Pirkanmaan Yrittäjä -lehti 6 / 2023

Page 1

KULJETUS JA LOGISTIIKKA

Pirkanmaalaiset toimijat vastuullisuuden suunnannäyttäjinä

REKKASPOTTAUS

Rahtarit ry kampanjoi

turvallisen harrastamisen

puolesta

PÄÄSTÖTTÖMIÄ

RATKAISUJA

dieselkuorma-autoja

muunnetaan sähkökäyttöisiksi

SULKAVUOREN SISÄSSÄ KILOMETREJÄ

kertynyt jo Himalajalle ja takaisin

PIRKANMAAN YRITTÄJIEN OMA LEHTI • NRO 6 30.9.2023 •

Mielenrauhaa liiketoimintaan

Mahdollistamme kasvun ja pienennämme riskejä olipa kyseessä rahoitus, uudet investoinnit tai vaikka kansainvälisen rahaliikenteen reaaliaikainen seuranta.

• Oma yhteyshenkilö, suora numero

• Paikallinen toimija, nopea ja sujuva päätöksenteko

• Koko verkoston osaaminen yhden soiton päässä

OP Tampere

“Perheyrityksenä meillä on sellainen tekemisen malli, että hyvällä joukkueella ja yhteistyöllä päästään

parhaisiin lopputuloksiin. Ihan niin kuin tämän OP:n yritystiimin kanssa.”

Ensio Haapanen

toimitusjohtaja

Kattokeskus Oy

Tarja Niemi asiakkuusjohtaja Janette Karvonen asiakkuusasiantuntija Maksuliike ja kassanhallinta Juha Palolampi rahoitusjohtaja Rahoitusyhtiöpalvelut Leena Heininen talouspäällikkö Kattokeskus Oy

Jenni Pöllänen

Saavutettavuus on kilpailutekijä

Hallituksen budjettiriihessä saimme iloisia uutisia Pirkanmaalle. Tampereen henkilöratapihaa uudistetaan 163 miljoonalla ja pääradalle investoidaan Tampere-Helsinki välillä 110 miljoonaa. Molemmat näistä ovat olleet yrittäjille tärkeitä vaikuttamisen kohteita, ja niillä on suuri merkitys sujuvalle sekä tehokkaalle logistiikalle raideliikenteen näkökulmasta.

Saavutettavuus on yrittäjälle tärkeä kilpailukykyyn vaikuttava asia. Muutaman minuutin viivästys ruuhkan vuoksi tai parin kilometrin kiertomatka kertautuu päivien ja vuosien aikana aiheuttaen suuret lisäkustannukset, jotka heijastuvat tuotteiden hintoihin. Kun sama toistuu sadoilla yrityksillä, puhutaan merkittävistä summista. Logistiset prosessit, kuljetukset, varastot ja jakelukanavat on suunniteltava sekä toteutettava siten, että palveluiden ja tavaroiden liikkuminen ja saatavuus ovat tehokkaita ja esteettömiä. Yritysten ohella tämä on tärkeää myös yhteiskunnalle laajemminkin, sillä se vaikuttaa saatavuuteen, kustannuksiin, ympäristövaikutuksiin sekä asiakastyytyväisyyteen.

Pirkanmaalla on iso joukko kansainvälistä kauppaa käyviä yrityksiä ja niille lentoliikenne lähikentälle on tärkeää. Ei Pirkanmaalta lennetä Helsinkiin, vaan täältä lähdetään ja tänne saavutaan Euroopan kentiltä tai kauempaa muilta mantereilta. Tällöin suorat yhteydet maailmalle ovat merkityksellisiä. Pirkanmaa on sijainniltaan erinomainen myös lentorahdin osalta, sujuvat yhteydet koko Suomesta Tampere-Pirkkalan lentokentälle ovat mahdollisuus, jota meidän kannattaa hyödyntää.

Pirkanmaan maakuntakaava 2024 ohjaa kaavoitusta antaen myös liikenteen ja logistiikan osalta suuntaviivoja, joilla vaikutetaan saavutettavuuteen vahvalla yhteistyöllä yli kuntarajojen. Valtateiden osalta olemme erinomaisella sijainnilla, josta on helppo liikkua eri suuntiin. Nyt kun raideliikenteen rahoitukseen on löytynyt ratkaisuja, tulee meidän kiinnittää kokonaisvaltaisesti huomiota myös valtateihin, joissa on potentiaalia, mutta myös merkittävästi korjausvelkaa sekä tarpeita uudistamiselle.

Valtatie 9 leventäminen nelikaistaiseksi tarvitaan varmistamaan elinvoima koko Pirkanmaan seudulle. Valtatieverkoston parantamistarvetta on myös VT12 sekä VT3 osalta. Tulevaisuuden menestyminen vaatii kuntarajat ylittävää ajattelua ja koko Pirkanmaan saavutettavuuden varmistamista, jotta luomme edellytykset yritysten saavutettavuuden eri tarpeisiin. Valitettavasti VT9 investointi ei budjettiriihessä rahoitusta saanut, mutta jatkamme aktiivista vaikuttamistyötä tämän osalta. Suunnitelmissa oleva eteläinen 2-kehä Pirkkalasta Kangasalaan valtatie 9:lle on myös osa valtateiden kehitystä.

Valtatie 3 oikaisu Lempäälä-Pirkkala välillä on merkittävä elinkeinoelämälle ja yritystoiminnalle, asukkaita unohtamatta. Nykyisen tien haasteena on välityskyvyn heikkous, pitkiä jonoja ja ruuhkia on aamuisin sekä iltapäivisin, viikonloppuja unohtamatta. Yritykset hakeutuvat hyvien liikenneyhteyksien ja hyvän saavutettavuuden alueelle. Tien oikaisu mahdollistaa myös uusia tontteja yrityskäyttöön erinomaisella saavutettavuudella.

Logistiikassa saavutettavuus liittyy tiiviisti liikenneinfrastruktuuriin. Tiet, lentokentät ja rautatieasemat sekä satamat on suunniteltava ja ylläpidettävä siten, että ne toimivat erilaisille kuljetusmuodoille ja ovat läpäisykyvyltään erinomaisia. Pirkanmaalla meidän on pidettävä huoli kilpailukyvystämme. Isot hankkeet herättävät keskustelua ja haastavassa taloustilanteessa mietitään usein, mihin rahat kannattaisi käyttää. Pirkanmaan menestys tarvitsee menestyviä yrityksiä, jotka tähyävät maailmalle, joissa investointi tulevaisuuteen nähdään mahdollisuutena ja Pirkanmaa parhaana mahdollisena paikkana toimivien liikenneyhteyksien solmukohtana. Yritykset luovat asukkaille työpaikkoja ja elinvoimaa kuntiin. Kun yrityksen menestyvät, menestyy myös Pirkanmaa.

Lauantai 30. syysK uuta 2023 3
Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja
PÄÄKIRJOITUS

TAVOITA PIRKANMAAN

PIRKANMAAN KUUNNELLUIN

PAIKALLISRADIO

Paikalliset sisältömme kiinnostavat pirkanmaalaisia sekä radioaalloilla että verkossa, ja siksi olemme oivallinen markkinoinnin kumppani Pirkanmaan yrityksille koosta ja toimialasta riippumatta. Lue lisää: radiosun.fi/mainostajalle.

Mainostajalle Kiakkoradion Pelipäivä tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tavoittaa sitoutunut ja ostovoimainen kiakkokansa Pirkanmaalta. Mainospaketteja on myynnissä rajallinen määrä! Lue lisää: kiakkoradio.fi/mainosta.

Ota yhteyttä ja varaa radiokampanjasi:

Vuoden 2023 paikallisena radio-ohjelmana palkitussa Kiakkoradion Pelipäivässä kuullaan tuoreet kiakkouutiset ja -haastattelut aina ennen Ilveksen ja Tapparan otteluita.

Tampereella FM 89,0 MHz ja kaikkialla kiakkoradio.fi

Satu Holma 0500 631 761 satu.holma@kiakkoradio.fi | satu.holma@radiosun.fi

Radio SUN

tavoittaa viikoittain 53 000 kuulijaa, ja keskimääräinen kuunteluaika on 464 minuttia viikossa. (KRT 6–11/2022)

Tampere 107,8 | Etelä-Pirkanmaa 96,7 Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3 | Kankaanpään seutu 106,7 Parkanon seutu 91,7 | Ylä-Pirkanmaa 91,5

Marko Huhdanmäki 043 2170 274 marko.huhdanmaki@kiakkoradio.fi | marko.huhdanmaki@radiosun.fi

KIAKKOKANSA MAINOSTAMALLA TAMPEREEN KIAKKORADION PELIPÄIVÄSSÄ! 89,0 MH z KIAKKORADIO.FI

Pirkanmaan Yrittäjä -lehti perustettu vuonna 1948

● JULKAISIJA

Pirkanmaan yrittäjät ry

Laukontori, Kehräsaari B, 2. krs, 33200 tampere

puh. (03) 251 6500

● TOIMITUS

Päätoimittaja Jenni Pöllänen jenni.pollanen@yrittajat.fi

toimitussihteeri saara sulander

p. 050 338 4209

saara.sulander@yrittajat.fi

toimituksen osoite:

Pirkanmaan yrittäjä -lehti, saara sulander Kehräsaari B, 2.krs. 33200 tampere

www.py-lehti.fi

www.pirkanmaanyrittajat.fi

● JAKELU aamulehden lauantaijakelu sekä telinejakelua Pirkanmaalla.

Levikki 70 000 kpl

● JAKELUPÄIVYSTYS

Postin varhaisjakelu/Pirkanmaa p. 0100 3355 (pvm/mpm)

arkisin klo 6–16 viikonloppuisin klo 6–12 www.aamulehti.fi/asiakastuki

● MEDIAMYYNTI

Mediatoimisto Dorimedia Oy

inkeri Valtonen p. 040 717 8614

Erja Joentausta p. 050 374 9444

timo Hyvönen p. 050 468 2290 etunimi.sukunimi@dorimedia.fi

● PAINOPAIKKA sanoma Manu tampere 2023

● ULKOASU ilmoitukset ja sivutaitto, Heku Oy p. 010 681 781

● ILMOITUSAINEISTOT aineistot@dorimedia.fi

● ILMESTYMINEN 2023 11.11. Rakentaminen 16.12. Joululehti, markkinointi & myynti

Lauantai 30. syysK uuta 2023 5 3 PÄÄKIRJOITUS 6 HERVANNASTA VALMISTUU UUSIA LOGISTIIKKA-ALAN AMMATTILAISIA 8 DIESELKUORMA-AUTOJA MUUNNETAAN SÄHKÖISIKSI 10 YMPÄRISTÖOSAAMISELLA KESTÄVIÄ RATKAISUJA SISUSTUSSUUNNITTELUUN 12 NÄKÖALAPAIKALLA — KULJETUSALALLA PÄÄSEE KURKISTAMAAN HANKKEIDEN KULISSEIHIN 16 PK-YRITYSBAROMETRI: POIKKEUKSELLISET VUODET LISÄÄVÄT YRITYSTEN VAROVAISUUTTA 19 REKKASPOTTAUS TUO KULJETUSALALLE SOMENÄKYVYYTTÄ 20 LAKINEUVO 22 INTOHIMOINA KULJETUSALA JA KIERTOTALOUS 24 MENTORIKSI MAAHANMUUTTAJATAUSTAISELLE YRITTÄJÄNAISELLE 25 UUDET JÄSENYRITYKSET 26 ANSIOMERKIT JA TAPAHTUMAT
TÄSSÄ LEHDESSÄ 22 8 10

OPPILAITOS KULJETUS JA LOGISTIIKKA

HERVANNASTA VALMISTUU UUSIA LOGISTIIKKA-ALAN AMMATTILAISIA

Tredun Hervannan kampus on yksi Suomen suurimmista. Siellä kouluttautuu noin 3000 henkilöä, joista noin 650 ovat logistiikkalinjalla. Kampukselta valmistuvien logistiikka-alan ammattilaisten joukossa on sekä työelämänsä aloittavia nuoria että alaa vaihtavia aikuisopiskelijoita.

Hyvät työllisyysnäkymät houkuttelevat

Logistiikka-alan nuorten opintolinja täyttyy vuosittain ensisijaisista hakijoista. Tänä syksynä linjalle oli avoinna 90 paikkaa, ja opinnot kestävät tyypillisesti 2,5–3 vuotta. Suurin osa opiskelijoista tulee Pirkanmaalta, mutta ala tuo Treduun opiskelijoita myös ympäri Suomen. Miesvaltainen ala houkuttelee myös naisia, joita on tänä päivänä alan opiskelijoista noin kolmasosa.

