Page 1

11 augustus 2017 - nr. 339 Het blad van/voor muziekliefhebbers

www.platomania.nl

The Americans NORISKDISC


MANIA

MANIA

major muscle • independent spirit

proudly presents chronixx

De Jamaicaanse reggae artiest Chronixx is al vanaf zijn elfde bezig met muziek. Na 13 jaar is daar dan eindelijk zijn debuutalbum ‘Chronology’. Chronixx wordt gezien als deel van de nieuwe generatie van de ‘Reggae Revival’ en mocht ‘Culture Artist of the Year’ op zijn naam schrijven.

manchester orchestra

steven wilson

Eind juli bracht het Amerikaanse Manchester Orchestra hun nieuwe album: ‘A Black Mile To The Surface’ uit. Vergeleken met voorganger ‘Cope’ zijn de nummers filmischer, epischer. Het album werd opgenomen met de producers van The Killers en St. Vincent.

Op 18 augustus brengt Steven Wilson zijn nieuwste album ‘To The Bone’ uit. Met de unieke combinatie van futuristische rock, spectrale synth en elegante deep-space atmosfeer, is dit Steven Wilson’s ode aan de progressieve pop van zijn jeugd (Peter Gabriel, Talk Talk, Tears for Fears).

nick mulvey

De Britse singer-songwriter Nick Mulvey kondigt de komst van zijn tweede album aan: ‘Wake Up Now’. De opvolger van zijn debuut ‘First Mind’ (genomineerd voor een Mercury Prize) is gelaagder en balanceert op de grens van wereldmuziek en folk. Prachtig!

dan croll

THE AMERICANS I'll Be Yours (Loose/Bertus)

CD, LP

carpenter brut

Muziek was voor deze singer-songwriter uit Newcastle was eigenlijk maar een plan B. Nadat hij zijn grote liefde voor rugby moest opgeven vanwege een blessure besloot Dan muziek te studeren in Liverpool waar hij door Sir Paul McCartney gekozen werd voor een one-on-one sessie. Geen verkeerde plan B!

Carpenter Brut is het pseudoniem van Franck Hueso. Zijn muziek is een bijzondere mengeling van horrorgeluiden, metal, rock en electronische muziek. 3 Ep’s bracht Hueso tot nu toe uit welke samen het album ‘Trilogy’ vormen. Na een succesvol tour met Ghost is er nu ook een live plaat.

2

NO RISK DISC Je moet het maar durven, je band The Americans noemen. De naam maakt wel direct duidelijk in welke hoek we dit kwartet uit Los Angeles moeten zoeken. Niet voor niets fungeerde het door Patrick Ferris aangevoerde viertal vorig jaar als huisband in de door Robert Redford, T-Bone Burnett en Jack White geproduceerde PBS/ BBC-serie American Epic, over het ontstaan van de Amerikaanse rootsmuziek (blues, country, folk) in de jaren twintig van de vorige eeuw. Die periode dient duidelijk als belangrijke inspiratiebron voor The Americans. Denk er een fikse injectie stevige rock 'n' roll bij en je krijgt een idee hoe dit bevlogen en energieke tweede album van

The Americans klinkt. De spijkerbroeken en witte shirts passen bovendien perfect bij de teksten die veelal zijn geschreven vanuit het perspectief van de gewone Amerikaan. Hoewel wat traditioneler en net even anders, doet de band ook denken aan hedendaagse artiesten als Alabama Shakes en Gaslight Anthem. Fijne plaat en live zou deze band wel eens voor een flink feestje kunnen zorgen. Zet 10 november daarom in je agenda. Dan komen The Americans naar Amsterdam. (Marco van Ravenhorst) 3


MANIA

MANIA 339

COLOFON Hoofdredactie Bert Dijkman Redactie Jorn van der Linde, Dick van Dijk, Henri Drost, Menno Borst

MANIA

Grand Cru: Randy Newman

Ontwerp Guus Klomp, www.designkantine.nl

Negen nummers telt Dark Matter, maar meer heeft Newman niet nodig om aan te tonen dat hij naast een fenomenaal filmcomponist ook als singer-songwriter nog altijd een zeldzaam hoog niveau heeft.

Opmaak Jenny Bakker, www.jennybakker.nl Druk Graphius Group, Gent (België) Medewerkers Niels Achtereekte, Jos van den Berg, Frits Broekema, Cecile Bol, Ron Bulters, Erik Damen, Dennis Dekker, Fons Delemarre, Jan Doense, Henri Drost, Hermen Dijkstra, Ruben Eg, Sanna Marije van Elst, Willem Jaap van Essen, Jesse Frelink, Luc van Gaans, Robin Ferdinand Groot, Jeroen van Heukelom, Barend Florijn, Tim Jansen, Jan Jasper, Albert Jonker, Martin Kikkert, Dries Klontje, Stefan Koer, Martijn Koetsier, Wim Koevoet, Marjan Kok, Ron Loontjens, Paul Maas, Max Majorana, Erik Mundt, Godfried Nevels, Corné Ooijman, Bram Peeters, Rena Postma, Marco van Ravenhorst, Linda Rettenwander, Wiebren Rijkeboer, Peter Simmers, Jelle Teitsma, Sanne den Toom, Menno Valk, Louk Vanderschuren, Ruud Verkerk, Jesse Voorn, Jurgen Vreugdenhil, Arnout de Vries, Jan de Vries, André de Waal, Michel Weber, Jeroen Wierstra, Enno de Witt, Erwin Zijleman, Wil Zenhorst. Adverteren? Vraag naar de mogelijkheden. Stuur een e-mail naar redactie@platomania.nl Adres Postus 71, 7400 AB Deventer, email: redactie@platomania.nl Abonneren: Abonneer je door €20,- over te maken voor 10 nummers naar IBAN NL67INGB0682214655 o.v.v. mania abonnement. Vergeet niet je naam en adres erbij te vermelden. Voor Belgische lezers is het bedrag 30,i.v.m. hogere portokosten. IBAN NL67INGB0682214655 • BIC INGBNL2A

Na een korte zomerstop ligt er weer een nieuwe Mania in de winkels. Naast de No Risk Disc en de Grand Cru van Randy Newman hebben we aandacht voor Arcade Fire, Steven Wilson en veel meer. Daarnaast is er een special over reggae waarin we wat nieuwe titels bespreken, fraaie vinyluitgaves en leuke koopjes uitlichten. Eind augustus komt de nieuwe plaat van Triggerfinger uit en Ruben heeft ze daarover uitgebreid gesproken. Veel leesplezier gewenst!

6

2

Denk er een fikse injectie stevige rock 'n' roll bij en je krijgt een idee hoe dit bevlogen en energieke tweede album van The Americans klinkt. Fijne plaat en live zou deze band wel eens voor een flink feestje kunnen zorgen.

9. ARCADE FIRE Everything Now klinkt hoopgevend, maar toont kwetsbaarheid en veroordeelt met name het narcisme en materialisme van de moderne wereld. Los daarvan, gouden plaat.

Bert Dijkman

30. REGGAE SPECIAL

3. No Risk Disc

INHOUDSOPGAVE 12. Alice Cooper 15. Grizzly Bear 48. Reissues 55.Films en Series

Met nieuwe releases, aanbiedingen, speciaal vinyl en klassieke albums.

28

Interview Triggerfinger

26 STEVEN WILSON Juist de combinatie met de meer experimentele songs, in een uitgekiende volgorde geplaatst, tilt To The Bone op het niveau van de rest van zijn oeuvre. Of misschien daar nog net iets

47 29

boven.

Mania 340 verschijnt op 8 september 2017

4

BESTE MANIALEZER,

5

PLATO UTRECHT

Deze Mania in de winkels special

VINYL

Met o.a. een bezoek aan Record Industry Haarlem


MANIA 11 AUGUSTUS

GRAND CRU RANDY NEWMAN Dark Matter (Warner)

CD, LP Wie louter kijkt naar ‘reguliere’ studioalbums, denkt al snel dat Randy Newman de laatste dertig jaar bijzonder onproductief is geweest. Op Land Of Dreams (1987) volgden immers alleen nog maar het ten onrechte totaal geflopte Faust (1995), Bad Love (1999) en Harps And Angels (2008). In diezelfde dertig jaar schreef Newman echter de muziek voor maar liefst achttien films, waaronder de zeer succesvolle Cars- en Toy Story-films. Daarnaast nam hij drie cd’s op met solo uitvoeringen van een welgekozen selectie uit zijn gehele oeuvre (The Randy Newman Songbook 1-3), een live-album met orkest én bracht uit het niets een hilarische parodie op Putin (compleet met ‘Putin girls’) uit. Dit nummer is ook terug te vinden op Dark Matter, dat begint met een van de merkwaardigste en meest ambitieuze nummers uit Newmans carrière. In het bijna negen minuten durende The Great Debate debatteren wetenschappers, baptisten, politici en sceptici over klimaatverandering, religie, evolutie en – jawel – giraffen. Net als de meningen schiet het muzikaal alle kanten op waarbij uiteindelijk iedereen zich verliest in een gospelkoortje. Al even opmerkelijk is Brothers, waarin een denkbeeldig gesprek tussen John F. Kennedy en zijn broer Bobby centraal staat én Celia Cruz. Nadat Newman in Putin helemaal over de top gaat, toont Newman in het prachtig georkestreerde Lost Without You ook als geen ander een ‘gewoon liefdesliedje’ te kunnen schrijven. En dat is pas het begin. Nog geen veertig minuten neemt het negen nummers tellende Dark Matter in beslag, maar meer heeft Newman niet nodig om aan te tonen dat hij naast een fenomenaal filmcomponist ook als singer-songwriter nog altijd een zeldzaam hoog niveau heeft. (Henri Drost)

6

MANIA AMPLIFIER Trippin With Dr. Faustus

LUISTER TRIP

(Rockosmos /Bertus) CD, CD Collector’s Edition, LP Tijdens het High Voltage 2011 festival was ik nog niet zo te spreken over het postrock/ postmetalgezelschap Amplifier, de eenvormigheid die daar ten tonele werd gespreid was in tegenspraak met eerdere prima platen zoals Octopus. Sindsdien heeft de band echter flink aan haar revanche gewerkt. Het heeft sowieso nooit gelegen aan die heftige gitarengeluidsmuur die de vier mannen tijdens nagenoeg elke songs bij elkaar metselen maar de composities konden niet altijd boeien. Op de vorige plaat Mystoria uit 2014 werd dat al beter en Amplifier is met Trippin’ with Dr. Faustus weer terug aan de postrockmetaltop. In tien songs - met mooie titels als Grooves of Triumph, hoe toepasselijk - slagen Sel Balamir (zang, gitaar), Steve Durose (zang, gitaar ), Alex Redhead (bas) en Matt Brobin (drums) er prima in om mij de volumeknop steeds verder open te draaien, het hoofd te laten schudden, de poes van de buren vijf huizen verderop de gordijnen in te jagen. (André de Waal)

NICOLE ATKINS Goodnight Rhonda Lee

(Single Lock/Bertus) CD, LP De timing van haar debuut Neptune City uit 2007 zorgde ervoor dat Nicole Atkins al snel geschaard werd onder de toenmalige lichting van neosoulzangeressen Amy Winehouse, Duffy en Adele. Dat album en de volgende twee lieten juist een heel ander soort zangeres horen, Pop Noir, zoals Atkins het zelf noemde, die ook groeide als songwriter. Haar nieuwste album is niet alleen een lichte genreverschuiving, maar vooral een fenomenaal schot in de roos. Geïnspireerd door Bobby Gentry, Glen Campbell en een snufje Dusty In Memphis weet ze exact de gevoelige snaar te raken. Een eenzame pedal steel, strijkers die zo uit Chet Atkins’ Nashville Sound lijken te zijn gelopen en teksten over teveel drank, slechte mannen en die lange eenzame highway. Eerlijk genoeg om het hart te raken en net genoeg kitsch om prachtig te klinken. Met behulp van onder andere Chris Isaak, ook geen vreemde in dit genre, heeft Atkins haar geluid volledig gevonden en een hoogtepunt in haar oeuvre afgeleverd. (Jurgen Vreugdenhil)

BADBADNOTGOOD Late Night Tales JAZZ (News/PIAS)

CD, LP Met niet de minste voorgangers als Bonobo, Nils Frahm en John Hopkins is het jazzkwartet BADBADNOTGOOD aan de beurt om een Late Night Tales-album samen te stellen. Voor de 46e editie van één van de voornaamste compilatieseries hebben de Canadezen een sterke combinatie van blues, soul en moderne jazz gemixt. Met onder andere Stereolab, Charlotte Day Wilson, Thundercat en ook een vleugje Beach Boys is dit het perfecte album voor welke setting dan ook: een zwoele zomeravond, of juist een regenachtige zondagmiddag. Incluis een prachtige eigen cover van Andy Shaufs’ To You, één van de favoriete artiesten van het collectief. De inspiratie voor BADBADNOTGOOD klinkt dan ook in de verzamelde nummers door: de piano op Anchi Bale Game, of de arrangementen op Oh Honey. Ook voor wie niet per se een groot jazzliefhebber is: dit album heeft ruimte voor soul, blues en jazz – in een glanzend jasje. (Marike Boonstra) 7


MANIA

ARCADE FIRE Everything Now (Sony Music)

Night Version CD, LP, LP Limited turquoise vinyl Day Version CD, LP Arcade Fire’s zegetocht begint met Funeral. Ongekend bombastisch zingen Win Butler en Régine Chassagne over hun jeugdjaren. De dood. Verliefdheid. Angst. Met Neon Bible vertrekt de naïviteit en komt een kerkorgel. Een plaat over naderend onheil en algehele rampspoed. Het nostalgische The Suburbs uit 2010 geeft een ontroerende blik over de schouder van het genie Win. Het eigengereide Reflektor is in 2013 tegelijk euforisch en dansbaar en introvert en onheilspellend. Het groot aangekondigde Everything Now trapt af met de dreigende intro van de titeltrack, overgaand in Everything Now. De jaren tachtig, ABBA, kitscherig. Diezelfde jaren tachtig – met een knipoog richting Talking Heads en Pet Shop Boys – dreunen door op Signs of Life. Een dancetrack over betekenis zoeken in een betekenisloze wereld. Het pulserende, suïcidale Creature Comfort, met enige walging richting Amerikaanse cultuur, is een hoogtepunt. Na de slow-disco en reggae van Peter Pan en de mash-up van rocksteady en glamrock van Chemistry gaat het tempo op het tweeluikje erna van hoog (Infinite Content) naar laag (Infinite_Content). Reginé deelt op de aangename disco singalong Electric Blue op infectieuze wijze haar hartzeer. En waar Good God Damn nog prettig voortkabbelt, daar glinstert en schittert Put Your Money On Me van begin tot eind. We Don’t Deserve Love herbergt erna bevredigende synthpop vol treurnis: ‘If you can’t see the forest for the trees, just burn it all down.’ Everything Now klinkt hoopgevend, maar toont kwetsbaarheid en veroordeelt met name het narcisme en materialisme van de moderne wereld. Los daarvan, gouden plaat. (Jelle Teitsma)

OUT NOW 8

9


MANIA

MANIA SAM BAKER Land Of Doubt (Lucky Dice)

LUISTER TRIP

ROOTS

CD Het komt in al zijn recensies – dus ook in deze – voor: hoe Sam Baker in Peru zwaar gewond raakte toen terreurgroep Het Lichtend Pad een bomaanslag pleegde op de trein waarin Baker zich bevond. Hij raakte zwaargewond en moest noodgedwongen linkshandig gitaar leren spelen. Erger was dat zijn trommelvliezen scheurden en als gevolg van de optredende doofheid beschikt Baker over een eigenzinnig stemgeluid. Zijn verhalende songs in de traditie van Johnny Cash, Townes van Zandt en blueslegende Lightnin' Hopkins zingt hij dan ook haast pratend. Het gaat Baker om de verhalen en die weet hij in prachtige teksten te verbeelden. Zo ook op zijn nieuwe album Land Of Doubt, waar hij overigens meer elektrische gitaar speelt dan ooit. De plaat werd in Nashville gemaakt met hulp van trompetspeler Don Mitchell en gitarist Will Kimbrough. Zij maken tussen de songs door filmische instrumentals die het album een grotere dramatische lading geven. (Bert Dijkman)

A BLAZE OF FEATHER A Blaze Of Feather

(Hell Up/Proper/Bertus) ‘It’s all a blaze of feather, dad.’ Aldus de dochter van Mickey Smith als ze samen feniksen tekenen. Een bandnaam is geboren. Smith is grondlegger van het zeskoppige A Blaze Of Feather. Normaliter tokkelt en zingt Smith mee als Ben Howard op het podium staat. De rollen zijn ditmaal omgedraaid, al is de stempel van Howard aanzienlijk meer dan noemenswaardig. Er hing lange tijd een waas van mysterie rond het collectief, maar dat mistgordijn verdween met de komst van EP1. De dromerige, melancholische indie krijgt op dit titelloze debuut een vervolg van ontzaglijk niveau. Valkyrie opent Pink Floyd-achtig mooi. Sigur Rós kijkt om de hoek tijdens Requim. En War On Drugs’ Adam Granduciel zou het lome, schilderachtige Six Years plus het bluesy, welhaast etherische Dust In The Wind maar wat graag aan zijn repertoire toevoegen. Zang en melodie zijn op dit titelarme debuut continu verwikkeld in een beminnelijke paringsdans, waarbij de gitaar incidenteel op de voorgrond treedt. Gebeurt dat wel, zoals gedurende Greatest Heights, dan worden de Grootste Hoogten ook daar moeiteloos bereikt. Indrukwekkende plaat. (Jelle Teitsma)

BEACH HOUSE B-sides And Rarities (Bella Union/PIAS)

CD, LP Beach House is inmiddels een vaste waarde geworden onder liefhebbers van zachtmoedige, melancholische pop. Sterker: het hele dreampopgenre zou zonder het duo uit Baltimore bij lange na niet zo’n vlucht genomen hebben. Twee jaar na Thank Your Lucky Stars komt er nu een verzameling voetnoten uit, die amper onder doet voor de hoofdmoot. Slechts twee (op veertien) nummers verschenen nog niet eerder; opener Chariot en Baseball Diamond sneuvelden tijdens de laatste schifting van Lucky Stars – te vrolijk, waarschijnlijk. Over de hele lijn zijn deze b-sides en rarities überhaupt tamelijk lichtvoetig. Queencover Play The Game is speels, beukende songs als Sparks zijn er niet bij. Tot zover niets aan de hand. Het is evenwel gissen wat je precies met dit album aan moet. Technisch geen best of, maar door zijn consistentie een degelijk overzicht van liedjes die tot voor kort veelal achter de hand werden gehouden. Ach, dat het zalige Equal Mind nu verkrijgbaar is in normale oplage, geeft deze plaat an sich al genoeg bestaansrecht. (Max Majorana)

10

BIG BOI Boomiverse

LUISTER TRIP

HIPHOP

(Sony Music) CD, LP Limited blauw/wit vinyl Toen Outkast in 2003 het dubbelalbum Speakerboxxx/The Love Below uitbracht, was de splitsing al duidelijk tussen Big Boi en André 3000. Speakerboxxx was een album dat veel meer in de oorspronkelijke hiphop zat dan het commercieel succesvolle werk van zijn partner. Dat partnerschap bestaat al lang niet meer en in 2010 maakte Big Boi zijn eerste eigen soloplaat Sir Lucious Left Foot: The Son of Chico Dusty, twee jaar later gevolgd door het tegenvallende Vicious Lies And Dangerous Rumors. Hoog tijd voor revanche en die komt van Boomiverse. Natuurlijk weer met de nodige gasten, maar niet zo'n overkill als op Vicious Lies. Snoop Dogg, Killer Mike en Kurupt komen langs en brengen wat je van ze verwacht: gedegen raps op gedegen beats. In die samenwerkingen haalt Big Boi ook het beste uit zichzelf en daarmee is Boomiverse een geslaagde plaat geworden. (Bert Dijkman)

