__MAIN_TEXT__

Page 1

NRO 9 17.11.2020

Pirkanmaan Yrittäjä -lehti perustettu vuonna 1948

Aina työn tekijän puolella www.py-lehti.fi

73. vsk. • jakelu 150.000 kpl

s. 32

Kuva: Backstage Rock Shop Oy

Tanja taitaa talokaupan

s. 41

Kaksi kolmesta fanikaupan tuotteesta lähtee ulkomaille s.15

Pakkopysähdys 300 henkeä työllistävän Länsilinjat-konsernin toimitusjohtaja Terhi Penttilä myöntää, että vuosi 2020 on ollut hyvin haastava. Siitä kertovat myös viime viikolla käynnistetyt yt-neuvottelut. Tosin bussiliiketoiminnassa on päästy helpolla, jos vertailukohdaksi otetaan samaan yritysryppääseen kuuluva matkatoimisto Lomalinja. Sen osalta maailma pysähtyi totaalisesti maaliskuussa, ja päänvaivaa oli myös maailmalle jumittuneiden lomalaisten kotiin saamisessa.

s.29

Jos Karoliina Ahola ja Sami Ketola olisivat ala-asteella, olisi heidän perinteinen “Mitä tein kesällä” ainekirjoituksensa aihe ollut melko helppo arvata. He kun ostaa pamauttivat kesällä itsensä kartanonomistajiksi. Paraatipaikalla, Pyhäjärven kupeessa sijaitseva Sankilan kartano oli ehtinyt olla sen verran kauan tyhjillään, että nyt on remontin aika. Yrittäjien tarkoitus on saada ovet auki jo keväällä.

Kansanedustaja Ikonen esitti hallitukselle tärkeän kysymyksen Kuva: Nokian Renkaat oyj

Tämän pariskunnan seuraava projekti on kartano

s. 6

s. 20

Älyrenkaan maailmanvalloitus alkaa Suomesta ja traktoreista


2

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Aina työn tekijän puolella

PÄÄKirJOiTUs 17.11.2020

Yrittäjiä suojaa laki, josta et ole luultavasti ikinä kuullut Monet yrittäjät kokevat epidemian aikana säädetyt rajoitukset kohtuuttomiksi. Lisäksi talouselämän tökkiminen tuntuu entisestään korostavat tilanteita, joissa kaikista heikommassa asemassa olevat yritykset kärsivät. On luonnollista, että talouden ongelmissa kaikki yrittävät itse selviytyä. Kaikki tämä nostaa esiin kysymyksen, kuka suojelee heikommassa asemassa olevaa yritystä?

s

uurin osa on kuullut kuluttajansuojalaista, mutta aika harva tietää, että Suomessa on olemassa myös yrittäjän suojaa koskeva laki. 1990-luvun laman aikaan kuluttajansuojan parantamisen yhteydessä haluttiin suojella myös heikommassa asemassa olevaa yrittäjää kohtuuttomilta sopimusehdoilta. Silloin säädettiin niin sanottu yrittäjän suojalaki. Sellainen on siis olemassa, mutta sitä vain ei ole ikinä käytetty.

ranomaisten toiminnan vuoksi yrittäjä joutuu kohtuuttomaan ja alistettuun tilanteeseen. On hieman epäselvää, voitaisiinko tätä lakia soveltaa koronan yhteydessä luotuihin rajoitteisiin. Asia on kuitenkin tarkastelemisen arvoinen. Ainakin erilaiset hankintayksiköt ja niiden toiminta voisi olla yksi kohde lain soveltamisessa. Julkiset hankinnat kun yhä erilaisilla ehdoillaan pakenevat yhä vaikeammiksi pienten yritysten osallistua.

Tämän lain soveltaminen saattaisi tulla kysymykseen erilaisissa alihankintasuhteissa, monopoliasemassa olevan olevien yritysten tai sellaisten tilanteiden varalta, joilla heikommassa asemassa olevalla yrittäjällä ei ole mahdollista valita kumppaniaan.

Heikommassa asemassa olevalle yrittäjälle on varmasti äärimmäisen vaikeaa lähteä taistelemaan sopimuskumppaniaan vastaan, sillä Suomessa on sopimusvapaus. Jo 30 vuotta olemassa olleelle laille saattaisi olla nyt oiva soveltamisen paikka, sillä on ilmiselvää, että pienempää yrittäjää pitäisi suojella.

Mielenkiintoisen ja tulkitsemattoman tilanteen laki luo tapauksissa, joissa vi-

Tämän lain rinnalla on toki pienemmän asema huomioitu. Tällaisia ovat muun

muassa tilintarkastus, kaupallisten sopimusten maksuajat, työlainsäädännön jotkin pykälät. Sen sijaan laki pitäisi edelleen ulottaa harhaanjohtavaan markkinointiin, jolla voitaisiin välttää erilaiset huijauspuhelut. Ikävä kyllä tosiasia näyttää siltä, että pienemmät yritykset eivät uskalla lähteä haastamaan suurempia yrityksiä tai viranomaisia peläten asiakassuhteen menetyksiä. Rohkenenkin kysyä, voisiko koronan aiheuttama poikkeustila olla hyvä aloituskohta tämän lain soveltamisen aloittamiseksi tai laajuuden etsimiseksi? Olisi edes jotain hyötyä tästäkin harmista.

päätoimittaja

Kuva: Ovi Ko t ii

marrasKUU 2020

nL

KV

sisÄLTÖ

s. 4

mikko on toisen polven pukukauppias

raitiovaunuihin etsitään koematkaajia

s. 22

Pasi Oinonen on yrittänyt pian 20 vuotta

s. 23

Lounasvieraana kuljetusyrittäjä Kristian Lella

s. 26

Poliisi muistuttaa näkyvyydestä

s. 27

Lakilaarissa asiaa kirjanpidon yksin- ja kaksinkertaisuudesta

s. 28

Historiallinen tilanne – Pirkkalassa yritystontit on pian myyty loppuun

s. 34

Jarmo Hautamäki on järjestömies henkeen ja vereen

s. 35

● JAKELU

Posti Jakelumäärä 150 000 kpl

aina työn tekijän puolella Pirkanmaan Yrittäjät ry, Laukontori, Kehräsaari B, 2. krs, 33200 Tampere puh. (03) 251 6500 www.py-lehti.fi www.yrittajat.fi/pirkanmaanyrittajat

● JAKELUPÄIVYSTYS ● TOIMITUS

Vastaava päätoimittaja Pasi mäkinen Toimitussihteeri Ville Kulmala 040 535 9953 ville.kulmala@py-lehti.fi

Postin varhaisjakelu / Pirkanmaa p. 0100 3355 (pvm/mpm) arkisin klo 6–16 viikonloppuisin klo 6–12 www.aamulehti.fi/asiakastuki

Ku v a : J a a k k oK

än

isto

s. 12

s. 35

ar k

Koivulan korjaamossa ei turhia jäykistellä

s. 34

n

s. 10

Kuvassa näkyvän hopeahaalarin lanseerannut yrittäjä vaihtoi maskibisnekseen

s. 4

● MEDIAMYYNTI

mediatoimisto Dorimedia Oy Leena Kolehmainen-Naaralainen yrittäjä, p. 041 501 9902 leena.kolehmainen@dorimedia.fi myyntiassistentti: Pinja Kolehmainen (vanhempainvapaalla) myyntipäälliköt: Erja Joentausta p. 050 374 9444 Timo Hyvönen p. 050 468 2290 Kimmo Vaittinen p. 050 306 2228 (Pirkanmaan Yrittäjäjärjestön jäsenyydet) etunimi.sukunimi@dorimedia.fi

s. 10

● JULKAISIJA Pirkanmaan Yrittäjät ry Toimitusjohtaja Pasi mäkinen ● PAINOPAIKKA sanoma manu Tampere 2020 ● ULKOASU ilmoitukset ja sivutaitto ahaa mediapalvelut Oy p. 03–357 1100 ● AINEISTOT

aineistot@dorimedia.fi


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

AINA PUHDAS AUTO Kurvaa kaupungin nopeimpaan ja vaivattomimpaan autopesuun! Boss Gloss -pesuloissa saat huippunopeaa ja laadukasta pesupalvelua – ajat vain paikalle, me hoidamme loput. Pesut kestävät alle 5 minuuttia ja autoja otetaan linjalle minuutin välein. Autopesussa käyminen on turvallista ja halutessasi myös täysin kontaktitonta - voit istua autossa vaikka koko käynnin ajan. Nauti vasta pestystä autosta niin usein kuin haluat – vaikka joka päivä!

RAJATTOMAT PESUT 33 €/kk Jäsenyydellämme saat rajoittamattoman määrän autopesuja, ja käytössäsi ovat kaikki pesuohjelmamme. Helposti, laadukkaasti ja aina nopeasti!

A U T O P E S U L AT TA M P E R E , Y L Ö J Ä R V I , L E M P Ä Ä L Ä J A O U L U WWW.BOSSGLOSS.FI

3


4

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

MIKKO HAUTANEN on ollut vetovastuussa vaateliike Pohjanheimosta vuodesta 2011. Hän jatkoi yrittäjä-isänsä Reinon työtä, joka ehti toimia vaateliikkeen kipparina vuodesta 1971 alkaen. Aika pian nuoremman Hautasen hypättyä kuskin paikalle yritys myös muutti uusiin tiloihin. Keskustorin liiketila vaihtui Hallituskadun ja Kuninkaankadun risteykseen, johon yritystä houkuttivat ennen kaikkea lisäneliöt. – Tästäkin tulee maaliskuussa jo kahdeksan vuotta.

Äkillinen asiakaskato tarkoitti, että ovet piti pistää kiinni parhaan sesongin korvalla – Yrittäjä itse lensi takaisin tutusta Välimerenmaasta juuri ennen kuin epidemia alkoi riehua siellä Vaateliike Pohjanheimolla oli jo paljon ennen koronakriisiä hokattu oiva keino keskustan asiakasvirtojen seurantaan. Liikettä vastapäätä sijaitsevan Sokoksen parkkitalon infotaulu kun kertoo vapaiden parkkipaikkojen määrän reaaliaikaisesti. Maaliskuun puolivälissä taulun kertoma alkoi olla karua kertomaa. 220 asiakaspaikasta vapaana saattoi laskurin mukaan hyvinkin olla 200. Ja kun kuun lopulla asiakkaita oli enää yhden käden sormilla löytyvä määrä, oli vaateliikkeen omien ovien sulkeminen järkipäätös. Yrittäjä Mikko Hautanen toteaa, että päätös oli kova. Vaateliikkeelle ajoitus oli siinäkin mielessä kimurantti, että perinteisesti loppukevään ja alkukesän kuukauden ovat myynnillisesti vaateliikkeen parhaat.

m

ikko Hautaselle hänen isänsä Reinon pitkään luotsaaman vaateliikkeen jatkaminen oli vahva vaihtoehto jo nuorena miehenä. Ainoa toinen aikanaan mieleen pilkahtanut ammattihaave liittyi lentämiseen. Mutta koska paikka ilmasotakoulussa jäi aikanaan saavuttamatta, oli perheyritykseen työllistyminen melkein itsestäänselvyys. Vakituisen työsuhteen perheyrityksessä Mikko aloitti jo 1997. Virallisesti sukupolvenvaihdon miestenvaateliikkeessä toteutettiin vuonna 2011, mutta tirehtöörin hattua oli istutettu hiljalleen Mikon päähän jo useamman vuoden ajan. Esimerkiksi liikkeen kaikki ostot annettiin Mikon harteille jo vähän vuosituhannen vaihteen jälkeen.

si on ylivoimaisesti hänen yhdeksän vuoden yrittäjäuransa kummallisin ja haastavin. Vielä alkuvuodesta tulevasta ei ollut pienintäkään tietoa. Koronavirus oli kyllä terminä uutisista tuttu, mutta se tuntui tinanvalamisten aikaan olevankovin kaukana meiltä Pohjolasta. Täällä virus muuttikin arkea vasta maaliskuussa. Hautasen omaan mieleen ovat jääneet Italiasta lähetyt uutiskuvat ruumispusseista. Ne saattoivat iskostua takaraivoon siitäkin syystä, että Mikko itse palasi Milanosta samaisena päivänä, kun Italian ensimmäiset tartuntahavainnot tehtiin. Ja melko pian sen jälkeen asia aktualisoitui myös Suomessa.

Italian-reissulta kotiin kreivin aikaan

Vaikka Pirkanmaalla tartunnat säilyivätkin koko kevään hyvin alhaisella tasolla, melko tehokkaasti tääl-

Mikko Hautasen mukaan kuluva vuo-

Puff – ja niin katosivat ihmiset

lä meilläkin katukuva tyhjeni. Mikko Hautanen kertoo tarkoittavansa tätä kirjaimellisesti. – Maaliskuun puolivälissä asiakaskäynnit vähenivät jyrkästi, ja viikkoa myöhemmin asiakkaat tuntuivat suorastaan kadonneen myös tuosta Hallituskadulta, hän kertoo ja osoittaa ulos ikkunasta. Sokoksen parkkitalon paikkalaskuri oli siis hyvin kuvaava. – Siellä oli tosiaan päiviä, joina koko talossa oli ainoastaan kaksi tai kolme autoa, Hautanen kertoo. Kuun loppupuolella yrittäjä päätti, että ovet laitetaan myös heillä tyystin kiinni, mikä oli puhtaasti järkipäätös. – Meillä oli parikin päivää, jolloin liikkeeseen ei astunut sisään yhtään asiakasta. Tältä pohjalta päätös sulkemisesta ei ollut kovin vaikea, Mikko kertoo.

siin. Sellaista ei ollut tapahtunut kertaakaan sitten ainakaan vuoden 1971. – En ollut ikinä edes ajatellut sellaista mahdollisuutta, mutta nyt siihen oli pakko ryhtyä. Työntekijät tosin ymmärsivät kyllä, miksi näin toimittiin, Mikko kertoo. Normaalitilanteessa liike työllistää Mikon lisäksi kaksi myyjää ja yhden ompelijan. Lisäksi Mikon sisko Susanna käy tarvittaessa liikkeessä tuurailemassa. Keväällä sille ei ollut tarvetta.

Hissukseen palattiin arkeen

Liikkeen ovella oli koko huhtikuun tilapäisestä kiinniolosta kertova lappu, mutta pyynnöstä Mikko kyllä avasi ovensa myös tuolloin tilauksesta. Esimerkiksi äkillisesti ilmaantuneisiin hautajaisiin oli vaatetarpeita myös huhtikuussa. – Ei niitä kovin monia kertoja ollut, mutta toki tänne tulin, jos tarvetta ilmeni, yrittäjä kertoo. Touko-

Surkea ajoitus

Mikko Hautanen myöntää, että sulkuajoitus oli heidänkin kannaltaan oikeastaan huonoin mahdollinen. – Kesän juhlasesonki tarkoittaa meidän kannaltamme sitä, että huhti-, touko-, ja kesäkuu ovat meille aivan kriittisen tärkeitä kuukausia, joiden aikana tehdään iso osa koko vuoden tuloksesta, Hautanen myöntää. Poikkeustilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös siinä suhteessa, että ensimmäistä kertaa – ainakin Hautasten perheen yrittäjäaikana – heillä jouduttiin turvautumaan lomautuk-

YRITTÄJÄ MIKKO HAUTANEN ounastelee liivipuvun olevan yksi syksyn trendeistä. Vaatekauppiaan mukaan korona on ollut vaateliikkeelle kova isku, ja sen eskaloitumisajankohta oli vaatekaupalle äärimmäisen huono. Kesä juhlineen kun tarkoittaa laadukkaita miestenvaatteita tarjoavalle erikoisliikkeelle sitä, että keväällä tehdään iso osa koko vuoden tuloksesta. Perinteisesti juuri huhti- ja toukokuu ovat olleet vuoden parhaita myyntikuukausia.


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

POHJANHEIMO TUNNETAAN erityisesti pukuliikkeenä, mutta löytyy hyllyistä rennompaakin vaatetta.

Hautanen tuumaa. Koska yritys hankkii useimmiten liikkeensä tuotteet maailmalta kahdessa isommassa ryppäässä, tarkoittaa se myös sitä, että niille kertyvät hintalaput pitävät perässään aika monta nollaa. Ja koska maksuajat ovat kuukaudesta kahteen, tarkoitti se melkoista maksumäärää juuri keskelle synkintä suvantoa. Mikko Hautanen korostaa, että pitkistä yhteistyösuhteista oli tässä tilanteessa valtavasti apua. Samat tutut, pääosin italialaiset muotimerkit olivat toimittaneet miestenvaateliikkeisiin leijonanosan kaikista sen myyntiartikkeleista jo vuosikaudet. Niinpä luottoa ja ymmärrystä löytyi haastavassa tilanteessa poikkeuksetta, ja nyt jo pois maksettuihin laskuihin saatiin aikanaan lisäaikaa. – Oikeastaan jokaiselta toimittajaltamme saamamme viesti oli, että ymmärrämme kyllä. Samassa veneessä tässä ollaan, ja maksatte sitten kun pystytte, Hautanen kertoo. Hän epäilee, että silläkin oli vaikutusta, että heidän toimittajistaan suurin osa on juuri Italialaisia yrityksiä. Saapasmaa kun oli tautitilanteeltaan yksi koko Euroopan pahimmista.

Alas, ylös ja kysymysmerkki

POHJANHEIMO ON kuulunut tamperelaiseen katukuvaan jo vuosikymmeniä. Nykyisessä osoitteessa Kuninkaankadun ja Hallituskadun kulmassa tosin on oltu ”vasta”seitsemän vuotta. Näillä vuosimäärillä lainausmerkit ovat oikeutetut.

kuussa Mikko päätyi jälleen avaamaan liikkeen ovat, joskin rajoitetuin aukioloajoin, eli vain kuusi tuntia päivässä. – Kovin varovaisesti asiakkaita silloinkin vielä oli, mutta hyvä siinä tilanteessa oli, että edes jotain saatiin kassaan. Kesäkuussa vaihdettiin sitten vetovastuuta. Yhden hengen voimin tuolloinkin vielä selvittiin, mutta kun Mikko keskittyi oman kotinsa remonttiin, otti liikkeen komennosta vastuun jo useampia vuosia talossa työskennellyt Sari Heikkilä. – Vaatealalla olen itsekin ollut jo parikymmentä vuotta ja tiesin hyvin, että yleensä kevätkuukausina ei pahemmin lomia ole pidetty. Nyt oltiinkin sitten mökillä oikein urakalla, hän kertoo.

Tukihakemuksista kahdenlaisia kokemuksia

Yritys haki ja sai liiketoimintahaasteisiinsa tarjolla olleet Ely-keskuksen tuen, joka oli heidän tapauksessaan vajaat 10 000 euroa. Yrittäjä haki heinäkuussa myös valtion myöhemmin ilmoittamaa tukea, jota liiketoimintaansa merkittävästi eli vähintään 35 prosenttia menettäneet yritykset saattoivat hakea. Tämä ehto täyttyi Pohjanheimon osalta selvästi, sillä heillä miinukset putosivat useampina kuukausina peräti 70 prosenttia. Tämä hakemus tuli kuitenkin bumerangina takaisin. – Perusteluja vähän ihmettelin, sillä meille ilmoitettiin, että olimme hoitaneet asioita vähän liiankin hyvin, kun olimme esimerkiksi lomauttaneet henkilöstömme, yrittäjä ihmettelee ää-

neen. Mikko Hautanen myöntää, että poikkeusvuosi on muutenkin saanut jopa hänelle perinteisesti tyypillisen optimisminsa koetukselle. Hän myöntääkin, että ainoa positiivinen asia, minkä hän tilanteesta keksii, on sekin vähän surkuhupaisa. – Yleensä olen aina stressannut siitä, että jollakin tasolla päästään edellistä vuotta parempaan tulokseen. Nyt siitä asiasta ei tarvitse pingottaa, hän hymyilee.

Ymmärtävät italiaanot

Koronan keväällä aiheuttamaa ahdinkoa synkensi sekin, että kevätkauden tuotteiden toimitukset olivat alkaneet jo hyvissä ajoin ennen sesonkia. – Meillä oli siis varasto pullollaan tavaraa ja liike kiinni, mikä on aikalailla huonoin mahdollinen yhtälö,

Lintumetsä kulkee suvussa – yrityksen suhteen asia jäänee nähtäväksi

TEKSTISSÄ MAINITUN metsästyksen lisäksi Mikko Hautanen on myös kalamiehiä. Tämä harrastus näkyy myös liikkeen ilmeessä.

Mikko Hautasen syksyä linjaavat perinteisesti linnut. Innokas metsästäjä on käynyt lintumetsällä säännöllisesti 14-vuotiaasta lähtien. Syykuun 10. päivä alkanut sesonki kestää Pirkanmaalla tänä vuonna kaksi kuukautta. Tosin Mikko on perinteisesti jatkanut omaa sesonkiaan vielä myöhemmin pohjoisemmassa, jossa kausi jatkuu vielä joulukuuhun saakka. – Täällä Pirkanmaalla käyn pääsääntöisesti mökkiseudullani Ruovedellä sekä Parkanossa valtion mailla, Mikko kertoo. Lintumetsällä Mikon houkutteli aikanaan hänen isänsä Reino

Hautanen, jonka jalanjälkiä Mikko on seurannut yhtälailla myös liiketoiminnassa. Mikko on siis jo toisen polven Hautanen Pohjanheimon ruorissa. Yhteensä yritys on ollut saman perheen hoteissa jo 49 vuotta, sillä Reino osti viime vuonna 80 vuotta täyttäneestä vaatetusliikkeen vuonna 1971. Virallisesti Reino ehti toimia vaateliikkeen nokkamiehenä kunnioitettavat 40 vuotta, sillä sukupolvenvaihdos yrityksessä tehtiin 2011. Metsästysharrastuksen suhteen perinteet ovat jo saaneet jatkoa, sillä Mikon kahdesta pojasta nuorempi, nyt 15-vuotias Jasper on

lähtenyt isänsä seurassa lintumetsälle jo parin vuoden ajan. Perheessä kulkevan vaateliikkeen osalta mahdollinen jatkaminen ei ole vielä tässä vaiheessa ollut ajankohtainen asia, mutta pois sitäkään vaihtoehtoa ei voi sulkea. Mikon nuorempi poika on jo alustavasti ilmoittanut, että mitenkään mahdotonta yrityksen jatkaminen ei hänenkään osaltaan ole. Ja se on parhaassa tai pahimmassa mopoiässä jo aika paljon sanottu. Nähtäväksi jää, mutta kovasti tuntuu tämäkin asia kulkevan Hautasilla geeneissä.

Maalis–toukokuussa Pohjanheimon myynti putosi reilut 70 prosenttia normaalitilanteesta. Ja vaikka kesäkuussakin jäätiin vielä noin puoleen edeltävän vuoden myynnistä, oli suunta tuolloin jo selvästi parempi. Ja heinäja elokuussa palattiinkin Hautasen mukaan jo melkein normaalitasolle. Toisaalta yrittäjä ei vieläkään voi huokaista helpotuksesta. Syyskuun aikana huonompaan suuntaan lähtenyt tautitilanne on nimittäin jälleen näkynyt asiakasmäärissä. – Ei nyt olla lähelläkään sitä kevään tilannetta, mutta hieman väärään suuntaan asiakasmäärät ovat nyt menneet. Yrittäjän mukaan myös lämpimät kelit saattavat olla syypää. Perinteisesti syksyn vaatekauppainto alkaa vasta kelien selkeästi kylmetessä. – Kovasti toivon, että siitä nytkin olisi kyse, hän tuumaa.

Perinteinen ostoreissu jäi nyt väliin ja peruuntunee myös alkuvuodelta

Korona on vaikuttanut yrittäjin suunnitelmiin myös siinä, että varsinaiset ostosmatkat jäivät nyt syksyllä ensimmäistä kertaa todella moneen vuoteen väliin. Korona-aikana ei paljon matkustella, etenkään kun kohteena olisi juuri Pohjois-Italian Milano, jota voi pitää hyvällä syyllä miesten muodin mekkana. Se on ehtinyt käydä Hautaselle tutuksi, sillä hän on reissannut hankintojen perässä siellä jo parikymmentä vuotta, joka vuosi kahteen otteeseen eli alkuvuodesta ja alkusyksystä. Vaatehankintoja tehtäessä eletään vahvasti futuurissa, sillä syksyn reissulla Mikko olisi keskittynyt vuoden 2021 kevätsesonkiin. Nyt myynnissä olevat tuotteet hän ehti juuri ja juuri hoitaa alta pois, sillä hän ehti käydä tekemässä syksyn hankinnat helmikuussa. Tulevan kevään ostot mies onkin nyt ensimmäistä kertaa joutunut tekemään tyystin virtuaalisesti ja hän myöntää, että preferoi jatkossakin perinteistä tapaa enemmän. Esimerkiksi kankaiden osalta niiden fyysinen tuntuma olisi mukava saada ennen ostopäätöstä. – Onni on, että meillä on tuttuja korkealaatuisia yhteistyötaloja, joiden osaamiseen olen pitkien asiakassuhteiden aikana oppinut luottamaan. Erinomaisen hyviä laatuvaatteita meille siis on tulossa myös ensi kevääseen, hän hymyilee. ● Teksti ja kuvat: VILLE KULMALA

5

Virtuaalisesti järjestettäville omistajanvaihdosmarkkinoille mahtuu vielä, mutta nyt tarvitaan ripeitä liikkeitä Pirkanmaan TE-toimiston yrityspalvelut järjestävät jälleen Omistajanvaihdosmarkkinat, ja ne pidetään jo tällä viikolla eli torstaina 19. marraskuuta. Poikkeusvuotta kun eletään, tilaisuus järjestetään kokonaan virtuaalisena, joten osallistujamäärää ei ole rajattu mitenkään. Mukaan siis ehtii, mutta nyt pitää olla jo ripeä. Ilmoittautumisia otetaan vastaan vielä tämän lehden ilmestymistä seuraavana päivänä eli keskiviikkona 18. päivä.

m

iksi juuri nyt yrityskaupoille ja omistajanvaihdoksia suunnittelemaan? Vaikka nyt ei siltä tunnukaan, maailma tai yrittäminen eivät tähän lopu. Kriisi tarjoaa aina uudistumisen mahdollisuuden. Yrityskaupat Suomessa ovat aivan selvästi piristymään päin kesän jälkeen. Yleinen korkotaso näyttää pysyvän ennätysalhaalla ja sijoittajilla on paljon likvidejä pääomia. Myös yritysten arvostukset ovat kriisin jäljiltä maltillisempia ja osa joutuu luopumaan yritystoiminnastaan pakon edessä. Kilpailukykyä vahvistetaan ostamalla esimerkiksi teollista ylikapasiteettia pois. Nyt on siis hyvä aika osallistua markkinoille.

Monipuolinen kattaus

Totuttuun tapaan Omistajanvaihdosmarkkinoilla kuullaan inspiroivia yrityskauppatarinoita ja ajankohtaista tietoa eri toteutustavoista, rahoituksesta ja muista tukipalveluista. Puhujina ja treffeillä on myös useiden yritysvälittäjien edustajia tavattavissa. Kyseessä on siis koko maakuntaa palveleva foorumi, markkinapaikka, jossa toivotaan kohtaamisia ja kauppojen alkuun saattamista. Tietoturvasta pidämme erityisen tarkkaa huolta, joten rohkeasti vaan verkostoitumaan ja sopimaan treffejä kiinnostavien osallistujien kanssa. Palvelun tuottajana toimii viimevuotiseen tapaan Business Maker, jolla on vahva kokemus erilaisten tapahtumien järjestämisestä. Osallistujat voivat siis sopia tapaamisia toistensa kanssa virtuaalisesti. Palveluntuottajan edustajat auttavat ja neuvovat virtuaalitapaamisten järjestämisessä. Rekisteröityminen ja lisätietoa löytyy osoitteesta: https://businessmaker.fi/omistajanvaihdosmarkkinat2020/ ●


6

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Kansanedustaja Ikosen jättämä kirjallinen kysymys koskee isoa ryhmää – Yksinyrittäjien monimuotoisuuden unohtaminen voi tulla suomelle erittäin kalliiksi Kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen jätti 9.11. eduskunnassa kirjallisen kysymyksen yksinyrittäjien tukemisesta koronakriisistä selviämiseksi. Asian vakavuuteen hän heräsi jo keväällä saamansa yhteydenoton pohjalta, eikä koe saaneensa yrityksistä huolimatta kunnon selvitystä hallituksen aikomuksista asian suhteen.

m

onen muun kansanedustajan tapaan maanantain kotikonnuillaan viettävän Anna-Kaisa Ikosen viikon alkuun mahtuu palaveri poikineen. Ennen tätä Pirkanmaan Yrittäjien konttorilla Kehräsaaressa toteutettua pikahaastattelua takana on jo yksi palaveri ja edessä vielä useampi. – Päärata-asioissa meillä on palaveri rautatieasemalla, jonka jälkeen vuorossa on vielä kaupunginhallituksen kokous, Ikonen kelaa kalenteriaan.

Aika oli kypsä

Ikosen Kehräsaari-visiittiin syyn antoi parlamentaarikon viime perjantaina jättämä kirjallinen kysymys. Sen ytimessä on yrittäjäjärjestölle kovin tuttu yksinyrittäjyys, tarkemmin sanottuna kyseisen ryhmän heikko asema koronatukien viidakossa. – Koronatukiin liittyvät haasteet ovat olleet tiedossa jo keväästä lähtien, ja kirjallisen kysymyksen jätin, koska en koe yrityksistäni huolimatta saaneeni asiaan matkan varrella kunnon vastausta, Ikonen taustoittaa. Hänen mukaansa ajoitukseen vaikutti se, että nyt asialle olisi kenties mahdollista tehdä jotain. – Tulevaisuuden tukia arvioidaan juuri nyt. Lisäksi viime viikolla on selvinnyt, että yksinyrittäjien tukia jäi käyttämättä, mikä taas avaa käytävään keskusteluun uusia mahdollisuuksia.

Liian paljon tukea jäi jakamatta

Ikosen mukaan syksyyn asti tarjolla ollut 2000 euron yksinyrittäjätuki oli tärkeä, mutta valitettavasti myös riittämätön toimenpide. Tämän puolesta puhuu sekin, että yksinomaan Tampereella tukea jäi jakamatta noin kuusi miljoonaa euroa. – Mielestäni näin laaja tuen käyttämättä jääminen viittaa siihen, ettei tuki ole kohdentunut yksinyrittäjien tarpeeseen riittävän hyvin, Ikonen sanoo ja huomauttaa, että moni yksinyrittäjä kokee jääneensä tukiasioissa lapsipuolen asemaan. Näin tuumasi myös Ikoseen jo keväällä yhteyttä ottanut yrittäjä, jonka tapauskohtaista esimerkkiä Ikonen kysymyksessään avaa. – Yrittäjä oli oikeutettu edellä mainittuun yksinyrittäjätukeen, mutta oli muuten jäänyt tukijärjestelmässä täydelliseksi väliinputoajaksi. Yksinyrittäjätuki ei ole ollut missään määrin riittävä, sillä kyseisen yrityksen liikevaihto on normaalivuonna yli puoli miljoonaa euroa.

Toiminnan pysähtyessä keväällä lähes kokonaan 2000 euroa ei ollut missään suhteessa menetyksiin, Ikonen rustaa.

Yritysmuoto vaikuttaa – vaikkei sen pitäisi

Esimerkkitapauksessa ongelmana tuntui olevan valittu yhtiömuoto, joka oli osakeyhtiön sijaan toiminimi. Yleensä noin isoa liikevaihtoa tekevä yritys on osakeyhtiö, muttei läheskään aina. Ikosen mukaan järjestelmä ei nyt, yritysmuodosta johtuen, yhdessäkään tukimuodossa tunnistanut yritystoiminnan todellista luonnetta. Myös avustusehtojen työllistämisvaatimuksissa oli puutteita. Niissä tunnistettiin vain palkkatyösuhteet, ei alihankintamuotoista työllistämistä, joka puolestaan on monelle pienemmän kokoluokan yritykselle se kaikista yleisin työllistämismalli. Näitä epäkohtia kansanedustaja pitää isona ongelmana. – Koronakriisi ei luonnollisesti katso yhtiömuotoa, Ikonen huomauttaa ja korostaa, ettei esimerkkitapauksessa ole takuulla kyse yksittäistapauksesta, vaan lukuisat yrittäjät kokevat nykyisen tukijärjestelmän epäreiluna. – On huolestuttavaa, että tukijärjestelmämme ei kykene vaikuttavalla tavalla huomioimaan yritysten ja yrittäjien erilaisia tarpeita ja toiminnan laatua eikä tunnista muuttuneen työelämän toimintamuotoja, Ikonen tuumaa.

PIRKANMAAN YRITTÄJIEN konttorilla Kehräsaaressa maanantaina 9.11. vieraillut kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen (kok.) jätti hallitukselle kirjallisen kysymyksen, joka liittyy yritysten koronatukiin. – Yhteinen intressi on, että terveet yritykset autetaan nyt tämän vaikean paikan yli, niiden kokoluokasta huolimatta, Ikonen tiivistää.

Koronakriisi ei luonnollisesti katso yhtiömuotoa.

Työllistämiskynnys on edelleen turhan korkea

Ikonen kertoo keskustelleensa koronaan liittyvistä haasteista myös yrittäjäkumminsa, tamperelaisyrittäjä Harri Mellerin kanssa. Näissä keskusteluissa esiin on noussut mahdollisuus yksin- ja pienyrittäjien työllistämiskynnyksen madaltamiseen. Tämä mainitaan myös Ikosen jättämässä kysymyksessä. – Monen pienen yrityksen ongelma on se, että työntekijän ottaminen omalle palkkalistalle on edelleen turhan riskialtis vaihtoehto. Tästä syystä tiedustelenkin, voisiko pienyritystyöpaikkojen syntyä vauhdittaa jakamalla palkkaamisesta aiheutuneita kustannuksia kahden tai useamman yrittäjän kanssa, vaikkapa kokeilun muodossa, Ikonen esittää.

Koko Suomen etu

Anna-Kaisa Ikonen muistuttaa kysymyksessä esitettyjen asioiden merkittävyydestä. Hänen mukaansa il-

man mitään muutoksia uhkakuvana ovat paitsi lukuisat konkurssit, myös henkilökohtaiset tragediat. – Yrittäjät tarvitsevat nyt apua, joka tunnistaa heidän hätänsä. On koko Suomen etu, että mahdollisimman moni pohjaltaan terve yritys saadaan selviytymään tämän poikkeustilanteen yli. Ja se ei saa tai voi olla kiinni yrityksen kokoluokasta tai yritysmuodosta, Ikonen tiivistää. Anna-Kaisa Ikonen jätti kirjallisen kysymyksensä hallitukselle jo viime viikon perjantaina, mutta virallisesti se kirjattiin jätetyksi maanantaina 9. marraskuuta. Hallituksella on lain mukaan kolme viikkoa aikaa vastata sille esitettyyn kirjalliseen kysymykseen. ● Teksti ja kuva: VILLE KULMALA

Anna-Kaisa Ikosen jättämä kirjallinen kysymys sisälsi kuusi kysymysmerkkiin päättyvää lausetta Pirkanmaan Yrittäjä -lehti julkaisee Ikosen hallitukselle jättämät varsinaiset kysymykset kokonaisuudessaan: – Mitä tapahtuu käyttämättä jääneille yksinyrittäjien tuille? – Miten hallitus aikoo varmistaa, että suomalaiset yksinyrittäjät saavat jatkossa yksilöllisempää tukea selvitäkseen koronaviruksen aiheuttamasta taloudellisesta ahdingosta? – Minkälaisia toimenpiteitä hallitus aikoo toteuttaa, jotta koronatuen myöntämisprosessissa jatkossa huomioitaisiin vahvemmin yritysten, myös yksin- ja pienyrittäjien, monimuotoisuus ja erilaiset toimintaympäristöt? – Miten hallitus on arvioimassa

ja kehittämässä tukien kohdentamista ja vaikuttavuutta ja mitä terveiden yritysten kaatumisen ehkäisemiseksi aiotaan tehdä, mikäli koronatilanne pitkittyy ja aiemmat tukimuodot lakkaavat? – Onko arvioitu, kuinka paljon nyt tarjottujen tukimuotojen väliin on jäänyt väliinputoajia? – Olisiko nykyisessä tilanteessa mahdollista edistää vaikka kokeilunakin työpaikkojen syntymistä pienyrityksiin siten, että yrittäjät, joilla ei ole yksin tarjota kuin osaviikkoista työtä, voisivat yhteisesti työllistää henkilön kokopäiväisesti ja jakaa työntekijöiden palkkaamisesta aiheutuneet kustannukset kahden tai useamman yrittäjän yhteistyönä ilman palkkatukea?


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

PLEX-SUOJAT

Suojaa asiakkaasi ja henkilökuntasi helposti asennettavilla kotimaisilla Plex-suojilla.