– Opiskelijat työllistyvät 90 %: sesti. Usein kehunkin heille, että teillä on suuri vaara työllistyä tälle alalle, Tredun koulutuspäällikkö Matti Heikkilä sanoo. Matti on ollut Tredussa opettajana jo yli 20 vuotta ja päätynyt logistiikkaalalle omien sanojensa mukaan sukuperintönä. Ennen koulutuspäällikön virkaa hän on toiminut kuljettajana ja liikenneopettajana.

Tredulla on tiiviit suhteet alan yrityksiin ja tasokkaat kalustokumppanit. – Alan isot nimet, kuten Schenker ja Hertz, jonka tavaraa kyyditään harjoitusajoissa ympäri Suomen, ovat kasvattaneet Tredun houkuttelevuutta. Panostamme myös markkinointiin sosiaalisessa mediassa ja sitä kautta olemme tavoittaneet nuoret hyvin, Matti kertoo.

Koulutus räätälöidään opiskelijakohtaisesti

Logistiikan alalla toimii myös aikuisten opintolinja, joka on piristymässä koronan jäljiltä. Julkinen liikenne on pandemia-ajan jälkeen lisääntynyt ja kasvattanut tarvetta uusille kuljettajille. Opintojen

alussa jokaiselle opiskelijalle tehdään oma henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma. Koulutusmallia on kehitetty yhteistyössä alan yritysten kanssa. Mallin työelämälähtöisyys korostuu erityisesti aikuispuolella.

– Joka kuukausi otetaan opiskelijoita sisään ja joka kuukausi joku valmistuu, Matti sanoo. Nuorten ja aikuisten koulutuslinjoilla on samat osaamisvaatimukset, mutta aikuispuolelle on käynnissä jatkuva haku. Nuorten kohdalla enemmistö opiskelijoista aloittaa tammi- tai elokuussa. Myös kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista, ja opintoja voi jatkaa väyläopintojen kautta ammattikorkeakoulun puolella JAMK:ssa. Suosituin opintomalli on oppisopimus. Yhtenä syynä tälle on alalla vallitseva työvoimapula.

Kestäväkehitys ja innovaatiot mukana opiskelussa

Maailmantilanne heijastuu myös logistiikkaalan opintoihin. Laskusuhdanteessa uudelleen kouluttautuminen nostaa suosiotaan ja hakijoita riittää etenkin aikuiskoulutuksen puolella. Myös kaupungin ja julkisen liikenteen kehittäminen heijastuu koulutukseen. Tästä hyvänä esimerkkinä on ratikalle suunniteltu koulutuslinja, joka toteutetaan yhteistyössä VR:n ja Tampereen Raitiotie Oy:n kanssa. – Olemme kouluttaneet jo toistasataa ratikankuljettajaa. Seuraava koulutus alkaa helmikuussa 2024 ja sitä seuraava syksyllä 2024, sen mukaan miten ratikan rakentaminen Tampereella etenee, Matti kertoo.

Tredussa ollaan ajan hermoilla ja opiskelussa hyödynnetään digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia. Esimerkiksi kynnystä siirtyä opiskelusta työelämään minimoidaan kehittämällä oikeaa työympäristöä mallintavaa VR-maailmaa. Opiskelussa huomioidaan myös muutokset kuljetusalan kalustossa ja kestävän kehityksen arvot. Tutkinnon voi suorittaa tänä päivänä kokonaan päästöttömällä tai vähäpäästöisellä kalustolla. – Ilmastoasiat ovat etenkin nuorille tärkeitä ja Tredu haluaa olla mukana edistämässä niitä, Matti sanoo.

Opiskelijan silmin

Logistiikka-alan opiskelija Robertilla on nyt vajaa vuoden opinnot takana. Hän päätyi Treduun kuljetuspuolelle alan laajuuden ja jatko-opiskelumahdollisuuksien ansiosta. – Meillä on mukavat opettajat ja todella hyvä opiskeluympäristö. Etenkin simulaatiohuone on toiminut hyvin, Robert kehuu. Tavoitteena hänellä on saada opinnot suoritettua mahdollisimman nopeasti. Haaveissa siintää vuoden työkokemuksen kerääminen terminaalissa tai varastolla ja opintojen jatkaminen ammattikorkeakoulussa.

– Jos jotain tarvitaan ja haetaan tänne logistiikan muutoin loistaviin opiskelupuitteisiin, niin ottaisimme mielellään yrityksiltä vastaan tuotteita, jotka kestävät oppilasharjoittelut, vinkkaa logistiikan opettaja Jussi Saarnio.

teksti: SAARA SULANDER, ELLI-NOORA NIEMINEN Kuvat: TREDU

Lauantai 30. syysK uuta 2023 7

LIELAHDEN YRITTÄJÄT

LIELAHDEN AUTOKESKUS MUUNTAA

DIESELKUORMA-AUTOJA SÄHKÖISIKSI

Käytetyn dieselkuorma-auton muuntaminen sähköiseksi maksaa Lielahden Autokeskuksen yrittäjän Mikko Leppälahden mukaan noin puolet uuden sähköauton hinnasta. Tehdas sijaitsee Keuruulla, mutta kuorma-autokauppaa on käyty Lielahdessa lähes 40 vuoden ajan.

Maahantuonnista dieselautojen konvertoimiseen

Lielahden Autokeskuksen toimintaa on leimannut kansainvälisyys jo yrityksen perustamisajoista lähtien, jolloin kuorma-autovalmistaja IVECO

teki yrityksestä Suomen ensimmäisen yksityisen piirimyyjänsä. – Viiden vuoden jälkeen, 1990luvun alussa, irtisanoin sopimuksen ja aloin tuoda kuorma-autoja ja niiden varaosia Euroopasta

Suomeen, yrittäjä Mikko Leppälahti kertoo.

Lielahden Autokeskuksen uusimpana aluevaltauksena on dieselkuorma-autojen muuntaminen, eli konvertoiminen, sähkökuorma-autoiksi. Lähtölaukauksena konvertoinnille toimi vuonna

2020 tehty selvitys. Siinä Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle, pohdittiin vaihtoehtoja, joilla kaupunkien keskustoissa toimiva jakeluliikenne saataisiin päästöttömäksi. Ratkaisuna esitettiin sähkökäyttöisiä ajoneuvoja. Uusien sähkökäyttöisten ajoneuvojen saatavuus oli kuitenkin heikkoa ja hinta saattoi olla jopa nelinkertainen vastaavaan dieselkuorma-autoon nähden.

– Minuun otettiin yhteyttä ja kysyttiin, voisiko asiakkaan vanhaa autoa käyttää sähkökäyttöisen kuorma-auton pohjana. Totesin, että kyllä se voidaan tehdä, ja sillä tiellä olemme nyt, Mikko kertoo.

Reittisuunnittelulla voidaan säästää akkujen hinnassa

Sähköauton kallein osa ovat sen akut. Kun auton konvertointia suunnitellaan, mietitään ensin sen käyttötarkoitusta. Keskustan jakeluliikenteessä ajoa tulee noin 150 kilometriä päivässä. Muu aika voidaan käyttää auton lataukseen, jolloin pienempikin akku riittää ja auton hinnassa voidaan säästää kymmeniä tuhansia euroja. – Kuljettaja joutuu pitämään 4 tunnin välein ruokatunnin ja 2 tunnin välein kahvitauon. Reitti on sama päivittäin. Voitaisiinko reitille saada laturi, jota voisi käyttää vaikkapa tunnin päivässä? Näin saataisiin

helposti 100 kilometriä ajoa lisää päivää kohden, Mikko pohtii.

Kuorma-autoja konvertoidaan Keuruulla sijaitsevalla tehtaalla. Moottorit ja akut tuodaan Kiinasta, jonne aloitettiin yhteistyö pahimpaan korona-aikaan. – Olemme joutuneet toimimaan sähköpostin, Teamsin ja koneiden välityksellä. Tästä huolimatta saimme tehtyä mittavan konsultointityön, jonka tuloksena löysimme nykyiset tavarantoimittajat, Mikko kertoo. Maailmantilanne on aiheuttanut haasteita myös akkujen ja osien toimitukselle. Ensin kärsittiin komponenttipulasta ja nyt Ukrainan sodan vuoksi junarahtien on kierrettävä Venäjä. Toimitusajat venyvät pahimmillaan kuukausien mittaisiksi. – Nyt pitäisi osata arvioida, mitä ensi keväänä tarvitaan, Mikko sanoo.

Ensimmäiset autot ovat tuoneet asiakkaille säästöjä

Kuorma-autojen konvertoiminen on vasta alussa, mutta sen tuomat hyödyt ovat jo selkeästi havaittavissa. Ensimmäinen auto on ollut asiakaskäytössä Äänekoskella vuoden päivät. Sen lisäksi on valmistettu kaksi jakoautoliikenteeseen suunniteltua esittelyautoa, joista toinen on Tampereella ja toinen Keuruulla. – Äänekoskella diesel- ja sähköauto ajavat rinnakkain. Siellä on pidetty tarkkaa kirjaa molempien autojen sähkö-, polttoaine- ja huoltokustannuksista. Sähköauto on osoittautunut käytössä huomattavasti dieselautoa edullisemmaksi, Mikko kertoo. Konvertoimiseen käytetyn investoinnin takaisinmaksuajan hän arvioi olevan pääsääntöisesti 3–5 vuotta.

Kysyntää sähkökäyttöisille hyötyajoneuvoille riittää. Tällä hetkellä Keuruun tehtaalla on tuotannossa muun muassa yksi täysipitkä matalalattiainen ja kaupunkiliikenteeseen soveltuva linja-auto. Sen on määrä olla valmiina loppuvuodesta. Autojen lisäksi Keuruulla on valmistunut myös nosturiajoneuvon sähköistetty yläkerta,

jonka turkulainen nostokoneyritys tilasi kuultuaan Lielahden Autokeskuksen toiminnasta.

– He työskentelevät paljon telakoilla ja suurissa halleissa. Autoa on testattu ja siihen on oltu tyytyväisiä. Nostotöihin varattu yläkerta on täysin meluton ja saasteeton, Mikko sanoo.

Osaavaa työvoimaa oppilaitosyhteistyön kautta

Kuorma-auton konvertoiminen dieselillä toimivasta sähkökäyttöiseksi vaatii monialaista osaamista.

– On paljon tietotekniikkaa, elektroniikkaa ja sähköä. Varsinainen akun ja moottorin asentaminen on helppoa. Haastavin osuus on päästä kiinni auton tietotekniikkaan, jotta voimme yhdistää siihen oman ohjelmistomme. Sen vuoksi olemme tällä hetkellä erikoistuneet IVECOn ja Scanian autoihin, emmekä voi sanoa osaavamme konvertoida jokaista autoa. Uusien autojen valmistajat eivät mielellään luovuta tietoja ulkopuolisille, Mikko kertoo.

Osaavan työvoiman tarve tulee lisääntymään tulevaisuudessa. – EU-direktiivien mukaan vuoteen 2025 mennessä kolmasosan julkisesta liikenteestä on oltava päästötöntä. Se vauhdittaa väistämättä sähköllä toimivien ajoneuvojen käyttöönottoa, sillä se ohjaa kuntien ja valtioiden toimintaa. Jotta direktiivin vaatimukset voidaan täyttää, tulisi Suomessa rekisteröidä noin 2000 sähkökäyttöistä kuorma-autoa vuodessa. Tänä vuonna niitä on rekisteröity vasta noin parikymmentä, joista meidän tekemiä on viitisen kappaletta, Mikko sanoo.

