WRAP Pasen 2023

Page 1

WRAP

Teamwerk

Trophy

GRENSVERLEGGEND

Een trimester vol wedstrijden

BEVLOGENHEID

Winnaars in alle afdelingen

THUISHAVEN

Geloof in jezelf

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS WRAP // 1
PIVA-MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS PAASVAKANTIE 2023 / NR. 8
AEHT Cornet

Jasmin en haar partner Jarne winnen AEHT Cornet Trophy.

Le Plat Préféré

Ontdek de lievelingsgerechten van bekende PIVA-gezichten.

#iktrekhetmijaan

Wat kunnen we doen voor het klimaat? PIVA trekt het zich aan.

Wrap

16 Stap voor stap sushi bereiden net als de eerste graad.

PIVA-paparazzi

Onze huisfotograaf gaat op zoek naar de leukste PIVA-kiekjes

De toekomst

De renovatie van de keukens is gestart.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS 2 // WRAP MENUKAART Spannende tijden In de pers Slagerij slokop in Namen AEHT Cornet Trophy 03 06 04 08 10 24 We blikken terug op de wedstrijden en kijken vooruit naar de stages.
Onze topchefs van de toekomst haalden de pers.
2 // WRAP Geloof in jezelf 12
Erasmus+ 23 Op stagebezoek in Riga. 30 Vertelmiddag over IJsland 22 Middagactiviteit
toerisme.
5STa neemt alle podiumplaatsen in op Saveurs et Métiers . PIVA was de gastschool voor de 11de editie van de wedstrijd.
Deelnemers AEHT Cornet Trophy terecht trots op prestatie.
georganiseerd door 4
Pastry Awards 20 Yenthe en meneer Andriessen behalen goud.
star
14
15 Goud in Tourist Destination
26 Wedstrijden hotel
JRE Cooking Cup, Trancheur Junior en Coffee Ambassador

Spannende tijden

Beste leerlingen & ouders,

Welkom bij het nieuwe nummer van ons tijdschrift WRAP!

In deze editie duiken we dieper in op het onderwerp van wedstrijden en deelname aan competities. Als toekomstige professionals in de voedings- en toerisme-industrie is het belangrijk om niet alleen te leren van onze successen, maar ook van onze ervaringen. In deze uitgave delen we verhalen van leerlingen en leerkrachten die zowel gewonnen als verloren hebben in verschillende wedstrijden en hoe deze ervaringen hen hebben gevormd als individuen en als teamspelers.

We bespreken ook de voordelen van het deelnemen aan wedstrijden, zoals het verbeteren van vaardigheden en het opbouwen van zelfvertrouwen. Een dikke proficiat aan alle deelnemende leerlingen en leerkrachten!

Terwijl we ons richten op wedstrijden en deelname aan competities in de voorbije periode, kunnen we niet vergeten dat we ons in de laatste maanden van het schooljaar bevinden en dat betekent dat stageperiodes snel naderen voor de leerlingen van de verschillende afdelingen. Het is een

spannende tijd waarin studenten de kans krijgen om de theorie en praktische vaardigheden die ze hebben opgedaan tijdens hun opleiding toe te passen in een reallife setting. Het is een uitdagende periode waarin ze veel zullen leren en hun kennis kunnen vergroten door samen te werken met professionals uit de branche. We kijken ernaar uit om de successen en uitdagingen van onze studenten tijdens hun stageperiodes te horen en we wensen iedereen een leerzame en lonende tijd toe!

Veel leesplezier Nathalie, Toon & Koen

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS WRAP // 3
AMUSE GUEULE

SLAGERIJ DUAAL

Centrum Leren en Werken organiseert duale opleidingen die leren combineren met werken.

Leerlingen Slagerij Duaal volgen twee dagen per week les op de campus van PIVA en de andere dagen leren ze het vak op de werkvloer.

Leerlingen Slagerij Duaal werden voor de wedstrijd begeleid door Bert Segers.

• 1e plaats voor Senne De Cloedt met natuurham.

• 2e plaats voor Kenji Fioole. met natuurham.

• Yinthe Van Moer scoorde meer dan 90/100 met Italiaanse ham.

• Ook Adonay Veli behaalde meer dan 90/100 voor beenham.

Meer informatie over Duaal leren

PIVA SLAGERIJ SLOKOP OP SAVEURS ET METIERS

Zeg niet zomaar hesp tegen een ham van PIVA. Klassieke kookham of fantasie kookham, de leerlingen van PIVA maken de lekkerste hammen voor de vakbeurs

Saveurs et Métiers 2023 in Namur Expo.

Ter gelegenheid van de vakbeurs Saveurs et Métiers 2023 voor voedingsretail in de expo in Namen, organiseerde de vzw ‘De Belgische Beenhouwerij’ op zondag 15 januari 2023 een nationale vakwedstrijd met als thema ‘kookham’. Naast de wedstrijd voor slagers was er ook een wedstrijd voor leerlingen slagerij. De leerlingen konden deelnemen in twee categorieën, namelijk een klassieke kookham of een fantasie kookham.

Alle ingediende kookhammen moesten vergezeld zijn van een anonieme technische fiche waarop de naam van het product, alsook de lijst met ingrediënten en allergenen. De kookhammen werden beoordeeld op smaak, geur, textuur, snijbaarheid, uitzicht. Bij de fantasie kookham werd er extra gekeken naar originaliteit en creativeit.

In de categorie fantasieham nemen leerlingen van het vijfde jaar

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS 4 // WRAP
BEVLOGENHEID

Slagerijtechnieken het podium in met de 1ste, 2de en 3de plaats. In de categorie klassieke kookham gaan de eerste en tweede plaats naar leerlingen Slagerij Duaal van CLW Antwerpen op campus PIVA.

DE SLOKOPS VAN 5ST

Leerlingen van het 5de jaar Slagerijtechnieken onder begeleiding van Tony De Clercq

• 1e plaats voor Olivier Vervaet. Hij behaalde goud (meer dan 90%) met kruidenham.

• 2e plaats voor Nick Vyt. Hij behaalde goud met gebakken beenham.

• 3e plaats voor Rory Roofthooft. Hij behaalde goud met honingham.

