Page 1Hedendaagse haciënda

architect

Het duo Mauro Poponcini & Patrick Lootens is vandaag uitgegroeid tot een architectenbureau met

Patrick Lootens, Mauro Poponcini en David Bulckaen POLO ARCHITECTS i.s.m. Maria Diaz Blanco Arquitectura

meer dan 90 medewerkers met opdrachten in heel België en daarbuiten. Voor dit project trokken ze naar het zuiden van Spanje, waar ze op een prachtig gelegen terrein, te midden van terrassen met olijf- en sinaasappelbomen, een hedendaagse woning entten op de muren van een oude boomgaard. Ze hadden daarbij maximale aandacht voor traditionele elementen en lokale bouwtechnieken, waar-

adres

door het project één wordt met de omgeving.

Tavernierkaai 2 2000 Antwerpen

Welke waren de specifieke vragen van de bouwheer? Gezien het unieke kader van het terrein wensten de opdrachtgevers een maximale integratie in het idyllische contact

landschap, een idee waar het architectenbureau zich onmiddellijk in kon vinden. De locatie speelt dan ook

03 225 18 84 info@polo-architects.be www.polo-architects.be

een bepalende factor in het ontwerp, net als de al aanwezige muren die de uiteindelijke vorm bepaalden. De villa ligt op een uitgestrekt terrein op een bergflank met prachtige vergezichten, omgeven door sinaasappelboomgaarden en hier en daar een enkele olijfboom. De grens tussen binnen en buiten hebben we maximaal laten vervagen zodat het heel het jaar rond aangenaam verblijven is voor de bewoners en hun bezoekers.

fotografie Milena Villalba

Het zonnige lokale klimaat speelt daarbij wellicht ook een rol. Inderdaad. We spreken over het zuiden van Spanje, waar buiten minstens zo belangrijk is als binnen. Dat heeft niet enkel voordelen. Je moet jezelf beschermen tegen de zon en tegen de wind. De ligging nabij de zee maakt van een beschermde buitenruimte een absolute basisvoorwaarde. Vandaar de schaduwrijke centrale buitenpatio, waar de bewoners ook op de warmere dagen kunnen genieten van het buitenleven. Hoe zorg je ervoor dat het klimaat binnen in de woning aangenaam blijft? Uiteraard was dat een belangrijk aandachtspunt. We wilden natuurlijk de woning zo beperkt mogelijk laten opwarmen. De dikke muren en het groendak zorgen voor de nodige thermische inertie en de buitenschil is ook in dit opzicht goed geïsoleerd. De ramen zijn op die manier gepositioneerd dat ze geen rechtstreeks zonlicht toelaten. Ze kregen een plaats tussen de stenen muren, in de schaduw of aan de noordelijke zijde. Luifels en pergola’s zorgen voor de nodige schaduw en via kleine raampjes kan er in de tussenseizoenen op een natuurlijke manier voldoende geventileerd worden. Hoe weerspiegelt het ontwerp jullie architecturale visie? Onze architectuur wordt steeds bepaald door de context en door de specifieke wensen van de klant. Dit leidt telkens weer tot een uniek ontwerp. De integratie in de omgeving was in dit ontwerp van cruciaal belang. Door moderniteit en traditie te versmelten creëerden we een hedendaagse woning die een allesbehalve storende factor is in haar landelijke context. Dankzij de toepassing van typerende elementen uit de regionale bouwstijl en bouwtechnieken wordt het gebouw als het ware onzichtbaar, ook al heeft het de allures van een riante burcht.

9799

Welke zijn die lokale elementen? Voor de gevel gebruikten we een breuksteen uit de streek. Het beton is gemaakt volgens het principe van stampaarde (rammed earth), op basis van lokale granulaten. Daardoor gaat de kleur van de grond over in de kleur van het beton en krijg je een geheel in perfecte harmonie en in permanente wisselwerking met het terrein en de ruimere landschappelijke context. Hoe verhouden de woonfuncties zich binnen tegenover elkaar? De opdrachtgevers hadden een uitgesproken voorkeur voor centraal gelegen gepositioneerde leefruimtes die maximaal contact zouden maken met de tuin en de omgeving, met een minimale grens tussen binnen en buiten. De as keuken-terras-zwembad vormt het kloppende hart van de woning. De keuken, opgevat als leefruimte, biedt uitzicht over bijna de hele benedenverdieping en via de omvangrijke ramen ook over het dorp en de zee. De woonkamer kreeg een intiemer karakter, met een haard en plafondbalken. Via een zacht hellende, trage trap bereiken de bewoners de bovenverdieping met drie slaapvertrekken, elk voorzien van een eigen badkamer.

Dankzij de toepassing van typerende elementen uit de regionale bouwstijl en bouwtechnieken wordt het gebouw als het ware onzichtbaar, ook al heeft het de allures van een riante burcht. Stonden jullie ook in voor de interieurinrichting? POLO Architects stond in voor het maatwerk – keuken, kasten, badkamers… – en kreeg daarbij alle vrijheid van de opdrachtgevers. Om aan te sluiten bij de omgeving en de buitenzijde kozen we voor materialen met een natuurlijke look-and-feel eerder dan voor koude en agressieve elementen. Voor de vloeren kozen we voor eiken planken in de leefruimtes, microtopping en travertijn in open boek in de badkamers. Verder zie je nog Emperador-marmer, houten plankendeuren en accentwanden in breuksteen. Subtiel technisch design vind je in de kranen en de verlichting Welke plaats krijgt dit project in jullie portfolio? Velen kennen ons bureau van grotere projecten, maar wij werken met evenveel plezier ook op kleinere schaal, zoals woningbouw en interieur. Deze ontwerpen tonen hoe kleinere maar met zorg ontworpen gebouwen het bureau intellectueel voeden en ontwerpers doen groeien. De ontplooiing van een cel Interieur illustreert deze interdisciplinaire werkwijze. Dit was een dankbaar project vanwege de unieke locatie en we zijn blij dat we na een aangename samenwerking met de opdrachtgevers vernamen dat ze uiterst tevreden zijn met de woonbeleving die we voor hen creëerden.

103HEDENDAAGSE HACIËNDA MATRICK LOOTENS, MAURO POPONCINI EN DAVID BULCKAEN POLO ARCHITECTS

TECHNISCHE FICHE: Bouwjaar of jaar verbouwing: 2016

Woonoppervlakte: 488 m2

Bouwmethode: traditioneel metselwerk

Materialen buitenschil: breuksteen, glas, hout, groendak

Type woning: vrijstaande woning

Verwarming: vloerverwarming

Oppervlakte van het perceel: 33.000 m2

105