Page 1

DeAflatounmarkt is overal

Hoe kun je beter met je geld om gaan? Jongens en meisjes uit de vijfde klas van de Gutad Elementary School in de Filipijnen kregen van Plan achttien kippen. De eieren verkochten de kinderen aan de winkels in het dorp en aan hun buren. Inmiddels een jaar verder doet nu de hele school mee met het kippenbedrijf. Het geld is voor een deel gebruikt voor de aanleg van een rijstveld. Een keer per week krijgen de jongens en meisjes een gratis lunch met de rijst van dit veld. Op de basisschool in Monteverde in Peru verkochten kinderen uit alle groepen zelfgemaakte spullen op hun Aflatounmarkt. Van links naar rechts zie je Jose, Jesus en Maria die picarons hebben gemaakt: mini oliebolletjes van bloem, pompoen en zoete aardappel. Even frituren en verkopen maar! Voor vijftig eurocent kreeg je drie oliebolletjes. Melle van Plan Nederland die de markt bezocht, heeft ze gekocht en ervan gesmuld. Misschien heb jij ook al gezaaid en geoogst in jullie schooltuin? Op deze school op de Filipijnen, staan de schooltuinen er prachtig bij! Alle kinderen zijn een beetje groenteboer geworden. Want als het fruit en de groente rijp zijn, wordt het verkocht aan winkels en mensen in de buurt. Het geld wordt gespaard in de Aflatoun spaarpotten die de kinderen af en toe (voor zichzelf) mogen openmaken. Van dat geld kun je snoep kopen, maar ook schoolspullen (want daar hebben de ouders niet altijd genoeg geld voor).

Fabian (12) is president van de Aflatoun spaarclub van zijn school in Jibito, Peru. De club bedenkt allerlei acties om geld te sparen. Een minibedrijfje hoort daar natuurlijk ook bij! Met de hele klas maken ze bijzondere T-shirts. Hoe dat werkt? Ze leggen een houten bord onder de voorkant van het T-shirt, tekenen een foto na met zwarte stift (ja... deze is echt nagetekend!) en klaar. Pas heeft Fabian een shirt verkocht voor 11 soles (ongeveer € 2,25 euro). De inkoopkosten waren 9 soles (€ 1,75) dus de winst bedraagt 2 soles (reken maar uit!)

Voor dezelfde Aflatounmarkt in Monteverde maakt Steban (13) met zijn klas schilderijlijstjes van oude kranten. Dat is nog niet zo makkelijk, maar Steban heeft mazzel dat zijn vader timmerman is. Hij is heel handig en heeft de kinderen geholpen door stap voor stap te laten zien hoe je zo’n lijstje in elkaar zet. Hier zie je Steban een lijstje voor de verkoop schilderen. Jij kunt ook lijstjes verkopen, die je kant-en-klaar kunt kopen en daarna beplakken met bijvoorbeeld kralen, schelpen of stukjes papier.

Aflatoun - Beter omgaan met geld  

Aflatoun is een financieel en mondiaal onderwijsprogramma voor alle groepen van de basisschool. Samen met het ruimtewezentje Aflatoun gaan l...

Aflatoun - Beter omgaan met geld  

Aflatoun is een financieel en mondiaal onderwijsprogramma voor alle groepen van de basisschool. Samen met het ruimtewezentje Aflatoun gaan l...