• Een mooie score van meer dan 80% voor Stijn Vergote met zijn Italiaanse ham.

• Alexander Rossatti behaalde meer dan 70% met zijn gerookte beenham.

• De lekkere natuurham van Louis Michel Troupin werd om technische redenen niet beoordeeld.

Bert Vogels, technisch adviseur slagerij: “Onder het motto van ‘Lekker van bij ons’ startten de leerlingen met ‘hespen van bij ons’ en ‘kruiden van bij ons’. Met varkens van eigen bodem –milieubewust en diervriendelijk gekweekt – gingen de leerlingen van 5STa en duaal aan de slag voor het maken van hun kookham. Zeg dus niet zomaar hesp tegen een ham van PIVA.”

Saveurs et Métiers 15 tot 17 januari 2023 in Namur Expo

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS WRAP // 5
Tony De Clercq met - van links naar rechts - Rory Roofthooft (3e plaats), Nick Vyt (2e plaats) en Olivier Vervaet (1e plaats)

In de pers

PIVA haalt geregeld de krant & de televisie. Voor wie het gemist heeft zetten we de belangrijkste nieuwtjes nog even op een rij.

PIVA IN DE PERS

De afgelopen maanden hebben leerlingen van álle afdelingen hun grenzen verlegd tijdens wedstrijden. En met succes! PIVA haalde dan ook meerdere keren de kranten.

Maar de voorpagina van de krant?

Dat is toch wel speciaal! Gazet van Antwerpen interviewde Shayan, Roxanne, Noah en Benjamin van de afdeling hotel, ‘de sterrenchefs van morgen’.

Onder: ‘Foto van de week’ met de winnaars van de AEHT Cornet Trophy in De Zondag van 5 maart.

OP TV

PIVA werkte mee aan ‘Het verhaal van Vlaanderen’, de reeks met Tom Waes. In de aflevering over de Brabantse Omwenteling van 1789 komt er een prachtig buffet in beeld, om de overwinning op de Oostenrijkers te vieren. De ham en vleespastei in beeld zijn gemaakt door de slagerijafdeling en het gebak met onder meer de pièce montée door Frank Van Vaerenbergh van onze bakkerijafdeling.

In ‘Restaurant Misverstand’ met Seppe Nobels kon je dan weer de keuken en de zaal van Hof van Leysen herkennen.

WRAP // 7
PIVA

AEHT Cornet Trophy Een geslaagde editie in PIVA

“Het is een eer dat PIVA gastschool mocht zijn voor de 11e editie van de AEHT Cornet Trophy”, licht gedeputeerde Luk Lemmens toe. “Temeer omdat PIVA ook de voorbije 10 jaar steeds present heeft gegeven op de wedstrijd.” Maar liefst 10 hotelscholen namen hieraan deel.

PIVA viel in de prijzen met een gouden, een zilveren en 2 bronzen medailles.

GRENSVERLEGGEND

Association Européenne des écoles d’Hôtellerie et de Tourisme - is ontstaan in 1988 en verenigt

meer dan 400 hotel- en toerismescholen en is actief in meer dan 80% van de Europese landen.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor het Provinciaal Onderwijs Antwerpen: “Deze nationale en internationale wedstrijd biedt leerlingen de kans om, zelfs buiten de grenzen van Vlaanderen, ook hun eigen grenzen te blijven verleggen. Ik wil daarom alle deelnemers alsook hun coachende leerkrachten van harte feliciteren met hun deelname.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS 8 // WRAP
2 en 3 maart was PIVA de gastschool voor de 11de editie van ‘AEHT Cornet Trophy’, de Belgische preselectie op deelname aan de Europese
AEHT-wedstrijd en conferentie in Litouwen.
GRENSVERLEGGEND
De winnaars van AEHT Cornet Trophy 2023 met Viki Geunes, Matthias de Caluwé (Horeca Vlaanderen), Luk Lemmens) en Peter Buelens

Maar ook de sponsoren wil ik uitgebreid bedanken om het voor de leerlingen van maar liefst 10 scholen mogelijk te maken hun kennis en vaardigheden met deze unieke, competitieve uitdaging verder te kunnen ontwikkelen.”

RIJKE BIERCULTUUR

De nationale wedstrijd telde vier disciplines: Restaurant Service, Culinary Art, Pastry en Tourist Destination. Gedurende twee dagen gaven kandidaten van de verschillende hotelscholen, in duo’s die via loting aan elkaar gekoppeld werden, het beste van zichzelf in 1 van deze 4 disciplines.

Hoofdsponsor Brouwerij Palm –De Hoorn & Rodenbach, partner VLAM/Lekker van bij ons en driesterrenchef Viki Geunes, sinds vorig jaar de peter van de AEHT Cornet Trophy, steunen het initiatief om studenten met een horecaopleiding de kans te bieden hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen.

“Zo maken jonge professionelen kennis met de rijke Belgische Biercultuur. Niet voor niets zijn productkennis, Beer & Food Pairing en serveerkunde van bier verplichte onderdelen binnen de wedstrijd.” stelde Peter Buelens, PR & Communication manager van Brouwerij Palm - De Hoorn & Rodenbach.

LEKKER VAN BIJ ONS

“Deze studenten zijn onze toekomstige chefs”, steekt Filip Fontaine, algemeen directeur van VLAM, enthousiast van wal. “We vinden het dan ook erg belangrijk dat zij via de Vlaamse horecaopleidingen vakkennis meekrijgen over lokale voeding.

Je kan immers nooit te jong zijn om te ontdekken hoeveel zorg en passie er in Vlaanderen geïnvesteerd wordt in producten van bij ons, van op het veld tot op het bord. Jaarrond werken we naar horeca via onze website www.lekkervanbijonshoreca.be. Ons partnership van deze wedstrijd geeft daarnaast de kans om in de diepte te inspireren en te informeren”, besluit Filip Fontaine.

WERELDKLASSE

Sinds vorig jaar is driesterrenchef Viki Geunes (Zilte***) trotse peter van de AEHT Cornet Trophy. Viki Geunes: “In Vlaanderen mogen we terecht trots zijn op onze lokale producten van topkwaliteit én uiteraard ook op onze bieren. Belgische producten zijn van wereldklasse. Veel mensen vinden die kwaliteit vanzelfsprekend, maar dat is ze zeker niet.

