Page 1

Thailand Resultaten 2012


Thailand, de achtergrond Volgens de Wereldbank is de Thaise economie in 2011 gegroeid, waardoor het land niet langer tot de armste landen behoort. Hieruit blijkt dat de economische maatregelen van de regering effect hebben. Ook voor de economie in 2012. Hoewel het economisch beter gaat is de welvaart niet evenredig verdeeld. Elf procent van de 68 miljoen Thai moet nog steeds rondkomen van minder dan 78 cent per dag. Veel van hen wonen in de noordoostelijke provincies. De komende vijf jaar richt Plan zich op kansarme families en kinderen in 260 dorpen en vier provincies. We voeren projecten uit om kinderen te beschermen tegen armoede, discriminatie en mishandeling. Veel aandacht gaat uit naar kinderen van migranten, vluchtelingen en mensen met HIV/aids.

Vorig jaar lanceerde Plan in Thailand met succes de ‘Because I’m a girl’-campagne om aandacht te vragen voor de positie van meisjes in de samenleving. Maja Cubarrubia Directeur Plan Thailand

Dankzij uw steun hebben we in 2012: • Meer dan 9.400 jongvolwassenen leerden tijdens trainingen over sparen en (financieel) management en deden vaardigheden op voor het bedrijfsleven. • Meer dan 9.000 jongvolwassenen, ouders, gemeenschapsleiders, leerkrachten en internetcafé-eigenaren leerden over veilig gebruik van technologie en kinderveiligheid. • De gezondheid van 3.400 schoolgaande kinderen verbeterd door ze elke dag een gezonde schoolmaaltijd te geven.


Welke problemen spelen er? Elk jaar worden er in Thailand rond de 40.000 kinderen bij hun geboorte niet geregistreerd. Kinderen zonder geboortebewijs hebben geen recht op onderwijs, werk, of gezondheidszorg.

Jongeren hebben geen toegang tot informatie over voorbehoedsmiddelen en het voork贸men van ziektes als HIV/aids. Kinderen worden gemakkelijk slachtoffer van geweld en misbruik, zoals kinderhandel, kinderarbeid en seksuele exploitatie. De wetten om kinderen hiertegen te beschermen worden niet altijd uitgevoerd en er zijn weinig netwerken om te zorgen voor de veiligheid van kinderen.

Yalong

Yuan

Extreme armoede maakt het voor veel families onmogelijk om goed voor hun kinderen te zorgen. Zo is er niet genoeg voedsel en geld voor school. Veel gemeenschappen hebben geen schoon drinkwater en sanitair, waardoor kinderen niet in een schone en veilige omgeving opgroeien.

utra

map

e

ah

ai

Br

Ya

ng

tze

Wu

De jongste kinderen krijgen maar weinig kans op onderwijs. Tien procent van de kinderen gaat niet naar de basisschool. Ook is de kwaliteit van het onderwijs slecht. Yangtz

INDIA

Nm

BHUTAN

ng

Meko

Salween Nu

Qingshui

shui

Chind wi

nn

Hong

Nan

Thailand is kwetsbaar voor natuurrampen zoals overstromingen. De meest kwetsbare gemeenschappen zijn vaak ook het slechtst bestand tegen rampen, omdat ze geen kennis en middelen hebben om deze te doorstaan. Xiang

n

pa

i

Yu Red

gshu

an

Hon

Xun

Ayeyarwady

Xi

BANGLADESH

CHINA

Yu Bla

ck

Da

Red

Hon

Mek

on g

g

en

eyar

Ay y

Salwe

wad

g

on

Mek

Ping

en

Phrae

Enkele feiten

Nan

MYANMAR

Yom

Salwe

Phayao

Chi

g

on

Mek

Sakon Nakhon Kalasin Mun

LAOS

Chi Mun

Kon

Kanchanaburi

Bangkok

g

Srepok

Srepok

CAMBODIA

Mekong

Dong

Nai

VI E T N A M

Phuket

Songkhla MALAYSIA

INDONESIA

Bevolking: 21.4 miljoen (2012) Hoofdstad: Sri Jayewardenapura Kotte Talen: Engels, Singalees en Tamil Belangrijkste godsdiensten: Boeddhisme, Hindoe茂sme


Wat doet Plan met uw steun? Plan werkt met de kinderen en hun families aan vier projecten:

Verbeteren van de kwaliteit van onderwijs en zorgen dat meer kinderen basisonderwijs krijgen.

1. Beschermen van kinderen Werken aan het registreren van meer kinderen en zorgen voor geboortebewijzen, vooral voor kinderen uit gemarginaliseerde gebieden.

Jongeren in staat stellen beroeps- en (financi毛le) vaardigheidstrainingen te volgen. Hierdoor kunnen ze makkelijker werk vinden en hun inkomen vergroten.

Gemeenschappen helpen een systeem op te zetten om kinderen te beschermen tegen geweld, verwaarlozing en mishandeling, vooral tijdens noodsituaties.

Trainingen geven over de gevaren van natuurgeweld en hoe de gevolgen van natuurrampen kunnen worden beperkt.

2. Onderwijs voor een stabiele toekomst Verbetering van de gezondheidszorg, vooral voor pasgeborenen en jonge kinderen.

3. Het risico op HIV/aids verminderen Jongeren informeren over voorbehoedsmiddelen, geboorteplanning en het voork贸men van ziektes als HIV/aids.


Persoonlijk contact

Het persoonlijke contact tussen u en uw sponsorkind staat altijd centraal in de manier waarop Plan werkt. Al meer dan 75 jaar hebben we geleerd dat, om duurzame veranderingen te brengen in het leven van kinderen, het nodig is om hun behoeften in hun gemeenschap aan de orde te stellen. Daarom zijn de kinderen betrokken bij het nemen van beslissingen en het plannen en uitvoeren van alle projecten van Plan. Zorgen dat mensen met HIV/aids toegang hebben tot gezondheidsdiensten, vooral in migrantengemeenschappen.

4. aardigheden vergroten. Het steunen van lokale partners en organisaties om te zorgen dat ze een goed management voeren en diensten verlenen aan de meest kansarme families. Kinderen helpen hun ideeĂŤn te delen en hun problemen te bespreken, waardoor ze die gemakkelijker kunnen lossen. Samenwerken met de overheid om te zorgen dat lokale districten zich goed kunnen voorbereiden op natuurrampen.

‘Ik kan nu lezen en schrijven. Zonder mijn sponsor was dat nooit gelukt, ik ben zo dankbaar.’ Pauline, 13 jaar

De kinderen leren belangrijke vaardigheden en krijgen meer zelfvertrouwen in de loop van het proces. Dat alles kan in zijn of haar latere leven goed van pas komen. Het zijn kansen op een nieuw leven en een betere toekomst. Plan geeft kinderen een stem. Het verzamelen van informatie om aan sponsors te sturen, betekent dat we praten met kinderen, ouders en leiders in de gemeenschap. Dank u wel!


Een gezond leven voor Malee Malee is twaalf jaar en woont in Pakaromyen, een klein dorpje in Noord-Thailand. Malee lacht en praat veel met haar vriendjes en vriendinnetjes. Zes jaar geleden was dat wel anders. Malee is een van de ongeveer 530.000 mensen in Thailand met HIV. Ze is geboren met het virus en haar ouders stierven beide aan aids toen zij nog maar vijf jaar was. Daarna zorgden haar grootouders voor haar, die al op leeftijd waren. Een jong meisje opvoeden dat mogelijk een levensbedreigende ziekte met zich mee draagt is op zijn minst beangstigend. Ook voor Malee’s grootouders. Ze hadden geen idee hoe ze het virus onder controle konden

houden en er waren geen gezondheidsdiensten voor steun of advies.

Kennis en steun Zoals velen in Pakaromyen, kampten Malee’s grootouders met een opeenstapeling van problemen. Zij krijgen een maandelijks pensioen van de staat van, omgerekend, ongeveer 30 euro, dat bovenop Malee’s uitkering komt. Dit geeft de familie een dagelijks inkomen van minder dan €1,50. Te weinig om Malee’s gezondheid te beschermen en medicijnen te kopen die het virus onder controle houden. Malee’s toekomst leek donker, tot ze op haar vijfde jaar ontdekt werd door het lokale netwerk, ‘Mensen die leven met HIV en aids’. Dit is een groep mensen uit de gemeenschap die HIV/aids hebben of ermee te maken hebben in hun familie. Met steun van Plan delen zij hun ervaringen en helpen ze anderen om meer bekendheid te geven aan de gevolgen van HIV/aids voor de familie en kinderen. Het netwerk is onderdeel van een programma van Plan tegen HIV/aids. We hebben twee doelen: jongeren leren zichzelf tegen het virus te beschermen en mensen die het virus hebben toegang geven tot goede zorg en steun.

Jongeren zijn prioriteit We richten ons vooral op jongeren. Onderzoek toont namelijk aan dat het aantal seksu-


eel overdraagbare ziektes het hoogst is onder 15 tot 24-jarigen. Jongeren hebben niet genoeg informatie over seksualiteit en veilig vrijen. Ze zijn zich niet bewust van de risico’s voor zichzelf en hun toekomstige kinderen. “Ik ben zo blij dat ik een kans krijg om mee te doen met de acitiviteiten en projecten van Plan. Ik vraag veel en deel mijn mening met mijn vrienden.”

Plan steunt scholen en gemeenschappen in het geven van voorlichting aan jongeren over veilig vrijen. Daarbij komen onderwerpen als voorbehoedsmiddelen, geboorteplanning, zwangerschap en homoseksualiteit aan de orde. Het doel is jongeren bewust te maken op het gebied van seksualiteit, zodat ze geïnformeerd kunnen kiezen. Naast voorlichting biedt Plan, samen met partners, zorg aan mensen zoals Malee, die


goed aansluit op hun gezondheidssituatie. In voorgaande jaren legden wij vooral nadruk op het bereiken van jongeren in migrantengemeenschappen. Malee’s lokale netwerk hielp haar de medicijnen die het virus onder controle houden te krijgen in het ziekenhuis. Omdat zij nu bijna een jongvolwassene is, heeft ze geleerd over seksualiteit en hoe ze zichzelf kan beschermen. “Ik koester deze momenten en voel mij veilig.” Nu is Malee een gezonde en zelfverzekerde meid met een vol leven. Ze wordt gesteund door haar familie, gemeenschap en vrienden. Sommige namen zijn veranderd voor de bescherming van het kind en om privéredenen.

We krijgen elk jaar duizenden kaarten en brieven van sponsors, een mooie manier om met de kinderen in contact te blijven. Een kaart sturen is heel gemakkelijk. Op de website kunt u een kleurrijke kaart maken, wij zorgen ervoor dat deze uitgeprint en verstuurd wordt. Het kost niet veel tijd en de kinderen vinden het prachtig om er een te ontvangen. Dus, als u niet onlangs geschreven heeft, waarom probeert u het niet eens? U kunt een kaart sturen via www.plannederland.nl/mijn-plan

Plan Nederland Postbus 75454 1070 AL Amsterdam T +31 (0)20 549 55 20 info@plannederland.nl www.plannederland.nl

Thailand veldbericht 2012  

Thailand veldbericht 2012

Thailand veldbericht 2012  

Thailand veldbericht 2012