BOKANTE Strange Circles

JAZZ

WORLD

(GroundUP/Suburban) CD, LP Het is zomer en Bokanté laat het je onontkoombaar voelen. Ooit zou deze muziek wereldmuziek hebben geheten, maar Bokanté gaat een stuk verder. Of blijft misschien wel dichterbij, want de ritmes op Strange Circles komen dan wel van ver weg, de sound is modern en behoorlijk westers. De meerstemmige dameszang en de veelkleurige instrumentatie nemen je vanuit je luie Hollandse stoel moeiteloos mee naar minder bekende oorden. Beluister Strange Circles en je hoeft niet meer ver te reizen om je onder te dompelen in een toegankelijke mix van Caribische en westerse geluiden. De band bestaat uit leden van Snarky Puppy en muzikanten die hun sporen verdiend hebben bij muzikanten als Sting en Paul Simon. Opvallende is het prominente, forse gitaargeluid dat hier en daar de kop opsteekt en goed blijkt te passen bij de sfeervolle muziek. Bokanté slaat met haar album Strange Circles een perfecte brug tussen Caribisch getinte en westerse muziek. (Fons Delemarre)

BLACK GRAPE Pop Voodoo CD, LP

Black Grape was het eerste project dat Shawn Ryder oppakte na het uiteenvallen van Happy Mondays in 1992. Samen met Bez zocht hij hulp bij de Ruthless Rap Assassins en maakten ze een succesvolle plaat onder de fraaie titel It's Great When You're Straight... Yeah. Opvolger Stupid Stupid Stupid was minder succesvol en rapper Kermit werd ernstig ziek. In 1998 ontsloeg Ryder iedereen en Happy Mondays kwam weer bij elkaar. Dat duurde af en aan tot 2010 en in dat jaar kwamen Ryder en Kermit ook weer kortstondig bij elkaar. Die samenwerking beviel en voor het EK 2016 maakten ze onder de naam 4 Lions de single We Are England. ‘We need Manc street sass, intelligence and wit more than ever right now’ kondigde de band aan en tekstueel is Ryder weer scherp als vanouds. Welkome comeback dus. (Bert Dijkman)

BROKEN SOCIAL SCENE Hug Of Thunder CD, 2LP Limited clear vinyl

De Canadese indierockband Broken Social Scene (Toronto, 2002) telt naast oprichters Kevin Drew en Brendan Canning zo’n vijftien leden, afkomstig uit verschillende andere bands. Dat aantal doet de muziek geen kwaad, want energiek met een duizelingwekkende aanslag van geluiden en een 11


MANIA meeslepende overvloed aan stemmen en gevarieerde instrumenten. Het nieuwste luistert naar de naam Hug of Thunder. Ook deze twaalf tracks tellende plaat voert de luisteraar naar een even rijk geschakeerde als avontuurlijke wandeling door het Canadese landschap. Wel een reis ingegeven door de aanslagen in Parijs van 2015, en bedoeld om de mensen om je heen die Hug Of Thunder te geven; het gelijknamige nummer vormt dan ook meteen de apotheose. (Cees Visser)

CAGE THE ELEPHANT Unpeeled

(Sony Music) CD Cage The Elephant is een band van uitersten. Vergelijk vuige tracks als Indy Kidz en Sell Yourself maar eens met bloedmooie pareltjes als Trouble en Cigarette Daydreams. Alsof hel en hemel samenkomen. Twee jaar na het zelfverzekerde, eclectische Tell Me I’m Pretty is de Amerikaanse band rondom de energieke zanger Matt Shultz terug met een live-album Unpeeled. Het album bevat een kleine tachtig minuten en liefst 21 nummers aan materiaal. De eigen nummers zijn voorzien van een net jasje dat af en toe ouderwets kreukelt, zoals we van Cage The Elephant morgen verwachten. Een band in topvorm.

De solo op Back Against The Wall, het emotionele Rubber Ball, het meezingende publiek gedurende Cigarette Daydreams, de zwierende Schultz, het achtergrondkoortje, een strijkorkest. Alles lijkt te kloppen. Inclusief drie sprankelende covers, waarvan Eric Wreckless’ Whole Wide eindeloos swingt. Eind januari al ijzersterk in Paradiso. Op deze live-editie echter nóg een niveautje hoger. (Jelle Teitsma)

CHILDHOOD Universal High

(Kobalt/V2) CD, LP Van sommige platen kun je geen genoeg krijgen. Het tweede album van de Engelse formatie Childhood, Universal High, is een ware kanshebber om voor altijd tot die categorie te behoren. Laat je niet misleiden door de hoes, want de muziek heeft niet veel van doen met gospel of andersoortige kerkmuziek. Dit is onvervalste heerlijk swingende jaren zeventig soul die sterke associaties oproept met The Isley Brothers, Curtis Mayfield en Shuggie Otis. De band liet zich een maand lang in Atlanta’s Maze studio's produceren door de legendarische Ben H Allen III (Gnarls Barkley, Animal Collective, Deerhunter).

ALICE COOPER (Earmusic/V2)

MANIA

Paranormal

bombastische drums worden onder andere bespeeld door Larry Mullen jr. van U2 en er zijn ook gastoptredens van Billy Gibbons en Roger Glover. Het titelstuk lijkt – waarschijnlijk onbedoeld – overigens erg op Happy Nightmare van Focus! Op de bonusdisc wordt Cooper op twee nummers herenigd met de originele band met wie hij begin jaren zeventig zijn grootste successen behaalde. Een samenwerking die absoluut naar meer smaakt. Daarnaast zijn acht van zijn bekendste nummers in uitstekende (maar overbodige) live-uitvoeringen toegevoegd. (Ron Bulters)

2CD, 2LP Alice Cooper weet van geen ophouden. Na een uitstapje met de Hollywood Vampires is onder leiding van producer Bob Ezrin (die al de nodige successen van Cooper produceerde) een prima plaat opgenomen. Paranormal bevat de bekende shockrockingrediënten. Die zijn eerder camp dan choquerend (zonder dat het echter hinderlijk is). Daar staat tegenover dat Paranormal nergens verveelt. Heerlijke riffs, zoals op Fireball en Private Public Breakdown waarin de draak wordt gestoken met de openbare teloorgang van beroemdheden. De 12

Samen met muzikaal voorman Ben RomansHopscraft wist hij de productie tot stevige hoogte te stuwen. Songs als Melody Says verraden een groot respect voor de soultradities in combinatie met de moderne technieken. De titelsong fungeert als een nostalgische seventies tijdcapsule. Als de band live net zo lekker klinkt als op Universal High, zal de dansvloer gegarandeerd uit zijn voegen zweten. (Luc van Gaans)

zo zoet en onschuldig als warme kersensaus over rijstepap. Je vraagt je af hoezeer Croll al klaar is om echt in de volwassenheid te stappen. De track Away From Today is er een met klanken die alles behalve doen denken aan de volwassenheid: popcorn, goud, roze, lichtheid. Misschien juist wel het wegkomen van zijn hedendaagse realiteit dat de Engelsman onder ogen moet zien. Eind twintig en op weg naar de dertig. Emerging Adulthood. (Linda Rettenwander)

COLDPLAY Kaleidoscope EP

DEAD CROSS Dead Cross HEAVY CD, LP Limited goud vinyl

(Warner) CD, LP De ep is Kaleidoscope een toevoeging op het meest recente studioalbum van Coldplay A Head Full Of Dreams. Hierop staat onder andere hun samenwerking met The Chainsmokers Something Just Like This, die afgelopen april in Tokyo werd opgenomen. Miracles (Someone Special) is al op single te horen en is een samenwerking met Big Sean, een rapper uit Detroit. A L I E N S schreef Coldplay samen met Brian Eno en is gecoproduceerd door Eno en Markus Dravs (Arcade Fire, Mumford & Sons en Kings of Leon). De opbrengst van dit nummer gaat naar Migrant Offshore Aid Station (MOAS), een internationale NGO die hulp biedt aan overstekende migranten op de Middellandse Zee. Coldplay is ambassadeur van MOAS. Voor Hypnotised tenslotte is een speciale app gemaakt. Door middel van deze app kunnen fans thuis of tijdens shows meespelen met de track. De app kun je gratis downloaden. (Red)

De meest in het oog springende bandleden van het splinternieuwe Dead Cross zijn Mike Patton en Dave Lombardo. Patton is natuurlijk bekend als zanger van Faith No More en Lombardo is de drummer van de oerbezetting van Slayer. Beiden hebben de handen al eens eerder ineengeslagen in het even grillige als onvoorspelbare Fantômas en hebben nu samen met Justin Pearson en Michael Crain een volgend megaverbond gesloten onder de naam Dead Cross. Als we de hele muziekgeschiedenis van dit viertal voor het gemak even op één hoop gooien, zal het niemand verbazen dat Dead Cross een superstrak, chaotisch, grillig, wervelend, dissonant, hard en onstuimig muzikaal karakter heeft dat je even goed moet laten uitrazen voordat je je er aan over geeft. Mocht je dat geduld kunnen opbrengen en houd je van een lekkere pot extreme muziek, dan word je rijkelijk beloond. (Menno Valk)

DEAD HEAD Swine Plague CD, LP

DAVID CORLEY Zero Moon CD

HEAVY

Eerlijk gezegd dacht ik dat Dead Head de gitaren in de wilgen had gehangen, de haren had afgeknipt en met Depression Tank uit 2009 luid knallend afscheid had genomen. Niets blijkt gelukkig minder waar. Sterker: Dead Head is op de nieuwe plaat Swine Plague agressiever en scherper dan ooit. Vanuit het Nederlandse thrashmetalbolwerk Kampen presenteren de heren Van Dijk, Spijker, Vanderwey en Woning op hun nieuwe plaat een hoeveelheid gif waar je bang van wordt. Heerlijk! Met een fantastisch analoog geluid, in iedere box een gitaar, vintage wriemelsolo’s, snaarstrakke aanslagen en de messcherpe strot van Tom van Dijk, refereert Dead Head met verve aan het erfgoed van oude Kreator, Sadus en Slayer. Dead Head kan daar met Swine Plague wat mij betreft met de borst vooruit en trots naast staan. Er resteert niets anders dan een respectvolle en diepe buiging voor de band. (Menno Valk)

Op zijn tweede album zet David Corley de lijn door die hij twee jaar geleden inzette met zijn debuut. De laatbloeier debuteerde op 53-jarige leeftijd en heeft al een heel leven achter zich. Het is te horen. De muziek is ambachtelijk en doorleefd en hij heeft een stem die de mooie en ook minder mooie momenten van het leven kent. Hij wordt begeleid door een kleine band die sfeervol speelt en zich volledig ondergeschikt maakt aan de Amerikaanse bard. Inmiddels ging het weer slecht met zijn hart, maar er is niks van te merken op dit fijne, karakteristieke album. (Erik Mundt)

DAN CROLL Emerging Adulthood CD, LP

De nummers van Dan Croll zijn bijna 13


MANIA DECAPITATED Anticult HEAVY CD, 2LP

Ten tijde van debuut Winds Of Creation uit 2000 waren de bandleden van de Poolse deathmetalband Decapitated nauwelijks zestien jaar oud. Van die roedel jonge honden is alleen gitarist Waclaw Kieltyka (Vogg) nog over. Hij is inmiddels 33 jaar en heeft Decapitated in leven gehouden toen drummer en broer Vitek in 2007 bij een auto-ongeluk om het leven kwam. Met Anticult is Decapitated inmiddels toe aan plaat nummer zeven en daarop is duidelijk te horen dat het niet allemaal meer pure deathmetal is wat de klok slaat. Uiteraard is Decapitated nog steeds een extreme metalband met blastbeats, ruw, strak en briljant razende gitaren en een kenmerkende Oost-Europese brul, maar er zit vaker een diepe groove of een overzichtelijke riff in de nummers. Een prachtig voorbeeld daarvan is de zeer energieke instant klassieker Deathvaluation. (Menno Valk)

LANA DEL REY Lust For Life

(Polydor/Universal) CD Hoewel het commerciële succes van Born To Die nooit meer werd geëvenaard, heeft Lana Del Rey de afgelopen jaren met haar sixties dreampop en kenmerkende zwoele stem laten horen meer te zijn dan de ‘nepartiest’ waar ze door sommige critici voor werd uitgemaakt. In vergelijking met de voorgangers Ultraviolence en Honeymoon laat het nieuwe album Lust For Life een meer gevarieerd geluid horen. Dat is deels te danken aan de vele gastmuzikanten die op het album te horen zijn, zoals Stevie Nicks (Beautiful People Beautiful Problems), Sean Ono Lennon (Tomorrow Never Came) en The Weeknd (Lust For Life). Ook politieke zaken gaat de Amerikaanse zangeres op Lust For Life niet uit de weg. ‘Is it the end of an era? Is it the end of America?’, vraagt Del Rey zich af in When The World Was At War We Kept Dancing. Ze geeft zelf het antwoord: zeker niet, het is juist het begin. (Godfried Nevels)

DESLONDES Hurry Home

(New West/PIAS) CD, LP Er komt niet alleen jazz uit New Orleans. De americanagroep The Deslondes, voorheen bekend als The Tumbleweeds, timmert al enkele jaren aan de weg met hun smeltkroes van folk, rock ‘n’ roll, r&b, blues, gospel, bluegrass en country.

En dit alles is ook te horen op Hurry Home. Maar ondanks de onmiskenbare muzikale countryroots heeft de plaat een allround popsound waar ook de niet-countryliefhebber zijn hart bij op kan halen. Het ingetogen Muddy Water zet de sfeer van Hurry Home direct neer, maar vanaf One Of These Lonesome Mornings kunnen de rockabillyvoetjes van de vloer. En zo schiet Hurry Home van het ene sfeertje in het andere en blijft vooral een nostalgische jaren vijftig smaak hangen. Je verwacht ieder moment dat Roy Orbison vocaal inzet. En gelukkig schittert ook de karakteristieke slide guitaar nog op pareltjes als Just In Love With You. (Luc van Gaans)

DISTRICTS Popular Manipulations

(Bertus) CD, LP Het verschil tussen The Districts anno 2017 en drie jaar geleden? Het is een cliché als het gaat om bands die door tieners bevolkt worden, maar de muziek van het kwartet uit Philadelphia klinkt volwassener, ambitieuzer. Gretiger ook. Heeft ongetwijfeld te maken met de invloed van indierockproducer John Congleton, die eerder werkte met een scala aan artiesten als Cloud Nothings, Spoon en Port O’Brien. Dit terwijl de teksten van Rob Grote, die trouwens nooit al echt de show stalen, nog steeds handelen over puberale angsten, hebberigheid en leugens. Ontegenzeggelijk dienen The Killers op Popular Manipulations als voorbeeld. Vooral tijdens de zware maar zwierige openingstrack If Before I Wake en het door synths gedreven Fat Kiddo. Tikje pompeus, zal de een zeggen. Charismatische performance, vindt de ander. Hoogtepunt is Ordinary Day, waarop Grote eens wat anders durft dan de gebroken, boze stem opzetten die we al kenden. (Max Majorana)

EAGLES OF DEATH METAL I Love You All The Time – Live at The Olympia in Paris 2CD, DVD, Bluray

We weten het allemaal nog als de dag van gisteren, op 13 november 2015 werd het concert dat Eagles Of Death Metal in de Parijse Bataclan gaf ruw verstoord door terroristen. Een paar maanden later (16 februari 2016) keert de band terug naar Parijs om hun concert alsnog af te maken, deze keer in de Olympia Hall. Uiteraard wordt het concert opgedragen aan de vele slachtoffers en is het een zeer emotioneel gebeuren. Naast het complete Olympia-concert is er bonusmateriaal van een optreden in Los Angeles uit oktober 2015. (Red)

EQUAL IDIOTS Eagle Castle BBQ CD, LP

Zeventig woorden voor een review is soms wel érg weinig. In andere gevallen spreekt de muziek voor zich en hoeft de recensent er niet veel extra woorden aan vuil te maken. Dat geldt bijvoorbeeld voor het ronduit verslavende debuut van de Belgische band Equal Idiots. Die maken energieke, springerige garagerock. Met galmende vocalen, geweldige koortjes en geniale refreinen. Eagle Castle BBQ: een genot voor de oortjes. En dat is 70. (Dennis Dekker)

EVERYTHING EVERYTHING A Fever Dream CD, LP

In 2010 introduceerde Everything Everything (sm)artrock. Een genre dat inmiddels wordt gedeeld met bands als Portugal. The Man en Foster The People. Na Man Alive, Arc en Get To Heaven is A Fever Dream het vierde album van het uit Manchester afkomstige kwartet heren. Melancholische melodieën, house beats, synths, gitaarwerk, een piano. Overduidelijk een album van de texturen en diepere lagen. Luister naar Can’t Do én de titeltrack en je bent om. Gegarandeerd. (Jelle Teitsma)

FOSTER THE PEOPLE Sacred Hearts Club

(Sony Music) CD, LP Sacred Hearts Club is het nieuwe album van de Amerikaanse indieband Foster The People. De groep brak door in 2011 met de aanstekelijke hit Pumped Up Kicks en brengt ondertussen hun derde plaat uit. De kenmerkende stem van frontman Mark Foster, upbeat melodieën en een hoop elektronische geluidjes vormen nog steeds de basis van de uit Los Angeles afkomstige band. De pakkende vibes zitten bij Foster The People niet alleen in de muziek zelf, ook de teksten liggen vaak prettig in het gehoor. Doing It For The Money heeft een catchy refrein dat je jezelf snel hoort meezingen. The Beach Boys zijn duidelijk van invloed geweest, onder andere goed merkbaar in Static Space Lover. Een vleugje hiphop hier en daar, een technodeuntje in Loyal Like Sid & Nancy en wat stevigere rock in Lotus Eater maken van Sacred Hearts Club een overtuigend smakelijke stamppot. (Sanne den Toom)

GRIZZLY BEAR (DEBT/V2) CD, 2LP

In mijn muzikale kring is Grizzly Bear nog tamelijk onbekend. De albums Shields (2012) en Veckatimest (2009) heb ik op verjaardagen – of zomaar – met regelmaat cadeau gedaan. Luister en verbaas je. Shields, met geniale arrangementen als Yet Again, Speak In Rounds, Sleeping Ute en Half Gate. En doorbreekplaat Veckatimest, met (radio) hit Two Weeks en het wondermooie Foreground, tevens soundtrack van de film Blue Valentine. Aanzienlijk later dan verwacht en gehoopt is daar Painted Ruins. De

Painted Ruins

vijfde. Wasted Acres opent daarop fraai ingetogen, waarna de band de teugels laat vieren op het verrassend synthesizerrijke Mourning Sound. Four Cypresses start vervolgens atypisch, maar is na het invallen van jazzy drums en Daniel Rossens hoge stemgeluid Grizzly Bear ten voeten uit. De echoënde gitaren en zwevende synths dompelen je onder in een bad vol psychedelica en melancholie. Three Rings is al even kleurrijk en etherisch. Terwijl de stem van Ed Droste nagalmt, vibreren de bassen en is het gitaar- en drumwerk tegendraads. Wat een band. Elf liedjes, elfmaal kunst. Schitterende plaat. (Jelle Teitsma)

