Hotel Plitvice - povijest

Page 1

Hotel Plitvice


između 1922. — 1939.


Prvi Hotel Plitvice na lokaciji Velika Poljana izgraÄ‘en je 1896. godine prema projektu Josipa Dryaka. Bio je to prvi moderni hotel na PlitviÄ?kim jezerima jer se na podruÄ?ju Velike Poljane do tada izgradilo nekoliko privatnih vila zbog atraktivnosti lokacije.


n a ko n 1 9 5 8 .

danas

Sadašnji Hotel Plitvice građen je u periodu 1954. – 1958. godine. Projektant je bio Arhitektonski biro Haberle na čelu sa arhitektom Marijanom Haberleom. Jedno je od najboljih ostvarenja naše poslijeratne arhitekture podjednako zbog dobre ukomponiranosti u izrazito osjetljiv pejzaž, kao i zbog reprezentativnog oblikovanja građevine. Hotel se sastoji od 3 krila na više etaža, arhitektonski povezanih u cjelinu, tvoreći tlocrt u obliku slova T. Može se reći da veće krilo čini hotelsko stambeni dio, a sjeverno krilo koje je okomito na ova dva je izletničko gospodarski dio. Treba imati na umu da je u vrijeme gradnje glavna cesta kroz Plitvička jezera prolazila ispred hotela sa južne strane tako da je cjelokupan hotel bio orijentiran prema toj prometnici.

Razvedena tlocrtna forma prilagođena je topografiji tla te omogućuje funkcionalan raspored hotelskih sadržaja. Smješten je na povišenom platou uz rub šume, okrenut prema jezerima tlocrtom prati rubove vrtače na zapadnoj strani hotela. Na natječaj za projektiranje hotela javljaju se ponajbolji hrvatski arhitekti tog doba, a zanimljivo je da izvedeno stanje hotela nije bilo prvoplasirano na natječaju već drugoplasirano, a na kraju je izveden tako da su uzeta još i neka rješenja iz drugih prijedloga sa natječaja. Poseban tretman posvećen je dekoraciji za koju su, uz kolorističku obradu pročelja, korišteni lokalni prirodni materijali,


drvo i živa stijena, polirani i nepolirani kamen. Uz suvremene konstruktivne korišteni su i prirodni materijali u ime poštivanja lokalnog tradicijskog graditeljstva. Kada je završen i otvoren hotel je imao 173 ležaja. Uslijedila je adaptacija i obnova 1977. godine kojim je ulazni trakt premješten u dnevni boravak hotela, a u ulazni trakt smješteni su servisni i uredski prostori. Povećan je zatvoreni dio izletničkog restorana tako da je staklena stijena pomaknuta do vanjskih potpornih stupova krovne konstrukcija. Prema kazivanjima Haberleovih suradnika, nevoljko je pristao na ove izmjene. Adaptacijom 1997. izvedeni su zahvati u interijeru stambenog dijela. Povećanjem kvadrature soba prema suvremenim hotelskim standardima, broj soba smanjen je sa 70 na 51 u tri različite dimenzije i nivoa opreme te jedan apartman. Nažalost, nije obnovljen izletnički dio hotela sa terasom, ali je u planu obnova cjelokupnog hotela sa namjerom da bude hotel visoke kvalitete. Hotel Plitvice je zaštićeno kulturno dobro i upisan je u registar kulturnih dobara pod oznakom Z-3857. n a ko n 1 9 5 8 .


N a c r t a r h i t e k ta D r ya k a i z 1 8 9 4 .

Prvi Hotel Plitvice na lokaciji Velika Poljana izgrađen je 1896. godine prema projektu Josipa Dryaka. Bio je to prvi moderni hotel na Plitvičkim jezerima jer se na području Velike Poljane do tada izgradilo nekoliko privatnih vila zbog atraktivnosti lokacije. Hotel je glavnim pročeljem bio orijentiran prema jezerima, izduženog lomljenog pravokutnog tlocrta,

položenog niz slojnice terena. Na sredini hotela nalazi se toranj s vidikovcem koji dominira vizurom hotela. Hotel je imao restoran i 28 soba, a izgorio je u požaru 1939. godine. Društvo za uređenje Plitvičkih jezera odmah je namjeravalo izgraditi novi i veći hotel sa 200 soba, ali se zbog Drugog svjetskog rata to nije dogodilo.


n a ko n 1 9 5 8 .


danasScan for more info #LikaDestination

Znanstveno-stručni centar ‘Dr. Ivo Pevalek’ 53231 Plitvička Jezera — hr tel +385 (0)53 751 015, +385 (0)53 751 014 e-mail info@np-plitvicka-jezera.hr web www.np-plitvicka-jezera.hr

follow @PlitviceLakesNP

Nacionalni park Plitvička jezera dio je Lika destinacije – destinacije zaštićenih područja i gastro-destinacije koja nudi jedinstven spoj kopna i mora gdje u svega 30 minuta vožnje imate priliku izmijeniti čak tri klime kao malo gdje u svijetu i doživjeti taj jedinstveni fenomen kontrasta.

impresum — izdavač Javna ustanova Nacionalni park Plitvička jezera fotografije Arhiva Javne ustanove Nacionalni Park Plitvička jezera tekst Služba zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja Nacionalnog parka


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.