“Ook dat bier over een rijker aromaen smakenspectrum dan wijn beschikt waarmee je gerechten kan combineren, is nog te weinig bekend. Daarom verdient dit initiatief mijn steun, tevens wil ik de studenten met mijn peterschap inspireren en motiveren in hun beroepskeuze.”

4 MEDAILLES VOOR PIVA

Celine De Smet, zilver in de Restaurant Service, Ajan Pockelé, brons in Culinary Art, Amaani Hamdaoui, brons in Pastry en Jasmin El Menialawy, goud in Tourist Destination, waren de PIVA-leerlingen die hun inzet, enthousiasme en samenwerking zagen beloond worden in deze AEHT Cornet Trophy. Gouden medaille Jasmin El Menialawy gelooft dat haar goud te danken is aan de goede samenwerking met partner Jarne Stessens en het feit dat ze veel had meegenomen uit de lessen en workshops die ze kregen.

Algemeen directeur Toon Veelaert reageert uiteraard verheugd op de goede wedstrijdresultaten van zijn leerlingen: “PIVA moedigt leerlingen aan om deel te nemen aan wedstrijden en hun grenzen te verleggen. Het is steeds geweldig om zien hoe bevlogen de leerlingen aan de slag gaan. Ze stralen passie uit voor hun vak! Ook de school werd dit jaar uitgedaagd. Een wedstrijd als AEHT Cornet Trophy is een hele organisatie waar we als team naartoe leefden.”

Teamwerk is ook wat de AEHTwedstrijden zo speciaal maakt. In de wedstrijden van AEHT én Cornet Trophy draait het niet enkel om de eigen vakkennis en creativiteit van de studenten. Elke deelnemer vormt een team met een leerling van een andere school. Op korte tijd moeten de studenten in team een recept of presentatie uitwerken, de taken verdelen en op elkaar afstemmen. Dat maakt de wedstrijd bijzonder grensverleggend. Je hebt niet alles zelf in handen maar deelt verantwoordelijkheden en werkt als team.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS WRAP // 9
Viki Geunes, peter van AEHT Cornet Trophy

‘AEHT Cornet

Trophy’ is niet enkel een culinaire wedstrijd. ‘Tourist Destination’ is één van de vier competities van AEHT Cornet

Trophy naast

Culinary Art, Restaurant Service en Pastry.

AEHT Cornet Trophy Goud voor Jasmin

in Tourist Destination

REIZEN NAAR MORGEN

Om de leerlingen uit te dagen de nieuwe visie en de 6 thema’s van Toerisme Vlaanderen beter te leren kennen, werkten we voor de wedstrijd Tourist Destination van de AEHT Cornet Trophy een combinatie-opdracht uit.

De deelnemers moesten een 5-daags reispakket voorstellen waarbij ze de troeven van de provincie Antwerpen in de verf zetten, gecombineerd met 2 thema’s uit de nieuwe visie van Toerisme Vlaanderen.

Volgens die nieuwe visie richt Toerisme Vlaanderen zich vanaf nu op de ‘meerwaardezoekers’. Reizigers die zich verdiepen en op zoek gaan naar authentieke belevingen. Alle projecten worden getoetst aan de 6 thema’s die aansluiten bij het DNA van Vlaanderen:

• Erfgoedbeleving,

• Vlaanderen Natuurlijk,

• Culinair erfgoed en toekomst,

• Vlaanderen Fietsland,

• Congressen en events en

• Iedereen verdient vakantie.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS 10 // WRAP
TEAMWERK
Jarne Stessens & Jasmin El Menialawy goud in Tourist Destination

Het winnende team van Jasmin

El Menialawy (PIVA) en Jarne Stessens (VTI Spijker) kreeg als opdracht de combinatie van de thema’s ‘Vlaanderen natuurlijk’ en ‘Congressen en Events’.

De jury - Gaston Maes (Toerisme Provincie Antwerpen) en Yanne Bots (Cirkel Reizen) - was bijzonder lovend over de insteek van het team, de uitwerking van het programma en de presentatie.

Met hun bedrijf Dynamic travel, gespecialiseerd in teambuildings en events, ontworpen Jasmin en Jarne een gebalanceerd en creatief programma met workshops en teambuildingactiviteiten voor een advocatenkantoor.

Antwerpen en Mechelen worden vaak gekozen voor het grote aanbod aan vergaderzalen en congresmogelijkheden, maar het team trok de 2 thema’s helemaal door en koos voor een landelijke locatie met vergadermogelijkheden: het luxueuze boetiekhotel Corsendonk Hooge Heyde in Kasterlee. Gasten kunnen er heerlijk dineren in het gastronomisch restaurant en gebruikmaken van de vergaderzalen. Alles is er modern en warm ingericht, zodat deelnemers aan vergaderingen zich hier beter thuis voelen.

Op het programma van hun 5-daags reispakket: interessante sprekers tijdens de workshops, spoorfietsen tussen de natuur in Kapellen, een wandeling in Merksplas Kolonie, een bezoek aan een alpaca boerderij, een avontuurlijke tocht per kajak op de kleine Nete en een infosessie in het Arboretum in Kalmthout

Het doel van Jasmin en Jarne: de werknemers van het bedrijf dichter bij elkaar brengen en te inspireren voor de toekomst. Met dit programma zouden ze daar ongetwijfeld in slagen.

REIZEN NAAR MORGEN

AEHT Cornet Trophy is een wedstrijd die draait om teamwerk; elke deelnemer vormt een team met een leerling van een andere school. Als organiserende school selecteerde PIVA reservekandidaten die, indien nodig, een team zouden vervolledigen.

Jasmin El Menialawy behaalde goud in de competitie

Tourist Destination maar was oorspronkelijk reserverkandidaat: “Als reserve was het schrikken toen ik opeens moest deelnemen donderdagochtend. Dat was even stresserend, maar het was vooral heel leuk om te doen. Ik ben met de toerismeleerlingen van de andere scholen op die twee intense dagen ook echt bevriend geworden en dat vond ik wel het mooiste aan de wedstrijd.”

