__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

L A D E V E S A de Girona 2017 - 2018

Projecte expositiu

de Josep Vilallonga


L A D E V E S A DE GIRONA 2017 - 2018

A finals de l'estiu del 2017 vaig creuar casualment la Devesa de Girona. Era diumenge, el dia havia estat calorós i començava a fosquejar. No vaig poder evitar una sensació d'incomoditat en endinsar-me entre els grans plàtans. El parc em va semblar inhòspit i fred, massa gran, fosc i solitari. Una mica intimidat, vaig apressar el pas. Aleshores, vaig sentir, lluny, crits de mainada. Quan vaig sortir del bosc de plàtans i l'espai es va obrir, uns homes, ja d'una certa edat, jugaven a voleibol mig a les fosques en un camp de terra improvisat i una xarxa trencada. Mentre, les dones acabaven de recollir les taules i les cadires plegables i els nens corrien per l'herba seca cridant. Pel que semblava unes quantes famílies havien passat la tarda -o potser el dia- a la Devesa fent pic-nic i es disposaven a tornar a casa.


Vaig pensar que la Devesa era un espai sorprenent i que,

possiblement, acollia molta més vida del que podia semblar. En aquell moment vaig lamentar no portar la càmera. No vaig ser conscient de la forta impressió que aquell passeig m'havia causat fins que, uns dies després, vaig tornar-hi -ara sí, amb la càmera a coll- amb el propòsit de descobrir la vida i captar imatges genuïnes del que diuen és el parc més gran de Catalunya, un parc que no acaba de trobar el seu encaix dins de la ciutat de Girona. Des d'aleshores i durant tot un any (de Fires a Fires) he passejat regularment i assídua per la Devesa, he observat els canvis que genera en el parc el pas del temps, he seguit els treballs que exigeix el seu manteniment, he assistit a una part important dels esdeveniments que s'hi han fet durant aquest temps, he parlat amb passejants habituals i esporàdics, he anat a mercat, he estat darrera de l'escenari de l'Auditori, m'he passejat per les fires... El resultat d'aquestes desenes de visites, d'aquests llargs passejos és aquest reportatge fotogràfic.

DESENVOLUPAMENT DEL PROJECTE

Mostrar en una exposició la gran quantitat de material acumulat en un any de feina m'ha resultat complicat. Primer vaig pensar fer-ho de forma cronològica començant per la tardor del 2017 i acabant a la tardor del 2018, però en resultava una barreja estranya i sense un fil conductor. Finalment he decidit fer-ho per apartats temàtics. Començo mostrant imatges del que seria l'espai natural i com canvia la fisonomia de la Devesa amb el pas de les estacions. Després he fet un bloc que anomeno "els habituals" i que fa referència a totes aquelles persones que sovint es passegen per


la Devesa atretes per l'espai en sí i que fan activitats no

programades col·lectivament sinó de forma individual o en petit grup. Són passejants -amb gossos o sense- i esportistes. A continuació hi ha un tercer bloc on es mostren les activitats col·lectives que de manera programada es fan al parc -com ara el mercat- o als diversos equipaments que hi ha, com ara l'Auditori o el Palau Firal. Al final del dossier hi de afegit un apartat que he anomenat "Altres" on hi ha tota una sèrie de fotos que em semblen interessants i que no encaixen en cap dels apartats anteriors.

EL PROJECTE EXPOSITIU

L'exposició consistiria en: - 25 o 30 fotografies en color de 60 x 40 cm presentades en marcs d'alumini platejat de 70 x 50 i un paspartús de 10 cm. - 4 o 5 fotos de gran format (110 x75 cm aprox.) també en color. - Una pantalla on es vagin projectant en bucle una àmplia selecció de tot el material gràfic que no es pugui exposar físicament en la sala. Encara que sempre he dit que les fotografies han de parlar per elles soles, també és cert que totes tenen la seva història i que, de vegades, ve de gust explicar-la. De manera que, si l'espectador té més curiositat per una foto, podrà llegir un breu text explicatiu que l'ajudarà a contextualitzar-la.