Pöytämalli

Lattiamalli

Ripustettava malli

USEITA KOKOJA, HINTA ALK. 86 € (sis. alv 24 %) Satakunnankatu 23, 33210 Tampere 0500 208 474 www.officeroom.fi

Meiltä myös kalusteet ergonomisiin

ETÄTYÖPISTEISIIN Pyydä tarjous

TUTKITUSTI SUOMEN TYYTYVÄISIMMÄT YRITYSASIAKKAAT. Yritysasiakkaamme ovat tutkitusti Suomen ja Pohjoismaiden tyytyväisimpiä*. Asiakaskokemus on meille tärkein onnistumisen mittari ja henkilökohtainen palvelu osa asiakaslupaustamme. Asiantuntijamme yrityksesi apuna:

Hanna Kärpänniemi yritysrahoituspäällikkö 050 324 8630

Veli-Pekka Sihvonen yritysrahoituspäällikkö 045 228 2400

Marjut Rasinmäki asiakkuusjohtaja 044 322 5525

Eevamaria Piesala yrittäjän pankkiiri 010 311 6430

Annamari Yläpoikelus yrittäjän pankkiiri 010 311 6408

Hanna Ahola talousasiantuntija 010 311 6492

Riitta Andersson talousasiantuntija 010 841 5791

Kaisa Jonkka talousasiantuntija 010 311 6461

Sini Karra talousasiantuntija 010 311 6455

Tuula Rautava talousasiantuntija 010 311 6418

Jaana Tuominen talousasiantuntija 010 311 6452

Merja Vesterinen talousasiantuntija 010 311 6477

Eerik Nieminen sijoituspäällikkö 050 4434 792

Hanna Ulvila sijoituspäällikkö 050 516 1309

Marita Vesterbacka sijoituspäällikkö 050 310 1751

Jussi Luoma paikallisjohtaja 045 229 2744

Harri Vaarasalo liiketoimintajohtaja 050 325 4113

*EPSI Rating Pankki ja rahoitus 2020 -tutkimus

YRITTÄJÄN TAHDON ASIALLA.

010 311 6400 | saastopankki.fi/aito Puhelun hinta 010-numeroon: 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min (alv 24%) kotimaan lanka- ja matkapuhelinliittymistä.

7


8

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

POimiNNaT

Kuukauden JUUSTOHAMPURILAISEN piti olla kalifornialainen muotihullutus muiden joukossa. Ensimmäisen Harry Potter -romaanin hylkäsi 12 kustantamoa Ja vielä alkuvuodesta 2020 moni taisi kuvitella, että vuosi tultaisiin muistamaan australian maastopaloista. Toimittaja Anni Pasanen HS Kuukausiliitteessä 11/2020 NYT monet odottavat pelastajaa ja ajattelevat kaiken muuttuvan, jos presidentiksi valitaan Joe Biden. messiaan saapuminen on peruttu. Paluuta ei ole. Biden on aspiriinia syöpään. Opiskelkaa mandariinikiinaa. amerikkalainen unelma on kuollut ja valo tulee uiguureja sortavasta idästä. Ruben Stiller Image-lehden marraskuun numerossa.

TAMPEREELLA tuntuu samalta kuin seattlessa tai Portlandissa, mutta kaupungin arkkitehtuuri on täysin omanlaisensa, stearns sanoo.

P I R K A N M A A N Y R I T TÄ J Ä - L E H D E N

LUKIJAKILPAILU

Dual-elokuvan ohjaaja Ylen haastattelussa 21.10. LÄHTÖKOHDAN pitää olla se, että juna menee tunnissa Tampereen keskustasta lentokentän kautta Helsingin keskustaan. Lähtökohta on tiukka, mutta Euroopassa mennään junilla kolmea–neljääsataa. Pormestari Lauri Lyly Helsingin Sanomissa 9.11. KORKEAN ja matalan kulttuurin arvoero on hävitetty. Nyt saa ankarat moitteet, jos toteaa Danten runouden arvokkaammaksi kuin Kanye Westin räpin.

Voit voittaa

Jari Ehrnroothin kolumni Yle.fi:ssä 30.10. TYTTÄRENI ja kustantajani ovat kieltäneet minua menemästä someen. Olen niin kauhean kova puhumaan ja heittelemään puoliälyttömiä vitsejä. Ei tarvitsisi montaa kertaa kirjoitella kun joku kävisi jo kimppuuni. Mauri Kunnas Seura-lehdessä 5.11. EI tässä lahjakkuudella mennä, vaan hommasta selviäminen tarkoittaa järjetöntä työmäärää. Näyttelijä Krista Kosonen Askel-lehdessä 11/20 MINULLA ei ole ollut ikinä minkäänlaista urasuunnitelmaa. Olen vain etsinyt kiinnostavia asioita, joita voi tehdä kivojen ihmisten kanssa. Aivotutkija Katri Saarikivi Kauppalehti Faktassa 9/2020 USKON, että normaaliin voidaan palata suhteellisen nopeasti. mutta trumpisti ei tule katoamaan. Atlantassa asuva Yhdysvaltain historian professori Marko Maunula Demokraatti-lehdessä 29.10. KYLLÄ kauppaa kritisoidaan, mutta kauppa ei ole syyllinen siihen, että maataloustuottajan osuus jää liian pieneksi. suomessa verojen ja veroluontoisten maksujen osuus ruuan hinnasta on yli 40 prosenttia. suomi on korkean verotuksen maa. Keskon pääjohtaja Mikko Helander Talouselämä-lehdessä 6.11. LINNA maalailee työtään sellaisin sanakääntein, että Jeesuksen matka Golgatalle kuulostaa askareen rinnalla rattoisalta eväsretkeltä. Vastoinkäyminen seuraa toista. Kirjailija Karo Hämäläinen HS-Teema lehdessä 5/2020

TYÖ paperitehtaassa ei ole ainoaa oikeaa työtä. ihmiset saavat ravintoloissakin oikeaa palkkaa ja maksavat siitä oikeita veroja. Kun kaikki tämä jää pois, Vanhanen joutuu esittelemään keväällä jättimäisiä lisäbudjetteja. Osmo Soininvaaran pääkirjoitus Verde-verkkolehdessä 29.10. VOITAISIKO me tulla tälle vuosituhannelle myös Kela-kortin osalta? miksi pitää kantaa korttia, jolla ei edes todista että sinä olet sinä, jotta saa esim. lääkkeistä korvauksen suoraan apteekissa? Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi Twitterissä 10.11. RUUMIIN hävittäminen käy kätevästi hapolla. sen kun laittaa vaan vähän kroppaa likoon. #puujalkaperjantai #niksipirkka #halloween Koomikko Robert Petterssonin twiittaus 30.10.

Lokakuun numeron Ykä-visassa 50 euron lahjakortin Kuplavohveliravintola Kuplikseen voitti

Jaana Palmu Ylöjärveltä.

JOULUISEN HERKKUKORIN Lokakuun vastaukset olivat: Sivu 15 – Vanajan Linna Sivu 28 – Kiviahon Kaivin Sivu 40 – Veho

OPPIVELVOLLISUUDEN pidentämisellä on liian kova kiire. Opettajat vastustavat, virus on päällä eivätkä rahat riitä edes läppäreihin. aikalisä ja uusiksi!

1. Ykä löytyi sivu/ilmoitus

Hjallis Harkimon twiittaus 3.11. UUTTA yrittäjyyttä tarvitaan nyt todella paljon. Toivoa on, mutta myös epävarmuutta siitä, mihin suuntaan loppuvuosi kääntyy. Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Susanna Kallama Kauppalehdessä 9.11. KLIKKIMEDIA: miksi nuoret haluavat olla rikollisia? mikä gangstaelämässä niin viehättää? myös klikkimedia: Näin hulppean kartanon Katiska-Niko osti huumerahoillaan, katso kuvat ja juttusarja ja dokumentti.

TÄNÄÄN oli molemmilla iltapäivälehdillä kymmenen luetuimman jutun joukossa joku Big Brotherin sini. Big Brother! antakaa armoa!

Koomikko Iikka Kiven twiittaus 12.11.

Erikoistoimittaja Rita Tainola Ylioppilaslehdessä 05/2020

OnniBus.comin perustaja ja ensimmäinen toimitusjohtaja Pekka Möttö Facebookissa 13.11.

PERJANTAI 13. 2020. mikä voisi mennä pieleen?

Vikkulat vastatuulessa Tampereella toimivat Vikkula-liikkeet ovat joutuneet vaikeuksiin näyteikkunoihin sijoitettujen mainosten takia. Kaupungin rakennusvalvontaviranomainen on suoritettujen tarkastusten yhteydessä kehottanut kauppiaita poistamaan häiritsevät mainokset ikkunoistaan. Kauppiaat katsovat kehotuksen vaarantavan toimintansa riistämällä heiltä keskeisesti liikeideaan kuuluvan tavan mainostaa. Kauppias Eero Vikkula on poistanut ikkunoistaan mainokset, kauppias Vesa Vikkula on puolestaan ilmoittanut aloittaneensa loppuunmyynnin. Vesa Vikkulan liiketilat tarkastettiin syyskuun 25. päivä pidetyn kiinteistön kunto- ja siisteystarkastuksen yhteydessä. Tarkastuksen suorittanut tekninen sihteeri Antti Aalto kiinnitti huomionsa liikehuoneiston julkisivun mainoksin peitettyihin ikkunoihin. Asian johdosta kauppias Vesa Vikkulalle lähettämässään kirjallisessa kehotuksessa Aalto toteaa mainosten häiritsevän ympäristöä ja kehottaa kauppiasta poistamaan ne 15. päivään lokakuuta mennessä. Ellei näin tapahdu, siirretään asia Tam-

Pirkanmaan Yrittäjälehden lukijakilpailussa sinun tehtäväsi on löytää kolme Ykä Yrittäjä -hahmoa, jotka on sijoitettu tämän lehden kolmeen eri ilmoitukseen. Kun olet löytänyt kaikki Ykät, täytä alla oleva kuponki ja postita se Pirkanmaan Yrittäjien toimistoon 4.12.2020 mennessä. Voit myös vastata internetissä osoitteessa www.py-lehti.fi

pereen kaupungin rakennuslautakunnalle. Kauppias Vikkula on puolestaan vastannut kehotukseen ilmoittamalla näytteille asettamassaan paperissa lopettavansa toimintansa 31.1.1991, ellei virkamiehen päätös muutu. Vesa Vikkula on pahoillaan siitä, että hänen kantaansa ei ole kysytty eikä häneen ole oltu yhteydessä. Hänelle on väin lähetetty kehotus häiritsevien mainosten poistamiseksi. – Mitään virallista tietoa ei ole tullut. Lehdistä saa asiat lukea tai veljiltään kuulla, kauppias toteaa. Vesa Vikkula ei myöskään ole ollut minkäänlaisessa neuvottelukosketuksessa virkamiesten kanssa. Vesa Vikkula tuntee myös olevansa pahassa välikädessä. Liikehuoneisto on vuokrattu kiinteistön omistajalta Valtion Rautateiltä. VR on kuitenkin muuttumassa liikelaitokseksi. Muutoksen yhteydessä vanhat vuokrasopimuksen on sanottu irti. Kauppiaan pitäisi somia uusi vuokra sopimus uudistuneen VR:n kanssa aivan lähiaikoina. Tulevaisuuden ollessa epävarma mainoskiistan takia on liiketilan uuden vuokrasopimuksen solmiminen vaikeaa ja riskialtista.

postimerkki

2. Ykä löytyi sivu/ilmoitus

3. Ykä löytyi sivu/ilmoitus

nimi: osoite: postinro: puhelin:

Pirkanmaan Yrittäjät ry Laukontori, Kehräsaari B 33200 Tampere

Pirkanmaan Yrittäjä -lehti

30

vuotta sitten

MONI SAATTAA muistaa vielä 30 vuotta sitten käydyn keskustelun, missä napit vastakkain olivat Vikkulan kauppiasveljekset ja kaupungin virkamiehet. Valoviikoille oli varattu rutkasti palstatilaa, ja lamasta huolimatta nimitysuutisia oli vielä ainakin marraskuun 1990 lehdessä runsaanpuoleisesti. Länsilinjat palkittiin Tampereen Vuoden Yrittäjinä. Mikrotietokoneet ja niihin liittyvät koulutukset olivat pop.


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Tervetuloa ostoksille! Akaa: K-Supermarket Akaa K-Market Maukas Neste Toijala

Pälkäne: K-Supermarket Pälkäne K-Market Järvikansa K-Rauta Pälkäne

Hämeenkyrö: K-Supermarket Hämeenkyrö K-Market Kyröskoski

Sastamala: K-Supermarket Torikeskus K-Market Häijää K-Market Raivio K-Market Suodenniemi K-Market Vammala K-Market Äetsä Neste Häijää

Ikaalinen: K-Supermarket Komppi Lempäälä: K-Market Vanattarantie Nokia: K-Supermarket Löytis K-Market Harjuniitty K-Market Koskenmäki K-Market Linnavuori K-Market Maununkatu K-Market Myllyhaka Neste K Ilkantie Parkano: K-Supermarket Parkano Pirkkala: K-Market Kyösti

Urjala: K-Supermarket Mari K-Market Pikku-Leevi K-Rauta Urjala Vesilahti: K-Market Narva K-Market Vesilahti Virrat: K-Supermarket Virrat Ylöjärvi: K-Market Asuntila K-Market Kuru K-Market Siivikkala

YRITTÄJÄ, tutustu palveluihin ja jäsenetuihin

osoitteessa: www.pirkanmaanyrittajat.fi

Tampere: K-Supermarket Kaukajärvi K-Market Herkkupuoti K-Market Ilmarinkatu K-Market Kalkku K-Market Kissanmaa K-Market Lamminpää K-Market Lentävänniemi K-Market Mestari K-Market Multisilta K-Market Pohtola K-Market Tampereen asema K-Market Tesomajärvenkatu K-Market Tieteenkatu K-Market Tullintori K-Market Vehmainen K-Market Vellamonkatu K-Market Virontörmänkatu K-Market Vuores K-Market Ylioppilaankatu Neste K Kekkosentie Neste K Lielahti K-Rauta Lahdesjärvi K-Rauta Rauta-Otra Nekala KooKenkä Koskikeskus

9


10

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Kylmän sodan mediarummutuksessa perheyrityksensä haalarit supersuosioon luotsannut yrittäjäkonkari ei ole oppinut eläkeläiseksi –

Hän pisti keväällä kontaktinsa käyttöön ja tuo nyt kasvomaskeja maailmalta Pirkkalalainen Jaakko Känsälä on niitä miehiä, jonka kohdalla sana eläkeläinen on yksinkertaisesti pakko kirjoittaa tästä eteenpäin lainausmerkeillä varustettuna. Mies on kyllä 69-vuotiaana jo virallisesti ”eläkkeellä”, mutta se on hänen tapauksessaan laho luonnehdinta. Tekstiilien parissa pitkän yrittäjäuran tehnyt mies oli kyllä jättänyt sen lajin haalarit jo kertaalleen naulakkoon, mutta korona pisti suunnitelmat uusiksi. Ministeri Pekosen huolehtiessa televisioidussa tiedotustilaisuudessa maskien riittävyydestä, Jaakolla oli jo toinen käsi puhelimella. Hänellä kun olivat kanavat jo valmiina.

J

aakko Känsälä on paikalla jo hyvissä ajoin. Treffit olemme sopineet hänen kulmilleen, kauppakeskus Veskan kahvioon. Jaakolla ei ole täältä kotiin kuin pari kilometriä. Veska on käynyt paikkana muutenkin tutuksi, sillä miehen kuntosali, Vocatum löytyy kahvilaa kerrosta ylempää. Jaakko Känsälän tarinointia kuunnellessa herää ajatus, kuinka aktiivinen mies aiemmin oikein mahtoikaan olla, jos eläkkeelläkin tahti on tätä luokkaa. Edellisiltana Virosta palannut mies kävi siellä varmistamassa seuraavan 10 000 kasvomaskin toimituksiin liittyvät yksityiskohdat, mutta samalla hän oli poiminut mukaansa yhden potentiaalisen uutuustuotteen, jolle oli jo olemassa alustavia suunnitelmiakin norjalaisen yhteistyökumppanin kanssa. – Siitä ei voi kuitenkaan vielä voi kirjoittaa lehteen…, tai koskas tämä nyt ilmestyykään? Känsälä kyselee.

Työhanskoilla alkuun

Leijonanosan työelämästään Jaakko on ollut tekemisissä juuri tekstiilien kanssa. Niiden pariin hän pääsi tutustumaan jo kouluiässä Rovaniemellä. Jaakon isä Eelis oli vuokrannut perheensä kerrostalon pyöräkellarista pienen nurkkauksen, jossa hän aloitti rukkasten teon. Ei se alkuun mitenkään päätoimista ollut, pikemmin oman talonmiehen työn rinnalla tehtävää lisätienestiä. Idean isä oli ilmeisesti saanut omalta veljeltään, joka pyöritti samanlaista bisnestä Pohjanmaalla. – Työ- ja hitsausrukkasia ne pääosin olivat, kertoo Jaakko Känsälä.

Hänet isä oli saanut leikkailemaan koulun jälkeen rukkastenvalmistusta varten tarvittavia nahkoja ja vuoria. Sen verran menekkiä tuotteille oli, että pyörävarasto vaihtui pian omaan halliin. Ja kasvoi tuoterepertuaarikin. Rukkaset saivat rinnalleen ensin suksipussit ja sittemmin myös teltat. Niiden myynti kuitenkin hiipui, kun Itä-Saksasta alettiin tuoda Suomeen halpistelttoja. Niiden kanssa hintakilpailu oli tyystin mahdotonta. Toiminimestä Lomatex-nimiseksi osakeyhtiöksi nimensä 70-luvun lopulla vaihtaneella yrityksellä oli kuitenkin jo uudet raudat tulessa.

Hopeakuosi valittiin ulkonäkösyistä

Yrityksen todellisen hittituotteen, hopeahaalarin, syntyhistoria komppaa Rovaniemelle perustetun Lynx-moottorikelkkatehtaan perustamisen kanssa. Kelkkatehtaalle oli tehty istuinpäällisiä jo aikaisemmin, mutta yhteistyön myötä tehtaalla ihastuttiin myös Känsälöiden noihin aikoihin lanseeraamiin hopeahaalareihin, ja pian tehtaan testiajajilla oli yllään hopeanhohteiset haalarit. – Saimme heiltä paljon arvokasta käyttäjätietoa, ja se tarkoitti meille myös näkyvyyttä, Jaakko taustoittaa. Tekstiileille poikkeuksellinen hopeapinnoite erottui kilpailijoistaan, ja sitä varten kangasvalinta oli tehtykin. Jos ratkaisuilla olisi haettu lämmitysominaisuuksia, olisi hopeapuoli ollut ihoon päin. Silloin se kun olisi heijastanut lämpöä takaisin. Kuosivärin syy oli siis puhtaasti ulkonäöllinen. Tuote oli myös teknisiltä ominaisuuksiltaan oiva, ja sen läm-

pöarvo oli VTT:n testienkin mukaan ”erittäin hyvä”. Lämmönsäilyvyyden kulmakivi oli monikerroksinen rakenne, ja tätä tuki myös tekstiilin sisään rakennettu henkseliratkaisu, jolle Jaakko haki ja sai aikanaan patentinkin. – Sen ansiosta ilma pääsi puvun sisällä kiertämään, mikä sekin paransi puvun lämpöominaisuuksia, Jaakko selkeyttää ja näyttää mukanaan tuomaa vanhaa tuote-esitettä. Tampere-kytköskin tarinaan liittyy, sillä kankaan Lomatexin pukuihin valmisti Finlayson.

Pakkassietokyky kuin Marvelin supersankarilla

Hopeahaalarien todelliseen läpimurtoon kuitenkin tarvittiin vielä aimo annos sattumaa, mikä konkretisoitui Inari-järveen pulahtaneen neuvosto-ohjuksen muodossa. Se teki joulukuussa 1984 Suomen Lapista toviksi koko uutismaailman navan, jonka johdosta Lappiin suorastaan tulvi ulkomaisia lehtimiehiä ja kuvausryhmiä. Kuinkas ollakaan, juuri tuolloin pakkanen paukkui 48 asteessa. Se oli poikkeuksellisen jäätävä keli jopa paikallisille, mutta likipitäen käsittämätön vähääkään etelämmästä tulleille journalisteille. Ylen toimittaja Pekka Sjögren vaikutti varmaankin jonkinasteiselta supersankarilta raportoidessaan televisioon asiasta Inari-järven jäältä – luonnollisesti hopeahaalarissa. Häntä kuvanneen Tauno Romppasen kamera olikin ajoittain ainoa noissa olosuhteissa toiminut. Siitäkin kiitos kuuluu Känsäsille, sillä Jaakon veli Hannu oli valmistanut

LAITA TIIKERI PETIIN Tiger 5532 patja

painon mukaan kaikenlaisiin sänkyihin. Saat sen myös ergo-pipe leikkauksella sekä kennoprofiloituna.

KOVIN KAUAN Jaakko Känsälän kanssa ei tarvitse keskustella, jotta hänestä paljastuu ainakin yksi selkeä heikkous. Aikalailla kaksi minuuttia tapaamisestamme kun se on täysin selvä asia, että perinteisen eläkeläisen rooliin tämä kundi ei taida istua koskaan. Tulessa on sen verran monta rautaa nytkin. Hänelle myönnettiin jo kaksi vuotta sitten Yrittäjäristin timanttiristi tunnustukseksi 40 vuoden yrittämisestä.

hänen kameralleen suojuksen samaisesta hopeakankaasta.

Lempinimi kertoo paljon suosiosta

Televisiossa nähdyt reportaasit haalareineen iskostuivat ihmisten mieleen, ja tilauksia alkoi sadella ovista ja ikkunoista. – Kelkkailijoiden lisäksi ne herättivät myös pilkkimiesten huomion, Jaakko huomauttaa. Ja Suomen lisäksi myös Ruotsissa ja Norjassa sekä Huippuvuorilla. Lomatex työllisti parhaimmillaan 45 henkeä, ja lisäksi vaatteita valmisti heille parhaillaan jopa 12 alihankkijaa. Sen verran paljon väki hopeahaalareihin mieltyi ja niitä käytti, että niille annettiin myöhemmin lempinimikin, ” Kaamasen kansallispuku”. Jaakko kertoo, että hittihaalarien kautta hän pääsi ensi kertaa tutustumaan myös kasvosuojaimiin eli maskeihin. Koska viima on oleellinen vastus kelkkailussa, piti kasvoille kehitellä jonkinlainen suojus. Kypäriä tai visiirejä kun ei noihin aikoihin ollut ainakaan nykyisessä mitassa tarjolla.

– Teimme sekä nahkaiset että hopeakankaiset maskit, joista tuli heti verraten suosittuja, hän kertoo. Ilman tätä kokemusta mies tuskin olisi nyt koronakalabaliikissa maskien valmistuksesta innostunut. Hän on ottanut mukaansa kahvioon myös meistinraudan, jota maskinvalmistuksessa Rovaniemellä aikanaan käytettiin. Nykyisessä maskittelussa sitä ei tosin ole tarvittu. Oman maskin valmistuksen ajat kun jäivät taakse jo kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Lama vei alamäkeen

Hopeahaalarien kulta-ajaksi jäi 80-luku. Niitä valmistettiin vielä 90-luvun alussa, mutta kun Finlayson lopetti kankaan valmistuksen ja markkinoille alkoi ilmestyä heikkolaatuisia kopioita, alkoi tuotteen tarina olla taputeltu. Lomatexin kovavauhtinen 80-luku sai ikävän äkkikäännöksen seuraavalla vuosikymmenellä. Monen muun suomalaisyritysten mukaan kohtalona oli konkurssi. Yrityksen sai nurin murheellinen yhdistelmä oman 1000 neliön halli-investoinnin taivaisiin lamassa noussut korko

Haluatko löytää yrityksellesi jatkajan? Kiinnostaako myytävät yritykset? Entä uusin tieto? Tule verkostoitumaan maksutta Pirkanmaan Omistajanvaihdosmarkkinoille.

Omistajanvaihdosmarkkinoilla tapaat myyjät, ostajat sekä rahoituksen ja yrityskaupan asiantuntijat. Tapahtuma järjestetään verkossa. Katso lisää ja rekisteröidy 18.11. mennessä.

Vuodesta 1976

Kolismaankatu 1, 33330 Tre Av. ma–pe 10.00–17.00 03 345 1520 / 0400 835 329

Vuoden verhoilija 2001 josta tunnuksena:

Kultainen Vasara

verhoiluliike.m.vartiainen@elisanet.fi • www.verhoiluliikevartiainen.com

businessmaker.fi/omistajanvaihdosmarkkinat2020 Tapahtuman järjestää:


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Kuvat: Jaakko Känsälän arkisto

HOPEAHAALARI VANHAN myyntiesitteen kuvissa. Haalareissa oli lisäksi vyötärösauman sisään kiinnitetyt henkselit, jolle Jaakko oli hakenut patentinkin. – Se piti haalarin oikealla kohdalla haaroista, ja lisäksi se antoi väljyyttä hartioihin. Sekin oli paremman ilmankierron ansiosta lämmön kannalta hyvä asia, yrittäjä esittelee.

sekä 200 000 markan verovelka. Noihin aikoihin verottajahan oli kaikkea muita kuin sovitteleva. – Harmittavaa oli, että meillä oli tuolloinkin lähdössä tavaraa Suomeen, Norjaan ja Huippuvuorille noin kahden miljoonan markan edestä, mutta verottaja oli ehdoton, hän kertoo.

Uusi yritys

Periksi yrittäjäperhe ei antanut. Perhe osti Lomatexin tuotemerkin konkurssipesältä, ja heti kun oli mahdollista, aloitettiin yrittäminen uudestaan. Sen verran kokemuksesta oli viisastuttu, että sesonkiluonteisen tuotteen leikkaukset tehtiin jatkossakin itse, mutta ompelut suoritettiin alihankkijoilla. Työntekijämäärä oli aivan eri luokkaa kuin aikaisemmin. 45 hengen sijaan yritys työllisti nyt neljä henkeä. Känsälöiden perheen yritystarina sai siinä mielessä uuden nousun myötä onnellisemman lopun, että muutaman vuoden päästä vaatevalmistaja Luhta halusi ostaa perheyrityksen. Isän elämäntyölle se oli huomattavasti sitä aikaisempaa konkurssia mukavampi lopetus. Jaakon osalta se tarkoitti myös

siirtymistä palkkatöihin uuden omistajan riveihin. – Isä vitsailikin aina, että myi firman mukana myös poikansa, ettei jää nurkkiin pyöriin, Jaakko hymyilee.

Palkkatöitä ja muutto etelään

Vuosituhannen vaihteen tienoilla Känsälällä meni useampi vuosi verokortillisena palkansaajana. Kuuden Luhta-vuoden jälkeen mies rekrytoitiin motocross-varusteista tutun Sinisalon palvelukseen. Heidän intressinään oli kelkkavaatteiston valmistaminen, johon Jaakolle annetiinkin oikeastaan vapaat kädet. Hyvä oli tulos sielläkin, sillä firman kelkkavaatemyynti nousi kahdessa vuodessa jopa kymmenkertaiseksi. Yrittäjäpolulle Jaakko Känsälä teki paluun 2004, jolloin kaupparekisteriin kirjattiin hänen perustamansa Suomen Laatuhaalarit. Tuotteena olivat jo ne entuudestaan kovin tutuksi käyneet kelkkailupuvut. Niitä varten syntyi Winroy-niminen brändi, jonka asiakkaita olivat eritoten safarialan yritykset. Pirkanmaalle ja Pirkkalaan jo aikanaan Luhta-kaupan yhteydessä 2000-luvun alkupuolella muuttanut Jaakko oli ajanut aikanaan nuorena miehenä taksia, ja saman touhun hän aloitti täälläkin 2009, kun hän sai hakemansa taksiluvan.

Munuaismurheita

JAAKKO KÄNSÄLÄ ja alun perin perheyrityksen haalarinmaskivalmistuksen aikana käytössä ollut muotti.

Sekä vaatebisnekseen että taksinajoon tuli pakollinen stoppi. 2011 Jaakolla diagnosoitiin munuaisten vajaatoiminta, joka taas tarkoitti alituista dialyysin tarvetta. Alkuun Jaakko koetti vielä yhdistää taksiyrittäjyyden tautiin, mutta se osoittautui kuitenkin mahdottomaksi. Kerralla kun dialyysikoneessa piti olla

hoidettavana useampia tunteja. Tänä päivänä tauti on kuitenkin selätetty sataprosenttisesti. Jaakon pelasti hänen pikkusisareltaan saama munuainen, jonka avulla on menty täyttä vauhtia taas vuodesta 2012 alkaen. Leikkauksen jälkeiseen elämään on siihenkin mahtunut käänteitä. Välillä Jaakko ja rouva palasivat pariksi vuodeksi Rovaniemellekin, mutta rouvan töiden perässä valuttiin takaisin Pirkanmaalle ja Pirkkalaan pari vuotta myöhemmin. Jaakko on ehtinyt sen jälkeen vielä ostaa kaksikin eri vaatemerkkiä, joista kummastakin hän on nyt kuitenkin luopunut.

Ministerin televisioesiintyminen houkutti paluuseen

Tämän vuoden alkupuolella Jaakko oli aikeissa ryhtyä uudelleen taksihommiin. Sopiva autokin oli jo katsottuna, mutta koronan myötä suunnitelmat menivät jäähylle. Sen sijaan jo aiemmasta elämästä tavallaan tutut kasvosuojat alkoivat kiinnostaa. – Seurasin keväällä televisiosta, kun ministeri Pekonen kertoi olevansa huolissaan Suomen varustetasosta. Tiesin entuudestaan omaavani sille puolelle hyvät kontaktit, hän taustoittaa. Nyttemmin mies on valmistuttanut Virossa jo 25000 kangasmaskia. Materiaalit niihin on löytynyt Suomesta, mutta varsinaisesta valmistuksesta on vastannut vuosien saatossa todettu luotettava virolaistalo.

Toivoton tapaus

Yrityksen kangasmaskeja on mennyt jonkin verran terveysalan henkilöstön käyttöön, mutta ylivoimaisesti suurin kanava niiden myyntiin ovat olleet Prisma-tavaratalot sekä Pirkkalassa Itä-Apteekki. Niihin Känsälän maskit otettiin myyntiin kesällä. – Monessa Prismassa sinne toimitetut maskit olivat loppu, jonka takia äsken Virossa kävinkin. Nyt tulossa on uusi 10 000 maskin tilaus, hän kertoo. Samalla reissulla mies tosin ihastui myös uuteen tekstiiliin, jolla ei sinänsä ole mitään tekemistä maskien tai koronan kanssa. Kyseessä on laadukkaasta kostumattomasta materiaalista valmistettu puolipoolo. – Olen jutellut tästä norjalaisen kaverini kanssa, mies kertoo ja esittelee jo yhdessä tuumatun vaatebrändin logoa. Beskades-merkkiä työstetään nyt yhdessä altalaisen haalarikauppiaan kanssa. Ei siitä eläkkeestä totisesti taida tämän miehen kohdalla tulla yhtään mitään. ●

11

YLIVOIMAINEN SIJAINTI Lempäälän sijainti valtaväylien varrella on logistisesti erinomainen. Marjamäen alueelle on kahden viime vuoden aikana sijoittunut uusia yrityksiä yhä monipuolisemmin. Ideaparkia täydentävät RealParkin vähittäiskaupat, autoliikkeet ja kuluttajapalvelut. Business-ekosysteemi kehittyy ja tarjoaa hyvät verkostoitumismahdollisuudet. Yhteistyö luo kasvualustaa Lempäälän sijainti antaa hyvän pohjan yritystoiminnalle Mutta se on vasta alku, toteaa Kiinteistökehitysyhtiö Winduo Oy:n toimitusjohtaja Tapio Kankkonen. Oleellista on, että vuorovaikutus kunnan kanssa toimii ja etsitään yhdessä ratkaisuja. Lempäälässä löytyy heti puhelinnumero ja ihminen, johon saa nopeasti yhteyden. Täällä yhteistyö sujuu, ja syntyy luonnollista kasvua ja kriittistä massaa, joka houkuttaa jatkuvasti uusia yrityksiä alueelle, sanoo Kankkonen. Ilmastopositiivisuus tulevaisuuden vetovoimatekijänä Aurinkovoima ja Lemene-energiayhteisö tarjoavat tulevaisuudessa hyvän mahdollisuuden profiloitua ilmastopositiivisena yrityksenä Lempäälässä. Uusimmat yritystontit parhaalla paikalla Lempäälän kunnan uusimmat yritystontit sijaitsevat huippunäkyvällä paikalla valtatie 3:n varressa. Alueen tonteista osa on varattu, mutta nopealle päättäjälle löytyy vielä tilaa.

Kun haluat sijoittua parhaalle paikalle, ota yhteyttä: Timo Mikkonen, p. 040 133 7913 www.businesslempaala.fi

Teksti: VILLE KULMALA Kuvat: VILLE KULMALA JA JAAKKO KÄNSÄLÄN ARKISTO

Kiitä työntekijöitä ja yhteistyökumppaneita herkullisella joulun lahjakassilla Herkkukassi 30 € • • • • • • •

Herkkukassi 50 €

Taivaallista salaatinkastiketta Talon sinappia Linkosuon RuisSipsejä Linkosuon käsintehtyä siemennäkkäriä Mouhijärven Herkkujuustolan Väinö valkohomejuusto Calvados-omenahilloketta Konditoriamme jouluista Rocky Roadia

• • • • • • • • •

Taivaallista salaatinkastikettA Talon sinappia Linkosuon RuisSipsejä Linkosuon käsintehtyä siemennäkkäriä palvattua possua kylmäsavulohiviettelys Calvados-omenahilloketta metsäsienipiirakkaa suklaa-päärynätrifleä

Lisätiedot myyntipalvelustamme! juhlapalvelut@linkosuo.fi 020 770 4283

Ohutlevytuotantoa jo vuodesta 1975! Saat kauttamme laserleikkeet särmättynä, hitsattuna ja pintakäsiteltynä. Meidän kautta saat myös rakennusten peltilistat! Kysy tarjousta tarvitsemillesi tuotteille!

Aakkulantie 50 ■ 36200 Kangasala levynelio@levynelio.fi ■ www.levynelio.fi


12

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

– STRESSIIN TOTTUU, naureskelee Valto Koivula.

Vie se Koivulaan, kyllä tulee kuntoon –

Ylöjärveltä löytyy harvinaisen konstailematon korjaamo – Terve, mitäs sulle tulee? – Jaaha, vartoos nyt…Suomi on lomalla, koulupoika on tuolla… Mafia on osia hakemassa, juu, odota vähän, Tenu kattoo sun autos. Olen tullut Valto Koivula Oy: n korjaamon pihaan Ylöjärven Elovainion teollisuusalueella. Itse isäntä ottaa vieraan vastaan, kuten tavallista. Usein puhelin korvalla. Se nimittäin soi likimain kaiken aikaa.

N

oin se suunnilleen käy, kun asiakas ajaa Koivulan korjaamon pihaan. Yleensä Valto Koivula itse on katsomassa kuinka asiat luistavat. Ja aina ne luistavat. Isännän mietiskely asiakkaan auton kimppuun käyvästä asiantuntijasta viittaakin jo siihen, että yrityksessä toteutuu erinomaisesti paljon puhuttu työperäinen maahanmuutto. Asiakkaitten ajopelien kanssa työskentelee kymmenkunta miestä, puolet suomalaisia, muutama Bosniasta ja yksi Virosta. Hän on juuri mainittu ”Tenu”, asentaja, joka on itse rauhallisuus ja tietää tarkoin mitä tekee. Jokainen liike on harkittu ja tuottaa tulosta. – Maahanmuuttajat ovat hyviä asentajia, Valto Koivula sanoo. Korjaamo on avoinna arki-iltaisin aina kahdeksaan saakka, lauantaisinkin viiteen. – He tekevät aina tunnit täyteen, Koivula miettii. – Joustavuutta meillä toki työssä on. Kai sekin on joustavuutta, että Valto tekee työtä vuorotta. Hän ei havittele mediassa toivottua kuuden tunnin työpäivää.

myyjäksi hiukan ennen 1970-luvun puolta väliä. Pomo oli silloin Kari Saaristo. Hän vaikutti voimakkaasti siihen, että menin Tampereen Teknilliseen Kouluun, ja niin sain autoteknikon paperit, Valto Koivula muistaa. Seuraavat elämänvaiheet sujuivat johtotehtävissä Veholla ja Peugeotilla. Valto Koivulan kokemuksella riitti hyvinkin rohkeutta perustaa oma korjaamo Ylöjärvelle vuonna 1999, kun sopiva paikka ilmaantui. Taita-

Miksi korjaamoala?

vat asentajat löytyivät kuin kohtalon ohjaamina. Jo varhain alkoi tulla myös maahanmuuttajia, pääasiassa entisen Jugoslavian alueelta. Valto Koivula toimi eräänlaisena isämiehenä, auttoi ja rohkaisi – ja sai hyviä työntekijöitä. Syntyi kansainvälinen asentajaryhmä, osa ihan aitoja härmäläisiä, osa hyvin kotoutuneita muualta tulleita.

– Koulupoikana olin kesäisin maataloissa töissä, niin kuin 1960-luvulla oli tapana. Sitten pääsin töihin Gulf-huoltamolle ja sieltä S-ryhmän Shellille. Osuuskaupparyhmä olisi kouluttanut minut esimiestehtäviin heidän opistollaan Jorvaksessa, mutta tekniikka veti puoleensa ja menin Pyynikin Autovarusteeseen varaosa-

Ylöjärven roima kasvu näkyy siinä, että jättäessäni nuijan seuraavalle puheenjohtajalle, jäsenmäärä oli kymmentä vaille seitsemänsataa.