Tähän mennessä yhteistyötä on tehty muun muassa Tampereen Ammattikorkeakoulun kanssa. – Teemme oppilaitosten sekä valmistajien kanssa tiivistä yhteistyötä, jotta pysymme mukana kehityksessä, Mikko päättää.

teksti ja kuva: ELLI-NOORA NIEMINEN

Lauantai 30. syysK uuta 2023 8 SÄHKÖKUORMA-AUTOT, KULJETUS

Tuotamme rakennusteollisuudelle työmaan logistiikan hallintaa, rakennussiivousta,

Talonpohjan kaivuut ja kiviainestoimitukset Pirkanmaalle ammattitaidolla. Kysy kilpailukykyinen tarjous. Kannattaa. Raut atienkatu 19 • Tulostinvärit ja toimistotarvikkeet •Tulostimet • Tietokoneet •Kaapelit •Paperit •Tarrat • Laukut •Akut tietokoneille • Tietotekniikkahuolto • Toimiston ergonomiatuot teet p. 03-272 0770, 0400 625 534, myynti@triosoft.fi www.triosoft.fi - A - ja r r u l u va t - D - j a DB - p ii r t u r il u va t - Va r ao s a t - M oval u b e - r as va r i t - H y d r au lii k k al e t k u t j a - lii t t i m e t - Q 8 - j a 77- ö lj y t - Ilmastointihuollot R134A ja R1234yf -aineilla R AS K A A N K A L U S T O N H U O L L O T J A K A I K K I R AS K A A N K A L U S T O N K A T S A S T US P A L V E L U T www.sahkotekniikka.fi TAMPERELAINEN PERHEYRITYS Henkilö- tai pakettiauton määräaikaiskatsastus päästömittauksineen 60 € Pirkanmaan Yrittäjät r.y. jäsen (norm. 76€) Sellukatu 28 (Lielahti) Puh. 010 3222 710 Avoinna ma–to 9–17, pe 8–16 ja la 9–14 www.kymppikatsastus.fi YRITTÄJIEN JÄSENKORTILLA LIITY JÄSENEKSI! HELPOSTI NETISSÄ! SAAT LUKUISIA JÄSENPALVELUJA SEKÄ ETUJA KÄYTTÖÖSI: YRITTAJAT.FI /LIITY
sekä rakennusapumiehen palveluita www.pirkanmaanpegasus.fi • Yrittäjäntie 16 A 12, Tampere
Keittiökauppa Kylväjä Oy Enqvistinkatu 7, Tampere puh. 010 420 3400 noblessa.fi Tervetuloa Lielahden suurmyymälään YRITTÄJÄN TUKIPALVELU ON APUNASI VAIKEINA AIKOINA. arkisin klo 9–16: p. 03 251 6513 KESTÄVÄÄ KULJETUSTA Sähkökuorma-autot ja muut hyötyajoneuvot Ota yhteyttä! Turvesuonkatu 16, 33400 Tampere Mikko 0400 832 856 I Aki 0400 164 611 Varaosatiedustelut Iiro 040 6762 507
Rakennusprojektisi luotettava kumppani

VASTUULLISUUS TAMMERKOSKEN YRITTÄJÄT

KESTÄVIÄ RATKAISUJA SISUSTUSSUUNNITTELUUN YMPÄRISTÖOSAAMISELLA

Oleksia Design -brändin taustalla on vahvaa vastuullisuus- ja ympäristöosaamista. Yrityksen perustaja ja suunnittelija Virpi K. Karjalainen on koulutukseltaan biologi ja hallintotieteiden maisteri, pääaineenaan ympäristöpolitiikka. Nykyisessä sisustussuunnittelijan työssään hän haluaa yhdistää vastuullisuuden ja ympäristöosaamisen tinkimättä kuitenkaan esteettisistä arvoista.

suunnittelussa ja kaikessa muussa yrityksen toiminnassa pyritään ensisijaisesti huomioimaan vastuullisuus ja kestävyys. Virpi korostaa elinkaariajattelun merkitystä.

– Pyrimme aina löytämään kestävän ja vastuullisen sekä funktionaalisen ratkaisun niin asiakkaan kuin myös ympäristön puolesta. Selvitämme materiaalien sekä raaka-aineiden taustat ja tuotantoketjut mahdollisimman tarkoin. Suunnitteluratkaisumme kestävät aikaa ja silmää, sillä teemme ne asiakasta ja ympäristöä kuunnellen, Virpi toteaa.

Vastuullisesti kaunista

Kysyttäessä yrityksen perustamisen taustaa, ideointia ja mietteitä, Virpi kertoo, että Oleksia Design syntyi palosta tuoda maailmaan kauniita ja kestäviä sekä harkittuja ratkaisuja. Hän ammentaa inspiraatiota luonnonkauneudesta ja -nerokkuudesta, elämän ilmiöistä sekä näitä

kuvaavasta taiteesta. Kaiken keskiössä on kuitenkin tyytyväinen asiakas ja tahto palvella paremmin. – Haluamme tarjota asiakkaille yksilöllisiä, pitkälle harkittuja ja kaikella tapaa vastuullisia suunnitteluratkaisuja. Teemme yksilöllisiä, laadukkaita ja vastuullisia sisustussuunnitelmia kaikkiin tiloihin muutos- ja remonttisuunnitelmista aina uudiskohteiden suunnitteluun. Valveutunut asiakas osaakin kiinnittää huomiota tuotteen vastuullisuuteen, kuten raaka-aineisiin ja uusiokäyttöön sekä loppusijoitukseen ja kaikkeen siltä väliltä, Virpi sanoo.

Käyttötarkoituksissa katse tulevaan Hyvin suunniteltu tila taipuu moneksi ja siitä on iloa monelle käyttäjälle ja monelle käyttäjäsukupolvelle. Harmillista on kuitenkin huomata, kuinka viime vuosikymmeninä rakennetun rakennuskannan ja tilojen elinikä on lyhentynyt. Rakentamisessa ja suunnittelussa on siirrytty

sarjatuotannon ja kustannustehokkuuden aikaan. – Nopeus on valttia ja kustannussäästö tapahtuu usein jonkun muun arvon, kuten kestävyyden, kustannuksella, Virpi pohtii. Hänen mielestään tiloja suunnitellessa tulisi luopua kapeakatseisuudesta ja suunnata katsetta tulevaisuuteen, tämän päivän tarpeet huomioiden. Ei pitäisi ajatella vain tilan käyttötarkoitusta sen valmistuttua, vaan ottaa huomioon millaisia käyttäjiä ja käyttötarkoituksia tila tulee palvelemaan sen koko pitkän elinkaaren aikana.

Rakentamisen hiilijalanjälki on valtava. Se vie myös tilaa luonnontilaisilta elinympäristöiltä ja kaventaa näin salakavalasti myös biodiversiteettiä. Rakentaminen kuluttaa valtavia määriä luonnonvaroja, joista iso osa on uusiutumattomia ja osa vain hitaasti uusiutuvia. Karkeasti kärjistettynä, pyöritämme tällä pallolla samoja aineksia eri muodoissa. Tarkasti ajatellen olemme itsekin noita aineksia ja mekin palaamme lopulta kiertoon.

Lauantai 30. syysK uuta 2023 10

ANNA MEIDÄN AUTTAA LIIKETILAN LÖYTÄMISESSÄ

YIT Asuntomyynti:

Hatanpään valtatie 11, 1. krs, palvelemme ma−pe klo 9−16,

YIT Asuntomyynti Niemenranta: Raamikatu 2 (katutaso), avoinna sop. mukaan, p.020 433 4635 (8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min kotimaan puheluista), asuntomyynti.tampere@yit.fi

TAMPERE, KESKUSTA TAMPEREEN TEATTERINEUVOS

Muuttovalmis

Kerrostalo, Satamakatu 10 Teatterineuvoksen sijainti on parasta Tamperetta, Hämeenpuiston kupeessa, aivan ydinkeskustan tuntumassa.

Myytävät liiketilat ovat katutasossa. Sopivat esim. toimisto-, kiinteistönvälitys tai kauneudenhoitoalan yrittäjälle. Pysäköintipaikkoja myytävänä erillisinä osakkeina. Muista mahdollinen alv-palautus! Oma tontti. B2018

Liiketila 1, 39 m², 1/8 krs mh. 43 290 €, vh. 144 300 €

Liiketila 3, 37 m², 1/8 krs mh. 42 180 €, vh. 140 600 € yit.fi/teatterineuvos

Tässä kohdin korostuu kestävän rakentamisen ja suunnittelun merkitys. Vähiä luonnonvaroja ei tule haaskata huonoon rakentamiseen, joka tulee tiensä päähän ennen aikojaan. Myös materiaalien kierrättäminen sekä uusiokäyttö on välttämätöntä, ei vaihtoehto. Toisen hukka voi olla, ja usein onkin, toisen aarre.

Kustannustehokkuus on vaarallista, jos siitä tehdään itseisarvo muiden arvojen, kuten esteettisten ja ympäristöarvojen sekä kulttuurillisten tai sosiaalisten arvojen kustannuksella. Mihin katosivat kulttuurille ominainen rakentaminen ja sitä edesauttava ja aikaansaava suunnittelu? Entä muut määreet paitsi tehokkuus ja rakentamisen edullisuus? – Kaipaan persoonallisuutta, omaleimaisuutta ja esteettisyyttä rakentamiseen ja suunnitteluun – niin suuriin projekteihin kuin pieniin yhden ihmisen kokoisiin projekteihin ja ratkaisuihin, Virpi miettii. Hänen mukaansa rakentamisessa ja remontoinnissa tulisi unohtaa nopeasti nousevat ja yhtä nopeasti haihtuvat muotivillitykset. Niiden sijaan tulisi keskittyä muutoksen tarvelähtöiseen tekemiseen siten, että muutos kestää myös esteettisen tarkastelun ja sopii myös muuhun kontekstiin nyt ja tulevaisuudessa — menneisyyttä kunnioittaen.

TAMPERE, TAMMELA TAMPEREEN YLÄRIMA

Arvioitu valmistuminen 30.11.2023

Kerrostalo, Satamakatu 10 Yläriman sijainti aivan ratikkareitin varrella, Tammelan uusitun stadion naapurissa, tuo asiakkaat helposti luoksesi.

Myytävä liiketila on katutasossa ja sopii esim. kampaamo-, kosmetologi- tai toimistokäyttöön. Pysäköinti erillisessä parkkiyhtiössä. Muista mahdollinen alv-palautus! Oma tontti. B2018

Liiketila 2, 66 m², 1/11 krs mh. 60 120 €, vh. 200 400 € yit.fi/ylärima

TAMPERE, KESKUSTA TAMPEREEN OTAVALLANHOVI

Arvioitu valmistuminen 12.12.2024

Kerrostalo, Otavalankatu 8 Näyttävän Otavallanhovi sijainti aivan ydinkeskustassa luo tyylikkäät puitteet yrityksellesi. Hyvien liikenneyhteyksien ansiosta asiakkaallasi ei ole pysäköintihuolia!

Vuokrattava 70 m² liiketila on katutasossa. Ravintolavalmius mahdollistaa kahvila- tai leipomotoiminnan. Kysy lisää maarit.riihelä@yit.fi

Lauantai 30. syysK uuta 2023 11
Koteja järjellä ja tunteella teksti: VIRPI KARJALAINEN, SAARA SULANDER, ELLI-NOORA NIEMINEN Kuvat: JUSSI PALOJÄRVI, STUDIO PALOJÄRVI

KULJETUSALA

MAHNALA, YLÖJÄRVEN YRITTÄJÄT

NÄKÖALAPAIKALLA — KULJETUSALALLA PÄÄSEE

KURKISTAMAAN

HANKKEIDEN KULISSEIHIN

Nosturitöihin erikoistunut Kuljetus J. K. Tamminen Oy täyttää ensi vuonna 20 vuotta.

Yrittäjä Janne Tammisen mukaan kuljetuspalvelujen tarve tulee lisääntymään tulevaisuudessa.

Himalajalle ja takaisin

Kuljetusliike J. K. Tammisen toiminta keskittyy teollisuuden tavarankuljetukseen. – Olemme toimineet tavarankuljetustakseina rakennusyrityksille, paperitehtaille ja metsäteollisuudelle. Kaikenlaista on tullut tuotua ja vietyä. Tänä päivänä teemme paljon nosturitöitä ja sen lisäksi ajamme metalliteollisuudelle kierrätysmateriaaliajoja, yrittäjä Janne Tamminen kuvaa.

Yksi tämänhetkisistä ja pitkäaikaisista hankkeista, joissa yritys toimii palveluntuottajana, on Sulkavuoren jätevesipuhdistamon rakennustyömaa. – Tämä on valtava laitos ja ylämäkeä sekä alamäkeä on tullut ajettua edes-takaisin varmaan jo Himalajalle ja takaisin. Kaikki on kuitenkin toiminut oikein hyvin ja kalusto on pysynyt hyvässä kunnossa kovasta rasituksesta huolimatta, Janne kehuu.

Tilaajavaatimukset ohjaavat investointeja

Janne kertoo, että kalusto on kehittynyt kuljetusalalla huomattavasti tehokkaammaksi viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana. – Maksimiyhdistelmäpaino isolla tukkiautolla on ollut

48 tuhatta kiloa 1990-luvulla ja tänä päivänä se on 76 tuhatta kiloa. Vastaavasti moottorien tehot ovat kasvaneet 340 hevosvoimasta 750 hevosvoimaan, hän sanoo.

Kasvanut tehokkuus pienentää kuljetuskustannuksia sekä kuljetuksen aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Kaluston päivittämisestä aiheutuu kuitenkin yrittäjille merkittäviä kustannuksia.

– Auto täytyisi saada maksettua 2–3 vuodessa, jotta voisi ostaa jälleen uutta, tilaajien vaatimuksiin paremmin vastaavaa kalustoa, Janne toteaa.

