Pirkanmaan Yrittäjä -lehti 8/2018

Page 1

NRO 8 23.10.2018

Pirkanmaan Yrittäjä -lehti perustettu vuonna 1948

Aina työn tekijän puolella www.py-lehti.fi

71. vsk. • jakelu 150.000 kpl

Ex-kiekkoilijasta tuli yrittäjä

s.17

78-vuotias Jouko Rita ounastelee olevansa Suomen ahkerin taidekauppias – Nämä kolme asiaa hän

tekee joka ikinen päivä

s.34

Sasu Hovilla on tulessa useampikin rauta ja monella mantereella

Pispalan Pulteri – 50 faktaa viisikymppisestä klassikosta

s.4 Veskan kauppakeskuksen toisessa kerroksessa aukesi syyskuun lopulla ainutlaatuinen treenipaikka kiekkoilijoille. Ammatikseen itsekin kiekkoa tahkonneen Sasu Hovin ideasta syntynyt HDC-Finland on saanut pelaajilta erinomaisen hyvää palautetta, ja jatkossa tavoitteena on saada sinne treenaajia aina ulkomailta asti.

Viisi vuotta ja neljä lasta

s.32

Henkassa karaoke vietiin uudelle aikakaudelle

– Esiintymisen ammattilaiset ovat tottavie osanneet yhdistää perheen ja yrittäjyyden

s.27

Kati Vasell ja Tuuli-Elina Ruuskanen perustivat juontoihin keskittyneen MAIKKI-yrityksensä viisi vuotta sitten. Sen toimintaa kaksikko on pyörittänyt koko ajan, siitäkin huolimatta, että tässä välissä molemmille heistä on siunaantunut kaksi lasta. Lapsiperheen arjen ja yritystoiminnan yhdistäminen on mahdollista, joskin sen kaksikko myöntää, että luovuutta siinä on vaadittu.

s.23

Nettilehtipioneeri Jocka Träskbäck on ehtinyt tehdä vaikka mitä – nyt tähtäimessä eduskunta

Kuva: Milla Ilkamo

LENNÄ TAMPEREELTA

helposti ja nopeasti

Suora lento Tampereelta Tukholmaan. Jatkolentoyhteydet Tukholmasta mm. Bryssel, Lontoo, Kööpenhamina, Chicago ja New York. Varaukset flysas.com Tarkat myyntiehdot ja -hinnat myyjän omilla nettisivuilla.

Suora lento Tampereelta Riikaan arkiaamuisin ja lauantaisin klo 5.25. Jatkolentoyhteydet Riiasta mm. Berliini, Hampuri, Frankfurt, Amsterdam ja Barcelona. Varaukset airbaltic.com #kotikenttäetu • www.airrport.fi


2

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

Aina työn tekijän puolella

PÄÄkiRJoiTUs 23.10.2018

Kyllä jotain pitää tehdä

s

uomen taloudessa menee vielä hyvin, kun vertaillaan eri talousennusteita. Valtion velkaantuminen on taittunut, työllisyysaste on kasvanut ja suhdanteetkin näyttävät hyviltä. Mutta kasvun taittuminen on nähtävissä jo ensi vuonna, ja siksi siitä on syytä olla huolissaan. Syyskuussa julkaistu pk-barometri ja pari viikko sitten julkaistu ”Pirkanmaan talous” -julkaisu osoittavat myös Pirkanmaalle kasvua, mutta molempien ennusteiden mukaan kasvu taittuu ensi vuonna. Huoli on siitä, jääkö tämä suhdannenousu ennätyslyhyeksi. Jos suhdannetilanne jää lyhytaikaiseksi, valtion velkaantuminen jatkuu ja työllisyys ei enää parane. Suomen talous ajautuu vakaviin ongelmiin. Erityisenä huolena on kilpailukykymme heikkeneminen. Hintakilpailukykymme ei ole merkittävimpiin kilpailijamaihimme hyvä ja se ainakin osaltaan näkyy vientimme määrän olevan suhteellisen alhaisella tasolla viime vuosiin verrattuna. Kilpailukyykyymme vaikuttaa yhdeltä osalta investointien määrä.

laatua lisäävät investoinnit ovat olleet pidemmän aikaa varsin tasaisia. Nämä kone- ja laiteinvestoinnit sekä panostukset tutkimukseen ja tuotekehitykseen ovat kilpailukykymme peruspilareita. Jos näihin ei panosteta, kilpailukykymme heikkenee ja varsinkin laskevassa suhdannetilanteessa investointien alhainen taso vain lisää talouden heikkenemistä. Suhdannetilanteen heiketessä meidän pitäisi enempi panostaa työmarkkinoiden joustavuuteen, investointien määrään ja tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Kuten lehdistä saamme lukea, työmarkkinoiden uudistaminen näyttää olevan kiven takana. Verotuksessa ei ole ainakaan ennen vaaleja tulossa sellaisia toimia, jotka tukisivat investointeja. Nyt asiaa pitäisi kuitenkin katsoa koko talouden näkökulmasta. Suomi jakaantuu kahtia heihin, jotka ovat työllisiä ja heihin, joiden on vaikea työllistyä. Suhdannetilanteen heikkeneminen kärjistää tätä tilannetta. Suomi ei voi velkaantua, joten nyt pitäisi ottaa lusikka käteen ja katsoa asioita kilpailukykymme näkökulmasta. Työtaistelutoimet eivät tilannetta ainakaan paranna.

Investoinnin Suomessa ovat viime vuosina kasvaneet lievästi, vaikka korot ovat erittäin alhaisella tasolla. Syynä tähän on ollut rakentaminen. Sen sijaan tuotannon määrää ja tuotteiden sekä palveluiden

päätoimittaja

: va ku

lokakUU 2018

ro la Pee

sisÄlTÖ

s. 20

lempäälä sanoo kyllä!

s. 22

Tässä kykykisassa ei etsitä teini-idolia, vaan varttuneempaa kultakurkkua

s. 30

Vaikka komediateatterissa ollaan, nyt ei naureta. Pikemminkin pelätään.

s. 36

Hervannassa pääsee jo testaamaan 5G-verkkoa

s. 37

Tämän ohjelmistofirman omistavat pääasiassa työntekijät

s. 38

● JAKELU

alma Manu Jakelumäärä 150 000 kpl

Pirkanmaan Yrittäjät ry, laukontori, kehräsaari B, 2. krs, 33200 Tampere puh. (03) 251 6500 www.py-lehti.fi www.yrittajat.fi/pirkanmaanyrittajat

● TOIMITUS

Vastaava päätoimittaja Pasi Mäkinen Toimitussihteeri Ville kulmala 040 535 9953 ville.kulmala@py-lehti.fi

● JAKELUPÄIVYSTYS

alma Manu puh. 0800 96675 (maksuton) arkisin klo 06–11 www.aamulehti.fi/ palvelut > jakeluhäiriöt

ku va :

kuv a: sa

hotography io P

Hoivapalveluyritys syntyi halusta tuottaa palvelua, jota itsekin haluaisi vanhuuden päivillä käyttää

rt Pa

s. 12

s. 36

ri

lounasvieraana teatterijohtaja Reino Bragge

s. 20

ka

s. 11

aa nam lou ko Es

lakilaarin aiheena ajankohtainen liikesalaisuuslaki

aina työn tekijän puolella

kanen

s. 6

Tuoreet jäsenet esittäytyvät

s. 12

● MEDIAMYYNTI

Mediatoimisto Dorimedia oy leena kolehmainen-Naaralainen yrittäjä, p. 041 501 9902 leena.kolehmainen@dorimedia.fi Myyntiassistentti: Pinja kolehmainen p. 040 912 7662 Myyntipäälliköt: Erja Joentausta p. 050 374 9444 Juha Peltoniemi p. 050 352 9906 Timo Hyvönen p. 050 468 2290 etunimi.sukunimi@dorimedia.fi

s. 30

● JULKAISIJA Pirkanmaan Yrittäjät ry Toimitusjohtaja Pasi Mäkinen ● PAINOPAIKKA alma Manu Tampere 2018 ● ULKOASU ilmoitukset ja sivutaitto ahaa Mediapalvelut oy p. 03–357 1100 ● AINEISTOT

aineisto@py-lehti.fi


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

PREMIUM YRITYSLEFFALIPUILLA HUIPPUELOKUVIIN

Premium-yritysleffaliput käyvät kaikkiin elokuvanäytöksiin Finnkinon teattereissa voimassaoloaikanaan. Yritysleffalippuun saat halutessasi oman tervehdystekstin. Tekstin pituus on max. kolme riviä ja enintään 40 merkkiä / rivi. Liput ovat voimassa 12 kk.

Finnkino Oy | 09-1311 9205 yritysmyynti@finnkino.fi | finnkinob2b.fi

TAMPERE | HELSINKI | ESPOO | VANTAA | LAPPEENRANTA | LAHTI | TURKU |

PORI | JYVÄSKYLÄ | KUOPIO | OULU

3


4

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

Jääkiekkotreenaaminen vietiin – ja vieläpä kauppakeskuksessa

Pirkkalassa, Veskan kauppakeskuksen toisessa kerroksessa avautui syyskuun lopulla uniikki treenipaikka kiekonpelaajille. Yksilöharjoitteluun tarkoitettu HDC-Finland on tarjonnut testimielessä harjoitusmahdollisuuksia jo noin sadalle kiekkoilijalle, ja palaute on ollut erinomaista. Näin tiivistää idean isä ja keskuksen toimitusjohtaja Sasu Hovi, entinen ammattipelaaja itsekin.

s

yyskuun viimeisenä viikonloppuna virallisesti avautuneen HDC-Finlandin ideana on kiekkoilijoiden yksilötaitojen kehittäminen. Yksi syy koko keskuksen perustamiseen oli se, että Sasu Hovi oli itse huomannut monen maan ajavan tämän puolen valmennuksessa suomalaisista yksinkertaisesti ohi. Suomessa on hyvät seurat ja liitto ja valtavan kovaa valmennusosaamista, mutta yksilötreenaamisessa olemme vielä jäljessä monesta muusta kiekkomaasta. Tästä se ajatus oikeastaan lähti, hän kertoo.

Vahvasi uudistuva Veska

Löydettyä paikkaa ei voi pitää ihan perinteisempänä. Kauppakeskus ei ensimmäisenä kolahda mieleen lätkätreenejä mietittäessä. Jokaiselle, joka ei hetkeen ole käynyt paikalla kerrottakoon, että kauppakeskus Veska on kokenut ison muodonmuutoksen. Tätä haastattelua tehtäessä syyskuun lopulla se oli vielä vähän kesken. Lopputulema on kuitenkin ehdottoman positiivinen. Neliöt on saatu hyötykäyttöön todella tehokkaasti, ja paikalle ovat nyt jo pidempään hyvänä sisäänvetäjänä toimineen Verkkokaupan lisäksi esimerkiksi uudet Burger King ja Itsudemo-ravintolat. Niiden edessä kauppakeskuksen pohjakerrossa minua on sovitusti vastassa yrittäjä Marko Kuusisto. Hän on ollut Hovin keskeinen yhteistökumppani HDC:n osalta ja tänä päivänä koko kiinteistön omistaja. Kaupat Veskasta hän solmi reilu vuosi sitten. Suunnistaessamme kohti kiekkoelämyskeskusta hän esittelee muuttuneita maisemia. –Tähän tulee vielä huomenna uudet laatat, ja tuo tila avataan lokakuun aikana, hän näyttää, kun suunnistamme työmaan keskellä kieltämättä hieman vaikeasti löydettävään jääkiekkokeskittymään.

Koreat puitteet

Oven takana odottaa jonkinasteinen yllätys. Toisin kuin keskuksen toinen kerros, kiekkokeskus on ollut toimintavalmiudessa jo jonkin aikaa. Keskuksen operatiivisesta johtamisesta vastava Sasu Hovi kertoo heti kärkeen, että keskusta on tarjottu testimielessä kiekkoilijoiden käyttöön jo loppukesästä saakka. Liki 600 neliön keskittymä on vaikuttava näky. Nyt ollaan kaukana hämyisistä kuntosaleista tai vuosikymmeniä nähneistä jäähalleista. Joskin siitä ei voi erehtyä, mitä lajia tänne on tultu harjoittamaan. Kirkkaasti valaistu tila on kaukaloreunoja myöten juuri niin hockey kuin olla vain voi. Yksityiskohdat on muutenkin hiottu kuntoon. Istuudumme jääkiekkomailoista valmistetuille penkeille, ja esimerkiksi pukukoppi näyttää kuin NHL-joukkueen sellaisen kuvittelee näyttävän. Ensimmäisiä huomioita, joita paikasta on helppo tehdä, on juuri sen valoisuus. Tätä alleviivaavat entisestään isokokoiset ikkunat, joiden myötä treenialueella on kauppakeskuksen käytävältä jopa loistava näkymä. Kuusiston mukaan tämä on tietoinen ratkaisu. – Tämähän luo pelaajille tiettyä painetta. Jääkiekko on ensisijaisesti yleisölaji, joten katsojiin saa hyvin tottua myös täällä, Kuusisto hymyilee.

Höntsykentän heitto

Kuusisto myöntää, että merkittävä syy Hovin yritysideasta innostumiseen, on rakkaus itse lajiin. Kiekkoa mies on pelannut pienestä pitäen, ja onpa innokas Tappara-fani käynyt seuraamassa viime vuosina liigafinaalit hallilla jopa Oulussa saakka. Mustan lätkän parissa Kuusisto ja Hovi toisensakin tapasivat. – Pelaamme samassa höntsyporukassa, Kuusisto ja Hovi kertovat. Pienestä pitäen kiekkoa harrastaneesta

VALMENTAJA PASI KATAJAN ohjattavana luistelukoneella on Joonas Heinonen. Pasi Kataja on ollut päätoiminen valmentaja viimeiset neljä vuotta. Hänet palkittiin viime vuonna myös Ilveksen vuoden juniorivalmentajana.

Kuusistosta ei tullut kiekkoilijaa, vaan ensin automyyjä ja sitten yrittäjä. Hovin tarina on miltei peilikuva. Ammatikseen jääkiekkoja torjuneen Hovin status kun siirtyi urheilijasta yrittäjäksi neljä vuotta sitten. Takana on pitkä ura, sillä ensimmäistä kertaa mies nousi liigajoukkueen harjoittelurinkiin jo 17-vuotiaana, ja ensimmäiset liigapelit hän pelasi jo seuraavana vuonna. Alku oli komea, sillä maalivahti aloitti liigauransa komeasti kahdella 0-pelillä.

Peli-ilo löytyi Itä-Euroopassa

Tosin pelkkää ruusuilla tanssia nuoren veskarin uran alku ei ollut. – Tosiasia oli, että en ollut ehkä henkisesti vielä kypsä liigaan ja pelasin hyvin ailahtelevasti, mies myöntää. Vuonna 2005 Hovi vaipuikin jo ajattelemaan, että se lopullinen menestys karttaisi häntä ikuisesti. Ura kuitenkin kääntyi uuteen nousuun, kun tšekkiläinen agentti tarjosi hänelle testiä Itä-Euroopassa. Se meni hyvin, ja seuraavat kahdeksan vuotta mies pelasi Tšekin ja Slovakian liigoja. – Ehdottomasti ne olivat urani kahdeksan parasta pelivuotta. Löysin oman peli-iloni ja nostin tasoani huikeasti. Olen kiitollinen, että pääsin pelaamaan oman tasoni äärirajoilla, Hovi muistelee. Hokkarit naulaan mies jätti pysyvästi vuonna 2014, jolloin hän pelasi viimeisen pelinsä Slovakian liigassa. – OLEN KÄYTTÄNYT Nesteen lausetta yhden pysäkin taktiikasta myös meillä, sillä tavoitteenamme on tarjota kokonainen paketti kiekkotaitojen kehittämiseen, kertoo yritykseen mukaan lähtenyt kauppakeskus Veskan nykyinen omistaja Marko Kuusisto.

Yrittäjyys oli ykkösvaihtoehto

Sasu Hovi on sen verran analyyttinen

kaveri, että jo kesken parhaiden pelivuosien hän tiedosti, että pelaajaura loppuu vääjäämättä jossakin vaiheessa. Yksi takaportti oli Tampereen yliopiston matematiikan opiskelupaikka. Sen suhteen opinnot jäivät tosin yhteen lukukauteen. Yrittäjyys vei voiton. Sen verran sponsorien kanssa oli luotu verkostoa, että hän päätteli kykenevänsä elättämään itsensä jääkiekkoon jollakin tasolla liittyvällä tavalla. Niin on myös käynyt. Ensimmäinen firma, johon Hovi lähti mukaan, oli urheilutekstiilejä valmistava, Jersey 53-nimeä kantava yritys. – Tähän päädyin mukaan, kun hyvä tšekkiystäväni minua pyysi. Olen edelleen firman toinen osakas, mutta viimeisen vuoden olen keskittynyt pääsääntöisesti tähän keskukseen, hän kertoo. Hovin loimussa lämpiää vielä vielä kolmaskin rauta, sillä hän on lisäksi osakkaana ProSportJob -firmassa, jota hän itse kuvaa urheilumaailman Linkediniksi.

Vuoden kehitystyö

Virallisesti projekti starttasi noin vuosi sitten, ja julkisuudessa siitä alettiin vihjailla hiljalleen tämän vuoden alussa. Mutta mitkä olivat miesten mukaan suurimmat haasteet sitä puuhatessa? – Urheilubisnes ylipäätään on vaikeaa, mutta erityisesti tässä tilanteessa, kun koko konsepti piti lähteä luomaan liki nollasta, Kuusisto aloittaa. – Toki me maailmalta jonkin verran saatoimme hakea esimerkkiä, mutta kaikki piti selvittää itse ihan siitä lähtien, että mikä on meidän

kohderyhmämme, Hovi lisää.

Ei vain ammattilaisille

Kohderyhmä pidettiin varsin laajana. Siinä missä esimerkiksi Pietarissa vastaavan kaltaisia harjoituskeskuksia on tehty KHL-seurojen pelaajien omaan käyttöön, Tampereella haluttiin keskus saattaa paljon laajemmalle joukolle. – Tämä on tarkoitettu kaikille jääkiekonpelaajille, niin miehille kuin naisille, tytöille ja pojille, jotka haluavat maksimaalisesti kehittää omaa yksilötaitotasoansa luistelussa ja laukaisussa, motivaatiota ja asennetta unohtamatta. Jos ne eivät ole kunnossa, ei tänne maksa vaivaa tulla, Hovi lisää. Niiden jo liigassa paikkansa vakiinnuttaneiden pelaajien lisäksi myös junioreille haluttiin tarjota mahdollisuus. Tämän puolesta puhuu myös keskuksen takaosasta löytyvä ”Homework room” eli läksyhuone. – Idea on, että koulusta suoraan tänne tulevalla junnulla on paikka tuolla tehdä läksyt ja ottaa välipalaa ennen treenejä. Sehän on selvä, että teininä koulu pitää hoitaa kunnialla kiekon lisäksi. Tähän me haluamme tarjota parhaat mahdolliset edellytykset, Kuusisto kertoo.

Astetta kehittyneempi luistelukone

Sasu Hovi myöntää nyt toteutuneen tilan olevan hyvin lähellä hänen alkuperäistä visiotaan. – Hienoa on ollut sekin, että ku-


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

5

kuva: Meijou oy

uudelle tasolle

HDC:N KANSAINVÄLISTYMISSUUNNITELMIIN kuuluu myös hotellihanke. Kuvassa on luonnos siitä, miltä Veskan yhteyteen rakentuva hotelli voisi näyttää. TREENIT MENOSSA.

Pitkän tähtäimen tavoitteena kansainvälinen asiakaskunta

KIINNOSTUS HDC:TÄ kohtaan on ollut jo ennakkoon kovaa, etenkin kun ottaa huomioon, että ulospäin hankkeesta on viestitetty oikeastaan ainoastaan somen välityksellä. – Pelaajia täällä on käynyt jo ennen avajaisia satakunta, ja äskettäin minuun otti yhteyttä espoolainen joukkue, joka tiedusteli pikkujoulutilaa, Hovi kertoo.

luissa ei ole jouduttu tinkimään, vaan kaikki keskukseen hankitut harjoituslaitteet ja muut puitteet on valittu aivan maailman terävimmästä kärjestä. Yksi tilan helmistä on luistelukone. Se on vähän kuin luistimilla käytettävä juoksumatto. Se ei kuitenkaan ole ensimmäinen laatuaan Suomessa; ensimmäiset tulivat Keski-Suomeen ja pääkaupunkiseudulle jo jokin aika sitten. Toisaalta Pirkkalassa tässäkin on otettu astetta pidempi harppaus eteenpäin. Siinä missä aiemmin koneita on käytetty lähinnä luistelutekniikan hiomiseen, on Pirkkalassa mahdollisuuksia myös muuhun. – Meillä on vierekkäin samassa tasossa kaksin kappalein luistelukoneita, niin että tässä voi varsinaisen luistelutekniikan ja -asennon lisäksi harjoitella myös pelaamista aivan eri tavalla, Hovi esittelee.

Optimaalinen naapuri

Se ei ollut tiedossa vielä keskusta perustettaessa, että myös naapuriin tuleva toimija olisi yritykselle iso tuki. Lokakuussa aivan kiekkokeskittymän naapuriin on nimittäin avautumassa hyvinvointikeskus Syke. – Sykkellä on töissä urheilulääkäreitä, fysioterapeutteja ja naprapaatteja, joista monella on pitkä suhde ammattiurheilijoiden kanssa. Tämä lisää entisestään meidän palvelutarjontaamme, Kuusisto tuumaa.

Huikean hyvä palaute

Jo ennen kuin keskus on virallisesti edes avautunut, on siihen käynyt tu-

tustumassa satakunta yksittäistä kiekkoilijaa. Se on varsin kova saavutus, sillä meteliä paikasta ei ole pidetty somea lukuun ottamatta missään. Eniten Hovia kuitenkin lämmittää keskuksessa käyneiltä pelaajilta saatu palaute. Se on ollut kauttaaltaan hyvää. – Negatiivisen palautteen osuus on ollut pyöreä nolla, Hovi kertoo. Ja mikä parasta, vierailleet pelaajat ovat itse kokeneet myös hyötyvänsä treenistä, ex-veskari kertoo. Hovin mukaan he ovat tietoisesti keskittyneet alussa juuri yksilöihin, mutta nyttemmin myös joukkueissa on herännyt kiinnostusta. Treenipaketteja onkin jo myyty myös joukkueille.

Valmennus kuuluu aina pakettiin

Yksittäisille harjoittelijoille myydään minimissään 10 kerran paketteja, jolloin hinta on noin 30 euroa tunnilta. Se on enemmän kuin vaikkapa kuntosalikäynti, mutta toisaalta hinta sisältää aina valmentajan. Ilman ohjausta tiloissa ei pääse harjoittelemaan kukaan. Valmentajien rooli on muutenkin erittäin iso, ja tavoitteet ovat kunnianhimoiset. – Ensi kaudella tavoite on, että täällä olisi täysipäiväinen työ kuudelle valmentajalle, Kuusisto toteaa. Aika monestihan valmennushommia tehdään edelleen oman työn ohessa, ja tästä toivomme sellaista ponnahduslautaa, että valmentajat voisivat jättää siviilityönsä ja keskittyä tähän, niin että he olisivat täällä ansiotyössä ja iltaisin sitten valmentaisivat seuroissa, miehet jatkavat.

Valmentajahaussa Sasu Hovin verkostosta on ollut iso apu. Hän tuntee sattumoisin suomalaisen valmentajakentän lähes totaalisesti. Sen verran Tampereen ja Pirkanmaan vahva kiekkohistoria auttoi, että valmentajat on löydetty kaikki omasta maakunnasta.

Uudenlaista sponsorointia junnukiekkoon

HDC on halunnut tukea myös junioripelaajien mahdollisuuksia keskuksen käyttöön. – Haluamme pelaajia, jotka käyvät täällä ympäri vuoden. Valmentajille se on mielekästä, ja lisäksi tätä kautta haluamme antaa mahdollisuuksia kehittymiseen myös nuorille pelaajille. Tätä varten onkin nyt käynnistetty erillinen stipendiohjelma, jonka myötä yritykset voivat tukea taloudellisesti juniorien uraa. Sasu Hovin mukaan kyseessä on huomattavasti perinteistä laitamainospaikkaa syvällisempi mainosyhteistyö. – Tässä tarjotaan pelaajalle mahdollisuus saada yksilövalmennusta ja yritykselle mielenkiintoinen tapa saada näkyvyyttä ja lähteä tukemaan pelaajaa, Hovi kertoo. Ensimmäinen stipendiharjoittelijoiden haku päättyi jo syyslopussa, ja uusi haku on paraikaa päällä. – Toivon mukaan meillä on 20 hengen ryhmä jo marraskuun alkaessa, Hovi tuumaa. ● Teksti: VILLE KULMALA kuvat: VILLE KULMALA JA MEIJOU OY

Pidemmällä tähtäimellä Veskan ja HDC:n visiot ovat vielä hurjemmat. Siinä oleellisessa osassa on samaiselle tontille suunniteltu hotelli. Se puolestaan nostaisi koko keskuksen paitsi kotimaiseksi myös ulkomaiseksi jääkiekkopelaajien matkakohteeksi. Erityisesti kiikarissa on Kiina. Ajoitus tuntuu olevan kohdillaan. Etenkin Kiinassa eletään nyt todellista talviurheilubuumia. Siihen on hyvä vauhdittaja, sillä maailman väkirikkain valtio on parhaillaan valmistautumassa Pekingin talvikisoihin. Ne kisataan 2022, ja panostukset talviurheilulajeihin ovat tällä hetkellä kerrassaan kolossaaliset. Kuvaavaa on, että maassa on esimerkiksi asetettu tavoitteeksi rakentaa ennen olympialaisia huimat 2000 jäähallia. Hovi tuntee aasialaisen kiekkomaailman hyvin, kiitos sen edellä mainitun ProSportShop -yrityksen. Sen myötä hän on ollut viemässä suomalaista valmennusosaamista Aasiaan jo pidemmän aikaa. Suhteet jättimaahan ovat siis jo olemassa ja käynnissä. Noin pari kuukautta sitten Hovi sai pyynnön, jossa Suomesta haluttiin Kiinaan junnujääkiekkojoukkue useamman maan turnaukseen. Niin matka- kuin majoituskustannuksista vastasi Kiinan

valtio ja sen omistukseen kuuluva Peking Hunters -seura, joka on eräänlainen veturi koko maan kiekkotouhussa. Joukkueen omistaja on kiinalaismiljardööri Ma Huateng, Tencentin perustaja.Tässäkin on hauska Suomi-kytkös, sillä samainen liikemies osti pari vuotta sitten suomalaisen menestyspelitehtailijan eli SuperCellin. Tulevaisuuden tavoite on jo mainittu hotellihanke. Sen myötä käyttäjäkuntaa voitaisiin todellakin lähteä etsimään aidosti myös rajojen ulkopuolelta. – Siis niin, että täällä hiotaan yksilötaitoja, ja Pirkkalan jäähallilla sitten puolestaan treenataan joukkueena. Lisäksi meillä on täällä sauna- ja kokoustilat taktiikan hiomiseen ja vaikkapa mentaalivalmennukseen, Kuusisto visioi. Välttämättä tuo hetki ei ole edes kovin kaukana, sillä parhaassa tapauksessa hotelli on pystyssä jo kahden vuoden päästä. – Tällä hetkellä tarvitaan vielä kaavamuutos, rakennuslupa ja hotellioperaattori, joten toki siihen vielä aikaa menee, Kuusisto myöntää. Ennusmerkit ovat kuitenkin varsin hyvät. Samalla viikolla kun kiekkokeskuksessa vietettiin avajaisia, Pirkkalan kunta näytti hankkeelle ensimmäistä kertaa vihreää valoa. ●

17-VUOTIAS LAURI KERMINEN oli luistelukoneella kuvauspäivänä ensimmäistä kertaa, mutta minuutin totuttelun jälkeen hän pisti menemään kuin vanha tekijä. Lauria koneella ohjeisti Jarkko Näppilä. Entinen Ilveksen liigajoukkueen kapteeni opiskelee parhaillaan Jyväskylän yliopistolla liikuntatieteitä, mutta vetää HDC:llä treenejä etenkin viikonloppuisin.


6

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

Uusien jäsenten aamupala innosti verkostoitumaan a

luejärjestön toimistolla kävi syksyisenä aamuna kuhina, kun kokoustilassa kahviteltiin uusien jäsenten aamupalatilaisuuden merkeissä. Paikalla oli viitisentoista yrittäjäjärjestöön hiljattain liittynyttä jäsentä. Osalle myös yrittäjyys on melko tuore asia, osa taas oli konkareita sillä saralla. – Uusien jäsenten aamupalasta on

muodostunut jo mukava ja odotettu perinne myös toimistolla. Tämä on juuri sopiva matalan kynnyksen tapahtuma tulla tutustumaan yrittäjäjärjestöön, ja parasta näissä on aina osallistujien aktiivinen verkostoituminen. Tavoitteemme on, että mahdollisimman monet jäsenistämme osallistuisivat tapahtumiimme aktiivisesti, sanoo Pirkanmaan Yrittäjien

toimitusjohtaja Pasi Mäkinen. Mäkinen piti tilaisuuden aluksi katsauksen yrittäjäjärjestön toimintaan ja muistutti jäseneduista kuten neuvonta- ja tukipalveluista. Esittäytymiskierroksella jokainen pääsi kertomaan omasta yrityksestään ja sen palveluista. Halutessaan sai myös kertoa, mikä sai liittymään Suomen Yrittäjiin. Verkostoituminen ja hyvät

● Jussi Paakkinen, Jussi Paakkinen Photography 1. Valmistuin Tampereen ammattikorkeakoulun yrittäjyyslinjalta Proakatemiasta viime jouluna, ja oman yrityksen perustaminen tuntui luonnolliselta jatkumolta. Valokuvaan sekä yksityis- että yritysasiakkaita miljöössä tai asiakkaan tiloissa ja tarjoan videokuvaus- ja editointipalvelua.

2. Yrittäjäjärjestöön liittyminen oli minulle lähes itsestäänselvyys. Jäsenmaksu on mielestäni aika pieni ja sekin vähennyskelpoinen verotuksessa. Yrittäjyys on merkittävä osa yhteiskunnan toimintaa, johon monesti liittyy ennakkoluuloja. Minusta on tärkeää, että yrittäjyyden asiaa ajetaan ja siksi haluan kuulua yrittäjiin.

● Sonja Aalto, Tilastudio Sonja Aalto 1. Perustin kesällä yritykseni, joka tekee tilasuunnittelua pk-yrityksille avaimet käteen -periaatteella. Minulla on vahva tausta myymäläsuunnittelun puolella ja tällä hetkellä panostan toimitilojen ja työympäristöjen kehittämiseen. Minulle on tärkeää, että yrityksen toimitilojen laadukkaalla suunnittelulla lisätään es-

tetiikan lisäksi myös työviihtyvyyttä ja tuetaan brändimielikuvaa. 2. Liityin yrittäjäjärjestöön, koska uskon, että etenkin yksinyrittäjälle se tarjoaa mahdollisuuden verkostoitumiseen, mikä on tärkeää sekä asiakkuuksien että yhteiskumppaneiden hankkimisen kannalta.

Jututimme neljää aamupalalle osallistunutta yrittäjää ja kysyimme heiltä:

1. Kerro yrittäjätarinasi lyhyesti?

neuvontapalvelut olivat keskeisimmät syyt monille yrittäjäjärjestöön liittymisen taustalla. Uusien jäsenten aamupalatilaisuuksia järjestetään 4–5 kertaa vuodessa. Seuraava tilaisuus on marraskuussa.

2. Miksi koet yrittäjäjärjestöön kuulumisen merkittävänä?

Teksti: MARIANNE VALTA kuva: VILLE KULMALA

● Tero Hakala, Development Maker 1. Yritykseni ydinpalveluita ovat verkkosivujen kehittäminen, digitaalinen markkinointi sekä myynnin kehittäminen. Tavoitteeni on madaltaa yritysten kynnystä ottaa käyttöön näitä moderneja työkaluja, jotka nykyään ovat lähes elinehto onnistuneelle myynnille ja markkinoinnille. Olen toiminut yrittäjänä nyt vähän yli vuoden.

2. Verkostoitumisen lisäksi pidän yrittäjäjärjestön neuvonta- ja tukipalveluita erittäin merkittävinä jäsenetuina. Olen jo muutamaan otteeseen ollut yhteydessä neuvontapalveluun ja saanut todella konkreettisia neuvoja tilanteisiin, joita en olisi itse osannut ratkaista.

● Laura Honko, SelkäFix Oy 1. Yli kymmenen vuoden työura kansainvälisessä yrityksessä sai uuden käänteen viime keväänä, kun ryhdyin luotsaamaan selkäongelmiin keskittyneen yrityksemme SelkäFixin operatiivista toimintaa.

2. Minulle yrittäjyys on uusi asia, ja yrittäjäjärjestön jäsenenä uskon saavani tietoa ja taitoa yrittäjyyteen liittyvistä aiheista esimerkiksi tällaisissa tilaisuuksissa. On myös hienoa, että monipuoliset neuvontapalvelut ovat tarvittaessa käytössä.

Työterveytesi kumppani

Pirkanmaan Yrittäjien puitesopimuskumppani, Johanneksen Klinikka on osaava ja palveleva lääkäriasema Tampereella, Kangasalla, Ylöjärvellä ja Ikaalisissa. Pääset hoitoon nopeasti. – Meiltä myös eläkkeelle jäävän Terveyspassi™.

Huipputiimit hoidon takuuna. Aitoa vuorovaikutusta.

Satakunnankatu 28, Tampere Kuohunharjuntie 10, Kangasala Asemantie 4, Ylöjärvi Jyllinkatu 3, Ikaalinen

Varaa aika

020 70 7000

www.johanneksenklinikka.


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

FiksuDiili on kiinteään kuukausimaksuun perustuva osamaksurahoitusmalli, jolla saat ilman käsirahaa uuden auton käyttöön 2-4 vuodeksi pienellä kuukausierällä. Volkswagen Hyötyauton CarePort-sopimuksella varmistat, että autosi työkunto pysyy erinomaisena vuodesta toiseen.

Laakkosen FiksuDiilillä Hyötyautot nyt yritysasiakkaille!

48 kk/40 000 km.

FiksuDiili alk.

Careport alk. sis. alv.

Transporter PRO

359 €/kk

33,39 €/kk

Tarjoushinnat sisältävät arvonlisäveron ja toimituskulut. Kysy lisää automyynnistä. Hyötyautot julkaistaan Laakkosen FiksuDiililaskurissa laajemmin elokuussa 2018. Transporter PRO umpipakettiauto lyhyt 2,0 TDI 62 kW 3000 kg FiksuDiilillä talvirenkailla toimituskuluineen 32 115,22 €, sopimusaika 48 kk/40 000 km, korko 2,95 %, kuukausierä 359,87 € sisältäen luotonperustamismaksun 220 € ja käsittelymaksua 12 €/kk. Poikkeava viimeinen erä 19 027,93 €. Luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 35 953,58 €. Todellinen vuosikorko 3,80 %. Hinta CO₂-päästöllä 159 g/km. Malliston yhdistetty EU-kulutus 6,0–6,2 l/100 km, CO2-päästöt 159– 162 g/km. (vanha mittaustapa). Edellyttää hyväksyttyä luottopäätöstä ja kaskovakuutusta. Rahoitusyhtiö: Nordea Rahoitus Suomi Oy, Aleksis Kiven katu 9, Helsinki. Fiksu-Diili Hyötyautoille on tarjolla vain yritysasiakkaille. Hinnat voimassa toistaiseksi ja oikeudet muutoksiin pidätetään. Ei voi yhdistää muihin etuihin/tarjouksiin.