Leerkracht

toerisme Ann

Liekens heeft er ontzettend van genoten om de wedstrijd Tourist Destination te organiseren en te begeleiden. “Via de wedstrijd ontdekten de leerlingen de vele reismogelijkheden in de provincie Antwerpen en gingen creatief aan de slag met de 6 thema’s van Toerisme Vlaanderen (Vlaanderen fietsland, natuurlijk, erfgoed, culinair, congressen & events en iedereen verdient vakantie).

“Kers op de taart: de presentatie in het auditorium. Met bibberende knieën maar vooral met veel goesting. Leerlingen bloeiden open, maakten vrienden voor het leven en nemen heel wat bagage mee naar huis. Iets mooiers kan ik me niet bedenken.”

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS WRAP // 11
Jarne Stessens en Jasmin El Menialawy tijdens de presentatie van hun reispakket Jarne en Jasmin met juryleden Gaston Maes en Yanne Bots

De AEHT Cornet Trophy zijn slechts twee wedstrijddagen maar wel intens waardoor de kandidaten enorm groeien. Celine De Smet behaalde zilver met haar partner Lisa Laura Depoorter in de competitie Restaurant Service: “Ik heb geleerd dat ik niet zo moet twijfelen aan mezelf. Ik ben sterker en beter dan ik zelf dacht en ik kan ook zelfstandiger werken. Het leukste vond ik om te zien dat alle kandidaten zo goed overeen kwamen vanaf dag één. Iedereen stelde iedereen gerust. We konden onszelf zijn. Ik ben heel trots op mijn teamgenoot en mezelf omdat we hebben doorgezet en hard hebben gewerkt. Onze zilveren medaille is daar het bewijs van.”

AEHT Cornet Trophy Geloof in jezelf

Celine De Smet één en al concentratie tijdens de vaardigheidsproef op dag 1: bier tappen en serveren. Lisa Laura en Celine op dag 2 van de wedstrijd in Bistro Intermezzo. Celine met haar trotse begeleider en coach, praktijkleerkracht Olivier Van Camp.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS 12 // WRAP
THUISHAVEN
Blijdschap bij Lisa Laura Depoorter (TechniGO! Aalst) en Celine De Smet (PIVA), zilver voor Restaurant Service

Links: Nisrin Ounir (Campus Wemmel) en Yasmine Lemkaddem (PIVA) , kandidaten Pastry Rechts: Marine Poils (Colomaplus) en Dina Feremans (PIVA), kandidaten Restaurant Service

FILMPJES VAN AEHT CORNET TROPHY

Tijdens de twee wedstrijddagen werden ook korte filmpjes opgenomen die je kan bekijken op YouTube. Gazet van Antwerpen/ATV kwam langs op de tweede wedstrijddag en interviewde Amaani Hamdaoui.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS WRAP // 13
Ajan Pockelé behaalde brons in de competitie Culinary Art met Wannes Tirions (VTI Spijker). Ajan op dag 1 tijdens de vaardigheidsproef tongschar fileren en zijn tongschargerecht op dag 2. Amaani Hamdaoui (PIVA) en Eline Lemmens (VTI Spijker) behaalden brons in de competitie Pastry.

#iktrekhetmijaan PIVA trekt het zich aan

Dikketruiendag werd

#iktrekhetmijaan want wat we kunnen doen voor het klimaat, gaat zoveel verder dan een dikke trui aantrekken en de verwarming lager zetten. Maar evengoed dankjewel aan de leerlingen en het personeel voor het begrip én de inspanningen om het energieverbruik te verlagen en de kosten daardoor te drukken! Stijgende energieprijzen, lange periodes van droogte, overstromingen… tonen ons dat we het anders moeten aanpakken. Ook op PIVA zijn we ons daarvan bewust.

vegan opties in Bistro Vermeersch: champignon gevuld met tofu op een carpaccio van rode biet

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS 14 // WRAP
6 toerisme op taaluitstap naar Parijs met de Thalys Het lekkers in onze winkels van bakkerij en slagerij verkoopt als zoete broodjes, maar als er overschotten zijn dan gaan die naar goede doelen. meer dan 500 zonnepanelen op de daken

Le Plat Préféré

Op PIVA wordt elke dag opnieuw heel wat lekkers klaargemaakt en geserveerd. Wij gingen op zoek naar het lievelingsgerecht van een aantal gezichten van de middagactiviteiten.

Functie: Leerkracht bakkerij

Winnaar Dutch Pastry Award

Lievelingsgerecht:

Alles met schijven bloedworst die op de kant zijn gebakken

Lust geen: Spruitjes.

Favoriet snoepje: Zure matten (die we zelf maken)

DAPHNÉ ANN

Functie:

Leerkracht en coördinator

toerisme

Lievelingsgerecht:

Een lekker verse lasagna of een heerlijk stukje lamsvlees met knapperige groenten

Lust geen:

Geen fan van koriander

Favoriet snoepje: IJspralines

Functie: Praktijkleerkracht zaal (samen met Yana Bossuyt)

Lievelingsgerecht: Spaghetti bolognaise van mijn ventje

Lust geen:

Orgaanvlees

Functie: Technisch adviseur slagerij

Lievelingsgerecht:

Gegratineerd witloof (met ham van de eigen afdeling uiteraard)

Lust geen: Rode bietensoep

Favoriet snoepje: Chokotoff

Functie: Attitudecoach

Lievelingsgerecht:

Vol-au-vent met frietjes

Lust geen:

Witloof

Favoriet snoepje: Geribbelde paprikachips

WRAP // 14
MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS
RAOUL
BERT
Favoriet snoepje: Chokotoff LIES

Sushi met de 1e graad

Tijdens de cultuurweek wordt de eerste graad ondergedompeld in kunst, creatieve projecten en andere culturen. In de keukens hebben ze sushi gemaakt, de vulling konden ze zelf kiezen: “Mevrouw, waar is de wasabi?”