Myös poliittisilla päätöksillä on merkittäviä vaikutuksia alaan, ja ne ohjaavat monesti myös tilaajien vaatimuksia. – Kun mietitään uusia innovaatioita, pitäisi miettiä kuka koekappaleen ostaa, alkaa tehdä sillä työtä ja näyttää siten, että se tuottaa tulosta, jotta myös muut alan yrittäjät voivat uskoa ratkaisun olevan toimiva. Kuljettaminen on kuitenkin välttämätön pakko, Janne huomauttaa.

Kuljetusala on kaikkialla

Jannen mukaan kuljetusala tarjoaa hyvän näköalapaikan erilaisiin hankkeisiin ja yhteiskunnan

toimintoihin. – Kuljetusala on joka puolella. Moni ei välttämättä tajua, miten monessa paikassa kuljettaminen näyttelee suurta roolia. Me olemme mukana maataloudessa, sairaaloissa, kaupassa, paperiteollisuudessa, monessa paikassa ihan kaikki on kuljetusten varassa, Janne toteaa. Hän arvioi, että alan työvoimantarve tulee vain lisääntymään tulevaisuudessa. Nykyisin työmaalla tavarat sekä koneet ovat pyörien päällä ja netistä kotiin tai postiin tilattu paketti vaatii saapuakseen valtavan logistiikan.

Oman työnsä Janne kokee mielekkäänä. Se tarjoaa sopivasti haasteita ja onnistumisen iloa.

– Tässä 24 vuoden aikana minulla on käynyt valtavan hyvä tuuri. Ympärillä on ollut yrittäjiä, joiden kanssa yhteispeli on sujunut. He ovat hoitaneet hommansa hyvin ja auttaneet sitä kautta myös minua pärjäämään, kun olen heitä palvellut, Janne kiittää.

teksti: ELLI-NOORA NIEMINEN Kuva: JANNE TAMMINEN

Lauantai 30. syysK uuta 2023 12

Puh. 03 -2333 200

Rantaperkiön Yrittäjätalo

Kodinkone varaosat-ja tarvikkeet PERIKUNNAT,

Lentokentänkatu 9 b A-talo 24 h verkkokauppa piketa.com

JA MUU ARVOTAVARA .

Kauttamme saat

todennäköisesti parhaan hinnan.

Kysy lisää p. 0400 884 434

www.huutokauppaekman.fi

Logistinen napakymppi!

SILTATIEN ALUEEN

yritystontit Ylöjärvellä

VARATAAN NYT!

65

TAMPERE 15km

Timo Isolähteenmäki, p. 050 351 6507

Tanja Vuori, p. 050 437 1281

Inkeri Remsu, p. 044 423 5233 ylojarvenyrityspalvelu.

AUTON PUHDISTUKSEN EDELLÄKÄVIJÄNÄ LIKI 30 VUOTTA!

K ittele unelmiesi kokous ja juhla!

Nokian K ar t ano t arjoaa upeat tilat ja miljöön. Lounasta tarjolla ma–pe klo 11–14.

Nokian Kartano

Emäkoskentie 6, 37120 Nokia | Puh. 040 823 4077 nokiankartano@foodandco.fi | www.foodandco.fi/nokiankartano

www.tampereenpesuainepalvelu.fi toimisto@tampereenpesuainepalvelu.fi

puh. 042 466 221

NYT MYÖS VERKKOKAUPPANA!

Tilaa postitse tai nouda!

Noudot Tampereen varastoltamme Keskuojankatu 5, 33900 Tampere.

Pakkauksia

teollisuuden

toimijoille ja yrityksille

Honkapuistontie 81, Pori 0400 128 883 • sivuhonka.fi

TAM P E RE E N

Vihiojantie 24, 33800 Tampere

puh. 03-225 6700

sähköposti: info@tampereenvesileikkaus.fi

Vapaa

Varattu

HELSINKI 197km

KURU 39 km
VESILE I KKAU S O Y
Vesi leikkaa vaikeatkin muodot ja materiaalit Teollisuuden proto- ja tuotantosarjat • Mainos- ja messumateriaalit • • Lattiakuvioinnit Tiivisteet • www.tampereenvesileikkaus.fi www.facebook.com/Vesileikkaus Amm ttitaidolla vuodesta 1991 a LIITY JÄSENEKSI! HELPOSTI NETISSÄ! YRITTAJAT.FI/LIITY
Kiinteistöpesulakoneet
Kodinkoneet-Kylmälaitteet
Valtuutettu takuu-keskushuolto
MUUTTOYLIJÄÄMÄT
Lokomonkatu 25, Tampere, 03–2834 111 automyynti ark. 9–18, la 10–14 automyynti I huolto I varaosat I vauriokorjaamo KAYTTOAUTO.FI 2023 14 000 KM 49 900 € VOLVO V60 B3 MHEV Business Plus Dark DCT aut Selekt-takuu 24 kk , 2017 131 000 KM 37 900 € VOLVO V90 Cross Country D5 AWD Pro Aut Selekt-takuu 24 kk , 2020 41 000 KM 48 900 € VOLVO XC60 T8 TwE AWD Inscription Aut Selekt-takuu 24 kk , 2021 116 000 KM 44 400 € VOLVO XC60 T6 TwE AWD Business Inscription Aut Selekt-takuu 24 kk , 2022 47 000 KM 48 400 € VOLVO V60 T6 TwE AWD Business Inscription aut Selekt-takuu 24 kk , 2020 120 000 KM 39 900 € VOLVO V90 T8 TwE Inscription Aut Selekt-takuu 24 kk , 2019 133 000 KM 36 900 € VOLVO V90 Cross Country D4 AWD Plus Aut Selekt-takuu 24 kk , 2023 10 000 KM 44 900 € VOLVO V60 B3 MHEV Business Core DCT aut Selekt-takuu 24 kk , 2023 35 000 KM 47 900 € VOLVO V60 B3 MHEV Business Plus Dark DCT aut Selekt-takuu 24 kk ,
UUSI VOLVO SELEKT VAIHTOAUTOJEN PARHAIMMISTO

Volvo Selekt -edut:

• Vaihtoautotakuu

12kk/24kk tai 36kk

• Tarkastettu, kunnostettu 100+ tarkastuskohtaa ja huollettu

• Auton huoltohistoria selvillä

• Ei liittymismaksua

• Ei omavastuuta

• Rajoittamattomat ajokilometrit takuuaikana

• Volvo Tiepalvelu seuraavaan huoltoon asti

• Vaihto-oikeus 7 päivää tai

1 000 km ostohetkestä

• Nimetty Volvo Omamekaanikko®

• Selekt-korjaukset kaikissa Volvo liikkeissä Suomessa

• Viimeisin ohjelmistopäivitys tehty VARAA

• Takuu pysyy mukana seuraavalle omistajalla

kayttoauto.fi/volvo-selekt

*Alkaen auton ensirekisteröinnistä.

KOEAJO
NETISSÄ
SUORAAN
Volvo -myyjäsi Käyttöautossa: Ari Karjalainen, p. 0500 627 374 Stanislav Kostyuchenko, p. 044 5502 237 Vesa Lehtiö, p 050 5215 237 Juuso Lintukangas, p. 044 5501 529 Teemu Luoma, p. 050 4015 473 Henrik Raisio, p. 040 9359 929 2022 25 000 KM 57 900 € VOLVO C40 Recharge Twin Business Launch Edition Aut Selekt-takuu 12 kk , 2022 22 000 KM 59 900 € VOLVO XC60 T6 TwE AWD Business R-Design Edition Aut Selekt-takuu 24 kk , 2018 99 000 KM 54 900 € VOLVO XC90 T8 TwE AWD Inscription Aut Selekt-takuu 24 kk , 2023 20 000 KM 74 900 € VOLVO XC60 T8 AWD Long Range High Performance Plus Selekt-takuu 60 kk* , 2019 109 000 KM 55 900 € VOLVO XC90 T8 AWD Inscription Aut Selekt-takuu 24 kk , 2023 5 000 KM 69 900 € Volvo XC60 B4 AWD D-MHEV Business Plus Dark aut Selekt-takuu 60 kk* , 2023 3 000 KM 59 900 € VOLVO XC60 B4 D-MHEV Inscription Edition aut Selekt-takuu 60 kk* , 2023 10 000 KM 66 400 € VOLVO C40 Recharge Twin Ultimate aut Selekt-takuu 12 kk ,

pk-yritysten odotukset takaisin lähelle vuoden takaista tasoa. Odotukset pysyvät silti vielä toistaiseksi negatiivisina.

Poikkeukselliset vuodet näkyvät varovaisuutena ja epävarmuus vaikuttaa suoraan yrittäjien lähiajan näkymiin suhdannekehityksestä. Pirkanmaan pk­yrittäjien suhdannenäkymä on hieman koko maan keskiarvoa negatiivisempi. Varovaisuus näkyy myös henkilöstön määrän kehitys­ ja investointiarvioissa. Pk­yritykset huolehtivat perinteisesti henkilöstöstä ja pyrkivät pitämään siitä kiinni myös heikoissa taloustilanteissa. Tällä hetkellä epävarmuus heijastelee kuitenkin Pirkanmaalla myös henkilöstön määrän kehitykseen, eikä odotusten heikentyminen ole koko Suomen tason mukaisesti pysähtynyt. Heikkoihin odotuksiin vaikuttaa Pirkanmaalla keskeisesti rakennusalan tilanne, ja alan odotukset henkilöstömäärän muutoksesta ovatkin laskeneet merkittävästi.

Yritysten henkilöstön määrän muutokset ovat yhteydessä investointihalukkuuteen. Osaajien saatavuus on edellytys investoinneille, ja toisaalta investointihalukkuus on yksi henkilöstömäärän kasvattamisen taustasyistä. Syksyn pk­yritysbarometrissa yritysten investointiaikeita kuvaava saldoluku palautui hieman keväästä, jolloin se oli

voimakkaan negatiivinen. Epävarmaa tilannetta kuvaa kuitenkin se, että pk­yritykset arvioivat lievästä palautumisesta huolimatta investointien vähenevän merkittävästi lähivuosina, ja kaikilla päätoimialoilla on enemmän investointeja vähentäviä kuin kasvattavia yrityksiä.

Positiivista on, että epävarmasta kokonaistilanteesta huolimatta Pirkanmaan pk-yritysten arviot liikevaihdon kehityksestä ovat keskimääräistä valoisampia

Yritysten tiukka taloustilanne on viime vuosina vähentänyt mahdollisuuksia aktiiviseen innovaatiotoimintaan ja tuotekehitykseen, jotka ovat välttämätön osa yritysten uudistumista ja kasvua. Tämän seurauksena yrityksiin on muodostunut jopa kehittämispainetta. Yritykset eivät ole kuitenkaan lisäämässä innovaatiotoimintaa, mutta eivät myöskään supistamassa sitä.

Positiivista on, että epävarmasta kokonaistilanteesta huolimatta Pirkanmaan pk­yritysten arviot liikevaihdon kehityksestä ovat keskimääräistä valoisampia. Myös pitkään kestänyt yritysten kasvuhakuisuuden lasku on hidastunutPirkanmaalla. Pirkanmaalla yritysten kehittämisen merkittävimmät esteet ovat yleinen suhdanneja taloustilanne, työvoiman saatavuus sekä kustannustason nousu, jolla on Pirkanmaalla keskimääräistä enemmän vaikutuksia yritystoimintaan.

