Projecte fotogràfic el divendres sant a girona per a casa de cultura

Page 1

EL DIVENDRES SANT A GIRONA Treball fotogràfic d’en Josep Vilallonga

1


D o s s i e r P R E S E N T A C I Ă“ E X P O S I C I Ă“ A L A C A S A D E C U L T U R A D E G I R O N A abril - maig 2017

2


Introducció Cada any, i durant una setmana, el món cristià recorda els darrers dies de Jesús entre els mortals amb tot un seguit de ritus i celebracions litúrgiques: és el que anomenem la Setmana Santa. Comença el Diumenge de Rams (que coincideix amb el primer diumenge després de la primera lluna plena de primavera) i acaba el Diumenge de Pasqua o de Resurrecció. Durant aquests dies es commemoren, entre altres episodis evangèlics, l'entrada triomfal de Jesús a Jerusalem, l'últim sopar, l'oració a l'Hort de les Oliveres, la Resurrecció, etc. Però, sens dubte, les celebracions i rituals més interessants tenen lloc el Divendres Sant, quan es commemora la Passió i Mort de Jesús a la creu.

3


De sobra són conegudes les processons andaluses com les de Sevilla o de Còrdova on el fervor i la multitudinària participació popular han convertit aquests rituals en fenòmens turístics d'abast universal. A Catalunya el fervor religiós ha estat, des de sempre, molt més discret i les celebracions religioses, sobretot després de la fi de la Dictadura del General Franco, residuals. Però en els darrers anys s'ha donat una certa revifalla del fenomen, esperonat per l'atractiu turístic que tenen aquesta mena d'actes. N'és un bon exemple el programa d'actes de la Setmana Santa de Girona.

Durant més de dues hores la Processó del Sant Enterrament recorre els carrers del barri antic de Girona

4


El Divendres Sant a Girona A Girona les celebracions més importants de la Setmana Santa es concentren el Divendres Sant i culminen amb la Processó del Sant Enterrament. La Processó surt per la porta principal de la Catedral a les nou amb punt del vespre, baixa els noranta graons de pedra que la separen de la plaça dels Jutjats (on s'hi afegeixen els passos) i recorre durant dues hores els carrers del nucli antic de la ciutat. A les 11 de la nit la processó torna a la Catedral on es procedeix al rendiment d'honors a la Santa Creu, al cant del Crec en un Déu i a la benedicció final per part del Bisbe. La desfilada solemne pels carrers de la ciutat de passos, vestes i manaies es fa enmig d'un silenci sepulcral només trencat per les llances dels manaies percudint amb duresa contra el sòl, les peülles dels cavalls i pel so de tambors i trompetes que, de tant en tant, marquen el ritme de la marxa.

Interès i justificació del treball De tots els actes de la Setmana Santa gironina, el treball es centra a documentar un esdeveniment que només passa una vegada a l’any i que és poc conegut fins i tot pels mateixos gironins: la preparació a la catedral i rodalies de la processó del per part de les Confraries i dels Manaies. Jo diria que la Setmana Santa és de les coses més exòtiques que es fan a Girona i, per tant, de les més sorprenents. Segurament que, per la meva procedència de família treballadora poc propensa a l'autocomplaença espiritual, sempre havia pensat que els gironins érem una colla de descreguts. Però estava equivocat. O al menys

5


això és el que em va semblar quan vaig veure la ingent quantitat de confraries que desfilen en processó el Divendres Sant des de la catedral. No sé d'on surten tants catòlics, apostòlics i romans o simplement amants de les tradicions. El cas és que l'espectacle folklòric - turístic - religiós que es munta s´ho mereix. Passos, vestes, manaies, capellans, seminaristes, catòlics gironins de casa bona, immigrants, grans, petits, ciris, Sant Cristos, trompetes i timbals... tot plegat amb el ritme obsessiu dels tambors com a fons, formen un espectacle efímer i sorprenent a Girona. D’altra banda, el marc (la nau central de la catedral, les escales i la plaça del Mercadal) és impressionant, les imatges són d'una gran bellesa i el tema és exòtic fins i tot pels mateixos gironins.

