WRAP herfst 2021

Page 1

HERFSTVAKANTIE 2021 / NR. 2

WRAP PIVA-MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS

PIVA’S FINEST Evenementen met derde graad Hotel

HATTRICK SLAGERIJ Juniorcup voor Natan Marschang

GOUDEN NUTRITION voor Ella Lenjou

WRAP-STAR Estlands recept door Toerisme

Zonder de jeugd zijn we niets

PIVA gaat langs bij bakkerij Lebleu van oud-leerling Frank Lebleu WRAP // 1


MENUKAART 2 // WRAP

03

12

Het directieteam blikt terug op de eerste periode.

Onze huisfotograaf gaat op zoek naar de leukste PIVA-kiekjes.

04

20

Ella en Arno stonden in de finale van Aspirant Baker.

Voor de derde keer op rij wint een PIVA-leerling de Juniorcup.

06

22

PIVA kwam de voorbije maanden verschillende keren in de pers.

De afdeling toerisme vindt inspiratie in Estland.

08

24

Wat een start!

Gouden nutritioneel brood

In de pers

Zonder de jeugd zijn we niets Op bezoek bij een oud-leerling, bakkerij Lebleu in Berchem.

PIVA-paparazzi

PIVA scoort hattrick op Meat Expo

Wrap-star

AEHT in Estland Andrea, Daeymen, Jinte en Lucas verdedigen PIVA-eer in Tallinn.

10

26

16 afgestudeerde leerlingen in 5 landen met Erasmus+.

Proef van al het lekkers dat onze leerlingen produceren.

11

28

Ontdek de lievelingsgerechten van bekende PIVA-gezichten.

Flanders Finest, The World’s 50 Best restaurants en meer.

PIVA in het buitenland

Le Plat Préféré

Winkel Bakkerij & De Slagerijwinkel

PIVA’s finest

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS


AMUSE GUEULE

Wat een start! Beste leerlingen & ouders, De start van het schooljaar ligt weer achter ons en we naderen de herfstvakantie. Onze nieuwe leerlingen hebben ondertussen hun weg binnen de school gevonden. De voorbije acht weken zijn er al vele momenten geweest waar wij als directie zeer trots op zijn. MOOIE MOMENTEN PIVA-leerlingen hebben verschillende trofeeën en bekers gewonnen. De bakkers hebben het beste van zichzelf laten zien op de wedstrijd Finale Aspirant Baker. Onze leerlingen slagerij hebben dan weer een vrachtwagen vol prijzen naar PIVA gebracht van de Juniorcup op Meat Expo.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS

Op de Dag van de Jeugdbeweging droegen vele leerlingen triomfantelijk hun uniform en werden ze verwelkomd met een warm ontbijt. De leerlingenraden zijn samengekomen in een groot forum om samen na te denken hoe we PIVA nog sterker kunnen maken. Wat PIVA onder andere sterk maakt, zijn de meerdaagse uitstappen. We hebben deze periode de leerlingen van 1A, 1B en 4T uitgezwaaid met een koffer vol enthousiasme. De vele restaurantbezoeken van onze leerlingen van de derde graad in Bistro Vermeersch bewijzen dat dit concept wordt gewaardeerd. WAT BRENGT DE TOEKOMST? Er liggen nog spannende momenten in het verschiet zoals de AEHTwedstrijd in Tallinn, de stage van

7BBC in Parijs en de uitstap naar Duitsland van toerisme. De feestdagen komen er ook aan. Dit zijn nog hoogdagen voor onze winkels. We weten dat onze leerlingen de winkels weer zullen voorzien van de heerlijkste lekkernijen. WAT EEN GEDREVENHEID! We vinden het fantastisch om te zien hoe jullie gedreven zijn in datgene wat jullie graag doen! Blijf dit volhouden, werk samen met je klasgenoten en maak er een fijne tijd van op school! Eind vorig schooljaar zijn we het leerlingentijdschrift Wrap gestart als nieuwe traditie op PIVA. We nemen je graag mee doorheen de start van dit schooljaar. Nathalie, Toon & Koen WRAP // 3


PIVA SCOORT

Voorzitter van Aspirant Baker Sergio Dias, Ella Lenjou en Frank Van Vaerenbergh

Tijdens de finale van Belgian Championship Aspirant Baker krijgen de finalisten 7 uur de tijd om volgende producten te realiseren: •

• • •

• •

24 stuks gerezen bladerdeeg (2 soorten) en 12 traditionele boterkoeken 60 stuks kleine zachte luxe (4 soorten) 30 broodjes (3 soorten) 8 traditionele stokbroden en 8 fantasiebroden (2 modellen) 4 nutritioneel broden (1 model) een sierstuk met als thema Vrijheid in eetbare grondstoffen

De producten worden beoordeeld op smaak, uitzicht en afwerking maar ook op gewicht, lengte en gelijkvormigheid.

4 // WRAP

Belgian Championship Aspirant Baker

Gouden nutritoneel brood

Ella Lenjou

O

p 26 en 27 september vond de finale plaats van Belgian Championship Aspirant Baker tijdens de vakbeurs Broodway in Kortrijk.