Pk­yritysbarometrin eli pk­barometrin julkistavat kaksi kertaa vuodessa Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ­ ja elinkeinoministeriö. Tällä kertaa kyselyyn vastasi noin 4 570 yritystä, joista Pirkanmaan osuus oli 445 yritystä. Vastauksia kerättiin kesä­heinäkuussa 2023. Tutustu syksyn 2023 pk­yritysbarometriin tarkemmin Pirkanmaan Yrittäjien YouTube­kanavalla tai verkkosivuilla.

teksti: ELINA PURHO, ELINKEINOASIOIDEN ASIANTUNTIJA Kuva: PIRKANMAAN YRITTÄJÄT

Lauantai 30. syysK uuta 2023 16
PK-YRITYSBAROMETRI

Asianajotoimisto ACTAS Oy

Väinölänkatu 1, 33100 TAMPERE

Ideaparkinkatu 4, 37570 LEMPÄÄLÄ

Puistokatu 16 A, 38200 SASTAMALA

Tietotie 1 B 143/3, 37600 VALKEAKOSKI puh. 010 548 6060, 050 377 9860 info@actas.fi, www.actas.fi

Mika Allén*, Antti Malinen*, Risto Tuori, Arttu Nevanperä

Asianajotoimisto Jari Hytti

Aleksis Kiven katu 10 E, 33210 Tampere puh. (03) 273 0145 www.jarihytti.fi etunimi.sukunimi@jarihytti.fi

Jari Hytti*, Eija Heikkilä-Pimiä*, Assistentti Kati Haapanen

Painopistealue: PK-yritykset

Asianajotoimisto

Mika Ala-Uotila Oy

Kelloportinkatu 1, TAMPERE

Pirkkalaistori 4 A, NOKIA

puh. (03) 3421 110 www.nokialaw.fi

Asianajotoimistoja

Asianajotoimisto Alfa Oy

Hämeenkatu 20 A, 6. krs

33200 TAMPERE puh. 03 3142 9000 alfalaw.com etunimi.sukunimi@alfalaw.com

Peter Rasmussen*,

Tiina Koskinen-Tammi*,

Leena Laurila*, Otto Santala

Asianajotoimisto Merkurius Oy

Keskustori 5, 33100 TAMPERE

puh. 050 571 7327

www.merkuriuslaw.fi etunimi.sukunimi@merkuriuslaw.fi

Lassi Kettula*, Jussi Lampinen*, Heli Piksilä-Rantanen*, Kirsi-Marja Salokangas*,

Tomi Kauppinen*, Tommi Härmä*, Henna

Laulunen*, Ida Koskinen*, Lasse Parkkamäki*,

Lotta Lampinen, Merete Lehto

Asianajotoimisto

Tammer-Juristit Oy

puh. 010 346 6640

www.tammer-juristit.fi

Janne Nuutinen*, Sari Honkalampi* etunimi.sukunimi@tammer-juristit.fi

Asianajotoimisto Facta Oy

Tuomiokirkonkatu 15 A 8, 33100 Tampere p. (03) 230 3000 etunimi.sukunimi@asianajofacta.fi www.asianajofacta.fi

Ilkka Syrjänen*, Heikki Dunder*, Pertti Dunder*, Jaakko Dunder*, Jouko Juntunen*, Julia Saraste* Olli Teivaala, Heikki Lehtinen

Asianajotoimisto Tempo Oy Hämeenkatu 15 B, 33100 TAMPERE puh. (03) 3123 5100, fax 3123 5121 www.tempolaw.fi etunimi.sukunimi@tempolaw.fi

Janne Vuorilahti*, Jarkko Lehtokannas*, Hanna Räihä-Mäntyharju*,

Teija Saraste*, Tapio Pihlaja*, Iiris Härmä*, Otso Etelämäki*, Eemeli Vilpponen, Kristina Holmqvist

Lexia Asianajotoimisto

Technopolis Yliopistonrinne

Kalevantie 2, 33100 TAMPERE puh. 03 260 2000 lexia.fi

Asianajotoimisto

Hilkka Tuori Oy

Näsilinnankatu 27 C, 33200 Tampere puh. 050 555 5612, 040 587 1510 hilkka@tuori.fi, www.tuori.fi Hilkka Tuori*, Eveliina Kunvik*, Sini Ruusila, Laura Lehesvuori. Painopistealueet: perhe- ja perintöoikeus.

Asianajotoimisto

Lindblad & Co Oy

Hämeenkatu 18 a 10-1 33200 TAMPERE

puh. 020 749 8190

www.lindblad.fi tampere@lindblad.fi

Markku Lindblad*, Minna Ravi*

Asianajotoimisto Veneskoski Oy

Tuomiokirkonkatu 34 A, 33100 Tampere puh. (03) 213 2903, (03) 213 2973 www.veneskoski.com toimisto@veneskoski.com

Juho Siitari*, Kimmo Lahtinen*, Jenna Barrow*, Anna-Katariina Loukola*, Jorma Putkonen: asiantuntija, kiinteistöasiat

Eversheds Asianajotoimisto Oy

Kauppakatu 7, 33200 TAMPERE puh. 010 684 1500 www.eversheds.fi

Antti Husa*, Timo Jarmas*, Vesa Turkki*, Harri Tolppanen*, Jukka Reilin*, Terhi Holkeri*, Tiina Koivisto*, Sinikka Turkki*, Lavinia Husa*, Alexiina Ahonkivi*, Aapo Tapio

Onko tässä ilmoitustila sinun yrityksellesi?

Ota yhteyttä lehden mediamyyntiin!

*Asianajajat

Jokainen yrittäjä tarvitsee myyntitaitoja. Pirkanmaan Yrittäjien myyntiverkosto tarjoaa laadukasta myyntiin suunnattua koulutusta ja verkostoitumismahdollisuuksia Pirkanmaalaisille yrittäjille ja myynnin parissa työskenteleville.

Verkoston seuraava, perjantaina 27.10. pidettävä koulutus- ja verkostoitumistilaisuus pidetään Tampereella Finlayson Meetings -tiloissa. Tilaisuus alkaa aamiaisella ja jatkuu myynnin ammattilaisen, Mikko Kuupon puheenvuorolla päättyen myyntivalmentaja Jukka Heikkilän vetämään workshoppiin. Tilaisuudet ovat Pirkanmaan Yrittäjien sekä Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset MMA:n jäsenille maksuttomia, ja jäsen voi tuoda tilaisuuteen yrittäjäystävän maksutta.

Tapahtuman yhteistyökumppanit: OP Tampere, Pohjola Vakuutus, MMA, Innovation Home, Finlayson Meetings

PIRKANMAAN YRITTÄJÄT VAHVISTAA OSAAMISTASI JA VERKOSTOI: ”ASIAKASKOHTAAMISEN ONNISTUMISEN AVAIMET” pikajunan idan arvoitus Viimeinen Joulu Idän pikajunan arvoitus + Murhamysteeri + dinner alk. 109 € / hlö Last Christmas – Viimeinen joulu + dinner alk. 65 € / hlö PARHAAT PIKKUJOULUT JUHLITAAN TEATTERISSA! Minimiryhmäkoko 30 henkilöä. | Pyydä tarjous: Yritys- ja ryhmämyynti | p. 010 346 2400 | myyntipalvelu@tampereenteatteri.fi 2023 ShowDINNER & K18

REKKASPOTTAUS TUO KULJETUSALALLE SOMENÄKYVYYTTÄ

Parhaimmillaan rekkaspottaus on mukava harrastus, joka tuo hyvää mieltä niin spottaajalle kuin ammattikuljettajallekin. Tärkeintä on huomioida liikenneturvallisuus.

Kuljetus- ja logistiikkaalan järjestö Rahtarit ry kampanjoi turvallisen spottaamisen puolesta.

tikTokista muutama vuosi sitten alkunsa

saanut rekkaspottaus­

tänä päivänä somessa ja tienvarsilla. Rekkaspottaus on rekkojen bongaamista ja valokuvaamista sosiaaliseen mediaan.

TikTokin lisäksi myös Facebookissa toimii

Rekkaspottaajat­ryhmä, jonne jaetaan kuvia bongatuista rekoista. Kyseessä on hyvän mielen harrastus, kunhan liikenneturvallisuus otetaan huomioon.

Rekkaspottaus on parhaimmillaan koko perheen harrastus, joka tuo iloa myös ammatti kuljettajien päivään. Tärkeintä on valita turvallinen paikka rekkojen bongaukseen. Esimerkiksi Konstaapeli Daniel muistuttaa TikTok että sillan kaiteet, tien pientareet ja risteysalueet ovat kaikki paikkoja, joissa etenkin lapsi voi jäädä helposti autoilijoilta huomaamatta. Myöskään satamat tai terminaalialueet eivät sovi spottausympäristöiksi, sillä niissä ei saa kuvata.

Vanhempien on tärkeää käydä turvallisen spottaamisen periaatteita läpi lasten kanssa. Lapsi ei osaa ennakoida raskaan ajoneuvon käyttäytymistä tai sääolosuhteiden vaikutusta ajoneuvon ohjattavuuteen. Parasta onkin, jos vanhemmat ovat mukana spottaamassa tai ainakin valitsemassa turvalliset spottauspaikat. Lisäksi spottaajien olisi hyvä pukea päälleen huomioliivit.

Rahtarit ry yhteistyössä Poliisin, Traficomin ja Shell­ / St1­ liikenneasemien kanssa kannustaa turvalliseen rekkojen bongaamiseen mm. jakamalla Spottaa turvallisesti ­ohjeita ja huomioliivejä lapsille. Rahtarit aloittivat kampanjan vuonna 2021, kun

omaan turvallisuus. Rahtarit ry:n perusarvojen – tietoa, taitoa, turvallisuutta – kautta haluamme tukea tätä hienoa ilmiötä ja sen turvallista toteuttamista jakamalla Spottaa turvallisesti ­ohjeita ja huomioliivejä tienvarressa rekkoja ihaileville lapsille ja nuorille. Huomioliivejä on jaettu jo lähes 10 000 kappaletta ja asian tärkeyden ja liikenneturvallisuuden vuoksi Rahtarit ry tilaa niitä taas ensi vuonna lisää, kertoo Rahtarit ry:n toiminnanjohtaja Sari Nuutinen.

SPOTTAA TURVALLISESTI -OHJEITA:

• Pienempien lapsien kanssa on aina syytä olla aikuinen mukana. Yksin liikenteessä liikkuvien ja pärjäävien lasten kanssa on hyvä yhdessä käydä katsomassa turvallinen paikka rekkabongaukseen ja myös selkeästi sopia minne saa ja minne ei saa mennä.

• Turvallinen paikka bongaukseen on riittävän kaukana ajoradasta, ei koskaan suoraan valtatien reunassa, ei keskipenkereellä-/ korokkeella, ei reunakaiteilla eikä liian lähellä liikenneympyröitä, risteyksiä tai ajorataa ylipäänsä. Silloilla oltaessa kaiteilla ei saa kiipeillä putoamisvaaran vuoksi.

- OHJEITA TURVALLISEEN SPOTTAUKSEEN

#RAHTARIBONGARI #REKKABONGARI

Rekkabongaus / rekkaspottaus on kuljetusalaa ja sen komeutta korostava ilmiö. Turvallisesti toteutettuna se tuo esille alan ansaitsemaa kunnioitusta ja positiivista näkyvyyttä. Rahtarit ry yhteistyössä Poliisin, Traficomin ja Shell- / St1-liikenneasemien kanssa kannustaa turvalliseen rekkojen bongaamiseen jakamalla Spottaa turvallisesti -ohjeita ja huomioliivejä lapsille.

• Jalankulkijoille tarkoitetut alueet ovat lähtökohtaisesti turvallisia.

• Rekkojen tööttäily ja valojen vilkuttaminen saattaa häiritä ja säikäyttää muita tielläliikkujia / sen läheisyydessä asuvia. Spottauspaikan tulee olla taajama-alueen ulkopuolella ja kaukana asutuksista.

SPOTTAA TURVALLISESTI -OHJEITA:

• Pienempien lapsien kanssa on aina syytä olla aikuinen mukana. Yksin liikenteessä liikkuvien ja pärjäävien lasten kanssa on hyvä yhdessä käydä katsomassa turvallinen paikka rekkabongaukseen ja myös selkeästi sopia minne saa ja minne ei saa mennä.

• Suosittelemme käyttämään huomioliiviä – näin lapsi erottuu paremmin myös kirkkaalla kelillä.

• Turvallinen paikka bongaukseen on riittävän kaukana ajoradasta, ei koskaan suoraan valtatien reunassa, ei keskipenkereellä-/korokkeella, ei reunakaiteilla eikä liian lähellä liikenneympyröitä, risteyksiä tai ajorataa ylipäänsä. Silloilla oltaessa kaiteilla ei saa kiipeillä putoamisvaaran vuoksi.

• Jalankulkijoille tarkoitetut alueet ovat lähtökohtaisesti turvallisia.

• Kuljettajan huomiota ei koskaan saa hakea muilla tavoin kuin kättä heiluttamalla. Ajorataa ei saa lähestyä eikä sinne saa heittää mitään. Kuljettaja tai muu liikenne saattaa pelästyä ja seuraukset voivat olla kohtalokkaita. Isolla autolla ei voi tehdä äkkiliikkeitä eivätkä ne pysähdy nopeasti. Jarrutustilanteita ei siis saa aiheuttaa.

• Rekkojen tööttäily ja valojen vilkuttaminen saattaa häiritä ja säikäyttää muita tielläliikkujia / sen läheisyydessä asuvia. Spottauspaikan tulee olla taajama-alueen ulkopuolella ja kaukana asutuksista.

• Suosittelemme käyttämään huomioliiviä – näin lapsi erottuu paremmin myös kirkkaalla kelillä.

• Kuljettajan huomiota ei koskaan saa hakea muilla tavoin kuin kättä heiluttamalla. Ajorataa ei saa lähestyä eikä sinne saa heittää mitään. Kuljettaja tai muu liikenne saattaa pelästyä ja seuraukset voivat olla kohtalokkaita. Isolla autolla ei voi tehdä äkkiliikkeitä eivätkä ne pysähdy nopeasti. Jarrutustilanteita ei siis saa aiheuttaa.