INGREDIËNTEN

per groepje van 4 personen

RIJST: 200 g rijst, 220 g water, 90 ml sushi azijn

VULLING naar keuze: 1/2

komkommer, 1 avocado, 120 g verse zalm, 1/2 mango, 1 rode paprika, surimi, roomkaas + verse bieslook, (zwarte) sesamzaadjes

EXTRA : 4 norivellen, 1 eetlepel sriracha, sojasaus

MAYONAISE: 2 eidooiers, 1 theelepel mosterd, 1 theelepel azijn, 200 ml olie, 1/2 citroen

BENODIGDHEDEN: mengkom, zeef, kookpot + deksel, spatel, bakplaat + bakpapier, wit rein doekje, snijplank, demi-chef, fileermes, bamboemat + plastiekfolie, kommetje met water om de vingers nat te maken.

Pittige leerlingen hier in PIVA!

VOORBEREIDING RIJST

Hoewel sushirijst plakkerig moet zijn, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de rijst niet papperig wordt. Daarom zorgen we ervoor dat alle zetmeel wordt verwijderd.

Weeg alle ingrediënten af. Doe de rijst in een mengkom. Ga hiermee naar de kraan en vul de mengkom met koud water tot de rijst ruim onder staat. Gebruik je vingers om de rijst te bewegen in het water. Giet het water voorzichtig weg. (foto 1) Herhaal dit proces 3 à 4 keren. Het is de bedoeling dat het water niet meer troebel ziet. Laat uitlekken in een zeef zodat al het water zeker weg is.

RIJST KOKEN

Doe de rijst in een ruime kookpot (met passende deksel). Voeg hier het koud water aan toe. Zet de pot mét deksel op een middelmatig vuur (stand 6 à 7) en laat koken. Hef het deksel na een paar minuten op om te kijken of het water kookt. LET OP! Het is belangrijk dat je het deksel niet te vaak opheft. Wanneer het water kookt, zet je het vuur naar een lagere stand (stand 2 à 3). Laat de rijst nu verder koken voor zo’n 15 minuten of tot wanneer het water volledig is geabsorbeerd. Als je nog water ziet, laat je dit enkele minuten langer koken. Zet het vuur af en verplaats de pot. Laat de rijst nog 15 minuten stomen. Hef het deksel niet op gedurende deze tijd.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS 16 // WRAP

WRAP STAR SUSHI

Zet alvast een bakplaat, bekleed met bakpapier, klaar. Hier laat je de rijst op laten afkoelen. Doe de sushi azijn over de rijst en spatel de rijst voorzichtig om. Zorg ervoor dat de rijst niet breekt of papperig wordt. Stort de rijst voorzichtig op de bakplaat en verspreid het. Maak een proper wit doekje nat met warm water en wring dit uit. Leg over de rijst om te voorkomen dat die uitdroogt. Laat de rijst afkoelen tot ongeveer kamertemperatuur. Je hebt nu sushirijst!

VULLINGEN

Er zijn 1001 manieren om sushi te maken. Je kan het helemaal personaliseren. Heb je liever 1 soort groenten? Combineer je groenten, vis en fruit? Heb je liever de zwarte kant langs buiten? Of juist de rijst langs buiten? Het kan allemaal!

Kies voor jezelf wat je in je sushirol wil hebben. Was deze groenten/ fruit. Snijd de groenten in fijne reepjes. Snijd de vis ook in reepjes. De komkommer snijd je eerst in de lengte door vier. Snijd alle zaadlijsten weg en snijd elke reep weer door twee. Je zou nu 8 reepjes moeten hebben. (foto 2)

De avocado kan je gebruiken voor in je rol of als garnering op je rol. Snijd de avocado in twee (met schil). Haal de pit er voorzichtig uit en schil de avocado met je handen. Voor in de rol: Snijd de avocado nu in reepjes (in de lengte). Voor op je rol: Snijd de avocado in plakjes zoals op foto 3. Druk vervolgens de gesneden avocado voorzichtig schuin. (foto 4)

LET OP! Avocado verkleurt snel. Snijd dit dus pas wanneer je het nodig hebt.

MAYONAISE

Doe enkel de eierdooiers in een mengkom en klop even los met een garde. Doe er de mosterd en azijn bij en klop alles los. Voeg de olie geleidelijk aan bij het mengsel terwijl je klopt. Voeg olie toe tot de massa is gebonden tot mayonaise. Kruid af met zout, cayennepeper en eventueel citroen

Sriracha mayo kan als garnering dienen, maar ook als vulling om de sushi smeuïg te maken. Je kan ook enkel mayonaise gebruiken in de rol. Meng 1el mayonaise samen met 1tl sriracha.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS WRAP // 17
1 2 3
4

SUSHI ROLLEN

Neem een bamboematje en bekleed dit met plastiekfolie.

Wanneer je meer dan 2 ingrediënten als vulling gebruikt, neem je een heel norivel. Wanneer je 1 of 2 ingrediënten gebruikt, knip je het norivel in twee en kan je dus twee rollen maken.

Leg een (half) norivel op je bamboematje met de glimmende kant naar beneden. Zet een kommetje met water bij je werkplek. Maak je vingers nat.

Neem nu wat rijst en verspreid die over de Nori. Laat de bovenste strook leeg.

Je kan jouw rol nu beleggen met de gekozen ingrediënten. Je kan het norivel ook omdraaien, zodat de rijst aan de buitenkant komt. Pak de onderkant van de bamboemat terwijl je de vulling op zijn plaats houdt met je vingers, rol in een strakke cilinder. Til de rand van de bamboemat op en rol hem verder naar voren terwijl je lichte druk op de mat uitoefent. Vorm de rol rond door voorzichtig te duwen met de mat.

Indien je wenst, zet je de gesneden avocado op de rol en doe je er plastiekfolie over. Leg de bamboemat erop en duw weer voorzichtig, zodat de avocado plakt op de rol.

Om de rol te snijden tot sushi, moet je een scherp mes nat maken met een handdoek. Snijd eerst in twee en verdeel steeds verder. Maak je mes telkens nat om opnieuw te snijden.

Gochiso-sama! Het was een feest!

Uitwerking door Nihad Akarkach

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS 18 // WRAP
WRAP STAR SUSHI

CULTUURWEEK

De cultuurweek van de eerste graad draait rond kunst en cultuur met

• uitstappen naar het KMSKA en Bibliotheek Permeke en een graffitiwandeling

• Marokkaanse koekjes en sushi in de praktijklessen

• creatieve workshops rond boeken, drama en AI.