15


MANIA HAIM Something To Tell You

(Polydor/Universal) CD, LP Het Californische trio HAIM debuteerde vier jaar geleden met het bijzonder succesvolle Days Are Gone, waarop Westcoast pop en seventiess pop op zeer verrassende wijze werden vermengd met invloeden uit de r&b en funk. Het debuut van HAIM klonk als de onverwachte mix van Fleetwood Mac, Wilson Phillips, TLC en Wendy & Lisa en zo klinkt opvolger Something To Tell You eigenlijk ook. De zang van de dames heeft de afgelopen vier jaar wel aan kracht gewonnen en ook de songs van het drietal zijn nog beter en aanstekelijker dan op het debuut. Bovendien heeft HAIM betere muzikanten en een gelouterde producer naar de studio weten te lokken, waardoor de tweede plaat veel beter klinkt. Liefhebbers van onweerstaanbare pop met een eigenwijze twist en een verrassende mix van invloeden zijn bij HAIM nog steeds aan het juiste adres en zullen onder de indruk zijn van de flinke groei van het drietal. (Erwin Zijleman)

WOUTER HAMEL Amaury

(V2) CD, LP+CD Als zanger, artiest en muzikant timmert Wouter Hamel tien jaar lang aan de weg. Op het debuut Hamel (2007) brak hij door als troubadour en jazzvocalist in Nederland, Duitsland, Japan en Korea. Het nieuwe vijfde album Amaury is Hamels meest veelzijdige en eerlijke plaat tot nu toe. Hamel werkte op Amaury samen met producer Andy Platts van de band Mamas Gun. Op de plaat bewijst Hamel dat er binnen de meest uiteenlopende contrasten harmonie en troost te vinden is. Eenvoud wordt gesofistikeerd en stuurse emoties verzoenen zich met verslavende grooves en melodieën. Wouter Hamels vorige twee albums – Lohengrin en Pompadour – zijn belangrijke opstappen geweest zowel op persoonlijk als artistiek vlak. De ene is introspectief en sober van geest, terwijl de ander juist uit de voegen barst van pure levenslust. Het leverde de nodige inzichten op: hoe komt Wouter Hamel het dichtst bij zichzelf? Amaury geeft volmondig antwoord op die vraag. Schuilen doet hij niet meer. Amaury is een plaat waarop Hamel zijn naïviteit, moed en optimisme als een pantser draagt. (Red)

16

MANIA ISLEY BROTHERS & SANTANA Power Of Peace

(Legacy/Sony Music) CD, 2LP De samenwerking tussen Santana en The Isley Brothers komt niet helemaal uit de lucht vallen want Ronald Isley zong al twee nummers op Santana IV. Maar blijft een heel album tussen deze giganten ook overeind? Power Of Peace klinkt zoals gehoopt. Opener Are You Ready People zet de toon. Conga’s, de herkenbare soulstem van Ronald Isley en de immer herkenbare gitaarpartijen van enerzijds Carlos Santana en anderzijds die van Hendrix-adept Ernie Isley. Hoewel het album naast covers maar één nieuw nummer bevat (het door Cindy Blackman Santana geschreven en samen met Ronald Isley gezongen I Remember) zet de band het covermateriaal naar eigen hand, zoals de uitgesponnen versie van God Bless The Child met een prachtige gitaarsolo van Santana op het eind of de dampende versie van I Just Want To Make Love To You. Zowel voor fans van Santana als die van The Isley Brothers verplichte kost. Laten we hopen dat deze samenwerking de aanzet vormt tot een album met volledig nieuw werk. (Ron Bulters)

JAY-Z 4:44

(Def Jam/Universal) CD Wat het gezinsleven allemaal niet met een rapper doet. Op zijn dertiende soloalbum gaat de ooit zo stoere Jay-Z inhoudelijk zwaar de diepte in, met als diepste het openbare, diep gevoelde excuus aan echtgenote Beyoncé, die op Family Feud ook – heel toepasselijk – te horen is, want: ‘What’s better than one billionaire? Two.’ Het album verscheen eerst bij streamingdienst Tidal en is nu tevens verkrijgbaar in fysieke vorm, met drie bonustracks: Adnis, Blue's Freestyle-We Family en MaNyfaCedGod. Het is even wennen aan de meer ingetogen, zoekende, openhartige, dicht bij zichzelf blijvende zonder dat het sentimenteel wordt Jay-Z, maar deze plaat beklijft wel langer dan wat hij hiervoor deed. Dat is ook te denken aan producer No I.D., die in werkelijk grootse vorm steekt, geniaal met samples smijt en wat mij betreft de grote held van dit album is, zonder iets af te doen aan de prestaties van Jay-Z zelf. (Enno de Witt)

MANTRA Merdeka EP

LUISTER TRIP

(Suburban) CD Mantra laat zich in twee woorden samenvatten als psychedelische grunge. Door de rauwe zang, scheurende gitaren en de soms wat duistere, persoonlijke onderwerpen dwaal je gevoelsmatig makkelijk af naar de door regen geteisterde kust van Seattle zo’n kleine 25 jaar geleden. Deze jongens waren echter nog niet geboren toen Kurt aan zijn einde kwam en hebben geen andere muzikale boodschap dan hun eigen hedendaagse. Een psy-grungeband bestaande uit vier baldadige vrienden. Begonnen in obscure kroegjes in Haarlem, werkten ze langzamerhand toe naar optredens in Paradiso, de Melkweg, Mainstage Bevrijdingspop en een uitverkochte Palmtra show in het Patronaat. In 2016 won de band de Rob Acda Award. In 2017 werd de band zelfs voor het tweede jaar op rij uitgenodigd voor het Haarlemse Bevrijdingspop. (Red)

SHELBY LYNNE & ALLISON MOORER Not Dark Yet ROOTS

MASTERPLAN Pumpkings HEAVY

(Silver Cross/Bertus) CD, LP Not Dark Yet is een terecht Luistertip, met een hoofdletter wel te verstaan. Dylans bloedstollend mooie Not Dark Yet, door hem vertolkt op Time Out Of Mind (1997), wordt door de uit Alabama afkomstige dames zeer intens vertolkt. Hun prachtig om elkaar gewoven stemmen geven het titelnummer – in een opvallend sobere uitvoering – een extra dimensie. Bemmont Tench speelt spaarzaam (en dus?) effectief toetsen. De drums roffelen zo ingetogen dat Not Dark Yet bijna een funeral march wordt. Andere covers op het album zijn afkomstig van muzikanten als Kurt Cobain (Lithium) en Nick Cave (Into My Dreams). Lynne en Moorer klinken op het eerste gehoor nogal countryachtig, zoals bijvoorbeeld in hun cover van Merle Haggards Silver Wings. Over het geheel genomen gaat hun muziek echter veel verder. Blues en stemmige americana klinken ook door en zeker ook de muziek van singer-songwriters als Townes van Zandt (Lungs). Maar het zijn en blijven de stemmen van de dames die het geluid bepalen. In It’s Too Much, het enige eigen nummer, komt alles perfect samen. Dylan meets Cave en Haggard; en natuurlijk Shelby Lynne en Allison Moorer. Wat een intense song! (Fons Delemarre)

(AFM/Suburban) CD, LP De link tussen Masterplan en Helloween is onmiskenbaar. Gitarist Roland Grapow en Uli Kusch verlieten laatstgenoemde band in 2001 om met topzanger Jørn Lande in Masterplan hun eigen muzikale plannen te smeden. Het komen en gaan van Lande heeft inmiddels een aardige stempel op de carrière van de groep weten te drukken en met dit album PumpKings lijkt de groep een pas op de plaats te maken om beschouwend terug te kijken hoe het allemaal zo gekomen is. Dat wil zeggen, door Grapow gecomponeerde Helloween-nummers uit de periode 1990/2000 zijn in een modieus Masterplan-jasje gehesen. Het was de tijd van nogal grillige Helloween-albums als Pink Bubbles Go Ape, Chameleon, Master Of The Rings, The Time Of The Oath en The Dark Ride. Aan het ook in die periode verschenen Better Than Raw had Grapow geen compositorisch aandeel. In deze nieuwe context en voorzien van een moderne Masterplan make-over komen de songs niet alleen opnieuw tot leven maar levert Grapow tevens in stijl een mooi eerbetoon aan zijn voormalig werkgever. (Dries Klontje)

17


MANIA

MANIA JAMES VINCENT MCMORROW True Care

LUISTER TRIP

(Believe/Bertus) CD, 2LP Waar op zijn debuut Early In The Morning nog grotendeels akoestische indiefolk te horen was, beweegt James Vincent McMorrow zich met de opvolgers Post Tropical en We Move steeds meer in de richting van soul en r&b. Op zijn nieuwe album True Care wordt die muzikale reis verder voortgezet, waarbij de Ierse singer-songwriter op minimalistische wijze laat horen hoe hij tegen het leven aankijkt. ‘This album is life, itʼs the life Iʼve lived up to this point, itʼs the one that might be ahead of me’, vertelde hij daarover. Door middel van verschillende soundscapes probeert McMorrow de meest uiteenlopende kanten van het leven te laten horen. Van de (deels a capella) single True Care en de ingetogen pianoballade National tot het verrassende Constellations, een nummer dat door een aantal onverwachte wendingen meerdere gezichten laat zien. True Care is een boeiend en sfeervol album van een muzikant die muzikale uitdagingen niet uit de weg gaat. (Godfried Nevels)

MANCHESTER ORCHESTRA A Black Mile To The Surface (Caroline/Universal)

STANTON MOORE With You In Mind; The Songs Of Allen Toussaint CD, LP

CD, 2LP Manchester Orchestra heeft zich nooit aan één formule vastgehouden. Na het stevigere en grungy Cope uit 2014 hebben frontman Andy Hull en toetsenist/gitarist Robert McDowell de soundtrack voor de film Swiss Army Man gemaakt. Dit schemert absoluut door in A Black Mile To The Surface waarop de band veel meer de diepte in duikt. Het album is enorm gelaagd met folky invloeden maar flirt ook met elektronica. De arrangementen zijn groots, complex en orkestraal met de drums wat verder op de achtergrond. Het doel was volgens Andy dan ook om de plaat net zo intens te maken als zijn voorganger, maar zonder daarvoor de volumeknop open te draaien. Daarin zijn ze absoluut geslaagd. De subtiele opbouw leidt tot intense en prachtige breaks waarbij de nummers heerlijk wegluisteren als een geheel. De kracht van dit album zit hem dan ook zijn gelaagdheid, elke luisterbeurt blijf je weer nieuwe dingen ontdekken en genieten. (Tim Jansen)

Veelgevraagd (sessie)drumspecialist Stanton Moore ademt New Orleans als een Sonny Landreth en heeft de gave de zogeheten second line vast te houden onderwijl hij andere (wereldse) onderliggende ritmes toont. Naast onderdeel van de entourage van Anders Osborne en Galactic, de fameuze jamband uit Louisiana, heeft Moore een imposante solocarrière opgebouwd die vrijwel alle muzikale windrichtingen behelst maar altijd met die basis van funk. Vlak voor Moore's laatste soloproject overleed plotseling Allen Toussaint, decennialang de muzikale burgemeester van New Orleans. Moore eert Toussaint met medewerking van Cyril Neville, Trombone Shorty, Nicholas Payton, Skerik, Donald Harrison Jr., Jolynda Kiki Chapman, de godzijdank onvermijdelijke Maceo Parker en een lange, sfeervolle spoken word-versie van Southern Nights door Wendell Pierce. Die hitversie van Glen Campbell vergeet je gaandeweg en die is toch ook al legendarisch goed! (Albert Jonker)

MY DARLING CLEMENTINE Still Testifying CD

De sfeer tijdens het opnemen van Still Testifying moet prima geweest zijn. Want hoewel de teloor gegane liefdes en gebroken harten je om de 18

oren vliegen maakt het duo My Darling Clementine opgewekte muziek. Poppy, country-achtige muziek met een vleugje oude stempel, om precies te zijn. Verbazingwekkend is dat een Engels orkest zo Amerikaans klinkt, inclusief de heerlijk honkende baritonsaxofoon. Nooit geweten dat liefdesperikelen zo vrolijk konden klinken! Opvallende verschijning: gitarist Martin Belmont, ooit actief in bands als The Rumour en bij Nick Lowe. Hoezo Brits? (Fons Delemarre)

LUISTER TRIP

OFFA REX Queen Of Hearts

(Warner) CD, LP Twee jaar geleden verscheen Longest River, het debuut van de traditionele Engelse folkzangeres Olivia Chaney. Dat werd niet alleen door ons lovend besproken, maar raakte vooral ook een snaar bij Colin Meloy, zanger van de Decemberists. Via Twitter zocht hij contact en niet lang daarna stond Chaney in het voorprogramma van de Amerikaanse tournee van de Decemberists. Daar bleef het niet bij, want Meloy was zo onder de indruk van haar stem, dat hij zichzelf en de zijnen aanbood als begeleidingsband, in de stijl van de Albion Dance Band. Het werd uiteindelijk een gezamenlijk project onder de naam Offa Rex. Het door Meloy en Tucker Martine geproduceerde The Queen Of Hearts is gevuld met Britse traditionals en roept legendarische bands als Fairport Convention en Steeleye Span in herinnering, zonder gedateerd te klinken. De stem van Meloy treedt zelden op de voorgrond, maar dat is ook helemaal niet nodig als je Olivia Chaney in je band hebt. Uit alles spreekt een grote liefde voor de Britse folkrock en de Decemberists en Olivia Chaney blijken een gouden combinatie. (Marco van Ravenhorst)

MURA MASA Mura Masa HIPHOP

(Polydor/Universal) CD, LP Poe, wat een debuut. De pas 21-jarige Alex ‘Mura Masa’ Crossan uit Guernsey is het wonderkind van de Britse elektroscene. In die scene, maar tevens in de nodige andere (uit) hoeken van het brede popspectrum, keek men reikhalzend uit naar zijn eerste langspeler. En terecht. Het titelloze album van de wat nerdy ogende multi-instrumentalist behelst hartverwarmende, energieke feel good music en staat bol van de samenwerkingen, instrumenten, stijlen, beats en sounds. Zijn handelsmerk omvat ritselende percussie, zover is na enkele nummers wel duidelijk. Elf van de dertien tracks bevatten een collaboratie, op de levendige pop-house opener Messy Love en de Bon Iver-achtige interlude Give Me The Ground na. Zonder anderen tekort te doen, zijn met name de samenwerkingen met A$AP Rocky (Love$ick), Christine And The Queens (Second 2 None) en Damon Albarn (Blur) glansrijk. Dit debuut is in ieder geval oer-Brits en nauw verwant aan niet te versmaden collega’s als Disclosure, James Blake, Gorillaz en Massive Attack. De wereld ligt aan zijn voeten. (Jelle Teitsma)

OH WONDER Ultralife

(Caroline/Universal) CD, LP Josephine Vander Gucht en Anthony West van Oh Wonder debuteerden in 2015 met een titelloze plaat die verrassend succesvol bleek. Maar ach, succesvol zijn? Dat hoeft het tweetal niet per se te zijn. Ze doen hun ding en zien wel of het aanslaat. Ja dus. Het debuut ging meer dan een half miljoen keer over de toonbank. De mix van lichte rhythm and blues en lieflijke indiepop bracht Oh Wonder inmiddels over de hele wereld en met de komst van Ultralife zal daar een vervolg aan worden gegeven. Deze tweede is wat grootser dan haar 19


MANIA

MANIA

grunts te bespeuren. Niettemin heerst het aloude trashgevoel op Zero Days op een manier die elke Prong-adept tevreden zou moeten stellen. (Dries Klontje)

voorganger. De analoge elektronica is gebleven, her en der voorzichtig aangevuld met meer aanwezige drums, een basgitaar en strijkers. Denk aan de soundscapes van Churches op de titeltrack en The xx tijdens Bigger Than Love, geïnjecteerd met een dosis soul. Met hun zoete pop is Ultralife niet verrassend, wel goed. (Jelle Teitsma)

PUBLIC SERVICE BROADCASTING Every Valley (PIAS)

PORTUGAL. THE MAN Woodstock (Atlantic/Warner)

CD, LP Limited transparant vinyl Public Service Broadcasting is een vreemde eend in de bijt. Het Londense duo multi-instrumentalisten speelt een soort moderne Krautrock, en is niet vies van historische verwijzingen. Sterker; het is een wezenlijk onderdeel van de band om de luisteraar letterlijk een lesje te leren, door oude opnames uit voorlichtingsfilms en documentaires te gebruiken. Die vissen ze uit het Nationaal Archief. Every Valley, hun derde conceptalbum, handelt over de teloorgang van de oude kolenindustrie in Wales en de sociale impact daarvan. De arrangementen zijn weids en ruimtelijk door de inzet van trompet, accordeon en xylofoon. They Gave Me A Lamp is een ronduit zalige, dansbare popsong waarin nauwelijks merkbaar is dat er vocalen ontbreken – omdat ze door het slimme gebruik van samples simpelweg niet gemist worden. Toch is de muziek niet louter instrumentaal; James Bradfield en Tracyanne Campbell (respectievelijk van Manic Street Preachers en Camera Obscura) zingen hier en daar een partij in. Vergeet mathrock, dit is historyrock. De groep is een van de meest gedistingeerde en verfrissende bands uit het huidige Britse popcircuit. (Max Majorana)

CD Opgericht in 2004 en al acht albums op je naam hebben staan. Dat is knap. John Gourley en Zach Carothers zijn de grondleggers van Portugal. The Man. Opvallend is het feit dat Portugal. The Man reeds tien muzikanten de band zag verlaten. Andere namen, ander geluid. Gourley vond in zijn ouderlijk huis een origineel festivalkaartje van Woodstock van z’n pa. Hier moest iets mee gedaan worden. Een album dus. Terug naar 1969. Mike D van Beastie Boys sleutelde mee aan de plaat, net als Casey Bates, Danger Mouse en John Hill. Tien nummers komen voorbij op een optimistisch klinkend album. Het funky en catchy Feel It Still, online al een behoorlijke hit, staat symbool voor Woodstock. Je wordt niet continue teruggebracht naar de sixties, maar met Feel It Still en laidback tracks als Keep On, So Young en Mr Lonely (inclusief rap) is het uitermate goed toeven op een festivalweide. (Jelle Teitsma)

PRONG Zero Days (SPV/Suburban)

CD, 2LP+CD Begon de doorstart van Prong in 2004 nog met horten en stoten, vanaf Carved in Stone (2012) loopt de motor weer soepel met het flink accelererende Ruining Lives van drie jaar terug als voorlopig hoogtepunt nieuwe stijl. Ook het arbeidsethos ligt de laatste jaren hoog waardoor we anderhalf jaar na X – No Absolutes alweer de opvolger kunnen verwelkomen. Met Zero Days komt de groep van zanger/gitarist/producer Tommy Victor opnieuw waardig voor de dag. De felheid die aan de dag gelegd wordt in de eerste trits nummers zal menigeen verbazen en neigt bij vlagen zelfs naar het aan hardcore grenzende vroege werk. Prong zou echter Prong niet zijn om vervolgens vanuit deze invalshoek ook de nodige nuances en melodie in het afwisselende songmateriaal aan te brengen, daarbij knap balancerend tussen toen en nu. In het pakkende Interbeing zijn zelfs een paar verdwaalde 20

1967 - It was 50 Years Ago Today... Als er één jaar uitspringt met klassieke albums dan is het 1967. Nu dat legendarische jaar vijftig jaar geleden is, gaan wij The Summer Of Love maandelijks in het zonnetje zetten met een selectie uit deze klassiekers. BIG BROTHER & THE HOLDING COMPANY - BIG BROTHER & THE HOLDING COMPANY Oorspronkelijke release augustus 1967

Als midden 1966 zangeres Janis Joplin zich aansluit bij Big Brother & The Holding Company, deelt ze de leadvocalen nog met anderen. Dat zal snel veranderen en met name haar podiumpresentatie maakt diepe indruk. Het optreden op het Monterey Festival is een groot succes, doch de band heeft al getekend bij Mainstream Records waar deze plaat verschijnt. Volgroeid raakt de band pas op de opvolger Cheap Thrills, maar met name Down On Me laat al horen waar Joplin naartoe zal gaan. Columbia brengt de plaat in 1968 opnieuw uit met twee essentiële singles die het album naar een hoger niveau tillen.