Autotalo Laakkonen Oy Hatanpään valtatie 42, Tampere Volkswagen Hyötyautot 010 214 7181 Automyynti: ma-pe 9-18, la 10-15

Volkswagen Hyötyautot Aki Huhtala Ismo Hytti 050 445 5082 050 502 8180

Paavo Puomila 050 445 5085

Jani Tanhuanpää 050 445 5084

Yritysmyyntipäällikkö Jarmo Mankisenmaa 050 501 8103

Puheluhinnat 010 –yritysnumeroon: 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/minuutti (sis. alv. 24 %)

akkusalo.fi

AKKUSALO OY

MONIMERKKIKORJAAMO

HUIPPUAKUT MYYNTI JA ASENNUS Teemme valmistajan huolto-ohjelman mukaan huollot kaikkiin automerkkeihin, henkilö- sekä pakettiautoihin. Katsastustark. päästötodistus

49€

49€ 139€

Ohjauskulmien tarkastus/säätö

HUOLENPITOHUOLTO Sis. moottoriöljyn +

suodattimen vaihto (sis. 6L moottoriöljyä), ilmansuodatin sekä 10 kohdan tarkastuslistan.

Kolmionkatu 5 C, 33100 TAMPERE, p. 03 273 0830 Avoinna ark. 7.30–17.00, myynti@akkusalo.fi

5

Esittelyssä uudistuneet Ford-pakettiautot: Transit Courier, Transit Connect & Transit Custom

FORD TAKUU VUOTTA tai 100 000 km* / 150 000 km**

Tavaratilaa tarpeen mukaan: Transit Courier 2,3 m3 Transit Connect 2,9–3,6 m3 Transit Custom 6,0–8,3 m3

Täydelliset kumppanit työpäivääsi Uudistunut ja rohkean tyylikäs Transit-pakettiautomallisto on valmis vastaamaan erilaisiin kuljetushaasteisiin. Tavaratila on helposti hyödynnettävissä sivuliukuoven ja takapariovien ansiosta, ja erinomainen kantavuus takaa kuljetuskyvyn. Kattava vakiovarustelu, henkilöautomainen ohjaamo ja kuljettajaa avustavat älykkäät teknologiat varmistavat, että työpäivä sujuu tehokkaasti.

Tervetuloa tutustumaan ja koeajamaan!

Transit Keskus

Ammattitaitoiset hyötyajoneuvomyyjät

*Transit Courier & Transit Connect: takuu 5 vuotta/100 000 km. **Transit Custom: takuu 5 vuotta/150 000 km. Kuvan autot erikoisvarustein. Uusi Ford Transit Courier CO₂-päästöt 140–155 g/km ja EU-yhdistetty kulutus 5,4–6,8 l/100 km (uusi mittaustapa, WLTP). Uusi Ford Transit Connect CO₂-päästöt 156–180 g/km ja EU-yhdistetty kulutus 6,0–6,9 l/100 km (uusi mittaustapa, WLTP). Uusi Ford Transit Custom CO₂-päästöt 161–187 g/km ja EU-yhdistetty kulutus 6,0– 7,2 l/100 km. Mallikohtaiset tuotetiedot ja hinnat: ford.fi

AUTOKESKUS TAMPERE Hatanpään valtatie 44-46 Automyynti ma-pe 9-18, la 10-16 Hyötyajoneuvot 020 506 5162

Jari Ahvenjärvi automyyjä 020 506 5469

0205-numerohinnat: Lankap. 8,35 snt/puhelu + 8,83 snt/min. Matkap. 8,35 snt/puhelu + 22,32 snt/min.

Juha Kirveslahti automyyjä 020 506 5477

autokeskus.fi/ford

Tommi Helenius osastovastaava 020 506 5434

7


8

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

Kuukauden TULOEROT eivät ole kasvaneet. Eivät tämän eivätkä edellisen hallituksen aikana. Helsingin Sanomien pääkirjoitus 15.10. MUISTAN hyvin ensimmäisen työpäiväni. Vastahakoinen pankinjohtaja avasi toiminimelleni pankkitilin. Tilasin puhelimen, hankin piirustuslaudan, kyniä ja kumeja. Tusseihin eivät rahat riittäneet. Tänä päivänä yli 500 henkeä työllistävän Insinööritoimisto Comatecin perustaja Aulis Asikainen Tampereen Kauppakamari –lehdessä. YRITTÄJÄPERHEESSÄ keittiöpöydän ääressä puhuttiin paljon siitä, mitä yrityksen hoitamiseen liittyy. siksi yritykset, johtaminen ja ennen kaikkea asiakaspalvelu ovat aina kiinnostaneet minua. Finnairin toimitusjohtajana ensi vuoden alussa aloittava Topi Manner Talouselämä-lehdessä 12.10. JA vielä populistinen viestinnällinen vinkki kaikille populismin vastustajille: mitä enemmän haukutte populisteja idiooteiksi, sitä suositumpia heistä tulee. ihmisellä on taipumusta vastata idiootiksi haukkumiseen ”itse olet”-lauseella. Kauppalehden New Yorkin kirjeenvaihtaja Emil Elo Optio-lehden kolumnissa 11.10. SUOMESSA sillä on hirveästi merkitystä, miltä sä näytät, miten sä käyttäydet, poikkeaksä porukasta. Jos sä poikkeat, niin heti joku on, että mikä sä luulet olevas. ooksä joku narsisti, vai? Mikael Jungner Image-lehden lokakuun numerossa POLITIKOT ovat keskimäärin hurmaavia ja hyvin käyttäytyviä ihmisiä. Minä kun olen Porista kotoisin, niin minun on todella vaikea säilyttää se sivistyneisyyden ja kohteliaisuuden taso, mitä tässä talossa vaaditaan. Kansanedustaja Anna Kontula HS:n Kuukausiliitteessä lokakuussa MIKSI yritysasiakkaille pitäisi luetella kymmenen eri ominaisuutta vaikealla jargonilla, kun ihminen pystyy omaksumaan parhaimmillaan yhden tai maksimissaan kaksi viestiä? Elisan Viestintäjohtaja Katiye Vuorela Markkinointi Mainonta-lehdessä 5.10. KUN muut jo ampuvat, suomalainen vielä keskustelee. Suomen rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, prikaatinkenraali (evp.) Mauri Koskela Seurassa 11.10.

PoiMiNNaT RADION piti kuolla televisioon ja viimeistään internetiin. Nyt podcasteista löytyvät tiede, huumori, politiikka, yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Kirjailija Tuomas Kyrö Suomen Kuvalehdessä 12.10. SUOMEN metsät kasvavat enemmän kuin koskaan ja puuvarasto on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen Suomen Kuvalehdessä 12.10. NYT voi vain toivoa, että ay-liikkeellä on viisautta myötävaikuttaa vastakkainasettelun laantumiseen pikemmin kuin kärjistymiseen. Taloustieteen emeritusprofessori Sixten Korkman Helsingin Sanomissa 16.10. EILEN alkoi sitten henkisen nyrkkeilyottelun hallitus – ay-liike toinen erä. Hallitus tuo työmarkkinauudistuksen eduskunnan arvioitavaksi. saapa nähdä, voittaako demokratia vai korporaatiot. Kansaedustaja Harri Jaskarin Eduskuntaviesti 12.10. VAIN pienen hetken a-studiota katsoneena, totean vain, että meillä on pääministeri, joka oikeasti ymmärtää, mikä on pienen yrityksen arki. Ja se on aika paljon. Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen Facebookissa 17.10. HORNETTIEN sisäänostajat HoX HoX! kannattaisiko kysyä, onko mahdollista ostaa koneet vasta kun tulee käyttöä? Edellinen satsi happani #yleastudio Kiinteistövälittäjä Jethro Rostedtin twiittaus 16.10. ISOSSA yrityksessä voidaan aina löytää muuta tekemistä sellaiselle, joka ei enää selviä siitä tehtävästä, johon hänet on palkattu, mutta pienissä ei tätä mahdollisuutta useinkaan ole. Tämä puoltaisi sitä, että laki olisi erilainen eri kokoisille yrityksille niin kuin se on italiassakin.

P I R K A N M A A N Y R I T TÄ J Ä - L E H D E N

LUKIJAKILPAILU Etsi äjä t t i r Y ä k Y Voit voittaa

Pirkanmaan Yrittäjälehden lukijakilpailussa sinun tehtäväsi on löytää kolme Ykä Yrittäjä -hahmoa, jotka on sijoitettu tämän lehden kolmeen eri ilmoitukseen. Kun olet löytänyt kaikki Ykät, täytä alla oleva kuponki ja postita se Pirkanmaan Yrittäjien toimistoon 9.11.2018 mennessä. Voit myös vastata internetissä osoitteessa www.py-lehti.fi

Syyskuun numeron Ykä-visassa kahden hengen teatterilahjakortin Tampereen Komediateatteriin voitti

Mauri Kuusinen Tampereelta

KYLPYLÄOSASTOLLE Syyskuun vastaukset olivat: Sivu 7: YIT Sivu 40: Tampere-talo Sivu 46: Ravintola Pepper

1. Ykä löytyi sivu/ilmoitus postimerkki

2. Ykä löytyi sivu/ilmoitus

3. Ykä löytyi sivu/ilmoitus

Osmo Soininvaaran blogi 5.10. MENTIIN arto ja Terttu Paasilinnan luokse katin kanssa jatkoille 1997. arto teki taikoja. sitä ennen isoäitini oli lukenut loitsuja pohjoisessa. Poikamme syntyi runsaan vuoden kuluttua. #artoPaasilinna1942-2018 Kirjailija Jari Tervon twiittaus 16.10.

nimi: osoite: postinro: puhelin:

Pirkanmaa pääkaupunkiseudun rinnalle Pirkanmaasta on kehitettävä taloudellinen vaihtoehto pääkaupunkiseudun rinnalle. Tavoitteena on oltava oma lääni, ja samalla Tampereesta on tehtävä merkittävä korkean teknologian keskus. Näin vaatii pankinjohtaja Sakari Haukka, joka puhui Pirkanmaan Yrittäjäin ja Yhdyspankin järjestämällä syyskuun Y-lounaalla. Pankinjohtajan mukaan pääkaupunkiseudun voimakas kasvupaine voidaan ohjata pohjoiseen Pirkanmaan ja Tampereen seudulle. – Oman läänin perustaminen antaisi ulkoiset puitteet ja tukevan alustan, josta olisi helppoa lähteä kehittelemään Pirkanmaata. Oma lääni merkitsisi myös sitä, että meillä olisi omat hallinnolliset järjestelmät, joilla pystyisimme vaikuttamaan pääkaupunkiseudun kasvutekijöihin. Eduskunta teki kuitenkin toissa vuonna kielteisen päätöksen Pirkanmaan läänin perustamisesta. Niinpä Sakari Haukka totesikin, että oman läänin saaminen on tällä hetkellä pitkän tähtäimen tavoite. – Nyt on vain keskityttävä siihen, kuinka Pirkanmaata kehitetään parhaalla mahdollisella tavalla. Ajatusta läänin perustamisesta pidetään kuitenkin vireillä siihen saak-

perhelipun Scandic Ikaalisten Kylpylän

ka, kunnes se toteutuu. Pankinjohtaja Haukka puuttui puheissaan myös Tampereen ja Helsingin välisiin liikenneolosuhteisiin. Hän kyselikin, miksi Suomen rautatieliikenne elää traarin aika. – Rata täytyisi korjata huonoilta osiltaan, ja matkan varrelle olisi rakennettava muutama alikulkusilta. Jos rata vielä aidattaisiin molemmin puolin, olisi mahdollista kulkea junalla 100–150 kilometriä tunnissa. Pankinjohtajan mukaan myös valtatie kolmosen valmistumista olisi kiirehdittävä. – Kun tie valmistuu, se lyhteää Tampere– Helsinki väliä tunnin. Myös Tampere–Pirkkalan lentoaseman käyttöä olisi syytä tehostaa. Kongressitoiminta ja matkailu Tampereella kasvavat koko ajan ja sen vuoksi reitti- ja tilausliikennettä pitäisi ohjata enemmän tänne.

TAMPEREEN JA HELSINGIN välinen liikenne puhutti jo 30 vuotta sitten. Tekstissä mainitut liikenneyhteydet ovat nyt vuotta 1988 paremmassa kunnossa, mutta petraamisen varaa niissä on edelleen. Maan kahden suurimman kasvukeskittymän kehittämienen on edelleen agendalla. Kunnallisvaalit näkyivät jo lehdessä. Kummolan Kalervo haki valtuustopaikkaa jo tuolloin. Tietokoneet tehtiin vielä 1988 tiiviisti kotimaassa.

Pirkanmaan Yrittäjät ry Laukontori, Kehräsaari B 33200 Tampere

Pirkanmaan Yrittäjä -lehti

30

vuotta sitten


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

Nimi on enne.

puh. 040 550 0801 / Hannele / www.mainiota.fi

• Toimitus • Asennus • Suunnittelu • Kierrätys Toimitamme laadukkaita uusia sekä käytettyjä julkitilakalusteita – edullisesti ja ekologisesti! Tervetuloa uuteen myymäläämme Tampereella! Eliina Harvia Myynti, sisustussuunnittelu 044 986 2705

Joni Danhammer Myynti, toimitukset 044 243 1854

etunimi.sukunimi@tavaratrading.com | Nuutisarankatu 35, 33900 Tampere

www.tavaratrading.com

9


10

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

Miljoonasade

Jose Ahonen -show

1.12.2018 klo 18 Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Tähtiareena

Tervetuloa juhlistamaan yhteistä järjestöämme parhaassa seurassa! Illan aikana saamme nauttia viihdyttävästä ja monipuolisesta ohjelmasta sekä maistuvista tarjoiluista. Tule yksin tai porukalla, viihdyt varmasti. Yksi Pirkanmaan Yrittäjille sen perustamisen yhteydessä vuonna 1938 asetettu tehtävä oli toimia ”alueensa yksityisyrittäjien välisenä yhdyssiteenä”. Aluejärjestön 80-vuotisjuhlat tarjoavatkin upeat puitteet tavata muita pirkanmaalaisia yrittäjiä - olethan mukana?

Tutustu ohjelmaan ja tilaa liput: www.py80.fi Tilaisuus vain jäsenyrityksille. Lipun hinta 35€ / hlö.

Kiitos yhteistyökumppaneillemme, jotka mahdollistavat yhteisen juhlamme järjestämisen. Yhteistyökumppaneiden edustajat tavattavissa myös tapahtuman aikana.


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

lakilaaRi

Jarmo Hagman aloitti Haglex oy:n osakkaana ja lakimiehenä 1.8.2018. Jarmo Hagmanin osaamisalueena on erityisesti sopimus-, yhtiö- ja kiinteistöoikeudelliset asiat. Hagmanilla on monipuolinen kokemus julkishallinnosta useista eri tehtävistä oikeudellisena asiantuntijana ja johtajana.

HAGLEX OY/ JaRMo HaGMaN

Luin netistä blogikirjoituksen, jossa käsiteltiin liikesalaisuuksista annettua uutta lakia. Meillä on osakeyhtiössä kilpailukieltosopimukset jo laadittu kaikkien työntekijöiden kanssa. Mitä meidän tulisi huomioida?

Liikesalaisuuslaki tuli voimaan 15.8.2018. Laki perustuu EU:n direktiiviin liikesalaisuuksien suojasta. Osin kyse on sirpaloituneen lainsäädännön kokoamisesta, mutta laki tuo myös joitain uudistuksia nykytilanteeseen nähden. Lain säätämisen yhteydessä yhdenmukaistettiin myös lainsäädännössä käytettyjä erilaisia nimityksiä, kuten yrityssalaisuus sekä liike- ja ammattisalaisuus. Jatkossa lainsäädännössä käytetään liikesalaisuuden käsitettä, joka perustuu liikesalaisuuslain määritelmään. Liikesalaisuuksia voivat olla esimerkiksi hinnoittelutiedot, asiakasrekisterit, lähdekoodit tai tuotteiden valmistustiedot. Liikesalaisuudeksi katsottavan tiedon tulee täyttää kolme edellytystä. Ensimmäiseksi tiedon tulee olla salaista eli ei yleisesti tunnettua tai helposti saatavilla olevaa. Toiseksi liikesalaisuudella on oltava taloudellista

arvoa elinkeinotoiminnassa. Kolmanneksi liikesalaisuuden haltijan pitää olla ryhtynyt toimenpiteisiin sen suojaamiseksi.

musten laatiminen yrityksen avainhenkilöille voi olla perusteltua. On hyvä huomata, että kilpailukieltosopimusten osalta sääntely on todennäköisesti muuttumassa. Työministeri on asettanut työryhmän selvittämään kilpailukieltosopimusten lainsäädännön muutostarpeet. Työryhmän työ perustuu kesäkuussa julkaistuun selvitykseen, jonka mukaan kilpailukieltosopimuksia tehdään liian usein ilman pohdintaa niiden tarpeellisuudesta. Työryhmän tehtävänä on arvioida kilpailukieltosopimusten säännösten ajantasaisuutta ja valmistella tarpeelliset muutosehdotukset.

Liikesalaisuuslailla on lisätty oikeussuojakeinoja liikesalaisuuden haltijalle. Tuomioistuin voi esimerkiksi liikesalaisuuden haltijan vaatimuksesta määrätä vetämään liikesalaisuutta loukkaavan tuotteen markkinoilta tai tuhoamaan liikesalaisuutta sisältävät asiakirjat, esineet, materiaalit, aineet tai sähköiset tiedostot. Liikesalaisuuden loukkaaja voidaan myös määrätä maksamaan käyttökorvausta tai hyvitystä liikesalaisuuden haltijalle. Vahingonkorvaus ja rikosoikeudelliset seuraa- Omien liikesalaisuuksien suojaamisen lisäksi yritysten tulee huomukset ovat myös mahdollisia. lehtia siitä, että yrityksessä ei hyöLiikesalaisuuslaki ei poista tarvetta dynnetä toisten yritysten liikesaerillisille salassapito- ja/tai kilpai- laisuuksia. Liikesalaisuuslaki asetlukieltosopimuksille. Yrityksissä tu- taakin yrityksille selonottovelvollee kiinnittää huomioita esimerkik- lisuuden siitä, että yritys ei esimersi sopimusten ehtojen sisältöön, ar- kiksi rekrytoinnin yhteydessä tuvioida työntekijän roolia ja työteh- le hyödyntäneeksi uuden työntetäviä yhtiössä sekä arvioida ja tun- kijän aikaisemman työnantajan liinistaa toimialaan liittyvät erityis- kesalaisuuksia. Lain mukaisia oipiirteet. On edelleen suositeltavaa keussuojakeinoja voidaan käyttää, laatia erilliset salassapitosopimuk- mikäli uuden työntekijän rekrytoiset niiden työntekijöiden kanssa, neen yrityksen ”pitäisi tietää”, että jotka saavat tietoonsa yrityksen lii- liikesalaisuudet on hankittu oikeukesalaisuuksia. Kilpailukieltosopi- dettomasti.

Unirent Autovuokraamo

Unirent tarjoaa käyttöösi Premium-luokan minibussit, ympäristöystävälliset henkilöautot sekä tilavat pakettiautot. Koko kalusto on käytettävissäsi B-luokan voimassa olevalla ajokortilla. Autojen luovutukset ja palautukset hoituvat pääasiallisesti osoitteesta: Varastotie 1, Ylöjärvi tai valitsemastasi toimitusosoitteesta. Autojen varauksen teet helpoiten ympäri vuorokauden auki olevan varausjärjestelmämme kautta.

✓ Kaikissa autoissa automaattivaihteisto ✓ Aina vapaat kilometrit ✓ Bluetooth-puhelinvalmius vakiona ✓ Tuulilasivakuutus ilman omavastuuta ✓ Online-varaukset 24/7 ✓ Auton toimitus kotiisi tai haluamaasi paikkaan

✓ Uudet ja turvalliset, ympäristöystävälliset autot

www.unirent.fi Sähköpostilla tavoitat meidät joka päivä osoitteesta info@unirent.fi Puh. ark. 9-19, vkl 10-17: 010 419 2990

ASIANAJOTOIMISTOJA * Asianajajat Asianajotoimisto ACTAS Oy

Asianajotoimisto Facta Oy

Asianajotoimisto Klingendahl Oy

Asianajotoimisto Tammer-Juristit Oy

Väinölänkatu 1, 33100 TAMPERE Apiankatu 3, 37600 VALKEAKOSKI Ideaparkinkatu 4, 37570 LEMPÄÄLÄ Puistokatu 16 A, 38200 SASTAMALA puh. 010 548 6060, info@actas.fi www.actas.fi Mika Allén*, Antti Malinen*, Risto Tuori*, Marjo Anttoora*

Hämeenkatu 3 A 8, 33100 TAMPERE p. (03) 230 3000, Valkeakoskella p. (03) 3125 0025 etunimi.sukunimi@asianajofacta.fi www.asianajofacta.fi Ilkka Syrjänen*, Mika Miesmäki*, Heikki Dunder*, Pertti Dunder*, Jaakko Dunder*, Jouko Juntunen*, Heikki Lehtinen*, Markku Sinivaara*, Annukka Lagerstam*, Leo Lagerstam*, Veera Harjuniemi

Asianajotoimisto Mika Ala-Uotila Oy

Asianajotoimisto Hilkka Tuori Oy

Asianajotoimisto Lindblad & Co Oy

Asianajotoimisto Tempo Oy

Hämeenkatu 18 A 6, 33200 TAMPERE puh. 020 749 8190, fax (03) 2133 070 www. lindblad.fi tampere@lindblad.fi Markku Lindblad*, Minna Romu*, Maria Rintala*

Hämeenkatu 15 B, 33100 TAMPERE puh. (03) 3123 5100, fax 3123 5121 www.tempolaw.fi etunimi.sukunimi@tempolaw.fi Janne Vuorilahti*, Jarkko Lehtokannas*, Hanna Räihä-Mäntyharju*, Pekka Warjus*, Tapio Pihlaja*, Aleksi Pakkanen*, Otso Etelämäki

Asianajotoimisto Alfa Oy

Asianajotoimisto Jari Hytti

Asianajotoimisto Merkurius Oy

Asianajotoimisto Veneskoski Oy

Kelloportinkatu 1, TAMPERE Pirkkalaistori 4 A, NOKIA puh. (03) 3421 110 www.nokialaw.fi Mika Ala-Uotila*, Ismo Sillanpää*, Hanna Suutari-Pitkänen, Katri Lähde

Hämeenkatu 20 A, 6. krs, 33200 TAMPERE puh. (03) 3142 9000 www. alfalaw.com Peter Rasmussen*, Tiina Koskinen-Tammi*, Ilkka Miettinen*, Heikki Taulaniemi*, Leena Laurila*, Niko Värttiö, Otto Ropponen

Hallituskatu 11 A, Tampere puh. 040 587 1510 hilkka@tuori.fi www.tuori.fi Hilkka Tuori*, Sini Ruusila painopistealueet: perhe- ja perintöoikeus

Keskustori 1, 4.krs, 33100 Tampere puh. (03) 273 0145, fax (03) 273 0140 www.jarihytti.fi E-mail: etunimi.sukunimi@jarihytti.fi Jari Hytti*, Eija Heikkilä-Pimiä* Assistentti Kati Haapanen, Rödl & Partner Affiliate

Eteläpuisto 2 C, 33200 TAMPERE puh. (03) 260 2000 www.klingendahl.com

puh. 010 3466640 www.tammer-juristit.fi

Janne Nuutinen*, Sari Honkalampi* ja Raakel Räsänen. etunimi.sukunimi@tammer-juristit.fi

Keskustori 5, 33100 TAMPERE puh. 050 571 7327 www.merkuriuslaw.fi etunimi.sukunimi@merkuriuslaw.fi Lassi Kettula*, Jussi Lampinen*, Heli Piksilä-Rantanen*, Kirsi-Marja Salokangas*, Tomi Kauppinen* Tommi Härmä*, Meri-Tuuli Vuotari, Onni Rostila, Ida Koskinen

Tuomiokirkonkatu 34 A, 33100 Tampere puh. (03) 213 2903, (03) 213 2973 www.veneskoski.com toimisto@veneskoski.com Juho Siitari*, Kimmo Lahtinen*, Petri Kananoja*, Jenna Barrow, Jorma Putkonen, asiantuntija, julkinen kaupanvahvistaja

Eversheds Asianajotoimisto Oy

Pyhäjärvenkatu 5 B, 33200 TAMPERE puh. 010 684 1500, fax 010 684 1501 www.eversheds.fi Timo Jarmas*, Tiina Koivisto*, Jukka Reilin*, Sinikka Turkki*, Vesa Turkki*, Terhi Holkeri*, Johanna Tolppanen*, Harri Tolppanen*, Antti Husa*, Henni Hokkanen

Onko tässä ilmoitustila sinun yrityksellesi? Ota yhteyttä lehden mediamyyntiin!

11


12

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

KARI TOLONEN, järjestöneuvos ja Chaine des Rotisseurs -järjestön officier-jäsen, kutsuu kuukausittain ruokavieraan tutustumaan pirkanmaalaisen ravintolan ruokatarjontaan.

KU K A? VIERAS: Reino Bragge, FM, teatterinjohtaja Tampereen Teatteri ASUU: sorsapuiston lähellä Tampereella PERHE: Vaimo ja koira, aikuiset lapset muuttaneet jo omilleen HARRASTUKSIA: Mökkeily, sienestys ja hiihto

Lähtöisin Nakkilan kirkon vaiheilta

Alun perin Nakkilassa maailmaan putkahtanut lounasvieraamme Reino Bragge on toiminut Tampereen Teatterin johtajana vuodesta 2010, mutta kaupunki kävi kyllä tutuksi jo paljon varhemmin. Opiskelunsa Bragge nimittäin aikanaan suoritti juuri Tampereella. Teatteriammattilaiselle tyypilliseen tapaan tie ehti välissä viedä useampaankin paikkaan. Teatterikiinnityksiä miehellä oli niin Savonlinnassa, Joensuussa, Porissa kuin Jyväskylässäkin. Erityisesti Savonlinnassa vietetty aika on jäänyt mieluisena muistoihin, syntyiväthän perheen kolme poikaa juuri siellä.

Teatterinjohtaja viihtyy keittiössä

TEATTERINJOHTAJA REINO BRAGGE työmaansa edustalla aurinkoisena lokakuun päivänä.

Lounasta me nautimme tällä kertaa lähellä työpaikkaa. Tampereen Teatterilta matkaa Astorin ovelle on tuskin kahtasataa metriä, joskin nyt ratikkatyö pidentää matkaa jonkin verran. Nyt tehtävää ruokavalintaa helpottaa selvästi se, että Bragge kertoo kasvis- ja kalaruokien olevan sydäntä lähellä. Niinpä lähiravintola Astorin lounaslistaltakin valikoitui lounaaksi paistettu kuha-annos. Teatterijohtaja kertoo itsekin viihtyvänsä

ASTORIN ALKUSALAATTI oli kerrassaan herkullinen.

sipalkkaisten sijaan. Syyskauden lipunmyynti on ollut positiivinen yllätys, ja näyttää siltä, että Tampereen teatterin Sademiehestä on tulossa tämän kauden hittinäytelmä. LOUNAAN PÄÄRUOKANA nautimme kuha-annoksen.

keittiössä ja pitää itseään ihan kelvollisena kokkina.

Tampere on oikea teatteripääkaupunki

Vieraamme on tyytyväinen Tampereen teatterielämään, sekä siihen, että täällä on ollut jo pidemmän aikaa hyvä ja toimiva yhteistyö teattereiden kesken. Sovimme muun muassa ensi-illoista keskenämme, jottei tule päällekkäisyyksiä, Bragge avaa. Myös se

ilahduttaa Reino Braggea, että kulttuurimatkailu on lisääntynyt merkittävästi alueen hyvän kulttuuritarjonnan takia.

90 ihmisen työpaikka

Tampereen Teatterissa on tällä hetkellä noin 90 kuukausipalkkaista työntekijää. Suuret teatterit ovat viime vuosikymmeninä vähentäneet vakituisten taiteilijoiden määrää, ja se on mahdollistanut vierailijoiden käytön enenevässä määrin kuukau-

Nopeat vastaukset

Maittavan kuhalounaan jälkeen vieraamme vastaili kahvikupposen ääressä nopeisiin kysymyksiin: seuraavasti: Mikä eläin olisit? – Kettu Viimeiksi luettu kirja? – Riikka Pulkkisen Lasten planeetta Komedia vai musikaali? – Musikaali Syksyn harrastus? – Sienestys Tuotteistaminen? – Mitä vähemmän sen parempi Oma mieliroolisi? – Täplähyeena Teksti: KARI TOLONEN kuvat: ESKO LOUNAMAA


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

13


14

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

talvi tulossa. neliveto etuvedon hinnalla. HYÖDYNNÄ NYT MYÖS VEROETU. Autoverotuksessa käytettävä päästömittausmenetelmä on muuttunut 1.9.2018 alkaen. Voit kuitenkin vielä hankkia uuden Volvon (rajoitettu erä varastossa olevia autoja) vanhalla autoverolla ja siten jopa tuhansien eurojen edulla.

5 kpl erä VOLVO S90 D4 AWD MOMENTUM PLUS AUTOMAATTI -MALLEJA

58 374 € Vapaa autoetu 995

€/kk

Käyttöetu 845

€/kk

Volvo Paketti alk. 704

€/kk*

Päästöt 124

g/km**

*VOLVO S90 D4 AWD aut. EU-yhd. 4,7 l/100 km, CO2 124 g/km (vanhan mittaustavan mukaan). Kuvan auto erikoisvarustein. Volvo Paketti esimerkkilaskelma, VOLVO S90 D4 AWD Momentum Plus aut: Hinta toimituskuluineen ja lisävarusteineen 58 373,79 €, käsiraha 5 000 €, sopimusaika 36 kk, ajomäärä 30 000 km, luoton korko 2,9 %, kuukausierä 703,63 €, viimeinen erä 33 083,56 €, perustamismaksu 199 €, käsittelykulu 9,99 €/kk, todellinen vuosikorko 3,40 %, luottokustannukset yhteensä 4 336,84 €, rahoitettava osuus yht. 53 572,78 €, luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 57 909,62 €, luottohinta 62 710,63 €. Rahoitusesimerkin max ajokilometrit 30 000 km.

Lokomonkatu 25, Tampere, 03–2834 111 automyynti ark. 9–18, la 10–14 huolto ark. 7–18, la 10–14

varaosamyynti ark. 8.30–18, la 10–14 vauriokorjaamo ark. 8–16 KAYTTOAUTO.FI


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

TÄYDELLINEN KOKONAISUUS. volvo v90 r-design. NYT RAJOITETTU ERÄ TÄYDELLISESTI VARUSTELTUJA VOLVO V90 R-DESIGN -MALLEJA.

VOLVO V90 D3 AWD R-DESIGN AUTOMAATTI -MALLEJA

61 505 €

R-DESIGN VARUSTETASOSSA MM. Sähkötoiminen kuljettajanistuin, muistilla Pysäköintitutka eteen ja taakse Keinonahka verhoiltu kojetaulun päällinen sekä ovipaneelit Madallettu sport-alusta LED-etusumuvalot sekä -kulmavalot Säädettävät ajotilat Digital mittaristo 12,3” Aurinkoverhot takaoviin Renkaat 255/40 R19

VOLVO PAKETTI

775 €/kk*

ETUSI YHTEENSÄ

7 606 €

R-DESIGN VARUSTETASO, ETU 3 800 TECHNIC-PAKETTI, ETU 1 250 WINTER PRO -PAKETTI, ETU 410 LISÄKSI VEROETU 2 146

€ € € €

VOLVO V90 D3 AWD R-design aut. EU-yhd. 5,3 l/100 km, CO2 139 g/km (vanhan mittaustavan mukaan). Kuvan auto erikoisvarustein. Volvo Paketti esimerkkilaskelma, VOLVO V90 D3 AWD R-Design aut: Hinta toimituskuluineen ja lisävarusteineen 61 504,83 €, käsiraha 5 000 €, sopimusaika 36 kk, ajomäärä 30 000 km, luoton korko 2,9 %, kuukausierä 774,87 €, viimeinen erä 33 894,02 €, perustamismaksu 199 €, käsittelykulu 9,99 €/kk, todellinen vuosikorko 3,40 %, luottokustannukset yhteensä 4 509,66 €, rahoitettava osuus yht. 56 703,82 €, luoton ja luottokustannusten yhteismäärä 61 213,48 €, luottohinta 66 014,49 €. Rahoitusesimerkin max ajokilometrit 30 000 km.

KÄYTTÖAUTON MARKKINAVIIKKO 18.–28.10. HUIPPUTARJOUKSIA AUTOISTA JA VARUSTEITA. TERVETULOA!

15


16

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

Tervetuloa tutustumaan puhtauteen VP 930 HEPA pölynimuri

T 7/1 Classic pölynimuri Helposti liikuteltava, tehokas pölynimuri ammattikäyttöön.

Vankkarakenteinen ammattilaisten kestosuosikki.

119,-

320,-

KM 70/20 lakaisukone

KM 75/40 imulakaisukone

Työnnettävä lakaisukone ammattikäyttöön. Työleveys 70 cm, säiliötilavuus maks. 42 l.

Akkukäyttöinen imulakaisukone ulko- ja sisäkäyttöön. Työsuoritus maks. 3375 m2/h.

590,-

4290,-

Hinnat sis. alv 24%. Tarjoukset voimassa toistaiseksi.