De laatste afbeelding is kunst gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. AI-kunstgeneratoren helpen je verbeelding om te zetten in unieke door AI gegenereerde afbeeldingen.

WRAP // 19

PASTRY AWARDS Tweemaal goud

Yenthe Livens van het 6de jaar bakkerijtechnieken van PIVA behaalde vrijdag

17 maart goud op de Belgian Students Pastry Awards in Anderlecht. En daar blijft het niet bij, want ook leerkracht

Raoul Andriessen won prestigieus goud op de Dutch Pastry Awards.

GOUD VOOR LEERLING

Het thema van de wedstrijd was muziek. Yenthe Livens uit Duffel wint de Belgian Students Pastry Awards met haar beatbox van Japonais biscuit, confit van cassis en framboos, crémeux van aardbei, framboos en originechocolade, ganache montée geïnfuseerd met citrustoetsen en chocoladeboterdeeg.

Yenthe Livens is heel blij met de uitdaging en met de overwinning: “Ik was wat nerveus want het was voor mij de eerste keer dat ik deelnam aan een wedstrijd. Maar het was een superleuke ervaring. Daardoor wil ik nog vaker deelnemen aan een wedstrijd.”

Yenthe loopt momenteel 4 weken stage bij Patisserie Zuut in Leuven, waar ze zich nog verder bekwaamt in een professionele omgeving.

Yenthe werd begeleid door PIVAleerkrachten Jurgen Baert en Kristof De Vocht. “Na een aantal oefenmomenten zien dat je leerling op de wedstrijd het beoogde resultaat neerzet, is superleuk, de eerste prijs er bovenop is nog beter,” vertelt Jurgen Baert. Ook Kristof De Vocht zag dat het goed was: “PIVA gelooft in grenzen verleggen. We vinden het belangrijk dat leerlingen de ervaring en adrenaline van een wedstrijd kunnen meemaken. Dat dit dan ook nog resulteert in goud, beter kan niet.”

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS 20 // WRAP
BEVLOGENHEID

GOUD VOOR LEERKRACHT

En bij deze gouden medaille blijft het niet voor PIVA. Op Dutch Pastry Award 2023 tijdens de vakbeurs Bakkersvak & IJs-Vak in Nederland won ook PIVAleerkracht Raoul Andriessen goud met het indrukwekkende showstuk Octopus.

In zijn showstuk maakte Raoul (hij woont in Axel in Nederland, nabij Zelzate) gebruik van de techniek suikerblazen. Het kostte hem 400 uur voorbereiding en anderhalf uur ter plekke om het showstuk in elkaar te zetten. “Ik heb iets neergezet waar ik helemaal tevreden mee ben, alles klopte”, vertelt Raoul. “Ik ben heel trots dat ik eindelijk aspirant-lid ben van het Dutch Pastry Team.”

Het Dutch Pastry Team bestaat uit professionele patissiers die het ambacht verheffen tot kunst. Teamleden nemen deel aan (internationale) wedstrijden, verzorgen demonstraties, delen kennis en inspiratie. De ambitie van zowel Dutch Pastry Team als van PIVA is de bakkerijbranche naar een hoger niveau tillen en de jeugd enthousiasmeren voor verfijnde patisserie.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS WRAP // 21
Yenthe Livens (6BT) met haar coaches Kristof De Vocht en Jurgen Baert

VERTELMIDDAG IJSLAND Middagactiveit door 4 toerisme

Zalig! Die reisverhalen in de leraarskamer. En dat niet alleen door leerkrachten toerisme. Enthousiast en vol begeestering hoorde ik Kristof De Vocht vertellen over zijn reis naar IJsland en Groenland aan collega’s. Het zou jammer zijn om dat enthousiasme over deze prachtige bestemming niet te delen.

GESLAAGD EVENT

En dus broeide het plan met 4 toerisme om hem uit te nodigen voor een vertelmiddag in het auditorium.

Donderdag 9 maart nodigden de leerlingen van 4 toerisme praktijkleerkracht bakkerij Kristof De Vocht uit als gastspreker voor hun infomiddag over IJsland. Zo smakelijk als meneer De Vocht kan vertellen over taartjes en speciale broodjes, zo ook over reizen. We vlogen even weg uit het auditorium richting Reykjavik.

In Reykjavik ging het eerst naar Groenland. Een prachtige bestemming die een diepe indruk heeft nagelaten op hem.

De tijd in deze presentatie was te kort, maar met enkele beelden wilde Kristof De Vocht toch even het verschil tussen de bestemmingen aanhalen.

We waren even verward, want we kregen veel ijsschotsen te zien in Groenland en veel groen in IJsland. De namen voor deze bestemmingen zouden volgens meneer De Vocht dan ook best omgedraaid mogen zijn.

De spreker zoekt vooral de rust op tijdens zijn vakantie. Je zou denken dat dat overal kan in IJsland, maar vergis je niet. In de zomermaanden strijken heel wat toeristen neer bij de watervallen in de buurt van de ringweg.

De mooiste plekjes vind je door je stevige schoenen aan te trekken en te wandelen.

Voor de start van de gastlezing oefenden de leerlingen met de gastspreker: van het klaarzetten van de presentatie, de ontvangst, het aankondigen, de laatste afspraken bij de foto’s, hoe ze de tijd zouden bewaren tot hoe ze met vragen de spreker zouden ondersteunen. Al gauw waren de leerlingen op hun gemak. “Nét zoals het voor jullie nieuw is om te doen, zo is het ook voor mij,” zei Mijnheer De Vocht. “We gaan er samen een geslaagd event van maken.”

En of dat gelukt is!

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS 22 // WRAP
THUISHAVEN

Een dag op de hotelschool

Horeca Forma is de vormingsorganisatie voor wie werkt in de horecasector. Horeca Forma organiseert en ondersteunt vormings- en tewerkstellingsactiviteiten voor de werknemers in de horeca, ook voor de toekomstige werknemers.

Om de instroom in het horecaonderwijs te verhogen, hebben ze een campagne uitgewerkt om jongeren te informeren en te enthousiasmeren voor een toekomst in de horeca. Als onderdeel van deze campagne hebben ze ook gefilmd op PIVA: Een dag op de hotelschool featuring Des Dua (3HTa) en Favour Mbeteh (3RKc). Bekijk het filmpje op ons YouTube-kanaal.