EL PARC I EL PAS DEL TEMPS

El pas de les estacions canvia la fisonomia de la Devesa d'una manera molt marcada. L'hivern es fa llarg. El parc es vesteix de l'extensa gama de grisos de l'escorça dels plàtans i es mostra particularment inhòspit i solitari. Amb l'arribada de la primavera, el verd s'imposa, els arbres rebroten i l'herba creix. Veure-hi passejants es converteix en un fet habitual. A les brigades de manteniment se'ls multiplica la feina. A l'estiu els plàtans conserven el verd i la frondositat gràcies a la persistència del reg. L'ombra, el silenci i la calma atrauen un bon nombre de visitants, especialment durant el mes d'agost. La tardor arriba lentament, els plàtans comencen a despullar-se i els ocres, grocs i marrons es reflecteixen als tolls de pluja que cau abundosa. La Devesa s'anima uns dies durant les Fires de Sant Narcís i poc a poc cau en la malenconia de l'hivern.


1

El pas del temps: Primavera

Amb l'arribada de la primavera, el verd s'imposa, els arbres rebroten i l'herba creix.


El pas del temps: Primavera

Un dels galls d'indi acollits a la gĂ bia per a ocells dels Jardins Francesos.

2


3

El pas del temps: Primavera

Els Jardins Francesos s'omplen de flors quan comenรงa la primavera.


El pas del temps: Primavera

Els colors de l'estaciรณ al costat del Passeig de l'Onyar.

4


5

El pas del temps: Estiu

A l'estiu l'herba creix sota els grans plĂ tans.


El pas del temps: Estiu

Els ciclistes que visiten Girona carregats d'alforges troben a la Devesa una mica d'ombra i tranquil¡litat.

6


7

El pas del temps: Estiu

Tot és a punt per al concert d'aquesta nit. "Notes al Parc", el cicle de música que organitza l'Ajuntament de Girona durant els mesos d'estiu, porta la música a la Devesa.


El pas del Temps: Estiu

A l'estiu ĂŠs habitual veure com els turistes s'acosten al mercat creuant a peu per la Devesa.

8


9

El pas del temps: Tardor

Els grocs i els marrons substitueixen les tonalitats del verd que han dominat durant l'estiu. Apareixen les primeres boires.


El pas del temps: tardor

I mentre no arriba el fred i la pluja, dĂłna gust descansar en una hamaca lligada entre dos plĂ tans.

10


11

El pas del temps: Tardor

Quan plou el camp de futbol (ja desaparegut) es torna impracticable.


El pas del temps: Tardor

Els arbres -sobretot els plà tans- es despullen i encatifen el sòl amb un extraordinari gruix de fulles.

12


13

El pas del temps: Hivern

Les branques dels arbres es retallen al cel i suggereixen formes fantasmagòriques.


El pas del temps: Hivern

El 28 de febrer, poc abans del migdia, van caure quatre flocs de neu que ni tan sols van aconseguir emblanquinar el terra. La bellesa efĂ­mera d'un moment extraordinari.

14


15

El pas del temps: Hivern

Fred i pluja. I al fons, sota un cel de plom, es retallen entre la boira la Catedral i Sant Fèlix.


El pas del temps: Hivern

A l'hivern s'aprofita per buidar el canal que hi ha a tot vol dels Jardins Francesos i fer neteja a fons.

16


ELS HABITUALS

L'espai natural de la Devesa no sembla ser suficientment interessant per atraure els gironins. De fet, només hi ha gent quan s'hi fa algun esdeveniment com ara el mercat o les Fires de Sant Narcís. En un dia "normal" els visitants escassegen. Són els que anomeno "habituals". I els habituals són, gairebé exclusivament: esportistes (que corren, van en bici o fan exercicis gimnàstics), passejants de gossos (molts), gent que creua la Devesa amb el propòsit de travessar el Ter per la passera de Fontejau, estudiants que fan campana, parelles, turistes proveïts de càmera i guia de la ciutat o simples passejants que semblen una mica perduts en la immensitat del Parc. Més rarament, sobretot a la primavera, s'hi poden veure nens que surten a passeig amb els mestres.


17

Habituals: esportistes

La majoria d'habituals que circulen pel parc en totes les èpoques de l'any són esportistes, sobretot "runners".


Habituals: esportistes

Els ciclistes (que moltes vegades venen de les Deveses de Salt) creuen el parc habitualment.

18


19

Habituals: passejants diversos

Aquest hivern, la neu va caure lenta i espessa durant uns minuts a la Devesa.