Yellow Service

siivous.fi Tervetuloa tutustumaan puhtauteen

Hatanpään valtatie 26, Tampere ma-pe 08-17 Saaristenkatu 16, Hämeenlinna ma-pe 08-16 03 2344 600 www.siivous.fi info@siivous.fi

VALITSE OSAAVA TILITOIMISTO! Taloushallintoliiton hyväksymiä ja valvomia tilitoimistoja Pirkanmaalla: A-Tili Oy*

Tampereen toimisto

FaktaCount Tampere Oy*

Valkeakosken toimisto

Itsenäisyydenkatu 17 B 25, 33500 TAMPERE puh. 010 328 4891 jaana.salo@faktacount.fi www.faktacount.fi

Accotilit Oy*

Festum Accounting Oy*

Kuokkamaantie 4, 33800 TAMPERE Valtakatu 9-11, 37600 VALKEAKOSKI puh. (03) 348 8800 toimisto@a-tili.fi I www.a-tili.fi Kuninkaankatu 30 A, 33200 TAMPERE Puh. (03) 3125 1000 Riku Salomaa KLT, KTM riku.salomaa@accotilit.fi www.accotilit.fi

Aleksis Kiven katu 24 B, 3. krs 33200 Tampere Lempäälä RealPark Petteri Putkonen p. 044 974 4490 www.festum.fi

Pirkanmaan Finanssi 0y*

Karhumäentie 1, 33950 PIRKKALA puh. (03) 359 1005, fax (03) 359 1008 Hannu Juhola KLT, Terhi Helenius finanssi@pirkanmaanfinanssi.fi

Scantilit Oy*

Pinninkatu 53 B, 33100 TAMPERE puh. (03) 2123 434, fax (03) 2614 282 Tiina Laukko, Ulla Tamminen KLT etunimi.sukunimi@scantilit.fi www.scantilit.fi

Tampereen Tili ja Konsultointi 0y*

Käpytie 6 A, 33180 TAMPERE puh. 010 666 3340 Tuire Sammalisto KLT www.tampereentilijakonsultointi.fi

Tilkon Oy*

Itsenäisyydenkatu 11, 33500 TAMPERE puh. 010 320 9020 Ilse Alander KLT, KHT www.tilkon.fi

Aldia Oy*

Hämeen ATK- ja Tilipalvelu Oy*

Tammerkosken Tilipalvelu*

Tilimanager Oy*

EK-Tilit Oy*

Kangasalan Tilitoimisto Oy*

Tampereen Kirjanpitotoimisto Oy*

Tili-Nokia Oy*

Netvisor-palvelun erikoisosaaja Aleksanterinkatu 23 B, Tampere Tiina Raatikainen, 040 512 8680 tiina.raatikainen@aldia.fi www.aldia.fi

Oriveden Tilitoimisto

Keskustie 29, 35300 ORIVESI

Vammalan Tilitoimisto Puistokatu 14, 3. krs 38200 SASTAMALA puh. 040 829 8190 www.ektilit.fi Helena Karppelin KLT, HT Eveliina Mustanoja BA

Näsilinnankatu 28 E 6, 33200 TAMPERE puh. (03) 3141 7800 Matti Myllymäki 0400-337 528 matti.myllymaki@hatili.fi www.hatili.fi

PL 39, Puusepäntie 31, 36201 KANGASALA puh. (03) 359 7600, fax (03) 377 2379 Jari Martikainen KLT, HT www.kangasalantilitoimisto.fi

Kymppikirjanpito 0y*

Hatanpään valtatie 34 E, 33100 TAMPERE puh. (03) 3122 3100, fax (03) 3122 3150 Kalevi Lillia kalevi.lillia@kymppikirjanpito.fi Ylöjärven toimisto puh. (03) 3122 3187, fax (03) 3641 166 Anri Sainio

Näsilinnankatu 48 E 4 krs., 33200 TAMPERE puh. 0400 139 463, puh. 044 294 2432 Maija Salo, tammerkosken@tilipalvelu.com www.tilipalvelu.com

Häkiläpolku 3 A, PL 552, 33101 TAMPERE puh. (03) 254 2200 Heikki Punkka www.tampereenkirjanpitotoimisto.fi

Tampereen Kirjanpitotoimisto Oy* Kangasalan toimisto Kuohunharjuntie 10, 36200 KANGASALA puh. (03) 254 2200 www.tampereenkirjanpitotoimisto.fi

* = auktorisoitu www.tilitoimistot.fi

Takojankatu 1 c B 11, 33540 TAMPERE puh. (03) 3141 4000 fax (03) 3141 4040 tilimanager@tilimanager.fi www.tilimanager.fi

Välimäenkatu 23, 37100 NOKIA puh. (03) 3122 6200 Merja Raudasoja KLT www.tilinokia.fi

Tilisatama Oy* Tampereen toimisto

Satamakatu 9, 33200 TAMPERE puh. (03) 363 0200 fax (03) 363 0088

Lempäälän toimisto

Manttaalitie 1, 37500 LEMPÄÄLÄ puh. (03) 3391 1700 Matti Savo KLT www.tilisatama.fi

Tilitoimisto Kirsti Alakahri Oy* Satamatie 37, 37800 AKAA puh. (03) 549 4400 Kirsti Alakahri KLT www.tilitoimistoalakahri.com

Onko tässä ilmoitustila sinun yrityksellesi? Ota yhteyttä lehden mediamyyntiin!


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

17

TÄLTÄ NÄYTTÄÄ pitkän linjan taidekauppiaan galleria ulkoa.

Lempäälästä, kirjaimellisesti keskeltä korpea löytyy kotimaisen taiteen todellinen aarreaitta – ja melkoinen persoona on sitä pyörittävä kauppiaskin Lempäälän Yrittäjien jäsenenä taidekauppias Jouko Rita on tuore tulokas, mutta ammattiaan hän on ehtinyt harjoittaa jo hyvän tovin. 78-vuotias Rita laskeskelee taidekaupan alkaneen omalla kohdallaan noin puoli vuosisataa sitten. Samalla tontilla hänen omakotitalonsa kanssa sijaitsee neljä vuotta sitten rakennettu galleria, jonka kokoelma on kerrassaan häkellyttävä. Yhtään niin arvokasta taulua se ei tosin pidä sisällään, ettei veteraanikauppias siitä luopuisi, kunhan hinnasta päästään sopuun.

J

ouko Ritan kotipiha näyttää sellaiselta kuin pitkän linjan taidekauppiaan kohdalla etukäteen saattoi kuvitella. Erilaisia veistoksia ja patsaita putkahtaa esiin vähän joka puolelta. Tietoisuus siitä, että nyt on saavuttu vähän arvokkaampaan atmosfääriin, heräsi jo jykevällä portilla. Se avautui vasta puhelinsoiton jälkeen. Mielikuvaa vahvistaa myös ympäri koko valtavan tontin kiertävä parimetrinen aita, jonka yläosa on varustettu piik-

MATTOJA YMPÄRI MAAILMAA a Matto-Kulm

s sa

TUHANSIA VILLAMAT TOJA!

LAADUKKAAT MERKIT

JÄ T U H A N S IA M E T R E KÄYTÄVÄMATTOJA

• kaikki värit • leveydet 67, 80, 90, 100, 120, 200, 400 cm

Ka nt ta us pa lv el u

SUOSIT U T SISALMATOT

• kaikissa väreissä

MATTOKORJAAMO - nauhakanttaus - langettikanttaus - hapsutukset

Hämeen MATTO-KULMA Rautatienkatu 20 Tampere • p. 010 292 0700

Av 10–17 LA 10–13

kilangalla. Nämä elementit tosin olivat paikallaan jo ennen kuin paikasta tuli Ritan omaisuutta. – Turvaratkaisut olivat täällä jo kiinteistön aiemmin omistaneen styroksitehtailijan perua, mutta tämä sopi hyvin myös taidekauppiaalle, Rita myöntää asiasta kysyttäessä.

Keskellä korpea

Aidan takana onkin paljon suojattavaa. Sinne rakennettu galleria kätkee sisäänsä satoja taideteok-

sia, joista monen hintalappu on viisinumeroinen. Toisaalta Rita ei kuitenkaan näe arvotaidetta minään rosvojen unelmakohteena. – Taidepiirit ovat Suomessa sen verran pienet, että eihän niitä täällä saisi myytyä eteenpäin. Sitä paitsi arvotaide on aina hyvin tarkkaan lueteltua. Tietokoneet, kulta, hopea, matot ja viinat ovat niitä, joita rosvot ennemmin anastavat, hän tuumaa. Tarkalleen ottaen Ritan taidegalleria sijaitsee Tampereen ja Lempäälän

rajamailla sijaitsevan Koipijärven rannalla, Koipiniemessä. Siitä tuli taiteilijan koti vuonna 1993. Kiinteistö oli tullut myyntiin jo ennen lamaa, mutta toisaalta juuri lama oli yksi syy, miksi taiteilija sen pystyi ostamaan. – Eihän vuonna 1993 kukaan täysjärkinen tällaista taloa halunnut, Rita hymyilee. Taidegalleriaan pääset tutustumaan tarkemmin seuraavalla aukeamalla


18

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

TAIDEKAUPPAA Jouko Rita on harjoittanut jo viitisenkymmentä vuotta. Tarkkaa vuosimäärää on vaikea sanoa, koska ennen keskittymistä puhtaasti taidemyyntiin, mies omisti Hämeenlinnan huutokauppahuoneen. – Sen kautta harjoitin taulumyyntiä jo ennenkin, mutta taulut eivät oikein tahtoneet käydä kaupaksi. Jaakko Viljakainen, jota Jouko kertoo pitävänsä omana oppi-isänään, auttoi asiaa paljon. – Hän oli varmasti Suomen paras taiteen asiantuntija ja kauppias, ja opetti minut alalle, hän kehaisee.

... jatkoa edelliseltä sivulta

Todellinen karamelli

Yrittäjän mukaan Lempäälä ja Pirkanmaa on kerrassaan ihanteellinen paikka taulukauppiaalle. – Tämähän on raha-Suomen keskus. Täältä on lyhyt matka Helsinkiin, Turkuun, Lahteen, Jyväskylään ja Poriinkin, siis kaikkiin isompiin kaupunkeihin. Ja Ouluunkin pääsee nopeammin kuin Helsingistä, hän toteaa. Varsinaisen galleriatilan hän rakennutti tontille 2014. Hyvin pihapiiriin istuva punainen rakennus on ulkoapäin varsin sievä, mutta tämän karamellin

KEHYKSISTÄ LÖYTYY muun muassa Tampereen tuomiokirkon taiteesta vastanneen Hugo Simbergin tuotantoa.

todellinen herkku paljastuu vasta sisäpuolelta. Oven takana vierailijan nimittäin toivottaa tervetulleeksi lattiasta kattoon täynnä tauluja olevat seinät. Lisäksi myös kellari ja parvi ovat nekin hyvin tehokkaasti taulutettu. Tarkkaa lukumäärää mies ei lähde veikkaamaan, vaikka hän vakuuttaakin tietävänsä joka ikisen teoksen. – Aina kun minulta kysytään tuota, niin vastaan, että ennemmin helvetti jäätyy kuin täällä tavara loppuu, hän vakuuttaa.

Kimurantti alkutaival

Vaikka kaiken nyt nähdyn perusteella voisi kuvitella toisin, kultalusikka suussa Jouko Rita ei tähän maailmaan putkahtanut. Pikemminkin päinvastoin. Keskellä sotaa kasvaneesta Ritasta kun tuli vanhempien eron jälkeen huutolaislapsi ja katupoika. Viinakin meinasi viedä. – 16-vuotiaana aloitin ja 24-vuotiaana lopetin. Silloin olin ihan rapakunnossa ja olisin juonut vaikka kusta, jos joku olisi väittänyt sen olevan alkoholia, hän kertoo. Sen mies ehti huomata jo hyvin varhain, että myyntihommissa hän oli erityisen etevä. Ensimmäiset kauppansa postikorteilla ja muilla pikkuesineillä hän kertoo tehneensä jo 4-vuotiaana. Todellisen bisneksen teon hän aloitti heti raitistuttuaan. Ensimmäiseksi hän pisti Hämeenlinnaan pystyyn tupakkaliikkeen, jonka myynnistä saaduilla rahoilla hän

LEMPÄÄLÄN YRiTTÄJÄT

sitten ostaa pamautti Hämeenlinnan huutokauppalaitoksen.

Taulut jäivät käteen

Uran vaihtuminen taidepuolelle on sitä perua. Huutokauppalaitoksen varastoihin kun alkoi kertyä valtavia määriä tauluja. – Muuten me myimme hyvin tavarat aina roskakoreja myöten, mutta tauluja ei ostanut kukaan, hän kertoo. Varaston vain kertyessä hän otti yhteyttä Suomen tunnetuimpiin taidekauppiaisiin lukeutuneeseen Jaakko Viljakaiseen, jonka hän toivoi ostavan koko varaston. – Viljakainen, josta tuli sittemmin oikeastaan oppi-isäni koko tähän taidebisnekseen, totesi minulle, että tässä kokoelmassa on sen verran arvokkaita tauluja, että hän kehotti minua aloittamaan taidemyynnin itse, Rita muistelee. Tämä tarkoitti ensi alkuun ihan konkreettisesti ovelta ovelle kauppaa. – Mielestäni edelleen useimmilla kauppiailla on rimakauhua käydä avaamassa ovia. Minä en taas ole ikinä elämässäni pelännyt mitään muuta kuin pientä palkkaa, Rita hymyilee.

ANKKATAITEESTA TUTUKSI tulleen Kaj Stenvallin työ.

Sitkeys ja systemaattisuus auttavat

Hyvä supliikki on ollut avuksi kaupanteossa, mutta sitä Rita korostaa, että ennen kaikkea hyvä menestys on ollut sitkeän työnteon ansiota. – Niin se menee, teitpä sitten mitä tahansa. Muuta oikotietä menes-

PALMUJAKIN ON enemmän kuin pari.

Yrittäjä, varaa paikkasi!

DORIMEDIA OY

Vuokrataan uutta toimitilaa Osoite: Telinetie 5, 33880 Lempäälä Lisätiedot: 040 583 4044

huippusijainnilla Uudessa Euroopassa

leena 041 501 9902

• Alle 10 minuuttia Tampereen keskustaan • Tampere–Helsinki -moottoritien varrella • Maalämpö sisältyy vuokraan • Maakylmä -jäähdytys toimistossa sisältyy vuokraan • Koneellinen ilmastointi lämmöntalteenotolla • Sisäkorkeus jopa yli 8 metriä • Sähköiset nosto-ovet 4 x 4,4 metriä • Hyvin pihatilaa/autopaikkoja • Keittiö, suihku, wc-tilat • Moduulin koko 253 m2, rinnakkaisia moduuleja yhdistämällä jopa 1800 m2


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

EI KELLARIKERROSKAAN mitenkään tyhjä ole. Ja vaikka Jouko Ritan ikävuosien määrä parin vuoden päästä alkaakin jo kahdeksikolla, ei Rita ole himmailemassa. – Olen aina sanonut, että kuolen 99-vuotiaana nuoren, mustasukkaisen aviomiehen sydämeeni ampumaan kultaluotiin, hän hymyilee.

tykseen ei ole kuin kova työnteko. Vaikka näin itse sanonkin, niin kyllä minä Suomen ahkerin taidekauppias olen, hän jatkaa. On miehellä tähän tarkka systeemikin, josta hän on pitänyt kiinni jo kauan. – Soitan joka ikinen päivä yhdelle täysin tuntemattomalle uudelle asiakkaalle, yhdelle vanhalle asiakkaalle kysyäkseni kuulumiset ja joka päivä käyn ainakin yhden asiakkaan luona kylässä, Rita tiivistää. Tätä ohjenuoraa hän kertoo noudattaneensa jo vuosikaudet. Ainoan poikkeuksen tämän muodostavat matkat. Perheen Amerikassa asuvaa, nyt jo aikuista poikaa perheineen hän käy tapaamassa vaimonsa kanssa, ja silloin hän lepää.

Kia saa kyytiä

Sinnikyyden puolesta puhuvat myös kilometrit. Niitä kun kertyy miehen Kia-maasturin mittariin edelleen noin 100 000 kilometrin vuositahtia. – Parhaimpina vuosina pääsin joskus aika likelle 200 000 kilometriä, mies myöntää. Rita pyöritti aikaisemmin myös kolmea galleriaa, Helsingissä, Turussa ja Tampereella. Ne hän kuitenkin myi pois jo viime vuosikymmenellä. Se on ylipäätään yksi syy, miksi Lempäälään aikanaan päädyttiin rakentamaan koko galleriarakennus. – Meillä ei tuossa naapurissa kotona yksinkertaisesti riittänyt enää

tila, kun gallerioista luovuttiin, hän kertoo. Tänä päivänä taide mielletään yhä enemmän hyväksi sijoituskohteeksi. Sellaisena se onkin Ritan mukaan verraton. – Omalla seinällä riippuvaa taideteosta saa koko ajan ihailla, mutta toisaalta sen voi myös myydä eteenpäin koska tahansa.

Kosolti kävijöitä

Koipiniemen gallerian rakennustyöt alkoivat toukokuussa 2014, ja ensimmäinen vierailijaryhmä saapui paikalle saman vuoden marraskuussa. Sittemmin ovi on käynyt varsin tiivistä tahtia. Tästä kertoo myös vieraskirja, johon Rita kerää joka ikiseltä vieraalta nimen. – Vajaan neljän vuoden aikana täällä on käynyt yli 2500 henkilöä. Se on mielestäni varsin hyvin, koska meillä ei ole mitään varsinaisia aikatauluja, vaan tänne pääsee ainoastaan kutsumalla itsensä kylään. Rita vakuuttaakin, että palvelee asiakkaitaan tarvittaessa vaikka kellon ympäri. – Kun joku soittaa olevansa tulossa, niin ei muuta kuin tervetuloa. Jos vaan paikalla olen, niin otan vastaan, vaikka kello olisi kaksi yöllä. Joskin toivon toki, että tulija ilmoittautuisi pari päivää etukäteen, koska aika täynnä tämä kalenterini on, kertoo mies näyttäen toden totta täydenpuoleista paperialmanakkaansa.

19

MYÖS PARVI on tauluja pullollaan. Yrittäjän mukaan niitä on niin paljon, että helvetti jäätyy aiemmin kuin häneltä loppuu myyminen.

En sitten tiedä, onko minulla ollut vaan aivan käsittämättömän hyvä tuuri, mutta en ole elämäni aikana tavannut kuin miellyttäviä ihmisiä. Vahvasti kotimainen

Gallerian seinillä roikkuu useampi vähemmänkin taidetta tuntevan tunnistamia taideteoksia aina Hugo Simberg ja Eero Nelimarkan kaltaisista vanhoista mestareista Miina Äkkijyrkän, Juhani Palmun ja Soile Yli-Mäyrän teoksiin. Ensiksi mainituissa hinnat ovat poikkeuksetta viisinumeroisia. Gallerian kaikissa tauluissa on piskuiset hintalaput. Joka ikisessä. – Sanon aina, että ne ovat ohjeelliset. Välttämättä ei tarvitse enempää tarjota, kun silläkin hinnalla ne saa ostaa, hän vinkkaa. Jouko Rita on keskittynyt pitkälti kotimaisiin taiteilijoihin. Hän itse arvioi, että reilut 90 prosenttia gallerian töistä ovat kotimaisten taiteilijoiden käsialaa, joskin huo-

mauttaa, että seinillä roikkuu grafiikkaa myös kansainvälisiltä mestareilta. – Miroa, Chagallia sekä Dalia, hän esittelee. Yrittäjän taulujen hintahaitari alkaa noin 500 euron tauluista ja jatkuu siitä huomattavasti korkeammalle. Kalleimman myydyn taideteoksen hintaa mies ei kerro. – En, koska se on vasta tulossa, Rita hymyilee. Yrittäjä korostaa sitä, että hänelle asiakas on yhtä tärkeä, ostipa hän sitten 500, 5000 tai 50 000 euron taulun. – Ainoa, mistä minä olen halunnut pitää kiinni, on, että minä palvelen paremmin kuin kukaan muu.

Hyvä tuuri asiakkaiden suhteen

Yrittäjä haalii paljon tauluja kuolinpesistä. Niiden kanssa hän on puljannut jo pitkään, sillä jo huutokauppahuoneen aikaan hän teki paljon kauppaa juuri niistä. Mitään sen kummempaa ostostrategiaa hänellä ei ole. – Ikinähän ei voi tietää, mitä asiakas haluaa. Olen itse nähnyt monen älykkään ja lukeneen taiteentuntijan ryhtyneen kauppiaaksi. He ovat kyllä osanneet ostaa, mutta eivät ole saaneet myydyksi. Minä puolestani olen keskittynyt ensisijaisesti siihen myyntipuoleen ja mennyt oman arviokykyni mukaan, hän kertoo. – Se kuka on ensimmäisenä myllyllä, on se joka jauhaa. Se on vuoren Yrittäjä, varaa paikkasi!

LEMPÄÄLÄN YRiTTÄJÄT

DORIMEDIA OY

varma juttu. Kun tiedustelen, mikä Jouko Ritan omassa työssä on parasta, ei mietintätaukoja tarvita. – Asiakkaat ehdottomasti. Ja en sitten tiedä, onko minulla ollut vaan aivan käsittämättömän hyvä tuuri, mutta en ole elämäni aikana tavannut kuin miellyttäviä ihmisiä, hän kertoo ja venyttää jälleen hymyn, josta Amerikassakin oltaisiin kateellisia.

Hämeenlinnalaisuus näkyy näin

Yrittäjä kertoo, että vielä paremmin oikeuksiin galleria ja pihapiiri pääsevät kesäisin. Juuri silloin siellä myös käydään tiuhinta tahtia. Tänä vuonna isoin ryhmä oli 125-henkinen porukka, joka on tähänastinen ennätys. Toinen iso, jokavuotinen tapahtuma on Hämeenlinnan Pallokerhon SM-liigajoukkueen kilpailukauden avajaiset, jotka on pidetty gallerialla jo useamman vuoden. – Meillä on sieltä kaikki pelaajat, valmentajat, hallitus ja johtoryhmät aveceineen, hän myöntää. Tämä on kädenojennus myös hänen aikaisemmalle kotipaikalleen. HPK-fanituksen lisäksi sieltä on edelleen jäänyt tiivis side paikalliseen judoseuraan, jonka perustajajäsen ja kunniapuheenjohtaja mies on. ● Teksti ja kuvat: VILLE KULMALA

leena 041 501 9902

Asianajotoimisto ACTAS Oy LEMPÄÄLÄ - PARAS PAIKKA YRITTÄÄ Lempäälän Kehitys Oy tarjoaa sijoittumispalveluita yrityksille yhdessä kunnan eri palvelualueiden kanssa. Luomme Lempäälään uutta toimintaympäristöä sekä tutkitusti hyvää yrittäjyysilmapiiriä. Meillä on lupa palvella. Tervetuloa Lempäälään!

Puh. 010 548 6060, info@actas.fi Ideaparkinkatu 4, 37570 LEMPÄÄLÄ Väinölänkatu 1, 33100 TAMPERE Apiankatu 3, PL 66, 37601 VALKEAKOSKI Puistokatu 16 A, 38200 SASTAMALA Asianajaja, VT Asianajaja, VT, OTL Asianajaja, VT Asianajaja, VT, TM

Mika Allén Risto Tuori Antti Malinen Marjo Anttoora

www.actas.fi www.lempaala.fi - www.lempaalankehitys.fi


20

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

LEMPÄÄLÄN YRiTTÄJÄT

MIRA HUURNE ja Johanna Niemi-Raittinen perustivat hoivapalveluyrityksen, koska näkivät sen mahdollisuutena vaikuttaa työnsä sisältöön. Oma toimitila Lempäälän keskustassa HoivaSilta Oy:llä on ollut elokuun alusta.

Korkein luottoluokitus ©

Mira ja Johanna perustivat hoivapalveluyrityksen

– kultareunaiset kirpputorikupit sinetöivät päätöksen SOITA

(03) 357 3000 ja pyydä tarjous!

Lokakuinen aamu on harmaa ja sateinen, mutta HoivaSillan yrittäjiä hymyilyttää. Mira Huurne ja Johanna Niemi-Raittinen iloitsevat paitsi uudenkarheasta toimitilastaan, myös hiljattain kaksi vuotta täyttäneestä hoivapalveluyrityksestään.

H

oivaSilta toimii yrittäjien kotipaikkakunnan Lempäälän lisäksi Vesilahdella, Pirkkalassa, Valkeakoskella ja Tampereella. Toimialueen määrittelevät näiden kuntien kanssa voimassa olevat terveyden- ja sosiaalihuollon luvat. HoivaSilta tarjoaa muun muassa kotihoitoa, hoivapalvelua ja kotisairaanhoitoa lapsiperheille, ikääntyneille ja toipilaille.

www.ainesmestarit.fi

Taide Rita Jouko Rita Koipiniementie 76 33870 Tampere Finland

● ● ●

Fysioterapia Tukipohjalliset Apupuoti; tukisukat ja apuvälineet

gsm +358 400 499 500 cel +1 561 906 8811 jouko@taiderita.fi www.taiderita.fi

Tampereentie 23, Lempäälä p. 050 345 0246

www.terveysaskel.fi

Kirpputorireissusta se lähti

Palataan pari vuotta ajassa taaksepäin. Mira ja Johanna olivat tuolloin kumpikin työssä Lempäälän terveyskeskuksessa. Ajatus yhteisen yrityksen perustamisesta oli edennyt jo alustaviksi suunnitelmiksi ja yrittäjän pikastarttikurssi molemmilla käytynä. Kirpputorireissulla bongatut kultareunaiset kahvikupit sinetöivät päätöksen yhteisen hoivapalveluyrityksen perustamisesta. – Tavoitteemme on tuottaa sellaista palvelua, jota itsekin haluaisimme vanhuuden päivillämme ostaa. Kiireettömät kahvihetket perinteisistä kupeista, vaikka näistä kultareunaisista, ovat keskeinen osa ideologiaamme, Mira ja Johanna sanovat. Yrityksen perustamispäivä oli lokakuussa 2016, mutta tositoimiin naiset ryhtyivät vuoden 2017 alussa. – Yrittäjäksi lähtemisen taustalla oli halu toimia omista lähtökohdistamme – tuottaa sellaista palvelua, jossa ihminen otetaan huomioon kokonaisuutena. Ajattelim-

me myös, että yrittäjinä voisimme itse vaikuttaa työn määrään ja tekemisen laatuun, Johanna tiivistää.

Työn määrä on lisääntynyt, mutta tuntien laskeminen jäänyt

Suomessa yrittäjyys on perinteisesti nähty ammattina, jossa työtä tehdään kellon ympäri, monesti vielä ilman palkkaa. – On totta, että tunneissa mitattuna työn tekemisen määrä on lisääntynyt, mutta tuntien laskeminen on kyllä jäänyt. Kiireisempinä aikoina tekee paljon työtä iloisena siitä, että sitä on. Hiljaisempina aikoina taas keskittää ajatuksia siihen, mistä uusia kontakteja voisi vielä kaivaa, Johanna sanoo. Lähipiirissä yrittäjyyteen ja sen myötä lisääntyneisiin työtunteihin on suhtauduttu positiivisesti. – Tosin kesällä, kun meillä oli tosi hyvä työtilanne ja samalla remontoimme uutta toimistoamme, teini-ikäiset lapseni olivat ihmeissään, kun ruoka ei ollutkaan valmiina pöydässä, Mira sanoo. – Ja minun mieheni kysyi ohjeita pesukoneen käynnistämiseen, puhtaat kalsarit kun olivat lopussa, Johanna nauraa.

Jatkuvaa kehittämistä

HoivaSillan palveluvalikoima on kahdessa vuodessa kasvanut, ja kehitysideoita yrittäjät hauduttelevat jatkuvasti. – Erilaiset kotihoidon palvelut muodostava edelleen toimintamme

ytimen. Alkuvuodesta avasimme TenavaSilta-ryhmäperhepäiväkodin Lempäälän Vätäräisentiellä, ja lisäksi pidän sairaanhoitajan vastaanottoa Terveyspisteellä Lempäälän Keskus-Apteekissa kahdesti viikossa. Kehittämissuunnitelmamme liittyvät lähinnä päiväkodin tilojen hyödyntämiseen. Olemme suunnitelleet ikäihmisten päivätoimintaa sekä mahdollisuutta järjestää erityislapsille hoitoa heidän omaishoitajina toimivien vanhempiensa vapaiden ajaksi, Mira kertoo. Viimeisin uudistusaskel HoivaSillassa otettiin elokuun alussa, kun kotitoimistot vaihtuivat omaan toimitilaan aivan Lempäälän keskustassa. – Oma tila tuo tietynlaista ryhtiä toimintaan ja helpottaa muutenkin arkea, kun kaikki paperit ja tarvikkeet ovat samassa paikassa. Lisäksi työntekijämme tykkäävät, kun heillä on tässä yhteinen sosiaalitila, jossa poiketa asiakaskäyntien välillä, Johanna sanoo.

Kun pienyritys rekrytoi

Tuoreina yrittäjinä Mira ja Johanna ryhtyivät rekrytoimaan henkilöstöä varsin pikaisesti. Aluksi ko-


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

kuva: sirpa Haapajoki

tihoidon puolelle palkattiin kolme henkilöä nollatuntisopimuksella, ja nyt ryhmäperhepäiväkodin myötä henkilömäärä lisääntyi kahdella kokopäiväisellä työntekijällä. – Näin toiminnan alkuvaiheessa töiden määrä voi vaihdella melkoisestikin, eikä meillä olisi ollut mitään mahdollisuutta palkata kotihoidon työntekijöitä täysillä työtunneilla. Onneksi löysimme todelliset kukkaset, joille osa-aikainen nollatuntisopimus sopii, Johanna sanoo. Mediassa on viime aikoina riepoteltu tunteita herättävää esitystä, joka toteutuessaan keventäisi irtisanomissuojaa alle kymmenen hengen yrityksissä. Millä ajatuksilla keskustelua on HoivaSillassa seurattu? – Kyllähän rekrytointi on aina tietynlainen riski, ja kaikki toimenpiteet, joilla tuota riskiä voi pienentää ja siten lisätä työllisyyttä, ovat tervetulleita. Ei kukaan rekrytoi vain irtisanoakseen, joten puhe lakimuutoksen dramaattisista seurauksista on ehkä vähän liioiteltua, Mira pohtii.

Lämpimästi tervetuloa uuden Myymälä-Kahvilamme

AVAJAISIIN 25.–27.10.

Kiitosta puolin ja toisin

Mira ja Johanna kiittelevät henkilökuntaansa vuolaasti. – Meillä on käynyt todella hyvä tuuri nykyisen henkilökunnan suhteen. Yritämme myös luoda sellaista ilmapiiriä, että jokainen haluaisi ja pystyisi osallistumaan yrityksen kehittämiseen. Ihan hyvin olemme varmaan onnistuneet, sillä ainakin aluehallintoviraston tarkastuksessa työntekijät puhuivat meistä pelkkää hyvää, Mira hymyilee. Kuin vakuudeksi huoltotauolle toimistolle poikennut Marianne Mäkinen huikkaa iloisesti, että mitään poikkipuolista sanottavaa ei hänellä ainakaan ole. Yrittäjyys toi Miralle ja Johannalle mukanaan myös esimiesroolin. – Ihan samalla tavalla me tässä töissä olemme kuin kaikki muutkin, vaikka esimiehiä olemmekin. Tässä meillä on mahdollisuus ammentaa omista vuosien varrella kertyneistä kokemuksistamme. Satsaamme esimerkiksi jatkuvaan palautteen antamiseen omassa WhatsApp-ryhmässämme ja yritämme huomioida henkilöstöämme muutenkin. Kesällä kävimme yhdessä teatterissa, ja nyt on pikkujoulut suunnitteilla.

HOIVASILLAN TOIMISTON avajaisia ja Terveysaskel Oy:n synttäreitä vietettiin yhteisillä terveyshulinoilla lokakuussa. Soppatykki lämmitti koleana päivänä.

Toimialaan liittyviä haasteita

Mira ja Johanna pitävät sosiaali- ja terveysalalla vallitsevaa sääntö- ja lupaviidakkoa haastavana, mutta suhtautuvat siihen positiivisesti. – Kyllä tässä kaiken maailman lomakkeita on tullut täytettyä. Eniten päänvaivaa aiheuttaa tiedonhankinta, kun ei aina tiedä edes, mitä tietoa tarvitsee ja mistä sitä löytää. Kun sen keksii, apua saa. Kun vielä toimimme sekä terveyden- että sosiaalihuollon puolella, täytämme kaikki lomakkeet kahteen kertaan ja asioimme eri virkamiesten kanssa, Mira sanoo. Valvontaa voisi yrittäjien mielestä olla enemmänkin. – Valvonta on ehdottomasti hyvästä, ja joskus toivoo, että sitä olisi enemmänkin. Sosiaali- ja terveysala on luvanvaraista toimintaa, joten tasapuolisuuden nimissä olisi toivottavaa, että kaikki toimisivat samojen sääntöjen mukaan, Johanna pohtii. Sote-uudistuksesta Mira ja Johanna lähettävät terveisiä päättäville tahoille. – Aluksi seurasimme sitä tosi tarkastikin, mutta nyt aikataulun venyessä keskittyminen on vähän herpaantunut. Sellaisen toiveen voisin esittää, että kun muutoksia tulee, niin niistä tulisi kertoa yrittäjille suoraan ja selkeiden toimintaohjeiden kera. Ei pienyrittäjällä ole aikaa seurata kaikkia mahdollisia kanavia tiedonmurusten perässä ja tulkita epämääräisiä viestejä, Mira sanoo.

Markkinointi on pitkäjänteistä työtä

KOSKAAN EI voi tietää mihin pystyy, ennen kuin yrittää. Postikortin voimalause muistuttaa yrittäjiä toimiston kahvipöydällä. Yrityksen perustaminen sinetöitiin aikanaan kultareunaisten kahvikuppien myötä.

21

Haastavimpana osa-alueena yrityksen kehittämisessä Mira ja Johanna pitävät markkinointia. – Lempäälässä olemme monille tuttuja kasvoja, mutta ympäristökunnissa tunnettuuden lisäämiseksi on tehtävä paljon töitä. Puskaradio on parasta markkinointia, mutta toiminnan kasvattamisen näkökulmasta se tuntuu tuskastuttavan hitaalta, Johanna sanoo.

Osittain markkinoinnilla pitäisi pystyä purkamaan myös vääriä mielikuvia. – Ensinnäkin, hoivapalvelua voisivat nykyistä enemmän hyödyntää myös yritykset – henkilöstöetuna voisi aivan hyvin tarjota sairaan lapsen hoitopalvelua. Valtaosa nykyisistä kotihoidon asiakkaista on ikäihmisiä, mutta yhtä hyvin palvelusta hyötyisivät myös lapsiperheet. Toisekseen, monesti yksityiseen palveluntarjoajaan liitetään usein väärä hintamielikuva. Toisin kuin kunnallisella puolella, meillä hinta on kaikille sama ja kotihoidon palvelusta saa lisäksi kotitalousvähennyksen, Mira muistuttaa.

Myymälä-Kahvila avoinna: torstai ja perjantai klo 9–17, lauantai klo 11–15.

Vikinraitti 4, Lempäälä

Avajaisviikolla paljon erilaisia tarjouksia sekä erikoisohjelmaa. Pulla–kahvitarjoilu!

…JA ELÄMÄ MAISTUU TAAS!

Katso jälleenmyyntipaikkamme: www.ilonaleipomo.fi

Lempäälän

Avoinna Ma–pe 9–20, La 9–17, Su 12–16 Puistokatu 4, 37500 Lempäälä, puh. (03) 375 0955

www.lempaalankeskusapteekki.fi

Kulut kurissa

Yrittäjiksi ryhtyessään Mira ja Johanna tiedostivat, että säännöllisesti ja aina samansuuruisena tilille ilmestyvä palkka ei enää ole itsestäänselvyys. – Onneksi haimme ja meille myönnettiin starttiraha, sillä aluksi oli tietysti helpointa tinkiä omasta palkanmaksusta. Palkkojen ja nyt toimitilan vuokran lisäksi meillä ei juuri muita kiinteitä kuluja olekaan. Tulopuolella vaihtelua sen sijaan voi tapahtua nopeastikin – asiakaskunnassa on paljon iäkkäitä, niin että on luonnollista, että joskus joku menehtyy ja asiakkuus sen myötä päättyy, Johanna sanoo.

Tulevaisuuden unelma elää

Kultareunaisiin kuppeihin liittyi aikanaan myös unelma omasta hoivakodista, johon kiireellä olisi pääsy kielletty. Miten unelma jaksaa tällä hetkellä? – Kyllä realisti pitää olla – yritystä voi pyörittää niin kauan kuin se kannattelee. Toistaiseksi se on kannatellut ihan hyvin, ja siltä osin unelma on elossa, Mira tuumaa. ● Teksti: MARIANNE VALTA kuvat: MARIANNE VALTA JA SIRPA HAAPAJOKI

MYÖS TÄYSIN SÄHKÖISET KIRJANPITOPALVELUT

Taloustaito Terttu Ky www.taloustaitoterttu.fi

Terttu 0400 883 024 • Laila 050 443 2911 Tuulimari 050 300 4018 • toimisto (03) 367 1747 toimisto@taloustaitoterttu.fi Rajasilta 1, 33880 Lempäälä

Yli n 2 0 vu o d e ko k e m u k sella!