Työnjohtajana ”Mafia”

Keltapuseroinen mies katsoo tiukasti tietokoneen ruutua. Varaosista on kysymys. Otteet ovat varmat ja johdonmukaiset. Mies tietää mitä etsii. Pian tarvittavat osat löytyvät, ja ne tilataan asiakkaan autoon. – Tulin Suomeen vuonna 2000. Olin silloin 19-vuotias. Setäni oli Valton tuttuja, ja tulimme käymään täällä. Ensimmäinen vuosi meni suomen kielen kurssilla; vaikeata, mutta kun oli motivaatio, kyllä siellä oppi. Oli halu tehdä töitä, sanoo bosnialainen Mafia, oikealta nimeltään Elvedi Grozdanic, Eloksikin kutsuttu. Mafia pääsi kuin pääsikin Valto Koivulalle työharjoitteluun, teki aikanaan oppisopimuksen, sukeutui taitavaksi asentajaksi ja osasi pian tehdä vikadiagnoosin autosta kuin autosta. Asiakkaat tulivat tutuiksi ja kavereitakin löytyi. – Minulla on nykyisin enemmän suomalaisia kavereita kuin bosnialaisia, niinpä suomen kielikin kehittyy edelleen. Jo vuosia sitten Mafia sai ylennyksen: hänestä tuli korjaamon työnjohtaja. Se olikin luonteva ylennys, asiakkaat kun alkoivat olla morjes-tuttuja aina papeista pankinjohtajiin, ja autojen kanssa touhuamisen oppikirja tuntui olevan miehellä päässä. – Käyn kyllä Bosniassa silloin tällöin, mutta olen tullut kovasti suomalaiseksi. Täällä kaikki toimii jämptisti ja on ennalta arvattavissa, Mafia sanoo ja kiirehtii katsomaan asentajien touhuja.

MITÄS SULLE TULEE? Vartoos ny hiukan, kohta Tenu kattoo sun autos.


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

”TENU” TEKEE tarkkaa työtä. Ei turhia puheita, mutta valmista tulee.

13

VOISIKOHAN NUO pyörät jo laittaa takaisin, pohtii Mirnes Softic.

Marja Koivula – talouden vartija

JARRUT KUNTOON ja taas mennään. Edin Husejnovic keskittyy työhön.

”MAFIA”, nykyisin työnjohtaja, on tehnyt koko aikuisikänsä töitä Valto Koivulan korjaamolla.

Korjaamon konttorissa istuu talouden taitaja Marja Koivula. Hän jos kuka osaa pitää paperit ojennuksessa, maksaa palkat ja pitää ryhdissä korjaamon touhuja. Kun Valto on jostakin syystä poissa, Marja osaa paikata hänenkin hommiaan. Kymmenien vuosien kokemus tamperelaisen Muototerä Oy:n talouspäällikkönä on antanut vankan kivijalan asioiden hoitamiseksi. Marja Koivula huolehtii työntekijöistä. Niin kotimaiset Erkit ja Juhat ynnä muut kuin bosnialaiset Edin Husejnovic, Mirnes Softic, Denis Kadic, Sabahudin Hajdarevic ja virolainen Tônu Pöldmakin ovat isäntäväen suojeluksessa sekä palkan että työviihtyvyyden osalta. Marja Koivula ei ole ainoa talousihminen ja yrittäjä, joka kauhistelee päättäjien osoittamaa työn arvostuksen puutetta, ja samaan aikaan vaikeaksi tehtyä yrittämistä. – Palkkojen sivukulut ovat likimain 45 prosenttia, hän sanoo. Kaiken lisäksi valtaapitäville ei riitä yhteiskuntavastuun hoitamiseksi se, että työllistetään, ja maksetaan veroja. – Eikä huomioida sitäkään, että yrittäjä toimii aina riskillä. Ja usein on nähty ikävällä tavalla, että riskit ovat realisoituneet. Koivulan perheessä on selkeä työnjako: Valto hoitaa ja hallitsee korjaamoa ammattimiehen ottein, on joka paikassa yht’aikaa ja kilpailee todennäköisesti puhelimeen puhumisen Suomen ennätyksestä. – Stressiin on tottunut, hän nauraa. Marja pitää huolta litviikipuolesta kymmenien vuosien kokemuksella. Hallissa työskentelevät miehet haalareissaan saavat keskittyä vain omaan työhönsä. Kaikki muu hoituu kyllä.

Pitkä kausi yrittäjien nuijanvarressa

MARJA KOIVULA hoitaa taloutta, maksaa palkat ja pitää jöötä. Joskus puhelin on Marjankin korvassa. Vallankin silloin, kun Valto on hetken poissa.

Valto Koivula on tehnyt ennätyksen Ylöjärven Yrittäjien puheenjohtajuuden pituudessa. Hän johti järjestöä liki kymmenen vuotta. – Oli se hiukan liiankin pitkä aika, Valto sanoo. – Joka viikko oli joku neuvottelu. Milloin kaupunginjohtajan kulmahuoneessa, milloin Kehräsaaressa Pirkanmaan Yrittäjien kotipesässä. Suuren osan työstä muodostivat paitsi kokoukset myös erilaiset yrittäjien juhlat, jotka olivat tärkeitä tilaisuuksia yrittäjien saamiseksi yhteen. Mutta mielenkiintoista oli. – Kun tulin puheenjohtajaksi, jä-

ILMAN ÖLJYÄ ei pitkälle pötkitä. Niinpä sitä onkin riittävästi.

RENGASSESONKIIN ON varauduttu riittävästi.

Taksi- ja tilausliikenne

senyrityksiä oli kolmisensataa. Ylöjärven roima kasvu näkyy siinä, että jättäessäni nuijan seuraavalle puheenjohtajalle, jäsenmäärä oli kymmentä vaille seitsemänsataa. Jutellessamme korjaamon pihassa käy vilinä. Suuri kuorma-auto tuo purkuauton pihaan muitten joukkoon. Hinausauto lähtee liikkeelle omaan tehtäväänsä. ”Piikkikoneen” nokassa on toinen purkuauto menossa halliin. Siitä poistetaan nesteet, akku ja pyörät. Lopulta auto menee prässättäväksi ja kierrätykseen. Valto Koivula avaa puhelimensa, joka on pakotettu välillä hiljaiseksi. Ei mene montaakaan sekuntia, kun se jo soi, ja Valto Koivula kävelee reippain askelin kohti korjaamohallia. ● Teksti ja kuvat: JUHANI VAHTOKARI

www.tilausliikenne.net

A. ARVELA ari@arvela.pp.fi Bussit 0400 339 862 Taksit 040 560 0062

KAPPALETAVARA-, KONE- JA ERIKOISKULJETUKSET


14

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Akkuvoimaa ammattikäyttöön. Kahden vuoden takuulla. Tervetuloa tutustumaan mm. seuraaviin tuotteisiin: - HD 4/11 Bp painepesuri - NT 22/1 Bp märkä-kuivaimuri - BV 5/1 Bp reppuimuri - T 9/1 Bp pölynimuri - LBB 1060/36 reppulehtipuhallin - CS 400/36 ketjusaha - MT 36 Bp monitoimityökalu

Hatanpään valtatie 26, Tampere Saaristenkatu 16, Hämeenlinna 03 2344 600 info@siivous.fi

PARHAAT TYÖKAVERISI VAHVAT JA VARMAT TOYOTA HILUX & TOYOTA PROACE

Kun työkaverinasi on Toyotan hyötyajoneuvo, voit keskittyä töihisi täysillä. Saat voimaa, lujuutta, teknologiaa ja miellyttävän ajokokemuksen – nyt rouhein eduin ja nopealla toimituksella.

PROACE Rajoitettuun erään VALMIINA AJOON -varustepaketti

650 €

ETUSI YLI 3 000 €.

SISÄLTÄÄ: • tavaratilan täysvaneroinnin (lattia-, seinäja kattovanerointi sekä led-sisäkattovalo) • Nokian talvirenkaat 16” peltivantein • Seeker Venom -led-lisäkaukovalon • kiinteän vetokoukun ja vetokoukun sähkösarjan.

HILUX Rajoitettuun erään PRO WORK -varustepaketti

0€

ETUSI YLI 3 700 €.

SISÄLTÄÄ: • 17” Nokian talvirenkaat alumiinivantein • lavasuojan • kiinteän vetokoukun ja vetokoukun sähkösarjan.

PROACE L2 2.0 D 120 kokonaishinta 34 383,10 €, sis. toimituskulut 600 €. WLTP CO2-päästöt 192 g/km ja EU-yhd.kulutus 7,3 l/100 km. PROACE L2 2.0 D 120 Automatic Edition kokonaishinta 34 079,32 €*, sis. toimituskulut 600 €. WLTP CO2-päästöt 196 g/km ja EU-yhd.kulutus 7,5 l/100 km. Proace-malliston WLTP CO2-päästöt 178–210 g/km ja yhdistetty kulutus 6,9–8,0 l/100 km. HILUX Extra Cab 2.4 D-4D 150 4WD Active kokonaishinta 40 159,04 €**, sis. toimituskulut 600 €. WLTP CO2-päästöt 236 g/km ja EU-yhd. kulutus 9,0 l/100 km. HILUX Double Cab 2.4 D-4D 150 4WD Style Edition 2-paikkainen kokonaishinta 44 860,03 €**, sis. toimituskulut 600 €. WLTP CO2-päästöt 236 g/km ja EU-yhd.kulutus 9,0 l/100 km. Hilux-malliston WLTP CO2-päästöt 222–245 g/km ja yhdistetty kulutus 8,5–9,3 l/100 km. TAKUU 3 vuotta/100 000 km, korin puhkiruostumattomuustakuu 6 vuotta. Tarjoukset koskevat uusia asiakastilauksia. Valmiina ajoon -varustetarjous on voimassa rajoitetun ajan ja koskee rajoitettua erää Proace-malleja (ei tehdastilausmalleja). Pro Work -tarjous on voimassa rajattuun erään Hilux-malleja. *Kampanjahinta, voimassa toistaiseksi. **Ei uusia tehdastilauksia. Kuvien autot erikoisvarustein. Hatanpään valtatie 38 33900 Tampere puhelin (03) 2440 111 huolto (03) 2440 3500

Automyynti: Pikahuolto: Korjaamo: Varaosat:

ark. 9:00 - 18:00 ark. 7:15 - 16:00 ark. 7:15 - 17:00 ark. 8:00 - 17:00

la 10 - 14 la 10 - 14 la suljettu la 10 - 14

su suljettu su suljettu su suljettu su suljettu

Elovainio, Elotie 6 (huolto ja varaosat) 33470 Ylöjärvi puhelin (03) 2440 3600 ark. 7:15 - 17:00 la suljettu

@ToyotaTammerAuto @toyota_tammerauto @Toyota Tammer-Auto


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

15

TERHI PENTTILÄ myöntää, että Lomalinja Oy:lle vuosi on ollut painajaismainen. Matkailu loppui kuin seinään, ja tänä vuonna liikevaihto putoaa viime vuodesta noin kymmenesosaan. Myös linja-autoliikenteessä on haasteita, mutta siihen syy ei ole pelkästään korona.

Terhi Penttilän johtamalle kuljetusliikkeelle vuosi 2020 on ollut haastava, mutta saman konsernin matkatoimistolle se ollut suorastaan kammottava Terhi Penttilä on toiminut Länsilinjat konsernin toimitusjohtajana vuodesta 2008. Se ei ole 81-vuotiaan perheyrityksen historiassa vielä kovinkaan pitkä pätkä, mutta sitäkin tapahtumarikkaampi. Pitkästymään Terhi ei ole ehtinyt, sillä suomalainen joukkoliikenneala on tuskin ollut koskaan yhtä suuressa murroksessa kuin hänen vahtivuorollaan. Siihen ei ole edes vaadittu koronaa, joka puolestaan on iskenyt kapuloita rattaisiin etenkin samaiseen konserniin kuuluvaan Lomalinja Oy:n toimintaan. Pirkanmaan Yrittäjä -lehti kävi jututtamassa molempien yritysten toimitusjohtaja yrityksen varikolla Sarankulmassa.

L

änsilinjojen toimipistettä ei ole vaikea löytää. Ei vaikka osoitteen tarkka numero onkin unohtunut työpöydälle. Sen verran kova on pihan bussitiheys, että uskallan pistää vilkun päälle. Oikeaan meni, sillä vaikka suurin osa pihan autoista on tunnistettavissa Nysseik-

si, löytyy niistä myös hakemani yrityksen logo eli punasininen kahden L-kirjaimen yhdistelmä. Länsilinjoilla on ollut aikaa lunastaa paikkansa Pirkanmaalla, sillä se aloitti ajot samaisella nimellä jo vuonna 1939. Perustamisajankohta oli harvinaisen hankala. Samana vuonna alkanut tal-

visota kun vei rintamalle sekä firman autot että kuskit. Länsilinjojen toiminnan alkaessa elettiin siis poikkeuksellisen haastavia aikoja.

Etätyö ei kaikille onnistu

Luojalle kiitos, maailmanpalolta on nyt säästytty, mutta niin vaan 81 vuotta myöhemmin eletään Länsilinjoissa taas hyvin poikkeuksellista ajanjaksoa. Syy tähän on Aasiasta matkaan lähtenyt virus, joka on tässä vaiheessa kiertoaan ehtinyt jo vaikuttaa tavalla tai toisella oikeastaan joka ikisen Telluksen asukin elämään ainakin jollakin tapaa. Terhi Penttilän omassa arjessa korona on näkynyt ensisijaisesti etätyön lisääntymisenä. Kun aikaisemmin konttorilla tuli käydyksi lähes joka arkipäivä, on nyt konttoripäivien määrä on ollut 1–2 per viikko. Kodissa työskentelyn hän uskoo jatkuvan omalta osaltaan

myös tautitilanteen päättymisen jälkeen. Yhtä hyvin hän tietää sen, että läheskään kaikilla etätyöhön ei ole mitään mahdollisuutta. Hänen oma firmansa on tästä malliesimerkki. Länsilinjat-konsernin reilusta 300 työntekijästä etätyömahdollisuus koskee vain hyvin harvaa. – Meillä etätyöhön on mahdollisuus vain parilla kymmenellä. Kuljettajien ja asentajien työt eivät etänä luonnistu, Penttilä kertoo.

Aasiasta alkoi kuulua kummia

Konsernin potentiaalisista etätyöntekijöistä eli siis käytännössä toimistotyöntekijöistä merkittävä osa on lisäksi parhaillaan jo muutenkin lomautettuna. Kun yrityksen nimi on Lomalinja Oy ja toiminta perustuu suomalaisten viemiseen maailmalle, ei tarvitse edes kysyä, onko koronas-

ta ollut haittaa liiketoiminnalle. Kun matkoja ei järjestetä, ei työtä yksinkertaisesti ole ollut. Epidemian vaikutukset alkoivat näkyä Lomalinjojen osalta jo huomattavasti ennen muuta konsernia. Heidän kevään Kiinan matkansa olivat ensimmäiset, jotka joutuivat puntariin jo huomattavasti ennen kuin tauti oli Euroopassa edes noussut polttopisteeseen. Kiinan matkat jouduttiin perumaan siis jo alkuvuodesta. Toinen kevään myyntivalteista olisi ollut Italia. Se puolestaan oli ensimmäinen maa, johon epidemia Euroopassa toden teolla iski. Terhi Penttilän mukaan jo tässä vaiheessa alkoi olla selvillä, että tämä vuosi tulee olemaan pilalla. Siitä tosin oltiin vielä pihalla, kuinka pilalla. Artikkeli jatkuu seuraavalla aukeamalla →

Tampereella pysäköidään Moovylla! Halleissa ja kaduilla, ilman

lipukkeita ja kassalla käyntiä. Lataa ilmainen sovellus App Storesta tai Google Playsta.


16

... jatkoa edelliseltä sivulta

Matkailuvuosi meni pipariksi jo alkuvuodesta

Odotusten ja toteuman välinen kontrasti oli suuri. Ennakkotilausten osalta kun matkatoimiston vuosi 2020 näytti jopa erinomaiselta. Ennakkoon matkoja oli varattu ennätysmääriä, mutta nyt koko vuoden kuukausista ainoastaan tammi- ja helmikuu pystyttiin toimimaan normaalioloissa. Matkatoimistolla harmaita hiuksia aiheutti epidemian alkuvaiheessa sekin, että maailmalle jo ennen epidemiaa lähteneet asiakkaat saataisiin turvallisesti kotiin. Se auttoi asiaa, että alkuvuosi on tyypillisestikin vuoden hiljaisinta aikaa. Viiden kompaktin ryhmän verran matkaajia silti reissussa tuolloin vielä oli. Heistä kaikki saatiin kyllä ehjinä takaisin Suomeen, mutta etenkin yhden poppoon kanssa matkaan tuli iso mutka. Siitä on kerrottu tarkemmin oheisessa kainalojutussa. Tiivistetysti sanottuna viimeisinkin yrityksen asiakasryhmä saatiin turvallisesti kotiin aivan maalis–huhtikuun vaihteessa.

Rajat kiinni – yhtä vuoristokeikkaa lukuun ottamatta

Tämän reissun jälkeen ulkomaille ei olekaan ollut asiaa. Sääntöön tosin mahtuu yksi poikkeus. Italian Dolomiiteille suuntautunut patikointireissu päästiin järjestämään elokuussa. Toimitusjohtaja myöntää, että siinäkin aika monen asian piti loksahtaa kohdalleen. – Tälle reissulle taivaankappaleet olivat suotuisassa asennossa. Juuri silloin Italiaan matkailu oli sallittua, lentoja ei ollut peruttu, paikallinen opas halusi toteuttaa reissun ja koska kyseessä oli paljon ulkoilua sisältävä vaellusmatka, myös asiakkaat uskalsivat lähteä sinne, Penttilä ker-

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

too. Muuten yrityksen vähäinen toiminta onkin tänä vuonna keskittynyt kotimaan matkailuun. – Vähän Lappia ja vähän enemmän päivämatkoja, Penttilä kertoo. Varsin suosittuja ovat olleet historioitsija Teemu Keskisarjan vetämät matkat, joita on tehty paitsi Itä-Suomeen myös tänne Pirkanmaalle. Taloudellisesti nämä reissut ovat tosiasiassa pisaroita meressä. Se kun tiedetään jo nyt, että yrityksen viime vuoden liikevaihdosta saavutetaan vain noin kymmenisen prosenttia. – Kyllä tämä enemmän on ollut harrastustoimintaa. Tämän vuoden liikevaihto tehtiin käytännössä tammi- ja helmikuussa.

Seitsemänlukuinen summa palautuksina

Maailmalla matkailu on stopissa, mutta rahaliikenne ei. Toimitusjohtajan mukaan he ovat jo tänä vuonna palauttaneet asiakkaille peruuntuneina matkoina useamman miljoonan euron verran rahaa. – Aivan tarkkaa summaa en muista, mutta seitsemännumeroinen luku se on, eikä se ala ykkösellä eikä taida alkaa kakkosellakaan, Penttilä kertoo. Säästöjä on haettu siitäkin, että Lomalinjojen toimisto muutti äskettäin samaan osoitteeseen emoyhtiön kanssa. Vuokrasopimus katkaistiin jo keväällä tilanteen eskaloituessa, vaikka sitä silloin jouduttiinkin tovi miettimään. – Nyttemmin katsottuna tilasta luopuminen oli ainoa oikea päätös, Penttilä huokaa. Penttilän mukaan Lomalinjan tämän vuoden liikevaihto tippuu noin kymmeneen prosenttiin edellisvuodesta, mikä on luonnollisesti aivan poikkeuksellinen pudotus yrityksen historiassa.

Peruutussumaan ei ollut valmiita prosesseja

Lomalinjojen henkilöstön lomautukset ovat jatkuneet jo useamman kuu-

TERHI PENTTILÄ ihmettelee esimerkiksi liikenneministeri Timo Harakan puheita joukkoliikenteen kaikkia osapuolia koskettavista tuista. Ainakin ensimmäisen sadan miljoonan paketista yksityiset liikennöitsijät eivät saaneet senttiäkään.

En usko olevani ainoa, joka kokee, että omasta kodista olisi välillä hetkeksi kiva päästä vaihtamaan maisemaa. kauden. Kun töitä ei ole kerrassaan ole, niin ei niitä voi tarjotakaan. Alkukeväästä tosin hommaa vielä piisasi, kun matkojen peruutukset ja asiakkaiden rahanpalautukset piti saada hoitumaan. – Meillä oli toimivat prosessit

myyntiin ja operointiin mutta ei massaperumisiin. Tätä aikaisemmin peruutukset olivat olleet yksittäistapauksia, kun nyt niitä tehtiin kuin liukuhihnalta. Se vei paljon aikaa, koska niiden teko oli pitkälti käsityötä. Lain mukaan matkanjärjestäjällä on peruutuspäätöksen jälkeen kaksi viikkoa aikaa maksaa summa takaisin asiakkaalle. – Aivan paria poikkeusta lukuun ottamatta tähän myös päästiin, Penttilä kertoo.

Matkoja suunnitellaan nyt, koska se on ainoa mahdollisuus

Tällä hetkellä matkatoimiston tulevaisuus on edelleen täysi kysymysmerkki. Minkäänlaista tietoa siitä, kuinka kauan epidemia kestää kun ei ole kenelläkään. Tällä hetkellä Lo-

malinjan tiimistä lomautettuna ovat kaikki paitsi kaksi ihmistä, jotka hekin tekevät 50-prosenttista työpäivää. – Tuotantopäällikkö on nyt kasaamassa kokoon syksyn 2021 matkoja, jotta meillä olisi jotain myytävää tilanteen parantuessa, Penttilä kertoo. Vaikka reissujen toteuttamisesta ei olekaan olemassa vielä minkäänlaista takuuta, suunnittelua on kuitenkin pakko tehdä nyt, tai se on liian myöhäistä. – Tuotannon aikajännehän ulkomaanmatkoissa on jo lentoaikataulujen myötä 9–12 kuukautta, Penttilä huomauttaa. Yrityksellä on jonkin verran plakkarissa myös vuodella eteenpäin siirtyneitä matkoja. – Esimerkiksi tämän vuoden Veronan Oopperajuhlan liput on siirretty ensi vuoteen, joten toivotaan että matkaan päästään tuolloin, Penttilä kertoo.

Pysyvät vaikutukset puhuttavat

Toimitusjohtaja tunnustaa, että tällä hetkellä koko matkatoimiston tulevaisuus on vielä avoin. Eikä Lomalinja suinkaan ole tässä tilanteessa ainoa yritys, jonka olemassa olo on nyt vaakalaudalla. Tällä hetkellä kenelläkään ei ole varmaa tietoa, minkälaista pysyvää muutosta korona jättää maailmaan ja matkailutottumuksiin. – Hyvä kysymys on, palaako ilmailu enää entiseen normaaliin lainkaan, ja vaikka palaisi, niin millä hinnoilla jatkossa lennetään, hän toteaa. Ja vaikka hän pitääkin jonkinasteista muutosta liki varmana, kokonaan hän ei usko ihmisten matkailuinnostuksen hiipuvan ikinä. – En usko olevani ainoa, joka kokee, että omasta kodista olisi välillä hetkeksi kiva päästä vaihtamaan maisemaa, Penttilä tuumaa. ● Teksti ja kuvat: VILLE KULMALA

Tämän matkan markkinointislogan ei todellakaan luvannut liikaa Yksi Lomalinjan helmikuussa – Euroopan vielä eläessä tauditonta arkea – maailmalle suuntautuneista seurueista osallistui matkalle, jonka nimenä oli ”Ainutlaatuinen Etelä-Amerikan risteily”. Toimitusjohtaja Terhi Penttilä kertoo, että kyseessä oli taatusti nimensä veroinen reissu. Kyseinen ryhmä oli viimeinen Lomalinjan Suomeen palanneista ryhmistä. Heidän reissulleen tuli lisäpituutta pari viikkoa, ja se tarkoitti myös ylimääräistä mantereiden välistä siirtymää ja 9000 risteilykilometriä. Useampiakin vuosia yrityksen tarjontaan kuuluneelle Ainutlaatuiselle Etelä-Amerikan risteilylle osallistui alkuvuodesta melko kompakti ryhmä, hieman toistakymmentä ihmistä. Helmikuussa alkanut ja useammassakin Etelä-Amerikan maassa piipahtanut risteily sujuikin hienosti aivan sen alkuperäisiin loppupäiviin saakka. Toden teolla ongelmat kulminoituivat vasta risteilyaluksen saavuttua sen päätepisteeseen eli Santiago de Chilen satamaan. Vaikka laivalla ei minkäänlaisia tartuntoja ollutkaan, chileläisviranomaiset eivät päästäneet maihin kuin oman maansa kansalaisia. Kyseessä pallotteluun oli pi-

kemminkin valtioiden välinen nokankoputtelu, missä vastakkain olivat Chile ja Yhdysvallat. Laiva kun seilasi tähtilipun alla, ja suurin osa sen matkustajista oli jenkkejä. Lopputulemana kaikki ei-chileläiset matkustajat jäivät laivaan odottamaan asiaan diplomaattista ratkaisua. – Tässä vaiheessa meille oli selvää, että tämän porukan matkan venymistä ei katsota kellosta, vaan kalenterista. Selvä oli, että kaikki meidän paluulentosuunnitelmamme umpeutuivat tilanteen venyessä, Penttilä kertoo.

Pitkiä päiviä

Toimitusjohtaja myöntää, että tilannetta ratkottiin ja jännitettiin Suomen päässäkin monta päivää, iltaa ja yötä. – Meillä porukka teki valtavasti hommia ja etsi vaihtoehtoja siihen, miten matkalaiset saataisiin kotiin, hän kertoo. Kiitosta Penttilä jakaa myös lomalinjalaisten omana matkanjohtajana reissussa toimineelle suomalaischileläiselle ammattilaiselle. – Hän toimi arvokkaana linkkinä meidän ja matkaajien välissä ja piti koko ajan matkaajat kartalla siitä, mitä oli tapahtumassa,

LOMALINJAN ETELÄ-AMERIKASSA useamman maan risteilymatkulla olleen seurueen matka venyi kahdella viikolla kun risteilijän matkustajia ei päästetty maihin Chilessä. Kuva on toiselta puolelta mannerta eli Rio de Janeiron kuuluisalta Cobacabanan rannalta.

Penttilä kehuu. Kännykkäaikakin helpotti kommunikaatiota, sillä käytännössä yhtiöllä oli sitä kautta myös suora keskusteluyhteys kaikkiin matkaajiinsa.

Pitkä matka piteni vielä 9000 kilometrin verran

Matkaajien jo entuudestaan pitkään risteilyyn tuli vielä liki 9000 lisäkilometriä. Laivavarustamo kun ratkaisi tilanteen kuljettamalla koko jättiristeilijän satamaan Yhdysvaltain San Diegoon. Vielä siinäkin vaiheessa ongelmana suomalaismatkaajien osalta oli kuitenkin se,

että alun perin matkalaisilla ei ollut tarkoitustakaan piipahtaa Yhdysvalloissa. Siksi heistä kenelläkään ei ollut sinne minkäänlaista viisumia, mikä taas ei rajoistaan tänä päivänä äärimmäisen tarkan USA:n kohdalla ollut kovinkaan mukava tilanne. Laivayhtiön avustuksella nekin saatiin kuitenkin junailluksi ohituskaistaa pitkin.

Loppu hyvin kaikki hyvin

Poikkeuksellista tapahtumassa oli sekin, että laivayhtiö suostui jopa hommaamaan kaikille matkustajilleen korvaavat lennot kotiin. – Meillä kokeneet työntekijät ei-

vät muistaneet yhtään kertaa, että näin olisi käynyt aiemmin, Penttilä kertoo. Etelä-Amerikan reissaajat olivat viimeinen porukka, joka lomalinjalaisista saatiin palautettua kotimaahan. Heidän reissunsa oli kestänyt reilut kaksi viikkoa oletettua pidempään, sillä alun perin heidän piti kotiutua Suomeen jo 17. päivä maaliskuuta. – Kun se ryhmä saatiin Suomeen, huokauksemme oli aika syvä, Penttilä myöntää. Minkäänlaista negatiivista palautetta yritys ei matkan jälkeen osallistujilta saanut. Aidosta välittämisestä tuli sen sijaan kiitosta.


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

sä liikennöitsijä pitää matkustajatulot eikä saa muuta tuloa, Penttilä selkeyttää. Viimeisimpään lokeroon Länsilinjoilla kuuluvat esimerkiksi urheiluseuroille tai muille ryhmille ajettavat tilausajot sekä muutamat pidemmät reitit, joista voidaan mainita Tampere–Helsinki-reitti. Ostoliikenne voidaan vielä sekin jakaa kahtia netto- tai bruttosopimusliikenteeseen. Penttilän mukaan Nettosopimuksessa liikennöitsijä pitää lipputulot ja saa sen lisäksi sopimuksen mukaisen korvauksen ja myös lipputuloriski on siis liikennöitsijällä, Penttilä selkeyttää. Länsilinjoilla esimerkki bruttosopimuksesta on Tampereen kaupungin Nysse-liikennöintiä koskeva sopimus. Bruttosopimus puolestaan tarkoittaa sitä, että tilaaja maksaa kilpailutuksen voittaneelle liikennöitsijälle suoritteiden mukaisen korvauksen. – Tilaaja pitää itse lipputulot ja kantaa siis lipputuloriskin, Penttilä avaa. Bruttosopimuksesta esimerkiksi käy Länsilinjojen Ely-keskuksen kanssa tekemä sopimus, joka koskee Tampereen ja Huittisten välistä reittiä. Siinä yrityksen saama tulo riippuu osittain lipputuloista ja täten myös matkustajamääristä.

Ministerin ontot sanat

KOVIN ON sumuinen myös bussiliikenteen lähitulevaisuus. Äskettäin kuullut rokoteuutiset tosin ovat hyvä uutinen myös joukkoliikenteen suosion kannalta.

Hankala on tilanne myös ydinbisneksen puolella Länsilinjat-konsernin ydinbisnes, matkustajaliikennöinti, on selvinnyt poikkeusvuodesta 2020 siihen lukeutuvaa matkatoimistoa paremmin, mutta helppoa ei liiketoiminnan harjoittaminen ole tälläkään sektorilla ollut. Virus ei tosin ole ollut ainoa syy. Linja-autopuolella kevättä sotki koulusulku. Sen myötä loppuivat nimittäin luonnollisesti myös koulukyydit. Niiden vuoksi Länsilinjoillakin jouduttiin turvautumaan lomautuksiin, joiden määrä laskettiin kymmenissä. Määrä oli siis merkittävä, mutta toisaalta kaikkiaan Länsilinjojen riveissä linja-autoa ajaa noin 260 henkeä. Sen verran haastava kuluva syksy on ollut, että yhtiö joutui marraskuussa käynnistämään yt-neuvottelut. Syy

IHMISET KATUVAT USEIMMITEN ENITEN SITÄ, ETTEIVÄT EDES YRITTÄNEET.

niiden käynnistämiseen ei nyt tosin ollut korona, vaan hävityt tarjouskilpailut sekä yleinen asiakasmäärien lasku.

Monenmoista sopimusmallia

Tämän päivän matkustajaliikennöintiä toteutetaan sen verran monella eri liiketoimintamallilla, että aivan yksinkertaista asian selvittäminen ei ole. Penttilä joutuu vääntämään minulle asian todellakin rautalangasta. Karkeasti yksinkertaistaen Länsilinjojen kyydit voidaan jakaa joko julkisen tahon ostamaan liikenteeseen tai markkinaehtoiseen eli yksinomaan yrityksen omalla tuloriskillä ajettavaan liikenteeseen. – Markkinaehtoisessa liikentees-

Terhi Penttilän mukaan korona on kurittanut erityisesti tilausajoliikennettä, markkinaehtoista liikennettä ja nettosopimusliikennettä. – Bruttosopimusliikenteen kurimus on puolestaan kohdistunut tilaajiin kuten meillä täällä Nysseen ja pääkaupunkiseudulla HSL:ään. Se yrittäjää ihmetyttää, että valtion joukkoliikenteen koronatukena jakamat 100 ja 111 miljoonan euron potit on kohdistettu vain ja ainoastaan sopimusliikenteeseen; sitä maksetaan vain näille julkisyhteisöille eli liikenteen tilaajille. Lisäksi VR on saanut tukea ostoliikenteeseen. Toistaiseksi yksityiset liikennöitsijät ovat kuitenkin jääneet näiden osalta nuolemaan näppejään. Tämä ei Penttilän mukaan käy oikein yksiin liikenneministeri Timo Harakan tasapuolisuuspuheiden kanssa. – Markkinaehtoinen eli yritysten vastuulla oleva liikenne ei tästä tuesta mitään saa, mikä ei kyllä ole alueellisestikaan tasa-arvoista. Terhi Penttilä huomauttaa vielä loppuun, että ovella on jo seuraavakin isompi koko liikennetoimialaa koskeva murros eli päästöttömään liikenteeseen siirtyminen. Penttilän mukaan se edellyttää kaikilta alalla toimivilta yrityksiltä paitsi uudistumiskykyä ja suuria investointeja niin kalustoon kuin järjestelmiinkin. ●

TAMPERELAINEN PERHEYRITYS Henkilö- tai pakettiauton määräaikaiskatsastus päästömittauksineen Yrittäjien jäsenkortilla

55€

(norm. 71€)

Pirkanmaan Yrittäjät r.y. jäsen

Sellukatu 28

(Lielahden Gigantin vieressä)

Puh. 010 3222 710 Avoinna ma–to 8–17, pe 8–16, la 9–14

www.kymppikatsastus.fi

AUTOKORJAAMO M. Vänttinen Oy Aarporankatu 12 33840 TAMPERE Puh. (03) 214 2270 huolto@mvanttinen.fi

Bisnode 2017

www.mvanttinen.fi Edullinen Transit osaaja Määräaikaishuollot alk. 165€ Auton noutopalvelu 39€ Sijaisauto huollon ajaksi 29€

Tarjoukset voimassa 31.3.2021

RS Huolto Oy Nuutisarankatu 6, 33900 Tampere

020 7661 000

www.rsh.fi

Ma-Pe 7.00-17.00

info@rsh.fi

UUDET JA KÄYTETYT RENKAAT SEKÄ VANTEET • Rengastyöt ja korjaukset • Renkaiden kausisäilytys (rengashotelli) • Pultit, mutterit, soviterenkaat • TPMS ohjelmoitavat • Kaikki alan työt ilmanpaineen tunnistimet

p.050 514 7771 Henkilö- ja pakettiautojen:

yrittäjät.fi/tulemukaan

17

• Kolarikorjaukset ja maalaukset • Tuulilasin vaihdot • Vakuutusyhtiötyöt

Vaihtotie 1, 33470 Ylöjärvi • www.ylojarvenautomaalaamo.fi

Tavataan renkaanvaihdon merkeissä!

ORIVEDEN KUMIKORJAAMO KY Lehdistöntie 2, ORIVESI, 03–334 6655, www.orivedenkumikorjaamo.com


18

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Volvon suosikkimalleja heti ajoon.

Nyt erä hyvin varusteltuja diesel Volvo XC40 ja V60 AWD -malleja nopeaan toimitukseen. Saat avaimet käteen jopa parissa päivässä!

Näihin varastossa oleviin autoihin tarjoamme talvirenkaat kaupan päälle! Etusi 2 175 €

Volvo V60 on muuntautumiskykyinen sportswagon. Edistyksellinen alusta, tehokkaat mottorit ja säädettävät ajotilat takaavat sinulle kiehtovan ajokokemuksen.

Sinun ehdoillasi. XC40-citymaasturin edistynyt tekniikka auttaa tekemään ajokokemuksesta mukavan ja juuri sinua miellyttävän. Tervetuloa koeajolle!

Esim. V60 D3 AWD Business aut 47 805 €

Esim. XC40 D3 Business aut 45 240 €

Volvo V60 D3 AWD Business aut 47 805 €. EU-yhd. 6,4 l/100 km, CO2 151 g/km. Volvo XC40 D3 Business aut 45 240 €. EU-yhd. 6,3 l/100 km, CO2 156 g/km. Tarjoukset koskevat uusia tilaus- ja kauppasopimuksia ja ovat voimassa 30.11.2020 saakka.

Lokomonkatu 25, Tampere, 03–2834 111 automyynti ark. 9–18, la 10–14

automyynti I huolto I varaosat I vauriokorjaamo KAYTTOAUTO.FI


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

19

Volvo S60. Näyttää tietä muille.

Volvo S60 tarjoaa skandinaavista ylellisyyttä ja ajamisen nautintoa. Dynaaminen alusta takaa erinomaisen hallittavuuden ja suorituskyvyn. Kevyt- ja lataushybridivaihtoehdot (197 – 405 hv) tarjoavat puhdasta tehoa. Kattava varustelu ja suuret sisätilat vakuuttavat heti ensisilmäyksellä. Tämä on auto, joka sinun tulee itse koeajaa.

• Apple CarPlay™ ja Android Auto™ • Sensus navigointi, Euroopan kartat + Lifetime karttapäivitykset

• LED High Level mukautuvat ajovalot ja täysaktiiviset LED-kaukovalot häikäisynestoautomatiikalla • Sisävalaistus High Level

Navigation Pro ja Light -varustepaketit vain 490 €! Etusi jopa 1 170 € Volvon 60-sarjan (tehdastilauksiin) autoihin: S60, V60, V60 Cross Country, XC60

Volvo S60 Business -mallisto alkaen: autoveroton hinta 35 900 €, autovero 6 799,75 €, toimituskulut 600 €, kokonaishinta 43 299,75 €. EU-yhd. 1,9-7,0 l/100 km, CO2 41-159 g/km. Kuvan auto lisävarustein.

Volvo -myyjäsi Käyttöautossa:

Jere Blom, p. 040 7548 601 Jani Hautamäki, p. 044 5501 593

Ari Karjalainen, p. 0500 627 374 Stanislav Kostyuchenko, p. 044 5502 237

Mikko-Petteri Latosaari, p. 0500 733 847 Vesa Lehtiö, p. 050 5215 237

Juuso Lintukangas, p. 044 5501 529 Teemu Luoma, p. 050 4015 473


20

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

NOKIAN TYRES INTUITU -älyrenkaiden myynti etenee vaiheittain. Ensimmäisenä vuorossa on Suomi, jossa älyominaisuudet ovat tarjolla traktorinrenkaiden neljään lippulaivamalliin. Näitä ovat Nokian Ground King, Nokian TRI 2, Nokian Hakkapeliitta TRI ja Nokian Tractor King. – Maatalousyrittäjien lisäksi uskon Intuitun kiinnostavan eritoten kiinteistöhuoltoa tekeviä yrityksiä ja yrittäjiä ja myös tältä asiakasryhmältä olemme saaneet hyvää palautetta ratkaisustamme, Matthew Crocker kertoo. Hänen mukaansa nyt julkaistu teknologia on vasta alkua tulevalle.