Leverbaar op lp.

TIM BUCKLEY GOODBYE AND HELLO Oorspronkelijke release augustus 1967

CHRIS ROBINSON BROTHERHOOD Barefoot In The Head (Silver Arrow/Bertus)

CD, LP Met enige voorzichtigheid kan worden vastgesteld dat het meer voordelen dan nadelen heeft dat The Black Crowes voor onbepaalde tijd niet meer actief zijn. Met hun projecten leveren de broers Chris en Rich Robinson immers aan de lopende band en per saldo méér muziek van een zeer hoog niveau af. Rich deed dat onlangs nog met zijn Magpie Salute en met het even raak als poëtisch getitelde Barefoot In The Head is het nu weer de beurt aan Chris Robinson Brotherhood (CRB) om te verbijsteren. Deze beeldschone plaat lijkt compleet losgezongen van conventies, verwachtingen, stijlen, trends, richtingen en bronnen. Toch klinken de tien nummers zoals veel andere CRB-muziek klinkt. Het verschil is dat de band zich van nóg meer harnassen heeft ontdaan en blootvoets door het eigen muzikale universum dartelt. (Wim Koevoet)

Waar het titelloze debuut uit 1966 nog sterke invloeden uit de folkmuziek had, is opvolger Goodbye And Hello zwaar geïnspireerd op Sgt. Pepper. Hier siert Buckley zijn songs op met psychedelische effecten en rijke arrangementen. Toch werken zijn songs het beste in een wat bescheidener setting, Once I Was is daarvan een goed voorbeeld. Waar Buckley op latere albums nog wel eens vocaal volledig uit de bocht vliegt, wordt het hier dankzij producer Jerry Yester binnen de perken gehouden en is het een van best verteerbare platen van Jeffs vader.

Leverbaar op cd en lp.

THE KINKS SOMETHING ELSE BY THE KINKS Oorspronkelijke release 15 september 1967

Het vijfde album van The Kinks is tevens de laatste die geproduceerd werd door Shel Talmy. Het is een breekpunt in de carrière, want hierna zal Ray Davies de volgende platen zelf produceren. Het is samen met voorganger Face To Face en opvolger Village Green Preservation Society het beste dat de band maakte. Ray (en ook broer Dave – want hij schrijft drie songs op deze plaat) is met zijn songs op het hoogste niveau aanbeland en weet er ook nog grote hits ermee te scoren. Waterloo Sunset is de grootste en van tijdloze klasse. Wat Something Else echter zo’n goede plaat maakt, is dat er geen enkel zwak nummer op staat en dat was op de eerste platen van de band wel eens anders.

Leverbaar op deluxe dubbel-cd en lp.

THE OUTSIDERS THE OUTSIDERS Oorspronkelijke release 1967

De exacte releasedatum van het debuut van de Amsterdamse Outsiders is niet meer te achterhalen, feit is wel dat het een unieke plaat van een unieke band is. Live was de band op zijn best en daarom koos men voor één kant live (opgenomen 17 februari in Beatcentrum De Schuur in Breda) en één studiokant. De live-kant is nogal krakkemikkig en de band werd een stuk sneller gezet om de ruigheid van de band te benadrukken. Nota bene Willem Duys bracht het album uit op zijn label Relax en het geldt anno nu als een echte garagerockklassieker tot ver over de landsgrenzen. Leverbaar op cd (samen met CQ) en lp.

21


MANIA LUCY ROSE Something’s Changing (Caroline/Universal)

LUISTER TRIP

DAVID RAWLINGS Poor David's Almanack (Acony/V2)

MANIA

CD, LP De Britse singer-songwriter Lucy Rose trok met haar debuut Like I Used To en opvolger Work It Out flink wat aandacht en kon bovendien rekenen op positieve recensies, waarin haar muziek vooral werd vergeleken met die van Laura Marling. Dat was misschien net wat teveel eer, want de Britse vermaakte op haar eerste twee platen vooral met lekker in het gehoor liggende folky popliedjes. Something’s Changing laat een ambitieuzer en experimenteler geluid horen. De instrumentatie is spaarzaam en vaak bijzonder, de songs graven wat dieper en Lucy Rose zingt wat minder lichtvoetig. Something’s Changing vraagt daarom wat meer tijd dan zijn voorgangers, maar is al heel snel een veel betere plaat met een duidelijk eigen geluid. Het is een geluid dat uiteenlopende invloeden verwerkt (waaronder invloeden uit de folk en de jazz), je meer dan eens op het verkeerde been zet, maar ook indruk maakt met songs die de fantasie stevig prikkelen. (Erwin Zijleman)

ROOTS

SEVDALIZA Ison WORLD (Butler/Bertus)

CD, LP Op deze plaat spreken we niet meer van Dave Rawlings Machine, maar gewoon van David Rawlings. En al werd de 'machine' voor dit derde album dan min of meer ontmanteld, de spelers zijn eigenlijk nagenoeg dezelfde als voorheen. Vanzelfsprekend ontbreken Gillian Welch evenals de inmiddels vertrouwde Willie Watson en Ketch Secor dan ook niet. Meest opvallend aan Poor David's Almanack is dat behalve akoestische ditmaal ook elektrische liedjes te horen zijn zoals Cumberland Gap, een muzikale knipoog naar Neil Young. Van de romantische inslag van voorganger Nashville Obsolete is weinig terug te horen en de tien liedjes van dit album klinken bondiger en opvallend gemakkelijk in het gehoor. Deels gesmeed op de tijdloosheid van de traditionele Amerikaanse folk muziek en anderzijds weerklinken flarden uit de meer hedendaagse Woodstock-periode. Midnight Train, Come On Over My House en Good God A Woman zijn hiervan slechts een paar voorbeelden. (Corné Ooijman)

CD, 2LP Sevdaliza is geboren in Teheran, Iran, in 1987, de jaren van de heerschappij van Ayatollah Khomeini. Hoewel zij in haar kindertijd met haar familie al naar Nederland kwam, is zij zich meer dan bewust van haar Iraanse roots. Niet voor niets kwam zij eerder dit jaar met haar eerste Perzisch gezongen protestsong tegen het inreisverbod voor Iraniërs in Trumps USA. Die staat helaas niet op het Engelstalige Ison. Sevdaliza’s reputatie is tot nu toe gebaseerd op haar visuele uitingen, korte films op youtube, die echter ook altijd al voorzien waren van de nodige geluidscollages. Haar minimalistische, elektronische aanpak, voorzien van haar zachte, melancholische stemgeluid lijkt ook op Ison gemaakt voor de combinatie met sterke visuele beelden. Als we dan al ergens mee moeten vergelijken, komt de vroege Portishead in gedachten, maar bovenal is dit een ook op zichzelf staand deel van een totaalkunstenaar. (Jurgen Vreugdenhil)

SHABAZZ PALACES Quazorz: Born On A Cancster Star CD, LP Limited zilver vinyl

Quazorz: Vs The Jealous Machines CD, LP Limited wit vinyl Stap je in de wereld van Shabazz Palaces, dan nader je 22

vanzelf Quazarz. Wat het is, waar het vandaan komt, of wie het vertegenwoordigt bij Shabazz zou ondergeschikt moeten zijn aan de bereidheid om hun universum te willen doorgronden. Hoeft natuurlijk niet en dan zijn de twaalf tracks van Vs The Jealous Machines nog steeds verbeeldend, surrealistisch en dreigend. Born On A Gangster Star flirt met de prettige aspecten van popmuziek, maar wel bezien door het prisma Shabazz Palaces, vurig en bevlogen. De lijst gastmuzikanten is imponerend: Julian Casablancas (Strokes), Thundercat (o.a. Kendrick Lamar, Flying Lotus), Darrius Willrich, Gamble And Huff, Loud Eyes Lou, Thadillac et cetera. (Red)

LUISTER TRIP

KENNY WAYNE SHEPHERD Lay It On Down BLUES (Mascot-Provogue/Bertus)

CD, LP In bluesrockland regeert Joe Bonamassa. Hij domineert daar door zo veel mogelijk zijpaden in te slaan en zo het genre telkens opnieuw uit te vinden. Labelgenoot (Provogue) Kenny Wayne Shepherd is ook geen kleine jongen maar hij was de laatste tijd vooral in de weer met The Rides, een verrassend sterke gelegenheidsband van Stephen Stills. Met Lay It On Down meldt Kenny Wayne Shepherd zich met zijn band weer onder zijn eigen naam aan het front. Al snel is te merken dat er veel werk is gemaakt van deze plaat. Veel variatie, degelijk (niet zo spectaculair) gitaarwerk, aandacht opeisende songteksten die een (meestal droevig) verhaal vertellen. Een beetje Toto, Robert Cray en inderdaad Bonamassa. Klinkt lekker allemaal en in interviews stelt Kenny Wayne Shepherd dat hij voor deze plaat het experiment heeft gezocht. Zo te horen valt dat allemaal wel mee. (Wim Koevoet)

DWIGHT TRIBLE Inspirations JAZZ (Gondwana/Suburban)

CD Dwight Trible is een jazzzanger die het muzikale avontuur niet schuwt. In zijn carrière, die reeds eind jaren zeventig begon, waagde hij zich aan jazz en moderne r&b, maar ook aan elektronica en hiphop. Zijn vocale bijdragen aan The Epic van Kamasi Washington plaatsten hem volop in de schijnwerpers en leverden een nieuw plaatcontract op. Dat resulteert in dit album, waarop de zanger samenwerkt met trompettist Matthew Halsall en zijn Gondwana Orchestra. Halsall is al lang een fan van Trible en zorgt er dan ook voor dat de zanger de grote ster van dit album is. De vocale emoties van Dwight staan centraal en het orkest begeleidt hem op een subtiele en vloeiende wijze. Het levert spirituele jazz van het allerhoogste niveau op, waarbij Trible alle ruimte krijgt met zijn magnifieke stem. Vanaf de opener, What The World Needs Now, heeft Dwight je in de greep en hij laat je niet meer los tot aan de afsluiter, het prachtige Deep River. (Jos van den Berg)

SHERLOCKS Live For The Moment (Infectious/PIAS)

CD, LP Sherlocks is een band uit Sheffield gevormd rond de broers Kiaran en Brandon Crook. Na enkele jaren oeverloos rammen op een gitaar en drumstel besluiten ze vanaf 2010 een band op te richten. Buurman Andy Davidson voegt zich bij de band en diens broer Josh blijkt een talentvolle gitarist te zijn. Gevieren werken ze aan eigen materiaal geïnspireerd op Flaming Lips, ELO, Arctic Monkeys en Stone Roses. Al snel wordt het eigen materiaal beter en live heeft de band nog sneller een geduchte reputatie. In de UK spelen ze al voor grote zalen en het zal tijd worden dat de band buiten de landsgrenzen doorbreekt. Live For The Moment is een plaat die alles in zich heeft dat te laten gebeuren. (Bert Dijkman) 23


MANIA

MANIA

optiek ook niet mee. Niemand kon echter bevroeden dat Rick Parfitt een paar weken later zou komen te overlijden. Het verhaal is dus triest, met de plaat is echter weinig mis. Natuurlijk geen Parfitt, maar vervanger Richie Malone kwijt zich prima van zijn taak en in die zin is The Last Night Of The Electrics gewoon een prima live-plaat van de groep. Het is natuurlijk raar om een ander Rain te horen zingen, maar het spelplezier spat eraf en muzikaal staat alles als een huis. (Hermen Dijkstra)

PAUL SIMON The Concert In Hyde Park 2CD+DVD, 2CD+Bluray

In 1987 bracht de Graceland-tour Paul Simon naar de Royal Albert Hall in Londen. Buiten werd geprotesteerd omdat Simon de culturele boycot tegen Zuid-Afrika had doorbroken. Vijfentwintig jaar later en met grotendeels dezelfde muzikanten keert Simon terug, nu in het Hyde Park. Op een memorabele avond in 2012 speelt hij niet alleen vrijwel het gehele Graceland-album, maar ook een welgekozen selectie van zijn bekendste nummers en een enkel recent nummer (Dazzling Blue). Voor het Graceland-deel verschijnen niet alleen Ladysmith Black Mambaza en Hugh Masekela op het podium, maar wordt ook de helft van de band vervangen. In de toegift volgen een solo uitvoering van The Sounds Of Silence en The Boxer met Jerry Douglas voordat besloten wordt met altijd spetterende Late In The Evening en het toepasselijke Still Crazy After All These Years. (Henri Drost)

KANE STRANG Two Hearts And No Brain CD, LP limited rood vinyl

In eigen land had de Nieuw-Zeelandse Kane Strang al wat succes met zijn debuut Blue Cheese. Voor zijn nieuwe album is hij met een band naar de studio gegaan. Het resultaat is consistenter dan de voorganger. De sound is stevig en compact en de veelzijdige stem van Strang klinkt er mooi in door. De arrangementen van de liedjes zijn hier en daar verrassend en origineel en niet alleen maar rechttoe rechtaan. Kortom, een goede popplaat van een veelbelovende nieuwkomer. (Luc van Gaans)

SNOOP DOGG Neva Left HIPHOP CD

GEORGE THOROGOOD Party Of One ROOTS (Concord/Universal)

Meer dan twintig jaar terug bracht Snoop Dogg de klassieker Doggystyle uit. Een album dat samen met The Chronic van Dr. Dre de g-funk en daarmee de West Coast hiphop op de kaart zette. De hoes van Neva Left verraad het al, dit album is een viering van de old-school hiphop waar we Snoop Dogg van kennen. Neva Left staat bomvol funkproducties, samples en verwijzingen naar hiphopklassiekers. Zo opent Bacc In Da Dayz met een sample van A Tribe Called Quests Check The Rhime. Gevolgd door een vette en zonnige beat waar Snoop Dogg relaxt overheen flowt. Uiteraard mogen de nodige gasten ook niet ontbreken, in totaal bijna twintig rappers! Zo horen we op leadsingle Mount Kushmore B-Real, Redman & Method Man die samen met Snoop Dogg een ode brengen aan een zekere groene plant. Snoops vijftiende langspeler is een plaat waarop hij overtuigend terugkeert naar zijn roots. (Tim Jansen)

CD, LP George Thorogood is een bluesrockgitarist die met zijn Destroyers in de jaren tachtig ongekend populair was. In het MTV-tijdperk regende het gouden platen voor deze band, die consistent stevige bluesrock maakte. Vanaf de jaren negentig daalde de plaatverkoop gestaag, maar live bleef Thorogood voor volle zalen spelen. Gek genoeg is Party Of One de allereerste soloplaat van deze gitarist die zijn inspiratie vooral bij oude blueshelden als Elmore James, Hound Dog Taylor en Chuck Berry haalt. George gaat terug naar de basis en speelt hier dan ook voornamelijk akoestische blues, met slide gitaar, dobro en harmonica. Nummers van Robert Johnson, John Lee Hooper en Elmore James, maar ook van Bob Dylan en Johnny Cash. Allemaal artiesten die hem beïnvloed hebben of belangrijk voor hem waren. Voor Thorogood wordt hiermee een lang gekoesterde wens vervuld. Het was even wennen voor hem om weer akoestisch te spelen, maar het resultaat klinkt fantastisch. (Jos van den Berg)

STATUS QUO Last Night Of The Electrics (Earmusic/V2)

2CD, DVD, Bluray, 3LP The Last Night Of The Electrics markeert een turbulente periode voor de band. Opgenomen in de O2 in Londen afgelopen jaar had dit eigenlijk een concert zullen zijn met Rick Parfitt. Deze werd echter ziek en moest zijn gitaar aan de wilgen hangen. Dat The Quo een akoestische kant uit ging, werkte in zijn

TLC TLC R’N B (Starwatch/V2)

CD, LP TLC, de op één na succesvolste meidengroep aller tijden (de Spice Girls aan de leiding),

24

brengt vijftien jaar na de dood van het derde lid Lisa ‘Left Eye’ Lopes een nieuwe plaat uit. Chilli en T-Boz maakten een epiloog die hun carrière eer aan doet en de fans met liefde bedankt. Het gelijknamige laatste album, TLC, is gefinancierd met hulp van toegewijde luisteraars (via een crowdfundactie) en als blijk van waardering laat het duo de liefhebbers van elke eerdere TLC-smaak proeven. No Introduction, Way Back (ft. Snoop Dogg) en It’s Sunny brengen nostalgische gevoelens naar boven en de prettige samenzang van T-Boz’ diepere stemgeluid en Chilli’s hoge sound klinken even fijn als vroeger. Maatschappelijke betrokkenheid (American Gold) en een feministische inslag (Pretty Girls en Haters) zijn nog altijd vaste ingrediënten die de luisteraar ook nú grijpen en achterlaten met meer positivisme. Een bizar goede comeback en tegelijkertijd een bitterzoet afscheid. (Sanne den Toom)

LUISTER TRIP

WASHED OUT Mister Mellow CD+DVD, LP

Chillwave (of, zo je wilt, glo-fi) is de muziek van een simpele melodie opgetuigd met geluidseffecten, synthesizers, loops en sampling met gefilterde vocalen. Een wegbereider van dit genre is Ernest Greene, beter bekend als Washed Out. Op zijn nieuwste plaatwerk, Mister Mellow, krijgt die chillwave een experimenteel randje, aangevuld met ingrediënten uit de freejazz, house en hiphop. Die keuze heeft te maken met het gegeven dat het twaalf tracks tellende Mister Mellow doorgaat als een conceptalbum en vergezeld gaat van een visueel album op dvd. Thema: het leven van jongvolwassenen, gekenmerkt door verveling, luiheid en apathie, terwijl juist deze generatie zich omringd ziet door ‘content’. Dat klinkt niet als een licht, zomers thema, maar dat is wel wat deze plaat brengt, voor alles omdat Washed Out de humor van deze paradox begrijpt. (Cees Visser)

U.N.K.L.E. The Road Part One DANCE (Songs For The Def/Bertus)

2CD, 2LP+boek Zeven jaar heeft het geduurd dat James Lavelle met een nieuwe langspeler komt. Als eerste valt natuurlijk meteen het fantastische artwork op. Zoals ook op Never Never Land, War Stories en Where Did The Night Fall, verneem je dat hij zich in de hogere regionen van de kunst- en cultuurclub bevindt. Niet alleen qua design, maar ook qua muzikanten en zangers, nu wederom met gevestigde namen als Mark Lanegan, maar ook fris talent als Elliott Power, YSÉE & Mïnk. The Road lijkt nog het meest op de vroege UNKLE, de jaren met DJ Shadow, waarbij gekozen lijkt voor een cinematografische aanpak. Volgens Lavelle is het een ode aan zijn Londense jeugd. In de eerste introductie worden filosofische vragen gesteld, waarop het nummer Farewell volgt. Daarna volgt een georkestreerde trip op de manier zoals we van Lavelle gewend zijn, klassiek, elektronisch en filmisch. The Road is niet vernieuwend, maar wel solid UNKLE. (Rena Postma)

WILLIAM THE CONQUEROR Proud Disturber Of The Peace CD, LP

William The Conqueror is een nieuw project van Ruarri Joseph, een singersongwriter uit Cornwall. Met zijn soloalbums geniet hij een lokale bekendheid en hij wordt geroemd om zijn vakmanschap. Voor dit nieuwe project vroeg hij multi-instrumentalisten Harry Harding en Naomi Holmes mee te doen. Resultaat is een doorleefd debuut, dat gedragen wordt door de melancholieke stem van Joseph. Ergens tussen blues, folkpop en indie in met wat americana-invloeden en het klinkt aanstekelijk. Opgenomen werd er in sessies die de band naar het Isle Of Lewis brachten en terug. Binnenkort op tournee met Danny & The Champions Of The World. Mooi. (Erik Mundt) 25


MANIA

STEVEN WILSONS favourite albums

What are your favourite three albums of all time? And why are they so great? Tangerine Dream - Zeit This is for me the original and greatest ambient record, years before the notion of ‘ambient’ music existed. It's music without melody, rhythm or structure, but listening to it is like filling the room with the most beautiful and mysterious perfume, or like be suspended in the void. I think a lot of people's idea of ambient music is closer to new age, but this is very organic, dark and dissonant, mostly generated from guitar, percussion, organ and unidentifiable electronic sounds. The opening 7 minutes with 8 cellists gradually weaving in and out of tune with each other really sets up the subtle balance between unease and beauty that the album maintains for over 70 minutes. I can never get tired of listening to it.