040 510 7335

Korpimetsontie 18, Lempäälä Ota yhteyttä ja varaa aikasi! Myös kotikäynnit!

RAKENNUSPALVELUT PIRKANMAALLA! Tilaa sisäremontit ja ulkoverhoukset nyt!

Enerak Oy p. 050 326 2980 I esa.tirkkonen@enerak.fi I www.enerak.fi


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

KULMA

22

S

N

INE LA

ET

VA

AJ

ojakesku

L U OT

TA

KUNNANJOH

A M M AT

TI

Toimiva kuivatus suojaa talon rakenteita vaurioilta.

Syyskausi on käynnistynyt lämpimässä ja hyvässä säässä. Myös Lempäälän asemanseudun rakennustyömaat, Lempäälä-talo Lempon parkkitaloyhtiöineen, ovat edenneet hyvässä vauhdissa ja ennen kaikkea suotuisassa säässä.

Varaa maksuton tarkastuskäynti! salaojakeskus.com 010 4114 900 Kuusi tä si n e mmäis * a tt u kuuka

990

+ alv. / kk

* Tarjous koskee 31.12.2018 mennessä tehtyjä uusia sopimuksia. Norm. vuokra 1290 € + alv. / kk. Minimi vuokra-aika 1 kk.

Uutta toimitilaa Tampereella Vuokrattavana 98 m2:tä lämmintä tallitilaa erillisellä varastoparvella ja toimistolla Sammon valtatien varrelta. • • • • •

T

s

a la

AN

TOIMIIKO SALAOJAT?

Lempäälä – Kunta, joka sanoo #Kyllä!

Modernit, vastavalmistuneet tilat. Irtisanomisaika 0 vrk. Irtisanomiskuukauden loppuun asti. Vuokraan sisältyy mm. lämmitys, kiinteistöhuolto ja talvikunnossapito. Yrityksen pääoma ei sitoudu toimitilaan. Alueella on kameravalvonta ja hälytinyhteys vartiointiliikkeeseen.

www.minuntalli.fi • myynti@minuntalli.fi puh. 020 719 9050 • Tuomaalankatu 4, Tampere

o

rganisaatioiden kehittämistä ja niiden strategian onnistumista verrataan usein talonrakentamiseen. Hyvät ja taitavat suunnittelijat luovat pohjan, vahva perusta rakennukselle ja oikeat rakennustavat varmistavat lopputuloksen. Lempäälän kunnan perusta, sen strategia, on tehty ja vahvistettu yhdessä, joukkovoimalla. Luottamushenkilöt laittoivat itsensä todella likoon käyttäen aikaa ja energiaa, jotta lopputulos kertoisi vahvasti yhteisestä näkemyksestä. Vaikka tukea ja apua ostettiin kirjoitustyöhön ja visualisointiin, niin silti olen nöyränä ja samalla kiitollisena sen tosiseikan edessä, että tulevaisuuden tahtotilamme on aidosti päättäjien luoma. Sloganimme ”Kunta, joka sanoo kyllä!” kertoo päämäärämme selkeästi. Se on johtamisen työkaluna erinomainen, eikä visiomme muistaminen ole vaikeaa. Itseasiassa sen tuntee naapurimmekin. Ei ole kerta eikä kaksi, kun olen kollegoilta kuul-

lut kokouksessa: ”Ja tähän Lempäälä sanoo tietenkin kyllä!”Tästä näkökulmasta olemme onnistuneet, vaikkakin strategian sisällölliset toimet vievät aikaa ja palvelukulttuurin näkyväksi tekeminen asiakaskohtaamisissa on vaativaa. Tärkeintä on kuitenkin se, että olemme oikeassa suunnassa. Ja että Lempäälän koko organisaatio tuntee suunnan ja kulkee sitä kohti. Olen iloinen, että strategiamme

puhuttaa ja se huomataan. Suurimpia keskustelunaiheita näyttää olevan se, että jotkut luulevat #Kyllä - sloganin tarkoittavan sitä, että aivan kaikelle vastataan myönteisesti. Jotta voisimme vastata kyllä, on meidän myös sanottava ei. Muutoinhan vastauksella ei olisi väliä, tai itseasiassa kukaan ei näkisi edes vaivaa kysyä. Strategian taustalla oleviin Lempäälän poissulkeviin valintoihin kuuluu mm. se, että haluamme olla kaupunkiseudulla sijaitseva kunta – ei kaupunki. Haluamme erottua ja tarjota asukkaille erilaisia mahdollisuuksia asua ja elää. Nauhataajama ja asemanseutu tarjoavat tiiviimpää asumista, kun taas kylät väljemmät puitteet. Se, mille sanomme #Kyllä, on puolestaan tiivisti sanottuna #yhdessä tekeminen, #elämykset ja #edelläkävijyys. ● Teksti: HEIDI RÄMÖ lempäälän kunnanjohtaja

Radio Musa 100,5

Tervetuloa kahvitunnille!

Musassa kahvitellaan arkisin kello 9.05 ja 14.05 sekä lauantaina pitkin päivää. Haastateltavina muun muassa musiikin ja teatterin ammattilaisia sekä usein myös eri alojen yrittäjiä. Yrittäjä! Pyydä edullinen mainostarjous ja tule kahvittelemaan Musaan. Puhutaan yrityksestä, sen liikeideasta, historiasta ja palveluista. Musalla pääset kymmenien tuhansien kuuntelijoiden korvien väliin. Kun haluat mainostaa Musassa, soita Penalle 0400 62 00 36

Kun haluat mainostaa Musassa, soita meille:

Tarja 0400 9400 57 | Jussi 041 479 0006 | Pena 0400 620 036

Suosittuja ohjelmia: Uutiset tasatunnein | Lauantaitanssit Viihdeuutiset | Poplaulajan vapaailta | Musan juurilla Ailainkerin Kinkkubingo | Kriitikon näkökulma | Terveydeksi Kadonneen aarteen metsästäjät | Nääsviisasten kerho Coverin kaveri | Tamperelainen | Radio Top 20 | Kotitorilla Tätä Suomi tanssii | Tampereen Enska | Kuurilan Martti

Radio Musa | Box 17 | 33401 Tampere | e-mail: toimitus@radiomusa.fi | radiomusa.fi


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

23

Verkkolehtipioneeri Jocka Träskbäck on taipunut moneen – seuraavaksi eduskunta?

Luulenpa, että Lempäälässä on melko monta 44-vuotiasta perheenisää, joiden elämän käänteet eivät ole samaa luokkaa kuin Jocka Träskbäckillä. Hänen kotisivuillaan oleva hengästyttävän kattava CV kertoo, että mies on muun muassa alan SM-kisat voittanut tiskijukka, Poliisi-TV:n rikostoimittaja, poikabändin solisti ja ensimmäisen kauden kunnanvaltuutettu.

P

olitiikan saralla tarina on vasta alkutekijöissään, sillä seuraavaksi etapiksi hän on valinnut Arkadianmäen. Sinne mielipidevaikuttaja pyrkii juuri yrittäjien puolestapuhujaksi. Vaikka Jockalla on ollut paljon eri toimenkuvia, pisin kokemus on yrittämisestä.

Yrittäjäinto geeniperimänä

Jockan elämässä perimmäinen asioiden mahdollistaja on ollut ahkeruus. Innon yrittäjyyteen Vaasassa varttunut mies kertoo saaneensa jo perimässään, sillä hänen molemmat vanhempansa olivat yrittäjiä.

– Isä toimi sähköalalla, ja äitini oli parturikampaajamestari, hän taustoittaa. Jockan pitkä ura median parissa alkoi jo 13-vuotinaana, kun hän ansaitsi moporahoja jakamalla paikallista ilmaisjakelulehteä, Vaasan Ikkuna -aviisia. Rahoilla ostettu mopo oli paitsi luksusta myös sijoitus. Se mahdollisti jatkossa paremmin palkatut työt. Mopolla hän huristeli seuraavana suvena töihin Maniska-kauppaliikkeeseen, josta riitti tienestiä pariksi seuraavaksi vuodeksi.

Kauppa se on mikä kannattaa

Yläasteen jälkeen suunnitelmana oli

Yrittäjä, varaa paikkasi!

LEMPÄÄLÄN YRiTTÄJÄT

DORIMEDIA OY

seurata isän jalanjälkiä sähköalalle. Ammattikoulupaikan hän kuitenkin perui viime metreillä. – Kolme viikkoa ennen koulun alkua astelin Vaasan kauppaoppilaitokseen ja kerroin haluavani sinne opiskelemaan. Jockan päätös opiskelupaikan muutoksesta oli kaiketi oikea. Hän aavistelee, että sähköalan oppi olisi jäänyt kesken. Kauppis tuntui heti oikealta paikalta. – Oivalsin heti, että yrittäjyys ja kauppa olivat minun juttuni. Juttu jatkuu seuraavalla sivulla →

leena 041 501 9902

UUDISRAKENTAMISEN JA REMONTOINNIN AMMATTILAINEN

R

www.lemrak.fi Ville Valkama p. 044 370 1850, ville.valkama@lemrak.fi

LEMPÄÄLÄN RAKENTAJAT OY

Korkein luottoluokitus © Bisnode 2015

Yksilöllistä ja ekologista kukkasidontaa W W W. R O N S Y. F I

YRITTÄJÄN YLIVERTAINEN TIETOPANKKI Keskusvoitelu ja kierukkavaihteet

Py-lehden ilmestyminen

2018 Ilmoitusmyynti: 041 501 9902 Toimitus: 040 535 9953

30.1.

varaukset 19.1.

6.3.

varaukset 23.2.

10.4.

varaukset 30.3.

8.5.

varaukset 27.4.

12.6.

varaukset 1.6.

21.8.

varaukset 10.8.

25.9.

varaukset 14.9.

23.10.

varaukset 12.10.

20.11.

varaukset 9.11.

18.12.

varaukset 7.12.

www.qtec.fi

pirkanmaanyrittajat.fi

Puh. 03 375 0113, gsm 044 321 2768 Tampereentie 4, Lempäälä www.lhla.fi

Seuraava lehti ilmestyy Taksit, linja-autot ja erityiskuljetukset. Jokainen matka erikseen räätälöitynä! Meiltä myös kuorma-autot ja vaihtolavapalvelut. 0400 632 832 I www.mikkola.info

tiistaina 20.11.


24

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

kuva: Yleisradio, Harri Hinkka

kuva: Jockan kotialbumi

Tajunnanräjäyttävä tv-kokemus

Tätä haastattelua tehtäessä Kehräsaaressa yrittäjä viittaa useasti siihen, että monesti pieneltä tuntuva seikka on ohjannut hänen polkuaan aivan uusille urille. Sen hetken, kun musiikki ja tavallaan myös media nytkähtivät tienviitassa ykkössuunnaksi, mies kertoo muistavansa ikuisesti. Kyseessä oli Yleisradion Kasmasiini-ohjelma, jonka vieraana kyseisellä kerralla oli tiskijukka Kari ”Kaippa” Kaivola. Nykyään hän kuuluu Jockan tuttavapiiriin, mutta teinivuosina hän oli enemmänkin idoli. – Hän esitteli ohjelmassa, kuinka biisejä miksataan. Se hetki lähes räjäytti tajuntani ja sai minut toteamaan, että tuota minäkin haluan oppia tekemään, Jocka muistelee. VÄHÄN NUOREMPI versio Träskbäckin Jockasta levynpyörityshommissa. Kuten tekstistä selviää, tiskijukkatoiminta mahdollisti myöhemmin aika monta muuta asiaa.

... jatkoa edelliseltä sivulta

Salkku ja mopo olivat kova yhdistelmä

Tuleva markkinointimerkonomi alkoi hieroa bisneksiä jo opiskeluaikanaan. Isän toiminimen aputoiminimeksi perustetun JP-Tradingin myötä kauppislainen alkoi tuoda Hong Kongista Suomeen esimerkiksi shortseja ja kelloja. Ne tekivät hyvin kauppansa opiskelijapiireissä. Toinen viritelmä syntyi, kun Jocka havaitsi karkkitukkujen ja jälleenmyyjien hintojen väliin jäävän aika paljon katetta. Hän tilasi tukusta satoja kiloja irtokarkkeja, joita hän sitten myi kioskeihin Vaasan seudulla. Ja se aikanaan tehty mopoinvestointi oli edelleen rautaa. Etenkin kun sen yhdisti komeaan nahkasalkkuun, jossa nuo-

rella liikemiehellä oli mukanaan erinomainen maistatusvalikoima. – Se oli komea salkku, josta valitettavasti ei taida olla jäljellä yhtään kuvaa, Jocka naurahtaa. Vaikka ihka ensimmäinen oma yritys oli vielä edessä, yritystoimintaan liittyvät onnistumiset tulivat tutuiksi jo tuolloin. – Muistan, kun Vaasan Sokos osti minulta valtavan määrän karkkeja. Siihen tunteeseen halusin palata jatkossakin, mies myhäilee. Teinivuosina vanhemmat olivat isona apuna. Jocka kehuukin molempia vanhempiaan kannustavasta asenteesta. – Olin aika helposti innostuva tyyppi. Kaikki kunnia porukoille, että he lähes poikkeuksetta kannustivat minua toteuttamaan ideoitani.

fi

 040 59 00 252

 kirjapaino@suomiprint.fi

Åkerlundinkatu 3 B 33100 Tampere www.suomiprint.fi

PAINOPALVELUT TULOSTEET TARRAT UV-EFEKTIT

KÄRRYJEN HUOLTO, KORJAUS, MYYNTI, VUOKRAUS

Aisapojat Oy Asentajankatu 3 Lakalaiva, TAMPERE

Luulitko, että Linnan juhlat on niin nähty? Niin luuli Saulikin.

Suomenmestaruusmiehiä

Taas oli vanhemmista iso apu. He kun he roudasivat wannabe-DJ:lle ensimmäisen pienen mikserin Hollannin reissultaan. Sen kanssa Jocka vietti monen monta tuntia. Pian mies jo marssi vaasalaisen DJ-firman ovelle ja kertoi haluavansa tiskijukaksi. Ensi alkuun musahommia mies teki pääasiassa rakkaudesta lajiin, mutta 1994 touhusta tuli myös kaupallisesti kannattavaa. Jocka oli päätynyt tiskijukkien SM-kisoissa jalometallisijoille jo 19-vuotiaana, mutta vuotta myöhemmin hänestä kruunattiin koko Suomen ykkönen. Se taas täytti hänen silloisen keikkakalenterinsa uudelle tasolle. Samaan aikaan syntyi myös miehen ensimmäinen yritys, Tmi Hitbeat, joka on edelleen kirjattu kaupparekisteriin.

TOHLOPIN IKIVIHREISIIN lukeutuvassa Poliisi-TV:ssä Jocka ehti työskennellä neljä vuotta. Kuva on otettu aikanaan suositun ohjelman promootiotarpeisiin. Yksittäisellä jaksolla saattoi olla jopa miljoona katsojaa.

Poikabändivuodet

Keikkaa pukkasi kovaa tahtia, mutta DJ-touhu sysäsi hänet jälleen myös aivan uusille urille. – Aku Lohimäki, Maikkarin Kymmenen uutisten ohjaaja, oli ollut tuomarina DJ-kisoissa. Hän soitti minulle, kertoi olevansa perustamassa kanavalle uutta musiikkiohjelmaa ja kehotti koekuvauksiin, Jocka muistelee. Ne menivät nappiin, ja Jockasta tuli ruutukasvo. Hot Hit -sarja pyöri MTV3-kanavalla vuosina 1994–1995. Viihdemaailmassa mies jatkoi senkin jälkeen, mutta laji vaihtui jälleen yhden puhelinsoiton seurauksena. Nyt puhelimen toisessa päässä oli jo DJ-piireissä Jockaan tutustunut Marko Haapahuhta eli DJ Cash. Musiikkituottaja oli noihin aikoihin pistämässä pystyyn poikabändiä. Hänen tekemänsä tarjous oli luonteeltaan uteliaalle Jockalle vastustamaton. – Olimme saunomassa, kun hän kertoi ideastaan ja kysyi, kiinnostaisiko se minua. Totta kai se kiinnosti, mies hymyilee. Eikä kyseessä ollut siis mikään kellaripumppu, vaan tarkkaan harkittu kokoonpano. Viiden nuoren miehen muodostama Seitsemäs Taivas teki kaksi levyä, joista toinen jäi vain karvan verran kultalevystä. – Se vähän harmittaa, mutta muuten tuokin kokemus oli huikea.

Sitten kutsui Teneriffa

Koodaaminen ja nettisivujen tekeminen olivat kiinnostaneet Jockaa jo vuodesta 1993, jolloin koko Internet oli vielä suurelle joukolle tuntematon käsite. Nettipuoli sai siis vielä odottaa, sillä Jocka tempaisi 90-luvun loppupuolella totaalisen irtioton aiemmasta ja lähti muutaman viikon varoitusajalla Tjäreborgin matkaopaskurssille Tukholmaan. Vain pari viikkoa tämän jälkeen hän toimi yhden kauden matkaoppaana Teneriffalla. – Se oli yllättävän kova koulu.

Etenkin Teneriffalla näki myös elämän synkempää puolta. Oksennukset ja sairaalareissut olivat oppaalle jokapäiväistä kauraa, ja valitettavasti siinä ehti tekemisiin myös ryöstöjen ja raiskausten kanssa liki viikoittain, hän tiivistää ja kertoo sen kokemuksen kautta oppineensa kunnioittamaan matkaoppaiden tärkeää työtä. – Etenkin kun se on työ, jonka palkkaus ei todellakaan ole kohdallaan, hän toteaa.

Nettiaikaan

Sittemmin hyvin pitkäkantoiseksi osoittautunut idea verkossa toimivasta julkaisusta syntyi miehen mukaan juuri matkaoppaan viettäessä vapaapäivää hotellin uima-altaalla. Stara.fi-verkkolehti on toiminut vuoden 2003 syyskuusta, mutta lähellä nykyistä oleva viihdeuutisointi aloitettiin toisella nimellä jo 2000. Taas olivat liikkeet nopeita. Viikko uima-altaan etiäisestä Träskbäck oli jo takaisin Suomessa. Seuraavana päivänä hän rekisteröi itselleen Popopas.com-nimisen domainin. Se on käytännössä nykyisen Staran näköisversio. Sen rekisteröiminen tuli kuitenkin mahdolliseksi vasta 2003, kun suomalaiset verkkotunnukset aukesivat myös kaupallisiin tarkoituksiin. – Minulla oli hyvin vahva usko verkkomediaan ja siihen, että tästä tulee iso juttu.

Ensimmäistä mainosta myytiin kuusi vuotta

Edelleen, 15 vuotta myöhemmin, isot mediajätit niin Suomessa kuin maailmallakin tuskailevat, miten verkkotuloja voisi kääntää bisnekseksi. Voi vain kuvitella, ettei se ollut yksittäiselle sivustolle ihan yksinkertaista 2000-luvun alkupuolella. Jocka myöntää, että mistään kultakaivoksesta ei nettijulkaisemisissa tuolloin ollut kyse. Ensimmäisen isommin tuloja tuottaneen mainoksen verkko-

sivu sai vasta vuonna 2006. – Sitä ennen tulot olivat joitakin kymppejä kuussa.

Sivutoiminen rikostoimittaja

Miten sitten aloitteleva yrittäjä vastasi tähän ongelmaan? No, tekemällä toista duunia! Sellainen löytyi, kun miehelle jo aiemmin tuttu Arttu Nurmi sattui päätymään juttusille. Nykyään varsin korkeaan positioon Ylellä noussut mies oli tuolloin Poliisi-TV:n produktiossa mukana. Taas oli Jockalla pokkaa, ja hän tiedusteli, pääsisikö mukaan kuvauskeikalle. – Se oli Kotipizzan ryöstökeikasta tehty pätkä. Uteliaisuus kannatti, sillä Poliisi-TV työllisti Jockaa seuraavat neljä vuotta. Tätä aikaa Jocka pitää omana journalismin korkeakoulunaan. Koska oltiin tekemisissä oikeus- ja rikosjuttujen kanssa, faktojen kanssa piti olla äärimmäisen tarkka. Sitä mies myös kiittelee, että 2000-luvun alussa Yle koulutti omia journalistejaan ensiluokkaisesti. – Ne olivat äärettömän hyviä koulutuksia, ja mitään liioittelematta voin sanoa, että se minun nelivuotispätkäni Poliisi-TV:ssä oli minun journalistikorkeakouluni, Jocka kiittelee.

Komea uutisvoitto

Yksi valtakunnalliseen julkisuuteen asti päätyneistä Staran viime vuosien uutisjutuista liittyi juontaja Axl Smithin kotivideokohuun. Siinä sivussa ehdittiin myös suomiräppäri Kasmir tuomita käytännössä jokaisen isomman median toimesta osaksi seksivideorinkiä, ja täysin aiheetta. Vaikka Jocka ripeydestään tunnetun verkkomedian toimittaja olikin, tässä tapauksessa hän päätti odottaa kilpailijoita pidempään. Kiitos tästä taas kuuluu sille, että juuri Poliisi-TV:n oikeustoimittajan työ ja oikeuspöytäkirjat olivat olleet hänelle pitkään arkipäivää. – Axl Smithin juttua käsitellyt oi-


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

keuspöytäkirja oli 151-sivuinen, ja se varsinainen kupletin juoni tuli esille yksittäisessä kappaleessa ja siinäkin vähän korulausein, mies selkeyttää. Kasmirin lisäksi myös omalla nimellään jutun kirjoittanut Jocka ehdittiin kokolailla lynkata nykyisessä some-tuomioistuimessa heti sen jälkeen, kun juttu maanantaina ilmestyi. Ääni alkoi muuttua kellossa vasta myöhemmin samalla viikolla. – Helsingin Sanomat julkaisi ensimmäisenä oikaisun, jonka mukaan heidän alkuperäinen uutisointinsa asiasta oli virheellistä. Sitten seurasivat muut perässä, Jocka kertoo. Piskuinen tamperelainen viihdelehti oli ollut oikeassa – muut väärässä. – Kyse oli siitä, että päätoimittajilla oli kollektiivisesti pää ahterissa. Siinä missä heidän olisi pitänyt tarkistuttaa asia oikeustoimittajalla, nyt sen kirjoittivat viihdetoimittajat, joilla ei taatusti ollut kokemusta oikeuspöytäkirjoista.

Miljoona kuukausikävijää

Staran asemaa journalistisessa nokkimisjärjestyksessä kohu palveli hyvin, mutta se ei ollut ensimmäinen kerta, kun tamperelaismedia saavutti uutisvoiton. Kiitos hyvien muusikkokontaktien, juuri sillä puolella Stara on skuupannut useita alan uutisia ensimmäisenä. Staran lukijamäärät ovat kasvaneet melkoisesti alkuvuosista. Tilastot mies katsoo kysyttäessä suoraan Googlesta. Sen mukaan nettisivustolla oli syyskuussa 959 000 vierailijaa. Siis liki miljoona suomalaista. Ja pari kuukautta aiemmin luku oli lähes 1 500 000 kävijää. Toisaalta tänä päivänä Stara ei ole ainoa Träskbäckin sivusto. Stara on saanut rinnalleen tyyliniekka.fi- ja jokamies.fi -sivustot sekä Jockan oman suosikin, Päivän lehden. Se on miehen mukaan jotakin HS:n ja Uuden Suomen välistä. Yksin Jocka ei ole enää hetkeen yritystensä uutisointia naputellut. Tänä päivänä sekä sitä että muita konserniin kuuluvia julkaisuja tehdään viiden hengen porukalla, jonka lisäksi vakituisia freelancer-avustajia on parisenkymmentä.

– Minut valittiin koko kunnan ykkösenä, kun suhteellinen vaalitapa otetaan huomioon. Saavutuksen merkitystä korostaa se, että varsinaisesti lempääläläinen miehestä perheineen tuli vasta 2013, ja hänen suhdeverkostonsa löytyi huomattavasti enemmän Tampereelta.

Sitoutumaton sitoutui

Päätöksen eduskuntavaaleista mies kertoo tehneensä jo kunnallisvaalitulosta ihmetellessään. Kunnallisvaaleissa Jocka oli vielä sitoutumattomien ehdokkaana, joskin kokoomuksen listalla. Sittemmin hänestä on tullut Kansallisen Kokoomuksen jäsen. – Tajusin ja tajuan, että vaikutusvalta on huomattavasti suurempi isommassa porukassa, hän kertoo. Puoluevalinnassa ei miehen mukaan ollut valinnanvaraa, vaikkakin toteaa heti perään, että myös kokoomuksessa riittää edelleen korjattavaa. – Ylipäätään puoluekuri ja auktoriteetit ovat minulle vähän punainen vaate, hän toteaa.

Minulla oli hyvin vahva usko verkkomediaan ja siihen, että tästä tulee iso juttu.

Ja sitten tuli politiikka

Jockan pitkään ansioluetteloon saatetaan kirjata pian vielä uusi ammattinimike. Asia selviää samalla viikolla, kun miehen yrittäjäura saavuttaa neljännesvuosisadan merkkipaalun. Silloin tiedetään, valitaanko Lempäälän mies valtakunnan politiikkaan. Ehdolla hän ainakin on. Se selvisi vajaa kuukausi sitten, kun Jockasta tuli yksi kokoomuksen valitsemista Pirkanmaan eduskuntavaaliehdokkaista. Politiikkaa Träskbäck on seurannut siviilissä pidemmän aikaa, eikä hän ole ikinä pelännyt ottaa vahvasti kantaa. – Esimerkiki Facebookissa olen kommentoinut niitä asioita aivan yhtä pitkään kuin kyseisessä kanavassa olen ollut, hän hymyilee.

Vaalitulos yllätti

Ehdolla mies on ollut tasan kerran aikaisemmin, edellisissä kunnallisvaaleissa. – Olin somessa kommentoinut esimerkiksi yrittäjyyttä niin kiivaasti, että ehdokkuutta kysyttäessä minua vaadittiin lunastamaan huuteluni. Niinpä minä sitten suostuin, hän kertoo. Menestys oli kova. Vaikka Jocka omien sanojensa mukaan lähti vaaleihin ilman sen kummempaa kampanjaa tai panostuksia, läpimeno oli selvä jo ennakkoäänien julkistamisen jälkeen. Ja mukavasti se saldo vielä kasvoi illan pimetessä.

Hyvinvointivaltio ei pelitä ilman yrittäjiä

Kuten kunnallisvaaleihin, myös valtakunnanpolitiikkaan mies lähtee yrittäjäkärki edellä. Jockan viiden avainteesin listassa kaksi ensimmäistä ovat yrittäjien ja perheiden aseman petraaminen. Sen, miksi yrittäjien asioiden puolustaminen on tärkeää, Jocka kiteyttää yhteen lauseeseen: Ilman yrittäjiä ei ole olemassa hyvinvointivaltiota. – Yritystoiminta maksaa myös julkisen sektorin palkat kokonaisuudessaan. Nettoveronmaksajia he eivät yksinkertaisesti ole, ja yhtälailla myös vientiä tarvitaan. Valitettavasti ei ole olemassa maagista taikaseinää, josta rahaa saa, vaikka moni niin edelleen tuntuu uskovankin. Toinen tärkeä yrittäjyyteen liittyvä kehitysidea liittyy yrittäjien sosiaaliturvaan. – Esimerkiksi perhevapaiden pitäminen on tällä hetkellä yrittäjille lähes mahdotonta, hän toteaa.

Käsittämätön AY-liike

Ideoita mieheltä ei taatusti puutu. Niitä hän julkaisee omalla Jocka.fi-sivustollaan. Sinne onkin syntynyt kannanottoja hyvin tiiviisti. Etenkin viime aikojen AY-kiistaan Jocka on reagoinut voimakkaasti. – Tämä AY-pelleily on asia, jota ih-

mettelen hyvin syvästi. En voi ymmärtää, miten yrittäjiä koskeviin päätöksiin on voitu antaa veto-oikeus aivan ulkopuoliselle taholle, hän aloittaa. Puhtaita pyyhkeitä ei saa hallituskaan. Esimerkiksi se, että ehdotuksessa ollutta 20 työntekijän määrää laskettiin kesken kaiken kymmeneen, oli Jockan mukaan surkea juttu. – Tästä annan pyyhkeitä sekä kokoomukselle että keskustalle. En vain ymmärrä, miten tämänkaltainen veroparasiitti voi pyörittää tätä maata.

Maahanmuutosta saa ja pitää voida puhua myös kriittisesti

Toinen ajankohtainen seikka, mihin Jocka Träskbäck on ottanut voimakkain sanoin kantaa, on maahanmuutto. Esimerkiksi haastattelupäivänä Facebookiin ilmestyi juttu asiasta. Siinä mies tykitti täysillä, eikä hän nytkään säästele sanojaan. – Tosiasia on, että paperittomasti Suomessa nyt olijat pitäisi ottaa kiinni ja laittaa niskaperseotteella pois maasta. Heidän asiansa on käsitelty jo lainvoimaisesti, eikä siinä ole sen jälkeen mitään nokan koputtamista, hän miettii. Kyseisessä asiassa mies kertoo suututtavansa tasaisesti ihmisiä sekä vasemman että oikean puolen äärilaidoista. Työperäistä maahanmuuttoa Jocka pitää jopa välttämättömyytenä. – Meidän on yksinkertaisesti pakko saada koodareita jatkossakin, Jocka tiivistää. Silti esimerkiksi naapurimaista mies ei ottaisi yhtäkään tulijaa. Dublinin sopimus ei oikeuta sellaista toimintaa, vaikka se tunnuttiinkin vuoden 2015 tulvassa unohtaneen. – Sen sijaan kiinteistöpakolaisia, eli UNHCR-statuksen saaneita oikeita pakolaisia meidän pitäisi ottaa huomattavasti nykyistä enemmän. He ovat oikeasti avun tarpeessa.

Miten käy oman yritystoiminnan?

Tulossa oleviin vaaleihin mies aikoo satsata tosissaan, joskin esimerkiksi perinteisten vaalikoppikeikkojen sijaan suuren osan kampanjastaan hän aikoo toteuttaa siellä missä bisneksensäkin, eli verkossa ja sosiaalisessa mediassa. – Olemme vaalitiimin kanssa jo miettineet, että emme ota mallia muilta ehdokkailta, vaan pikemminkin teemme mainoskampanjan, johon otetaan vinkkiä kuluttajayrityksiltä, hän kertoo. Jocka haluaisi nähdä Arkadianmäellä mahdollisimman paljon päätoimisia yrittäjiä. – Valitettavasti näin vaalien alla tuntuu, että vähän jokainen on yrittäjä, tai vähintäänkin heidän asiallaan. Mielestäni ilman kokemusta päätoimisesta yrittäjänä työskentelemisestä yrittäjyystietämys on vähän niin ja noin. Yritystoimintaansa mies ei lopettaisi, vaikka hänet eduskuntaan valittaisiinkin. Silloin tosin päätoimittajan vetovastuu Starassa siirtyisi sijaiselle. – Kaikessa yritystoiminnassa yrittäjän tarkoitus on ulkoistaa itsensä ja tehdä itsensä mahdollisimman tarpeettomaksi, hän toteaa. ● Teksti: VILLE KULMALA kuvat: VILLE KULMALA, HARRI HINKKA JA JOCKAN KOTIALBUMI

OTA ASKEL

YLENNYKSEEN! Rakennamme kanssasi yrityksellesi ympäristöjärjestelmän

Meiltä saat

kaiken tarvittavan tiedon ja koulutuksen neuvontaa oikeiden toimenpiteiden valinnassa asiantuntija-apua erityisiin ongelma- tai kehityskohteisiin apua liiketoiminnan kestävään kehittämiseen

ILMOITTAUTUMINEN TAMMIKUUSSA 2019 ALKAVAAN KOULUTUKSEEN KÄYNNISSÄ NYT!

SOITA

projektipäällikkö Mari Tolppa 044 423 5790 mari.tolppa@tampere.fi

YLENNYS-hanke

ekokumppanit.fi/ylennys-hanke

Yritysten liiketoiminnan ja osaamisen edistäminen ympäristöjärjestelmällä

25


26

TiisTai 23. lokakUUTa 2018


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

27

Juontajan ammatti ei ole ihan se tyypillisin – kati ja Tuuli-Elina suhtautuvat työhönsä intohimolla Viime viikonloppuna järjestetyt Valtakunnalliset Yrittäjäpäivät pidettiin Turussa, mutta ilman pirkanmaalaista osaamista ei pärjätty sielläkään. Kolmipäiväisen, yrittäjäjärjestön vuosittaisen jättitilaisuuden juontovastuussa nimittäin nähtiin pirkanmaalainen naiskaksikko. Juontohommissa tarvittavalta kapineelta MAIKKI-nimen saaneen firman muodostavat Tuuli-Elina Ruuskanen ja Kati Vasell. He ovat toimineet juontamisen ammattilaisina päätyökseen viitisen vuotta, ja siinä sivussa on ehtinyt syntyä neljä lasta.

s

itkeys palkitaan, on tämänkin tarinan juju. Valtakunnallisten Yrittäjäpäivän juontotehtävien jälkeen pirkanmaalainen duo alkoi tiedustella ison keikan perään jo kevään aikana. Alun perin haussa oli vain yksi juontaja, mutta MAIKIN yrittäjien ehdotus kahdesta juontajasta onnistui kuitenkin vakuuttamaan järjestäjät. Yrittäjäjärjestöstä koostuvan yleisön edessä MAIKIN duo oli kuin kotonaan. Etenkin Tuuli-Elinalle järjestö on tuttu jo vuosien takaa, sillä hän on aikanaan työskennellyt tovin projektihommissa Pirkanmaan Yrittäjien palveluksessa. Hän myös juonsi nyt elokuussa Tullikamarin pakkahuoneella järjes-

tetyn Next Step - Yrittäjyyden supertapahtuman.

Juontojen makuun jo vuosia sitten

Vaikka kaksikon keskinäisestä huulenheitosta voisi niin luulla, Kati ja Tuuli-Elina eivät ole tunteneet toisiaan lapsuudesta saakka. Polut risteytyivät vasta parikymppisinä, kun molemmilla oli taskussa jo tutkinnot. Kumpikin on alkuperäiseltään koulutukseltaan tradenomi. Tuuli-Elina sai oppinsa yrittäjyyteen keskittyneessä Proakatemian toimiyksikössä, ja Katin opinahjo oli sittemmin Tamkin kanssa yhdistynyt Pirkanmaan Ammattikorkeakoulu. Tuuli-Elina ajautui

tekemään juontokeikkoja jo opintojensa aikana, ja muutenkin yrittäjäksi ryhtyminen oli Proakatemian kasvatille varsin luonnollinen vaihtoehto. Juontohommien lisäksi myös keskustelujen fasilitoiminen kävi tutuksi hänen toimiessaan yrittäjäyhteisö Hubin toiminnanvetäjänä heti valmistumisen jälkeen. Katin urapolku juontajaksi alkoi mallin töillä sekä messuja pr-tehtävistä, joiden kautta Kati kiinnostui juontotehtävistä. Toki muodin ja kauneuden maailma edelleen kiinnostivat, ja Kati toimiikin juontamisen lisäksi myös stylistinä. Yrittäjien tarina jatkuu seuraavalla aukeamalla →

KATI VASELL (vas.) ja Tuuli-Elina Ruuskanen juonsivat viime viikonloppuna Suomen Yrittäjien valtakunnallisen suurtapahtuman Turussa. Heidän viisi vuotta sitten perustamansa MAIKKI Crew Osk on tällä hetkellä Suomen ainoa pelkästään juontotöihin erikoistunut yritys.