Nokkelasti nimetty älyrengas on pirkanmaalaisen tuotekehitystyön tuorein helmi Ex-kännykkäjätti Nokialle Suomi oli aikanaan kokonsa puolesta oiva laboratorio tuoteuutuuksien lanseeraukseen. Samasta emokonsernista liikkeelle lähtenyt Nokian Renkaat on päätynyt samanlaiseen johtopäätökseen. Rengasvalmistaja aloitti Intuitu-älyrenkaidensa myynnin syyskuussa vain Suomessa, kun myyntiin tulivat maatalous- ja urakointitraktoreihin tarkoitetut älykumit. Tämä on kuitenkin vasta alkua – monellakin tapaa.

i

ntuitu-älyrengas on työllistänyt tuotepäällikkö Matthew Crockeria siitä saakka, kun hän aloitti työt Nokian Raskaat Renkaat Oy:ssä 18 kuukautta sitten. Hän tosin hyppäsi Intuitun tapauksessa liikkuvaan junaan, sillä tuotekehitystyö älyrenkaan osalta aloitettiin Nokian Renkailla jo paljon aiemmin. Crockerin käyntikortissa vastuualueeksi on määritelty digitaaliset palvelut, joista Intuitu on täydellinen esimerkki.

Tämä on vasta alkua

Tampereesta on tullut Matthewn kotikaupunki jo hyvä tovi sitten Brittiläinen Matthew Crocker aloitti työnsä Nokian Raskaiden Renkaiden tuotepäällikkönä puolitoista vuotta sitten. Intuitu-konseptin osalta hän hyppäsi liikkuvaan junaan, sillä älyrengas on ollut yhtiössä tuotekehityksen alla jo kauemmin. Suomen kieli soljuu Matthewlta sen verran sujuvasti, että siitä arvaa Suomi-vuosia olevan takana jo enemmänkin. Hän vahvistaa oletuksen oikeaksi ja kertoo muuttaneensa Suomeen jo vuonna 2000. Muuton syy oli Nokia, joskin tuolla kertaa kännykkävalmistaja. Tuolloin maailman johtava puhelin-

valmistaja oli nuorelle tietotekniikkainsinöörille unelmien työpaikka. Kännykkähommien alasajon myötä insinööri muutti töiden perässä Saksaan, mutta piti koko ajan silmät auki Pirkanmaalla avautuvien työmahdollisuuksien osalta. – Olin todella iloinen, että löysin tämän työpaikan, sillä Tampereesta on tullut minulle kotikaupunki, ja onnekseni voin myös todeta, että Nokian Renkaat on ollut paras työnantaja, joka minulla on ikinä ollut, Crocker kertoo.

Nokkelasti nimetystä tuotteesta puhuttaessa pitäisi oikeastaan käyttää renkaan sijaan termiä konsepti tai ratkaisu. Kyse on sensoreilla varustettujen renkaiden ja dataa keräävän mobiilisovelluksen yhdistelmästä. – Tässä vaiheessa sovelluksesta voidaan tarkastaa helposti renkaiden rengaspaineet sekä lämpötilatiedot kaikista niistä koneista, joihin älyrenkaat on asennettu, Crocker sanoo ja muistuttaa, että tämä on vasta pintaraapaisu tulevasta. Valmistajan visio on, että tulevaisuudessa kaikissa renkaissa on digitekniikkaa, jonka avulla käytössä olevista renkaista saadaan jatkossa reaaliaikaista dataa missä ja milloin vaan. – Kun on aina tietoinen siitä, mitä renkaille kuuluu, polttoainekulut vähenevät ja työturvallisuus paranee. Renkaiden digitaalisella ulottuvuudella on kuitenkin potentiaalia paljon muuhunkin, ja moni uusi idea on jo työstössä, Crocker kertoo, mutta suostuu valottamaan keskeneräistä tuotekehitysprosessia melko niukasti. Nokian Raskaat Renkaat ei ole suinkaan ainoa taho, joka asian parissa toimii. – Sen voin kertoa, että suunnittelijoiden työpöydällä ovat esimerkiksi rengaskuvion syvyyden mittaustoiminto ja Intuitun yhdistäminen koneiden omiin käyttöliittymiin, Crocker paljastaa. Hän vakuuttaa työn alla olevien ratkaisujen olevan koko IoT-maailman (Internet of Things) kirkkainta kärkeä omalla sarallaan.

Takana jo yli kaksi miljoonaa testikilometriä

Viime marraskuussa Saksassa messuilla ensimmäistä kertaa esitelty ja nyt Suomessa myyntiin saatu älyrenkaan tuotekehitys on tehty Nokian Renkailla, Nokialla. Myös käyttäjätestauksessa yritys hyödynsi suomalaisia yrittäjiä. – Etenkin kalustovastaavat innostuivat mahdollisuudesta saada elintärkeää tietoa ja hälytyksiä renkaista nopeasti ja ilman mutkikasta asennusta, Crocker kertoo. Testauskilometrejä älyrenkailla on ajettu ennen kaupallista julkaisua yli kaksi miljoonaa. Oleellinen osa kehitystyötä on ollut myös käyttäjäystävällisyys. Intuitu-ratkaisu vaatii asiakkaalta oikeastaan vain puhelimen. – Asentamalla sovelluksen kännykkään, kaikki renkaat saadaan keskustelemaan puhelimen kanssa, tuotepäällikkö vakuuttaa.

Itseohjattavuuden kannalta asia on must

Crockerin mukaan renkaiden digitalisaatiota vauhdittaa merkittävästi myös kehitys kohti ajoneuvojen itseohjattavuutta. – Jos ja kun ihmiskuski jää pois yhtälöstä, ja ohjauksesta vastaa tietokone, reaaliaikaisen rengasdatan saaminen on ehdottoman tärkeää. Ihmiskuljettaja osaa esimerkiksi tunnistaa renkaaseen mahdollisesti tulevan ongelman, mutta kone ei, joten kyseessä on aivan perustavanlaatuinen turvallisuuskysymys, Crocker huomauttaa ja arvelee, että jatkossa myydäänkin kahdenlaisia renkaita: Niitä, joita voidaan käyttää itseohjautuvissa kulkuneuvoissa ja niitä, joita ei.

Traktorinpyörät valittiin hyvästä syystä

Älyrenkaat lienevät jossain tulevaisuudessa standardi kaikissa ajoneuvoissa, mutta vuonna 2020 niiden kaupallistamisessa otetaan vasta ensiaskeleita. Nokian Renkaat toi kaupan hyllyihin älykkäät renkaat ras-

kaisiin työkoneisiin, ja sielläkin rajoitetusti maatalous- ja urakointitraktoreihin. Tämän asiakassegmentin valitsemiseen oli useampikin syy. – Näimme, että tällä alueella älyrenkailla on suurin lisäarvo, ja toisaalta tähän meillä oli myös paras tekninen valmius. Esimerkiksi metsäkoneiden osalta olosuhteet ovat vielä maataloutta rajummat ja nopeudet puolestaan pienemmät. Tässä vaiheessa ratkaisumme palvelee siis parhaiten juuri maatalous- ja urakointitraktorien käyttäjiä, Crocker selkeyttää ja uskoo potentiaalistenasiakkaiden löytyvän maataloustoimijoiden lisäksi esimerkiksi kiinteistöhuoltoyrityksistä.

Laatu maksaa

Älyrenkaiden tuomista työkoneisiin puoltaa myös se, että laadukkaat traktorinrenkaat ovat ostajalle merkittävä investointi, josta halutaan pitää huolta. Traktorinrenkaiden hinnat saattavat helposti olla kymmenkertaiset henkilöautojen renkaisiin. Uusi innovaatio ei enää tässä hintaluokassa tarkoita siis kummoistakaan hintalisää. – Samat renkaat varustettuna Intuitu-ominaisuuksilla maksavat noin sata euroa enemmän per rengas, Crocker vahvistaa ja huomauttaa, että loppukäyttäjälle lisä on miltei olematon. – Etenkin kun tällä saadaan parannettua renkaan kestävyyttä, säästettyä kulutuksessa sekä ennakoitua vahinkoja ennen kuin ne tapahtuvat, hän kertoo. Suomen jälkeen Intuitu-konseptin myyntiä renkaineen on tarkoitus laajentaa muihin maihin. – Tämä rengas on kehitetty meille tyypillisiin olosuhteisiin, joten aloittaminen täältä on luonnollista. Lisäksi aivan uutta teknologiaa esiteltäessä on tärkeää, että tarvittaessa asiakkaalle voidaan antaa tukea nopeasti, Matthew Crocker kertoo. ● Teksti: VILLE KULMALA Kuvat: NOKIAN RENKAAT OYJ


21

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

ENNAKOI PÄÄSTÖVAATIMUKSET Raskaan kaluston asennukset, huollot ja varaosat

KAASU

KAASU

IVECO 260 CNG 6x2

aj. 415004 km, koukkulaite

-15

VW Caddy 2.0 CNG

-10

aj. 95999 km, huoltoautovarustus

KOKO AJAN kehittyvä ajoneuvojen itseohjautuvuus lisää sekin renkaiden digitalisaation tarvetta. – Kun ajamisesta vastaa ihmisen sijaan tekoäly, on täysin välttämätöntä, että myös renkaasta saadaan koko ajan reaaliaikaista tietoa. Muutenhan tekoäly ei voi reagoida esimerkiksi rengasrikkoon.

KAASU

SCANIA P270

Aj. 150 tkm, 2 lämpötilan kylmäkori, Aj. 23 tkm, 360 kamera, matalalattiahytti, miehistöohjaamo 3+1 perälautanostin

KAASU

IVECO DAILY 35C14G aj. 60 tkm, pakettiauto miehistöohjaamolla

KAASU

KAASU

-13 Volvo FE 62 TR CNG

KAASU

-18 Iveco Daily 35 S 14 CNG -14 aj. 168808 km, pakettiauto, hyllyt

KAASU

KAASU

-10 IVECO DAILY 65 C 14 CNG -08 FIAT DUCATO 35 3.0 CNG -12 MB Sprinter 316 NGT aj. 205 tkm, Hiab 027, lava 4,2 m, kuorma-auto

Turvesuonkatu 16, Tampere Puh. 03 3465 566 Varaosat

-14

aj. 120 tkm, maakaasu, pakettiauto aj. 29081 km, pakettiauto, alumiinilaidat, vetokoukku

Iiro 040 676 2507

Mikko Aki Henri

0400 832 856 0400 164 611 040 7720 564

NOKIAN RENKAAT valmistaa henkilöauton renkaita kolmessa eri maassa. Nokian tehtaan lisäksi yrityksellä on tuotantolaitokset myös Pietarin seudulla Venäjällä ja Yhdysvaltain Tennesseessä. Raskaiden Renkaiden tuotanto on keskitetty ainoastaan Nokian tehtaalle. – Raskaiden Renkaiden kasvua tukee vahvasti Nokian tehtaalla käynnissä oleva investointi lisäkapasiteettiin ja uuteen tuotantoteknologiaan, kommentoi rengasyhtiön toimitusjohtaja Jukka Moisio syyskuussa.

Raskaisiin Renkaisiin on panostettu vahvasti – Viime vuonna valmistunut tuotekehityskeskus nosti toiminnan kokonaan uudelle tasolle Nokian Renkaat Oyj on vastannut raskaiden renkaiden kasvavaan kysyntään viime vuosina merkittävillä lisäpanostuksilla. Tämä on suomalaisittain ja pirkanmaalaisittain mukavaa luettavaa, sillä pörssiyhtiön kaikki raskaiden renkaiden tuotanto on keskitetty kokonaisuudessaan Nokian tehtaalle. Korkealaatuisten renkaiden globaali kysyntä kasvaa, ja entistä suuremmat koneet tarvitsevat kookkaampia renkaita. Tässäpä päällimmäiset juurisyyt Nokian Renkaiden viimeisen kahden vuoden aikana tekemiin panostuksiin. Jo 2018 rengasvalistaja reagoi raskaiden renkaiden kasvavaan globaaliin kysyntään 50 prosentin kasvutavoitteella tuotannossa. Viime vuonna yritys puolestaan sai maaliin jätti-investoinnin, jonka seurauksena Nokialle valmistui uunituore tutkimus- ja kehityskeskuksen. Tuotekehityskeskus oli rengas-

valmistajan reilun 120-vuotisen historian merkittävin raskaiden renkaiden tuotekehitykseen tekemä investointi. Uusi, noin 3500 neliön tuotekehityskeskus tarkoitti kaiken sisällä tapahtuvan rengastestauksen saamista saman katon alle ja lähelle tuotantolinjoja. Molemmat näistä ovat seikkoja, jotka optimoivat tuotekehityksen tehokkuutta. Uudet tilat ja moderni koneja laitekanta mahdollistivat testattavien renkaiden määrän kolminkertaistamisen. Yritys vakuuttaa myös pystyvänsä nyt palvelemaan laite- ja konevalmistaja-asiakkaitaan entistä monipuolisemmin sekä testaamaan entistä enemmän muuttujia. Investointi mahdollistaa sen, että Nokialla voidaan jatkossakin keskittyä uraauurtavien rengasratkaisujen kehittämiseen. Tulevaisuuden työkoneet kun vaativat tulevaisuuden ratkaisuja. ●

Huippuluokan voiteluaineet.

Parasta suojaa hydrauliikalle:

PETRO-CANADA HYDREX™

Meiltä myös korkealaatuiset suodattimet kaikkiin koneisiin

Suojaa kulumiselta jopa kaksi kertaa paremmin ja kolme kertaa kauemmin. Legendaarinen erikoisrasva:

PETRO-CANADA PEERLESS™ OG-2 RED Yleisvoiteluun, laakereihin, liukupintoihin ja avoimiin hammasvaihteisiin.

Voitelukeskus Tonttila Oy Ltd. Turkkirata 10, 33960 Pirkkala | Puh. 03 358 760 www.voitelukeskus.com

MITÄ SIITÄKIN TULISI, JOS EI OLISI YHTÄÄN YRITYSTÄ? Yrittäjät luovat uutta ja pitävät Suomen pyörät pyörimässä. Se vaatii kovaa työtä – yrittämistä. Yrittäjät työllistävät ja maksavat suuren osan veroista. Jos sen jälkeen jää jotain itsellekin, se on ihan oikein. Yrittäjät ovat tottuneet pärjäämään omillaan. Mutta kyllä jokainen joskus apua,


22

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

RASKAANKALUSTON HUOLLOT

-

A-jarruluvat D- ja DB-piirturiluvat Varaosat Movalube-rasvarit Hydrauliikkaletkut ja -liittimet Q8- ja 77-öljyt Rautaa pitkänä ja pätkänä Myynti ja asennus

www.pispalanautot.fi AUTOKORJAAMO

Pispalan Autot

Sellukatu 17, 33400 Tampere puh. (03) 3450 433, gsm 0500 620 089 jarkko@pispalanautot.fi

Voit jättää autosi huoletta meille myös katsastuspalvelua varten! Nyt on aika huoltaa lämmitysjärjestelmät kuntoon! Meillä myös ohjauskulmien säädöt.

Renkaat, vanteet, rengashotelli

Allelaitto + kausisäilytys 70€

Vaasantie 585, 33470 Ylöjärvi, 040 777 2323, www.aprengashuolto.fi

Viinikankatu 49 Puh. 0207 929 820 tampere@kl-varaosat.fi

TAMPEREEN RATIKKA on totuttu näkemään kaupungin liikenteessä heinäkuusta alkaen. Tähän mennessä Ratikalla on liikuttu Itsenäisyydenkadun asematunnelille asti. Marraskuun puolivälissä koeajot laajenevat Pyynikintorille asti. Kaikkiaan Tampereelle saapuu 19 raitiovaunua

Raitiovaunukuljettajien koulutus pääsi vauhtiin – Nyt etsitään testimatkustajia

T

ampereen Ratikka aloittaa varsinainen liikenteensä ensi vuoden elokuun 9. päivä, mutta jäipä kuluvan vuoden marraskuun 4. päiväkin historiaan. Muun maailman jännittäessä Yhdysvaltain presidentinvaalien tuloksia, Tampereella luovutettiin tuolloin ensimmäisen kahden raitiovaunun omistusoikeus ja vastuu valmistajalta Tampereen Raitiotie Oy:lle. Se puolestaan luovutti vaunut edelleen Nyssen ja VR:n muodostaman liikennöintiallianssin käyttöön. – Täten liikennöinnistä vastaava VR pääsee aloittamaan näillä vaunuilla liikenteenohjaajien ja kuljettajien koulutuksen ja Nysse puolestaan voi aloittaa testimatkustajien rekrytoinnin, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö selventää.

Koulutettavat pääsevät puikkoihin

Ensimmäiset liikenteenohjaajat aloittivat koulutuksensa keväällä ja yhteensä 65 raitiovaununkuljettajan koulutukset käynnistyvät tammikuussa. Koulutukset toteutetaan yhteistyössä Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa. Parhaillaan koulutettavat liikenteenohjaajat aloittavat nyt ajoharjoittelunsa ja tulevat toimimaan ensimmäi-

Luotettavaa autokauppaa jo yli 35 vuoden ajan Teollisuustie 24, Orivesi

Myynti: 03 334 6522 Huolto: 045 152 1155

www.autolaorivesi.fi

p. 03 255 2491

sinä Tampereen Ratikan ja VR:n raitiovaununkuljettajina. Nyt alkavassa vaiheessa päästään testaamaan käytännössä kehitysvaiheen aikana suunniteltua liikennöinnin toteuttamista. Vaiheeseen kuuluvat kuljettajien ajo-opetus ja ajoharjoittelu sekä koeajojen suorittaminen. Koeajojen aikana testataan useita asioita, kuten ajoaikoja ja pysäkkitoimintoja, työvuoroja, työ- ja liikenneturvallisuutta ja esimerkiksi liikennevalojen toimintaa matkustajaliikenteen mukaisella volyymillä. Myös matkustajapalvelu ja lipunleimauslaitteiden toiminta sekä poikkeustilanteissa toimiminen on merkitty työlistalle.

Testaajien pesti on tärkeä

Ennen huhtikuussa alkavaa kaikille matkakorteilla mahdollista avointa koeliikennettä Nysse etsii Tampereen Ratikkaan testimatkustajia, joiden avulla Ratikan palvelu viimeistellään. Testeissä voidaan kokeilla esimerkiksi sujuvaa siirtymistä pysäkiltä vaunuun, matkantekoa liikkuvassa Ratikassa, maksamisen helppoutta, matkustajainformaatiota ja niin poispäin. Testaaminen voi olla luonteeltaan esimerkiksi yksittäisen matkan läpikäynti tai jonkin toimenpiteen tekeminen

useaan kertaan. Haastattelijat ja suunnittelijat keräävät kommentteja ja kokemuksia sekä ohjaavat tilannetta. Osa testeistä tehdään ryhmissä ja niissä huomioidaan sen hetkiset terveysturvallisuudesta annetut suositukset. – Pienet yksityiskohdat ratkaisevat usein, kuinka hyvä palvelusta lopulta tulee, joten testimatkustajien työ on hyvin tärkeää, korostaa Nyssen asiakkuuspäällikkö Riikka Salkonen toteaa.

Erityisryhmien testaus hoidetaan erikseen

Testeihin haetaan kaiken tyyppisiä käyttäjiä, pois lukien erityisryhmät, kuten esimerkiksi pyörätuolin käyttäjät, näkövammaiset ja liikuntarajoitteiset. Erityisryhmien testaukset koordinoidaan erikseen Tampereen kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattorin kautta ja tästä tiedotetaan erikseen. Nysse valitsee testimatkustajista käyttäjäprofiilien perusteella sopivat osallistujat tarvittaessa arpomalla. Testimatkustajaksi voi hakea itsenäisyyspäivään eli 6. joulukuuta saakka osoitteessa nysse.fi/nysselab ● Teksti: VILLE KULMALA Kuva: WILLE NYYSSÖNEN


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

23

YRITTÄJÄ PASI OINOSEN mukaan parasta hänen omassa työssään on tietyntyyppinen vapaus tehdä mitä, miten ja milloin itse haluaa. Joskin hän myöntää samaan asiaan liittyvän kääntöpuolen. – Toki yrittäjä myös joutuu vääntämään aivan erilaisten asioiden kanssa. Molemmassa on puolensa, mutta en minä tätä tällä hetkellä enää palkkatöihin vaihtaisi, mies kertoo.

Automaalaamo P. Oinosen puhelin hiljeni niin, että hän luuli sen jo hajonneen – syypääksi osoittautui kuitenkin tämä ”saakelin rutto” Pasi Oinosella lävähtää ensi vuotta yrittäjänä täyteen jo kaksi vuosikymmentä, joka on miltei tasan puolet hänen elämästään. Yrittäjä hänestä tuli 21-vuotiaana, kun entinen työnantaja antoi hänelle monoa aamumyöhästelyn takia. Aiemmin hyvinkin pitkiä päiviä tehnyt yrittäjä on sittemmin opetellut kohtuuteen työajoissaan eikä lue nykyään lomalla edes sähköpostiaan. Yksinyrittäjä Pasi Oinonen ole ollut enää hyvään toviin. Tänä päivänä mies työllistää yhteensä seitsemän ammattimiestä, joista pisimmän työsuhde on kestänyt jo 16 vuotta.

V

aikka Automaalaamo P. Oinonen Oy:n nimessä ei sitä kerrotakaan, maalaukset ovat vain osa yrityksen toimintaa. Koska valtaosa yritykseen tulleista töistä liittyy kolareissa syntyneisiin pintavaurioihin, tarvetta on usein maaliruiskun lisäksi myös peltityökaluille.

Kuluvan vuoden maaliskuussa vasaroiden kilke ja ruiskujen pihinä kuitenkin hiljenivät selvästi. Muutos oli helppo havaita, sillä kuluvan vuoden ensimmäiset kuukaudet firma oli Pasi Oinosen mukaan ollut ”todella hyvässä kyydissä”. Vaikka edeltävän vuoden luvut eivät nekään olleet ol-

leet mitenkään huonoja, oltiin niitä kirkkaasti edellä aina maaliskuun puoliväliin. – Sitten tuli tämä saakelin rutto, hän manaa tarkoittaen tuolloin Suomeen rantautunutta Covid-virusta.

Luuri ei ollutkaan rikki

Sarankulmassa epidemian vaikutus alkoi näkyä noin viikon sisään ensimmäisestä suomalaistartunnasta. – Minun piti oikein soittaa firman luuriin ja varmistaa, että se oli kunnossa, yrittäjä muistelee. Jo olemassa olevia ajanvarauksia ei peruttu, mutta uusia ei pahemmin tullut. Yritykselle jo pidemmän aikaa tyypillinen, noin kaksi viikkoa eteenpäin täynnä oleva tilauskirja alkoi tyhjetä. – Ensin, kahden viikon jono tippui viikkoon ja sitten jo sanottiin,

että aja suoraan tänne vaan. Siis niille harvoille, jotka soittivat, yrittäjä taustoittaa. Onneksi mitenkään kammottavan pitkään hiljaiselo ei kestänyt. – Toukokuu oli vielä vähän hiljaisempi, mutta sittemmin on palattu ainakin hyvin lähelle normaalitasoa työtilanteessa, Oinonen kertoo ja myöntää olevansa siitä iloinen, että lomautuksiin hänen ei tarvinnut ryhtyä.

Miehiä kuin Jukolassa

Pasin yritys työllistää tänä päivänä hänen lisäkseen seitsemän henkeä. Yhden miehen yrityksenä Pasi ei ehtinytkään toimia kuin kolme ensimmäistä vuotta. Ensimmäisenä taloon palkattu Rami Haapanen on palkkalistoilla edelleen, ja muutenkin

vaihtuvuus on ollut hyvin olematonta. Ja hyvä niin, kasassa on nyt yrittäjän mukaan hyvä tiimi, eikä alan ammattilaisten löytäminen ole suinkaan helppoa. Heistä maalaamossa työskentelee neljä ja peltipuolella kaksi. Lisäksi töiden vastaanotossa työskentelee yksi mies, Heikki Heikkinen, joka siirtyi maalaamosta nykyisen toimenkuvaansa kaksi vuotta sitten. Yrittäjä itse on pk-yritykselle tyypilliseen tapaan sellainen joka paikan höylä. – Itse sinkoilen siellä missä tarvetta on. Kyllä minä edelleen tarvittaessa maalatakin osaan, ei siitä kauan ole, mutta toisaalta kyllä siihen parempi taito noilla jätkillä jo on, hän tuumaa. Jatkuu seuraavalla sivulla →

www.mersupurkaamo.fi

www.mb-varaosatjahuolto.fi

MERSUkoRjAAMo • MB Star diagnosistesteri

• MB Star diagnosistesteri • Huollot, MB-varaosat ja remontit MB-Varaosat ja huolto Venetmäki Oy Nahkatehtaantie 10, Viiala Ark. 9.00-17.00. Puh. 040 140 6000 KAIKKI AJONEUVOTEIPPA UKS E T Y KS I L ÖLL I SE S T I SUU NNI T T E L US TA T OT E U T U K SE E N, TA K U UT Y Ö NÄ .

Puh. 010 397 8600 info@ajaksline.fi www.ajaksline.fi


24

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Risuista ja puutarhajätteistä helposti eroon:

P. Kirstua Ky Kuljetamme pois kaadetut pensaat ja erilaiset puutarhajätekasat, jotka nostamme kouralla kyytiin.

Palvelumme sinulle:

• Tuomme multaa ja kiviaineksia HUOM! Kuorman purku mahdollinen kauhalla esim. aidan yli • Vaihtolavakuljetukset • Nostotyöt • Puunkaato henkilönosturin avulla

Ota yhteyttä ja kysy lisää!

P. Kirstua Ky • Pertti Kirstua • 0400 734 549 pertti.kirstua@pkirstuaky.fi www.kuljetuskirstua.com Tankkaa meillä

PASI OINOSELLE tulee ensi vuonna täyteen jo 20 vuotta yrittäjänä.

... jatkoa edelliseltä sivulta

• Pienentää autoilijan hiilijalanjälkeä jopa 90 % • Soveltuu kaikkiin dieselmoottoreihin • 100% uusiutuva jätteistä ja tähteistä • Nopein tapa vähentää päästöjä

Aja autopesuun!

Pesuetukortilla joka 6. pesu veloituksetta. Autopesu avoinna joka päivä 22.00 asti.

Huoltokorjaamo p. 040 160 7960 ark. 8.00-16.00

Neste Toijala

www.nestetoijala.fi

Kurisjärventie 5, puh. 03-542 4230 Ark. 6.30–19, la 8–17, su 10–17

KÄRRYJEN HUOLTO, KORJAUS, MYYNTI, VUOKRAUS

Hintalappujen haitari on melkoinen

Automaalaamo P. Oinosen asiakkaita ovat niin yksityiset kuluttajat kuin yritykset. Tyypillisin syy asiakkuuteen on piskuinen liikennevahinko. – Suurin osa meidän töistämme on ihan tällaisia peruspintakolareita, jossa on esimerkiksi raapaistu hieman jotakin auton kulmaa, yrittäjä kertoo. Vakuutusyhtiöt ovat käyneet tutuiksi, sillä etenkin yksityisasiakkaiden osalta reilut 90-prosenttia ovat saaneet toimenpiteisiinsä vakuutusyhtiön piikkiin. – Yrityspuolellakin vakuutusyhtiöt ovat yleensä mukana, mutta koska omavastuut ovat kovempia, ehkä niissä herkemmin sitten mietitään, tuleeko vakuutuksen käyttö taloudellisesti kannattavaksi, hän tuumaa. Tehtyjen remonttien hintahaitari on varsin leveä. Siinä missä normaalien peruskolarien pelti- ja maalaustyötä vaativat operaatiot kustantavat osineen reilut tuhat euroa, saattavat kalliimmat varaosat ja pahemmat runttaukset nostaa hintalapun jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. – Työn osuus ei tuosta kummoinen ole, hän huomauttaa.

Sijainti miellyttää Aisapojat Oy Asentajankatu 3 Lakalaiva, TAMPERE

a Varaa om si! tila ilmoitus

Leena 041 501 9902

leena.kolehmainen@dorimedia.fi

www.dorimedia.fi/ varaa-ilmoitustila

Yrittäjä on selvästi kiintynyt Härmälä–Sarankulman maisemiin. Pasi kun on tehnyt koko pian 20-vuotisen uransa samoilla postinumeroalueilla. Seutu on yrittäjän hyväksi havaitsema. – Tänne on helppo tulla, ja kiitos kauppojen, tästä menee ohi mukavasti liikevirtoja, ja näkyvyytemme on hyvä. Lisäksi tässä lähellä on paljon konekauppiasta

TYYPILLISESTI YRITYKSEEN tulevaan toimek esimerkiksi vilkku tai roiskeläppä irti, niin kyllä m

ja muitakin sellaisia firmoja, mitkä tukevat meidänkin toimintaamme, hän listaa. Nykyinen toimitila on järjestyksessään hänelle jo kolmas. Ensimmäinen toimipiste Kaskimäenkadulla jäi pieneksi jo parin vuoden päästä, ja sitä seurannut Perkkoonkadun osoite vaihtui nykyiseen Nuutisarankatuun jo kymmenisen vuotta sitten. Nykyisessä on oltu jo yli 10 vuotta, mutta toisaalta jonkin verran on täälläkin touhua päivitetty. Muutama vuosi sitten maalaamo ja peltiseppäpuoli eriytettiin erillisiksi tiloikseen. Käytännössä molemmille saatiin kaivattua lisätilaa, kun aiemmin molempia palvellut tila saatiin pyhitettyä pelkästään maalauksiin. Kauas ei peltipuolenkaan tarvinnut matkata, sillä sille löydettiin omat 300 neliön tilat saman kiinteistön toisesta päädystä.

Nykyään en loma-aikaan katso edes sähköpostejani. Kyllä ne hätätilanteet minulle varmasti soitettaisiin. Tekniikka kehittyy

Yrittäjän 20 vuoden työuran aikana etenkin autojen tekniikka on kehittynyt melkoisesti, mikä tietysti on tuonut tekemiseen omat haasteensa. – Esimerkiksi sähköautot ovat tuoneet omat haasteensa, ja jos nyt ajattelee esimerkiksi autojen tuulilaseja, niin ovathan ne tänä päivänä aivan erilaiset vaihtaa. Niihin liittyy paljon turvatekniikkaa ja kameroita ja niin edelleen, jotka taas pitää aina

erikseen kalibroida vielä erikseen, kun ennen se oli aikalailla vaan niin, että lasi vaihdettiin ja se oli siinä, hän kertoo. Sitä yrittäjä hieman ihmettelee, etenkin nykyaikana, jolloin ekologiset asiat ovat paljon tapetilla, että välillä asiakkaalle eivät siten millään kelpaa purkuosat. – Sitä en ymmärrä, miten se muuttuu, jos varaosa on aivan samanikäisestä autosta. Sitä ei maalauksen jälkeen kukaan huomaa onko osa uusi vai vanha, joten näissä minun on vaikea ymmärtää ihmisten logiikkaa, etenkin aikana, jolloin paljon puhutaan kierrättämisestä hän tuumaa.

Ketjusta tukea

Automaalaamo P. Oinonen liittyi kolme vuotta sitten Awux-ketjuun, joka on yksityisten vauriokorjaamoiden perustama yhteenliittymä. Pasi Oinosen mukaan liittymisellä haluttiin varmistaa oma asema markkinoilla jatkossakin. Kun Oinosen pahimmat kilpailijat olivat nekin valta-


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

25

www.top-osa.fi

ksiantoon tarvitaan sekä maalaria että peltiseppää. Tosin aivan näin mustavalkoinen työnjako ei ole. – Jos nyt autosta pitää ottaa maalari sen osaa tehdä, yrittäjä kertoo. Tämä asiakasauto alkaa olla jo loppusuoralla.

TÄMÄ KOLARIAUTON osa on menossa vielä maalaukseen, mutta ensin siitä revitään pois entiset teippaukset. Hommat luonnistuvat Joni Viitasaarelta 10 vuoden kokemuksella, joista kolme on ollut Oinosen yrityksessä.

kunnallisesti toimivia ketjuja, oli mittelöön hyvä itsekin saada tukea ketjusta. Oinosen mukaan osaltaan vauriokorjaamoiden ketjuuntumista on ajanut myös alalla elettävä murrosvaihe, jossa isommat asiakkaat, kuten vakuutusyhtiöt, ohjaavat töitä yhä keskitetymmin tietyille yhteistyötahoilleen. Siinä olisi yksittäisen liikkeen hyvin vaikea pysyä matkassa. Päätös yrittäjävetoisten yritysten yhteisketjuun liittymisestä on miehen mukaan osoittautunut kolmessa vuodessa aivan oikeaksi. – Ketju on neuvotellut yrittäjille parempia ostoehtoja ja sopimuksia asiakasyrityksilleen ja tekee esimerkiksi asiakastyytyväisyystutkimuksia, joita yksittäisten yrittäjien olisi hyvin vaikea tehdä muun arkirutiinien ohella, hän kertoo ja mainitsee vielä plussapuolelle myös ketjun järjestämät koulutukset. – Käytännössä ketjusta on siis paljon apua asioissa, joihin muuten pitäisi nähdä huomattavasti aikaa, vaivaa, hän kertoo.

Jättikammio erikoisuutena

Yrityksen fasiliteetit mahdollistavat

HÄRMÄLÄN– SARANKULMAN YriTTÄJÄT Yrittäjä, varaa paikkasi!

DORIMEDIA OY Leena

041 501 9902

monipuolisen toiminnan. Maalauskammiolla kokoa on sen verran paljon, että siellä luonnistuvat myös hyvin raskaan kaluston ja linja-autojen maalaukset. Vastaavan kokoluokan eli liki 18 metrin maalauskammio löytyy Pirkanmaalta ainoastaan yhdeltä toiselta toimijalta. – Jos nyt nollasta laittaisin tämän paikan pystyyn, ehkä en tuon kokoluokan uunia miettisi, mutta kun se kerran tänne on hommattu, niin kyllä se on meille selvästi hyvä juttu, yrittäjä kertoo.

Yrittäjä ja lomailun taito

Yrittäjä kertoo tehneensä jo useampi vuosi sitten sen huomion, että tekemätön työ ei lopu ikinä. Etenkin alkuvuosina yrittäjä painoi verstaallaan helposti 12-tuntisia päiviä leijonanosan viikosta. Nyttemmin mies on tehnyt itsensä kanssa sopimuksen siitä, että työajat pysyvät kutakuinkin normaalin kahdeksan tunnin rajoissa. Tämän lupauksen lunastamista on aikanaan helpottanut myös perheeseen siunaantunut jälkikasvu. Kolmen 3–10-vuotiaan tyttären isällä ei ole varsinaisesti vapaa-ajan ongelmia. Myös lomaa pitää osata pitää, mikä ei sekään ole yrittäjälle aina itsestäänselvyys. – Olin juuri 2,5 viikon lomalla, ja silloin en lotkauttanutkaan korvaani työasioille. Sen olen oppinut, että nykyään en loma-aikaan katso edes sähköpostejani. Kyllä ne hätätilanteet minulle varmasti soitettaisiin, hän järkeilee. Yrittäjä asuu Ruutanassa yhdessä vaimon ja kolmen tyttärensä kanssa. Va-

paa-aikaansa Pasi viettää mieluusti sekä perheen parissa että metsällä. Metsästystä mies on harrastanut jo useamman vuoden, myös hirvestämässä. Oma porukka löytyy Teiskosta.

Epidemian jatko-osille ei kiitos

Yrittäjän mukaan kuluva vuosi olisi voinut olla ”huomattavasti” parempi kuin sitä edeltävä, mutta sen verran korona toi omaa säväystään, että nyt tyytyväisiä voidaan olla myös viime vuoden lukuihin. Yrittäjä kuitenkin toivoo, että ne taudin aallot jäävät tähän. Hän kertoo selvinneensä tilanteesta kuitenkin melko pienin vaurioin, mutta pelkää pahoin, että aika monelle yrittäjälle tauti on pitkittyessään taloudellisesti kohtalokas. Hieman hän pohtii myös sitä, mitä tuleman pitää. – Tauti on tietysti ollut vakava asia, enkä halua vähätellä sitä. Loputtomiin poikkeustilannetta ei kuitenkaan voi jatkaa ja valtakuntaa ei voi mielestäni pysäyttää moneen kertaan, hän tuumaa ja lisää miettineensä sitä, ymmärtääkö julkiselta puolelta palkkansa saava virkamies aina tekemiensä päätöstensä seurauksia yrittäjille. – Siinä missä se valtion tai kunnan viranhaltija voi usein palata kriisin päätyttyä omaan koppiin ja jatkaa toimintaansa, hänen työmatkansa varrella toimineiden leipuri-Liisan tai kauppias-Kallen liikkeet ovatkin kadonneet, yrittäjä tuumaa. ● Teksti ja kuvat: VILLE KULMALA

SsangYong

PIRKANMAAN AUTOTAIDOSTA • MÄÄRÄAIKAISHUOLLOT • KORJAUKSET • RENKAAT • AUTON NOUTOPALVELU • VOLVO ja RENAULT erikoisosaaminen • Huollamme myös muut automerkit

Lue myös netissä

www. py-lehti.fi

www.peltolanpussi.fi

Meillä voi maksaa AD-erämaksulla! Avoinna ark. 7.30–17.00

PIRKANMAAN AUTOTAITO OY Lokomonkatu 24, Tampere, p. 010 4235 423 Areenakatu 8, Lempäälä, Marjamäki, p. 010 4235 424 (Lankapuh. 8,35 snt/puh + 6,00 snt/min., matkapuh. 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min.)

www.pirkanmaanautotaito.fi

Ympäristökoneiden ja maanrakennuskoneiden huolto ja korjaus sekä varaosien myynti. Keskuojankatu 24, 33900 Tampere 0400 777 752 • 0400 410 605 • www.pirkanmaantpk-palvelut.fi

Suomen Tuoretukku Oy / Mäntylän Vihannes on tuoretavaraan, kuten hedelmiin ja vihanneksiin, erikoistunut Tampereella toimiva tukkuliike. Tarjoamme yksilöllistä palvelua laadusta tinkimättä! Keskuojankatu 9, 33900 Tampere, Puh. 020 7931 900.