Op Erasmus+ stagebezoek in Riga

PIVA organiseert met Erasmus+ stages voor onze pas afgestudeerde leerlingen. Zij trekken voor 5 maanden naar een Europese bestemming.

Kyano, Mastan, Nidaal en Sander verblijven in Riga.

In januari trokken leerkrachten

Jelle De Groof (bakkerij) en Philip Makar (hotel) naar Letland op stagebezoek. Nidaal geniet van de mooie kans om veel te leren. Ze mag en kan op haar stageplek nieuwe ideeën uitwerken. Sander Motmans werkt in het restaurant ‘3 pavaru’ en kan kiezen of hij de warme of de koude kant doet in

de open keuken. Mastan werkt op een nieuwe stageplaats waar ze de verantwoordelijkheid van de productie van de koffiekoeken heeft gekregen. Kyano is net als de andere studenten zeer lovend over de stageplek, de ondersteuning en de collega’s.

Meneer De Groof en meneer Makar waren in Letland niet enkel om Riga en de studenten te bezoeken, ze werden ook aan het werk gezet. Beide leerkrachten hebben een masterclass gegeven in Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums. De Letse collega’s, studenten en de 2 leerkrachten

uit Oekraïne waren enorm tevreden over de kennis én de aanpak van onze leerkrachten en van de smaak van de verschillende gerechten. Veel van de grondstoffen, producten en het materiaal waren nieuw voor hen. Daarom hebben de PIVAleerkrachten besloten om een groot deel van hun grondstoffen, producten en materiaal achter te laten, zodat de studenten in Letland verder konden oefenen en zo hun skills verder ontwikkelen. Kortom, het was een groot succes voor beide partijen.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS WRAP // 23

Paparazzi

Elke dag opnieuw gaat onze topfotograaf op zoek naar de leukste kiekjes. Zelf een tip of foto?

Shoot: wrap@piva.be

GOED VLEES... EN VIS

6SLa en 5/6 STa gingen op bezoek bij Visgroothandel Verbiest en kregen er een rondleiding en een workshop vis fileren.

4SLa presenteert de vleesproducten die gemaakt werden door de 3e graad slagerij en duaal. Valentijnburgers met 2Bg De slagerij werkt mee aan het vakboek ‘Culinaire bereidingen’. Voor een artikel over convenience food zorgden de leerlingen van 5SLa onder leiding van Ruud Martinus voor een fijne afwerking. Vlees rijpen in boter ter voorbereiding voor onze opendeurdag.

VERNIEUWEND

Lekkere klassiekers als appelbollen en worstenbroden voor Verloren Maandag (6BKa), pannenkoeken met Lichtmis (5BT) en mooie gebakjes voor de nieuwjaarsreceptie van Provincie Antwerpen. De afdeling bakkerij zorgde voor maar liefst 5.000 gebakjes voor het feest in de Lotto Arena! Het ganse team hielp mee

Maar ook trendy vegan patisserie en gezond gebak met minder koolhydraten, meer vezels en met zusto, een Belgische suikervervanger met 6BT

VAN TRADITIONEEL TOT

De voorbije maanden hebben verschillende leerlingen hotel deelgenomen aan wedstrijden waarin ze hun vaardigheden en kennis hebben kunnen laten zien aan een professionele jury. Helaas kunnen niet alle deelnemers winnen en dat kan teleurstellend zijn, vooral als de verwachtingen hoog waren. Maar het is belangrijk om te onthouden dat deelname aan een wedstrijd op zich al een prestatie, en dat de ervaring en feedback van onschatbare waarde zijn.

wedstrijden HOTEL

JRE COOKING CUP 2023

6 februari stonden Noah D’haemer (6HTa) en zijn commis Tibo Sobry (6THb) in de finale van ‘JRE Cooking Cup’, een kookwedstrijd voor studenten van hotelscholen. Op school leren de studenten allerlei technieken waarmee ze zich kunnen onderscheiden en hun gerechten net dat vleugje originaliteit kunnen geven. Met een wedstrijd zoals deze willen de Jeunes Restaurateurs de toekomstige chef-koks voorbereiden om onder druk te werken en zo correct en passend mogelijk op onverwachte situaties te reageren.

Noah D’haemer heeft genoten van zijn deelname aan de wedstrijd:

“Bij JRE heb ik geleerd dat het niet alleen om winnen gaat en dat je van deelnemen ook al veel leert. Je doet ook veel leuke inspiratie op van de andere kandidaten.

“Ik ben zeker tevreden over wat we gebracht hebben. Het is spijtig dat we niet gewonnen hebben, maar uiteindelijk hebben we na alle tegenslagen toch een fantastische prestatie getoond. Ik ben trots op Tibo, mezelf en Chef Makar.”

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS 26 // WRAP
GRENSVERLEGGEND
Noah D’haemer en Tibo Sobry

“IK HEB GELEERD DAT HET NIET ALLEEN OM WINNEN

GAAT EN DAT JE VAN DEELNEMEN OOK AL VEEL LEERT.”

COFFEE AMBASSADOR

Woensdag 8 maart was het de beurt aan Yana Moons van 7BRD onder begeleiding van Mark Simons. Yana nam deel aan ‘Belgian Junior Coffee Ambassador ’, een wedstrijd die deel uitmaakt van een koffieopleidingsprogramma voor hotelscholen.

TRANCHEUR JUNIOR

Maandag 16 januari namen Julia Ukovski en Roxanne Malfait van 6RK deel aan de wedstrijd

‘Trancheur Junior Européen’ in hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Tijdens de projectweek voor de kerstvakantie hadden ze nog goed kunnen oefenen met Enrique Beeckmans en Lucas Delforge.

De wedstrijd bestond uit vier onderdelen:

• trancheren gandaham op sokkel

• versnijden van een lamszadel

• het fileren van twee slibtongetjes

• versnijding en flambage van ananas

Dit alles binnen vastgelegde tijd.

Buiten de technische vaardigheden werd iedere kandidaat geëvalueerd over zijn fierheid in zijn werk, netheid, houding aan de diensttafel, alsook snelheid van handelen. Tijdens iedere versnijding werden de kandidaten ook bevraagd over de kennis van het desbetreffend product.