STEVEN WILSON To The Bone [symfo]

(Universal) CD, , Bluray, 2LP Limited wit vinyl De afgelopen maanden liet Steven Wilson via zijn website al diverse tracks van zijn nieuwe plaat los. In mei werd het spits afgebeten door Pariah, waarop het hese stemgeluid van Ninet Tayeb te horen is. Bij de aankondiging van To The Bone gaf Wilson aan geïnspireerd te zijn door progressieve popplaten uit zijn jeugd als The Colour Of Spring van Talk Talk en So van Peter Gabriel. Het dna van die platen is zeker hoorbaar op Pariah. De tweede track die aan de wereld toevertrouwd werd, de dynamische rocker The Same Asylum As Before, zou zo op een Porcupine Tree-cd van begin deze eeuw kunnen staan. Kort daarop volgde Song Of I: een pulserend, broeierig duet met Sophie Hunger. De kaken vielen echter pas echt van elkaar bij de lancering van het laatste voorproefje: de uitbundige popsong Permanating, een meezinger van de bovenste plank, compleet met mamma mia refrein. Met deze vier volstrekt uiteenlopende puzzelstukken in de hand, was het nauwelijks mogelijk een goede indruk te krijgen van wat To The Bone ging bieden. Pas na het beluisteren van het volle uur wordt het totaalbeeld wel scherp. De vier langste composities, die bol staan van de epische rock en geen prerelease kregen, vormen de ruggengraat van de plaat. Het titelnummer, Refuge en Detonation zijn stuk voor stuk de glinsterende progressieve parels die je van Wilson verwacht. Maar juist de combinatie met de meer experimentele songs, in een uitgekiende volgorde geplaatst, tilt To The Bone op het niveau van de rest van zijn oeuvre. Of misschien daar nog net iets boven. Het diep melancholische Song Of Unborn, met een slepende gitaarsolo die rechtstreeks uit het paradijs lijkt te komen, is ook nog eens de perfecte afsluiter. To The Bone is verkrijgbaar als cd, BluRay en op limited wit vinyl. (Martin Kikkert)

Kate Bush - The Hounds of Love One thing I miss in modern music is the notion of the sophisticated pop record, an album that works in a very immediate and accessible way, with strong melodies and a focus on the art of writing songs, but at the same time if you choose to you can engage with them on a much deeper level. Whether it's lyrics that deal with sometimes quite ambitious subject matter, the cinematic production, or great musicianship, these are easy to enjoy records that work on so many levels. Although it was something that you would have to say started with the Beatles in the mid 60's, there was a real golden age in the 80's for these kind of records. Kate Bush Hounds of Love is a perfect example, it was a number one album with several mainstream hit singles on it, and yet there's absolutely no sense of dumbing down or simplifying her vision at all. I don't hear too many records with the same kind of ambition these days. With my new record To the Bone I aimed to make an album that would be like my modern take on that approach. 26

Throbbing-Gristle - The Second Annual Report Throbbing Gristle invented the term ‘industrial music’, and it was like my punk music when I was a teenager. It was music which challenged the very notions of proper musicianship and production and it introduced me to the aesthetics of pure noise. When I first heard "Slug Bait" (opening track from Second Annual Report) it was the opposite of everything I had been listening to at that point, the performers couldn't really play (at least not in the conventional sense, but I would argue that they *were* good musicians in the way they thought about sound), the recording quality was ugly and lo-fi, and the lyrics were about serial killers and burn victims. It made the hairs on my neck stand up in a way that no music has ever done so since, there seems to be something genuinely sick in the very fabric of the music, which I loved as a teenager (and still do). 27


MANIA

TRIGGERFINGER Door: Ruben Eg

‘Wait! Wait!’, lijkt iemand te roepen aan het begin van Colossus, het nieuwe album van Triggerfinger. Voor hun vijfde plaat namen de drie de Antwerpenaren Mitchell Froom in de arm, de producer van legendarische album van onder meer Los Lobos (Kiko) en Crowded House (Woodface). Dat leidde in de studio tot veelal onvoorbereide opnames.

Voor de duidelijkheid: rocken doet Triggerfinger nog steeds. Maar anders dan op de twee traditionele gitaar-bas-drums-stampende voorgangers All This Dancin’ Around en By Absence Of The Sun, waait er een andere wind op het nu verschenen Colossus. Zo jagen twee ronkende basgitaren en een een swingende snaredrumbeat de titeltrack en tevens albumopener aan. Muzikaal valt er ditmaal meer te beluisteren, erkent frontman Ruben Block: ‘Op onze vorige platen was het uitgangspunt steeds onze speelenergie en livesound. Voor we de studio ingingen waren de nummers en arrangementen daarom steeds helemaal af. Nu zetten we juist alle deuren open. Opwindende dingen van de originele demo’s zijn bijvoorbeeld gewoon op de plaat gegaan.’ Heb je daar een goed voorbeeld van? ‘Het nummer Afterglow. De zang, gitaren, toetsen, percussie, achtergrondzang komen van de eerste demo. Ik wilde in juni vorig jaar even een jetlag van vakantie in de oefenruimte registreren. Maar je bent bezig, blijft in die flow zitten en hebt aan het einde van de dag alle basisdingen voor een liedje. In een studio klinkt het allemaal beter en rijker, maar verlies je soms iets van de spontaniteit of het avontuurlijke van de demo. In onze oefenruimte staan nu een kleine Neve-mengtafel en een hele hoop goede microfoons die we drie jaar geleden van een oude studio in België hebben overgekocht. Zodoende was de demo van Afterglow al heel mooi. In de studio in Santa Monica liet Mitchell ons met die demo meespelen. Die basis hebben we zo een klein beetje aangevuld, als een warm dekentje. Je voelde het gewoon groeien.’

Jullie wilden als band vooruit? ‘Natuurlijk! Een nummer als Aftergrow is natuurlijk spek naar de bek voor Mitchell. Maar het klopte ook voor nummers als Colossus en Upstairs Box. Candy Killer bevat ook heel veel van de originele demoopnames. Mitchell is geen echte rockproducer, maar heeft wel een heel goed besef van rock & roll. Niet van de Foo Fighters, maar wel van de rock & roll van Iggy Pop of David Bowie en dingen uit de fifties en sixties.’ De gitaren op de platen die hij produceert klinken altijd erg mooi. ‘Absoluut. Wij zijn ook een beetje uitgegaan van de fantastische combinatie van Mitchell en Tchad Blake, die het album heeft gemixed. Zij hebben als duo heel veel platen uit de jaren negentig klankgegeven. Ik weet nog goed toen Kiko van Los Lobos uitkwam. Rootsmuziek moest toen op een bepaalde akoestische manier klinken. Maar Froom en Blake gingen hier overheen met allemaal raar gestemde instrumenten en klanken en toetsen. Wat was me dát, man?!’

Opwindende dingen van Vorig jaar brachten jullie twee uit: J’aime La Vie van de originele covers Sandra Kim en Sexy Beesten van Jeugd Van Tegenwoordig. Die demo’s zijn De twee passen muzikaal eigenlijk bijvoorbeeld heel goed op Colossus. Een beetje voorbereidingswerk? gewoon op de ‘(lacht) Nee. Sexy Beesten stond vorig op de verzamelaar De Jeugd, plaat gegaan.’ jaar Vertegenwoordigd, maar we hadden

Afterglow gaf me het idee dat jullie Mitchell Froom juist om zijn liedjesachtergrond hadden gevraagd. ‘Mitchell is een onwaarschijnlijk goede producer en een onwaarschijnlijk goede gast. Hij stond bovenaan een lijstje met ideale producers. En hij was ook de eerste die reageerde, direct. Je moet dan nog kijken of het klikt met zo’n man. En het klikte fantastisch. De eerste dagen hebben we alleen maar over muziek gesproken. Mitchell is heel avontuurlijk ingesteld, en juist daarom wilden we hem zo graag hebben. Producer Greg Gordon had onze vorige twee platen steeds om onze live-energie gesitueerd. Dat deed hij heel goed. Maar je zet stappen, probeert te groeien en jezelf uit te dagen.’

28

het al veel eerder opgenomen. Met soundtracks en andere zijprojecten mag alles en tast je soms een andere richting af. Voor die cover van J’aime La Vie had ik de beat gewoon even snel op mijn telefoon geprogrammeerd toen ik de zang wilde neerzetten. Van daaruit hebben we er wat dingen bijgeplakt en geprobeerd.’

Goede leerschool voor Colossus? ‘Misschien was het wel een beetje een aanleiding. Het had geen zin om een By Absence Of The Sun deel 2 te maken. We moesten uit onze comfort zone kruipen. Mario (Goossens, red.) bereidt zijn drumpartijen bijvoorbeeld altijd tot in de puntjes voor als we gaan opnemen. Maar nu wilde Mitchell dat we niet te veel repeteerden en sluitende arrangementen hadden. “Kom met een aantal ideeën en dan maken we er in de studio samen iets moois van”, was zijn opdracht.

29


MANIA

R E G G A E

LUISTER TRIP

S P E C I A L

CHRONIXX Chronology (Virgin/Universal)

“ONE GOOD THING ABOUT

LAL & MIKE WATERSON Bright Phoebus FOLK (Domino/V2)

MUSIC—WHEN IT

2CD, 2LP Jaren geleden recenseerde ik eens een zeer fraaie tributeplaat (Shining Bright) waarop artiesten als Billy Bragg, Richard Thompson en Eliza Carthy nummers brachten van Bright Phoebus van Lal & Mike Waterson. Dat oorspronkelijk in 1972 verschenen album was toen al jaren niet meer verkrijgbaar en het heeft vreemd genoeg nog tot 2017 moeten duren voordat er eindelijk een reissue verschijnt van deze onterecht obscuur gebleven folkklassieker. Met onder meer hun zus Norma vormden Elaine en Mike in de jaren zestig The Watersons, een van de belangrijkste Britse folkacts uit die tijd. In 1968 hielden ze het voor gezien, maar Lal & Mike bleven liedjes schrijven en eind 1971 haalden Martin Carthy en Ashley Hutchins het duo over om weer een plaat op te nemen. Richard Thompson werd erbij gehaald, en in de week waarin de sessies plaatsvonden kwamen ook Maddy Prior, zus Norma en andere bekende folknamen langs. Het resultaat was een vernieuwende, nog altijd prachtig klinkende alternatieve folkplaat die later onder meer Arcade Fire, Jarvis Cocker en Richard Hawley zou inspireren. Dit eerherstel komt te laat voor de inmiddels overleden hoofdpersonen, maar dat maakt deze reissue niet minder relevant. (Marco van Ravenhorst)

HITS YOU, YOU FEEL NO PAIN.” bob marley

CD, LP Al jaren geldt Chronixx als de next big thing in reggae. Samen met artiesten als Protoje en Jah9 vormt hij de voorhoede van de zogenaamde 'reggae revival'. Hij scoorde al menige hit (Here Comes Trouble, Rastaman Wheel Out en Who Knows met Protoje), had heel veel succes met zijn ep Dread & Terrible, deed mee met o.a. Major Lazer en nu is het dan eindelijk tijd voor zijn officiële debuutplaat Chronology. Hij combineert old school roots en lover’s rock met dancehall, rap, r&b en zelfs EDM. De plaat maakt zijn reputatie helemaal waar, zonnig en relaxed. Luister maar naar het glorieuze Skankin’ Sweet en het al net zo sterke Majesty. En hij heeft wat te vertellen, getuige Black Is Beautiful (over racisme), Ghetto Paradise (over de armoede in Jamaica) en Selassie Children (religieuze vervolging). Maar vanwege de positieve vibe is Chronology een triomf, een reggaeplaat om heel blij van te worden. (Erik Damen)

DAMIEN MARLEY Stoney Hill (Universal)

CD Tussen het vorige en dit nieuwe album van Damian ‘Junior Gong’ Marley, de oudst zoon van Bob, zit een periode van maar liefst twaalf jaar. Met Stony Hill doorbreekt hij op intimiderende wijze de stilte. Achttien nummers staan erop die 75 minuten van je tijd in beslag nemen. Een hele zit maar Marleys vierde album is voorbij voor je er erg in hebt en dat is meteen het eerste compliment. De vele andere gaan uit naar de enorme variatie, naar het engagement, de subtiele inpassing van elektronica, de prachtige productie, de bevlogenheid en naar de teksten die bol staan van de vondsten. Enigszins voorspelbaar is het 30

gebodene wel want natuurlijk zit er een ode aan de geneeskrachtige werk van wiet bij en ook een nummer over slavernij, maar beide items zijn dan ook aanhoudend actueel. Heel vindingrijk is de wijze waarop Damian Marley met een sterk staaltje name dropping op Time Travel de geschiedenis doorneemt. Zijn conclusie is dat we ons nog altijd ernstig zorgen moeten maken over onze toekomst. Dat hoeven we niet langer over de muze van de maker van de beste reggaeplaat van dit moment. Die blijkt na twaalf jaar nog springlevend. En dat is goed nieuws. (Wim Koevoet)

BOB MARLEY & THE WAILERS Exodus 40 (Universal)

4LP+2x 7 inch+boek Hoewel het een woelig jaar was voor Marley – hij was naar Londen gevlucht nadat er een half jaar voordat Exodus uitkwam op Jamaica een aanslag op zijn leven was gepleegd – mag Exodus tot een van de beste albums van Marley gerekend worden. Of het nu het uitgesponnen titelstuk of het uiterst commerciële maar daarom niet minder onweerstaanbare One Love betreft: op Exodus valt met name op wat voor hechte band The Wailers op dit album waren. Voor de bonusdisc bij de heruitgave keerde zoon Ziggy terug naar de originele tapes om een alternatief album samen te stellen vol met elementen die in de oorspronkelijke mix ontbraken. (Ron Bulters) 31


MANIA

MANIA

LIMITED VINYL OP TROJAN RECORD

T H E 4 0 T H A N N I V E R S A RY E D I T I O N 2CD EN 3CD EDITIONS

door Derrick Harriott. Dit zou hun enige plaat blijven en originele exemplaren van dit zeer gezochte album zijn inmiddels onbetaalbaar.

VARIOUS – DUKE REID ROCK’S STEADY Precies vijftig jaar geleden verscheen deze lp verscheen ter promotie van het net opgerichte label Trojan. Het was het begin van een oneindige reeks prachtige uitgaves met reggaemuziek in al haar facetten. Deze lp zette de producties van Treasure Isle labelbaas Arthur ‘Duke’ Reid in het zonnetje met rocksteady hits, een vroege vorm van reggae. Inclusief legendarische namen als Alton Ellis, The Techniques en Tommy McCook.

DAVE BARKER MEETS THE UPSETTERS – PRISONER OF LOVE Baanbrekend debuutalbum geproduceerd door Lee Perry van een de soulvolle en veelzijdige zangers Dave Barker. Hij zou niet lang hierna furore maken als de helft van het duo Dave & Ansel Collins, maar deze bestseller uit de golden age of reggae is een mooie staalkaart van zijn talent en dat van Lee ‘Scratch’ Perry.

THE PIONEERS – LONG SHOT Dit vocaal uitstekende trio was één van de eerste Jamaicaanse acts die internationaal scoorden met Long Shot Kick The Bucket in 1969. Productie is van de legendarische Leslie Kong. Dit album dat snel volgde, een van de bestverkopende albums van Trojan, staat te boek als misschien wel het beste boss reggae album ooit. Een must-have.

KEN BOOTHE – EVERYTHING I OWN Vaak genoemd als de beste Jamaicaanse soulzanger van zijn generatie scoorde in 1974 een gigantische internationale hit met Everything I Own. Niet lang daarna scoorde hij opnieuw met schitterende Crying Over You, dat ook te vinden is op deze lp. Voor het eerst sinds de oorspronkelijk release in 1974 weer verkrijgbaar op vinyl. Essentieel.

LEE PERRY & THE UPSETTERS – DOUBLE SEVEN Double Seven uit 1973 ontstond toen producer Lee ‘Scratch’ Perry nog bezig was zijn eigen legendarisch geworden studio The Black Ark te bouwen en dub naar een hoger plan te tillen. Briljant is Kentucky Skank, Perry’s ode aan KFC, maar ook Waap You Waa. Funky, soulvol en met de typerende ruimtelijke productie van The Mighty Upsetter.

SUPER DELUXE VINYL BOX (2x LP, 2x 12”, 2x 7”, book)

I-ROY – GUSSIE PRESENTING I-ROY Eind jaren begonnen Jamaicaanse dj’s bij lokale sound systems te toasten over de platen die daar werden gedraaid en dat werd al snel heel succesvol. Het was dan ook een kwestie van tijd voordat er platen verschenen van deze nieuwe vorm van reggae. Het in 1973 door Augustus Clarke geproduceerde album van I-Roy geldt als een van de beste toastplaten ooit.