RK-Cityhuolto Autohuollot & korjaukset

www.rkch.fi


26

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

KARI TOLONEN, järjestöneuvos ja Chaine des rotisseurs -järjestön Officier-jäsen, kutsuu kuukausittain ruokavieraan tutustumaan pirkanmaalaisen ravintolan ruokatarjontaan.

KU K A? LOUNASVIERAS: Kristian Lella, yrittäjä, GLi Yhtiöt ASUU: Lempäälässä PERHE: Kaksi lasta HARRASTUKSET: raviurheilu

jetuskalusto koostuu 50 omasta kuljetusyksiköstä sekä vielä lisäksi noin sadan yksikön muodostamasta yhteistyöverkostoista. Yhtiön toimintaan kuuluvat terminaali-ja varastointipalvelut yhtiön 9500 neliön logistiikkakeskuksessa Sarankulmassa, koko Etelä-Suomen kattava kuljetuspalvelu, joka hoidetaan vähäpäästöisellä kalustolla. Lisäksi yhtiö järjestää liikenneyrittäjä- ja direktiivikoulutusta sekä ajokortin korotuskoulutuksia. Yhtiö työllistää sesongista riippuen 50–70 työntekijää, ja liikevaihto on reilut viisi miljoonaa euroa vuodessa.

si, ja nyt mennään taas jo täysillä. – Varastoinnin ja toimivan logistiikan merkitys on korostunut nyt loppuvuoden aikana. Varmasti tilanne on paljon ongelmallisempi pienillä kuljetusyrityksillä, jotka saattavat olla yhden tai harvan toimeksiantajan varassa, toteaa Lella.

Taukopaikkojen koronarajoitukset ja vähäpäästöisyys kunniaan

Kevään aikana on jouduttu investoimaan kuljetuskalustoon inverttereitä, airdryereita ja kahvinkeittimiä, jotta kuljettajat saavat ajon aikana ruokaa ja juomaa, kun reitin varrella olevat huoltamot ovat auki miten sattuu. Kristian Lella kertoo, että kuljetuskaluston vähäpäästöisyys on päivän sana. Sähkö tulee varmasti yleistymään jakeluautoissa, ja kaasu on myös varteenotettava vaihtoehto, tosin runkolinjojen varrella on tätänykyä aivan liian vähän kaasun tankkausasemia. Energian hintaa yrittäjävieraamme pitää tällä hetkellä jopa halpana.

Teeveden keitto luonnistuu

KRISTIAN LELLA toivoo ensi vuodesta koronatonta.

L

ounaspaikaksi valikoitui Ideaparkin Daddy´s Diner & Bella Roma, osittain varmaankin siitä syystä, että raviurheilua harrastava Kristian Lella halusi nähdä kauppakeskuksessa juuri avatun Fotofinlandia-kilpailun pääpalkinnon saaneet Johanna Sjövallin hevoskuvat. Ne olivatkin kovasti miehen mieleen.

Tukikohta löytyy Sarankulmasta

Lellan omassa yrityksessä jylläävät kuitenkin toisenlaiset hepat. Hevosvoimista puhuttaessa niistä ei olekaan puutetta sillä GLi Yhtiöiden kul-

Ruoanlaitto ei lukeudu vieraamme harrastuksiin, tosin hän vaatimattomasti totesi, että teeveden jopa hän onnistuu keittämään – ainakin joskus. Mieliravintolakseen yrittäjä nimeää Tampereelta Zarillon Otavalankadulta ja mieliruoakseen kunnon pihvin. Lihaosastossa pysyttiin tälläkin lounaalla. Ravintolan lounaslistalta Lellan valinta oli Päivän burgeri (naudan burgerpihvi, cheddarjuustoa, pekonia, valkosipulimajoneesia ja bataattitikut). Valinta oli vieraamme mielestä hyvä ja maukas ratkaisu.

PÄIVÄN BURGER Daddy´s Dinerin tapaan.

Jälkiruokakahvi ja nopeat vastaukset

Perinteiseen tapaan vieraamme sai kahvikupposen ohella vastattavakseen seuraavat kysymykset: Uitto – Saimaa Sähköauto – Tesla Ratikka – Tampere Jenkkivaalit – Sekamelska Mistä nautit – Hevoset, rauhassa tekeminen Odotukset vuodelta 2021 – Koronatonta elämää. ●

Kuljetusalan näkymät

SKAL ry (Suomen Kuljetus ja Logistiikka ry) on ennakoinut, että Suomen 9000 kuljetusyrittäjistä uhkaa yli tuhatta konkurssi mikäli koronaepidemia jatkuu ja vienti pysähtyy. Kristian Lellan mukaan myös heidän yrityksensä on joutunut keväällä toteuttamaan lomautuksia, mutta tilanne on palautunut sittemmin normaalik-

KRISTIAN LELLA ihastui Johanna Sjövallin Fotofinlandia-kisan voittaneisiin hevoskuviin.

Yrittäjä, varaa paikkasi!

HÄRMÄL ÄN – SARANKULMAN YriT TÄ JÄT LUTHIERY SERVICES-GUITAR WORKSHOP

GAS GUITARWORKS KIELISOITTIMIEN HUOLTO JA KORJAUS CUSTOM KITAROIDEN JA BASSOJEN VALMISTUS

www.gasguitarworks.fi info@gasguitarworks.fi

phone +358-50-3226207

DORIMEDIA OY

Selkäkipuja? Päänsärkyä? Iskiasvaivoja? Hoidata lihas- ja nivelvaivat tehokkaasti ja turvallisesti kiropraktikolla!

Teksti ja kuvat: KARI TOLONEN

Leena 041 501 9902

Tampereen keskusta ja Orivesi 044 985 3276 www.kiropraktikkosalminen.fi Aikoja joustavasti Ma-La

Pienyrittäjät ovat nyt pulassa. Liity tukijoukkoihin!

LVI-Klemi Oy Puh. 0400 730 403 • petri@lviklemi.fi

Patamäenkatu 2 (Wigrenin kiinteistö) | Palvelemme ma-to 9-16, pe 9-17

Kaikki putkityöt 30 vuoden kokemuksella. Soittele niin sovitaan Parempi ajoissa kuin myöhässä

#autapientä yrittajat.fi/autapienta


27

POLIISI MUISTUTTAA, että nyt on pimeää. Heijastin on halpa henkivakuutus. Autojen puolestaan tulisi muistaa tilannenopeus. Kuva on otettu Pispalan valtatieltä hyvin sumuisena marraskuun iltana.

Py-lehden ilmestyminen

2021 Ilmoitusmyynti: 041 501 9902 Toimitus: 040 535 9953

onnettomuus tai vaaratilanne, siitä tulee ilmoittaa polisiille soittamalla yleiseen hätänumeroon 112. – Jos esimerkiksi autoilija on ajanut liikennesäännöistä piittaamatta ja on ollut vähällä ajaa jonkun päälle, laita auton rekisterinumero muistiin ja ilmoita se samalla. Vaarallisista tilanteista kuuluu ilmoittaa heti hätänumeroon, ei ilmoittaa jälkikäteen esimerkiksi palautepostilla, muistuttaa komisario Jari Lindholm. ● Teksti ja kuva: VILLE KULMALA

Vapaa Varattu

I SINK

asiaa, että liikenteen turvallisuuteen vaikuttaa jokainen tielläliikkuja, olipa alla sitten pyöriä kaksi, neljä tai ei yhtään. – Toisten huomioonotto, näkyminen ja varovaisuus koskevat kaikkia tielläliikkujia, myös pyöräilijöitä. Päälleajo-oikeutta ei ole missään olosuhteessa. Jokaisella on velvollisuus omalla toiminnallaan pyrkiä estämään mahdollinen onnettomuus, polisi totesi ja muistutti autoilijoita erikseen vielä tilannenopeuden tärkeydestä. Jos kaikesta huolimatta tapahtuu

Kolmenkulman yritystontit Ylöjärvellä varataan nyt!

- HEL

P

irkanmaan poliisi haluaa muistutella syksyn pimeydessä näkyvyyden merkitysestä. Näillä leveysasteilla kun syksy on pakostakin synkkä. Syyskelejä uhmaavien kulkevien kannattaa huomioida, että aamut ja illat ovat hyvin pimeitä, varsinkin jos vielä sataa vettä. – Autojen valot eivät näytä pitkälle, ja jalankulkijoiden on ensiarvoisen tärkeää tehdä itsensä näkyväksi esimerkiksi heijastimilla, poliisi muistuttaa. Poliisi korostaa sitä vanhaa tosi-

3 E TAMPER

Heijastin hihaan ja malttia matkantekoon

Kolmenkulm antie

YLÖJ ÄRVI

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

n e n i t log is i p p m y k a p a n

2.2.

varaukset 22.1.

2.3.

LISÄTIEDOT: Timo Isolähteenmäki, p. 050 351 6507 • Inkeri Remsu, p. 044 423 5233

varaukset 19.2.

6.4.

varaukset 26.3.

Tanja Vuori, p. 050 437 1281 • www.ylojarvenyritystontit.fi

11.5.

varaukset 30.4.

15.6.

varaukset 4.6.

17.8.

varaukset 6.8.

21.9.

varaukset 10.9.

19.10.

varaukset 8.10.

16.11.

varaukset 5.11.

14.12.

varaukset 3.12.

Joulutervehdykset & Vuoden Yrittäjät

Kaihtimet ja markiisit sekä liukuovet ja kaapistot • Sälekaihtimet ja varaosat • Parveke- ja terassikaihtimet • Markiisit ja ZIP-screenit • Rulla-, vekki- ja laskoskaihtimet • Pimennys- ja screenkaihtimet • Verhokiskot ja -tangot • Liukuovet ja kaapistot • Taite- ja tilanjako-ovet • Tuotteet myös moottoriwww.kaihdinpukkila.fi käyttöisinä

Kaihdin Pukkila Oy

Alueteemoina Pispala-Pyynikki, Tammelanpuisto ja Lielahti.

Satamakatu 8, 33200 Tre ma–pe klo 10–17, la 10–14 (03) 3122 0900 | 0400 633 227

Ilmoittamalla 150 000 talouteen jaettavassa Py-lehdessä, tavoitat asiakkaasi jo aamujakelun yhteydessä.

Ilmoittaja! Tiesitkö, että perinteisen printtilehden

lisäksi Sinulla on mahdollisuus saada näkyvyyttä myös kuukausittain ilmestyvästä tuhannet yrittäjäjärjestön jäsenet tavoittavassa tapahtumatiedotteessa.

Ilmoitustilavaraukset ja tiedustelut 4.12. mennessä: leena.kolehmainen@dorimedia.fi, soita puh. 041 501 9902 tai https:// www.dorimedia.fi/varaa-ilmoitustila

Seuraava Pirkanmaan Yrittäjä -lehti ilmestyy

15.12.

LAITURI muuttuviin olosuhteisiin ympäri vuoden.



nooa-arctic.fi Soita puh. 0400 591 219


28

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

LaKiLaari HAGLEX OY / LaUra HaGmaN

Olen aloittamassa liiketoimintaa ja tätä varten rekisteröimässä toiminimeä. Kysymykseni liittyy toiminimen kirjanpitoon, sillä ystäväni vinkkasi, että toiminimellä liike- ja ammattitoimintaa harjoittavat saisivat pitää yhdenkertaista kirjanpitoa kahdenkertaisen kirjanpidon sijasta. Mitä eroa yhden- ja kahdenkertaisella kirjanpidolla on ja saanko tosiaan pitää tätä yhdenkertaista kirjanpitoa? Onko kirjanpidon yhdentai kahdenkertaisuudella merkitystä liiketoiminnalle? Kaipaisin mielipidettä asiaan ennen kuin päätän teenkö kirjanpidon itse vai annanko ammattilaiselle tehtäväksi.

-SUOJAPINNOITUS Parantaa hygieenisyyttä ja helpottaa puhtaanapitoa. avaloncoating.fi

AVOMINNE KLINIKAT

HELSINKI – RIIHIMÄKI – LAHTI – TAMPERE – KOKKOLA – OULU

TEHOKASTA HOITOA PÄIHDE- JA PELIRIIPPUVUUTEEN SEKÄ LÄHEISILLE

www.avominne.fi

Tilaa meiltä työelämän päihdekoulutus Kirjamme Viimeinen pisara – toipumisen avaimet MYÖS ÄÄNIKIRJANA!

Kiitos kysymyksistäsi ja pohdinnoistasi. Kirjanpitolain mukaan luonnollinen henkilö, maatilatalouden ja kalastuksen harjoittajaa lukuun ottamatta, on oikeushenkilöiden kuten osakeyhtiön tai yhdistyksen tavoin kirjanpitovelvollinen harjoittamastaan liike- ja ammattitoiminnasta. Laki edellyttää kahdenkertaisen kirjanpidon pitämistä, mutta poikkeukseksi on kuitenkin säädetty tietyn laajuinen henkilön harjoittama liike- ja ammattitoiminta. Näin ollen henkilö, joka harjoittaa liike- ja ammattitoimintaa, ei ole velvollinen pitämään kahdenkertaista kirjanpitoa, jos sen sekä päättyneellä että sitä edeltävällä tilikaudella on täyttynyt enintään yksi seuraavista edellytyksistä: 1) taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa, 2) liikevaihto tai sitä vastaava tuotto ylittää 200 000 euroa tai 3) palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä. Toisin sanoen siis, jos kahdella peräkkäisellä tilikaudella ylittyy kaksi tai useampi edellä luetelluista ehdoista, on toimini-

mellä liiketoimintaa harjoittava velvollinen pitämään kahdenkertaista kirjanpitoa. Kuten näistä lakiin otetuista edellytyksistä huomataan, käytännössä itsensä työllistävät toiminimellä toimintaa harjoittavat toiminimet on vapautettu kahdenkertaisen kirjanpidon pitämisestä. Yhdenkertaisesta kirjanpidosta ei ole määrättyä lakisääteistä muotoa, mutta senkin tulee täyttää tietyt laissa määritetyt ehdot. Siten yhdenkertaisen kirjanpidon tulee muun muassa noudattaa hyvää kirjanpitotapaa ja kirjanpitoon tulee kirjata liiketapahtumina menot, tulot, rahoitustapahtumat sekä niiden oikaisu- ja siirtoerät. Liiketapahtumat tulee kirjata siten, että kirjanpitovelvollinen pystyy jatkuvasti selvittämään ostovelkojen ja myyntisaamistensa määrät sekä niin, että kirjanpidosta saadaan tarvittavat tiedot verotusta varten. Suurin eroavaisuus kahdenkertaiseen kirjanpitoon on se, minkä näiden nimistäkin voi jo päätellä, että yhdenkertaisessa kirjanpidossa liiketa-

pahtumat kirjataan vain kerran esimerkiksi niin, että merkitään päivämäärä, tapahtuma ja se, seurasiko tapahtumasta toiminimelle tuloa vai menoa. Kaikista kirjanpidon tapahtumista tulee olla kuitti tai muu tosite. Sen sijaan kahdenkertaisessa kirjanpidossa raha viedään aina vähintään kahdelle eri tilille. Näin ollen jokaisen liiketapahtuman yhteydessä merkitään se, mistä raha on otettu ja se, minne se on käytetty. Kahdenkertaisen kirjanpidon pitäminen jo liiketoiminnan aloittamisesta lähtien, vaikka laki sallisi yhdenkertaisen kirjanpidon pitämisen, on suositeltavaa monestakin eri syystä. Ensinnäkin yhdenkertainen, yleensä maksuperusteinen, kirjanpito ei kerro toiminimen todellisesta taloudellisesta tilanteesta juuri mitään, sillä se toimii koko ajan pienellä viiveellä. Toiseksi yhdenkertaisessa kirjanpidossa yrittäjä ei pysy samalla tavalla ajan tasalla kuin kahdenkertaisessa kirjanpidossa siitä, mistä raha tulee ja minne se menee, kun liiketapahtumia ei kirjata samansuuruisina kahdelle eri tilille. Kahdenkertainen kirjanpito tuo myös varmuutta liiketoimintaan kannattavuuden arviointiin. Mikäli liiketoiminta laajenee ja ajankohtaiseksi tulee toiminimen muuttaminen osakeyhtiöksi, niin tällöin kahdenkertaisesta kirjanpidosta voi olla taloudellisestikin saavutettavissa hyötyä.

ASIANAJOTOIMISTOJA * Asianajajat Asianajotoimisto ACTAS Oy

Asianajotoimisto Facta Oy

Väinölänkatu 1, 33100 TAMPERE Apiankatu 3, 37600 VALKEAKOSKI Ideaparkinkatu 4, 37570 LEMPÄÄLÄ Puistokatu 16 A, 38200 SASTAMALA puh. 010 548 6060, info@actas.fi www.actas.fi Mika Allén*, Antti Malinen*, Risto Tuori*, Marjo Anttoora*, Anni Honka

Tuomiokirkonkatu 15 A 8, 33100 TAMPERE p. (03) 230 3000 etunimi.sukunimi@asianajofacta.fi www.asianajofacta.fi Ilkka Syrjänen*, Mika Miesmäki*, Heikki Dunder*, Pertti Dunder*, Jaakko Dunder*, Jouko Juntunen*, Heikki Lehtinen*, Markku Sinivaara*, Leo Lagerstam*, Veera Harjuniemi, Olli Teivaala, Anna Rautioaho

Asianajotoimisto Mika Ala-Uotila Oy

Asianajotoimisto Hilkka Tuori Oy

Kelloportinkatu 1, TAMPERE Pirkkalaistori 4 A, NOKIA puh. (03) 3421 110 www.nokialaw.fi

Asianajotoimisto Alfa Oy

Hämeenkatu 20 A, 6. krs, 33200 TAMPERE puh. (03) 3142 9000 www.alfalaw.com Peter Rasmussen*, Tiina Koskinen-Tammi*, Ilkka Miettinen*, Heikki Taulaniemi*, Leena Laurila*, Niko Värttiö*, Otto Ropponen, Jani Hovila

Hallituskatu 11 A, Tampere puh. 050 555 5612, 040 587 1510 hilkka@tuori.fi, www.tuori.fi Hilkka Tuori*, Sini Ruusila, Laura Lehesvuori Painopistealueet: perhe- ja perintöoikeus

Asianajotoimisto Jari Hytti

Keskustori 1, 4.krs, 33100 Tampere puh. (03) 273 0145 www.jarihytti.fi E-mail: etunimi.sukunimi@jarihytti.fi Jari Hytti*, Eija Heikkilä-Pimiä* Assistentti Kati Haapanen, Rödl & Partner Affiliate

Asianajotoimisto Klingendahl Oy

Asianajotoimisto Pertti Holopainen Oy

Asianajotoimisto Lindblad & Co Oy

Asianajotoimisto Tammer-Juristit Oy

Technopolis Asemakeskus Peltokatu 26 33100 TAMPERE puh. (03) 260 2000 www.klingendahl.com

Hämeenkatu 18 A 6, 33200 TAMPERE puh. 020 749 8190 www.lindblad.fi tampere@lindblad.fi Markku Lindblad*, Minna Romu*

Verstaankatu 3 D 26, 33100 Tampere p. 050 5519 765 www.pjh.fi | pertti@pjh.fi Perukirjat, kuolinpesät, perinnönjaot ja edunvalvontavaltakirjat. Avioerot ja ositukset. Lasten asuminen, elatus, huolto ja tapaaminen.

puh. 010 3466640 www.tammer-juristit.fi

Janne Nuutinen*, Sari Honkalampi* ja Raakel Räsänen. etunimi.sukunimi@tammer-juristit.fi

Asianajotoimisto Merkurius Oy Keskustori 5, 33100 TAMPERE puh. 050 571 7327 www.merkuriuslaw.fi etunimi.sukunimi@merkuriuslaw.fi Lassi Kettula*, Jussi Lampinen*, Heli Piksilä-Rantanen*, Kirsi-Marja Salokangas*, Tomi Kauppinen*, Tommi Härmä*, Ida Koskinen, Lotta Lampinen

Asianajotoimisto Veneskoski Oy Tuomiokirkonkatu 34 A, 33100 Tampere puh. (03) 213 2903, (03) 213 2973 www.veneskoski.com toimisto@veneskoski.com Juho Siitari*, Kimmo Lahtinen*, Jenna Barrow*, Anna-Katariina Loukola, lupalakimies Jorma Putkonen, asiantuntija, kiinteistöasiat

Eversheds Asianajotoimisto Oy Kauppakatu 7, 33200 TAMPERE puh. 010 684 1500 www.eversheds.fi Timo Jarmas*, Jukka Reilin*, Vesa Turkki*, Harri Tolppanen*, Antti Husa*, Terhi Holkeri*, Tiina Koivisto*, Johanna Tolppanen*, Sinikka Turkki*, Sanna Soukko*, Lavinia Husa*

Asianajotoimisto Tempo Oy

Hämeenkatu 15 B, 33100 TAMPERE puh. (03) 3123 5100, fax 3123 5121 www.tempolaw.fi etunimi.sukunimi@tempolaw.fi Janne Vuorilahti*, Jarkko Lehtokannas*, Hanna Räihä-Mäntyharju*, Pekka Warjus*, Teija Saraste*, Tapio Pihlaja*, Otso Etelämäki

Onko tässä ilmoitustila sinun yrityksellesi? Ota yhteyttä lehden mediamyyntiin!


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

29

– TERVETULOA – yrittäjät uskovat, että täysin asiakasvalmiiseen kuntoon kartano pihapiireineen saadaan ensi kevääksi. Jotain pienempiä ryhmiä voidaan vastaanottaa aiemminkin.

melko tavallisen ihmisen tapaisia ovat nämä Pirkkalan tuoreet kartanonomistajat –

Paraatipaikalla sijaitseva arvokiinteistö valjastetaan pian hyötykäyttöön a Jos kartanoiden välillä järjestettäisiin kilpailuja hyvästä sijainnista, olisi Sankilan kartano varmaankin kärkikahinoissa. Ei kai kartanoita Suomessa varsinaisesti aivan susihuonoihin paikkoihin ikinä ole tehty, mutta toisaalta harva löytyy näin läheltä Tampereen kokoisen kaupungin keskustaa, hyvien liikenneyhteyksien varrelta ja silti omaten luonnonkauniita järvimaisemia. Pirkkalan kunta päätti viime vuonna pitkän tuuminnan jälkeen myydä arvokiinteistön. Kaupanteossa pisimmän korren vetivät yrittäjäpariskunta Karoliina Ahola ja Sami Ketola, joilla oli jo entuudestaan hyviä näyttöjä hyvin samanlaisesta muutosja uudistusprojektista ja vieläpä samassa kunnassa. Pirkanmaan Yrittäjä -lehdelle parhaillaan remontoitavana olevaa kartanoa esitteli yrittäjistä Ketola.

vioparista Karoliina Ahola ja Sami Ketola tuli kesällä kartanonomistajia. Heinäkuun lopussa he allekirjoittivat Pirkkalan kunnan kanssa kauppakirjat Sankilan kartanosta. Tästä käynnistyi heidän projektinsa, joka on lokakuussa yrittäjälehden siellä vieraillessa päässyt kartanolla vauhtiin.

Remontti on jo hyvässä vauhdissa

Astuessamme sisään kartanoon,

Yrittäjä, varaa paikkasi!

PIRKK AL AN YriT TÄ JÄT

– Kassakaappien ja muiden lukkojen avaus, huolto ja korjaus ammattitaidolla

Autosähkötyöt, autohuolto, vikadiagnostiikka, Webasto/Eber -huollot sekä korjaukset, rengastyöt Teollisuustie 6 C, 33960 Pirkkala Aukioloajat: Ma–pe 8.00–17.00 La ja su sopimuksen mukaan p. 044 242 1988 huolto@autovalve.fi myynti@autovalve.fi www.autovalve.fi

– Hyväksytty turvasuojaaja ja turvallisuusalan elinkeinoluvan haltija

Sami käy ensin tervehtimässä keittiöllä parhaillaan laattahommissa olevia remonttimiehiä. Tekeillä on varsin kattava projekti, sillä vaikka samalla paikalla on ollut keittiö aiemminkin, nyt sitä ollaan tekemässä ammattilaiskäyttöön. Tämä on oleellista, sillä ruoka on ollut yksi yrittäjien asiakasimureista, ja edeltävässä paikassa sitä oli jouduttu tekemään vielä kotikeittiön varustein. Mainittu edeltävä paikka on Ahola&Ketolan tapauksessa yhtä kuin Rei-

DORIMEDIA OY

pin tila. Se on ollut pariskunnan elämäntapa vuoden 2013 heinäkuusta. Seitsemän vuoden takaisessa tilanteessa oli aika paljon yhtymäkohtia nykyhetkeen. Myös tuolloin Pirkkala valitsi heidät kilpailutuksen jälkeen pistämään uutta virtaa silloin kunnostuksen ja kehittämisen tarpeessa olleelle Reipin perinnetilalle. Sinne on kartanolta matkaa linnuntietä tuskin kahta kilometriä. Jatkuu seuraavalla sivulla →

Leena 041 501 9902

K A I H D I N PA LV E LU Kysy tarjous

044 346 3433 tai info@kassakaapinavaus.fi

Palvelu koko Suomen alueella, lisätietoja osoitteesta kassakaapinavaus.fi

SÄLEKAIHTIMET • RULLAVERHOT PARVEKEKAIHTIMET • MARKIISIT Soita ja kysy tarjous – kotiin tai konttoriin! Palmrothintie 2 33950 Pirkkala puh. 040 727 1590 pirkkalan@ita-apteekki.fi

p. 040 930 7678 monitoimex@monitoimex.fi www.monitoimex.fi


30

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

KAROLIINA AHOLASTA ja Sami Ketolasta tuli kesällä kartanonomistajia. Pirkkalan kunta järjesti tarjouskilpailun Sankilan kartanosta, ja pariskunta veti siinä pisimmän korren. Duon keskinäinen työnjako menee niin, että Karoliina istuu kirstun päällä. Hänen komennossaan on taloudenpito kokonaisuudessaan. – Minä tässä enemmän sitten tällä hetkellä otan selvää näistä remonttiasioista, mutta muuten ei paljon katsota, kuka tekee, kunhan joku tekee, Sami kertoo.

... jatkoa edelliseltä sivulta

Kotiseutukaipuu ja kosiomatka pääkaupunkiin

Mutta hypätäänpä ensin hieman reilummin ajassa taaksepäin. Maaseutuelämyksiin viime ajat keskittyneet yrittäjät ovat ehtineet touhuta sitä ennen paljon muutakin. Toisiinsa pariskunta törmäsi aikoinaan Helsingissä asuessaan. Molemmat olivat siellä junantuomia. Sami oli muuttanut pääkaupunkiin Tampereelta ja Karoliina puolestaan vähän ylempää Oulusta. Yhteiselon alkaessa Karoliina oli vielä statukseltaan valtiotieteen opiskelija, Sami sen sijaan oli jo aiemmin Tampereella käymäänsä sosiaalipuolen koulutusta vastaavissa hommissa Helsingissä. Valmistumisen jälkeen kotikunnaksi vaihtui Pirkkala. Tännepäin Suomea tultiin Samin mukaan lähinnä hänen kotiseuturakkautensa puolessa, ei siis esimerkiksi valmiiden työpaikkojen perässä.

Musiikkia, televisiota ja journalismia – pariskunta on ehtinyt mukaan moneen

Karoliinalle löytyi hommia muun muassa paikallisesta sanomalehti Pirkkalaisesta, ja Sami oli aluksi töissä Tampereen kaupungin lastensuojeluyksikössä. Siinä sivussa hän teki aika paljon myös erilaista freelancer-hommaa. Taiteilijanimellä Artturi Ketola musiikkia tehnyt mies teki yhteistyötä esimerkiksi Jonne Aaronin kanssa, ja onpa country- ja roots-tyylilajin taituri kirjoittanut musiikkia myös Pate Mustajärvelle ja Topi Sorsakoskelle. Mediasisältötuotantoa on tehty myös kaksi. Esimerkiksi Pikku Kakkoseen pariskunta on käsikirjoittanut musiikkisarjan yhteistuumin. – Me molemmat olemme aina kulkeneet työelämässä freelancer-asenteella, kertoo kartanon komeasti tapetoidusta salista meille is-

tumapaikat keksinyt Sami. Yrittäjätaustaa löytyy, sillä Karoliina on edelleen mukaan hänen perheensä vetämässä tilitoimistoyrityksessä. Jo viidellä paikkakunnalla ympäri Suomea toimiva tilitoimisto Mandaatti laajensi Tampereelle 2017, ja Karoliina toimii tilitoimisto Mandaatti-konsernin markkinointipäällikkönä.

Uutta virtaa

Reipin museotilalla aika pysähtyi vuonna 2011. Tuolloin pitkään paikan eräänlaisena pehtoorina toiminut Antti Inkinen menehtyi. Pitkän linjan hevosmies oli pitänyt kunnan omistamasta paikasta ja sen eläimistä huolta, mutta missään kovin aktiivisessa käytössä se ei ollut. Pikemminkin siellä oli järjestetty aika-ajoin laskiaisrientoja ja muita sen tapaisia tilaisuuksia. – Lisäksi Antti oli ottanut vastaan esimerkiksi päiväkotilapsia ja esitellyt heille eläimiä, Sami kertoo. Tilan kupeessa toimi myös kotiseutumuseo, muta minään varsinaisena yleisömagneettina sitä ei oikein voi luonnehtia. Kunnan intressinä oli paikan profiilin nosto sekä se, että tuleva toimija saisi aikaan ympärivuotista ja elämystoimintaa. Niinpä Pirkkalan kuntapäättäjät pistivät pystyyn avoimen konseptikilpailun.

Kun yksi haave kaatuu, niin uusi ilmaantuu

KARTANOSSA ON nyt työn alla isommanpuoleinen remontti, joka käsittää niin ulko- kuin sisätiloja. Kyökin paikka säilyy entisellään, mutta nyt siitä tehdään ammattikäyttöön tarkoitettu. Tämä on opittu jo aiemmasta paikasta, jossa ruokapuoli on jouduttu tekemään alusta asti kotikeittiössä. Muutaman kymmenen hengen parissa se vielä onnistuu, mutta kun ruokailijoiden määrä lasketaan sadoissa, alkaa matkassa olla melkoisia mutkia. – Lisäksi ongelmana oli esimerkiksi vanha sähköverkko. Välillä piti vuorotella mikron ja uunin kanssa, että sähköverkko kestäisi, Sami toteaa.

Pariskunnan ajoituksiin konseptikisa istui kuin valettu, sillä aiemmat suunnitelmat olivat kariutuneet vain vähän aiemmin. Sami oli ehtinyt työstää jo melko pitkälle animaatiosarjan konseptia, jolle oli jo löytynyt rahoittajaksi sekä Suomen elokuvasäätiö että Mainostelevisio. Pelastakaa Julia -animaatiosarja jäi kuitenkin kalkkiviivoilla tekemättä. Talouskurimuksessa Mainostelevisio pisti kerralla kiinni lähes kaikki kehittämishankkeensa, ja niinpä myös Samin orastava tulevaisuus animaatiotuottajana jäi toteutumatta. Konseptikilpailu oli oiva B-suunnitelma. Kuten nimikin kertoo, kunta haki toteuttajaksi vahvoja visioijia, ja sitähän Karoliina ja Sami myös olivat. Samilla oli musiikkipuolen konkarina jo vähän taustaakin tapahtumajärjestämisestä. Eläimistä heillä molemmilla oli kokemusta entuudestaan. Samin isällä oli aikanaan muutama hevonen, joiden kanssa Sami tottui puuhastelemaan jo pienempänä, ja Karoliinan kotitalossa oli aikanaan ollut karjaa.

MUONAMIEHENTALOSTA LÖYTYY iso leivinuuni. Yrittäjä tietää, että hänen kädessään pitelemä esine on vanha armeijan leipämuotti.

Satapäinen yleisö oli vahva näyttö

Päätöksen asiasta teki aikanaan kunnanvaltuusto, jonka yrittäjäpari oli tosin jo onnistanut vakuuttamaan. He kun olivat pistäneet jo ennen valintaa pystyyn samaisella alueella Hummafest-nimisen tapahtuman, joka oli työhevosnäytöksineen, hevosajelutuksineen ja muine sirkushuveineen kerännyt paikalle yli 600 ihmistä. Se oli siinä vaiheessa todellinen väentungos, ja kunnan päätös oli yksiselitteinen. Parhaan konseptin tilalle oli esittänyt Team K&M, joten vetovastuu siirtyi heille heinäkuussa 2013. Liikkeet olivat ripeät. Yrittäjät vastaanottivat paikan komennon heinäkuussa 2013, ja kahvilan he avasivat jo elokuussa. Tosin mitään varsinaista yleisötungosta ovien avaaminen ei tarkoittanut. – Kiireisenä viikonloppua saattoi tuolloin pitää, jos tilalla kävi kymmeniä ihmisiä, Sami kertoo.

pitkälti täällä nyt ovat ne kotieläinpiha ja kahvila sekä palvelut, joita aikanaan suunnittelimme, Sami kertoo. Osin odotukset ovat jopa ylittyneet. Esimerkiksi usko kahvilatoiminnan kannattavuuteen oli alussa hyvin ohut. – Alkuvaiheessa olimme onnellisia, jos saatiin satanen kassaan, mutta aika monta vuotta meillä meni ennen kuin uskoimme, että kahvilassa voisi olla mitään taloudellista järkeä, Sami sanoo ja kehuu suosion alkaneen siitä, että Karoliinan omalla reseptillä leipoma voipulla sekä sen kylkeen sopiva pannukahvi alkoivat saada nimeä. Sittemmin kahvion tarjonta on laajentunut bistroksi. Siellä hittinä ovat olleet etenkin savulohiburgerit. – Toimintamme on koko ajan kulminoitunut siihen, että vastaamme kysyntään. Se on tärkeää, että me vastaamme asiakkaan toiveisiin, ei siihen, mitä me itse haluamme. Määräämättömiin eioota ei kannata myydä, Sami tiivistää.

Ruuhkavuosista puhuminen ei ole liioittelua

Yli sadan prosentin kasvu kävijöissä

Pariskunnan tuolloista arkea voinee kutsua kiireiseksi. Samoihin aikoihin yritystoiminnan aloittamisen kanssa syntyi perheeseen kuopus. Hänellä oli jo entuudestaan kolme sisarusta, ja hoitoa vaativat myös tilalle hankitut eläimet. Koira perheessä oli jo valmiiksi, mutta tilalle he haalivat lisäksi kanoja, pari heppaa, ponin, lampaita sekä kissoja. Siitä Sami on jopa hieman kummissaan, että yrityksen aikanaan Reipistä kirjailemat suunnitelmat ovat pitäneet hyvin kutinsa, jopa taloudellisia laskelmia myöten. – Tehdyt viisivuotissuunnitelmat ovat osuneet kokolailla kohdilleen, ja

Samin mukaan Reipissä tulivat seinät vastaan. Hän viittaa siihen, että esimerkiksi ruokapuolella yrittäjien käytössä ollut kotikeittiö ei ollut missään mielessä tarkoitettu edes sähkötöidensä puolesta liiketoiminnan harjoittamiseen. – Melkein se oli sitä, että älä nyt laita mikroa päälle, kun minä paistan -osastoa tuo keittiötouhu, Sami kertoo. Lisäksi myös parkkipaikat ovat nykysuosioon aivan alimitoitetut. Siinä missä alkuun hyvänä viikonloppuna Reipissä vierailijoita oli 10–15, puhutaan nyt ruuhkaisina aikoina noin 1000–1500 kävijän määristä, ai-


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

NAVETAN YLISILLÄ riittää tilaa. Tekemistä toki riittää, mutta aika helppo tänne on jo nytkin kuvitella hääjuhlat. Tilaakin piisaa, vaikka sitten vähän isompiinkin pirskeisiin.

nakin kesällä. Paikan laajentaminen olisi vaatinut investointeja, joihin taas vuokralaisilla ei ymmärrettävistä syistä ole ollut hinkua ryhtyä.

Lähellä mutta niin kaukana

Kartano ehti olla tyhjillään useamman vuoden. Kunta on kyllä etsinyt siihen toimijoita, mutta mitenkään järin aktiivisesta kaupanteon kanssa ei ole oltu. Kuntapäättäjissä on ollut mielipiteitä niin kunnan omistuksessa pitämisen kuin myynninkin suhteen. Toden teolla asiat alkoivat edetä vasta viime vuoden puolella, kun kartano päätettiin pistää myyntiin. Vaikka Samin ja Karoliinan nykyisen yrityksen pihapiiriin ei kartanolta tule linnuntietä juuri kahta kilometriä pidempää matkaa, ei kartanon tarina tai edes paikka ollut ikinä sen enempää yrittäjien korvaan kuulunut. – Ohi tästä on ajettu sen tuhat kertaa, mutta tosissaan sen huomasi vasta kun se tuli myyntiin.

