Want betrapt worden op zwartwerk, daar heeft niemand iets aan. Maar als goeie Belg wil je je natuurlijk niet blauw betalen aan belastingen als dat niet nodig is. En aan administratie verdoe je liefst ook niet te veel tijd. Bij t-heater, een afdeling van t-interim die niets anders doet dan artiesten uitbetalen, weten ze daar wel raad mee.

Maar t-heater kan nog meer voor je doen dan enkel uitbetalen.

Amin: “In het buitenland gaan spelen bijvoorbeeld, dat is altijd een hele administratieve molen. Ook dat papierwerk kunnen we voor je regelen, zodat je zonder zorgen in het tourbusje kunt springen. En uiteraard zijn we altijd bereikbaar voor advies, zo lang het maar over verloning en administratie gaat. Dat advies krijg je dus ook op Muzikantendag in de t-heaterstand.”

- 17 -


- 18 -

Bas voor beginners tot gevorderden

Keys voor beginners tot gevorderden

KEY MUSIC BASS CORNER

KEY MUSC KEYS CORNER

BALKON LINKS DEMOFEEDBACK

BALKON RECHTS SPEED DATING

16h

17h

Jazz keys

Jazz bas

Jazz drum

Jazz gitaar

Keys voor beginners tot gevorderden

Bas voor beginners tot gevorderden

Drum voor beginners tot gevorderden

Gitaar voor beginners tot gevorderden

18h

Demofeedback

Speed dating: Jezelf wapenen tegen pers - Bio's schrijven Alles wat je ooit wilde weten over boekers - Zakelijk advies Spreekuur met Humo’s Rock Rally ...

Amptec - Avid - Bose - Hogeschool Gent - Media Satellite - Muziekcentrum Goedleven MWorks - Provincie Limburg - Roland - SAE - Sennheiser - Steinberg - Variphone - Yamaha - Sabam

Drum voor beginners tot gevorderden

KEY MUSIC DRUM CORNER

CENTRAAL

15h

Poppunt infostand - Rock Bujumbura inzameling - Roland Loop Contest Roland invites Rico Loop - Fnac Fotoshoot - Demofeedback aanmelding

14h

Gitaar voor beginners tot gevorderden

13h

19h

3.

KEY MUSIC GUITAR CORNER

12h

2.

AGORA

programma 1. 4.


- 19 -

Raymond vh Groenewoud & Admiral Freebee

KBC Demostudio

Franky DSVD & Mikey Doling (Channel Zero)

De platenfirma anno 2011

TBC

L1 demo Bose

TBC

Geld verdienen T-heater

Programma onder voorbehoud - de meest recente versie vind je op www.muzikantendag.be - Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend. Op 19 november krijg je in AB een handig programma-overzicht.

STUDIO

LIVING ROOM

Hoe bepaalt Customs hun gage

Wall of sound The Sore Losers

Vivesectie Amatorski

CLUB

TOREN INFOSESSIES

Swing, jazz & soulzang Lady Linn

Gregory Frateur (Dez Mona)

Ableton Radical G

17h

Studio nr live AKS

16h

Homerecording

15h

ZANGFOYER

14h

Pro Tools Avid

13h

KELDER LINKS

KELDER RECHTS

12h

TBC

Online promotie

TBC

Samenzang Radio Candip

TBC

18h

19h

AfTErSHow


masterclass

Waar mogen de deelnemers zich aan verwachten?

David: “Ik ga de klassieke (subtractieve) synthesizer anatomisch ontleden. De deelnemers maken op een boeiende manier kennis met termen als ‘oscillator’, ‘filter’, ‘LFO’, ‘envelope’, ‘pulse width modulation’ en leren het concept ‘klank’ in het algemeen vanuit een totaal nieuw perspectief benaderen. Het wordt geen saaie en technische uiteenzetting voor gearsluts en synthesizernerds maar een praktische gids voor wie geïinteresseert is in klank en meteen doelgericht aan de slag wil.”

