2 minute read

Hilleröd muistoissain

Teksti: Riitta Cederqvist Kuvat: Ingrid Rönnow / Pohjola-Norden

Vuonna 2014 lähti Hillerödiin kaksikin oppilasta Lahdesta. He olivat ruotsia A-kielenä lukeneet Kalle Laatunen ja hänen luokkatoverinsa Viljami Laakso. Päätin kysyä nyt jo armeijassa olevilta pojilta, mitä leiri antoi heille. He vinkkasivat minulle myös pojasta, johon olivat leirillä tutustuneet. Hän on hämeenlinnalainen Otto Vuollet. Otto oli poikia vuotta nuorempi ja kirjoittaa ylioppilaaksi tänä vuonna. Mielellään Ottokin sitten vastaili kysymyksiini. Otto muisteli olleensa alakoulun viidesluokkalainen Hillerödin leirille osallistuessaan ja siten muita nuorempi. Aluksi leirille lähtö jännitti. Viljamin ja Kallen kanssa ystävystyttyään olo oli kuitenkin jo rennompi. He tapasivat toisensa jalkapalloa pelatessaan.

Advertisement

Pojat ovat tuosta kohtaamisestaan saakka pitäneet yhteyttä ja jopa vierailleet toistensa luona. Tanskalaiset kuulemma luulivat heitä ruotsalaisiksi. Majoituttaessa sai valita mitä kieltä käyttää. Suomenkin olisi saanut valita. Viljami ja Kalle valitsivat ruotsin. Leirillä he kohtasivat myös ruotsinsuomalaisen pojan, joka asui Malmössä.

Kaikkien haastattelemieni nuorten mielestä oli kiva olla vieraalla maalla ilman vanhempia. Kööpenhaminaan lennettiin ja kun bussi lähti lentokentältä, kuului pääasiassa ruotsin kieltä. Yllätyksekseen pojat huomasivat sitä ymmärtävänsäkin. Leirillä kuultiin pääosin tanskaa, josta opittiin uusia sanoja. Kallen ja Viljamin kämppäkaverit olivat norjalaisia. Tuli sitten sekin kieli tutummaksi. Englantia puhuttiin silloin tällöin. Lähinnä sitä tarvittiin islantilaisten kanssa. Viljami totesikin, että häneltä hävisi jännitys puhua vierasta kieltä juuri tuolla leirillä. Hän myös kertoi, että kivointa leirillä taisivat olla retket ja hyvät tanskalaiset retkieväät. Tanskatietous lisääntyi retkellä saaren pohjoisosassa. Meren rantakin oli Hillerödistä vain tunnin matkan päässä. Parasta kaikkien poikien mielestä oli retki Kööpenhaminaan. Oli kiva, että tivoliin mentiin myöhemmin illalla. Myös vesipuistossa vierailtiin ja kiipeiltiin. Tuntui hyvältä, että kaikki otettiin mukaan ja ryhmähenki oli hyvä.

Ennen kaikkea leirillä kirkastui kielten opiskelun merkitys. Matkoilla yleensäkin on pojille selvinnyt, että asiat pitää hoitaa maan kielellä. Jälkeenpäin on viestitelty muidenkin leiriläisten kanssa, mutta eniten tämän kolmikon sisällä. Otto totesi, että leirin aktiviteetit olivat hyviä. Mukavaa oli myös se, että sai puhua ruotsia. Viljamin mielestä leiri oli mielenkiintoinen seikkailu. Hän myös totesi, että jos et uskalla kohdata ihmistä, menetät tilaisuuden oppia. Leirin nuoret olivat heidän mielestään avoimia, varsinkin tanskalaiset. Oli helppo aloittaa keskustelu ja toimia. •

Hilleröd

Kesäleiri 11–14 -vuotiaille pohjoismaisille nuorille Hillerødissä, pohjoismaisessa leirikoulukeskuksessa, noin 40km Kööpenhaminasta luoteeseen. Leirille osallistuu yhteensä noin 90 nuorta Pohjoismaista ja Baltiasta vuosittain. Pohjola-Norden järjestää suomalaisille ryhmämatkan lentäen. Mukaan lähtee matkanjohtaja, joka yhdessä muiden pohjoismaisten ohjaajien kanssa vastaa leiristä. Kurssin järjestäjänä toimii Nordisk Lejrskole og Kursuscenter, Hillerød. Järjestäjät haluavat edistää pohjoismaista yhteenkuuluvuutta ja antaa nuorille kestäviä ja arvokkaita elämyksiä yhteisen tekemisen parissa.

Sommarläger för nordiska unga i åldern 11–14 i Hillerød, i ett nordiskt lägerskolcentrum cirka 40km nordväst om Köpenhamn. I lägret deltar sammanlagt cirka 90 unga från Norden och Baltikum. Pohjola-Norden arrangerar för finländarna en flygresa i grupp. Med på resan kommer en reseledare, som tillsammans med andra nordiska handledare ansvarar för lägret. Kursen arrangeras av Nordisk Lejrskole og Kursuscenter, Hillerød. Arrangörerna önskar befrämja nordisk samhörighet och erbjuda unga beständiga och värdefulla upplevelser genom att göra saker tillsammans.