PIVA was goed vertegenwoordigd tijdens de finale met 3 van de 7 finalisten. Ella Lenjou (7BBCb) en Arno Simons (7BBCa) werden gecoacht door praktijkleerkracht Frank Van Vaerenbergh. Lucas Storms (6BBa) was als onafhankelijke geselecteerd voor de finale maar kon niet meestrijden omdat hij gekwetst was aan de hand.

Ella Lenjou mocht er meteen zondag invliegen en heeft de zilveren medaille in de wacht gesleept op basis van haar totaalscore. Arno Simons kwam maandag in actie, aangemoedigd door zijn medeleerlingen op de beurs. Ella Lenjou volgt les in PIVA sinds het eerste jaar. “Ik wist meteen ‘Bakkerij is mijn ding.’ Ik heb deze opleiding gekozen omdat ik er mijn creativiteit in kwijt kan. Ook ben ik heel perfectionistisch in het maken en afwerken van mijn producten in de bakkerij.”

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS


Ella Lenjou: “Ik had heel veel stress voor aanvang van de wedstrijd. Maar terwijl ik bezig was, viel die stress wel weg en heb ik mijn drive gevonden. Tijdens de wedstrijd moet je op de klok letten. Op voorhand had ik wel wat stress over de timing maar tijdens de wedstrijd viel het goed mee want ik kon alles goed op tijd afwerken.” “Het was meneer Van Vaerenbergh die voorstelde om mee te doen aan een wedstrijd. Eerst een kleinere wedstrijd.” Ella behaalde in haar 5de jaar bakkerij goud tijdens de PMG Bakery Awards 2020 in het onderdeel nutritioneel brood.

“Dat vond ik wel tof. Zo’n wedstrijd is echt wel iets voor mij, de uitdaging die dat met zich meebrengt.”

ELLA WINT GOUD MET NUTRITIONEEL BROOD Dit jaar kregen de deelnemers voor het eerst een opdracht rond nutritioneel brood. Ze moesten een brood met nutriscore A bereiden en dat tegelijk van een interessante smaak voorzien. Ella Lenjou – winnares in die categorie – overtuigde de jury door het gebruik van desem, gekiemde granen, cacaonibs en mosterdkorrels.

Dina Ben Taib haalde doorheen alle categorieën de hoogste score, zij is de winnaar van deze achtste editie. Pina Gonçlaves behaalde brons. “Maar eigenlijk zijn alle deelnemers winnaars”, aldus Guido Devillé in ‘Brood&Banket’, drijvende kracht achter Aspirant Baker. “Ze zijn echt overtuigd van ons ambacht. Acht op tien voormalige deelnemers aan onze wedstrijd hebben intussen een eigen zaak, werken in het onderwijs of als demonstrateur.”

ALLEMAAL WINNAARS Voor Arno Simons is de opleiding bakkerij de perfecte richting: “Ik ben altijd een zoetebek geweest die praktisch gericht is. Hier kan ik bezig zijn met mijn handen en iets doen wat ik graag doe.” Arno was tevreden met zijn werk op de wedstrijd al had hij ook wel gehoopt op een podiumplaats. Arno en Ella hebben de voorbije jaren veel geoefend, “maar het is het waard,” zegt Arno. “Ik heb veel nieuws over koeken geleerd.” Het is een passie van coach Frank Van Vaerenbergh om leerlingen kennis te laten maken met de wereld buiten de klasvloer. “Met die wedstrijden kan je leerlingen een boost in hun carrière bieden. Een deelname aan een vakwedstrijd als Belgian Championship Aspirant Baker maakt je ook zelfverzekerder, zowel in je vak als persoonlijk. Het tilt je letterlijk naar een hoger niveau. Je krijgt inzicht in werkverdeling en exploreert andere werkvormen en technieken.”

Foto’s: Guido Devillé en Arno Simons (boven) en gouden nutritioneel brood van Ella Lenjou.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS

WRAP // 5


In de pers PIVA haalt geregeld de krant & de televisie. Voor wie het gemist heeft zetten we de belangrijkste nieuwtjes nog even op een rij.

STORMLOOP VOOR PIVA PIVA verwelkomt dit schooljaar 59 extra leerlingen, maar heeft ook leerlingen moeten weigeren omdat de afdelingen vol zitten. “De jongeren zitten mooi verspreid over onze bakkers-, slagers- en hotelopleidingen”, vertelt directeur Toon Veelaert op Radio 2 Antwerpen. Ook VRT NWS was nieuwsgierig naar de grote interesse in horecaopleidingen. PIVA was te zien in het middagjournaal van 21 september.