TUNNELMALLISET PIKKUJOULUT LEPPOISASTI LAINEILLA!

M/S SILVER SKYN JOULULOUNAAT LAUKONTORIN SATAMASSA

Laiva on lastattu hyvällä ruoalla, ohjelmalla ja lämpimällä tunnelmalla.

MERKITSE KALENTERIISI MYÖS 17.12. 22.12.

m/s Silver Sky Laukontorilta klo 19 - 22. 16.11., 23.11., 5.12., 7.12. ja 14.12.

M/s Silver Sky -laiva ja ravintola palvelevat Laukontorin satamassa klo 11 - 15.

Hinta 58 € / hlö sis. risteilyn, joulupöydän ja ohjelman.

Lounas 20 € / hlö

PIKKUJOULUSPESIAALI LA 1.12. MURHAMYSTEERIILLALLINEN PYHÄJÄRVEN AALLOILLA Risteily Laukontorilta klo 18 - 21. Koe unohtumaton ilta ja elämys laivassa. Murhaklubi ja Hopealinjat tarjoavat kokemuksen, jossa yhdistyvät upea risteily, teeman ja sesongin mukainen menu sekä kutkuttava murhamysteeri. Hinta 74 € / hlö.

Pikkujoulut ja tilaisuudet yrityksille ja ryhmille Varaa laivan kabinetti tai vaikka koko laiva yksityiskäyttöön. Räätälöidään kokonaisuus toiveidesi mukaan! Ravintola Viikinsaari Catering Nyt pääset nauttimaan kesäravintolan herkuista ympäri vuoden. Toimitamme tarjoilut juhliinne Pirkanmaan alueella. Pyydä tarjous myyntipalvelustamme!

Katso lisätiedot ja osta liput netistä WWW.HOP EA LI NJAT.FI A SI A KA SPA LVELU@HOP EA LI NJAT.FI 010 422 5600 | MUUTOKSET MA HD OLLI SI A


28

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

... jatkoa edelliseltä sivulta

Kymmenen hengen porukka

Tuuli-Elina ja Kati tuumaavat, että ammattina juontaja ei ole ihan perinteisin. – Kuinkahan monta kertaa minulta on kysytty, että teetkö tätä ihan työksesi. Tätä on ehkä vaikea mieltää oikeaksi ammatiksi, mutta tosiasiassa se, että osaa puhua, ei riitä tähän. Me olemme kouluttaneet myös juontajaksi aikovia, ja moni heistä on yllättynyt, että ei tämä ihan niin helppoa olekaan, Tuuli-Elina kertoo. Tänä päivänä kaksikon yrityksen juontolistoilla on kymmenkunta juontajaa.

Yksinyrittäjän ikidilemma ajoi yhteiseen yritykseen

Mikrofonin synonyymista nimensä saaneen yhteisen osuuskunnan naiset perustivat tammikuussa 2013, mutta toiminimillä molemmat olivat tehneet vastaavia hommia jo aiemmin. Yhteen naiset saattoi heidän yhteinen ystävänsä Jutta George. Hän oli havainnut naisten juttuja kuunnellessaan, että molemmilla heistä tuntui olevan samanlainen ongelma. Eli yksinyrittäjän yksinäisyys. – Siis se, että jos on vaikka itse sairaana, ei ole laittaa ketään tilalle.

Toisenlainen avioliitto

Aivan heti ei yhteistä yritystä pistetty pystyyn, vaan alkuun liikkeelle lähdettiin yhteistyötä syventäen. – Siis niin, että toisen estyessä suositeltiin heti toista, ja tarpeen tullen myös tuurasimme toisiamme, Vasell huomauttaa. Tämä toimi, ja vähitellen alettiin miettiä, voisiko tou-

hua pyörittää vähän isommalle rattaalle. Totta tästä tuli virallisesti tammikuussa 2013, jolloin yrittäjät hakivat maistraatista leimat papereihin. – Kun paperit oli saatu maistraatissa kasaan, astelimme sieltä yhdessä ulos ja halasimme heti pihalla. Varmaan aika moni luuli meidän menneen naimisiin, kuten me tietysti tavallaan teimmekin tämän yritystoiminnan puitteissa, Kati Vasell hymyilee.

Sopivasti erilaiset

Yrittäjät myöntävät, että keskinäinen kemia heidän välillään on pelannut alusta alkaen. Sekin auttoi, että henkilökohtaiset vahvuudet olivat jossakin määrin erilaiset. – Tuuli-Elinalla oli vahvaa taitoa yrityspuolelle ja fasilitointiin. Minä olin tehnyt stylistitaustani ansiosta monenmoista muodin ja esimerkiksi kauppakeskusten avajaisten parissa, joten me saatoimme opettaa toisillemme uutta, Kati kertoo. Myös yrityksen pyörittämisessä vastuualueet ovat jakaantuneet ilman kärhämää. Naisten vahvuudet ovat myös siinä hyvin erilaiset. – Kati on alusta asti hoitanut kaiken talouden, laskutuksen ja paperityöt, kun taas minä olen enemmän tekemisissä asiakkaiden kanssa ja vastaanotan keikkatilaukset, koska minut tavoittaa paremmin puhelimella, Tuuli-Elina kertoo. Yrittäjien pääsääntöiset asiakkaat ovat kauppakeskukset sekä tapahtumatoimistot. Toki mukaan mahtuu myös yksittäisiä, suoraan firmoille tehtyjä juontokeikkoja, mutta useimmiten ne toteutetaan nykyään laajempaa kokonaisuutta hallitsevan tapahtumatuottajan kautta.

kokouksetjajuhlat.fi

Pikkujoulut tulossa!

Tee tarjoutsöpyyn

Kuvittele unelmiesi kokous tai juhla Nokian Kartano Kokous-, koulutus- ja juhlatilat sekä palvelut Puh. 040 823 4077, nokiankartano@fazerfoodco.fi, kokoukset@fazer.com Tehdään tapahtumastasi totta – yhdessä! JÄRJESTÄ PARHAIMMAT PIKKUJOULUT JA TILAA JUHLIISI

IMPROVISAATIOTEATTERI SNORKKELI SAAT TAATUSTI UNIIKIN JA ENNEN NÄKEMÄTTÖMÄN ESITYKSEN, JOKA LUODAAN YLEISÖN EDESSÄ! Ota yhtey ttä ja k ysy lisää: snorkkeli@snorkkeli.fi 05 0 3 5 4 103 3 w w w. snorkkeli.fi

JUTUISTA PÄÄTELLEN voisi kuvitella, että duo on tuntenut toisensa jo pidempään, mutta tosiasiassa he tapasivat vasta parikymppisinä.

Jarruakin tarvitaan

Kati myöntää, että heistä kahdesta hän on huomattavasti varovaisempi liikkeissään. – Tuuli-Elina on meidän ideageneraattorimme, ja minä olen monesti se jarru, hän toteaa ja saa Tuuli-Elinalta hyväksyvän nyökkäyksen. Yksi tuoreenpuoleinen esimerkki tästä ideoiden alas ampumisesta oli Tuuli-Elinan ajatus juontajien työtä helpottavasta mobiiliapplikaatiosta. – Se oli hyvä idea, mutta meillä oli niin paljon muita projekteja kesken, että toistaiseksi tämä sai jäädä. Tämänkaltaisia esimerkkejä on aika paljon, Kati ja Tuuli-Elina toteavat hymyssä suin.

Joka repliikkiä ei tarvitse kirjoittaa etukäteen

www.winebridge.fi Hallituskatu 14, Tampere p. 010 339 5799

Maistuvia ruokia ja erinomaisia viinejä! 29.10. teemana Piemonte!

Mukana Barolo-tuottaja Nicola Argamante.

Tämä haastattelu on tehty hyvissä ajoin, noin kolme viikkoa ennen yrittäjäpäivien juontoja. Mitään tarkkoja

Vieläkö jännittää? Vaikka sekä Tuuli-Elinalla että Katilla on takana satoja juontoja, lavalle meneminen jännittää silti joka kerta. – Monesti ennen esitystä tulee mieleen, että miksi helkutissa tä-

juontoja silloin ei ollut vielä tiedossa. – Olemme katselleet ohjelmaa jo etukäteen, mutta tarkemman työnjaon teemme vasta asiakkaan kanssa käydyn palaverin jälkeen. Juonnoissa on hyvä tuoda vähän ekstraa käsiohjelmassa tai nettisivuilla olevaan taustatietoon esimerkiksi esiintyjiä esitellessä. Nämä tiedot joko soitetaan etukäteen tai sitten sovitaan tapahtumapäivänä, Tuuli-Elina selkeyttää. Sen verran marinoituneita ammattilaisia molemmat naisista ovat, että ihan joka repliikkiä ei kirjata muistiin. Mukana oleva juontokansio toimii tukena, mutta mitenkään orjallisesti sitä eivät naiset noudata. – Aloitukset ja illan ensimmäiset repliikit pitää aina miettiä valmiiksi. Ne ovat tärkeimmät ensivaikutelman kannalta. Siinä vaiheessa jännittää itseäkin, Kati huomauttaa.

Kellokallen rooliviitta

Niiden varsinaisten spiikkausten li-

hänkin suostuin, mutta sen tunteen osaa jo aika hyvin tunnistaa. Ja kun sitten sen ensimmäisen repliikin saa sanotuksi, pystyy jo rentoutumaan, Tuuli-Elina kertoo. Samaa mieltä on myös Kati, joskin hän myöntää, että kahden esiintyjän tapa jännittää on erilainen. – Tuuli-Elina on ennen keik-

säksi tilaisuuden juontaja on vastuussa myös aikataulusta. Jos puheenvuoron pitäjän sovittu aika alkaa ylittyä, Tuuli-Elinalla on omat kikkansa. Se on tehtävä niin, että yleisö ei näitä hienovaraisia vihjeitä huomaa. – Yleensä sovin, että kun nousen seisomaan, aikaa on jäljellä kaksi minuuttia, ja sitten kun seison fyysisesti lavalla esiintyjän vieressä, on aika mennyt jo pahasti pitkäksi, hän paljastaa. Kokeneiden esiintyjien kanssa aikataulun venyminen on harvoin ongelma, mutta etenkin ennakoitua vähemmän aikaa lavalla käyttävien esiintyjien kanssa joutuu joskus vähän puljaamaan. – Sellainen päässä oleva luppoajan täyteohjelma on erittäin tärkeä, mutta meillä on siihenkin hyvät keinot varastossa, Kati kertoo. ● Teksti: VILLE KULMALA kuvat: MILLA ILKAMO

kaa mielellään yksin ja rauhassa, minä taas puhua pölpötän kaikkien mahdollisten ihmisten kanssa. Varmaan olenkin äänimiesten kauhu, hän hymyilee. Vuosien saatossa jännitykseen on kuitenkin keksitty hyviä kikkoja. Apua on haettu niin joogasta, hengitystekniikasta kuin itsensä ”lattiaan juurruttamisesta”.


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

YRITTÄJIEN OMAN määritelman mukaan heidän firmansa MAIKKI on juontamisen luottopelaaja. Tästä kertoo myös juontajien suosima risuaitatunniste eli #luottojuontaja.

UUTUUDET

SAAPUNEET!

KESKIVIIKKONA 7.11. MEIKKAUS + OPASTUS 20€

Viisi vuotta ja neljä vauvaa – äitiys on ollut ehkä hidaste mutta ei este Yrityksen pyörittämiseen omat lisähaasteensa ovat aiheuttaneet myös perheenlisäykset, joita kahden naisen firman historian aikana on ehtinyt tapahtua jo neljä kertaa. Molemmat yrittäjistä ovat siis tänä päivänä kaksinkertaisia äitejä. Lapsitehtailun aloitti Tuuli-Elina, joka tuli raskaaksi neljä kuukautta yrityksen perustamisen jälkeen. Toisaalta ennen Tuuli-Elinan synnytystä Kati oli tullut raskaaksi. Myöhemmin ajatellen se, että molemmat saivat lapsia, on koettu erittäin hyväksi. – Tosiasia on, että lasten saaminen vaikuttaa niin paljon arvomaailmaan, että tätä firmaa ei olisi, jos meistä kumpikin ei olisi äiti. Lapsiperheen arkea on hyvin vaikea tajuta ilman omakohtaista kokemusta, Kati ja Tuuli-Elina sanovat yhdestä suusta.

Aggressiivista odottelua

– Lapset hitsasivat meidät yhteen, mutta niin rivakasti yritys ei käynnistynyt kuin he olivat aikanaan ajatelleet. – Ihan siitä syystä, että oma työpanoksemme oli pakostakin pienempi lasten vuoksi, Ruuskanen kertoo. Toisaalta missään vaiheessa yritystoimintaa ei ole laitettu lepäämään, vaan toiminta on jatkunut tauotta, joskin keikkojen määrää vähennettiin lasten ollessa aivan pieniä. Tuolloin keikkaa puskettiin noin 1–2 kuukausitahdilla. – Emme tuolloin markkinoineet uusia keikkoja, mutta toisaalta pyrimme hoitamaan meille saapuneet kysynnät, Elina toteaa. – Se oli siis aggressiivista odottelua, Kati hymyilee. Yrittäjät kuitenkin käänsivät tämän myös hyödykseen ja alkoivat pitää aiheesta Bisnestä Hiekkalaatikolla -blogia.

Opittavissa oleva taito

Vauvan ja bisneksen yhdistämisessä kaksikko kouliutui lopulta aika hyväksi. – Kun vauva oli sylissä, opin saamaan koneen tähän aika kätevästi, Tuuli-Elina demonstroi omalla läppärillään. Yrittäjillä oli myös tapana pitää treffejä, joissa etenkin pikkuvauvavaiheessa varsin yleinen uniaika käytettiin palaverien pitoon. – Lisäksi meillä oli perhetreffejä, joissa miesten hoitovuoron aikana me palaveerasimme, kaksikko naurahtaa. Kiitosta naiset antavat paitsi toisilleen ja puolisoilleen myös omille vanhemmilleen, joilta molemmat saivat apua kiitettävästi. Tarpeen mukaan vauvat otettiin mukaan myös keikalle. – Esimerkiksi Kokkolassa minulla oli mukana sekä äitini että vauva. Juontojen välissä saatoin käydä imet-

tämässä pikkuistani, Kati kertoo.

Työn jälki ei ole kärsinyt

Focus entistä selvemmin itse juontamiseen

MAIKIN toimintaa on siis luonnollisesti viety eteenpäin lasten ehdoilla, mutta toisaalta myös siitä on pidetty kiinni, että työsuorituksen kannalta vauva ei ole häiriötekijä. Yrittäjien mukaan vastaanotto oli asiakkaiden puolelta poikkeuksetta hyväksyvä, vaikka rehellisyyden nimissä sitä vauvan mukanaoloa ei ehkä ihan aina ensimmäisenä mainittukaan. – Ne keikat, joissa olin vauvan kanssa, sujuivat poikkeuksetta hyvin. Pikemminkin kritiikkiä tuli, jos vauva oli jäänyt isän kanssa kotiin, naiset kertovat. Yrittäjät pitävät itseään elävinä esimerkkeinä siitä, että perheen ja uran yhdistäminen on mahdollista – jopa vauvavuosina ja jopa yrittäjälle. – Tätä olemme halunneet julistaa myös muille. Siis sitä, että jos haluat olla kotona, niin se on fine, mutta ainoa vaihtoehto ei ole olla joko kotona tai töissä. Molemmat onnistuvat, joskin se vaatii työtä, Tuuli-Elina kertoo.

Tähän kehitystyöhön haettiin myös ulkopuolista tukea. Tekesiltä saatu innovaatioseteli ja Ely-keskukselta haettu apu molemmat auttoivat asiaa. Yksi merkittävä osa tätä pohdintaa johti siihen, että aikaisemmin mukana olleet messu- ja promotilaisuudet jätettiin pois. Aikanaan, vuonna 2013, oli ideana ollut myös tilaisuuden puhujien välittäminen, mutta se oli jäänyt kuvioista jo aiemmin. – Olemme halunneet keskittyä nimenomaan juontamiseen ja viedä sitä alaa eteenpäin. Siis niin, että juontaja ei vain juonna ihmisiä sisään ja ulos vaan pikemminkin niin, että koko juontotapahtuma on oma ohjelmanumeronsa ja tuo tapahtumalle lisäarvoa, Tuuli-Elina tiivistää. – Lisäksi kehitimme asiaa myös palvelumuotoilun näkökulmasta, eli siitä, miten jouhevasti tilausprosessi kulkee. Lisäksi panostimme oman tunnettuutemme lisäämiseen, Kati lisää.

Aikaa alkaa olla paremmin

10 hengen tiimi

Kuten lapsilla on tapana, myös MAIKIN yrittäjien jälkikasvu on kasvanut. Tuuli-Elinan esikoinen on pian jo viisivuotias ja Katinkin täytti neljä vuotta. Nuoremmat ovat hekin jo kolmen ikävuoden vaiheilla, joten varsinaista vauvavaihetta ei ole enää kummassakaan perheessä. Tämä onkin tarkoittanut, että nyt bisnekselle on ollut antaa aiempaa enemmän tunteja. Tuuli-Elina esimerkiksi kertoo saaneensa täksi kuuksi 10 juontopäivää, ja myös Katin kalenterissa keikkoja on tulevaksi kuuksi ainakin kahdeksan. Juuri sellainen 8–10 oman juontopäivän määrä olisi jatkonkin kannalta toivottava. Yrittäjien mukaan myös hyvä taloustilanne on auttanut asiaa. Puhelin soi nyt ihan erilailla kuin vielä kolmisen vuotta sitten.

Systemaattinen start again -prosessi

Toisaalta pelkästään petraantunut kansantalous ei asiaa selitä. Nyt kun aikaa kerran on ollut, on yritystoiminnan kehitystyöhön käytetty lukuisia työtunteja. – Noin 1,5 vuotta sitten, kun lapset alkoivat olla jo vähän helpommassa iässä, aloitimme aika mittavan kehitystyön, jossa revimme auki koko yhtiön ja mietimme, mitä jatkossa aiomme ja haluamme tehdä. – Ei siis sellainen start up, vaan pikemminkin start again -vaihe, Kati toteaa.

Yrittäjäkaksikon lisäksi he ovat keränneet – karsinnan kautta – rinnalleen juontotaitoista väkeä. Nyt mukana on 10 hengen porukka, joka koostuu niin naisista kuin ja miehistä, ja ikähaarukkakin ulottuu parikymppisestä noin viisikymppiseen. – Halusimme tehdä yhteistyötä sellaisten ihmisten kanssa, joille juontaminen on selvästi intohimo, Tuuli-Elina kertoo. Nyt paketti on kunnossa. – Meillä on paljon erikoisosaamista, aina moottoriurheilusta ja komiikasta musiikkiin ja radiotyöhön, kaksikko kertoo.

Lupa lopettaa

Siitäkin yrittäjäduo on vakuuttunut, että lasten myötä itseluottamus on kasvanut. – Aivan varmasti se on tuonut lisää rohkeutta myös tähän tekemiseen. Siis siihen, että asiat voi sanoa kuten me niistä tunnemme. Yrityksen alkuvaiheessa menimme markkinoinnissa siihen harmaaseen massaan ja mietimme, voimmeko tehdä näin tai näin. Sen kaksikko on sopinut, että sillä hetkellä kun työstä tulee pakkopullaa, pitää siitä kertoa toiselle. – Haluamme pitää kiinni siitä tunteesta, että teemme unelmatyötämme. Kumpikin meistä on ihan vapaa lähtemään tästä koska vain, sillä ilman intohimoa tästä ei tule mitään, Kati kuittaa. ●

(norm. 45€) Sinulle sopivimmat sävyt! Aikoja rajoitetusti, varaa heti omasi! Puh. 03 213 22 11 Magnetic Palette Beauty Box Eye Shadow / Eye Brow Powder High Precision Liquid Liner Ultra Deep Black Mascara Blush Couture High Performance Lipstick Full Matt Lip Color Soft Lip Liner Art Couture Nail Lacquer

13,00€ 7,50€ 22,50€ 21,00€ 27,50€ 21,00€ 17,50€ 9,50€ 14,00€

Käsintehdyt upeat vegaanisiveltimet! Herkälle iholle. Alk. 8,50€

TARJOUS Curling Mascara + poistoaine 22€ (norm. 30,50€)

Rautatienkatu 12, katutaso • Avoinna ma–pe 10–18, la 10–15 p. (03) 213 22 11

a j ä t s i l l e h e R a a k o u r a u reil – Pöy tiin ta

KEITTIÖ AUKI: ma-to klo 11–21 pe klo 11–22 la klo 12–22 su klo 12–19

rjoilu

PÖYTÄVARAUKSET: pulteri@ pispalanpulteri.fi p. 050 452 3465

Pulterin edessä parkkipaikkoja 2h

Pispalan Valtatie 23 33250 Tampere

29


30

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

kuva: sakari Partio Photography

KUVA ON otettu Tornissa käydyissä semifinaaleissa.

Uutuuslaulukilpailulle oli selkeä tarve – loistava laulaja etsii varttuneempia kultakurkkuja Parhaillaan käynnissä oleva Loistava laulaja -laulukilpailu on osoittautunut menestykseksi. Osallistujia marraskuussa finaalivaiheeseen pääsevään kilpailuun tuli kaikkiaan liki 180.

k

ilpailun järjestävänä tahona on toiminut kolmen itsekin esiintyvän konkarin kopla. Tarja Jykylä, Martti Kuurila ja Raija Bernitz ovat kokeneita esiintyjiä, jotka ovat keikkailleet niin laulajina kuin juontajina useampia vuosia. Pirkan-

maalla on tässä vahva edustus, sillä kaksi kolmesta organisaattorista asuu Tampereella.

Liikkeelle laivayhtiön pyynnöstä

Kehräsaareen Pirkanmaan Yrittäjien konttorille saapuneet Tarja Jykylä ja Martti Kuurila kertovat idean uudesta laulukilpailusta tulleen Tallink-laivayhtiöltä. Se ei sinänsä yllätä, sillä laivayhtiöllä esiintyjistä on krooninen puute. Laulukilpailu on hyvä tapa lähteä edistämään asiaa. Itse kilpailun järjestämisestä vetovastuun

@TAMPERETALO

otti siis edellä mainittu kolmen kopla. Heidän roolinsa kasvoi, kun kävi selväksi, että tulossa onkin vähän isompi kokonaisuus. – Alun perin ideana oli, että me juontaisimme kisan, mutta kun budjetti lähti kasvamaan ja kisa paisua, päädyimme perustamaan tätä varten ihan oman osakeyhtiön, Martti Kuurila taustoittaa. Loistovirma -niminen osakeyhtiö rekisteröitiin virallisti kaupparekisteriin kesäkuun alussa.

dalsi se, että mukaan saattoi ilmoittautua mukaan sähköisen tallenteen eli siis cd:n tai äänitiedoston lähettäjä. Alkuvaiheeseen osallistumiseen ei siten vaadittu matkoja kaikkine kuluineen. – Varmasti osaltaan tästä syystä saimmekin osallistujia ympäri Suomea aina Lappia ja Kainuuta myöten, yrittäjät kertovat. Yhteensä ääninäytteen lähetti kisaan peräti 178 laulajaa.

Äänitteellä pääsi mukaan

Nyt ei etsitä teinitähteä

Kynnystä kisaan osallistumiseen ma-

Idols-laulukilpailussa yläikärajaksi

on ainakin jossakin vaiheessa määritelty 30 vuotta. Tässä suhteessa Loistava Laulukilpailu onkin sen vastakohta. Yläikärajan sijaan tässä kisassa on lähdetty tietoisesti etsimään jo vähän enemmän elämänkokemusta omaavia esiintyjiä. – Meillä on kaksi sarjaa, yli 45-vuotiaat ja yli 60-vuotiaat, Jykylä selkeyttää. Järjestäjien mukaan kilpailu sai heti päivästä yksi alkaen erinomaisen hyvän vastaanoton. Kisaan on ilmoittautunut myös jo enemmän esiintymiskokemusta omaavia artisteja, jopa tangomark-


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

31

kuvat: loistovirma oy

Isälle! Miesten

KASVO- JA JALKAHOIDOT

LAULUKILPAILUN TAKAA löytyy kesäkuussa perustettu Loistovirma Oy. Sitä pyörittää kolmikko Martti Kuurila, Raija Bernitz ja Tarja Jykylä. Loistovirmalaiset haluavat näin pikkujoulukauden alla muistuttaa, että osaltaan yritys on perustettu myös heidän omien esiintymistensä myyntiin. – Olemme kaikki viihteen tekijöitä varsin pitkällä kokemuksella, joten paljon meiltä löytyy annettavaa, yrittäjät vinkkaavat.

kinoiden finalisteja. – Kiinnostusta riitti molemmissa sarjoissa. Nuorempia kisaajia oli vähän alle sata ja plus 60-vuotiaissa noin 80, Martti Kuurila kertoo.

Tarve oli selvä

Mutta mistä syystä kilpailu on sitten ollut suksee? Miksi matalan kynnyksen osallistumisen lisäksi vastaavankaltaista kisaa ei oikeastaan ollut aiemmin olemassa? – Tämän ikäisille ihmisille ei ole kovin paljon laulukilpailuja, etenkään orkesteripohjaisia. Karaokekisoja toki löytyy, mutta orkesterin kanssa laulaminen on aivan eri asia, Kuurila kertoo. Kilpailun orkesterin kapellimestarina toimii lempääläläinen Mirka Dojan. Sen verran kisasäännöissä on jouduttu kappalevalintaa tiukentamaan, että kisabiiseiksi valittavana on kahden tekijän teoksia. He ovat Juha ”Junnu” Vainio ja Sauvo ”Saukki” Puhtila, eli valinnanvaraa on tarjolla varsin mukavasti. Tuottoisat sanottajamestarit kun ovat molemmat noin 1500 kappaleen kavereita.

Tornista laivalle

Nyt kisassa aletaan olla jo loppusuoralla, sillä jäljellä ovat enää semifinaalit ja finaalit. Ne kisataankin sitten laivalla, niin että semifinaali luritellaan menomatkalla Tukholmaan ja finaali sitten palatessa Turkuun. Varsinaiset loppukisat käydään siis aalloilla,

kun taas puolivälierissä oltiin vielä tiiviisti mantereella. Ne skabailtiin Tampereen Torni-hotellissa syyskuussa. – Tornissa jatkoon pääsi 30 laulajaa, Jykylä kertoo. Finaali kisataan 12.–13. marraskuuta. Siihen karsitaan molemmissa sarjoissa viisi parasta. Järjestäjien mukaan loppukisaa pääsee vielä seuraamaan paikan päälle, sillä risteilyllä oli ainakin tämän lehden painoon mennessä vielä jäljellä paikkoja. Toisaalta vaikka paikalle ei pääsisikään, voi kisaa katsoa myöhemmin televisiosta. Alfa-televisio esittää sekä semifinaalin että finaalin kanavallaan marraskuun lopulla.

Keikkamyynnissäkin jeesataan

Lopulliset voittajavalinnat tekee tuomaristo, jonka kokoonpano halutaan pitää salaisuutena aina risteilyyn saakka. – Meistä järjestäjistä kukaan ei sekaannu millään tapaa tuomarointiin, vaan sen olemme jättäneet ammattilaisille, Kuurila kertoo. Kisassa palkitaan myös yleisön suosikki. Sen valintaan voi vaikuttaa kuka tahansa. Kaikkien finalistien laulunäytteet ovat nimittäin nähtävissä YouTubessa. Palkinnoksi voittajalle on luvassa monenlaista herkkua, aina sähköpyörästä kauneushoitolan hemmottelupaketteihin. Lisäksi voittajat pääsevät tekemään yhteistä cd-levyä, joka sinänsä on monelle

artistille ehkä se tehokkain käyntikortti. Ja kuten perinteinen mainossanonta kuuluu, ei tässä vielä kaikki. – Haluamme ehdottomasti auttaa voittajia työllistymään. Firmana me aiommekin auttaa voittajaa myymään keikkoja, eli konsertteja ja kauppakeskustapahtumia, yrittäjät lupaavat.

Jatkosta oli helppo päättää

Osaltaan kilpailu on myös kunnianosoitus kotimaisen musiikin tekemisen suuntaan. Etenkin viihdemusiikkipuolelle kaivataan järjestäjien mukaan uutta virtaa. – Rappia ja muuta on kyllä, mutta melodinen musiikki on nyt jäänyt taka-alalle. Jos miettii, kuinka paljon ikivihreitä viime vuosilta on jäänyt elämään, niin luku ei ole kummoinen, Kuurila kertoo. Sen verran kovan suosion kisa on jo ennen huipennustaan saanut, että jatkoa sille yrittäjät uskaltavat jo nyt lähteä lupaamaan. – Selvästi tälle on ollut tilausta, ja jatkamme ehdottomasti ensi vuonna. Muitakin uusia, isoja juttuja on tulossa, mutta niistä kerromme myöhemmin, järjestäjät lupaavat. ●

TÄYDELLINEN KASVOHOITO

PERUSKASVOHOITO

75€

LUXUSKASVOHOITO

83€

65€

JALKAHOITO HIERONNALLA

59€

• Alkupuhdistus • Timanttihionta • Mekaaninen ihonpuhdistus • Rentouttava hieronta • Kosteuttava seerumi • Naamio • Ihoanalyysi • Hoito-ohjeet

• Alkupuhdistus • Timanttihionta • Mekaaninen ihonpuhdistus • Naamio • Hoitovoiteet • Ihoanalyysi • Kotihoito-ohjeet

• Alkupuhdistus • Timanttihionta • Mekaaninen ihonpuhdistus • Rentouttava hieronta • Kosteuttava seerumi • Silmänympäryshoito • Naamio • Ihoanalyysi • Hoito-ohjeet

• Jalkakylpy • Kuivaus ja tarkastus • Kovettumien poisto • Kynsien leikkaus • Kynsinauhojen hoito • Hieronta • Jalkojen voitelu • Kotihoito-ohjeet

Rautatienkatu 12, katutaso, 33100 Tampere Puh. 03-213 2211, avoinna ark. 10–18, la 10–15 www.tampereenkauneushoitola.fi

AVOMINNE KLINIKAT

HELSINKI – RIIHIMÄKI – LAHTI – TAMPERE – KOKKOLA – OULU

Teksti: VILLE KULMALA kuvat: SAKARI PARTIO PHOTOGRAPHY JA LOISTOVIRMA OY

LUMOAVAT PIKKUJOULUT

Järjestä sau na - ja juhlatila Ke rossa rennommat pikkujoulut vaikka saun oen!

Kun pikkujoulukausi lähestyy, saa tavanomainen väistyä! Koko vuoden odotetut pikkujoulut lähtevät loistokkaasti käyntiin Kitchen & Bar Dabbalin pohjoisen makuelämyksillä ja laadukkailla viineillä. Varaa myyntipalvelustamme, autamme isoissa ja pienissä juhlissa.

TEHOKASTA AVOMINNE-HOITOA PÄIHDE- JA PELIRIIPPUVUUTEEN SEKÄ LÄHEISILLE

Yllättikö tilapäisen asunnon tarve? Kysy valtakunnallisen huoneistomajoittajan kalustettuja asuntoja Tampereelta! tampere@kotimaailma.com 050 377 6169

KITCHEN & BAR

Yliopistonkatu 44 | sales.tampere@laplandhotels.com | 03 3830 100 | Dabbal.fi

kotimaailma.com kalustettuja asuntoja


32

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

Radikaalisti uusiutunut Henkka luottaa yhä musiikin voimaan – karaokemaailmakin on vähintään mallia 2.0 Hämeenkadun varrella toimineen ravintoladuon lopetuspäätös oli monelle ikävä yllätys. Henry´s pubin ja Ravintola Vanhan postin toiminnan päättyminen nousi lehtien palstoille saakka, ja tunnetuille kuppiloille pidettiin heinäkuussa oikein hautajaisetkin. Tämän asian voivottelijat saivat lokakuun alussa balsamia haavoilleen, sillä samassa tilassa avasi nyt entistä ehompi ravintolakompleksi. Nimikin on varsin tuttu, sillä kansankielessä paikka tunnettiin jo pidemmän aikaa juuri Henkkana. Nyt se on myös puljun virallinen nimi.

U

udistunut Henkka on pistetty pystyyn isommalla porukalla. Varsinaisena yrittäjänä tulevassa ravintolassa toimii Mikko Lahtonen. Melkoista muskelia hankkeeseen antaa se, että hänen yhteistyökumppaninaan toimii tässä yhtälössä pörssiyhtiö Restamax.

ta, ja siinä Hämeenkatua tallustaessa päätin mennä käymään sisällä Henry´s Pubissa, jossa oli myös tuolloin, arki-iltana, live-musiikkia. Ravintola teki näin musiikinharrastajalle välittömästi hyvän ensivaikutelman, mies taustoittaa.

Alan konkari

Mikko Lahtonen on itse pitkän linjan ravintola-ammattilainen. Tamperelaisuus on tuoreempaa perua, mutta on hän täälläkin jo tovin viettänyt. Turku vaihtui Tampereeksi 2001, kun Sedu Koskisen leivissä tuolloin ollut mies saapui tänne avaamaan Panama-yökerhoa. Sittemmin tiskin takana on vietetty aikaa useammassakin paikassa. – Panama, Kotibaari, Ruma, Minibaari, Jack The Rooster, Bändäri, Mustalahden ravintolat, mies luettelee esimerkkejä tämän vuosituhannen puoleisesta työhistoriastaan.

Mutta miksi sitten juuri tällä kyseisellä ravintolalla oli niin kova maine? Kuppiloita kun nyt tulee ja menee, mutta harvoin niille hautajaisia lähdetään pitämään. Lahtonen miettii tovin. – Kai se liittyy siihen, että se oli keskeisellä paikalla, Hämeenkadulla pidempään sijainnut ravintola, jonne on aina ollut helppo tulla, ja siellä on ollut aina erinomainen henkilökunta, mies aloittaa. Unohtaa ei voi myöskään ravintolan aktiivista roolia esiintymispaikkana. Harvassa nimittäin ovat ravintolat, jotka ovat tarjonneet artisteille esiintymislavan käyttöön myös arkipäivisin.

Elävästä musiikista pidetään kiinni

Ensikosketus jo muuttopäivänä

Yrittäjän nykyisen baarin edeltäjistä kumpikaan ei ole ollut Lahtosen työpaikka, mutta asiakkaana paikka on käynyt tutuksi. Itse asiassa mies päätyi sinne ensimmäistä kertaa jo samaisena torstaina, jona hän oli kaupunkiin muuttanut. – Minulla oli kämppä Tuomiokirkonkadulla, enkä tuntenut Tamperetta oikeastaan yhtään. Oli torstai-il-

Monta syytä maineeseen

HENKASTA SAA nyt myös ruokaa. Pitsaa ainakin on saatavana hyvin eksoottisillakin sivumauilla. Kuvan pitsan erikoisuus ovat mansikat.