• Isosta autosta näkee pitkälle, mutta lähellä olevat kohteet jäävät helposti pimentoon. Älä siis mene liian lähelle edes pysähtynyttä ajoneuvoa, ettet jää alle.

• Keskity liikenteeseen, älä puhelimeen – nauti näkemästäsi, hymyile ja jaa iloa muillekin!

• Isosta autosta näkee pitkälle, mutta lähellä olevat kohteet jäävät helposti pimentoon. Älä siis mene liian lähelle edes pysähtynyttä ajoneuvoa, ettet jää alle.

#RAHTARIBONGARI #REKKABONGARI

• Keskity liikenteeseen, älä puhelimeen – nauti näkemästäsi, hymyile ja jaa iloa muillekin!

YHTEISTYÖSSÄ:

Lauantai 30. syysK uuta 2023 19 REKKASPOTTAUS
Spottaa_turvallisesti_ohje_A5.indd 1 11.6.2021 9.25
teksti: SARI NUUTINEN JA ELLI-NOORA NIEMINEN Kuvat: SARI NUUTINEN JA MIKA LAINE

LAKINEUVO

Haluaisimme palkita yrityksemme osaavia ja motivoituneita avainasemassa olevia työntekijöitä ja sitouttaa heidät osaksi yhtiötämme. Olemme pohtineet oikeaa kannustin- ja palkitsemisjärjestelmää ja päätyneet osakepohjaiseen järjestelmään, jossa tarjoaisimme avainasemassa oleville työntekijöille osakkuutta yhtiössä. Miten henkilöstön sitouttaminen kannattaisi käytännössä toteuttaa ja mitä kaikkea siinä tulisi ottaa huomioon?

Osaava ja motivoitunut henkilöstö on merkittävä osatekijä yrityksen menestyksen taustalla. Osakkuus yhtiössä on käytännössä mahdollista toteuttaa useammalla eri tavalla. Tavallisimmin nykyiset omistajat myyvät osakkeita työntekijöille tai vaihtoehtoisesti työntekijät merkitsevät osakkeita osakeannilla, jolloin osakkeista maksettava hinta maksetaan osakkeenomistajien sijaan suoraan yhtiölle, ja se parantaa siten yhtiön omaa pääomaa. Osakekauppojen ollessa yleisesti tunnetumpi menettely keskitymme tässä tekstissä työsuhteeseen perustuvan osakeannin vaihtoehtoon ja sitä koskevaan vero­ ja yhtiöoikeudelliseen sääntelyyn.

Yhtiöoikeudellisesta näkökulmasta henkilöstöanti toteutetaan suunnattuna osakeantina, jossa yhtiö tarjoaa henkilöstölleen merkittäväksi joko yhtiön hallussa olevia omia osakkeita tai liikkeeseen laskettavia uusia osakkeita. Osakeannista päätetään aina yhtiökokouksessa. Suunnattu osakeanti edellyttää 2/3 määräenemmistöpäätöstä yhtiökokouksessa. Yhtiökokouksen on myös mahdollista valtuuttaa hallitus päättämään osakeannista. Osakeantia koskevassa päätöksessä on määritettävä tarkoin osakeannin ehdot huomioiden lain edellyttämät vaatimukset. Lisäksi henkilöstöannilta edellytetään aina erittäin painavaa taloudellista syytä. Oikeuskäytännössä tällaiseksi lain tarkoittamaksi erittäin painavaksi taloudelliseksi syyksi on lähtökohtaisesti katsottu henkilöstön kannustinjärjestelmät ja siten

henkilöstön sitouttaminen osakeannilla osaksi yhtiötä.

Kannustinjärjestelmien luonteen vuoksi osakkeita saatetaan tarjota henkilöstölle merkittäväksi osakkeen käypää arvoa alempaan hintaan. Työsuhteeseen perustuvissa osakeanneissa työntekijän verotuksessa työsuhdeannista saatu etu katsotaan veronalaiseksi ansiotuloksi siltä osin, kuin osakkeesta maksettavasta merkintähinnasta saatu alennus on enemmän kuin 10 prosenttia osakkeen käyvästä arvosta. Vuoden 2021 alusta voimaan tullut listaamattomien yhtiöiden henkilöstön osakeperusteista palkitsemista koskeva verouudistus mahdollistaa tiettyjen edellytysten täyttyessä henkilöstöannin osakkeiden käypää arvoa alempaan hintaan ilman, että tästä syntyy työntekijälle veronalaista etua. Edellytyksenä tälle verotuksellisesti kevyemmälle henkilöstöannille on muun muassa, että osakkeiden merkintäoikeus on henkilöstön enemmistön käytettävissä ja, että osakkeiden merkintähinta vastaa vähintään osakkeen matemaattista arvoa. Näin ollen menettely ei sovellu henkilöstöanteihin, joiden tarkoituksena on sitouttaa ainoastaan yksittäisiä avainhenkilöitä. Edellytysten täyttyessä uudistus mahdollistaa kuitenkin verotehokkaan tavan sitouttaa henkilöstöä, sillä joissakin tapauksissa ero osakkeiden käyvän arvon ja matemaattisen arvon välillä voi muodostua merkittäväksi.

OTA AVUKSI MAKSUTON LAKINEUVONTA – LIITY YRITTÄJIIN!

Henkilöstön sitouttamiseen liittyvissä asioissa korostamme vielä osakassopimuksen tärkeyttä yhtiössä. Yhtiön omistuspohjan laajentuessa on tärkeää, että voimassa oleva osakassopimus sisältää kaikki keskeiset ehdot ja huomioi esimerkiksi yhtiön eri omistajaryhmät, kuten esimerkiksi mahdolliset pääosakkaat ja pienosakkaat riittävällä tavalla. Vaihtoehtoisesti pienosakkaille voidaan laatia erillinen osakassopimus, johon henkilöstöannilla mukaan tulleet työntekijät liittyvät.

Henkilöstön sitouttamista pohdittaessa kannattaa kääntyä jo heti suunnitteluvaiheessa asiantuntijan puoleen. Näin voidaan varmistaa juuri teidän tilanteeseenne sopiva menettely ja huomioida tapauskohtaisesti kaikki verotukselliset sekä yhtiö­ ja sopimusoikeudelliset seikat kuntoon.

teksti: HaGLEX Oy / LAURA HAGMAN

niin mekin! TÄY S- J A P U O LIPER ÄVA UNU- Y H DI STE LMÄKULJ ET U K SE T • ele m en tt ikuljetu kse t • eri k oi s kul j etu k s e t • kappal et ava r a k ulj et uk s e t • sa a t tovalv o nta • s o pi m usl i i k en n e AJOISSA
Jaakko Pohjola Oy www.jaakkopohjola.fi
Tie vie –
VUODES T A 196 7

LUKIJAKILPAILU

SEURAAVAN LEHDEN TEEMANA RAKENTAMINEN

Voit voittaa FINNKINON LEFFALIPUT

Vastaa osoitteessa www.py-lehti.fi

Pirkanmaan Yrittäjälehden lukijakilpailussa sinun tehtäväsi on löytää Ykä Yrittäjä -hahmo, joka on sijoitettu tämän lehden ilmoitukseen.

Kilpailun voitti edeltävällä kerralla

Eila Tiainen

Voittajalle on tiedossa Finnkinon leffalippu.

HAUSKANPITOA JA ELÄMYKSIÄ JÄRVIMAISEMASSA!

Pirkanmaan Yrittäjä-lehti ilmestyy 11.11.

Ilmoitusvaraukset ja tiedustelut 1.11. mennessä

Inkeri Valtonen p. 040 717 8614

Erja Joentausta p. 050 374 9444

Timo Hyvönen p. 050 468 2290 etunimi.sukunimi@dorimedia.fi

Maahantuonti ja myynti:

Mäkelänkankaantie 2 49490 NEUVOTON 05-343 5666 (24 h) info@hamre.fi www.hamre.fi

Risteilemme jopa

vuodenvaihteeseen saakka!

Oletko järjestämässä yritystilaisuutta, henkilöstö- tai asiakastilaisuutta, tykypäivää, kokousta, kick-off -tilaisuutta, seminaaria tai muuta tapahtumaa?

Anna meidän suunnitella juuri Teidän tarpeeseenne sopiva ohjelma esiintyjineen kauniissa järvimaisemissa tai ravintoloissamme Bistro Kattilassa tai Bistro Mustavuoressa. Risteilemme kaikkina vuodenaikoina järven ollessa sula ja ravintolalaivamme ovat käytettävissä myös satamassa.

Järjestä mieleenpainuva yritystilaisuus! Nauti ravintoloidemme maittavista tarjoiluista upeissa järvimaisemissa ja anna järven yhdistää.

Tiedustele ja pyydä tarjous: myyntipalvelu@hopealinja.fi | 010 422 5699

YRITYSTONT 1€m² 040 335 6096 Alkaen URJALA.FI KATSO VIDEO 9-tien varrella
Seuraava

VIRTAIN YRITTÄJÄT

INTOHIMOINA KULJETUSALA JA KIERTOTALOUS

Juha Haapanen perusti kuljetusalan konsultointipalveluihin keskittyvän AspenLog Oy:n kaksi ja puoli vuotta sitten. Yrityksen perustamisen taustalla vaikuttivat intohimo kuljetusalaa sekä kiertotalouden edistämistä kohtaan.

Kuljetusalalle kasvanut

AspenLogin yrittäjä Juha Haapaselle kuljetusala oli luonteva valinta jo lapsuudesta lähtien.

– Joku saa syntymässä pisaran dieseliä verenkiertoon, mutta itse olen saanut sitä litrakaupalla. Molemmat isoisäni, isäni sekä kaksi setääni ovat kaikki kuljetusalan yrittäjiä, Juha kertoo. Lukion jälkeen ala vei mennessään ja jatko­opiskelu tapahtui kuljettajan töiden ehdoilla. Kuljettajasta Juha siirtyi vuosien saatossa yhä haastavampiin alan tehtäviin ja lopulta yrittäjäksi.

– Työkokemuksen ansiosta tunnen alan käytännöt ja olen pitänyt kaikki pakolliset ammattipätevyydet voimassa. Olen hakenut kasvun mahdollisuuksia ja laajentanut omaa osaamistani tällä alalla aina kun mahdollista, Juha sanoo. Käytännön kokemuksesta on apua konsultin työssä, kun Juha selkiyttää ja suoraviivaistaa asiakkaidensa logistiikkaa ja tuo sitä kautta heille kustannussäästöjä. – Asiakkaani ovat tänä päivänä kiertotalouden yrityksiä, tuottajavastuuyhteisöjä, ja tässä segmentissä haluan työllistyä myös tulevaisuudessa, hän sanoo.

Vastuullisuustavoitteet käytännön teoiksi

Kun Juha kilpailuttaa kuljetuksia asiakkailleen, vastuullisuuteen ja ympäristöön liittyvät arvot muuttuvat sanoista käytännön teoiksi.

– Vastuullisuus ei ole ainoastaan lupauksia, vaan asiakasyritysten määrittelemät arvot tuodaan osaksi käytännön toimintaa. Se voidaan tehdä kalustoratkaisujen kautta tai siten, että sopimusten kautta edellytetään palveluntuottajalta tiettyjä asioita, kuten työehtosopimusten noudattamista, laatu­ ja ympäristöjärjestelmiä, toiminnan mittaamista sekä päästövähennyksiä, Juha kuvailee. Usein oikeilla kalustovalinnoilla vähennetään myös tavaran liikuttamisen tarvetta ja säästetään kuljetuskustannuksissa.

Monissa yrityksissä logistiikka ja sitä myötä myös päätöksenteko ulkoistetaan täysin kolmannelle osapuolelle. AspenLogin toimintamalli on päinvastainen. – Asiakkailleni rakennetaan malli, jossa heillä on käytössään vaihtoehtoja erilaisiin kysynnän tilanteisiin, Juha sanoo.

Tulevaisuuden alalla on kasvupotentiaalia

Juhan mukaan kuljetusala ja varsinkin jätehuolto on muuttunut paljon vuosien varrella. – Jätteestä on tullut monelle mahdollisuus. Luonnonvarojen käytön ja kaivannaisten vähentäminen on väistämättä edessä. Kierrätysastetta nostamalla myös kuljettaminen ja varsinkin alkupään keräily tulee lisääntymään tulevaisuudessa. Siinä meillä on vielä paljon kehitettävää, Juha sanoo. Kuljetustarpeen lisääntyminen ei välttämättä tarkoita suurempaa rasitusta ympäristölle. – Kun kuljetustarve kasvaa, mahdollisuus vähentää tyhjänajokilometrejä paranee entisestään, Juha visioi.