THE KINGSTONIANS – SUFFERER Het titelnummer was een van de populairste skinhead / boss reggae tunes eind jaren zestig. Het gelijknamige debuut van dit vocale trio staat vol met vergelijkbaar lekkers, allemaal geproduceerd 32

SLY & THE REVOLUTIONARIES – BLACK ASH DUB The Revolutionaries is een collectief van de beste Jamaicaanse studiomuzikanten, 33


MANIA

HEPTONES & THEIR FRIENDS – MEET THE NOW GENERATION! Over deze plaat kunnen we kort zijn; ter promotie van het unieke talent van The Heptones werd een aantal van hun sterkste singles samengebracht met drie van de grootste reggaesterren uit die periode: Judy Mowatt, Nicky Thomas en Peter Tosh van The Wailers. Opgenomen met de top sessiemuzikanten van The Now Generation en geproduceerd door niemand minder dan Joe Gibbs. (Erik Damen)

aangevoerd door drummer Sly Dunbar en zijn vaste muzikale partner bassist Robbie Shakespeare (ook wel bekend als The Riddim Twins). Op de top van hun kunnen werd in 1980 Black Ash Dub opgenomen met legendarische namen Ansel Collins (orgel), Bingy Bunny (gitaar) en Gladstone Anderson (piano). Dit alles onder de productionele leiding van Jah Thomas en gemixt door Prince Jammy en Scientist. Resultaat is één van de beste dubplaten aller tijden.

CONCERTO PRESENTEERT LIVE IN DE WINKEL: REGGAE: Instore Exile di Brave 25 augustus presenteert Exile Di Brave hun nieuwe EP op het Black Star Foundation abel live in Concerto. En dat is niet alles, want Leah Rosier zal ook een paar nummers ten gehore brengen.

Aanvang 17.00 u, toegang gratis

Biografie Bob Marley

Op 1 september verschijnt de biografie van Bob Marley geschreven door Roger Steffens. Hij zal het boek op 9 september presenteren in Concerto. Uiteraard is er muziek, DJ Den Den van Black Star Foundation zal de beste reggaeplaten draaien!

Aanvang 16.30 u, toegang gratis 34

MANIA

ESSENTIELE REGGAE-ALBUMS CULTURE - TWO SEVENS CLASH Vorige maand al samen met Congos de Desert Island Disc. Het debuur van Culture is minder militant dan Black Uhuru, minder spiritueel dan Burning Spear maar een ultieme rootsreggaeplaat die nog steeds overdonderd. Nu met een extra schijf vol disco mixen en dubversies.

THE GLADIATORS DREADLOCKS THE TIME IS NOW (BEST OF) Superieure selectie uit het oeuvre van één van de beste zangtrio’s die Jamaica ooit heeft voortgebracht, met een aantal in de seventies geupdate versies van klassiekers. THE TWINKLE BROTHERS FREE AFRICA The Twinkle Brothers, opgericht in 1962, hebben buiten Jamaica helaas nooit de erkenning gekregen die ze verdienden. Hoe onterecht dat is blijkt ook uit deze collectie diep doorvoelde rastasongs over dubby voortpompende riddims.

CONGOS - HEART OF THE CONGOS De combinatie van de prachtige stemmen van Ashanti’ Roy Johnson (tenor), Cedric Myton (falset) en Watty Burnett (baritone) met de baanbrekende Lee ‘Scratch’ Perry productie leverde een genre overstijgend album op, dat nog altijd wordt gezien als een van de belangrijkste reggaeplaten aller tijden.

TOOTS & THE MAYTALS – PRESSURE DROP, THE GOLDEN YEARS Greatest hits van band die al sinds het allereerste begin meedraaide in de top van de Jamaicaanse muziek en van onschatbare waarde is geweest voor de ontwikkeling van ska via rocksteady tot reggae, met een eigen, zeer herkenbaar geluid.

PETER TOSH - LEGALIZE IT Het solodebuut van Peter Tosh verschijnt in 1975. Nadat hij The Wailers heeft verlaten heeft Tosh een glanzende solocarrière met hits, doch dat wordt bruut verstoord als hij in 1987 vermoord wordt tijdens een huisoverval.

U ROY – NATTY REBEL, EXTRA VERSION Tell you ‘bout it! U Roy was de eerste toaster die een echte sterrenstatus bereikte, met zijn meeslepende kreten over versions en dubs. Deze plaat zet zijn grootste successen op een rij.

THE WAILERS - CATCH A FIRE Hier vormen Bob Marley, Peter Tosh en Bunny Wailer nog het oorspronkelijke trio. Deze plaat is het debuut op een groot label nadat de groep al jaren loopt te ploeteren op Jamaica. De oorspronkelijke versie staat op de Deluxe versie van het album en is nog essentiëler dan de uiteindelijke versie die opgesierd werd met elektrische gitaren en keyboards.

35


MANIA BUNNY WAILER BLACKHEART MAN Eerste album van Bunny nadat hij The Wailers had verlaten. Uitstekende rootsreggae en werkelijk prachtig gezongen. Bunny zou deze plaat niet meer overtreffen.

CULTURE - ON THE FRONT LINE: THE VIRGIN FRONTLINE ALBUMS Voor het wat grotere publiek in Europa was het vocale trio Culture de eerste kennismaking met rootsreggae, dankzij het onlangs heruitgebrachte Two Sevens Clash en de platen die Frontline hier uitbracht in 1978 en 1979. Toegevoegd is het nooit eerder uitgebrachte Black Rose.

BURNING SPEAR - MARCUS GARVEY / GARVEY’S GHOST Burning Spear is een sterk religieus gerichte zanger die uiteraard de leer van Rastafari aanhangt. Dee plaat is sterkt geworteld in die roots en bevat tevens de dubversies. Klassieker.

STEEL PULSE – HANDSWORTH REVOLUTION De activisten uit Handsworth zijn misschien wel het beste wat Engeland op reggaegebied heeft voortgebracht. Het debuut Handsworth Revolution uit 1978 is een staalkaart van hun niet geringe kunnen.

GREGORY ISAACS - NIGHT NURSE De Cool Ruler met zijn meest betoverende plaat. Wie niet voor de charmes van Gregory valt is van steen.

LEE ‘SCRATCH’ PERRY – ARKOLOGY Perry maakte zijn beste, buitenaardse werk in zijn eigen studio, de Black Ark. Daarvan zijn al talloze overzichten verschenen, maar dit is met afstand de beste en meest complete. Louter toppers die je van de ene sonische ervaring in de andere laten vallen. Wie dit niet in huis heeft verdient het predikaat reggaeliefhebber niet.

JIMMY CLIFF (OST) - THE HARDER THEY COME Legendarische film met een even legendarische soundtrack. Cliff zit nog op het randje van de rocksteady en de titelsong is een onverwoestbare classic. MAX ROMEO - WAR IN BABYLON Samen met Police & Thieves van Junior Murvin is deze plaat van Max Romeo een van de hoogtepunten uit de vele producties die Lee Perry maakte. (Enno de Witt & Bert Dijkman)

BLACK UHURU - RED Militante rootsreggaetrio met Michael Rose als frontman. Maar het zijn vooral de innovatieve riddims van Sly & Robbie die reggae naar een hoger plan tillen op dit album.

Black Star releases

Leah Rosier - The Black Star Tracks Exile di Brave - Exile di Brave meets Black Star World of Righteousness riddim Het Amsterdamse reggaecollectief is al sind 2003 bezig met het organiseren van events en het maken van topproducties, niet zelden in samenwerking met artiesten uit binnen en buitenland. Zangeres Leah Rosier maakte ook haar vierde elpee voor het label, een plaat die volstaat met denderende roots die stevig verankerd is in de traditie. Daar doet ook zanger Exile di Brave zijn inspiratie op, al trekt hij het wat breder, van ska tot ragga. Black Stars producer Asher E. maakte een heerlijk loom nieuw riddim en liet daar op overtuigende wijze sterren als Antnony B., Luciano en Mikey General hun ding over doen. (Enno de Witt) 36

37


MANIA

MANIA

VINYL MANIA

NIEUWE RELEASES

Alleen verkrijgbaar bij de onafhankelijke platenzaken. Kijk voor een platenzaak bij jou in de buurt op recordstoreday.nl

Summer of Love Vinyl Serie fraaie vinyl reissues op Rhino Records in het kader van de 50th Anniversary van de Summer Of Love - 1967. De meeste komen op gekleurd vinyl.

18 AUG STEVEN WILSON TO THE BONE

2LP WHITE VINYL (LTD)

25 AUG GOGOL BORDELLO SEEKERS AND FINDERS

LP LTD MARBLE - BLUE/WHITE/BLACK

25 AUG WAR ON DRUGS A DEEPER UNDERSTANDING

The Associaton - Insight Out The Beau Brummels – Triangle The Young Rasals - Groovin' Grateful Dead - Smiling On A Cloudy Day Love – Love Arlo Guthrie - Alice's Restaurant The Electric Prunes - The Electric Prunes Van Morrison - Astral Weeks Vanilla Fudge - Vanilla Fudge The Monkees - Summer of Love Various Artists - Gettin’ Together: Groovy Sounds of the Summer of Love Aretha Franklin - Aretha Arrives Judy Collins - Wildflowers Various Artists - Transparent Days: West Coast Nuggets Tim Buckley - Goodbye And Hello The Zodiac - Cosmic Sounds

LP GREEN VINYL (LTD)

25 AUG QUEENS OF THE STONE AGE VILLIANS

2LP FT. ALTERNATIVE COVER ART (LTD)

8 SEP THE NATIONAL SLEEP WELL BEAST

2LP BLUE VINYL (LTD)

6 OKT LIAM GALLAGHER AS YOU WERE

RECORDSTOREDAY.NL/STORES

LP WHITE VINYL (LTD)

38

39


RICO & STICKS

Vanaf 29 september te koop op lp!

AC/DC - HIGH VOLTAGE AC/DC’s internationale debuut uit 1976 is terug op vinyl. Het bevat de beste liedjes van de eerste twee releases die de band in thuisland Australië uitbracht: High Voltage en T.N.T. De negen statisch geladen liedjes van ’s werelds grootste rockband bevatten explosief gitaarwerk van broers Angus en Malcolm Young en bijtende vocalen van Bon Scott. Sex, drugs en rock-‘n’-roll in zijn oervorm. Waarschuwing: een plaat onder hoogspanning!

IZM

IS DIVERS EN EXPERIMENTEEL, MAAR OOK DE ‘MAKKELIJKSTE PLAAT’ DIE RICO & STICKS MAAKTEN. IN ZOVERRE DAT HET MINDER PLOETEREN EN WERKEN WAS, MAAR JUIST VOORTKWAM UIT PLEZIER EN ONTSPANNEN STUDIOSESSIES. ALLE SESSIES VONDEN PLAATS BIJ KUBUS, DE PRODUCER WAARMEE DE MANNEN AL 15 JAAR WERKEN IN WISSELENDE SAMENSTELLINGEN. BESTEL NU HET ALBUM EN MAAK KANS OP EEN GESIGNEERDE LITHO!

RYAN ADAMS - TEN SONGS FROM LIVE AT CARNEGIE HALL Eigen liedjes of covers. Elektrisch of akoestisch. Met band of solo. De eigenzinnige singer-songwriter Ryan Adams weet vaak te verrassen en nog frequenter te imponeren. Van de intieme concerten, die in november 2014 plaatsvonden in de fameuze Carnegie Hall in New York, zijn tien liedjes geselecteerd en op vinyl geperst. Uitvoeringen van onder meer New York, New York, Come Pick Me Up en het obscure This Is Where We Meet In My Mind zijn tijdloze herinneringen aan deze onvergetelijke solo-optredens.

PATTI SMITH - HORSES Innovatief en invloedrijk. Alle muziekkenners zijn het erover eens: Patti Smiths debuutalbum Horses is een regelrechte klassieker. Smith paart punk op progressieve wijze met poëzie. Ze bezingt wijlen Jim Morrison van The Doors (Break It Up) en de legendarische gitarist Jimi Hendrix (Elegie). Het album begint met een geheel eigen gemaakte cover van Them’s Gloria, waarover Smith een eigen bedacht gedicht uitstort. Voor haar teksten laat ze zich inspireren door haar grote dichtheld Arthur Rimbaud, evenals Charles Baudelaire en William Blake. Een intellectueel en ingenieus muziekdocument.

RAGE AGAINST THE MACHINE - RAGE AGAINST THE MACHINE Dit debuut van Rage Against The Machine uit 1992 is een van de belangrijkste en populairste cross-over albums. Onder de tien politiek-maatschappelijke tracks bevindt zich de monsterhit Killing In The Name. Maar over de hele plaat staan brullende baspartijen, grootse drumgrooves, ijzersterke gitaarriffs en imponerende rapvocalen. Net zo overtuigend als de combinatie hardrock/rap is de iconische hoes met een afbeelding van de zelfverbranding van de Vietnamese Boeddhistische monnik Thích Quảng Đức. Hij verzette zich in 1963 op deze extreme manier tegen de vervolging van Boeddhistische monniken.

WU-TANG CLAN - ENTER THE WU-TANG CLAN (36 CHAMBERS) De Wu-Tang Clan zet zich in 1993 met dit debuut direct en voor eens en altijd op de kaart. Het wordt gezien als een van de beste en belangrijkste hiphopalbums. Het negenkoppige hiphop-ensemble, met onder anderen RZA, Ol’ Dirty Bastard en Method Man in de gelederen, presenteert een eclectische mix van hiphopbeats, soulsamples en gesproken woord uit kungfu-films. De kale productie geeft de vrijgevochten ritmes en raps een extra rauw randje. Essentieel voor iedere liefhebber van urban, hiphop en r&b.

THE LEGACY OF MUSIC JOUW DAGELIJKSE PORTIE MUZIEK NOSTALGIE 40

NU LEVERBAAR OP VINYL: - PIECES OF THE SKY - ELITE HOTEL - LUXURY LINER - QUARTER MOON IN A TEN CENT TOWN - BLUE KENTUCKY GIRL - AND THE NASH RAMBLERS

www.thelegacyofmusic.com thelegacyofmusic 41

MMYLOU HARRIS

Vinyl Mania

AANBIEDINGEN


MANIA

NIEUWE VINYL AANBIEDINGEN

SYD BARRETT - MADCAP LAUGHS DOORS - WAITING FOR THE SUN FLEETWOOD MAC - GREATEST HITS LINKIN PARK - HYBRID THEORYRAMONES - ROCKET TO RUSSIA GLASS ANIMALS - HOW TO BE A HUMAN BEING FEIST PLEASURE JAMES BAY - CHAOS AND THE CALMELBOW - LITTLE FICTIONS THE KILLERS - HOT FUSS ABBA - GOLD

NICK MULVEY - WAKE UP NOW

Release 8 september. Limited oranje vinyl EXCLUSIEF verkrijgbaar bij de Mania winkels!

QUEENS OF THE STONE AGE VILLAINS

Release 25 augustus. Er verschijnt een deluxe versie en een met een alternatieve cover die alleen verkrijgbaar is bij de onafhankelijke platenzaken!

WAR ON DRUGS A DEEPER UNDERSTANDING

Release 25 augustus. Limited groen vinyl, alleen verkrijgbaar bij de onafhankelijke platenzaken!

TRIGGERFINGER - COLOSSUS Release 25 augustus. Limited wit vinyl.

42

43


MANIA

MANIA

Record Industry - Haarlem Vroeger zat ik in een fijn bandje genaamd Blue Guitars. We zijn nog steeds trots op onze nummers en binnenkort komt er dan ook op Concerto Records een Limited lp+cd collectie uit op uiteraard blauw vinyl. We zijn naar Record Industry Haarlem gegaan om de plaat daar te laten maken.

ANGUS & JULIA STONE - SNOW Release 15 september. Limited wit vinyl.

NATIONAL - SLEEP WELL BEAST

Release 8 september. Limited blauw vinyl. Alleen verkrijgbaar bij de onafhankelijke platenzaken!

FOO FIGHTERS - CONCRETE & GOLD Release 15 september.

OSCAR & THE WOLF - INFINITY Release 29 september. Limited roze vinyl.

THEE OH SEES - ORC Release 25 augustus.

44

Immers, Record Industry was lange tijd een van de weinige fabrieken waar vinyl werd geperst en ze staan bekend om hun hoge kwaliteit. De mastertapes hebben we uit een oude doos gevist om ze door Rinus Hooning tot een vinyl master te laten bewerken. Rinus ontving ons allerhartelijkst en nam de banden in ontvangst. We kregen een rondleiding door de fabriek en dat was zeer de moeite waard. Rinus werkt in een afgesloten ruimte aan de mastertapes – hij is expert op het gebied van het ontrafelen van deze oude banden – en maakt ze daar gereed voor een testpersing. Record Industry beschikt over een enorme hoeveelheid apparatuur en vooral oude analoge machines geven het beste resultaat. Een antieke Studertaperecorder viel meteen in het oog in de ruimte waar de master op een koperen plaat wordt gezet. Men was net bezig de nieuwe plaat van Ringo Starr op deze koperen plaat te zetten en dat blijkt een nauwkeurige klus te zijn. Tijdens dit proces valt er nog wat te manipuleren maar daarna is de plaat klaar voor een eerste testpersing. Als deze goedgekeurd is, gaat het naar de fabriek

waar het vinyl geperst wordt. Handmatig worden daar plakken vinyl tussen de etiketten geplakt die vervolgens onder de pers worden gelegd. Er komt een warme plaat uit die meteen machinaal in een binnenhoes komt. Wij zagen zo hoe London Calling van The Clash in dikke stapels gemaakt wordt. In deze ruimte zien we ook allemaal zakken met materiaal om gekleurd vinyl te persen. Als de plaat is afgekoeld wordt hij getransporteerd naar een ruimte waar een machine staat die hem in een buitenhoes stopt. Daarna kan de plaat gesealed worden. Grote stapels van The Fugees - The Score en The Who - Who’s Next lagen daar klaar voor verzending. Zo worden er dagelijks stapels met platen naar de distributeurs verzonden. Dan is er toch een behoorlijke wachttijd van 12 tot 16 weken, want zoals je weet is vinyl populairder dan ooit. En over die Blue Guitars plaat hoor je binnenkort meer! (Bert Dijkman) 45


MANIA

PLATO UTRECHT Onze winkel begon in de tweede helft van de jaren zeventig als Het Platenmanneke aan de Steenweg. Na een korte periode onder de naam Glory Days werd het in 1988 uiteindelijk Plato. Acht jaar geleden zijn wij verhuisd naar de Voorstraat waar wij definitief onze draai hebben gevonden tussen gelijk gestemde ondernemers en vriendelijke buren. Plato Utrecht is nog altijd een winkel met een breed aanbod, met daarnaast ook personeel dat er zo zijn eigen voorkeuren op na houdt. Met als gevolg dat er bij ons altijd ruimte is voor een fatsoenlijke collectie Krautrock en het complete oeuvre van J. Mascis, Arvo Pärt, John Coltrane en de Velvet Underground (bijna) altijd aanwezig is. Plus dat wij de uitgaves van Ace prefereren boven de grote stroom rechtenvrije budgetreleases. Maar uiteindelijk doen wij het natuurlijk voor uw en ons plezier! ‘Er is geen leukere taak, dan werken in de grammofoonplatenzaak.’ lazen wij ooit op een tegeltje, en daar zijn wij het nog altijd volmondig mee eens. ‘Best music----- best prices------nice people----nice location.’ Francesca Zazzera - Facebook ‘It simply has exactly what I like, too bad I don't live in the Netherlands.’ - Facebook ‘Grote collectie, goed personeel.’ Marcel Herrewijn - Facebook ‘Chagrijnige vent.’ Anoniem - Internet Eerste aanschaf, laatste aanschaf! Bo 1. Wham - The Final 2. Do May Say Think - Stubborn Persistant Illusions Iris 1. Jim Bakkum - Impressed 2. v/a - Space, Energy & Light Jeroen 1. Iron Butterfly - In-A-Gadda-Da-Vida (single) 2. Midori Takada - Through The Looking Glass Willem 1.Fleetwood Mac - Tango In The Night 2.Thurston Moore - Rock 'n Roll Conciousness