6 // WRAP

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS


PIVA WINT JUNIORCUP OP MEAT EXPO Voor de derde keer op rij wint een leerling van PIVA de meest prestigieuze prijs voor toekomstige slagers, de Juniorcup. Dit is een wedstrijd voor jongeren onder de 25 jaar die een opleiding volgen tot slager. Natan Marschang uit Schelle kon de jury in Kortrijk overtuigen met een vleesschotel konijn en kaapte de meeste punten weg. Maar ook andere leerlingen deden het niet slecht. Het team van PIVA behaalde 16 keer goud, 15 keer zilver en 11 keer brons. Natan Marschang, Niels Haiverlain en Nick Van Hoof mochten voor de camera’s van ATV, TV Mortsel, ROBtv en aantwaarpe.be vertellen hoe trots ze zijn op hun prestaties. “Uitbenen doe ik het liefst”, vertelt Niels Haiverlain, winnaar van de Beker van Ben Weyts voor creatiefste vleesschotel, aan Gazet van Antwerpen. “Dat is een bijzondere handeling. Alles begint daarbij. Het is iets wat je moet aanvoelen.” MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS

Klik op de gele vlakken om de reportages te bekijken. WRAP // 7


OP BEZOEK BIJ EEN OUD-LEERLING

Zonder de jeugd zijn we niets Woensdagochtend, eind september. De heerlijke geur van koekjes en versgebakken brood komt ons tegemoet in de Berchemse Schomstraat. Al sinds 1949 is bakkerij Lebleu een begrip in de Pulhofwijk en ver daarbuiten.

O

ok veelvuldig bekroond auteur en journaliste Margot Vanderstraeten laat in haar meest recente boek ‘Minjan’ een van haar personages zeggen: ‘de taartjes komen van Lebleu, de beste bakker in de verre omtrek’. Dat belooft! We worden vriendelijk en enthousiast ontvangen door mevrouw Nathalie LebleuWagener. Bakker Frank Lebleu en hoofdpatissier Kim Holemans zijn oud-leerlingen van PIVA, maar daarover later meer. De reden van ons bezoek is de komst van een nieuwe Lebleu op het Antwerpse Zuid. PIVA: Jullie gaan ook een vestiging openen op het Zuid, gaat het hier over een verhuizing of een tweede vestiging? Nathalie: Het gaat wel degelijk om een tweede vestiging, een tweede winkel. De kriebel om dit nieuwe project te starten is heel groot!

8 // WRAP

PIVA: Vanwaar de keuze voor het Zuid? Nathalie: Mijn echtgenoot Frank (Lebleu) is al jaren ‘verliefd’ op de Verschansingstraat, een straat waar een gezonde mengeling heerst van winkels, restaurants, café’s en eethuisjes. Een straat ook waar nog diverse nationaliteiten naast elkaar wonen. Een verbindingsstraat met veel passage in een wijk waar nog echt gewoond wordt. Bovendien vormt de straat een mooie as tussen het museum (KMSKA, Koninklijk museum voor Schone Kunsten) en de Waterpoort. Ook het nieuwe park (op de vroegere Gedempte Zuiderdokken) zal zeker een meerwaarde betekenen. PIVA: Wanneer is de opening van de nieuwe vestiging van Bakkerij Lebleu gepland? Nathalie: Tja, onze nieuwe Lebleu zal zeker het resultaat zijn van een voortdurend rijpend en creatief proces. We willen ons niet echt

vastpinnen op een exacte datum, maar als we een ruwe schatting mogen doen zeggen we maart 2022. Het fijne is die rijping. Nieuwe ideeën komen voortdurend, zeker als we - bijna dagelijks - op bezoek zijn in de buurt. Er (her-) leeft iets op het Zuid, wij voelen dat! We willen hierbij aansluiten en willen een open bakkerij zijn. De winkel en het atelier zullen helemaal opengewerkt zijn zodat de klant ons aan het werk ziet, het ambachtelijke van onze arbeid ervaart. HANDWERK, ELKE DAG OPNIEUW

PIVA: Mogen we een warme bakker verwachten? Nathalie: Jazeker, niets gaat boven de geur van versgebakken brood. We blijven onze slogan ‘Dit brood is handwerk. Elke dag opnieuw!’ meer dan trouw. We installeren er zeker een grote oven, want wij geloven echt in het concept van de warme bakker. Wij willen mensen MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS


stage lopen, zo’n 19 jaar geleden. Ze was zo goed en gepassioneerd met haar vak bezig dat we haar een fulltime contract hebben aangeboden en ze is nooit meer weggegaan. Ze is meegegroeid met de zaak en heeft ook heel veel zien veranderen! PIVA: Jullie zijn ook trouwe stagevers van Piva, waarvoor dank! Waarom precies? Nathalie: Dat moet hé, zonder de jeugd zijn we niets. We geloven in begeleiding en opleiding en het stimuleren van creativiteit. En zo wordt de cirkel steeds gerond!

laten zien dat een brood niet zomaar een brood is. Een brood of een taart of een koek is met liefde door mensenhanden gemaakt!

2 WERELDEN ONDER 1 DAK PIVA: Wat is jullie specialiteit van het huis? Nathalie: Moeilijk te zeggen. Je hoort wel eens beweren: een bakker is geen patissier en een patissier is geen bakker. En eigenlijk is dat ook een beetje zo. Maar wij bij Lebleu hebben de luxe de beide disciplines te kunnen aanbieden. Het zit zo: mijn man is de broodbakker. Brood is zijn wereld en hij gaat helemaal op in de wereld van brood in al zijn facetten. Kim Holemans is onze meester-patissier die haar team perfect aanstuurt en begeleidt in de wondere wereld van taarten en koeken. Het zijn twee aparte werelden, maar ze versterken elkaar wonderwel. Brood zal wel altijd onze passie blijven. Stokbrood is een van onze dada’s. MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS

Maar hier gedijen twee werelden onder een dak. PIVA: Wat is jullie band met PIVA? Nathalie: Frank heeft schoolgelopen in PIVA en ook Kim Holemans, onze hoofdpatissier, is een PIVA-leerling. Zij kwam in het zesde jaar Technisch Bakkerij hier

En zo sluiten we af. Met een goed gevoel en al uitkijkend naar de eerste beet in Claudette (het stokbrood welteverstaan) wordt er naar huis gefietst. Naar het Zuid, waar Lebleu met open armen zal worden ontvangen! Helga Van Beeck en Eric Van den Hende Bron: Nieuwsbrief van de vereniging van oud-leerlingen, PIVA Echo Club

WRAP // 9


PIVA INTERNATIONAAL

16 leerlingen 5 landen

PIVA in het buitenland

We vliegen er weer in! Een nieuw schooljaar, een nieuw Erasmusjaar. Na anderhalf jaar corona-ellende gaan we dit jaar extra gas geven. Maar liefst 16 afgestudeerde PIVA-leerlingen vertrekken voor 5 maanden op stage naar Letland, Italië, Schotland, Slovenië en Tenerife. Op 27 september zijn 16 afgestudeerde leerlingen vertrokken voor een stage van 5 maanden. Lena Embrechts (7BRD), Chayenne Bauwens (7BBT) en Kathleen Popyn (6TH) trekken naar Letland. Bo Van Dyck (7BBT), Sien Smet (7BBC) en Evy van den Besselaar (7BBC) kozen voor la dolce Italia. Jasper Voorspoels (7BSF), Ingo Van Puyenbroeck (7BSF) en Gino Terlingen (7BBC) kozen voor het groene Schotland. We sturen voor het eerst ook leerlingen naar onze nieuwe partner in Slovenië: Wacim Chkachkhi (7BSR) en Dwayne Driessens (7BRD). De grootste groep verkoos een stage onder de zon in Tenerife: Elise Van Hamel (6TT), Nick Vettenburg (7BRD), Sahin Gök (7BBT), Noa Dierckx (7BBC) en Sgot Polprathom (7BSR). Zoals elk jaar komen er ook Erasmusstudenten naar PIVA. Zij zijn gearriveerd op 27 september. 4 Italianen, 2 Letten en 1 Hongaarse zullen vier weken les volgen op onze school en vervolgens stage lopen in Antwerpse topzaken. Alvast een dikke merci aan de praktijkleerkrachten die hen onder 10 // WRAP

hun hoede zullen nemen, en aan Edith Lagrou die zorgt voor de eerste woordjes Nederlands!

MAAR ER IS MEER In december en maart trekt telkens een halve klas van 7BBC voor twee weken op stage naar Lenôtre in Parijs. Voor de leerlingen van 5TTO onderzoeken we de mogelijkheid van een klassikale stage van 2 weken in februari. Slovenië en Oostenrijk zijn in de running als bestemming. 6TTO zal in maart met de hele klas voor 4 weken naar IJsland trekken.

In maart kunnen de leerlingen van 7BTV en 7BBC kiezen voor een buitenlandse stage van 4 weken. De exacte bestemmingen liggen nog niet vast omwille van corona, maar Noorwegen staat alvast op het lijstje. In mei en juni volgen dan nog onze klassikale en individuele stages voor 7BGE en 7BRD. De hele groep trekt voor twee weken naar Bordeaux. De individuele bestemmingen worden nog bepaald. Een gevuld jaar dus, we kijken ernaar uit!

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS


Le Plat Préféré Op PIVA wordt elke dag opnieuw heel wat lekkers klaargemaakt en geserveerd. Wij gingen op zoek naar het lievelingsgerecht van een aantal bekende PIVA-gezichten.

ADINDA

ROEL

Functie: Winkel Bakkerij

Functie: smartschool / leerkracht ICT

Lievelingsgerecht: witloofrolletjes in de oven

Lievelingsgerecht: gelakte varkensribbetjes met koolsla Lust geen: lever en ander orgaanvlees

Lust geen: bietjes

COLETTE

Favoriet snoepje: Ik heb suikerziekte dus helaas geen favoriet snoepje.

Favoriet snoepje: macarons

ERNA

KOEN

Functie: opvoeder

Functie: boekenverantwoordelijke / OLC

Functie: technisch directeur

Lievelingsgerecht: sint-jacobsvruchten, heel kort gebakken of rauw Lust geen: bearnaisesaus en donuts

Lievelingsgerecht: stoofvlees met frietjes van meneer Delforge Lust geen: duif

Lievelingsgerecht: ook al ben ik een echte vleeseter, momenteel is dat sushi Lust geen: zuurkool is echt niet mijn ding

Favoriet snoepje: M&M’s met nootjes

Favoriet snoepje: (paarse) Tumtum snoepjes

Favoriet snoepje: chokotoff

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS

WRAP // 11


Paparazzi Elke dag opnieuw gaat onze topfotograaf op zoek naar de leukste kiekjes. Zelf een tip of foto? Shoot: wrap@piva.be

DE START VAN 2021-2022 1 september rolden we de rode loper uit voor jullie, blij dat we het schooljaar allemaal tezamen konden starten. De lessen theorie en praktijk werden nog even uitgesteld voor klasvormende activiteiten. Leerlingen en leerkrachten leerden elkaar wat beter kennen met Kinnbal, Bubble Foot en andere leuke teambuildingspelletjes. Bekijk ook het filmpje op TikTok.


