Pirkanmaan Yrittäjä -lehti 6/2021

Page 40

40

Tiistai 17. eloKUUTA 2021

Nälkä kasvoi syödessä – tuoreen duon videomuotoon tehty käyntikortti ylitti kaikki odotukset Kuva: Jenni Tuominen

DAY OF Dreams- musiikkivideo kuvattiin huhtikuun lopulla vastaremontoidussa Pikkupalatsissa.

Eivät ole olleet muusikoille helppoja viime ajat. Harvan, jos minkään alan ammattilaisten koronakurimus on ollut yhtä synkkä. Tämän tietävät turhankin hyvin myös Annukka Nevalainen ja Piia Kärnä, taiteilijanimeltään Piia Kristiina. He ovat esiintyvänä duona varsin tuore tulokas, mutta itsensä he ovat elättäneet musiikilla jo vuosia. Kun korona kerran oli säikäyttänyt keikkakalenterit olemattoman ohuiksi, päätti Duo Primadonnat -nimellä esiintyvä kaksikko panostaa markkinointiin. Piian säveltämästä Day of Dreams -häämarssista tehtiin keväällä musiikkivideo, joka toimii nyt sekä kaksikon että mukaan lähtevien yhteistyökumppaneiden käyntikorttina. Lopputulos on kaikkien katsottavissa YouTubessa, ja se on poikinut keikkojakin.

T

ämän tarinan alkujuuret yltävät parin vuosikymmentä taakse Polvijärvelle. Suomen-tietäjät toki sijoittavat sen automaattisesti oikein, mutta meille Googlea tarvitseville kerrottakoon sen löytyvän Pohjois-Karjalasta, noin 50 kilometrin päässä Joensuusta. Annukka ja Piia ovat molemmat kyseisen kunnan kasvatteja. He olivat samaan aikaan yläasteella mutta eivät vielä tuolloin mitään bestiksiä. Ikäeroakin oli peräti kaksi vuotta, joka voi yläastekulttuurissa vastata helposti vuosikymmentä.

Onkos toi se?

Sen verran samoja käytäviä oli kulutettu, että toisensa naiset tunnistivat, kun he sattumalta törmäsivät toisiinsa – tulevaa ajatellen ehkä hieman kohtalokkaan kuuloisesti – häissä. Avioliiton satamaan oli tuolloin astumassa Annukan miehen veli, joten hän oli paikalla kutsuvieraana. Piia puolestaan oli duunissa, vähemmän yllättävästi muusikkona. – Naistenhuoneen jonossa taisimme varmistaa olevamme ne, joiksi toisiamme otaksuimme ja päädyimme vaihtamaan kuulumisia, Annuk-

ka kertaa. Tämä toisiinsa törmääminen tarkoitti nykyisen maailmanajan tapakulttuuriin kuuluvasti ystävystymisessä seuraavaa askelta – eli Facebook-toveruutta. Sillä tasolla kaksikon suhde säilyikin pitkään. Toistensa julkaisuista tykkäiltiin kyllä, mutta ei siinä tuolloin mihinkään kirjeenvaihtoon alettu – duunikuvioista puhumattakaan.