Kahden kauppa

Kun myynti-ilmoitus pamahti julkiseksi, yrittäjät hokasivat nopeasti, että heillä olisi tähän paitsi tarvittavat resurssit, myös jo valmis konsepti, jota oli ehditty menestyksellä testata jo seitsemän vuotta. Uudet tilat avaavat myös täysin uusia mahdollisuuksia kehittämiseen ja kasvuun, joiden perään ainakin Sami kertoo haikail-

leensa jo aikaisemmin. Kokoustamiseen ja juhlimiseen kartano tarjoaisi jatkossa paljon ponisynttäreitä prameammat puitteet. Kartanon useamman sadan neliön tilat kun ovat, no… kartanomaiset. Kartanon osalta kunnalla oli loppuvaiheessa kaksi varteenotettavaa ehdotusta, joista siis Samin ja Karoliinan ehdotus vei pidemmän korren. Päätöksen asiasta teki valtuusto, mutta jotain vainua yrittäjillä siitä on, miksi vaakakuppi kallistui heidän puolelleen. – Kokemuksesta varmasti oli apua. Meillä kun oli jo näyttöä Pirkkalasta, ja harvapa on pitänyt täällä pääsymaksutonta kotieläinpihaa. Luonnollisesti myös raha vaikutti. Meidän tarjouksemme oli suurin, joten aika omituistahan se olisi ollut, jos se olisi hylätty.

Ovet on tarkoitus avata ensi keväänä

Aivan täysin Reippiä ei olla unohtamassa. Yrittäjien vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2023 saakka. Samin mielestä on selvä, että lähitulevaisuudessa liiketoiminnan painopiste siirtyy kartanoon. – Ongelmana Reipissä on ollut etenkin se, että siellä meidän sisätilamme ovat olleet kortilla, joka on rajoittanut toiminnan ympärivuotisuutta, Sami kertoo. Tällä hetkellä yrittäjät ovat asettaneet tavoitteekseen, et-

tä kartanon ovet saadaan avattua asiakkaille ensi keväänä. Silloin Reipin tilan toiminnoista niin pihabistro, kotieläinpiha kuin erilaiset yksityistilaisuudetkin pitäisi saada rullaamaan kartanossa. Ajallinen tavoite on tärkeä siinäkin mielessä, että tuolloin yritys olisi iskussa luokkien ja päiväkotien kevätretkisesonkiin, joka Suomessa ajoittuu toukokuuhun. Kuluvan vuoden osalta tuo yritykselle tärkeä retkisesonki meni puihin. Yrittäjä myöntää, että vuosi on ollut myös heille – paremman termin puutteessa – absurdi. – Kevätretkien lisäksi meiltä jäivät kahdeksi kuukaudeksi pois myös kaikki yli 10 hengen ryhmät. Kesällä me kuitenkin aloimme järjestää alle 10 hengen ryhmille niin sanottuja perhevierailuja, mikä pelasti meidän kesämme, hän kertoo.

Nyt pääsee taas luomaan uutta

Keittiön lisäksi näin ensi alkuun kiinteistössä on tehty lähinnä akuuttia korjauksia vaativia toimenpiteitä, kuten kattojen paikkailua ja piipunjuurien ja rännien korjauksia. Isoja toimenpiteitä ovat myös viemäri- ja vesityöt, jotka nekin ollaan pistämässä kerralla 2020-luvun vaatimuksia vastaavalle tasolle. – Lisäksi meidän pitää miettiä parkkipaikkoja ja paljon muutakin, joten ei tässä hetkeen tekeminen lopu, Sami kertoo haastattelun loppupuolella, kun kävelemme kartanon komeiden, joskin tällä hetkellä puolityhjien huoneiden läpi. Omassa työssä on Samin mukaan parasta se, että saa luoda uutta. Tähän nähden uuden tilan avaamat mahdollisuudet istuvat kuin nenä päähän. – Uskallan tunnustaa, kun tänne olemme päässeet, että olen ollut viimeiset vuodet vähän turhautunut kehitysmahdollisuuksien rajallisuudesta. Tämän esimerkiksi hyvä ystäväni oli havainnut minusta jo joku tovi sitten. ●

Kaikki puserot -20%

Showroom avoinna asiakkaille

Ti 17.11. klo 10–16 Ke 18.11. klo 10–16 To 19.11. klo 10–16 Pe 20.11. klo 10–16

tai sopimuksen mukaan. Sydämellisesti tervetuloa tutustumaan!

(ei koske tunikoita)

Niccolei-merkin Showroom toimii osoitteessa: Haikanvuori 3 A 4, 33960 Pirkkala (Linnakallio) | p. 040 573 7911 tai 050 529 3155 Instagram: niccoleifinland | Facebook: niccolei | Verkkokauppa: www.niccolei.fi

Tehdään vastuullisuudesta tolkullinen osa yrityksenne liiketoimintaa ja työrutiineja.

MOONREX OY www.moonrex.com

040 508 6984 OSAAVA TELE- JA SÄHKÖALAN AMMATTILAINEN

www.teletaito.fi teletaito@teletaito.com Vaittintie 2, 33960 Pirkkala p. 0400-731 076 tai 040-352 4424

- Kuitu-, kupari- ja WLANtietoverkkoasennukset - TV, 4G antenniasennukset - AV- ja sähköasennukset - Tele-, AV- ja sähkösuunnittelu

Teksti ja kuvat: VILLE KULMALA

PIRKK AL AN YriT TÄJÄT

LATAA PIRKKALA MUKAASI!

Pikkujoulut lähestyvät!

Tiedustele meiltä taatusti käsityönä, perinteisin menetelmin tehdyt joulutarjottavat tuomaan joulumieltä juhlaasi hyvän ruoan merkeissä.

Helpota jouluasi kiireen keskellä! Meiltä voit tilata jouluksi kaikki perinteiset jouluruoat valikoimamme mukaisesti. Pyydä hinnastomme tilaukset@tiinankotiruoka.fi tai löydät sen kotisivuiltamme ajankohtaista osiosta.

udesta Rakkkaaan! r uo

www.tiinankotiruoka.fi | p. 050 464 2243 Tekijänkuja, Linnakallio sekä Scania Pirkkalassa, Cafe-Otra Tampereella ja Öljytie Nokialla

31

Ilmainen Haloo Pirkkala –sovellus tuo taskuusi Pirkkalan kunnan uutiset ja tapahtumat. Voit ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin, vastata kyselyihin, antaa palautetta, kommentoida ja tehdä vikailmoituksia. Saat häiriötilanteista reaaliaikaisia ilmoituksia. Sovellus korvaa aiemmin käytössä olleen Mun Pirkkala –sovelluksen, jonka toiminta on lakannut. Haloo Pirkkala löytyy myös kunnan verkkosivuilta selainversiona.

OO App Store

Google Play


32

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

PIRKK AL AN YriT TÄJÄT

Perheasunnot tekevä Salaojat kuntoon kaikkina vuodenaikoina.

Varaa maksuton tarkastuskäynti!

salaojakeskus.com

010 4114 900

.

.

Sadevesijärjestelmät, kattoturvatuotteet, piipunhatut, lumiesteet ym. rakennuspeltityöt. Asennukset työtakuulla. Mika Kivelä, Pirkkala

0400 806 275

www.jarkipelti.com

Tilintarkastustoimisto Olli Saxlin Oy Olli Saxlin HT-tilintarkastaja Suupantori 4 33960 Pirkkala

Puh. 040 539 3309 olli.saxlin@pirkkalantilitoimisto.fi

Julkisivut kuntoon

Oviremontteja jo yli 30 vuotta! • valmistus • asennus Pyydä tarjous!

Valtakunnallisessa oman alansa kilpailussa muk Jos sinulla sattuu olemaan Pirkkalassa 2000-luvun puolella rakennettu neljän tai useamman huoneen omakotitalo tai rivitalo, sen myymisestä ei kannata pahemmin stressata. Perheasunnoista kun on Pirkkalassa suorastaan huutava pula. Näin kertoo pirkkalalainen asuntovälittäjä Tanja Komulainen.

E

simerkiksi viimeisin myymäni rivitaloasunto myytiin 26 000 euroa yli pyyntihinnan, hän kertoo ja vakuuttaa, että kuumille kiville menevät Pirkkalassa tilavien perheasuntojen lisäksi nyt myös pienet kerrostaloasunnot. Aivan ei ehtinyt tieto tähän aviisiin. Siis tieto siitä, kruunataanko pirkkalalainen Tanja Komulainen Vuoden Välittäjäksi. Valinta tehdään vasta lauantaina 27. marraskuuta Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n (SKVL) liittokokouksessa Helsingissä. Komulainen selvisi ainakin viiden finalistin joukkoon, mikä ei sekään ole mikään ihan pieni saavutus. Potentiaalisia palkinnonsaajia Kiinteistövälittäjäliitolla on nimittäin noin 1600 välittäjän verran.

Kuin itse hymytyttöpatsas

Tanja Komulainen myöntää olevansa hyvin otettu finaalipaikastaan. Hänelle sillä on merkitystä siitäkin syystä, että hän on ollut läpikotaisin tyytyväinen järjestämän tahon toimintaan. Siitä on ollut hänelle iso apu niin yritystoimintaa aloittaessa kuin myöhemminkin. – Liitto on pitänyt jäsenistön hyvin kärryillä alaa koskevista muutoksista sekä lakipäivityksistä, hän kehuu. Viiden finalistin esittelyvideot olivat nähtävillä liiton sivuilla. Katsoin sen ennen tätä juttutuokiota, ja sen saatoin todeta hyvin nopeasti, että videolla nähdään aivan ehta Tanja. Videolta mieleen jäänyt energisyys, hyväntuulisuus ja pirtsakkuus kun loistaa hänestä myös livenä. Vaikutelman tenhoa ei vähennä yhtään korvasta toiseen ulottuva hymy, joka on kuin suoraan purkkamainoksesta, olematta silti pätkääkään teennäinen.

Uhkapelipöydät saivat jäädä p. 0400 851 395

alumiinijalasi@netti.fi

Kiinteistönvälitys on ollut Tanjan työkenttää jo pidemmän aikaa, ja yrittäjänäkin on ehtinyt ropsahtaa jo kuusi vuotta. Hän debytoi alalla 24-vuotiaana. Siihen saakka työnantaja oli ollut silloinen Raha-automaattiyhdistys ja työpiste Helsingin Kasino. Työvuorot olivat monesti ilta- ja yöpainotteisia, mikä sekin vaikutti muutoksen haluun. Viimeisen sysäyksen alanvaihtoon antoi kasinolta tuttu ex-työkaveri Minna Immonen, joka oli vaihtanut alaa vähän aikaisemmin. Tanja sai läheisen ystävänsä myötävaikutuksella jalkansa keravalaisen kiinteistönvälitysliikkeen oven väliin ja suoritti siellä työskennelleessään myös alalla vaaditun LKV-tutkinnon. Tulipa siinä sivussa tehtyä myös esimiestutkinto. Tänä vuonna menehtynyttä Minnaa hän jää kaipaamaan paitsi ystävänä myös mentorinaan. – Hänelle kuuluu iso kiitos ja

YRITTÄJÄ TANJA Komulainen myöntää omiksi hyviksi puolikseen sinnikkyyden ja pitkäjänteisyyden sekä pienen pohdinnan jälkeen myös positiivisuuden. – Kyllä minä itsessäsi nuo ominaisuudet tunnistan, ja varmasti juuri noista on ollut tässä työssä suurin hyöty. Aika kaukana tämä arkielämän kiinteistönvälitys on televisioissa nähdyistä alan ohjelmista, hän kertoo.


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

33

t kauppansa Pirkkalassa – ana oleva Tanja Komulainen kertoo kotiutuneensa itsekin kuntaan hienosti kunnia, sillä tämän alan olen oppinut alun perin juuri häneltä, Tanja myöntää. Ennen nykyisen uransa lukitsemista Tanjalla oli myös aivan toisenlaisia urasuunnitelmia. Teatterikorkea- ja poliisikoulun oveakin hän kävi kolkuttelemassa. Jälkimmäinen jäi yhden pisteen päähän, ja yrittäjä otaksuukin, että jos nykyinen ura ei olisi tärpännyt, hän olisi jatkanut pyrkimistään poliisin ammattiin.

Pirkkalaan asunnon perässä

Tanja ei ole paljasjalkaisia pirkanmaalaisia, vaan junantuoma. Laiturille hän astui reilut 10 vuotta sitten. Perimmäinen muuttosyy oli parisuhde, mutta töitäkin löytyi varsin kätevästi. – Se onnistui silloisen työnantajani Habitan sisäisenä siirtona. Täällä toimin Tampereen myyntipäällikkönä sekä Tampereen ja Valkeakosken toimipisteiden LKV-vastaavina, hän kertoo. Pirkkalalaisuuttakin on ehtinyt jo tulla täyteen 10 vuotta, sillä sinne muutettiin alkuvuodesta 2010. Pirkkalaan tultiin asunnon perässä. Haikasta löytyi ensin sopiva luhtitalokaksio, joka sitten vähän myöhemmin päivitettiin saman talon alakerrasta löytyneeseen ja yhtä huonetta tilavampaan huoneistoon. Lisätila tuli tarpeeseen, sillä Tanja jäi äitiyslomalle 2013. Päätös omien yrittäjäsiipien kokeilemisesta heräsi samoihin aikoihin. – Olin jo päättänyt ennen äitiyslomani alkua, että riviedustajaksi en enää palaa, vaan halusin tehdä itsenäistä ja omannäköistä työtä, hän kertoo. Yrityksen perustamista edesauttoi Tanjan miehen aiempi yritystausta sekä sitä perua löydetty asiantunteva kirjanpitäjä, jota Tanja pitää jokaisen yrityksen kannalta aivan oleellisen tärkeää. Yrittäjä myöntää, että kaksi ensimmäistä vuotta olivat hänelle vaikeimmat. Asiakaskunta piti kasvattaa oikeastaan nollasta. – Kohteita oli vähän, ja se saatu tulo meni kulujen ylläpitämiseen, hän myöntää. Toisaalta missään vaiheessa periksi hän ei ollut antamassa. – Tiesin jo etukäteen, että alku on hankalaa, ja luotin siihen, että tämä on kuitenkin omasta tekemisestä kiinni, Tanja sisuilee.

Maantiede piti ottaa haltuun

Pirkanmaa ja Tampereen seutu oli Tanjalle entuudestaan liki kartoittamatonta maaperää. Suvun tai kaverien kautta täällä ei ollut tullut pahemmin edes käytyä. Niinpä myös kiinteistönvälityshommissa varsin merkittävää roolia näyttelevä paikallistuntemus oli otettava haltuun aivan tyhjästä. Sen Tanja myöntää, että reviiri tuntui alussa hyvin laajalta. – Minulla oli kohteita Tampereen kaupunkiseudun lukuisten kuntien lisäksi myös esimerkiksi Sastamalassa, hän kertoo. Tämä toi mukanaan myös melkoisen hintahaitarin, johon hän ei Uudellamaalla ollut tottunut. Tanjan oma yritystoiminta on keskittynyt hyvin vahvasti kotikuntaan. Hän arvioi itse, että myyntikohteista noin 80 prosenttia löytyy Pirkkalasta. Sen huomion Tanja on muualta tänne tulleena tehnyt, että hänen mielestään pirkanmaalaiset eivät kovin hanakasti lähde muuttamaan kunnasta toiseen. – Nokialaiset pysyvät yleensä jatkossakin nokialaisina, ylöjärveläiset omassa kunnassaan ja myös pirkkalalaiset haluavat usein muuttaa vain oman kunnan sisällä, hän kertoo.

Myyntikohteista on krooninen pula

Yrittäjällä on tätä juttua tehtäessä lokakuun loppupuolella myynnissä alle 10 asuinkohdetta. Lukema on pitkän ajan keskiarvoa alhaisempi, mutta viime ajoille varsin tyypillinen. – Kun pari kohdetta tulee, niin pari niitä myös menee. Suuri osa on mennyt heti ensiesittelyn jälkeen, hän kertoo mutta myöntää, että osa kohteista vaatii luonnollisesti tätä pidemmän ajan. Tai sitten lyhyemmän. Myyntiaikaennätyksiä on tullut lähikuukausina useampikin. – Esimerkiksi yksi kohde ehti olla markkinoilla 14 tuntia, toinen ei ehtinyt markkinointiin lainkaan se kun vietiin käsistä, Komulainen kertoo. Hänen mukaansa Pirkkalassa on pulaa etenkin perheasunnoista. – Omakotitaloa joutuu melkeinpä jonottamaan. Ja viime aikoina minulle on tarjottu enenevissä määrin ostotoimeksiantoja perheasunnoille,

Oma kokemus auttaa ymmärtämään

PIRKKALASSA ON yrittäjän mukaan tällä hetkellä hyvin kysyntää erityisesti perheasunnoille. Paikalliset omakotialueet ovatkin käyneet tutuksi vuosien saatossa. Oma koti on löytynyt Pirkkalasta vuodesta 2010 ja yrityksen perustamisestakin on jo useampi vuosi. Yrityksen perustaminen sujui aikanaan hienosti, ja isoa apua yrittäjä kokee saaneensa myös Suomen Kiinteistövälittäjien liitosta, joka tarjoaa jäsenilleen hyviä materiaaleja ja ohjeita. – Lisäksi liitto pitää jäsenensä hyvin ajan tasalla myös alaa koskevasta lainsäädännöstä sekä jatkuvasti lisäätyvistä asetuksista. Koen saaneeni kaikista alaa koskevista aiheista halutessani myös laadukasta koulutusta, yrittäjä kiittelee.

joista kaikkia en kiireen vuoksi ole voinut edes ottaa hoidettavaksi, hän kertoo. Omakotiasuminen tuntuu siis olevan ainakin Pirkkalassa kaikkea muuta kun out. Tästä kertoo myös kunnan viime vuonna suorittama tonttiarvonta, johon osallistui kaikkiaan nelisensataa halukasta.

Tällaisen asuinalueen välittäjä itse suunnittelisi

Tässä lehdessä Pirkkalan elinkeinojohtaja Ahti Laakso voivotteli yritystonttien käyvän vähiin, ja vähän samaa on ollut havaittavissa myös asuntopuolella. Rakennusmaasta on kovan kysynnän takia ollut miltei

kroonista puutetta. Jos Tanja itse saisi vastata Pirkkalan kaavoituksesta, hän lähtisi kehittämään vähän syrjäisemmille seuduille omakotivoittoisia kyläyhteisöjä. Niille hänen oman kokemuksensa mukaan olisi kysyntää erittäin hyvin. – Aika moni kauhistelee näitä 800 neliön tontteja, joille sitten tehdään 300 neliön talo, hän tuumaa ja kertoo pitävänsä itse Tampereen ja Kangasalan rajamaastoihin kehittyvää Ojalan aluetta hyvänä esimerkkinä sopivan tilavaksi jätetystä omakotialueesta.

Yrittäjä ei sinänsä ihmettele lapsiperheiden Pirkkala-innostusta. Hän kun on itsekin päässyt todistamaan kuntaan liitettävien vahvuuksien todenmukaisuutta. – Tykästyin aikanaan kunnan sopivan pieneen kokoon ja myöhemmin täällä asuessani erityisen tyytyväinen olen ollut täältä löytyviin ihaniin virkistysalueisiin ja patikkareitteihin, hyviin päiväkoteihin ja kouluihin sekä Pirkkalan kaupallisiin keskittymiin, hän listaa. Omasta kokemuksesta on ollut apua myös myyntityössä. – Tietysti se auttaa, että voi kertoa asioista omakohtaisesti. Etenkin nuo koulu- ja päiväkotiasiat ovat lapsiperheille poikkeuksetta hyvin tärkeitä asioita ostopäätöstä tehtäessä, hän kertoo. Alun perin Kotkasta kotoisin oleva Komulainen sanoo kotiutuneensa Pirkkalaan erinomaisesti ja löytää kunnasta oikeastaan ainoan yhden selvän puutoksen. – Se on uimahalli. Mutta hyvin meidän perheemme on pärjännyt Tampereen Kalevan uimahallilla ja välillä myös Nokian Edenillä, hän hymyilee.

Koronan hiljensi vauhtia – mutta vain tilapäisesti

Korona hiljensi asuntokauppaa niin Pirkkalassa kuin muuallakin maassa maaliskuusta kesäkuuhun. – Ostajia tuolloinkin oli, mutta myyjät painoivat jarrua, Komulainen kertoo ja lisää, että odottavaa aikaa kesti aina kesään saakka. – Heinäkuussa alkoi luotto palautua, ja viime kuussa julkaistussa Suomen Kiinteistövälittäjien markkinakatsauksessa kerrottiin jo, että kaupat ovat aivan samalla tasolla kuin edeltävänä syksynä, hän kertoo. ● Tekstt: VILLE KULMALA Kuvat: VILLE KULMALA JA OVI KOTIIN LKV

Työn suolana monipuolisuus Oman työnsä parhaana puolena Tanja pitää monipuolisuutta. – Tässä tapaa hyvin paljon erilaisia ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa aina ensiasunnon ostajista kuolinpesille tehtäviin asuntokauppoihin, yrittäjä kertoo. – Koti on monelle koko elämän tärkein ostos, joten toki sellaisen ostotilanteisiin sisältyy aina vahvasti tunteita. Ja vaikka olenkin sinnikäs, pidän hienotunteisuutta arvossa. Itse en ikinä purista kauppoja väkisin, vaan annan asioiden mennä omalla

painollaan ja luotan siihen, että jokaiselle kodille löytyy jossakin vaiheessa se oikea ostaja, Tanja kertoo. Omina vahvuuksinaan yrittäjä näkee paitsi tehokkuuden myös periksiantamattomuutensa. – Teen todella kaikkeni sen eteen, että asunto menee kaupaksi ja hyvällä hinnalla, hän tuumaa. Reilun viikon päästä ollaan viisaampia, onko Tanja ollut valtakunnan etevin ammattilainen myös liiton mielestä. Näytöt ainakin tuntuvat olevan kovin vahvat.


34

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Laaksolta meinaa loppua myytävä Pirkkalan elinkeino- ja hankejohtaja Ahti Laakso myöntää odottaneensa taannoista, lokakuun 19. päivän kunnanvaltuuston kokousta vähän malttamattomana. Kokouksen asialistalla oli nimittäin päätettävänä kohta, jossa käytännössä ratkaistiin, onko Laaksolla jatkossakin yritystontteja myytäväksi. Pirkkalassa niiden kanssa oli nimittäin ajauduttu koko maan mittakaavassakin hyvin poikkeukselliseen tilanteeseen. Kunnan omassa omistuksessa niitä on vapaina tällä hetkellä tasan hyvin niukasti.

T

onttipuute yllätti elinkeinopomon. Niinkin tämän jutun olisi voinut otsikoida, ainakin iltapäivälehdessä. – Näin on käynyt, vaikka kuntastrategiassammekin yritystonttien varanto onkin erikseen nostettu asia, Ahti Laakso toteaa ja lisää, että kyseessä on oikeastaan myönteinen ongelma. Tontit eivät luonnollisestikaan olisi loppuneet kesken ilman kovaa kysyntää. Viime vuoteen päättynyt vuosikymmen on ollut Pirkkalassa yritystonttimyynnin kannalta melkoista haipakkaa. Tästä kertovat myös elinkeinojohtajan esittelemät tilastot. Kaikkiaan vuosien 2010– 2019 välisenä aikana kunnasta myytiin yritystontteja 77 hehtaarin verran. Rahaakin niistä kilahti kunnan kassaan mukavasti, 27 miljoonaa euroa. Ne ovat molemmat lukuja, joita aika monen kunnan elinkeinoväki voi katsoa vihreänä kateudesta.

Kuin makkara

Mutta olipa edellä mainittu ongelma

kuinka myönteinen tahansa, tällä hetkellä se on totisinta totta. Ei oon myynti ei ole hyvä asia, etenkään kuin kysyntä ei ole ainakaan vähentynyt. – Ei kyselyitä nyt ihan päivittäin tule, mutta kyllä minulta vähintään joka viikko kysytään yritystonttia tai toimitilaa Pirkkalasta, Ahti Laakso kertoo. Hän on havainnut, että useimmiten tiedustelevana tahona on nykyään Tampereelle toimiva yritys. Toimenkuvassaan noin kolme vuotta olleelle Laaksolle Pirkkalan imun syy ei ole jäänyt epäselväksi. – Kaikki se tiivistyy oikeastaan tähän kuvaan, Laakso kertoo ja osoittaa neuvotteluhuoneen ruudulle heijastamaansa kuvaa Kehätiestä. Sen kupeeseen on kasvanut sitten ohitustien valmistumisen todellinen yritysnauha, joka muistuttaa lintuperspektiivistä katsottuna muodoltaan makkaraa. Se on terminä vakiintunut Pirkkalassa myös kielenkäyttöön. Laaksokin puhuu makkaramallista.

AHTI LAAKSON mukaan Pirkkala on ajautunut omituiseen tilanteeseen. Kunnan omat yritysalueet on tilapäisesti myyty lähes loppuun. Itse asiassa ne ehtivät jo kertaalteen loppuakin, mutta pari viikkoa vapautui vielä yksi rauennut 7,5 hehtaarin tonttivaraus paraatipaikalta. Kauaa se tuskin ehtii vapaana olla, sillä kysyntää piisaa. – Siinä missä aikaisemmin meillä on ollut enemmän logistiikka-alan toimijoita ja esimerkiksi maansiirto kone- ja metallialan firmoja, nyt kysyntää riittää myös esimerkiksi insinööritoimistoille eli entistä enemmän asiantuntijafirmoille, Laakso kertoo trendistä.

Pitkä keskustelu

Elinkeinojohtaja myöntää, että olematon tonttitilanne juontaa pitkälti juurensa siihen, että noin vuosi sitten Kaakkois-Pirkkalan osayleiskaava kaatui kunnanhallituksessa äänin 6–5. Tulevaa kasvua oli laskettu aika pitkälti sen varaan. – Se olisi lisännyt etenkin asuntokaavoitusta, mutta sen myötä olisi tullut mahdolliseksi myös useampi kymmenen hehtaaria yritysaluetta Kehätien varteen, Laakso kertoo. Makkara olisi kasvanut pituutta, koska alue olisi sijoittunut kunnan Tampereen puoleiseen päätyyn. Mainittu lykkäys teki nyt lokakuussa puntarissa olleesta päätöksestä entistäkin tärkeämmin. Tarkalleen ottaen päätöksenteon kohteena oli Linnakallion–Vähävaitin yritysalueen asemakaava, virallisesti kaavanumeroltaan 244. Siitä käytiin valtuustossa pitkä keskustelu, mutta läpi se silti meni. Ja siitä Laakso on tyytyväinen. – Se tarkoittaa noin 20 hehtaarin yritysaluetta, hän kertoo.

DORIMEDIA OY

Sankilan kartano.fi

Puh. 040 511 2798

Vielä kuplajuomia ei tosin ole syytä poksautella, sillä valtuuston jälkeen asian vastustajilla on vielä noin kuukausi aikaa jättää asiasta valitus hallinto-oikeuteen. – Mahdollinen valitus tarkoittaa valitettavasti sitä, että edessä on vähintäänkin vuoden pakkopaussi, Laakso huolehtii. Euroissa mitattuna valitus tarkoittaisi kunnalle melkoista taloudellista murhetta. Pirkkalan makkaramalli saa nyt tehdyn päätöksen seurauksena pituuden sijaan lisää paksuutta. Tuleva yritysalue sijoittuu Linnakallion ja Vaitin yritysalueet yhdistävän Jasperintien eteläpuolelle, joten tiestön puolesta alueelle on jo valmis kulkuyhteys. Kehätien kanssa samansuuntaisesti kulkeva Jasperintie on muutenkin parantanut Pirkkalan yritysalueiden saavutettavuutta. Yritysten ja niiden työntekijöiden toiveista kunta on kustantanut alueelle ylimääräisen bussiyhteyden, joka kulkee Partolas-

Yrittäjä, varaa paikkasi!

PIRKK AL AN YriT TÄ JÄT

AVATAAN KEVÄÄLLÄ 2021

Liikenneyhteydet kuosissa

myynti@palkintotehdas.fi p. 040-5800 759 www.palkintotehdas.fi

KAIKKI LAJIT JA AMMATIT

Vielä ehtii jouluksi uuteen kotiin!

ta Linnakallion yritysalueen läpi Jasperintietä aina Pirkkalan keskustaan saakka.

Seuraavaksi odotellaan oikaisua Suomen ykkösbaanalle

Tulevaisuuden kannalta oleellinen päätös on myös Väylävirastossa tällä hetkellä työn alla oleva Puskiaisten oikaisu, joka oikoisi Tampere–Helsinki-moottoritien kulkemaan kehätielle ilman nykyistä kieppausta Lakalaivan monitasoristeyksessä. Ahti Laakso myöntää, että elinkeinoelämän kannalta oikaisu on välttämättömyys. Pirkkalassa se on myös ainoa mahdollinen jäljellä oleva paikka tien vetämiseen, sillä kaavailtu paikka on kutakuinkin ainoa tyhjä aukko, jota kehätiellä on enää jäljellä. – Tästä me odottelemme linajauspäätöstä seuraavan puolen vuoden sisällä, Laakso kertoo. Jännitettävää siis riittää jatkossakin. ● Teksti ja kuva: VILLE KULMALA

Leena 041 501 9902


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

35

Järjestömies on juttunsa ansainnut Paljon on kinkereitä pistetty huilimaan koronan seurauksena, muttei sentään kaikkia tai kaikkialla. Pirkkalassa on ainakin koetettu kulkea vähän vastavirtaan. Paikallinen yrittäjäyhdistys on pitänyt sopimistaan tapahtumista kiinni siinä mitassa kuin se on ollut turvallisesti mahdollista.

P

irkanmaan Yrittäjä -lehden kanssa Pirkkalan Yrittäjien poikkeuksellisesta pirtsakkuudesta porisi Pirkkalan Yrittäjien varapuheenjohtaja Jarmo Hautamäki. Hänen aktiivisuudestaan minulle ehti vinkkaamaan useampi taho tätä Pirkkala-teemaista numeroa suunniteltaessa. Nimi ei ollut vieras. Hautamäki oli pitänyt minut median edustajana kärryillä siitä, missä Pirkkalassa mennään. Hieman olin kokenut syyllisyyttäkin, että en ollut saanut mahdutetuksi hänen lähettämistään vinkeistä tämän vuoden lehtiin kuin yhden piskuisen jutun. Oli siis aika korjata tilanne. Kutsuin itseni kylään ja hurautin Hautamäen kipparoiman Palkintotehtaan tiluksille utelemaan paitsi yrittäjä-Jarmon myös järjestö-Jarmon kuulumisia, ja selvittämään sitä, mistä hän kaiken virtansa ammentaa.

Työelämän kautta käyntiin

Kun tiedustelen Hautamäen omaa järjestöhistoriaa, odotan kuulevani jo lapsena alkaneesta seura- ja järjestötoiminnasta, mutta väärässä olen. Sisäinen järjestöihminen hänestä alkoi kuoriutua vasta työelämään pääsyn jälkeen. – Myynnin&Markkinoinnin Ammattilaiset on oman muistini mukaan ensimmäinen yhdistys, johon olen liittynyt. En edes muista, miten

siihen tuli aikanaan liityttyä, mutta jotenkin se oli minulle itsestäänselvyys. Ja oli mukava kuulua johonkin ryhmään, Jarmo aloittaa ja myöntää, että todelliseen roihuun hänen järjestöaktiivisuutensa on syttynyt vasta yrittäjäksi ryhtymisen jälkeen. Hautamäki on toiminut yrittäjänä työelämästään vasta verraten pienen pätkän, sillä tämän lajin debyyttinsä hän teki vasta yli nelikymppisenä.

Asenteeltaan yrittäjä jo ennen yritystään

Kynnys yrittäjyyteen ei hänen tapauksessaan ollut valtava. Ei vaikka hän oli palkkatöillä itsensä siihen saakka elättänytkin. – Myyntihommissa oli pakkokin tehdä töitä aika yrittäjämäisesti. Ei palkallisena tietysti sitä varsinaista yrittäjäriskiä ollut, mutta ei niissä hommissa pahemmin auttanut kelloa katsoa, vaan tulosta oli tehtävä, kun siihen oli sauma, Hautamäki kertoo. Yrittäjyyteen houkutti sitten sekin, että myyntihommiin kuulunut reissaaminen oli muodostunut tervanjuonniksi. Jonkin aikaa matkatyössä oli oma hohtonsa, mutta kun se oli ollut oleellinen osa arkea jo toistakymmentä vuotta, tuntui se pikemminkin rasitteelta. – Hotelliöitä mahtui vuoteen pitkälti yli sata, mikä ei etenkään lapsiperheessä ole mikään optimaalinen tilanne, Jarmo kertoo.

Ylpeästi jäsen

Tämän yrittäjän konttori näyttää sellaiselta kuin palkintomyyjän työhuoneen pitääkin. Myyntituote ei jää epäselväksi, sillä yrittäjän työpenkkiä vastapäin sijaitseva hylly on suorastaan vuorattu erikokoisilla pysteillä ja pokaaleilla. Niiden metallisävyt tuntuvat melkein kirkaisevan, kun nappaan Jarmosta kuvan salamaa käyttäen. Pokaalit eivät jätä arvattavaa toimialan suhteen, mutta eipä Jarmo järjestötoimintaansakaan mitenkään vakan alla pidä. Päinvastoin, hänen työpöytänsä yhdellä kulmalla on laminoitu, logolistan koristama taulu. Siihen Jarmo on kerännyt järjestöt, joiden toimintaan hän osallistuu. Ylälaidasta löytyvä teksti kertoo englanniksi miehen olevan ”ylpeästi näiden järjestöjen jäsen”. Kaikkiaan logoja löytyy listasta toistakymmentä, ja niiden skaala ulottuu urheiluseurasta hyväntekeväisyysjärjestöön ja yrittäjäyhdistyksestä flipperihalliin ja niin poispäin. Mies myöntää olevansa monessa mukana ja sen, että eri jäsenyyksiin löytyy hyvin erilaisia syitä. – Työ-Jarmon ja harrastus-Jarmon välinen vedenjako on hyvin hankalaa, ehkä johtuen jo siitä, että asiakkainani on usein järjestöjä, seuroja ja yrityksiä, hän pohtii. Jarmon tarina jatkuu seuraavalla aukeamalla →

JARMO HAUTAMÄKI on elättänyt itsensä yrittäjänä vuodesta 2012 alkaen. Alaksi valikoituivat pokaalit, pystyt ja muut palkitsemistuotteet. Tämä käy harvinainen selväksi myös firman nimessä, joka on lyhyesti ja ytimekkäästi Palkintotehdas.

Yrittäjä, varaa paikkasi!

PIRKK AL AN YriT TÄ JÄT

DORIMEDIA OY

Kun haluat henkilökohtaista palvelua Yli

Pirkkalan Yrittäjät ry www.pirkkalanyrittajat.fi Löydät meidät myös Facebookista!

30 v. 1989

TEHOKASTA PERINTÄÄ

Pirkanmaan

Finanssi Oy Auktorisoitu tilitoimisto

YLI 30 VUODEN AMMATTITAIDOLLA

Pirkan Perintä Oy

Partola-Keskus, Naistenmatkantie 76, 33950 Pirkkala, puh. 03-359 1005 www.pirkanmaanfinanssi.fi

MEILTÄ TALVIVAATTEET JA -JALKINEET YRITYKSELLESI Ota yhteyttä myyntiimme ja pyydä tarjous! Autokeskuksentie 8 a 2, 33960 Pirkkala puh. 020 7418 740 • pirkkala@grolls.fi • www.grolls.fi (Puheluiden hinnat soitettaessa 0207 -alkuisiin numeroihin: 8,35 snt/puhelu+16,69 snt/min, sis.alv 24%).

Leena 041 501 9902

www.pirkanperinta.com Muuraintie 5 A 6a, 33960 Pirkkala


36

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

... jatkoa edelliseltä sivulta

Kannatusjäsenyys ei kiinnosta

Kuten arvata saattaa, pisimmäksi aikaa juttutuokiomme parkkeerasi yrittäjäjärjestöön. Jäsenyys on Jarmolle päivänselvä asia. Sekin oli hänelle alusta asti selviö, että kun hän kerran jäsenmaksua maksaa, niin pelkkä kannatusjäsen hän ei aio olla. – Lähtökohta kaikissa järjestöhommissani on ollut, että muussakin ollaan mukana kuin vain vuosikokouksessa. Ja koska olen yrittäjänä mukana, niin olen nähnyt tässä ykkösasiakseni verkostoitumisen, hän kertoo. Pirkkalan Yrittäjien hallituksessa Jarmo on istunut nyt jo useamman vuoden, ja varapuheenjohtajanakin on takana rontti vuosi. Pestien mukana vastuuta on tullut etenkin tapahtumapuolella, ja sehän vaan passaa. – Lähtökohta on, että haluan olla mukana järjestämässä tapahtumia, joissa itsekin haluaisin käydä, hän tuumaa.

Komea saldo

Puheen asteelle Jarmo ei ole ajatuksiaan jättänyt. Yksi Hautamäkeä minulle vinkanneista tahoista oli Pirk-

JARMO HAUTAMÄEN pitämässä plakaatissa näkyy yhdistyksiä, joiden jäseneksi hän on liittynyt.

YRITTÄJÄN AIKAJANAAN on kirjattu hänen tautinsa vaiheet. Taulun hän sai on saanut ystäviltään.