OPNIEUW GENIETEN Leerlingen genieten van het lekkere aanbod in de Winkel Bakkerij en van de spelletjesmiddagen op donderdag in het Open Leercentrum (hotelblok 3e verdieping). Proefdraaien in Hof van Leysen met 6BRK voor de heropening van de restaurants. Eindelijk weer externe gasten verwennen! Geen betere plek bij een stralende zon dan het park. 3 en 4 toerisme krijgt les in park Hof van Leysen. Thema: ‘toerisme versus recreatie’.


EERSTE GRAAD VERKENT In de eerste graad krijgen de leerlingen een brede basis aangereikt maar maken ze ook kennis met de richtingen die PIVA aanbiedt vanaf het derde jaar. Leerlingen van 2A ondervinden het leuke van een opleiding toerisme met uitstappen naar het centrum van Antwerpen en de luchthaven van Deurne. 1A en 1B bezoeken de slagerij en leren hoe gehakt gemaakt wordt.


Proefdraaien in Hof van Leysen met 6BRK. De (voorlopig) laatste les met verplichte mondmaskers bij mevrouw Mees. De leerlingen van 6 toerisme bereiden zich voor op de taaluitstap naar Köln en Düsseldorf. Heb jij de keuken van PIVA’s Hof van Leysen herkend in Snackmasters op vtm? Yummy ijsjes van 7BBC. Buitenlandse erasmusstudenten in de lessen praktijk.


MEERDAAGSE FUN Een beetje regen, een beetje zon️, maar vooral heel veel plezier op meerdaagse in Mol! De eerstejaars konden zich op het domein van het Zilvermeer uitleven op de avonturentoren, het zipline parcours, avontuurlijke bruggen... Het 4e jaar TSO heeft dan weer genoten van alle leerrijke en leuke activiteiten op en rond B-mine in Beringen.


TEAMWORK

makes the dream work... Wat doen de leerkrachten en het zorgteam tijdens een pedagogische studiedag? Diep nadenken bij een teambuilding met escape room. Eureka! 22 oktober werden de leerlingen in uniform van hun jeugdbeweging ‘s ochtends getrakteerd op een lekker ontbijtje. 5BRK, 5BB en het leerkrachtenteam van hotel en bakkerij hebben de gedecoreerden van de Provincie Antwerpen verwend met een heerlijk banket in de school.


Proef & geniet IN BISTRO VERMEERSCH OF HOF VAN LEYSEN Sinds september ontvangen we eindelijk opnieuw gasten in onze didactische restaurants Hof van Leysen en Bistro Vermeersch. Ook jullie, beste ouders, zijn welkom in onze restaurants. Restaurant Hof van Leysen is open voor een gastronomische lunch van dinsdag tot en met vrijdag. Bistro Vermeersch is elke weekdag geopend, je kan hier kiezen voor een snelle of meer uitgebreide lunch. Ben je nog niet langsgeweest, reserveer dan snel je plekje online vanaf 8 november: https://www.piva.be/restaurants.html Foto’s van gerechten van 6TH in Hof van Leysen en van 5TH en 6BRK in Bistro Vermeersch.


HALLOWEEN SPECIAL Een halloween decoratiekunstwerk in suiker door 7BBC. Wist je dat de afdeling bakkerij etalages heeft? Die worden telkens aangepast aan het seizoen. Deze halloween etalage is een samenwerking van 5BB en 3BK. Marsepeinen halloweenfiguurtjes door 5BB. 3BT gebruikte Duits schuim voor de spookjes en marsepein voor de pompoenen. Chocoladefiguren voor halloween door 7BBC.


PIVA SCOORT

PIVA scoort hattrick tijdens

Juniorcup op Meat Expo! De volledige derde graad slagerij nam deel aan de vakwedstrijd op Meat Expo in Kortrijk Xpo. En voor de derde keer op rij wint een leerling van PIVA de meest prestigieuze prijs voor toekomstige slagers, de Juniorcup.

20 // WRAP

De Juniorcup is een wedstrijd voor jongeren onder de 25 jaar die een opleiding volgen van beenhouwerspekslager. De wedstrijd wordt georganiseerd door Meat Expo onder de auspiciën van de Landsbond der Beenhouwers, Spekslagers en Traiteurs van België. 42 producten hebben de leerlingen van de derde graad slagerij individueel ingediend voor de Juniorcup. De leerlingen van 7 traiteur en vleesspecialiteiten streden eveneens mee voor de creatiefste schotel met een

extra beker geschonken door Minister Weyts. En met succes! Niels Haiverlain van 7 traiteur en vleesspecialiteiten kan de Beker van Ben Weyts in de wacht slepen. Hoe werkt het? Alle inzendingen worden geproefd en gequoteerd door een jury. Bij een minimum van 90% ontvangt de leerling een diploma met gouden medaille, een zilveren medaille bij minimum 80% of brons bij een mininimum van 70%. Door te werken met lokale producten zoals Duroc de Kempen,

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS


Elixir d’Anvers en Antwerps specerijenzout en door gebruik van minder zout en verse vleesproducten behalen onze leerlingen maar liefst 16 keer goud, 15 keer zilver en 11 keer brons. Laureaten zijn de leerlingen met de hoogste score in één van de 12 rubrieken.