Ook dit jaar staan een hoop masterclasses en workshops op het programma. Onder het motto “al doende leert men” krijg je op het hoofdpodium van de AB de hele dag de tijd om je skills bij te schaven. Niet minder dan twaalf gevestigde waarden uit de Belgische muziekwereld doen speciaal voor jou hun tips en tricks uit de doeken.

Kan je alvast een tip geven voor de beginnende toetsenist?

David: “Beginners worden meestal nog niet gehinderd door veel technische bagage of theoretische kennis. Maak van deze beperking een voordeel en expirimenteer erop los! Draai aan die synthesizerknoppen alsof je leven ervan afhangt en wees niet bang om ongebruikelijke klanken te produceren. Confisqueer het pedal board van je gitarist of de amp van de bassist en de duffe pianoklank uit je goedkope eerste synth zal plots iedereen omverblazen.”

De muziekgladiatoren van dienst zijn o.a. Michael Shack (drummer van Milk Inc, Netsky, Soulsister ...), Thomas Vanelslander (gitarist van Gorki) en David Poltrock (toetsenist van Arid, Hooverphonic, Monza ...). Voor de jazz-freaks nodigden we samen met Muziekmozaïek o.a. Hans Van Oost (gitarist van Ronny Verbiest, Bart Defoort Quartet ...), Dirk Van Der Linden (multi-instrumentalist van Swing Dealers, Chris Peeters Band ...), Luc Van De Bosch (drummer van Vaya Con Dios, Toots Thielemans, New Look Trio ...) en Wim Ramon (bassist van Neeka, Vaya Con Dios ...) uit. We vroegen synthesizerspecialist David Poltrock hoe hij uitkijkt naar zijn masterclass.

DOEN! Het wordt niet alleen kijken, maar ook doen! Schrijf je in via muzikantendag.be voor één van de masterclasses en speel mee met de groten, op het podium van de AB. Niet op tijd ingeschreven? Geen nood, alle masterclasses kunnen ook vanuit het publiek gevolgd worden.

- 21 -


infosessie

Hoe bepaal je je gage voor een live optreden? “De gages van een band worden meestal niet aan grote klok gehangen,” zegt Elskens, “want zomaar getallen vrijgeven leidt altijd tot tegenstrijdige reacties. Een gage wordt bekeken in functie van de omstandigheden en is een moeilijke evenwichtsoefening. Het hangt van zoveel dingen af, en wisselt per locatie, dat het eigenlijk niet juist is om één bedrag openbaar te maken.” In België is er inderdaad een groot verschil tussen bijvoorbeeld het clubcircuit en de festivals. En in het buitenland hanteren ze nog andere principes: in Nederland speel je vaak voor een bodemgage, en wordt er een split in de inkomsten afgesproken. Zo deelt de band in de winst, maar ook in het risico.

Hoeveel mag ik vragen voor een optreden? Het is één van de meest gestelde vragen bij Poppunt. Een zeer moeilijke vraag want het is niet eenvoudig om in te schatten hoeveel je als band ‘waard’ bent. Op Muzikantendag doen we een poging om je vooruit te helpen, en dat doen we niet alleen. Omdat manager, boeker en artiest allemaal een rol spelen in het bepalen van de gage, hebben we Kristof Uittebroek (Customs) uitgenodigd, samen met manager Christoph Elskens en boeker Werner Dewachter (Busker Bookings). We vroegen Christoph nu al om een woordje uitleg.