Vaikka moni asia on nyt pistetty uusiksi, on juuri live-musiikki yksi niistä kivijaloista, joista on haluttu pitää kiinni myös uudistuksessa. Sitä Lahtinen ei vielä uskalla luvata, että aivan joka ilta on tarjolla live-musiikkia. – Mutta jos vastaanotto on hyvä, niin se on tavoite, hän lupaa. Tämä ravintola on kautta aikojen ollut muusikoiden ja musiikinharrastajien kannalta erittäin merkittävä verkostoitumispaikka, ja sitä me haluamme sen olevan jatkossakin, Lahtonen sanoo. Vaikka tiskin takana hän ei olekaan aiemmin tiloissa toiminut, Henry´s Pubin aiempi esiintymisla-

Snow

CHALLENGE 2018

KAUSIKORTTI SAPPEEN RINTEISIIN VAIN 139,99€ Ota haaste vastaan! Sappee Snow Challengen tavoitteena on myydä 15.11.2018 mennessä 5159 kausikorttia talvikaudelle 2018/2019 hintaan 139,99€/kpl (norm. 540€). Varaukset tehdään Sappeen verkkokaupassa, jos kampanja ei toteudu niin maksua ei peritä.

YRITTÄJÄ MIKKO Lahtonen (vas.) ja paikan visuaalisesta ilmeestä vastannut mainostoimistoyrittäjä Patrick Stycz torstain ennakkoavajaisissa. Edustuskuntoon tila saatiin kuulemma vajaa tunti ennen kuin ovet avautuivat. Toisaalta yhteistyökumppani ja mediailta toimi myös oivana kenraaliharjoituksena perjantaille.

Palvelemme kahdessa toimipaikassa Komediateatterin Juhlatalossa Lapintiellä sekä Hovissa Sukkavartaankadulla! Kokoukset Yritystilaisuudet Konferenssit

Tyylikkäät juhlat Viinikoulutukset TyKy-päivät

Juhlatalon Ravintoloiden tunnelmallisissa tiloissa juhlistat elämäsi tärkeitä päiviä. Suositut juhlapaikat tarjoavat upeat puitteet niin isoille kun pienillekin tilaisuuksille.

Tervetuloa osaaviin käsiin!

Juhlatalon Ravintolat Oy Lapintie 3 a ja Sukkavartaankatu 9, 33100 Tampere

puh. 040 557 5833 www.hovissatavataan.fi www.juhlatalonravintolat.fi

Lue myös netissä

www.py-lehti.fi LISÄTIEDOT: WWW.SAPPEE.FI


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

33

Look meni kokonaan uusiksi

EI TÄSTÄ kuvasta ihan hevillä sitä Vanhan postin pubimaisuutta löydä...

...JA SAMA pätee kyllä myös alakertaan. Kovasti on nyt erilaista kuin ennen.

SUUNNITTELU PÄÄSEE oikeuksiinsa pikku yksityiskohdissa. Ohessa vessaopasteet.

RAVINTOLAN SIJAINTI on pysynyt samana, mutta muuten asioita on pistetty uusiksi reippaammalla kädellä. Toisaalta esimerkiksi live-musiikista on haluttu pitää kiinni. Estradi tosin koki ylennyksen, sillä aiemman alakerran sijaan nyt stage löytyy yläkerrasta.

va on käynyt tutuksi. Pitkän linjan kitaramiehenä Lahtonen on käynyt pariinkin otteeseen keikalla kyseisessä paikassa. Aikaisemmin alakerrassa nähty elävä musiikki on nyt siirretty yläkertaan. Uutta on sekin, että myös ruoka nousee nyt juuri yläkerrassa isoon rooliin. – Onhan täällä aikanaan joitakin siipiä kuulemma saanut, mutta nyt tätä ruokapuolta on haluttu lähteä nostamaan aivan uudelle tasolle, mies kertoo.

Karaokea aikalailla uuteen tapaan

Ravintolan ennakkomarkkinoinnissa Henkan on luvattu tuovan Tampereen tarjontaan kaivattua livemusiikkia, laulua, rentoa ruokaa ja kirjavan kattauksen kurkun kostuketta. Näistä sanan laulu tilalla olisi voitu käyttää termiä karaoke, mutta yrittäjän mukaan sitä on tietoisesti vältetty. – Olemme niin kaukana peruskaraokesta, että käytämme mieluummin laulu-termiä, hän toteaa. Ja totta on, että aikalailla uudella tulokulmalla ra-

vintolan alakertaan sijoittuvassa tilassa karaokea on lähdetty lurittelemaan. – Täällä jokaisessa eri loosissa on oma näyttö ja mikrofoni, jonka kautta laulaa voi myös suoraan omasta pöydästä, joka valaistaan esitysvuorossa, yrittäjä esittelee. Hän myöntää, että vastaavalla konseptilla hän ei ainakaan Suomessa tiedä vielä yhtäkään ravintolaa.

oleellisten urheilutapahtumien aikaan tila taipuu jatkossakin kisastudioksi, joihin jokainen seurue voi varata omalla televisiolla varustetun loosin jo aikaisemmin. – Silloin tänne alakertaan on mahdollista myös tilata ruokaa.

Auki yömyöhään

Digiksi meni

Yhteisöllisyyttäkin uudenlaisen laulattamisen toivotaan lisäävän. –Jos karaoken vetäjä esimerkiksi näkee, että tuolla pöydässä viisi on hyvä meininki, voi hän pyytää esiintyjältä luvan, josko hekin voivat liittyä mukaan, Lahtonen esittelee. Myös perinteiset paperivihot loistavat poissaolollaan. Lauluvuoron voi varata jopa omalla kännykällään. − Sen avulla biisitilauksen voi tehdä vaikka yläkerrasta, mies kertoo. Karaoke on teoriassa laulettavissa aina baarin ollessa auki, joskin tietyin poikkeuksin. Esimerkiksi jääkiekon MM-kisojen ja muiden

Vanhaa sisustusta ei ole pahemmin kumarreltu, eikä tilasta oikein tahdo löytää sitä aiempaa perinteistä pubimaisuutta. Muutenkin kokonaisuus on pistetty kokonaan uusiksi. – Osa-alueita, kuten tuo musiikki on jätetty ohjelmaan, ja jatkossakin meillä näkyy urheilua, mutta aika paljon on pistetty myös ihan maan tasalle, yrittäjä kertoo. Hän kiitteleekin emoketjun olleen hyvin tiiviisti mukana uutta ravintolaa tehtäessä. – Suunnittelussa ja ideoinnissa Restamaxin iso, vahva ja erityisen ammattitaitoinen organisaatio, joka tosiaan elää ja hengittää ravintolamaailmaa, on ollut hieno kumppani. Kehitysjohtaja Perttu Pesosen ja ravintolatoimenjohtaja Paul Melin lisäksi tärkeässä roolissa on ollut myös mainostoimisto Grass ja sen omistaja Patrick Stycz. Tämän joukon ansiosta ravintolassa näyttää nyt näin hienolta, Lahtonen kehaisee.

– ASIAKKAANA OLEN käynyt täällä usein, ja minulla on paljon kavereita täällä, yrittäjä Mikko Lahtonen kertoo. Ja itse asiassa paikkaan hän on päässyt tutustumaan myös esiintyvänä taiteilijana, sillä kitaraa jo vuosikausia harrastanut mies on aikanaan esiintynyt Henry´s pubin lavalla useammankin eri kokoonpanon kanssa. Myös karaoken mies aikoo ottaa haltuun heti kun sille on aikaa.

Lyhyt- ja pitkäaikaista säilytystilaa. 1 m2 aina 10 m2 asti Matilda Niemen katu 22, 33400 Tampere

KATSO LISÄÄ ja VARAA rientolanpienvarastot.fi tai SOITA 040 564 0010

Auki ollaan aikaiseen saakka. Maanantaista perjantaihin ovet aukeavat kello 16 ja lauantaisin ja sunnuntaisin jo kello 13. Pilkkua vilautellaan vasta aamuyön puolella, sillä tarkoitus on olla auki joka ainoa päivä kello 04.30 saakka. Keittiö puolestaan palvelee maanantaista lauantaihin puoli yhteentoista ja sunnuntaisin klo 21.00 saakka. Mitään varsinaista iällistä kohderyhmää mies ei lähde Henkalle arvioimaan. – Tämä on kaikkien aikuisten paikka. Täällä on perinteisestikin käynyt asiakkaita 18 vuotta täyttäneistä aina vaareihin ja mummoihin saakka, ja siitä me haluaisimme pitää kiinni jatkossakin. Teksti ja kuvat: VILLE KULMALA


34

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

Ravintolaklassikko täytti puoli vuosisataa

– tänä päivänä pääosassa on ruoka

dessä anglosaksiseen muotoon. Tästä asiakkaat nostivat kuitenkin kovan metelin, ja suunnitelmista luovuttiin.

Tampereen ja ehkäpä koko Suomen tunnetuimpiin ravintoloihin lukeutuva Pispalan Pulteri saavutti puolen vuosisadan merkkipaalun. Pirkanmaan Yrittäjä -lehti keräsi viisikymmentä faktaa viisikymppisestä. Faktojen keruussa ison käden ojensi meille Pispalan Pulterin pitkäaikaisin työntekijä Juha ”Kältsy” Tuominen. Hän aloitti työt pispalalaisravintolassa jo 1993. 1. Pispalan Pulteri avasi ovensa ensimmäistä kertaa 9. päivänä syyskuuta kello 19.00 vuonna 1968.

2. Maailmanpoliittinen tunnelma oli

noihin aikoihin varsin kireä, sillä vain pari viikkoa aiemmin Neuvostoliitto ja 200 000 Varsovan liiton sotilasta ja 5000 tankkia olivat miehittäneet Tšekkoslovakian.

3. Aikaisemmin ravintolan paikalla

oli toiminut maitokauppa.

4. Ensi alkuun ravintolan pyörittä-

misestä vastasi Oy Alko Ab. Pispalan Pulteri oli Alkon niin sanottu kokeiluravintola. Kaupungin keskustoissa anniskeluravintoloita oli ollut jo pidempään, mutta lähiöravintolana Pispalan Pulteri oli koko maan ensimmäinen.

5. Pispalassa uuteen ravintolaan syntyi nopeasti omaleimainen paikallishenki, joka miellytti kovasti myös muissa kaupunginosissa asuvia. Pulteriin on siis oikeastaan alusta asti tultu muualtakin kuin naapurustosta.

8. Ravintolapäällikkö Juha ”Kältsy” Tuominen on Pulterin historian pitkäaikaisin työntekijä. Hän on ollut talossa tasan puolet sen historiasta. Ensimmäisen työvuoronsa pidetty asiakaspalveluja teki siellä vuonna 1993. 9. Kältsyn Pulteri-ura alkoi kyökissä, mutta se ei oikein ollut hänelle mieleinen. Perunoiden kanssa kun ei pahemmin voinut turista. 10. Lempinimensä Kältsy on saanut

Pulterin asiakkailta. Se on muunnelma alkuperäisestä, jonka Juha sai jo kouluaikoina. Silloin hän oli Dirty Harry -elokuvan sankarin sukunimen mukaisesti Callahan. Pulterin asiakaskunnan suuhun sen härmäläistetty versio istui kuitenkin paremmin.

den. Viitisen vuotta sitten auki oltiin kirjaimellisesti 365 päivänä vuodessa, mutta nyttemmin joulut ja juhannukset on päätetty huilia.

7. Pispalan Pulteri on paikka jossa

12. Pulteri on ensimmäinen A-oi-

legendoja on syntynyt ja elänyt, ja jonka kautta legendoja on kulkenut hautausmaalle. Matti Pellonpäätä kuljettanut ruumisauto pysähtyi

piin, ja laman iskiessä päälle baari joutui pahoihin talousvaikeuksiin. 90-luvun taitteessa tehdyn omistajanvaihdoksen myötä baari palautettiin miltei entiselleen niitä kelonhonkia myöten.

Pulterin eteen, kun Kaurismäen ohjaajaveljekset seurueineen poikkesivat siellä vainajaa kunnioittavalla ryypyllä.

11. Pulteri juhlisti 50-vuoden virstanpylvästä kokonaisella juhlaviikolla 3.–9.9.2018. Viikko aloitettiin trendikkäästi, sillä heti maanantaina ravintola jakoi ilmaisen ämpärin 50 ensimmäiselle asiakkaalleen.

6. Pulteri on auki lähes ympäri vuo-

17. Uudistus ei mennyt nap-

keuksin varustettu lähiöravintola, mutta Tampereen vanhin kippola se ei ole. Ohranjyvä ja Tuoppi ehtivät aloittaa anniskelun jo aiemmin.

18. Tänä päivänä ravinto-

lan liikevaihdosta noin 70 prosenttia saadaan ruoasta ja 30 prosenttia nestemäisistä tuotteista. Vielä 90-luvun alkupuolella asetelma oli päinvastainen.

13. Pulterin seinällä oleva televisio on ravintolan ollessa aina auki, joskin niin, että ruudussa koreilee Ylen teksti-tv. Ainoan poikkeuksen tähän muodostavat urheilutapahtumat. Silloin voidaan katsoa myös liikkuvaa kuvaa. Tosin minään varsinaisena sporttibaarina Pulteria ei voi pitää. – Esimerkiksi 1995 Globenin finaalin aikana meillä taisi neljä ihmistä katsoa peliä, Kältsy muistelee. 14. Vaikka baaria on puolen vuosi-

sadan aikana ehditty ehostaa ja rempata, on siellä edelleen jäljellä paljon ihan alkuperäistä baaria, kuten vaikkapa ravintoloille nimen antaneista kivistä tehty pulteriseinä, kivilattia sekä kattohirret.

15. Pulterin käytössä olleet kelohonkaloosit purettiin 80-luvun lopulla pois. Silloin Pulterista koetettiin tehdä sen aikaisten trendien mukaisesti englantilaistyyppinen pubi. 16. Myös nimeä oltiin vaihtamassa ravintolan tyylinmuutoksen yhtey-

19. Ruokamyynti kasvoi entisestään tupakkalain astuttua voimaan. Sen myötä asiakaskunta myös laajeni merkittävästi esimerkiksi lapsiperheisiin. 20. Pulterin ruokalistalta löytyy edelleen kuusi alusta asti mukana ollutta annosta. Ne ovat: Oopperavoileipä, Metsästäjän leipä, Itsetehdyt lihapullat, Sipulipihvi, Hampurilainen ja SUPERpihvi. 21. SUPERpihvi on edelleen yrityk-

sen myydyin ruoka-annos, joskaan ei enää yhtä selvästi kuin ennen. Silti edelleen noin 40 prosenttia ruokailijoista päätyy valitsemaan juuri sen.

22. SUPERpihvin voi valita kolmes-

sa eri kokoluokassa. 150 gramman lisäksi tarjolla on 200 ja 300 gramman annoskoot.

23. Puolen litran keskioluttuopin hinta Pulterissa on 5,60 euroa. Hanaoluena on Sandels.

24. Pulteri sijaitsee Pispalan valtatien varrella. Tarkka osoite on Pispalan Valtatie 23.

25. Myös bussilla saapujan on helppo löytää perille. Linja-autojen infotaulussa nimittäin pysäkki on nimetty ravintolan mukaan.

26. Pulterin listalta löytyy annos nimeltä Suomalainen elämänmuoto. Se pitää sisällään voissa paistettuja silakkapihvejä, suolakurkkua ja tillimuusia. 27. Pulterissa työskentelee tällä hetkellä 12 työntekijää. Jakauma menee tasan kuuteen salin ja keittiön osalta. 28. Ravintolassa on kaikkiaan 80 asiakaspaikkaa.

29. Pitkään palvelleesta biljardipöy-

dästä luovuttiin tämän vuosikymmenen alkupuolella. Syy tähän oli kasvanut ruokailijamäärä. Pelipöydän poistumisen myötä istumatilaa saatiin lisää 12 ihmiselle.

30. Päinvastoin kuin lähiökuppiloissa yleensä, Pulterissa viereilee usein myös vieraspaikkakuntalaisia. Rajaportin sauna ja Pulteri ovat monelle Pispala-turistille ne niin sanotut pakolliset vierailukohteet. Asiakkaiden kasvojen punakkuus johtuneekin tänä päivänä monesti juuri ravintolavierailua edeltäneestä saunareissusta. 31. Etenkin viikonloppuisin ravintolaan kannattaa tätä nykyä tehdä pöytävaraus.


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

32. Väkevien juomien puolella Pulterin kestosuosikki on ollut Pispalan konjakiksikin tituleerattu kolmen tähden jaloviina. Nykyään tosin vähän miedompi yhden tähden versio on suositumpi.

PISPALA–PYYNIKIN YRiTTÄJÄT

33. Kokonaisuudessaan jaloviinan kulutus on laskenut murto-osaan aiemmasta. – Aikanaan tätä meni varmasti 40 litraa viikossa, nykyään varmaan viitisen litraa, Kältsy tuumaa. 34. Pispalan karnevaalien ohjelmaan on kuulunut jo vuosia jalkapallopeli kahden paikallisen kippolan välillä. Pulterin vastus näissä kamppailuissa on ollut mäen toisella puolella sijaitsevan tahmelalaisravintola Kujakollin joukkue. Pulterin joukkueen nimi on Pispalan Pulterrierit. 35. Pulteri löytyy myös sanakirjas-

ta. Sen määritelmänä on pyöreähkö isohko luonnonkivi. Suomessa on ilmestynyt myös samanniminen sarjakuva.

36. Pulterin seinällä oleva iso ritsa on ollut ravintolan tunnusmerkki alusta alkaen. Se taas puolestaan juontaa juurensa siihen, että pispalalaislapset tunnettiin aikanaan ahkerina kivenheittäjinä ja ritsankäyttäjinä. Niillä pidettiin muut kaupunkilaislapset kuosissa ja poissa harjulta. 37. Pulteri on auki seitsemänä päivänä viikossa. Maanantaista torstaihin auki ollaan 11.00–00.00, perjantaisin ja lauantaihin 11.00–02.00. Sunnuntaina avoinna ollaan 12.00–00.00.

kuivat Pulterissa monesti työväenlaulut aina myöhään yöhön. – Monesti täällä ”Kauan on kärsitty vilua ja nälkää” raikasi vielä aamuyön tunneille saakka, Kältsy muistelee. Nykyään politiikkaa puhutaan harvemmin. – Sitä en tiedä, onko aatteen palo sammunut, mutta monelta sen ajan kävijältä on virta kyllä loppunut iän myötä, Kältsy tuumaa.

40. Pulterin pöydissä on puhuttu lä-

pi historian politiikkaa, mutta baari itsessään on valinnut Sveitsin kaltaisen neutraalin linjan. Tästä syystä esimerkiksi minkään puolueen tai poliitikon vaalivalvojaisia ei ole ikinä heillä vietetty, vaikka niitä on kysytty useampaankin otteeseen. – En halua tänne edes Ilveksen tai Tapparan pelipaitaa, koska sitten pitäisi olla ne molemmat, Kältsy perustelee.

41. Juomapuolella suosiotaan ovat kasvattaneet viime vuosina eritoten pienpanimoiden tuotteet sekä viinit. Niiden kulutus on lisääntynyt samassa suhteessa ruokailun kanssa. 42. Nykyisen omistajansa Ravinto-

la Pulteri sai vuonna 2000. Silloin Pulteri siirtyi osaksi Euroresta Oy:n ravintolarypästä.

43. Eurorestan kaikki ravintolat si-

38. Ravintolan nimen taustan lisäksi turistien vakiotiedusteluihin kuuluvat utelut haulitornista, sen käyttötarkoituksesta ja korkeudesta. Sen korkeus on muuten 55 metriä. 39. Alun perin hyvin vahvasti työ-

väen asuttama Pispala oli poliittisesti hyvin punaista seutua. Vielä 90-luvulla, Neuvostoliiton jo hajottua, kai-

jaitsevat Tammerkosken länsipuolella. Pispalan Pulterin lisäksi sama yritys pyörittää myös Teatterikulmaa, Ravintola Ukko-Metsoa, Ravintola Kerhoa sekä Lentäväniemessä sijaitsevaa Carlos Pubia. Pulteri on näistä liikevaihdoltaan suurin.

44. Kältsy on tänä päivänä paitsi

työntekijä myös osakas. Hänelle tarjottiin mahdollisuutta tähän vuonna 2009.

45. Kältsyn oman arvion mukaan paikan tarinallisen historian ja hyvien makujen lisäksi menestyksen avaimena on toiminut aina hyvä asia-

kaspalvelu. – Pippuripihviä saa joka paikasta, mutta hyvä palvelu ei ole itsestäänselvyys. Siihen me täällä olemme panostaneet ja panostamme jatkossakin.

Ohutlevy ja teräsrakennetyöt: Meluntorjunta sermit, Kopit äänenvaimennukseen.

www.npt.fi

46. Ravintolan vakio-ohjelmis-

toon on kuulunut sunnuntainen tietovisailu kohta jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Sen pitäjä on itsekin Pispalassa asuva Heikki-Pekka Miettinen, joka tunnetaan myös jo edesmenneen Pahkasika-lehden pitkäaikaisena pilapiirtäjänä. Sen ihka ensimmäisen visan piti nyttemmin jo edesmennyt näyttelijä Asko Sahlman.

47. Pispalan Pulterissa koettiin

uhkatilanne 2016, kun sen keittiössä syttyi rasvapalo. Se kuitenkin saatiin taltutettua ajoissa, kiitos heti tilanteen huomanneen kokin. Sen verran vakava paikka kuitenkin oli, että koko Pispalan valtatien liikenne lyötiin toviksi kiinni.

48. Pispalan Pulterille on Facebookissa annettu kaikkiaan 309 tähtiarvostelua. Keskiarvo on kiitettävä, sillä 1–5 tähden arvoasteikolla ravintolan keskiarvo on 4,6.

Oikeat tekijät oikeisiin töihin. Kun työ tarvitsee tekijän, soita Heidille! Huolehdimme motivoituneet vuokratyöntekijät sinulle.

Heidi Saarijärvi puh. 044 337 4707 heidi.saarijarvi@talentcenter.fi

Talent Center Pirkanmaa Pispalan Valtatie 8, 33250 Tampere

49. Pispalan Pulterissa käytiin pari vuotta sitten oikein kunnolla varkaissa, kun sieltä anastettiin kassakaappi. Tekijät jäivät kiinni vasta vuosi teon jälkeen toisen rötöksen yhteydessä, ja käräjillä juttu oli viime keväänä. 50. Pulterin asiakkaista on syntynyt myös kirja. Pulterin Kalevala -opus ilmestyi vuonna 2012, ja siihen oli kerätty lyhyt luonnehdinta noin ravintolan 60 kanta-asiakkaasta. Tarinat kirjaan kertoi Kältsy, ja kirjalliseen muotoon ne saattoi Asko Vilen. Teksti: VILLE KULMALA kuvat: VILLE KULMALA JA PISPALAN PULTERI

Aurinkokuja 5 B, 33420 Tampere

www.jaamatic.fi Asiakaslähtöistä suunnittelupalvelua Arkkitehtuuritoimisto

• taloyhtiöille • yrityksille • yksityisille

Pyynikintori 3, 33230 Tampere, 010 2190 810 www.arkion.fi, office@arkion.fi

Yrittäjä! Varaa ilmoitustilasi, ja tavoita 150 000 taloutta Pirkanmaalta. Leena Kolehmainen-Naaralainen

041 501 9902, leena.kolehmainen@dorimedia.fi

Pinja Kolehmainen

040 912 7662, pinja.kolehmainen@dorimedia.fi

20.11.

Autoilu ja liikenne

18.12.

Vuoden Yrittäjät ja joulutervehdykset

www.putkipojat.fi

Päivystys 24/7 010 440 6009

Lue myös netissä

www.dorimedia.fi

www.py-lehti.fi

35


36

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

kuva: Peero lakanen

HYVIN TUNTUU kauhu tehoavan myös teatterissa, vaikka se livenä huomattavasti elokuvia harvinaisempi genre tässä ympäristössä onkin. Yövartijaa näyttelevää Jarmo Perälää ei käy kateeksi.

Lupa jännittää – komediateatterin syksyssä nähdään ehta kauhunäytelmä Kauhuelokuvia tuntuu olevan maailma väärällään, mutta teatterissa genre on syystä tai toisesta huomattavasti harvinaisempi. Tästä syystä ei olekaan ihme, että Komediateatterin tuore Ghost Stories – Kauhutarinoita on teatterijohtaja Teemu Ojalan oman ohjaushistorian ensimmäinen varsinainen kauhuteos.

H

ieman tämän suuntaisia fantasia-näytelmiä olen tehnyt, mutta puhtaana kauhunäytelmänä tämä on ensimmäinen laatuaan, Teemu Ojala taustoittaa. Tampereen Komediateatterilla nähtiin lokakuun 3. päivä todellista kauhua, sillä tuolloin Suomen kantaesityksensä sai Ghost Stories -kauhunäytelmä. Kuten nimikin kertoo, koostuu näytelmä kolmesta erillisestä hiuksia nostattavasta tarinasta. Näytelmän ennakkolehdistötilaisuudesta niistä päästiin kurkistamaan ensimmäiseen. Sen enempää juonta paljastamatta ennakkotilaisuudessa näytetty tarina lähtee liikkeelle yövartijan kopista, jossa eletään sitä koko yön pisintä hetkeä. Ja kuten ehkä arvata saattaa, hommaansa selvästi leipääntyneellä vartijalla on odotettavissa astetta jännittävämpi yövuoro. Ajoittain vain taskulampun valaisema pimeä teatterikellari pelkistettyine varastolavasteineen on ihan aidosti hyytävä miljöö.

Äänitehosteet saatiin sopivasti reilaan

Sen verran jännittävältä esitys vaikuttaa, että sille asetettu 14 vuoden suositusikäraja tuntuu olevan kohdillaan. – Sen verran marinoituneita nämä nykyajan yläkoululaiset ovat, että kyllä tämä heille sopii, mutta tätä nuoremmille emme esitystä suosittele, Ojala kertoo. Tehoa lisää se, että Komediateatteri on äskettäin pistänyt uusiksi koko äänikalustonsa 5-numeroisella summalla. Tämän myötä etenkin kajarien matalammassa äänipäässä saadaan nyt aikaan entistä jylhempiä soundeja. Oman vaikutuksensa luo myös samassa yhteydessä uudistettu surround-ääni, jolla äänet saadaan entistä tehokkaammin kohdistetuiksi. – Investointia ei tehty vain tätä näytöstä ajatellen, mutta olemme hy-

vin tyytyväisiä, että uudistus pääsee tositestiin jo tässä näytännössä, jossa juuri tehosteilla on erityisen suuri merkitys, Teemu Ojala kertoo.

Näyttelijälle tuttu aihe

Lisää mystiikkaa esityksen ympärille tuo epätyypillisen korkean ikärajan lisäksi myös se, ettei esityksen kestoa kerrota etukäteen, ja saliin ei pääse esityksen jo alettua. – Tästä syystä aloitamme poikkeuksellisesti pari minuuttia tasan jälkeen, jotta kaikki ehtivät, Ojala lupaa. Oman säväyksensä soppaan tuo sekin, että esityksen yhdessä pääroolissa, tavallaan koko esityksen kertojahahmona eli parapsykologian professori Philip Goodmanina nähdään Marko Keskitalo. Hän puolestaan on toiselta ammatiltaan aivan aikuisten oikeasti Aavedata-ryhmän tukija sekä kansainvälisen paranormaalin tutkijayhteisön Pohjoismaiden presidentti. Onpa mies käynyt tässä roolissa paikalla myös Komediateatterissa, joka sekin on mainittu erityisen potentiaalisena kummitustalona.

Konkarinäyttelijän ensikerta kauhun parissa

sa vuoden, kun näyttelin Pyynikillä Taivaan Tulet –näytelmässä, ja nyt ajattelimme muuttaa tänne ihan pysyvästi, Etelä-Pohjanmaalta aikanaan maailmalle matkannut mies kertoo.

Pantattiin tietoisesti syksyyn

Teemu Ojalan mukaan esitystä pohdittiin alun perin jo kevätkauteen, mutta se haluttiin sittemmin tietoisesti saattaa lavalle vasta pimenevään syksyyn. – Ajoitus pyhäinpäivän ja halloweenin aikoihin on erinomainen, Ojala perusteli. Syyskauden lisäksi esitykselle on varattu tilaa jo myös kevätkaudella. Suosion mukaan se pidetään ohjelmistossa pidempäänkin. Erikoisiltojakin on jo tiedossa, sillä esityksestä on kevätkaudelle jo varattu vasta keskiyöllä alkava erityisnäytös, ja lisäksi jo syksyllä ollaan järjestämässä pari esitystä, joiden jälkeen halukkaat voivat jäädä keskustelemaan Marko Keskitalon kanssa yliluonnollisista asioista. kuva: Maria koivukari

Edellä mainitun ensimmäisen tarinan yövartijan roolin tulkitsee näyttelijä Jarmo Perälä, joka nähdään nyt Komediateatterin lavalla ensimmäistä kertaa. Ennen Tampereelle muuttoa Kuopion kaupunginteatterissa työskennellyt mies on tuttu kasvo myös elokuvista ja televisiosta. Myös hänelle tämä näytelmä on ensikosketus kauhuun teatterilavalla. – Tämä on ollut hyvin mielenkiintoinen kokemus, ja mielestäni olemme luoneet hyvin aavemaisen, klaustrofobisen tunnelman esitykseen. Hyvä tästä tulee, Jarmo Perälä myhäili. Tampereeseen mies kertoo ihastuneensa jo aiemmin. – Olimme täällä puolisoni kans-

Ota yhteyttä! pauliina.pohjola@saranen.fi

Astetta syvempi analyysi

Ojalan oman näkemyksen mukaan kauhua on nähty teatterilavoilla verraten vähän ehkä siitä syystä, että teatteria halutaan monesti tehdä mahdollisimman monelle katsojalle. Kauhu puolestaan genrenä on sellainen, että se rajaa osan katsojista pois jo ihan ikärajasta lähtien. – Olemme todenneet, että kovin herkän tai sydänongelmaisen henkilön kannattaa harkita pariin kertaan,

onko tämä näytelmä sopiva hänelle, Ojala myöntää. Toisaalta ohjaaja löytää analyysissaan myös astetta syvemmän tason. – Kyllähän se, että ihminen pelkää henkensä edestä, on myös merkki siitä, että elää. Sillä tavalla tämä saattaa olla jopa katarttinen kokemus, Ojala pohtii.

Uusia katsojia odotellessa

Yrittäjän mukaan kiinnostus näytelmää kohtaan on ollut laaja. Etenkin marraskuu pikkujouluineen on myynyt jo melko hyvin. Toisaalta hän uskoo, että näytös saattaa olla sellainen, johon ostetaan paljon lippuja myös ovelta. – Se on ihan tosihavainto, että mitä nuorempi ostaja on, sitä myöhemmin he varaavat liput. Uskon, että tämä kiinnostaa meidän vakituisten kävijöidemme lisäksi myös hieman nuorempia teatterikävijöitä, Ojala kuittaa. ● Teksti: VILLE KULMALA

Liverpoolista Lontoon kautta Tampereelle myös Ojala, neljä vuotta sitten. – Jo tuolloin kauhusta puhuttiin teatteritrendinä, ja koska olin kuullut esityksestä hyvää, halusin nähdä sen. Ajattelin jo silloin sen toimisivan hyvin täällä Komediateatterissa. Myös Mustapukuinen nainen, joka taitaa olla viimeksi täällä esitetty kauhunäytelmä, sopi tänne erinomaisesti, Ojala taustoittaa.

TEATTERINJOHTAJA ja esityksen ohjaaja Teemu Ojala on sitä mieltä, että kauhu sopii heidän teatteriinsa ihan hyvin, nimestä huolimatta. – Onhan meillä ollut täällä myös draamaa, joten ihan hyvin tämäkin tänne sopii. Me haluamme olla Tampereen viihdyttävin teatteri, ja siitähän tässäkin on kysymys.

HealthTech Academy rekrytoiva koulutusohjelma kouluttaa terveysteknologia-alan yrityksiin tulevaisuuden osaajia monipuolisiin tehtäviin. Valitsemanne henkilö voi jo koulutusohjelman aikana työskennellä esim: • Laatu- ja regulaatioasiantuntijana • Tuotekehitystehtävissä • Myynnin ja markkinoinnin rooleissa

Ghost Storiesin kirjoittaneet Jeremy Dyson ja Andy Nyman ovat kertoneet kirjoituksen perimmäiseksi motiiviksi halun pelottaa ihmisiä. Ja tässä he ovat ohjaaja Ojalan mukaan myös onnistuneet. – Huomasin, että sen jälkeen kun näin tämän ensimmäisen kerran, samana syksynä pihasaunaa mökillä lämmittäessäni, ikkunan hakkeessa, esitys tuli pakostakin mieleen. Se oli hyvä merkki erityksen onnistumisesta.

Briteistä Suomeen tuotu Ghost Stories – Kauhutarinoita ei ole mikään vuosia vanha klassikko, vaan melko tuore. Maailmalla kantaesityksensä se sai Liverpoolissa vuonna 2010, ja kuten menestyksekkäille näytelmille usein saarimaassa käy, nähdään ne liki poikkeuksetta myöhemmin Lontoossa. Siellä esityksen näki ensimmäistä kertaa

terveysteknologian osaajia yritykseenne?

HealthTech Academy

Onnistui tavoitteissaan

• Tietojärjestelmien kehityksessä • Testauksessa • Tuotannon tehtävissä

Kartoitamme nyt yritysten resurssitarpeita Pirkanmaalla. Ole yhteydessä, jos teillä on tavoitteena kasvattaa uusi osaaja yritykseenne ensi kevääksi. Ohjelman koulutukset ja työssäoppimisjakso käynnistyvät joulukuussa 2018. Ohjelmia alkaa myös muilla paikkakunnilla.

PIRKANMAAN SUOSITUIN

metsän ja tonttien kauppapaikka myynnissä on yli 150 metsätilaa, tonttia ja muuta maaseudun kiinteistöä

Metsän myynti on usein pitkän harkinnan tulos. Kaupankäynti ei ole vaikeaa. Lataa sivuiltamme Metsän myyjän opas. Kirjoitin sen avuksesi!

JUKKA PUSA TOIMITUSJOHTAJA, LKV, AKA, KAUPANVAHVISTAJA

Runsaasti rantatontteja syyshinnoin. Mainioita kesämökkejä, neuvottele hinnasta. Hienoja maaseudun asuinkiinteistöjä. Vapautta ja rauhaa edulliseen hintaan. Tutustu sivuillamme!

TILAVAHTI

tuo kiinnostavat kohteet sähköpostiisi Rekisteröidy www.metsatilat.fi

Länsi-Suomen Metsätilat Oy LKV Kiikanojantie 23, SASTAMALA etunimi.sukunimi@metsatilat.fi www.metsatilat.fi/lansisuomi Palkkio 4,5 %, minimi 2 480 € (sis. alv.) tai sopimuksen mukaan.


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

37

Hervannassa tulevaisuuden verkkoa pääsee testaamaan jo tänään Maailmalla tällä hetkellä käytössä olevan neljännen sukupolven matkapuhelinverkko on vääjäämättä ratsastamassa kohti auringonlaskua. Arvioiden mukaan seuraava, 5G-verkoksi tituleerattu kehitysaskel on iskemässä itsensä todella läpi 2020-luvun alkuvuosina. Hervannan kaupunginosassa on mahdollista testata tulevaisuuden verkkoa jo nyt.