Habituals: passejants diversos

Això no va impedir que els "clà ssics" amos i gossos sortissin a passejar.

20


21

Habituals: Passejants diversos.

L'espai tancat, especialment dissenyat per deixar els gossos en llibertat, atrau un nombre considerable de passejadors de gossos.


Habituals: Passejants diversos.

Des del Passeig de l'Onyar, la vista sobre el barri vell de Girona ĂŠs magnĂ­fica.

22


23

Habituals: esportistes

Al costat del Passeig del Rosetar hi ha les restes d'un antic circuit esportiu ja desaparegut.


Habituals: esportistes

Les quatre barres de ferro que encara s'aguanten dretes serveixen a homes joves (en la seva immensa majoria immigrants que no tenen prou diners per pagar-se un gimnĂ s), per mantenir-se en forma.

24


25

Habituals: esportistes

A la dreta, dues tanques perdudes serveixen per exercitar-se en les barres paral¡leles.


Habituals: esportistes

Una manera curiosa de fer exercici: Estirats bocaterrosa, jugant a cartes i procurant no recolzar la panxa a terra.

26


LES ACTIVITATS

Ara com ara, la Devesa atrau més visitants per les activitats que s'hi desenvolupen que per l'espai natural en si. Les principals activitats que s'hi fan regularment i que atrauen aquesta mena de visitants són: les tasques de manteniment, el mercat dels dimarts i dissabtes, les fires comercials, els concerts a l'Auditori, el bar de la Rosaleda, les tasques del Centre Cívic del barri, les activitats a la Zona Esportiva, etc. Les fotografies d'aquest apartat corresponen a algunes de les activitats més representatives que s'han dut a terme a la Devesa entre la tardor del 2017 i la tardor del 2018, de Fires a Fires. El recull no pretén ser exhaustiu però crec que és prou significatiu per donar-nos una visió gairebé sociològica de la Devesa al llarg d'un any.


27

Les brigades de manteniment i neteja

La conservaciรณ del Parc exigeix una permanent tasca de manteniment: la poda, la recollida de fulles a finals de la tardor, el control de plagues, el reg sobretot durant l'estiu-, la sega de l'herba, la cura de les flors dels jardins, etc. sรณn tasques que donen feina a una brigada al servei permanent del parc.


Les brigades de manteniment i neteja

La brigada de manteniment retira els arbres caiguts (per malaltia o per fenòmens meteorològics) per evitar que els passejants pateixin accidents.

28


29

Les brigades de manteniment i neteja

Cada dimarts i dissabte, desprĂŠs del mercat, les feines de neteja s'allarguen fins a darrera hora de la tarda.


Les brigades de manteniment i neteja

Un astronauta s'afanya a recollir les fulles seques.

30


31

Trobada de bolivians els diumenges al migdia

La comunitat boliviana de Girona tenia en costum de trobar-se al camp de futbol de la Devesa cada diumenge al migdia. Els joves organitzaven multitudinaris partits de futbol mentre els grans, asseguts de manera improvisada al terra o en tamborets, feien petar la xerrada, menjaven els plats tĂ­pics del seu paĂ­s...


Trobada de bolivians els diumenges al migdia

... o simplement passejaven. Fins que un dia, quan vaig arribar amb la meva cĂ mera, vaig adonar-me que les porteries havien desaparegut i havien estat substituĂŻdes per dues branques primes i tortes que en feien la funciĂł. Pel que semblava, els bolivians no es resignaven a perdre el seu espai d'esbarjo.

32


33

Trobada de bolivians els diumenges al migdia

Però al cap de pocs dies les branques que delimitaven les porteries havien desaparegut i l'espai estava plantat d'herba i encerclat amb una cinta de plà stic que impedia trepitjar-lo. Els bolivians s'havien quedat sense camp de futbol.


Trobada de bolivians els diumenges al migdia

FamĂ­lies senceres es trobaven al costat del camp de futbol desaparegut.

34


35

Trobada de bolivians els diumenges al migdia

El lloc on menjar era molt precari, especialment els dies de pluja quan es fa difĂ­cil seure a terra.


Trobada de bolivians els diumenges al migdia

La mainada posava mĂşsica i assajava complicades coreografies.

