A rés és a nyereség

Page 1

Dan Sullivan könyvek A képlet egy négy szakaszból álló előrehaladás az óramutató iránya szerint: az első szakasz az Elkötelezettség, a második a Bátorság, a harmadik a Képesség, a negyedik az Önbizalom, amelynek a révén a vállalkozók képesek állandóan előrehaladni nagyobb célok és áttörések felé.

„Forradalmi felismerést adott nekem ez a könyv! Megértettem, hogy nekem cégvezetőként az a feladatom, hogy tudjam MIT akarok és MIÉRT akarom, és ne bénítson le annak a tudata, hogy nem tudom HOGYAN fogom megcsinálni. Ezért veszem körbe magam szuper munkatársakkal, akik tudják HOGYAN csináljuk meg az általam kitűzött célokat.” Pongor-Juhász Attila, Az Időmilliomos vállalkozó bestseller könyv szerzője A Pongor Publishing Kiadó alapító-ügyvezetője a könyv szaklektora

Ez egy nagyon egyszerű modell, és mint látni fogod, mindig működik. Ha fejlődni akarsz, ha azt akarod, hogy a vállalkozásod és az életed magasabb szintre lépjen, ez az a képlet, amit használnod kell.

Dan Sullivan: A 25 éves terv

Mindenki a gyorsuló időre panaszkodik, ezért hát egy gyors, könnyű és egyszerű megoldást dolgoztunk ki erre a problémára a világ bármely táján tevékenykedő vállalkozóknak. A 25 éves Terv egy egységes megoldás a bosszantó és energiáinkat elszívó, az időnkre nyomást gyakorló tucatnyi tényezőre, amely akadályozza még a legsikeresebb vállalkozók és csapatuk életét és munkáját is.

Mi több, az „időhiánytól” az „időbőségig” vezető átalakulás már abban a 60 percben elkezdődik, ami alatt elolvasod ezt a könyvet.

www.pongorjuhaszattila.hu

„A halogatás miatt mindig bűntudatunk van és még saját magunk előtt is szégyenkezünk miatta. A halogatás azonban – ha megérted az okát, és tudod, hogyan fordítsd az előnyödre – segít megvalósítani az álmaidból alkotott céljaid. Ajánlom ezt a könyvet figyelmedbe, hogy a jövőben kevesebb frusztrációval, sikeresebb ember és vállalkozó lehess.” Jászberényi Ivett – OPTITAX Számviteli Kft. ügyvezetője „Kulcs a vállalkozásod sikeréhez”

Egy központi gondolat, ami a magyar vállalkozókat fogva tartja. Mert minket így neveltek.

„Egy receptet tartasz a kezedben, a naggyá válás receptjét, egy egyszerű és mégis hatalmas csavar ez a könyv a vállalkozói gondolkodásodban. Recept ahhoz, hogy ne maradjanak parlagon az álmaid és a terveid a ‚Hogyanok’ miatt.” Facskó Gabriella – tulajdonos, ügyvezető www.domoterc.hu

De ennek most egyszer és mindenkorra vége!

Dan Sullivan, a világ legjobb vállalkozói mentora rámutat, mit kell tenned, hogy végre kitisztuljon a kép, és vállalkozóként végre tényleg azt csinálhasd, amit valóban akarsz!

www.pongor-uzleti-konyvek.hu

2

������ ���������� BESTSELLER ÜZLETI KÖNYVEK KIADÓJA

4990 Ft

A RÉS ÉS A NYERESÉG

Dan Sullivan: Akard, amit akarsz

Mindig is érezted, hogy igazából AKAROD a dolgokat, nem pedig szeretnéd? Hogy ahhoz, hogy elérd a céljaid, valami több kell? Valami hiányzik? Valami visszahúz? Valami nem hagy nyugodni? Ez a Valami benne van ebben a könyvben.

5. DAN SULLIVAN

Dan Sullivan: A 4C formula

A Pongor Publishing Üzleti Kiadó Küldetése A világ legsikeresebb üzleti könyveinek és gondolatainak elterjesztése Magyarországon, az üzleti kultúra és vállalkozói szemlélet fejlesztése által hozzájárulni a hazai vállalkozások eredményesebb működéséhez.

ISBN 978-615-5263-45-3

Dan

Sullivan a The Strategic Coach Inc., a több mint 25 éve működő, ma már nemzetközi szinten ismert vállalat alapítója.

Dan Sullivant tartják a „Vállalkozók coach”-ának, azaz edzőjének. Hozzá járnak tanulni a világ minden részéből azok a sikeres vállalkozók, akik még sikeresebbek akarnak lenni, akik elhiszik, hogy képesek a 10x növekedésre vállalkozásukban úgy, hogy vállalkozásuk mindeközben több szabadidőt biztosít számukra

A RÉS ÉS A

NYERESÉG Boldogságod és fejlődésed teljes egészében arra építeni, ahogy az agyad működik.