In het begin hou je je gage best zo laag mogelijk. Daar een bedrag op plakken is moeilijk, maar een lage gage zal er wel voor zorgen dat je vaker geboekt wordt, omdat het financiële risico voor de organisator kleiner is. Elskens houdt wel altijd één ding in het oog: “Je moet, zelfs bij heel lage gages, altijd genoeg krijgen om de technieker te kunnen betalen. Het is niet zo erg als je er als muzikant weinig tot niets aan overhoudt, maar als de technieker betaald wordt, zal die ervoor zorgen dat de band goed klinkt. Customs heeft bijvoorbeeld de eerste 30, 40 concerten voor een minimumbedrag gespeeld, maar de technieker werd altijd betaald. Dat is een gezonde manier van werken, want zo krijg je de reputatie dat je band altijd een goed geluid produceert.” En reputatie, daar is je carrière natuurlijk voor een groot stuk op gebouwd.

- 22 -


Maar vanaf wanneer kan je dan hogere gages beginnen vragen? Moet je een single of album uitbrengen om meer te verdienen aan je optredens? “Dat is één van de triggers,” zegt Elskens, “maar zeker niet de enige. Eigenlijk moet je de hele puzzel bekijken. De achterban moet groot genoeg geworden zijn. Je hebt een aantal goeie shows gespeeld waar veel volk op af kwam, je kreeg goeie reviews in de pers of aandacht op de radio, er borrelt vanalles rond je band op Facebook of blogs ... Organisatoren pikken al die signalen op, voelen dat er iets beweegt en zijn bereid om meer te betalen.”

INFOSESSIES OP MUZIKANTENDAG Volgende infosessies staan op het programma op Muzikantendag in de toren van de AB:

Afspraken rond gages worden vaak gemaakt door boekers en managers. Die worden betaald met een percentage van je gage, en dus zou je kunnen denken dat ze niet met jouw band in zee willen gaan als de gage niet hoog genoeg ligt. Elskens nuanceert: “Van een nieuwe band kan je niet verwachten dat ze meteen hoge gages gaan krijgen. De meeste managers en boekers werken vanuit een buikgevoel en weten wel dat ze in het begin vooral moeten investeren. De wisselwerking tussen de manager en boeker is wel superbelangrijk. De boeker onderhandelt met de organisator over de gage, maar koppelt wel terug naar de manager of de artiest als dat nodig is. De boeker heeft een ondergrens, en als hij die bereikt, koppelt hij terug om af te stemmen of het optreden aan die voorwaarden al dan niet kan doorgaan. Soms wil een artiest per se toch op een bepaalde plek spelen, of past dat concert in een bepaald plan, en laten we het toch doorgaan ondanks de lage vergoeding.”

10 of 10.000 euro. Hoe bepaal je je gage voor live optredens? Werner Dewachter (Busker), Christoph Elskens (Noisesome, Soundslike), Kristof Uittebroeck (Customs) MySpace is dood. Wat nu? Online promo voor je band Frederic Busscher (Het Depot, PHL) Van DIY tot 360°: de platenmaatschappij anno 2011 met o.a. Hilke Ros (Amatorski) Van Kleine Vergoedingsregeling tot bvba: hoe organiseer je je als muzikant? t-heater, sociaal bureau voor kustenaars (zie ook p. 17) Meer info: muzikantendag.be

Er spelen dus heel wat mechanismes mee in het bepalen van een gage. En dan hebben we de helft ervan hier nog niet eens verklapt. Christoph, Werner en Kristof doen op Muzikantendag het hele verhaal uit de doeken. Een goeie reden om af te zakken naar de infosessie!

- 23 -


workshop

03

Je eigen muzikale creaties opnemen? Het is geen rocket science en het hoeft je ook geen fortuin te kosten. Op Muzikantendag slaan we de handen in elkaar met homerecording.be. Tijdens de openingsuren van de beurs kan je in de kelder van de AB terecht voor advies en relevante workshops rond dit onderwerp. Als opwarmer vertelt homerecording.be ons wat je nodig hebt voor een eenvoudige homestudio.

