Page 1

Ontdek alles over geld met aflatoun

Hoe sparen kinderen in andere landen? Ruchita spaart bij Aflatoun bank Ruchita (11) uit India: Ik krijg zakgeld van mijn vader en moeder waar ik snoep, cadeautjes en schoolspullen van koop. Ook spaar ik voor later. In ons dorp is geen bank en ik ben ook nog nooit ergens anders naar de bank geweest. Door Aflatoun heb ik geleerd wat een bank is en wat je er kunt doen. Op school hebben we een eigen geldbank gemaakt waar ik nu geld spaar. Ik vind het erg leuk om te doen!

Je kunt ook rijst sparen, vertelt Hercoles Hercoles (12) uit Peru: Op mijn school in Jibito ben ik lid van de journalistenclub. Wat wij van Aflatoun leren, schrijven we op in de schoolkrant of vertellen we in ons radioprogramma. Dat je geld kunt sparen, wist ik al. Maar dat je op andere manieren ook kunt sparen, wist ik niet. Als je te veel rijst hebt gekookt, kun je het bewaren voor de volgende dag. Handig, want dan heb je alvast eten en je bespaart geld omdat je geen nieuwe rijst hoeft te kopen.

Gum maakt geldplannen Gum (12) uit Uganda: Ik houd van geld, want daar kan ik later land mee kopen waarop ik mijn eigen huis zet. Als ik rijk ben, wil ik andere landen bezoeken. Ik ben al in Kenya geweest. Ik krijg nu geld van mijn ouders om spullen voor school te kopen. Ook moet ik de bus ervan betalen om naar school te gaan. Ik spaar nu ook, dat heb ik geleerd door Aflatoun. Het is slim om een plan te maken wat je met je geld wilt doen. Dan is het niet ineens zomaar weg.

Eerst denken, dan doen vindt Fouzia Fouzia (12) uit Egypte: Als ik rijk was, zou ik veel geld aan mijn ouders geven. Vooral mijn moeder is heel belangrijk, zij zorgt goed voor me. Door het Aflatoun project in de klas heb ik geleerd dat je niet zomaar iets moet doen, maar eerst moet nadenken. En als je problemen hebt, moet je die goed bekijken en erover praten. Op die manier krijg je een beter leven.

Aflatoun - Hoe sparen kinderen  

Aflatoun is een financieel en mondiaal onderwijsprogramma voor alle groepen van de basisschool. Samen met het ruimtewezentje Aflatoun gaan l...