Dan Sullivan

Képregények: Hamish Mac Donald

vállalkozói ész járás sorozat 5.

� ������ ���������� 2

BESTSELLER ÜZLETI KÖNYVEK KIADÓJA

Több, mint 40 éves tapasztalattal rendelkezik a stratégiai tervezés, valamint coachként az egyéni és csoportos képzés terén. Publikációinak a száma meghaladja a harmincat. Ezek közé tartozik a The 80% Approach (A 80%-os megközelítés), a The Dan Sullivan Question (A Dan Sullivan kérdés), az Ambition Scoreacard (Az Ambíció pontozólap), a Wanting What You Want (Akard, amit akarsz), a 4C’s formula (A 4 C formula) , The 25Year Framework (A 25 éves terv) a The Game Changer (A játszma megváltoztató), a The 10x Mind Expander (A tízszeres elmebővítő), a The Mindset Scorecard (A észjárás pontozólap), a The Self-Managing Company (Az önirányító cég), a Proscrastination Priority (A halogatás prioritása), The Gap and the Gain (A Rés és a Nyereség) és a The ABC Model Breakthrough (Az ABC-modell áttörés), a Extraordinary Impact Filter (Az eredményes ProjektTervező), a Capableism (Képesnek lenni) és a My Plan For Living To 156 (Tervem a 156 éves életre), társírója továbbá Catherine Nomurával a The Laws of Lifetime Growth (Az életre szóló fejlődés törvényei) című könyvnek. Pongor-Juhász Attila, aki egyébként Dan Sullivan első magyar tanítványa, évente négy alkalommal utazik a tengerentúlra, hogy közvetlenül tanuljon Dan Sullivantől az Ő különleges coaching programjában.

A Pongor Publishing a közeljövőben tervezi a sorozat két következő darabjának, az Extraordinary Impact Filter (Az eredményes ProjektTervező) és a The Gap and the Gain (A Rés és a Nyereség) című könyveknek a kiadását.

www.strategiccoach.com


Dan Sullivan

A Rés és a Nyereség

gapAndTheGainHUN_132x197.indd 1

12/17/2019 4:37:20 PM


Kรถszรถnet az alkotรณcsapatnak: Adam Morrison

Victor Lam

Kerri Morrison

Margaux Yiu

Hamish MacDonald

Christine Nishino

Shannon Waller

Willard Bond

Jennifer Bhatthal

gapAndTheGainHUN_132x197.indd 2

12/17/2019 4:37:20 PM


A Rés és a Nyereség Úgy érzed, hogy függetlenül attól, hogy mennyire sikeres vagy, mégis örökké elégedetlen vagy a fejlődéseddel kapcsolatban? Úgy érzed, hogy még mindig távol vagy a nagyobb céljaidtól? A probléma nem a sikered és fejlődésed mennyiségében vagy minőségében rejlik. A probléma az, hogy mihez méred a fejlődésed. Ebben a könyvben megosztom veled azt az erőteljes felismerést, amit sikeres vállalkozók ezreivel dolgozva nyertem, akik közül sokan nem tudták értékelni a saját sikereiket. Ha úgy érzed, hogy függetlenül attól, hogy mennyi mindent elértél már, mindez nem tesz téged boldoggá, jó, ha tudod, hogy az észjárásod megváltoztatásával eltűnik az az érzés, hogy a céljaid örökké elérhetetlenek, ehelyett folyamatos fejlődést érzékelsz, ez inspirálja a nagyobb célok megteremtése iránti önbizalmadat, és az elégedettség érzésével ajándékoz meg, ami egy boldogabb élethez vezet.

gapAndTheGainHUN_132x197.indd 3

12/17/2019 4:37:21 PM


A fordítás DAN SULLIVAN: THE GAP AND THE GAIN, 2017 alapján készült This translation published by arrangement with The Strategic Coach USA, Inc. and Dan Sullivan ALL RIGHTS RESERVED Írta: Dan Sullivan Fordította: Szűcs Zsolt „Zsac” Felelős kiadó és szaklektor: Pongor-Juhász Attila A borítót készítette: Juhász Tibor ELSŐ KIADÁS, 2020 Minden jog fenntartva A könyv – a kiadó írásos jóváhagyása nélkül – sem egészben, sem részleteiben nem sokszorosítható vagy közölhető semmilyen formában és értelemben, elektronikus vagy mechanikus módon, beleértve a nyilvános előadást vagy tanfolyamot, a hangoskönyvet, bármilyen internetes közlést, a fénymásolást, a rögzítést vagy az információrögzítés bármely formáját. A könyv oktatási, üzleti vagy promóciós célokra is megvásárolható. Információkért vegye fel a kapcsolatot kiadónkkal! Jogtulajdonos: © Pongor Publishing Üzleti Kiadó Kft., 2010-2020 PONGOR PUBLISHING ÜZLETI KIADÓ KFT., Budapest www.pongor-uzleti-konyvek.hu E-mail: pongorkiado@pongorkiado.hu Nyomdai előkészítés: Juhász Tibor Nyomtatás: Kvadrát 97 Kft. a Radin Print Group magyarországi képviselete ISBN 978-615-5263-45-3