46

47


MANIA

REISSUES BEACH BOYS 1967 Sunshine Tomorrow 2CD WILD FLOWERS Stereo LP (Capitol/Universal)

DELANEY & BONNIE & FRIENDS On Tour With Eric Clapton (Rhino/Warner)

4CD In 1969 trok een kleurrijk gezelschap door het Verenigd Koninkrijk. Het Amerikaanse echtpaar Delaney & Bonnie Bramlett speelde met een fantastische band, waarin o.a. Dave Mason en Rita Coolidge te gast waren, vier shows die door Glyn Johns werden opgenomen. Belangrijkste gast deze tour was Eric Clapton. Zat van het supersterrendom wilde hij weer gewoon lekker spelen in een band. En hij wist voor de laatste show in Croydon George Harrison over te halen mee te doen. Uit deze shows werd een album gedestilleerd en aantal jaren geleden verscheen er een luxe box met daarin alle vier shows. Deze is nu opnieuw uitgebracht in een minder luxe maar veel beter betaalbare versie. (Bert Dijkman)

Wat het jaar van Smile had moeten worden, werd het jaar van Smiley Smile en de ineenstorting van Brian Wilson. De band wist zich al snel te herpakken en er zouden met minder invloed van Brian toch een paar uitstekende platen van The Beach Boys verschijnen. De eerste was Wild Honey dat op deze collectie voor het eerst een stereomix krijgt (het album is ook op vinyl verschenen). Naast deze plaat zijn er maar liefst 54 zeldzame opnames toegevoegd die 1967 alsnog kleur geven. Zo is er eindelijk een officiële release van het live-album Lei’d in Hawaii en een overdosis aan outtakes en concertopnames. (Bert Dijkman)

DAVID BOWIE Cracked Actor 2CD

FAIRPORT CONVENTION Come All Ye - The First Ten Years (Universal)

Bowie - Cracked Actor heeft veel overeenkomsten met David Live, in die zin dat de opnamen voor beide afkomstig zijn van de groots opgezette Amerikaanse tour die Bowie in 1974 ondernam. David Bowie beleefde hiermee een grootse doorbraak in het beloofde land, nadat Ziggy Stardust, Aladdin Sane en Diamond Dogs wereldwijd al grote successen bleken. Bowie sleept op deze tournee een grootse entourage mee, onder wie een tienkoppige band. Waar David Live op 14 en 15 juli ’74 is opgenomen in Philadelphia, daar bevat Bowie - Cracked Actor de opnamen van het op 5 september gegeven concert in het Universal Amphitheatre in Los Angeles. Band en Bowie zijn ook in het tweede deel van de uitputtende tournee nog steeds in vorm, en eigenlijk net iets funkier. De setlist is overigens op de beide livedubbelaars nagenoeg gelijk met Bowie-krakers als Moonage Daydream, Sweet Thing, All The Young Dudes, The Jean Genie en de uitsmijter Rock ’N’ Roll Suicide. Maar met toevoegingen als It’s Gonna Be Me, Space Oddity en Time is Bowie - Cracked Actor in 2017 een uitstekende toevoeging aan het oeuvre van het enigma, en aldus niet alleen bedoeld voor Bowiecompletists. (Wiebren Rijkeboer)

DESERT ISLAND DISC MARILLION Misplaced Childhood (Parlophone/Warner)

4CD+Bluray Box, 4LP Misplaced Childhood was de definitieve doorbraak van Marillion en is de plaat die in Kayleigh een wereldhit herbergde. De in een Mark Wilkinsonhoes gestoken plaat was als conceptalbum gemaakt en bevat op beide plaatkanten een suite van geweldige nummers. Hoewel er losse titels genoemd worden, met subtitels overigens, is de plaat eigenlijk een groot geheel. In 1998 is deze plaat al eerder verschenen in een uitgebreide versie. Voor deze gelegenheid is die versie opnieuw opgepoetst aangevuld met een concert uit 1985 opgenomen in Utrecht. Op de

demoschijf is een Steven Wilsonmix van Lady Nina toegevoegd. Deze Steven Wilson is ook verantwoordelijk voor de nieuwe 5.1-mix die terug te vinden is op de cd/blu-ray combinatie. De vinylversie bevat het originele album aangevuld met het concert. Inhoudelijk mankeert er niets aan Misplaced Childhood: een band in optima forma met Fish die een persoonlijk verhaal tot leven laat komen. Die combinatie staat ook 32 jaar later nog als een huis. De vierdubbele vinylversie is weliswaar erg duur maar ziet er prachtig uit, de cd-box is betaalbaarder. Naar het schijnt is dit de aftrap van een nieuwe reissuereeks. Ik red me prima voorlopig met deze meer dan prachtige uitgave! (Hermen Dijkstra)

ACE RECORDS NU IN PRIJS VERLAAGD!

7CD Box De afgelopen decennia verschenen al diverse reissues en compilaties van Fairport Convention, een van de belangrijkste en meest invloedrijke grondleggers van de Britse folkrock. Een uitputtende boxset ontbrak echter nog. Daar is nu verandering in gekomen met de release van Come All Ye, dat, zoals de ondertitel al aangeeft, de eerste tien (feitelijk elf) jaar in het bestaan van deze roemruchte band bestrijkt. In die jaren zag Fairport Convention muzikanten komen en gaan, waaronder Sandy Denny, Richard Thompson en Ian Matthews, en bracht het ook een hele rij prachtige albums uit, met als hoogtepunt het jaar 1969, waarin maar liefst drie klassiekers verschenen: What We Did On Our Holidays, Unhalfbricking en Liege And Lief. Van die platen zijn uiteraard de nodige tracks hier te vinden, maar wat het zeven schijven tellende Come All Ye echt interessant maakt voor fans zijn de vele rarities. Sommige daarvan verschenen al op andere releases (zoals de BBC-sessies), maar er zitten ook serieuze verrassingen tussen, zoals het verloren album The Manor Sessions (met 48

BETTYE SWANN - VERY BEST OF GEORGE JACKSON- DON'T COUNT ME OUT DORIS DUKE - I'M A LOSER ETTA JAMES - WHO'S BLUE? ALLEN TOUSSAINT - WHAT IS SUCCESS VARIOUS - HALL OF FAME DAN PENN - FAME RECORDINGS VARIOUS - LET IT BE 49


MANIA zanger/gitarist David Rea), en de opnamen uit de documentaire The Man They Couldn't Hang uit 1975. Elke line-up komt aan bod en de laatste twee schijven bevatten concerten uit 1973 en 1974. Wie nog niets heeft van deze legendarische band kan beter beginnen met een van de klassieke albums of een gewone compilatie, maar voor gevorderden en zelfs diehardfans is deze fraaie box zonder meer een must.(Marco van Ravenhorst)

MANIA

doet denken aan de drie genoemde zangeressen, maakt ze de meeste indruk op haar tweede plaat, High Flying Bird. Blues, folk, Tin Pan Alley, het is moeilijk om Henske in een hokje te plaatsen. Later zou ze ook nog een psychedelisch meesterwerk en, in 2000, een opvallende comeback maken. Commercieel succes had ze nauwelijks, dus enige herwaardering voor deze begaafde zangeres en liedjesschrijver zou op zijn plaats zijn. (Marco van Ravenhorst)

INTERPOL Our Love To Admire 10th Anniversary CD+DVD, 2LP, 2LP+DVD

FOCUS Hocus Pocus Box (Red Bullet/Bertus)

13CD box Opnieuw wordt er een fraai boxje uitgegeven van een toonaangevende Nederlandse band. Een band die bovendien als een van de weinige ook in het buitenland meetelde. De Hocus Pocus Box bevat alle (13) platen die Focus uitbracht. Alle? Nee, het onlangs uitgegeven Focus 8.5: Beyond The Horizon ontbreekt, net als een aantal latere live-platen. Daarentegen is de Akkerman/Van Leer-plaat Focus wel opgenomen. De eerste platen zijn de belangrijkste, met Moving Waves en Focus 3 als studiohoogtepunten. Live At The Rainbow is eveneens een klassieker met een vlammende Akkerman op gitaar. Als de band uit elkaar valt, volgt met Ship Of Memories nog een zeker niet onaardige archievenplaat. Met Focus Con Proby, die Eef Albers als gitarist en PJ Proby op zang heeft, zit de eerste ronde erop. In 1985 komt de Akkerman/Van Leer-plaat uit waarna echter al snel het gemopper tussen beide heren weer begint. Pas in 2002 start Van Leer Focus opnieuw op. Ditmaal met nieuwe muzikanten. Focus 8, 9 en 10 zal echter steeds een nieuwe gitarist hebben. Overigens zijn de platen uitstekend maar niet meer vernieuwend, iets dat in de begintijd wel het geval was. Dit boxje, inclusief de compilatie The Best Of Focus, levert een stuk essentiële Nederpopgeschiedenis en herbeluistering leert dat er ook op de destijds als minder goed beoordeelde platen genoeg te genieten valt. En dat allemaal voor een zachte prijs… (Hermen Dijkstra)

Interpol heeft geen introductie nodig. Geweldige (live)band, met een meer dan respectabel oeuvre. Op tournee wordt momenteel het vijftien jaar oude debuut Turn On The Bright Lights gespeeld. Na het onderschatte Antics uit 2004 volgt in 2007 Our Love To Admire. Nu, tien jaar later, is het (overgangs)album als reissue uitgebracht. Van Pioneer The Falls tot The Lighthouse, aangevuld met een noemenswaardige dvd met daarop hun optreden in Astoria Theatre, Londen. Hebbeding! (Jelle Teitsma)

KAYAK Journey Through Time - Box (Universal)

21CD Box Kayak - Journey Through Time, The Complete Studio Album Collection Na het doorslaande succes van de Earth & Fire box van eerder dit jaar (volledige oplage binnen enkele weken uitverkocht), krijgt het oeuvre van Kayak een gelijksoortige behandeling. Het grootste verschil met hun Voorburgse genregenoten is natuurlijk dat Kayak anno 2017 nog springlevend is. Heel elegant is voor hun dit najaar te verschijnen nieuwe album Seventeen een plekje in deze box opengelaten. Maar indachtig de titel is het vooral terugkijken wat deze indrukwekkende verzameling beoogt. Liefst zestien albums produceerde Kayak tot nu toe, waarvan de eerste acht speciaal voor deze release opgepoetst zijn. Hits scoorden ze sporadisch met de eigenzinnige draaiorgel progrock van Mammoth en vooral de ballad Ruthless Queen, waarvan de wonderschone melodielijn ongetwijfeld nog in het onderbewustzijn van miljoenen Nederlanders rond dobbert. Toetsenist Ton Scherpenzeel was mede verantwoordelijk voor de dubbelaar met zeldzaam materiaal, die als vette krent aan deze box is toegevoegd. Met Journey Through Time had Kayak zich geen completer carrièreoverzicht kunnen wensen. (Martin Kikkert)

JUDY HENSKE Elektra Albums CD

Nog voor Janis Joplin, Grace Slick en Mama Cass was er Judy Henske. Minder bekend, maar niet minder getalenteerd, zo blijkt uit deze reissue van de twee albums die ze in 1963 en 1964 opnam voor Elektra. Met een stem en zangstijl die 50

LIVE Mental Jewelry 25th Anniversary 2CD, LP

Debuutplaat van Live van voor de grote doorbraak. Meteen na het verschijnen van Mental Jewelry was ondergetekende gegrepen door de ijzersterke songs die fel, rauw én soulvol een verpletterende indruk maakten. Zo ook naar hun optreden in de Melkweg getogen waar de band voor pakweg twintig mensen speelde, maar een magisch concert gaf Op deze heruitgave vinden we naast het opnieuw gemasterde album ook nog allerlei extra’s, zoals niet eerder verschenen tracks. Op de tweede schijf een volledig optreden waaronder ook weer niet eerder verschenen songs. Smullen geblazen voor de echte fans, naast dubbel-cd, ook op gekleurd vinyl en cassette. (Michel Weber)

NICK LOWE Nick The Knife The Abominable Showman Nick Lowe And His Cowboy Outfit The Rose Of England Pinker And Prouder Than Previous Party Of One CD, LP

Nadat Nick Lowe's huidige label Yep Roc eerder al zijn twee eerste klassiekers heruitgaf, volgt nu zijn oeuvre tot en met 1990. Het gaat hierbij om zes albums, waarvan Nick Lowe And His Cowboy Outfit uit 1984 en vooral The Rose Of England (1985) de beste kritieken verkregen. Echter op alle zes vallen er genoeg van Lowe's smakelijke liedjes te horen. Live-favoriet Ragin' Eyes bijvoorbeeld van The Abominable Showman. Het album Party Of One, dat dankzij de hulp van Jim Keltner, Ry Cooder en Dave Edmunds wat meer de aandacht op het lied vestigde, klinkt wat huislijker en meer ontspannen zijn voorgangers. Voor de fans is het nog steeds een lievelingetje. De albums waren lange tijd outof-print en nu zijn eventuele hiaten in de collectie gelukkig weer op te vullen.

WILSON PICKETT Sings Bobby Womack CD

Wilson Pickett zong tijdens zijn carrière regelmatig nummers van Bobby Womack en Ace heeft een verzamelaar uitgebracht waarop ze allemaal verzameld zijn, gecompleteerd door een single van Womack waarop de invloed van Pickett goed te horen is. Bekende nummers als I’m A Midnight Mover maar ook wat minder vaak belichte juweeltjes. Pickett was een fenomenaal zanger, Womack schreef de mooiste nummers. De combi van de twee blijft onweerstaanbaar. (Ron Bulters)

ELVIS PRESLEY A Boy From Tupelo: The Complete 1953-1955 Recordings 3CD, LP

Deze 3CD-uitgave is een uitgeklede versie van de vijf jaar geleden verschenen versie met een zeer uitgebreid boek. Was die uitgave gelimiteerd (en onbetaalbaar…) deze is een stuk vriendelijker. Zoals de naam al aangeeft, krijgen we alle nog aanwezige opnamen uit de Sun-tijd en in die zin zou je het als een uitgebreide Sunrise kunnen beschouwen. Nu is compleet in de Elvis-canon altijd een relatief begrip, tenslotte werd eerder genoemd Sunrise destijds ook als zodanig geafficheerd, maar aangezien we hier te maken hebben met het ontstaan van een fenomeen is ook dit een welkome uitgave. Alle Sun-opnames, dus inclusief die later op een RCA-plaat terecht kwamen, samen met outtakes en de overgebleven Louisiana Hayride Shows zijn hier terug te vinden. De Hayride Shows op de derde schijf klinken niet allemaal even geweldig maar zijn vanuit historisch oogpunt natuurlijk de heilige graal. Schijf 1 is niets anders dan verplichte kost, terwijl de outtakes op de tweede schijf fanatenmateriaal is, maar daarom zeker zo interessant. Al met al een prachtige uitgave dus. (Hermen Dijkstra)

RAYMOND SCOTT Three Willow Park; Electronic Music From Inner Space 1961-1971 2CD, 3LP

Wie was Raymond Scott? We hebben de man en zijn muziek leren kennen via The Wooden Indians (een gelegenheidsformatie met leden van de The Beau Hunks), met 'Dinner Music For A Pack Of Hungry Cannibals' en met zijn 'Soothing Sounds For Baby', een 3-delige serie op Epic Records uit 1963. Zijn composities Powerhouse en The Toy Trumpet kennen sommigen uit de Bugs Bunny Cartoons op televisie, maar de man kan ook gerekend worden tot een van de belangrijkste elektronische muziek pioniers. Deze prachtig uitgevoerde dubbel cd in longbox of driedubbel vinylalbum, bevat een keur aan experimenteerdrift en zo'n zestig tracks die soms het ene oor ingaan en het andere weer uit, maar ook pareltjes als Portofino en het mystieke Night On A Calm Sea. (Ruud Verkerk) 51


MANIA GIL SCOTT-HERON The Revolution Will Not Be Televised (Ace/V2)

zeventig. Die periode staat hier centraal en net als op het eerste deel valt er weer te genieten van vaak vergeten namen. Vanaf de geweldige opener Grass Ain’t Greener van Charles Beverly tot de briljante afsluiter van Linda Perry: het is allemaal even goed, uiteraard weer dito gedocumenteerd door Ace. (Henri Drost)

CD, LP ‘He influenced all of hiphop,’ beweerde Eminem na het relatief vroege (62) verscheiden van Gil ScottHeron in 2011, kort na een nogal succesvolle comeback (I'm New Here, 2010) na zestien jaar vol ups and downs in zowel de carrière als persoonlijke sfeer. Zelf vond GHS reeds bij leven die toegedichte lof (vooral van rappers) op z'n minst twijfelachtig, zie zijn pleidooi Message To The Messengers (Spirits,1994). GHS had zijn punt lang daarvoor al gemaakt met zijn eerste drie albums voor jazzlabel Flying Dutchman Records onder leiding van sterproducer Bob Thiele, waarop halve jazzgoden als Hubert Laws (altsax en fluit), Ron Carter (bas) en Bernard Purdie (drums) naast GHS kenmerkende conga's en bongo's de in dichtvorm gegoten intelligente maatschappijkritiek met soulvolle en funky jazz arceren. Origineel kwam deze absolute topcompilatie van GHS's eerste drie meesterwerken uit in 1974, in 1988 opnieuw op cd en tevens aangevuld met zes bonusnummers. Heden doet Ace' sublabel Beat Goes Public dat naar goed gebruik nog eens dunnetjes over met négen bonusnummers en uitgebreide duiding. Essentiële kost, derhalve. (Albert Jonker)

VARIOUS Marylebone Beat Girls 1964-1967 CD, LP

In het midden van de jaren zestig, in het hart van Swinging London, bivakkeerde het label EMI in de West End, in een buurtje dat Marylebone heette. Daar namen ze beatzangeressen op die later tot hitparadeleverancier uitgroeiden, zoals Julie Driscoll en Helen Shapiro, maar natuurlijk ook minder bekende types als Toni Daly en Billie Davis. Soms schaamteloos gekopieerd naar Amerikaans voorbeeld, maar zelfs dan nog een genot om naar te luisteren. (Jurgen Vreugdenhil)

VARIOUS Summer Of Love 3CD

Dat het deze zomer vijftig jaar geleden is dat de roemruchte Summer Of Love plaatsvond, zal de lezer van dit blad niet zijn ontgaan. Wie een fijne en afwisselende reis wil maken door het legendarische popjaar 1967 (met enkele uitstapjes naar iets latere zomers), kan zijn lol op met deze bijna zeventig liedjes tellende driedubbele verzamelaar. Weer eens geen Beatles of Stones, maar wel heel veel andere essentiële tracks (van Beach Boys tot Yardbirds en van The Flowerpot Men tot Stevie Wonder), plus een aantal minder bekende juweeltjes van bijvoorbeeld The Cowsills, Strawberry Alarm Clock en Harpers Bizarre. Een uitgebreid boekje had deze release naar een hoger plan kunnen tillen, maar de muziek op deze eclectische compilatie klinkt nog altijd fantastisch. (Marco van Ravenhorst)

VARIOUS Gotta Get Up! The Songs Of Harry Nilsson 1965-1972 CD

Zelf scoorde hij merkwaardigerwijs met name met nummers van anderen maar wat schreef hij toch ontzettend veel moois, dat ook in de handen van anderen moeiteloos overeind blijven. Bekende covers door onder andere The Monkees en Blood, Sweat And Tears worden afgewisseld met minder bekende covers en nummers uit de tijd voordat Nilsson zelf doorbrak. Hoogtepunt is het titelstuk dat door dochter Annie Nilsson wordt gezongen. (Ron Bulters)

TV SERIES BRAQUO SEIZOEN 4 Cast: Isabelle Renauld, JeanHugues, Anglade Karole Rocher, Joseph Malerba, Geoffroy Thiebaut

Dit vierde en laatste seizoen van deze explosieve crimeserie begint bij het einde van de oorlog tegen de Turkse gangsterbazen. Maar dat betekent niet dat het rustig wordt voor de agenten van de SDPJ. Eddy Caplan staat onder verdenking bij Interne Zaken wegens zijn gewelddadige en onorthodoxe opsporingsmethoden. Intussen lopen er nieuwe zaken, maar wil het team ook wraak nemen op alles en iedereen die hen ooit onrecht heeft aangedaan. En daarbij bewandelen ze een pad van destructie vol goede intenties maar foute manieren…

HINTERLAND SEIZOEN 3

In dit derde seizoen van Hinterland zijn we terug in het ruige Wales, waar inspecteurs Tom Mathias en Mared Rhys hun handen vol hebben aan de moordzaken in en om Aberystwyth, een kustplaatsje vol duistere geheimen. Na het dramatische einde van het vorige seizoen heeft Mathias de grootste moeite om zowel zijn mentale als fysieke littekens te boven te komen. De schuilplaats die hij aan de ruige kust bij Ceredigion had gevonden is vernietigd, waardoor hij terugkeert naar Aberystwyth. Daar krijgen Mathias en zijn team te maken met uiteenlopende moordzaken. En als er opnieuw een lijk de kop opsteekt, wordt Mahias zelfs aangemerkt als verdachte…

KRABBE ZOEKT PICASSO

Jeroen Krabbé volgt in deze serie het spoor van de wereldberoemde kunstenaar Picasso en zijn vrouwen door Frankrijk, Spanje en Italië. Het roerige en turbulente liefdesleven van Pablo Picasso drukte een grote stempel op zijn carrière. Een nieuwe liefde luidde een nieuwe periode in qua stijl en kleurgebruik. Wat was de weerslag van de vele

VARIOUS Mainstream Modern Soul 2 19691976 CD

Mainstream betekent hier niet ‘mainstream’, maar verwijst naar het gelijknamige label dat in de jaren zestig begon als jazzmaatschappij, maar al snel ook garagerock uitbracht om zich uiteindelijk te concentreren op de betere soul en disco in de jaren 52

vrouwen in zijn leven op de veranderingen in zijn werk? In acht afleveringen vertelt Jeroen Krabbé over zijn fascinatie voor de verwevenheid tussen Picasso’s kunst en zijn persoonlijke leven.