Een computer met DAW (Digital Audio Workstation) software. Vrijwel elke PC of MAC die de afgelopen jaren op de markt kwam, is geschikt om op te nemen. Populaire DAW-software zijn Cubase, Sonar, Pro Tools, Reaper en Logic ... Tip: vaak worden prima basisversies van DAW software gratis meegeleverd met een aangekochte audio interface.

04

Vaak vergeten zijn monitors, luidsprekers bedoeld om opgenomen muziek te beluisteren. Ze wijken af van de speakers die we gewoon zijn door hun droge eerlijkheid. Hifispeakers of een degelijke hoofdtelefoon zijn bruikbare alternatieven voor je eerste opnames.

01

Tenzij je enkel instrumenten met een audio-uitgang (zoals een synth) wil opnemen, is een microfoon onmisbaar. Er bestaan dynamische en condensatormicrofoons. Je keuze hangt af van wat je wil opnemen, maar je kan al zeer bruikbare allround (dynamische) microfoons vinden voor 100 euro.

05

Een geschikte ruimte, waar je kan werken zonder anderen te storen of gestoord te worden. Dergelijke problemen worden aangepakt met isolatie. Wat minstens even belangrijk is en vaak vergeten wordt, is hoe je ruimte klinkt: de akoestiek. In kleine en onbehandelde ruimtes is die klank vaak heel onevenwichtig. Daar wat aan doen kost je geen fortuin, maar wel wat opzoektijd en knutselwerk. Het resultaat van zo’n ingreep kan enorm zijn! Vergeet eierdozen of goedkoop noppenschuim: ze zijn bijna waardeloos voor isolatie of akoestische behandeling.

02

Een audio-interface (een ‘geluidskaart’ die speciaal ontworpen is voor opnamewerk) zet het elektrische signaal van je opnamebron om in een digitaal signaal waarmee je computer overweg kan. Kies een interface met ingebouwde voorversterker, die het (zwakke) microfoonsignaal op het nodige geluidsniveau brengt. Wil je een condensatormicrofoon gebruiken, dan moet die voorversterker over fantoomvoeding beschikken. Zo’n interface waarmee je twee bronnen tegelijk kan opnemen, kost rond de 150 euro.

Hoe kan je met dit materiaal aan de slag? Tijdens Muzikantendag zet de crew van homerecording.be alles op een rijtje en kan je bij hen terecht met vragen!” Over elk van deze onderwerpen vind je op homerecording.be heel uitgebreide informatie terug. Check het forum (en dan zeker de beginnerssectie) en de gids. Homerecording.be

- 25 -


het goede doel

Rock Bujumbura is een Belgische organisatie die de muzikale droom van jongeren in Centraal-Afrika waarmaakt: het oprichten van een eigen rockband. Samen met lokale organisaties zet Rock Bujumbura zich in om Burundese jongeren na jaren van conflict terug samen te brengen. Sleutelwoord hierbij is muziek. Zo bouwt Rock Bujumbura repetitieruimtes uit in Burundi, zorgt ze voor muziekonderwijs en worden er optredens georganiseerd voor het lokale publiek. Dankzij Rock Bujumbura beschikt een van haar partners nu ook over een eigen opnamestudio. Jouw rockinstrument speelt in dit alles een belangrijke rol. Zonder instrumenten geen muziek. Geef je instrument dus een tweede leven en steun de Centraal-Afrikaanse muziekscène. Bovendien krijgt iedereen die een bijdrage levert een jaarabonnement op Poppunt Magazine én een Win For Life kraslot. Je geschonken instrument krijgt ook een code waardoor jij te allen tijde kan navragen hoe het je oude instrument vergaat.

Hoeveel keer stootte je al tegen die ongebruikte versterker in je krappe repetitiekot? Ben je het zat dat telkens weer dat oude keyboard bij een wild jamfeestje in de weg staat? En die stof vergarende basgitaar in de hoek, zou je nieuwe versterker daar niet beter staan? Wellicht wel. Poppunt en Rock Bujumbura hebben de ideale oplossing: de nationale “Ruim Je Repetitiekot Op”-dag. Mest je repetitiekot eens goed uit, kom op 19 november naar Muzikantendag en schenk je oude rockinstrumenten aan CentraalAfrikaanse jongeren.