KORONA ON osaltaan ollut vaikuttamassa tapahtumien järjestämistä, mutta Pirkkalassa kaikki turvallisesti toteutettavista on haluttu tietoisestikin pitää kiinni. Vanha totuus on, että esimerkiksi synkän laman aikaan ihmiset suosivat mahdollisimman kevyttä viihdettä. Myös koronatilanteessa, jossa ihmiset ovat pakosta tottuneet kotioloihin, kaikki mahdollinen aktiviteetti tuntuu olevan tarpeen, joskin toki niin, että terveyden kanssa ei ole lähdetty leikkimään. Tässä jutussa keskitytään kuitenkin yrittäjä-Jarmon sijaan kuitenkin myös järjestöaktiivi Jarmoon sekä miehen vapaaehtoistoimintaan noin muutenkin.

kalan elinkeino- ja hankejohtaja Ahti Laakso. Hän kirjoitti minulle sähköpostissa näin: ”Paikallisella yrittäjäyhdistyksellä on ollut aivan keskeinen rooli toiminnan ja tapahtumien järjestäjänä ja verkoston luojana, joiden kaikkien merkitys on vain korostunut nyt poikkeustilanteessa.” Todisteeksi Laakso naputteli viestiinsä vielä listan Pirkkalan Yrittäjien järjestämistä tapahtumista epidemian Suomeen rantautumisen jälkeen. Maaliskuun ja elokuun välimaastoon oli mahdutettu kaikkiaan yhdeksän tilaisuutta, jotka ulottuivat haulikkoammunnasta julkisia hankintoja

käsittelevään koulutukseen sekä virtuaalisesta Wappubrunssista kahteen eri päivänä ja eri toreilla järjestettyyn hyväntekeväisyystapahtumaan. Ottaen huomioon lyhyt, vain puolen vuoden ajanjakso ja tämä eriskummallinen vuosi, voi yhdistyksen saavutusta pitää kunnioitettavana.

Verkostosta virtaa

Jarmo allekirjoittaa sen näkemyksen, että mitä enemmän toimintaan itse osallistuu, sitä enemmän siitä myös itse saa. Eniten Jarmo kokee hyötyneensä jäsenyydessä toisista yrittäjistä, eli hienommin sanottuna siitä jo mainitusta verkostoitumisesta.

– Tässä olen saanut perhanan paljon hyviä kontakteja. Jonkin verran olen hyötynyt myös liiketoiminnan kautta, mutta suurin hyöty on ollut vähän toisaalla, hän pohtii ja muistuttaa, että etenkin yksinyrittäjä tekee monesti töitä kirjaimellisesti yksin. Hän ei usko olevansa ainoa, joka kaipaa aika ajoin juttuseuraksi kollegojaan. – Olen huomannut, että yrittäjien on helppo löytää yhteisiä puheenaiheita, vaikka toimialat olisivatkin aivan vieraat. Monesti omaan työhön liittyy silti samanlaisia murheita ja riemuja, joita ainakin itse tykkään jakaa toisten kanssa, hän kertoo.

Siitä yrittäjä on vähän huolissaan, että olipa kyse sitten yrittäjäjärjestöstä tai mistä tahansa muusta vapaaehtoistoiminnasta, tulevaisuus on uhattuna. Tilaisuuksien keski-ikä on päässyt kohoamaan turhan korkeaksi ja tukat harmaiksi. – Tämä koskee kaikkea järjestötoimintaa, ja sitä kuulee oikeastaan kaikkialta. Tällä hetkellä järjestötoiminta ei ole muodissa, hän kertoo, mutta huomauttaa heti perään, että uskoo kyseessä olevan vain tilapäinen ilmiö. Yhteisöllisyyden tarve kun tuskin on kadonnut mihinkään. Hautamäki on tuonut omien jäsenjärjestöjensä toiYrittäjä, varaa paikkasi!

PIRKK AL AN YriT TÄ JÄT

DORIMEDIA OY

Fiksuja sähköistysratkaisuja modernille rakentajalle sahkosyte@gmail.com

Harmaantuminen harmina

Puh. 040 529 6611

mintaan myös moniulotteisuutta. Hän on tietoisesti risteyttänyt itselleen tuttuja järjestöjä keskenään. Hyvän mahdollisuuden tähän verkostojen lomittumiseen on tarjonnut Kokkovuori Business Shooting Club, jonka jäseneksi entuudestaan elämässään hyvin vähän ammuntaa harrastanut Jarmo liittyi viime vuonna. Sittemmin mies on käynyt ampumaradalla useammankin eri järjestön kanssa, mikä taas on pistänyt verkostot kuplimaan luoden aivan uusia mahdollisuuksia. ● Teksti: VILLE KULMALA Kuvat: VILLE KULMALA, JARMO HAUTAMÄEN ARKISTO JA PIRKKALAN YRITTÄJÄT

Leena 041 501 9902


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

37

Kotimainen Alias moduulisohva

Valitse mieleisesi: • suora-,divaanitai kulmasohva • koko mittojesi mukaan • käsinojat ja jalat • pehmustemateriaali • verhoilu kankaalla tai nahalla

KOTIMAISTA KOIVUA!

Elina ruokaryhmä 998€ Ruokapöytä 125x80cm 467€ Tuoli 157€/kpl

Paljon eri kokoja ja värejä!

YRITTÄJÄN TYÖKONEEN näytössä roikkuva Ironman-hahmo pukee monen ajatukset sanoiksi.

Jarmon nykyistä yritystä edelsi epäonnistunut kokeilu, joka jätti arvet – Tulevien haasteiden rinnalla se ei kuitenkaan ollut mitään Hautamäen työpöydällä olevan näyttöpäätteen reunassa roikkuu Ironman-leluhahmo, joka pitää kädessään kaksisanaista kylttiä – Fuck Cancer. Vaikka viesti on rujo, kertoo se myös siitä, että Jarmo on itse sinut selättämänsä taudin kanssa. Hän on kertonut asiasta julkisesti ennen tätäkin artikkelia. Yhtälailla hän tietää, että monen taudin selättäneen suhtautumistapa on toinen. Kun syövästä on toivuttu, ei sen kanssa haluta olla missään tekemisissä. Hautamäen vuonna 2013 käynnistynyttä Palkintotehdasta edelsi toinen, lyhytaikaiseksi jäänyt yrityskokeilu samalla toimialalla, yhdessä parin entisen liiketuttavan kanssa. Kolmikon sukset menivät ristiin kuitenkin lyhyessä ajassa, ja toimintaa päätettiin jatkaa kukin omilla tahoillaan. Jarmo Hautamäki myöntää, että epäonnistunut yrityskokeilu aiheutti paljon pahaa mieltä ja jäipä siitä jonkinasteiset arvetkin. Vastoinkäyminen liiketoiminnassa oli kuitenkin hyvin pientä tulevan rinnalla. Vain vajaa vuosi ennen 50-vuotissyntymäpäiväänsä Jarmolla diagnosoitiin eturauhassyöpä. Se oli luonnollisesti vakava paikka, mutta diagnoosina toisaalta siinä mielessä rauhoittava, että paranemisennuste oli varsin hyvä. Diagnoosi oli tehty varsin varhaisessa vaiheessa.

soluhoito. Sellainen olisi luultavasti aloitettukin, jos vain sopiva lahjoittaja olisi löytynyt. Eräänä, likipitäen viimeisenä mahdollisuutena, nostettiin esille myös se, että soluja olisi voitu käyttää Jarmon omalta jälkikasvulta. Siihen ei kuitenkaan ikinä tarvinnut lähteä, koska ihme ja kumma, tuoreimmat veriarvot olivat osoittaneet hoitojen vihdoin ja viimein tepsineen.

Surkea uutinen

– Olen pitänyt ja pidän yhä sitä jonkinasteisena ihmeenä, Jarmo kertoo. Eturauhassyöpä oli saatu rauhoitetuksi aikanaan, ja kunhan vointi muuten antoi siihen mahdollisuuden, sekin leikattiin pois. Siinä vaiheessa se ei enää paljon jännittänyt. – Suoraan sanottuna kyllähän se oli kaiken jo koetun jälkeen vähän kuin parturikäynti, hän kertoo ja myöntää, että nyt asialle voi jo hymyillä.

Tilanne kuitenkin muuttui vielä huonostakin surkeampaan suuntaan 13. elokuuta 2013, vain puoli vuotta oman yritystoiminnan perustamisen jälkeen. Silloin Jarmon aikaisemmin stressin ja jo havaitun taudin yhdistelmäksi luullut kivut osoittautuivat leukemiaksi. Kyse ei ollut mistään ensimmäisen syövän etäpesäkkeestä, vaan verisyöpä oli oma itsenäinen kirouksensa. Selviämisen todennäköisyyksiä tupladiagnoosi heikensi huimasti. Hyvää oli, että hoidot päästiin aloittamaan, mutta niiden purevuus oli vähän niin ja näin. Neljän erillisen kuukauden mittaisen sytostaattihoidon jälkeen oli leukemian kanssa jo ajauduttu tilanteeseen, jossa todennäköisenä pelastuskeinona nähtiin vain kanta-

Suoraan sanottuna kyllähän se oli kaiken jo koetun jälkeen vähän kuin parturikäynti.

Puoli vuotta osastolla

Jarmo itse sai aikanaan sairausaikanaan apua vertaistuesta, ja kun häneltä sitten toipumisen jälkeen tiedusteltiin halukkuutta asiaan, oli siihen helppo ryhtyä. – Nyt koronan takia tähän on tullut pakkotauko, mutta aikaisem-

min itselleni kovin tutuksi käyneellä veritautien osastolla 10 A olen käynyt noin kerran kuussa kertomassa halukkaille omaa potilastarinaani, hän kertoo. Juuri siellä hän vietti potilaana reilut puoli vuotta. – Meistä siellä samaan aikaan olleista potilaista oli todella hyvä tuki toisillemme, ja se pisti minut todella tajuamaan, miten suuri asia vertaistuki voi olla. Taloudellisesti tauti pakkopausseineen oli yrittäjälle katastrofi, joka on vahvistanut Jarmolle myös yrittäjäjärjestön ajamien yrittäjien sosiaaliturvaan liittyvien asioiden merkitystä. Toisaalta keskellä akuuttia hätää talousasiat eivät olleet päällimmäisinä mielessä. Jarmoa auttoi se, että hänellä oli varattuna tietynlainen varapuskuri säästöjen muodossa. Töihin hän palasi heti kun vointi siihen alkoi myöten. – Ihan tavalliseen arkeen pääseminen, ja siis myös työhön liikkeeseeni, oli minulle hyvää terapiaa.

Tarinan opetus

Yrittäjän arvomaailmaa tauti ei pistänyt uusiksi, vaan pikemminkin se vain vahvisti hänelle jo ennenkin itselle tärkeiden asioiden, kuten perheen ja oman uskon merkitystä. Ja vaikka mies olisikin mieluummin nauttinut elämästään ilman syöpiä, löytää hän taudistakin jotain hyvää. – Syöpä oli iso juttu elämässäni, ja se pisti minut miettimään asioita. Vaikeahan itse on arvioida, miten se on minua muuttanut, mutta tahtoisin ajatella, että ehkä sitä ei ihan pikkuasioista elämässä ole sen jälkeen valittanut. Sen verran hyvää tästäkin voin löytää. ●

Fanni lankkupöytä 180x90cm 784€ Fanni tuoli

205€/kpl

Fanni penkki 180cm 385€

Björkman tv-taso 170 170x46x47cm

862€

Kotimainen Johanna lepotuoli Kuvan Alisa kankaalla

339€

PERINTEIKÄS VIKTORIA-SARJA Kirjoituspöytä 160

30v

154x76x60cm

499€ Tupakaappi 90

87x201x42/32,5cm

599€

Paljon erilaisia tuotteita. Värivaihtoehdot: valkoinen, valkoinen/kuultoharmaa ja valkoinen/pähkinä (rajoitetusti). Senkki 170 lasiovilla 168x76x42 cm

Tv-taso 140

139,5x60x43,5cm

Pöytä 140x90cm ja 4 tuolia

549€

399€ 995€

Hinnat voimassa 26.11. asti.

Myymälämme

Avoinna ma-pe 10-18, la 10-15, su aukiolot verkkosivuillamme Soppeentie 18, Ylöjärvi | puh 03-261 4555 | kalustetalo@juurikivi.fi Katsastusmiehentie 6, Tiiriö | puh 044 705 7700| sisustustalo@juurikivi.fi

verkkokauppa: juurikivi.fi


38

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Ei ole vain yhtä tulevaisuutta.

Liiketoiminnan luotaimet

H

arry Potter -kirjoissa kuvataan keksintöjä, jotka olisivat hyödyllisiä arkielämässäkin, kuten Ajankääntäjä, jolla pääsee ajassa taaksepäin, sekä tietenkin yleiskäyttöinen Taikasauva. Velhokoulun pakollisiin oppikirjoihin kuuluu opus Unfogging the Future, joka tarjoaa työkaluja tulevaisuuden näkemiseen. Monelle yrittäjälle nämä olisivat mieluisia apuvälineitä.

Tästä eteenpäin vakuutus tarkoittaa valmistautumista tulevaisuutesi mahdollisuuksiin.

Tulevaisuutesi. Fennia.

Kiinteistöjen sähkösuunnittelua yli 20 vuoden kokemuksella. 0400 262 257 • jukka@haapasalmi.fi

Voimmeko nähdä tulevaisuuteen? Voimmeko kehittää parempia työkaluja tulevaisuuden ennakoimiseksi? Ensinnäkin, ei ole mahdotonta nähdä tulevaisuuteen. Vuonna 1893 Nikolai Tesla ennakoi langattoman tiedonsiirron. Leonardo da Vinci luonnosteli lentokoneen vuonna 1485. Nämä ovat nyt arkipäivää, joskaan keksijät itse eivät päässeet näkemään toteutumista. Tampereella voimakkaasti vaikuttanut Nokian Oyj:n teknologiajohtaja Yrjö Neuvo on suomalaisen digitaalivallankumouksen voimahahmo. Hänellä on tutkimusryhmineen ollut kyky nähdä tulevaisuuteen ja saattaa uudet mahdollisuudet käytäntöön, usein vuosia ennen valtavirtaa. Yritykset tuottavat tietoa strategisen suunnittelun tueksi mm. analysoimalla trendejä, kuuntelemalla hiljaisia signaaleja, ideatyöpajoissa, visiotyössä sekä hahmottamalla vaihtoehtoisia skenaarioita. Tästä syntyy paljon dataa, joka onnistuessaan auttaa tekemään oikeita valintoja. Datassa on myös paljon häiriöitä ja

suoranaisia virheitä. On helppo tulkita tuloksia virheellisesti ja tehdä vääriä valintoja. Tampereen teknillinen yliopisto (nyt Tampereen yliopisto), on ollut keskeisessä roolissa mobiiliteknologian tärkeimpien ominaisuuksien, kuten signaalikäsittelyn, kehityksessä. Merkittävä ajankohtainen tutkimusaihe on denoising, häiriöiden poisto erilaisista signaaleista. Esimerkiksi epäselvästä kuvasta saadaan tarkennettua oleelliset asiat esiin denoising algoritmeilla.

loinnin sijaan mahdollisuuksien konkretisointi on hyödyllistä. Yksi prototyyppi kertoo enemmän kuin tuhat palaveria! Uusien tuotteiden, palveluiden ja suunnitelmien kehittämiseksi jatkuva prototypointi on edullista ja tehokasta. Se virittää yrityskulttuuria aktiiviseen tekemiseen. ”Positiivisuus ja jatkuva oppiminen auttavat näkemään tulevaisuuteen.” – Yrjö Neuvo ●

TRIZ on tekniseen ongelmanratkaisuun keskittynyt menetelmä, jota on menestyksellä sovellettu useilla sovellusalueilla. Taikasauva on yksi TRIZin työkaluista. Taikasauva auttaa näkemään, konkretisoimaan ja priorisoimaan halutun lopputuloksen. Joskus tämä riittää kuvaamaan tulevaisuuden piirteet. Perinteinen tutka on tehokas ja reaaliaikainen. Se havainnoi ympäristöä, poistaa häiriöt ja piirtää kuvaruudulle oleelliset asiat. Voisiko denoising -algoritmeja ja Taikasauvaa soveltaa tulevaisuustutkan rakentamiseksi yritysten käyttöön? Tulevaisuustutka poistaisi informaatiohälystä epäoleellisen, huomaisi puutteet ja nostaisi tarkasteltavaksi oleelliset havainnot. Oppiva tulevaisuustutka kehittyisi monikäyttöiseksi liiketoiminnan luotaimeksi. Tulevaisuutta voidaan pohtia loputtomasti. Näkökulmasta riippuen ajatuksia voidaan kannattaa tai olla kannattamatta. Speku-

innovaatiotutka on uusi säännöllisesti Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä julkaistava artikkeli. sen kirjoittaja Pekka Ketola on filosofian tohtori, innovaattori ja tutkija, jolla on yli 20 vuoden käytännön kokemus käyttäjäkeskeisestä tuotekehityksestä. Hänen yrityksensä ideascout Oy:n intohimona on paremman tulevaisuuden rakentaminen.


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

VALITSE OSAAVA TILITOIMISTO! Taloushallintoliiton hyväksymiä ja valvomia tilitoimistoja Pirkanmaalla:

* = auktorisoitu www.tilitoimistot.fi

Accotilit Oy*

Hämeen ATK- ja Tilipalvelu Oy*

Scantilit Oy*

Pinninkatu 53 B, 33100 TAMPERE puh. (03) 2123 434, fax (03) 2614 282 Tiina Laukko, Ulla Tamminen KLT etunimi.sukunimi@scantilit.fi www.scantilit.fi

Takojankatu 1 c B 11, 33540 TAMPERE puh. (03) 3141 4000 fax (03) 3141 4040 tilimanager@tilimanager.fi www.tilimanager.fi

Tilimanager Oy*

Tilkon Oy*

Aldia Oy*

Kirjanpitotoimisto Mattila Oy*

TietoAkseli Oy*

Tilisatama Oy*

Tampereen toimisto

Tampereen toimisto

Viicon Group Oy / Vaasa VIICON Oy*

Suvantokatu 13, 33100 TAMPERE Puh. (03) 3125 1000 Riku Salomaa KLT, KTM riku.salomaa@accotilit.fi www.accotilit.fi

Netvisor-palvelun erikoisosaaja Aleksanterinkatu 23 A, Tampere Tiina Raatikainen, 040 512 8680 tiina.raatikainen@aldia.fi www.aldia.fi

EK-Tilit Oy* Oriveden Tilitoimisto

Keskustie 29, 35300 ORIVESI

Vammalan Tilitoimisto Puistokatu 14, 3. krs 38200 SASTAMALA puh. 040 829 8190 www.ektilit.fi Helena Karppelin KLT, HT Eveliina Kumanto KLT, BA

Näsilinnankatu 28 E 6, 33200 TAMPERE puh. (03) 3141 7800 Matti Myllymäki 0400 337 528 matti.myllymaki@hatili.fi www.hatili.fi

Myllystenpohjantie 2, 36200 KANGASALA puh. 010 2390 880 Kalevantie 2, 33100 TAMPERE puh. 010 2390 889 info@kirjanpitomattila.com www.kirjanpitomattila.com

Kymppikirjanpito 0y*

Hallituskatu 8 A 33200 Tampere

Ikaalisten toimisto Rahkolankuja 19 39500 Ikaalinen

Hatanpään valtatie 34 E 33100 TAMPERE puh. (03) 3122 3100 fax (03) 3122 3150 Laura Järvi laura.jarvi@kymppikirjanpito.fi

puh. 010 3472 800 myynti@tietoakseli.fi www.tietoakseli.fi

Pluscom taloushallinto Oy*

Tiliasema Oy Pirkanmaa*

Pinninkatu 45 A, Tampere puh. 045 635 3901 www.pluscom.fi Jaakko Oikemus, KLT

Tiliasema Orivesi Tiliasema Nokia Jyrki Marttunen, puh. 050 411 0356 jyrki.marttunen@tiliasemaoy.fi

Satamakatu 9, 33200 TAMPERE puh. (03) 363 0200 fax (03) 363 0088

Lempäälän toimisto

Manttaalitie 1, 37500 LEMPÄÄLÄ puh. (03) 3391 1700 www.tilisatama.fi

Hämeenkatu 13 B, a-rappu 33100 Tampere Ilse Alander KLT, KHT www.tilkon.fi

Finlaysoninkuja 3 33210 Tampere Jani Salonen, puh. 040 847 5587 Niina Asujamaa, KLT, puh. 050 5874 950 www.viicon.fi

Onko tässä ilmoitustila sinun yrityksellesi? Ota yhteyttä lehden mediamyyntiin!

Tilitoimisto Kirsti Alakahri Oy* Satamatie 37, 37800 AKAA puh. (03) 549 4400 Kirsti Alakahri KLT www.tilitoimistoalakahri.com

SUN KOKONAAN sunnuntaisin klo 12

ELÄ MUKANA SUN RADION MATKA VUODESTA 1985 NYKYPÄIVÄÄN

RADIO SUN TAAJUUDET

KERRO OMA MUISTOSI #sun35 • radiosun.fi

Etelä-Pirkanmaa 96,7 Ikaalinen ja Hämeenkyrö 96,3 Kankaanpään seutu 106,7 Parkanon seutu 91,7 Tampere 107,8 Ylä-Pirkanmaa 91,5

39


40

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Vastaatko yrityksessänne tarjoilujen sisäänostosta tai yrityslahjoista? Verkkokaupastamme saatte myös tarjottavat kahvipöytään kätevästi kaikki samasta paikasta!

VIIMEINEN KUULUTUS KOHTI YRITTÄJÄN VAPAAPÄIVÄÄ! VIELÄ EHDIT MUKAAN!

www.urjalanmakeistukku.fi

3 x verkkovalmennus:

Turunväylä 52, 31760 Urjala Motelli Pentinkulman pihassa p. 03-546 6300 Verkkokauppa avoinna 24/7

➤ Pihojen auraus ja hiekoitus ➤ Vaihtolavat ➤ Maanrakennustyöt

Betonielementtiasennusta

www.elementtiasennukset.fi

0400 746 745

1. Vahvista voimavorjasi 2. Turvallisuus hyvinvoinnin perustana 3. Suunta eteenpäin

1 x livetapahtuma

Yrittäjän vapaapäivä, Naantalin kylpylä

Lisätietoja ja ilmoittautuminen pirkanmaanyrittajat.fi

www.pkhpalvelut.fi

Yrittäjä, uskalla unelmoida isosti Suojaa luottoriskit, varmista kilpailukyky. Me autamme. FINNVERA.FI/PK-VIENTI

Kasvun taustavoima


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

41

BACKSTAGE ROCK SHOPIN toimitusjohtaja Matti Lehtonen on tehnyt omasta musiikkiharrastuksestaan itselleen ammatin. Omista soittotouhuista alkanut polku on pitänyt sisällään monenlaista toimenkuvaa. Omassa nykytyössään Lehtonen nauttii eritoten työnsä monipuolisuudesta. – Vaikka tässäkin on paljon rutiineja, niin tässä tulee koko ajan uusia caseja ja erilaisia skenaariota, jotka pitävät työn kiinnostavana. Siitäkin pidän, että meillä on kumppanina niin monta artistia, aina hyvin raskaasta deathmetallista lasten orkestereihin, hän tuumaa.

Mikä livessä meni, se verkossa tuli

– Kovasti odotettu keikkakesä meni harakoille, mutta verkkokaupassa on tahkottu ennätyksiä Fanituotemyynti on ollut osa rockmaailman liiketaloutta jo pitkään. Bändipaidat ovat olleet maailmalla suosittu keikkamuisto jo yli puoli vuosisataa, ja Suomessakin niitä alkoi ilmestyä katukuvaan 70–80-lukujen taitteessa. Perinteisesti fanituotteet ovat olleet levylafkojen heiniä, mutta musiikkialan kovassa murroksessa ne ovat jääneet hieman syrjään. Myös tämän jutun pääosassa olevan Backstage Rock Shop Oy:n toiminta sai alkunsa siitä, kun yhden yrityksen perustajista, Matti Lehtosen, aiemmin työllistänyt levy-yhtiö halusi lopettaa fanituotetoimintansa. Tyhjiö täytettiin ennen sen syntymistä, ja vajaassa kymmenessä vuodessa yrityksestä on kehkeytynyt alansa ylivoimainen markkinajohtaja Suomessa.

T

amperelaisen Backstage Rock Shopin varaston hyllyt ovat pulleanpuoliset. Etenkin silmään pistää t-paitojen valtava määrä. Siistiin pinoihin viikatut paidat täyttävät hyllyn toisensa perään. Toki musiikkialan fanituotteisiin erikoistuneen liikkeen repertuaariin paljon muutakin kuuluu, mutta toimitusjohtaja Matti Lehtonen kertoo juuri t-paidan olevan edelleen musiikin rakastajan suosikkituote. Eikä paidan pohjaväriäkään tarvitse yleensä pahemmin arvuutella. – Sanoisin, että yhtyeidemme osalta paita on 95-prosenttisesti musta, Lehtonen aloittaa ja jatkaa, että heidän tapauksessaan poikkeuksen sääntöön muodostavat lähinnä lastenmusiikin suursuosikit, Fröbelin Palikat ja Hevisaurus. Ja toden totta, kyseisten orkesterien hyllyjen kohdalla perusväritys muuttuukin astetta kirjavammaksi.

Entistä useampi paketti lähtee ulkomaille

Hyllyjen kupeessa sijaitsevilla linjoilla pakataan tuotteita lähetyskuntoon. Kun Ninnu Huikon käsissä olevan fanipaketin sisältö on valmis, kuori saa kylkeensä toimitusosoitteen, joka löytyy tällä kertaa Helsingistä. Se, että lähetyksen kohdemaa löytyy kotimaasta, on tänä päivänä jo vähemmistöä. Likipitäen kaksi kolmesta yrityksen paketista toimitetaan Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Trendi on ollut jatkuvasti kansainvälisempään suuntaan, sillä vielä kolmisen vuotta sitten tuotteiden osuus jakaantui lähes tasan Suomen ja ulkomaiden välillä, kertoo Pirkanmaan Yrittäjä -lehdelle yritystä esittelevä Matti Lehtonen, Backstage Rock Shopin toimitusjohtaja. Hän on muuten niitä kavereita, joille rakkaasta harrastuksesta on jalostunut vuosien saatossa työ. Yläasteikäisenä alkanut bänditouhu ei hänen tapauksessaan johtanut varsinaiseen muusikon työhön, mutta musiikkimaailma miestä on työllistänyt koko aikuisiän. – Itse asiassa varmaankin ainoa ei musiikkiin liittyvä työtehtäväni on ollut teini-iässä, jolloin jaoin Tamperelaisia, hän hymyilee.

Tuleva työsarka oli keskiössä jo korkeakoulun lopputyötä tehdessä

Musiikin saralla töitä laidasta laitaan tehneen Lehtosen yrittäjäuraa edelsi useamman vuoden mittainen pesti Backstage Alliance-nimisessä levy-yhtiössä. Se oli niin sanottu täyden palvelun levy-yhtiö, jonka toiminnassa varsinaiset fanituotteet olivat vain yksi pieni osa. Lehtosta kyseiset tuotteet työllistivät tosin jo siellä täyspäiväisesti. Ja sehän passasi, sillä kyseessä oli kirjaimellisesti koulutusta vastaava työ. Tampereelta tradenomiksi valmistunut Lehtonen oli tehnyt aikanaan am-

mattikorkeakoulun fanituotteiden digitaalisesta markkinoinnista. Sitä tehdessään hän tutustui myös fanituotekulttuurin historiaan Suomessa ja haastatteli alan pioneereja. – Hurriganes olikin Suomessa oikeastaan ensimmäinen kaupallisen tuotetoiminnan aloittanut bändi. Se aloitti tuotemyynnin jo 70-luvulla, Lehtonen huomauttaa. Jatkuu seuraavalla sivulla →

KUVASSA SYNTYY valmiiksi pakkaus maailmalle lähetettäväsi. Ninnu Huikko on ollut talossa hommissa viime vuodesta lähtien.

DIABETES KOSKETTAA JOKAISTA Lähes jokaisella meistä on diabetesta sairastava läheinen. Ohjaamalla joulumuistamiset diabetestutkimukseen tuet diabeteksen hyvää hoitoa sekä ehkäisy- ja parannuskeinojen tutkimusta. WWW.DIABETESTUTKIMUS.FI/JOULU


42

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Kuva: Backstage rock shop Oy

Kuvat: Backstage rock shop Oy

EI PELKKÄÄ PAITAA. Hyllyistä löytyvät myös Hevisaurus-pehmolelut ja Eppu Normaalin keikalla käytetyistä verhoista tehdyt kierrätyskassit.

TYYPILLISTÄ ASIAKASTA on Lehtosen mukaan vaikea sanoa, sillä ovathan Tuomari Nurmion, Children Of Bodomin ja Fröbelin Palikoiden fanit melko kaukana toisistaan. Toisaalta sen havainnon mies uskaltaa sanoa, että se aivan perinteisin luottokorttia heidän verkkokaupassaan vinguttava kuluttaja on 22–44- vuotias mies. – Miesten osuus on oikeastaan alusta alkaen ollut 65 prosenttia, mikä tosin osaltaan johtuu myös tuosta meidän metallipainotuksestamme. Esimerkiksi Poets Of the Fall on meilläkin selvästi naisten suosima, yrittäjä kertoo. Kuva: Toni ahonen/Backstage rock shop Oy

... jatkoa edelliseltä sivulta

Omiin hoteisiin

Lehtosen fanituotteisiin liittyvälle tietotaidolle oli vajaa vuosikymmen sitten pakkokin alkaa etsiä uutta käyttöä, sillä silloisen työpaikan tulevaisuuden visioissa fanituotteilla ei ollut sijaa. Se taas teki yrittämisestä hänen kohdallaan varsin varteenotettavan vaihtoehdon. – Muuttuneen tilanteen myötä meille heräsi tulevien yhtiökumppanieni kanssa ajatus siitä, voisimmeko ostaa tämän osan työnantajamme liiketoimintaa ja jatkaa toimintaa omalla yhtiöllämme, Lehtonen taustoittaa. Edeltävän lauseen monikkomuotoa selittää se, että yritysideaa pohdittiin kolmen miehen porukalla. Toisensa miehet tunsivat – kuinkas muuten – musiikkihommista. Lehtosen mukana yrityksen vetovastuuta jakamaan lähtivät Antti Matikainen ja Esa Tuohimäki. Heistä toinen oli Uniklubin silloinen rumpali ja toinen miksaaja. – Uniklubi oli tuolloin jäämässä tauolle, joten myös heillä olivat tulevaisuudensuunnitelmat tuolloin täysin auki, Lehtonen taustoittaa. Aiempi omistaja näytti suunnitelmille välittömästi vihreää valoa, ja pian ryhdyttiinkin jo tuumasta toimeen. Aleksis Kiven päivänä 10.10. vuonna 2011 kaupparekisteriin kirjattiin uusi yritys. Backstage Rock Shop Oy:n toimialaksi merkittiin erikoistuotekauppa ja kotipaikkakunnaksi Tampere.

Michael Monroe kuului kauppaan

Yrityksen aloitusta helpotti se, että

tyhjästä toimintaa ei pitänyt aloittaa. Liiketoimintakauppana toteutettu transaktio piti sisällään niin olemassa olevan verkkokaupan, yrityksen silloisen varaston sekä kaikista tärkeimpänä asiana olemassa olevat sopimukset. Suurelle yleisölle tunnetumpia nimiä olivat jo tuolloin Klamydia ja Von Hertzen Brothers -bändit sekä yksittäisistä artisteista Michael Monroe. – Pelkästään demobändeillä emme siis lähteneet liikkeelle, Lehtonen tuumaa. Yhdeksän toimivuoden aikana lista on kasvanut merkittävästi. Lehtonen tarkastaa kännykältään, että päivän luku on 37 erillistä artistia tai bändiä. Yrityksen myynnistä suurin yksittäinen bändi on tällä hetkellä Nightwish. Mistään uunituoreesta tulokkaasta yhteistyössä ei ole kyse, sillä ensimmäistä kertaa Suomen historian kansainvälisesti tunnetuimman bändin kanssa fanituotemyynti alkoi jo vuonna 2014.

Pienet piirit

Kovin aktiivisesti fanituotefirma ei ole toimintaansa joutunut bändien suhteen markkinoimaan, vaan pikemminkin yhteistyön alulle on ollut tyypillistä se, että firmaan on oltu yhteydessä. Musiikkialan piirit ovat sen verran pienet, että puskaradio on ollut ehdottomasti se tehokkain äänitorvi. – Joillakin bändeillä on ollut yhteinen levy-yhtiö tai manageri, jonka kautta viesti on kulkenut, Lehtonen kertoo. Välillä on taas oltu vain oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Esimerkiksi Apulannan kanssa yhteistyö alkoi sen seurauksena, että Matti kävi itse tuuraamassa heidän

keikoillaan paitamyynnissä. Tänä päivänä yhtyeen koko fanituotemyynti hoituu tamperelaisfirman toimesta. Yhteistyösopimusten sisältö määritellään jokaisen artistin tai orkesterin kohdalla erikseen, mutta yleisintä on, että sopimuksessa Backstagen hoteisiin annetaan fanituotemyynti kokonaisuudessaan aina tuotteiden suunnittelusta valmistukseen, varastointiin ja myyntiin.

Apulantafanille on ollut tarjolla jopa kompostori

Mitä tunnetumpi bändi on, sitä enemmän sille on valmistettu tilpehööriä, kuten hihamerkkejä, koruja, mukeja ja rannerenkaita. Tuotekirjon rakennetta tosin ohjaa aina myös kohderyhmän rakenne. Backstagen edustamat artistit edustavat pitkälti metalli- ja rockorkestereita, joiden fanijoukko eroaa melkoisesti poikabändien vastaavista. Children Of Bodomin intohimoinen ystävä harvemmin on kiinnostunut samoista tuotteista kun esiteini-ikäinen Markus & Martinus-fani. – Esimerkiksi Hevisaurukselle meilläkin löytyy puuhakirjaa, jumppapussia ja pehmolelua, Lehtonen kertoo ja korostaa, että oikeastaan fanituotteita mietittäessä rajana on vain mielikuvitus. Kenties eksoottisin fanituote, joka yrityksellä on ollut tarjolla, on ollut Apulanta-orkesterin logoa ja väritystä kantava Biolan-pikakompostori. Luovuus on kukkinut myös aikanaan Von Hertzen Brothersin kanssa. Yhdeksän tiikeripään kuvaa levynkannessa sisältäneen levyn oheistuotteeksi kun kehitettiin aikanaan tiikeripalsamia yhdessä Frantsilan luomutilan kanssa. Nokkela idea

YRITYKSEN TUOTTEISTA suurin osa on myyty jo pidemmän aikaa verkkokaupassa, mutta noin kolmasosa tuloksesta tehdään edelleen keikoilla tapahtuvana livemyyntinä. Sen suhteen tautitilanne on luonnollisesti pistänyt ennakkosuunnitelmat aivan uusiksi. Kyseessä on merkittävä juttu, sillä vuositasolla erilaisia keikkoja yrityksen kalenteriin on löytynyt 300–400.

YRITYS ON yhdeksän vuoden aikana muuttaa jo kolmeen otteeseen. Joka kerta syy on ollut lisätilan tarve. Nykyisessä liki 500 neliön paikassa on oltu nyt kolme vuotta, mutta hieman ahdasta täälläkin alkaa olla. Backstagen vahva alkuvuosi ja verkkokaupan kova kasvu tarkoittivat, että heidän ei ole missään vaiheessa edes pitänyt miettiä mahdollisia lomautuksiaan. Tapahtumamyynti tulee viime vuodesta rajusti alaspäin, mutta onneksi verkkokaupan myynti on tosin korjannut tämän loven. Kun yritys viime vuonna lähetti maailmalle noin 30 000 pakettia, ylitettiin luku tänä vuonna jo kesäkuussa. – Todennäköistä on, että yli 50 000 paketin päästään, yrittäjä kertoo.


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

– Vähintään puolet tämän vuoden livetapahtumista tullaan perumaan, ja pelkästään kesään mennessä tämä on tarkoittanut meille noin 700 000 euron verran saamatta jäänyttä liikevaihtoa.

Bändipaita on ikisuosikki

Kappalemäärissä mitaten aivan ylivoimaisesti suosituin yrityksen fanituote on L-koon t-paita. Ja se on tosiaan hyvin todennäköisesti musta. Tekstiilipuolella t-paitojen lisäksi seuraavana suosiossa hupparit, pitkähihaiset paidat, topit, lippikset ja pipot. Bändikohtaisesti järjestetyissä varastohyllyissä näyttää olevan miltei jokaisen bändin kohdalla myös levyjä sekä cd- että vinyyliformaateissa. Siis niitä fyysisiä tallenteita, joiden ostaminen oli vielä 10 vuotta sitten aivan normaalia toimintaa. Näistä levyistä, eritoten vinyyleistä, on tarjolla myös yksinoikeudella tehtyjä erikoiseriä, joita saatetaan tehdä vain muutaman sadan kappaleen eriä. Sellaisia roikkuu useampikin yrityksen seinillä konttorin puolella. Keräilytuotteiden hinnat ovat selvästi perusbändipaitoja korkeammat. Rajoitetun erän kokoelmissa hinta nousee useisiin satoihin euroihin.