16 x goud, 15 x zilver en 11 x brons

De Juniorcup gaat naar de leerling die de hoogste totaalscore behaalt en producten indient in meerdere rubrieken. Natan Marschang wint die Juniorcup na het behalen van het hoogste aantal punten. Daarnaast is hij laureaat schotel vers vlees, laureaat ambachtelijke leverbereidingen en staat hij op een gedeelde eerste plaats in de rubriek ambachtelijke vleesproducten. De schotel vers vlees wordt zelfs gelauwerd om zijn exclusiviteit en bekroond door vakmensen uit de slagerijwereld. Nog nooit werd een konijn versneden in zoveel mogelijke verkoopversnijdingen. We hebben reeds felicitaties mogen ontvangen van de leverancier van het konijn en van de VLAM.

Natan Marschang (6TSV) ging voor een dagschotel van gevulde Duroc de Kempen, een schotel vers vlees (konijn) en 5 ambachtelijke producten. Goed voor 4 x goud en 3 x zilver.

Janco Binnemans mag zich laureaat bereide of ovenklare gerechten noemen.

5BS Leverbereiding:

Albert Vogels, TA slagerij: “Het is belangrijk dat de leerlingen zich kunnen meten met andere leerlingen en leren omgaan met de druk die zo’n wedstrijd met zich meebrengt. Het is als leerkracht leuk om samen met de leerlingen te groeien naar de wedstrijd en door diverse try-outs naar een eindproduct te werken.” Op de website van PIVA kan je alle krantenartikels en TV-reportages terugvinden: bit.ly/Slagerij_indepers

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS

EEN OVERZICHT: Janco Binnemans (7BTV) diende een dagschotel met gelakt buikspek, een schotel vers vlees (Hamburgerfestival) en 5 ambachtelijke producten in. Goed voor 4 x goud (meer dan 90 punten), 1 x zilver (80 tot 89 punten) en 2 x brons (70 tot 79 punten).

Mounir Meftah (5TSV) behaalde goud met zijn lamsham en brons met zijn schotel tapas. Gust Wachters (5TSV) behaalde 2 x zilver voor zijn fijne vleeswaren en Gustham en brons voor het chili-chocoladeworstje. Maarten Stoffelen (7BTV) behaalde goud met beuling en 2 x zilver met witte pens van kip en kipkap met mosterd. Yordi Van de Kerckhove (6BS) behaalde 2 x goud met beuling maison en ballotine de canard en zilver met grove kop; Nick Van Hoof (6TSV) behaalde goud met zijn ambachtelijke natuurham.

5TSV en 6BS Kookworsten:

Viktor Maes (5TSV) goud voor witte pens Gibbe Verstappen (5TSV) zilver voor Luikse pens Yarne De Boel (6BS) goud voor Beierse bierkogel Quinten Verhoeven (6BS) brons voor Mortadella Neo Verlinden (6BS) zilver voor Lotharingse ringworst

Fien Cleys brons voor sherrypaté Jeno De Smedt zilver voor Italiaanse paté Kenji Fioole brons voor rumpaté Milan Leonidas zilver voor dry gin paté Jens Lippens brons voor herfstpaté Aisa Rachach brons voor paté met noten, rozijnen en rum Xander Van Troyen brons voor Italiaanse paté

7BTV in de categorie Creatiefste schotel: Niels Haiverlain goud Dennis Mortelmans zilver Kenji Vanderheyden zilver Claudia Dogbano Mfumu brons Ilke Claes brons

WRAP // 21


Turistid soovivad teile maitsvat toitu!

EEN ESTSE WRAP STAR In elk nummer van Wrap tovert één van de PIVA-leerlingen of leerkrachten ‘de Wrap’ op tafel. Warm of koud, zoet of hartig, culinair of take-away, alles kan en alles mag! De afdeling toerisme zocht inspiratie in Estland naar aanleiding van de AEHT-wedstrijd. Jinte Declerck (midden) van 6 toerisme verdedigt de kleuren van PIVA op AEHT in Estland en dus gingen we op zoek naar een hedendaagse versie van wat een Estlands gerecht zou kunnen zijn: wrap kuupäeva, kitsejuustu ja hapu heeringaga (*). Brood staat in Estland in hoog aanzien als basisvoedsel. De uitdrukking “Jätku Leiba” (“dat het brood wel moge bekomen”, Esten zijn een volk van weinig woorden) wordt opgevat als “eet smakelijk”. In dit recept gebruiken we een wrap, een pannenkoek op basis van tarwebloem, als variant. 22 // WRAP

Reval (nu Tallinn) was één van de steden van de Duitse Hanze (**) waardoor ook Oosterse invloeden (voornamelijk specerijen) tot in het huidige Estland nog terug te vinden zijn. “Hapukoor”, een zure room met 20% vet, is een erfenis uit de Sovjettijden. Verder zijn ook zuivelproducten zoals geitenkaas en haring in alle varianten terug te vinden in de keuken van Estland.