Tämä tamperelaisravintola tuli tutuksi

Musiikki oli kolahtanut kumpaiseenkin jo lapsuudessa. Piia aloitti pia-

nonsoiton harjoittelun 8-vuotiaana, ja samoissa vuosimäärissä soittimeen tarttui myös Annukka. Hänen instrumenttina oli pianon lisäksi viulu, josta myöhemmin tulikin hänelle se the instrumentti. Moni muukin aloittaa soiton saman ikäisenä, mutta Piian ja Annukan kohdalla siitä tuli myös pääsääntöinen tulonlähde. Ja tämä puolestaan on tarkoittanut tutustumista yrittäjyyteen. Eniten Piia on rahaa vastaan ehtinyt esiintyä tamperelaisessa Astor-ravintolassa. Siellä elävä musiikki on ollut osa ravintolaelämystä jo pidempään – tai siis oli ainakin koronaan asti. – Olin 2002 Astorissa esiintymässä osana salsa-tanssiryhmää, jolloin huomasin, että siellä oli piano. Kävin tiedustelemassa, mitenkä sitä pääsisi soittamaan, ja sain ravintolasta heidän pianistivälittäjänsä yhteystiedot. Hommiin pääsin miltei saman tien, hän taustoittaa. Aivan pariin iltaan soitot eivät jääneet, sillä Piia ehti soittaa Astorissa peräti 18 vuotta. Yksin

“NO JOHAN ON HIENO LAITURI”

sanoi pirkanmaalainen mökkiläinen, kun näki naapurille syksyllä asennetun laiturin rankan talven jäljiltä. Nähtiin sekin, että NOOAARCTIC on ympärivuotinen selviytyjä sovussa luonnonvoimien kanssa. Huolimatta materiaalikustannusten noususta markkinoilla olemme pystyneet kehittämään tuotantoamme sekä asennusta ja näin pitämään hintamme asianmukaisina. PREMIUMLAITURI on hintansa väärti.

Koe parempi mökkielämys, soita heti ja tilaa meiltä puh. 0400 591 219 tai 040 595 1457. Asennus vielä kuluvan kesän / syksyn aikana.

Ohutlevytuotantoa jo vuodesta 1975! Saat kauttamme laserleikkeet särmättynä, hitsattuna ja pintakäsiteltynä. Meidän kautta saat myös rakennusten peltilistat! Kysy tarjousta tarvitsemillesi tuotteille!

nooa-arctic.fi

Aakkulantie 50 ■ 36200 Kangasala levynelio@levynelio.fi ■ www.levynelio.fi

hän ei ravintolaa säestänyt, vaan rinkiin kuului hänen mukaansa 5–6 soittajaa. Astorissa oli soittokeikkaa alkuvuosina neljänä iltana viikossa, myöhemmin kahdesti.

Vakipaikat edesauttoivat yrittäjäksi ryhtymistä

Astor-vuosien aikana Piiasta tuli myös yrittäjä. – Ensimmäiset viisi vuotta toimin välittäjäni Janne Viitaniemen kautta, mutta kun hän oli 2007 karsimassa tätä sivuhaaraa omasta liiketoiminnastaan, hän tiedusteli, olisinko kiinnostunut siitä. Hän kun muisti, että olin aiemmin kysynyt häneltä, millaista on yrittäjänä toimiminen, Piia muistelee. Yhden yön miettimisajan jälkeen päätös oli tehty. – Yrittäjäkurssin aloitinkin sitten heti jo parin päivän päästä, hän muistaa. Päätöstä edesauttoi se, että tiedossa oli jo ainakin yksi valmis asiakas. – Onneksi en muutenkaan ole sellainen uhkakuvia pähkäilevä tyyppi. Minulla oli yrityksellä kivijalkana tuttu ja turvallinen Astor, ja ajattelin saavani sen rinnalle muitakin asiakkaita, hän jatkaa. Niin kävikin. Esimerkiksi Paapan kapakassa Piia ehti soittaa 12 vuotta. Myös se loppui kuitenkin viime vuonna kuin seinään leikaten. – Pandemia muutti kaiken. Yhtäkkiä minulla olikin vain tyhjyyttä ja tilaa.

Opetushommia, osuuskuntailua ja opiskelua

Myös Annukan työhistoria on vahvasti musiikkipainotteinen. Kokemusta on kertynyt niin palkkatyössä kuin yrittäjänäkin. Ansioluettelosta löytyy merkintöjä useammastakin musiikkiopistosta. Palkkatöiden jälkeen hänestä tuli osuuskuntayrittäjä Epilässä toimivassa Sointula-musiikkikoulussa. Moni tuntee sen Maija Salon musiikkikouluna,


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.