Wil je graag helpen maar scheelt er iets aan je gitaar? Geen nood: Rock Bujumbura werkt samen met twee Vlaamse TSO-scholen die de nodige reparaties uitvoeren. Geen zin om te zeulen met je versterker richting Muzikantendag? Ook niet erg! Contacteer Rock Bujumbura en ze komen je instrument bij je thuis ophalen. Neem een kijkje op rockbujumbura.org of de Facebookpage van Rock Bujumbura en zie zelf wat de Afrikaanse jongeren doen met de ingezamelde rockinstrumenten. Alvast bedankt!

- 27 -


beurs

Een deel van de Grote Zaal en de Agora van de AB worden op 19 november omgetoverd in “Playground”. Een speeltuin dus. Jouw speeltuin, waar heel wat merken en organisaties klaar staan om jou te ontmoeten. Waar je zelf aan de knoppen mag zitten en al je vragen schaamteloos mag afvuren op de experts ter plaatse. De speelkameraadjes:

Amptec – professional sound solutions met merken als Adam, iZotope, Moog, Universal Audio, Native Instruments en Waves. Avid – wereldwijde leverancier van professionele audio- en videohard- en software zoals Pro Tools, M-Audio, Venue, Interplay ... Bose – L1 draagbare line array systemen, een nieuwe manier van geluidsversterking. Hogeschool Gent – Royal Conservatory Ghent: Music, Jazz / Pop / Music Production Media Satellite – Benelux distributeur voor Next Generation muziek soft- en slimme hardware, o.a. Ableton Live 8, Propellerhead Reason 6, IK Multimedia iPad en iPhone muziek tools, Keith McMillen SoftStep en meer. Muziekcentrum Goedleven - repetitieruimtes, zanginstallaties, muziekinstrumenten, opslagruimte, toursupport en privé muziekles in Gent. MWorks / Focusrite – KRK, Arturia, Apogee - homerecording, interfaces, MIDI-controllers, software, everything for the professional homestudio! Provincie Limburg – Het Limburgse popbeleid is 20 jaar jong. Tijdens Muzikantendag viert de provincie dat op een interactieve manier met een aantal bevoorrechte partners als de PHL, Pukkelpop en Muziekodroom. Roland – de laatste nieuwe en betaalbare instrumenten voor de beste muziek en vetste sounds: V-Drums, BOSS-gitaarproducten, Synths ... Feel free to try and ask! SAE – ’s werelds grootse internationaal netwerk van mediascholen voor audio, film, web ... Sennheiser – hoofdtelefoons, headsets, microfoons, studiomicrofoons, versterkers, speakers, zend- en ontvangstapparatuur, conferentie- en rondleidingsystemen; Neumann, APart, K-array, Konig & Meyer, RDL en Fischer Amps. Steinberg – wereldwijd gekend voor audio software en hardware solutions, waaronder Cubase. Steinberg ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten voor muzikanten en producers in de muziek-, film-, post-productie- en multimedia-industrie sinds 1984. Variphone – gehoorbescherming op maat, marktleider voor in-ear systemen en hearing coaching. Yamaha – all music production tools from one and the same brand.

- 29 -


- 30 -


workshop

Avid, Bose, Media Satellite en Roland brengen hun ijzersterke producten mee naar de Playground waar ze met plezier worden onderworpen aan jouw nieuwsgierige vingers. Daarnaast zullen ze ook ieder een workshop voor hun rekening nemen waarin ze uitleggen hoe je het meeste kan halen uit de hard- en software uit hun gamma:

Bose L1 demo Soms zijn volledige PA-installaties overkill. Ze zijn niet alleen enorm groot, er komen ook nog mengtafels, monitors en ervaren geluidstechnici aan te pas. Gelukkig bestaan er alternatieven als het allemaal niet zo groot hoeft. Gunther Verspecht (Stash) en Dirk Fryns (Bose) tonen je in deze workshop hoe je als muzikant binnen het kwartier je apparatuur hebt opgesteld, zelf je soundcheck hebt uitgevoerd én met een natuurgetrouwe weergave je instrumenten versterkt.