* Wrap met dadel geitenkaas en zure haring. **Een hanze of hanza (‘groep’, ‘schare’ of ‘gevolg’, van het Oudhoogduits hansa) was een samenwerkingsverband van handelaren en steden tijdens de middeleeuwen. Door samenwerking probeerden ze hun handel te beschermen en uit te breiden.

Deze Wrap combineert de heerlijke zure smaken van zure room, geitenkaas en haring met de zoete dadelpuree. De combinatie met basilicum maakt het AEHT proof. MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS


WRAP STAR

Wrap-recept Wrap met dadel geitenkaas en zure haring Ingrediënten voor 4 wraps: • • • • • • •

4 wraps 150 gram geitenkaas 100 gram zure room 12 dadels 1 royale bussel basilicum 100 gram walnoten 3 zure haringfilet uitgelekt (Tiitrid JMS)

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS

Mix de geitenkaas met de zure room glad. Pureer de ontpitte dadels met een beetje water tot een dikke crème. Pluk de basilicumblaadjes en hak de walnoten fijn. Snij de haringfilet in blokjes.

Leg de haringblokjes verspreid over het geheel. Rol de Wrap strak op, leg hem op plasticfolie en draai de uiteinden goed aan.

Leg de wrap open en strijk dik in met de crème van geitenkaas. Bedek rijkelijk met de basilicum. Spuit drie dikke strepen dadelcrème (kan uiteraard ook met een lepel). Verdeel de walnoten.

Perfect als aperitiefhapje of een lekkere lunch.

Laat enkele uren opstijven in de koelkast.

Turistid soovivad teile maitsvat toitu.

WRAP // 23


PIVA INTERNATIONAAL

Andrea, Daeymen, Jinte en Lucas

verdedigen PIVA in Estland 1 tot 6 november is het PIVA TIME in Tallinn in Estland: Andrea, Daeymen, Jinte en Lucas verdedigen de PIVA-eer op de internationale AEHT-wedstrijd voor hotelscholen.

24 // WRAP

Van 1 tot 6 november vindt in Tallinn in Estland de 34ste editie van AEHT plaats, een internationale wedstrijd voor hotelscholen. Jaarlijks zijn o.a. Oostenrijk, Portugal, Italië, Kroatië, Spanje en Nederland van de partij op deze competitie waaraan laatstejaars studenten deelnemen, gecoacht door hun leerkrachten. PIVA selecteerde vier van haar

leerlingen voor deze internationale wedstrijd. Jinte Declerck zit in het 6de middelbaar. Lucas Laceur Belon, Andrea Traore en Daeymen Seghers-De Mey volgen een 7de specialisatiejaar. AEHT is ontstaan in 1988 en verenigt meer dan 400 Europese hotel- en toerismescholen uit meer dan 40 landen. AEHT is

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS


tevens een platform voor meetings en wedstrijden - nationaal en internationaal. PIVA neemt van bij de start in 1988 jaarlijks deel aan de nationale en internationale wedstrijd AEHT voor studenten. In totaal nemen op deze zesdaagse 388 deelnemers het tegen elkaar op in 10 verschillende wedstrijden. De extra moeilijkheid tijdens de competities is dat de leerlingen door loting gekoppeld worden aan deelnemers van andere landen. Teams worden beoordeeld op professionaliteit, werkvaardigheden, sociale vaardigheden en teamwork.

Spannend, maar ook een droom die uitkomt!

Jinte Declerck, afkomstig uit Antwerpen, studeert toerisme “om te reizen en nieuwe culturen te leren kennen”. Zij zal Estland promoten in de competitie ‘Tourist Destination’. Het exacte thema wordt later bekendgemaakt maar de nadruk zal liggen op duurzaam en verantwoord toerisme.

‘Restaurant Service Competition’. “Dit is echt wel een droom, het idee dat ik binnenkort vertrek naar Estland voor een wedstrijd dringt nog steeds niet door. Hiervoor wil ik de school, de leerkrachten en Erasmus bedanken!” Toon Veelaert (algemeen directeur), Koen Van Helden (technisch directeur), Stijn Jammaers (technisch adviseur hotel) en Lynn van Dommelen (leerkracht patisserie) zullen de PIVA-leerlingen in Estland tijdens de wedstrijd begeleiden. Gedeputeerde Luk Lemmens staat volledig achter de deelname: “De toeristische sector en de horeca zijn sectoren die zich steeds opnieuw moeten uitvinden en dat vraagt heel wat inventiviteit en durf. Met het deelnemen aan internationale

wedstrijden legt onze provinciale school PIVA de lat hoog en dat zorgt voor gedreven en ambitieuze leerlingen. Ik wens hen veel succes en een unieke ervaring waarbij ze internationale vrienden maken.” Dank aan de leerkrachten die de AEHT’ers hebben klaargestoomd voor de wedstrijd: Lynn van Dommelen en Kristof De Vocht voor Lucas, Ann Liekens voor Jinte Caroline Van Honsté en Mark Simons voor Daeymen en Luc Godon en Maarten Greveling voor Andrea. De wedstrijd gaat door op 3 en 4 november, het galadiner en de prijsuitreiking op 5 november. Duimen maar! Lees meer over AEHT. Volg de AEHT-avonturen op facebook en instagram.