36


37

El mercat

El mercat ĂŠs un fidel reflex de la societat gironina. Gent de tota mena i condiciĂł vinguts dels mĂŠs diversos indrets del planeta s'afanyen en una activitat comercial intensa i tradicional.


El mercat

Al marge dels firaires locals, la venda de roba, fruita i verdura corre a cĂ rrec, sobretot, de marroquins i gitanos.

38


39

El mercat

La presència dels marroquins a Salt i a Girona és tan nombrosa que al mercat hi ha una parada on es venen única i exclusivament hiyabs.


El mercat

El Frankfurt "El Farolillo" porta anys donant servei a firaires i compradors.

40


41

El mercat

Visos i camises de dormir per a senyora de tots colors per a cap preu.


El mercat

Una aureola sembla desprendre's del cap de la venedora.

42


43

L'Auditori

L'estructura i el disseny interior de fusta proporciona a l'Auditori una qualitat de so extraordinĂ ria.


L'Auditori

Durant els mesos d'hivern del

2017/2018 al "hall" de l'Auditori van estar exposades algunes de les escultures mÊs representatives d'en Domènec Fita.

44


45

L'Auditori

A l'Auditori actuava la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.


L'Auditori

Abans de l'actuaciรณ, entre bastidors es palpava la tensiรณ. Calia vestir-se per a l'ocasiรณ, concentrar-se i escalfar dits i llavis.

46


47

L'Auditori

Violins, clarinets, trompetes i instruments de tota mena afinaven en un caos controlat.


L'Auditori

Tot a punt per sortir a l'escenari.

48


49

El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or

Entre el 22 i el 26 de febrer es va

celebrar a les carpes instal¡lades a la Devesa la primera edició del Festival de Circ Elefant d'Or que es feia a Girona.


El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or

Setmanes de preparaciรณ i muntatge i cinc dies d'espectacles extraordinaris.

50


51

El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or

Imatge del contacte entre el circ i els mitjans de comunicaciรณ per presentar l'ediciรณ del 2018.


El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or

El Festival ĂŠs una oportunitat Ăşnica per veure artistes de primera fila mundial...

52


53

El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or

...Com ara la Jinan Acrobatic Troupe procedent de Xina...


El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or

... o les escales aèries de la Troupe Shatirof vinguda de Rússia.

54


55

El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or

Les malabars de la Troupe russa Chugunovs.


El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or

El Duo A&J format per artistes

procedents d'Ucraïna i el Regne Unit en un espectacle de cintes aèries.

56


57

El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or

El final de festa és un dels moments més emotius. A la imatge Tulga, l'home forçut de Mongòlia.


El Festival Internacional del Circ Elefant d'Or

Les "troupes" s'acomiaden. El circ tornarĂ el proper febrer amb nous espectacles.

58


59

Preparant les Fires

Durant el 2018 Fira de Girona va

organitzar 12 fires comercials. Les més importants varen ser la Fira de Mostres, el Fòrum Gastronòmic i Girocòmic. Muntar les carpes que acullen les principals fires suposa una feina i una despesa important.


Preparant les Fires

S'aprofiten les estructures per a

Girocòmic, la Fira Comercial i el Fòrum Gastronòmic que vénen una darrera l'altra.

60


61

Preparant les Fires

Ombres xineses es projecten sobre la lona de les carpes.


Preparant les Fires

Les obres de reforma del Palau Firal han començat i seran importants per tal de modernitzar un espai que ha quedat petit i antiquat, gairebÊ obsolet.

62


63

El Forum Gastronòmic

Entre el 18 i el 20 de novembre es va celebrar amb un èxit important el V Fòrum Gastronòmic. Expositors, ponències, tallers, concursos i premis del més alt nivell.


El Forum Gastronòmic

Els alumnes de l'Escola d'Hosteleria visiten cada any el Fòrum.

64


65

El Fòrum Gastronòmic

Excepcionalment, entre el 18 i el 20 de novembre del 2018 es va fer, per segon any consecutiu, una nova ediciĂł de la fira.


El Fòrum Gastronòmic

Els professionals del sector es retroben durant el Fòrum.

66


67

El Fòrum Gastronòmic

Alguns expositors s'esforcen en donar un caire "artístic" a les seves propostes.


El Fòrum Gastronòmic

Exposició "De la matèria i la paraula" de l'escultor Antoni Areny al hall de l'Auditori en el marc del Fòrum.