gapAndTheGainHUN_132x197.indd 4

12/17/2019 4:37:21 PM


Tartalomjegyzék Bevezetés Hogyan működik az agyad

6

1. fejezet A mérés hozza létre a fejlődést

12

2. fejezet Az álmokat nem lehet elérni

18

3. fejezet Csak visszafelé mérj

24

4. fejezet Maradj a Résen kívül

30

5. fejezet Mindig növeld a Nyereséged

36

6. fejezet Folyamatos célkitűzés

42

7. fejezet A boldogság a melléktermék

48

8. fejezet Három győzelem minden nap

54

Befejezés Hogyan működik az életed

60

A Strategic Coach Program Növekvő vállalkozói szabadság

66

gapAndTheGainHUN_132x197.indd 5

12/17/2019 4:37:21 PM


Bevezetés

Hogyan működik az agyad? A te felelősséged, hogy agyad a személyes napi fejlődésed létrehozására és mérésére használd. Van egy olyan állapot, amit én úgy hívok, hogy a “Résben lenni”, és ezt különösen a jól teljesítő, tehetséges, ambiciózus vállalkozóknál vettem észre. Az egyik tréningemen volt egy ügyfelem, aki krónikus módon képtelen volt élvezni az eredményeit. Ez zavart engem és úgy döntöttem, a teremben lévő flip charton bemutatom, hogy mi az, amit csinál. Rajzoltam egy ábrát, ahol ő alulról indult. Felül volt az álom, ami felé tartott, és középen a cél, amit most elért. Megmutattam neki, hogy ő úgy méri a sikerét, hogy megméri hol tart most - milyen célt ért el – és hogy ez hol helyezkedik el az álomhoz képest, amit ő felállított magának. Azt mondtam, hogy a célja és az álom közötti távolság a Rés. Garantáltan boldogtalan leszel, ha így méred a fejlődésedet. Valójában úgy kell mérned, hogy megnézed hol tartasz most, megnézed honnan indultál, és megméred a kettő közti távolságot. Így látod, hogy mennyit haladtál. Lehet, hogy egy olyan szinten működsz, ami mindenki más szerint lenyűgöző és felsőbbrendű, de ettől te még gondolhatod azt, hogy nem ütöd meg az elvárt szintet. Ez nem azért történik, mert bármi probléma lenne veled vagy az eredményeiddel, csupán van valami az észjárásodban, ami ezt az érzést kelti benned. Ebben a könyv6

gapAndTheGainHUN_132x197.indd 6

12/17/2019 4:37:21 PM


A Rés és a Nyereség

ben látni fogod, hogy a mérésen múlik, hogyan látod a sikered.

Te nem az agyad vagy. Az agyunkkal éljük meg a minket körülvevő világot, de arra is használhatjuk, hogy más szögből megvizsgálhassunk helyzeteket, és hogy ráláthassunk arra, hogy hogyan tapasztalunk meg dolgokat. Megkérdezheted magadtól: “Hogyan tekintek erre? Miért így tekintek erre?” Más szavakkal: Gondolkodhatsz a gondolkodásról. Az evolúciónak köszönhetően az agyunk nagyon hatékony eszköz. Az, hogy mit teszünk, hogyan tesszük és hogy hogyan tapasztaljuk meg a sikert és a fejlődést, mind abból fakad, hogy hogyan használjuk az agyunkat annak megalkotásához, amit el szeretnénk érni. Már gyerekként képes voltam a gondolkodásomról gondolkodni. Beszéltem erről a többi gyereknek is, de egyik se értette miről beszélek, és nem vagyok biztos abban se, hogy a tanárok gondolkodtak volna a gondolkodásukról. Gondolhatod, hogy amikor rájöttem, hogy ez egy egyedi dolog, azon kezdtem el gondolkodni, miért teszem ezt. Felfedeztem, hogy ahelyett, hogy csak befogadnék dolgokat, tudatában tudok lenni annak, hogy az agyam hogyan működik és ezt tudatosan, praktikusan használhatom. Az agy elsősorban egy problémamegoldó eszköz. Az emberek mindenféle problémás helyzetbe kerülnek és az agyuk előrukkol mindenféle egyedi, stratégiai megoldással válaszként. Akkor vagyunk a legboldogabbak, amikor az agyunkat arra használjuk, hogy vizualizáljon, 7

gapAndTheGainHUN_132x197.indd 7

12/17/2019 4:37:21 PM


Bevezetés

eredményt érjen el és aztán megmérje a fejlődést, amit tettünk. De a mérésnek van helyes és helytelen módja.