REBECKA MARTINSSON Cast: Niklas Engdahl, Gunilla Roor, Eva Melander, Jakob Öhrman, Ida Engvoll

De meeslepende misdaadserie Rebecka Martinsson speelt zich af in het afgelegen en spectaculaire Noord-Zweedse landschap en is gebaseerd op vier bestsellers van Åsa Larsson. De hoofdpersoon is juriste Rebecka Martinsson die zich ondanks een succesvolle carrière in Stockholm ongelukkig voelt met haar leven. Wanneer een goede jeugdvriendin onverwacht overlijdt, keert Rebecka terug naar Kiruna, het plaatsje waar ze opgroeide. Al snel ontdekt ze dat haar vriendin is vermoord. Ze besluit niet naar Stockholm terug te keren tot de zaak is opgelost. Met rechercheur Anna-Maria Mella en haar collega Sven-Erik Stålnacke gaat Rebecka op jacht naar de moordenaar, die elk moment opnieuw kan toeslaan. Terwijl ze steeds dichter bij de waarheid komt, wordt ze tegelijkertijd geconfronteerd met een traumatische gebeurtenis uit haar verleden.

RECTIFY SEIZOEN 4

In dit vierde en laatste seizoen van Rectify blijven we de na 19 jaar vrijgekomen Daniel Holden volgen. Daniel moet op eigen benen leren staan, en vindt steun bij lotgenoten in een re-integratieproject in Nashville. En hoewel het hem zwaar valt om aan een normaal bestaan te wennen, zorgt de verbanning er ook voor dat Daniel onverwacht kennis maakt met de positieve kanten van zichzelf en van het leven. Hij maakt opnieuw kennis met vriendschap en de liefde, en leert om te gaan met zijn trauma’s. En dan is er nog een allesbeslissende vraag: wat is er werkelijk gebeurd tijdens de nacht dat Hanna Dean werd vermoord? Jon en Sheriff Daggett zijn dichterbij het antwoord dan ze denken…

53


MANIA SUITS 6

Het advocatenkantoor krijgt te maken met een grote leegloop en Harvey (Gabriel Macht), Louis (Rick Hoffman), Jessica (Gina Torres), Donna (Sarah Rafferty) en Rachel (Meghan Markle) hangen rechtszaken van voormalig cliënten boven het hoofd. Terwijl Mike moeite heeft om zich aan te passen aan het leven in de gevangenis doet Harvey alles om de situatie op te lossen en het bedrijf te redden.

Suits is terug voor een zesde seizoen met een grote omwenteling. Mike Ross (Patrick J. Adams) gaat voor twee jaar de cel in voor fraude en zijn collega’s bij Pearson Specter Litt krijgen te maken met de gevolgen van zijn schikking.

FILMS A FAMILY AFFAIR Regie: Tom Fassaert Cast: Marianne Hertz, Rob Fassaert, René Fassaert, Madeleine Fassaert

COLLECTED 3CD SET • 57 TRACKS THE MOST COMPLETE OVERVIEW INCLUDING: HEART AND SOUL • IF THIS IS IT • THE POWER OF LOVE STUCK WITH YOU • HIP TO BE SQUARE • DO YOU BELIEVE IN LOVE THE HEART OF ROCK & ROLL • I WANT A NEW DRUG COUPLE DAYS OFF ... AND MANY MORE PLUS RARITIES & HARD TO FIND TRACKS ON CD3 ALSO AVAILABLE AS 2LP ON MUSIC ON VINYL

54

dichteres Emily Dickinson. In de Amerikaanse literatuur is Dickinson berucht en beroemd, maar ze werd pas na haar dood naar waarde geschat. En zoals bij vele geplaagde kunstenaars, ontsproot haar creativiteit niet uit zorgeloos happy wezen, maar uit een combinatie van zelfhaat en het verwerpen van de klassieke rolpatronen. In zijn gekende lyrische en schilderkunstige stijl serveert Davies het verhaal van een innerlijk getormenteerd personage dat barst van het talent, maar na een reeks tragische sterfgevallen in de familie een kluizenaarsbestaan leidt op het landgoed van haar upperclassfamilie.

Op zijn 30e verjaardag ontvangt Tom Fassaert een mysterieuze uitnodiging van zijn 95-jarige grootmoeder Marianne. Vanuit het niets vraagt ze hem om haar te helpen met haar testament. Op dat moment kent hij haar alleen via de mythes en overwegend negatieve verhalen die zijn vader hem vertelde. Ze was een echte femme fatale die ontelbare mannen verslond, en een beroemd fotomodel in de jaren vijftig die haar twee zoons in een kindertehuis plaatste. En ze was een moeder die van de een op de andere dag besloot naar Zuid-Afrika te emigreren, ver weg van haar familie. Fassaert besluit in te gaan op haar uitnodiging, maar niet zonder zijn camera mee te nemen. Door zijn lens ontdekken we wat er achter de hardnekkige mythes schuilt. Openingsfilm IDFA 2015, winnaar Special Jury Award for Dutch Documentary IDFA 2015 en Gouden Kalf voor Beste Lange Documentaire 2016.

HIDDEN FIGURES Regie: Theodore Melfi Cast: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monae, Kevin Costner, Octavia Spencer

Het ongelofelijke en nooit eerder vertelde verhaal van drie briljante Afro-Amerikaanse vrouwen die voor de NASA werkten. Ze waren het brein achter een van de grootste operaties in de geschiedenis: de lancering van astronaut John Glenn in de ruimte. Een indrukwekkende prestatie die het land weer moed gaf, de verhoudingen in de ‘space race’ volledig op zijn kop zette en de wereld in beweging bracht. Het visionaire trio oversteeg geslacht en ras, en inspireerde generaties om groots te dromen. Genomineerd voor 3 Oscars.

A QUIET PASSION Regie: Terence Davies (The House of Mirth) Cast: Cynthia Nixon, Jennifer Ehle, Keith Carradine

KINDEREN VAN JUF KIET Regie: Petra Lataster-Czisch en Peter Lataster

De Britse regisseur Terence Davies maakt prachtige films over tragische zielen - getuige meesterwerken als Distant Voices, Still Lives, The House of Mirth, The Deep Blue Sea en zijn voorlaatste film Sunset Song. In deze deels in België opgenomen biopic focust hij op de negentiende-eeuwse

De kinderen in de klas van juf Kiet zijn nog maar pas in Nederland. Alles is nog nieuw en verwarrend. In het begin hebben ze over alles en niets ruzie. De liefdevolle, maar 55


MANIA

MANIA

urenlang de spoorlijnen die naar Calcutta leiden, totdat hij na een jaar dat ene station denkt te herkennen. Hij vertrekt naar India in de hoop zijn familie terug te vinden.

strenge hand van juf Kiet werkt helend. Zij leert haar kinderen niet alleen Nederlands lezen en schrijven, maar ook hoe je met elkaar omgaat en samen problemen oplost. Langzamerhand winnen de kinderen aan zelfvertrouwen. In een puur observerende stijl – zonder commentaar of interviews – volgen Petra en Peter Lataster een jaar lang vier leerlingen in de klas van Juf Kiet. De film wordt vanuit het perspectief van de kinderen verteld: we zien hun geworstel met elkaar en met de nieuwe taal, ruzies en ontluikende liefdes, vriendschappen die ontstaan en weer teloorgaan. Dankzij het geduld en toewijding van Juf Kiet ontstaat uiteindelijk een liefdevolle gemeenschap.

LOGAN Regie: James Mangold Cast: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen, Richard E. Grant, Boyd Holbrook, Stephen Merchant

In de nabije toekomst ontfermt een vermoeide Logan (Hugh Jackman) zich over de zieke Professor X (Patrick Stewart) in een schuilplaats op de grens met Mexico. Logan probeert zich te verschuilen voor de wereld en zijn nalatenschap. Maar als een jonge mutant op de vlucht voor duistere krachten zijn pad kruist, kan hij zich niet langer verstoppen.

LADY MACBETH Regie: William Oldroyd Cast: Florence Pugh, Christopher Fairbank, Cosmo Jarvis, Naomi Ackie

Het Engelse platteland, 1865. Katherine is getrouwd met een veel oudere man. Ze haat haar liefdeloze huwelijk en zijn koude familie. Als ze een affaire krijgt met een jonge arbeider ontketent dat de kracht in haar om met alle middelen te vechten voor wat ze zelf wil. Lady Macbeth is een tragisch portret van een mooie, sterke en meedogenloze vrouw die vecht voor haar onafhankelijkheid in een door mannen gedomineerde wereld.

LOVING Regie: Jeff Nichols Cast: Ruth Negga, Joel Edgerton, Marton Csokas, Michael Shannon, Dean Mumford, Joel Edgerton

Loving vertelt het waargebeurde verhaal over de moed en vastberadenheid van Richard en Mildred Loving, een blanke man en een AfroAmerikaanse vrouw uit de staat Virginia die verliefd werden en in 1958 trouwden. Na hun huwelijk heeft het echtpaar maar liefst negen jaar lang moeten vechten voor het recht om samen als een familie in hun geboortestad te mogen wonen. Hun rechtszaak, Loving v. Virginia, werd helemaal tot aan het Amerikaanse Hooggerechtshof uitgevochten. Hiermee werd dit waargebeurde liefdesverhaal over de hele wereld een bron van inspiratie.

LION Regie: Garth Davis Cast: Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman, Rooney Mara

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal, vertelt Lion het verhaal van de Indiase jongen Saroo Brierley. Als vijfjarig jongetje komt hij per ongeluk terecht op een trein die hem duizenden kilometers door India voert; ver weg van zijn thuis en familie. De kleine Saroo heeft geen idee waar hij is of waar hij vandaan komt. Na wekenlang in zijn eentje te overleven in de ruige straten van Calcutta wordt de jongen opgenomen in een weeshuis en uiteindelijk geadopteerd door een Australisch echtpaar. Door een samenloop van omstandigheden, gaat Saroo op zijn 30e op zoek naar de plek waar hij jaren geleden zijn familie kwijtraakte. Slechts gewapend met Google Earth en zijn vroegste jeugdherinneringen bekijkt hij elke avond

MISS SLOANE Regie: John Madden Cast: Mark Strong, John Lithgow, Jessica Chastain, Sam Waterston, Gugu Mbatha-Raw

Elizabeth Sloane (Jessica Chastain) is een genadeloze lobbyiste, die in Washington bekend staat om haar intelligentie, connecties en talent om de tegenstander steeds een stap voor te zijn. Ze is tot alles bereid om te winnen en rijgt de 56

TO STAY ALIVE Regie: Erik Lieshout Cast: Iggy Pop, Michel Houellebecq

successen aan elkaar. Maar dan komt ze tegenover de wapenlobby te staan. Een machtige vijand met schijnbaar eindeloze fondsen en geen scrupules.

RAW Regie: Julia Ducournau Cast: Ella Rumpf, Garance Marillier

Justine, een briljante student, treedt in de voetsporen van haar ouders en oudere zus Alexia wanneer ze begint aan de opleiding tot dierenarts. Haar zus is al een jaar aan het studeren en heeft haar plek veroverd. Justine moet als eerstejaars nog worden ingewijd in het studentenleven. Als de van huis uit overtuigde vegetariër tijdens een ontgroeningsritueel gedwongen wordt vlees te eten, begint ze een ontoombare trek te krijgen in rauw vlees. Haar nieuwe eetpatroon zorgt niet alleen voor een verandering van haar dagelijkse menu, maar is ook van invloed op de relatie met haar zus. Regisseur Julia Ducournau maakt een origineel debuut waarin familierelaties, het studentenleven, seksuele uitspattingen en een afwijkend eetpatroon aan bod komen. RAW won prijzen op festivals in Londen en Cannes en zorgde voor heftige reacties tijdens de eerste vertoningen.

SPRAKELOOS Regie: Hilde Van Mieghem (Dennis van Rita, Smoorverliefd) Cast: Stany Crets,Viviane De Muynck, Flor Decleir, Hans Kesting, Rik van Uffelen

Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman wordt ondersteboven gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Zijn flamboyante en levendige moeder verliest haar spraakvermogen. Haar spraak wordt herleid tot jammerlijke kreten en brabbeltaal. Jan worstelt in deze moeilijke periode met de deadline van zijn nieuwe roman. De confrontatie die Jan moet aangaan met zijn moeder dwingen hem om alles in vraag te stellen, ook zijn literaire prioriteiten. Sprakeloos is de verfilming van de bestseller van Tom Lanoye in een regie van Hilde Van Mieghem.

Vanuit zijn zonovergoten tuin in Miami of rijdend in zijn Rolls Royce cabrio, declameert ‘Godfather of Punk’ Iggy Pop met diepe, geleefde stem uit Michel Houellebecqs To Stay Alive (Leven, Lijden, Schrijven) In 1991 schreef Houellebecq dit spraakmakende essay over waanzin, overleven en kunst en noemde het een zwak maar duidelijk signaal aan hen die op het punt staan het bijltje erbij neer te gooien. Regisseur Erik Lieshout en coregisseurs Arno Hagers en Reinier van Brummelen filmen de ontmoeting van Houellebecq en Pop in de keuken van Houellebecqs grootouders, en bezoeken de mensen met een psychiatrische ziekte wier levensverhalen de inspiratiebron vormden voor het essay. Pop spreekt rechtstreeks tot ons via de tegendraadse, begeesterende woorden van Houellebecq, die een oproep doet om onze ketens te breken en aan te vallen, ook al is eenzaamheid de prijs die we daarvoor betalen.

TRAINSPOTTING 2 Regie: Danny Boyle Cast: Robert Carlyle, Kelly MacDonald, Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller

Dit is het vervolg op de klassieker Trainspotting met dezelfde regisseur en cast. De eerste film was gebaseerd op het gelijknamige boek. Dat boek heeft ook een vervolg, Porno. De nieuwe film is niet direct gebaseerd op dat boek.Twintig jaar na de gebeurtenissen in Trainspotting keert Renton terug naar Edinburgh. Daar wachten zijn oude vrienden nog steeds op hem: net als spijt, angst, verdriet, plezier gevaar en zelfdestructie. Renton probeert het goed te maken met zijn vrienden Spud en Sick Boy terwijl hij Franco probeert te vermijden.

57


MANIA

MANIA

BINNENKORT BINNEN

BESTEL NU OP WWW.PLATOMANIA.NL

25 augustus Gogol Bordello - Seekers & Finders Lily Hiatt - Trinity Lane Iron & Wine - Beast Epic Jonny Lang - Signs Liars - TFCF Max Meser - Pictures Queens Of The Stone Age - Villains Nadine Shah - Holiday Destination Susanne Sundfor - Music For People In Trouble Thee Oh Sees - Orc Triggerfinger - Colossus War On Drugs - A Deeper Understanding

NO THE AMERICANS RISK DISC I'll Be Yours

GRAND CRU

1 september Jake Bugg - Hearts That Strain Mogwai - Every Country's Sun Paradise Lost - Medusa Starsailor - All This Life Walter Trout - We're All In This Together Verve - Urban Hymns 20th Anniversary

22 september Black Country Communion - BCCIV Van Morrison - Roll With The Punches Josh Ritter - The Gathering Rolling Stones - Their Satanic Majesties Request 50th Anniversary Brian Wilson - Playback: The Brian Wilson Anthology 29 september David Bowie - A New Career In Town 1977-1982 Ibeyi - Ash Oscar & The Wolf - Infinity Rico & Sticks - Izm 58

Dark Matter

LUISTER TRIPS

8 september Dream Syndicate - How Did I Find Myself Here? Jack Johnson - All The Light Above It Too Living Colour - Shade Nick Mulvey - Wake Up Now National - Sleep Well Beast Rostam (Vampire Weekend) - Half-Light 15 september The Doors - The Singles Foo Fighters - Concrete Qand Gold Wyclef Jean - Carnival III: The Fall And Rise Of A Refugee Simo - Rise & Shine Son Little - New Magic Ringo Starr - Give More Love Angus Stone & Julia - Snow Lizz Wright - Grace Yusuf/Cat Stevens - The Laughing Apple

RANDY NEWMAN

A BLAZE OF FEATHER A Blaze Of Feather

NICOLE ATKINS

BOKANTE

SHELBY LYNNE & ALLISON MOORER

MANCHESTER ORCHESTRA

MURA MASA

DAVID RAWLINGS

DWIGHT TRIBLE

U.N.K.L.E.

LAL & MIKE WATERSON

Goodnight

A Black Mile To The Surface Mura Masa

The Road Part One

Strange Circles

Poor David's Almanack

Bright Phoebus

59

Not Dark Yet

Inspirations


Mania 339  

Americans, Randy Newman, Steven Wilson, Reggae Special

Mania 339  

Americans, Randy Newman, Steven Wilson, Reggae Special

Advertisement