68


69

El Fòrum Gastronòmic

Al Fòrum Gastronòmic es poden veure algunes activitats purament artesanals relacionades amb el món de l'hosteleria. N'és una bona mostra el treball del vidre que fa en Ramón Artigas d'Arenys de Munt.


El Fòrum Gastronòmic

Alguns "stands" són altament temptadors.

70


71

Gimcana canina

L'Agility Club de les Comarques Gironines disposa d'un espai per fer exhibicions i concursos d'habilitat de gossos.


Gimcana canina

Durant el 2018 nomĂŠs s'hi va celebrar una proba i l'espai, sense cap mena de manteniment, presentava la resta de l'any aquest aspecte deixat.

72


73

Gimcana canina

Aquests espais d'aspecte desolador sรณn els que reclamen reformes urgents a la Devesa.


L'espai tancat per a gossos

Des del 2012 hi ha, al costat de l'Agiliy Club, un espai tancat on els gossos poden anar deslligats. Vaig poder comprovar, però, que sovint, mÊs que passejar els gossos els amos hi van a fer petar la xerrada.

74


75

XXII Exposiciรณ Internacional Canina de Girona

Cada any des d'en fa vint-i-dos es celebra al Palau Firal l'Exposiciรณ Internacional Canina.


XXII Exposició Internacional Canina de Girona

Pels no iniciats resulta sorprenent la

passió que hi posen els concursants que vénen de tota la península i també de França.

76


77

XXII Exposiciรณ Internacional Canina de Girona

Malgrat que els gossos solen estar ben ensinistrats, de vegades es posen nerviosos i cal calmar-los passejant per l'espai firal.


XXII Exposició Internacional Canina de Girona

Sé el que està pensant: no és un gat gros, és un gos ben estrany.

78


79

Girocòmic

Entre el 12 i el 14 d'octubre es va

celebrar a les carpes habilitades per a l'ocasió la tercera edició de Girocòmic, una fira jove i que es consolida. El

Manga està de moda. A l'escenari de la Fira una demostració d'arts marcials.


Girocòmic

Els o les cosplayers són joves que es

vesteixen fins al més petit detall dels seus herois del Manga. S'exhibeixen, concursen o simplement passegen per la fira. És condició imprescindible fer-se cadascú es faci la seva pròpia disfressa.

80


81

Girocòmic

Els còmics de més èxit són aquells que es poden veure poden veure a la televisió. Els que només disposen de la seva versió en llibre amb prou feines arriben al públic infantil.


Girocòmic

Personatges de còmic i visitants s'observen mútuament.

82


83

Les Fires de Sant Narcís

Les Fires de Sant Narcís és l'únic esdeveniment que omple de gom a gom una part considerable de la Devesa. La Copa no n'és una excepció.


Les Fires de Sant NarcĂ­s

La pluja insistent durant els dies de

Fira va deslluir la festa i les atraccions van restar parades moltes hores.

84


85

Les Fires de Sant NarcĂ­s

No hi podia faltar la casa del terror,

una casa que, la veritat, no feia gaire por.


Les Fires de Sant Narcís

La mainada, per moltes pantalles que tinguin a l'abast, continuen al·lucinant amb les atraccions "de debó"..

86


87

Les Fires de Sant NarcĂ­s

Durant les Fires desenes de gitanos es dediquen a vendre les primeres castanyes i moniatos de la temporada.


Les Fires de Sant Narcís

A més de les clàssiques xurreries, en els darrers anys proliferen autèntics restaurants ambulants.

88


89

Les Fires de Sant NarcĂ­s

Des de la gegantina "nòria" om podia gaudir d'una vista poc comú del parc.


Les Fires de Sant NarcĂ­s

Tot i la pluja, algunes parades van estar obertes tot el dia.

90


92

Graffitis

La Devesa, com qualsevol altre espai urbĂ , no s'escapa dels graffiters que deixen la seva empremta a totes les parets.


Graffitis

Els lavabos que hi ha a prop de la Rosaleda sรณn un objectiu prioritari dels graffiters.

93


94

Graffitis

Tenint en compte la situació actual, només una petita part de les pintades són de caire polític.


Graffitis

Al marge dels de la Rosaleda, a la Devesa hi ha tres lavabos. Aquests que hi ha a prop de l'Auditori tambĂŠ han estat "pintats" pels graffiters.

