Page 1

Plan Malawi Kinderen vertellen Een belangrijk onderdeel van het werk van Plan is helpen om een plek te vinden voor kinderen en jongeren om met elkaar te praten over onderwerpen die hen raken en om ervoor te zorgen dat volwassenen dat respecteren, zodat kinderen betrokken raken bij beslissingen in de gemeenschap. Dit bericht is gemaakt door en met kinderen en het wil een algemeen beeld geven van het soort onderwerpen waar kinderen over praten en hoe ze samenwerken.

Aanpakken van kinderarbeid bij de tabaksfabricage Hallo! Wij zijn jongens en meisjes uit het district Kasungu en we behoren tot een groep die de Chatoloma kinderorganisatie heet. In dit bericht vertegenwoordigen we ook onze vrienden uit alle uithoeken van dit mooie land. We willen u graag iets vertellen over activiteiten op het gebied van kinderbescherming waar we bij betrokken zijn en in het bijzonder kinderarbeid in de tabaksfabricage. Kasungu is een van de belangrijkste tabaksdistricten in Malawi. Veel families in Kasungu verbouwen tabak voor de verkoop, om zo een inkomen te verdienen. Er zijn ook veel particuliere plantages in Kasungu die tabak verbouwen. Het tabakseizoen begint in juni (verzorgen van de kweekplantjes) en loopt door tot maart en april (oogsten en daarna sorteren). Tabak is een arbeidsintensief gewas, vooral tijdens het oogsten, verwerken en sorteren.

Onze zorgen De productiekosten van tabak zijn erg hoog omdat het erg arbeidsintensief werk is. We horen veel mensen klagen over de winst die ze maken op tabak vanwege de kosten van de productie. Dat leidde tot steeds meer families die kinderen gebruiken als goedkope arbeidskrachten bij de fabricage van tabak. Dat gebeurt ook door de eigenaren van plantages, die kinderen gebruiken uit onze gemeenschappen en die soms Kinderen betrapt bij het sorteren van tabak. uit districten gehaald worden die ver van Kasungu af liggen. Dat doet men om de kosten van de productie te verminderen, want kinderen krijgen vrijwel niets betaald voor hun arbeid. Kinderarbeid bij de verbouw van tabak treft kinderen op verschillende manieren:

Onderwijs

Kinderen die werken in de tabaksfabricage doen dat ten koste van hun scholing. Of ze nu op de familieboerderij werken of op een particuliere tabaksboerderij, de kinderen worden van school gehaald en dat is één van de redenen dat het aantal voortijdige schoolverlaters erg hoog is als de school dicht bij een tabaksboerderij ligt.

Gezondheid

Voortdurende blootstelling aan tabak, zowel op het land als in huis, heeft op de lange duur een nadelig effect op de gezondheid van kinderen. We leren op school dat tabak een chemische stof produceert, die gevaarlijk is voor de Children captured busy grading tobacco lichamelijke ontwikkeling van kinderen als ze voortdurend blootgesteld zijn aan tabak. Tijdens het sorteren, behandelen en verwerken van tabak, komen kinderen voortdurend in aanraking met tabak.

Kans op andere vormen van misbruik


Kinderen die onderworpen worden aan kinderarbeid zijn ook bevattelijk voor andere vormen van misbruik, zoals seksueel misbruik en geestelijk misbruik door volwassenen, die profiteren van de wanhoop van kinderen.



Uitbuiting

Kinderen die in de tabaksfabricage werken krijgen niet hetzelfde betaald als volwassenen die hetzelfde werk doen. Het resultaat is dat ze niet uit de vicieuze cirkel van armoede kunnen breken, omdat het loon dat ze verdienen nooit genoeg is voor hun dagelijkse behoeften.

Onze activiteiten Onze organisatie wil op verschillende manieren bijdragen aan het terugdringen van kinderarbeid op tabaksboerderijen. Met hulp van Plan zijn we betrokken bij campagnes (toneelstukjes en liedjes), gericht tot ouders en leiders. In deze campagnes vertellen we over de gevolgen van kinderarbeid en dat het belangrijk is om de school af te maken. In bijeenkomsten bespreken we echte gevallen van kinderarbeid op tabaksboerderijen en we vragen de mening van de ouders en de leiders. Zo laten we ze zien dat de ernst van kinderarbeid ook een menselijk gezicht heeft. We hebben namelijk ontdekt dat zoiets meer resultaat heeft dan alleen het gesproken woord. Plan helpt ons met trainingen, voedsel en vervoer Enkele leden van onze organisatie voeren een toneelstukje op om kinderarbeid op tabaksboerderijen aan de orde te tijdens de campagnes. stellen. Het afgelopen jaar hebben we via het kinderparlement ook wettenmakers en traditionele genezers bij het probleem betrokken. We vroegen ze om wetten te maken om diegenen af te schrikken die kinderen als goedkope arbeidskrachten willen gebruiken op hun tabaksboerderij en om ze, als ze gepakt worden, een hoge prijs te laten betalen. Wat we ook doen is praten met kinderen die vaak de school verzuimen, omdat ze vermoedelijk in de tabaksindustrie werken, hetzij voor hun eigen inkomsten of gedwongen door hun ouders. We nodigen ze uit om naar school terug te komen en leggen ze uit wat onderwijs voor hun toekomst kan betekenen. En we rapporteren aan onze leiders de families die hun kinderen dwingen om in de tabaksindustrie te werken, ten koste van hun onderwijs.

Wat we bereikt hebben en hoe verder

Vertegenwoordigers van jongerenorganisaties discussiĂŤren met plaatselijke leiders en beleidsmakers over kinderarbeid.

In de korte periode dat onze groep nu de kinderarbeid in de tabaksindustrie aanpakt, hebben we heel wat bereikt. Een voorbeeld: sommige vriendjes, die voortijdig de school hadden verlaten, zijn weer teruggekomen en de leerkrachten helpen hen om de achterstand in te halen. Onze leiders hebben gesproken met ouders, die hun kinderen uit werken hebben gestuurd in de tabaksindustrie en die hebben hun kinderen daar weggehaald en sommigen zijn weer naar school. Kinderen die niet meer terug kunnen naar school krijgen hulp in de vorm van een beroepsopleiding en om een eigen bedrijfje te beginnen. In de toekomst willen we naar de gemeenschappen gaan die dicht bij tabaksplantages liggen. We willen kinderen meenemen uit onze omgeving, die op school zitten en hen gebruiken als voorbeelden.

Enkele kinderen van de Chatoloma kinderorganisatie, die hebben meegewerkt aan dit bericht, zijn: Luka N, Esther N, Yabeta Ch, Tiwonge M, Isaac N, Zulase N, Gloria J, Memory M, Sala M, Virginia N en Witness M. Dit bericht is nagezien en uitgegeven door medewerkers van Plan.

DEC_MWI_FY12 nl

DEC_MWI_ FY12_NL  

Een belangrijk onderdeel van het werk van Plan is helpen om een plek te vinden voor kinderen en jongeren om met elkaar te praten over onderw...