Page 1

Make the LinkClimate exChange

is een intiatief van Plan


Make the LinkClimate exChange Make the Link - Climate exChange is een educatieproject van kinderrechtenorganisatie Plan. In het project leren leerlingen op een interactieve manier over de relatie tussen klimaatverandering, armoede en de schending van kinder- en jongerenrechten.

Daarom Make the Link Climate exChange • Flexibel lespakket voor jongeren tot 19 jaar – u maakt uw eigen keuze uit de zeven modules • Eenvoudig inpasbaar in de vakken aardrijkskunde en maatschappijleer (en eventueel ICT, Frans, Engels en biologie) in het voortgezet onderwijs en het vak Loopbaan en Burgerschap op het mbo • Interactie met leerlingen in Kenia, Senegal, Malawi, Groot-Brittannië en Bulgarije via de website en eventueel via Skype • Budgetten beschikbaar (€ 100,- / € 300,-) voor leerlingen die gezamenlijk een actie rond klimaatverandering willen opzetten • Campagnetraining voor geïnteresseerde leerlingen • In te zetten als maatschappelijke stage • Eco-competitie waarbij de jongeren een duurzame prijs kunnen winnen • Het lespakket wordt u gratis ter beschikking gesteld. Dit is mogelijk gemaakt door de financiële ondersteuning van de EU

‘Nederland slecht af na smelten ijs Zuidpool’ Nu.nl, 20/07/2011 DE BILT - Als de ijskap van Antarctica een meter smelt, dan krijgt Nederland te maken met een zeespiegelstijging van 120 centimeter. Het is voor ons land gunstiger als het ijs op Groenland smelt. Dan stijgt het niveau van de Noordzee met 40 centimeter.

De relevantie van dit project Klimaatverandering is een belangrijke kwestie voor jongeren. Nu al beïnvloedt klimaatverandering wereldwijd het leven van ongeveer 175 miljoen jongeren op een negatieve manier en sterven er jaarlijks ongeveer 300.000 mensen aan de gevolgen van klimaatverandering, vooral in ontwikkelingslanden. Contact met jongeren wereldwijd Door met leeftijdsgenoten uit drie Afrikaanse en twee Europese landen te discussiëren over klimaatverandering (in het Engels, Nederlands of Frans), krijgen de leerlingen in-


zicht in de impact van klimaatverandering op het leven in andere landen. Ook krijgen ze inzicht in culturele verschillen en overeenkomsten. Verder worden leerlingen aangemoedigd om zelf in actie te komen door bijvoorbeeld met elkaar te werken aan lokale, nationale of internationale klimaatacties en lobbycampagnes.

Inhoud van de lessen De relatie tussen klimaatverandering, armoede en de rechten van kinderen en jongeren staat centraal. De lessen behandelen de volgende thema’s: 1. Wat is klimaatverandering en wat zijn de belangrijkste oorzaken? 2. Wie en wat wordt beïnvloed door klimaatverandering? 3. Hoe en waarom is iedereen wereldwijd afhankelijk van elkaar? 4. Wat zijn de nationale en internationale consequenties van klimaatverandering, bijvoorbeeld op (internationale) verdragen en besluitvorming?

5. Wat wordt er gedaan en wat kan ik zelf doen tegen klimaatverandering? Wat voor effect hebben zulke maatregelen? 6. Actief burgerschap: bestuderen van verschillende campagnes; wat spreekt jou aan, wat werkt? 7. Actief burgerschap: ontwikkel een campagneplan om zo anderen, zoals (inter)nationale beleidsmakers te motiveren actie te ondernemen om klimaatverandering te beperken.

‘Ruim 300 duizend doden door klimaatverandering’ Volkskrant, 29/05/09 LONDEN - Klimaatverandering eist wereldwijd nu al ruim 300 duizend dodelijke slachtoffers per jaar. Dit claimt het Global Humanitarian Forum (GHF), een organisatie uit Genève die wordt voorgezeten door Kofi Annan, voorheen secretaris-generaal van de VN.


Ondersteuning voor docenten Wij kunnen: • Adviseren hoe het lespakket in te zetten • Projectactiviteiten ondersteunen • Ondersteuning bieden bij het gebruik van de website • Internationale activiteiten tussen de leerlingen (bijvoorbeeld via Skype) faciliteren • Een gastles verzorgen

‘De Skype-sessie, waarin een klimaattop werd nagespeeld met een klas in Engeland maakte het onderwerp dynamisch, echt en urgent.’ Docente ROC Mondriaan

Zo kom ik aan het lesmateriaal U kunt het gehele lespakket – inclusief lestips en aanvullende informatie - bij ons aanvragen door te mailen naar educatie@plannederland.nl. U kiest zelf wat u wilt behandelen. Uiteraard krijgt u ook toegang tot de website. Gebruikersveiligheid van leerlingen is gegarandeerd.

Contact Heeft u interesse in dit lespakket of wilt u meer informatie, neem contact op met Patty Kluytmans via (020) 549 5501 / educatie@plannederland.nl of vul onderstaande antwoordkaart in.

Zie ook www.plannederland.nl/onderwijs en www.mtl-cec.org

Interesse in Make the Link - Climate exChange? Heeft u interesse in dit unieke, brede en uitdagende lespakket, vul dan hieronder uw gegevens in. Wij nemen contact met u op.

Naam:

School: Emailadres: Telefoonnummer:

Stuur dit formulier naar: Plan, antwoordnummer 7676, 1000 SL Amsterdam

Make the Link-Climate exChange  

Make the Link - Climate exChange is een educatieproject van kinderrechtenorganisatie Plan. In het project leren leerlingen op een interactie...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you