Page 1

Plan China “Een kijkje in onze wereld” “In het  werk  van  Plan  staan  kinderen  en jongeren  centraal.  Plan  doet  er  dan  ook  alles  aan  om  een  veilige  omgeving  te  scheppen voor kinderen. Samen bespreken zij wat er in hun leven speelt en delen dit met volwassenen. Daarbij geeft Plan  ouders en lokale leiders voorlichting over kinderrechten. Zo krijgen kinderen een steeds grotere stem in de uitvoering van  projecten in hun dorp of buurt. Hieronder vertellen de kinderen u wat hen op dit moment bezighoudt. Veel leesplezier!” 

We kúnnen het Hartelijke groeten uit China! Wij zijn de kinderen uit het dorp Zhang Cheng, dat valt onder het veldkantoor Long De van Plan China. Wij zijn leden van de kindergroep “Kleine Groene Beschermers”, die is opgericht met steun van Plan. Bij de “Kleine Groene Beschermers” leren we een heleboel door middel van spelletjes en activiteiten en we hebben veel plezier. Misschien wilt u weten waarom we onszelf de “Kleine Groene Beschermers” hebben genoemd? Dat willen we u graag vertellen.

We hebben veel ideeën Het afgelopen jaar hoorden we op de televisie heel vaak de uitdrukking: opwarming van de aarde. Dat klonk erg belangrijk, maar we wisten niet wat dat betekent. Daarom vroegen we het aan onze leerkracht. Die vertelde ons dat "opwarming van de aarde" betekent dat de aarde een soort koorts heeft. Dat de temperatuur op allerlei plaatsen stijgt en dat veel mensen te lijden hebben van die klimaatverandering. “Hoe krijgt de aarde die koorts?” vroegen we onze leerkracht. Hij antwoordde: “Omdat veel mensen onze natuurlijke leefomgeving beschadigd hebben.” De woorden van onze leerkracht zetten ons aan het denken en we deden onderzoek in onze eigen omgeving. Onze dorpen groeien; er worden meer en meer huizen gebouwd. Er verdwijnen steeds meer bomen en groene plekken. De zomers worden heter en de winters kouder. Er komen steeds meer auto's op de weg en de stank van de We planten boompjes uitlaatgassen is verschrikkelijk. Manden en stoffen tassen zijn vervangen door plastic zakken. Zoveel, dat ze overal verspreid liggen en de aarde ze nooit kan afbreken. Dat maakt ons dorp smerig en vuil en het is niet goed voor het milieu.

DEC_CHN_FY11 nl

Jaarlijks rapport - april 2011


We hebben maar één aarde en die is voor alle mensen. Als bewoners van de aarde moeten we allemaal iets doen om ons gezamenlijke planeet te beschermen. Daarom hebben we ons de “Kleine Groene Beschermers” genoemd. De "Kleine Groene Beschermers" hebben dit voorjaar voor leerlingen, leerkrachten en ouders die bezorgd zijn over het milieu, een aantal activiteiten uitgevoerd op school. Het thema was: “Bescherm het milieu, begin bij jezelf”. We zagen hoe onze slechte gewoontes invloed had op het milieu. Sommige leerlingen gooien plastic zakjes na gebruik gewoon op de grond. Sommigen vergeten de kraan dicht te draaien na het handenwassen. En weer anderen vertrappen het gras tijdens het spelen. We besloten in actie te komen om deze kwalijke gewoontes af te We maken posters posters We aredecreating leren. Met de hulp van medewerkers van Plan en van leerkrachten maakten we posters en hingen die overal op school op. We riepen iedereen die bezorgd is over onze planeet op zich beter te laten gedragen om zo de aarde te beschermen. Plan gaf ons ook een aantal stoffen tassen waar we tekeningen op maakten. We bedachten slagzinnen met de oproep ons milieu te beschermen. We gaven deze unieke tassen mee aan onze ouders, die ze erg mooi vonden en ze gingen gebruiken in plaats van plastic tasjes. Met hulp van Plan, hebben we ook boompjes geplant om ons schoolterrein groener te maken. We hebben bordjes bij de bomen geplaatst om de mensen erop te wijzen hoe noodzakelijk milieubescherming is. Het allerbelangrijkst is wel dat we beseften: “We kúnnen het!”

“We vinden dat de bescherming van ons milieu het allerbelangrijkste is. Alleen als het milieu niet vervuild is, kunnen we gezond en gelukkig leven,” zei Xia, een meisje van 12 jaar. “Deze activiteit leerde ons nadenken. En het was erg leuk. Als we willen dat de aarde mooier wordt, moeten we in actie komen en de aarde beschermen,” zei Yan, een meisje van 12 jaar. Zhang Qi, Planmedewerker, die samen met de kinderen dit bericht heeft gemaakt, zei: “Onder begeleiding en met hulp van Op de poster staat “beschermen van volwassenen en door het voeren van gesprekken ontdekten de planten is onze plicht” kinderen allerlei milieuproblemen. Bij het zoeken van oplossingen toonden ze een inventiviteit en kwamen op invalshoeken die we zelf niet hadden kunnen bedenken. Kinderen zijn vanwege hun onbegrensde mogelijkheden verrassend creatief.”

Wees als lid van de wereldbevolking bewust van de noodzaak om de aarde, onze planeet, te beschermen. Als we op deze wijze doorgaan hebben we straks geen plaats om te wonen. Laten we samen onze enige aarde beschermen! DEC_CHN_FY11 nl

Jaarlijks rapport - april 2011

/DEC_CHN_FY11_NLDef  

http://www.plannederland.nl/sites/default/plannederland/files/landen/pdf/pdf2011/DEC_CHN_FY11_NLDef.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you