T

ampereen kaupungin ja verkkoratkaisuihin erikoistuneen pörssiyhtiö Nokian yhteistuumin rakentama testiverkko julkistettiin viime vuoden loppupuolella, ja kiinnostus on ollut alusta asti kova. Testiverkosta ovat innostuneet erityisen paljon paikalliset toimijat VTT sekä Tampereen teknillinen yliopisto. Mutta on se herättänyt kiinnostusta kauempaakin. Myös pääkaupunkiseudulla toimiva Metropolia Ammattikorkeakoulu on kiinnostunut testaamaan verkossa sekä automaattiautoja että robotiikkaa. Yrityksiltäkin on tullut kyselyitä, joskin varsinaiseen testaamisvaiheeseen ollaan pääsemässä vasta nyt. – Ja mukaan siis mahtuu edelleen. Käytössä on parasta tällä hetkellä olemassa olevaa tekniikkaa, vakuuttaa Business Tampereen asiakkuuspäällikkö Markku Niemi.

Uusia mahdollisuuksia

Hervantaan rakennettu verkko toimii pilvessä ja on avoin kaikille toimijoille, jotka haluavat tulla testaamaan jo-

ko tietoliikennetekniikkaa tai siihen liittyviä palveluita. Lisäksi kokeiluista toivotaan löydettävän käytännönläheisiä ratkaisuja kaupunkien omiin tarpeisiin. Kokeilujen kautta tulevan tiedon avulla kaupungit voivat suunnata omaa kehitystoimintaansa ja investointeja alueille, jotka ovat toimivia ja hyödyllisiä. Hyötyjiä on siis useampia. Niemi itse näkee, että esimerkiksi Ponssen, Sandvikin ja Kalmarin kaltaiset paikalliset toimijat, joiden toiminnassa automaattikoneilla on suuri rooli, ovat nyt tarjotun pilottimahdollisuuden selkeitä hyötyjiä. Joskin sitä mies korostaa, että pelkästään teknologiateollisuuteen hyödyt eivät rajoitu. – Jo nyt mukaan on lähtenyt esimerkiksi kuvankäsittelyfirmoja, jotka ovat pystyneet käyttämään tätä verkkoa dronekameroiden testaamisessa. Siihen ei aiemmin ole ollut vastaavaa mahdollisuutta, Niemi kertoo.

Sähköpostilla mukaan

Mukaan haluavien toimijoiden kyn-

nys mukaan lähtemiseen on haluttu pitää mahdollisimman matalana. Käytännössä verkosta kiinnostuneilta ei tarvita mukaan lähtemiseen kun yksittäinen sähköposti. – Sellainen pitäisi lähettää minulle, niin että mukana on pieni kuvaus siitä, mitä aikoo tehdä ja kuinka pitkään, Niemi vinkkaa. Hän otaksuu, että Tampereella potentiaalisia kiinnostujia voisi löytyä myös paikallisten softatalojen parista. Sitä osaamista Nokian entisessä ykköstuotekehityskaupungissa kun on hyvinkin rutkasti. – Uskon, että yhdistämällä tätä tietotaitoa esimerkiksi perinteisempien yritysten, kuten nyt vaikka jätehuollon toimijoiden suhteen, voitaisiin saada aikaan hyvinkin kiinnostavia tuloksia.

Seuraavaksi Viinikka

Fyysisesti testiverkko sijoittuu Ahvenisjärven ympärille sekä TTY:n alueelle. Yliopisto oli luonnollinen valinta, ja Ahvenisjärvi valittiin alueeksi, koska siellä oltiin muutenkin tekemässä isoa infrauudistusta. Uusi verkko syntyi kätevästi siinä sivussa. – Lisäksi tämän alueen puolesta puhui se, että raitiovaunu liittymäliikenteineen sijoittuu nyt verkon kantaman alueelle, hän kertoo. Ainoaksi testiverkkoalueeksi Her-

vanta ei jää. Parhaillaan ollaan käynnistämässä kokeilua myös Viinikassa, ja sellaista on suunniteltu myös Kaupin alueelle sairaalan ja urheilukeskittymän yhteyteen. 5G tarkoittaa käytännössä entisiä lyhyempiä viiveitä ja suurempaa datanopeutta. Erityisen oleellista tämä on esimerkiksi älyliikenteen ja muun robotiikan uudenlaisia avauksia tehtäessä. – Hyvä esimerkki asiasta, jonka tämä verkko voi mahdollistaa, on vaikkapa kirurgin jatkossa tekemä etäleikkaus. Kun yhteydet ovat tarpeeksi nopeat, myös se on mahdollista, hän kertoo.

Tähän kisaan lähdetään takamatkalta

Suomi on Euroopan mittakaavassa verkkoinfrastruktuurin kehitystyössä aivan kärkikahinoissa, mutta toisaalta minään varsinaisena edelläkävijämaana Suomea ei voi pitää. Tosiasia on, että sekä Aasiassa että Yhdysvalloissa on kehitetty asiaa jo meitä pidemmälle. – Ja Koreassa on jo olemassa kaupallisiakin verkkoja. Me halusimme testiverkon tänne Tampereelle osittain siitä syystä, että saisimme vähän kurottua kiinni muiden mantereiden etumatkaa, Niemi kertoo. Tarkkaa tietoa 5G-verkon kaupallisesta käyttöönotosta ei ole vielä, mutta Niemi Yrittäjä, varaa paikkasi!

HERVANNAN YRiTTÄJÄT

FA K TA MIKÄ 5G? Uusia matkapuhelinsukupolvia on otettu käyttöön noin vuosikymmenen välein, alkaen ensimmäisestä sukupolvesta (NMT) vuonna 1981 aina neljänteen sukupolveen saakka vuonna 2012. 5G viittaa viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoihin tai langattomiin tiedonsiirtojärjestelmiin. se tulee olemaan seuraava suuri kehitysvaihe nykyään käytössä olevan neljännen sukupolven matkapuhelinverkkojen jälkeen. Euroopan komissio ilmoitti vuonna 2013 ohjaavansa 50 miljoonaa euroa 2020-luvulla käyttöön otettavan 5G-tekniikan kehittämiseen. laajamittainen viidennen sukupolven matkapuhelinverkkojen kehittäminen ja tekniikan standardisoiminen käynnistyi keväällä 2014.

itse arvelee, että ensimmäiset kaupalliset päätelaitteet saadaan käyttöön jo ensi vuoden aikana. ● Teksti: VILLE KULMALA kuva: PIXABAY

leena 041 501 9902

DORIMEDIA OY

in levy-valurakenteisten koneosien

MYÖSTÖT (560–620 °C) Tampereen Ammatti-Isännöitsijät Oy

Ilmarinkatu 35, 33500 TAMPERE P. 0207 346 100 • toimisto@tamis.fi

+ KRYMPPÄYKSET JA PEHMEÄKSIHEHKUTUKSET Kappaleen enimmäiskoko:

KOLME ERIKOKOISTA UUNIA (pituus x leveys x korkeus):

6000 x 5000 x 3200 mm 12300 mm (pituus) 22000 kg

5000 x 6000 x 3200 mm 12500 x 2000 x 1500 mm 2700 x 1700 x 1900 mm

www.tamis.fi Hepolamminkatu 9 33720 Tampere p. 010-524 6540 www.h-plus.fi h-plus@h-plus.fi

Hepolamminkatu 17–19 33720 Tampere redheat@levytyosarkinen.fi 050 430 7223 www.redheat.fi


38

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

HERVANNAN YRiTTÄJÄT

ILMAINEN SISÄÄNPÄÄSY poliisimuseo.fi

Vaajakatu 2, Tampere p. 0295 418 325

Ohjelmistoalan veteraani on takonut kovaa tulosta – osakkaina lähes koko henkilöstö Tampereella on erittäin laadukasta ohjelmisto-osaamista sekä sitä toteuttavia firmoja. Hyvä kello on kuulunut kauas. Esimerkiksi Vincit ja M-Files Oy ovat olleet paitsi erinomaisia tuloskoneita myös saaneet roppakaupalla julkisuutta. Hervantalaiselle DB-Manager Oy:lle palstamillimetrejä ei ole ehkä osunut aivan yhtä paljon, mutta jo 80-luvulla perustettu hervantalaisyrityskin on tehnyt kovaa tulosta viime vuosina. Kiinnostava yksityiskohta on, että yrityksen työntekijöistä suurin osa on myös firman osakkaita.

www.pkpoy.com

TIMANTTIPORAUKSET JA -SAHAUKSET ASBESTIPURKUTYÖT KAIKKI PURKUTYÖT 040 518 8088 • 040 773 0772 • www.mg-timanttityot.fi

Jorma Ruusunen Oy Tamperelaista metallityötä ammattitaidolla!

Tauskonkatu 27, 33720 TAMPERE • Puh. 0400 734 130 jorma.ruusunen@jormaruusunen.fi • jormaruusunen.fi

D

B-Manager Oy edustaa ohjelmistopuolen yrityksissä helposti veteraaniosastoa, niin Suomen kuin maailmankin mittakaavassa. Nykyiseen paikkaansa Hermiassa se muutti heti, kun kyseinen kiinteistö 80-luvulla valmistui, ja siellä se toimii edelleen. Sekä naapurusto että tekniikka on muuttunut noista ajoista valtavasti. Tietotekniikka, josta vielä 80- ja 90-luvuilla käytettiin nyttemmin vanhahtavaa termiä automaattinen tietojen käsittely eli ATK, oli yrityksen perustamisvuonna 1984 vielä aivan lapsenkengissä. Tietokoneesta tuli joka kodin huonekalu vasta vuosien kuluttua.

Alussa juuri konemyynti kannatti

Vaikka DB-Manager tänä päivänä onkin ohjelmistotalo, firman alkuvuosista puhuttaessa kyseisen termin voi hyvin laittaa lainausmerkkeihin. Paljon ennen gigantteja, powereita ja nykyisenlaisia kuluttajamarkkinoita tietokoneet kiinnostivat käytännössä ainoastaan yritysasiakkaita, ja juuri tietokonemyynti oli aivan keskeisessä osassa koko liiketoiminnassa. Näin oli myös hervantalaistalossa. – Ohjelmisto oli vain pieni ripaus, ja katteet tehtiin myymällä rautaa. Siksi tilauksissa aivan keskeistä oli, montako työasemaa kuhunkin kauppaan kuului, taustoittaa tänä päivänä DB-Manageria luotsaava toimitusjohtaja Rauno Uusitalo.

Kesätyömiehen iso vastuu

TREKON TAMPEREEN KONEISTUS

www.trekon.fi

Hepolamminkatu 22 33720 TAMPERE Niinikuruntie 4 33880 LEMPÄÄLÄ

Uusitalo tuntee yrityksen alkuhistorian melko hyvin, siitäkin huolimatta, että toimitusjohtajana hän debytoi talossa vasta kuusi vuotta sitten. Ensimmäistä kertaa hän nimittäin päätyi taloon töihin jo 1988. Sen verran siitä on aikaa, että hänen statuksensa oli vielä tuolloin teekkari. Opintovuosia oli plakkarissa kaksi ja pesti virallises-

ti kesätyö. Vastuuta annettiin paljon, ja ihan hyvä niin. Kun DB:n silloisista työntekijöistä aika moni oli suorittanut opintonsa jo ennen kuin ohjelmointia edes löytyi kurssitarjottimelta, tuoreelle osaamiselle oli kysyntää. – Työ oli mieluista, sillä se oli paitsi hyvin itsenäistä, myös merkityksellistä, Uusitalo kertoo ja myöntää päässeensä tekemään heti päivästä yksi alkaen oikeata. laskutettavaa työtä.

Tarmoa myös opintoihin

Tarkalleen ottaen Uusitalon projektina oli tamperelaisen, edelleen toiminnassa olevan yrityksen toiminnanhallintaohjelmisto. Ja juuri nämä ovat edelleen DB-Managerin keskeisintä osaamisaluetta. Sen sisältö oli määritelty aika pitkälti jo ennen Uusitalon kesäpestin alkua, mutta varsinaiseen toteuttamiseen hän sai hyvin vapaat kädet. – Kolmen kesäkuukauden aikana tein sitä jo melko pitkälle, ja minulle tarjottiin jatkoa jo kesän aikana, hän kertoo. Historia tuntee paljon tapauksia, joissa työ on pistänyt opinnot hyllylle. Uusitalon suhteen vaikutus oli toinen. Hyvin sujunut kesäpesti antoi miehelle myös merkittävää buustia opiskeluihin. – Työelämä tuntui niin hienolta, että päätin aloittaa sen mahdollisimman nopeasti, mies kertoo. Se ei jäänyt puheen asteelle. Uusitalo pisti koko DI-tutkintonsa pakettiin jo seuraavana vuonna, nopeammin kuin tuolloin vielä kukaan koko oppilaitoksen historiassa.

Sitten kutsuivat kännykät

Uusitalon ensimmäinen komennus DB:ssä kesti kaikkiaan kolme vuotta, ja kuten todettua, siinä sivussa syntyi myös DI-tutkinto. Tuore diplomi-insinööri ehti tehdä toisen parin vuoden uran vielä toisessa ohjelmistotalossa, ennen kuin hänet rekrytoitiin tuolloin sattumoisin ko-

vassa nousukiidossa olleen Nokia Oyj:n palvelukseen. Siellä hän viettikin seuraavat 17 vuotta. Jättifirman uratikkailla hän ehti kohota hyvinkin korkealle, sillä parhaimmillaan mies oli vetovastuussa tuotekehitysosastosta, jossa hänellä oli johdettavanaan yli 2000 työntekijää.

Tarjous yllätti

Uusitalo siirtyi monen muun ex-nokialaisen tapaan vielä vuodeksi Accenturen palkkalistoille, mutta alkoi jo tuolloin miettiä jatkosuunnitelmia. Sen verran kovat näytöt mies oli ehtinyt urallaan antaa, että varsinaista työttömyyttä hänen ei pahemmin tarvinnut pelätä. Rauno Uusitalon mukaan hän sai kaikkiaan kahdeksan työtarjousta. Yhden niistä teki DB-Manager. Uusitalo toteaa, että entisen työpaikan tekemä työtarjous tule vähän puskista. – Kävin erään täällä työskentelevän henkilön kanssa lounaalla, jossa keskustelimme hieman tästä yrityksestä, mutta minään työpaikkahaastatteluna sitä en pitänyt. Seuraavalla kerralla kun tavattiin Cumuluksessa, oli paikalla myös hallituksen puheenjohtaja ja puheenaihe kääntyi aika pian toimitusjohtajasopimukseen, Uusitalo kertoo. Sen mies allekirjoitti 21. syyskuuta 2012. – En väitä, että Nokia-aikana olisin seurannut tätä yritystä erityisen tarkasti, mutta sen tiesin, että kulttuuri oli kunnossa, osaaminen hyvällä tasolla, ja talossa oli edelleen porukkaa, jotka olivat työskennelleet siellä jo silloin, kun minäkin siellä olin, hän kertoo.

Asiakkaan apuna

Tänä päivänä DB-Managerin ehdotonta ydinosaamista ovat toiminnanohjausjärjestelmät. – Ohjelmistojemme ideana on helpottaa asiakkaan elämää eli siis helpottaa työntekoa niin, että heidän tuottavuutensa, laatunsa ja te-

Ainoa jäljellä oleva Hermian perustajajäsen Tampereen Koneistus Oy suorittaa vaativia koneistuksia asiakkaan piirustusten mukaan. Meiltä saat monivuotisen kokemuksen protojen koneistuksesta sekä sarjavalmistuksen, alkaen kiinnittimien suunnittelusta, yhteistyössä asiakkaan kanssa.

Riku Ainasvuori 050 349 5821 • riku.ainasvuori@trekon.fi

DB on toiminut melkein koko historiansa samassa osoitteessa. Tänä päivänä se onkin ainoa alusta asti Hermian tiloissa edelleen toimiva perustajajäsen. Huone, jossa nyt Uusitaloa haastattelen, on sama, jossa häntä it-

seään aikanaan tentattiin, kun hän haki firmaan kesätöihin vuonna 1988. Naapurusto oli silloin kovin toisen näköinen. Hermia, jonka perustajajäseniin DB siis kuului, oli noussut harjakorkeuteensa edellisvuonna, ja vas-

tapäätä katua nyt sijaitsevien toimistorykelmien tilalla oli pelkkä parkkipaikka. Ja aivan Hermian kupeeseen nyt rakenteilla olevista ratikkakiskoista ei ollut ajatustakaan.


39

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

te

99

Parolan Rottingit meiltä! us

Vintage rahi

Klassikko riippukeinu

229€

Vintage tuoli

235€

Useita värivaihtoehtoja! Katso www.juurikivi.fi

West Coast sohva

689€

Pehmuste 95€

Pe

hm

113€

West Coast nojatuoli

283€

Art vuodesohva – Useita eri verhoiluvaihtoehtoja

Lumikenkätuoli

198€

West Coast sohvapöytä

– Helppokäyttöinen vuodemekanismi

HERVANTALAISEN DB-MANAGERIN toimitusjohtajana vuonna debytoinut Rauno Uusitalo palasi tuttuun taloon. Hän nimittäin aloitteli omaa uraansa kesäteekkarina samassa firmassa 80-luvun loppupuolella. Ja toisin kun monesti, hänen tapauksessaan työt vain kiihdyttivät hinkua valmistua. Kolmessa vuodessa DI-tutkinnon suorittanut mies on viihtynyt luennoilla senkin jälkeen. Hän on väitellyt tekniikan tohtoriksi, ja takataskussa on myös kauppatieteiden maisterin tutkinto Tampereen yliopistosta.

Osakkaina leijonanosa työntekijöistä

Työntekijöitä yrityksessä on aika tasan 20. Lukumäärä on ollut sama jo pidempään. Heistä useimmat ovat myös osakkaana firmassa. DB Managerin toiminnalle ominainen kuriositeetti on, että yritys omistavat pääsääntöisesti sen omat työntekijät. Yritys on tarjonnut jo vuosikausia erittäin kilpailukykyiseen hintaan osakkeitaan työntekijöilleen. – Se, haluaako työntekijä tarttua tarjoukseen, on tietysti jokaisen oma asia, mutta mahdollisuutta tarjoamme joka ikiselle työntekijällemme, Uusitalo kertoo. Pääsääntöisesti tarjoukseen on vastattu kyllä. Tänä päivänä osakkaina on suurin osa työntekijöistä. Jos aivan tarkkoja ollaan, vaikka Rauno Uusitalo olikin vuosia töissä aivan muualla, on hän ollut DB-Managerin mikro-osakas koko ajan. DB tarjosi nimittäin jo 80-luvun lopulla työntekijöilleen mahdollisuuden ostaa yrityksen osakkaita. – Ensimmäisen osakkeeni ostin

yrityksen toiselta työntekijältä jo tuolloin.

Mukava lisätulo

Uusitalon aikana työntekijöiden osakkuuksia on vahvistettu entisestään. – Minun aikanani täällä on ollut kaksi osakeantia, joissa työntekijät ovat voineet merkitä osakkeita, Samaa aiomme tarjota tämän vuoden lopulla myös uusimmille työntekijöillemme, hän kertoo. Se, kuinka hyvät osinkotuotot osakkeet vuosittain tuottavat, riippuu paitsi yrityksen tekemästä tuloksesta myös siitä, kuinka monta osaketta työntekijä on itselleen ostanut. Selvä on, että kyseessä on varsin mukava rahapotti. Tämä tarkoittaa monen kohdalla useammankin kuukauden palkkaa, sillä moni työntekijä on tehnyt osinkoina vuosittain viisinumeroisia summia. Jo tässä vaiheessa vuotta lienee melko selvä, että osinkoja ropisee myös ensi keväänä. Alkuvuoden yritys takoi ennätystahtia, ja myös syksyn osalta kaikki näyttää hyvältä. Mitään ennusmerkkejä tilanteen äkillisestä muuttumisesta ei ole näköpiirissä. Tahdin tasaisuudesta kertoo jotain sekin, että yritys on viimeiset 16 vuotta kuulunut parhaaseen mahdolliseen AAA-luottoluokkaan. Se on hyvin, sillä kyseisen tason saavuttaa koko maassa vain noin parisataa yritystä.

Suomalainen osaaminen kiinnostaa

Uusitalon oma track record on sekin varsin kova. Hänen pian kuusi vuotta kestäneen toimitusjohtajakautensa aikana yrityksen tekemä tulos on peräti 3,5-kertaistunut Hyvään menestykseen on miehen mukaan tasan yksi syy. – Tuloksen tekevät nämä meidän ihmisemme. Meillä ihan kaikki osallistuvat tekemiseen, hän kehaisee. – En tiedä, myydäänkö tätä firmaa koskaan, mutta ostohalukkuutta ainakin löytyy. Eräskin kanadalainen firma soittaa meille vuosittain kysyäkseen onko yritys jo kaupan, mies hymyilee. Mutta miksi sitten suomalaisilla softafirmoilla on niin hyvin ky-

syntää maailmalla? Uusitalo näkee tähän useammankin syyn. – Se lähtee korkeatasoisesta softaosaamisesta. Historiasta on apua, täällä on ohjelmoinnista niin yliopistolla kuin yritysmaailmassakin jo pitkä kokemus. Lisäksi suomalaisia pidetään luotettavina tekijöinä, riskit ovat pienemmät kuin monessa muussa, ja esimerkiksi palkkataso on kuitenkin täällä huomattavasti Yhdysvaltoja matalampi, hän perustelee. ●

Vuodevaatetilalla!

Inari kankaalla

795€

Skandia kulmasohva

– Useita käsinoja- ja jalkavaihtoehtoja – Sähkösäädettävällä istuimella ja selkänojalla tai ilman

– Kankaalla tai nahalla – Useita eri koko vaihtoehtoja Niskatyyny

96€/kpl

Teksti ja kuvat: VILLE KULMALA

Työntekijöiden markkinat Yrittäjä toteaa, että ohjelmistoalalla on tällä hetkellä erittäin vahvasti työntekijöiden markkinat. Koodareista on pulaa talolla jos toisella. Uusitalon aloittaessa rekrytointeja koetettiin puhtaasti omin voimin, mutta nyttemmin headhunterien käyttö on todettu rahan arvoiseksi. – Viimeisin meille tullut kaveri löydettiin vasta useamman kuukauden etsinnän jälkeen, kun käyttämämme headhunter oli käynyt läpi yli 140 profiilia, toimitusjohtaja Rauno Uusitalo kertoo. Toisaalta tätä edeltävän valinnan kanssa kävi hyvä onni. – Hän tuli itse koputtelemaan ovelle ja tiedustelemaan töitä, Uusitalo hymyilee. Toimitusjohtaja myöntää, että työntekijöille tarjolla oleva mahdollisuus osakkuuteen on yksi rekrytointivaltti. – Varsinaisesti työnhaussa osakkuusmahdollisuutta ei markkinoida, mutta haastatteluvaiheessa se tuodaan esiin.

Havanna tuoli

453€

Sohva aidolla nahalla Sohva nahalla ja mekanismilla

1854€ 2188€

Sohva Enforcer kankaalla Mitta: 286x246 cm

1370€

Sohva mekanismilla ja Lido kankaalla

Niskatyyny

1703€ 82€/kpl

Palveleva perheyritys jo lähes 60 v.

Palvelemme ma–pe 10–18, la 10–14 Puh. (03) 261 4555 | kalustetalo@juurikivi.fi Myymälät: Soppeentie 18, Ylöjärvi | Kalustekatu 1 B, Turku

Myös verkkokauppa

www.juurikivi.fi

Hinnat voimassa 31.10. asti.

hokkuutensa petraantuvat, Uusitalo määrittelee. Referenssilista on paitsi näyttävä myös pitkä. Yhteensä referenssiyrityksiä on noin 500, joista useamman kanssa on toimittu jo hyvinkin pitkään. Esimerkiksi ikkunaja ovivalmistuksen parissa olevia ohjelmistoja on kehitetty jo vuosikymmeniä, jonka myötä yrityksessä onkin syntynyt huimaa osaamista. Sitä ei ihan hetkessä oteta kiinni. – Ylipäätään toimialaerikostuminen eli se, että ymmärrämme asiakkaan liiketoimintaa, on erittäin tärkeää. Se korostuu, koska työmme on paljolti asiakkaan auttamista ja ongelmanratkaisua, Uusitalo sanoo. Toisaalta asiakasskaala on hyvin laaja. – Olipa asiakkaan toimiala tai kokoluokka mikä tahansa, teemme heille mielellämme sellaisen sovelluksen kuin he haluavat, hän kertoo. Paras markkinointikanava ovat referenssit. Se, että sana hyvin menneestä projektista kiertää asiakkaiden parissa, on ollut pääsyy asiakkaan puolelta tulevaan yhteenottoon erityisen usein.

Mitat: 214x93 cm, vuodekoko 188x136 cm

238€


40

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

Anne myy liikelahjoja siniristilippu edellä Kangasalla asuva Anne Väljä tuumasi aiemman työkokemuksensa perusteella omaavansa kaikki edellytykset yrittäjäksi ryhtymiseen. Sen pohjalta syntyi 12 vuotta sitten liikelahja-alan yritys, jonka erikoisuus on tuotekirjon kotimaisuus. Yrittäjän mukaan korkea laatu oli hyödyksi myös finanssikriisin iskiessä päälle.

a

nne Väljän tausta on kuin tehty hänen nykyiseen toimenkuvaansa. Plakkarissa oli paitsi 14 vuoden kokemus käsityöaineiden opettamisesta myös kokemusta tukkuliikkeen ostajan tehtävistä. – Näistä kumpikin on kerryttänyt nykyistä työtäni vahvasti tukevaa kokemusta, hän kertoo.

Kokemusta jo 12 vuotta

LIIKELAHJAYRITTÄJÄ ANNE VÄLJÄ on panostanut omassa tuotekirjossaan kotimaisuuteen, laatuun ja siihen, että esineillä olisi oikeasti käyttöä. Kyllä hänelläkin jotakin niin sanottua jakotavaraa hyllyillä on, mutta niissäkin on ehdoista pidetty kiinni. Kuvassa on hyvä esimerkki, kotimaisesta koivusta valmistettu tuulilasisin skrapaaja. Sille on taas pian tarvetta. kuva: anne Väljä

Koska aiempaa yrittäjäkokemusta ei ollut, yrittäjäksi ryhtyminen oli kuitenkin niin korkean kynnyksen takana, että aivan sormia napsauttamalla Anne ei siihen rohjennut ryhtyä. Vähitellen idea kuitenkin kypsyi, ja virallisesti hänen yrityksensä, Annen Kaunis Lahja -nimen saanut toiminimi kirjattiin kaupparekisteriin toukokuussa 2006. Nyt meneillään on siis jo 12. toimivuosi. Aikanaan tukkuliikkeen ostajan tehtävissä Anne oli puuhannut paljon Aasiasta tulevan tavaran parissa, mutta omassa kaupassaan hän halusi keskittyä vahvasti kotimaiseen tuotantoon. – Lähtökohtani tuotekirjon kasvattamisessa on ollut alusta lähtien ekologisuus, käytännöllisyys ja korkea laatu, hän kertoo.

Liki sataprosenttisesti kotimaista

Yrittäjän tuotekirjo pitää sisällään sisustustavaroita, erilaista käyttötavaraa ja tekstiilejä. Kaikkia näitä yhdistää kotimaisuus. – Edustamani tuotteet on tehty Suomessa ja valmistettu kotimaisista materiaaleista, hän painottaa. Säännön vahvistaa vain yksi poikkeus, joka täydentää pienellä mukavalla lisällä tuotekokonaisuutta.

Pientuottajat kiikarissa YRITTÄJÄ ON ottanut tuotekuviaan luonnon helmassa.

Seuraava Pirkanmaan Yrittäjä -lehti ilmestyy

20.11.

Anne ei ole halunnut kulkea aurattuja latuja, vaan hän on etsinyt – ja löytänyt – edustukseensa mieluiten

Aiheina autoilu ja liikenne

Alueteemoina Nekala-Koivistonkylä, Ikaalinen ja Tammelanpuisto Ilmoittamalla 150 000 talouteen jaettavassa Py-lehdessä, tavoitat asiakkaasi jo aamujakelun yhteydessä.

Ilmoittaja! Tiesitkö, että perinteisen printtilehden lisäksi Sinulla on mahdollisuus saada näkyvyyttä myös sähköisessä mediassa!

Ilmoitustilavaraukset ja tiedustelut 9.11. mennessä:

leena.kolehmainen@dorimedia.fi, soita puh. 041 501 9902 tai https:// www.dorimedia.fi/varaa-ilmoitustila

pienempien toimijoiden tuotteita. – Olen tietoisesti etsinyt mukaan pieniä ja taidokkaita kotimaisia käsityöläisten tuotteita. Se on vaatinut vähän enemmän työtä mutta toisaalta ollut myös hyvä kilpailuetu. Lisäksi minusta on ollut hienoa, että olen voinut nostaa esiin juuri suomalaisia käsityön taitajia, joista monelle minun ostospanokseni on tänä päivänä hyvinkin merkittävä, hän tuumaa.

ovat kuitenkin pääkaupunkiseudun ja Pirkanmaan yritykset. Niistä monen kanssa on toimittu jo pidemmän aikaa. – Esimerkiksi Hämeen Rakennuskoneella minua puhutellaan nimikkeellä ”hovihankkija”. Pohjola Rakennuksella on huomattu kuinka asiakkaita voi kiittää kauniilla, käytännöllisillä lahjoilla, joka sopii uuteen kotiin.

Turhakkeet eivät kiinnostaneet taantumassa

Yrittäjä kertoo saaneensa yritystoimintaansa apua myös ex-yrittäjältä. Nyttemmin jo eläkkeelle jäänyt ja pitkään Kangasalla Airin Puoti -nimistä vanhan ajan herkkukauppaa luotsannut Airi Niemi saa Annelta reilut kehut kaikesta avustaan. – Airi on ollut minulle oivallinen tutor koko yrittäjäurani ajan. Olemme tunteneet toisemme jo pitkään, ja kun minä aikaisemmin pääsin Airin mukana messuille, olen minä nyt ottanut häntä mukaani niille. Juuri äskettäin olimme Helsingissä Habitare-messuilla kahdestaan, Anne hymyilee.

Yrittäjä itse uskoo, että kotimaisuus ja korkea laatu ovat olleet selittäviä tekijöitä myös siinä, että hänen liiketoimintansa ei lähtenyt laskuun vain pari vuotta yrityksen perustamisen jälkeen päälle pamahtaneen finanssikriisin seurauksena. Ei vaikka liikelahjat monesti ovat yritysten ensimmäisiä säästökohteita, kun ajat ovat tiukat. – Asiakasyritykset ehkä ostivat vähemmän, mutta toisaalta tehdyissä ostoksissa satsattiin laatuun. Eli turhakkeen sijaan ostettiin tarpeellista, hyödyllistä ja kaunista, hän tuumaa. Tuotepuolella varsinaisia uutuuksia tulee useamman väylän kautta. – Sen verran olen oppinut tekijäkenttää tuntemaan, ja toisinpäin, että tänä päivänä minulle tulee vinkkejä uusista tekijöitä aiemmilta yhteistyökumppaneilta. Kierrän tietysti itsekin kentällä katsomassa, mitä on tarjolla, hän kertoo.

Monenkokoista asiakasta

Sen verran toimivuosia Annella on jo plakkarissa, että asiakkaita alkaa olla jo ihan kiitettävissä määrin. Skaala on varsin laaja ja pitää sisällään yhtälailla ministeriöitä kuin pörssiyhtiöitä. Isoin asiakasryhmä

Apua kollegalta

Nyt eletään sesonkia

Siinä yrittäjä kertoo kehittyneensä, että hiljaisemmat ajanjaksot eivät enää stressaa häntä samalla tavalla kuin yrityksen alkutaipaleella. – Siinä on ollut tekemistä, sillä alussa se tuntui kyllä ilkeältä, hän tuumaa. Tällä hetkellä liikelahjakentässä eletään kutakuinkin vuoden hektisintä aikaa. Syksystä aina jouluun saakka kestävällä periodilla tehdään ylivoimaisesti suurin osa vuoden tilistä. – Joululahjahankinnat ovat nyt tapetilla monissa yrityksissä, ja osa on ehtinyt jo tilatakin tämän joulun lahjat, hän kertoo. ● Teksti VILLE KULMALA kuvat: VILLE KULMALA JA ANNE VÄLJÄ


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

Yrittäjä, varaa paikkasi!

YRiTYsPALVELUT

DORIMEDIA OY

● ASIAK ASTIL AISUUKSIE N TAR JOILUT

leena 041 501 9902

● KODINKONE HUOLTOA

ASIAKASTARJOILUA PARHAIMMILLAAN!

Valtuutettu takuu-keskushuolto

Kodinkonevaraosat-ja tarvikkeet

Pirauta Jussille 040 543 9700

STERI

®

ENERGIAN SÄÄSTÄJÄ

piketa.�

Soppatykkitarjoilut 200-10 000 henkilölle koko Suomen alueella.

● KOMPRE S SORE ITA

Tutustu tarjontaamme www.kauppahallinkotiruoka.fi ● ATK- PALVE LUITA

• Tulostinvärit • Tulostimet ft.fi o s • Tietokoneet • Kaapelit • Paperit io .tr w • Laukut • Akut • Patterit ww • Tietotekniikkahuolto

TRIOSoft

Tullikatu 6, Tullintorin kauppakeskus p. 03–272 0770, 0400 625 534, myynti@triosoft.fi ● AUTOKOR JA AMOITA

● TILINTARK ASTUSTOIMISTOJA

• Tilintarkastuspalvelut • Veroneuvonta • Yritysjärjestelyt

Yli

30 vuotta

Idman Vilén Grant Thornton Oy Hatanpään valtatie 26 33100 Tampere puh. 0207 940 480 Grantthornton.fi Grant Thornton Finland

● K AIHTIMIA JA MARKIISE JA

• Säle- ja rullakaihtimet • Pystylamellikaihtimet • Markiisit • Kaikki alan tuotteet Yli 45v.

VALMISTUS JA TEHTAANMYYMÄLÄ

Kolmionkatu 5, Tampere (Rantaperkiö) puh. (03) 2660 644 tammer-kaihdin@kolumbus.fi

● KE IT TIÖ - JA K YLPYHUONE K ALUSTE ITA

Talous on • Tilintarkastuspalvelut taitolaji • Veroneuvonta • Yritysjärjestelyt Hämeenkatu 9 33100 Tampere puh. (03) 2122 028

www.tuokko.fi

● T YÖVA AT TE ITA

Korkealaatuisten keittiöiden erikoisliike

www.keittiokauppa.com

Enqvistinkatu 7, 33400 Tampere P. 010 420 3400, Avoinna ark. klo 9–17, la 10–14

Jasperintie 270, Pirkkala | www.tamline.fi

MITÄ SIITÄKIN TULISI, JOS EI OLISI YHTÄÄN YRITYSTÄ? Yrittäjät luovat uutta ja pitävät Suomen pyörät pyörimässä. Se vaatii kovaa työtä – yrittämistä. Yrittäjät työllistävät ja maksavat suuren osan veroista. Jos sen jälkeen jää jotain itsellekin, se on ihan oikein. Yrittäjät ovat tottuneet pärjäämään omillaan. Mutta kyllä jokainen joskus apua, tukea ja verkostoja tarvitsee. Siksi kannattaa liittyä Suomen Yrittäjiin: yrittajat.fi/liity

41

Talousilta kiinnosti yli tuhatta pirkanmaalaista OP Talousilta keräsi 10.10. jälleen yli tuhatpäisen yleisön Tampere-taloon. Yrityksen tuoreehko pääjohtaja Timo Ritakallio kirkasti kuulijoille finanssialan näkymiä, pankin tavoitteita digitaalistuvassa maailmassa ja sijoitusmarkkinan muutosvoimia. Suosittu sijoituskolumnisti ja yrittäjä Merja Mähkä puolestaan hurmasi omakohtaisilla kokemuksillaan ja tarinallaan sijoittamisen opettelemisesta.