Roland invites Rico Loop Weinig of geen mensen kunnen zo goed overweg met een BOSS loopstation als Rico Loop. Deze Berlijnse multiinstrumentalist is gekend om zijn explosieve shows waarin hij in zijn eentje de meest inventieve grooves voor de ogen en oren van het publiek tot stand brengt. Hij demonstreert hoe je als solomuzikant met moderne technieken een zeer dynamisch en muzikaal geheel live kan brengen. Tijdens de workshop legt Rico uit hoe hij verschillende stukjes samenvoegt en arrangeert, en hoe je ritmes en melodieën op een creatieve manier met elkaar verweeft.

Avid workshop De kans is groot dat je als muzikant al in aanraking bent gekomen met Pro Tools. Deze software is immers niet meer weg te denken uit menig studio, en wint de laatste jaren ook steeds meer aan populariteit bij de DIY-muzikanten. Naast een kennismaking met de software en de populaire Eleven Rack (amp/speaker simulator) plugin, demonstreert Avid nog een heleboel M-Audio producten, waaronder enkele studio monitors, de Venom synthesizer, en meer.

Ableton met Radical G Glenn Keteleer aka Radical G laat je kennismaken met enkele tools uit het Ableton-pakket. Als certified Ableton trainer kent hij namelijk alle handige weetjes voor zowel studio- als live-gebruik. Na een kort overzicht van de software ontdekken we de mogelijkheden van hardware controllers, de kracht van de ingebouwde vocoder en Ableton’s looper. Glenn zal aantonen dat digitale tools niet enkel interessant zijn voor producers, maar ook voor muzikanten met ambitie.

- 31 -


win

1 Roland AC-33 Een versterker op batterijen én voorzien van een gitaar- en een MIC/Line-kanaal, effecten, antifeedback en een phrase-looper. Dankzij de batterijvoeding kun je je muziek overal ten gehore brengen: in het bos, op straat, in de keuken, op het dak,… (Poppunt is niet verantwoordelijk voor mogelijke ongevallen).

1 KRK KNS 8400 Deze hoofdtelefoon kan zowel in de studio als live gebruikt worden. Met een frequentiebereik van 5 kHz tot 23 kHz wordt geen toon gemist, wat resulteert in een zeer dynamische, heldere weergave. Hoogwaardige heaphones dus, die je muziek alle eer aandoen.

1 FOCUSRITE SAFFIRE 6 USB Met deze snelle en betrouwbare audio interface kan je je beste gitaar- en zangpartijen probleemloos met de hoogste kwaliteit opnemen. Met zijn 2 professionele preamps, MIDI in- en uitgang en 4 audio uitgangen tover je je computer of mac om in een mini homestudio. Enkel nog een micro en een paar instrumenten zijn nodig om je muzikale ideeën de digitale wereld in te sturen.

1 Avid Venom De Venom is een 49-key virtueel analoge synthesizer die zowel atmosferisch en subtiel, als wild en erg gewaagd kan zijn. Je kan zeer snel de belangrijkste parameters aanpassen via de gebruiksvriendelijke interface, of eindeloos diep gaan met de meegeleverde software editor. Je kan de Venom zelfs gebruiken als een audio interface samen met Pro Tools M-Poweren of andere muzieksoftware.