Les Confraries formades per homes i dones de tota condició es preparen per a les celebracions litúrgiques

6


Acotació i aspectes tècnics L’exposició inclou entre 35 i 40 fotografies dels anys 2008, 2011, 2014, 2015 i 2016 amb una tècnica semblant al viratge a sépia. Les fotografies es presenten en marcs d'alumini de 50x40 cm amb un paspartús de 5 cm. aproximadament. Les imatges han estat fetes amb una càmera Nikon D-80 equipada amb un AFS-Nikkor 18-200 mm i una Nikon DF equipada d'un objectiu 24-70 mm, ambdós objectius tot terreny però poc lluminosos.

A la plaça dels Apòstols, mentre el sol desapareix darrere les Guilleries, la gent espera la sortida de la processó

7


L’autor En Josep Vilallonga Anglada “Cassà”, va néixer a Girona el 1953. És llicenciat en Arqueologia per la Universitat de Barcelona i ex-professor de Ciències Socials a l’INS de Cassà de la Selva (Girona). Va formar-se com a fotògraf a Barcelona i va treballar com a tal al Museu Arqueològic d'aquesta ciutat. Actualment és col·laborador de la revista Gavarres. Es defineix com a un “voyeur” que va pel món amb la càmera a coll. Si bé és cert que de jove va viatjar per diversos països d’Àsia (Xina i Índia), d’Amèrica Llatina (Perú, Colòmbia, Equador, Bolívia, Panamà i Mèxic.) i d’Àfrica (Marroc i Kènia), des de fa uns anys es dedica a captar amb la seva càmera els escassos instants interessants que pot trobar en el dia a dia de la seva vida quotidiana a Cassà de la Selva. Exposicions 1987. Exposició individual a l’Associació Cultural Ahivoy de Sant Feliu de Guíxols. 2009. Exposició individual a la sala “ la Coma” de Cassà de la Selva per la Fira de Santa Tecla. Obres de motiu cassanenc: “Passejant pels volts de Cassà”. 2012. Exposició individual al cafè-llibreria Context de Girona de diverses fotos de gran format durant el mes d'agost.

8


2012. Exposició al Cacau de la Rambla de Cassà de la Selva de fotografies de viatge durant els mesos de setembre, octubre, novembre i desembre: "Istambul". 2012. Exposició de 6 fotos de gran format a la Salle Caves Voutées de l'Abbaye de Neumünster de Luxemburg en el marc d'una mostra col·lectiva d'artistes catalans en motiu del 25 aniversari del Centre Català de Luxemburg. 2013. Exposició al Cacau de la Rambla de Cassà de la Selva. “Passejant pels volts de Cassà” durant els mesos de gener, febrer i març. 2013. Exposició individual de la col·lecció "Persones Humanes" al Casino Guixolenc de Sant Feliu de Guíxols organitzada per l’Agrupació Fotogràfica. 2014. Exposició individual de la col·lecció "Persones Humanes" al Claustre de l'Hospital de Torroella de Montgrí organitzada per l’Agrupació Fotogràfica durant el mes de gener. 2015. Exposició "Divendres Sant a Girona" dins la Biennal de Fotografia "Mirades" de Torroella de Montgrí. 2015. Exposició individual de la col·lecció "Persones Humanes" al Cercle de Girona.

9


2016. Exposició individual al cafè-llibreria Context de Girona d'algunes fotos de la col·lecció "L'escola de boxa Rafael Trejo de La Havana". 2016. Exposició individual a El Cafè de Girona de fotografies de la col·lecció "Persones Humanes". Publicacions 2015. Publicació del llibre de fotografies "Cassà vist per Josep Vilallonga". Editorial Gavarres. Amb el patrocini de l'Ajuntament de Cassà de la Selva, el suport de la Diputació de Girona i la col·laboració de La Selva, Francisco Oller, Grup Cañigueral i Poliuretanos. Dipòsit Legal Gi-1912-2015. 117 pàgs.

Contacte Josep Vilallonga Anglada Tel: 687251167 e-mail: pitxuliu@gmail.com web: http://pitxi.weebly.com/

10


11


EL DIVENDRES SANT A GIRONA

12


Millions discover their favorite reads on issuu every month.

Give your content the digital home it deserves. Get it to any device in seconds.