Összpontosítsunk a konkrétumokra. A dolgokat aszerint érzékeljük jónak vagy rossznak, hogy a sikerhez szükséges konkrétumokat meghatároztuk-e és elértük-e. Észrevettem, hogy akik a teljesítményüket konkrétumokban mérik, azok boldogabbak és sokkal energikusabbak azoknál, akik általánosságokban mérnek. Ha valakinek felteszik a kérdést: „Hogy mennek a dolgok?” és egy olyan választ ad, hogy „Elég jól.” akkor ő nem igazán kapcsolódik a valódi élménnyel. De hogyha konkrét tényekre gondolsz, amikor a helyzetedet értékeled, akkor az érzésed a valóságon fog alapulni. Például: hogyha azt mondod, hogy: “Ez a nemrég befejezett projekt tízszer annyi pénzt hozott, mint tavaly.”, az egészen más, mintha azt mondanád: “Ez a projekt egész jól sikerült.” Hogyha az általánosságok világában dolgozol, könnyen összezavarhat, hogy mi történik valójában és a teljesítményérzeted homályos és pontatlan lesz.

Mérésre készült. Minél inkább arra használod az agyadat, hogy a konkrétumokat mérje, annál jobb leszel benne és annál jobban felismered a változást, legyen az a változás jó vagy rossz, és azt is felismered, ha nem történt valódi változás. A konkrétumokat konkrétumokkal összevetve kell mérni. Egy konkrétumot egy általánossággal összevetve mérni nem valódi mérés. Kitűzni egy célt, hogy 10.000.000 dollárt szeretnél keresni, az konkrét. Sikeresnek fogod érezni magad, amikor megméred a fejlődésedet attól a ponttól, ahonnan indultál. De hogyha az a pontatlan cé8

gapAndTheGainHUN_132x197.indd 8

12/17/2019 4:37:21 PM


A Rés és a Nyereség

lod van, hogy „Gazdag szeretnék lenni” akkor az egy általánosság, lehet, hogy soha nem fogod azt érezni, hogy valaha eléred, és még ha azt érzed is, hogy elérted, az érzés nem lesz tartós mert ez nem a konkrét valóságon alapul. A cél – „Gazdag szeretnék lenni” - folyamatosan változni fog, és mindig elérhetetlennek fog tűnni.

Ez legyen egyedileg csak a tiéd. Azt, ami minket egyedivé tesz, konkrétumokon keresztül tudjuk megtalálni és megvalósítani, nem pedig általános álmokon keresztül. A konkrét, mérhető eredmény folyamatos elérése az, ami kifejleszti az egyedi és felsőbbrendű képességeket és készségeket az egyénekben. Minél inkább arra használod az agyadat, hogy konkrétumokat érjen el és mérjen, annál inkább lesz az agyad tényleg a sajátod. Nagyon sokunk fejében más emberek agya van. Szüleinké, mentorainké, tanárainké, bárkié, aki megmondja nekünk milyennek kellene lennünk. Igazából egészen addig nem lesz az agyad a sajátod, amíg nem állítod fel a saját céljaidat és nem értékeled a saját különleges élményeidet.

Jobb lesz attól, hogy a sajátod. A jövőbeli növekedésed attól függ, mennyire használod az agyad konkrét fejlődésre. Aki általánosságok mérésére használja az agyát, nem fogja tudni tisztán látni sem az eredményeit, sem azt, hogy mit tartogat számára a jövő. De, hogyha konkrétumokban gondolkodsz, amikor a fejlődésed méréséről van szó, tisztán fogod látni, hogy mi az, amit már megtettél, és hogy hol vagy most. Így tisztábban látod, hogyan legyél jobb és nagyobb abban, amit teszel. 9

gapAndTheGainHUN_132x197.indd 9

12/17/2019 4:37:21 PM


BevezetĂŠs

10

gapAndTheGainHUN_132x197.indd 10

12/17/2019 4:37:22 PM


A Rés és a Nyereség

11

gapAndTheGainHUN_132x197.indd 11

12/17/2019 4:37:22 PM