OP Kassasta kätevä kaveri korttimaksamiseen ja verkkokauppaan

OP:n kaupankäynnin palveluista yrittäjävieraita kiinnosti erityisesti OP Kassa – maksupäätteellä sekä Android-puhelimilla ja iPad-tableteilla toimiva kassajärjestelmä ei tarvitse alkuinvestointia ja sen voi helposti ottaa mukaan esim. messuille. Mukana on valmis Shopify-verkkokauppaintegraatio, jolloin verkkokaupan ja kivijalkakaupan yhdistäminen on helppoa. Kassajärjestelmä pitää myös varasaldon ajan tasalla. Kaupankäynnin palveluiden lisäksi Talousillan tietoiskuja ja lämpiötilan ständien keskusteluita teemoittivat muun muassa OP Kulku ja sen yhteiskäyttöautot, vastuullinen sijoittaminen, Pohjola Terveyden palvelut ja OP:n vakuutukset hyvinvoinnin ja terveyden tueksi sekä harvemmin eteen tulevat asiat, kuten läheisen kuolemaan ja perintöoikeuksiin liittyvät aiheet: edunvalvontavaltuutus, avio-oikeus puolison omaisuuteen, perinnönjako ja testamentti.

Yrittäjä, rohkaistu sijoittamaan

Merja Mähkä rohkaisi puheenvuorossaan yleisöä sijoittamaan: Jos suora osakesijoittaminen tuntuu liian vaativalta aluksi, voi vakaampi indeksirahasto tuntua helpommalta ratkaisulta. Mahdollisuus vastuullisuuteen sijoittamisen kautta kiehtoi paitsi Mähkää myös monia yleisössä. Monelle kuulijalle saattoi tulla yllätyksenä, että vastuullinen sijoittaminen on myös taloudellisesti kannattavaa. Kansainvälisissä tutkimuksissa on havaittu vastuullisiksi rankattujen yrityksien sijoitustuottojen olevan joko positiivisia tai vähintään neutraaleja. Sijoittaja on vahvasti vaikuttamassa ja rakentamassa tulevaisuutta, oli sitten tavoitteena liikkumatilan saaminen omassa elämässä tai olla rahoittamassa yhteiskunnallisesti vastuunsa kantavaa ja ilmaston kannalta kestävää liiketoimintaa. ●


42

TiisTai 23. lokakUUTa 2018

Pirkanmaan Yrittäjät ry:n uudet jäsenyritykset

YRiTYsPALVELUT ● ULKOPORE AMME ITA

Hämeenkyrön Yrittäjät ry Hämeenkyrön Suutari ja Ompelukonehuolto Ikaalisten Yrittäjät ry Luonnon Magiaa Oy Kangasalan Yrittäjät ry Kuhmalahden monitoimipalvelu Psykologipalvelu Elina Ruohola Riikka Koivisto Oy Kurun Yrittäjät ry Martti Hakkarainen Lempäälän Yrittäjät ry Ekokmpaamo Vihreä Aalto Insinööritoimisto ProInsinöörit Oy JK-Mekaniikka Kotilas Oy Salipiste Oy Saskiia Photography

UUSI YRITTÄJIEN JÄSEN! Hyödynnä rahanarvoinen jäsenetusi ilmoittamalla 150 000 talouteen jaettavassa Pirkanmaan Yrittäjä-lehdessä.

Saat -50% alennuksen ensimmäisen jäsen-

Suunnitellaan yhdessä juuri Sinun tarpeisiin sopiva kampanja.

vuotesi ajan kaikista ilmoituksistasi.

Leena 041 501 9902, leena.kolehmainen@dorimedia.fi

Nokian Yrittäjät ry Jumppakulman Fysioterapia Oy Sähkö-Sirius Ky Tili Siukola Oy

Pälkäneen Yrittäjät ry Tmi Jenni Vaittinen Ruoveden Yrittäjät ry Lindell Palvelut Toijalan Yrittäjät ry Akaan Lukkopalvelu Oy Kehitymme Oy SafeDrying Oy Urjalan Yrittäjät ry Inneres Pirkanmaa Oy Valkeakosken Yrittäjät ry Janne Martti Perälä Kukka-Kimppula Tmi Laura Alhola Rakennustyö J. Lehtimäki Tmi. Laura Lindberg Univeräjä Tmi Vammalan Yrittäjät ry JoTaKe Monipalvelu Vercon Oy Vesilahden Yrittäjät ry Komon Oy

Parkanon Yrittäjät ry Audiotupa Tmi Tarja Kiviholma

Virtain Yrittäjät ry Elämänlanka-Ravintolat Oy

Pirkkalan Yrittäjät ry Maalaus- ja lasityö Palmetti Wattech Oy

OSAYHDISTYKSET

Punkalaitumen Yrittäjät ry Kahvila Myötätuuli Ky

●●TAMPEREEN KAUPUNGIN-

Hervannan Yrittäjät ry Ascendas Auplan Hannun Herkkukeidas

Härmälän-Sarankulman Yrittäjät ry Tmi Mariia Orlova Lielahden Yrittäjät ry Siivouspalvelu Arjen Sankarit Tehotepa Nekalan-Koivistonkylän Yrittäjät ry Optimoiva Oy Riitan kotiapu Verhoomo- ja sisustuspalvelu Piristämö Victoria Rantanen Sammon Yrittäjät ry M.Poussa Oy Tammerkosken Yrittäjät ry Aureco Oy Civita Plus Oy Dess Concepts Oy Extampere Oy Fysio & Fitness 4U Avoin Yhtiö Goodwill Marketing Oy Level 2 Partners Oy Näkökenttä Ky Ravintola LiV Oy Remeo Oy Rientolan Pienvarastot Oy Tamrav Oy Tmi Erno Maja TypeOne Ltd Oy Tesoman Seudun Yrittäjät ry Sauhu Solutions Oy

Tapahtumakalenteri AKAA 26.10.2018 Viialan Yrittäjien

syyskokous klo 18 alkaen, A-duo Oy, Keskuskatu 11, Akaa.

7.11.2018 Toijalan Yrittäjien

aamukahvit klo 7.30 alkaen, paikka ja vieras ilmoitetaan lähempänä. HÄMEENKYRÖ 26.10.2018 Hämeenkyrön Yrittäjien

aamukahvit klo 8-9, HS Training Oy:ssä. Tutustumme yrityksen uudistettuihin tiloihin.

1.11.2018 Maaseutu- ja luotoalan yrittäjien iltapäivä Osaran maaseutuopetusyksikössä.

NaapuriRavintolassa, Kirkkotie 1, Korkeakoski. 14.11.2018 Juupajoen Yrittäjien

aamukahvit klo 8-9.30, Juupavaarassa. Tervetuloa keskustelemaan kupin ääreen.

17.11.2018 Juupajoen Yrittäjien

yhteisöllinen työpäivä klo 10-15, Ideahuoneella.

klo 17-19, Korkeakosken keskustassa. Ohjelmaa ja iloista mieltä. KANGASALA

27.10.2018 Kangasalan Yrittäjien

7.11.2018 Hämeenkyrön kylien

27.10.2018 Kuhmalahden,

8.12.2018 Joulunavajaiset Helena

Katariina Shopin pihamaalla alk. klo 9. Lisää hämeenkyröläisiä tapahtumia

löydät www.maisematie.fi IKAALINEN

25.10.2018 Ikaalisten Yrittäjien syyskokous klo 18 alkaen, Aito Säästöpankki, Ikaalinen, kokoustilat. 6.11.2018 Aamukahvitilaisuus klo

7.45 alk., Ikaalisten Kylpylä, Ikaalinen.

25.11.2018 Ikaalisten joulunavaus 4.12.2018 Ikaalisten Yrittäjien aamukahvitilaisuus klo 7.45 alk., Jyllin Kodit.

JUUPAJOKI 10.11.2018 Juupajoen, Längelmäen

ja Oriveden yrittäjien yhteinen Vuoden yrittäjä -juhla klo 18.00

LEMPÄÄLÄ

29.11.2018 Juupajoen joulunavaus

Vuoden yrittäjä -juhla. Kutsutilaisuus.

Yrittäjien syyskokous.

Vuoden yrittäjä -juhla. Kutsutilaisuus.

Perjantaisin Lempäälän Yrittäjien

Vuoden yrittäjä -juhla klo 18 alkaen, Tredu, Kangasalan toimipiste. Kutsutilaisuus.

14.11.2018 Hämeenkyrön

KIHNIÖ 17.11.2018 Kihniön Yrittäjien

syyskokous ja pikkujoulut Cafe Bohemissa, Lylyssä. Aikataulu tarkentuu myöhemmin.

3.11.2018 Hämeenkyrön Yrittäjien

yhteinen ilta klo 18, Koskilinnassa.

myyntipaikkoja voit kysellä tapahtumasihteeriltä kangasalanjoulunavaus@gmail.com.

Pälkäneen ja Luopioisten Yrittäjien Vuoden yrittäjä -juhla, Nuijan talo. Kutsutilaisuus.

9.11.2018 Kangasalan tulevaisuus-

seminaari 2018 - nro II klo 14-17, Kangasalan lukion auditorio. Finnentie 42, Kangasala. Tule mukaan visioimaan! Perinteikäs Kangasalan tulevaisuusseminaari 2018 - nro II tuo yhteen tulevaisuudestaan kiinnostuneet Kangasalan sekä lähikuntien yrittäjät, tutkijat, vaikuttajat sekä asukkaat.

29.11.2018 Kangasalan Yrittäjien eduskuntavierailu. Lähtö Kangasalta klo 7.30. Isäntänä toimii kansanedustaja, suuren valiokunnan pj. Arto Satonen. Eduskuntavierailun jälkeen käymme tutustumassa Suomen Yrittäjät ry:n toimintaan ja toimitiloihin. Ilmoit. saija.haavisto@ thaavisto.fi tai 040 837 0080. Reissuun mahtuu mukaan 50 henkilöä. 30.11.2018 Joulunavaus Kangasalla

klo 16-19, Kangasalan tori. Vapaita

Y-kahvit klo 8.30-10, Ideahuoneella.

26.10.2018 Lempäälän Yrittäjien

27.10.2018 Lempäälän Yrittäjien

Yrittäjägaala klo 19-23.55, Piippokeskuksella. Juhlassa palkitaan Lempäälän Vuoden Yrittäjä ja Vuoden Yksinyrittäjä. Lämpimästi tervetuloa mukaan juhlimaan kaikille jäsenillemme avoimeen maksuttomaan Yrittäjägaalaan!

8.11.2018 Lempäälän Yrittäjien syys-

kokous klo 18-20, Vaihmalan Hovi.

29.11.2018 Lempäälän Yrittäjien yhteinen verenluovutuspäivä klo 14-18, Lempäälän seurakuntatalolla. 30.11.2018 Lempäälän Yrittäjien

yhteisöllinen työpäivä klo 10.0015.00, Ideahuoneella. MÄNTTÄ-VILPPULA

10.11.2018 Mäntän ja Vilppulan

ja Ruoveden Yrittäjien Vuoden yrittäjä -juhla klo 18 alkaen, Ravintola Katrinan Kievari, Ruovesi. Kutsutilaisuus. NOKIA

31.10.2018 Nokian Yrittäjien

uusien jäsenten kahvit klo 16 alkaen, Nokian Yrittäjien toimisto, Yrittäjäkatu 11.

31.10.2018 Nokian Yrittäjien

syyskokous klo 17-18, Nokian Yrittäjien toimisto, Yrittäjäkatu 11.

3.11.2018 Nokian Yrittäjien 80-vuotisjuhla ja Vuoden yrittäjä -juhla klo 17.30 alkaen, Scandic Hotel Eden, Nokia. Kutsutilaisuus. 9.11.2018 Seudullinen roadshow, Ylöjärvi – Nokia – Pirkkala. Tervetuloa tutustumaan Tampereen seudun kasvaviin ja kansainvälisiin yrityksiin, ja samalla verkostoitumaan! Kokoonnumme bussikiertueelle klo 12–17, Kauppakeskus Elosta, Elotie 1, 33470 Ylöjärvi. Tutustumiskäynnit: Dynaset Oy, AGCO Power ja Jidoka Oy. Ilmoit. 31.10. mennessä: www.lyyti.fi/reg/ Seudullinen_roadshow_7406 14.11.2018 Pirkanmaan Yrityskummit ry:n Open klinikka klo 1820, Nokian kartanon kokouskeskukseen (Emäkoskentie 6). Tule tutustumaan Yrityskummien toimintaan. 28.11.2018 Bio- ja kiertotalouden

liiketoimintamahdollisuudet klo 8-10, Nokian kartanon kokouskeskus (Emäkoskentie 6). Verte Oy:n toimitusjohtaja Sakari Ermala esittelee bio- ja kiertotalouden ECO3-yritysaluetta sekä kiertotalouden liiketoimintamahdollisuuksia nokialaisille yrittäjille. Ilmoit. 23.11. mennessä: tiina. laakkonen@nokiankaupunki.fi.

4.12.2018 Nokian kaupungin hankintailta klo 18-20, Nokian kaupungintalon valtuustosali (Harju-katu 23). Tule tutustumaan Nokian kaupungin hankintapolitiikkaan ja kuule lisää osallistumismahdollisuuksista pienhankintoihin. Saat myös opastusta sähköisen Cloudia-hankintatyökalun käyttöön. Ilmoit. 28.11. mennessä: tiina.laakkonen@nokiankaupunki.fi.

ORIVESI 25.10.2018 Längelmäen Yrittäjien

syyskokous klo 17 alkaen, Symppis.

31.10.2018 Oriveden Yrittäjien

syyskokous. Klo 18 tarjolla iltapala Ravintola Vallesmannissa, jonka jälkeen kokous Orivesi-Talon kakkoskerroksen kokoustiloissa.

6.11.2018 Kaikille yrittäjille

avoin tapaaminen Oriveden kaupungintalolla valtuustosalissa. Paikalla Tredun, Tredean ja Suomen Yrittäjien edustajat.

10.11.2018 Längelmäen, Oriveden

ja Juupajoen yrittäjien yhteinen Vuoden yrittäjä -juhla klo 18.00 NaapuriRavintolassa, Kirkkotie 1, Korkeakoski. PARKANO

3.11.2018 Parkanon Yrittäjien

Vuoden yrittäjä -juhla. Kutsutilaisuus. PIRKKALA

2.11.2018 Pirkkalan Yrittäjien

syyskokous.

2.11.2018 Pirkkalan Yrittäjien Vuoden yrittäjä -juhla. Kutsutilaisuus. 7.11.2018 Pirkkalan Yrittäjien aamukahvit klo 8-9, Pataravintola Mylly, Myllyhaantie 6, Pirkkala 9.11.2018 Seudullinen roadshow, Ylöjärvi –Nokia -Pirkkala. Tervetuloa mukaan tutustumaan Tampereen seudun kasvaviin ja kansainvälisiin yrityksiin, ja samalla verkostoitumaan! Kokoonnumme bussikiertueelle klo 12–17, Kauppakeskus Elosta, Elotie 1, 33470 Ylöjärvi. Tutustumiskäynnit: Dynaset Oy, AGCO Power ja Jidoka Oy. Ilmoit. 31.10. mennessä: www.lyyti.fi/reg/ Seudullinen_roadshow_7406

PUNKALAIDUN 2.11.2018 Punkalaitumen Yrittäjien Vuoden yrittäjä -juhla, Vartiola. Kutsutilaisuus.


TiisTai 23. lokakUUTa 2018

23.11.2018 Punkalaitumen

Yrittäjien syyskokous.

25.11.2018 Punkalaitumen joulun-

avaus ja joulumyyjäiset. Järjestäjänä Punkalaitumen Yrittäjien. PÄLKÄNE

25.10.2018 klo 18: Hyvinvointi-

hanke: Yrittäjien ravintokerho Rönnvikin viinitilalla. Valmistamme yhdessä maukkaan aterian, jota nautimme jo paikan päällä sekä otamme mukaan pakasterasioissa. Mukana tietoosuus ravitsemuksesta. Hinta 25 e.

26.10.2018 Luopioisten Pimeän

kaupan ilta.

27.10.2018 Pälkäneen, Luopioisten

ja Kuhmalahden Yrittäjien Vuoden yrittäjä -juhla, Nuijan talo. Kutsutilaisuus.

15.11.2018 Hyvinvointihanke:

Hyvän elämän työpaja 1. Tule voimaantumaan ja tekemään haluamasi muutos oman hyvinvointisi hyväksi. FT Leena Ilmola/ Osuuskunta Pöllökartano. Paikka selviää syyskuun aikana. Ilmainen.

20.11.2018 Yritystreffit

Nuijantalolla (mukana luento hyvinvointiteemasta).

23.11.2018 Joulunavaus

Onkkaalassa.

28.11.2018 Hyvinvointihanke:

Bussiretki Tampere-taloon Raskasta Joulua -konserttiin. Omakustanteinen, hanke tarjoaa väliaikakahvit. Hinta noin 55 e.

1.12.2018 Pälkäneen joulunavaus. 1.12.2018 Luopioisten joulunavaus.

RUOVESI 10.11.2018 Ruoveden ja Mäntän

ja Vilppulan Yrittäjien Vuoden yrittäjä -juhla klo 18 alkaen, Ravintola Katrinan Kievari, Ruovesi. Kutsutilaisuus. SASTAMALA

Vammalan Yrittäjien aamujumppa

torstaisin klo 7.30-8.30, Liikuntakeskus Pinkki. Kustannus on 20 €/ kausi/henkilö. Myös puolisot ovat tervetulleita jumppaamaan. Lisät. ja ilmoit. Lauri Jokiselle lauri. jokinen@hyotykerays.fi.

25.10.2018 Janne Gylling: 5 tähden

asiakaskokemus klo 18 alk., Cafe Ernomanen, Itsenäisyydentie 5. Markkinointiautomaatio ja social selling – mitä yrittäjän pitäisi tehdä verkossa. Tilaisuus on Vammalan yrittäjien hallinnoima Energiaa Yrittäjyyteen -hankkeen tapahtuma ja tarkoitettu kaikille Sastamalan alueen yrittäjille. Ilmoit. 15.10.2018 mennessä linkistä www.bit.ly/ loistavakokemus.

8.11.2018 Työpaikka ohjaaminen ja

koulutusreformi, Sasky klo 8-9.30, Vammalan Seurahuone, Puistokatu 4. Tule kuulemaan ja keskustelemaan aamukahveille työpaikka ohjaamisesta sekä uudesta koulutusreformista Saskyn Kimmo Rintalan ja Johanna Frosblomin kanssa. Ilmoit. 30.10.2018 mennessä linkistä bit.ly/tyopaikkaohjaaminen Tilaisuus on Energiaa Yrittäjyyteenhankkeen järjestämä ja on tarkoitettu kaikille Sastamalan alueen yrittäjille. Tilaisuus on maksuton.

10.11.2018 Mouhijärven Yrittäjien

järjestämä Naisten Iltapäivä klo

15–17, Kultalyhty, Tupurlantie 7 C 2, 38420 Sastamala. Pukeutumisneuvoja paikalla. Ilmoittautumiset: elina@lanterra.fi 20.11.2018 Mouhijärven Yrittäjät

Ry:n Syyskokous. klo 19.00, Lounaskahvila Signe, Uotsolantie 41, 38460 Sastamala.

30.11.2018 Mouhijärven Yrittäjien

Joulun avaus. Iltatapahtuma Uotsolassa klo 17-19.

18.1.2019 Yksinyrittäjien hyvinvointikoulutus klo 17.15-20.13, Sastamalan seudun mielenterveysseura ry:n tiloissa, Puistokatu 2 (2 krs, käynti sisäpihan puolelta). Koulutus edistää yrittäjien hyvinvointia ja työssä jaksamista. Koulutuksessa jaetaan tietoa hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä niin, että yrittäjä pystyy huolehtimaan omasta ja läheistensä hyvinvoinnista nykyistä vahvemmin. Tilaisuus on maksuton. Kouluttajana Mielenterveyden ensiapu -ohjaaja Mira Kaaja. Ilmoittaudu mukaan: www.bit.ly/yksinyrittajat.

Iltajuhla klo 18 alkaen, Juhlatalo Hovi (kutsutilaisuus). 6.11.2018 Yritysblogin kirjoituspaja

klo 16-19, Pirkanmaan Yrittäjien kokoussali, Kehräsaari B 2. krs, Tampere. Haluatko nostaa blogitekstisi uudelle tasolle? Tahtoisitko kirjoittaa napakoita, kiinnostavia ja lukijoita houkuttelevia bloggauksia? Ota aiheesi ja tule innostavien kirjoituskouluttajien workshopiin työstämään tekstiäsi. Pajan yhteydessä saat lisäksi postaus-ideoiden jalostamiseen sekä tekstien suunnitteluun ja viimeistelyyn liittyviä materiaaleja, joiden avulla tulevat tekstisi syntyvät aikaisempaa helpommin. Kouluttajana toimittaja ja kirjoituskouluttaja Sanna Sevänen tai Mari Valkonen, Kide – digiajan kirjoituskoulu. Jäsenhinta 95 € + alv 24%, norm. hinta 150 € + alv 24%. Lisät. ja ilmoit. pirkanmaanyrittajat.fi.

6.11.2018 Tammelanpuiston Yrittäjien syyskokous, Ravintola Telakan 2. kerros. 22.11.2018 Hervannan Yrittäjien

Koulutus järjestetään perjantai-iltaisin

18.1.–8.2.2019 klo 17.15-20.30.

syyskokous ja teatteri-ilta: Billy Elliot, Tampereen työväen teatteri klo 18 alkaen.

3.-7.4.2019 Vammalan Yrittäjien

1.12.2018 Hervannan Yrittäjien

matka Budapestiin. Ilmoit. ja mahd. tied. sähköpostiosoitteeseen minna.heikurinen@okmatkat.fi. Ilmoit. tulee ilmoittaa passissa oleva etu- ja sukunimi, osoite, sähköpostiosoite sekä matkapuhelinnumero. Ennakkomaksu 300 €/hlö tulee maksaa 30.10. mennessä (ennakkomaksua ei palauteta). TAMPERE 23.10.2018 Yritysblogin ABC: mitä,

skumppaaetkot ennen Pirkanmaan Yrittäjien 80-vuotisjuhlaa klo 17.30 alkaen, Tampereen Messu- ja Urheilukeskus, Ilmailunkatu 20, Tre.

1.12.2018 Tesoman Seudun Yrittäjien Vuoden yrittäjä -tilaisuus klo 17 alkaen, Tampereen Messuja Urheilukeskus, Ravintola Barcelona E-halli 2. krs, Ilmailunkatu 20, Tampere. Kutsutilaisuus.

miksi ja kenelle? Klo 8.30-9.30, Pirkanmaan Yrittäjien kokoussali, Kehräsaari B 2. krs, Tre. Kaipaatko lisäpotkua markkinointiin? Tarvitsetko lisää näkyvyyttä tai asiakkaita? Blogiteksteillä saa yrityksesi osaamisen näkyviin ja pystyt luomaan mielikuvaa yrityksestäsi huippuasiantuntijana. Olet sitten alkava bloggaaja tai kokenut blogin pitäjä, tule kuulemaan kirjoituskouluttajien parhaat vinkin siihen, millainen on vetävä blogiteksti ja miten kirjoittaminen onnistuu säännöllisesti kiireenkin keskellä. Lisätied. ja ilmoit. pirkanmaanyrittajat.fi.

1.12.2018 Tampereen Vuoden yrittäjä -tilaisuus, Tampereen Messu- ja urheilukeskus, Ilmailunkatu 20, Tampere.

24.10.2018 Pispala-Pyynikin

1.12.2018 Pirkanmaan Yrittäjien

Yrittäjien syyskokous klo 18 alk. Pirkanmaan Yrittäjien kokoussalissa, Kehräsaari B, 2. krs, Tre. Kokouksen jälkeen ruokailu, sen vuoksi toivomme ilmoit. pispala@yrittajat.fi 25.10.2018 Lielahden Yrittäjien

syyskokous klo 18 alkaen, Lounaskahvila-konditoria Mainio, Possijärvenkatu 3.

27.10.2018 Tammelanpuiston

Yrittäjien Vuoden yrittäjä -gaala, Sasor. Kutsutilaisuus.

2.11.2018 Pispala-Pyynikin Yrittäjien 35-vuotisjuhla ja Vuoden Yrittäjä -juhla klo 17.30 alkaen, Pispalan Haulitorni. Kutsutilaisuus. 3.11.2018 Lielahden Yrittäjien Vuoden yrittäjä -juhla klo 18 alkaen, Juhlatila Sukkatehdas, Ollinojankatu 30. 3.11.2018 Tampereen Käsityö- ja

teollisuusyhdistyksen 150-vuotisjuhlavastaanotto klo 14-16, Pirkanmaan Yrittäjien kokoussali, Kehräsaari B, 2. krs, Tampere.

1.12.2018 Sastamalan yrittäjä-

yhdistysten yhteinen Vuoden yrittäjä -tilaisuus, Tampereen Messu- ja urheilukeskus, Ilmailunkatu 20, Tampere.

1.12.2018 Valkeakosken Yrittäjien ja Valkeakosken Käsi- ja Pienteollisuusyhdistyksen Vuoden yrittäjä -tilaisuus, Tampereen Messu- ja urheilukeskus, Ilmailunkatu 20, Tampere.

80-vuotisjuhla klo 18-00, Tampereen Messu- ja urheilukeskus, Ilmailunkatu 20, Tampere. Tapahtuman esiintyjinä ovat Miljoonasade ja mentalisti & taikuri Jose Ahonen. Tapahtumasta löytyy lisäksi Lounge & sampanjabaari, karaokebussi ja pubi, nuorten yrittäjien pikkujoulut sekä ruokaa ja juomaa. Lämpimästi tervetuloa! Osallistumismaksu 35 € / henkilö, tapahtuma on tarkoitettu Pirkanmaan Yrittäjien jäsenyrityksille. Lisätietoja ja ilmoit. pirkanmaanyrittajat.fi. 4.12.2018 Pirkanmaan Yrittäjien syyskokous klo 18 alkaen, Scandic Koskipuisto, Tampere. Lisätietoja ja ilmoittautuminen Pia Peltonen p. 050 351 6681.

VALKEAKOSKI 10.11.2018 Syyskokous ja

Pikkujoulut. Kokous klo 15 alk., teatteriesitys klo 16 alk., Valkeakosken kaupunginteatteri. Aloitamme glögillä jonka rohkaisemana pidämme yhdistyksen virallisen

syyskokouksen. Kokouksessa valitaan hallitus vuodelle 2019, sekä vahvistetaan 80-vuotisjuhlavuoden budjetti ja toimintasuunnitelma. Kokouksen jälkeen katsomme esityksen Onnen Maa ja nautimme väliajalla kahvit. Esityksen jälkeen ruokailemme illallisen teatterilla. Tämä kaikki jäsenhintaan 20 €/hlö (max 2 hlö/ yritys). Ilmottaudu pian, lippuja rajattu määrä: valkeakoskenyrittajat.fi. 13.11.2018 Valkeakosken Yrittäjien

marraskuun aamukahvit klo 8 alk., Valkeakosken Sanomat, Koskikaran 4. krs, Valtakatu 9-11, Valkeakoski. Aamukahvihetken tarjoaa marraskuussa paikallislehti Valkeakosken Sanomat omissa tiloissaan Koskikaran ylimmässä kerroksessa. Tervetuloa mukaan tapaamaan kotikaupungin muita yrittäjiä ja tutustumaan samalla Valkeakosken Sanomien uusiin tuuliin.

14.11.2018 Bisnesvirtaa verkosta

klo 18 alk., Valkeakosken ammattiopisto VAAO (luentosali Väinölä, 3. krs), Vanhankyläntien 2, 37630 Valkeakoski. Miten rakennan näkyvyyttä, brändiä ja bisnestä verkossa? Ovatko kotisivusi teknisesti ja sisällöllisesti ajan tasalla? Löytävätkö asiakkaasi sinut sosiaalisesta mediasta? Miten brändiuskollisuutesi kasvaa verkossa? Tule mukaan Bisnesvirtaa verkosta -iltaan, jossa näiden kysymysten lisäksi pureudutaan mm. sosiaalisen median kanavien käyttöönottoon sekä liikkuvan kuvan hyödyntämiseen markkinoinnissasi. Lisät. ja ilmoit. valkeakoskenyrittajat.fi.

1.12.2018 Valkeakosken Vuoden

yrittäjän julkistamistilaisuus Pirkanmaan Yrittäjien 80-vuotisjuhlan yhteydessä klo 17 alkaen, Tampereen Messu- ja urheilukeskus, Ravintola Riga. Tilaisuus on jäsenistölle + avec maksuton, yhdistys maksaa kuljetuksen ja osallistumismaksun tilaisuuteen. Ilmoittaudu mukaan hyvissä ajoin osoitteessa: valkeakoskenyrittajat.fi. VIRRAT 16.11.2018 Virtain Yrittäjien Vuoden

yrittäjä -juhla. Kutsutilaisuus. YLÖJÄRVI

27.10.2018 Ylöjärven Yrittäjien

1.12.2018 Ylöjärven Yrittäjien

yhteisöllinen toimitila ja Pirkanmaan Yrittäjien 80-vuotisjuhlan ”etkot” klo 16.30 alkaen, Rantajätkäntie 2. Klo 18 lähtee ilmainen yhteiskuljetus Tampereen Messu- ja urheilukeskukseen. Ilmoit. yhteiskuljetukseen os. ylojarven@yrittajat.fi.

Yrittäjät juhlivat ●●70 VUOTTA

5.11.2018 Jorma Piilola,

Koneurakointi Jorma Piilola, Parkano/Kovesjoki (ei juhli) ●●60 VUOTTA

23.10.2018 Juha Koivisto, Tmi

Piisipykäri Juha Koivisto, Kihniö

10.11.2018 Juha Lindström,

Atstek Oy, Tampere

●●50 VUOTTA

9.6.2018 Kari Koskinen,

Asianajotoimisto Klingendahl Oy, Tampere

Yritykset juhlivat ●●70 VUOTTA

1.11.2018 Painosorvaamo

Udelius Ky, Tampere ●●60 VUOTTA

1.10.2018 Hautalan

Sähkömoottori Oy, Tampere (Synttäreitämme vietetään Energia-messujen yhteydessä) ●●45 VUOTTA

23.11.2018 Saarelan

Teräsrakenne Oy, Parkano

●●40 VUOTTA

15.9.2018 Pirkkalan

Liikennekoulu Oy, Pirkkala 1.11.2018 Virtain Valomainos Oy, Virrat ●●30 VUOTTA

18.11.2018 JJ-Asennus Oy,

Tampere (Viettää merkkipäivää työn merkeissä)

●●25 VUOTTA

8.11.2018 Peltisepänliike

Lahdensuu, Pirkkala ●●20 VUOTTA

2.11.2018 Kukkasitomo

Hyvä Haltija, Tampere ●●15 VUOTTA

6.11.2018 Kuljetusliike

Vuoden yrittäjä -juhla klo 17 alk., Avant Tecno Oy. Kutsutilaisuus.

Majamäki Oy, Ikaalinen

9.11.2018 Seudullinen roadshow,

20.10.2018 EA-Systems Oy,

Ylöjärvi –Nokia – Pirkkala. Tervetuloa mukaan tutustumaan Tampereen seudun kasvaviin ja kansainvälisiin yrityksiin, ja samalla verkostoitumaan! Kokoonnumme bussikiertueelle klo 12–17, Kauppakeskus Elosta, Elotie 1, 33470 Ylöjärvi. Tutustumiskäynnit: Dynaset Oy, AGCO Power ja Jidoka Oy. Ilmoit. 31.10. mennessä: www.lyyti.fi/ reg/Seudullinen_roadshow_7406 10.11.2018 Viljakkalan Yrittäjien

Vuoden yrittäjä -tilaisuus. Kutsutilaisuus.

27.11.2018 Yritysmyönteinen

Ylöjärvi -tilaisuus klo 13.45-16, Koulutuskeskus Valo. Tilaisuus tarkoitettu kaupungin esimiehille sekä ylöjärveläisille yrittäjille. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu sekä useita puhujia eri toimialoilta. Puheenvuorojen sisällöt tarkentuvat lähempänä.

43

●●10 VUOTTA

Ylöjärvi

22.10.2018 PlanMan Oy, Pirkkala 24.10.2018 Honkalamedia Oy,

Tampere

31.10.2018 Homeros Oy, Ylöjärvi

(Homeros Oy kiittää työntekijöitään ja asiakkaitaan näistä huikeista vuosista!) 1.11.2018 Alfa Wear Oy, Orivesi 1.11.2018 Avantium Partner, Sastamala 6.11.2018 Tapahtumatuotanto Voltti Oy, Tampere (Juhlimme työn merkeissä tuottamalla tapahtumia - oikealla asenteella!) 7.11.2018 Jalkahoitola PaliPali, Tampere (Avoimet ovet ja kahvitarjoilu la 17.11. klo 11-17, Näsilinnankatu 25 B, 3. krs, Tampere. Tervetuloa!) 11.11.2018 TiliPenninki, Valkeakoski, Hyvinkää (Juhlimme synttärikahvien merkeissä Valkeakoskella 16.11.2018 ja Hyvinkäällä 23.11.2018 klo 9-15. Tervetuloa!)


44

tiiStAi 23. loKAKUUtA 2018

Koeajettavana! UUSI etuvetoSprinter alk.

39 992 €

Autoja heti toimitukseen!

Uusi Sprinter alk. 39 991,54 € (sis. toim.kulut 600 €), CO2-päästöillä 202 g/km. Sprinter-malliston CO2-päästöt 198-233 g/km. Kuvan auto lisävarustein.

Nyt automaatti

0€

Vito 114- ja 116-malleihin!

Vito Mukava 114CDI A1 A kokonaishinta 41 321,66 €, CO2-päästöt 158 g/km. Vito 116CDI A2 A kokonaishinta 47 418,11 €, kampanja-alennus 2 612,35 €, alennushinta 44 805,76 € (sis. toim. kulut 600 €), CO2-päästöt 154 g/km. Tarjous koskee vain erikoiserää Vito Mukava -kampanja-autoja. Kuvan auto lisävarustein.

Veholta parhaat autot yrittäjän arkeen. Nyt meillä koeajattavana uusi etuveto-Sprinter, joita on saatavilla heti nopeaan toimitukseen. Lisäksi nyt Vito 114CDI- ja 116CDI-malleihin 7G-TRONIC-automaattivaihteisto manuaalivaihteiston hinnalla, etusi jopa 2 600 €. Tervetuloa tutustumaan kattavaan Mercedes-Benz-mallistoon molempiin Tampereen seudun liikkeisiimme!

VEHO TAMPERE Taninkatu 11, Tampere | 010 569 3100 Tavara-automyynti ma–pe 9–17 Henkilöautomyynti ma–pe 9–18, la 10–16

VEHO PIRKKALA Jasperintie 1, Pirkkala | 010 569 3034 Ma–pe 9–17

Huolto Tampere ma–pe 7–18 Pirkkala ma–pe 7–21, la 7.30–15 010 569 8080

Puhelun hinta 010-numeroihin: 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/ min. (sis. alv. 24 %).

VEHO.FI OMAVEHO.FI