95


Curriculum En Josep Vilallonga Anglada, va néixer a Girona el 1953. És llicenciat en Arqueologia per la Universitat de Barcelona i ex-professor de Ciències Socials a l’INS de Cassà de la Selva

(Girona). Va formar-se com a fotògraf a Barcelona i va treballar com a tal al Museu Arqueològic d'aquesta ciutat. Actualment és col·laborador de la revista Gavarres. Es defineix com a un “voyeur” que va pel món amb la càmera a coll. Si bé és cert que de jove va viatjar per diversos països d’Àsia (Xina i Índia), d’Amèrica Llatina (Perú, Colòmbia,

Equador, Bolívia, Panamà i Mèxic.) i d’Àfrica (Marroc i Kènia), des de fa uns anys es dedica a captar amb la seva càmera els escassos instants interessants que pot trobar en el dia a dia de la seva vida a Cassà de la Selva o fent el turista per aquests mons de Déu.

Darreres Exposicions

2018. - Exposició al "Cafè de Girona" de 4 fotos de la col·lecció "L'escola de boxa Rafael Trejo de La Havana durant el mes de març. - Exposició a Cala Pruna de Pals del treball "Rabat" amb pintures de Lola Barranco entre l'1 i el 19 d'agost. 2017. - Exposició a la Biblioteca de Palafrugell del Treball "L'escola de boxa Rafael Trejo de La Havana" durant el mes d'agost.


- Exposició a La Galeria de la Fundació Vila-Casas de Palafrugell del treball "Rabat" amb

pintures de Lola Barranco entre el 4 i el 27 d'agost. - Exposició a la sala de can Trinxeria de Cassà de la Selva del treball "Rabat" amb pintures de Lola Barranco entre el 10 i el 31 de juliol. - Exposició del treball "L'escola de boxa Rafael Trejo de La Havana" dins la Biennal de

Fotografia "Mirades" de Torroella de Montgrí de l'1 al 24 d'abril. - Exposició individual a la Casa de Cultura de Girona del treball "Divendres Sant a Girona" entre el 21 de març i el 21 d'abril.

2016. - Exposició individual a El Cafè de Girona de fotografies de la col·lecció "Persones Humanes".

- Exposició individual al cafè-llibreria Context de Girona d'algunes fotos de la col·lecció "L'escola de boxa Rafael Trejo de La Havana". 2015. - Exposició individual de la col·lecció "Persones Humanes" al Cercle de Girona. - Exposició "Divendres Sant a Girona" dins la Biennal de Fotografia "Mirades" de Torroella de Montgrí. 2014. - Exposició individual de la col·lecció "Persones Humanes" al Claustre de l'Hospital de Torroella de Montgrí organitzada per l’Agrupació Fotogràfica durant el mes de gener. 2013. - Exposició individual de la col·lecció "Persones Humanes" al Casino Guixolenc de Sant Feliu de Guíxols organitzada per l’Agrupació Fotogràfica. - Exposició al Cacau de la Rambla de Cassà de la Selva. “Passejant pels volts de Cassà” durant els mesos de gener, febrer i març. 2012. - Exposició de 6 fotos de gran format a la Salle Caves Voutées de l'Abbaye de Neumünster de Luxemburg en el marc d'una mostra col·lectiva d'artistes catalans en motiu del 25 aniversari del Centre Català de Luxemburg. - Exposició al Cacau de la Rambla de Cassà de la Selva de fotografies de viatge durant els mesos de setembre, octubre, novembre i desembre: "Istambul". - Exposició individual al cafè-llibreria Context de Girona de diverses fotos de gran format durant el mes d'agost.


Publicacions

2015. Publicació del llibre de fotografies "Cassà vist per Josep Vilallonga". Editorial Gavarres. Amb el patrocini de l'Ajuntament de Cassà de la Selva, el suport de la Diputació

de Girona i la col·laboració de La Selva, Francisco Oller, Grup Cañigueral i Poliuretanos. Dipòsit Legal Gi-1912-2015. 117 pàgs.


Profile for Josep Vilallonga

Projecte Expositiu La Devesa 2017 - 2018  

Projecte Expositiu La Devesa 2017 - 2018  

Profile for pitxuliu
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded