Page 1

“Met 145 vrouwen zorgden wij voor schoon drinkwater in ons dorp.” Sapona


Sapona (17 jaar) woont samen met haar moeder en zusje in het Centrale Westen van Nepal. Zij behoort tot de Dalits die straatarm zijn. Haar vader vertrok jaren geleden naar India waar hij een andere vrouw trouwde.


“Wij Dalits - de kastelozen in Nepal – worden door de rest van de bevolking gemeden. Ze raken niet aan wat wij in onze handen hebben gehad, ze delen geen voedsel met ons en zelfs geen waterkraan.”


Het dorp mist sanitaire voorzieningen en er is nauwelijks veilig drinkwater. De kranen die er zijn, mogen de Dalits niet gebruiken. Door uitbraken van cholera en buiktyfus sterven kinderen hier zelfs aan dysenterie of uitdroging door diarree.


Maar sinds kort is daar verandering in gekomen. Sapona heeft zich samen met 145 vrouwen uit haar dorp verenigd in een vrouwencoรถperatie met spaar- en leengroepen. Met groot succes.


Zo spaarden de vrouwen voor een buffelstier, die voor nageslacht moet zorgen zodat elke familie straks over een melkkoe kan beschikken.


Ook heeft Plan bijgedragen aan de bouw van zestien groentekassen. Na een training in de vrouwencoรถperatie startten diverse vrouwen met het verbouwen van groenten, wat extra inkomen betekent en een belangrijk wapen vormt tegen ondervoeding.


“Tot voor kort haalden wij water uit deze poel. Dat water is niet schoon omdat er veel honden komen en vrouwen zich daar wassen als ze ongesteld zijn.�


“Op initiatief van de coöperatie wordt er nu gebouwd aan een buizenstelsel dat veilig water vanuit een eeuwige bron hoog in de bergen naar ons dorp voert.”


“Nu we eindelijk gezond water hebben, hoop ik dat niemand meer ziek wordt.�

Slideshow Reisadvies Negatief & Veilig drinkwater  

Sapona: “Met 145 vrouwen zorgden wij voor schoon drinkwater in ons dorp.”