Lucas Laceur Belon en Andrea Traore zijn beiden afkomstig uit Lokeren. Lucas zal zich moeten bewijzen in de ‘Pastry Competition’ en Andrea in de ‘Culinary Art Competition’ met ingrediënten uit een mystery basket. Lucas vindt zowel de voorbereiding als de effectieve wedstrijd spannend: “Ik hoop mijn grenzen te kunnen verleggen en te ontdekken hoe ver mijn passie voor het vak me kan brengen.” Andrea: “Ik hoop dat het mij leert omgaan met stress en met werken in groep.” Daeymen Seghers-De Mey uit Hamme (Oost-Vlaanderen) zal zijn professionaliteit tonen in de MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS

WRAP // 25


Winkel Bakkerij In de Winkel Bakkerij worden de producten te koop aangeboden die de leerlingen in de werkplaatsen gemaakt hebben. Ook ouders, familie en vrienden kunnen brood, taarten, koeken en chocolade kopen in onze bakkerijwinkel. maandag, dinsdag en donderdag 13u00 tot 14u15 / 14u45 tot 16u15 / 16u30 tot 18u00 woensdag 16u30 tot 18u00 vrijdag 10u20 tot 11u45 / 13u00 tot 14u15 / 14u45 tot 16u15 EEN GREEP UIT HET AANBOD Entremet Tropique door 7BBC met mango, passievrucht, framboos, jocondebiscuit, punch en passiespiegel. Koekenfestijn: sprits met melkchocolade door 3BK en theekoeken door 3BT. Fruittaartjes voorproeven met 4TBB. Op zoek naar een feestelijke taart? Wat dacht je van een frambozen croutje van 6TBB.

26 // WRAP

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS


De Slagerijwinkel De Slagerijwinkel is de motor van de slagerijafdeling. Zo goed als alles wat uitgebeend, afgepeld, versneden, gemalen, gecutterd, bereid en afgewerkt wordt, wordt hier te koop aangeboden. De Slagerijwinkel is open dinsdag, donderdag en vrijdag 10u20 tot 11u45 13u00 tot 14u15 14u45 tot 16u15

Van de zoetigheid aan de overkant naar lekker en gezond in de Slagerijwinkel: een frisse salade met mango en zalm door 7BTV. Keuzestress in de winkel met zo’n volle toog. Geen tijd om te koken? Ga voor een dagschotel zoals het kalkoengebraad met veneersaus en puree bereid door 5BS. De leerlingen van 2A zorgen dan weer voor lekker broodbeleg. Jolien Konings van 3SL werkte aan opgebonden filet pure.

MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS

WRAP // 27


PIVA’s Finest Zonder beperkingen op evenementen tot 500 personen binnen kunnen onze leerlingen hotel weer volop praktijkervaring opdoen. Leerlingen van de 3de graad mochten de voorbije maanden banketten en recepties ondersteunen in het Provinciehuis, Botanic Sanctuary, Flanders Meeting & Convention Centre en in de banketzaal van de school. Het allereerste banket dit schooljaar was voor de leerlingen van 7BGE en 7BRD in het Provinciehuis. Zij ondersteunden Salons Schoeters op het Benefietdiner van het Willem Elsschot Genootschap. Twee dagen, 250 couverts en 25 enthousiaste leerlingen. 28 // WRAP

Het splinternieuwe 5-sterren hotel Botanic Sanctuary Antwerp vormde het historische decor voor een uitzonderlijk gastronomisch event op 1 oktober: 10 Vlaamse topchefs stonden tegelijk aan het fornuis. En 7BGE en 7BRD waren ook van de partij op Flanders Finest. Wat een ervaring! Dinsdag 5 oktober was Antwerpen de gastronomische hoofdstad van de wereld met de uitreiking van The World’s 50 Best Restaurants 2021. Topchefs van over de hele wereld waren aanwezig in Antwerpen. Restaurant Noma in Kopenhagen werd uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. 7BGE werkte mee aan de miseen-place en 6TH ondersteunde de receptie voorafgaand aan die

prijsuitreiking in het Flanders Meeting & Convention Centre. Voor KMDA Elisabeth Catering was het de eerste keer dat ze met zoveel studenten hebben gewerkt voor de ondersteuning van een evenement. Tom Bossuyt, Executive Chef: “En dat liep heel vlot. Ik heb enkel maar positieve dingen gehoord. Wij hopen dan ook dat we in de toekomst nog evenementen op deze manier kunnen doen om zo ons steentje bij te dragen bij het opleiden van de collega’s van de toekomst, iets wat wij als Elisabeth Catering van cruciaal belang vinden.” In december staat de lancering van de Gault&Millau gids 2022 op het programma. Ook dan zal PIVA weer van de partij zijn! MAGAZINE VOOR LEERLINGEN & OUDERS


Provinciehuis 7BRD

Willem Elsschot 7BGE

Flanders Finest 7BGE

Botanic Sanctuary

The World’s 50 Best

The World’s 50 met 6TH

Banket in PIVA 5BRK

Cavaklatsch 5BRK


WRAP MAGAZINE Verschijnt 5x per schooljaar, nét voor elke vakantie (Allerheiligen, Kerst, Krokus, Paasvakantie, Grote vakantie) Vragen, opmerkingen, suggesties, fanmail? wrap@piva.be

Demo barbecue op Meat Expo door 4TS. 30 // WRAP


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.