Melkoinen kasvuprosentti

Yritykselle tulee marraskuussa ikää täyteen vasta yhdeksän vuotta, minkä valossa saavutettua kasvutahtia voidaan pitää hurjana. Siinä missä ensimmäisen vuoden toiminnassa mentiin nippanappa yli 100 000 euron rajan, tehtiin viime vuoden ennätysvuonna jo 1,6 miljoonan euron vaihto. Kahdeksassa vuodessa tulos on siis pystytty 16-kertaistamaan. Toiminta on kasvanut sen verran kovaa tahtia, että nykyinen liiketila on yritykselle jo sen historia neljäs. – Viimeksi olimme Akun tehtaalla tuossa ihan vähän matkan päässä, mutta sielläkin tilat loppuivat kesken, yrittäjä kertoo. Sama on tilanne myös nykypaikassa, sillä ahdasta alkaa olla täälläkin. Kaikkiaan vanha veneveistämö on tänä päivänä työpaikka kymmenelle ihmiselle. Heistä osakkaita on tällä hetkellä neljä. Kvartetin osaamisalueet täydentävät mukavasti toisiaan. Controllerin tittelillä toimiva Esa Tuohimäki hoitaa käytännössä kaiken yrityksen taloushallinnon. Toni Ahonen vastaa design- ja it-puolesta, ja Antti Matikainen on varaston kuningas. Toimitusjohtajan vakanssiin kuuluvat esimerkiksi markkinointi, yhteydenpito artisteihin sekä sisäänostot. – Tosin kyllä me kaikki täällä olemme valmiit tekemään sitä mitä tarvitsee, hän kertoo.

Haasteellinen Etelä-Amerikka

Se on siis muuttunut, että tänä päivänä leijonanosa yrityksen tekstiileistä, levyistä ja muusta tilpehööristä lähetetään rajojen ulkopuolelle. Vastaanottajat löytyvät aidosti globaalisti, sillä kaikkiaan yrityksestä lähtee paketteja peräti 80 eri maahan ympäri maailmaa. Suomi on yksittäisenä maana edelleen suurin, mutta heti sen perässä tulevat Jenkit, Iso-Britannia ja Saksa, joista kaikki ovat yrityksen myynnin kannalta oleellisen tärkeitä. Nightwishin vanavedessä suomalainen metallimusiikki on ollut kovassa huudossa Etelä-Amerikassa, mutta fanituotekaupan osalta Amerikan eteläisempi manner on osoittautunut harvinaisen haastavaksi. Hyvänä esimerkkinä yrittäjä mainitsee Brasilian, jossa oman maan markkinoita on haluttu lähteä suojelemaan järjen rajat ylittävillä tullimaksuilla. Kun ne yhdistetään rahtimaksuihin, on yksittäiselle paidalle asetetut hinnat korotettu selvästi normaalin mattimeikäläi-

STAND UPPIA! RAVINTOLATEATTERI

Ennätykset poksuvat

VIELÄ 3–4 VUOTTA sitten yli puolet tuotteista myytiin Suomeen, mutta tänä päivänä ulkomaille lähetettyjen pakettien osuus on jo liki kaksi kolmannesta. Tässä Suomen vahva maine metallimaana painaa vaakakupissa. Nightwishin lisäksi esimerkiksi Children Of Bodomin fanituotteet kiinnostavat ympäri maailmaa. – Insomnium on hyvä esimerkki bändistä, jonka päämarkkina on ollut Jenkit jo pidemmän aikaa. Metallimusiikin ystävät Suomessa kyllä tietävät mistä puhutaan, mutta eihän se mikään jokaisen kaduntallaajan bändi ole, hän kertoo.

Tänä vuonna kyseinen luku meni rikki jo kesäkuun alussa.

sen ulottumattomiin. – Esimerkiksi 20 euroa maksavalle paidalle voi tulla rahtikuluja toiset 20 euroa, minkä lisäksi varsinainen tullimaksu esimerkiksi Brasiliassa voi olla peräti 40 euroa. Selvä on, että 80 euron paidalle ei kovin montaa ostajaa löydy, yrittäjä päivittelee. Osa maista on tehnyt tiettyjen tuotteiden toiminnan, jos ei nyt tyystin mahdottomaksi, niin ainakin tolkuttoman vaikeaksi ja kalliiksi. Esimerkiksi Argentiinaan voidaan kyllä toimittaa levyjä, mutta tekstiileiden myynti on käytännössä estetty älyttömillä tullikustannuksilla.

Korona romahdutti keikkakesän kovat odotukset

Vuosi 2020 koronoineen on tarkoittanut melkoista vuoristorataa myös fanituotefirmalle, joskin lopputulema on moneen yritykseen verrattuna varsin mukiinmenevä. Suunnitelmat se silti pisti aivan uusiksi tapahtumien osalta. Ennakkoon ennätykselliseltä vaikuttavaan suveen oli tiedossa noin parisataa keikkatapahtumaa, joista kaikkien ylle voitiin jo kevään aikana vetää rastit. – Kesän lukuisia kiertueita varten olimme jo ehtineet tilata paidat, joten varastomme olivat pullollaan kamaa, hän tuumaa. Peruutuksia osui myös kevääseen. Esimerkiksi Klamydian kevätrundin 28 keikasta ehdittiin soittaa tasan kaksi, yrittäjä tuumaa. Kokonaan väliin tänä vuonna jäi myös esimerkiksi Hassisen koneen hartaasti odotettu Ratinan stadionkeikka, jonne Backstagen oli tarkoitus lähteä peräti viiden myyntipisteen ja 15 hengen miehityksellä. Kokonaisuudessaan taloudelliset tappiot ovat merkittävät.

Toisaalta verkkokauppapuoli onkin sitten ollut ennätysvedossa. Myös sen osalta tehtiin viime vuonna ennätys, kun yritys rikkoi ensimmäistä kertaa historiassaan 30 000 lähteneen paketin rajan. – Tänä vuonna kyseinen luku meni rikki jo kesäkuun alussa, Lehtonen kertoo. Kasvulukuihin on useampikin selitys. Hänen mukaansa moni kuluttaja on ilmoittanut myös haluavansa tukea artisteja ja heidän taustajoukkojaan vaikeassa tilanteessa Keikkojen loppuminen kun on tarkoittanut isoja ongelmia niin muusikoille kuin heidän taustajoukoilleen ja koko tapahtumabisnekseen. – Tuotteiden ostaminen artistien virallisesta verkkokaupasta on koettu hyväksi keinoksi auttaa, hän toteaa.

Anitta Ahonen ISO A ja Ylipainovoimaa! La 5.12. klo 17

JACKE BJÖRKLUND - Parhaat palat

La 28.11. klo 17 & 20

TAMPEREEN KOMEDIATEATTERI Lapintie 3a, 33100 Tampere

MIKA EIRTOVAARA LIVE

La 21.11. klo 17:00 Pe 27.11. klo 18:00 Pe 4.12. klo 19:30

puh. 0207 288 388

puh. hinta 8,35 snt/puh + 16,69 snt/min

komediateatteri.fi

Vakava tilanne

Käytännössä koko ikänsä musiikki- ja tapahtuma-alan toimijoiden kanssa työskennellyt Lehtonen tietää, että heidän yrityksensä on harvoja toimijoita, jotka ovat selvinneet epidemian aiheuttamasta mullistuksesta näinkin kuivin jaloin. – Tapahtuma-alan firmoilla liikevaihto on laskenut Suomessa keskimäärin noin 83 prosenttia, mikä on järkyttävän kova luku. Kun siinä on miljoonalla leasing-kamaa, iso halli vuokralla ja keikkoja tasan nolla, niin siinä joutuu aika paljon miettimään, millä tästä selvitään, mies kertoo. Kuvaavaa on, että maailman suurin tapahtumajärjestäjä Live Nation teki pelkästään ensimmäisen kvartaalin aikana Amerikassa tuloksen, jossa jopa sen liikevaihto meni negatiiviselle puolelle, johtuen lippujen palautuksista.

URJALA ON AINA KARTALLA Yritystontit ysitien varresta alkaen 1€/m². Palveluksessasi elinkeinoasiamies Satu Sarin, p. 040 335 6096, satu.sarin@urjala.fi

Mainosbudjetti tuplattiin

Toisaalta myös omilla toimilla on vaikutus myynnin suotuisaan kehitykseen. Lehtosen mukaan verkkopuolen kehitystyön eteen on nähty tänä keväänä paljon aikaa ja vaivaa. – Verkkokauppa reagoi entistä paremmin käyttäjän ostohistoriaan ja osaa siten ehdottaa häntä kiinnostavia tuotteita. Muutenkin kuluttajille lähteviä viestejä on pystytty personoimaan entistä paremmin. Tämän myötä asiakkaan keskiostos on nyt selvästi isompi kuin ennen, Lehtonen kertoo. Yritys meni vastavirtaan siinäkin, että koronan alkaessa monen yrityksen laittaessa markkinointiin käytetyt rahalliset panostukset miinukselle, pistettiin fanikaupassa pökköä pesään. – Kyllä me varmasti ainakin tuplasimme mainosbudjettimme ja pääsääntöisesti verkkoon ja eritoten sosiaaliseen mediaan painottuvat kampanjamme ovat toimineet todella hyvin, yrittäjä kertoo. – Tätä on tukenut myös se, että markkinoijien vetäytyessä me saatoimme tavoittaa tiettyjä haluamiamme kohderyhmiä merkittävästi alle normaalien taksojen. ● Teksti: VILLE KULMALA Kuvat: VILLE KULMALA JA BACKSTAGE ROCK SHOP OY

TOIMITILAHANKKEIDEN LUOTETTAVA KUMPPANI

UUDET TOIMITILAT, LAAJENNUKSET JA SANEERAUKSET OTA YHTEYTTÄ: www.jhshankerakennus.fi ■ 045 6489 098

Kuva: Teemu Mörsky IG: @teemu.morsky

ovat olleet myös Eppu Normaalin keinoilla käyttämästä taustakankaasta tehdyt kierrätyskassit.

43


44

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Radio Musa 100,5 Leppoisaa joulun aikaa & parempaa uutta vuotta!

Näinä aikoina radion kuuntelija haluaa tulla hyvälle tuulelle, kokea miellyttäviä yllätyksiä sekä pysyä ajan tasalla uutisista. Siksi yhä useamman valinta on Radio Musa, joka pysyy päällä aamusta iltaan ja vaikka yötä päivää.

Kaikkien aikojen paras musiikki, MTV-uutiset aamusta iltaan, kiinnostavimmat viihdeuutiset sekä paljon, paljon muuta. Siksi – Radio Musa 100,5! Radio Musa – hyvällä tuulella yötä päivää.

Mainosmyynti 0400 620036

Radio Musa 100,5 – aikuisten suosikkiradio | facebook.com/radiomusa | radiomusa.fi

Tee hyvä päätös ja liity Yrittäjiin! Yrittäjien jäsenenä olet oikeutettu moniin palveluihin ja rahanarvoisiin etuihin kuten maksuttomaan lakineuvontaan, pääsyn asiakirjapankkiin, jossa 70 hyödyllistä asiakirjaa käytettävissäsi, rahanarvoisia etuja vakuutus-, polttoaine-, majoitus- ja matkakustannuksista sekä paljon muuta. Aloita verkostoituminen jo tänään liittymällä Yrittäjiin! Soita Kimmolle 050 306 2228, tai laita viestiä kimmo.vaittinen@ dorimedia.fi Ja siitä se lähtee!

Tampereen Kannen Topaasi Sorinsilta 4, keskusta

Huipulle vai rantamaisemiin?

Tampereen Kannen Opaali Kansikatu 1, keskusta

HTY

srv.fi/topaasi srv.fi/espanranta

Arvioitu valmistumisaika 7–9/21

R

E TÖS T ISPÄÄ M A T AKEN

srv.fi/opaali

Tampereen Pyynikin Pyhäranta Pyhäranta 4, Pyynikki

JÄSENMAKSUT 2020/12 KK Henkilöstön määrä yrittäjät mukaan lukien 1 ........................ 166 2–3 ................... 247 4–5....................308 6–7 ....................369 8–9....................449 10–19 ................532 20–49 ...............659 50–99 ............ 1 049 100– ..............2 072

€* €* €* €* €* €* €* €* €*

* Jäsenhinta on verovähennyskelpoinen

Tampereen Wallesmanni Kansikatu 8, keskusta

Katso lisätiedot ja hinnat srv.fi Arvioitu valmistumisaika syksy -22

Valmistuu 18.12.2020

srv.fi/pyharanta

SRV Rakennus / Asuntomyynti – SOITA p. 0800 122 300 (maksuton)

Valmistuu 29.12.2020

srv.fi/wallesmanni

Tampereen Kansi Visit Center • Åkerlundinkatu 16, 33100 Tampere (Torni-hotellin vieressä) • asuntomyynti.tampere@srv.fi • www.srv.fi/tampereen-asuntokohteet

SRV Koti @


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Koskilinnan Kahvikauppa viettää 85-vuotisjuhlavuotta Meiltä kahvit, teet, herkut, suklaat ja lahjatavarat sekä liikelahjat yrityksille.

Lämpimästi tervetuloa! Hatanpään Valtatie 2, 33100 Tampere, p. 03-212 3680

Nyt ostokset myös verkosta www.koskilinnankahvikauppa.fi KUVA ON otettu lokakuussa järjestetyssä palkintojenjakotilaisuudessa. Siinä poseeraavat vasemmalta lukien Virtain kaupungin markkinointi- ja yrityskoordinaattori Kaisa Vanhala, Jumak Oy:n Juha Makkonen, Siivous- ja kotiapu Myllyahon Heidi Myllyaho sekä kaupunginjohtaja Juha Viitasaari.

Virtain Yrittäjät palkitsivat jäseniään Vaikka perinteinen Vuoden Yrittäjä -juhla jäi Virroilla tänä vuonna väliin, lokakuun lopussa pidetyssä Virtain Yrittäjien syyskokouksessa jaettiin kaksi tunnustusta paikallisille yrittäjille. – Koronan vuoksi peruuntui perinteinen juhlamme ja Vuoden Yrittäjän palkitseminen. Halusimme kuitenkin muistaa ja nostaa esille erinomaisia yrittäjiämme, erityisesti korona-ajan rohkeasta liiketoiminnan kehittämisestä, kirjoittaa Virtain Yrittäjien puheenjohtaja Heli Niemi.

V

irtain Vuoden 2020 selviytyjistä toinen oli Jumak Oy:n yrittäjä Juha Makkonen. Hän käytti koronasulun hyödykseen mittavan remontin tekemiseen Kitusen Kievarilla. Remontin vuoksi kevääksi kesälomansa aikaistaneet työntekijät ”puhalsivat yhteen hiileen” yrittäjän kanssa, joka kertoo positiivisesta työnantajaprofiilista. Makkosella oli juhlaan toinenkin syy, sillä hänellä tuli vasta täyteen 10 vuotta yrittämistä. Toinen palkittu yrittäjä oli Siivous ja kotiavun Heidi Myllyaho, joka ei ole antanut koronan hidastaa omaa kasvuaan. Heidi on muun muassa palkannut yritykseensä en-

TUNNUSTUKSEN SAANEET virtolaisyrittäjät Juha Makkonen ja Heidi Myllyaho eivät ole jääneet lepäämään laakereillaan epidemiatilanteessa.

simmäisen työntekijän korona-aikana, ja toistakin on jo haastateltu. Uusia asiakassuhteita on luotu ja laiteinvestointeja tehty koko vuoden ajan. Yrittäjiä oli paikalla jäsenistön lisäksi onnittelemassa kaupunginjohtaja Juha Viitasaari sekä yrityskoordinaattori Kaisa Vanhala. Lisäksi tilaisuuteen osallistuivat OP Ylä-Pirkanmaasta toimitusjohtaja Leena Selkee sekä asiakkuuspäällikkö Marjo Palolahti.

– Näinä aikoina on tärkeä näyttää tietä ja nämä yritykset ovat olleet hienosti esimerkkinä, miten poikkeusaikoinakin voi ponnistaa eteenpäin. Sen lisäksi, että he ovat työllään kehittäneet omia yrityksiään, on kehitystyöllä arvo myös laajemmin paikkakunnalle ja sen palveluille, kaupunginjohtaja Viitasaari tiivisti omassa puheenvuorossaan. ●

Ilmanvaihtopuhdistukset, -mittaukset ja -säädöt Pirkanmaalla! Mänttä–Vilppula 050 569 1058, 050 462 4685 www.nuohouspalvelu.com

Seuraava lehti ilmestyy tiistaina 15.12.

Teksti ja kuvat: HELI NIEMI

Yrittäjä, varaa paikkasi! DORIMEDIA OY Leena 041 501 9902

● AUTOKOR JA AMOJA

● AIDAT

N I V E L -A I TA S U O JA A N O P E A S T I

Jopa 9-osainen aita liikkuu pienenä nippuna omien renkaidensa päällä. Työnnä työpisteelle ja levitä!

Nuoret yrittäjät luovat uutta ja työllistävät. Meiltä saat tukea ja pääset verkostoitumaan muiden nuorten yrittäjien kanssa. Nuori yrittäjä tai yrittäjäksi aikova opiskelija liity nyt: yrittajat.fi/liity Lisätietoa Nuorten Yrittäjien toiminnasta: nuoretyrittajat.fi

YriT YsPALVELUT

HETI VALMIS

KUKA MUU LOISI INNOVAATIOITA?

EI TYÖKALUJA

Aita on kevyt siirtää ja levittää, et tarvitse työkaluja. Kohteen suojaus aidan avulla käy erittäin nopeasti vain yhden henkilön voimin!

Aidas Oy

Pyydä lisätietoa tai tilaa! p. 0400 725 400 www.aidas.fi

Yli

30 vuotta

LOPETA HIKOILU

Ei nostelua, ei purkamista, ei ärräpäitä. Siirrä työpisteelle, levitä, kerää pois ja työnnä syrjään. Kasattuna aita vie alle 1 m² tilaa!

Citroen-erikoiskorjaamo. Peugeot- ja Citroen-huollot, korjaukset ja varaosat.

45


46

TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Pirkanmaan Yrittäjät ry:n uudet jäsenyritykset

YriT YsPALVELUT ● K AIHTIMIA JA MARKIISE JA

• Säle- ja rullakaihtimet • Pystylamellikaihtimet • Markiisit • Kaikki alan tuotteet VALMISTUS JA TEHTAANMYYMÄLÄ

Kolmionkatu 5, Tampere (Rantaperkiö) puh. (03) 2660 644 tammer-kaihdin@kolumbus.fi ● KE IT TIÖ - JA K YLPYHUONE K ALUSTE ITA

Koko kodin ratkaisut Lielahden suurmyymälästä!

Lempäälän Yrittäjät ry Digiaste Kipu Solutions Oy M.Hellqvist Special Infra Oy TSL Urakointi Oy

Mouhijärven Yrittäjät ry MR-Trade Oy Mäntän ja Vilppulan Yrittäjät ry Helsingin Neonpalvelu Oy Nokian Yrittäjät ry AVEKA Oy Supranee Catering & Care Oy Tmi Vesa Järvensivu

● KODINKONE HUOLTOA

Oriveden Yrittäjät ry Citomed Oy Kipox Oy

Kodinkoneet-Kylmälaitteet Kiinteistöpesulakoneet

Parkanon Yrittäjät ry AGL-palvelu

Valtuutettu takuu-keskushuolto

Puh.03-2333 200

Kodinkone varaosat-ja tarvikkeet

Kangasalan Yrittäjät ry Hanna Untala Oy Succession Group Oy TapioJuha Tmi

Luopioisten Yrittäjät ry Air-Bros Oy

Keittiökauppa Kylväjä Oy Enqvistinkatu 7, Tampere ma–pe 9–17, la 10–14 keittiokauppa.com noblessakeittiot.fi

Rantaperkiön Yrittäjätalo

Hämeenkyrön Yrittäjät ry Lihas & Niveltoimi

Lentokentänkatu 9 b A-talo

24 h verkkokauppa piketa.com

● TILINTARK ASTUSTOIMISTOJA

Pirkkalan Yrittäjät ry Henna Palin J&T Technology Oy Pälkäneen Yrittäjät ry LVI-Nelitec Oy

Ruoveden Yrittäjät ry Tili Ja Kiinteistöpalvelu Nieminen Oy Suodenniemen Yrittäjät ry Suodenniemen Apteekki / Häijään apteekki Toijalan Yrittäjät ry A-SET Oy Koiviston Kotivara Valkeakosken Yrittäjät ry Rakennuspalvelu Tuimala ÄLÄL-Servise Oy Vammalan Yrittäjät ry Meidänboksi Oy VSL Tukku Oy Vesilahden Yrittäjät ry Someron Säästöpankki Ylöjärven Yrittäjät ry JMT Holdings Oy Keron Hoitopaja Tmi Aku-Paulus Sajakorpi Uikku Consulting Oy Uplake Automation Oy ●●TAMPEREEN

KAUPUNGINOSAYHDISTYKSET

Hervannan Yrittäjät ry Koneverkko.com Osuuskunta Taloushaltia Pathjobikem Pyöräsuomi Oy

Kaukajärven Yrittäjät ry Asuntopalvelu Karjalainen Oy, LKV WBCnet Ky Lielahden Yrittäjät ry Pirkanmaan kierrätys ja työtoiminta ry Starlimou Oy Nekalan-Koivistonkylän Yrittäjät ry Maics Oy Ritariauto Oy Tmi Sami Hakamäki Vitkala Association Oy Pispala-Pyynikin Yrittäjät ry Remontointipalvelut T.Noponen Sammon Yrittäjät ry Ahola Parts Oy FysioJuuso Linnean koirapalvelu Olenkorento Tammerkosken Yrittäjät ry ALISA Colorfield Finland HaKa Vakuutus Kiinteistötoimisto Henna Tamminen LKV Myynti- ja suunnittelupalvelu Ojakangas Coaching Oy Rohkeutus Tmi Tmi Eila Pavilainen Tmi. R.Hannukainen Tesoman Seudun Yrittäjät ry Invitrotec Oy TMi Valtonen Henri Juhani

Yritykset juhlivat ●●40 VUOTTA

15.2.2020

Tilintarkastuspalvelut Veropalvelut Neuvontapalvelut

Idman Vilén Grant Thornton Oy T 020 794 0480 E idman-vilen@fi.gt.com

Romu Mäki Oy, Tampere 28.11.2020

Tilkon Oy, Tampere

Tili- ja Isännöintikeskus T.I.K. Oy, Tampere (Vietämme merkkipäivää työn merkeissä.)

1.9.2020

Häijään Urheilutarvike Oy, Sastamala Häijää (Vietämme juhlapäivää perjantaina 27.11. työn ja kahvittelun merkeissä turvavälejä noudattaen.)

18.11.2020

29.11.2020

●●35 VUOTTA

24.11.2020

Halftime Oy, Tampere (Kakkukahvit tarjolla 24.11. klo 11-16 turvavälejä noudattaen.)

grantthornton.fi

●●20 VUOTTA

5.12.2020

●●30 VUOTTA

30.11.2020

Taimisanteri oy/Pinsiön Taimisto, Hämeenkyrö 1.12.2020

JJK-Data Ky Jari Kulmala, Kangasala (Juhlii työn merkeissä.) 12.12.2020

●●15 VUOTTA

Tiptop Tuote Oy, Lempäälä (Tupperwaren maahantuonti Tiptop juhlii 15-vuotistaivaltaan 28.11. ravintola Frenckelissä. Luvassa on iloinen ja maistuva italialainen ilta.) Om Yoga -koulu, Tampere (Yritys perustettu tmi:nä jo v. 2005 ja muutettu Oy:ksi 30.9.2019. Ensimmäistä vuotta Oy:nä juhlitaan työn merkeissä – mikä on äärimmäisen merkityksellistä juuri tänä vuonna, kiitos koronan – palvelualan yrittäjä kiittää ja jatkaa. Paula Kiuru) ●●10 VUOTTA

15.11.2020

Urheiluhieroja/Hieroja Jere Heiskanen, Nokia (Merkkipäivää tulee juhlistettua töiden merkeissä.) 16.11.2020 Autolähde Oy, Ylöjärvi

Kymppisähkö Oy, Pirkkala

Yrittäjät juhlivat ● TILITOIMISTOJA

EJ Halme Oy

Osaavaa tilitoimistopalvelua yrityksille ja asunto-osakeyhtiöille. Kirjanpidot, palkat, veroasiat sekä yritystoiminnan neuvonta asiantuntevasti kohtuullisella palkkiolla. Santalahdentie 16 C 12, 33230 Tampere Eino Halme TTM puh. 040 511 8850 | eino.halme@gmail.com

●●60 VUOTTA

22.11.2020

Anne Salmikangas, Studio Ardanne, Ylöjärvi (Merkkipäivää vietän vain työn merkeissä perjantaina 20.11., jolloin on yritykseni Studio Ardanne perinteinen joulunavaus (klo 12–18). 26.11.2020

Raimo Kullas, Tampereen TV-Huoltopiste, Tampere (Merkkipäivää vietetään työn merkeissä).

Seuraava lehti ilmestyy tiistaina 15.12.


TiisTai 17. marrasKUUTa 2020

Tapahtumakalenteri 18.11.2020 Suomen Yrittäjät

esittää: Kauheat ja rohkeat yrittäjätarinat klo 17-20, verkkotapahtuma. Linkki lähetetään ennakkoon ilmoittautuneille. Kokoonnumme verkon ääreen nauramaan, itkemään, ihmettelemään ja inspiroitumaan. Tapahtumassa jaetaan kokemuksia raa’alla rehellisyydellä, kuullaan Vuoden nuori yrittäjä -kilpailun voittajien tarinat ja työstetään omaa selviytymiskykyä. Mukaan pääset internet-yhteydellä, muuta ei vaadita! Lisätietoja ja ilmoittautuminen pirkanmaanyrittajat.fi.

11.1.2021 Itsensä johtamisen verkkovalmennus jäsenetuhintaan! Haluatko kehittää kokonaisvaltaisesti omaa hyvinvointiasi ja voida paremmin sekä töissä että vapaaajalla? Jos vastauksesi on kyllä, niin tämä verkkovalmennus on sinua varten! Valmennuksen osa-alueita ovat liikkumisen kehittäminen, ravitsemus, palautuminen & stressinhallinta, mieli, sosiaalisuus sekä viisaammat työtavat. Tätä verkkovalmennusta tukee lisäksi valmennusalustalta löytyvät yli 100 eritasoista kehonpainotreeniä. Valmennuksessa pääset kehittämään itsellesi tärkeimpiä osa-alueita omaan tahtiin yhdessä Liftedin valmentajien tuen avulla. Osallistumismaksu 30e/hlö. Lisätietoja ja ilmoittautuminen pirkanmaanyrittajat.fi.

HÄMEENKYRÖ 17.11.2020 Maalaismarkkinoiden

suunnittelutilaisuus klo 12 alkaen, Koskilinnassa.

17.11.2020 Kaikille avoin

yhteistyön suunnittelutilaisuus Ti-Ti Nallen talon kanssa klo 15 alkaen, Koskilinnassa.

28.11.2020 Koko kunnan

joulunavajaiset paikallisissa yrityksissä. NOKIA

17.11.-22.12.2020 Nokian Nuija -tiistait. Nokialla nuijitaan positiivisesti! Seuraa fbtapahtumaa: Nokian Nuija -tiistait. Paikallisten yrittäjien myyntikampanja pyörii joka tiistai ja tarjoaa loistavia tuotteita ja palveluja. Tutustu yrityksiin ja paikalliseen tarjontaan! facebook.com/ events/360741821682646 19.11.2020 Nokian yrittäjien

aamukahvit klo 8-10. Aamupala klo 8 alkaen ISS:n ravintola Ragnarissa ja aamupalan jälkeen pääsemme tutustumaan Nokian Portin tiloihin (Pirkkalaistie 1). Vierailukierroksella piipahdamme neljässä eri yrityksessä: Innoflame, NousuCommunity, Saija Lehtonen Design sekä Tampereen Datapiste. Kierros päättyy n. klo 10. Tule mukaan

tutustumaan Nokian Portin toimijoihin! Ilmoittautuminen businessnokia.fi/ajankohtaista. 4.12.2020 Tredu Roadshow – Nokia klo 8.45-12. Tutustumme Nokialla Tredun eri toimipisteisiin ja kuulemme ajankohtaista asiaa niin koulutuksesta kuin uudesta kampuksesta. Ilmoittautumiset sami.hasila@tampere.fi. 4.12.2020 Nokian Yrittäjien pikkujoulu-bisset klo 17.30 alkaen, Ainossa ja Reinossa. Tule sellaisena tonttuna kuin olet. 22.-23.5.2021 Messut Nokialla

Nokian jäähallilla. Varaa oma messupaikkasi messurakenteilla tai ilman, sisältä tai ulkoa. Messukoordinaattorin, Marianne Karhumaan tavoitat puh. 040 667 1577 tai info@messutnokialla.fi. PIRKKALA

20.11.2020 Pirkkalan Yrittäjien

vuosikokous. Kutsu on lähetetty sähköpostilla jäsenille. Mikäli et ole saanut kutsua, tarkista onko sähköpostiosoitteesi oikein jäsentiedoissamme.

30.11.2020 Luopioisten Yrittäjien

vuosikokous klo 18, HUB Kukkiatalolla. Jäsenille tulee kutsu sähköpostilla.

10.12.2020 Luopioisten ja

Pälkäneen Yrittäjien sekä kunnan elinvoimapalveluiden joulupuuro/-kahvit Elotähkässä klo 9 alkaen. Tutustumme mm. Torppakylä -hankkeeseen ja kuulemme kunnan ajankohtaiset kuulumiset. Tervetuloa kaikki seudun yrittäjät. TAMPERE

18.11.2020 Tammerkosken

18.11.2020 Kunnan ja Yrittäjien

yhteiset aamukahvit klo 9 Aapiskukko, Tervapirtintie 7, 36600 Pälkäne. Paikalla kunnan elinvoimatiimi, Pälkäneen Valokuitu ja TE-Palveluista Lasse Silvan kertomassa mm. kustannustuesta. Tervetuloa aamupalalle kaikki yrittäjät!

10.12.2020 Tammerkosken

Yrittäjien Sihteerin sumpit klo 8-9, Cafe Ratinan Loisto, Suvantokatu 1. Tervetuloa juttelemaan ja verkostoitumaan muiden jäsenten sekä hallituslaisten kanssa aina joka kuun toinen torstaiaamu.

6.1.2021 Hervannan Yrittäjien perinteinen sirkusilta Sorin Sirkuksen Joulushow: Soilu klo 17 alkaen. Lisätietoja ja ilmoittautuminen hervannanyrittajat.fi.

VALKEAKOSKI 1.12.2020 Valkeakosken

Yrittäjien perinteinen joulupuuro nautitaan klo 8 alkaen, Ravintola Stellassa. Vieraana Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Pasi Mäkinen ja järjestöpäällikkö Sari Järvelin. He tulevat kertomaan aluejärjestön kuulumisia ja avaamaan Pirkanmaan vuoden 2021 näkymiä yrittäjien näkökulmasta. YLÖJÄRVI

28.11.2020 Luopioisten

perinteinen joulunavaus torilla alkaen klo 11. Yrittäjien joulukuusen valot syttyvät klo 12 ja Rautajärven tiernapojat Mikkolan Navetalla klo 13. Tervetuloa!

LIHAJALOSTUSTA YLI 20 V. KOKEMUKSELLA

26.11.2020 Tammerkosken

2.11.2020 Pirkkalan Yrittäjien joulupuuro.

jumppaohjelmaa yrittäjien omatoimisen liikunnan tueksi. Sisäjumppaohjelman on laatinut Annika Kivistö, Hyvinvointipalvelut Velnessistä. Ohjelma sopii Sinulle, joka haluat aloittaa liikunnan sekä myös liikuntaa aikaisemmin harrastaneille. Jokainen voi halutessaan tehostaa liikkeitä lisäämällä vastusta kotoa löytyvillä lisäpainoilla. Ulkoilun yhteyteen suunnitellun ohjelman on laatinut Jaana Ketola, Jaksava Kehosta. Tilaa ohjelma tai ohjelmat maksutta itsellesi sähköpostilla Marja-Liisalta osoitteesta marja@sirium.fi.

Valmistamme lihajalosteita, grillipätkää, balkanmakkaraa ja täyssäilykettä asiakkaan toimittamasta riistasta, mm. hirvestä ja peurasta. Myös palvit ja joulukinkut.

vuosikokous klo 18 alkaen, ravintola Winebridgessä, Hallituskatu 14–16, 33200 Tampere. Ruokatarjoilun vuoksi pyydämme ilmoittautumaan viimeistään 17.11. osoitteessa hervannanyrittajat.fi

9.12.2020 Tammerkosken Yrittäjien keilavuoro klo 19 alkaen. Ennakkoilmoittautuminen vaaditaan: pirjo.kauppinen@tpmoy.fi

PÄLKÄNE, LUOPIOINEN

RIISTAPALVELU

19.11.2020 Hervannan Yrittäjien

27.11.2020 Pirkkalan Vuoden

Hyvinvointihanke on tilannut kaksi

Parkumäentie 2, Hämeenkyrö 03 371 5555 • www.palviportti.fi

yrittäjien syyskokous klo 13 alkaen, Hotelli Lapland, kutsu postitettu jäsenille.

Yrittäjien jäsenille tasapainoa ja liikkuvuutta klo 19, GoGo. Mukaan mahtuu 20 nopeinta. Jäsenet ovat saaneet ilmoittautumisohjeet sähköpostilla.

yrittäjän palkitseminen. Perinteistä juhlaa ei järjestetä, mutta tapahtuma videoidaan.

Tehtaanmyymälä • Kahvila

17.11.2020 Ylöjärven Yrittäjien

syyskokous klo 18 alkaen, Ylöjärven kaupungintalolla valtuustosalissa.

ITSENSÄ JOHTAMISEN VERKKOVALMENNUS

11.1.2021 KATSO LISÄTIEDOT JA ILMOITTAUDU MUKAAN

PIRKANMAANYRITTAJAT.FI

47


48

tiiStAi 17. mArrASKUUtA 2020

Esimerkiksi Mercedes-Benz Vito 114CDI RWD-3,05/32K normaali A1 A hinta alk. 44 780,41 € (sis. alv:n, arvioidun autoveron ja toim.kulut 600 €), CO2-päästöt 187 g/km. Huolenpitosopimus 3 vuodeksi kk-maksulla alk. 24,18 €/kk. Ajotietokoneen kieli: englanti. Kuvan auto lisävarustein. Launch-pakettia rajoitettu erä (100 kpl) ja se on saatavana vakio-/metallivärillisiin pakettiautoihin (pl. ONE- ja Worker-mallit).

Vito ja

Uusi Vito ja Launch Pack. Kun työ kutsuu, uusi Vito vastaa – kaikkiin tarpeisiin. Uuden moottorin myötä kulutus ja päästöt ovat laskeneet, kun taas henkilöautomaisten ominaisuuksien ansiosta mukavuus ja turvallisuus ovat nousseet uudelle tasolle. Esimerkkinä 9G-TRONIC-automaattivaihteisto sekä aktiivinen etäisyysavustin DISTRONIC, joka säilyttää automaattisesti halutun etäisyyden edellä ajavaan autoon. Tutustu malleihin ja valitse omasi samantien – rajattuun erään on saatavana Launch Pack -varustelu hintaan 4 604 €, mikä tarkoittaa jopa yli 2 000 € etua. Lue lisää mercedes-benz.fi/vito

Launch Pack -varustelussa mm. • Aktiivinen etäisyysavustin DISTRONIC • Peruutuskamera • LED Intelligent Light -järjestelmä • Highbeam Assist Plus -kaukovalot • Keinonahkainen istuinverhoilu • Nahkainen ohjauspyörä • Alumiinivanteet

Mercedes-Benz Vito 114CDI RWD-3,05/32K normaali A1 A

alk.

44 781 €

Rajattu erä Launch Pack -edulla. Arvo jopa yli

2 000 €

Sprinter ja

Sprinter 25 vuotta. Lahjan saat sinä – arvo vähintään 1500 €. Mercedes-Benz Sprinter 211CDI FWD-3,19/32K normaali A1

alk.

40 006 €

Sprinter viettää juhlavuottaan tavalla, jonka osaa parhaiten: työn merkeissä. Juhlan kunniaksi tarjoamme rajattuun erään malleja Sprinter 25v -paketin erikoishintaan, mikä tarkoittaa vähintään 1 500 € etua. Lisäksi kaikkiin malleihin saa maksuttoman Mercedes PRO -palvelun, jonka avulla voit suunnitella liiketoimintaasi tehokkaammin. Lue lisää mercedes-benz.fi/sprinter25

Esim. tähän malliin Sprinter 25v -paketti hintaan

3 503 €

Esimerkiksi Mercedes-Benz Sprinter 211CDI FWD-3,19/32K normaali A1 hinta alk. 40 005,63 € (sis. alv:n, arvioidun autoveron ja toim.kulut 600 €) CO2-päästöt 233 g/km. Huolenpitosopimus 3 vuodeksi kk-maksulla alk. 21,75 €/kk. Ajotietokoneen kieli: suomi. Kuvan auto lisävarustein. Sprinter 25v -pakettia rajoitettu erä ja se on saatavana vakio-/metallivärillisiin pakettiautoihin (pl. ONE- ja Worker-mallit).

VEHO PIRKKALA Jasperintie 1 | 010 569 3034 | Ma–pe 9–17 Huolto: 010 569 3060 | Ma–pe 7–22, la 7–15

Sprinter 25v-paketissa mm. • Peruutuskamera • LED-ajovalot • Kaukovaloavustin • Sadetunnistin • Alumiinivanteet • Nahkainen ohjauspyörä

VEHO TAMPERE Taninkatu 11, Lielahti | 010 569 3161 | Ma–pe 9–18, la 10–15 Huolto: 010 569 8080 | Ma–pe 7.30–18

VEHO.FI Puhelun hinta 010-numeroihin: 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min. (sis. alv. 24 %).

Profile for Pirkanmaan Yrittäjät

Pirkanmaan Yrittäjä -lehti 9/2020  

Pirkanmaan Yrittäjä -lehti 9/2020