1 Avid Pro Tools 9 pakket Met Pro Tools 9 tilt Avid de ‘industrie standaard DAW’ naar een nog hoger niveau. Deze versie heeft een modernere layout, betere workflow en ondersteuning van core audio en 64-bit systemen, op zowel Windows als Mac computers. Met een arsenaal aan loops, instrumenten en effect plug-ins, direct inzetbaar voor iedere muziekproductie.

DeELNEMEN Wil je kans maken op een van deze prijzen, mail dan vóór Muzikantendag (19 november) naar win@poppunt.be met het antwoord op de vraag hoe het goede doel heet dat oude instrumenten inzamelt voor Centraal-Afrikaanse jongeren? Je vindt het antwoord in dit magazine. Vermeld duidelijk op welke prijs je kans wil maken. De wedstrijd staat open voor iedereen. Succes!

- 33 -


poppunt

Muzikantendag is een initiatief van Poppunt, maar lang niet het enige. We zetten ons het hele jaar door in om het leven van muzikanten, dj’s en producers interessanter en gemakkelijker te maken. Zo zijn we steeds bereikbaar voor gratis popadvies maar we beschikken ook over een resem media en projecten:

poppunt.be is de infosite van Poppunt, waar je advies kan inwinnen over auteursrecht, het maken van een cd, rechtsvormen, geld verdienen, subsidies ... Het is de plaats waar je alle publicaties en de adressengids kan raadplegen, waar regelmatig filmpjes worden gepost, nieuws, artikels ... vi.be verenigt de Vlaamse muziekwereld online. Voortdurend worden er speel- en mediakansen aangeboden, en niet zelden is een kans via vi.be een eerste stap in de grote doorbraak. Voor vi.be werkt Poppunt samen met media, clubs en concertzalen en party- en festivalorganisatoren ... Poppunt Magazine is het gratis magazine van Poppunt en verschijnt driemaandelijks. Je vindt er updates over onze projecten en een massa interessante informatie over en voor upcoming bands, muzikanten, dj’s, producers en de professionele muzieksector. De Muzikantengids is ons popadvies gebundeld in één boek. Een compleet overzicht: van waar je je eerste lessen kan volgen of een instrument kan kopen, tot en met btw bij optredens in het buitenland. En alles wat daar tussen zit. Hét handboek voor muzikant en dj. Brochures zijn kleinere, meer gespecialiseerde publicaties over thema’s als ‘Bouw je repetitieruimte’, ‘Concerten, fuiven, festivals organiseren’, ‘Cd in eigen beheer’, ‘Platencontracten’, ‘Muziekuitgave en auteursrechten’ ... De brochures zijn online te lezen en te koop op poppunt.be. Play & Produce is de succesvolle tegenhanger van Muzikantendag, speciaal voor elektronische muzikanten, dj’s en producers. In de Gentse Vooruit brengen we het kruim van de elektronische scene bij elkaar voor een dag vol sessies, workshops en feedback. Derde editie in november 2012. 100% Puur is ons project voor de finalisten van de provinciale pop- en rockconcoursen. I.s.m. de provincies biedt Poppunt hen een natraject: we informeren en begeleiden hen in hun zoektocht naar exposure en speelkansen, en zorgen voor de nodige extra aandacht. Stoemp! is het gezelligste concertencircuit van het land. Jong talent en gevestigde waarden wisselen elkaar af op de podia van de meest authentieke kroegen in de Brusselse binnenstad. Maandelijks speelt één van de Stoemp!artiesten ook een middagconcert in de Loketten van het Vlaams Parlement. Popthesisprijs wil onderzoek naar popmuziek en de popsector stimuleren en ontsluiten. Elk jaar wint de beste popthesis een geldprijs en organiseren we een studiedag rond het onderwerp. De interessantste inzendingen worden ook gepresenteerd en toegelicht in een publicatie. De volledige database vind je op poppunt.be.

- 34 -


Muzikantendag 2011 Magazine  

Extra editie Poppunt Magazine - okt 2011

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you