Tulevaisuuden tavoitteissa Juhalla on kasvattaa AspenLogin liiketoimintaa nykyistä kokonaisvaltaisemmaksi. – Pidän tästä työstä ja tartun mielenkiinnolla mahdollisuuksiin ottaa koko logistiikkaketju haltuun. Intohimo yrittämiseen ja kasvamiseen on kova. Ajat ovat tällä hetkellä vaikeat, mutta sitä suuremmalla syyllä on hyvä olla mukana kiertotaloudessa. Tämä ei pysähdy lama­aikanakaan, vaan näitä asioita on mietittävä myös silloin, Juha päättää.

teksti: ELLI-NOORA NIEMINEN Kuvat: ADOBE STOCK JA JORI HÄLL K AI K KI A J O N E U VOTEIP PA U KSET YKSI L Ö L LI S ESTI SU UN N ITTEL U S T A TOTEUTUK S EE N , T AKU U TYÖ N Ä K AI K KI A J O N E U VOTEIP PA U KSET YKSI L Ö L LI S ESTI SU UN N ITTEL U S T A TOTEUTUK S EE N , T AKU U TYÖ N Ä . Puh. 010 397 8600 info@ajaksline.fi www.ajaksline.fi LOGISTIIKKA

www.hervannankaivin.fi

JÄ R KEVÄÄ RAKENTAMISTA

- infrarakentaminen ja katusaneeraukset

- pohjarakentaminen ja pihatyöt

- putkitukset ja kaukolämpötyöt

- isot ja pienet purkutyöt sekä erikoisrakentaminen

Toimimme kohteissa päätoteuttajana; teemme myös aliurakointia.

Kysy kilpailukykyinen hintamme! hervannankaivin@hervannankaivin.fi

Laaja palveluvalikoima!www.autohuolto.com autopajat@autohuolto.com • puh. 010 299 6555

Katsastajankatu 1 37150 Nokia (ent. Nokian A-katsastus)

monipuolisemmin, huolloista aina vaativiin vianetsintöihin ja autosähkötöihin.

Laaja palveluvalikoima!

Palvelemme entistäkin monipuolisemmin, huolloista aina vaativiin vianetsintöihin ja autosähkötöihin.

Huollamme ja korjaamme myös matkailuautot ja isot pakettiautot.

PIRKANMAAN YRITTÄJIEN JÄSENENÄ OLET OSA VERKOSTOA, JOHON KUULUU LÄHES 8 000 YRITTÄJÄÄ.

Tilimanager Oy

Ta m pe re en to i mi p i s t e

Takojankatu 1 c B 11 ,

3 3 5 4 0 Tam p er e

K angasa l an t o i mi p ist e

Ellintie 4 - 6 B 10 ,

3 62 0 0 Kangasal a

P ir k kal a n t oi mi p i s t e

Kaskimäenkatu 1, 33900 Tampere

inf o@t ili m anager f i ww w. ti l i m anager f i

SolidiaTilit Oy

Postikat u 7, 33 100 Tam p er e

M asto n tie 4 , 33 470 Ylöjä r v i

Tu ija H olmala K LT p . 044 5 51 4 4 57 t u ija. h olmala @ solidiatilit.f i ww w .soli d iatilit.f i

R ahkola n k u ja 19

3 95 00 I kaali n e n

pu h. 0 10 3 472 8 0 0 m yy n ti@tietoa k seli.f i ww w .tiet o a k sel i f i

Talo u s h alli n toliiton h y vä k s y miä j a valvomia tilitoi m istoja Pirka n maalla : Mattila Taloushallinto Oy Sa r vijaakonkatu 5 B , 3 3 5 4 0 Tam p er e p u h . 0 10 2 3 9 0 8 8 0 info @ ki r jan p itomattila.co m w w w.kirja np itomattila.co m Scantilit Oy Pi n ni n katu 5 3 B, 3 3 10 0 TA M PE R E p u h . ( 03 ) 21 23 43 4, f ax (0 3 ) 2 614 2 8 2 Tii n a Laukk o etu n imi.suk u ni m i @ sca n tilit.f i w w w.scantilit.f i Tilkon Oy Hä m ee n kat u 13 B, a - rap p u 33 10 0 Tam p er e I lse Ala nd er K LT, K H T ww w .tilko n .f i TietoAkseli Oy Tam pe re en t o imi p i s t e Å kerlu nd i n kat u 11 , Tu lli B usi n ess Par k 33 10 0 Tam p er e I ka a li s te n toim ipi st e
Valitse osaava tilitoimisto!
ONKO WEBASTO JO PÄÄLLÄ? Asennus - Huolto - Varaosat tammerdiesel.fi 03 3142 8200 huolto.nekala @tammerdiesel.fi
12 B
Vihiojantie
Katsastajankatu 1 37150 Nokia P. 0102996555 Palvelemme
Huollamme
Porintie Nokianmoottoritie Turku Tampere
E 12Vaasa,Ylöjärvi Tesoma Rounionkatu Öljytie Katsastajankatu Kolmenkulman liikenneympyrä KANKAANTAAN TEOLLISUUSALUE ABC Kolmenkulma
entistä
ja korjaamme myös matkailuautot ja isot pakettiautot.
HelsinkiE12Jyväskylä,
auriokorjauksen ajaksisijaisauto0€

Tonttihakkuut • Multaa

MAAHANMUUTTAJATAUSTAISELLE YRITTÄJÄNAISELLE!

L u o t e t t a v aa a u t o k a u p paa jo y li 3 5 v u o d e n a ja n

Teollisuu st ie 24, Orivesi

My ynt i: 03 334 6522

Huolto: 04 5 152 1155

ww w.autolaorivesi.fi

Viinikankatu 49 Puh. 0207 929 820 tampere

Tak si - ja t ilausliikenne

A . ARVE L A

ari @ ar vela.pp.fi

Bussit 0 4 0 0 339 862

Tak sit 0 4 0 560 0 0 62

UUDE T JA K ÄY TE TY T RENK A AT SEK Ä VA NTEE T

• Rengastyöt ja korjaukset

• Pultit, mutterit, soviterenkaat

• Kaikki alan työt

• Renkaiden kausisäilytys (rengashotelli)

• T PMS ohjelmoit avat ilmanpaineen tunnis t imet

Tavataan renkaanvaihdon merkeissä!

N DE ORIVE

KUMIKORJAAMO KY

L e h di s t ö n t i e 2 , O RI V E SI, 0

6 5 5, w w w.orivedenkumikorjaamo.com

www.mb-varaosatjahuolto.fi

MERSUKORJAAMO

• Ilmastointihuolto 85,-

• M B Sta r d iagnosi s te s te r i

• Jarrunesteiden vaihdot

• Huollot, MB-varaosat ja remontit

• Huollot ja remontit

MB-Varaosat ja huolto Venetmäki Oy

MB-Varaosat ja huolto Venetmäki Oy

Nahkatehtaantie 10, Viiala

Nahkatehtaantie 10, Viiala

Ark. 9.00–17.00. Puh. 040 140 6000

Ark. 9.00-17.00. Puh. 040 140 6000

Maahanmuuttajataustaisten yrittäjien määrä on huimassa kasvussa. Maahan muuttaneiden omistamissa yrityksissä luodaan enemmän uusia työpaikkoja kuin muissa yrityksissä, mutta niiden tuottavuus on matalampaa. Yritysten perustamiseen ja käynnistysvaiheeseen on hyvin tukitoimia, mutta kasvuun ja laajentamiseen ei vielä riittävästi. Tilastojen mukaan naisyrittäjät tienaavat vähemmän ja yritysten liikevaihdot ovat merkittävästi pienempiä. Maahanmuuttajataustaisten naisyrittäjien kohdalla ero on vielä suurempi.

Tästä syystä Suomen Yrittäjät starttaa tänä syksynä mentorointiohjelman maahanmuuttajataustaisille yrittäjänaisille. Mentorointiohjelman tavoitteena on lisätä yritystoiminnan kannattavuutta, kasvua ja työllistävyyttä sekä kasvattaa yrittäjien strategista osaamista ja verkostoja. Suomen Yrittäjät haluaa olla tukemassa tasaarvoisempaa ja yhdenvertaisempaa yrityskenttää. Mentorointiohjelman avulla mentoroitavat saavat lisää rohkeutta, uskallusta, tietoa ja taitoja sekä laajentavat verkostojaan. Mentoroinnin lisäksi mentoroitavat sparraavat liiketoimintaansa myös vertaisryhmissä eri teemojen ympärillä.

She’s got this -mentorointiohjelma Oletko sinäkin saanut jossain vaiheessa uraasi apua ja hyviä vinkkejä, miten kasvattaa liiketoimintaa tai miten edetä urallasi? Tai olisitko kaivannut niitä? Mentorointiohjelman avulla kokenut mentori tarjoaa osaamisensa, verkostonsa ja henkisen tukensa maahanmuuttajayrittäjän liiketoiminnan kehittämisen tueksi.

SEURAAVAT LEHDET

11.11. Rakentaminen

16.12. Joululehti, markkinointi & myynti

MEDIAMYYNTI

Mediatoimisto Dorimedia Oy

inkeri Valtonen

p. 040 717 8614

Erja Joentausta

p. 050 374 9444

timo Hyvönen

p. 050 468 2290 etunimi.sukunimi@dorimedia.fi

Lähde mentoroitavan tueksi auttamaan häntä saavuttamaan tavoitteensa. Mentorointi antaa myös mentoreille mahdollisuuden kehittymiseen. Ohjaamalla muita voi syventää omaa ymmärrystään ja taitojaan. Mentorointiohjelman kautta on mahdollisuus laajentaa omia ammatillisia verkostoja, koska ohjelmassa järjestetään yhteisiä tilaisuuksia eri aiheista.

Ohjelmaan haku aukeaa 3.10. ja on auki 5.11. asti. Ohjelma alkaa 14.11. ja kestää 16.5.2024 asti. Tämän ajanjakson aikana on tavoitteena, että mentori ja mentoroitava tapaavat kuukausittain. Hae mentoriksi

yrittajat.fi/mentoringprogramme Ota yhteyttä!

Marika Peltoniemi

050 523 5438 marika.peltoniemi@yrittajat.fi

teksti: MARIKA PELTONIEMI JA SAARA SULANDER

Näyttely tarjoaa nostalgisen mutta

ajatuksia herättävän kurkistuksen

suomalaisen peli- ja teknologiateollisuuden murrosaikaan.

7.10.2023 — 5.1.2025

Maanrakennust yöt
Kiviainestoimitukset
3 – 3 3 4
6
0207 639 770 • myynti@tarvikekulma.fi • tarvikekulma.fi
ALAVERSTAANRAITTI 5, TAMPERE PUH. 03 5656 6966 | VAPRIIKKI.FI
LÄHDE MENTORIKSI
SEURAA MEITÄ LINKEDINISSÄ, TIKTOKISSA, FACEBOOKISSA SEKÄ INSTAGRAMISSA

UUDET JÄSENYRITYKSET

Hämeenkyrön yrittäjät:

Emmaija Oy

Hämeen Teräsasennus Oy

Jalka­ ja Kauneuspiste Si­Pi

Lihas & Niveltoimi

Terri Kunnaskari

Vuorella

Ikaalisten yrittäjät:

Fire Flame Oy

Teräväinen installation partner Oy

Tmi Makeistukku Mika Virtanen

Kangasalan yrittäjät:

Miia Juntunen Photography

Old Elk Products

Pirkanmaan IV Saneeraus Oy

P.K Uimahallipalvelut Oy

RoosaRuusu

SKILLS Service

Varjo Management

Kurun yrittäjät:

Suomen Toimistotuki oy

Lempäälän yrittäjät:

Altgen

ArkiapuLaine

Koirapalvelut J.Nyberg Oy

Palavana Oy

RS­Trade Oy

Suomen Työyhteisöterapeutit Oy

Susiraja Print & Media Oy

Taimela Consulting Oy

Villen Terästyö

Mouhijärven yrittäjät:

Kukkaputiikki BB Oy

Mäntän ja Vilppulan yrittäjät:

Rauhalammi Juhani Markus

Nokian yrittäjät:

Ala­Villilä Oy

Animator Consulting Oy

Hetki Meille Oy

Hiushuone Säwy

Mayan Aurinko

Raupaint Oy

Suomen Käyttäytymistieteellinen Tutkimuslaitos Oy

Teff Life Oy

Vanamo Hiking

Oriveden yrittäjät:

Maxiauto Oy Orivesi

Parkanon yrittäjät:

K­Service Oy

Pirkkalan yrittäjät:

Alanen Esko Jaakko tmi

Cattys

Finno Solutions Oy

Huippusuunta Oy

JaloPutki Oy

Mimian Consulting Oy

Sankilan kartano Oy

Wield VR Oy

Punkalaitumen yrittäjät:

Punkalaitumen Mittakaluste Ky

Ruoveden yrittäjät:

Veera Herranen tmi

Pälkäneen yrittäjät:

Bitsound Oy

Juha Lattunen Oy

Kaisu Rukko

Nallink Oy

Toijalan yrittäjät:

Rakennusliike Hyötyläinen Oy

Urjalan yrittäjät:

Lasisidos

Parturi­Kampaamo Mira’s Stail

Pirkanmaan Tieto ja Tekniikka Oy

Ravintola Onnellinen Oy

Vällärin Puusepänliike Oy

Valkeakosken yrittäjät:

JLK Coaching Oy

Julius’s Pizza

Korkeakankaan Ratsutila Oy

Kuva & Kehys Lahti Ky

Pakastin Oy

Studio Lune

Vammalan yrittäjät:

Asennus ja huoltopalvelu J. Antila

Finding Flow Oy

KodinSydämellä Oy

Publin Oy

Tmi Sinraco

Vesilahden yrittäjät:

Hyvän Olon Heijaste

Tilitoimisto Desimaali Oy

Ylöjärven yrittäjät:

G.A.P Asennus (Landscaping & Playground Solutions)

Lasilinna Oy

Raising Strong

SRJH Group Oy

• TAMPEREEN PAIKALLISYHDISTYKSET

Hervannan yrittäjät:

Tampereen Mainosteko Oy

Härmälän-Sarankulman Yrittäjät:

Asan palvelut Oy

Kaukajärven yrittäjät:

AC­Pethouse Oy (Faunatar Turtola)

Harpander Oy

Henna tässä Moi! Oy

Pirkanmaan Pegasus Oy

Rasulacar Oy

Lielahden yrittäjät:

FLEETWASH Oy

IBIS kivetykset Oy

Iltanen Consulting Oy

Nekalan-Koivistonkylän yrittäjät:

HarjuLead Oy

JSZ Production

Mustijärvi Oy

Pispala-Pyynikin yrittäjät:

CK­rakennus Oy

Connecting People Oy

DigiEemi

J&K International Oy

Remoted Oy

TP­Tuottaja

Sammon yrittäjät:

Felisia Oy

Hoivaorvokki Oy

Isännöintipalvelu Majaniemi Oy

Laatusepät Oy

NorthHelios

Pirkanmaan piha­ ja kiinteistötiimi Oy

RK­Puhdistus Oy

Tmi A.P LaatuKuljetus

Valokuvaaja Vaskivuori Anu

Tammelanpuiston yrittäjät:

3D Casting P&M Oy

Idevii

i4ware Software

KS Interiors Oy

KT Kirjanpito Pirkanmaa Oy

Ravitsemusterapeutti Niina Matikka

TATU­Group Oy

Tammerkosken yrittäjät:

Asianajotoimisto Kinanen & Co Oy

Balata Henkilöstöpalvelut Oy

BKK Betonilattiat Kari Koskinen Oy

JTHT house Oy

Kiinteistöpinta

Laine Publishing Oy

Lakiasiaintoimisto Mikko Rantanen Oy

Mimiku Ink

Oivainto

PropsUp Oy

Psykoterapia OmaOte Oy

Rauha Soul

Sosiaalialan Digitaaliset Oy

Tre Cycle

Tampereen Käsi- ja Teollisuusyhdistys:

Studio Noma

Tesoman seudun yrittäjät:

Body&Fitness Mikko Korpeinen Oy

Happy Olive Oy

Mantella Oy

Lauantai 30. syysK uuta 2023 25

Yrittäjän Suurristi:

Jari Jokilampi (miesten suurristi ja suurristin rintamerkki), Jokilampi Invest Oy, Kangasala

Yrittäjän Eläkeristi:

Eino Mäkinen, Maanrakennus Eino Mäkinen Ky, Nokia

Liisa Mäkinen, Maanrakennus Eino Mäkinen Ky, Nokia

Timanttinen Yrittäjäristi 40 vuotta:

Aila Kastehelmi Toriseva, Vammalan Betoni Oy, Vammala

Timanttinen Yrittäjäristi 30 vuotta:

Kalle Räsänen, Merluzzo Oy, Tampere

Marja­Leena Majamäki, ML Majamäki Oy, Ikaalinen

Mika Hiltunen, Ylöjärven Konepaja Oy, Ylöjärvi

Pentti Kivi (lisäksi timanttinen smokkimerkki), Lempäälä

Terttu Salmijärvi, Taloustaito Terttu Ky, Lempäälä

Uolevi Kuutti, Tradotim Oy, Vammala

Kultainen Yrittäjäristi 20 vuotta:

Jaana Vuorenpää, JaaMedia, Ikaalinen

Jarmo Joensuu, Autohuolto J.Joensuu, Ikaalinen

Seppo Niemi, Is­Tarvike Oy, Ikaalinen

Tapio Majamäki, Kuljetusliike Majamäki Oy, Ikaalinen

Pronssinen Yrittäjäristi 5 vuotta:

Timo Dahl, Liikunta/Koulutuspalvelu Dahl, Mänttä

Työntekijän eläkeristi:

Marja­Liisa Kivelä, Tilipenninki, Valkeakoski

Työntekijän kultainen ansioristi 20 vuotta:

Ari­Pekka Järvensivu, Tradotim Oy, Vammala

Dada Mushiete, Maanrakennus T.Haavisto Oy, Kangasala

Heikki Kangasniemi, Maanrakennus T.Haavisto Oy, Kangasala

Jaana Mäkinen, Tilipenninki, Valkeakoski

Janne Ruotsalainen, Maanrakennus T.Haavisto Oy, Kangasala

Petri Kortelainen, Tradotim Oy, Vammala

Sari Niinimäki, Maanrakennus T.Haavisto, Kangasala

Työntekijän hopeinen ansioristi 10 vuotta:

Erkka Heikkinen, Piketa Oy, Tampere

Miikka Lepistö, Piketa Oy, Tampere

Mikko Nieminen, Piketa Oy, Tampere

Työntekijän pronssinen ansioristi 5 vuotta:

Arja Laaksomaa, Tilipenninki, Valkeakoski

Jani Nurmi, Tilipenninki, Valkeakoski

IKAALISTEN YRITTÄJÄT: ROAD TRIP

Ke 4.10. klo 10–13, Lähtö Aito Säästöpankin konttorin edustalta

Päivän teemana on vihreä siirtymä. Käymme tutustumassa

Leppäkosken Lämmön, Ikaalisten Luomun lämpölaitokseen sekä Leppäkoski Groupin aurinkovoimalaan.

Kierroksen pääteeksi lounastamme Ikaalinen Spa:ssa.

LEMPÄÄLÄN YRITTÄJÄT: YRITTÄJIEN AAMUKAHVIT

Pe 6.10. klo 8.30–10, Ideakeskus, Manttaalitie 15

Pe 13.10. klo 8.30–10, Ideakeskus, Manttaalitie 15

NOKIAN YRITTÄJÄT: YRITTÄJÄN AAMUKAHVIT

Ke 11.10. klo 8–11, Nokian Taidetalo

PIRKKALAN YRITTÄJÄT:

Ke 4.10. Aamiainen Golf Bufferi

Pirkkalan pormestari Marko Jarvan ja kunnan kuulumiset.

Myrsky­hankkeen tulevat koulutukset

Ke 4.10. klo 18–20, Kahvila Seela: Luento ”Pimeydestä valoon”

Ti 17.10. Pirkkalan Yrittäjien vuosikokous

Tule mukaan kehittämään yrittäjäystävällistä Pirkkalaa sekä toteuttamaan monipuolisia yrittäjätapahtumia hyvässä seurassa.

RUOVEDEN YRITTÄJÄT:

YRITTÄJÄILTA

Pe 13.10. klo 19, Vinsanvilla (Pöytäniementie 185, Ruovesi) Tule rupattelemaan ja viettämään kivaa iltaa. Heitellään ilmaan kuplivia ideoita ja tartutaan niistä parhaimpiin. Yhdistys tarjoaa ensimmäiset bisset prosenteilla tai ilman, limonadia Pirkanmaan vuoden kylästä ja kunta tarjoaa suolapalaksi tortillaa. Ilmoittaudu 6.10. mennessä sihteeri.ruovesi@yrittajat.fi

VESILAHDEN YRITTÄJÄT: VUODEN YRITTÄJÄJUHLA

La 13.10. alkaen klo 19, Hukianhovi, Hukianhovintie 10, 37370 Vesilahti

SENIORIKLUBI:

Kulttuuri- ja kävelyretki to 12.10., Kangasala

Teivon Ravit ti 17.10., Teivon ravirata

Syysretki viinien maailmaan to 9.11., lähtö Vanhan Kirkon edestä

Teiskon viini, Vahkaniemen Loma­ ja juhlatila, Pohjaslahden kirkko, Viinitupa Vuorenmaja

PIRKANMAAN YRITTÄJÄT:

Tekijäiltamat ti 10.10. klo 16–20:30

Tampereen Ylipisto keskusta kampuksen auditorio

Nuoret Yrittäjät ke 18.10. klo 15–17.30, Tampere-talo

Yrittäjän talousvalmennus to 19.10. klo 8.30–10.30, Kehräsaari

Kassavirta ja talouden hallinta

Myyntiverkosto pe 27.10. klo 8–11, Finlayson Meetings

Save the week: Omistajanvaihdosviikko 30.10.–3.11.

Lauantai 30. syysK uuta 2023 26 ANSIOMERKIT TAPAHTUMAT JA KOULUTUKSET
YRITTAJAJARJESTO/ PALKITSEMINEN
WWW.YRITTAJAT.FI/

Radio Musa 100,5

Hyvällä tuulella yötä päivää!

Radio Musa viihdyttää, tanssittaa ja liikuttaa – myös asiakkaita liikkeisiin. Pidä Musa 100,5 päällä kotona, autossa ja työpaikalla. Pysyt hyvällä tuulella yötä päivää.

Musa viihdyttää, ja liikuttaa – myös liikkeisiin. Pidä Musa päällä kotona, autossa paikalla. Pysyt hyvällä yötä päivää.

Onnittelut!

Tamperelainen Musa -gaala

juhlittiin 10.9.2023 Komediateatterissa. Tuvantäyteistä yleisöä viihdytti lähes 30 artistia. Illan mittaan palkittiin tanssilistan laatijoiden vuoden valinnat ja radioiden Kuukauden levyt.

Erityisonnittelut

• Mikko Alatalo & co –Coitus Int 50 Revival

• Taivalkunta Beat –Eppuja rautalankana

• Pasi Kaunisto –Suomalainen sielunmaisema

• Kaseva – Tamperelainen Musa -erikoispalkinto

Mainosta Musassa!

Pirkanmaan Yrittäjä -lehdestä tutut Dorimedian mediamyyjät palvelevat kaikissa radiomainontaa koskevissa asioissa. Ota yhteyttä!

Erja Joentausta puh. 050 374 9444 erja.joentausta@dorimedia.fi

Timo Hyvönen puh. 050 468 2290 timo.hyvonen@dorimedia.fi

Inkeri Valtonen puh. 040 717 8614 inkeri.valtonen@dorimedia.fi

Radio Musa Hyvällä tuulella yötä

Jari myy Musaa

Radioalan pitkän linjan ammattilainen Jari

Hemmilä vahvistaa myyntitiimiä! Ota yhteys

Tampereen ja Pirkanmaan

tuntevaan Jariin, soita 050 308 4476 tai jari.hemmila@dorimedia.fi

LENNÄ

TAMPEREELTA HELPOSTI JA NOPEASTI.

Tampereelta lennät suoraan Euroopan kohteisiin helposti ja nopeasti. Kun käytät vähemmän aikaa matkustamiseen ja jonotteluun, voit keskittyä perillä oloon. Tutustu Tampere-Pirkkalan lentoaseman suoriin ja monipuolisiin kohteisiin eri puolilla Eurooppaa!

lentoontampereelta.fi

Mikko Alatalo & co

Suomalainen sielunmaisema

Kaseva – Tamperelainen

Musa -erikoispalkinto

facebook.com/radiomusa
Aikuisten suosikkiradio | facebook.com/radiomusa | radiomusa.fi
Yr
, vakuuta
– kus
Varmis ta tur va , jo ka on sin ulle rä ätälöit y. Lu e lis ä ä: la hitapiola .f i/y rit ys
it täjä
tärkein
ki.
Palveluntarjoajat: LähiTapiola Keskinäinen Vakuutusyhtiö, LähiTapiolan alueyhtiöt, LähiTapiola Keskinäinen Henkivakuutusyhtiö, LähiTapiola Varainhoito Oy
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.