Julia Ukovski was wat zenuwachtig voor de wedstrijd, maar vooral ook benieuwd: “De trancheurwedstrijd was echt een leuke ervaring. Ik heb mensen van andere hotelscholen leren kennen en nieuwe vaardigheden geleerd. We hebben ook een rondleiding gekregen in de hotelschool.

“Het voelde zoals op tv ; met jury, trofees en tegenstanders. Ik heb er veel uit geleerd en ik zou het zeker nog een keertje doen! Superleuke ervaring!”

Als koffie ambassadeur moet je een perfecte espresso en een perfecte cappuccino zetten, alsook een filterkoffie (slow coffee). Tijdens de cup tasting moet je de herkomst kunnen proeven van de koffie. Ook het onderhoud van het espressotoestel is een onderdeel van de BJCA-wedstrijd, net als het rituelen-reglement. Yana Moons heeft heel goed gewerkt, maar is jammer genoeg niet in de prijzen gevallen.

Wedstrijden zijn een geweldige manier om je bevlogenheid te stimuleren en te versterken. Zelfs als je niet als winnaar uit de bus komt, kan je je passie en enthousiasme voor het vak laten zien en verder ontwikkelen.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS WRAP // 27
Yana Moons en Mark Simons tijdens BJCA Julia Ukovski tijdens de wedstrijd en Roxanne Malfait tijdens de voorbereiding

Paparazzi

Elke dag opnieuw gaat onze topfotograaf op zoek naar de leukste kiekjes. Zelf een tip of foto?

Shoot: wrap@piva.be

WERELDBURGERS

De leerlingen van 5 toerisme gingen creatief aan de slag met het thema toerisme na de workshop met stadsdichter Seckou

2Aa verdiept zich in het thema culinair toerisme met o.a. een bezoek aan Chocolatier Goossens.

Leerlingen 5 en 6 toerisme brengen een bezoek aan het Vakantiesalon, een goeie voorbereiding voor hun eigen vakantiebeurs op de opendeurdag op 22 april.

Dagny Ros Asmundsdottir, de bekende IJslandse chef, geeft 6TO wat insider tips voor op hun stage in IJsland. 5TO genoot van de ervaring en de zon tijdens hun stage in Tenerife.

WAAR IS DAT FEESTJE?

Het jaar werd goed ingezet met de nieuwjaarsreceptie van Provincie

Antwerpen in de Lotto Arena (5RK) en de receptie voor het PIVApersoneel met 3HT

De lunch voor de personeelskring

Prova was teamwerk van 4RK, 5RK en 6RK

Antwerp Diner vzw zamelt fondsen in voor onderzoek en preventie van aids en hiv. PIVA is al jaren een vaste waarde op het benefietevenement (7BRD en 6HT).

Het galadiner van AEHT Cornet Trophy verliep gesmeerd met 5RK en 6RK .

Paparazzi

Elke dag opnieuw gaat onze topfotograaf op zoek naar de leukste kiekjes. Zelf een tip of foto?

Shoot: wrap@piva.be

GRENZEN VERLEGGEN

De tweedejaars van 2A hebben genoten van hun meerdaagse uitstap naar Olloy. Ze hebben nieuwe vaardigheden geleerd, elkaar beter leren kennen en grenzen verlegd:

- Wat een hoogte!

- Kan het nog smaller?!

Het was een spannende en uitdagende ervaring, maar met de hulp en aanmoediging van hun klasgenoten slaagden de leerlingen erin om de top/uitgang te bereiken.

De ervaring zal hen nog lang bijblijven en bijdragen aan hun persoonlijke groei en ontwikkeling.

De toekomst van PIVA

Je kan er niet naast kijken: er wordt verbouwd op PIVA. Zo kan jij nóg beter les volgen hier op school! Provincie Antwerpen investeert in de infrastructuur van de school en besteedt 8.5 miljoen aan de renovatie van de keukens. De verbouwingen zijn gestart om van onze 8 oude keukenlokalen 10 nieuwe keukens te maken uitgerust met inductievuren. PIVA zal in 2024 beschikken over in totaal 16 professionele keukens in de afdeling hotel (de keukens van de afdeling slagerij niet meegerekend!). In september 2023 kunnen de eerste vernieuwde keukens in gebruik genomen worden. Tijdens de opendeurdag op zaterdag 22 april wordt een tipje van de sluier gelicht op de 1e verdieping van de hotelblok. Ga zeker een kijkje nemen.

En wist je dat de bakkerij een nieuwe oven heeft? De afdeling gaat aan de slag met de systemen van de toekomst: desems, pure broden zonder bereidingsmiddel, minder nachtwerk, enz.

Forum leerlingenraden: wat vinden jullie?

De leerlingenraden van de tweede en derde graad werden dit trimester twee keer uitgenodigd op een groot ‘forum’. Heel officieel, in het auditorium, kwamen de vertegenwoordigers van de klassen samen. Zoiets is best wel spannend. Daar werden zij tijdens een lekkere broodjeslunch door directie en coördinatie bevraagd over heel wat thema’s:

- Wat vinden jullie van het communicatieboekje?

- Wat moet er gebeuren met leerlingen die te vaak hun materiaal niet bij zich hebben?

- Is het schoolreglement duidelijk voor iedereen?

- Hoe moet een eerste schooldag eruitzien?

- Waar moeten we als school aan werken?

- Wat vinden jullie sterk op PIVA, waar mogen we niet aan raken?

- Zijn de praktijkevaluaties helemaal duidelijk?

- Wat zijn jullie bevindingen over de middagactiviteiten?

Benieuwd naar de resultaten en de actiepunten? De verslagen vinden jullie in Smartschool (INTRADESK)!

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS WRAP // 31
Leerlingenraad 1e graad aan de slag voor hun valentijnactie (snoepzakje met boodschap)

WRAP MAGAZINE

Verschijnt 4x per schooljaar Vragen, suggesties, fanmail? wrap@piva.be

Volg PIVA op Facebook , Instagram en TikTok .

32 // WRAP
Nieuwjaarsreceptie voor het personeel van PIVA met 3HT
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.